‘Vrees voor rellen’

De problemen met jongeren in de grote steden dreigen de pan uit te rijzen. Vooral jonge allochtonen raken verder achterop. Hun afkeer van de Nederlandse samenleving kan leiden tot rellen zoals vorig jaar in de Parijse voorsteden. Die noodkreet uiten de schoolbesturen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het Onderwijsplatform G4 maakt zich zorgen om de situatie in de grote stad. Jongeren vervallen in probleemgedrag, criminaliteit en drugs. Ze hebben weinig perspectief op school en de arbeidsmarkt. (AD)

Kort na de rellen in Frankrijk van een paar maanden geleden schreef ik samen met Fenna Vergeer een opinie over de noodzaak om vaart te zetten achter het integratievraagstuk. De regering is hier nog steeds niet genoeg van doordrongen. Het had de volgende conclusie.

Voortmodderen is geen optie, willen we de samenhang niet verder verliezen. Het gevaar dat in Nederland vanavond `Franse toestanden’ ontstaan, is niet acuut. Maar de rellen in de Franse voorsteden laten zien waartoe jarenlange verwijdering leidt. Niks te verliezen hebben, zich buitengesloten voelen en gebrek aan perspectief op verbetering is de vierbaansweg waarlangs de escalatie plaatsvindt. Als de vrijblijvendheid niet overboord wordt gezet en de overheid alleen anderen op hun verantwoordelijkheid wijst zonder die zelf te nemen, roepen we onmiskenbaar de problemen over ons af. Laat niemand denken dat wat nu in Parijs gebeurt aan ons voorbij zal gaan als de tijd daar is. Momenteel groeit 47 procent van de Amsterdamse jeugd van Marokkaanse afkomst op in armoede. We kunnen het ons niet veroorloven om vreedzaam langs elkaar heen te leven en de problemen te negeren tot ook hier jongeren in achterstandswijken het gevoel hebben dat auto’s in de fik steken de enige manier is om aandacht te krijgen. Integratie en respect voor de gelijkwaardigheid van mensen is geen vrijblijvende zaak. Wie brandhaarden creëert moet niet opkijken als er puinhopen ontstaan.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 16 mei 2006 :: 10.47 uur

54 Comments

54 reacties

 1. “Hun afkeer van de Nederlandse samenleving”

  en wat zou de Nederlandse overheid hier nou aan moeten doen? Ik had vroeger een afkeer van dorpjes en ben in een stad gaan wonen. Probleem was opgelost (niemand die het dorpje voor mij ging veranderen en terecht)

  Reactie door Emile — dinsdag 16 mei 2006 @ 11.13 uur

 2. @1 Wat dacht je ervan om er eens geld in te investeren?
  Ze hier binnenhalen en dan verder laten zwemmen vraagt om rottigheid.
  De overheid laat het onderwijs sowieso al verloederen.
  De inspanning moet natuurlijk wel van 2 kanten komen, dus niet alleen van de marokkanen, vaak van nederlandse komaf, maar ook van de “normale” nederlanders.
  Investeren, verdraagzaamheid en acceptatie van alle kanten lijkt mij een goed begin.

  Reactie door Bijdehandje — dinsdag 16 mei 2006 @ 11.30 uur

 3. Het zou heel oneerlijk zijn als we arme Marokkanen (of andere minderheidsgroepen) gaan voortrekken, want dat betekent niks anders dan dat geweld loont. Er zijn ook een hoop Nederlanders die het niet breed hebben, maar omdat zij zich netjes gedragen, is er voor hen geen aandacht.

  Voor minderheidsgroepen wordt al veel gedaan in de vorm van subsidies, “positieve” discriminatie (wat dat ook zijn moge) en speciale projecten. Het wordt tijd dat die groepen ZELF eens hun toekomst opbouwen. Ze in de watten leggen omdat ze anders auto’s in de fik gaan steken is echt het stomste wat je kunt doen.

  Reactie door Paul — dinsdag 16 mei 2006 @ 11.41 uur

 4. Paul, je woont vast in een klein dorp of in een witte wijk in de stad.
  Praat maar eens met die jongeren. Geld voor jongerencentra is er bijna niet meer; die subsidies zijn allang vrijwel volledig weggehakt. Het VMBO biedt zo goed als geen toekomst en dan moeten we vooral ook nog de grenzen gaan openstellen voor oost-europese arbeiders! Discriminatie is ernstig te noemen, gezien de grote groep die Verdonk geweldig vind. Als straks hun dure villa’s in de hens gestoken worden, hebben ze hier zelf voor gezaaid; dat zullen ze ook oogsten.

  Reactie door kaatje — dinsdag 16 mei 2006 @ 11.53 uur

 5. Hoeveel geld moet er nog verspild worden aan integratie? Integratie is een wordt dat alleen maar inhoudt dat de geitenwollensokkenbrigade zichzelf aan het werk houdt om “zielepieten” van de 3e en nu al 4e generatie allochtonen (ja gekomen in 64 en nu al overgrootmoeder en vader) eindelijk te laten beseffen dat ze Nederlander zijn. In het grote voorbeeld van de overbezorgde overheid worden nieuwkomers niet in de watten gelegd en moeten ze zich aanpassen. In de USA heb je volop kansen maar moet je wel je handen uit de zakken halen. In Nederland pleiten de volksvertegenwoordigers, wat een gotspe dat woord, om nog meer wanten uit te delen want we kunnen die zielige allochtoontjes toch niet de handen uit de zakken laten halen.
  En jawel ik heb in de grote stad gewoond, en heb met eigen ogen aanschouwd hoe onze gewaardeerde gasten onze buurten overname, onze ouderen schoffeerden, onze kerken ontheiligden en onze vrouwen vreachtten en als het mogelijk was verkrachtten maar ja dat is hun cultuur he.
  Het is tijd om te nokken met die politiek correcte poppenkast en volksdans en de koe bij de horens te grijpen. Of je neemt de Hollandse cultuur en nationaliteit aan of je gaat elders fortuinzoekertje spelen. Er bestaat geen 2-culturen/nationaliteiten maatschappij besef dat nou eens.

  Reactie door Hagar — dinsdag 16 mei 2006 @ 12.05 uur

 6. Nederland IS een multi-cultureel land. En was dat ook al eeuwen geleden. Of de “anti’s” dat nou leuk vinden of niet.
  Verder is het zeker zaak ernst te maken (dus geen loos getoeter à la Verdonk!) met werkelijke integratie van “allochtonen” (voor een heel groot deel in Nederland geboren), wat een MEERZIJDIG proces is. Maar dat begrijpen de “anti’s”, die het alleen maar kunnen hebben over “voortrekken” en “belonen”, absoluut niet. Om maar te zwijgen over de onwelriekende bagger, die Hagar in nr. 5 weer eens uit zijn krochten mee naar boven haalt.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 16 mei 2006 @ 12.29 uur

 7. Vroeger staken arme mensen auto’s in de fik omdat het symbolen van het kapitalisme waren. Nu steken ze auto’s in de fik omdat zij geen geld hebben om er een te kopen.

  Reactie door Sonja — dinsdag 16 mei 2006 @ 12.44 uur

 8. @Kaatje:

  Ik woon in een buurt waar ik als autochtoon tot de minderheid behoor. Dus ik heb de nodige ervaring met de multiculturele samenleving. Zo zie ik veel dingen goed gaan: een heleboel winkels worden succesvol gerund door Turken, Marokkanen en andere minderheidsgroepen. Maar ik zie ook een heleboel dingen fout gaan, en ik weiger mijn hoofd in het zand daarvoor te steken. Laten we nou eens kappen met dat “discriminatie” en “racisme”, bijna niemand trapt daar nog in en draagt niet bij tot verbetering van de positie van allochtonen. Sterker nog, het werkt alleen maar averechts.

  En ja, ik vind Verdonk ook geweldig, maar dat heeft niets met discriminatie te maken: ze voert een stringent asielbeleid en durft als een van de weinige bewindslieden de problemen bij de naam te noemen.

  Dat minderheidsgroepen aandacht willen voor hun achtergestelde positie is prima. Maar geweld moet te allen tijde streng worden bestreden. Als straks Marokkanen (of een andere groep) net als in Frankrijk hier aan het vernielen slaat, is er maar 1 oplossing: keihard aanpakken.

  Voor allochtonen is de afgelopen jaren (vooral onder Paars) veel gedaan. Nu wordt het eens tijd dat de allochtonen de handen uit de mouwen steken en laten zien wat ze kunnen. Zonder hun eigen positieve inzet zal hun positie nooit verbeteren.

  Reactie door Paul — dinsdag 16 mei 2006 @ 13.25 uur

 9. @Olav:

  Integratie is inderdaad een MEERZIJDIG proces, wat dus inhoudt dat ook van de kant van de allochtonen serieuze inspanningen verwacht mogen worden.

  Begrijp ik verder goed uit jouw reactie dat ik “anti-multicultureel” ben?

  Reactie door Paul — dinsdag 16 mei 2006 @ 13.27 uur

 10. Jongeren zijn altijd de pispaal en het putje geweest v.e. maatschappij in identiteits-crisis; dat moet maar eens afgelopen zijn.

  Reactie door Schaapherder — dinsdag 16 mei 2006 @ 14.07 uur

 11. Goh Paul ik woon ook in zo’n buurt, maar toch zie ik het heel anders. Er wordt hier keihard aangepakt door allochtonen, buurtvaders, wijkmoeders, noem maar op, alleen de mensen worden steeds vermoeider om steeds maar weer tegen vooroordelen te moeten boksen. Er komt gewoon een punt dat het op is.

  Reactie door Sonja — dinsdag 16 mei 2006 @ 14.34 uur

 12. Het onverdragelijke “hard” in de hedendaagse vocabulaire, zou eens plaats moeten gaan maken voor het overdrachtelijke “hart”… aan ons de keuze…

  Reactie door Schaapherder — dinsdag 16 mei 2006 @ 14.44 uur

 13. @Sonja:

  Dan denk ik dat je toch oogkleppen op hebt en de problemen die bepaalde bevolkingsgroepen veroorzaken, niet wilt zien…weet je nog, in Amsterdam, een gezin dat door Marokkanen uit hun eigen huis is weggepest?

  Reactie door Paul — dinsdag 16 mei 2006 @ 15.00 uur

 14. goh Paul, wat een problemen, laten we meteen van die marokkanen hun huis in de hens steken!
  je moet niet zo overdrijven, ik heb zelf o.a vlakbij het mercatorplein in amsterdam gewoond en nog nooit problemen gehad. dat er problemen zijn, zal ik niet ontkennen, maar goed dat krijg je, als je aan de voordeur een kwartje bespaart, ben je aan de achterdeur een gulden kwijt. overigens worden ook nederlandse “kansloze” jongeren steeds a-socialer. gek he, als er geen ruk voor ze te doen is en als ze dan gezellig op een bankje bij mekaar klitten, meteen als criminelen worden verjaagd door de politie.

  Reactie door kaatje — dinsdag 16 mei 2006 @ 15.09 uur

 15. Wat je de jeugd niet gunt, gunt de jeugd jou niet, Paul, dat is denk ik Sonja’s punt, en het is in ieder geval de mijne. Sonje heeft geen oogkleppen op, en je zou misschien de schellen van je eigen ogen eens kunnen verwijderen, want het valt mij op dat je de realiteit selectief interpreteert. Perceptie is een keuze.

  Reactie door Schaapherder — dinsdag 16 mei 2006 @ 15.16 uur

 16. @ Paul (9):

  Met dat “meerzijdig” bedoel ik dus ook, dat van “autochtone” zijde inspanningen moeten worden geleverd. En dat dezen ook wel eens kritisch mogen kijken naar hun “eigen” cultuur, omdat daaraan ook nog wel -mede aan de hand van andere culturen- het e.e.a. te verbeteren en verrijken valt.
  Dat proef ik niet uit jouw stukje (nr. 3), waarin je zegt dat al genoeg wordt gedaan, geweld zou worden beloond, “ze” mogelijk “in de watten worden gelegd”, e.d.

  Hagar (nr. 5) is een duidelijk geval, maar misschien doe ik jou inderdaad wel onrecht aan te suggereren, dat je “anti-multicultureel” zou zijn. Ik hoop het maar.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 16 mei 2006 @ 15.27 uur

 17. 5 – Ik hoef niet erg goed te kijken om een met vooroordelen opbeblazen gast te herkennen, Hagar, want die is als een omhooggevallen ballonvaarder met heimelijke hoogtevrees, een grote mond opzettend als hij in de wind wordt heen en weer gerukt.

  Reactie door Schaapherder — dinsdag 16 mei 2006 @ 15.28 uur

 18. Toevoeging 16: Ik las je reactie [5, voor belangstellenden] nog eens, en wat ik je naar aanleiding daarvan nog wil zeggen, Hagar, is dat je zelf de taal ontheiligt met je giftige ventilaties, zoals een fabriek met zijn emissie de lucht aantast. Jouw taal is gevaarlijk.

  Reactie door Schaapherder — dinsdag 16 mei 2006 @ 15.37 uur

 19. Paul 3: Het zou heel oneerlijk zijn als we arme Marokkanen (of andere minderheidsgroepen) gaan voortrekken

  O ja Paul? weet je wat ik oneerlijk vind?
  Dat een paar jaar geleden van de 140 subsidies die Hoogenvorst introk voor maatschappelijk sociaal werk, alléén die van het Joods Maatschappelijk Werk mocht blijven bestaan! Indertijd met kamervoorstem van de SP overigens, dus je mag, als zich hier herhaaldelijk manifesterend Israëlfanaat, deze partij waarop je opulent je gal mag spuien, nog dankbaar zijn ook!!
  En voorts vind ik het een kromme zaak dat `Vrienden van CIDI’ kijk maar op hun site, hun lidmaatschap fiscaal mogen aftrekken, (staat er bij) en leden van Amnesty International dit niet mogen. Over dit laatste Kamervragen a.u.b.

  Reactie door Emiel — dinsdag 16 mei 2006 @ 15.44 uur

 20. dat meen je niet Emiel, wat schandalig!!

  Reactie door kaatje — dinsdag 16 mei 2006 @ 16.07 uur

 21. @ 20 Kaatje, vraag het Paul!
  Of anders:
  http://www.joodswelzijn.nl/Nieuws/Terugblik_op/Logboek_bezuinigingen.html

  Reactie door Emiel — dinsdag 16 mei 2006 @ 16.40 uur

 22. laten we dat maar niet doen Emiel, dan krijgen we weer een hele verhandeling over Israel en onze zogenaamde haat tegen joden. even geen zin in!

  Reactie door kaatje — dinsdag 16 mei 2006 @ 16.58 uur

 23. Oeps!

  Reactie door Schaapherder — dinsdag 16 mei 2006 @ 17.07 uur

 24. Op de website van VWS

  http://brancherapporten.minvws.nl/object_class/br_wens_oorlog.html

  kun je zien dat de Stichting JMW gewoon één van de instellingen voor oorlogsgetroffenen is, naast bijvoorbeeld deStichting voor Burger-Oorlogsgetroffenen.
  Israël heeft hier geen moer mee te maken lijkt me.

  Bij de belastingdienst kun je giften aftrekken. Misschien hebben ze het bij het CIDI gewoon wat handiger aangepakt door het lidmaatschap een periodieke gift te noemen. Als je zo op de site kijkt,

  http://www.belastingdienst.nl/particulier/aangifte2005/aangifte2005-153.html#P2490_202510

  lijkt het me dat het mogelijk moet zijn om giften/lidmaatschap aan AI als aftrekpost te hebben. Als het maar minimaal 1% is van je inkomen of minimaal 60euro als je een lager inkomen hebt maar niet meer dan 10% van je inkomen. Dat laatste percentage lijkt trouwens te refereren aan de bijbelse ‘tienden’.

  Maar om terug te komen op het onderwerp: beter onderwijs met vakkennis, koffieshops (die wiet van tegenwoordig word je knettergek van) binnen een straal van 50 kilometer van elke school sluiten en oom agent die iedereen kent weer in de wijk. Spruitjeslucht? Mmmmh, ik krijg honger, ’tis al bijna zes uur.

  Reactie door Edward — dinsdag 16 mei 2006 @ 17.44 uur

 25. Emiel, Sonja, Schaapherder?
  Oeps?
  Dikke poets!!
  Reltrappers?
  Jammer!!!!!!!!!!!!!!!! :(

  Reactie door Bijdehandje — dinsdag 16 mei 2006 @ 19.25 uur

 26. Paul, voor je weer in de persoonlijke aanval gaat bij gebrek aan argumenten kan ik je wel vertellen dat ik in deze stad al een heleboel meegemaakt heb. Zo ben ik meermalen voor hoer uitgescholden, en dat blijft ook op het internet regelmatig doorgaan. Alleen niet door Marokkanen maar ultra rechts. Zo is bijna 3 jaar lang geprobeerd mij m’n huis uit te pesten. Alleen niet door Marokkanen, maar door corpsballen (toekomstige landsbestuurders). Zo ben ik bedreigd met een pistool door een buurman, alleen het was geen Marokkaan, maar een Hollandse pooier, die tevens mijn man het ziekenhuis in heeft geslagen. Zo ben ik door een groepje hangjongeren op straat geslagen, alleen dat waren geen Marokkanen, maar Hollandsche jongens. Zo is mijn man op het zebrapad bijna omver gereden en toen hij er iets van zei stakte er een kickboxer uit en heeft hem het ziekenhuis ingekickt. Maar dat was geen Marokkaan, maar een authentieke tokkie. En zo heb ik er nog wel een paar. Sterker nog, ik heb hele goede ervaringen met Marokkanen. En nog meer in Marokko zelf. Als ik jou was zou ik maar even in de spiegel checken of jij niet degene bent met oogkleppen op. Of probeer eens een krant te lezen met een wat objectievere verslaggeving. Of ga de straat eens op en maak een praatje. Misschien is het wel een heel andere wereld dan jij denkt…

  Reactie door Sonja — dinsdag 16 mei 2006 @ 19.27 uur

 27. @14
  wat een gelul, er is niets voor ze te doen. kunnen ze zich tegenwoordig niet meer zelf vermaken. en moeten er altijd maar dingen vernield worden en rotzooi worden getrapt. het is ook zo makkelijk om de politiek maar overal de schuld van te geven. vooral de marrokanen moeten de hand eens in eigen boezem steken en veel meer energie steken in het samenleven met anderen. en laten we aub ook eens ophouden om overal maar subsidie aan te geven.

  Reactie door jan — dinsdag 16 mei 2006 @ 19.29 uur

 28. “als er geen ruk voor ze te doen is en als ze dan gezellig op een bankje bij mekaar klitten, meteen als criminelen worden verjaagd door de politie”

  Ik vind het prima dat ze verjaagd worden van die door de S.P. geinstalleerde hangplekken. Gewoon naar school met die lamballen of anders werken!

  Reactie door Grootinquisiteur der lage landen — dinsdag 16 mei 2006 @ 19.42 uur

 29. @5 Hagar — dinsdag 16 mei 2006 @ 12.05,

  Het heeft niks met poppenkast te maken. Ja, er zijn mensen die vanuit het buitenland komen, of waarvan de ouders uit het buitenland zijn gekomen die zich misdragen, maar net zo goed nederlanders die zich misdragen bij b.v. voetbalwedstrijden.

  Je gaat toch ook niet het voetbal verbieden omdat er een minderheid de boel verpest?

  En waarom zouden mensen uit verschillende culturen niet met elkaar kunnen samenleven,
  omdat ze anders zijn?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 16 mei 2006 @ 19.46 uur

 30. Vlagje verbranden, iemand? Goh wat heb ik zin in een lekkere rel vanavond. En ik sta nog wel al met een been in het graf! :)

  Reactie door Sonja — dinsdag 16 mei 2006 @ 19.53 uur

 31. 26 Sonja. Inderdaad, ook in de Nederlandse volkswijken heb je tuig van de richel. Jaren geleden heb ik in één maand problemen gehad met een stel Marokkanen en met een stel tokkieachtige Nederlanders. Van de Marokkanen heb ik nooit meer last gehad van de Nederlanders meer dan een jaar. Ik kreeg bedreigeingen naar mijn hoofd zoals: “We (altijd in een groepje natuurlijk) weten waar je woont” , waarschijnlijk de oudste bedreiging sinds de mens sedentair is geworden.

  Wel was het tien jaar geleden onbespreekbaar om problemen in etnische groepen te benoemen, ook die van asociale Nederlanders overigens. Vorig jaar werd er in de regering en elders kritisch gereageerd op de serie van de Tokkies omdat ze een een heldenstatus toegedicht kregen van de romantiek van de volkswijkbewoner.

  Reactie door Edward — dinsdag 16 mei 2006 @ 20.59 uur

 32. waarom altijd tegenstellingen zoeken ?als een allochtoon (begin er bewust mee )iets uitvreten waarom dan meteen ik ken autochtonen die het zelfde doen .
  als er bij mij ingebroken word is het een klootzak !zijn etnische achtergrond stikt mij geen flikker .straffen en laten betalen .het jeugdwerk is slechts een banenfabriek voor mensen die de hele dag achter de computer zitten .ik zie ze nooit in de wijken ! ik vind de jeugd nog netjes ,geen fatsoenlijke scholen!geen fatsoenlijke banen ,en zit je op je scooter ben je hangjongeren .trapveldjes ,jeugdcentra worden geannexeerd door senioren met veel poen om hun appartementje te laten bouwen .de ,overwaarde junks, dwingen de jeugd in een hoek .daarna niet zeiken dus .

  Reactie door ,texas,henkie — dinsdag 16 mei 2006 @ 22.22 uur

 33. jan en groot-inquisiteur, toen je zelf in de leeftijdsklasse van 12 t/m 17 zat was er waarschijnlijk toch ook gewoon een leuke jongerendisco in de buurt, bij mij in ieder geval wel en we gingen gezellig met een hele club zwemmen.
  Voor een zwemkaartje mag je tegenwoordig een eurootje of 4 neertellen, als je dan geen bijbaantje kunt krijgen, omdat je toevallig Achmed heet, is dat knap zuur.
  Projecten voor jongeren door jongeren zijn op vele plaatsen een doorslaand succes. Toezicht kun je laten houden door iemand uit de wijk die alom gerespecteerd wordt, geen pennenlikkers en smerissen, maar volksmensen met gevoel voor verhoudingen. Natuurlijk moet hiervoor subsidie vrijgemaakt worden. Nogmaals je geeft een kwartje uit aan de voordeur en bespaart een euro aan de achterdeur. Dat heet lange termijn denken.

  Reactie door kaatje — woensdag 17 mei 2006 @ 12.19 uur

 34. Gisteren zag ik ook het ontstaan van een brandhaardje. In de Kamer toen politici massaal achter een leugenaar gingen staan om hun eigen gezichten te redden. Blijf het volk maar goed negeren dan zullen de straten binnenkort goed in brand staan. Politici zijn de grootste leugenaars die op aarde rondlopen!

  Reactie door simONE — woensdag 17 mei 2006 @ 12.49 uur

 35. @Olav(16): Je legt de schuld eenzijdig bij de autochtone bevolking. Van Nederlanders wordt steeds maar weer verwacht dat zij zich aanpassen aan andere culturen en moeten leven met de overlast die veroorzaakt worden door bepaalde minderheidsgroepen. De autochtonen zijn het zat de zure vruchten van de multiculturele samenleving te plukken en dan ook nog eens de schuld krijgen van alles.

  Voor allochtonen zijn de laatste jaren allemaal projecten geweest om hen te helpen (hoezo te weinig inspanningen van de autochtonen?), nu is het tijd dat ze een keer iets doen met hun leven en niet steeds maar weer van de overheid verwachten dat die hun problemen even a la minute voor hen oplost. Eigen verantwoordelijkheid, zelf keuzes maken, de handen uit de mouwen steken, dat is belangrijk! En dus niet steeds: de overheid moet dit, de overheid moet dat…zo prikkel je ze niet om wat te bereiken.

  Ik ben niet “anti-multicultureel”, maar ik benoem wel de problemen die er spelen in de multiculturele samenleving. Als bijvoorbeeld Marokkanen of Antillianen ergens overlast veroorzaken, dan moet daar wat van gezegd kunnen worden. Ja, ik weet ook dat er “Tokkies” zijn die de boel verzieken, maar allochtonen zijn ruimschoots oververtegenwoordigd in de criminaliteit. Ook allochtone jongeren zorgen voor buitengewoon veel problemen, zoals bijv. groepsverkrachtingen, buurtoverlast, e.d. Dat vooral Marokkanen blonde meisjes lastig vallen, moet toch op de een of andere manier in hun cultuur/geloof liggen, denk je niet?

  Reactie door Paul — woensdag 17 mei 2006 @ 13.57 uur

 36. Paul, stel je eens voor dat je een marokkaanse jongen van 15 bent. Voor bijbaantjes wordt je continu afgewezen, je woont in de bijlmer en maakt samen met je vrienden een beetje plezier met een zogenaamde boxtopper of euroknaller (termen door de meisjes van 13 t/m 16 zelf gebezigd in premtime)vervolgens wordt je ook nog eens een keer opgepakt wegens groepsverkrachting (verhalen blijken 9 van de 10 keer achteraf niet te kloppen), als je de krant openslaat wordt je continu geconfronteerd met de steeds groter wordende haat t.o.v vooral marokkanen, zelfs als een pool iets uithaalt, staat er groot in de krant dat het een marokkaan was, overgenomen door alle media. Stappen is er niet bij, er is namelijk niks. Als je twee jaar ouder bent, kom je helaas nergens in omdat je marokkaan bent, je zit op het vmbo, waar jij vrijwel geen moer leert, de baantjes waar je kans op zou maken, gaan straks allemaal naar oost-europeanen, misschien had je wel naar de universiteit gekund, maar helaas is de grote smak lesgeld betalen geen enkele optie. Als klap op de vuurpijl komen mensen zoals jij langs Paul, die beweren dat je de handen uit de mouwen moet steken en niet moet zeuren. Natuurlijk moet iedereen zelf de verantwoordelijkheid nemen en zich aanpassen in Nederland, maar zoals jij het stelt, vind ik diep triest.

  Reactie door kaatje — woensdag 17 mei 2006 @ 14.52 uur

 37. Kaatje, jij karikaturiseert de werkelijkheid en dat vind ik pas triest.

  In de Albert Heijn bij mij in de buurt zie ik voornamelijk Marokkanen vakkenvullen, hetzelfde zie ik ook bij andere supermarkten in de stad waar ik woon. Ook pizza’s worden over het algemeen bezorgd door Marokkanen. Dat het voor hen iets moeilijker is een baantje te vinden geloof ik best, maar onmogelijk is het beslist niet. Met je best te doen een baantje te vinden bereik je in elk geval meer dan door te jammeren dat je maar geen werk kunt vinden.

  Marokkanen mogen best plezier met elkaar maken, het wordt echter een ander verhaal als anderen er overlast van krijgen. En dat gebeurt nogal eens, zoals het draaien van keiharde muziek en het aanbrengen van vernieligen. Een geliefde bezigheid onder Marokkanen is nogal eens meisjes lastigvallen. Logisch dat dan de politie een kijkje komt nemen, toch? Ik kan me op een beschaafde manier vermaken, Marokkanen moeten dat dan toch ook kunnnen?

  Het wordt tijd dat de Marokkaanse gemeenschap eens de hand in eigen boezem steekt.

  Reactie door Paul — woensdag 17 mei 2006 @ 15.36 uur

 38. Paul, het draaien van keiharde muziek (!?), dit gaat echt helemaal nergens meer over. Mijn bijdrage was geen karikatuur, ik vroeg je jezelf in te leven, klaarblijkelijk is dit helaas niet mogelijk.

  Reactie door kaatje — woensdag 17 mei 2006 @ 15.49 uur

 39. Kaatje, ik kan mij prima inleven in de situatie van een ander (als ik Marokkaan was zou ik mijn school afmaken en niet rondhangen op straat; verder zou ik mijn uiterste best doen om het negatieve imago van Marokkanen te doorbreken). Ik vraag me echter af of jij dat ook kunt: zou jij je in kunnen leven in stadsbewoners die dag in, dag uit te maken hebben met Marokkaanse overlast?

  Reactie door Paul — woensdag 17 mei 2006 @ 17.32 uur

 40. Paul doe niet zo triest en zoek een hobby ofzo!

  Reactie door simONE — woensdag 17 mei 2006 @ 19.58 uur

 41. Ik vraag mij sterk af in hoeverre hier sprake is van een falend beleid.
  De ontwikkelingen en beleid over de afgelopen 35 jaar aangaande het “vreemdelingen-vraagstuk” wekken bij mij de indruk dat bij het uitbreken van rellen in sommige kringen wellicht van een succesvol beleid gesproken zal worden.

  Reactie door Geusje — donderdag 18 mei 2006 @ 16.10 uur

 42. Hey sonja,
  ik ben het helemaal met jouw zienswijze eens.

  @Paul

  Bij http://www.uitzendinggemist.nl kan je alle 12 de series van Shouf shouf vinden.
  Dat zijn komische series over marokaanse jongeren en die geven heel goed weer hoe allochtonen geintegreerd zijn.

  De volgende generatie van die allochtonen zal zo goed als helemaal geintegreerd zijn.
  Een klein deel van de volgende generatie autochtonen zal nog moeten integreren in de nederlandse multiculturele samenleving,
  maar die zullen een hele kleine minderheid van de nederlandse multiculturele samenleving vormen.

  Als je allochtonen steeds overal de schuld van geeft en ze krijgen geen stageplaats of werk, terwijl hun autochtone vrienden daar wel makkelijk aankomen dan krijg je irritatie.

  Zeker als de politiek dan nog verhaaltjes zitten te vertellen die niet kloppen.
  Dan worden ze dus ook nog eens als leugenaars uitgemaakt.

  Natuurlijk zijn er ook allochtonen die “foute dingen” doen en die moeten dan ook op dezelfde manier als de autochtonen worden behandeld.
  Maar niet steeds alleen naar allochtonen kijken en wijzen.

  Het woord allochtoon/autochtoon moet heel snel verdwijnen want daar begint de fout!!!

  Reactie door stanley — donderdag 18 mei 2006 @ 17.43 uur

 43. @37 Alle dingen die jij opnoemt gelden ook voor de blanke nederlanders. Poep in je ogen? je kijkt nogal selectief.

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 18 mei 2006 @ 18.41 uur

 44. Zo zie je maar : die Franse arbeiders laten zich niet zo snel degraderen tot een wegwerp-artikel ;

  Reactie door Fred — donderdag 18 mei 2006 @ 19.11 uur

 45. Zou hier in Nederland maar eens moeten gaan gebeuren ;dan zijn wij snel van dit zwijnenkabinet af !

  Reactie door Fred — donderdag 18 mei 2006 @ 19.30 uur

 46. k vind mensen als Paul een groter gevaar voor onze samenleving dan de Marokkanen!

  Goh Paul wat een kansen, wat een romantisch toekomstperspectief weet jij te schetsen! Allochtonen die een paar weken vakkenvullen bij Albert Heijn!

  Het uitbuiten van Allochtone jeugd (naast evenzo uitgebuite Autochtone jeugd) als positief beroemen.
  Maar angstvallig onderliggende oorzaak van de voor hun geldende mistand; het racisme/xenofobie en het voortdurend kapitalistische zakkenvullen niet benoemen.
  Verleg je focus eens van vakkenvullers naar zakkenvullers!

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 19 mei 2006 @ 10.06 uur

 47. Goed betoog Wattenstaafie !

  Reactie door Fred — vrijdag 19 mei 2006 @ 14.16 uur

 48. Ik kan hier heel duidelijk over zijn. Als nederland en de politiek doorgaan op de ingeslagen weg zijn het echt niet alleen de jongeren die in opstand komen.

  Er komt een moment waarop de hele politiek de gevolgen van haar beleid dubbel en hard terugkrijgt en niet enkel van de jeugd.

  Reactie door Henny — vrijdag 19 mei 2006 @ 18.25 uur

 49. Vast en zeker zal het gaan zoals die bij-
  zondere omlooptijd van 70 jaar rond onze
  planeet ten goede komend aan een dan royaal
  te zien zijnde ster.
  Zo gaat het ook met crisisjaren: één keer
  in de 70 jaar zal het meer dan raak zijn!
  Dus volgend jaar komt er én crisis en een
  verkiezingsuitslag waar je hoofd van om-
  loopt, wis en waarachtig wel ! Bergt U !

  Reactie door Dora Pan — vrijdag 19 mei 2006 @ 18.42 uur

 50. Paul,

  Waarom bedient het overgrote gedeelte van de Joodse bevolking zich altijd van de meest lage streken? Als ik je reactie’s lees, dan kan ik niets anders zeggen dat we hier met een Israëlfanaticus te maken hebben dat zijn hatelijke opmerkingen richting Marokkanen voornamelijk zijn ingegeven vanuit zionistische motieven dan een afweging is van de werkelijkheid.

  En ook het uitgemolken voorbeeld van het Nederlandse gezin wat uit de Diamantenbuurt is weggepest wordt er steevast bijgehaald door menig Joods lid. Dat het Nederlandse gezin uit de Diamantbuurt ook een uiterst asociaal geval is en dat het wegpesten een tegenreactie is vermelden zij lekker niet bij.

  Paul vermeld er ook het Nederlandse gezin niet bij dat uit een Joodse wijk is weggepest, omdat men liever tussen volksgenoten wil wonen. Onder druk van de macht van de Joodse lobby mogen deze Joodse pesterijen niet eens in het nieuws
  komen.

  En over een gebrek aan integratie heeft de Joodse gemeenschap helemaal niet het recht om andere volkeren hiervan te beschuldigen. Het meest chauvinistische volk, wat al 3000 jaar als geen ander volk haar taal en cultuur heeft weten te behouden. 80 % van het wereldjoden voelt zich alleen verbonden en loyaal met Israël- ook al woont men daar al 100den generatie’s lang.

  Ik zat gisteren naar de Belgische televisie naar een discussie over de rol van het Vlaams Blok bij de rascistische moord in België. Een Joodse columnist of wat dan ook zat het Vlaams Blok te verdedigen geen verantwoordelijkheid te hebben in het stigmatiseren van allochtonen. Een andere bezoeker melde heel scherp op het vreemd te vinden dat de Joodse columnist ook de verantwoordelijkheid bij elke willekeurige groep dat een kritisch standpunt inneemt als het gaat om Israël bij natisemitische incidenten, maar als het om het Vlaams Blok gaat er in eens alleen de dader van de rascistische moord er voor verantwoordelijk is.

  Eigenlijk is het standpunt van de Joodse columnist niet vreemd want het rascisme tegen allochtonen intresseert zionistische Joden niet. Het Vlaams Blok heeft onder druk van de Joodse lobby zijn antizionistische standpunt in een pro-Israël en projodendomstandpunt veranderd. Sindsdien is de Joodse lobby druk bezig om het Vlaams Blok als een niet-rascistische partij te presenteren en roept haar leden op te stemmen op het Vlaams Blok.

  Reactie door Bram — vrijdag 19 mei 2006 @ 19.07 uur

 51. @49 Dora Pan

  U zegt:
  Dus volgend jaar komt er én crisis en een
  verkiezingsuitslag waar je hoofd van om-
  loopt, wis en waarachtig wel ! Bergt U !

  Wie wordt bedoeld met ‘U’?
  En hoe ziet U de verkiezingsuitslag?

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 19 mei 2006 @ 19.15 uur

 52. @Bram(50):

  Lees je eigen stukje nog eens rustig na.

  Stel, ik praat over moslims zoals jij over joden praat, dan generaliseer ik toch? Dan ben ik toch ook een racist?

  Wat voor hatelijke opmerkingen heb ik gemaakt jegens Marokkanen? Kun je een paar concrete voorbeelden geven? Mag ik geen problemen benoemen? Waarom vind jij dat verzwegen moet worden dat een buitenproportioneel deel van de Marokkaanse jeugd is oververtegenwoordigd in de criminaliteit en andere problemen?

  Ik ben blij te horen dat jij vindt dat het hun verdiende loon is dat die mensen door Marokkanen uit hun eigen huis zijn verjaagd. Nu begrijp ik jouw achterliggende ideologie beter. De Marokkanen zijn natuurlijk weer per definitie onschuldig, het is altijd maar weer de “racistisch Nederlander”. Wat de Marokkanen daar hebben uitgevreten is per definitie fout, wat het echtpaar ook gedaan heeft. Als er problemen zijn, dan bespreek je die, desnoods ga je naar de politie. Wat nu gebeurd is, is regelrechte terreur. We moeten niet accepteren dat Marokkanen in stadsdelen gaan regeren. Die jongen in Venlo die Khalid L. aansprak op zijn asociale gedrag verdiende het zeker ook om door hem doodgeslagen te worden.

  Reactie door Paul — zondag 21 mei 2006 @ 19.11 uur

 53. Oh ja, Bram, wat hebben die mensen de Marokkanen aangedaan waardoor het hun eigen loon is dat ze door hen hun huis uit werden gepest?

  Reactie door Paul — zondag 21 mei 2006 @ 20.22 uur

 54. Ik heb al jullie posts gelezen en kan tot slechts een conclusie komen; jullie snappen niets van menselijk gedrag of de natuur van de actie-reactie regel.
  Deze hele situatie ligt niet aan de door jullie genoemde redenen.
  -Stadsplan. Wijken met duidelijke grenzen
  met de binnenstad en met massawoningen.
  Het resultaat is emotionele en mentale
  afzondering. Het resultaat daarvan, is
  natuurlijk ook fysieke en sociale
  afzondering. Immigranten worden
  automatisch doorgespeeld naar deze
  buurten.
  -Onderwijs. Onder Paars (met name aan
  degene die beweerde dat allochtonen het
  goed hebben onder Paars) worden Onderwijs
  en Zorg Amerikagetrouw leeggezogen. Dit
  ter bevordering van defensie en indus-
  trie. Middelen verdwijnen, lonen voor le-
  raren zakken. De klassen en stress van
  leerkrachten groeien en de motivatie en
  inspanningen van die leerkrachten dalen.
  Het voortgezet en hoger onderwijs heeft
  niet te kampen met gebrek aan motivatie
  van de meeste leraren, maar is elke vorm
  van algemene kennis arm. Wat men kiest te
  studeren, is precies datgene wat men
  studeert en periferale kennis bestaat
  niet.
  -Veiligheid. De Nederlandse politie heeft
  zoals bekend een van de zwakste trai-
  ningen wereldwijd. De Nederlandse agent
  heeft geen mensenkennis, inschattings-
  vermogen, profileerkennis, psychologische
  taktiek, besluitvaardigheid of krijgs-
  capaciteit. Gezien de aard van de politie
  in landen waar problematische allochtonen
  vandaan komen, kan men niet op hun res-
  pect rekenen bij een confrontatie met of
  zelfs de aanblik van een Nederlandse
  politieagent.
  -Politiek. In de Nederlandse politiek
  bestaat een kluwen van naar elkaar
  wijzen, vruchteloos debatteren en ver-
  antwoordelijkheid verschuiven.
  Elke mening geuit in dit land, wordt
  automatisch en onbewust ingedeeld in
  links, rechts of ‘gematigd’. Het land
  wordt geleid door rechts-christelijken
  die vrijwel altijd in kleine christe-
  lijke gemeentes zijn geboren en opge-
  groeid (en belangrijker; opgevoed).
  Zonder enige levenservaring met vari-
  erende achtergronden, religies en tra-
  dities worden deze mensen tot leiders
  van een land met 18000000 inwonders en
  god weet hoeveel culturen verkozen. Een
  doofstomme tienjarige kan voorspellen
  dat herhaaldelijke incompetentie om de
  situatie te overzien -laat staan te be-
  naderen- het enige logische gevolg is.
  -Al jaren worden Nederlanders ervan over-
  tuigd dat er iets is wat ze moeten vrezen
  en dat werpt vruchten af. Ik, ook een
  allochtoon, kan jullie verzekeren dat het
  erg duidelijk is op straat hoe men denkt
  over ons (en kijkt naar ons en langs ons
  loopt). Als men bang is voor je zonder
  dat je iets hebt gedaan en als zelfs de
  meest positieve en constructieve inzet
  hetzelfde resultaat van vooroordeel,
  angst en desinteresse oplevert, begint
  zelfs een hoogopgeleid persoon het op te
  geven. Het is altijd ‘wij en zij’, de
  woorden allochtoon en autochtoon worden
  constant- CONSTANT- genoemd in elk heden-
  daags gesprek.

  Niemand wordt gemotiveerd om interesse te
  tonen in de ander. De toekomstige leiders van dit land (de korpsballen zoals een dame boven ergens heeft verteld)
  zijn een onwetende en racistische groepering die in volle overtuiging van hun sociale en economische superioriteit is opgevoed door de leiders van nu. Crimineler gedrag vertonend dan de meeste allochtonen, blijven ze onbeoordeeld.
  Tot een landwijd verbond gedoopt in blanke studentenverenigingen als veritas en unitas, zien allochtonen en ambitieuze en door de situatie vermoeide autochtonen, welke leiders de toekomst hen zal bieden.

  De situatie zal niet veranderen, beste dames en heren. Er zal eeuwig gediscussieerd worden zonder beslissing. De beslissingen die wel genomen zullen worden, zullen door uitputting van het praten zijn en zullen verkeerd zijn.
  Dit is alles omdat mensen niet praten met elkaar. Niet over problemen, de samenleving of statistieken, maar gewoon praten met elkaar. Ze wonen uit elkaar. Worden uit elkaar geschoold. Worden niet als baby’s samen opgevoed. Gebrek aan menselijke benadering. Omdat het doel van elke moderne, democratische samenleving het dom- en bang houden van mensen is, en omdat mensen niet jagen op kennis en informatie, zal de situatie nooit veranderen.

  Reactie door Meso — vrijdag 26 mei 2006 @ 6.15 uur