Walvis from outer space

GoogleEarth is een programma waarmee je de aarde van bovenaf kan bekijken. Sommige gebieden zijn haarscherp in beeld gebracht. Zo ook het Tweede Kamercomplex in Den Haag.

Maar wat ligt daar toch op het Plein? Juist, het is de walvis die GreenPeace vorig jaar juni als protest tegen de walvisvaart gebruikte. Dit jaar zal hij waarschijnlijk weer gebruikt moeten worden.

Walvis

Vorig jaar juni werd tijdens de vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie besloten de walvisvaart verboden te houden. De jaarvergadering komt er echter weer aan en het is zeer de vraag of dit verbod stand zal houden. Er is opnieuw een grote lobby gaande om de walvisvangst onder quota open te stellen. Dit onder het mom dat de wetenschap daar belang bij heeft.

Klinkklare onzin, aangezien het vlees in de schappen belandt, en de wetenschap er niets mee doet. Krista van Velzen heeft aan het kabinet gevraagd wat de inzet van Nederland zal worden.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 25 april 2006 :: 16.41 uur

16 Comments

16 reacties

 1. Misschien gaan ze wel een wetenschappelijk onderzoek verzinnen: welke effecten heeft walvisvlees voor de spijsverteringsorganen van de mens? :)

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 25 april 2006 @ 17.00 uur

 2. Overigens legt Whalewatch naar mijn mening wel erg veel nadruk op de wrede wapens die bij de vangst worden gebruikt. Op zichzelf is aandacht daarvoor terecht, maar het meest essentieel lijkt me, dat diverse walvissoorten in hun voortbestaan worden bedreigd.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 25 april 2006 @ 17.34 uur

 3. Als het niets met de wetenschap te maken heeft, laten we de dingen dan gewoon bij de naam noemen. Nederland kend overichens ook een verleden als walvisvarend land. Het is hoe dan ook schandalig dat deze arme dieren die geen vlieg kwaad doen op zo`n beestachtige wijze gedood worden en deze afschuwelijke praktijken dienen onmiddelijk beeindigd te worden.

  Reactie door Baruch Abrahams — dinsdag 25 april 2006 @ 18.07 uur

 4. Olav, zou het kunnen dat Whale Watch denkt daarmee de mensen over te kunnen halen om te protesteren? Iets dat eigenlijk niet nodig zou moeten zijn, want tegen dergelijke praktijken moet je gewoon altijd protesteren!

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 25 april 2006 @ 18.12 uur

 5. @4, L.M. Lembeck

  Net als tegen bontjes van zeehondjes, marterpraktijken (martelpraktijken) -overigens nog steeds in Nederland- en de martelpraktijken van stalkoeien, kistkalveren, opgefokte zeugen en beren (mannenbiggetjes) van 3 maanden die worden gekortwiekt en gecastreerd (zonder verdoving), gefrustreerde kippen die al “scharrel” worden genoemd als ze een veldje ter grootte van een A4-tje krijgen, apen ter meerdere glorie van het ultieme gezichtsproduct -met liposomen, zegt men- en zo voorts en zo verder. Zes miljard mensen op deze aardknol maken het de rechtmatige eigenaren (de andere dieren die zich WEL fatsoenlijk gedragen) niet erg makkelijk.

  Reactie door Wink — dinsdag 25 april 2006 @ 21.51 uur

 6. Japan is zo’n land dat al sinds jaar en dag volhoudt dat het jagen op en doden van walvissen slechts gebeurt omwille van “wetenschappelijk onderzoek”. Gedood en opgegeten, niet omdat de Japanners walvisvlees zo lekker zouden vinden, maar alleen omdat het een wetenschappelijk doel dient.

  Het is via deze ‘omweg’ dat Japan poogt te rechtvaardigen dat het walvisvlees, aangeboden op de menukaarten van de dure restaurants, ethisch ‘verantwoord’ is, omdat het als lekkernij geconsumeerde vlees geheel afkomstig is van walvissen waarop wetenschappelijk ‘onderzoek’ is verricht.

  Je kunt je er terecht over verbazen dat de landen die met Japan in de Internationale Walvisvaart Commissie zitten deze door Japan uitgedragen ‘rechtvaardiging’ nooit openlijk hebben verworpen.

  Want, als je het argument van Japan zou doortrekken, dan zou dat betekenen dat mensen (of in ieder geval Japanners) met evenveel genoegen apenvlees eten van apen die als proefdier voor medische, dus wetenschappelijke experimenten zijn gebruikt, of vlees van varkens die gebruikt zijn voor wetenschappelijk onderzoek. Echter, verondersteld dat Japanners minstens net zo kieskeurig zijn als alle andere mensen dan kan Japan moeilijk volhouden dat het door de bevolking (vrij) massaal geconsumeerde walvisvlees daadwerkelijk afkomstig zou zijn van walvissen die toevallig allemaal gedood moesten worden vanwege ‘wetenschappelijk onderzoek’.

  Aan de andere kant, als Japan wél het gelijk aan zijn kant zou hebben, dan zou er door de biologen en andere wetenschappers uit Japan na zoveel jaren walvisjacht toch wel het een en ander aan resultaten en onthullingen te melden moeten zijn. Maar waarschijnlijk is de enige ‘ontdekking’ die Japan de andere landen kan melden dat de populatie dwergvinvissen sterk is achteruitgegaan. Om er dan vervolgens voor te pleiten dat het verbod om, in naam van de wetenschap, op andere soorten te mogen jagen wordt opgeheven.

  Reactie door David Tompot — woensdag 26 april 2006 @ 3.06 uur

 7. Heeft er niemand eens aan gedacht om een walviskwekerij te beginnen? :)

  Reactie door Sonja — woensdag 26 april 2006 @ 8.11 uur

 8. David, wist je dat in Japan walvisvlees in hondenvoer zit? Zou dat ook “wetenschap” zijn? :(

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 26 april 2006 @ 8.26 uur

 9. 8: Dat bevestigt het vermoeden dat hondenvoer eigenlijk een verzamelnaam is voor vleesafval met onduidelijke herkomst.

  Reactie door David Tompot — woensdag 26 april 2006 @ 9.15 uur

 10. Aan de omvang te zien van hetgéne wat er ligt, dacht ik even dat het de Geus was.

  Reactie door Anja — woensdag 26 april 2006 @ 9.54 uur

 11. Kan niet, Anja. Deze walvis had geen pukkel op zijn neus. Die kneus van een De Geus wel. :D

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 26 april 2006 @ 10.37 uur

 12. En ik had in de nieuwsbrief van Greenpeace gelezen dat Japan juist de walvisvangst gaat staken….?
  Of ben ik verkeerd geïnformeerd ?
  http://oceans.greenpeace.org/nl/de-expeditie/nieuws/ocean-defenders-boeken-succes
  Tevens bedankt voor Google Earth, mijn dochter heeft slechte cijfers voor aardrijkskunde.
  Met dat programma wordt aardrijkskunde een makkie. :)

  Reactie door Charlie — woensdag 26 april 2006 @ 10.41 uur

 13. Heeft te mens niet genoeg te vreten ? moeten deze bijzondere dieren helemaal uitgeroeid worden ? De mensheid is ziek

  Reactie door Fred — woensdag 26 april 2006 @ 17.33 uur

 14. Varkens zijn ook bijzondere dieren.

  Reactie door Sonja — woensdag 26 april 2006 @ 22.37 uur

 15. @14 Sonja,

  Maar die zijn op het Binnenhof dan weer niet bijzonder!

  @12 Charlie,

  Is leuk, maar zou ik voor aardrijkskunde NIET aanbevelen. Klik voor de aardigheid eens op ‘t Duitse waddeneiland Börkem (Borkum). Of probeer eens te kijken hoe de Be/Nl grens loopt bij Baarle.

  Reactie door Jan Nijman — donderdag 27 april 2006 @ 15.15 uur

 16. egt sielig als je op die dieren gaat schieten. dat japan door gaat is egt stom:(
  nederlanders ware trouwens ook nie van die lieverdjes. mmaar egt dom as je erop gaat jagen

  Reactie door hidde — donderdag 29 maart 2007 @ 20.09 uur