Montenegro

Het lijkt erop dat een krappe meerderheid van 55,3% van de inwoners (iets meer dan 600.000) van Montenegro vóór een opzegging van de federatie met Servië heeft gestemd.

De Europese Unie – nooit te beroerd voor een politieke blunder – was zo slim om onderhandelingen over een lidmaatschap van de EU toe te zeggen wanneer de Montenegrijnen met meer dan 55% ‘Ja’ zouden zeggen tegen het beëindigen van de samenwerking met Servië.

Laten we hopen dat dit nieuwe separatisme op de Balkan niet een begin vormt van nieuwe frustratie en nieuw geweld. Ook Montenegro is een multi-etnisch ‘land’.

Ben je geïnteresseerd in de actuele geschiedenis van de Balkan? Kijk dan hier.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 22 mei 2006 :: 0.05 uur

21 Comments

21 reacties

 1. Ik denk ook niet dat dit een positief effect zal hebben op de Balkan, al zal een (burger)oorlog niet aan de orde zijn. Ben benieuwd…

  Reactie door Floris V — maandag 22 mei 2006 @ 1.03 uur

 2. Onderhandelingen over EU-lidmaatschap… met een schijn van democratische inburgerings-eisen… Eurofilistijnen onderhandelen met Polen, Roemenië en Turkije, alle landen die ruimschoots de mensenrechten schenden… ja, men lonkt wat af voor macht en poen. Wie tegenwoordig denkt aan democratie, moet een hele rare versie ervan voor lief nemen, n.l. die van Bush, Blair, Berlusconi (nu God zij dank opgerot), Putin (argh…), Verdonk (je weet het niet, maar zelfs dat is mogelijk), óf een versie bepleiten die uitgaat van waarachtiger bedoelingen, als men het nog kan opbrengen met al die dwingende stupiditeit om ons heen.

  Reactie door Schaapherder — maandag 22 mei 2006 @ 2.18 uur

 3. Montenegro interessert mij overigens niet speciaal… alleen de Eurofilistijnen interessert het, en enkele echt geïnteresseerden, waartoe ik niet voorgeef te behoren. Veel wordt ons opgedrongen, weinig hebben we eraan… alleen de Eurofilistijenen hebben er wat aan… wat? Macht, poen… m.a.w.: weer een “vrije markt”-trofee erbij voor hun prijzenkast [van Cub Méditerranée of zo].

  Reactie door Schaapherder — maandag 22 mei 2006 @ 2.27 uur

 4. Goeden morgen vrienden SP.

  Mijn eerste gedachten waren, toen ik gisteren die beelden zag op de TV van jonge mensen in Montenegro, ze weten nog niet wat hen boven het hoofd hangt.
  Die jeugdige onwetendheid komt overeen voor elk volk bij omwentelingen.
  Zie Oost Duitsland, die worden als tweede rangs burgers in het land behandeld, en in een land met zoveel verschillen in bevolking zal het niet anders worden.

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 22 mei 2006 @ 7.46 uur

 5. Eindelijk nog een hoop armoede waar ons eu-geld naar toe kan

  Reactie door ipuntje — maandag 22 mei 2006 @ 7.57 uur

 6. De balkan is altijd een onrustig,crimineel en corrupt gebied geweest in Europa.De vraag is of er niet toch met de verkiezingscijfers gesjoemeld is.Bij opname van Montenegro in de E.U.staan ook alle andere balkan staten aan de voordeur.
  Voor de positie van de Euro moet gevreest worden.Ook de ongebreidelde toegang tot onze arbeidsmarkt en het verder wegtrekken van de maak-industrie ligt voor de hand.
  Wanneer er door beslissingen van het bureaucraten/lobbyisten systeem in Brussel onrust en Franse toestanden ontstaan, zal een afscheiding van de noordelijke landen in de E.U. een optie zijn,ook al vanwege de onbeheersbaarheid van de subsidiestromen en de controle hierop.
  Een ding staat vast: de drukpers-Euro zet zijn sinistere gang voort.Ik beklaag de jongeren welke straks nog? pensioen? moeten krijgen.Voorwaar geen dag om de vuurwerk af te steken.

  Reactie door Maan Arkenbosch — maandag 22 mei 2006 @ 9.32 uur

 7. 55,3% met een opkomst van 85% (voor zo ver ik weet)?

  Is 5.3% een krappe meerderheid?

  De reden dat men 55% koos als minimum was om te zorgen dat men alleen iets zou veranderen als de meerderheid groot genoeg was…

  Reactie door Gideon — maandag 22 mei 2006 @ 10.09 uur

 8. hou nou maar eens op met overal een verklaring voor te zoeken,als het om europese onderwerpen gaat.
  het is toch gewoon overduidelijk dat die GRONDWET gewoon op een andere manier alsnog word doorgevoerd!
  men had namelijk allemaal al een handtekening gezet…
  de politiek heeft schijt aan de mensen!
  het is tijd om iets te doen NU

  Reactie door iew — maandag 22 mei 2006 @ 10.17 uur

 9. Zelfbeschikkings recht van volkeren en mensen is iets wat altijd hoog in het vaandel van het socialisme heeft gestaan
  Montenegro is een apart land, en als het beslist om niet meer in de Unie met Servie te zitten is dat hun goed recht.
  Of het bijdraagt aan de stabiliteit in de regio, dat denk ik niet, en zolangzamerhand zijn we weer terug bij de situatie van voor 1914, alleen bestaat Habsburg niet meer.

  Reactie door Toergenjev — maandag 22 mei 2006 @ 10.32 uur

 10. @8 Kijk dat is nu eens een bijdehand en slim stukkie. Dat is luid en duidelijk iew.

  Reactie door Bijdehandje — maandag 22 mei 2006 @ 11.09 uur

 11. En de serven mochten niet stemmen…

  Reactie door Sprut — maandag 22 mei 2006 @ 11.18 uur

 12. Montenegro zelfstandig, wat maakt het uit.
  Friesland zelfstandig, wat maakt het uit.
  Limburg zelfstandig, wat maakt het uit.

  Yougoslavie uiteen gevallen wat maakt het uit.
  De Sovjetunie uiteen gevallen wat maakt het uit.

  De verenigde staten van Europa in 2056 uiteen gevallen wat maakt het uit.

  In de jaren 80 toen ik stopte met mijn werk (er waren genoeg jongeren die het over wilden nemen) ben ik als zogenaamde rijke oudere veel Europa, de Sovjetunie en China door gereisd. Graag gingen wij met de caravan naar Griekenland door YOUGOSLAVIE.
  Wij hebben genoten van alles wat er was ook in Montenegro, toen gebeurde het, Yougoslavië was een schurkenstaat en werd zodanig door het Westen onder druk gezet dat het uit elkaar viel, ook de Sovjetunie moest het gelden en het werden minischurkenstaatjes rijp voor corruptie.
  Vanaf 1990 heb ik erachter een punt gezet , om die landen te bezoeken, wij, mijn vrouw en mijn persoontje voelden ons daar niet veilig meer. Al die mensen met hun roeptoeters om Vrijheid weten niet wat vrijheid is. Vrijheid zonder veiligheid staat gelijk met VOGELVRIJHEID.

  Reactie door Sunny Boy — maandag 22 mei 2006 @ 11.53 uur

 13. wat ik totaal niet begrijp is dat je je wil afscheiden van Servie, maar wel in de EU wil gaan zitten. Waarschijnlijk denken ze dan dat ze een aantal miljardjes op kunnen gaan strijken, maar wat ze dus maar niet willen snappen is dat ze de ene afhankeliujkheid inleveren voor de andere. Soevereiniteit onder het juk van de EU, laat me niet lachen!

  Reactie door kaatje — maandag 22 mei 2006 @ 12.14 uur

 14. EU erkent de uitslag van het Montenegrijnse referendum.
  Zal Brussel/Strasbourg nu ook de uitslag van het Franse en Nederlandse referendum van vorig jaar erkennen?
  Formeel wel, maar feitelijk?

  Reactie door Jan Nijman — maandag 22 mei 2006 @ 13.22 uur

 15. Crna Gora – Zwarte Bergen – Monte Negro.

  1975: aan de kust: Budva en Beckici. Twee weken gekampeerd en veel gezien tot en met Sveti Stefan aan toe en met de bus naar Dubrovnik over de bergwegen, langs de baai van Kotor met de twee eilanden: een voor de kerk en een voor het klooster. Een diepe, groene baai met rustig weer. Maar ik heb het zien spoken daar. Diepe ravijnen zonder hekje en een buschauffeur die maar een versnelling kende: gas op de plank… Zittend tussen de kippen en de geiten heb ik menig uurtje in die bus doorgebracht. Fantastische mensen. Gastvrij en vrolijk, en dat onder Tito die alles behalve makkelijk was. En elke dag dat we daar waren begon de dag schitterend tot ongeveer 11.00 uur waarna een piepklein spierwit schapewolkje over de bergen kwam piepen: het begin van de Bora, de beruchte valwind van Montenegro. Ik wens de mensen sterkte daar. En hoop dat het niet opnieuw zal ontaarden in een oorlog met Servië…

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 22 mei 2006 @ 13.51 uur

 16. @11

  De Montenegrijnen die in Servië wonen (250.000) mochten niet stemmen. En dat terwijl ze vanuit alle andere landen wel hun stem mochten uitbrengen. Er vlogen zelfs talloze chartervliegtuigen met Montenegrijnen vanuit andere landen naar Montenegro. Betaalt door de pro-europese
  ja-lobby, die gesponsord werd door het bedrijfsleven.
  In de hoofdstad mochten geen posters tegen afscheiding worden opgehangen.
  De hele stad hing vol met ja-posters.
  Dit alles als voorwaarde van de EU…..

  Reactie door Roel — maandag 22 mei 2006 @ 16.24 uur

 17. 123 Teletekst ma 22 mei
  ***************************************
  "Stemmen Montenegro opnieuw tellen"

  ***************************************
  ` In Montenegro hebben tegenstanders
  van onafhankelijkheid gevraagd om een
  hertelling van de stemmen die zijn
  uitgebracht tijdens het referendum.

  Uit de voorlopige uitslag blijkt dat
  iets meer dan 55% van de kiezers voor
  afscheiding is van Servië.De Europese
  Unie had 55% als ondergrens gesteld om
  een Montenegrijnse onafhankelijkheid te
  steunen.In Montenegro woont een grote
  Servische minderheid,die niets ziet in
  het opdelen van Servië-Montenegro.

  Montenegro was tot nu toe het enige lid
  van de oude federatie Joegoslavië dat
  nog bij Servië hoorde.Het land wordt de
  193ste soevereine staat in de wereld.
  ***************************************
  volgende nieuws financieel sport

  Reactie door schoenmaker — maandag 22 mei 2006 @ 20.52 uur

 18. En wij allemaal maar denken dat onze EU bonzen niet verder kijken dan de punten van hun schoenen, maar we hebben het vreselijk mis!
  Er komt een moment dat de polen niet meer beschikbaar zijn om voor een fooi onze asperges te steken, de litouwse chauffeurs niet meer voor een euro per uur 80 uur per week op de truck willen zitten.
  Met dit spookbeeld in gedachten zorgen onze brusselse visionairen er voor dat we het legioen arme drommels die alles wil doen voor een betere toekomst op peil houden. Je moet per slot van rekening toch wat doen om de verwende westeuropese werknemers onder druk te kunnen zetten.
  Niet meer en niet minder, knappe jongen (m/v) die mij kan overtuigen dat het anders in elkaar steekt.

  Reactie door twijfelaar — maandag 22 mei 2006 @ 23.13 uur

 19. @16

  Ik ben benieuwd of, als er ooit een referendum over de toetreding van Turkije bij de EU komt, de turken in europa dan wel mogen stemmen.

  Reactie door Sprut — dinsdag 23 mei 2006 @ 8.12 uur

 20. Wie zijn wij om te bepalen wat zij willen en wat goed voor hen is, dat maken ze zelf wel uit.

  Reactie door Henny — dinsdag 23 mei 2006 @ 9.05 uur

 21. (18) Twijfelaar

  Het is toch de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om zich te verbeteren? Dat is toch sociaal?
  In verhouding tot zij, hebben de mensne het hier toch over het algemeen (nog) goed?
  Waarom wel mensen van buiten Europa en niet die van erbinnen?

  Reactie door Warrior — dinsdag 23 mei 2006 @ 15.37 uur