Cijferfetisjisme

Matrix

We hebben een systeem in het leven geroepen waarbij de cijfers boven de moraal gaan.

Politici hechten veel te veel waarde aan nietszeggende cijfers.

In Trouw van vandaag staat een interessant interview met Peter Cuyvers over het rotsvaste geloof van de overheid in cijfers. Dankzij zijn ervaring in zowel de semi-overheidssfeer als de particuliere sector, kan Cuyvers als weinig anderen oordelen over de verspilling van publiek geld en de onmacht van de overheid om problemen efficiënt aan te pakken.

Zo noemt hij het verschijnsel dat de overheid in haar beleid volledig vertrouwt op cijfermatig onderzoek van planbureaus als het CPB en het SCP. Het Centraal Planbureau en het Sociaal en Cultureel Planbureau houden volgens hem de illusie in stand dat alles meet- en weegbaar is en in objectieve getallen weer te geven.

Natuurlijk heb je in deze tijd cijfers nodig om de werkelijkheid tot een bestuurbaar geheel te maken, maar voor Peter Cuyvers is het duidelijk dat getallen tot religie zijn verheven. Als de cijfertjes maar goed zijn.

Ik heb vaak gepleit voor de terugkeer van de publieke moraal en beroepseer. Ik kan me dan ook volledig vinden in de volgende alinea:

,,Vertrouw nou op de professionals, zou ik zeggen. De leraar, de dokter, de rechter. Medici hebben de eed van Hipocrates afgelegd, en vragen zich nu af waarom zij hun medische codes moeten aanpassen aan de cijfers. Het is pervers.”

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 21 april 2006 :: 12.02 uur

51 Comments

51 reacties

 1. Inderdaad, cijfertjes zijn blijkbaar belangerijk.
  Net een heeeeeel lang gesprek gehad met een belastingsambtenaar, die me ook uitlegde dat op de vergaderingen die zij hebben, en de op en aanmerkingen die zij hebben inzake de toeslagen, de managers als antwoord klaar hebben, “het gaat in 97% van de gavallen goed. Dus het systeem is goed”.
  En daarmee prevaleren de cijfers boven de mensen.
  Want 3% van de 6 miljoen toeslaggerechtigden, is nog heel veel mensenleed.

  Reactie door Charlie — vrijdag 21 april 2006 @ 12.12 uur

 2. Alles doet me een beetje denken aan een familie bij ons in de buurt.
  Wel een zeer welgestelde familie die het aan niets ontbreekt.
  En zoals het bij die familie hoort bezitten ze ook een hond.
  Vader Jan Pieter,moeder Rita en natuurlijk een beetje standaard twee kindertjes.
  Dochter Vera beetje Volle Dame maar dat komt omdat veel heeft en alles zelf op wil maken
  ze eet er goed van zo gezegd.
  Dan is er nog een oom is huis dat schijnt iemand zijn die niet weet wat hij wil,de naam is Dirk, geboren in 66.
  Beetje, een soort huis vriend, snoep lekker met alles mee en wordt door de bewoners beetje beschouwd als een soort harlekijntje.
  Men heeft er geen last van.
  Dan de zoon Gerritje een heel klein kereltje met groei problemen, men heeft hem wijs gemaakt dat je door veel zalm te eten groot, word een heel verwend kereltje.
  Dan de hond genaamd Folk schijnt een Noorse naam te zijn.
  Maar je schijnt het gewoon uit te spreken als volk heb ik gehoord.
  Leuke hond het hele gezin heeft er jaren plezier aan gehad.
  Een gelukkig gezinnetje dat alles in ruime mate bezit.
  Maar dan het ettertje Gerritje die zit maar te zeuren dat hij een Tom Tom wil hebben op zijn driewielertje.
  Om de tafel met het gezinnetje, maar er is niemand die maar iets van zijn weelde in wil leveren voor het Tom Tommetje van Gerritje.
  Maar van dat geschreeuw van die Gerritje word ook iedereen ziek.
  Toen als een toeval keek ieder een naar Folk die rustig in zijn mandje lag te slapen en zich totaal niet ongerust maakte.
  Hij had gehoorzaam altijd de zijde van zijn baasje Jan Pieter gekozen en voelde zich prima.
  Folk voelde dat er wat aan de hand was en richtte zijn trouwe kopje op, voor het gezinnetje was dat ook te veel en men besloot Folk naar buiten te doen om achter de gesloten deur verder te praten.
  Rita zei dat ze er niks meer aan kon doen zij had net haar zwarte kat al weggedaan.
  En al haar geld was op gegaan aan de schoonheids specialist en dat was veel duurder uit gevallen.
  En Dirk geboren in 66 zei, mij is alles goed.
  Toen kwam Jan Pieter op een idee, hoeveel brokjes krijgt Folk per dag,50 riep kleine Gerritje want die weet dat allemaal precies
  Als we nu elke dag er steeds eentje afhalen totdat het er ongeveer 35 zijn dat merkt Folk misschien niet en dan kunnen we van dat geld het Tom Tommetje voor Gerritje kopen.
  We kijken wel hoe ver we komen met Folk.
  En inderdaad het ging lang goed met Folk,hij had nog een beetje voorraad op gebouwd en had niet direct honger.
  Maar na loop van tijd begon Folk het toch wel te merken.
  Hij begon een beetje te morren en te janken,maar Jan Pieter zei ,je moet niet zo zeuren wees blij wat heb, en we moeten nu een maal bezuinigen voor het Tom Tommetje voor Gerritje.
  Maar, ja Folk kreeg toch steeds meer honger en ging meer buiten de deur kijken.
  En begon een beetje contact te zoeken met de buurman, misschien kwam dat doordat deze roden haren had, maar Folk trok er wel naar toe.
  De ander buurman met die bos geblondeerde haren, daar wou hij niks van weten want die had net zijn twee zwarte labradors weg geschopt en Folk met zijn bruine haren had daar niet zoveel vertrouwen in.
  Hoe het ging dat weet Folk ook niet, maar van die man met die roden haren kreeg hij af en toe een brokje uit een of ander pakketje.
  Jan Pieter zag dit met leden ogen aan en vond dat maar kul,maar Folk begon de buurman steeds meer pootjes te geven, en hem steeds vriendelijker te begroeten.
  Hij luisterde ook niet meer naar Jan Pieter en deze kreeg ook geen pootjes meer.
  Jan Pieter dacht dit gaat niet goed, en ging eens praten met Gerritje en vroeg of Gerritje iets langer op zijn Tom Tommetje kon wachten ,deze begon verschrikkelijk te schreeuwen maar zag toch ook wel in dat Jan Pieter graag het baasje van Folk wou blijven.
  Weet je wat zei Jan Pieter we doen vanavond gewoon drie brokjes meer in zijn bak, dan houden we toch nog 12 in ons voordeel over.
  En dan heeft Folk net het gevoel of hij een vol buikje heeft
  Kan mijn niets schelen zei Dirk geboren in 66 maar eigenlijk had niemand hen wat gevraagd.
  En die avond at Folk zijn bakje leeg en had inderdaad het gevoel dat hij weer een vol buikje had.
  Dankbaar en mat de staart tussen de benen ging Folk richting Jan Pieter en gaf hem een poot en legde dankbaar zij kop op Jan Pieter zijn voeten.
  Zich niet van bewust dat het maar eventjes een het verdrijven van het honger gevoel was.
  Jan Pieter en zijn gezinnetje keken met een glimlach naar Folk waarna Jan Pieter lachend riep Folk wat ben je toch een stomme hond.
  En het gezinnetje barste in het lachen uit.
  Maar Folk was al in diepe slaap.

  Reactie door Jofel — vrijdag 21 april 2006 @ 12.15 uur

 3. Heel mooi Jofel.

  Inderdaad, wie een beetje verstand van statistiek heeft, weet dat je vaak aardig wat aannames moet doen, voordat er daadwerkelijk gemeten kan worden. Zo worden psychologische begrippen ook zogenaamd wetenschappelijk gemaakt d.m.v statistiek. Dat hierbij een intervalschaal en soms zelfs een ratioschaal wordt gebruikt, vertelt men er niet bij. Beide schalen veronderstellen een absoluut nul-punt. Gaat natuurlijk niet op.
  Bij het gebruik van statistiek moet je voorts allerlei mathematische correcties uitvoeren. Zeer gecompliceert, de uitkomsten kun je m.i dan ook enkel gebruiken als extra hulpmiddel, maar niet als een absolute waarheid.

  Reactie door kaatje — vrijdag 21 april 2006 @ 12.25 uur

 4. Jawel, maar je moet ook niet altijd op “pofessionals” vetrouwen, hoor.

  ook gisteren het programma op TV over de Schiedamse parkmoord gezien, waarin werd getoond, hoe “professional” prof. Bullens Michael zwaar onder druk zetten en als verdachte liet horen door de politie? Ervan uitgaand dat hij veel te verbergen had en wel eens de moordenaar van Nienke zou kunnen zijn? Brrr!

  En zijn Balkenende, Zalm c.s. ook “professionals”? Brrr!

  Moraal: cijfers zijn betrekkelijk en manipuleerbaar, inderdaad, maar graag toch maar minstens 76 zetels in de Tweede Kamer voor PvdA, GL en SP gezamenlijk na de volgende verkiezingen! Exact! :)

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 21 april 2006 @ 12.38 uur

 5. goed verhaal Jofel,

  eindelijk durft weer iemand met meer gewicht de excessen van het materieel logisch denken te benoemen.

  Reactie door chantal — vrijdag 21 april 2006 @ 14.09 uur

 6. @ Jofel,

  Geweldig verhaal.

  Alexander

  Reactie door Alexander — vrijdag 21 april 2006 @ 14.11 uur

 7. cijfers zijn best belangrijk, of moeten we het CPB /CBS maar niet meer geloven ??

  Cijfergoochelaars als Maurice de Hond mogen natuurlijk wel gemist worden. Ik verdenk de PvdA er nog steeds van dat ze op basis van zijn peiling de missie naar Afghanistan hebben gesteund bijvoorbeeld.

  Reactie door Jory — vrijdag 21 april 2006 @ 14.12 uur

 8. Nieuwe wet Arbeidstijden met meer vrijheid
  Er gaan minder regels gelden voor het maximale aantal uren dat iemand mag werken en voor nachtarbeid. Verder verdwijnen de aparte regels voor overwerk uit de wet en worden afspraken over pauzes een zaak van werkgevers en werknemers.

  Bron : ZIBB.NL

  Zie je het al voor je? En dit is nu een typisch voorbeeld van liegen dat je barst en in het kabinet zitten. Je roept “minder regels” en de vertaling er van is “het lekker moeilijk maken voor de normale burger”.

  Reactie door Ondernemer — vrijdag 21 april 2006 @ 14.13 uur

 9. Cijfers zijn een kwantificering van processen. Ze vertalen echte, levende processen in begrijpbare taal, die te vergelijken valt met andere processen.

  Tijdens die vertaling worden veel belangrijke elementen buiten beschouwing gelaten, die wel invoel hebben op de processen, maar niet meegenomen worden.

  Op basis van deze vereenvoudiging worden beslissingen genomen. (modellen, SMART, e,d,).
  Deze nieuwe modellen worden dan weer vertaalt naar een werkbaar (levend) proces.

  Door deze vertaling en simpleficatie van (levende) processen zorgt ervoor dat alles goed vastloopt. De modellen hinderen meer dan ze opleveren (in real life).
  Het probleem zit erin dat het niet onderkent wordt, en de cijfers al enige echte realiteit gezien wordt,

  Reactie door Alexander — vrijdag 21 april 2006 @ 14.19 uur

 10. @2 Hans Christiaan Jofel

  Prachtig verhaal! Het is niet eens een sprookje!
  Het geheel ademt de sfeer van de film Gerrit Srooge.
  Bedankt Jofel!!

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 21 april 2006 @ 14.27 uur

 11. Cijfertjes, statistieken, gemiddelden, – het zijn allemaal gereedschappen van het dogmatisch denkende materialisme.
  Ja, materie is een faset van het leven, maar ook niet meer dan dat.
  De werkelijke waarden van het leven, zijn niet in cijfertjes te vangen. Hoe meet je liefde, geluk, vrede, e.d.? – Geluk is niet echt afhankelijk van materie, dat is tijdelijk en gaat voorbij, een emotie dus.
  Het echte duurzame geluk, is het geluk van de ziel die we zijn, die onthecht,zich in vrijheid en vrede kan ontplooien.
  Dus belangrijker dan het zich alleen maar richten op materie.
  Even stilte.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — vrijdag 21 april 2006 @ 14.50 uur

 12. Jofel@2

  Grandioos!!!!

  Ik kan het niet anders uitdrukken.
  Dit sprookje zou onze kleine jeroenneke eens moeten lezen, misschien leert hij iets bij.
  Dat sprookjes toch zo op waarheid kunnen berusten. Nogmaals, GROTE KLASSE!!!!

  Reactie door Anja — vrijdag 21 april 2006 @ 14.57 uur

 13. @ Jofel (2):

  Mooi verhaal, Jofel. Alleen knaagt er bij mij nog iets. Naar mijn gevoel is het verhaal nog niet afgelopen. Zou het b.v. kunnen zijn, dat Folk naderhand het bedrog doorkrijgt, Jan Pieter flink in de kuiten bijt en het huis uitjaagt, en alsnog naar de buurman met rode haren gaat? En zich ook niets aan Gerritje laat gelegen, die tenslotte maar laag in de hiërarchie van de roedel staat? En denkt: moeder Rita zoekt het maar uit met haar Gerritje en Dirkje? :)

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 21 april 2006 @ 15.01 uur

 14. 8. Ondernemer, en zo worden via de achterdeur alle maatregelen die we niet wilden van de europese grondwet er toch doorgedrukt. Ik denk overigens dat een werkgever die een werknemer dan geen pauzes meer geeft handelt in strijd met de rechten van de mens? Maar goed, dit is een ander onderwerp.

  Reactie door kaatje — vrijdag 21 april 2006 @ 15.08 uur

 15. Een ding is zeker, een mens bestaat voor het grootste gedeelte uit water, niet uit cijfers.

  Maar wij worden wel zo gezien door de machthebbers!

  Reactie door e.krul — vrijdag 21 april 2006 @ 15.38 uur

 16. Zolang het CPB partij is bij de kabinetsonderhandelingen (waar niemand op kan stemmen) zullen de cijfers blijven domineren.
  Om Balkenende maar eens te citeren over de onderzoeken van het CPB ‘De uitkomst is maar net wat je er in stopt’.

  Reactie door Sprut — vrijdag 21 april 2006 @ 16.09 uur

 17. Volgend de overheid hebben we tegenwoordig ander professionals :terroristen bestrijders :zij waken over Nederland ,pas op ! (hahahahaha ) die kneuzen in het kabinet weten niet hoe terrorristen werken :gelukkig is in Nederland nog geen terroristen aanval geweest :want dat staan die profeesionals met een hele grote bek met tanden !

  Reactie door Fred — vrijdag 21 april 2006 @ 16.13 uur

 18. Mijn vroegere wiskunde leraar zei:

  Je kan met cijfers alles bewijzen wanneer je het maar listig verpakt.

  Reactie door Ouwe Dirk — vrijdag 21 april 2006 @ 17.44 uur

 19. @8 Ondernemer — vrijdag 21 april 2006 @ 14.13,

  Mee eens, ze zeggen minder regels, maar ze vertellen er niet bij dat ze ook minder rechten bedoelen. Als je bij een goede werknemer zit is dat niet zo erg maar als erg een paar minder liefe managers rondlopen dan is dat wel erg.
  Gaan ze nog meer roepen dat er meer gepreseerd moet worden, jaar naar jaar.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 21 april 2006 @ 17.44 uur

 20. Cijfers liegen niet.
  Maar leugernaars gebruiken graag cijfers.

  Denk daaraan.

  Reactie door F.Baron — vrijdag 21 april 2006 @ 18.31 uur

 21. Ik snap hier niks of weinig van Jan;

  Deze regering gelooft helemaal niet in cijfers.

  Want de echte cijfers laten hen een heel ander beeld zien; bijvoorbeeld over de gevolgen van hun beleid (ik noem maar de achtergestelden door de zorgtoeslag) dan ze willen geloven.

  De oorzaak zit hem in het feit; dat ze hun eigen cijfers maken, waar men mee kan goochelen wat men wil. hetzelfde deden in feite ook de hoge heren van Aholt; die ervoor naar de rechter moesten om zich te verantwoorden. Verschil is alleen, dat deze regering helemaal totaal geen verantwoording hoeft af te leggen jegens het door hen voorgelogen volk en jegens hun eigen beloftes; principes en gepredikte normen en waarden. In 1 woord waardeloos dus.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — vrijdag 21 april 2006 @ 18.43 uur

 22. Ach…we zijn maar een nummer…

  Reactie door nicole halmans — vrijdag 21 april 2006 @ 19.57 uur

 23. Jan heeft natuurlijk weer verschrikkelijk gelijk!
  Cijfertjes, cijfertjes, cijfertjes.
  De SP, en zeker Jan niet, zouden zich hier ooit aan te buiten gaan.
  Nog maar een paar dagen terug las ik ergens dat 20 % van de mensen er op achteruitgaan.
  Gewoon weer cijfertjes!
  Je denkt toch echt niet dat Jan dit ooit zou beweren?

  Reactie door Don Q — vrijdag 21 april 2006 @ 20.05 uur

 24. Jammer dat niemand die 180 000 toeslaggerechtigden benoemd, want die zijn het slachtoffer van de cijfers.
  Dat zijn die 3% waarbij het fout gaat, en daardoor in mogelijke allerlij finaciële problemen problemen komen.

  Reactie door Charlie — vrijdag 21 april 2006 @ 20.15 uur

 25. Die peilcijfergekte is ons door de Amerikanen in de maag gedouwd: een jaar lang voor de verkiezingen steeds peilingen?
  Je snapt toch niet dat jan publiek zo goedgelovig is die te geloven…
  Laat die peilcijfers eerst maar eens gecontroleerd worden, en de peilers gestraft bij fraude & malversatie!

  Reactie door Emiel — vrijdag 21 april 2006 @ 21.06 uur

 26. Tja SP als het te moeilijk wordt die cijfers dan vertrouwen we maar liever Pietje en truusje van dit forum die wat achterklap praat hebben en dat ook nog als waarheid zien ook….

  Reactie door jeroen — vrijdag 21 april 2006 @ 21.16 uur

 27. @2 Geweldig Mooi, Jofel. Bedankt!

  Zegt veel meer dan al die cijfers.

  Reactie door walking bull — vrijdag 21 april 2006 @ 22.05 uur

 28. @26 jeroen

  Waar basser je die stelling op dat het voor de SP te moeilijk zou worden al die cijfertjes?
  Jofel weet exact de imlicatie van die cijfertjes in een metafoor weer te geven.
  En dan nog suggereren dat de SP of de SP -ers het niet zouden begrijpen.
  Spreek voor jezelf j$roen

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 21 april 2006 @ 22.28 uur

 29. sorry voor de tikfoutjes in 28

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 21 april 2006 @ 22.39 uur

 30. @Jofel, mooi verhaal hoor. Petje af voor deze metafoor.

  Nederland -en deze wereld- worden geregeerd door managers. Die zijn handig met cijfers en krijgen daar bonussen voor. Niet alleen in het “bedrijfsleven”, maar ook in de gezondheidszorg en het onderwijs.

  Bedrijfsleven: harder werken, niet pauzeren tijdens de lunch, anders gaan we in China produceren. Alsof ze daar zo tevreden zijn met die cijfers.

  Gezondheidszorg: “duidelijk maken wat de kosten zijn” door een controle-afspraak van vijf minuten te vertalen met een rekening waarin je ineens een dagopname ziet, compleet met anaesthesie, etc., hup, 400 euro. Niemand die dat begrijpt. Cijfers dus.

  Onderwijs: managers ipv leraren. Maar wat managen ze eigenlijk?

  Files: niemand praat over het terugdringen van de auto. In plaats daarvan meer asfalt of gebruik van vluchtstrook of secundaire wegen. Een kilometer file kost 1500 euro per rijbaan per uur. Cijfers. Wanneer een kilometer file per rijbaan een mensenleven kost, och, wie zeurt er dan nog?

  Cijfers: zes miljard -and still growing- van de meest roofzuchtige diersoort op deze aarde.

  En ondertussen wordt een klein deel van de
  “bevoorrechten” op die aarde gepiepeld met -jawel- cijfers.

  Reactie door Wim — vrijdag 21 april 2006 @ 23.00 uur

 31. Dachten de ballen die alles offeren voor getallen, maar aan de slachtoffers die erdoor vallen.

  Om hun leugen goed te verkopen, moeten ze de waarheid slopen.

  Eén troost: eerlijk duurt het langst, de leugen is haar vangst, en hoop haar kroost.

  Reactie door Jan-Peter — zaterdag 22 april 2006 @ 4.08 uur

 32. The Matrix was ook een hermetische illusie van binaire getallen, programma’s; een systeem van kunstmatige intelligentie, of A.I., artificial intelligence. De kapitalistiche, z.g. liberale kerk is ook zo’n hermetische illusie; niet erg intelligent en zeer kunstmatig. Wachten we op een Neo om ons te bevrijden, of worden onze eigen hersens actief? Er zijn zeer gegronde bezwaren naar voren te brengen tegen een slecht systeem, maar we hebben de tijdgeest [lees: politiek opportunisme]tegen, dus is het niet gemakkelijk om die bezwaren serieus genomen te krijgen. Dit kabinet moet eerst weg, dan komt er weer wat broodnodige beweeg-ruimte voor redelijker, meer intelligente alternatieven.

  Reactie door Jan-Peter — zaterdag 22 april 2006 @ 4.29 uur

 33. En de wildgroei aan managers die hun studeerkamer-theorieën toepassen op systemen die zij niet van binnenuit kennen, moet weggesnoeid worden, dat wilde ik ook nog even kwijt.

  Reactie door Jan-Peter — zaterdag 22 april 2006 @ 4.37 uur

 34. Er zal een andere manier van denken moeten komen, maar geld is nu eenmaal de grootste verslaving van de geest…

  Reactie door kees — zaterdag 22 april 2006 @ 7.02 uur

 35. Zie over de verkeerde cijfers die het CPB bovendien hanteert ook:
  http://www.globalternatives.nl/MET

  Reactie door Tuur Elzinga — zaterdag 22 april 2006 @ 7.47 uur

 36. Geweldig verhaal Jofel.

  @31 e.v. Helemaal mee eens Jan-Peter. Maar helaas, Neo bestaat niet. We moeten het toch echt zelf doen.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 22 april 2006 @ 8.15 uur

 37. Jofel, je bent een bééldend kunstenaar en
  het verhaal lijkt zich uitstekend te lenen
  om middelbare scholieren tijdens de les
  ‘maatschappijleer’ voor te lezen en te zien
  hoe zij dit verhaal zouden ‘ontleden’, en
  zeker tegen verkiezingstijd hun politiek be
  wustzijn ‘vaardiger’ te doen worden.
  Genóten van deze performance, dank je wel!

  Reactie door Madelief — zaterdag 22 april 2006 @ 8.19 uur

 38. @37 en andere,

  En zo houdt je jezelf voor de gek, de een komt met een kleuterverhaaltje, de ander neemt het voor waarheid aan en de ander prijst hem nog de hemel in ook…..

  Als er nou nog enige realisme en logica ten grondslag lag aan het peuterverhaaltje…..
  Zucht……

  Reactie door jeroen — zaterdag 22 april 2006 @ 9.35 uur

 39. JA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!LEUKE POSTING .iedere 3 maanden moet ik als door het rijk geselecteerde bedrijf mijn omzet gegevens afgeven aan het c.b.s. (centraal bureau voor de statestiek overheid dus) doch deze omzet cijfers worden nadien niet gecontroleerd o.a bij de belastingdienst dus kan ik ligen dat het barst .en daar wringt nou net de schoen .zalm vraagt zijn grootkapitaal vriendjes om hun omzet gegevens te verhogen zodat zalm en j.p kunnen zeggen de economie trektaan???? om hunprograamma uit te voeren EERST HET ZUUR DAN HET ZOET !maar ja dom van mij wand dit gebeurt in een bananen republiek en niet in een beschaafd land als nederland .toch???

  Reactie door ,texas,henkie — zaterdag 22 april 2006 @ 9.40 uur

 40. jeroen@38

  Hierméé geeft u zelf al aan niet in de realiteit te staan.
  Als u zo’n verhaaltje niet kunt snappen, zegt dat méér over u als de andere hier aanwezig op het log.
  Ik wens u een fijn en PC-vrij weekend toe.

  Reactie door Anja — zaterdag 22 april 2006 @ 10.29 uur

 41. @38 Oh Jeroen, wat lijk je toch elke keer
  met je verkeerde been uit bed te zijn ge-
  stapt…..weet je……realiseer jij je nu
  nooit….hoé jouw ene na de andere nihilis-
  tische opmerking overkomt? Als je nu eens gezellig een aantal andere topics hebt ge-
  probeerd te lezen en te begrijpen, en je
  komt daarna hier weer terug en je ziet wat
  je zelf zoal meent ‘bij te dragen’ heb je
  dan ook zo verschrikkelijk met je zelf te
  doen, dat er niet meer uit komt dan wat je
  neerkalkt? Ken je het woord constructief?
  Je lijkt nog steeds niet uit die weerbarstige puberteitsperiode te zijn ge-
  komen en je bewoordingen getuigen bijna
  overal van die periode….dat je dat nu
  zelf niet ziet? Wat zit je in feite nu al
  maanden dwars? Wat bereik je persoonlijk
  niet of is tegen je verwachting in een heel
  grote flop geworden? Zolangzamerhand lijk
  je aan een stil groot verdriet ten onder te
  gaan en het ware heilzamer er binnen je ei-
  gen kring eens ergens over te gaan praten!
  Teleurstellingen maakt een ieder mens mee
  in zijn leven, vroeg of laat, krijgen we al
  lemaal ons portie, maar jij lijkt er nog
  niet tegenop gewassen en het zou me zeer te
  leurstellen als ons, door omstandigheden,
  op een gegeven moment duidelijk wordt dat je het liefst alleen maar ‘dwars ligt’,
  want dan zul je toch echt een keer volwas-
  sen moeten zien te worden, voordat je ach-
  terloopt bij iedereen in je éigen omgeving.
  Máák er eens een keer wat van Jeroen, het
  is nog niet te laat voor je, of, al is het
  off topic, laat ons je grootste zorg weten.
  Mensen genoeg die meelezen en je mogelijk
  kunnen voorzien van info die je nodig hebt.
  Sterkte,…en doen hoor…zo kan het echt
  niet langer ! Geloof dan maar primair in
  wat je zélf wél kunt en ga dat eens goed na
  ….grote grote zucht……Madelief.

  Reactie door Madelief — zaterdag 22 april 2006 @ 12.14 uur

 42. Sprookjes zijn in Jeroen’s ogen misschien ook wel voor kleuters, maar er een schrijven zou ik toch niet aan hem toevertrouwen, want kleuterverhaaltjes worden met veel inzicht in de menselijke geest geconstrueerd, en daarom worden ze door alle leeftijden nog steeds gelezen en gewaardeerd… behalve door onze Jeroen, die zich er te volwassen voor voelt.

  Reactie door Jan-Peter — zaterdag 22 april 2006 @ 14.25 uur

 43. [15] E. Krul, je brengt me op een idee… als de mens, zoals jij terecht opmerkt, voor het grootste deel uit water bestaat en niet uit cijfers, dan is het toch goed dat Willem Alexander, die veel weet van water-management, onze koning wordt… niet dan?

  Reactie door Jan-Peter — zaterdag 22 april 2006 @ 14.51 uur

 44. Als zijn schoonvader nou maar niet alles in het water gooit, hè, want dat is dan weer flagrante mismanagement…

  Reactie door Jan-Peter — zaterdag 22 april 2006 @ 14.53 uur

 45. Water-management ? : ik moet even wildplassen :

  Ik krijg altijd enorme kriebels als ik het woord ” management ” ziet staan : Is mijn kwaal te behandelen ?

  Management = ellende beheer

  Reactie door Fred — zaterdag 22 april 2006 @ 15.25 uur

 46. Ik dacht maar ik weet het niet zeker dat onze Willem laats geopperd heeft dat hij ook eigenlijk management van de lucht zou moeten worden.?
  Want dat hoorde goed bij het water.?

  Reactie door Jofel — zaterdag 22 april 2006 @ 15.37 uur

 47. Eerst water, dan lucht… mischien komen aarde en vuur er later ook nog bij, en dan hebben we er met onze prins een element-beheersende superhero bij. Wat volgt is een stripverhaal, en dan de film: ‘The Mighty Orange’… en de sequel: ‘Return of the Mighty Orange’.

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 22 april 2006 @ 16.16 uur

 48. @46 Jofel

  Of hij wordt presentator van ‘Ter land ter zee en in de lucht’

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 22 april 2006 @ 16.32 uur

 49. Da’s een goeie!

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 22 april 2006 @ 17.22 uur

 50. Ook deze discussie gaat over jeroen..jammer!
  In een wereld waarin geld voorop staat krijg je deze onzin. Het keert nog wel een keer om! Slavernij werd op een gegeven moment niet meer gepikt en ik denk dat dit terug gaat komen..het verzet hier tegen

  Reactie door cynthia — zondag 23 april 2006 @ 18.13 uur

 51. Het is pervers.

  Reactie door hendrik dieks — zondag 23 april 2006 @ 18.32 uur