Wereld delen

Wereld delen

De SP wil jongeren bij de ontwikkelingsproblematiek betrekken, en hun mening meenemen in de beleidsvorming van de partij. Daarom nodigen we studenten uit om naar aanleiding van de campagne ‘Wereld delen’ een essay van maximaal 1500 woorden te schrijven, over dit onderwerp.

Het essay is onderdeel van de SP-campagne ‘Wereld delen’. Al vijftig jaar geven we ontwikkelingshulp aan arme landen, maar armoede en honger uitbannen is ons nog niet gelukt. Is de hulp niet effectief? Geven we te weinig? Of is er iets anders aan de hand? Dit debat moet niet enkel door politieke instituties gevoerd worden, maar juist door iedereen. De komende twee maanden zal de SP dan ook debatten door het hele land heen organiseren om samen met jullie te praten over de ontwikkelingshulp en alles wat daarbij komt kijken. Wil je meepraten? Kijk dan even hier. Voor meer achtergrondinformatie kun je hier kijken.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 23 mei 2006 :: 15.50 uur

29 Comments

29 reacties

 1. Natuurlijk is er iets anders aan de hand: het IMF en de WTO.

  Reactie door Sonja — dinsdag 23 mei 2006 @ 15.52 uur

 2. Als het geld niet terecht komt waar het hoort te zijn, kun je er tig keer zoveel inpompen. Het zal nooit genoeg zijn.

  Daarbij zal de vrijgevigheid van de mensen steeds minder worden..

  Als overheden daar dan toch geld in blijven steken, vraag ik me af waarom..

  Reactie door Warrior — dinsdag 23 mei 2006 @ 16.28 uur

 3. Zoals Vandana Shiva, Indiase milieuactiviste en andersglobaliste, vorig jaar in The Ecologist (juli/augustus 2005) schreef:
  ‘Before we can make poverty history, we need to get the history of poverty right. It’s not about how much wealthy nations can give, so much as how much less they can take.’

  Reactie door Tuur Elzinga — dinsdag 23 mei 2006 @ 16.42 uur

 4. Ontwikkelingshulp is weggegooid geld. Bij mijn weten is er nog nooit een land rijk geworden door ontwikkeling hulp of door een linkse regering.

  Wel kan men andere dingen doen zoals subsidies voor de landbouw afschaffen. De VS heeft de afgelopen 10 jaar 10 miljoen migranten opgenomen. Zij krijgen nu de kans om een fatsoenlijk bestaan op te bouwen.

  Reactie door mathijs ter wee — dinsdag 23 mei 2006 @ 18.24 uur

 5. Waarom zijn sommige landen arm en sommige landen rijk? Is het het klimaat? Nee want Australie is best welvarend. Heeft het met de huidskleur van mensen te maken? Ook dat kan toch niet zo zijn want ook landen als Singapore en Japan zijn erg welvarend. Misschien is het het geloof? Nee want Taiwan, Ierland, Dubai en Chili hebben elk een ander geloof. Het is natuurlijk het kolonialisme. Ook dat is niet waar want Finland, Ierland en Z-Korea hebben regelmatig onder het juk van een kolonisator moeten lijden.

  Misschien heeft het er mee te maken dat sommige landen het hun onderdanen wel erg moeilijk maken om te ondernemen:
  http://www.doingbusiness.org/EconomyRankings/

  Ander interresant leesvoer: Hernando De Soto. Kapitaal zat in de 3e wereld (evenveel als de USA) alleen niet juridisch vastgelegd zodat ze dus niks kunnen.

  Met andere woorden: een gebrek aan kapitalisme (is een samenvatting voor een goed rechtssysteem & vrije markt) houdt veel landen in armoede.

  http://www.heritage.org/research/features/index/

  Reactie door joep — dinsdag 23 mei 2006 @ 19.20 uur

 6. Heb je ook niet-neoconservatieve info joep?

  Reactie door Sonja — dinsdag 23 mei 2006 @ 20.08 uur

 7. Leiden, Tilburg, Wageningen en Amsterdam? Waarom niks in het noorden zoals in Leeuwarden, Groningen of Assen?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 23 mei 2006 @ 20.23 uur

 8. @4 mathijs ter wee — dinsdag 23 mei 2006 @ 18.24,

  Ontwikkelingshulp is enkel weggegooid geld als er niet ontwikkeld kan worden, door bijvoorbeeld dat het westen zijn overschotten daar masaal gaat dumpen voor te weinig geld.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 23 mei 2006 @ 20.33 uur

 9. Jan

  Het is heel simpel eigenlijk, kijk naar die mevr. die na de tsunami in actie kwam. Dat was een knap staaltje netwerken & doen. Zo zag ik gister ook dat de Chinezen olie uit Afrika willen hebben (niet helemaal correct, want mensenrechten boeit hun niet echt) zij rukken groot uit met machines e.d. en trekken die streek weer van de grond. Het is wel een aardig voorbeeld, als je zoiets doet moet je het massaal doen en fanatiek doen.

  Geld is leuk maar niet goed genoeg, je moet als Westerlingen zelf er heen gaan met machines en al en terplekke bouwen, pleisters plakken is leuk voor de camera’s, maar men kan meer doen.

  Reactie door Ondernemer — dinsdag 23 mei 2006 @ 21.36 uur

 10. Mijn reactie is wellicht helemaal offtopic…
  Mijn dochter (19) studeert SPW (sociaal dus) en gaat waarschijnlijk een half jaar stage lopen bij kansarme kinderen op de Fillipijnen….
  Als moeder schreeuwt alles in je ‘neeeeee!’, je mooie jonge dochter aan de andere kant van de wereld…
  Ik heb haar motivatie voor haar vertaald naar het Engels, ik sta voor 100% achter haar. Mijn moederhart moet maar even een stapje achteruit doen. Dit is haar kans om iets voor ‘de wereld’ te doen nu ze nog niet gebonden is door gezin of werk. En het feit dat ze dat ook wil doen maakt me toch eigenlijk wel weer beretrots. MIjn sociaaltje…ik zal haar zo erg missen. Maar ze hebben daar een gouden kracht aan haar, met een gouden hart!
  (vandaag te horen gekregen dat men zowel in Nederland als in de Fillipijnen zeer ingenomen waren met haar motivatie en ze is door voor de volgende ronde)

  Reactie door Monique — dinsdag 23 mei 2006 @ 22.43 uur

 11. @10, Monique
  Proficiat, die dochter van jou is een toppertje.

  Reactie door Toergenjev — dinsdag 23 mei 2006 @ 23.43 uur

 12. @4, Matthijs.
  De ontwikkelingshulp zoals door het westen gegeven heeft bepaalde bedoelingen.
  De landen kunnen niet vrijelijk over dat geld beschikken, maar het word geinvesteerd in voor het westen aantrekkelijke nijverheid.
  Heeft niets met links of rechts te maken.
  In Afrika kan alleen nog het MPLF (Angola)
  als links aangemerkt worden, en juist daar gaat het door toedoen van China (links) enorm de goede kant uit.

  Reactie door Toergenjev — dinsdag 23 mei 2006 @ 23.47 uur

 13. mooie iniatieven , maar slechts bereikbaar voor enkele .ik zou graag zien dat er op lokaal niveau wat meer aandacht aan ontwikkelings word gegeven puur om het ,klootjes,volk bewuster te maken dat ontwikkelingshulp (helaas)nodig is .

  Reactie door ,texas,henkie — woensdag 24 mei 2006 @ 2.37 uur

 14. Ik snap alleen één ding niet. Mijn dochter gaat daar dus een half jaar keihard werken om die kinderen daar te helpen. Vind ik geweldig. Maar de reis erheen (en uiteraard terug) moet ze zélf betalen. Voor een op zichzelf wonende studente die rond moet komen van een karige tegemoetkoming en diverse bijbaantjes is dat een gigantisch bedrag om op te hoesten. Ze zal wel moeten want ik kan haar helaas ook niet helpen.
  Maar dan denk ik: er zijn zoveel ‘goede doelen’ in Nederland, waarom steunen die dan niet vrijwilligers zoals mijn dochter? Als het duidelijk is, door diverse onderzoeken, dat de desbetreffende jongere écht serieus is, kunnen ze dan niet een steun geven in de vorm van de vliegticket? Men wil dat jongeren meer betrokken raken bij de wereldproblematiek, maar zolang de ‘veldwerkers’ dat met eigen financieen moeten doen en de directeuren van de hulporganisaties in vette leren stoelen achter een bureau zitten zakt de interesse al snel…

  Reactie door Monique — woensdag 24 mei 2006 @ 9.26 uur

 15. Monique

  Ik kan me voorstellen dat je trots op je dochter bent, en het is eigenlijk een grote schande dat jij de kosten voor vrijwillegers werk op je moet nemen.
  Is er bij de gemeente bij wijze van uitzondering geen mouw aan te passen? Om je enigszins aan de onkosten tegemoed te komen?
  Er zijn daar allerlei potjes, dus misschien is er iemand daar verstandig.
  Bij Zalm hoef je niet te wezen die is er alleen voor het grote bedrijf.

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 24 mei 2006 @ 11.49 uur

 16. @ Monique
  Ik weet niet of het voor deze zaak gebruikelijk is maar misschien bieden bedelbrieven een oplossing. Ik ken zelf mensen die forums e.d. organiseren. Een paar bedelbrieven kunnen dan extra geld in het laatje brengen (duizenden euro’s).
  @ Evert Tigchelaar jr
  Dumping is inderdaad een probleem maar het kan door de subsidies van de overheid. Ondernemingen kunen zonder die subsidies niet langdurig dumpen. Verder zijn sommige Afrikaanse en landen in het Midden Oosten landen voor dumping. Zij kunnen dan goedkoper importeren en de productie op eigen grond is vaak problematisch. Denk aan droogte of slechte infrastuctuur waardoor men producten niet vers op de markt kan brengen.
  @ Toergenjev,
  Daar heeft u wel een punt. Ik wil echter niet stellen dat als er voorwaarden aan ontwikkelingshulp zitten het per definitie slecht is. Het IMF heeft laast nog een lening niet door laten gaan omdat een koing in Afrika te veel geld aan zichzelf uitgaf.
  Angola doet het aardig goed. Het produceert elke dag 1,6 miljoen vaten olie. Het GDP is 45 miljard. 1,6*50*365=29200 Ik denk dat vooral deze 29 miljard Angola goed zou doen. Jammer dat ze 8,8% van de inkomsten aan defensie spenderen. Bron: http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/ao.html
  De top 4 zitten allemaal in de olie:
  1 Azerbaijan 19.70 2005 est.
  2 Angola 19.10 2005 est.
  3 Equatorial Guinea 18.60 2005 est.
  4 Chad

  Reactie door mathijs ter wee — woensdag 24 mei 2006 @ 12.27 uur

 17. @15-Ouwe Dirk,
  Ik zou die kosten met alle liefde op mij nemen, als ik dat kon. Maar ik heb nog een student en basisscholiertje thuis… Mijn dochter heeft al hier en daar geïnformeerd maar nergens is een budget of potje dat haar kan helpen. Men vind het namelijk ‘een luxe’ dat zij daar wil gaan helpen, het is ‘niet noodzakelijk’. Dus werkt ze nu in de horeca extra tijden, in de weekenden werkt ze de hele nacht door om doordeweeks weer stage te lopen in een opvang voor ernstig verslaafden (en daarbij nog haar studie). Ze zal nog heel veel extra moeten werken om die tickets te kunnen betalen. En eigenlijk vind ik dat een schande! Ze is bereid een half jaar in hele zware omstandigheden te gaan werken met niets anders als beloning dan ‘kost en inwoning’ (en dat uiteraard niet naar Europese normen!) en moet daar dan nog zolang zo hard van tevoren voor werken. Het klinkt mooi dat de SP de jongeren bij de ontwikkelingsproblematiek wil betrekken, maar dat zijn ze dus al. Al wordt het ze (excuse my bad French) verdómd moeilijk gemaakt!

  Reactie door Monique — woensdag 24 mei 2006 @ 12.32 uur

 18. Monique, goed van je dochter dat ze dat er allemaal voor over heeft. Die komt er vast wel, letterlijk en figuurlijk:) Dat ze zo’n beetje alles zelf moet betalen.. tsja… het is oneerlijk verdeeld in de wereld. Maar om de heer JC nog maar eens aan te halen: “ieder nadeel heb zn voordeel”. In deze zal later blijken dat je dochters motivatie, doorzettingsvermogen en sociale gevoel zich ‘terugbetaalt’. Want zij heeft namelijk al het een en ander bewezen straks, zowel aan zichzelf als aan de maatschappij, terwijl dat niet het geval zou zijn als pappie of mammie het ticket zou betalen.
  En ik hoop dat haar beloning veel groter is dan ‘kost en inwoning’… namelijk innerlijke groei. En dat is onbetaalbaar!!

  Reactie door Marc B — woensdag 24 mei 2006 @ 14.44 uur

 19. @18-Marc,
  Dat zijn ook de redenen waarom ze wil gaan en waardoor de stichting waar ze voor gaat werken diep onder de indruk was van haar motivatie. Alleen slaat af en toe de wanhoop bij haar toe, want ze kon nét rondkomen van haar bijbaantjes en stufi en nu moet er ook nog een peperdure ticket van betaald worden. En of dat op tijd gaat lukken…?
  Ze bewijst natuurlijk al genoeg door een half jaar de opvang van weeskinderen te gaan begeleiden in een arm land terwijl leeftijdgenootjes uitgaan, drinken, achter de pc zitten etc.
  Zelfs haar vriendje laat ze een half jaar achter en (en dat vind ze vreselijk) haar kleine broertje.
  Ik denk dus niet dat het stressen voor de ticket, het oververmoeidzijn wat ze nu al ervaart en nog harder werken daar een extra dimensie aan toe zal voegen…
  Het had mooi geweest als ze dat niet ook nog hoefde te doen.

  Reactie door Monique — woensdag 24 mei 2006 @ 15.01 uur

 20. @16-Matthijs:
  Heb jij enig idee tot wie ik me zou kunnen wenden met een ‘bedelbrief’? Ik wil haar zo graag helpen!

  Reactie door Monique — woensdag 24 mei 2006 @ 15.19 uur

 21. Direct stoppen met ontwikkelingshulp. Waarom zou je als derdewreldbewoner nog voor je eigen eten zorgen als je het toch steeds opgestuurd krijgt uit Westerse landen?

  Reactie door Piet — woensdag 24 mei 2006 @ 17.10 uur

 22. @21 Beste Piet,
  Weet je wel hoeveel geld we verdienen met deze rechtstreekse investeringen, en dat wil je stoppen ?
  Wil je ons falliet hebben ?

  Reactie door Toergenjev — woensdag 24 mei 2006 @ 17.34 uur

 23. Nou Toergenjev, vertel ons dan eens hoeveel geld we daarmee verdienen?

  Reactie door BroedGans — woensdag 24 mei 2006 @ 18.16 uur

 24. @23 Broedgans
  De meeste bilaterale hulp is politiek getint, dus er word geld beschikbaar gesteld als de natie aan bepaalde economische of politieke voorwaarden voldoed.
  Ontwikkelingshulp zoals nu verstrekt is vaak een middel om belangen te behartigen in een regio.
  Indirect komt daardoor veel meer geld terug dan dat uitgegeven word.
  Kijk eens naar de pressie op Hamas, of de leuke grap in 1992 toen Nederland zich bemoeide met de mensenrechten in Indonesie, en de ontwikkelingshulp wou opschorten.
  Reactie van Indonesie: Stuff it in your….Politieke druk op Suriname, en Nederland is nog gematigd, USAID bemoeit zichzelf ook met zeden en cultuur.

  Reactie door Toergenjev — woensdag 24 mei 2006 @ 23.54 uur

 25. @24
  jaja vandaar dat die mensen na de tsunami nu nog zitten te wachten op het meeste geld…

  geloof maar wel dat de onkosten die gemaakt worden eerst worden verrekend,voordat de bevolking ook maar een cent ziet.

  om het maar niet te hebben over sommige corrupte regeringen die na het op pad sturen van de zogenaamde voedseltransporten,deze zelf laten overvallen en terughalen.

  maar nee zo goed van vertrouwen en met zoveel tolerantie zoals wij,moeten we maar de andere kant op kijken zeker.

  Miljarden aan wapentuig en oorlogvoering[waar ook nog eens dik aan verdiend word] maar wij moeten maar zorgen dat deze mensen te eten hebben…
  [terwijl we er ook al belasting voor aan meebetalen]

  er zijn namelijk een aantal landen waar men beter een muur omheen kan bouwen en vol storten met lava,zodat (A) de grond weer vruchtbaar word (B) daar voedsel kunnen gaan verbouwen voor deze mensen.
  (C)we een stuk minder oorlogen op de wereld zullen hebben…

  maar wat zeg ik nu!? we mogen natuurlijk alleen arme landen verwoesten…
  sorry!

  Reactie door iew — donderdag 25 mei 2006 @ 9.07 uur

 26. Als je eenmaal doorhebt dat niets ter wereld gratis is, kun je ook wat realistischer naar ‘ontwikkelingshulp’ kijken. En snap je ook waarom ‘ontwikkelingshulp’ meestal helemaal niets ontwikkelt.

  Reactie door Sonja — vrijdag 26 mei 2006 @ 11.15 uur

 27. @ Monique

  Je kunt een soort van standaard brief maken en die versturen aan vele ondernemingen. Eventueel kan je hem dan per onderneming aanpassen. Ik zou vooral voor de wat grotere bedrijven gaan. Misschien wil een luchtvaartmaatschappij haar wel korting geven op tickets of ze gratis geven (er zit genoeg geld in die fondsen). Daar tegenover kan je bijvoorbeeld een interview aanbieden voor een blad wat men uitgeeft of de naam noemen als sponsor op bijvoorbeeld je weblog. Bedrijven willen graag dit soort publiciteit: http://www.theworldchallenge.co.uk/

  Reactie door mathijs ter wee — vrijdag 26 mei 2006 @ 19.38 uur

 28. @27-Mathijs:
  Dank je voor je tips!

  HEEEEEEE JAN MARIJNISSEN!!!! De SP wil toch dat jongeren meer betrokken zijn bij ontwikkelingswerk? Is het geen super-idee dat deze jongere gesponsort wordt door de SP en in ruil daarvoor bijv. een wekelijkse column op de SP-site schrijft? (uiteraard met foto in tomaat-t-shirt, hahahahahaha!)
  En denk niet dat ik dit alleen maar geinig bedoel Jan, jij bent de eerste die de brief van mij krijgt! :D

  Reactie door Monique — zaterdag 27 mei 2006 @ 21.35 uur

 29. hoi monique,
  wat je dochter betreft, ik zit in het zelfde schuitje. ik heb er alles voor over om ontwikkelingswerk te gaan doen maar heb geen geld…

  Reactie door miriam — donderdag 6 juli 2006 @ 18.02 uur