Four Freedoms Award

Mohammed ElBaradei

“We moeten af van het idee dat het moreel onacceptabel is voor sommige landen om massavernietigingswapens te ontwikkelen, terwijl het voor andere landen wel acceptabel is om zulke wapens te bezitten.” Mohammed ElBaradei

Vorig jaar ontving Mohammed ElBaradei, directeur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, de Nobelprijs voor de vrede. Vanwege zijn jarenlange inzet om nucleaire dreigingen te voorkomen en te beheersen krijgt hij vandaag de Four Freedoms Award uitgereikt in Middelburg. Gisteren had Netwerk een uitgebreid interview met hem. Hier te bekijken.

De Four Freedoms Awards is een jaarlijkse prijs voor mensen die zich hebben ingezet voor Freedom of speech, Freedom of religion, Freedom from want en Freedom from fear.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 13 mei 2006 :: 11.56 uur

25 Comments

25 reacties

 1. nou, die kan zijn baantje binnenkort wel shaken. Amerika en Israel hebben daar namelijk hele andere gedachten over…

  Reactie door kaatje — zaterdag 13 mei 2006 @ 12.00 uur

 2. Dat ziet die man toch helemaal verkeerd, alleen het “vrije” westen en Amerika mogen die wapens hebben.
  Dan kunnen ze onder dwang de wereld bevolking gelukkig maken.
  Ja ja vrijheid, maar als je niet luisterd dan Nuken we je.

  Reactie door Toergenjev — zaterdag 13 mei 2006 @ 12.11 uur

 3. Kern-energie is alleen onschadelijk, als je het in de kern laat. Of men doet er iets mee in de ruimte, want daar is alles toch al dood, en er is enorm veel ruimte.

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 13 mei 2006 @ 13.06 uur

 4. Over kernwapens in handen van Ahmadinejad maak ik me toch wat meer zorgen dan kernwapens in handen van de Amerikanen.

  Reactie door Edward — zaterdag 13 mei 2006 @ 13.27 uur

 5. Toergenjev@2

  Nou ik weet niet of jij het verkeert ziet.
  De meeste uitspraken die hij doet kan ik het wel mee eens zijn

  Zoals die hierboven, en bij Netwerk:

  Men wil de gehele taart, van verdelen willen ze niets weten.

  Dat spreekt mij wel aan.

  Hij zou het hier over de VVD kunnen hebben!

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 13 mei 2006 @ 13.58 uur

 6. @4 Edward
  Het is Amerika die zich niets aantrekt van het non proliferatie verdrag, en toegestaan heeft dat ook israel kernwapens kreeg.
  Toen had je je zorgen moeten maken

  Reactie door Toergenjev — zaterdag 13 mei 2006 @ 14.02 uur

 7. @5 Ouwe Dirk, die post was ironisch, ik ben het helemaal met die man eens.
  Sorry ik zal proberen wat duidelijker te zijn.

  Reactie door Toergenjev — zaterdag 13 mei 2006 @ 14.04 uur

 8. OK. vriend Toergenjev

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 13 mei 2006 @ 14.17 uur

 9. Waarom zou Iran zo gek zijn om een atoombom op Israël, en dus ook op al die landen rond die enclave te gooien? Nee, andersom is veel realistischer, zeker gezien de jarenlange dreigementen van USraël naar Iran. Daar is Ahmadinejad een mietje bij.

  Reactie door Sonja — zaterdag 13 mei 2006 @ 14.34 uur

 10. Kernwapens zijn gevaarlijk in de handen van (fanatieke)gekken.Een voordeel is dat er rekening gehouden moet worden met een (ketting) reactie.Een dreiging met een kernwapen samen met een olieboycot is ook effectief en werkt destabilliserend.

  Reactie door Maan arkenbosch — zaterdag 13 mei 2006 @ 14.36 uur

 11. Het is krom dat een land dat dat met steun van de brede rug van USA honderden kernbommen bezit bepaalt dat een naburig land van Irak fout zou zijn om kernergie op te wekken middels door de USA gegeven Westinghouse componenten tijdens het rechtse regime van de Shah in in Perzië, ja, waar Jacky Kennedy op geilde.
  Mijn God, de Mozesberg zou beven van onmacht.

  Reactie door Emiel — zaterdag 13 mei 2006 @ 23.11 uur

 12. @4 Edward:
  jij maakt je meer ongerust bij een kernwapen van Iran???? Nou ik niet,zij hebben nog niet eens een kernwapen,terwijl Amerika er al eens gebruik van heeft gemaakt.Ik vindt Bush aardig wat agressiever dan Ahmadinejad.

  Reactie door Diny — zaterdag 13 mei 2006 @ 23.27 uur

 13. Atoomwapens in handen van de VS is levensgevaarlijk, dat is bewezen. Maar atoomwapens in handen van godsdienstwaanzinnigen is dodelijk. Er alles aan doen dat dit niet gebeurd.

  Reactie door Gerrit — zondag 14 mei 2006 @ 10.14 uur

 14. Jeetje Gerrit, ik wist niet dat er twee soorten atoomwapens bestonden? Zo zie je maar, ik leer hier elke dag weer bij. :)

  Reactie door Sonja — zondag 14 mei 2006 @ 11.45 uur

 15. Hopelijk blijven de atoommachten het zich wel beseffen ,dat de wereld echt niet kan tegen een atoom-oorlog :dit betekent het absolute einde !Er zullen geen overwinners zijn .

  Reactie door Fred — zondag 14 mei 2006 @ 13.47 uur

 16. Hetzelfde geldt voor global warming.

  Reactie door Sonja — zondag 14 mei 2006 @ 13.51 uur

 17. Wel als ik Bot die prijs zie uitreiken dan krijg ik wel een vieze smaak in de mond.

  Hoe zit het met Irak en hoe snel was Bot met het antwoord (geen antwoord) van Condaleeza tevreden.

  Bovendien heeft Israel geen kernwapens en zijn die het land al uit evenals Amerika.

  Enige hypocratie is Nederlanders en de wereld niet vreemd dacht ik zo.

  Reactie door Henny — zondag 14 mei 2006 @ 14.16 uur

 18. ElBaradei is een voorbeeld van de juiste man op de juiste plaats. Hij toont, zonder bij voorbaat eenzijdig politiek stelling te nemen, heel duidelijk aan de hand van feitelijheiden de dubbelhartigheid en inconsequentie van de Amerikaanse opstelling aan. Voorlopig kan er geen sprake zijn van een Iraanse kernbom, al was het alleen maar vanwege het gebrek aan de daartoee benodigde industriële infrastructuur, zegt ElBaradei. Hij ging ook niet mee met de Amerikaanse leugencampagne over de Iraakse massavernietigingswapens.
  Een verdiende prijs. Hopelijk zal hij nog geruime tijd zijn functie kunnen vervullen, en een even goede opvolger krijgen.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 14 mei 2006 @ 17.31 uur

 19. Nee Sonja,
  Hoe dom en agressief de VS ook is, ze denken toch wel twee keer na om ze (nog eens) te gebruiken. Een godsdienstwaanzinnige niet. Alle anderen zijn toch maar dé ongelovigen, waar niets aan verloren gaat. Heb je toch nog wat geleerd vandaag

  Reactie door Gerrit — zondag 14 mei 2006 @ 20.10 uur

 20. @ Gerrit (19):

  Je ben wel erg optimistisch als je suggereert dat Bush géén godsdienstwaanzinnige is…..

  Reactie door Olav Meijer — maandag 15 mei 2006 @ 0.45 uur

 21. Gerrit, jij stelde dat er twee soorten atoomwapens zijn, nl. levensgevaarlijke en dodelijke. En dat wist ik nog niet.

  Reactie door Sonja — maandag 15 mei 2006 @ 12.19 uur

 22. Als Iran eenmaal de kernbom ontwikkeld dan is dat mede dankzij ElBaradei. Hij was de juiste man op de juiste plek die op het juiste moment in slaap viel.

  In de jaren 50, 60, 70 en 80 toen alleen een klein selectief gezelschap
  kernwapens had, maakten wij met ons allen verschrikkelijke zorgen over een kernoorlog. Er waren enorme demonstraties in Amsterdam en Den Haag tegen kernwapens, er kwamen massa’s films uit over de gevolgen van atoombomoorlogen en Doe Maar schreef er een liedje over.

  Dus je kunt mij niet vertellen dat in die dagen mensen zich geen zorgen maakten over kernwapens en dat het vooral linkse mensen waren die tegen kernwapens waren. Met goed recht overigens!

  Als we ons zorgen moesten maken toen alleen China, Amerika, Rusland, Frankrijk en de UK kernwapens hadden (plus nog India en Israel, beiden democratisch) waarom zouden we ons nu GEEN zorgen mogen maken nu dat de Islamisten van Iran erbij komen? Bovendien heeft Iran belooft haar technologie te delen met alle Islamitische landen, inclusief het genocide plegende Sudan.

  Waarom is dat minder bedreigend dan toen de Soviet Unie en de VS nog tegenover elkaar stonden?

  Volgens mij (maar mij niet alleen) is de kans op een kernoorlog tegenwoordig veel groter dan ooit te voren. Groter dan tijdens de Cuba crisis. Want in die dagen hadden we te maken met Communisten en communisten geloven niet in een leven na de dood. Ze moesten dus hun doelen bereiken in dit leven, op deze planeet, met de hier levenden mensen. Iran is anders. Volgens de officiele theorie van Khomeini is dit leven niets en is pas het leven na de dood de moeite waard. Sterven voor het grote doel zit bij die mensen ingebakken. Wij dachten daar sinds 1945 definitief van verlost te zijn.

  Het is natuurlijk heel leuk om Bush net zo’n religeuze fundamentalist te vinden als Ahmadinejad. Van zo’n statement krijg je vast een lekker gevoel. Maar goed, in het fundementalistische religeus extremistische Amerika kunnen homo’s wel over straat. In Iran worden ze vermoord. Miljoenen mensen willen naar Amerika om daar te werken, terwijl miljoenen mensen uit Iran gevlucht zijn. Volg de vluchtelingen stroom zou ik zo zeggen.

  Als ik oordeel wil vormen over een bepaald regime dan hoef ik alleen maar te weten hoe dat regime met haar eigen mensen omgaat. Als ze zich barbaars gedragen jegens eigen mensen dan weet ik dat hun bedoelingen nooit goed kunnen zijn.

  Over Amerika valt op sociaal niveau inderdaad wel wat te klagen. Dit in tegenstelling tot Iran waar ze kinderen van 12 jaar gebruikt hebben om mijnenvelden te ruimen.

  Als ze dat met hun eigen kinderen doen, dan vertrouw ik ze eerlijk gezegd niet met een atoombom.

  Reactie door daniel — maandag 15 mei 2006 @ 12.53 uur

 23. Maar dat wisten we al van je Daniel.

  Reactie door Sonja — maandag 15 mei 2006 @ 16.48 uur

 24. Daniël 22:`Als ik oordeel wil vormen over een bepaald regime dan hoef ik alleen maar te weten hoe dat regime met haar eigen mensen omgaat. Als ze zich barbaars gedragen jegens eigen mensen dan weet ik dat hun bedoelingen nooit goed kunnen zijn.’

  Inderdaad, miljoenen vredelievende burgers worden afgeluisterd en geïntimideerd in Amerika, omdat ze andersdenkend zijn, oftewel links.

  Reactie door Emiel — maandag 15 mei 2006 @ 20.18 uur

 25. Barbaars jegens de eigen mensen, bijvoorbeeld:
  Torture Inc. Americas Brutal Prisons (BBC Channel 4)
  http://www.informationclearinghouse.info/article8451.htm

  Reactie door Sonja — maandag 15 mei 2006 @ 21.56 uur