Misbruik gaat (nog steeds) door…

FNV Bondgenoten verzet zich tegen het openstellen van de grenzen voor Poolse werknemers voor de agrarische sector, de vleesindustrie, de metaal en techniek en de ict. De vakbond vreest dat de werknemers uit Oost-Europa de plaatsen van Nederlands personeel zullen inpikken. Dat heeft FNV Bondgenoten donderdag gezegd naar aanleiding van een gesprek op het ministerie van Sociale Zaken. Volgens de bond wil minister De Geus de Oost-Europeanen in deze branches vrij toelaten omdat hij vindt dat bedrijven in de sectoren kampen met een groot tekort aan arbeidskrachten. (AD)

Zonder voldoende controle op naleving van de cao zal het openstellen van de grenzen in deze sectoren leiden tot oneerlijke concurrentie. Het FNV geeft aan dat bedrijven nu al op grote schaal buitenlandse werknemers inhuren. Dat is voor hen goedkoper ,,omdat ze door het niet naleven van de cao fors kunnen besparen op de loonkosten”. Nederlanders hebben hierbij het nakijken.

De SP vindt dat maatregelen moeten worden genomen voor handhaving van naleving van CAO’s, tegen oneerlijke concurrentie voor zelfstandigen zonder personeel en voor het garanderen van fatsoenlijke huisvesting.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 25 mei 2006 :: 13.24 uur

222 Comments

222 reacties

 1. Jarenlang heeft onze economie zitten kwakkelen en hebben mensen thuis zonder werk gezeten. Nu trekt de boel weer aan en ja hoor: geschikt personeel is met moeite te krijgen. De heren en dames werklozen hebben verzuimd zich bij te scholen. Dan gaat je beurt voorbij en lijkt het mij een prima idee dat de Polen het werk voor ons opknappen. Draaien met die economie. En voor al die CAO stakkers: werken met je kadaver!

  Reactie door B. Lutser — donderdag 25 mei 2006 @ 14.21 uur

 2. De werkgevers, met hun drang naar winst, die in deze misbruik maken, laten alweer hun ware gezicht zien.
  Een werknemer is een weggooiproduct geworden, en of zijn gezondheid er aan gaat, doet er bij menigeen werkgever er niet toe.
  Deze werkgevers horen aangepakt te worden, en forse boete’s aangereikt te krijgen, zodat het naleven van de cao voor iedere werknemer tenslotte goedkoper is.

  Reactie door Charlie — donderdag 25 mei 2006 @ 14.23 uur

 3. B. Lutser, ik heb een kadaver nog nooit iets anders zien doen dan gewoon hartstikke dood liggen stinken naar rotting.
  Maar ik vind wel dat de mensen die KUNNEN werken, ook zullen MOETEN gaan werken en dat er echt aan getrokken zal moeten worden dat ze dat gaan doen ook. Want de Oost-Europeanen die hier voor een (te) laag loon gaan werken, brengen dat verdiende geld naar hun eigen land terug. Onze eigen mensen raken werkloos door dit fenomeen en te veel werklozen zal onherroepenlijk lagere uitkeringen gaan betekenen. Dan gaan we hier dezelfde armoede krijgen als we nu in Oost Europa zien! In plaats van Oost Europa te helpen om daaruit te komen en eraan te ontstijgen, gaan we hier juist naar de middeleeuwen terug! Ik ben echt bang voor dit scenario en enorme armoede in West Europa. Dat gaat ook nog eens grote gezondheidsproblemen geven en uiteindelijk een nieuwe revolutie als de mensen het ECHT zat zijn. Ik hoop voor die tijd dood te mogen gaan….

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 25 mei 2006 @ 14.41 uur

 4. Nou draai je het om. Als ze geschikt waren voor een baan hadden ze die toch al lang gehad?

  Reactie door Bertje — donderdag 25 mei 2006 @ 14.48 uur

 5. ga er toch niet op in ,mensen.
  tegen dit ??? blutser/plaatsgenoot??

  Reactie door ad — donderdag 25 mei 2006 @ 14.53 uur

 6. @2 “Maar ik vind wel dat de mensen die KUNNEN werken, ook zullen MOETEN gaan werken en dat er echt aan getrokken zal moeten worden dat ze dat gaan doen ook”

  Dat zegt De Geus ook steeds als er weer een WAO-er richting bijstand geduwd wordt.

  aan wie moet er getrokken worden? Werkgevers zijn niet bereid bepaalde mensen in dienst te nemen. Bij het MKB worden mensen die gehandicapt zijn niet geplaatst, stond histeren op teletekst. Maar we wisten al dat ze nergens geplaatst worden.

  Als werkgevers weigeren, om wat voor reden dan ook, mensen uit Nederland in dienst te nemen kan je aan de werknemers trekken wat je wil, maar komen ze waar De Geus ze hebben wil in de (binnenkort afgeschafte) bijstand.

  Let wel, de genoemde armoede is in aantocht en wordt niet veroorzaakt door mensen die KUNNEN werken maar het niet doen, maar door de werkgevers onder leiding van “onze” regering.

  Reactie door ipuntje — donderdag 25 mei 2006 @ 14.56 uur

 7. sorry @3

  Reactie door ipuntje — donderdag 25 mei 2006 @ 14.58 uur

 8. De harde kern van het CDA is nu eenmaal zo
  opgevoed,geloven in wat er niet is.

  Reactie door Jofel — donderdag 25 mei 2006 @ 15.09 uur

 9. Ongelovelijk nog zo angstvallig om die grens te openen. Gisteren op rtl nieuws en nos, economie trekt harder aan dan verwacht, babyboomers gaan nu massal met pensioen, vergrijzingseffecten zullen alleen maar toenemen, en er is al een flink tekort aan personeel in diverse sectoren.

  Grenzen nog langer dichthouden zou pas schadelijk zijn voor onze economie en vooral de zwakkere daarin. Waarneer beseft de Sp dat?

  Reactie door martijn — donderdag 25 mei 2006 @ 15.10 uur

 10. @9 Martijn
  Leg dat eens uit?

  Reactie door abacus — donderdag 25 mei 2006 @ 15.21 uur

 11. Zolang de graaiende, halvegare dievenelite aan de macht is, blijft het vechten tegen de bierkaai.
  Er moet oa. veel uithoudingsvermogen op het socialistch altaar geofferd zijn en worden.

  Reactie door hendrik dieks — donderdag 25 mei 2006 @ 15.22 uur

 12. Over welke economie heb je het Martijn. Als alle centjes voor een groot deel naar het buitenland zouden gaan is dat niet echt goed voor onze Nederlandse economie.

  De enige economie die hier geholpen word is de bedrijfseconomie.

  Reactie door Jan Pruimboom — donderdag 25 mei 2006 @ 15.24 uur

 13. @10
  Doe es niet zo gefrustreerd jongen. Zolang er elite is zijn er mensen die de helft van hun inkomen kwijt zijn aan belastingen. Ga jij maar eens uitrekenen hoeveel belasting jij mag betalen als er geen elite is.

  Reactie door Bertje — donderdag 25 mei 2006 @ 15.24 uur

 14. @1 deukje

  Dat mensen niet omgeschoold zijn geeft alweer het falen van dit kabinet aan.
  Bezuinigen en in de goot trappen, was en is het motto van dit kabinet.
  Vooruitkijken, is een fenomeen wat nog niet bespeurbaar is bij dit kabinet.
  Dus, paniekvoetbal en allen binnenhalen om de door het ondoordachte beleid ontstane gaten op te vullen.

  Reactie door Charlie — donderdag 25 mei 2006 @ 15.27 uur

 15. Bertje,

  dacht jij nou echt dat iemand die in dat hoge belastingtarief zit dat ook daadwerkeijk betaald?

  Dan zou ik een andere accountant zoeken.

  Reactie door Jan Pruimboom — donderdag 25 mei 2006 @ 15.32 uur

 16. Als er in een bepaalde sector (tijdelijk) echt niet aan voldoende personeel te komen is, mogen er wat mij betreft best mensen uit Polen ingezet worden. Maar dan inderdaad ook wél de CAO’s naleven, ook voor die mensen. Is er voldoende Nederlands personeel beschikbaar, maar wordt datniet aangenomen omdat de Poolse arbeiders goedkoper zijn (wat waarschijnlijk niet het geval zal zijn als ze volgens CAO-normen uitbetaald worden), dan zouden de bedrijven verplicht moeten worden aan Nederlanders de voorkeur te geven.

  Reactie door Antoinette — donderdag 25 mei 2006 @ 15.36 uur

 17. @3 Vanwege ook de verantwoording voor m’n
  nageslacht hoop ik heel oud te worden en de
  resultaten te aanschouwen van verkeerd lei-
  derschap en dan komt wéér die Gezondheids-
  zorg en daarover verplichte verantwoorde-
  lijkheid van de Overheid om de hoek kijken.
  Geen verplichte inentingen, ziekten, die
  door de achterdeur naar binnenkomen en ge-
  makkelijk meerdere TBS-exlosies zullen veroorzaken, ze zijn er al sinds wij niet
  zo streng meer zijn in de mogelijkheid tot
  contrôle. Overlijden zal niet veroorzaakt
  worden tzt door de primair daarvoor aange-
  wezen ziekten, maar de mentaliteit van deze
  KNUFFELpolitiek, zal dodelijke virussen dan
  moeiteloos verbreiden en overbrengen met
  één kus is echt niet voldoende hoor. Op z’n
  minst dan toch met drie en lekker opgesloten in duffe niet of nauwelijks geventileerde ruimten. Treinen, bussen waar
  de ramen soms amper opengaan, vergaderakko-
  modaties waar bij de rokerij gedoogd wordt
  en het aantal asthmapatiënten toeneemt.
  CAO’s mogen wel eens wat verder gaan dan de
  primaire voorwaarden regelen, de nevenvoorwaarden zijn minstens zo belangrijk, al was het maar om ziekteverzuim te minimaliseren.

  Reactie door Kemphaan — donderdag 25 mei 2006 @ 15.40 uur

 18. Ik hoor hier de laatste tijd heel naieve geluiden. Ik wil niet werken, ik kan niet werken, de rijken moeten meer betalen. Bla die bla die bla. Hallo, mensjes, wakker worden! The world is yours!!!

  Reactie door Bertje — donderdag 25 mei 2006 @ 16.17 uur

 19. Zie nog altijd het bord voor me welk op de gevel van het bedrijf bevestigd was waar ik werkte als 14 jarige, met de spreuk koop nederlandse waar dan helpen we elkaar en Je maintiendrai, ik zal handhaven.
  Er is weinig veranderd in de jaren dat ik werkt ook toen al klaagde werkgevers dat nederlandse werknemer te duur was,we leven nog altijd en dit is al 48 jaar geleden er is niets nieuws onder de zon wat dit betreft, wel is de graai cultuur nog groter dan de voorgaande jaren.

  Reactie door schoenmaker — donderdag 25 mei 2006 @ 16.48 uur

 20. Ach ja blutsbertje, wil mensen wel laten werken maar niet betalen, geen cao’s geen rechten alleen nog maar plichten.
  Dat is de wereld van de blutsbertjes, maar ehh blutsbertje, hoe moeten die mensen dan nog hun ziekte kosten verzekering betalen ?
  Och nee dat maakt blutsbertjes niet uit, dan moeten die mensen maar niet ziek worden, of anders zo snel mogelijk dood gaan,want dat scheelt werkgelegenheid.
  Miljarden slaven voor het welzijn van de blutsbertjes.

  Reactie door Toergenjev — donderdag 25 mei 2006 @ 16.51 uur

 21. iPuntje, ja hoor, ik snapte je gelijk, hoor, ;). Ik heb het voornamelijk over veel te veel jonge mensen die direct uit school een bijstand aan willen vragen. Nu krijgen ze dat niet meer en dan is er een veel te grote groep die gewoon thuis blijft hangen. Voorbeelden te over in mijn omgeving, maar dit een algemeen erkend probleem. Mensen die echt niet meer kunnen werken, maar die ook niet in de WAO mochten (ik bv!) worden door de Sociale Diensten wel ontzien, al verlangen ze wel dat je “iets” gaat doen, zoals bv vrijwilligerwerk voor zover je dat kunt doen. Maar jonge mensen die weigeren in de kassen te werken of asperges te snijden, kortom, seizoenswerk te doen, moeten daar wel toe gemotiveerd worden. En hoe dat moet, tja, ik ben maar een gewoon mens die 26 jaar telefoniste is geweest en tussendoor een paar jaar merketing en public relations gedaan heeft. Ik zou het je niet kunnen vertellen, maar daar zijn vast geleerde mensen voor. Op je kont zitten niksen is ook niet een oplossing.

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 25 mei 2006 @ 16.56 uur

 22. Sinds wanneer moet een werkgever voor huisvesting zorgen?

  Reactie door Sonja — donderdag 25 mei 2006 @ 17.00 uur

 23. @22 Sonja,

  Deze mensen worden vaak aangenomen op tijdelijke contracten, (seizoen, of duur van bouw) daarna gaan ze weer terug naar Polen.
  De werkgevers zouden voor die tijd voor vervangende woonruimte kunnen zorgen, hierbij denkend aan stacaravans, of bouwketen.
  Nu gebeurd het dat die mensen in slaapzakken op het werk blijven, zonder sanitair etc.
  Als je mensen van zover wilt halen, zorg dan wel dat ze warm en droog zitten, en zich kunnen wassen.

  Reactie door Toergenjev — donderdag 25 mei 2006 @ 17.08 uur

 24. @3 Zet die hoop maar opzij, krakende wagens gaan het langste mee! :P :P

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 25 mei 2006 @ 17.12 uur

 25. Niets doen is inderdaad geen oplossing. En wie heeft er gelijk. Het bedrijfsleven die aan hun aandeelhouders moeten laten zien dat ze dit jaar weer winst maken?
  Wanneer is winst genoeg winst?

  En wat de Polen betreft: als wij die Polen waren, dan kwamen we ook naar Nederland natuurlijk. Ook voor hen geldt: winst is winst en brood voor de familie op tafel. Vraag en aanbod. Hun willen brood op hun bord, de geldwolven huren ze voor de helft in. Niets mis mee, toch?
  Hoeveel mensen verkasten niet naar Australië of Amerika na de tweede wereldoorlog omdat het hier ook geen vetpot was?
  De Polen geef ik gelijk en wellicht zijn zij gewoon slimmer of wij moeten landen op gaan zoeken waar wij weer meer kunnen verdienen dan hier.

  Reactie door Maurice — donderdag 25 mei 2006 @ 17.16 uur

 26. Toergenjev. Een beetje uitzendbureau voor Polen huurt gewoon huizen op een bungalowpark. Was laatst op Nova, geloof ik.

  Reactie door Maurice — donderdag 25 mei 2006 @ 17.17 uur

 27. @25
  Ze zijn niet slimmer Mauric maar goedkoper.

  Reactie door Jofel — donderdag 25 mei 2006 @ 17.41 uur

 28. dus, de metaal/bouw en dergelijken,
  maar je eigen land uit,of thuis zitten,of aan het werk voor minima of er onder,dus met behoud van uitkering. wandt dat is de hele bedoeling van de nl,vvd/cda/mkb?
  de ahum oostblokkers hier heen,je kan het niet mooier maken,onmogelijk wel,
  en wat betreft aus/amerika die vergelijking gaat niet op,daar hadden ze plentie mensen nodig,
  hier niet,hier komen straks de jeugt,van school,jul/aug,die hier geen baan kunnen krijgen,waarom omdat er een volleerde,volwassen oostblokker staat, met ervaring,voor het zelfde geld als iemand die net van school komt en nog van alles moet leren.
  dus dan maar verhuizen naar een ander land,17-18-20,jarigen,naar waar?? weet ik niet want wat moet het buitenland met,nog niet volwassen/voleerde ahum kinderen.

  Reactie door ad — donderdag 25 mei 2006 @ 17.45 uur

 29. Hoeveel mensen verkasten niet naar Australië of Amerika na de tweede wereldoorlog omdat het hier ook geen vetpot was?
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Dat was daar ook niet maar de mogelijk heden door tekorten aan mensen,(de in dit land nu gebruikte smoes)waren veel groter.

  Reactie door Jofel — donderdag 25 mei 2006 @ 17.46 uur

 30. Als men geen geschikt personeel in Nederland kan krijgen wat is er dan mis met ander geschikt personeel uit andere landen?

  Reactie door alice — donderdag 25 mei 2006 @ 18.50 uur

 31. @30, Alice daar is niets mis mee, maar wel tegen hier geldende regels.

  Reactie door Toergenjev — donderdag 25 mei 2006 @ 19.06 uur

 32. Ad,

  De bouw je het land uit? Er moeten de komende tijd 10 duizenden huizen bij omdat het huidige aanbod lang niet toereikend is en het wonen onbetaalbar wordt voor de gewone man.

  De bouw geeft zelf al aan dat ze tekort aan mensen hebben. Laat die Polen maar komen en betaalbare huizen bouwen waar ik in kan wonen……

  Reactie door martijn — donderdag 25 mei 2006 @ 19.06 uur

 33. @26 Maurice, een goed uitzendbureau wel.

  Reactie door Toergenjev — donderdag 25 mei 2006 @ 19.08 uur

 34. Jofel,

  Dit is geen smoes. Bedrijven laten nu extra orders links liggen door gebrek aan personeel. Als je dat niet goed oplost stagneert de economie, heeft de overheid geen geld om ook sociale verplichtingen na te komen.

  Leuk die linkse partijen om zo tegen het openen van grenzen te zijn. Maar het werkt dus juist averechts.

  Reactie door martijn — donderdag 25 mei 2006 @ 19.09 uur

 35. @30
  Als???

  Reactie door Jofel — donderdag 25 mei 2006 @ 19.26 uur

 36. @34
  Noem mijn een bedrijf.
  En dan niet een tomaten kweker.

  Reactie door Jofel — donderdag 25 mei 2006 @ 19.27 uur

 37. martijn,dream on,
  ik zit zelf in de bouw wereld,,ten eerste de kosten,van de werknemer,gaat alleen omlaag,door de oostblokker.
  de prijs van de woning niet,waar denk jij dat dat geld heengaat.juist ja naar het kleine groepje elite.
  en kijk even wat de prijs ins de invoering van de euro,is geworden/gestegen,
  dat is geen 6-12-15%,dat is bij bestaande woningen,meer als 100%,
  voorbeeld,woning fl 145.000,nu de zelfde woning,156.000 euro.eu hoelang bestaat de euro??
  en wordt zo ook de huurwoning niet bekeken,de waarde???,is daarvan dus ook flink gestegen.
  vergeet het dus maar ,,het eind product zakt geen meter,de winst voor de grote jongen wel.
  ps ik heb het dus niet over de kleine bouwbedrijven en zzp ers,die worden verdrongen door de oostblokker.

  Reactie door ad — donderdag 25 mei 2006 @ 19.32 uur

 38. en martijn lees eerst even het stukje van mourice zijn laatse drie zinnen??

  Reactie door ad — donderdag 25 mei 2006 @ 19.41 uur

 39. De SP vindt dat maatregelen moeten worden genomen voor handhaving van naleving van CAO’s, tegen oneerlijke concurrentie voor zelfstandigen zonder personeel en voor het garanderen van fatsoenlijke huisvesting.

  Niet te controleren en dus ook niet uit voerbaar.
  Ik word een beetje moe van dat geklets over de CAO is men zich nog steeds niet van bewust dat daar vreselijk en volgens de wet mee gesjoemeld kan worden.
  Waarom zorgen voor huisvesting er zijn hotels, pensions.
  Als je hier graag wil werken zorg je zelf maar voor onderdak.
  Dat is een betere methode om de werkgever meer te laten betalen, doet hij dat niet dan komt de Pool van zelf niet meer.
  Laat ze ook maar in een huis van 500 A 600 Euro in de maand gaan zitten.
  Mijn baas zorgde ook niet voor onderdak en zal hem een rotzorg wezen waar ik sliep.
  Ik heb nog nooit een werkgever waar ik solliciteerde horen vragen waar ik sliep.
  Zorg er voor dat die Pool de zelf de lasten heeft in Nederland als de Nederlandse werknemer, maak je daar politiek sterk voor.

  Reactie door Jofel — donderdag 25 mei 2006 @ 19.52 uur

 40. Ah het zou niet zo erg kunnen zijn. Wat komt gaat ook ‘s een keertje weg.

  Reactie door zwiederciewski — donderdag 25 mei 2006 @ 19.54 uur

 41. precies jofel,
  laat ze maar gaan huren,enz,
  zorgen voor onderkomen,het moet niet gekker worden.

  weer een voorbeeld ze zitten hier in de polders al +- 10 jaar,in ahum huisjes,als ze dat niet aanstonden/staan, kwamen ze niet terrug,en aangezien 70% de zelfde hier nog steeds komen valt het wel mee,dus.
  en ik heb ook nog nooit een baas gehad die zorgde voor onderkomen,en was dat wel het geval,dan zat ik nu in een tent.

  Reactie door ad — donderdag 25 mei 2006 @ 20.08 uur

 42. En wie garandeert de nederlanders dan van fatsoenlijke huisvesting. Als het aan dit kabinet ligt met haar huurliberalisatieplannen moeten ze zodadelijk de straat op. Hoogervorst met zijn marktwerking in de ziektekostenverzekering werkt hier naar toe en ook de rechter laat het huizen bouwen van onze centjes door woningbouwverenigingen toe in Belgie.

  De wereld op z’n kop, in ieder geval nederland.

  Reactie door Henny — donderdag 25 mei 2006 @ 20.10 uur

 43. 32 Martijn, je bent toch niet zo naief om te denken dat goedkoop bouwen gelijkstaat aan goedkoper wonen he. Het betekent bij gelijkblijvende prijzen hogere winsten.

  Reactie door Henny — donderdag 25 mei 2006 @ 20.12 uur

 44. Jofel, ad, wat dachten jullie van de bouw. Daar kan men juist projecten moeilijk afkrijgen of er aan te beginnen doordat er tekorten zijn.

  Kijk, de bouw klaagt aan de ene kant steen en been. Dat zijn de kleine bedrijfjes de klusjesmannen, die zitten maar te zeuren dat ze zelf 40 euro per uur moeten rekenen, maar zelf zwart na kantoor uren ook zwart bijklussen voor veel lager.

  Maar kijk de uitzending van RTL nieuws nog even na van eergisteren. Ook al zouden we werklozen, en ouderen nog aan het werk kunen helpen het is zelfs met de Polen erbij niet genoeg voor de tekorten.

  Iedereeen die nu nog roept dat de Polen onze banen komen inpikken en de lonen naar beneden drukken heeft de ballen verstand…..

  Reactie door martijn — donderdag 25 mei 2006 @ 20.13 uur

 45. Henny,

  Ik weet wel dat de enorme tekorten aan huizen de prijs omhoog drijven. Die extra huizen die maar niet gebouwd worden kunnen in iedergeval die druk van de prijzen er af halen…..

  Reactie door martijn — donderdag 25 mei 2006 @ 20.14 uur

 46. Mag ik even een teiltje?

  De SP…en de grenzen dicht….
  We verdienen op dit moment kapitalen aan het aardgas.
  Genoeg geld voor onze Nederlandse metselaars om een muur om Nederland te bouwen.
  Dan is het toch wel weer lekker dat we klein zijn en ook als zodanig denken.
  Een half jaartje en klaar in Kees (en zijn maten, met liefst blonde haren)
  En nu eens geen kritiek op het Nederlands dialect van deze helpers van Kees.
  Natuurlijk wel dus metselaars van ‘blanken bloede’.
  Dit voor de duidelijkheid!

  Dan de (leuke?) constatering dat het “socialistisch” gevoel van de SP inderdaad eindigt bij onze landsgrenzen, maar vooral tegen deze muur.
  Waar deze grenzen liggen?
  Daar hebben we vandaag bijna een atlas voor nodig!

  Mag ik even een teiltje?

  Reactie door Don.Q — donderdag 25 mei 2006 @ 20.14 uur

 47. @45
  Dan de (leuke?) constatering dat het “socialistisch” gevoel van de SP inderdaad eindigt bij onze landsgrenzen, maar vooral tegen deze muur.

  Ja,ik snap dat ook niet met dat streng asiel beleid van de regering,dat het sociaal denken eindigt bij die muur.
  Het gaat om die Polen niet om sociaal denken het is economisch denken in het voordeel van een groep werkgevers in Nederland.

  Mag ik twee teiltjes??

  Reactie door Jofel — donderdag 25 mei 2006 @ 20.23 uur

 48. @45, Geachte Don Q
  Mag ik ook even een teiltje, nee de SP wil geen grenzen dicht , maar wel dat iedereen hetzelfde werk onder de zelfde wettelijke voorwaarden doet.
  Wat zullen we zo langzamerhand beleven, een totale verkrachting van het in Nederland geldende arbeidsrecht omdat een stelletje halve criminelen zoals Smit-Kroes dat wel voordelig vind voor hun bedrijfjes.
  De Bolkenstein richtlijn er via een omweg doordrukken.
  Als ik morgen arbeid ga verrichten in Polen word ik ook niet naar Nederlandse maatstaven betaald, dus waarom zou een Poolse werknemer die in Nederland werkt wel naar Poolse maatstaven betaald moeten worden.
  Hoe grappig dat globalisering alleen maar werkt naar de portemonnee van de werkgever.
  Het getuigd van grote solidariteit om juist mensen die hier komen werken hetzelfde te gunnen als ons.
  En als huizen goedkoper gebouwd worden worden ze niet goedkoper, maar word er alleen maar meer winst op gemaakt.
  De markt bepaald, alleen zal die Nederlandse werkloze bouwvakker dat huis niet meer kunnen betalen.

  Reactie door Toergenjev — donderdag 25 mei 2006 @ 20.33 uur

 49. Maar natuurlijk heb ik ook wel weer begrip voor Jan en zijn SP.

  Hij en zijn partij nemen gewoon het recht om zich als Nederlandse socialisten te profileren.
  Het buitenland doet dan even niet ter zake, want achter de door mij genoemde ‘virtuele’ muur.
  Uiteindelijk gaat het om de werkgelegenheid in ons land!
  Onze natie, waarop we nog steeds trots zijn!
  Holland fuer die Hollaender! En dan ook nog sociaal zijn!

  Gewoon dus de SP voor;

  nat. soc.

  Reactie door Don.Q — donderdag 25 mei 2006 @ 20.35 uur

 50. @48 Excuses webmaster , betreft blogger Don Q
  Ik acht het niet acceptabel dat mensen die lid zijn van de SP en dat gedachtengoed een warm hart toedragen hier worden uitgemaakt voor Nazi’s.
  Daarom vraag ik om een ban voor deze persoon, omdat ik maar ik weet zeker ook anderen dit als zeer kwetsend zullen opvatten.

  Reactie door Toergenjev — donderdag 25 mei 2006 @ 20.40 uur

 51. ??????

  Reactie door Don.Q — donderdag 25 mei 2006 @ 20.47 uur

 52. CAO´s zijn net als de vakbonden, zo vorige eeuws

  Reactie door Ronald — donderdag 25 mei 2006 @ 20.54 uur

 53. Geef mij ook maar een teiltje.

  Reactie door Sonja — donderdag 25 mei 2006 @ 20.59 uur

 54. @40

  ‘Ah het zou niet zo erg kunnen zijn. Wat komt gaat ook ’s een keertje weg.’

  -Evenzo is dit het geval met inbrekers, ook zij gaan weer weg.
  Maakt het niet minder erg.

  48 Don Q kan het weer niet laten hoor…
  Wat moet die man een vreselijk leven hebben zeg.
  Teveel cynisme en te weinig tijd laat hem onvoldoende lezen en erger nog zaken uit verband halen en verkeerd interpreteren.
  Zijn door frustratie gevoede waanideeën vertroebelen zijn blik.
  Van uitroepteken naar vraagteken, dit moge duidelijk zijn.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 25 mei 2006 @ 20.59 uur

 55. @48
  Volgens mij ben je nu aan het ontsporen.
  …………..
  Werknemers er in Nederland uit trappen omdat er een groep lekkere goedkopen Polen klaar staan om het over te nemen.
  Die Nederlandse werknemers zijn niet belangrijk die flikkeren we in de hoek.
  Raar dat we nu werkende asiel zoekers er uit trappen om dat ze voor een aantal jaren gelogen hebben over hun naam.
  Terwijl we staan te springen om mensen????
  O, ja maar die moeten we dan Nederlander maken en die is ook weer duur.
  Maar dat doen we niet,we pakken het goedkopen volkje uit Polen.
  En dan gaan we praten dat het sociaal is om die mensen te nemen.
  Zeg de ene werknemer tegen de ander werknemer werk jij niet meer,nee ik werd ontslagen dat was sociaal zei mijn werkgever die nam een Pool of nee hij kon twee Polen nemen voor mij.
  Jezus, dat is sociaal zei de andere werknemer,nou zei die ander werknemer maar nou zeggen de mensen ik ben a sociaal omdat ik niet wil werken, en moet ik van Rutte stront ruimen dat is sociaal zegt Rutte en als ik dat niet doe ben je a sociaal zegt Rutte,
  Maar als jij niet zo sociaal was geweest zegt de enen werknemer dan was je een NATIONAAL SOCIALIST geweest.
  Ja zegt de ander maar ik sta nu wel met een hoop stront in de handen.

  Reactie door Jofel — donderdag 25 mei 2006 @ 21.15 uur

 56. @48 Don.Q

  Wij blijven wel serieus hè.
  Ik stel voor dat je een paar uurtjes eruit trekt om een studie te maken wat het nationaal socialisme voorstelt.
  Toegegeven in de jaren 30 had de kleine middenstand het moeilijk dat kwam dat werkende klasse geen cent had om te makken.
  Dan krijg ideote bewegingen die misbruik maken van de situatie en de NSB was er een van. Maar vergelijk die tijd niet met nu, dag en nacht verschil. Maar als je de sociale rechten (voorzieningen) afschaft ben je in de korts mogelijke tijd terug in die tijd.

  Reactie door Sunny Boy — donderdag 25 mei 2006 @ 21.24 uur

 57. Goed verwoord Jofel!

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 25 mei 2006 @ 21.27 uur

 58. @45 Don.Q — donderdag 25 mei 2006 @ 20.14,

  “We verdienen op dit moment kapitalen aan het aardgas.”, wie zijn we? Het aardgas komt uit het noorder maar verdwijnt in de randstad.

  Je begrijpt het verkeerd, de SP heeft op zich niks tegen de polen, maar juist tegen de bedrijven die ze inhuren, die ze uitbuiten.

  Maar nee, jij hebt blijbaar meer op mensen die puur uit zijn op eigen belang.

  Dus even een vraag, wat vind je erger, dat je wel opkomt voor je buurman maar niet voor mensen uit het buitenland. Of dat je alleen maar om je zelf geeft en de buurman in de stront van je kan zakken?

  Eventjes nadenken a.u.b.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 25 mei 2006 @ 21.46 uur

 59. @32 Daar snap ik niets van. Er wordt bijna geen woning gebouwd, nou ja, alleen onbetaalbare. Waar zijn al die vakbekwame Nederlandse bouwvakkers gebleven van zo’n 20 jaar geleden? Ja, in de wao en uiteindelijk in de bijstand. En zie dan maar weer eens aan de slag te komen. Die zijn gebrandmerkt. Maar met goedkope Polen kan de winstmarge per gebouwde woning flink opgeschroefd worden.

  Reactie door Gandalf — donderdag 25 mei 2006 @ 21.54 uur

 60. @ 1

  Ja hoor, lekker kortzichtig verhaal weer. Sjongejonge.

  Scholing is voor iedereen betaalbaar, OK?

  Man, ga ergens anders luchtfietsen…

  Reactie door DJ Digital — donderdag 25 mei 2006 @ 22.04 uur

 61. gandalf
  ik ook niet,maar wat ik ook niet snap is dat als de eco een beetje slecht?? gaat de voorstanders van dit vvd/c?da EU kabinet,
  het eerste schreeuwen,had je maar door moeten leren,hogerop,had je nu niet geteerd op onze zak?
  en als het weer beter gaat,ze rustig uit het buitenland goedkopere vervangers halen,(zodat de nlér uit de slechte periode ,die nu dus weer aan het werk zou kunnen,weer gedwongen wordt thuis te zitten of aan het werk kunnen voor minima,maar dat is de bedoeling ook van dit m$%rd kabinet)
  en weer schreeuwen de vdd/c?da aanhangers had je maar door moeten leren,hogerop??
  tot dat ze zelf aan de beurt zijn,
  jammer dat ze het nooit in je gezicht zeggen,bv in de keet.

  Reactie door ad — donderdag 25 mei 2006 @ 22.14 uur

 62. @52 Ronald
  Al het goede uit het verleden moet je koesteren en in stand houden.
  Dus ook CAO’s
  Immers Kantiaans gedachtengoed gooi je toch ook niet zo maar weg ?
  Alhoewel dat meer twijfelachtig is.

  Reactie door Toergenjev — donderdag 25 mei 2006 @ 22.33 uur

 63. @52 Ronald — donderdag 25 mei 2006 @ 20.54,

  En uitbuiting dan? O nee wacht, dat is de nieuwe mode op (inter) nationaal. Was ik bijna vergeten. ;)

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 25 mei 2006 @ 23.14 uur

 64. @4 Bertje, welke bertje? Die uit de Jordaan of Bertje uit Groningen? Er zitten mij hier iets te veel Bertjes de laatste dagen, sterker nog het ziet zwart van de Bertjes. Geef mij Bertje uit de Jordaan maar, ook al stemt hij niet is is hij geen SP-lid je weet wel waar je met die Bertje aan toe bent. En heel toevallig is dit een ZWART BERTJE.
  Nou Bertje uit de Jordaan kom binnenkort een borrel bij je halen, nier ver bij mij vandaan, dus geef maar op dat adres; gezellig!!!!!!.

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 25 mei 2006 @ 23.22 uur

 65. Ach, is weer een scoor puntje, er is veel meer aan de hand..Wat te denken van productie overhevelen naar Polen, Tsjechie Hongarije, name it…Mijn bedrijf reorganiseert 45 mensen weg, assemblage in laag loon land en jij en ik mogen vervolgens de uitkering van de WW-ers opbrengen,de winst is hoger en de consument betaalt het volle pond voor het product.

  Reactie door Lambert — donderdag 25 mei 2006 @ 23.48 uur

 66. @52
  Ronald
  Dat is je kont afvegen ook.
  Maar het is nog steeds nodig.

  Reactie door Jofel — vrijdag 26 mei 2006 @ 6.57 uur

 67. Hallo mensen,

  Laten we allemaal hand in eigen boezem steken en (@18) bertje je heb gelijk.

  Ik weet dat we geen voorstander zijn voor de herkeuring en dat het UWV een bonafide instelling, geef ik jullie allemaal gelijk in.

  Maar als ik om heen kijk, zijn onder de nederlanders, mensen onder ons die zeggen van….achhhhhhh heb toch een uitkering, waar maak ik ‘m druk om.
  En ik denk globaal gezien, dat het 2 op de 10 nederlanders zijn die om deze manier redeneren en sommige mensen denken van, ik krijg toch net zoveel aan salaris als dat ik ‘m uitkering krijg……pffffff.
  Werkbriefje invullen en klaar is kees.
  Is dit de manier waarop wij nederlanders meegaan leven……!!

  Tuurlijk denken sommige ondernemers van, ik neem goedkopere krachten in dienst en dat ze op deze manier hun CAO verplichtingen onderduiken. Dat is toch lekker goedkoop voor een ondernemer.

  Zoals een situatie over ‘m zelf.
  Ik heb jaren voor ‘m bestaansrecht gevochten, om aan het werk te komen en ik heb werk sinds 1,5jr.
  4jr. geleden had ik ook geen werk. Heb ‘m studie afgemaakt voor de beveiliging. Heb via 10tallen vacature-site ingeschreven. Heb ook bijna 2jr. een uitkering gehad. Heb ook diverse sollicitatie gesprekken gehad en dat ik in de regio A’Dam geen werk kon vinden. Heb nu wel werk in zeeland gevonden.

  Maar laten we wel hand in eigen boezem steken mensen en laten we met ons allen er voor gaan en wie kan werken, ga aub werken.
  Waar een wil is, is een weg.

  Reactie door Ron — vrijdag 26 mei 2006 @ 7.13 uur

 68. @ 64 Nou da’s zeker Bijdehandje! Heb je
  nooit gehoord van zo’n leuk café in hartje
  Groningen in de Kijk in het Oude Jatstraat
  of zoiets, is vast ook van Bert, maar heet
  Café Atlantis, en op 27ste tot de och-
  tend daarna wordt er weer zo’n leuk schaak-tournooi georganiseerd en als je nou van
  schaken houdt dan is er zelfs nog een 06
  nummer te vinden, kosten 10 eurootjes maar. Misschien is die omgeving daar wel
  vergelijkbaar met Jordaan Amsterdam en Bert
  daar weet je er van alles over te vertellen
  hoor. Wie zich schaakmat wil laten zetten
  moet dus daarheen ! Ja en of we dat nu op
  naam zetten van Bert of Lambertus, als er
  maar ‘gespeeld’ kan worden en wie wil daar
  nu niet zijn Koningin vandaan halen?

  Reactie door Robina Donner — vrijdag 26 mei 2006 @ 7.25 uur

 69. De weddenschap heb ik verloren, dat kost me
  al vast één sherry, nu Robina hier eerder
  arriveerde dan ik, maar ze had hem nog wel
  een beetje om en woont hier lang genoeg om
  te weten dat het Oude Kijk in ‘t Jatstraat
  25 is, dat Café van Bert, met die wereldbe-
  roemde naam Atlantis, werkelijk een parel
  in de binnenstad, maar wel van v.d. Marel,
  die natuurlijk veel naamgenoten als stam-
  gasten zal hebben, verslaafd aan gezellig-
  heid gecombineerd met vlijt on chessboard.
  Hoe wil je ‘m hebben medium gebakken die
  biefstuk en de sherry droog, droger of op
  zijn allerdroogst Robijntje?

  Reactie door Du Chess — vrijdag 26 mei 2006 @ 7.43 uur

 70. help ik snap hier niets meer van,bertje??
  dat is eeu de zelfde als blutser?een plaatgenoot,ha?
  of ben ik nu simpel aan het worden.
  gelukkig ben ik vrij,

  Reactie door ad — vrijdag 26 mei 2006 @ 7.50 uur

 71. @70 off topic,
  Jee Ad waarom slaap je dan niet eens een keer uit.
  Groet T :)

  Reactie door Toergenjev — vrijdag 26 mei 2006 @ 7.59 uur

 72. @67 Ron, mooi betoog ,maar daar draait deze discussie niet om.
  Het gaat erom of mensen uit Polen hier mogen komen werken zonder de in Nederland geldende regels betreffende de arbeidsvoorwaarden en salaris.
  Dus Bertje of hoedieheten mag heeft totaal geen gelijk.

  Reactie door Toergenjev — vrijdag 26 mei 2006 @ 8.04 uur

 73. @68 Off Topic Familie van Jan Hein Donner ?
  Ja die heeft me nogal eens schaakmat gezet.

  Reactie door Toergenjev — vrijdag 26 mei 2006 @ 8.08 uur

 74. 71 toergenjev,eeuu dit is uitgslapen toch,
  normaal is het kwartvoor 6 a 6 uur,
  nu 7.40 ;-)
  eeuuu was.

  Reactie door ad — vrijdag 26 mei 2006 @ 8.10 uur

 75. Nou Lutser 1, nou voel jij je zeker een hele peer, dat je mocht openen op links?
  Zelden zulke belachelijke, domme reactionaire poep gelezen.
  Doortrekken die kots en dat nsb-element Lutser erbij.

  Reactie door Emiel — vrijdag 26 mei 2006 @ 9.10 uur

 76. @68 en 69 bedankt voor de info, als ik het goed begrepen heb is bertje uit de Jordaan die daar een cafe zou hebben dus Bert vd Marel met een cafe in groningen?En deze Bert is Zwart?
  Nou ga ik daar toch een pint pakken, ben altijd wel in voor een spelletje schaak. Kom er binnenkort toch langs, dus Bert tot binenkort, gezellig!

  Reactie door Bijdehandje — vrijdag 26 mei 2006 @ 10.18 uur

 77. 44 zwart bij klussen ,veel minder???
  eeu veel meer,,het heet zwart,de belasting heeft minder.
  ik heb genoeg gezien in 30 jaar,
  waar en waarom er zwart gewerkt werdt/wordt,
  kleine klussen die toch al niet door bv/nv gedaan werden/worden,bij mensen die blij waren dat ze het konden betalen.
  en bij de mensen kleine klussen(wij dan) die het zat kunnen betalen,ahum de zelfde, die bij mij de belasting formulieren invulde!zwart.
  en die sterke verhalen van komplete huizen worden er gebouwt,het zal wel,dat zijn ook vaak de mensen die gepakt? worden,en dat zijn er niet zoveel.

  vraag even bv bij de belastings diens,
  of belasting kantoren alg,
  vastgoed/ assurantien,,wie daar zwart werken,,
  maar vangen zwart het 4-5 voudige,
  maar die hoor je niet,een pc of pen en reken machine maakt geen lawaai.enz enz.

  Reactie door ad — vrijdag 26 mei 2006 @ 10.57 uur

 78. @22,23 Toergenjev, ja dat snap ik en is ook terecht, maar zodra er een CAO is voor deze mensen toch niet meer? Of wordt dat dan weer een andere CAO dan voor Nederlanders? Ik weet er te weinig van.

  Reactie door Sonja — vrijdag 26 mei 2006 @ 11.09 uur

 79. @67 Ron — vrijdag 26 mei 2006 @ 7.13,

  Tuurlijk zijn er mensen die niet willen werken. Maar het gaat hier vooral om die wel willen werken. Maar laatst las ik in de krant
  dat een bedrijf wat mensen onsloeg en twee weken later vrolijk die banen weer aanbood en polen aannam.

  Er zijn ook bedrijven waarvan hun concurent
  goedkope polen aanneemt, dus wordt het voor het bedrijf erg moeilijk om te concureren zonder nederlands personeel te ontslaan en ook goedkope polen in de huren. Er is op zich niks mee om als er extra mensen nodig zijn om polen in te huren maar er is een strijd ontstaan om te concureren op de lonen van de gewone werknemer.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 26 mei 2006 @ 11.10 uur

 80. Ik heb toch zwaar de indruk dat het incidenteel verschijnsel van het ontduken van Nederlands arbeidsrecht inclusief CAO’s (hetgeen uiteraard hard en genadeloos dient te worden aangepakt) misbruikt wordt om de Oost Europese arbeiders buiten de deur te houden. Helaas, hoewel ik de vergelijking van de SP met de NSB ridicuul vind en verre van mij werp, riekt dit toch naar “eigen volk eerst”. Ook bij integrale toepassing van de Nederlandse regels zullen vele werkgevers graag Oost Europeanen in dienst nemen. Waarom? Simpel, ze zijn minder mondig, nemen genoegen met het laagste CAO loon, werken hard maar vooral: ze zijn na een maand of drie weer weg. Tijdelijk werk, geen vast contract met alle daarmee gepaard gaande moeilijkheden om dit te beeindigen. Daar vind je nauwelijks Nederlanders voor.
  Laten we daarom voortaan in deze discussie gewoon het beestje bij zijn naam noemen: we motten ze niet want wij zijn bang dat ze onze positie op de arbeidsmarkt nadelig beinvloeden. Het ogenschijnlijk super correcte “we moeten ze behoeden voor uitbuiting” druipt van de hypocrisie

  Reactie door Hans — vrijdag 26 mei 2006 @ 11.18 uur

 81. Ad, dank je voor je bijdragen. Weer helemaal duidelijk en hartstikke waar! Dat krijg je met mensen uit de harde praktijk. Hier, in Hillegersberg staan veel te vaak dat soort bestelbusjes, steeds vaker Polen en Letten en wedden dat ze zwart klussen bij die rijke stinkerds? Moet ik eens proberen als uitkeringsgerechtigde. Valt de hele wereld over me heen, zo’n beetje…. Maar daar wordt het door de vingers gezien. Tja……. :(

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 26 mei 2006 @ 11.20 uur

 82. @80 Hans

  Leuke stelling Hans dat het ontduiken incidenteel voorkomt. Waarop baseer je dit? Het komt namelijk op steeds grotere schaal voor.
  Er ontstaat namelijk een dominoeffect.
  Wanneer bedrijven zonder Oost Europese arbeiders nog concurrerend willen zijn dienen ze mee te gaan in deze de sociale verworvenheden uithollende tendens. In zoverre klopt het inderdaad zoals je zelf al zegt, dat deze hele gang van zaken de positie van de Nederlandse werknemer nadelig beïnvloed. En klopt het ook dat dit gebeurt door uitbuiting van de Oost Europese arbeiders.
  Beide is dus waar: ja,we zijn bang voor onze positie op de arbeidsmarkt en ja de buitenlandse arbeiders worden uitgebuit.
  Wat betreft je argumenten met bettrekking tot tijdelijk werk en het vaste contract en alle daarmee gepaard moeilijkheden om dit te beëindigen, dit zijn kulargumenten, immers er zijn genoeg uitzendbureaus.
  Ik raad je met klem aan onderstaand rapport een door te lezen. Wellicht begrijp je de problematiek dan wat beter.

  http://www.sp.nl/dossiers/opengrenzen.pdf

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 26 mei 2006 @ 12.08 uur

 83. Door gebruik te maken van goedkope arbeidskrachten kunnen slagers hun prijzen verlagen. Juist de mensen die het niet al te breed hebben, profiteren hiervan.

  Reactie door 53t — vrijdag 26 mei 2006 @ 13.56 uur

 84. Ben jij in het sprookjes bos geweest?
  Het gaat niet om de verkoop prijzen lager te maken het gaat erom de winstmarges te vergroten.

  Reactie door Jofel — vrijdag 26 mei 2006 @ 14.02 uur

 85. Weet er iemand een pool die even die pokke pergola voor me kan plaatsen, ik ben nat tot op mijn ….
  Ik betaal volgens CAO. http:\\84.87.8.244

  Reactie door Toergenjev — vrijdag 26 mei 2006 @ 14.07 uur

 86. Ik weet er wel 3, maar verklap ze nie!

  Reactie door Bijdehandje — vrijdag 26 mei 2006 @ 14.47 uur

 87. @ 82
  Beste Wattenstaafie

  Ik ken dat rapport en begrijp de problematiek. Evenwel jouw reactie is te vergelijken met iemand die zegt: het zakkenrollen in de trein neemt toe ergo ik ga niet meer met de trein. Er zijn bedrijven die misbruik maken van de situatie, we leggen echter de eerste prioriteit niet bij het aanpakken van dat misbruik, nee, we houden gewoon de grenzen dicht. Onjuist en je pakt zo niet de ontduikende crimineel aan maar de Oost Europeaan die hier gewoon een paar centen wil verdienen en die we, dat kan echt niet ontkent worden, in enkele sectoren heel goed kunnen gebruiken, vooral als seizoenwerker.
  Kortom: prima rapport, prima signalering van de problematiek, volstrekt verkeerde en ondoordachte maatregelen ingegeven door begrijpelijk maar a-sociale motieven (eigen volk eerst).

  Reactie door Hans — vrijdag 26 mei 2006 @ 15.22 uur

 88. @87 Hans,
  Nee, niet eigen volk eerst, maar eigen wetgeving delen met anderen.
  Moeten we het voorlezen?
  Dat is HEEEEEEEL sociaal en solidair met alle volkeren van de hele wereld.
  Niet wij worden er slechter op maar zij beter .
  COOOL 8)

  Reactie door Toergenjev — vrijdag 26 mei 2006 @ 16.05 uur

 89. Ik vind je vergelijking mank gaan Hans.
  Om bij je voorbeeld van de trein te blijven:
  Stel ik sta op het station naast een Pool en wil net als hij naar Amsterdam.
  Moet ik hem mijn kaartje geven om geen egoïst te zijn?

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 26 mei 2006 @ 16.14 uur

 90. @hans,

  Het is niet eigen volk eerst, dat wil recht misschien je wel laten geloven maar dat is niet het geval. De SP is voor ‘gelijk werk, gelijk loon’, dus als je nou man, vrouw, Nederlander, Pool, etc bent, je hebt recht op
  het zelfde loon.

  Ga liever zeuren bij rechts die niks aan deze praktijken doet, of wel? Noem eens de partij waarvan jij vind dat die het best voor de Polen opkomt?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 26 mei 2006 @ 16.34 uur

 91. “Tuurlijk zijn er mensen die niet willen werken. Maar het gaat hier vooral om die wel willen werken.”
  Ten eerste vind ik ‘niet willen werken’ eigenlijk een heel gezond standpunt. Wie wil er nu werken, terwijl je je tijd aan veel leuker dingen kunt besteden? Uitgezonderd natuurlijk de mensen die hun werk zo leuk vinden dat ze daar hun leven mee willen vullen.
  Ten tweede: ik wil níet werken, maar ik doe het wél. Een derde categorie?

  Reactie door Sonja — vrijdag 26 mei 2006 @ 16.50 uur

 92. @72.

  Sorry, maar draait in deze stelling/discussie wel.
  Als wij onze handen (indien mogelijk) laten wapperen, hadden wij geen concurrentie-strijd en dan handen wij nederlanders werk gehad, zoals in de bouw, glasteelt en ga zo maar door.

  Het is net een visueel cirkeltje, net zoals in 1972, kabinet den uyl.

  Ik ben absoluut geen discremerend iemand.
  Maar wel gelijke rechten, gelijke kansen.
  Daar draait deze stelling/discussie om.

  Reactie door Ron — vrijdag 26 mei 2006 @ 17.10 uur

 93. @92 Ron
  Je wilt hier mensen laten werken tegen veel lagere lonen, zonder CAO,en dan spreek je over gelijke rechte en kansen.
  Je redeneert zo krom dat het een cirkelredenering word.
  En dan ook nog eens Den Uyl erbij halen,
  aangetoond is dat het begrotingstekort juist in het kabinet Wiegel/van Agt verschrikkelijk opgelopen is.
  Maar dat is een andere discussie.
  De SP stelt dat iedere werknemer hier in Nederland volgens de hier geldende wetten behandeld word.
  KIJK DAT ZIJN GELIJKE RECHTEN/KANSEN , ook voor POLEN.
  Dus we betalen een Pool hetzelfde uurloon als Nederlanders onder dezelfde wetten.
  zucht 8(

  Reactie door Toergenjev — vrijdag 26 mei 2006 @ 17.37 uur

 94. Wat me opvalt aan de reactie van ene hans, dat hij eerst een aantal dingen oproept waarmee hij het eens is, en dan plotseling totaal omdraait en begint ons te verwijten dat wij hypocriet bezig zijn, als dat niet de hypocrisie omdraaien is!

  En wanneer Wattenstaafie hem wijst op het rapport “Open grenzen, eerlijk werk” van Jan de Wit, dan plotseling kent hij dat!

  Ja, misschien wel, maar gelezen heeft hij dat niet, anders kom je niet met dergelijke opmerkingen!
  Wat zit jij er hopeloos naast!

  Reactie door Ouwe Dirk — vrijdag 26 mei 2006 @ 17.40 uur

 95. @94, Ja help maar eens even ouwe Dirk,
  ik krijg type kramp en een versleten toetsenbord om zoiets simpels uit te leggen als dit.
  :(

  Reactie door Toergenjev — vrijdag 26 mei 2006 @ 17.44 uur

 96. Welja dan vraagt de SP om die maatregelen en dan zegt het kabinet wederom dat ze het daarmee eens zijn om er wederom vervolgens niets aan te doen.

  Controle op illegale arbeid en/of het niet-naleven is er altijd maar amper geweest.

  Dus ook met toezegging neem ik dit kabinet totaal niet serieus.

  Zeker niet met de huidige zieltjeswinnerij
  waarbij het CDA wederom gaat roepen wat ‘het volk’ graag wil horen.

  Liever zetten ze een strenge controle in op bijstandsgerechtigden, liever zitten ze met hun neus in wasmanden (heeft dit geen pornografisch tintje?)

  Dat was het beleid afgelopen 5 jaar en zal het blijven als de regeringspartijen terugkeren. Je gaat je eigen achterban toch niet schofferen?

  Reactie door Henny — vrijdag 26 mei 2006 @ 18.08 uur

 97. De FNV slaat de plank hier mis. De ICT zit echt te springen om mensen. Diverse projecten worden nu al afgeblazen omdat er geen mensen te vinden zijn.

  En ik denk toch echt niet dat die hoog opgeleide Pool in de ICT zich hier laat afzetten…. Rare keus om nog juist ICT dicht te houden, FNV waar zijn jullie mee bezig, jullie roepen maar wat.

  Reactie door Richard — vrijdag 26 mei 2006 @ 18.32 uur

 98. Er is natuurlijk geen haar op mijn hoofd die de SP een exponent vindt van een politieke stroming die in 1933 startte in Duitsland en zijn dependance vond in de Nederlandse NSB.
  Maar “eigen volk eerst” vind ik zelfs in deze topic als discussiepunt.
  Nationaal Socialisme naar de letter, en even niet met de wetenschap vanuit de geschiedenis.
  Dit was de bal die ik natuurlijk zeer provocerend opgooide!
  Iedereen die hier over na heeft gedacht bedank ik, en de mensen die het niet snapten bied ik mijn excuses aan.
  Voor de mensen die wel willen lezen en nadenken viel het op dat er tussen ‘grenzen dicht’ en ‘gelijke rechten’ een vileine vorm van hypocrisie werd waargenomen.

  “Zonder voldoende controle op naleving van de cao zal het openstellen van de grenzen in deze sectoren leiden tot oneerlijke concurrentie.”
  Gaat dit niet over controle in plaats van het sluiten van de grenzen?

  “Open grenzen, eerlijk werk”
  (Quote van Jan de Wit denk ik toch?)
  Daar sta ik natuurlijk 100 % achter!

  En daar hebben we middelen genoeg voor!
  Waarbij we ten aanzien van inzet op de arbeidsmarkt voor minder ‘leuke’ jobs dan nu ook maar eens moeten leren niet zo hypocriet te zijn.

  Oppassen SP!
  Voor we het weten zijn we echt Nationaal Socialist!
  En dan heb ik het niet over de beladenheid van deze achter elkaar geplaatste woorden maar over de werkelijke inhoud.

  Reactie door Don.Q — vrijdag 26 mei 2006 @ 19.05 uur

 99. @97 Don.Q — vrijdag 26 mei 2006 @ 19.05,

  De SP is NIET nationalistisch maar wordt daar wel voor uitgemaakt. Partijen als cda en vvd willen geen eerlijk werk want ze willen hun vriendjes in het bedrijfsleven te vriend houden door voor goedkoop werkvolk te zorgen,
  en partijen die wel voor eerlijk werk zijn zwart maken door ze nationalistisch uit te maken.

  Juist op die partijen moet je wijzen, ze zijn nog erger dan nationalisten, het zijn ik-isten.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 26 mei 2006 @ 19.21 uur

 100. Hier volgt een trieste mededeling.

  Morgen zullen jullie het zonder mij moeten stellen. ;(

  Ben even een dagje (weekend) Groningen doen en ga meteen even langs om te schaken tot vroeg in de ochtend bij het café van vd. Marel, genaamd Cafe van Bert.
  Hoop er eigenlijk op wat mensen te zien van het log hier, lijkt me leuk want wat ik heb begrepen zitten er hier nogal wat groningers tussen.
  Adres: Cafe van Bert, Oude Kijk in’t Jatstraat 25. Wie durft? het kost trouwens maar een tientje, das eigenlijk niks toch, ff aanmelden via een 06 nummer geld storten en klaar is B.

  Reactie door Bijdehandje — vrijdag 26 mei 2006 @ 19.23 uur

 101. Helaas Bijdehandje, ik kan er niet bij zijn.
  Mijn veertig Poolse werknemers die onder erbarmelijke omstandigheden door mij worden uitgebuit willen lid worden van de FNV.
  Ik heb hen morgen allen samengeroepen in Kas 1.
  Dit gaat nog een ware veldslag worden want duizenden Nederlandse werklustigen zullen hun proberen de weg te versperren.

  Gelukkig heb ik voldoende tomaten om hun de weg te bemoeilijken en elke Pool die het woord vakbond laat vallen zal worden gedakhaald!
  Ik weet het!
  Het weer speelt in mijn nadeel want de brandende zon op de glazen panelen is afwezig!
  Ik eis dan ook om de actie te verdagen naar einde juli!
  Dan is ook de oogst binnen en kan een val door het dak niet leiden tot schade aan de oogst.

  Reactie door Don.Q — vrijdag 26 mei 2006 @ 20.24 uur

 102. Hallo Donnie,teveel gespoten tomaatjes gegeten.

  Reactie door De Brandweerman — vrijdag 26 mei 2006 @ 20.33 uur

 103. @89
  Nee, Wattenstaafie, je hoeft hem niet je kaartje te geven. Maar er is plaats genoeg in de trein, je hoeft niet angstvallig drie plaatsen bezet te houden. Laat die Pool toch gewoon ook meerijden. Wellicht dat daarom het openbaar vervoer ook wat beter draait en jouw kaartje goedkoper wordt!

  @ 98

  Heel juist Don Q. Helaas kenmerkt de ware SP er op dit soort fora (met een enkele uitzondering (Wattenstaafie ?)) zich als rode boekje zwaaier. De citaten van voorzitter Mao zijn weliswaar vervangen door rapporten van het Politburo maar de kritiekloze kennisname blijft. Natuurlijk staat er in deze rapporten veel waars, de citaten van de grote roerganger zijn dikwijls ook heel leerzaam, maar ook wel eens een verkeerde conclusie of denkwijze. Laat duizend bloemen bloeien, ook in de gestaalde kaders van de SP!

  Reactie door Hans — vrijdag 26 mei 2006 @ 21.15 uur

 104. @97. Richard De FNV slaat de plank niet mis, wat is er voor bezwaar tegen om buitenlandse mensen die hier komen werken gelijk te behandelen als hun Nederlandse collega’s
  Moeten die mensen dan minder krijgen dan Nederlanders terwijl ze hetzelfde werk doen ?
  En dat is het punt, er zijn nogal wat werkgevers die kiezen voor Polen omdat het de helft minder kost aan loon.
  Geen verzekeringen, sociale lasten en al helemaal geen CAO.
  Oftewel uitbuiten en jezelf dan internationaal solidair noemen.
  En de ICT, hoeveel batch verwerking en Call centra’s verdwijnen niet naar het buitenland ?

  Neelie Smit geneuzel.

  Reactie door Toergenjev — vrijdag 26 mei 2006 @ 21.15 uur

 105. @98 Hans,
  Zoals Don Q niets anders weet te verzinnen dan een stigma richting nationaal socialisme weet jij niets anders dan een stigma richting Sovjet unie of Mao.
  dat zie je vaak met mensen zonder argumenten, die gaan schelden.
  Kom eens met iets inhoudelijks, inplaats van wat je tot nu hebt laten zien.
  Of word je samen met Don Q hier voor betaald.

  Reactie door Toergenjev — vrijdag 26 mei 2006 @ 21.20 uur

 106. 105 moet @103 Hans zijn

  Reactie door Toergenjev — vrijdag 26 mei 2006 @ 21.21 uur

 107. Beste Toergenjev,

  In voorgaande berichten, zie bijvoorbeeld 80 heb ik mijn standpunt al uit de doeken gedaan. Ik wil het hier nog wel even herhalen in Jip en Janneke taal alhoewel je nickname toch een zweem van literaire achtergrond doet bevroeden.
  Uitbuiten van Oost Europeanen is mijns inziens uit den boze. Gelijk werk, gelijke beloning. Tegen misbruik kan niet hard genoeg worden opgetreden. So far so good niet waar? Maar nu komt het: sluiten van de grenzen is daartoe niet het geeigende middel. Uiteraard stopt dat ook het misbruik maar nu ten detrimente van de uit te buiten Oost Europese werknemer die nu helemaal niet meer kan werken. De hele discussie doet sterk vermoeden dat men het argument van de mogelijke uitbuiting gebruikt om de Oost Europese werknemer buiten te houden. Indien we dat met zijn allen willen: prima. Maar noem dan het beestje bij zijn naam en overgiet het niet met een hypocriet pseudo sociaal sausje.

  Reactie door Hans — vrijdag 26 mei 2006 @ 21.33 uur

 108. Toergenjev, het gaat om het feit dat SZW voorsteld om mensen toe te laten uit het Oostblok die in de ICT willen werken. FNV bondgenoten probeert dat nog tegen te houden, daarvan denk ik dat ze de plank mis slaan. Over andere sectoren kan ik niet oordelen, maar in de ICT waar ik werk, weet ik dat we echt iedereen kunnen gebruiken.

  De Batch en call centers gaan uit kosten besparing naar india, de ICT is een groot gebied, niet iedereen die een beeldscherm voor zich heeft zit in de ICT.

  Het is nu bijna weer net zo erg aan het worden als voor de millenium, waar mensen werden aangenomen die op Enter konden drukken en een mooie leasebak kregen.

  Reactie door Richard — vrijdag 26 mei 2006 @ 21.39 uur

 109. @107, Hans je mist een nuance ook al spreek je nu je eigen taal.
  De FNV wil de grenzen niet sluiten…..
  maar… wachten met volledig openstellen totdat de rechten van die arbeidskrachten gegarandeerd zijn.
  Eerst zorgen dat de dingen goed geregeld zijn, dat is wederkerige solidariteit.
  Iets wat in jouw kamp wel bekend moet zijn
  Noem zelf het beestje bij zijn naam en geef eens toe dat je voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten zonder respect voor arbeidsrecht.

  Reactie door Toergenjev — vrijdag 26 mei 2006 @ 21.41 uur

 110. @108 Richard.
  Is dat zo ??
  HBO informatica, MCSE2000 en 2003 Citrix, CCNE, 8 jaar ervaring, nou ik heb mezelf de pokke moeten solliciteren, want ik ben 45.
  Toch niet echt ongeschoold .

  Reactie door Toergenjev — vrijdag 26 mei 2006 @ 21.44 uur

 111. Hans,

  De FNV weet ook dat uitbuiting een argument is wat niet klopt. De grens is formeel voor Polen dicht, altijd al geweest en toch is er uitbuiting.

  Het is wel heel naief om te veronderstellen dat er geen uitbuiting meer zal plaatsvinden als we de grenzen nog maar dichthouden.

  Reactie door Richard — vrijdag 26 mei 2006 @ 21.45 uur

 112. @111 Richard, ja en nu wil de FNV en andere organisaties dat eindelijk regelen omdat ze weten dat er uitbuiting is en er nog meer zal komen.
  http://www.sp.nl/werelddelen/perkins.shtml
  Lees de link, en zie wat er momenteel gebeurd met het produkt arbeid.
  Ook hier

  Reactie door Toergenjev — vrijdag 26 mei 2006 @ 21.51 uur

 113. Toergenjev, JA! Ik kan niet weten waarom ict bedrijven jouw (nog) niet hebben aangenomen, ik ken je persoonlijke situatie niet. Maar ik zit bij CAP en ontwikkel data base applicaties, daar werken mensen van 25 tot en met 55.

  Laatst hebben we gewoon botweg nee aan klanten moeten verkopen domweg omdat de mensen er niet zijn om die projecten uit te voeren, en dit begint structureel te worden.

  Reactie door Richard — vrijdag 26 mei 2006 @ 21.51 uur

 114. @ 109

  Waarom moet ik iets toegeven wat in het geheel niet waar is? Ik wil helemaal niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten zonder respect voor het arbeidsrecht. Ook de FNV praat echter met dubbele tong. De rechten van de Oost Europese arbeiders zijn al goed geregeld. Alleen de controle daarop vertoont nog manco’s. Strenger controleren dus maar niet de grenzen sluiten. Dat is geen wederkerige solidariteit dat is uit volstrekt ongefundeerde angst voor het verliezen van een bevoorrechte positie een stok zoeken om de Oost Europese hond te beletten een stukje vlees uit onze rijkelijk gevulde stoofpotten mee te eten.

  Reactie door Hans — vrijdag 26 mei 2006 @ 21.54 uur

 115. @113,
  Het verschil zit hem hier in dat (zucht)
  het FNV niet de grenzen wil sluiten, lees dan eens een keer, maar wachten met met volledig openzetten totdat zaken goed geregeld zijn.
  Formeel zijn de grenzen nog gesloten, dus hoe kun je die dan sluiten ?
  Een verzoek aan een minister om zaken goed te regelen voordat besluiten genomen worden is toch niet zo vreemd ?
  Rijk gevulde stoofpotten , weleens een voedselbank gezien, weet je wel hoeveel mensen in de financiele ellende zitten.
  Jij hebt zeker een rijk gevulde stoofpot, en wil hem nog voller met goedkoop werkvolk.

  Reactie door Toergenjev — vrijdag 26 mei 2006 @ 22.03 uur

 116. @114
  Deze zucht kan ik ook slaken want het is al goed geregeld. Met onze wetgeving is echt niets mis. De controle moet alleen strenger, de pakkans moet worden verhoogd. Je klaarblijkelijke gewoonte elk bericht te eindigen met een argumentum ad hominem zal verder maar onbesproken laten. Laat ik ermee volstaan op te merken dat het de kracht van je argumentatie niet verhoogd.

  Reactie door Hans — vrijdag 26 mei 2006 @ 22.12 uur

 117. @115 Ik mag dan soms op de persoon spelen, maar stigmatiseer niet een hele groep mensen die hier komen bloggen als Maoisten of Sovjet communisten.
  Wetten afdoende ?
  Ja en daarom wil het FNV een toezegging dat die wetgeving ook nageleefd gaat worden, en dat er instrumenten zijn om die wet na te leven.
  Laat ik maar afsluiten met het de opmerking dat men niet alleen de discussie aangaat met vrienden.

  Veritas odium parit

  Reactie door Toergenjev — vrijdag 26 mei 2006 @ 22.23 uur

 118. hans,,en wat heb ik daar mee te maken???
  of is dat latijns??

  Reactie door ad — vrijdag 26 mei 2006 @ 22.45 uur

 119. maar nog een ding,de vvd heeft het elke keer over het minium loon/gesprek bij nova?? maand geleden samen met marijnesen/
  ,dat is veel lager als de cao,
  wat daar gesteld werdt,weer door de vvd,is de opmerking dan moeten de bonden het maar gaan aanvechten bij weet ik veel wat,het gerecht? PER geval,
  en dat is dus gods onmogelijk!
  voor dat daar uitspraken vankomen ben je 3 maanden verder.

  Reactie door ad — vrijdag 26 mei 2006 @ 22.57 uur

 120. oeps sorry voor de verkeerdt geschreven naam,marijnissen,

  Reactie door ad — vrijdag 26 mei 2006 @ 22.59 uur

 121. @Hans

  Niet dat ik de illusie heb je hiermee te overtuigen; ik heb namelijk de indruk dat je niet gemakkelijk te overtuigen bent, dan wel gemakkelijk bereid bent je standpunt te herzien, wil ik je toch even wijzen op alweer een rapport.
  Op de kans af dat je wederom zegt het rapport te kennen wil ik mij toch de moeite getroosten, het je toch niet onthouden.
  Ik bedoel; je kan natuurlijk wel élk rapport terzijde schuiven en denken dat je het alweer beter weet dan mensen uit de dagelijkse praktijk, maar met die houding van alles wat niet met je mening strookt verre van je te werpen maak je jezelf niet geloofwaardiger.
  Ik geef het na deze poging op, heb geen zin om er nog meer energie in te steken, want ik krijg het gevoel tegen de wind in te staan pissen met mensen die alles maar terzijde schuiven.

  http://www.fnvtaxi.nl/download/FNV%20Bondgenoten%20Nederlandse%20Uitbuiting%20Poolse%20werknemers%20‘Jij%20Jerzy’%205%20april%202006.pdf

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 26 mei 2006 @ 23.18 uur

 122. Sorry Hans de link werkt niet
  Deze volgen:

  http://www.fnvbondgenoten.nl/renderer.do/clearState/true/menuId/38222/returnPage/36729/#

  en daarna klikken op 6e van bovenaf:

  jij, Jerzy : grievencahier over de behandeling van Poolse en andere buitenlandse werknemers in Nederland in 2006

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 26 mei 2006 @ 23.27 uur

 123. Dat gaat niet goed met dit rapport Wattenstaafie.

  Reactie door Jofel — vrijdag 26 mei 2006 @ 23.28 uur

 124. Dat was heel snel.

  Reactie door Jofel — vrijdag 26 mei 2006 @ 23.29 uur

 125. Jofel, de pagina was verhuisd zoals je hebt kunnen lezen

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 26 mei 2006 @ 23.38 uur

 126. @113 Richard — vrijdag 26 mei 2006 @ 21.51,

  Bedoel je met CAP, capgemini?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 27 mei 2006 @ 0.08 uur

 127. Koppel- en zetbazen slijten graag Polen aan de kapitaalhoudend Nederland, want Polen zijn rechts, fanatiek gristelijk,
  en idolaat van Bush, maar vooral bukt Pools arbeidsaanbod op commando voor een grijpstuiver.
  Nederlandse arbeiders die voor hen op moeten krassen zouden zich massaal moeten organiseren om hun brallende bazen tegen te werken, nu er toch niks meer te verliezen is: zoals zorgen dat Poolse teksten en instructieboekjes zoek raken, Poolse collega’s niet inwerken, en de Polen aan de poort zelf info geven over hun belabberde positie. Nederlandse abeiders moeten moeten solidair zijn met elkaar om hun baan te redden, dat zijn die Polen onderling ook!

  Reactie door Emiel — zaterdag 27 mei 2006 @ 10.22 uur

 128. @127 Emiel — zaterdag 27 mei 2006 @ 10.22,

  “zoals zorgen dat Poolse teksten en instructieboekjes zoek raken, Poolse collega’s niet inwerken”.

  Ik weet niet of ik me hier in kan vinden, om ze goed te informeren over hun rechten ben ik helemaal voor, maar om ze aan de andere kant buiten te sluiten en tegen te werken, nee, ik denk dat niet goed is.

  Ja, die gristelijk polen schijnen niet allemaal lekker te zijn, vooral als de kerk daar nog veel invloed heeft en ze af en toe oproept om homo’s in elkaar te slaan (wat ik gehoord heb).

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 27 mei 2006 @ 12.12 uur

 129. B.Lutser ,wat is dit voor kadaver uitspraak !
  Ik hoor tot de oudere generatie en heb pas 34 jaar gewerkt : De werkgevers zijn te bedonderd om oudere mensen aan te nemen !
  en jij wil nu het afschuiven op de eenvoudige arbeider dat het ZIJN/HAAR schuld is ?hetscholing bij integratiebureau;s :ze bieden alleen onziN cursussen ,die ze zeif verzorgen en verdienen daar zeer veel geld mee ,waar overigens , zowel de “client”als de aanstaande wergever geen donder aan heeft ?

  Het is een mentalitiet probleem , een attitude , van de werkgever om oudere mensen links te laten liggen !

  Reactie door Fred — zaterdag 27 mei 2006 @ 12.42 uur

 130. Toergenjev, Je gaat me niet wijs maken dat de ICT nog haar regelgeving op orde moet maken of dat er nederlandse banen op het spel staan als we de grensen open zetten in deze sector voor de oost europeanen.

  Er was laatst een it bedrijf in groningen die serieuze kandidaten al betaals om te solliciteren, al te graag zou men daar al hoogopgeleide Polen in dienst willen nemen. En gewoon tegen nederlandse salaris. In die sector kan de werknemer zijn eisen stellen.

  De FNV (en ook de SP) maakt zich belachelijk door de ICT op een hoop te gooien met de tomatenplukkers, bouwvakkers. Een sectoriale aanpak is de beste manier om voorzichtig de grens te openen voor mede EU burgers.

  Maar als je je dan al gaat verzetten tegen de ICT sector en eigenlijk ook de metaal en techniek, dan heb je eigenlijk geen gevoel met de realiteit in die sectoren, en hou je de grenzen nog dicht, om een zogenaamde achterban te vreden te houden….

  Reactie door Richard — zaterdag 27 mei 2006 @ 12.49 uur

 131. De werkgevers en uitzendbureau’s zijn goed in het belazeren van CWI-ambtenaren : Er zijn genoeg Nederlanders die WEL willen werken : er vraag naar werknemers kan volledig opgevuld worden door nederlandse werknemers die in de WW en in de bijstand lopen :maar die verdomde CWI-bureaucratie en Overheden doen er geen donder aan werkgevers en uitkeringtrekkende aan elkaar te koppelen : Liever zo’n klote pool dir kost veel minder ! dat is de reden .

  Reactie door Fred — zaterdag 27 mei 2006 @ 12.49 uur

 132. Evert, de kerk, het opium voor het volk. Homo’s worden hier ook in elkaar geslagen, maar dan uitnaam van dat andere geloof.

  Reactie door Richard — zaterdag 27 mei 2006 @ 12.51 uur

 133. Fred, Nee dat is niet de reden. De vraag naar arbeid sluit niet aan op het aanbod. Daar heeft de regering nooit echt wat aangedaan.

  Iemand die 8,9 of 10 jaar werkeloos thuis zit kan niet zomaar beroepslasser, of ICT-er worden als hij daar nooit in gewerkt heeft. We krijgen te maken met het verschijnsel dat hoe goed de economie ook draait, er altijd mensen niet aan een baan geholpen kunnen worden.

  Pak je dat niet bij de wortel aan, (en dat kost moeite), dan zal een grote groep mensen nooit meer aan de bak komen. Hoe dicht we de grens ook gesloten houden en hoe goed de economie ook raait.

  Reactie door Richard — zaterdag 27 mei 2006 @ 12.55 uur

 134. Eigenlijk moet er in Nederland een Forum opgericht worden om gezamelijk eens te gaan strijden voor rechtvaardigheid t.a.v. mensen die ouder zijn dat 45 jaar en door deze overheid eens voor de recter te slepen omdat deze overheid de oudere mens wel wettelijk verplicht te solliciteren maar de werkgevers het aan z’n laars lapt om oudere mensen in dienst te nemen :en dan komen op de weblog nog pubberalen arrogante jeugdige ,die gaan vertellen dat uitkeringtrekkende te belazerd is aan het werk te gaan ! Ik zou je graag eens in je puberrale ballen willen knijpen !

  Reactie door Fred — zaterdag 27 mei 2006 @ 13.09 uur

 135. Richard ,daar heb je volledig gelijk in !
  Ik ben na mijn werkloos worden begonnen de markt globaal te gaan onderzoeken : Het bedrijfsleven is geen optie ( ik ben 54 jaar , HTS opleidingg , 34 jaar werkervaring ):de semi-overheid is zwaar aan het inkrimpen : veel mensen worden met de Vut gestuurd !
  Dan het onderwijs : Ik ben begonnen en bijna klaar ( juni ) het een lerearenopleiding

  Reactie door Fred — zaterdag 27 mei 2006 @ 13.20 uur

 136. @130, Richard,
  Je denkt sectarisch, in ene de sector wel en in de andere niet.
  Dat zou ik niet doen.
  Heel veel ICT bedrijven hebben zelfs geen CAO, en ik heb de laatste 10 jaar gezien wat werknemers betekenen voor de ICT.
  Je zit in de ICT, ik ook, maar werknemers zijn daar erg snel vogelvrij, sinds de jaren 80 zijn er verscheidene hypes geweest, en even zo snel zijn de mensen er weer uit geknikkerd.
  De vraag aan de minister is om naleving van de regelgeving te garanderen, dat kan de minister nog niet.
  Je gaat een schip toch niet te water laten als je alleen maar spanten hebt ?

  Reactie door Toergenjev — zaterdag 27 mei 2006 @ 13.29 uur

 137. @130 Richard.
  We lopen niet voorop hiermee Ierland heeft al veel eerder om economische redenen de grenzen open gegooid.
  Welnu hoe heeft dat uitgepakt.
  Inderdaad kregen de Ieren een enorme economische groei, maar dat is ook veroorzaakt door de bijdragen van de E.U.
  Maar ik kom er nog al eens, en als ik Dublin vergelijk met 10 jaar geleden dan valt me op dat er aan de noordkant van de stad enorme sloppenwijken zijn gekomen, de huizen prijzen 2x zo hoog zijn als in Nederland en dat 30% van de Ieren depressief is en dat er een enorm hoge zelfdoding graad is. (zo hoog zelfs dat de regering naar oplossingen zoekt)
  Ierland, het land waar de mensen gemoedelijk en vrolijk waren, waar je altijd welkom was…..

  Reactie door Toergenjev — zaterdag 27 mei 2006 @ 13.45 uur

 138. Ministers zitten alleen hun ballen te krabben !

  Reactie door Fred — zaterdag 27 mei 2006 @ 13.55 uur

 139. Wat verwacht je van de overheid ? Nou absoltuut niets : ze jatten ,liegen , lopen achter de feiten aan en zorgen dat zij een leuke baan krijgen na hun “regeer? perioden .

  Reactie door Fred — zaterdag 27 mei 2006 @ 13.58 uur

 140. Zolang de overheid “verantwoording mijdend “is kan ieder in volle teugen liegen ! De overheid is niet serieus meer te nemen ,maar dat weten wij inmiddels toch wel ?

  Reactie door Fred — zaterdag 27 mei 2006 @ 14.03 uur

 141. @132 Richard — zaterdag 27 mei 2006 @ 12.51,

  Dat wist ik al. Je mag ook wel zeggen dat dat andere geloof de islam is, dat niet alle islammieten vredelieven zijn tegen over b.v. homo’s.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 27 mei 2006 @ 14.08 uur

 142. De overheid misbruikt zijn positie : ambtenaren staan achter de wet en hoeven dus geen verantwoording te nemen en vangen elke maand een riant loon voor hun mijdend gedrag !
  Owee is je op hun tenen gaat staan of nog erger ;tegen hun schenen schopt :

  Reactie door Fred — zaterdag 27 mei 2006 @ 14.09 uur

 143. wetten zijn voor leken , niet voor graaiers en slordige ambtenaren !

  Reactie door Fred — zaterdag 27 mei 2006 @ 14.10 uur

 144. Eigenlijk hebben die Amerikanen een goed systeem : Topgraaiers die fraude plegen gaan 100 jaar de cel in ; kunnen ze lekker rustig nadenken !

  Reactie door Fred — zaterdag 27 mei 2006 @ 14.34 uur

 145. richard 132,,eeuu een tip
  het progamma van de leugen regeert, van gister avond even bekijnen,wat de christenen in dit land uitvreten/laten verbieden/bedrijgen,de as/strook van dat kwaad loopt van zeland nl schuin over naar de veluwe,en via daar naar +- groningen.en nog een eilandje,waar zelfs doods bedrijgingen niet geschuwt worden.
  en waar dus gewijgert wordt om over te berichten/schrijven,in de nl krant/tv,behalve bij de leugen regeert?
  nee,je trekt veel meer aandacht door een paar prentjes te plaatsen,en de oes en aas.
  wandt het bevel is (bevel), dat is de vijand.
  effe tussen door,, gaat u maar weer verder over het onrecht in nederland.

  Reactie door ad — zaterdag 27 mei 2006 @ 14.35 uur

 146. gelukkig dat die Polen hieraar komen !
  Dan is er is Polen te kort aan personeel : een leuk altenatief voor de werklozen mens in Nederland : verhuizen naar Polen ; daar trekken de bedrijven en de subsidies naartoe ; Ik ga maar Pools leren !

  Belangrijkste voordelen : Af zijn van dat leugenaarskabinet en die engert Wouterje Boskabouter en zijn trollen !

  Reactie door Fred — zaterdag 27 mei 2006 @ 14.51 uur

 147. B. Lutser, de eersten zullen de laatsten zijn, en de grootste bek zal het hardst dichtklappen

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 27 mei 2006 @ 15.13 uur

 148. @145 ad — zaterdag 27 mei 2006 @ 14.35,

  Misschien omdat er gristenen zijn het niet onder ogen durfen te zien, omdat ze bang zijn dat negatiefe invloed kan hebben op het aantal mensen wat naar de kerk gaat?

  Heb de uitzending nog niet gezien maar zal even kijken of ik die binnenkort kan bekijken via internet.

  @146 Fred — zaterdag 27 mei 2006 @ 14.51,
  De kerk heeft daar nog een aardige vinger in de pap, dus als het daar vrolijk wonen is maar af te vragen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 27 mei 2006 @ 15.32 uur

 149. Nederland is net een hoerentent !

  Reactie door Fred — zaterdag 27 mei 2006 @ 16.07 uur

 150. Vroeger een ballentent… gaan we d’r nou op achteruit? Een eerlijke hoer is meer waard dan een hypocriete minister.

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 27 mei 2006 @ 16.17 uur

 151. @147 Haal dan maar tijdig je kunstgebit uit je bek.

  Reactie door Japie — zaterdag 27 mei 2006 @ 16.18 uur

 152. 151 – Grote bekken klappen het hardst dicht, Japie, inderdaad. Voor kunstgebitten moeten ze daarna bij Hoogevorst zijn.

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 27 mei 2006 @ 16.42 uur

 153. @152, ik doelde op jouw grote bek, te moeilijk voor je? Pas je wel op met je reacties, anders val je uit je rol.
  Zou geen leuke binnenkomst zijn 7-10.

  Reactie door Japie — zaterdag 27 mei 2006 @ 16.51 uur

 154. Hoogevorst kan alleen maar kotsen of het feit dat men niet geheel zijn “beleid “volgt ;dat is natuurlijk heel menselijk !
  Er zijn mensen die Klappertanden van woede en dat begrijp hij niet !

  jammer dat er geen andere cursussen of academische opleidingen zijn waar dat managementgeleuter wordt gedicteerd :wat is er misgegaan : zo’n 20 jaar geleden was het toch nog niet zo slecht met de zorg en verzekeraars !Hadden ze toen nog goede ministers en directeuren ?

  Reactie door Fred — zaterdag 27 mei 2006 @ 16.56 uur

 155. Ik heb het even gecheckt, Japie, en jij doet zelden of nooit mee aan dit forum… en áls je dan een keer wat durft te zeggen, tegen mij in dit geval, dan zet je alleen maar een grote bek op. Het moet erg leeg zijn, daar in die klapperende kunstkop, óf ik begrijp je verkeerd, dat kan in principe altijd ook, al geloof ik niet dat dat nu het geval is.

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 27 mei 2006 @ 16.56 uur

 156. 152 – Nee, fout antwoord, je bent n.l. te makkelijk voor mij, dat is het probleem. Ga toch iets zinnigs doen, als je dat al zou lukken, wat ik betwijfel overigens.

  En ga je mond spoelen, want daar komt alleen viezigheid uit.

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 27 mei 2006 @ 17.00 uur

 157. Misbruik gaat gewoon door ; omdat Nederlanders blij zijn gemaakt met spelen ;zoals GSM en leuke afstompende Gok-en geld opleverderde puzzelspelletjes op TV :
  De overheid loopt continu achter de feiten aan ;en doet de achterstand af met leugens en verneuktrucs !

  Zakkenvullen is mogelijk doordat de overheid is ontspoort en allerlei boefjes maken daar gebruik van !

  Reactie door Fred — zaterdag 27 mei 2006 @ 17.05 uur

 158. Misbruikmaken en Liegen mag !

  Reactie door Fred — zaterdag 27 mei 2006 @ 17.05 uur

 159. P.S. Ik vermoed dat je de achternicht van Lutser bent… ach, verdorie, nu val ik uit m’n rol, hè… valt wel mee, hoor, ‘t is alleen even werken aan m’n nieuwe rol, maar als het moet, dan moet het.

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 27 mei 2006 @ 17.07 uur

 160. 159 was voor Japie Krekel.

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 27 mei 2006 @ 17.08 uur

 161. Oppassen B.Lutser werkt momenteel heel hard !Niet storen !

  Eigenlijk moet deze persoon ingehuurd worden om cusussen te geven in HARD WERKEN !

  Reactie door Fred — zaterdag 27 mei 2006 @ 17.13 uur

 162. ‘t gaat lekker zo! :P

  Reactie door Japie — zaterdag 27 mei 2006 @ 17.18 uur

 163. 161 – En Japie Krekel zou een goede kruiper voor ‘m zijn. Dat verzin ik niet, maar zo kwalificeert hij zichzelf.

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 27 mei 2006 @ 17.20 uur

 164. ‘t gaat steeds beter. :P :P

  Reactie door Japie — zaterdag 27 mei 2006 @ 17.24 uur

 165. 162 – Japie, nou je toch weer reageert – zou ik ook gedaan hgebben als ik jou was, maar gelukkig ben ik dat niet – waar ben je eigenlijk mee bezig? Mijn reactie op reactie nr. 1 van Lutser maakt je kennelijk erg kwaad.

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 27 mei 2006 @ 17.25 uur

 166. O, meneer fokt gewoon de boel op voor z’n hobby… oké, nou heb ik Japie door… shit, soms ben ik te traag, want ik ga nog uit v.e. zekere mate van eigenwaarde en integriteit.

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 27 mei 2006 @ 17.28 uur

 167. 164 ben je gek? LOL :P :P :P :P

  Reactie door Japie — zaterdag 27 mei 2006 @ 17.28 uur

 168. Je had me goed tuk, ouwe rukker.

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 27 mei 2006 @ 17.29 uur

 169. Jij je bent er hartstikke ingestonken, wat heb ik een LOL :P :P :P :P :P :P :P

  Reactie door Japie — zaterdag 27 mei 2006 @ 17.55 uur

 170. @147 Wat is dat nou Schaapherder?
  Spreek jij jezelf altijd zo toe als je in
  de spiegel kijkt? Moeten wij denken dat
  daar géén spiegel hing? Ach kom nou toch!
  Het is al lang duidelijk voor de echte SP-
  er, waarmee je bezig bent en welke tactiek
  je denkt te volgen, maar je weet het wel
  Schaapherder, de honden maken omzwervende
  bewegingen om de kudde goed in de gaten te
  houden en als een schaap denkt ter slacht
  bank te worden geleid zet die het op een
  hollen, laat ergens zijn vacht afscheren
  er een mooie kleur op schilderen en blaast
  de aftocht, maar zijn stapjes verraden hem
  toch. Het is weer zo ver, ik ben weer
  thuis, het is weekend, en met dit regenweer
  schijnen zich velen enorm te vervelen.
  Krijg je ze op het droge, jouw schaapjes?
  Denk eens serieus na over shoarma !

  Reactie door Harlekijn — zaterdag 27 mei 2006 @ 17.57 uur

 171. Ik ben niet katholiek, maar het woord “Amen” komt sterk bij mij boven drijven ten aanzien van deze topic.

  Jan, wil je het gordijn laten zakken?

  Reactie door Don.Q — zaterdag 27 mei 2006 @ 18.35 uur

 172. Er is ook een Web Log van Donal Duck,misschien iets voor Schaapherder en zijn lammetje Japie.

  Reactie door Jofel — zaterdag 27 mei 2006 @ 18.38 uur

 173. Donal is Donald.
  Maar dat snap denk ik onze ver boven iedereen verheven schaapherdertje wel.

  Reactie door Jofel — zaterdag 27 mei 2006 @ 18.41 uur

 174. 171 Jofel,
  Jij bent dus beter op de hoogte van bepaalde zaakjes als een ieder voor mogelijk had gehouden. Laat even heel duidelijk zijn dat ons schaapherdertje alléén mag verhuizen naar de site van Donald Duck en Japie beslist niet een schaapje van haar is, ja wel, er zijn ook vrouwelijke schaapherders, maar daar was Jofeltje al lang van op de hoogte toch, die hoort gewoon bij de welbekende club.
  Jammer Jofel, dat je anders in elkaar zit als je naam doet vermoeden.
  Lelijk trekje.

  Reactie door Karel — zaterdag 27 mei 2006 @ 19.05 uur

 175. Nou dat is echte LOL hier. :P :P :P :P :P :P :P :P :
  Ik lach me te pletter.

  Reactie door Kees — zaterdag 27 mei 2006 @ 19.08 uur

 176. Vind dit helemaal geen LOL, jullie pikken mn lachebekkies. En Jofel ga zelf naar Donald Duck. Die lachebekkies zijn van mij Kees onthou dat ff já?
  :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P en nou jij weer. :(

  Reactie door Japie — zaterdag 27 mei 2006 @ 19.11 uur

 177. @174
  Vroeger had je Karel de Grote.
  En nu lees ik eindelijk iets van Karel de Kleine.

  Reactie door Jofel — zaterdag 27 mei 2006 @ 20.17 uur

 178. Och Jofel denk maar zo, wie het kleine niet eert, is het grote niet waerd.

  Reactie door Karel — zaterdag 27 mei 2006 @ 20.45 uur

 179. Het is dat wat ‘het grote’ ontbeert waar Jofel zich tegen keert.
  Kunnen we nu on topic of beter sluiten?
  Ga anders MSN -en…of hoort dit bij misbruik?

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 27 mei 2006 @ 21.12 uur

 180. Welke CAO, Jan? Die van de Nederlandse uitzendbureau’s of die van de Poolse uitzendbureau’s?
  Is dit de politiek die we willen, die de rechten van arbeiders marginaliseert?
  Ik hoor het Rutten nog zeggen tijdens de VVD verkiezingsdebat: “we moeten de loonkosten drukken willen we concureren in een globale economie.”

  Elke arbeider die nu aan de kant wordt gezet zal zich uiteindelijk tegen deze politieke elite keren. Daar helpen al die anti-terror maatregelen geen ene moer aan. Beseft men eigenlijk wel wat voor een ellende “flexibele arbeidsmarkten” hebben aangericht?

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 27 mei 2006 @ 23.28 uur

 181. 179 dit hoort nu eens echt bij misbruik!
  Jouw uitspraak het grote ontbeert waar Jofel zich tegen keert, gaat hier niet op Watje.
  Jofel weet wel beter.

  Reactie door Karel — zaterdag 27 mei 2006 @ 23.38 uur

 182. De wandelende syndromen v.d. hyena-club, herkenbaar aan een verworden machismo, quasi-persoonlijkheid en een keur aan persoonlijkheids-stoornissen, meenden dus bloed te ruiken…

  Scheer jullie weg, b.v. naar een kot waar je wanstaltigheid minder opvalt, en neem je vooral schaduw mee.

  Reactie door Schaapherder — zondag 28 mei 2006 @ 4.00 uur

 183. Als ik webmaster was, smeet ik jullie kop aan kont uit dit forum, behalve Schaapherder, want dat is mijn broeder.

  Reactie door Silbermund — zondag 28 mei 2006 @ 4.04 uur

 184. Een schaapherder kent zijn hyeana’s, Silbermund, daar is ie schaapherder voor.

  Dit kabinet bevordert met zijn beleid de strooptocht der hyena’s.

  Sommigen proberen de kudde te beschermen, maar in de chaos maak je gemakkelijk inschattingsfouten.

  Zowel de eigen kudde als die uit Polen moeten beschermd worden.

  Reactie door Schaapherder — zondag 28 mei 2006 @ 4.23 uur

 185. Mag een mens nog “eigen burgers eerst” zeggen, met die politiek-correcte, economisch-liberale spraakverwarring die er tegenwoordig heerst, maar die slechts een excuus is voor sociale afbraak-beleid? Ik vind van wel, want nationale zelf-vervreemding is toch iets waar we ook voor moeten oppassen, want chaos wekt agressie op.

  Reactie door Schaapherder — zondag 28 mei 2006 @ 4.30 uur

 186. …zoals duidelijk te merken is, ook op dit forum, waar asociale figuren de boel lopen op te fokken.

  Reactie door Schaapherder — zondag 28 mei 2006 @ 4.33 uur

 187. @180 Rob de Kuster — zaterdag 27 mei 2006 @ 23.28,

  Maar wie zorgen voor de hoge loonkosten, de managers, ze kunnen over het algemeen niks behalve verantwoordelijkheden afschuiven op de gewone werknemer, vaak verdwijnt een redelijk groot deel van de winst van een bedrijf in de zakken van die managers.

  Je kunt beter die bende ontslaan en mensen aannemen die weten wat werken is, stuk goedkoper en er gebeurd te minste wat en de werksfeer wordt ook een stuk beter.
  Kijk dan kunnen we een stuk beter concureren.

  En die verkapte melkert banen van rutte zijn ook niet al te fris, iemand die ik ken
  heeft een keer een beetje berekend wat je minmaal (dus zonder alle luxe) kwijt bent aan levensonderhoud. Nou, je moet wel een knappe jonge zijn wil je daar van kunnen leven.

  De vvd-ers kunnen beter de hand in eigen boezem steken en mensen niet op kosten jagen met hun markt bende.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 28 mei 2006 @ 11.40 uur

 188. Ik ben het met 182 en 183 eens, (mits de benummering nog klopt, dus met Scha & Sil)

  Reactie door Emiel — zondag 28 mei 2006 @ 11.53 uur

 189. 182, 183, 184, 185, 186
  allemaal reacties van 1 figuur die nog tegen zichzelf zit aan te lullen ook.
  5 stuks in een half uur tijd, midden in de nacht. zou onze schaapherder dolende zijn? niet weten wat haat echte naam is? Maar 1 ding is duidelijk ze staat heel graag in de belangstelling. Triest als je je aandacht op deze manier moet zien te krijgen. hebben je schaapjes je door en nu in de steek gelaten daar in die wijde havenstreek?

  Reactie door Japie — zondag 28 mei 2006 @ 12.02 uur

 190. Dank je, Emiel.

  Reactie door Schaapherder — zondag 28 mei 2006 @ 13.02 uur

 191. Japie ga even buitenspelen met Lutser

  Reactie door Fred — zondag 28 mei 2006 @ 13.14 uur

 192. Nou zo te zien niet veel gemist, het schaken was leuker als het sfeertje wat hier hangt.Een leuk cafe en goeie happies.
  Ik heb het alleen niet de héle nacht vol kunnen houwen, voortijdig afgehaakt, heb trouwens ook niet alles gewonnen dus even lekker een paar uurtjes slaap gepakt.
  Aan de reactie tijden te zien, zouden sommigen van jullie ook eens wat eerder naar bed moeten gaan ipv te nachtbraken, dat sloopt een mens.

  Reactie door Bijdehandje — zondag 28 mei 2006 @ 13.21 uur

 193. Het moet zachtjes aan toch gaan doordringen bij arbeider en de bonden dat in een land ,waar alle grenzen zijn opengezet toch geen enkele vorm meer kan zijn van afspraken : de werkgevers hebben de volledige vrijheid gekregen om naar believe contracten en eisen te stellen aan de arbeider .
  Zij zijn het die op grote schaal overheden belazeren ;overheden doen er niets aan om een vorm van regulatie te zijn tussen werkgevers en werknemers !
  Dus alles wordt gewoon bepaalt door Oostblokkers ,die onbeperkt toe kunnen stromne en uiteindelijk ook de sociale verstandhouding bepalen :de arbeider zijn totaal VOGELVRIJ !

  Reactie door Fred — zondag 28 mei 2006 @ 13.27 uur

 194. Niet het nachtbraken sloopt een mens, de mens sloopt een mens.

  Reactie door Schaapherder — zondag 28 mei 2006 @ 13.56 uur

 195. Hoe later het uur, hoe schoner het volk… meestal is het tegendeel waar, maar als je er een borrel bij drinkt, dan lijkt het volk soms minder lelijk, al zijn ze het wel… ach, we hebben het niet altijd voor het kiezen wie we tegenkomen, of het uur nu vroeg is… of laat.

  Reactie door Schaapherder — zondag 28 mei 2006 @ 14.00 uur

 196. Fred, niet alleen de arbeider, maar iedereen is vogelvrij, als het globalistisch-amerikanistisch-liberalisme de wereld nog meer overneemt dan nu al het geval is.

  Reactie door Schaapherder — zondag 28 mei 2006 @ 14.03 uur

 197. Economische uitbuiting is van alle tijden, maar Amerika heeft het geglobaliseerd, onder het mom van vrijheid nota bene.

  Reactie door Schaapherder — zondag 28 mei 2006 @ 14.07 uur

 198. Wat een groot probleem bij deze ontwikkelingen is dat de Opostiekrachten niet gebundeld worden : bonden uit alle europese landen moeten zich bundelen maar ook politieke partijen !
  De grote industrieelen blokken en hun politieke stromannen hebben zich allang gebundeld !

  Reactie door Fred — zondag 28 mei 2006 @ 14.21 uur

 199. Van de week was ik er ook nog en vergat nog
  zo’n onvervalste Groninger Koek mee te ne-
  men maar de overstap tijd was amper 5 min.
  om naar het volgende perron te rennen.
  Nog wat gezien op de heenweg dan van die
  bloeiende koolzaadvelden? Mooi hé!
  Net niet bijdehand genoeg om nog een trein
  eerder te nemen en in zo’n IC kun je toch
  lekker zitten blijven en hoe was jouw reis
  Bijdehand? De Groningse horeca heeft klasse
  hoor, en ze hebben vele leuke tentjes met
  lekkere snacks en iedereen kent iedereen
  lijkt het daar wel. Als je hoort hoeveel
  mensen elkaar daar wel niet ergens van ken-
  nen? Trouwens op 2 strippen reis je daar de
  hele stad door, lekker royaal van ze daar!
  Ja hier even afzakken is even geheel en al
  ómschakelen, maar ‘t zal je wel weer lukken
  denk ik zo.

  Reactie door Madelief — zondag 28 mei 2006 @ 14.21 uur

 200. @198
  Nou ik kan je zeggen dat het vermoeiend is geweest, maar het was het waard een echt leuke tent dat cafe van vd Marel, maar zoals ik al zei, ik heb het niet tot het einde vol gehouden. Heb vanmorgen in de trein dus ook niet veel gezien van de omgeving.
  Dat heb ik dus gisteren wel even gedaan er is een bakkertje vlak bij de martinitoren die verdomd goeie groninger koeken verkoopt, dus eerst wat inkopen gedaan en bij een maat van me neergezet en daarna hupsakee richting Bert. Echte aanrader.
  Maar ik zal stoppen wat dit is allemaal off-topic.

  Reactie door Bijdehandje — zondag 28 mei 2006 @ 14.40 uur

 201. Moet 199 zijn zie ik nu. sorrie.

  Reactie door Bijdehandje — zondag 28 mei 2006 @ 14.41 uur

 202. In de laatste 54 reacties 22x schaapherder is dit niet wat erg veel. Heb je een missie of zoiets? Wat een LOL. ;)

  Reactie door Japie — zondag 28 mei 2006 @ 14.51 uur

 203. En in de laatste 73 reacties 19x Fred het trouwe schaapie die de voorzet doet voor one schaapherder. LOL ;)

  Reactie door Japie — zondag 28 mei 2006 @ 14.56 uur

 204. Hallo Japie ; goed geteld ! Lolmaken ?

  Reactie door Fred — zondag 28 mei 2006 @ 15.25 uur

 205. De vakbond ijlt ongeveer een a twee na op de feietn : inderdaad jatten die Polen banen van Nederlanders : en ze zijn niet zo erg sociaal !

  Reactie door Fred — zondag 28 mei 2006 @ 15.30 uur

 206. @203 GOH
  Japie kan lezen en schrijven, nog 2 jaar voor je eindexamen VMBO ?
  Daarna leer je misschien ook inhoudelijk ergens op te reageren.

  King Corn al op ?

  Reactie door Toergenjev — zondag 28 mei 2006 @ 15.31 uur

 207. @203 Hee Japie kan ook rekenen, misschien moet je eens gaan solliciteren in Polen.
  8)

  Reactie door Toergenjev — zondag 28 mei 2006 @ 15.34 uur

 208. Nu alle sectoren van de Nederlandse werkgelegenheid worden opgezet voor Oostblokkers maakt het totaal oncontroleerbaar ; en dat is juist de bedoeling van het balkenellende kabinet : de Nederlandse “dure arbeiders ” mengen met goedkope Oostblokarbeiders

  Reactie door Fred — zondag 28 mei 2006 @ 15.45 uur

 209. enige wat tegen de grote instroom van Oostblokkers kan worden gedaan is voorlichting geven over het onder het CAO werken van Polen …. en melden ,dat Nederland niet erg goedkoop is voor wat betreft het levensonderhoud ( volgens de Nederlandse normen ) en dit bekendbaar maken in Polen !

  Reactie door Fred — zondag 28 mei 2006 @ 15.50 uur

 210. Fred,

  Niet erg snugger van je, als je Polen gaat vertellen dat ze eigenlijk nog meer zouden moeten krijgen/verdienen. Komen er nog grotere stromen hier heen….

  Levensonderhoud is niet nodig voor een pool, die leeft van 3 broden

  Reactie door Boemeltje — zondag 28 mei 2006 @ 17.13 uur

 211. @187.Evert Tigchelaar jr
  De oorzaak van dit probleem ligt bij de politiek. Zij sturen aan op een globaal liberaal kapitalistisch model.
  En ze zijn er zich wel van bewust dat dit systeem de verschillen tussen rijk en arm zal vergroten. Ik kan zoveel redenen aan voeren waarom dit politiek systeem niet werkt.
  Maar dan hebben we het over de details.

  De primaire oorzaak is politiek. Zij hebben de verantwoording voor deze ellende.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 29 mei 2006 @ 0.11 uur

 212. @100 Off Topic Bijdehandje Schaken !!!!! :)

  Geweldig, hoe is het afgelopen heb je nogal kunnen winnen ?
  Was het snelschaak, hoeveel minuten ?
  Of normale partijen 1.5 uur 30 zetten ?
  Wat is je rating ? Boven 1800 ?
  Wat is je meest geliefde opening met wit, Engels of Spaans, Orthodox dame gambiet.
  Of welke met Zwart Pirc, de beroemde draak, Ben-Oni. Welke varianten ,prefereer je open of gesloten of anders.
  Vertel, er zijn niet zoveel liefhebbers meer van dit edele spel.

  Reactie door Toergenjev — maandag 29 mei 2006 @ 1.03 uur

 213. @212
  Zo je al aangeeft off topic. Voel me ook niet geroepen om jouw hier uitgebreid over te vertellen, zodra je recht tegenover me zit, face to face ben ik bereid verslag uit te brengen, maar niet hier op het log. Zoals je zelf al aangeeft zijn er niet zoveel liefhebbers, dus ik de mensen hier niet vermoeien met schaakverslagen. Face to face!

  Reactie door Bijdehandje — maandag 29 mei 2006 @ 10.27 uur

 214. Op de 213 reacties 27x toergenjev, dat is wel heul veul.

  Reactie door Japie — maandag 29 mei 2006 @ 14.59 uur

 215. Japie kan steeds beter tellen, Japie moet leren en niet buiten spelen, dat is veel meer dan 10%, dat is 11,74%, Japie wordt steeds slimmer.

  Reactie door Japie — maandag 29 mei 2006 @ 15.01 uur

 216. @191 Japie houdt niet van buiten spelen met bertje, Japie moet leren tellen, daar is Japie heeeeeel goed in. hihihihi, hahahaha, sta erbij en ik tel ze na. :P
  LOL

  Reactie door Japie — maandag 29 mei 2006 @ 15.05 uur

 217. off topic.
  Speciaal voor stadjers en ommenlandsters.

  GRONINGEN.

  Waar statig grijs in ‘t zonnegloren,
  Martini schouwt naar blauwe vert,
  Naar ‘t glanzend geel van’t deinend koren,
  En weiden, wit en goud besterd,

  Waar stille wolkenwondren gloeien,
  Tot diep in purpren Noorderlucht;
  In ‘t maanlicht blanke nevels vloeien,
  Als vrome droom om elk gehucht,
  Daar wonen wij en blijven ‘t oude trouw,
  Met nieuwe liefd’ aan Gruno’s oude gouw;
  Daar wonen wij en blijven ‘t oude trouw,
  Met nieuwe liefd’ aan Gruno’s gouw.

  Ons vast tehuis staat hoog in ‘t Noorden,
  Daar tusschen dijk en zoom van hei,
  Waar wij in ‘t lied der stormen hoorden:
  De zang der zee langs wierd en wei.
  Daar wonen wij en blijven ‘t oude trouw,
  Met nieuwe liefd’ aan Gruno’s oude gouw.

  J. Dijkstra.

  Reactie door Sunny Boy — maandag 29 mei 2006 @ 15.09 uur

 218. Japie ,lolmaken is uitsluitend voor kabinet Balkenelende !
  Buiten kan je genoeg lolmaken !LLLLLLLLOOOOOLLLLLLLLMMMMMMMMMAAAAAAAKKKKKKKEEEEEnnnnnn

  Reactie door Fred — maandag 29 mei 2006 @ 16.15 uur

 219. Sunny Boy, Móói!

  werkt tenminste weer even verfrissend tussen alle rommel hier.
  Dank.

  Reactie door Bijdehandje — maandag 29 mei 2006 @ 16.21 uur

 220. Misbruiken mag ,zolang het maar de grote domme hap is ,die zeer bang is zijn koopwoning te verliezen ;
  De tweeverdiender hoef je al helemaal nite op te rekenen ;

  Nieuw beleid is :Misbruik maken van… ,liegen , fraude plegen ,…

  Vertrouwen >>>>>>>>>>>>>>>> het zwarte gat

  Reactie door Fred — maandag 29 mei 2006 @ 16.37 uur

 221. FRET,

  Rotterdam is al vroeg bezopen. Het herdertje aan de prozac en jij nu dolende?

  MZZL, Tinus

  Reactie door Tinus Plotseling — maandag 29 mei 2006 @ 19.31 uur

 222. Er zijn meer dolende ridders : en in Den Haag meer roofridders van de HM

  Reactie door Fred — maandag 29 mei 2006 @ 20.13 uur