Van Hoof draait nog niet ver genoeg

Onder druk van de Kamer heeft staatssecretaris Van Hoof zijn plannen om de grenzen per 1 mei voor Poolse werknemers open te stellen moeten bijstellen. Het systeem van tewerkstellingsvergunningen blijft voorlopig gehandhaafd en per sector wordt nu samen met werkgevers en vakbonden bekeken of de grenzen wel of niet verder open kunnen.

Dat is een succes. Maar Van Hoof heeft nog niet genoeg maatregelen genomen om gelijk werk, gelijk loon te garanderen. Hij wil alleen controle op uitbetaling van het het minimumloon. CAO-lonen liggen boven het minimumloon. Als de CAO-lonen van buitenlandse arbeiders niet worden gehandhaafd blijft er concurrentie op arbeidsvoorwaarden.

De SP vindt dat maatregelen moeten worden genomen voor handhaving van naleving van CAO’s, tegen oneerlijke concurrentie voor zelfstandigen zonder personeel en voor het garanderen van fatsoenlijke huisvesting. Pas als dat geregeld is zou de Kamer moeten beslissen over het verder openen van de grenzen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 26 april 2006 :: 20.54 uur

44 Comments

44 reacties

 1. Tja standpunt van de SP is wel duidelijk. Als van Hoof nog niet ver genoeg draait dan kunnen de grensen volgens de SP nog gewoon dicht blijven. Zeg dat dan!

  En trouwens, CAO’s zijn contracten tussen twee partijen waar de overheid los van staat. Als een partij CAO’s overtreed moet hij door de rechter worden aangepakt. Stop je energie in het beter voorlichten van Poolse arbeiders, inplaats van een CAO politie in het leven roepen.

  Reactie door jeroen — woensdag 26 april 2006 @ 21.35 uur

 2. Grenzen dicht voor Polen dat is maar een richting die de vakbonden,werkgevers en de Politiek kan gaan.
  Zo niet ,ingrijpen van de werknemers zelf en niet meer goedschiks.

  Reactie door Jofel — woensdag 26 april 2006 @ 22.53 uur

 3. @1 jeroen — woensdag 26 april 2006 @ 21.35,

  Het gaat erom dat de buitenlanders die hier komen werken beschremd worden tegen uitbuiting.

  Ja, die verdraaide overheid toch weer he, moeten zich overal mee bemoeien, je mag niet eens drugs dealen of ze sturen de politie weer langs ;).

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 26 april 2006 @ 22.58 uur

 4. @1 Jeroen,
  Je ijlt van Hoof na. CAO’s krijgen kracht van wet door ze algemeen verbindend te verklaren door de overheid. Waarom zou de overheid geen rol kunnen spelen in de handhaving? Waarom moet de vakbeweging dat alleen doen. We laten de ANWB toch ook niet de APK-keuringen doen? En Veilig Verkeer Nederland het door rood rijden controleren. Als de staat de kraan openzet kun je een ander toch niet laten dweilen?

  Reactie door Paul Ulenbelt — woensdag 26 april 2006 @ 23.29 uur

 5. @4 Als ik met jou een contract heb afgesloten en jij houdt je er niet aan. Dan moet ik naar de rechter stappen. Nee, ik **GA** naar de rechter stappen.

  CAO’s zijn niets meer dan arbeidsovereenkomsten zoals ik die nu ook met mijn baas heb, ze zijn toevallig voor meerdere personen tgelijk opgesteld. Dus als mijn baas me niet volgens mijn contract uitbetaald dan ga ik naar de rechter de overheid staat er los van.

  Reactie door jeroen — donderdag 27 april 2006 @ 8.41 uur

 6. @Jofel en in 2009?

  Reactie door jeroen — donderdag 27 april 2006 @ 8.42 uur

 7. @3 En als je mensen tegen uitbuiting wil beschermen moet je ze toch juist officieel als werknemer toelaten en niet in het verdomhoekje laten zitten zoals ze nu zitten.

  Reactie door jeroen — donderdag 27 april 2006 @ 8.43 uur

 8. EU afschaffen, heb het helemaal gehad met die EU sukkels. En mensen die beweren dat dat niet meer kan, kletsen uit hun nek. Alles is terug te draaien, Nederland is namelijk van de burger en als we de EU niet motten dan is het gewoon afgelopen.

  En mijn solidariteit gaat niet verder dan me eigen centen en eigen baan die stopt echt bij de NL grens. Egoistisch? ja misschien, maar ik laat me geen liberale solidariteit opleggen.

  Reactie door Ondernemer — donderdag 27 april 2006 @ 9.29 uur

 9. (5)een contract moet aan de wet voldoen !
  wie steld die wet op ?
  de politiek !(wij allemaal dus)
  de rechter schakel je in als je een verschil van mening(intrepetatie)van een wet/contract hebt .de rechter bemoeid zich niet met de inhoud c.q opstellen van een wet .dat is een verandwoordelijkheid van de politiek .als je door rood rijd en je stapt naar de rechter omdat jij vind dat je bij groen moet stoppen en bij rood door mag rijden gaat je dat niet lukken bij de rechter daar WIJ ALLEMAAL AFGESPROKEN HEBBEN DAT JE BIJ ROOD MOET STOPPEN en de politie(overheid )controleerd of dat ook gebeurd .SNAP JE ???????

  Reactie door ,texas,henkie — donderdag 27 april 2006 @ 9.47 uur

 10. @8 Euuhh Nee. Ik spreek met mijn baas af welk salaris hij mij betaald en daar komt geen overheid aan te pas. Er is alleen wettelijk een minimumloon waar mijn baas aan moet voldoen.

  Gaat mijn baas dat salaris contractueel afgesproken salaris niet betalen dan moet ik toch echt naar de rechter. En daar moet men dus meer enrgie in steken, mensen beter op hun rechten wijzen die ze hebben!

  Reactie door jeroen — donderdag 27 april 2006 @ 10.01 uur

 11. Het gaat om Collectieve Arbeids Overeenkomsten Jeroen,
  Afspraken waarin de fundering wordt vastgelegd en niet om individuele hiervan afwijkende en voor de werknemer gunstiger afspraken.
  CAO’s (zie 4) krijgen kracht van wet door ze algemeen verbindend te verklaren door de overheid. Deze dient dan ook op de naleving toe te zien.
  In het geval van (gunstiger) individuele overeenkomsten wijkt men af van de collectieve norm en dus stapt men bij niet naleven naar de rechter. Zo moeilijk is dit toch niet?

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 27 april 2006 @ 10.57 uur

 12. Er is een persoon die vastgeroest zit in z’n beperkt denkvermogen dat hij niet begrijpt, dat wanneer een werknemer naar de rechter stapt over een arbeidsconflict, en laten we aannemen dat hij dat zou winnen, hij geen enkele kans meer in het bedrijf heeft om een stapje hoger te komen, laat staan dat die werkgever hem wil handhaven.

  En wanneer de werkgever wint zal hij hem ook wel eens duidelijk maken hoe de werkverhoudingen zijn.
  En…. als je ontslagen wordt zal hij zorgen dat alle andere werkgevers daarover ingelicht worden, en heb je nergens enige kans op een baan.
  Je moet tenslotte je antecedenten overleggen.
  En dan kan je redeneren als brugman het helpt niets.
  Een goed voorbeeld is Oltmans. Maar die had tenslotte nog Ruud, waardoor het voor hem nog goed afliep.
  Vertrouw daar dan maar op. Naïeveling.

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 27 april 2006 @ 11.41 uur

 13. De wet maakt cao’s algemeen bindend, klopt. Zo maakt de wet ook diverse andere contracten algemeen bindend. dat wil nog niet zeggen dat er een door de politiek in het leven geroepen cao politie moet zijn.

  Als ik een koopcontract voor een huis opstel is dat volgens nederlands wetgeving onder enkele voorwaarden ook algemeen bindend.

  Reactie door jeroen — donderdag 27 april 2006 @ 11.48 uur

 14. @12 En dus wanneer een cao politie het bedrijf wijst op het feit dat hij zijn werknemer niet volgens cao betaald, dan zou het bedrijf wel heel gelukkig met de desbetreffende medewerker omgaan en direct verdere kansen geven in het bedrijf. Naief!

  Als een bedrijf willens en wetens onder het cao betaald is hij zowiezo slecht bezig en heeft geen respect voor zijn werknmers. Arbeidsconflicten die door de werknmer gewonnen worden eindigen toch nooit in verdere verblijf van medewerker. Het is een straf voor de werkgever en hij wordt gedwongen een som geld aan de medewerker te geven.

  Reactie door jeroen — donderdag 27 april 2006 @ 11.52 uur

 15. @8 Trek al je leren maar uit die je aan hebt. Kijk maar op het label, “made in China”…..

  Reactie door jeroen — donderdag 27 april 2006 @ 12.02 uur

 16. Ga jij nou maar naar de rechter jongeman, leren zal je.

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 27 april 2006 @ 12.04 uur

 17. En ga in China werken.

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 27 april 2006 @ 12.05 uur

 18. Tja ouwe dirk, wie weet kan ik van elke chinees een euro cent winst maken. Zou toch leuk zijn….

  Reactie door jeroen — donderdag 27 april 2006 @ 12.10 uur

 19. @jeroen
  Ik draag geen chineze zooi, zal je vertellen waarom. Ik weet namelijk wat er vandaan komt en wat niet. Als je “uitbuiting” roept dan stort china in elkaar. Dus china valt niet onder concurrentie. Ik als ondernemer wil daar geen zaken mee doen, doe dat wel met mensen in Nederland en zo houden we elkaar ook in stand. Doet de politiek ons niet beschermen, doen we het onderling toch. Is het ook heel snel afgelopen met die Liberale spelletjes, nu jij weer…

  Reactie door Ondernemer — donderdag 27 april 2006 @ 12.27 uur

 20. In Ierland trekken ze de Poolse chaufeurs uit de Vrachtwagen nemen zijn paspoort af en steken de vrachtcombinatie van het ierse vrachtbedrijf in de fik, de chaufeur mag dan ook nog kiezen oprotten of mee de fik in.
  Da is effe anders de zaken aanpakken.

  Reactie door Henk — donderdag 27 april 2006 @ 12.40 uur

 21. Ja, Henk, en daar los je gelijk alle problemen mee op, nietwaar? Eenrichtingsdenken noem ik dat. De Oost-Europeanen willen gewoon beter verdienen en daar is niets mis mee, zolang ze, als ze hier werken, dat maar volgens de Nederlandse wetgeving kunnen doen!

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 27 april 2006 @ 13.26 uur

 22. Vraag. De oost Europeanen betalen hier, net als wij alle premies ( ga ik vanuit) Als zij na een jaar werken werkloos worden hebben zij dan ook recht op een uitkering en bij 65 jaar recht op pensioen? Bovenstaande lijkt mij logisch echter is dat ook zo?

  Reactie door O. smits — donderdag 27 april 2006 @ 13.35 uur

 23. @6
  Het zelfde.

  Reactie door Jofel — donderdag 27 april 2006 @ 13.37 uur

 24. @4
  In elk CAO zit een min Loon.
  Wat denk je wat er gebeurt,

  Reactie door Jofel — donderdag 27 april 2006 @ 13.42 uur

 25. De economie groeit en daarom moeten er maar meer Polen komen.
  Is het werkelijk zo, dat er meer werk en dus meer koopkracht is geweest?
  Vorig jaar september werd het mogelijk een deel van het spaarloon op te nemen, ook al was de vaste looptijd nog niet verstreken.
  Netto euro 2,4 mrd werd vorig jaar onttrokken aan de spaarloonrekeningen. Aan het eind van 2005 bedroeg het totale tegoed euro nog 2,2 mrd, de helft van het tegoed dat eind 2004 op de rekeningen stond.
  Dat betekend dat er nagenoeg geen bestedingen hebben plaatsgevonden omdat de werkgelegenheid is verbeterd, maar dat er gewoon potverteerd is, d.w.z.wij zijn ons spaarcentjes op aan het eten.
  Dat is de oorzaak van de aangezwengelde “koopkracht”,waarover het kabinet zo hoog opgeeft!
  Dus het argument om Polen hierheen te halen is weer de zoveelste politieke leugen.
  Jan, laat je niet in de luren leggen!

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 27 april 2006 @ 14.08 uur

 26. Het consumenten vertrouwen zou stijgen, geloven jullie het? Het valse hier aan is dat men niet even uitlegd hoe dat komt.

  - Lente effect
  - Vakanties komen er aan.

  En zo kan je nog wel even door gaan, Balkenende roept ook dat het door zijn beleid komt. Maar als iedereen weer stopt met kopen is er niets meer over van zijn beleid. Economie kan je tijdelijk aanjagen, het is afhankelijk van zoveel factoren.

  Reactie door Ondernemer — donderdag 27 april 2006 @ 14.13 uur

 27. Voor het recht op een AOW moet je 50 jaar in dit land wonen. Dus nee, dan krijgen ze geen AOW, meneer of mevrouw O. Smits.

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 27 april 2006 @ 14.26 uur

 28. @25 Maan Arkenbosch

  Héhé…Maan, gelukkig zie jij het ook.
  Ik riep dat gelijk al toen het werd vrijgegeven dat spaarloon.
  Het gaat niet zo slecht met de economie hoor… kijk maar hoe de consumptie is aangetrokken..
  Leuke kunstgreep om het volk wederom te misleiden en falend beleid te maskerenen. Veel burgers kwaken het ook nog gewoon na: ‘de economie trekt aan’…haha, en hun bankrekening trekken ze leeg.
  Dom…dom…dom volk!!
  Trouwens leuk als je zo’n kwaker spreekt die zegt dat de economie aantrekt.. moet je ze vragen waaraan ze dit persoonlijk kunnen merken…en toen was het stil!

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 27 april 2006 @ 14.31 uur

 29. 2jaar heb ik gespaardt,eindelijk dat geinige broekie of handoekie,en tsjurt,van 3 voor 5 eurie. aangeschaft,
  doet half nederland dat!
  en ja hoor of ze het ruiken de %$^&^,we besteden meer,,volgens de hon^&%.

  Reactie door ad — donderdag 27 april 2006 @ 16.24 uur

 30. @19 Ondernemer. Het is een nobele doelstelling die je hebt dat geef ik gelijk toe, maar helaas ben je een van de weinige. Het zijn juist wij als Nederlanders met onze zuinigheid die toch voor de goedkope kleding (of andere producten) kiest. Als wij die “zooi” niet kopen door en masse te boycotten valt er ook weinig eer voor ze te halen.

  Reactie door jeroen — donderdag 27 april 2006 @ 18.05 uur

 31. @25 Maan, maar dat spaarloon is toch ook eigen ingestoken geld (een deel eigen geld en een deel belasting). Dat valt een keer vrij toch?

  Reactie door jeroen — donderdag 27 april 2006 @ 18.08 uur

 32. @20 @21 Lembeck, maar wat is het werkterein van de Poolse vrachtwagen chauffeur? Ze zijn Poolse werknemers werkend voor een Pools bedrijf. Ze rijden gewoon ook in Nederland….

  Reactie door jeroen — donderdag 27 april 2006 @ 18.10 uur

 33. LEZEN, Jeroen….. wat stáát er nou…

  “als ze HIER willen werken…”

  Da’s dus niet in Polen…?

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 27 april 2006 @ 18.38 uur

 34. De VVD heeft alle werknemers in dit land al lang uitverkocht en geen enkele draai kan dat weer goed maken. We moeten gewoon af van VVD. Wakker worden mensen want vroeg of laat wordt u zelf ook oneerlijk uitgeconcurreerd, aan de kant gezet en ingeruild voor een veel goedkopere personeel. En wie gaat de jeugd in dit land een baan met een deugdelijke inkom aanbieden. De zakkenvullers kunnen met hun volle zakken overal terecht maar de gewone Nederlandse werkers niet.

  Reactie door khosrow — donderdag 27 april 2006 @ 19.31 uur

 35. @33 Aha, Dus de SP moet niet steeds die Nederlandse vrachtwagenchauffeur opnoemen die zogenaamd verdrongen worden…..

  Reactie door jeroen — donderdag 27 april 2006 @ 20.01 uur

 36. @35 jeroen — donderdag 27 april 2006 @ 20.01,

  Jonge, alle werknemers zijn al uitverkocht maar ze zijn nog bezig om ze er uit te werken.

  @14 jeroen — donderdag 27 april 2006 @ 11.52,

  En dat gebeurd ook, het ontduiken van de cao’s, ik las ergens dat sommigen maar 200 euro per maand krijgen, nou daar kan een nederlander niet eens een week van leven,
  je bent bijna de helf aan voor de zorgverzekering kwijt, als je de huur nog moet betalen zit je al in de min en dan zijn er nog allemaal andere dingen die betaald moeten worden en dan heb je nog geen eten gehad.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 27 april 2006 @ 20.32 uur

 37. Die Hoof moet zijn hoofd ereen bijhouden : het is een echte rund ! dendert gewoon door ,zonder om te kijken wat hij aanricht !

  Reactie door Fred — donderdag 27 april 2006 @ 20.51 uur

 38. @36 Evert, Zowiezo is dit in strijd met minimumloon en dus moet die Pool naar de rechter kunnen stappen als werknemer met rechten en zijn recht opeisen. iemand moet hem dat eens goed voorlichten. Misschien een taak voor de SP?

  Reactie door jeroen — donderdag 27 april 2006 @ 21.17 uur

 39. Gelijk loon voor gelijk werk lijkt rechtvaardig maar is dat niet. Immers daarmee waardeert de maatschappij verschil in talent van mensen. En dat talent, oftewel de bagage waarmee men geboren wordt is door mensen zelf niet te beïnvloeden. Rechtvaardig is het alleen als ieder mens gelijkwaardig wordt behandeld en dus ook een gelijkwaardig inkomen geniet.

  Reactie door ArdEagle — vrijdag 28 april 2006 @ 11.36 uur

 40. Ik neem aan dat je dit bedoeld wattenstaafiehttp://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=707018/sc=281b3e

  Reactie door Jofel — vrijdag 28 april 2006 @ 12.30 uur

 41. http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=707018/sc=281b3e

  Reactie door Jofel — vrijdag 28 april 2006 @ 12.30 uur

 42. Het zal wellicht niemand ontgaan zijn dat de $ t.o.v. de euro flink aan het zakken is.
  Nu staat de euro al boven de 1,25 voor een $.
  Oorzakelijk verband is de nieuw benoemde Voorzitter van de Centrale Banken in de V.S.,Ben Bernaike, ook wel helicopter Ben genoemd.Vooreerst,waarom helicopter Ben?
  Wel B.B.heeft in 2002 gesteld dat hij per-se de economie in de V.S.zou aanzwengelen, al moest dat via de methode om met een helicopter vol pakken bankbiljetten,deze rond te strooien en aldus de consumptie weer aan te laten zwengelen.Nu B.B. te kennen heeft gegeven “even” te stoppen met renteverhogingen in de V.S.valt er direct een gap in het vertrouwen van de $ en zijn helicopter beleid.
  Deze renteverhogingen zijn noodzakelijk als risico-premie voor de geld-drukpers-inflatie.Zoals bekend heeft de V.S. door zijn consumptie gedrag en het oorlog-voeren een maandelijks tekort op de handelsbalans van (schrik niet)65 miljard $.Het begrotingstekort ligt rond de 450 Mrd.$.
  De Chinezen en Aziaten zitten met pakhuizen vol greenbacks,welke zij niet op de markt durven te gooien en Joe Sixpax consumeerd er(met zijn benzine slurper), via verhogingen van zijn hypoteek , naarstig op los.
  Dat de E.U. er ook wat van kan bleek recentelijk door de verhoging van M3 (gecrieerd geld)met 8,4%!
  U zult zich afvragen waarom ik voormeld verhaal heb opgezet.
  E.e.a. heeft behoorlijke gevolgen voor onze export/werkgelegenheid, aangezien internationaal veel producten in $ genoteerd worden.Wij ontvangen daardoor (omgezet in euro-s)minder voor onze producten.Dus weer meer overplaatsingen/sluitingen/failissementen van bedrijven,liggen in het verschiet.
  Met onze deviezen voorraad in $ betalen wij, en onze pensioenfondsen,indirect, mee aan de oorlogen in Irak en Afghanistan!!
  Op de 2e plaats, en dat is veel erger,wordt door de gelddrukpers politiek van de Centrale Banken de koopkracht van de $ en ook Euro uitgehold.
  Met andere woorden Jan met de Pet wordt geruisloos bestolen!!
  Waarom denkt u dat de Gulden van 4 jaar geleden met nu de Euro (wel Fl.2,20 waard)te vergelijken is??
  En waarom is de zilverprijs in 3 jaar verviervoudigd!en het goud,nikkel,chroom,koper,ijzer etc.etc? Of gelooft u soms dat de inflatie 2-3% is per jaar?
  Ik ben echter helemaal verontwaardigd over het langzaam bestelen/uitmelken van de pensioenfondsen.
  Het mag niet zo zijn dat kleine pensioentrekkers straks na 40 jaar, afgescheept worden met een verwaterde koopkracht fooi!!!
  Het kan niet zo zijn dat de Centrale Banken de economie draaiende houden door leningen aanzich zelf!
  Tot nu toe heb ik alle krachs aan de beurzen juist voorspeld!
  Binnen 2 tot 4 maanden hebben wij weer een financieele klap te verwachten,zo in de trand van voorwaarts kamaraden terug.
  Jan het wordt de hoogste tijd dat de SP zich meer gaat verdiepen in “oorzaak en gevolg”.
  Als jullie straks meer verantwoordelijkheid wilt dragen,zul je wel goed beslagen ten ijs moeten komen!
  Maan Arkenbosch,Fin.ec.analist,Marktonderzoek/strategie.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 28 april 2006 @ 13.18 uur

 43. @41 jofel

  Dat bericht illustreert precies wat ik bedoel!
  Je bent zoals altijd bij de les!

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 29 april 2006 @ 0.45 uur

 44. Dat de euro gaar stijgen ,heeft natuurlijk te maken met het feit dat een aantal olie-producerende landen hun olie waarderen in eur’s ..

  Misschien was die Hoesein van Irak ook wel op het idee gekomen om zijn olierijs uit te drukken in euro’s”:dat geeft natuurlijk behoorlijke problemen vopor de Amerikanen ,als de euro de wereldmunt gaar worden .

  Reactie door fred — zondag 30 april 2006 @ 13.20 uur