Sporters in WOII

Sport

Donderdag is het 4 mei, de nationale herdenkingsdag voor oorlogsslachtoffers. Vorig jaar kwam daar een extra herdenking bij. De herdenking voor sporters die gestorven zijn door oorlogsgeweld. Volgens de organisatie zijn veel sporters – het exacte aantal is onbekend – gesneuveld tijdens de oorlog. Mede daarom is de plechtigheid. Het sportleven in die tijd ging zo veel mogelijk door. Het was voor veel mensen een afleiding van de dagelijkse zorgen.

Het tijdstip van de herdenking in het Olympisch Stadion is half één. Een niet zomaar willekeurig gekozen uur. Op 3 september 1939 was om half één in de middag een voetbalwedstrijd gaande tussen DFC en SVV op het zogenaamde Zilveren Bal Toernooi in Rotterdam. Daar werd het nieuws bekendgemaakt dat Groot-Brittannië, Frankrijk, Australië, Indië en Nieuw-Zeeland de Duitsers de oorlog hadden verklaard na de inval in Polen twee dagen eerder. Toen hoorde de Nederlandse sportwereld dus voor het eerst van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, alhoewel nog niet duidelijk was dat deze ook Nederland zou bereiken.

Tijdens WO II maakte het Polygoon in 1941 de 6-delige serie ‘Sport Staalt Spieren’ om het bewegen te propageren. Deze afleveringen zijn te zien via de site van de VPRO.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 01 mei 2006 :: 11.40 uur

9 Comments

9 reacties

 1. De Olympische Spelen van 1936 in Berlijn worden The Games of Shame genoemd. Joden werd verboden mee te doen, maar aangezien Nederland toen nog nazivriend was deden alle sporters mee.

  Reactie door Sonja — maandag 1 mei 2006 @ 14.40 uur

 2. Ja,er kan een hoop veranderen nu wil Nederland bij monde van de VVD Iran uit wk voetbal hebben.
  Maar volgens mij is deze suggestie na verbaasde blikken uit het buitenland al door de gleuf gegaan van de uitpuilende spaarpot met onzin van deze club.

  Reactie door Jofel — maandag 1 mei 2006 @ 15.02 uur

 3. Jofel@2
  Je kan dat kernachtig zeggen mijn vriend.

  Daar zal wel weer een zuur rechts antwoord op komen.

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 1 mei 2006 @ 15.09 uur

 4. @Sonja. Daar klopt dus niets van! Er deed wel een Duitse joodse sporter mee, ook de Amerikanen hadden joodse sporters.

  Verder deden niet alle Nederlandse sporters mee, want de voetballers bleven thuis. Net als bokser Ben Bril, die niet wilde.

  Dat ik dat allemaal weet, is omdat ik die herdenking van 4 mei organiseer. En uit jouw reactie te zien is dat ook geen overbodige luxe. Van alles concluderen zonder te weten waarover je het eigenlijk hebt.

  Reactie door Jurryt — maandag 1 mei 2006 @ 17.51 uur

 5. @ Jofel (2):

  Was dat niet zo’n lucide idee van bling-bling-bla-bla-blaag Van Baalen?

  Reactie door Olav Meijer — maandag 1 mei 2006 @ 18.04 uur

 6. Laten we uit de geschiedenis leren. Als 1 miljoen mensen met de Loveparade in Berlijn meedoen, ben ik benieuwd of er ook 1 miljoen mensen een duidelijk ‘nee’ zeggen tegen het bezoek van de president van Iran aan Duitsland tijdens de WK.

  Reactie door Bas — maandag 1 mei 2006 @ 20.30 uur

 7. @4 Ik geef je deels gelijk Jurryt. Dit zegt het Olympisch Comitee erover:

  Daar de nazi’s geen joden in hun sportploegen wilden opnemen, gingen er in tal van landen stemmen op om de Spelen te boycotten. Vooral in de V.S. streefde een sterke lobby dit doel na. Ook in Nederland was er zo’n stroming werkzaam. Maar ten slotte gingen vrijwel alle landen naar Berlijn.
  In Nederland zagen Gymnastiek- en Krachtsportbond van deelneming af. De Voetbalbond deed dat eveneens, maar louter omdat men zich niet kon verenigen met de amateurbepalingen van het IOC.

  Reactie door Sonja — maandag 1 mei 2006 @ 20.42 uur

 8. Meanwhile, in order to compete for a position on the German Olympic team, Germans citizens were required to be members of recognized sports clubs. Such clubs were closed to Jews, Gypsies , and to other groups.

  Reactie door Sonja — maandag 1 mei 2006 @ 20.47 uur

 9. @5
  Yes.

  Reactie door Jofel — maandag 1 mei 2006 @ 21.29 uur