Minder kinderarbeid

Kinderarbeid

Het aantal kinderen dat wereldwijd in levensgevaarlijke situaties arbeid verricht is voor het eerst in jaren gedaald. Uitroeiing van kinderarbeid moet binnen een decennium mogelijk zijn, meldde de internationale arbeidsorganisatie ILO donderdag. (Volkskrant)

Volgens het rapport (pdf) van de ILO worden nog 218 miljoen kinderen uitgebuit en werken nog 126 miljoen kinderen in gevaarlijke werkomstandigheden. Instabiliteit in landen en regio’s is vaak één van de grootste veroorzakers van kinderarbeid en uitbuiting.

Children are often hit hardest by crises, whatever their nature, and are at increased risk of being trapped in child labour. In the wake of confl ict and civil unrest, child protection mechanisms break down, putting boys and girls at risk of exploitation, violence and abuse. These trends both add to the vulnerability of children to some of the worst forms of child labour, and impede national and international efforts to provide solutions. (The end of child labour: within reach; pag. 26)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 05 mei 2006 :: 0.06 uur

33 Comments

33 reacties

 1. Om te beginnen vind ik dit altijd wel een handige site:

  http://www.schonekleren.nl/bedrijven.htm

  Ik vind bovendien dat multinationals die bedrijfjes inlenen voor goedkope productie óók hun verantwoording moeten nemen voor eventuele uitbuiting en kinderarbeid. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen houdt niet op bij een uitbestedingscontract.

  Reactie door Johnito — vrijdag 5 mei 2006 @ 1.18 uur

 2. Verheugend nieuws meldde de TV.
  Met wat goede wil kan de kinderarbeid
  AL OVER 10 JAAR afgelopen zijn! Dan al????

  Reactie door Harlekijn — vrijdag 5 mei 2006 @ 2.37 uur

 3. Goeden morgen vrienden SP

  Johnito@1 Geheel mee eens.

  Het is alleen in deze kapitalistisch wereld dat deze lieden de verantwoording afschuiven op uitzendbureau’s en andere ondoorzichtige bedrijfjes.

  Dan zijn zij van de verantwoording af, en rotzooien maar door.
  UItbuiting kwam eeuwen geleden al voor, wat door Marx en Engels aan de kaak is gesteld, maar het komt nog steeds voor.
  Uit armoe worden die baantjes aangenomen, en ze sterven jong.
  En in deze moderne tijd is het nog steeds zo!
  Schaamte bezitten deze lieden niet.
  Terwijl de tranen in mijn ogen staan, zeg ik U, was het maar anders.
  Te weinig wordt er aan gedaan.

  Reactie door Ouwe Dirk — vrijdag 5 mei 2006 @ 7.14 uur

 4. Waanzin, volwassenen die vol trots komen melden dat er over 10 jaar geen kinderarbeid meer is. Niet goed genoeg. Gister had dat al verdwenen moeten zijn. Daarbij zag je op tv al een heel verhaal over economie, want dat is de ware reden dat kids werken. En allemaal weten we welke klootzakken dat veroorzaken, zijn namelijk altijd dezelfde die economie voor de mensheid stellen.

  Reactie door Ondernemer — vrijdag 5 mei 2006 @ 7.18 uur

 5. Het is een schandaal dus dat er nu nog kinderen zijn van ongeveer 5 jaar die nog 10 jaar moeten werken, maar dan zijn ze er nog niet want dan kunnen ze erna door blijven werken tot hun dood toe, en dat dan ook nog voor een habbekrats.
  Het is gewoon een misdaad van het capitaal om zo met mensen om te gaan.

  Reactie door dromer — vrijdag 5 mei 2006 @ 7.45 uur

 6. Over tien jaar deze criminele internationale goedkope-producten handel weg?

  Zou best eens kunnen.

  Reactie door cmotor — vrijdag 5 mei 2006 @ 9.32 uur

 7. zolang er nog ,hebbers, zijn zal er kinderarbeid bestaan .,hebbers, waren er vroeger,nu en in de toekomst .kortom naief om te denken dat kinderarbeid over 10 jaar verleden tijd is .blijft echter verwerpelijk en de strijd tegen de ,hebbers, zal helaas voortgezet moeten!!!!!!! worden .

  Reactie door ,texas,henkie — vrijdag 5 mei 2006 @ 9.46 uur

 8. Prachtig nieuws voor de wereld. Ik hoop dat deze trend zich doorzet. NGO’s moeten wel toezicht houden in met name snel groeiende economieen (brazilie, mexico, china, india), die lopen naar mijn mening de meeste risico’s om terug te vallen op kinderarbeid. Maar voor nu Jan, goed nieuws. Kinderarbeid is verwerpelijk.

  Reactie door jimmy — vrijdag 5 mei 2006 @ 11.25 uur

 9. De foto bij je artiker, Jan, is gemaakt in Cambodja. Sinds mijn prepensioen in 2004 woon ik daar en heb de stichting Mondol Op’thom opgericht om deze kinderen uit de zandsteengroeve te halen en ze gratis onderwijs te geven. Op mijn weblog en website kun je zien hoe ik dat doe. (Niet zonder de broodnodige steun vanuit Nederland natuurlijk!)

  Reactie door Cees Chamuleau — vrijdag 5 mei 2006 @ 11.54 uur

 10. Het bedrijf Monsanto (VS) heeft met haar dochteronderneming Mahyco (India) ongeveer 17.000 kinderen in dienst. De bedrijven doen aan biotechnologie met genetisch gemanipuleerde zaden. Winst 2004: 373 miljoen dollar.
  Dossier Monsato: http://www.greenpeace.nl/campaigns/genetische-manipulatie/gene-crime-investigation/dossier-monsanto

  Het bedrijf Advanta Seeds International (voorheen Vanderhave/Mommersteeg) in Kapelle (dezelfde sector) ontkent 3000 kinderen in dienst te hebben, “maar zegt dat het onmogelijk is om te controleren wat er op vele kleine boerenbedrijven gebeurt.” en wil alleen iets gaan doen wanneer de anderen dat ook gaan doen. http://www.advantaseeds.com

  Het dochteronderneming Hindustan Lever Ltd van het Nederlands-Britse Unilever heeft ongeveer 25.000 kinderen in dienst, voornamelijk meisjes, die 10 à 12 uur per dag voor de multinational werken.
  Mark Rutte (staatssecretaris ONDERWIJS) is zo’n 10 jaar directeur Human Resource bij Unilever geweest. Human resource, begrijpt u wat ik bedoel? En hij verzint een Minister voor JEUGDbeleid???
  Ook toevallig: Annette Nijs (staatssecretaris ONDERWIJS) heeft ook bij Unilever gewerkt.

  Reactie door Sonja — vrijdag 5 mei 2006 @ 13.07 uur

 11. #10 Sonja

  Opzienbarend.
  Ik zou ook graag de CV’s van andere politici plus de bijbaantjes eens willen bekijken. Dan zal je denk ik zien, dat het kringetje waarin onze beroepsverneukers zich in bewegen maar heel klein is en dat ze flink netwerken, waar ze ook komen.

  Kinderarbeid is een mondiaal probleem. is het me een raadsel, waarom FNV jong apart Marokko op de korrel hebben genomen betreffende dit onderwerp.

  Reactie door ReneR — vrijdag 5 mei 2006 @ 19.18 uur

 12. Kinderarbeid moet gewoon kunnen. Werkgevers bieden werkplaatsen aan aan kinderen en hun ouders gaan daar vrijwillig mee akkoord. Zonder die kinderarbeid zouden die kinderen nog veel slechter af zijn, anders zouden ze toch niet gaan werken? Wees dus blij dat kinderarbeid bestaat en dat werkgevers de gelegenheid bieden.

  Dat kinderarbeid nodig is om het hoofd boven water te houden is triest. Maar geef niet de verkeerden de schuld.

  Henny

  Reactie door Henny — vrijdag 5 mei 2006 @ 20.27 uur

 13. @2

  Nou Harlekijn je moet wel een harlekijn zijn om daarin te geloven.

  Reactie door Bijdehandje — vrijdag 5 mei 2006 @ 21.16 uur

 14. @ Ouwe Dirk

  Dat ze uit armoe die baantjes nemen, pleit voor die baantjes. Anders zouden die arme stakkers nog armer zijn of zelfs dood. Anders namen ze die baantjes niet. Dat is de overweging die zij daar maken. Vandaar ook de woede toen recent een Frans marineschip niet mocht worden gesloopt in India. Onze normen zijn niet de hunne.

  Henny

  Reactie door Henny — vrijdag 5 mei 2006 @ 22.29 uur

 15. Wie zijn wij, dat wij bepalen wat er in andere (veelal “niet Westers”) landen wel en niet mag gebeuren? Dan heb ik het niet alleen over kinderarbeid overigens.
  Uitbuiting door de “Westerse” bedrijven, zeker wanneer die er echt weet van hebben, is natuurlijk niet de juiste manier en ook nog eens een vorm van concurrentievervalsing.

  Wat ik probeer duidelijk te maken is dat wij “Westerse” landen denken te weten hoe de rest van de (niet Westerse) wereld het moet doen. Laten we nou eerst naar onszelf kijken en ons afvragen of wij nou de oplossing hebben voor de problemen elders.

  Reactie door StS — vrijdag 5 mei 2006 @ 23.36 uur

 16. @13 Tja een ongelukje zit in een heel klein
  hoekje Bijdehandje, vandaar dit ironisch
  geintje van dat kleine Harlekijntje.
  5 mei heeft wat gemengde gevoelens vandaag!
  Besluit dus vanavond met lekkere wijn én
  de hártelijke groeten,

  Reactie door Harlekijn — vrijdag 5 mei 2006 @ 23.39 uur

 17. @16

  Blij dat harlekijntje het zo goed opvat, da’s op zich al een hele bevrijding.
  Zou zeggen harlekijntje, ik neem er ook eentje, proost! En dat de kinderarbeid de langste tijd gehad moge hebben.

  Reactie door Bijdehandje — zaterdag 6 mei 2006 @ 0.28 uur

 18. @14 Henny
  jouw normen zijn niet de mijne.
  Na ampel beraad besluiten die kinderen
  uit armoede die baantjes aan te nemen.
  pleit voor die baantjes, halleluja.

  “Maar geef niet de verkeerden de schuld.”
  Je bedoeld ons zeker.
  En wie hebben er het meest profijt van.

  recht(s)praten, kromdenken.

  Reactie door kakel — zaterdag 6 mei 2006 @ 9.36 uur

 19. @Kakel

  “Na ampel beraad besluiten die kinderen
  uit armoede die baantjes aan te nemen.
  pleit voor die baantjes, halleluja.”

  Pleit er inderdaad voor. Kennelijk zijn die baantjes voor die kinderen de beste optie – anders zouden ze er niet voor kiezen. Niet dat ze het leuk vinden, dat zware werk, maar de alternatieven zijn slechter: werken op het land of helemaal geen werk en inkomen. Zo komen zij tot de stap om dat werk aan te nemen.
  Rationale zaken moet men rationeel bekijken.

  Henny

  Reactie door Henny — zaterdag 6 mei 2006 @ 10.27 uur

 20. Ik heb inderdaad ‘kinderarbeid’ in Marokko gezien, maar het is niet zo simplistisch als het gebracht wordt en geen slavernij.

  Ten eerste, wanneer de ouders geen geld hebben om het kind naar school te sturen, zal het kind niet achterlijk de hele dag uit zijn neus zitten eten maar gaat klussen om voor zichzelf bijvoorbeeld schoenen te kopen.

  Dan bestaat er in Marokko een gildensysteem. Een kind begint bij een Meester, 1 à 2 dagen in de week om het vak te leren. In de loop der jaren werkt hij zich dan naar boven, en als hij goed is kan hij zelf Meester van een gilde worden.

  Natuurlijk, excessen en uitbuiters zullen er zijn net als bij ons (Aldi, C1000, etc.), maar er heerst in Marokko ook een grotere sociale controle, waarin de vrouw een dikkere vinger in de pap heeft als de man, en waarin kinderarbeid als een kwaad wordt beschouwd.

  Reactie door Sonja — zaterdag 6 mei 2006 @ 11.12 uur

 21. @14 Henny: “Onze normen zijn niet de hunne.”
  Kolonialistische kletskoek! Onze armoede is niet de hunne!

  Reactie door Sonja — zaterdag 6 mei 2006 @ 11.17 uur

 22. Suggereren dat een ouder in een ander land minder van zijn kind houdt als wij in het Westen is een racistisch standpunt waar Westerse bedrijven volop gebruik van maken.

  Reactie door Sonja — zaterdag 6 mei 2006 @ 11.19 uur

 23. Ben zelf maar eens even aan’t rekenen geslagen.
  Nu, honderd jaar geleden en over honderd jaar, wordt tenminste 1 op de 2 a 3 arme kinderen uitgebuit.
  Hoever kan vooruitgang achter de komma zitten, voor hij achteruitgang is.
  Maw in absolute aantallen is het alleen erger geworden, leve de vooruitgang.

  Reactie door kakel — zaterdag 6 mei 2006 @ 11.51 uur

 24. Jammer dat de ophokplicht voorbij is.

  Reactie door Bijdehandje — zaterdag 6 mei 2006 @ 11.59 uur

 25. Henny lekker makkelijk standpunt. Wij houden die armoede mede in stand. Bovendien kun je nou niet echt van een keuze spreken als je niet anders kunt.

  Reactie door simONE — zaterdag 6 mei 2006 @ 14.14 uur

 26. Mijn moeder werkte op haar tiende stiekem in een schoenfabriek en als de inspectie kwam moesten ze zich verstoppen. Jawel Nederland kende nog niet zo heel lang geleden ook nog kinderarbeid. Wil je het uitbannen dan is er maar een weg de armoede uitbannen want daar begint het. Mensen, kinderen kunnen vaak niet anders en als je de verstrekkers niet aanpakt dan kom je er nooit en dat zijn m.n. de grote modewinkels etc. die via allerlei constructies uiteindelijk van de kinderarbeid, vaak ook nog slavenarbeid,gebruik maken.

  Reactie door Henny — zaterdag 6 mei 2006 @ 18.44 uur

 27. @Simone

  Nik in stand houden. Die kinderen worden niet gedwongen om in dia fabrieken te gaan werken. Ze melden zichzelf of hun ouders sturen hen. *Die* moet je dan de schuld geven. Let wel: ik vind het ook erg vervelend dat het leven in die landen zo armoedig is. Maar laten we wel reeël blijven wie welke rol speelt.

  Henny

  Reactie door Henny — zaterdag 6 mei 2006 @ 19.17 uur

 28. Henny, eens kijken wanneer jij en je familie kreperen van de honger hoe hard jullie met z’n allen naar de fabriek rennen om een aardappel per dag te kunnen eten.

  Het bedrijf Monsanto (VS) heeft met haar dochteronderneming Mahyco (India) ongeveer 17.000 kinderen in dienst.
  Winst 2004: 373.000.000 dollar.

  Het dochteronderneming Hindustan Lever Ltd van het Nederlands-Britse Unilever heeft ongeveer 25.000 kinderen in dienst, voornamelijk meisjes, die 10 à 12 uur per dag voor de multinational werken.
  Unilever verkoopt producten voor $ 46.000.000.000 per jaar

  Laten we wel reeël blijven wie welke rol speelt.

  Reactie door Sonja — zaterdag 6 mei 2006 @ 21.10 uur

 29. @Sonja

  De keuze die die mensen maken is: die aardappel is meer dan we nu hebben, dus we gaan ervoor.
  Veel winst zegt niet alles. Die moet je ook gebruiken voor reserves en investeringen. Meer loon zou weer andere gevolgen hebben: duurdere producten, concurrentie die opkomt.
  Lees maar eens:
  http://www.meervrijheid.nl/index.html?rh-industrie.htm

  Het pre-industriele tijdperk was dus veel erger dan daarna.

  Henny

  Reactie door Henny — zondag 7 mei 2006 @ 11.37 uur

 30. Henny ik snap geen ruk van je betoog. Kinderen horen gewoon niet te werken om te overleven. Derde wereld landen worden door ons in stand gehouden want er is genoeg voor iedereen! punt

  Reactie door simONE — zondag 7 mei 2006 @ 11.52 uur

 31. Zwammerdezwamzwammerdezwam… Lees nou eens wat er staat en DOE er wat aan! Laat mij uit ervaring spreken en een beroep doen op alle socialisten die op deze blog zo hun rechtgeaarde meningen geven: Doe mee en help mij daadwerkelijk iets aan die misstanden te doen. Blijf daar niet achter je barbequetje zitten filosoferen dat het allemaal zo erg is in de wereld en Jan Marijnissen het grootste gelijk geven, maar kom verdomme eens van die luie stoel omhoog en help mijn kinderen in Cambodja aan een betere toekomst… met een paar euro. Kom op!

  Reactie door Cees — zondag 7 mei 2006 @ 16.47 uur

 32. Ik ben de Henny van 26 en let wel ik distantieer me duidelijk van de andere Henny bijdragen. Bij deze had het niet eerder gezien.

  Reactie door Henny — zondag 7 mei 2006 @ 18.35 uur

 33. @32
  Gebeurt hier wel vaker, dat een zieke geest onder de naam van een ander stukjes plaatst. Goed dat je dit even aangeeft.

  Reactie door Bijdehandje — maandag 8 mei 2006 @ 22.04 uur