Angst is een slechte raadgever

Promotieonderzoek van Rob Pijpers (Vrije Universiteit) heeft uitgewezen dat angst van invloed is op de beweging (langzamer en houteriger), de waarneming (zelfonderschatting, “dat kan ik niet”) en de aandacht (eerder afgeleid door omgeving). (Kennislink)

Het onderzoek werd uitgevoerd middels proefpersonen op klimwanden.

Ook hun waarneming werd aangetast. Klimgrepen die zij eerder hadden waargenomen als ‘net binnen bereik’ leken de proefpersonen bij angst ‘net niet meer bereikbaar’. Of, zoals Pijpers in zijn proefschrift concludeert: “De bewegingsuitvoering onder invloed van toestandsangst gaat gelijkenis vertonen met die van een ‘beginner’.”

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 18 april 2006 :: 15.21 uur

17 Comments

17 reacties

 1. Dat zal best dat een angsthaas in benarde omstandigheden meer van de omgeving ziet.

  De ander is geconcentreerder bezig, en zal daardoor meer zien waarmee hij bezig is dan van de omgeving.
  Geen moment zal ik het onderzoek onderuit willen halen, maar ik vind dat voor de hand liggend.
  Hoewel je in zo’n rapport alles moet vermelden. Echter wel met voetnoot van het hierbovenstaande.

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 18 april 2006 @ 18.49 uur

 2. leuke onderzoekjes zijn dat.

  Reactie door Jory — dinsdag 18 april 2006 @ 19.06 uur

 3. Lekker nutteloos onderzoek, maar ja, ze moeten toch wat verzinnen voor hun promotie onderzoek.

  Als je het mij vraagt, kun je dit soort dingen beter afschaffen, dit is toch geen universiteits nivo, elk normaal mens, met of zonder opleiding kan wel zelf tot deze conclusie komen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 18 april 2006 @ 19.14 uur

 4. Evert@3

  Nee zo zit een onderzoek niet in elkaar.

  Het gaat om het bewijs!

  En als dat voor de hand ligt, wil niet zeggen dat het bewijs ervoor zo gemakkelijk is.

  Maar dat zal Rob Pijpers wel beter kunnen uitleggen dan ik.

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 18 april 2006 @ 19.19 uur

 5. Angst en omgaan met angst, is zo oud als de mensheid.
  Iemand die bewust leeft, kent angst, – en heeft geleerd in die angst te ontspannen, om die angstsituatie beheersbaar te maken.
  Maar helaas, zijn er niet zo veel mensen meer die de moeite nemen om zichzelf te trainen, dit soort zaken te leren beheersen.
  “The way of the warrior”, klinkt heel mooi in het engels, – en geeft goed aan wat ik bedoel.
  Wees allert, op alles voorbereid, zorg voor een goede conditie, zodat je de grootste kans hebt gevaar te overleven.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — dinsdag 18 april 2006 @ 20.02 uur

 6. @4 Ouwe Dirk — dinsdag 18 april 2006 @ 19.19,

  Ja maar elke gek kan je dit ook wel vertellen, gewoon een beetje nadenken en je komt tot de zelfde conclusie. Iemand die een cursus tegen faalangst geeft kan je het zelfde vertellen, en daar hoef je heus geen universitaire opleiding voor.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 18 april 2006 @ 20.05 uur

 7. Het gaat om evenwicht

  Omgaan met angst, ach ja.

  Het gaat in feite m.i. om het vinden van evenwicht. Als je bij het klimmen je angst negeert (niet scherp bent!) wordt dat op een kwade dag afgestraft met een doodsmak.

  Anderszijds moet je bij het klimmen niet voorbij je kunnen gaan. Want dan slaat de angst op een zeer negatieve manier toe.

  Maar goed, ik spreek hier als ervaren klimmer (van een weliswaar zeer bescheiden nivo, UIAA t/m 4e graads, daar houdt het wel op). Voor mensen met echte hoogtevrees geldt dit verhaal niet.

  Mazzel & broge, Evert

  PS: Voor details (verhalen) kan je op m’n website (zie footer) terecht.

  Reactie door Evert Wesker — dinsdag 18 april 2006 @ 21.52 uur

 8. Neeeeee! Echt waar!!!! Gaan ze morgen een onderzoekje doen om te bewijzen dat water nat is? Shocking!
  En nu serieus: wat zijn dat toch steeds voor nutteloze onderzoeken. Elk levens wezen veranderd onder angst. Angst is een oeremotie. ‘Verstijven van angst’ , dieren staan niet voor niets als bevoren in het licht van een koplamp.
  Het instinct schakelt bij angst allerlei elementen uit om zich helemaal te kunnen richten op de oorzaak van de angst. Pupillen verwijden zich, de hartslag neemt toe. Allemaal puur instinct dat ervoor zorgt dat je optimaal kunt waarnemen en alle energie hebt om weg te rennen.
  Bij extreme angst kan er een ‘stack overflow’ (om de computerterm te gebruiken :)) komen. Dat houdt in dat je totaal verstijft en vervolgens verlamd (de spieren laten de overmatige stress los met als resultaat ongewenst urineverlies en soms zelfs flauwvallen).
  Dit geldt voor mens en dier.
  Hebben we daar een onderzoek voor nodig? Nee hoor. Dat is algemeen bekend! Zijn daar bewijzen voor nodig? Nee hoor, die bewijzen zijn er al VOLOP bij biologen.
  Angst brengt een lichamelijke reactie teweeg. Dieren zien het (waardoor je sneller een prooi bent of een lagere in de roedel) en zelfs mensen zien het. Niet voor niets zijn er cursussen om meer zelfvertrouwen te krijgen omdat bewezen is dat mensen die zonder angst op straat lopen minder vaak slachtoffer zijn van een misdaad.
  Rob Pijpers heeft dus het wiel uitgevonden. Heeeeeeeeeel knap!

  Reactie door Monique — dinsdag 18 april 2006 @ 22.16 uur

 9. Nou nou, daar moet je echt wetenschapper voor zijn! En dan heb je figuren die beweren dat de rechtenstudie geen academische legitimeit heeft, whaha! Nee de maatschappij heeft meer aan het intrappen van open deuren dan aan bijvoorbeeld een effectief functionerend straf- of handelsrecht.

  Reactie door Gerbert — dinsdag 18 april 2006 @ 23.11 uur

 10. Angst brengt iemand in een verhoogde staat van alertheid. Daarbij treedt tevens een verschuiving op van hoe je de dingen benadert. In plaats van rationeel ga je dingen door angst meer intuïtief (of instinctief) benaderen. Gesneden koek, dacht ik, maar als de angst er eenmaal in zit, is de rationalteit reeds uitgeschakeld en kan je prima worden gemanipuleerd. En dat is tegenwoordig aan de orde van de dag. Jammer, dat de angstigen onder ons dat niet meer kunnen zien.

  Reactie door Wilbert — dinsdag 18 april 2006 @ 23.53 uur

 11. Bestaat er niet zo’n club waar de mensen overbodige informatie verzamelen?

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 19 april 2006 @ 8.43 uur

 12. @5
  Die uitspraak ken ik wel, mede uit vervlogen tijden dat iuk nog competitief vechtsport deed.(aiki-bu-do, kickboksen en taikwon do)
  Dan is angst echter relatief, een soort van 1-issue angst, namelijk dat je geen trek hebt om te verliezen incl. de nodige pijn of blessure.

  Het onderzoek lijkt mij dus erg smal ben ik bang :-)

  Een klimwand: ongeoefende handen dus veel uiteinde prikkels naar hersenen.
  Hoogte
  Vertrouwen in touw of lijn

  Angst kent vele vormen en toepassingen, dus die klimwand test is maar 1 onderzoekje en met dito sub resultaten m.i.

  Reactie door Barendd — woensdag 19 april 2006 @ 9.19 uur

 13. Dat iemand hierop promoveert snap ik niet zo goed. Wellicht zijn zijn methoden van onderzoek baanbrekend geweest, verder is dit allang bekend. De uitdrukking “angst verlamt” zegt alles. Bij angst gaat het lichaam over op het limbisch systeem en krijg je een fight of flight reactie.
  Overigens wel mooi dat in dit verband de overheid te noemen is die mensen zo vervuld van angst dat ze apatisch worden en elke vorm van eigenwaarde verliezen. Deze open deur bedoelde je toch Jan?

  Reactie door kaatje — woensdag 19 april 2006 @ 9.33 uur

 14. Het gemiddelde inkomen van directies in de gezondheidszorg steeg vorig jaar van euro 126.000 naar ruim bijna euro 134.000. De NVZD stelt dat ingevolge een enquête onder ziekenhuisdirecteuren. Zij behoren in de zorg tot de grootverdieners met een gemiddeld jaarsalaris van ruim euro 153.000. Onder deze groep bevindt zich ook het hoogste aantal mensen dat meer verdient dan straks de minister-president met 160.000 euro.
  Terwijl meer dan 400.000 mensen uit de bevolking de premie niet meer kan betalen, door de hoge basisverzekering, gaan deze geldwolven gewoon door met hun exorbitante verhogingen, welke mede uit publieke middelen betaald worden.IN DIT GEVAL IS ANGST VOOR TOEKOMSTIGE VERHOGINGEN GEEN SLECHTE RAADGEVER!!!!!!

  Reactie door MaanArkenbosch — woensdag 19 april 2006 @ 10.06 uur

 15. Dit is duidelijk geen onderzoek dat verrassende, nieuwe inzichten geeft. Meer zo een in de trant van het kwantitatieve sociologische onderzoek naar vrijetijdsbesteding in de jaren zestig, waarvan één van de conclusies luidde: “in het weekend wordt meer gevist dan op werkdagen”.

  Dit laatste is geen grapje, lezers en lezeressen, maar historisch waar. (Deze kennis berust op eigen ondervinding).

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 19 april 2006 @ 14.23 uur

 16. @ Evert Wesker (7):

  Die Mount Evert, die komt nog wel eens. :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 19 april 2006 @ 14.25 uur

 17. Wat een Reader’s Digest-verhaal zeg. Er zijn zoveel soorten angst. Primair is angst een zeer belangrijke, zo niet het belangrijkste overlevingsapparaat. Je angst voor een afgrond is er om te voorkomen dat je erin valt. Mensen die niet veel angst voelen krijgen vaker ongelukken. Angst is doodnormaal.

  Problematischer wordt het met onberedeneerbare angst en angstneurosen. Bijvoorbeeld, iedereen weet toch dat faalangst een slechte raadgever is? En dat je niet goed meer functioneert wanneer je denkt dat er op iedere straathoek een schuimbekkende moslim met een kromzwaard staat om jou de zegen van allah te geven? Okee, sommigen kicken heimelijk op dat idee, maar dat ligt dan weer in de masochistische hoek.

  Reactie door Sonja — woensdag 19 april 2006 @ 23.13 uur