Laurens Jan Brinkhorst

Driekwart van de projecten voor versterking van de kenniseconomie die de overheid vorig jaar heeft gefinancierd, schiet tekort, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau naar 24 kennisprojecten. De projecten, ter waarde van 490 miljoen euro, werden vorig jaar gefinancierd door het Fonds Economische Structuurversterking (FES). Slechts zes projecten leveren een gunstig totaalbeeld op. Vier projecten tonen een gemengd beeld en bij veertien projecten is het beeld ongunstig. (NRC)

In een recente toespraak hemelt minister Brinkhorst de investeringen in de kenniseconomie op:

Democraten,
Omwille van die toekomst is D66 in het kabinet gestapt. Met bloed, zweet en tranen. Maar we hebben er wèl voor getekend. En dit nog eens bevestigd in april van dit jaar. We zijn geen getuigenispartij. D66 heeft verantwoordelijkheid genomen. En laten we wel wezen. We hebben heel wat binnen gehaald deze kabinetsperiode. Taboes doorbroken, hervormingen doorgevoerd, investeringen gedaan. D66 is zichtbaarder dan ooit! Èn in de kamer èn in het kabinet. Ik noem 5 hervormingspunten:

Punt 2: Forse investeringen kenniseconomie; sinds jaren is er niet zóveel geïnvesteerd in kenniseconomie; in kleine en grote bedrijven, in onderzoeksinstituten en VMBO. 50% van de aardgasmeevallers gaat naar kenniseconomie. Minder beton, meer kennis! We moeten ook kennis uit buitenland halen, die we in Nederland niet hebben. Dat kan overigens nog beter. Daarnaast geven we een impuls aan de creatieve industrie. Voor het eerst komen de bewindspersonen van EZ en OCW met een brief cultuur en economie.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 01 mei 2006 :: 17.45 uur

33 Comments

33 reacties

 1. AFGEWERKTE SMEEROLIE

  Ach, wat is D66 nu meer dan de smeerolie van de oude VVD-CDA-rammelkast? Olie die aan het eind van de rit is afgewerkt en wordt gedumpt op de mestvaalt der geschiedenis. “Daaaaag!” roepen Jan Peter en Gerrit in koor, terwijl de olie wegvloeit naar vergetelheid. “ Bedankt voor de bewezen diensten, hoor!”
  “Jammer hè, Jan Peter”, verzucht Gerrit, “De pret is voor ons voorbij. We kunnen ons voorlopig geen nieuwe bolide veroorloven…..”

  Reactie door Olav Meijer — maandag 1 mei 2006 @ 17.57 uur

 2. en alles betaald uit de te hoge gas baten,
  niets terrug betalen,
  beter geld weg gooien.

  Reactie door ad — maandag 1 mei 2006 @ 18.02 uur

 3. “Kenniseconomie” weer zoon modewoord waar iedereen weer acheraan hijgt ?

  Wel heeft het het -woord- D66 stemmen opgeleverd.

  Maar wat is de mensheid nu echt opgeschoten met al die “kennis” vergaard gedurende miljoenen jaren, door miljoenen “geleerden”.

  Kennis of intelligentie gaat nu eenmaal niet hand in hand met “gezond verstand” of “analytisch denkvermogen”.

  V.w.b. modewoord “innovatie” (vernieuwing van binnenuit). Is “Innovatie” niet iets wat een ondernemer van nature uit eigen middelen moet plegen ? Immers als een produkt niet verkoopt, zal hij toch van nature naar nieuwe produkten gaan zoeken ?

  Jaren geleden als es gehoord “de bedrijven stoppen te weinig in R&D, ze beogen vooral de aandeelhouders te vriend te houden”.

  Reactie door verkouteren — maandag 1 mei 2006 @ 18.11 uur

 4. Verkouteren@3
  Geheel eens met je inzending.

  Dat neemt niet weg dat Olav het ook kernachtig heeft gezegd.

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 1 mei 2006 @ 18.56 uur

 5. Het kabinet, vooral in de persoon Brinkhorst, is zo verbeten bezig met die kenniseconomie dat hij volgens mij 1) uit het oog verliest wat die kenniseconomie nu eigenlijk is en
  2) te veel hooi op zijn vork neemt.

  Ik vind dat het kabinet gas terug moet nemen op dit punt en de kenniseconomie vooral over moet laten aan degenen die daadwerkelijk invulling gaan geven aan die kenniseconomie: burgers, onderwijsinstellingen en bedrijven.

  Daarnaast vind ik dat het kabinet er veel te weinig rekening mee houd dat je pas kunt spreken van een echte kenniseconomie als een ieder in het land daaraan deel kan nemen.

  Dit betekent dat je werkgelegenheid moet stimuleren op alle niveaus, want werkende mensen bouwen de kenniseconomie op. Je kunt niet volstaan met enkel werk voor hoger opgeleiden, voor een gezond evenwicht in de economie moet er ook voldoende werk zijn voor lager opgeleiden.

  Het lijkt misschien alsof iemand die aan de lopende band werkt of met stenen sjouwt niet deelneemt aan de kenniseconomie, maar ook die mensen dragen wel degelijk een steentje bij aan de kenniseconomie.

  De kennis die op de lagere niveaus wordt opgedaan, stroomt naar hogere niveaus en wordt telkens verwerkt. En van bovenaf zou nieuwe kennis weer naar beneden moeten stromen. Die kennisstroom lijkt me een karakteristiek element van een kenniseconomie.

  In een niet-kenniseconomie daarentegen stroomt de kennis wel omhoog. Maar komt er geen nieuwe kennis naar beneden, het ‘werkvolk’ wordt dom gehouden.

  Tot slot is het heel merkwaardig dat liberalen proberen de economie zo intensief te sturen. Je zou juist van liberalen verwachten dat zij de economie, ofwel het geheel van burgers, bedrijven, onderwijsinstellingen etc. de vrijheid geven om zich te ontplooien en verder te ontwikkelen. Dat is toch de theorie die liberalen aanhangen: je als overheid nergens mee bemoeien, dan komt het wel goed.

  Reactie door Fjodor — maandag 1 mei 2006 @ 19.23 uur

 6. Olav 1, bij een oude diesel die olie lekt moeten de keerringen worden vervangen door wat beters, CDA/VVD moppert dat het maar uitkeringen zijn.

  Reactie door Emiel — maandag 1 mei 2006 @ 19.35 uur

 7. kenniseconomie is puur gelul.tevens is het genoemde bedrag peanuts bij hetgeen aan kennis en ontwikkelings poen naar het buitenland verkocht is onder kok en lubbers o.a. daf trucks en fokker. brinkhorst is voor mij ,DE EIKEL ,omdat hij zelfs onze nutsvoorzieningen verkwanseld aam het (buitenlandse)grootkapitaal .en waar is al die poen gebleven ???? met een fractie van die poen kunnen we de voedselbanken opdoeken ! NEDERLAND FRAUDELAND!!!!!!

  Reactie door ,texas,henkie — maandag 1 mei 2006 @ 20.02 uur

 8. de SP levert weer een een constructieve bijdrage hoe het wel moet! NOT DUS, zoals gebruikelijk. lekker hakken en zagen maar geen concrete bijdrage(n). makkelijk hoor.

  Reactie door Matthijs — maandag 1 mei 2006 @ 21.11 uur

 9. De kenniseconomie is het luchtkasteel of de flapscheet van D66. Vraag eens aan Brinkhorst, waar hij heen wil met al die miljoenen; die mensen met niet meer dan VMBO in die krankzinnige diplomawedloop?

  Bovendien zijn ze in India en elders ook al zo geleerd; dat grote bedrijven daar ook hun laatste R&D afdelingen heenpleuren, mochten die hier nog in Nederland staan. Want waarom zou je een dure laborant hier betalen; terwijl je in India ze voor meer dan de helft goedkoper kunt inlijven?

  #8 Matthijs

  Zelf ben je het beste voorbeeld van je eigen stelling!

  Reactie door ReneR — maandag 1 mei 2006 @ 21.23 uur

 10. mathijs wat heb jij met fox news,
  bill o reilly fan of zo??

  Reactie door ad — dinsdag 2 mei 2006 @ 0.10 uur

 11. Volgend jaar moet er gewoon
  een coalite komen tussen

  SP – PvdA

  SP – PvdA – VVD

  of SP – PvdA – GroenLinks

  Reactie door SP-Stemmer — dinsdag 2 mei 2006 @ 0.35 uur

 12. Ondanks enorme meevallers geeft deze regering gewoon bijna niets terug bvb verlaag de belasting op energiekosten want die rijzen de pan uit en kapittel de leveranciers welke aldoor hogere winsten maken en topbopnussen toestaan. Schande gewoon, dit is toch geen beleid van door het volk gekozen mensen ? Matthijs$8 hoe kun je het daar nou mee eens zijn, Brinckhorst doet vrijwel niets goed volgens onafhankelijk CP rapport. Amen.

  Reactie door volghetnieuws — dinsdag 2 mei 2006 @ 0.55 uur

 13. Die zgn kennis-economie is gewoon ALLES SPLITSEN zelfs de gemeentes doen daar aan mee. Mensen blijf het gesplitste optellen en vergelijk de uitkomst met vorige jaren.
  Lijkt er op dat onze overheid de taktiek heeft om een getal/bedrag door 4 te delen, verhoog elke uitkomst dan heb je 4 x winst. Het lijkt wel een spelletje met de bevolking als lijdend voorwerp.

  Reactie door volghetnieuws — dinsdag 2 mei 2006 @ 1.11 uur

 14. De coalitie-partijen hebben het steeds zo mooi over “regerings-verantwoordelijkheid nemen”, maar dat is slechts een nogal doorzichtige poging om de oppositie te diskwalificeren als zijnde “onverantwoordelijk”, d.w.z.: niet bereid regerings-verantwoordelijkheid te nemen, laat staan te dragen. Deze onzinnige, arrogante houding is wel zeer kenmerkend voor dit kabinet.

  Tot dit soort uitspraken worden onze [sinds Fortuyn, en na diens dood nog meer] omhooggevallen machthebbers verleid omdat ze heftig bekritiseerd worden, maar vooral omdat ze merken hoe het altijd al discutabele draagvlak voor hun beleid, dat altijd al een minderheids-beleid is geweest, tot een voor ieder verstandig mens onacceptabel minimum is geslonken.

  Reactie door Schaapherder — dinsdag 2 mei 2006 @ 2.58 uur

 15. @11 SP-stemmer
  Ja, dat zou mooi zijn he.
  Vergeet even niet dat het Nederlandse stemvolk een heel slecht geheugen heeft, het best te vergelijken met een hond.
  Hij krijgt schoppen van z’n baas, de hele dag door. Daarna aait zijn baas hem één keer over z’n kop en hij begint gelijk te kwispelen. Nee, de SP zal gestaag groeien maar een coalitie met PVDA onder W. Bos zie ik niet gebeuren.

  Off topic.
  Gisteren was het 1 mei. Op de radio was regelmatig W. Bos te horen over de 1mei viering. Waarom gaan journalisten toch steeds op W. Bos en de PVDA af tijdens de 1 mei viering?

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 2 mei 2006 @ 7.16 uur

 16. @ad,

  Ja ben groot Fox en Bill O’Reilly fan.

  Reactie door Matthijs — dinsdag 2 mei 2006 @ 8.41 uur

 17. @15

  1. Wouter Bos is hot op dit moment. De leider van een van de grootste politieke partijen, mogelijke aanstaande premier etc.

  2. De link tussen de Dag van de Arbeid en de Partij van de Arbeid is snel gelegd.

  Reactie door Duh — dinsdag 2 mei 2006 @ 8.50 uur

 18. @17 Duh

  De link tussen de PvdA en het opkomen c.q. de belangen behartigen van de arbeider is tegenwoordig -voor wie hun koers volgt- minder snel te leggen

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 2 mei 2006 @ 9.52 uur

 19. @18

  Ja, maar dat geld momenteel voor iedere partij. De ene partij denkt vooral aan de bovenlaag van de bevolking, de andere wil Poolse arbeiders buiten de deur houden, weer een ander is vooral bezig met de komende verkiezingen en ga zo maar door.

  Reactie door Duh — dinsdag 2 mei 2006 @ 9.59 uur

 20. Ze kijken alles van elkaar af het is een grote kliek.

  De Japanse kenniseconomie zag ik net op cnn.
  Kozumi die uiterlijk iets weg heeft van Kok, en een werkelijk complete tweedeling heeft veroorzaakt.

  Een “hardwerkende” manager van een Japans communicatiebedrijf, die een fortuin verdient, en webdesigners, die nauwelijk inkomen en zekerheid hebben, en in nylon tentjes naast de metro wonen.

  Maar volgens en economiste die ook in de Show zat, moeten de arbeiders hier in Europa “geflexibiliseerd” worden. Bij die economen vraag ik me wel eens af: iedereen met een beetje gezond verstand kan wel van dat soort criminele trucs bedenken, heb je daar een opleiding voor nodig?

  Ik noem het anders, het is gewoon kapitalistische uitbuiting.

  Reactie door cmotor — dinsdag 2 mei 2006 @ 10.02 uur

 21. De echte kenniseconomie wordt gefrustreerd door politieke belangenverstrengeling en een slecht onderwijsbeleid.Wouter Bos wil dat studenten geen beurs meer krijgen, maar een lening.Dat is geen stimulans.
  De universiteiten moeten meer samenwerken met de research afdelingen van grote bedrijven.Voorts moeten de bureaucratische octrooirechten afgeschaft worden.De maakindustrie met robot-techniek benevens de energie vervangers moeten voorrang krijgen.Ook dient meer onderzoek voor ouderen-hulpmiddelen gedaan te worden i.v.m. de sterke vergrijzing. Huizen dienen weer met kelders (in de grond)gebouwd te worden omdat warmte in de grond energiebesparend werkt en beter geisoleerd kan worden (geen last van koude winterwinden).Ik heb een huis met 2 spauwmuren (3 muren langs elkaar)Ik heb mijn investering er al lang uit nu de energiekosten zo hoog stijgen!De gewone man in de straat heeft genoeg innovatieve ideeen, doch hij is het vertrouwen in de overheid en maatschappij kwijt,doordat hij contenu gepakt en bedrogen wordt!Tenslotte kan veel geld niet in managers en ambtenaren-salarissen gestoken worden,want dat werkt contra-productief.

  Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 2 mei 2006 @ 10.19 uur

 22. @15: je doet de hond ernstig tekort als het om geheugen gaat. Het ware te wensen dat de stemmer hetzelfde vermogen had. Ik heb een hond en sta soms versteld van wat die allemaal nog weet, ook uit haar puppytijd. Dat een hond na op zijn donder te hebben gehad toch aanhankelijkheid betoont is iets héél bijzonders. Ook aan de onvoorwaardelijke trouw en toewijding kan men een voorbeeld nemen, net als aan het moedig opkomen voor de eigen roedel.

  Reactie door william — dinsdag 2 mei 2006 @ 10.22 uur

 23. @3,

  “Maar wat is de mensheid nu echt opgeschoten met al die “kennis” vergaard gedurende miljoenen jaren, door miljoenen “geleerden”.”

  Ten eerste de mensheid bestaat nog geen miljoenen jaren. Uit de context kan ik vooral vanwege het woordje ‘geleerden’ opmaken dat je nogal cynisch tegenover die vergaarde kennis staat. Jammer. Want wat de mensheid ermee opgeschoten is? Zònder zouden we nog steeds in een grot leven. Doel van de onafhankelijke wetenschap is altijd de mensheid verder te helpen, en ik denk dat dit op héél veel fronten wel degelijk gelukt is. We zijn er nog lang niet, maar zoveel negativiteit is volstrekt ongepast.

  Kennis en intelligentie komen trouwens voort uit gezond verstand en analytisch denkvermogen.

  Tot slot. ‘Kenniseconomie’ is inderdaad een D66-woordje, dat onder andere forse extra investeringen in het onderwijs omvat. Dat het nu gebakken lucht blijkt is spijtig. Maar extra investeringen in het onderwijs an sich, daar is de SP toch echt ook een groot voorstander van.

  Reactie door Jeroen Goubet — dinsdag 2 mei 2006 @ 10.27 uur

 24. @15

  Grappig hoe men hier spreekt over “het stemvolk”.

  Reactie door Duh — dinsdag 2 mei 2006 @ 10.37 uur

 25. @19 Duh

  Dit constaterende is hedendaagse politiek zorgwekkend te noemen.
  Men creëert een soort van verdwijnpunt aan de horizon.
  M.a.w. de belangenbehartiging wordt dusdanig vernauwd dat er nog slechts speerpunten overblijven.

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 2 mei 2006 @ 11.14 uur

 26. Deze minister en D’66 coryfee (?) is vreselijk om aan te horen, los van de inhoud van zijn uitspraken, die zeer buiten de realiteit staan.
  Een partij die naar de pijpen van Zalm danst verliest terecht zetels en daarmee recht van spreken als het gaat om maatregelen die Nederland weer mooi maken om in te leven!
  Brinkhorst samen met de rest van de Pech(told)-club de (Lousewiese?van der) Laan uit sturen.

  Reactie door Bernd Zwart — dinsdag 2 mei 2006 @ 11.45 uur

 27. @25

  Tja, ik geloof sowieso niet meer in politiek. Vroeger kwamen politieke partijen nog echt op voor bepaalde groeperingen, werden ze gedreven door een ideologie.

  Maar tegenwoordig gaat het erom een zo groot mogelijke groep van de bevolking aan te spreken. Het debat verdwijnt, de daadkracht verdwijnt, want men zou eens anderen tegen de benen kunnen schoppen.

  Politieke partijen moeten weer terug naar waar ze vandaan kwamen, strijden waar ze voor staan en samen zoeken naar oplossingen voor problemen in de samenleving.

  Het is nu net een soort commerciele instelling met een goed geolied marketing apparaat.

  Reactie door Duh — dinsdag 2 mei 2006 @ 12.44 uur

 28. Kennis economie, hij bedoeld die kennis die de economie steeds meer geld opleverd en de arbeider uitleverd als slaaf of aan het buitenland.

  Kennis van arrogant en slim zaken doen levert doorgaans de arbeiders weinig meer op dan een appel en een ei.

  Reactie door e.krul — dinsdag 2 mei 2006 @ 13.49 uur

 29. Nou helaas komt die kenniseconomie alleen tot stand door amerikanen na te apen

  Reactie door Fred — dinsdag 2 mei 2006 @ 14.43 uur

 30. Qua kenniseconomie moeten we een voorbeeld nemen aan Oost-Azie, landen als Singapore en Taiwan bijvoorbeeld.

  Reactie door Duh — dinsdag 2 mei 2006 @ 15.44 uur

 31. Zeer triest dat D66 in dit kabinet zit, ik kan er maar niet bij. NOOIT zal ik meer op deze partij stemmen. Wat een teleurstelling, niet normaal.

  Reactie door Ellen — dinsdag 2 mei 2006 @ 21.23 uur

 32. Kan iemand mij zeggen welke doelstellingen dit kabinet wel gehaald heeft. Onderwijs nul,nul. Milieu 0,0. integratiebeleid 0,0 etc.. Minder WAO-ers ok, niet zo moeilijk gewoon in de bijstand donderen maar aan het werk ho. maar..gezondheidszorg verzorgingshuizen 0,0. Bestuurlijke vernieuwing 0,0…kinderbescherming 0,0, gevangeniswezen 0,0. Alles is verslechterd zonder probleemoplossingen enkel het bedrijfsleven heeft haar eisen binnengehaald.
  Alle ministers hebben hun zgn beleid aangepast aan de enige doelstelling van dit kabinet marktwerking. Zij zijn enkel ingehuurd als versiering, als bliksemafleider, als zand in de ogen strooiende marionetten.
  Het ene na het andere rapport bevestigt het.
  Zij zijn met z’n allen door de mand gevallen en beseffen het niet eens.

  Reactie door Henny — vrijdag 5 mei 2006 @ 7.22 uur

 33. Ach ja, holle woorden, holle woorden , holle woorden…
  In Nederland verloedert het onderwijs en er is zoveel geld voor nodig om het weer goed te krijgen..laat Ruute maar los en zie hoe bitter weinig er overblijft. Maar goed dan kost het ook niet zoveel geld meer!

  Reactie door cynthia — donderdag 18 mei 2006 @ 12.35 uur