Hoge energieprijzen

Nederlanders krijgen in Europa de op twee na hoogste elektriciteitsrekening. De prijzen zijn in een periode van zes jaar met 40% gestegen. Ook na aftrek van de belastingen betalen de Nederlanders in vergelijking met andere landen veel voor energie. Vooralsnog zorgt de liberalisering dus niet voor de gewenste prijsverlaging.

Agnes Kant pleitte in 2004 voor een maximumprijs aan energie. Toen al bleek dat de liberalisering juist tot prijsstijgingen leidde. Uit het toenmalige nieuwsbericht:

Een belangrijk deel van de kostenstijging is een direct gevolg van de liberalisering, zo hebben zowel de toezichthouder van de energiemarkt (Dte) als onderzoeksbureau Roland Berger geconcludeerd. Kant: “De mensen draaien op voor reguleringskosten, ICT kosten en onterecht doorberekende administratiekosten. Als Brinkhorst er nog steeds van overtuigd is dat liberalisering de energie goedkoper maakt, kan hij zonder problemen een prijsplafond vastleggen.

In november afgelopen jaar vroeg Ewout Irrgang minister Brinkhorst in te grijpen in de stroomprijzen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 01 mei 2006 :: 15.58 uur

68 Comments

68 reacties

 1. vooral die electraprijzen zijn echt te gek voor woorden.
  Flink bespaard op gas dit jaar, daarop kregen we dus een bak geld terug, wat blijkt het hele bedrag kon rechtstreeks bijbetaald worden voor electra.
  Bijna nooit lampen aan, diepvries, waterbed, wasmaschine en afwasmaschine en je mag je blind betalen aan energietransport.
  Straks lekker opgesplitst dan wordt het nog veel erger. Wie een goed idee heeft om energie te genereren zonder de NUON te betalen, ik hoor het graag!

  Reactie door kaatje — maandag 1 mei 2006 @ 16.06 uur

 2. Blijkbaar zijn de toenmalige ambtenaren met behoud van salaris overgenomen door de commerciële huidige instellingen. Elk jaar weer, rond deze tijd, wordt er een handvol uitzendslaven (die werken voor een minimum, maar waar men het dubbele of meer voor moet betalen) ingehuurd om de achterstanden in de administratie (meterstanden, afrekeningen en andere simpele handelingen die men met het geniale en omgekeerd-evenredig dure SAP programma afhandelt) in te halen. De misstanden in deze commerciele molochen, waar vaste medewerkers soms meer dan 50 vakantiedagen in het jaar hebben en managers totale onkunde tentoonspreidden, hebben dit land geen goed gedaan. Mijn advies: zoek i.i.g. een goedkopere, nieuwe energieleverancier en laat die archaïsche overblijfsels in hun vet gaar koken. Terugdraaien gaat helaas niet meer….

  Reactie door Erik — maandag 1 mei 2006 @ 16.14 uur

 3. Hallo Jan,
  Maken jullie dan ook meteen werk van de schandalige manier waarop mensen worden behandelt, die het echt niet meer kunnen betalen.
  A. Het zonder pardon afsluiten, en invorderen van de betalingsachterstand.
  B. De absurt hoge kosten voor heraansluiting € 500,- !!!

  Dit soort dingen heeft mensen kapot gemaakt.

  Zet hem op Jan en Agnes,
  anders gaat het mensenlevens kosten.

  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 1 mei 2006 @ 16.22 uur

 4. Kunnen die hoge prijzen ook komen doordat Nederland veel energie importeert? Ik ken niet de exacte cijfers, maar ik dacht dat ons land relatief veel energie moest importeren. Weet iemand dat?

  Reactie door Fjodor — maandag 1 mei 2006 @ 16.31 uur

 5. Zou de waterprijzen(naast energieprijzen, huurprijzen en zorgpremies) ook maar in de gaten houden. Spaargeld bijna erdoor heen na al die verhogingen en bevroren inkomsten.

  Reactie door volghetnieuws — maandag 1 mei 2006 @ 16.32 uur

 6. De enige oplossing is nog meer je trui of vest aan als het koud is,overal spaarlampen gebruiken,geen vriezer meer aan maar zoveel mogelijk als het koud is buiten koelen en zomers minimaal inkopen van vers (koel) producten, je was buiten drogen, je afwas opsparen tot aan het eind van de dag, je kleding buiten luchten en een aantal dagen aantrekken, s’avonds geen licht aan, maar een gezellig kaarsje aansteken, voor 2 dagen koken, in het weekend een ovenschotel klaarmaken (daar als je dubbelmeter hebt je voordeliger stroom gebruikt) en in de weekenden wassen,strijken etc, en gourmetten met spiritusbrander is ook relatief goedkoop en nog gezellig ook! Ja we zullen op de één of andere manier de ” energiebedrijven” dwars moeten zitten, hoe minimaal er dadelijk word afgenomen massaal, des te eerder ze de prijzen laten zakken. Vandaar deze tips die je bijna niets kosten en je ook nog gezelligheid brengen.

  Reactie door Pien — maandag 1 mei 2006 @ 16.39 uur

 7. Fjodor, het ligt voornamelijk aan de belasting die onze eigen overheid op energie berekent.

  Reactie door kaatje — maandag 1 mei 2006 @ 16.51 uur

 8. Idd 7,

  Het is vooral de overheid die voor elke euro die je betaalt (voor een basale behoefte) 40 eurocent incasseert. “Opdat de Nederlander leert dat ie zuinig met energie moet omgaan.” Op brandstof zit naar ik meen zelfs een totaal van 82% aan belastingen en heffingen.

  Reactie door Wim — maandag 1 mei 2006 @ 16.59 uur

 9. Wordt het niet hoog tijd om de koppeling van de energieprijzen aan de olieprijzen af te schaffen?

  Reactie door henk van den Brule — maandag 1 mei 2006 @ 17.10 uur

 10. Jan word het niet tijd dat we gewoon allemaal een molen op het dak zetten zoals deze, zie link.
  http://www.aeromaxenergy.com/OB1.html

  Reactie door Henk Gras — maandag 1 mei 2006 @ 17.17 uur

 11. @9 Mooie tips hier bij de SP tav energie.
  Ik miste nog de hooikist en de theemuts en
  het heetgekookte ei om je handen mee te
  verwarmen. Portaal- en overlooplampen zijn
  te vervangen door 5 of 7 watts lampen.
  Het loeihete water van de gekookte aardap-
  pels of evt. groenten gebruiken om een an-
  dere vette pan vast mee te ontvetten, en
  dat kan soep of jus zijn. Bravo Pien en
  nu nog een spiegel achter je kaarsen of
  waxinelichten, mag ook een tafellamp zijn.
  Je biologische klok nog even aanpassen aan
  maan- en zonstanden en je hebt het m.i.
  hélemaal gemáákt, é? IK méén het !

  Reactie door een "reactionair" — maandag 1 mei 2006 @ 17.30 uur

 12. Goed nieuws voor mens met laag inkomen en hoge energierekening.

  Dekker stelt miljoenen beschikbaar voor voorlichting iz energiebesparing. B.v. het gebruik van spaarlampen en tochtstrip.

  Let op: het inkomen mag niet meer bedragen dan x, want anders mag je niet “profiteren” van deze voorlichting.

  Maar ja, ook al gebruik je geen druppel, dan nog blijft de rekening vanwege het vastrecht nog torenhoog.

  Land van kruideniers en kruimelaars. Toeslag en bijslag voor dit, aftrek en korting voor dat.

  Schept wel baantjes, weer wat meer mensen de weg op of ovv in.

  Reactie door verkouteren — maandag 1 mei 2006 @ 17.35 uur

 13. @10 Dat is een 24 volt molentje ,daar kan je geen droger of afwasmachine op laten draaien.

  Reactie door dromer — maandag 1 mei 2006 @ 17.40 uur

 14. @12

  Zij die zich het gebruik drogers en afwasmachines kunnen veroorloven, hoeven misschien ook niet te janken over hoge energierekening.

  Reactie door verkouteren — maandag 1 mei 2006 @ 17.42 uur

 15. Alles wat geliberaliseerd wordt is waardeloos, door de woekerpryzen zie ze zich durven te vragen.
  Schaf de liberalisatie af, dan zijn we in ieder geval een stuk goedkoper uit!!

  Reactie door nicole halmans — maandag 1 mei 2006 @ 17.57 uur

 16. De regering gaat uit van: De Vervuiler Betaalt. Maar een groot aantal van die “vervuilers” bestaat uit mensen met een laag inkomen die afhankelijk zijn van sociale huurwoningen. En die zijn op hun beurt weer vaak zo oud en aftands dat de woningcorporaties ze niet meer wenst te renoveren en daardoor te voorzien van buitenmuur-isolatie, dubbele beglazing en een HR Combiketel. Ze moeten wonen in niet geïsoleerde etagewoningen of jaren 50/60 flatjes met enkel glas van 3mm dun, kierende ramen en deuren, kieren zelfs in de voegen van het metselwerk. Al zijn die nog zo klein, ze beïnvloeden wel degelijk de binnentemperatuur, al zijn ze, wat betreft de lucht in de woning, weer wel gezond. En dan de verwarming van die woningen: gaskachels en moederhaarden voor een CV installatie. Dit zijn de ZLR ketels, zoals ik ze noem: de Zeer Laag Rendement ketels. Bij moederhaarden is het rendement ongeveer 40%. Reken vervolgens op een warmteverlies van nog eens 40% van die 40%, door de niet geïsoleerde muren, plafonds en vloeren en de ramen met de enkele beglazing. Die mensen betalen naar verhouding de grootse bedragen, omdat ze als vervuilers worden ingeschat, vanwege hun woningen. Zelf gaan isoleren betekent problemen krijgen met je corporatie. Je woning zou dan wel eens “te duur” kunnen worden in verhouding met de woningen er om heen. Dus mag dat vaak niet. Laat staan trouwens, dat juist die mensen daar geld voor zouden hebben.
  Wat Dekker nu doet is een wassen neus. Je krijgt alleen informatie over hoe je moet en kan besparen op energie. Meer niet! Ik weets best dat ik tochtstrip in de sponning van mijn balkondeur kan plakken. Klein probleempje: de deur kan dan niet meer dicht! Ik weet ook dat ik spaarlampen kan gebruiken, maar ik weet OOK dat die alléén energiebesparend zijn als je ze langer dan 3 uur laat branden! Voor de lampen die slechts kort aan hoeven is een spaarlamp niet alleen niet besparend, maar zelfs duurder dan een 25 watt peertje. Minder electrische apparaten gebruiken is er ook zo een. TV niet op Stand-By laten staan. Wie doet dat trouwens nog? Da’s vragen om brand! En dan misschien een dure: voorzetramen. Mag je ook zelf bekostigen natuurlijk, want je krijgt alleen tips en informatie. Oftewel: alweer een sigaar uit eigen doos! BAH! Zorg dan tenminste dat de huurwoningen zo worden opgeknapt dat ze minder energie verbruiken, maar verhoog de huur niet navenant. Het is een vicieuze circel en hoe komen we daar in Godsnaam uit?

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 1 mei 2006 @ 18.02 uur

 17. Agnes kan pleiten wat ze wilt.

  Maar de energie prijzen zijn internationaal gekoppeld aan de prijzen van hoofdzakelijk een barrel ruwe olie.
  Op dit moment heeft dit zelfs nog een positieve uitwerking op onze betalingsbalans omdat we nog een restje gas, dus ook gekoppeld aan dit vaatje van 159 liter, hebben dat we samen nu voor goed geld verkopen aan het buitenland.
  Je kunt dus als Nederlandje geen plafond stellen aan de werkelijke kosten van energie.
  Waar ik haar wel in zou willen volgen is een meer dan causaal verband tussen het bedrag van uitkeringen en minimale lonen ten opzichte van alle prijzen voor nutsvoorzieningen.
  Want tot op vandaag vangen we met de rechter hand en brengen inhoud van deze hand in onvoldoende proporties naar de linker hand.
  Ook heeft de liberalisering van de energiemarkt voor Nederland uiteindelijk een negatieve uitwerking. Als buurtsuper toch geen kans tegen de Aldi’s en Lidl’s van deze wereld van energievoorziening.
  Maar hier treedt ook onmiddellijk de paradox op bij onze geliefde Agnes.
  Liever omarmt zij de windmolens waarbij zij vergeet dat de wieken op een winderige dag haar armen afhakken.
  Eenmaal tot stilstand gekomen zijn deze windmolens slechts nog horizonvervuiling.
  En moeten wij tegen torenhoge prijzen onze energie kopen van buurlanden die dit in de toekomst ongestraft tegen woekerprijzen kunnen aanbieden waarbij wij zelfs aan hen nog dankbaarheid moeten betuigen.
  Wat wij kopen is ‘ordinaire’ kernenergie. (Nu al)
  Het is logisch dat dan een volgende ronde van energiekostenstijging voor alle Nederlanders evident is en dat weer de minst draagkrachtigen het hardst worden getroffen.
  De spiraal volgen naar beneden dus.
  Ons gas raakt binnen een generatie op en juist met dit gas hebben we ons nog enigszins kunnen onderscheiden. (Problemen uitstellen)
  Zonder moderne kernenergie of moderne energieopwekking via steenkool gaan we samen naar de xxxxxx.
  U weet wel wat ik zeggen wil!

  Ik sta best soms wel achter je Agnes, maar dan liever wel als je samen met de SP durft innovatief te zijn.
  En vooral realistisch.

  Dat betekent dus uit een heel ander (olie)vaatje tappen.

  Reactie door Don Q — maandag 1 mei 2006 @ 18.09 uur

 18. eindafrekening.2003 1006 m3,/,2004 1060 m3
  /2005/2006 1025 m3.
  uw nieuwe berekening/schatting is 1680 m3.
  een reken machientje nodig essent.
  gelukkig ben ik er bij weg.

  Reactie door ad — maandag 1 mei 2006 @ 18.10 uur

 19. Nicole die liberalisatie kan m.i niet meer teruggedraaid worden. Er is ongetwijfeld sprake van langlopende contracten inclusief een bak boeteclausules. Als de regering weer zelf gaat voorzien in gas en electra staan de NUON en Essent morgen op de stoep bij het europese hof en worden dan in het gelijk gesteld. Ergo, enige oplossing, uit de EU stappen.

  Reactie door kaatje — maandag 1 mei 2006 @ 18.17 uur

 20. Ohja, afsluiten en opnieuw aansluiten kost bij ENECO zegge en schrijve € 908,- PLUS alle bijkomende kosten en ze garanderen niet dat bij betaling onmiddellijk wordt her-aangesloten. Dat kan enige weken duren.
  In een brief over een betalingsregeling (Eneco maakte in december en januari forse fouten, waardoor ik klem kwam te zitten en een regeling wilde = nodig had), staat deze informatie. KASSA!!

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 1 mei 2006 @ 18.20 uur

 21. @reactionair ik had als Pien nummer 6 als reactie een aantal dingen aangedragen hoe meer zielen hoe meer vreugd maar u weet net als ik (waarschijnlijk de http://www.vrekkenclub.nl) hebben ontdekt, geld voor de minima’s en voor de mensen die willen boycotten en bezuinigen ik blif kleine dingentjes gewoon tussen neus en lippen aandragen voor bezuinigen op een leuke manier en je straft gelijk de grote boboos ermee

  Reactie door Pien — maandag 1 mei 2006 @ 18.35 uur

 22. @1 Kaatje.

  Meestal vermoei ik me niet met denken, maar in dit geval wil ik me wel bedenken (Je vraagt het zo vriendelijk dat het niet is te weigeren).
  Wel nu Kaatje zet een vermageringsbedrijf
  op (pak een Engels woorden boek en geef je bedrijf een unieke naam = 80% bedrijfswaarde).
  Zet je bedrijf vol met racefietsen op standaards incl. dynamo aangesloten op accu’s.
  Geef extra korting voor snelle fietsers want door hun fietsen zijn ze hun gewicht in goud waard. Geen dank.

  Reactie door Gonja — maandag 1 mei 2006 @ 18.36 uur

 23. Pien@21 &6

  Hoewel ik jouw bijdrage hogelijk waardeer, moet ik eerlijk zeggen dat een elektriciteits bedrijf geen traan zal laten om de besparingen die je voor ogen hebt.

  Wanneer een bedrijf als bijvoorbeeld Pechiné die zijn elektriciteit uit Borcele krijgt voor een habbekrats zou gaan bezuinigen, ja dan zegt het hun wat.

  En, ze blijven zeggen dat het voor de werkgelegenheid is dat zulke contracten worden afgesloten.

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 1 mei 2006 @ 19.15 uur

 24. Gonja, misschien een domme vraag, maar zou ik thuis ook een fiets kunnen neerzetten om energie op te wekken? En hoeveel uur per dag moet ik dan fietsen om pak ‘em beet ons waterbed te verwarmen?
  Ik vind het wel een supergoed idee van je!

  Reactie door kaatje — maandag 1 mei 2006 @ 19.15 uur

 25. dat van nr 10 h gras dat zou ik zo doen,,
  is er geen bedrijf/in nl die BETAALBARE molentjes maakt?

  Reactie door ad — maandag 1 mei 2006 @ 20.02 uur

 26. als ik bedrijfsafval stort zit er bijna 45 % milieu belasting op per ton tarief 200 euro per ton .let wel bedrijfsafval gescheiden aanbieden is zo goed als onmogelijk .doe het zelf dan ook illegaal bij de millieu straat.tip voor degene die nog meer genaaid wil worden .STEM STRAKS OP HET MOOIE KONTJE VAN BOS!!!

  Reactie door ,texas,henkie — maandag 1 mei 2006 @ 20.15 uur

 27. @24 Alles in het leven is mogelijk, wat niet kan is nog nooit gebeurd.
  Antwoord afhankelijk de grote van versnelling, conditie, en of temperatuur waterbed. Maar bij goede inspanning liever verkoeling dan warm waterbed (wat weer minder stroom vraagt), en zo Kaatje fietsen we onszelf voorbij.

  Reactie door Gonja — maandag 1 mei 2006 @ 20.17 uur

 28. O zit dat zo. Ik dacht dat mijn gasmeter kapot was. Mijn energierekening is met 75% gestegen, terwijl ik zelfs een kachel minder ben gaan stoken.

  Reactie door Sonja — maandag 1 mei 2006 @ 20.38 uur

 29. Ik word ziek van dit land, wat denk je daarvan…

  Het is een en al ellende wat de regering over ons uitstort. Wie wordt er nou beter van al die plannen, projecten en weet ik veel wat allemaal…

  Een paar mensen die al geld zat hebben en voor wie het dus niks uitmaakt of zaken wel of niet geprivatiseerd worden. Snelle gasten zien hun kans schoon en vullen de zakken die toch al goed vol zaten. Buitenlandse ondernemingen lachen zich rot om die stomme Hollanders, want ze zetten hun hele land in de etalage terwijl de overheid in eigen land dat niet doet. Kijk maar naar Frankrijk.

  De Franse bedrijven staan te springen om de kleintjes van hier op te kopen met medewerking van de regering, terwijl Parijs er alles aan doet om een dergelijke situatie in eigen gelederen zoveel mogelijk te voorkomen.

  Echt, men heeft een enorme plaat voor de kop in dit land. De overheid doet maar wat en schuift alles af onder het mom van ‘eigen verantwoordelijkheid’. Ondertussen verkwanselen ze hetgeen wat in de loop der jaren is opgebouwd door het volk.

  Ja, zo kan ik het ook wel!

  Reactie door DJ Digital — maandag 1 mei 2006 @ 20.49 uur

 30. Ik ben al ook bezig geweest met een zibra kamin als oplossing om in mijn huis te kunnen blijven wonen.
  Erger vind ik en dat heb ik altijd al gevonden: het gebrek aan daadkracht van onze regering om met inzicht en zorg voor mens en milieu aan de gang te gaan i.p.v. belangen olie en oorlog.

  Reactie door mona — maandag 1 mei 2006 @ 20.55 uur

 31. @24 kaatje

  http://home.tiscali.nl/melispage/

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 1 mei 2006 @ 20.57 uur

 32. toevoeging waarvan ik hoop dat deze niet had gehoefd.

  Los van den nodige lastenverlichting in de 1e plaats is dit m.i. het inzichtelijk antwoord noch verantwoording aangaande mens en milieu.

  Reactie door mona — maandag 1 mei 2006 @ 21.07 uur

 33. Hoge energieprijzen? U bedoelt voor de vluchten naar Dubai, Marbella of Puket?

  Reactie door Bas — maandag 1 mei 2006 @ 21.09 uur

 34. #1 Kaatje

  Koop een allesbrander en mieter ook een deel van je plastik afval erin. Snijdt het mes aan 2 kanten.

  Reactie door ReneR — maandag 1 mei 2006 @ 21.27 uur

 35. @ 23 ouwe Dirk..ik dank u met dezelfde gedachtengang ,,heb zaterdag nog een lijstrekker binnen de gemeente aangesproken, heb vandaag als aankomend raadslid van deze partij een antwoord gehad, een antwoord die mij niet bevredigd.. ga hierzeker op in..na en vorming van en na deze coalitie

  Reactie door Pien — maandag 1 mei 2006 @ 21.39 uur

 36. Verder is het iedereen wel eens opgevallen; dat over het algemeen in een land, waar energie in de grond zit; die energie voor de burgers van dat land ook heel goedkoop is?

  Denk maar aan Venezuela of Saudi-Arabie. En uitgerekend hier is de energie stinkend duur. Hoe komt dit verdomme?

  Reactie door ReneR — maandag 1 mei 2006 @ 21.41 uur

 37. @36

  Belastingen en andere onzin zoals die mileuheffing. Denk je nou echt dat de regering om het milieu geeft…

  Het gaat ze alleen om geld binnenhalen, aan het milieu wordt weinig tot niks gedaan.

  Het is slechts een dekmantel om geld uit de portemonnee te halen van degenen die toch niks zeggen en afhankelijk zijn, het volk dus.

  Reactie door DJ Digital — maandag 1 mei 2006 @ 22.06 uur

 38. jan,

  koppel a.u.b. nooit de gasprijs van de olieprijs af, dan gaat het zeker verder fout, geloof me.
  heb er beetje verstand van, gaat een jaar goed en dan opeens…. vooral nu het grootste gasbedrijf ter wereld intresse heeft in de nederlandse gasindustrie.
  jan, pas op!!!!

  Reactie door hans — maandag 1 mei 2006 @ 22.29 uur

 39. @ 25 Ja ook in nederland te koop

  http://www.eco-energy.nl/eco-prijzen.htm#air

  Reactie door Henk Gras — maandag 1 mei 2006 @ 22.36 uur

 40. Bedankt Kaatje, voor die link naar de “vrekken”… ik was ze compleet vergeten, maar ze kunnen van nut zijn.
  Mona, ook ik heb inmiddels via familie een Zibro Kamin gekregen met brandstof. Komend koud seizoen zal ik in het begin van dat seizoen en aan het eind ervan de Zibro aanhebben en alleen tijdens midwinter mijn gashaard hoger zetten… Ik bespaar al zoveel mogelijk op water, ben aan het zoeken naar hoe je moet koken in een hogedrukpan (of voortaan stomen van maaltijden in de magnetron in 5 minuten of zo – scheelt ook) en, gezien mijn oogproblemen moet ik ‘s nachts een klein lichtje op hebben, ik schuif de gordijnen een stuk open, zodat het licht van de straatlantaarnnaar binnen kan schijnen. Op de galerij zit een lamp bij mijn voordeur. Voor kleine dingen in de keuken hoef ik geen licht meer aan te doen. Maar het blijft werkelijk te zot voor woorden dan mensen met een inkomen tot plus/minus anderhalf keer modaal strakjes hun energienota niet meer kunnen betalen, terwijl de rijkste mensen de best geïsoleerde woningen en de allerbeste verwarmingsketels kunnen aanschaffen en daardoor het minste hoeven te betalen, verhoudingsgewijs…. Ik snap er echt niets van.

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 1 mei 2006 @ 22.50 uur

 41. #37 Digital

  ja dat weet ik natuurlijk ook wel..

  Maar dit gegeven zouden ze eens in de tweede kamer moeten opsouperen, om ze ter verantwoording moeten roepen.

  Ondertussen gaat straks water ook behoren tot die dingen die haast niet meer zijn te betalen. Terwijl we hier haast verzuipen achter de dijken. Hoe kan een land zo zinken naar zijn bevolking?
  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — maandag 1 mei 2006 @ 23.04 uur

 42. Wie de moeite neemt om op de jaarrekening te kijken ziet dat allerlei heffingen van de overheid de oorzaak zijn van de enorm hoge prijzen. Dat hebben we dus samen afgesproken.

  Waar ik een veel groter probleem mee heb, is dat in de energiesector als gevolg van de liberalisering enkele tienduizenden arbeidsplaatsen zijn verdwenen.

  Reactie door Peter_John — maandag 1 mei 2006 @ 23.49 uur

 43. @41

  Van de meeste politieke partijen in de Tweede Kamer hoef je niets te verwachten. Ook niet van de PvdA waar sommigen hoog van opgeven. zal ook wel weinig nieuws zijn voor je ;)

  Ik weet niet waar het naartoegaat in dit land, weet alleen dat we de verkeerde kant opgaan.

  Je ziet al dat degenen die de kans krijgen zich uit de voeten maken. Ze verlaten het in hun ogen zinkende schip dat Nederland heet en niet onterecht.

  De overheid heeft veel zaken die in de loop der tijd zijn opgebouwd door de verschillende generaties doodleuk in de etalage gezet waardoor we meer en meer aan de snelle jongens met grote zakken geld uit het buitenland overgeleverd zijn.

  Het toverwoord heet sinds een paar jaar ‘eigen verantwoordelijkheid’. Die geldt voor iedereen, ook voor bejaarden, zieken, gehandicapten en andere zwakke groepen die dat niet kunnen. Mooie regering hebben wij hoor!

  Ik zie weinig leuke vooruitzichten hier. Het is maar dat ik nu nog niet kan, maar ik had al in Spanje kunnen zijn, net als mijn beste vrienden die het zat waren. Ik heb een baan afgezegd daar omdat ik nu nog niet wegkan.

  Maar het wordt steeds meer een serieuze optie om te vertrekken, want leuk is het allang niet meer hier en ik ben een jongere die dat zegt. :(

  Reactie door DJ Digital — maandag 1 mei 2006 @ 23.51 uur

 44. @42

  Nog erger is dat die liberalisering voor de gewone man weinig tot niks zal opleveren.

  De splitsing die ze nu weer willen doorvoeren maakt het voor grote buitenlandse ondernemingen nog makkelijker om de kleine energiebedrijven van hier op te kopen.

  De Russen van Gazprom zullen toch niet zomaar opeens belangstelling hebben.

  Met andere woorden: alle gebeurtenissen tot nu toe zijn nog maar het begin.

  Reactie door DJ Digital — maandag 1 mei 2006 @ 23.53 uur

 45. Waar blijft het zoet
  we hebben genoeg zuur gekregen
  vertel me waarom we dit hebben verdient?!

  Reactie door Bert — dinsdag 2 mei 2006 @ 0.48 uur

 46. In de laatste zes jaar zijn de electriciteits-kosten voor de consument dus met een schrikbarende 40% toegenomen, zo realiseerde ik mij pas toen enkele media dit gisteren vermeldden… veelzeggend.

  Een zo schokkend feit moet uit het bewustzijn zijn verdrongen door de enorme hoeveelheid tegenvallers die ons hebben getroffen sinds de invoering, zo’n zes jaar geleden, van de Euro, of zoals Bolkenstein het zou zeggen: de Uiro.

  O, wat zijn we toen voorgelogen, en dat worden we nog steeds. Je zou er bewusteloos van worden. Ik begrijp wel waarom de jeugd aan “spuiten & slikken” doet… komt door de regenten [zijn ook weer terug, en machtiger dan ooit].

  Reactie door Schaapherder — dinsdag 2 mei 2006 @ 3.22 uur

 47. @39
  Zie 13

  Reactie door dromer — dinsdag 2 mei 2006 @ 8.12 uur

 48. 39 H gras
  dank u voor de info.ik heb er twee gevonden in nl,/via je naam en via je link.
  ahum werk je bij een van deze bedrijven
  :-)

  Reactie door ad — dinsdag 2 mei 2006 @ 9.01 uur

 49. dromer je moet even lezen er zijn verschillende oplossingen,
  voor zover ik het tot nu toe snap,er zijn tig mogelijkheden,accus/omvormers,
  alleen een molentje??denk ik dat je er net zo goed een zelf kan bouwen,het gaat juist om de rest er om heen,
  als je via zijn naam linkt,kun je op die pagina weer doorgelinkt worden met een in hollandse afdeling??
  daar staan hele combie’s,en hoe of wat.
  en euuu je moet toch ergens beginnen.
  met info en mogelijkheden + denk ik wat betaalbaar is en wat een beetje te, is,voor huis tuin en wasmachines/tv/pc,toch?

  Reactie door ad — dinsdag 2 mei 2006 @ 9.14 uur

 50. Wat heeft de olie gedaan in dezelfde periode?

  Reactie door Stephan — dinsdag 2 mei 2006 @ 9.20 uur

 51. ook al be/spaart nl 100%,de maatschapijen,hebben vorig jaar bv 10 mil gevangen,dus dit jaar moet dat +10%, gehaald worden.
  dus zet je 10 sec je spaarlamp aan,om in bed te komen,bbzzzzz dat is dan 100 euri,we moeten toch die 10 mil + 10% halen,anders draaien we verlies over de winst. snappie.
  of zoals de olie maatschapijen rekenen,
  bv vorig jaar 10- milj winst/dit jaar 9 milj winst,dus 1 milj verlies????dus de prijzen omhoog??heee 1 milj verlies over de woeker winst moet betaald worden.
  dus wordt het gas weer duurder,zonder dat ze er ene moer voor hoeven te doen,en vervolgens de stroom,
  tip,cda/vvd bv we drinken nagenoeg allemaal koffie/thee,bv koppel het water aan de koffie/thee prijs,we verhogen de koffie met 200%,dus wordt het water ook onbetaalbaar,leuker kunnen ze het niet maken,duurder wel.
  dacht ik zo,kan er naast zitten?

  Reactie door ad — dinsdag 2 mei 2006 @ 10.21 uur

 52. @ Mevrouw Pien, ten overvloede misschien,
  maar ik bedoelde het ‘bloed(rood)serieus’.
  Het is ook niet genoeg om alleen op de
  kleintjes te letten, ah…!
  Ook zie ik u, als gemeenteraadslid, graag
  een lans breken voor de HA-HA:
  Handen Af (van) Hypotheek Aftrek !
  Uitersten die beiden even belangrijk zijn,
  juist voor de laagste inkomens. Succes!

  Reactie door een "reactionair" — dinsdag 2 mei 2006 @ 10.52 uur

 53. dinsdag 2 mei 2006 Belasting creëert hoge stroomprijs
  Dat blijkt uit een onderzoek naar de prijs van elektriciteit in Europa van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
  Uit het onderzoek van het CBS blijkt echter dat de basiskosten voor stroom in Duitsland en Luxemburg nog hoger liggen. Omdat Nederland hogere belastingen heft over stroom, zijn deze twee landen toch goedkoper uit.
  http://www.volkskrant.nl/economie/article301057.ece/Belasting_creeert_hoge_stroomprijs

  Olie en gas worden steeds duurder, maar daar vaart de overheid juist wel bij. Een handige bijkomstigheid is dat ze het stijgen van energierekeningen aan het volk kunnen verkopen door de crisis in het Midden Oosten als schuldige aan te wijzen – niet de inhaligheid van Zalm. De schatkist is inmiddels weer 1 miljard rijker aan extra gasinkomsten en de energiesector ziet haar winsten (en salarissen) nog steeds stijgen.

  Reactie door Sonja — dinsdag 2 mei 2006 @ 11.09 uur

 54. Zomaar wat cijfers en truuken:

  € 13.300.000.000 betalen jaarlijks de automobilisten aan belastingen en heffingen en gaat van de prijs van elke nieuwe auto ca. 40% naar de schatkist.

  Van de jaarlijkse wegenbelasting, BPM, (benzine)accijnzen etc. ad € 15.000.000.000 wordt aan wegen slechts € 5.000.000.000 besteed (1/3 deel ). In welke zakken verdwijnen de resterende € 10.000.000.000 minister Zalm?

  $ 21.200.000.000 was de winst voor Shell in 2005, bijna weer 50 procent hoger dan in 2004. Royal Dutch Shell haalde daarmee de hoogste jaarwinst in de historie van het Nederlandse bedrijfsleven. De literprijzen stegen onder het mom van demagogische klaagzangen als tekorten op de energiemarkt, de energie raakt over 10 jaar op en Rusland levert geen olie aan, etcetera, tot astronomische hoogte en konden automobilisten zich blauw betalen aan de pomp. Het geldgraaien bij burgers door de Haagse regenten blijkt ondanks de belasting, aardgas en olie meevallers in 2005 van in totaal 4,5 miljard euro niet te stoppen. Van enige tegemoetkoming in de portemonnee van de minmima, die nauwelijks nog kunnen stoken en koken kon geen sprake zijn, wist onze schatkistbewaarder Zalm olijk te vertellen “Want wij weten niet of er volgende jaar nog meevallers zijn HAHA” Zoals te verwachten ging bijna de gehele 2e SLAAPkamer hiermee knikkenbollend accoord.

  € 118.000.000 over de balk gegooide gemeenschapsgelden voor het tolpoortenproject. Minister Netelenbos erkende tegenover de 2e (SLAAP)kamer lakoniek deze verspilling maar gaf de schuld hiervan weer aan de belastingdienst, die, toen al bekend was dat rekeningrijden definitief onhaalbaar werd, toch doorging wekelijks nog eens €. 454.000 uit te geven aan software voor ontwikkeling van kentekencontroles en automatische incasso’s systemen.

  € 130.000.000 betaalde de burgers aan energiebedrijven voor het Milieu Actie Plan (MAP). Een toeslag op tarieven van gas en stroom die besteedt zou worden aan milieu vriendelijk bestemmingen. Onvindbaar blijken deze milieugelden te zijn aldus onderzoek van accountants Ernst&Young in opdracht van bezorgde kamerleden.

  110% gasprijs verhoging per 1 jan 2001. Kostte een kubieke gas in januari 2001 0,44 gulden, een jaar later was dit 0,44 euro geworden. Alleen het symbool was veranderd. In de krant stond niets over een wereldwijde energie crisis of een buitengewone stijging van olieprijzen. Alleen dat de energiebedrijven miljoenen winsten boekten.

  Regulerende Energie Heffing (REB) werd ingevoerd om de het energieverbruik bij de burgers te verminderen, maar in de praktijk weer een nieuwe melkkoe voor de overheid bleek te zijn. De mooi voorgespiegelde vrijstelling van de eerste 800 kubieke meter gas en de 800 kilowattuur verviel een jaar al en werd het al verhoogde tarief nog hoger. Het verbruik ging inderdaad omlaag maar de rekeningen gingen wel 2x omhoog.

  Inflatiecorrectie wordt vaak gehanteerd in CAO onderhandelingen. Dit heeft de overheid (en in navolging de monopolistische nutsbedrijven) blijkbaar ook op het idee gebracht om dit toe te passen en door te berekenen in de door hen al zelf aangewakkerde inflatie. Bij de prijsverhogingen van brandstof en energie wordt nu automatsich een inflatiecorrectie van 4,7% opgenomen, dit nadat al de inflatie voor een groot deel is veroorzaakt door verhogingen van de btw, de brandstofacccijns en de ecotax. Volgend jaar gaan wij dus inflatiecorrectie betalen over de inflatiecorrectie van dit jaar.

  Bron: http://www.onzinboetes.nl/flitspaal/falen.html

  Reactie door Sonja — dinsdag 2 mei 2006 @ 11.41 uur

 55. @Henk r9

  Waar moeten de energiecentrales dan op branden? Misschien is kernenergie wel een optie

  Reactie door Stephan — dinsdag 2 mei 2006 @ 13.00 uur

 56. De minima krijgen dus niets ter compensering, wel een energiebesparingspakket, nou dat hebben wij al een jaar en levert het wat op mevr.? Nee want de energie prijzen blijven gewoon stijgen en we waren al erg energie bewust, de besparing is nihil, maar ja deze regering wil per se de minima niet compenseren, ze geven liever zij die het niet nodig hebben geld dan dat te verdelen onder hen die het echt nodig hebben.

  Zijn wij nou zo slim of is zijn de leden van dit kabinet nou eikels?

  Reactie door e.krul — dinsdag 2 mei 2006 @ 13.54 uur

 57. L.M.Lembeck

  Wie snapt het nog wel? Het lijkt mij
  dat er qua regerings vernieuwing gedacht kan worden aan onafhanklijke expertise op ieder minsters post.
  Wie bedenkt er nu bv. koopkracht compensatie waarvan maar 15% naar de behoeftigen gaat en het merendeel naar de mensen die er toch al op vooruitgingen? Ik zie het als de reinste ambtelijke onkunde!
  Zelfde met het energiebeleid.
  Wat ik ervan begrepen heb is dat energie heffing andes kan, proportioneel naar verbruik. Nu betaalt een kleinverbruiker evenveel als een grootverbruiker.
  Er zou m.i. veel geld in onderzoek naar milieu vriendelijke energie gestoken moeten worden.

  Ik wist niet dat spaarlampen pas besparen nadat ze 3 uur branden…dank voor de tip……schiet ook niet op als je dit niet weet..ik heb ze nagenoeg overal geplaatst…dit omwille van milieu en de rekening.
  Wie gelooft en snapt er nog wat van?
  De exorbitante stijging van de energie prijzen ligt toch ook weer niet aan de olieprijzen zoals ons wordt verteld maar zou dus aan de heffingen te wijten zijn.

  En de beter bedeelden kunnen inderdaad
  allerlei aanschaf bekostigen om op hun energie rekeking te bezuinigen en hun zwembad behouden!

  Van harte gegund, daar niet van. Maar
  zoals je zegt, wat een armoedig regerings beleid die de rest van de bevolking maar laat sjoegeren om zelfs onnodig hoge rekeningen/verbruik te kunnen betalen. Daarin speelt zorg voor het milieu ook geen rol. Dat is m.i. asociaal in het kwadraat.
  Je zou nog liever in de kou zitten dan
  meebetalen aan deze belazerij!

  But count your blessings:
  Bij een Zibra zitten heeft iets gezelligs als de aansteek stank maar 1 maal verdwenen is!

  Sukses met alles

  Reactie door mona — dinsdag 2 mei 2006 @ 14.18 uur

 58. Eleonora, ALLEBEI!!! ;)

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 2 mei 2006 @ 14.29 uur

 59. 57 correctie Sukses=Succes

  maar ja die spelling boekjes ook zon’n kadotje, cadeautje en dan woon je nog niet eens in Fran-
  krijk..

  Reactie door mona — dinsdag 2 mei 2006 @ 14.40 uur

 60. @49 Ad binnen nu en 5 jaar zullen er zonnepanelen in de handel zijn die een standaard woning kunnen voorzien van algehele energie, dus ook de verwarming. ik vermoed dan ook dat de energiebedrijven nu nog effen snel proberen te plukken wat er te plukken is.
  Dit heb ik vannacht niet gedroomd maar deze info is van een energiedeskundige. ik werk ook niet bij een dezer bedrijven maar wie zoekt die vind.

  http://www.zonnepanelen.wouterlood.com/

  Reactie door Henk Gras — dinsdag 2 mei 2006 @ 15.05 uur

 61. Henk Gras, hartelijk dank voor je geweldige links. Toevallig moeten wij toch het dak vervangen en kunnen dan meteen aan de slag met zonnepanelen; super.

  Reactie door kaatje — dinsdag 2 mei 2006 @ 15.43 uur

 62. Er is natuurlijk een goede remedie tegen de hoge energieprijzen:

  Boliviaanse leger bezet gasvelden
  Buenos Aires, 2 mei. Boliviaanse soldaten en medewerkers (!) van het Boliviaanse staatsoliebedrijf YPFB hebben gisteren op 53 plekken in het land gas- en olievelden bezet waar buitenlandse firma’s opereren.
  http://www.nrc.nl/buitenland/article301640.ece

  Reactie door Sonja — dinsdag 2 mei 2006 @ 17.31 uur

 63. Ja de Boys , weten wel hoe je kostenposten kan creeren ;dat hebben zijn geleerd bij bedrijfseconomie : en de staat vindt dit prachtig , want daar kan je weer leuk btw aan toekennen .

  Reactie door Fred — dinsdag 2 mei 2006 @ 21.23 uur

 64. Als je nagaat dat onze gasbel de komende tijd alleen maar in waarde stijgt naarmate de schaartse toeneemt…Nu wordt het voor een prikkie verkocht aan het buitenland. We ziten de komende dertig jaar op een goudmijn mensen. Óp naar de Wadden en claimen die handel :)

  Reactie door kees — woensdag 3 mei 2006 @ 7.33 uur

 65. De hele privatisering is door dik betaalde lobbyisten ingehuurd door het kapitaal via de E.U. aan ons opgedrongen.

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 3 mei 2006 @ 15.04 uur

 66. De hele privatisering is door dik betaalde lobbyisten ingehuurd door het kapitaal via de E.U. aan ons opgedrongen.

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 3 mei 2006 @ 15.04 uur

 67. Nederland is verworden als een administratief land bij uitstek. Neem de afrekening van gas verbruik 1jan -24 mei 2006
  Gas levering verbruikgas levering 1379 m3 1365 m3calorische waarde gecorrigeerdgas 429,98 levering vast recht 6,25 gas levering ecotax 205,71. Nu het transport van gas 15,94 dus Gas transport verbruik. Gas transport calorisch gecorrigeerd verbruik 15,94.Gas transport vast recht 6,90 gas transport meter kosten 6,90. gas transport kosten aansluiting gas 10,75 transport capaciteitskosten 30,00 Euro Bij 1365 M3 gas verbruik betaald de parikulier 0,625 cent ofwel fl 1,3645 per M3 Nederland verarmd en heb dus de vlucht naar Letland verkozen. Hier is de noodzakelijke levensbehoeften 6 maal goedkoper en vooral energie kost hier weinig. De verpaupering zie je met sprongen toenemen. Wijken worden wel gerenoveerd, maar de man op de straat heeft in Nederland weinig tot niets meer te besteden. Nederland is verworden voor een kleine groep rijken die de vakbonden in slaap hebben gesollt. Vriendelijke groet A. Beumers Rigasiela 63 Limbazi Latvija tel 0371-4023119

  Reactie door Beumers — donderdag 22 juni 2006 @ 17.07 uur

 68. Zo, nou de afrekening van 2007 is binnen…. Maar ik begrijp er geen hout meer van. Er staan een aantal posten vermeld op de nota die ik niet begrijp.

  Gas levering verbruik 0,30 €/m3 371,61
  Gas levering vastrecht 33,48
  Gas levering Energie belasting 181,59

  Goed prachtig, dat is dus een verbruik voor € 450 euro. Dat is duidelijk. Hoewel ik de energiebelasting nog steeds dubieus vind, heb ik me er bij neergelegd. Maar hoe komt het dat ik in totaal € 804,- moet betalen als de verbruikskosten € 450,- zijn??

  Let op want nu wordt het leuk en interessant.

  Netwerk en levering zijn tegenwoordig uit elkaar gehaald om die zogenaamde concurentie mogelijk te maken. Dus deel twee van de nota is het volgende:

  Gas transport verbruik 14,07
  Gas transport vastrecht 16,56
  Gas traansport meterkosten 17,58

  Tot zover nog niks vreemds en ook nog wel te overzien. De meter huur je dus daar betaal je geld voor. Voor het verbruik betaal je ook een deel voor het transport, valt ook uit te leggen. En dat vastrecht,. tja… voor zowel de levering als de aansluiting betaal je blijkbaar vastrecht. Iets minder logisch,… maar nu komt het echte werk:

  Gas transport aansluitkosten 25,80
  Gas transport capaciteitskosten 72,00

  ?????? he, wat is dit??? dacht ik toen ik dat las. Capaciteitskosten? En wat is dan dat bedrag van € 16,56 onder de noemer van Gas transport vastrecht? Ik ben niet opnieuw aangesloten dus erg vreemd….

  En dan, gas transport capaciteitskosten,… 72,00 euro,.. maar had ik dat dan nog niet betaald onder de noemer Gas transport verbruik a € 14,07?? hoe zit dat? Anyway wie het weet, vertel het me alsjeblieft,….

  En dan de mooiste stunt van allemaal. De rekening is in totaal € 732,69 ex BTW,.. nou ja,.. ex btw? er zit in dat bedrag wel een bedrag van 181,59 aan energiebelasting… En dan komt de btw van 19% er nog eens overheen. Ergio conclusio::::: twee conclusies

  1. Gas is een luxe artikel. Mensen die niet veel geld te besteden hebben zouden dus feitelijk prima zonder moeten kunnen.

  2. Over de Energiebelasting betaal ik nog eens de Bruto Toegevoegde Waarde ofwel BTW…. belasting over belasting?? Maar dat mag toch helemaal niet?? Of is het zo dat de energiebelasting een verkeerde naam heeft en het in feite Energie Accijns zou moeten heten. Zeg maar, het kwartje van kok op je kuubje gas??

  Ik vind dit persoonlijk een stinkend verhaal, maar ja…. je moet betalen want anders zit je in de kou. Goed nieuws overigens wel,. ik hou de ontwikkelingen op het gebied van alternatieve warmtebronnen heel goed in de gaten. Wellicht moet iedereen gewoon zijn eigen “illegale” kerncentrale in de tuin gaan bouwen,…….. Zucht.

  Reactie door Erwin — donderdag 8 februari 2007 @ 21.27 uur