68%

Over ‘n paar dagen ‘n jaar geleden stemde 62% van de Nederlanders tegen de Europese Grondwet. Zou het referendum nu weer gehouden worden, zou maar liefst 68% van de kiezers tegen stemmen. Onze argumenten galmen nog steeds na en overtuigen nog steeds mensen.

De overgrote meerderheid wil geen superstaat Europa met ons land als een machteloze provincie ervan. Geen Europa dat alleen maar het neoliberalisme propageert en oplegt in de vorm van nieuwe richtlijnen. Ze willen een samenwerking van landen met het doel het leven vredig en socialer te maken, en vooral geen verkverschaffing voor Eurofielen en dito bureaucraten.

Veel regeringen van Europese landen durven geen referendum uit te schrijven over de Grondwet. Zoals in ons land is de regering in de overgrote meerderheid van de parlementen vóór. Dat maakt dat de discussie over de Grondwet op Europese fora steeds weer oplaait. Minister Bot wilde gisteren – in tegenstelling tot eerdere toezeggingen – niet spreken over een ‘dode Grondwet’. Het enige wat ie wilde toezeggen was dat de Grondwet die er nu ligt niet nog eens aan de kiezers zal worden voorgelegd.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 28 mei 2006 :: 0.14 uur

55 Comments

55 reacties

 1. Bot is allang over de maximale houdbaarheidsdatum heen!

  Hoe oud is tie nu 71 of 72?

  Reactie door Jansonius — zondag 28 mei 2006 @ 2.42 uur

 2. Geplaatst om 0.14 uur.
  Dat is in het typwerk terug te zien. Was er een zaterdagborrel of zo?

  hetneoliberalisme (mist een spatie)
  verkverschaffing voor Eurofielen = werkverschaffing voor etc….

  En die wet komt er wel, met of zonder onze toestemming. En ik krijg meestal wel gelijk. De kinderen van al die bureaucraten krijgen ook kinderen en die willen natuurlijk ook een baantje in de toekomst.
  En de beste baas blijft toch wel Brussel.

  Reactie door Maurice — zondag 28 mei 2006 @ 4.58 uur

 3. LOL, Europa en het neoliberalisme. Ik zie het eerder als de EUSSR. Ik zie Ben Bot op 30 mei. http://www.clio-international.nl/new/?pid=1787

  Reactie door mathijs ter wee — zondag 28 mei 2006 @ 6.13 uur

 4. Jan,

  We zullen iets met Europa moeten, we moeten een visie op een ander Europa ontwikkelen,en ons tegelijkertijd verzetten.

  Echter wie gisteren naar Wouter Bos en het VNO-NCW heeft gekeken, heeft gezien dat het neoliberale Europa er 2 vrienden bij heeft!

  Anders gezegd hij is al bezig het linkse kabinet, rechts in de verkoop te doen!

  Jan, blijven opletten!

  Reactie door links — zondag 28 mei 2006 @ 6.58 uur

 5. Inderdaad Jan, werkverschaffing, want meer is Europa niet. Ik wil best een Europa, maar dan een op economisch gebied en bijvoorbeeld bij rampen, allemaal prima. Maar net als met het invoeren van die roetfilters, dat houd Brussel tegen. Dat moet gewoon niet meer kunnen. Politici in Denhaag moeten gewoon lak hebben aan Europa en gewoon doen voor hun land wat hun goed lijkt, daarvoor hebben wij ze gekozen. Naja wij, een democratische meerderheid van dit land.

  Daarbij is er nog iets engs aan de hand en niemand schijnt het op te pakken van het kabinet. Neo-nazisme / extreeem nationalisme duikt overal op. En kan me er soms best iets bij voorstellen alleen is het natuurlijk niet goed. Ik denk ook dat men ernstige problemen gaat krijgen met samenvoegen, grondwetjes e.d.

  Bij iedere stap die ze zetten bij de afbraak van nationale belangen zullen burger zich geroepen voelen om naar extremen te grijpen. Wat logica is, want wat Europa doet is eigenlijk een land binnenvallen. Met goedkeuring van dit kabinet, terwijl de bevolking dat niet wil, ons grondgebied, onze vlag, onze regering, ons volk. Klinkt misschien eng, maar het is wel zo natuurlijk.

  Reactie door Ondernemer — zondag 28 mei 2006 @ 7.54 uur

 6. Het bewijst maar weer hoe ondemocratisch het democratische europa wel is.
  U hebt het recht om te stemmen, doch wij doen toch waar wij zin in hebben.

  Reactie door Charlie — zondag 28 mei 2006 @ 8.34 uur

 7. quote uit nieuws.nl

  http://www.nieuws.nl/232633/EU_neemt_de_tijd_voor_grondwet
  De Europese Unie neemt nog zeker een jaar de tijd om de problemen rond de Europese Grondwet op te lossen en om bij de Europese burgers vertrouwen te kweken voor verdere integratie en uitbreiding van de unie.”

  hieruit lees ik dat de grondwet nog een jaar terzijde gelegd en er dan onder een andere naam doorgedrukt waarbij vooral uitbreiding met nieuwe leden een prioriteit krijgt.

  gisteren was ik even in Duitsland en hoorde op de WDR het nieuws net even iets anders vertellen als dat in Nederland verteld wordt. Daar werd inderdaad verteld dat de zaak al besloten was en alleen een afkoelingsperiode voor NL en F gehouden wordt voor een nieuw verdrag wordt oedgekeurd. (zonder iets aan ons te vragen, dat spreekt voor zich).

  opa Bot vindt dat hij niet achter de kiezers aan moet lopen, zei hij vorige week. De tweede kamer kijkt toe. Niets spoeddebat of vragen in de kamer. Het nederlandse volk moet zijn mond houden. onze regering en de eu weten wat goed voor ons is.

  Wedden dat er nooit meer een referendum komt!

  Reactie door ipuntje — zondag 28 mei 2006 @ 9.02 uur

 8. Zo zie je maar weer wat voor schijndemocratie we hier hebben.
  Dit moet de D66, de partij van de referendums etc. etc. toch ook dwars zitten?
  Als ze een beetje ballen hadden gehad hadden ze er al lang uitgestapt.

  Tevens denk ik dat een gros van de mensen gewoon nee hebben gestemd omdat ze of de regering niet zien zitten, en ze willen Roemenie en Bulgarije er niet bij hebben.

  Reactie door Jan — zondag 28 mei 2006 @ 9.11 uur

 9. @+-4 Jan.

  D66 mnakte de democratie stuk. Althans het vertrouwen van de NLer daarin. En zij niet alleen helaas.
  Maar nOg erger: de NLer is kort van geheugen en gelooft in sprookjes voor de toekomst terwijl de politiek/geschiedenis leert dat resultaten uit het verleden ook in de toekomst erger kunnen en meestal worden.
  Zo is Balkenende na een peiling ‘ineens’ weer populair aan het worden.

  Reactie door B vd Berg — zondag 28 mei 2006 @ 10.08 uur

 10. Inderdaad, gewoon een jaar wachten, en als het moet nog een jaar, even wat extra presentjes uitdelen aan het stemvolk en daarna weer een referendum.

  @5 B vd Berg Nederlanders kort van geheugen ?
  Nou niet echt, maar wel vaak vanuit sentimenten handelend.
  Zo zien ze nu een rijke toekomst (het zoet) waaraan ze zich kunnen laven na al die jaren van koning Schraalhans.
  En ze zien in de persoon van Verdonk de Leider die iedereen die ook een beetje wil mee eten uit die rijk gevulde voorraadkamers en niet Nederlands is van origine, het instrument om dat cannaille eens goed te kapittelen, en liefst nog aan lijfstraffen te onderwerpen.
  Het Nederlandse volk…….

  Reactie door Toergenjev — zondag 28 mei 2006 @ 10.28 uur

 11. volgend jaar zijn er verkiezingen de tijd om de dieven en oplichters in de politiek er uit te trappen, stem massaal en stem links de sp is tot nou toe de enigste linkse partij dus u weet wat te doen .ps er staan ook europarlament verkiezingen voor de deur .gewoon niet stemmen boycotten die zakkenvullers niet gaan stemmen nee tegen een super neoliberaal europa.laat ze in de stront zakken

  Reactie door berty — zondag 28 mei 2006 @ 11.32 uur

 12. @3 LOL, Matthijs, de interpretatie gegeven aan het Liberalisme zoals door Bolkestein en anderen, komt heel dicht bij een Europese superbureaucratie die inderdaad veel weg heeft van de oude USSR.
  Rechten verkwanselen aan een club centralistische bureaucraten.

  Reactie door Toergenjev — zondag 28 mei 2006 @ 11.34 uur

 13. 16 lidstaten, o.a. Polen voorop, schijnen zich vreselijk te ergeren aan het `Nee’ van Frankrjk en Nederland, zo las ik in de krant!
  Ik dacht dat de `grondwetkwestie’ volgens EU-wetgeving van de baan was?
  Als via een achterdeur deze EU-grondwet,
  dictáát dus, zoals blijkt, er tòch wordt doorgejast, dan lijkt me de tijd rijp om deze EU-`democratie’ ofwel demagogocratie, een grote beurt te geven per Turbo-Plebs welks stem er toch niet meer toe doet!
  Laat de SP dan maar één grote actiegroep/
  volksbeweging worden ipv. partij.

  Reactie door Emiel — zondag 28 mei 2006 @ 11.48 uur

 14. Jan,

  Wouter Bos in bezig het Kok-rapport, met flexibel ontslagrecht,geschreven voor Europese Commissie te verkopen als Pvda-gedachtegoed.

  De gevolgen voor links zijn groot Pvda van 60 zetels naar 44, Groenlinks met dezelfde ideeën, van 14 naar 8, tel uit je winst: 44 en 8 = 52 zetels, hoe groot met de SP dan worden om een links kabinet mogelijk te maken?

  Jan ze hebben ons in de verkoop gedaan!

  gr,
  Links.

  Reactie door links — zondag 28 mei 2006 @ 11.59 uur

 15. @van Maurice — zondag 28 mei 2006 @ 4.58,

  Geplaatst op 4.58, dat is wel te zien.

  Ik heb er geen probleem mee als je kritiek hebt op Jan of anderen van de SP maar gedraag je niet als een zeurderig meestertje.
  Jan heeft een drukke baan dus wees blij dat hij de tijd er voor neemt om stukjes te typen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 28 mei 2006 @ 12.00 uur

 16. Eens even de biografie van b botje o pgezocht.,

  hij is nog niet zo aftands als ik dacht, wordt dit jaar 69.,maar ziet er wel uit als een opgewarmd lijk.,
  als jochie geinterneerd geweest in een jappenkamp., hoelang staat er niet bij.,
  verder de pretstudie rechten gedaan,
  en is zoon van een minister, dus dat riekt wel heel erg naar vriendjespolitiek.!

  misschien dat ie nog bang is voor de aziaten ,en daarom een groot europa wil?

  Reactie door Jansonius — zondag 28 mei 2006 @ 12.49 uur

 17. Wouterje Boskabouter is ingehuurd door grote industrieele om de PvdA mak te maken : over een aantal jaartjes heeft hij een heel leuke baan !
  Slaap lekker door ,dom volkje ik zorg voor een veilig sociaal beleid .

  Reactie door Fred — zondag 28 mei 2006 @ 13.07 uur

 18. Dit kabinet is niet onder de indruk van grote aantallen : het wordt gewoon dootgevoerd : dat willen de groot industrieele !

  Reactie door Fred — zondag 28 mei 2006 @ 13.08 uur

 19. Maar hoe is met de vakbond het FNV( de bond voor de arbeider) kunnnen we die nog steeds onder het rijtje van Wouter Bos en zijn grondwet vrienden zetten.
  Is deze grondwet bij de bond ook dood of leef die nog vol op.

  Reactie door Jofel — zondag 28 mei 2006 @ 14.54 uur

 20. FNV ;hahahahahah is is dat een bond voor arbeiders ? : ik heb mij daar een aantal jaren geleden snel uit laten schrijven toen ik overdonderd werd met reclame !

  Reactie door Fred — zondag 28 mei 2006 @ 15.27 uur

 21. Een zaak heel erg duidelijk maken: heb nee tegen europa toen gestemd om een collectieve nationale herbezinning te bevorderen. Het resultaat is opgekomen dat de bewuste neen de Rechts-Extremisme en uiterst Nationalisme daardoor verterkt heeft.

  Volgende keer stem ik VOOR Europa want ik kan op geen enkele manier dulden dat weer door een nee stem het NationalFascisme verder verterkt wordt.

  Reactie door walking bull — zondag 28 mei 2006 @ 15.45 uur

 22. @21

  “onze” regering sluit onschuldige kinderen op in gevangenissen, weert bepaalde bevolkingsgroepen (buitenlanders), wil invaliden en zieken het liefst uitsluiten uit onze maatschappij, misschien is de volgende stap het concentratiekamp.

  “onze” regering is voor de “grondwet”

  waar zitten volgens jou de nazi´s ?

  Reactie door ipuntje — zondag 28 mei 2006 @ 16.16 uur

 23. @21 Walking Bull,
  Zou het niet zo zijn dat rechts extremisme nog sterker opkomt als mensen zien dat ze hun banen kwijtraken, en helemaal geen invloed meer hebben.
  Zou het niet zo zijn dat rechts extremisme aangewakkerd word door Europese betutteling en bureaucratie ?

  Reactie door Toergenjev — zondag 28 mei 2006 @ 16.19 uur

 24. Links of rechts om ze drukken het gewoon door je strot. Hoezo democratie….haha.

  Reactie door Pia Gutjens — zondag 28 mei 2006 @ 16.56 uur

 25. Het lijkt misschien vreemd dat de besturen van vakbonden en ook werkgevers organisaties, net als de meeste politici, voor de europese grondwet zijn, terwijl hun achterban er in meerderheid tegen is. Maar dat komt om dat zij vanuit hun bestuurders optiek denken: “Wij krijgen meer invloed op de rest van Europa, wij kunnen Europa een beetje ‘vernederlandsen’.” De achterban wordt gevormd door mensen die bestuurd worden, en vanuit die optiek denken: “De rest van Europa krijgt meer invloed op ons, wij worden ‘verbuitenlandst’!” En dat laatste is natuurlijk veel meer het geval dan het eerste. Helaas heeft alleen de SP dat begrepen.

  Reactie door Paul Grevelt — zondag 28 mei 2006 @ 21.13 uur

 26. ze doen maar wat, vindt ook de politie :

  http://www.nu.nl/news/741649/14/Politietop_hekelt_Den_Haag.html

  Reactie door Jansonius — zondag 28 mei 2006 @ 21.47 uur

 27. je kunt ook wel zeggen, dat de
  het gaat slecht leugen vervangen is door de het gaat beter leugen.

  Reactie door Jansonius — zondag 28 mei 2006 @ 22.06 uur

 28. @25
  Het lijkt misschien vreemd dat de besturen van vakbonden en ook werkgevers organisaties, net als de meeste politici, voor de europese grondwet zijn, terwijl hun achterban er in meerderheid tegen is. Maar dat komt om dat zij vanuit hun bestuurders optiek denken: “Wij krijgen meer invloed op de rest van Europa, wij kunnen Europa een beetje ‘vernederlandsen’.

  Maar zij die zo dom dan?
  Ik denk dat hun eigen belangen anders zijn dan van de achterban.

  Reactie door Jofel — zondag 28 mei 2006 @ 23.16 uur

 29. Jan,

  Ik denk niet dat je dit leest, maar wil het toch even kwijt.

  Ten eerste – ik heb niet gestemd voor de Europese grondwet omdat ik nu in het buitenland woon (buiten de EU), en machtigingen enzo te omslachtig vind.

  Maar als ik had gestemd had ik ook tegen de grondwet gestemd, omdat het mij niet duidelijk werd wat de voordelen ervan zijn.

  De EU heeft een zeer belangrijke economische functie. Zaken als vrije verkeer van mensen en goederen zijn voordelig voor ieder land. Een aantal andere zaken zijn noodzakelijk vanwege die economische samenwerking. Bijvoorbeeld, als de grenzen binnen Europa open zijn, dan moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt over asielbeleid enzo. Maar de EU wil verdere integratie. Wellicht is er een goede reden voor, maar dat hebben de regeringspartijen mij niet kunnen uitleggen.

  Dit was overigens een van de grootste fouten van de regering – slechte communicatie. Ik ben momenteel werkzaam in consumentenmarketing, en als er 1 regel is bij massa-communicatie, dan is het “hou het simpel”. Terwijl de tegenstanders in 5 woorden konden uitleggen wat de nadelen waren van de Europeese grondwet, hadden de voorstanders brochures en websites nodig. Het gevolg is dat iedereen die niet de moeite nam om zich in het onderwerp te verdiepen alleen de negatieve kant te horen kreeg, en dus tegenstemde.

  Daar kwam nog bij dat er in Nederland ontevredenheid leeft over het feit dat Nederland de grootste contributeur is van de EU. Dit heeft wellicht niet direct iets te maken met de grondwet, maar het heeft zeker meegespeeld. Alhoewel ik hier zelf niet zoveel moeite mee heb, ik ben er zelfs trots op, zie ik wel dat de uitbreiding van de EU voor ons geen voordeel is. Zoals in elk economisch blok zijn er gevers en nemers, en het aantal nemers wordt groter en groter. Aangezien andere landen (Fr, Du, GB) niet zomaar van beleid zullen veranderen zal Nederland een groot deel van het gat moeten vullen. Terecht is de houding van de Nederlanders ten opzichte van de EU niet positief.

  Kortom, er moet een flink gepraat worden over de functie van de EU, en over de rol van Nederland in de EU. We mogen dan oprichters zijn (samen met Be en Lux), maar dat is geen reden om meer te moeten betalen dan de 4-5 grotere landen, tenzij daar echt iets tegenover staat.

  Reactie door Edward — zondag 28 mei 2006 @ 23.42 uur

 30. Hoi,

  Volgens mij is het doel van de Europese grondwet om met de dollar te kunnen concurreren.
  En dit weer als doel om de wereldmacht te verschuiven, of in ieder geval te verkleinen wat de huidige machthebbers betreft.
  Economisch belang voorop dus..
  Het gevolg van e e n (europese) grondwet is dat de landen die het “beter” voor mekaar hebben (of hadden, hoe je het bekijkt “voor of na“) moeten inleveren aan de landen die het “slechter” hadden.
  Want als je e e n wilt worden dan moet er een evenwicht zijn “gelijke monniken gelijke kappen”
  (Net zoals een vloeistof in verschillende buizen met verschillende diktes die onderling verbonden zijn evenwicht zoekt.)
  De landen (burgers) die moeten “inleveren” zijn boos en de landen die “bij krijgen” zullen blij zijn.
  Wat de een word afgepakt krijgt de ander om gelijk te kunnen worden.
  (hihihi eigenlijk wel een linkse instelling)
  Het uiteindelijk resultaat is echter NIET zeker anders was ik zeker een grote voorstander van dit idee.(ook al is dit een idee voor op langere termijn)
  Theoretisch is het haalbaar maar praktisch ligt dit veel ingewikkelder dan het lijkt.

  Nu de Europese grondwet door ons Nederlanders gelukkig is afgewezen is het aan ons om onze grondwet te handhaven, hiermee bedoel ik: laten we ons niet misleiden om bv. Elke 5 jaar een nieuw referendum te houden met als doel TOCH (zullen wel VVD’s achter zitten hihihihi) de Europese grondwet door te krijgen want als die er eenmaal is dan zullen zal er na 5 jaar ECHT GEEN nieuwe referendum worden gehouden om deze weer af te schaffen als we NIET te vrede zij met de “nieuwe” wet. Kijk maar na de Euro.
  Net zoiets als: verliezen en zeggen : dubbel of niks en dan weer verliezen en zeggen ok.. 4 dubbel of niks en dan als je wint zeggen.. Nou stop ik ermee ik heb gewonnen.

  Jan sta eens op en ga eens op je tomaten-kistje staan en LEER de mensen wat politiek inhoud DAN zullen 40% van de Nederlanders GRAAG inleveren omdat ze dan begrijpen dat ze het beter zullen krijgen en dus de SP (links) kiezen.

  Maar ja!! Zolang de media (propaganda) in handen is van rechts zal de SP echt niet in het zonnetje worden gezet.
  Jammer toch. Ende en Mol val in een deuk (mag ik dat zo zeggen ;-)

  Geef mij maar SP en…… lang leve de koningin

  Reactie door ron — maandag 29 mei 2006 @ 1.19 uur

 31. @30
  dat roep ik al jaren !
  maar partijen gaan pas wat [zogenaamd] voor de mensen doen, als je op ze hebt gestemd!

  NIET om die stemmen te vergaren!
  dat is nu precies waarom ik vind dat de niet regerende partijen[oppositie noemen ze dat] geen flikker durft/wil te doen tegen dit kabinet.

  nee stem volgende keer dan op ons, zeggen ze dan….

  er is geen enkele partij die het zo goed met de mensen opheeft als ze zeggen!
  want dan lieten ze dat wel zien en merken.

  er zijn mensen die geven hun leven voor een ander, en je hebt politiek…
  en denk maar niet dat in de politiek ook maar 1 iemand rondloopt die daadwerkelijk zo begaan is met de mensen als ze zeggen.

  want dat er steeds meer armoede bijkomt,voedselbanken etc daar gaan we over praten…
  en daar blijft het ook bij!

  LAAT DE MENSEN NU MAAR EENS “ZIEN” DAT HET MENENS IS !!EN DOE IETS!
  de mensen willen namelijk nu “ZIEN” wat er voor hun gedaan word.
  beloftes zijn echt niet meer genoeg hoor,hoe mooi het verkiezingspraatje ook weer gaat worden.

  we zijn genoeg besodemieterd!!
  pas als een partij eens van zijn zogenaamde politieke correctheid afstapt en eens optreed als KLOKKENLUIDER, dan heeft die partij mijn stem!

  een partij die niet alleen maar lult maar laat zien dat hij er voor de mensen is!

  niet achteraf maar van TE VOREN!

  Reactie door iew — maandag 29 mei 2006 @ 8.23 uur

 32. Jan,

  Voor een neoliberaal manifest moet je op de Pvda-website zijn, de commissie Noten over de verzorgingstaat. kun je vinden in het ledenblad Rood en is onder de volgende link: http://www.pvda.nl/rood te downloaden!

  Volgens mij is Bos, Kok 3!

  Reactie door links — maandag 29 mei 2006 @ 8.41 uur

 33. @31 LAAT DE MENSEN NU MAAR EENS “ZIEN” DAT HET MENENS IS !!EN DOE IETS!

  helemaal met je eens. Laat de socialistische partijen bijvoorbeeld een motie indienen om alle uitkeringen 10, 20 of 30 procent te verhogen. gewoon koppelen aan de salarisen van de “bazen” en ministers. Ik weet best dat het niet reeel is te denken dat dat lukt, maar waarom is het wel reeel dat de zakkenvullers het wel mogen.

  Natuurlijk wordt er weer over gediscussieerd dat deze zelfverrijking niet kan, maar dat doen we al jaren. Misschien dat er dan eens een echte discussie losbarst als zo’n motie er komt.

  Hoe meer de verkiezingen naderen, hoe meer ik ook op dit weblog het gevoel krijg dat liever onderwerpen als “de afsluitdijk”, het heelal, mooie foto’s aan de orde komen en zeker geen gevoelige onderwerpen. (een voorbeeldje: afgelopen week een uitzending van netwerk gezien waarin aan de orde kwam dat er honderden, misschien wel duizenden vrouwen door hun man worden opgesloten, zogenaamd vanwege het geloof. zou het hirsi ali zijn, was het een topic. nu is het een gevoelig onderwerp waar eventueel kiezers tegen het zere been geschopt zouden kunnen worden, dus: “stilte”)

  Reactie door ipuntje — maandag 29 mei 2006 @ 10.36 uur

 34. FNV. Federatie Nederlandse Vakbeweging.

  Het FNV spreekt namens de aangesloten bonden, daarom is het zo stil in het vakbondsland.

  Waar zijn de voormalige VAKBONDLEIDERS gebleven, een vakbondleider met een grote bek past niet meer in deze tijd. Nu hebben wij vakbonden van watjes.

  Reactie door Sunny Boy — maandag 29 mei 2006 @ 11.32 uur

 35. Volgens mij stemde vorig jaar het meerendeel tegen de regering in plaats van tegen de grondwet. Ik vraag me af hoe de uitslag was als Nederland in een ‘positiever’ klimaat zat.

  Reactie door Bas — maandag 29 mei 2006 @ 12.26 uur

 36. Sunny Boy, dat ben ik niet helemaal met je eens. Ik blijf alleen nog maar lid van het FNV om Niek Stam, hij vertegenwoordigt wel degelijk de arbeider.

  Reactie door kaatje — maandag 29 mei 2006 @ 12.42 uur

 37. @36 Kaatje.

  De goede uitgezonderd, daarom ben ik ook nog lid van het FNV, dat geeft mij het recht mijn bek open te trekken.

  groet Henk

  Reactie door Sunny Boy — maandag 29 mei 2006 @ 13.10 uur

 38. Niet dood of niet meer dood? Misschien is een reïncarnatie van de Grondwet helemaal zo ver weg niet meer. Natuurlijk, na het Franse en Nederlandse ‘nee’ was de Grondwet snel ten dode opgeschreven. Maar inmiddels is er al weer een jaar verstreken en het zou een wonder zijn als de EU in die tussentijd niet bezig zou zijn geweest met de vraag hoe, en vervolgens, het vinden van de juiste manier, om de Grondwet in een andere gedaante, in een ander lichaam, herboren te doen worden.

  Dat proces zal nog steeds gaande zijn. Zeker nu Barroso duidelijk heeft gemaakt dat de toekomst van de EU in een Grondwet ligt besloten. Een Grondwet die in een andere vorm en in een ander lichaam moet worden ‘ingebracht’. Een Grondwet die als een rusteloze ziel boven het Europese continent lijkt te dolen, wachtend op het moment dat het juiste lichaam verschijnt om hem (opnieuw) in contact te brengen met de EU-burgers. Of dat ‘contact’dan wederom in de vorm van een referendum zal zijn, blijft dan nog wel de vraag.

  Reactie door David Tompot — maandag 29 mei 2006 @ 16.08 uur

 39. Iew, om te beginnen kunnen er WEER mensen naar Den Haag gaan a.s. woensdag. Dan worden er besprekingen gehouden over de WAO. Zodra dit van de grond komt kun je alles breder gaan trekken. Trouwens, jij zegt dat je niet hebt gestudeerd. Ervaringsdeskundige verdient op dit ogenbllik ook aardig hoor. Een Nitwit met opleiding kan enkel blaten!
  Zie ik je woensdag weer? Geldt ook voor anderen op deze site.
  met vriendelijke groet,
  simone rademaker
  actiecom. Stop de herkeuringen

  Reactie door simone — maandag 29 mei 2006 @ 16.32 uur

 40. #37
  Daar ben ik niet met je eens, of je nu wel of niet lid bent van de vakbond je mag neem ik aan je mening geven over deze politiek volger van de PVDA en zeker als je het optreden van deze vakbond heb gezien met hun opstelling i.v.m. de grondwet.
  Dat zou beteken dat men ook niet de bek mag open trekken over de VVD omdat men niet lid is van deze partij.

  Reactie door Jofel — maandag 29 mei 2006 @ 16.56 uur

 41. @39
  Stoppen ben ik niet helemaal met je eens.
  Verander de herkeuringen na het menselijke toe.

  Reactie door Jofel — maandag 29 mei 2006 @ 16.57 uur

 42. @ 40 Jofel.

  Wat ik ermee bedoel, dan kom je nog eens op een vergadering niet om te luisteren maar om jouw mening te ventileren. Er zijn te weinig die zich geroepen voelen te spreken behalve thuis.

  Reactie door Sunny Boy — maandag 29 mei 2006 @ 17.28 uur

 43. @42
  Beste Sunny Boy
  Maar dan moet jij dat ook bij de VVD doen.
  Ik ben als fanatiek kaderlid totaal af geknapt op deze bond omdat ik van dichtbij heb gezien hoe men zijn eigen leden verkocht en verraadde, en kom er niet mee dat je bij deze bond ergens terecht kan met je verhaal, want het is nog erger dan in den Haag.
  Ik begreep dat jij bij deze bond nog zit voor die enkele goede, inderdaad die zijn er, zover ze nog niet kapot gemaakt zijn.
  En mijn is toen als lid is nooit gevraagd of een kans gegeven over de grondwet door deze bond.
  Net zoals het in eerste instantie het open stellen van de grenzen waar deze bond zijn eigen leden ook nog in de maling dreigde te nemen.

  Reactie door Jofel — maandag 29 mei 2006 @ 17.41 uur

 44. Beste Jofel, dan moet ik eerst lid worden van de VVD, over mijn dead body.
  Ik ben nog kaderlid alleen voor de ouderen voor de rest wegens gebrek aan solidariteit geen belangstelling.
  Jaren geleden heb ik nog mijn best gedaan om een FNV bond voor gepensioneerden van de grond te krijgen. Zij (de bond) werd er niet goed van, dat zou weer een ingreep in de organisatie zijn. Nu kunnen zij alles bedisselen met de PvdA zonder pottenkijkers. In mijn hart gekeken was ik het liefst jaren geleden eruit gestapt maar wie doet er dan nog zijn bek open.
  Wij leven nu in een tijd dat de jongeren koopkracht opeisen van de ouderen.
  Wie heeft het ooit kunnen bedenken dat Nederland zo diep zou zinken.
  Wat is de oplossing? Heel eenvoudig, wij zijn nog niet diep genoeg gezonken en dan is het wachten op de grote roerganger, die ons de weg wijst, maar dan zijn wij er lang niet meer op dit aardse tranendal.
  groet Henk.

  Reactie door Sunny Boy — maandag 29 mei 2006 @ 19.32 uur

 45. @ Bas (35) ehm…in de huidige peilingen winnen de regeringspartijen (m.u.v. CDA) duidelijk terrein. Het is ook de aard van het beestje om een kabinet te steunen als het economisch goed gaat, dat zie je nu ook.

  Maar daar valt de toegenomen tegenstand tegen de Europese Grondwet i.v.m. vorig jaar nu juist níet mee te rijmen, da’s het leuke!

  Reactie door Floris V — maandag 29 mei 2006 @ 23.15 uur

 46. De FNV doet het goed! Laat de Pvda en Wouter Bos inplaats van op de AOW en de lonen te snijden maar eens een anti-graai-wet indienen zoals de ABVA-KABO, of graait hij lekker mee, met zijn PVDA-bestuurders!

  ABVAKABO FNV woedend over topinkomens
  ABVAKABO FNV is woedend over de topinkomens in de (semi)publieke sector. Het blad Intermediair heeft een overzicht gepubliceerd van de inkomens van bestuurders van publieke en semi- publieke bedrijven en instellingen. Van 25 bestuurders is het inkomen met meer dan 10 procent gestegen en nog eens 25 bestuurders zagen hun inkomen met meer dan 5 procent toenemen.

  Voorzitter Edith Snoey vindt het “onfatsoenlijke zakkenvullerij, zo zet je het klimaat van gematigde loonontwikkeling op het spel.” Zij wil dat het kabinet met een wet komt die de topinkomens aan banden legt. “Anders gaan wij inzetten op antigraaiclausules in cao’s.”

  Reactie door links — dinsdag 30 mei 2006 @ 8.24 uur

 47. Ik dacht dat we NEEderland waren?

  Reactie door Peter Dirks — dinsdag 30 mei 2006 @ 9.40 uur

 48. Te koop: Nederland b.v. Kosten 10 miljard dollar.

  Reactie door Peter Dirks — dinsdag 30 mei 2006 @ 9.44 uur

 49. En ik heb na ruim een jaar thuis zitten nu nog steeds geen werk, godverdomme

  Reactie door Peter Dirks — dinsdag 30 mei 2006 @ 9.49 uur

 50. @46 links

  Zo werd gesproken op de site van de Abvakabo FNV.
  Maar toen de gepensioneerden hun nieuwe zorgstelsel kregen gingen zij per maand zo’n 100 euro achter uit en de ABVAKABO zweeg in alle talen want het was de politiek die dat uitmaakte. Het schoppen tegen topgraaiers in de publieke sector is actueel daar win je leden mee om ze vervolgens weer te laten zakken.
  Ik ben voor fiscalisering van AOW en aanvullend pensioen als eerst het verlies aan inkomen door stelselmatig ontkoppelingen van de AOW en het onvoldoende indexseren van de aanvullende pensioenen worden hersteld.
  In de jaren 80 was dat 22%, in de jaren 90 zo’n 20 %.
  Tijdens mijn pensioenering van af 1995 heb ik 32 % ingeleverd. Dus er is werk aan de winkel voor onze Woutertje Bos, de gepensioeneerden moeten eerst 30% erbij krijgen (zoals de ministers), dan pas de AOW fiscaliseren.
  En de ABVAKABO kijkt de andere kant op, zij hebben nog nooit iets voor de gepensioeneerden gedaan of kunnen bereiken. De bond van watjes ten voeten uit. Dus uiteindelijk toch maar tegen de fiscalisering van Woutertje Bos want er wordt genoeg gestolen van de oudjes.

  Reactie door Sunny Boy — dinsdag 30 mei 2006 @ 12.01 uur

 51. Er galmt minder na, dan de SP voor waar wil hebben. Misschien vinden 68% van de Nederlanders die Grondwet niks, 15 landen hebben voorgestemd (ca 200 miljoen inwoners), maar dat willen wij graag even vergeten. The story of the Dutch life, wat ons niet uitkomt negeren we voor het gemak maar even…

  En of het nou Grondwet heet, of Verdrag of Kaderverdrag, zo’n document komt er toch wel, kijk maar verder terug in de geschiedenis van de EU als instituut. Twee stappen vooruit, één achteruit. Hinkelend wordt het Gebouw langzaam groter en belangrijker of die paar Nederlanders dat nou willen of niet…

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — dinsdag 30 mei 2006 @ 18.50 uur

 52. @51 Hebben 15 landen voorgestemd (met hun bevolking) of 15 regeringen Wim? En hoeveel van deze behoren tot de groep die net zijn toegetreden?

  Reactie door Marc B — dinsdag 30 mei 2006 @ 22.53 uur

 53. @ipuntje 28-5 9.02: als dát werkelijk waar is dan zijn de bevolkingen van Frankrijk en Nederland bijna gerechtigd overheden uit te wissen of terreurisme te bedrijven! Het zou de onbeschoftheid ten top zijn naar al die miljoenen mensen die de moeite hebben genomen serieus van de enige keer dat er een vorm van inspraak was gebruik te maken.

  Reactie door Hans Langbroek — dinsdag 30 mei 2006 @ 23.11 uur

 54. @ Wim Kok (51):

  Dat zegt allemaal niets, wat je zegt. Zoals Marc B. terecht opmerkt: regeringen zijn niet gelijk te stellen met de bevolking, en het maakt verschil of een land “nieuwkomer” is of niet. Frankrijk en Nederland (en eventueel Engeland) hebben nu feitelijk vetorecht, dus er is geen automatisme dat een Europese “Grondwet” daadwerkelijk tot stand komt. Verder zullen politieke actie, informatie en bewustwording een eigen rol gaan spelen. We zijn nu juist in de historische situatie, dat de keerzijde van “Europese eenwording” schril aan het licht komt. Nl. verlies van soevereiniteit, ook op gebieden waar dat helemaal niet wenselijk is (zoals de strafwetgeving; hier bestaan plannen die voor Nederland verkeerd zullen uitpakken). Het gaat erom een echt democratisch en sociaal Europa na te streven, waarin nationaal geregeld wordt wat kan en Europees wat moet.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 31 mei 2006 @ 16.07 uur

 55. Ik ben op zoek naar Jean Paul Grevelt, volgends google heeft op deze site van de sp, een Paul Grevelt op 28-05-2006 gereageerd??? Sorry dat het niets met Politiek te maken heeft hoor, maar ik moet gewoon weten, of het over dezelfde persoon gaat??? Wat ik wel betwijfel, maar het zou maar zo toch kunnen, je mag niets uitsluiten!!! Hij is geboren op 14-05-1983, en heeft tussen 1996-1998 op de windroos gezeten, later heb ik heb nog eens op het nieuws gezien en zat hij in opvanghuis spaarnzicht, in Haarlem! Weet iemand iets van Jean Paul Grevelt, help me dan alsjeblieft, want ik zoek contact met hem!!! Bij voorbaat hartelijk dank,
  groet, Maaike Posch.

  Je kunt me mailen J_J_M2302@hotmail.com
  De volgende keer zal ik wel ingaan op een politiek onderwerp, maar nu EVEN niet!!!

  Reactie door Maaike — maandag 10 juli 2006 @ 14.27 uur