Het zit ‘m in de kleine dingen

Utrecht mobiele fotostand

Voor een paspoort of identiteitsbewijs moet je een foto laten maken. Nu is het allang mogelijk om dit ter plekke digitaal te laten doen. Dat zie je bijvoorbeeld bij veel bedrijven in het geval van veiligheidspasjes. Niet bij de gemeente Utrecht. Daar staat nog elke dag een ‘fotomobiel’ voor het gemeentehuis. Kosten? Acht euro per setje. Vervolgens moet de foto binnen weer worden ingescand en wordt deze soms ook nog eens afgekeurd door de ambtenaar.

Onnodige geldverspilling voor de burger, onnodige administratieve handelingen voor de gemeente. De SP in Utrecht heeft dan ook voorgesteld om per direct deze digitale techniek in huis te halen. Scheelt de burger acht euro en de gemeente een hoop administratieve rompslomp.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 26 april 2006 :: 20.53 uur

25 Comments

25 reacties

 1. Onbegrijpelijk dat gemeentes deze techniek in huis hebben. Veel bedrijven en instituten hebben wel digitale op computers aangesloten camera’s om foto’s voor o.a. toegangspasjes te meken. Waarom hebben gemeentes, waar veel meer foto’s van mensen geeist worden, niet zo een simple techniek in huis???

  Reactie door Drob — woensdag 26 april 2006 @ 21.23 uur

 2. Prima idee! Maar wel graag voor 1 juni, want dan moet ik weer 3 uur vrij gaan nemen voor de wachtruimte in het stadhuis.

  Reactie door Sonja — woensdag 26 april 2006 @ 21.56 uur

 3. Gewoon in een klein gat gaan wonen, dan ben je zo klaar. In Ravenstein (gemeente Oss) was ik met vijf minuten klaar.

  Reactie door Rimshot — woensdag 26 april 2006 @ 22.37 uur

 4. Mooi idee van de SP!

  @3 Rimshot — woensdag 26 april 2006 @ 22.37,

  Oh, goed idee, gaan we met zijn allen in Ravenstein wonen, is heel Nederland in 5 minuten klaar ;).

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 26 april 2006 @ 22.50 uur

 5. @4 Evert
  Die is goed!!

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 27 april 2006 @ 0.45 uur

 6. schept werkgelegenheid & burocratie….

  Reactie door ReneR — donderdag 27 april 2006 @ 1.43 uur

 7. Over verspilling en achterlijkheid gesproken.
  Gisteravond in netwerk was een reportage over het gedrocht managers in de zorg en onderwijs. Dat soort figuren maken de mensen op de werkvloer het leven zuur, zijn kostenverhogend en werken contraproductief.
  Na het aanpakken van de salarissen in de energiesector zou hier een goed onderzoek naar gedaan moeten worden.
  Maar ja, zo’n onderzoek kost natuurlijk weer een smak geld.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — donderdag 27 april 2006 @ 6.15 uur

 8. @1

  Inderdaad, het is heel simpele techniek en ook nog eens heel goedkoop.

  Een digitaal fototoestel voor pasfoto’s hoeft niet duur te zijn. Computers zijn er al en je kunt van een digitale foto zoveel pasfoto’s afdrukken als je wilt.

  Als je bij de HEMA digitale foto’s laat afdrukken, dan kost dat 0,20 euro per foto. Dus afdrukken is ook niet echt duur.

  Reactie door Fjodor — donderdag 27 april 2006 @ 8.56 uur

 9. Bedenk wel, dat Europa wil dat wij allemaal als potentiële criminelen door het leven gaan, met allerlei [zoveel mogelijk, en het wordt steeds meer, gezien de ontwikkelingen] centraal opgeslagen persoons-gegevens… ís al zo, met de identificatie-plicht: je doet niks fout, maar je niet (kunnen of willen) intentificeren is een reden tot aanhouding. Ausweis, bitte! Mitkommen! De persoons-gegevens van de Joden werden gebruikt om ze effectief op te kunnen sporen. Het wordt een toekomstige Hitler wel erg gemakkelijk gemaakt.

  Reactie door Schaapherder — donderdag 27 april 2006 @ 8.58 uur

 10. Hè, waarom nou weer meteen die oorlog erbij trekken! ;)

  Reactie door Sonja — donderdag 27 april 2006 @ 9.52 uur

 11. @ Gandalf

  ‘Managers maken de mensen op de werkvloer het leven zuur, zijn kostenverhogend en werken contraproductief.’
  En vooral démotiverend voor de mensen op de werkvloer.
  Mensen met jarenlange praktijkervaring en inzicht wordt plots door een nieuwkomertje met stropdas verteld dat ze het anders moeten doen.
  Soms is dit inderdaad zinvol maar vaker niet.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 27 april 2006 @ 11.07 uur

 12. Herkenbaar..

  Sta me toe even mijn ervaringen met jullie te delen met het tenenkrommende bureaukratische gezeur met het fotobusje!

  Aldus: Ik moest een paar maanden terug inderdaad een nieuw paspoort aanschaffen, en ik woon nueenmaal in Utreg. Gemeentehuis is doorgaans ov erwerkt en de baliemedewerkers zien er niet uit alsof ze hun werk leuk vinden. Dat zou ik ook niet vinden maar ik zou voor de klanten toch iig proberen alsof. Enfin.
  Na 1,5 uur ik herhaal 1,5 uur (en nee, het was niet vrijdagmiddag 16:00, het is altijd nummertje trekken en uit je neus dineren aldaar) met mn nummertje gewacht te hebben, werden mijn fotos ineens afgekeurd. Godsgloeiendetyphusgodver. Bleek dat Balkenende had bedacht dat sinds dit jaar ineens weer beide oren op de foto zichtbaar moesten zijn. Slaat echt weer helemaal nergens op, want als je een kapsel hebt waarbij je je oren alleen ziet als je op de kop gaat hangen, dan zeuren ze er ook niet over! Op de meegebrachte foto stond met miniem gekanteld gezicht en je zag het linkeroor niet, of zo. Moest ook in dat irritante busje. Achterlijk duur, maar ik was al eenmaal naar de stad gefietst om pasfotos te laten maken dus ik dacht dan gvd ook maar in dat busje.

  Toch weer terug naar de stad gefietst, want, stom, had geen contant geld bij me alleen een chip en een pinpas EN HET BUSJE HEEFT GEEN PIN AUTOMAAT en in de verre omtrek is geen bankautomaat te vinden. Dus ik terug naar Hoog Catahrijne, wachten bij de pint automaat. pinnen. terugfietsen. Wederom wachten bij het busje met allemaal andere mensen met afgekeurde fotos.
  Busje in, ocherme wat een stuk chagerijn daar in dat busje. Of ik wat vriendelijker wilde lachen aub dus ik trok een grijns en de fotos die ik kreeg waren zoals pasfotos meestal zijn nogal erg, maar dat heb ik wel vaker met fotos en bovendien kun je ze niet een 2e keer laten maken. Ik moest 8 euri afrekenen voor een mapje van 4 fotootjes. Terwijl ik er natuurlijk maar 1 nodig had maar dat kan dan weer nie.

  Ik weer naar binnen, portier vraagt voor de tweede keer wat ik kom doen en ik kom dus nog een keer proberen om een paspoort aan te vragen. Ik had tegen de juffrouw van de balie gezegd ik kom vanmiddag terug met een foto met oren en dan ga ik dus niet weer 1,5 wachten om u alleen maar dat fotootje af te kunnen geven. Ik had haar ook al bijna over de balie getrokken dus ik mocht doorlopen.
  Ik dus dat gemeentehuis in, en ben pal achter de betreffende balie gaan staan achter de klant. ZONDER NUMMERTJE. Beetje burgelijke ongehoorzaamheid, even een verzetje. Mijn medeburgers chagrijnig natuurlijk, en terecht, want die zaten er ook al de halve middag voor een visacte of weet ik veel.
  Aldus fotos afgegeven. Ik zou naar her buitenland gaan en wilde het graag toch na een week of zo op kunnen halen, moet toch kunnen. Het duurde drie weken en het kostte 40 euro ofzo. Het kon wel sneller maar dan moest deze student honderdzoveel betalen. Dus als je meer betaalt, dan gaat het ineens sneller, wat klopt er hier niet? Kom je dan op een stiekum stapeltje dat eerder wordt verwerkt ofzo? en waarom moet dat dan meer kosten, het werk blijft toch hetzelfde? Het kan dus wel sneller, maar alleen als je er meer voor betaald? Hallo?

  Na drie weken kon ik mijn paspoort op komen halen, na uiteraard een halfuur, met een nummertje, gewacht te hebben.

  Heerlijk land toch!!

  Reactie door Liedwien — donderdag 27 april 2006 @ 13.58 uur

 13. @12 Liedwien

  Hahaha!
  Het is net een scéne uit een aflevering van Mr. Bean!!

  Maar belachelijk triest natuurlijk zoiets en zeker dat financiële verhaal, onbegrijpelijk!

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 27 april 2006 @ 14.50 uur

 14. Dit zijn dé voorbeelden waaruit blijkt dat we gewoon een apenland zijn. We praten en chat ten met de hele wereld sturen documenten van het ene land naar hat andere in een oogwenk.
  Ik kan een document printen in de VS en er zijn automatiseerders die hele netwerken beheeren vanuit hun werkkamer thuis.

  En verdomme een paspoort moet je drie weken uittrekken.

  Nederland….kennisland ? Woehahahahahahahahaha

  Reactie door Alexander — donderdag 27 april 2006 @ 15.07 uur

 15. - 10 – Ik trek de oorlog er niet zomaar meteen weer bij, Sonja;, de jaren dertig (opkomst v.h. fascisme) en de daaropvolgende tweede wereldoorlog, zijn nog steeds de beste historische referenties als je gevaarljke tendensen in de samenleving wilt signaleren en ontmaskeren, omdat alles wat er mis kon gaan met de mensheid, in die jaren ook inderdaad mis ís gegaan, en er is geen garantie dat dat niet weer zal gebeuren, wel de hoop dat het nooit weer gebeurt, mits we lering trekken uit de historie, en alert en zeer kritisch blijven t.a.v. de politiek, die in een crisis is geneigd tot machtsmisbruik.

  Reactie door Schaapherder — donderdag 27 april 2006 @ 16.04 uur

 16. Nou hoor, zijn opeens alle PAARSE Krokodillen hier uitverkocht! Boehoe! :D

  Maar ik troost mezelf met het idee dat onze eigen ambtenaren er wel voor zullen zorgen dat er heel snel heel veel nieuwe zullen komen…. :(

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 27 april 2006 @ 16.21 uur

 17. En RODE krokodillen, hadden ze die niet op voorraad?

  Reactie door Schaapherder — donderdag 27 april 2006 @ 16.23 uur

 18. Niet gezien, die rode, maar die zijn vast niet bureaucratisch! :D :(

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 27 april 2006 @ 18.37 uur

 19. Het is roeien met luciferhoutjes :Nederland is een uniek land met een overdonderende bureaucratie van oneidige procedures !

  Reactie door Fred — donderdag 27 april 2006 @ 20.55 uur

 20. Tja je moet je toch ook persoonlijk laten zien aan de ambtenaar tegenwoordig? ook je kind. Dus waarom niet meteen een in hun ogen goede foto door hun zelf laten maken, hoef je niet nog een keer terug met je kid want ze hebben het al allemaal in de picture. Maar ja je staat de fotograaf natuurlijk in de weg want ook die moet verdienen…..
  Waarom niet meteen die digitale foto gebruiken in een database zodat vervalsing van je document nog moeilijker wordt???

  Soms kunnen ideeen zo simpel zijn maar ik zal vast te simpel denken voor een ambtenaar :-)

  Reactie door hans — vrijdag 28 april 2006 @ 12.07 uur

 21. Tsja dit is dus een xtra inkosmten bron voor de gemeenten..ik denk dat ze dit zo willen houden!

  Reactie door cynthia — vrijdag 28 april 2006 @ 13.46 uur

 22. Zo ver zijn ze nog niet in Utrecht…

  Reactie door H.A. Weidema — zaterdag 6 mei 2006 @ 16.04 uur

 23. Ho stop, deze fotomobiel is juist voor mij een enorme hulp geweest want ik ben zelf niet mobiel ; ik kan mijn huis NOOIT
  uit en deze fotomobiel was bereid om voor mijn huis voor te rijden en de voor mijn identiteitspapieren benodigde pasfoto’s te maken zonder voorij of hogere kosten te rekenen (ook erg fijn als je als arbeidsongeschikte van bijstand afhankelijk bent) het was toendertijd een erg vriendelijke dame die me enorm steunde met de voor mij extreem moeilijke toer om me in dat busje te laten fotograferen. dus niets dan lof voor de fotomobiel en voor mensen die buiten de standaard vallen een zeer welkome opluchtende uitkomst. (en eerder die week had ze ook al een dame met ook zeer ernstige straatvrees op dezelfde manier uit de brand geholpen. dus ik ben niet de enigste die hier heel erg veel profijt van heeft, ze heeft vast veel meer mensen geholpen) Alsjeblieft oordeel niet te snel alleen maar zo slecht en makkelijk over iets of iemand.Zonder dit busje zou ik als niet mobiel persoon geen identiteitspapieren kunnen verkrijgen.
  verder lijkt het me toch juist een service dat dit busje voor het gemeentehuis staat en je niet het centrum in hoeft, zolang er geen inpandige fotografeer mogelijkheden zijn. is toch juist service.louter inpandig zal wel niet rendabel en nog duurder zijn oid. ik weet het ook niet maar zoek eerst de ware reden voor ge schreewt.
  verder overigens alle lof voor de SP en haar bestuur hoor ;-)

  Reactie door Lee — donderdag 1 juni 2006 @ 18.38 uur

 24. Wat een besparing in tijd en ritjes voor onze mantelzorgers die met een flink aantal vergrijsden, soms door weer en wind, richting gemeentehuis en fotozaak moeten om die klus van geldige identiteitsbewijzen te klaren. Zij zijn er zeker mee geholpen !

  Reactie door Madelief — vrijdag 29 juni 2007 @ 11.59 uur

 25. paspoort foto straks alleen goed met gemeentelijk watermerk ?
  of is er een keuze? ik denk het niet.
  Misschien nog een goeie,
  een aanvragenkamer.
  een gemeenteartskamer.
  een schoenmakerskamer die mijn aangepaste schoenen gaat maken.

  wil

  Reactie door wil — zaterdag 30 juni 2007 @ 8.42 uur