De keuterboer verdwijnt

Boer

Boeren leren steeds verder door voordat ze een boerenbedrijf overnemen. Inmiddels heeft bijna een op de vijf opvolgers op de boerderij een hbo- of universitaire opleiding afgerond, bleek maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. (Telegraaf)

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

dinsdag 09 mei 2006 :: 0.11 uur

25 Comments

25 reacties

  1. Stadsmensen die het over een stomme boer hebben, zijn meestal heel erg achterlijk…

    Reactie door Gekke Gerrit — dinsdag 9 mei 2006 @ 6.43 uur

  2. Boeren, burgers en buitenlui !
    De boeren stónden op hún stand!
    Wel nu nog mooier: van boerenl . .
    tot boer én bul !

    Reactie door Karnemelkmeisje — dinsdag 9 mei 2006 @ 7.40 uur

  3. Goeden morgen vrienden SP.

    Dat de zonen van boeren doorleren was toch allang, waar is de Wageningse Universiteit dan voor?

    Dat wil niet zeggen dat ze in het bedrijf van Vader stappen.
    Meestal niet, en dan komt vaak het door de ouders gerund bedrijf in handen van speculanten.
    En dan weten we wat daarvan terecht komt.
    Terwijl veel boeren een verkeerde keuze maken, omdat ze op korte termijn denken, en kiezen er voor de koeien niet meer in de wei te laten lopen.
    En de grond verkopen, of die te benutten om voer voor de koeien te telen, (mais).
    Over een tiental jaren heeft men spijt en is er geen weg terug.
    Het is ondanks het doorleren niet erg rooskleurig wat ik voor de boer vooruit zie.

    Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 9 mei 2006 @ 7.56 uur

  4. Als ik het woord ‘boer’ hoor, denk ik meteen aan ‘subsidie’.

    Reactie door Sonja — dinsdag 9 mei 2006 @ 8.06 uur

  5. @4 grin grin

    het zou aardig zijn als de boer minder ondernemer en meer boer zou worden, kortom dat kleinschaligheid weer mogelijk wordt. Positief aan de ban die jaren op engeland rustte is dat lokale boeren de lokale markten bedienen. Veel restaurants en hotels zien het ook als positief marketingsinstrument om louter lokale producten te serveren. hoeft er ook niet zo gesleept te worden met dieren en producten.

    Reactie door chantal — dinsdag 9 mei 2006 @ 10.34 uur

  6. @4 Ik niet! Ik denk aan berehard werken en
    net als op de grote vaart, vaak 4uur op en
    4 uur af, om ‘rozig’ na een dag hardwerken
    dan nog eens de administratie te moeten
    gaan doen. Een 24 uursbedrijf, buitengewoon
    onvoldoende, gewaardeerd en gehonoreerd!
    Subisidie? Nogal wiedes, méér nodig dan men
    daarvoor krijgt!Hun toewijding:onbetaalbaar
    en gebrek aan realiteitszin is er niet bij!

    Reactie door Mevrouw de Boer — dinsdag 9 mei 2006 @ 10.35 uur

  7. @6
    Eens een keihard werkenden groep mensen.
    We moeten daar wel even aan voorbij gaan bij profiteurs zoals Veerman.

    Reactie door Jofel — dinsdag 9 mei 2006 @ 10.47 uur

  8. En daarmee verdwijnt de boer die in zijn eigen levenbehoeft kon voorzien, zijn eigen dokter was, zijn eigen weerman, natuurbeheerder, reperateur en zijn eigen leraar. De universele mens verdreven door de specialisatie.

    Reactie door Sprut — dinsdag 9 mei 2006 @ 11.55 uur

  9. Keuterboeren waren (land)arbeiders die uiteindelijk een bedoeninkje met pijn en moeite, met bloed, zweet en tranen bij elkaar hadden geharkt. In Brabant had je die veel, vooral in dorpen op de scheiding van klei en zand. Dit fenomeen zag je eind 19e eeuw. Boeren, zoals we na de Tweede Wereldoorlog kennen, zijn agrarische ondernemers, die zich steeds verder hebben gespecialiseerd. Het opleidingsniveau onder de boeren is ten gevolge van die ontwikkelingen al lang aan het stijgen. Dat is niet iets van de laatste jaren. Maar ja, keuterboeren doen het altijd goed in de misplaatste beeldvorming. Keuterboeren zijn in de feitelijke historie stijgende proletariers, in plaats van dalende boeren.

    Reactie door Tiny Romme — dinsdag 9 mei 2006 @ 11.56 uur

  10. @ 4 en 5

    Dat ligt niet aan de boer, maar aan de politiek.

    Lees b.v. het prachtige boek “De Graanrepubliek”, daar gaat het o.a. over de noodzaak tot schaalvergroting. Boeren konden niet anders, het was een mechanisme om te kunnen leven in een steeds kleiner wordende wereld.

    De graanboeren konden niet meer concurrerend produceren tegen de graanboeren uit b.v. de VS met de immense graanvelden. Die boeren konden door de schaalgrootte zo goedkoop produceren, dat het zelfs mogelijk was om grote hoeveelheden graan te verschepen naar Europa en toch goedkoper te zijn dan de Europese boeren.

    De politiek ontwikkelde vervolgens weer allerlei mechanismen als landbouwsubsidies en dat soort dingen.

    Het is inderdaad wel positief dat er steeds meer middenstand (winkels, restaurants) komen die producten uit de lokale landbouw en veeteelt halen.

    Misschien moeten we in Nederland weer leren producten van eigen bodem te consumeren, i.p.v. allerlei exotisch spul. Is ook lekker, maar door meer van eigen bodem te consumeren, hebben de boeren meer inkomsten. Wellicht is er dan ook minder subsidie nodig en zijn we allemaal beter af.

    Reactie door Duh — dinsdag 9 mei 2006 @ 13.56 uur

  11. Dat waren precies mijn gedachten Sonja. Ik wil ook wel gesubsidieerd worden met mijn band. Wij produceren ook heel veel mooie dingen!

    Reactie door simONE — dinsdag 9 mei 2006 @ 15.38 uur

  12. wat is een “keuter boer”,is dat een culturel fachistist woord combinatie,of een darwinist mammal oxymoron?
    ik begrijp het niet.
    PS:ik ben franse en boer,wat kan dat betekenen?

    Reactie door gaf — dinsdag 9 mei 2006 @ 16.59 uur

  13. Wel het zijn natuurlijk de EEG-regels die er voor zorgen dat het kleine boerenbedrijf niet kunnen blijven bestaan ;die krijgen geen steun .

    Reactie door Fred — dinsdag 9 mei 2006 @ 19.09 uur

  14. @10

    We moeten inderdaad niet vergeten dat het de globalisering is die de boeren dwong tot schaalvergroting. En we moeten ook niet vergeten dat het de (Europese) politiek is die het huidige systeem in stand houd.

    En ik denk dat die boerenkinderen groot gelijk hebben om verder te studeren. Om in deze tijd een boerenbedrijf in de lucht te houden, dat lijkt me niet makkelijk. Met al die wetten, normen etc.

    En daarnaast is het natuurlijk handig om zulke diploma’s achter de hand te hebben, mocht je iets anders willen gaan doen of daartoe gedwongen zijn.

    Reactie door Fjodor — dinsdag 9 mei 2006 @ 19.34 uur

  15. De boer is de ziel van de natie…… zei eens iemand waar ik het niet mee eens ben

    Reactie door Toergenjev — dinsdag 9 mei 2006 @ 19.41 uur

  16. Beter een keuterboer dan werken voor de hereboer. In Twente had je net als in Brabant veel van die keuterboeren. Zij wilden zelf baas zijn (vandaar ‘eigenwies’) en niet werken voor de hereboer zoals in Groningen en Friesland. Daar kan de keuterboer trots op zijn!

    Reactie door bas — dinsdag 9 mei 2006 @ 19.45 uur

  17. @16

    Die mogelijk om voor jezelf op een eigen stukje land te kunnen beginnen moest je dan wel hebben. Die mogelijkheid hadden de mensen in Groningen en Friesland vaak niet.

    Reactie door Fjodor — dinsdag 9 mei 2006 @ 20.01 uur

  18. Een keuterboer ,kan heden nauwelijks van eigen landopbrengt rondkomen ,bovendien rukken vele gemeentes in omvang door ;gevolg de prijs van een stukje land neemt toe :niet zo slechte keus om de boel te verkopen en met een aantal diploma’s je kost te gaan verdienen met minder lichamelijke arbeid .

    Reactie door Fred — dinsdag 9 mei 2006 @ 20.11 uur

  19. Fred, je hebt gelijk, maar ook de toenemende vermaakindustrie is er debet aan (golfbanen, pretparken, enz.) Vruchtbare grond wordt opgeofferd voor vertier! Daar kunnen we wel iets aan doen.

    Reactie door bas — dinsdag 9 mei 2006 @ 20.33 uur

  20. @5 chantal, helemaal met je eens. Dat alleen de beste restaurants moeite doen om lokaal in te kopen is omdat ze kwaliteitsvoedsel willen leveren.

    All: er zijn meer mensen die heel hard werken in Nederland, dus zo bijzonder is boer zijn op dat gebied niet. En is het je nooit opgevallen dat er heel veel boeren in een dikke Mercedes rijden? Nee, meer sympathie voor de ‘kleintjes’ dan die boeren die al een halve eeuw lang klagen dat ze te weinig subsidie krijgen en dat ze opeens rekening moeten gaan houden met het milieu. Dat vertikken ze, maar daar krijgen ze dan ook weer subsidie voor, en meteen zijn ze er als de kippen bij, nietwaar? En willen ze het wat rustiger aan gaan doen dan beginnen ze een boerderij voor geestelijk gehandicapten en randgroepjongeren, want daar krijgen ze ook weer dik subsidie voor. En de boer, hij ploegde voort.

    Reactie door Sonja — dinsdag 9 mei 2006 @ 20.56 uur

  21. Leesvoer!
    “Kamerlid en boer Harm-Evert Waalkens open over zijn subsidie”

    Zonder subsidie draait hij quitte, aan subsidies ontving hij vorig jaar 49.249 euro. Winst: 49.249 euro.

    http://pvda.nl/renderer.do/menuId/37298/clearState/true/sf/37298/returnPage/37298/itemId/200024711/realItemId/200024711/pageId/45641/instanceId/37907/

    Reactie door Sonja — dinsdag 9 mei 2006 @ 21.05 uur

  22. @21 helder artikel, ook de andere zijn interessant.

    Niet persoonlijk richting dit kamerlid, maar de boeren zijn immer goed vertegenwoordigd in de politiek en met name in de commissie landbouw..vraag me daarbij af welk belang privaleert; het landsbelang waarvoor ze zitten of toch stiekum het deelbelang van de landbouwers

    Reactie door chantal — woensdag 10 mei 2006 @ 15.09 uur

  23. De keuterboer is gewoon niet opgenomen in het subsidie-netwerk .
    In Friesland was er ook een kleine boerbedrijf met 50 koeien : nou dat is puur armoe : de melk wordt niet opgehaald ;want de hoeveelheid is te laag .
    Die mensen laten echter wel in de zomermaanden hun koeien op het land grazen : jammer dat dit soort kleine bedrijven uit de markt worden gedrukt .

    Reactie door Fred — woensdag 10 mei 2006 @ 18.47 uur

  24. Webmaster, leuke foto trouwens. Zo’n typische blik van de bekende argwanende boer.

    Reactie door bas — woensdag 10 mei 2006 @ 19.15 uur

  25. @20
    Even in boeren taal gezegd,een verhaal als een kip zonder kop.

    Reactie door Jofel — donderdag 11 mei 2006 @ 8.03 uur