Een gotspe

Dit ‘Rondetafelgesprek’ als antwoord op het overduidelijke ‘nee’ van een jaar geleden is werkelijk een gotspe, om niet te zeggen een belediging voor het volk waarvan de Tweede Kamer een jaar geleden nog dacht dat het bij zoiets belangrijks als de Europese Grondwet moest worden betrokken.

Elsevier over de Tweede Kamer die morgen een discussie over (de toekomst van) Europa organiseert.

Dit debat – een jaar na dato – is inderdaad een gotspe. De brede maatschappelijke discussie is er niet gekomen. Er is een internetenquête geweest die niet representatief was en nu dus deze hoorzitting van één ochtend waar wetenschappers en voorstanders hun technische zegje komen doen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 06 juni 2006 :: 17.04 uur

52 Comments

52 reacties

 1. Dit heet nu een dictatuur.

  Reactie door Ahap — dinsdag 6 juni 2006 @ 22.41 uur

 2. Waar wil je dan naar toe met Europa, een tandenloos op los zand gebasseerd samenwerkingsverband, m.a.w. uittreden, immers er zijn maar een paar landen die tegen hebben gestemd, die kunnen dan verder gaan als één unie.

  Of toch Nederland als onderdeel (provincie) van een groter geheel dat in staat is een vuist te maken tegen de enorme overmacht van de VS, mits de randvoorwaarden goed zijn, een soort van verenigde staten van europa met een grote autonomie, maar wel met een gezamelijke defensie, buitenlandbeleid en een aantal andere zaken waar Nederland op zichzelf gewoon veels te klein voor is.

  Reactie door stephan — dinsdag 6 juni 2006 @ 22.45 uur

 3. Herstel:
  Ik bedoel natuurlijk dat de landen die wel hebben geratificeerd verder kunnen als één unie

  Reactie door stephan — dinsdag 6 juni 2006 @ 22.46 uur

 4. Wat was er mis met de EEG? Liep toch op rolletjes? Ik denk eerder, Stephan, dat de EU helemaal niet van plan is om ‘een vuist’ tegen Amerika te vormen. Integendeel, de EU gaat juist de grootste vriend van Amerika worden.

  Reactie door Sonja — dinsdag 6 juni 2006 @ 22.59 uur

 5. De EU zoals hij nu is, is een glazen stulp gevuld met lucht. Wetten verander constant, en het is bijna onmogelijk om je als EU burger ergens anders in Europa te vestigen , puur omdat het door de overheid bijna onmogelijk wordt gemaakt, en wetten elkaar tegenspreken. Dat is het Europa van vandaag, en morgen zal het niet beter worden.

  Reactie door redstar — dinsdag 6 juni 2006 @ 23.09 uur

 6. Waarom zien we dit niet terug als nieuws op NOS.NL of NU.NL, wat kan mij een homofiele ambassadeur schelen, dit heeft grotere gevolgen!!

  Onafhankelijke media, jaja…….. omgekochte redacties??

  Reactie door Johan Smeets — dinsdag 6 juni 2006 @ 23.14 uur

 7. e eu gaat is een afspraak waarin onderlinge economische belangen centraal stan. Daarmede voorkomen wij dat oorlog voeren tegen gevoerd wordt.
  De europese grondwet heeft daarmee weinig te maken.

  Reactie door mona — dinsdag 6 juni 2006 @ 23.16 uur

 8. moet e eu moet zijn eeg alsmede oorlog d.w.z.tegen elkaar in europa, gevoerd wordt.

  Reactie door mona — dinsdag 6 juni 2006 @ 23.20 uur

 9. @4

  Dat de EEG niet meer bestaat! Ik meende dat er maar 2 lidstaten nee hebben gezegd en de “grondwet” niet hebben geratificeerd, waar komt dan die arrogantie vandaan dat het kleine Nederland met haar Nee iets voorsteld.

  Wat belemmert de Unie om de landen die niet hebben geratificeerd niet mee te nemen in de volgende stappen van de Unie. We hebben nog geluk dat Frankrijk ook Nee heeft gezegd gezien het feit dat dat een land van formaat is.

  De Unie kan zonder Nederland, Nederland kan niet zonder de Unie.

  Reactie door stephan — dinsdag 6 juni 2006 @ 23.35 uur

 10. in de Elsevier heb ik een aantal jaren geleden een fijn artikel mogen lezen over hoe donker het zou worden met de SP aan het bewind. Dit ultra rechtse elite blaadje mag en moet je ook niet gebruiken wanneer het uitkomt, maar gewoon doodzwijgen.
  Om met ReneR te spreken; tijd voor de revolutie!!

  Reactie door kaatje — dinsdag 6 juni 2006 @ 23.49 uur

 11. En Engeland dan?

  Reactie door Sonja — woensdag 7 juni 2006 @ 0.15 uur

 12. @6 Stephan.
  Omdat ze daar het lef niet voor een referendum hadden. (except Luxemburg)dus niet de landen maar de zittende regeringen hebben voor gestemd.

  Reactie door Toergenjev — woensdag 7 juni 2006 @ 0.28 uur

 13. hoe meer ze zijken en zeuren hoe meer anti ik wordt,
  het is precies de zelfde gore rotzooi,als met afganistan,voorstanders en voorstanders,en die 1 of 2 tegenstanders maken we belachelijk,Wat ze maken er landveraders van.

  stephan dat is nu precies,het probleem nederland betekent niets in ogen van die gulzige euro vreters.
  ik kan een heel end mee gaan,als elk land of die nu 1000 bewoners heeft of 10.mil de zelfde,stemrechten heeft,
  en niet landen toe laat die oorlogmisdadigers beschermd.en niet uitlevert.
  of vermoorden van bevolkings groepen niet wil toegeven,bv turky.
  of eigen land in de rotzooi laat zitten,en in andere landen de banen weg jat door onder de geldende bestaansnorm van dat land te gaan werken.

  ps wie van die andere landen hebben een referendum gehouden,bij/met hun burgers?

  Reactie door ad — woensdag 7 juni 2006 @ 0.35 uur

 14. @Toergenjev

  Dat is helemaal niet relevant meer, wel of geen referendum in die andere landen, niet meer. De “grondwet” is geratificeerd, waarom zouden de landen die hebben geratificeerd niet kunnen besluiten om alleen verder te gaan, sterker nog er zijn al voorstellen in die richting gedaan door o.a. Italie, die wilde verder met een andere kernploeg EU.

  De vraag blijft nog steeds bestaan, geen nauwere samenwerking in de EU, wat dan wel? Zeker wanneer je in het achterhoofd houdt dat andere landen wel nadenken over een blijvend Nee van Nederland.

  Nu gaat men er nog een beetje vanuit dat de “grondwet” op termijn wel wordt geratificeerd, het bestaande voorstel of in aangepaste vorm.

  Reactie door stephan — woensdag 7 juni 2006 @ 0.35 uur

 15. Spanje heeft trouwens ook ja gezegt in het referendum.

  Engeland heeft een referendum uitgesteld daar is er nog niet geratificeerd.

  15 landen hebben geratificeerd,
  2 landen hebben de beslissing uitgesteld
  6 landen hebben het referendum uitgesteld
  2 landen hebben Nee gezegd

  Frankrijk (who else) en gekke henkie van europa, Nederland, het land met de arrogante gedachte dat zij iets hebben in te brengen. Het enige dat het Nederlandse en het franse Nee hebben veroorzaakt is het grote aantal uitstellingen van ratificatie.

  Ik vraag mij af wat er gebeurt als de rest van de landen wel gaat ratificeren, daarmee is duidelijk dat frankrijk en nederland de enige landen zijn die de volgende stap van de EU tegenhouden, als frankrijk alsnog ratificeerd, dan blijft Nederland als enige over, dan is de stap erg klein geworden om Nederland uit de EU te zetten.

  Reactie door stephan — woensdag 7 juni 2006 @ 0.40 uur

 16. bron

  Reactie door stephan — woensdag 7 juni 2006 @ 0.41 uur

 17. Stephan…

  Als jij je zin zou krijgen; dan kunnen we de staat der nederlanden net zo goed opheffen. Mischien is dat nu al het geval. Want we hebben helemaal geen flikker meer te zeggen in eigen land zonder dat de EU daar toestemming voor geeft.

  De discussies die nu worden gevoerd zijn al uitgebreid aan de orede geweest trouwens. Heb geen zin om alles weer te moeten opbraken en te herkauwen. De droom van Napoleon en Hitler is al in rap tempo werkelijkheid geworden.

  Reactie door ReneR — woensdag 7 juni 2006 @ 0.43 uur

 18. nederland zal nooit uit de eu gezet worden stephan. Dat spanje heeft geratificeerd heeft puur te maken met het feit dat zij enorm veel gelden hebben ontvangen van de eu om hun infrastructuur op orde te brengen (lees, dat hebben wij betaald). Ik wil vandaag nog wel uit de eu stappen en verder gaan met wat scandinavische landen, met venezuela, met bolivia en met cuba. Qua hanldelsgeest redden we het al eeuwen, daar hebben we zwakke broeder europa niet voor nodig, waarin we uitgezogen worden door alle andere landen binnen deze unie (wij deden het daarvoor immers veel beter). ik wil niet concurreren met China dankzij het enorme begrotingstekort van Italie en het belachelijke lagen lonen stelsel van roemenie.
  Wij deden het al eeuwen alleen, let’s do it again!

  Reactie door kaatje — woensdag 7 juni 2006 @ 0.52 uur

 19. @Kaatje

  Waarom zou Nederland niet uit de EU worden gezet, of een soort van status aparte, als blijkt dat Nederland niet meer dan een blok aan het been.

  En wat denk je dat de consequenties kunnen zijn, wat houd een dergelijke situatie in voor onze handel, aangezien we meer dan 80 % van onze financien in de EU verdienen.

  Dat wij het voor de EU beter deden is grote onzin, de EU heeft nederland veel voordeel gebracht.

  Reactie door stephan — woensdag 7 juni 2006 @ 0.55 uur

 20. @Ad

  Wanneer denk je dat het beter gaat om wantoestanden aan te pakken, binnen het systeem van de EU of erbuiten.

  Waar kan de SP (of iedere ander partij) meer doen, binnen het kabinet of erbuiten.

  Reactie door stephan — woensdag 7 juni 2006 @ 0.57 uur

 21. dus de meerderheid durft zijn burgers niet te laten stemmen,
  nl??/fr/sp/lux heeft het durven te zeggen,
  maar de rest is bang voor de uitslag,en zegt het af,
  of stelt het uit,
  toch nog bang om alsnog te horen,,nee.
  nu zijn er maar 2 die de lul zijn,
  waarom het risico lopen om ook als land bij een nee te staan.

  Reactie door ad — woensdag 7 juni 2006 @ 1.05 uur

 22. In ondertussen Braaf Duitsland was ook geen referendum. Schroder was zo slim en vreemnd dat hij nog geen sleutelfunctie heeft in de EU. Komt nog, wedden dat ..
  Grote fout dat Europa veel te snel gaat en zeer onnauwkeurig. Je gaat aversie krijgen. Snelheid, overrompelen, ik leef nu, de MACHT pakken dat is het motto ipv goede voorlichting en rustig opbouwen.

  Reactie door volghetnieuws — woensdag 7 juni 2006 @ 1.27 uur

 23. stephan,,weer het zelfde gedoe,”
  zij willen er bij horen dus eerst je zaakjes geregelt,dan mag je er bij??,,
  eeuu dat heeft toch iedereen geleert met een fatsoenlijke opvoeding,
  ik heb nooit wat gekregen op voorhand,
  eerst je huishoudklusjes/school enz dan ????
  eerst leren lopen voordat je kunt fietsen.
  eerst je rijbewijs dan pas rijden.(strafbaar en onverzekert..)
  eerst de burgers laten stemmen,dan pas mag je zeggen,dit wordt het.
  en niet de redelijk rijke minderheid(die toch geen last hebben van de veranderingen) die beslist wat de meerderheid wil.
  en niet anders om.
  dat druist tegen mijn opvoeding in.
  maarja gezien wie er aan de macht zijn.
  dus weg er mee,

  Reactie door ad — woensdag 7 juni 2006 @ 1.28 uur

 24. ad alweer, je hebt zo gelijk!!!

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 7 juni 2006 @ 2.30 uur

 25. Stephan, je argumenten zijn volgens mij net zo overtuigend als die van een Jehova getuige die z’n spreekwoordelijke voet tussen de deuropening zet: dreigen met hel en verdoemenis als je niet mee doet. Dat is nou net die houding die zo’n weerzin tegen de EU-bureaucratie veroorzaakt. Rn dat verdomde neoliberale gedram natuurlijk.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 7 juni 2006 @ 2.59 uur

 26. Correctie: “Rn” is natuurlijk “En”.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 7 juni 2006 @ 3.01 uur

 27. Ik vraag mij af wie deze groep meest ex Clingendael prominenten heeft samengesteld?
  De 2e kamer?
  Mogelijk een denktank die een brede afspiegeling vormt van de kamer of een selectieve commissie die het gedachtegoed van neoliberale voorstanders vertegenwoordigt?
  Beide is mogelijk.
  Dit geeft eens te meer aan dat de “volksvertegenwoordiging” ( dit is een van de mooiste woorden in de Nederlandse taal) het volk niet meer vertegenwoordigt.
  Deze kwestie – van referendum tot aan dit rondetafelgesprek – is van cruciaal belang voor de democratie.
  De hoogmoed.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — woensdag 7 juni 2006 @ 5.56 uur

 28. ook goedemorgen

  allereerst zal NL nooit uit de Eu stappenof weggestuurd worden, dat kunnen ze zichniet veroorloven. Waar vind je een andere idioot die bereid is het meeste te betalen, altijd overal mee eens is, het braafste jongetje van de klas is.

  14 schrijft dat we 80% binen de EU verdienen. Ja, en? koop en verkoop is volgens mijn economie een kwestie van vraag en aanbod, niet van eu en niet eu. Wij kopen ook massaaal spullen uit niet eu landen en omgekeerd.

  Maar we kunnen al die argumenten voor en tegen wel weer over tafel laten gaan, dat is hier toch niet het issue. HET VOLK WORDT WEER EENS GEPASSEERD, daar hoor ik niemand over. Onze volksvertegenwoordiging heeft zijn belofte gehouden (hum hum) en een internetenquete gehouden. En nu rammen we die grondwet er even snel door voor er een nieuwe regering komt.

  Het braafste jongetje uit de klas heeft een keer naast de pot gepiest en zal zo snel mogelijk door het slijk gaan om weer de braafste te worden. De Nederlandse bevolking heeft nee gezegd omdat het ballen heeft. De enige met ballen in Den Haag is Rita Verdonk (brrrr)

  Reactie door ipuntje — woensdag 7 juni 2006 @ 7.06 uur

 29. Ad heeft gelijk als hij zegt dat veel landen gewoon te laf zijn een referendum te houden over de “grondwet”. Bang voor de uitslag.

  stephan beweerd dat het slecht voor NL zou zijn als we uit de EU zou stappen / gezet. Kan iemand me dan uitleggen waarom het met niet EU landen Noorwegen en vooral Zwitserland het eigenlijk best goed gaat??

  Reactie door Jan — woensdag 7 juni 2006 @ 7.46 uur

 30. @Ahap

  Dit heet van uw zijde: niet nadenken en termen gebruiken die onjuist zijn. N-Korea, Cuba, islamitsche staten etc hebben een dictatuur. Gebruik de definities juist anders verwatert de discussie.

  Reactie door Jacintha — woensdag 7 juni 2006 @ 9.21 uur

 31. @ad

  Vooral afwachting ivm het het nederlandse en franse nee, waarom 2 referenda of besluiten nemen als naar alle waarschijnlijkheid de “grondwet” moet worden aangepast/herschreven.

  Reactie door Stephan — woensdag 7 juni 2006 @ 9.30 uur

 32. @ReneR

  Ja, laat ons de staat maar opheffen, als het grotere geheel ons meer voorspoed kan brengen, dat is in Nederland al eerder gebeurt toen de relatief grotere autonomie van de provincien werden opgeheven. Dus waarom niet taken van het kleine Nederland overdragen waar we als klein land toch geen botten kunnen breken. Defensie en buitenlandbeleid.

  Reactie door Stephan — woensdag 7 juni 2006 @ 9.34 uur

 33. Onder het mom van democratie wordt veel gesjoemeld en gedwongen.

  Hoe komt het toch dat men het volk wil laten meedenken en de uitkomst hiervan niet kunnen accepteren.

  Arrogante acherbakse autoritaire machtswellustelingen eigen!

  Reactie door e.krul — woensdag 7 juni 2006 @ 9.37 uur

 34. @Ed Sorrento

  Buiten je ad hominem reactie, stip je wel een intressant punt aan, blijkbaar zie je dus ook wel de voordelen van de EU, als je het eventueel uittreden van Nederland als “hel en verdoemenis” beschouwd.

  Reactie door Stephan — woensdag 7 juni 2006 @ 9.37 uur

 35. @ipuntje

  We betalen per hoofd van de bevolking het meest, niet absoluut omdat we maar met ons 16 mln zijn, itt duitsland die een bijdrage betaald voor 80mln

  Juist de eenvoud van het exporteren en bescherming van de binnenlandse markt zorgt er voor dat de handel met de EU zo belangrijk is.

  Wat als Nederland blijft dwarsliggen wat zou dan het gevolg kunnen zijn, een intressante vraag!

  Reactie door Stephan — woensdag 7 juni 2006 @ 9.42 uur

 36. Wat mij opvalt aan sommige landen, zoals inderdaad Zwitserland en Noorwegen, is dat ze zich weinig laten zien op het (politieke) toneel.Intussen varen ze hun eigen koers en bepalen voor een groot deel hun eigen interne ontwikkeling zonder zich helemaal los te maken van het grote geheel.Ze rennen niet blindelings achter alle schreeuwers aan.
  Ik persoonlijk vind dat een prachtige eigenschap: zelf nadenken (als mens, als land) eigen beslissingen durven nemen en niet alleen met het hoofd. Ook het hart erbij betrekken wordt ongetwijfeld de opdracht van de toekomst.Het hart “denkt” anders, grootser en overziet consequenties het hoofd denkt in vaak benauwde kringetjes rondom het ikje en misschien een klein groepje daar omheen, maar niet veel verder.Zo ervaar ik het.

  Reactie door Hanneke — woensdag 7 juni 2006 @ 9.43 uur

 37. @Jan

  De zwitsere economie is onvergelijkbaar met de Nederlandse, veel minder op export gebasseerd, daarbij moet je ook in het achterhoofd houden dat Zwitserland geen wereldoorlog heeft meegemaakt dat geeft ze een economische voorsprong, maar zelfs in zwitserland gaan er stemmen op om lid te worden van de EU.

  Reactie door Stephan — woensdag 7 juni 2006 @ 9.46 uur

 38. Pechtold pleit ervoor om opnieuw te bekijken, of het Nederlandse leger onder de omstandigheden die er nu in Afghanistan zijn, hun voor genomen missie wel kunnen uitvoeren.

  Hun missie is rust en en opbouw in de regio.

  Het antwoord is natuurlijk dat, dat een misplaatste opdracht is op dit moment.

  Pechtold heeft alweer gelijk en men probeert hem weer de mond te snoeren.

  wat raar toch dat men liever mensen een opdracht geeft die inmiddels achterhaald is, dan op de veranderde situatie in te spelen en opnieuw een conclusie te trekken.

  Kennelijk zijn mensenleven minder waard dan je mening te herzien!

  Ik vraag mij af wie Pechtold zal gaan steunen en vragen gaat stellen in de kamer?

  Reactie door e.krul — woensdag 7 juni 2006 @ 9.54 uur

 39. iedere dictatuur heeft stromannen!of niet stephan .
  in een democratie beslist de bevolking .in o.a nederland hebben wij een duidelijk nee uitgesproken tegen de eu grondwet !
  dan gaat het verhaal niet door .simpel!
  VOORDELEN VAN DE EU!
  1.de door de nederlandse bevolking opgebouwde sociale voorzieningen worden uitgehold of verkocht aan (buitenlandse )verzekerings maatschappijen
  2.gezamelijk asielbeleid/immigratie beleid.kan bv spanje weer 10duizenden spaanssprekende asielzoekers/imigranten naturaliseren en de eu inzenden om nog goedkoper als de polen te gaan werken .
  3.ontwikkelingshulp zal gegeven worden door ,sociale,?bedrijven die voor (weder)opbouw van ontwikkelingslanden naar hun keuze (olie ,gas,diamanten )zullen verzorgen.
  4.zal de gasrekening van mijn russiche leverancier via india aan mij verstuurd worden zodat mijn buurman en ik (beide werkloos)meer tijd voor de kinderen hebben .zodat de kinderopvangfabrieken ook kunnen sluiten.
  5.kunnen we onze milieu/uitstootrechten eindelijk europees regelen zodat de zware luchtverontreining o.a in zuidoostbrabant gelegaliseerd is .(je bevolking vergiftigen zonder vergunning is illegaal !toch)
  6.kan ik eindelijk eens op vakantie naar franrijk omdat mijn zorgverzekeraar daar een contract met het ziekenhuis heeft voor mijn operatie .uiteraard heb ik een korting op de verblijfskosten van het hotel voor mijn vrouw .en word mijn kind gedurende deze week verzorgd op school door leraren .
  7.kan ik mijn bedrijf sluiten omdat buitenlandse bedrijven met de in hun land geldende papieren (in de meeste gevallen minder dan de in nederland geldende eisen)zich hier goedkoper en met slechtere arbeidsomstandigheden kunnen vestigen .
  8.krijgen straks de vuilnis uit duitsland/frankrijk zodat we het witgoed en o.a accus zelf ontmantelen (vooral accuzuur.zwavelzuur)is een uitstekend middel om de gemiddelde leeftijd van de voor dit werk ingezette uitkeringsgerechtigde naar beneden te halen .dus op den duur goedkoper.
  9.kan rita,jp,bos,pechthold,rutte,zalm,brinkhorst overgeplaatst worden naar de rest van de corrupte kliek.

  NADELEN VAN DE EU !
  1.we blijven met onze nationale spaarpot zitten (pensioen fondsen)
  2.onze verzorgingsstaat blijft gehandhaafd.
  3.we blijven met onze eigen beschaafde rechtspraak (grondwet) zitten.
  4.blijven verandwoordelijk voor ons eigen milieu en de oplossing daarvan .
  5.moeten onze bevolking weer fatsoenlijke scholing geven omdat we weer zelf moeten werken .
  6.moeten we iedere 4 jaar onze eigen verkiezingen houden (DEMOCRATIE)
  7.blijf ik nederlander met een eigen identiteit en cultuur
  8.hoeven we geen E.K VOETBAL MEER TE HOUDEN !!!!!!!!!!(wat ik persoonlijk een verademing zou vinden .

  maar stephan zie ik het nou verkeerd .schrijf ik het verkeerd,snap ik het niet,of ben ik gewoon stom .net als die andere 16 miljoen!
  NEE WASHET,ISHET,EN BLIJFT HET .
  ZONDER GRONDWET KAN MEN GOEDE AFSPRAKEN MAKEN!!!!!!!

  Reactie door ,texas,henkie — woensdag 7 juni 2006 @ 10.12 uur

 40. Waarom zou Nederland niet uit de EU stappen?? Op het moment zie ik slechts voordelen. Ga een vrijhandelszone aan met de EU, willen ze zelf dan ook wel vanwege invoerhaven rotterdam, en we zijn even ver als nu. Alleen zonder de enorme invloed die eigen zeggenschap aan alle kanten ondermijnt. Stem met de EU mee, als NL al ergens over kan stemmen op een int. forum, wanneer je dat wil en voor de rest, gelijk Noorwegen, gewoon zelfstandig zijn.

  Reactie door chantal — woensdag 7 juni 2006 @ 10.25 uur

 41. dit zeg ik hier nu al een paar maanden en telkens is het niet waar,zie ik het verkeerd,en krijg ik inhoudelijk heel erg vaak de les hierover gelezen op dit log.
  geeft niets! maar ik moet nu toch gaan zeggen:
  IK HEB HET TOCH GEZEGD!!!!
  en als dit geen volksverlakkerij is dan weet ik het niet meer!
  en we laten het gewoon weer gebeuren,want moties indienen heeft geen zin met 9 zetels…
  zo wAs het toch?????
  ga nou verdomme eens naar voren verdedigen SP, ipv met de punt naar achteren….

  Reactie door iew — woensdag 7 juni 2006 @ 11.04 uur

 42. @texas,henkie

  Er waren ook voorstemmers hoor. je 16 mln gaat dan niet op.

  Reactie door Stephan — woensdag 7 juni 2006 @ 11.51 uur

 43. Dit kabinet heeft volledig de handen vrij tot de volgende verkiezingen.
  Met het Motto van alle drie ,alles mag,ik zeg er niks van.
  Of te wel, wat jij mag, doe ik ook.
  Ik hoor v d Laan gisteren zeggen we moeten er voor staan wat we zeggen.
  Is het mogelijk om deze mevrouw aan te klagen wegens bedriegen van het volk..
  @41
  Ben met je eens iewer, er moet gehakt worden in die kamer.
  Liever als een strijder een motie verliezen, dan als een lafaard er van weg lopen.
  Kom maar in de krant met de moties en leg maar uit waarom.

  Reactie door Jofel — woensdag 7 juni 2006 @ 11.59 uur

 44. Alleen 1 van de eerste regels in het artikel al: “Kamer heeft niets geleerd van EU-referendum”

  Wanneer gaat men nu eens over de kiezer en diens kop in het zand gedrag schrijven!?

  Verder: dit was te verwachtten en die EU grootstaat met provincie NL komt er toch wel.

  Reactie door Barend v.d. Berg — woensdag 7 juni 2006 @ 13.38 uur

 45. Stephan, volgens mij snap je het niet helemaal.

  Handelen met de EU wordt inderdaad makkelijker als je lid bent van die EU. Ik heb alleen geen zin om alle winst daarvan weg te geven aan al die bananenlanden die er nu bij komen. Dat kunnen we met ontwikkelingshulp ook, en dan hebben WIJ de hand op de knip, ipv een stelletje corrupte politici in Brussel.
  Ik heb ook geen zin om een slaaf van Amerika te worden (zoals Blair) en onder het mom van terrorismebestrijding allerlei wetten door te voeren die zelfs Idi Amin nog zouden laten verbleken. ‘Ausweis bitte’, maar dan op z’n Amerikaans. Wat is de gemiddelde Islamiet ermee opgeschoten dat de Twin Towers zijn gevallen? Geen moer. Wat is Amerika ermee opgeschoten? Meer macht, Irak binnenvallen, Afghanistan overlopen, wetten op wereldniveau opdringen, etc. Bush heeft nu precies wat hij wil, en wij zouden een EU gaan vormen naar Amerikaans voorbeeld? Ik dacht het niet dus.

  Samenwerking vind ik uitstekend, en meer dan dat, zelfs noodzakelijk. Maar niet als pion in het spel van een ander.

  Nederland heeft NEE gezegd. Vind jij het normaal dat de grondwet, die we dus democratisch afgeserveerd hebben, ons via de achterdeur weer opgedrongen wordt? Als je iemand laat kiezen, en vervolgens die keus niet respecteert, wat is dan het nut van die keuzemogelijkheid ? Zolang we Nederland een democratie noemen kan dit niet.

  De gehele Nederlandse politiek en Europese polititek lijkt er wel op gericht om alleen maar meer politici aan het werk te helpen. We hebben meer bestuurders dan bestuurbaren, en dat in alle lagen van politiek. En dan straks een politiek stelsel dat niet meer door de bevolking gedragen wordt, maar door de politiek zelf. De grootgrondbezitters zijn terug, en wij als lijfeigenen roepen hoera.

  Nee blijft nee. Smijt er nog maar een referendum tegenaan, dan zul je het zien.

  Reactie door Gerard — woensdag 7 juni 2006 @ 13.58 uur

 46. @ 34 Stefan,

  Ik zie zeker voordelen in Europese samenwerking. We moeten ook blijven zoeken naar nieuwe wegen om ook in de toekomst samen te werken om onze gemeenschappelijke belangen te behartigen.

  Wel was en ben ik nog steeds tegen het voorgestelde en door ons verworpen grondwettelijke verdrag vanwege het ondemocratische karakter ervan en het in dit verdrag ingepakte neoliberale beleidprogramma. Die overtuiging wordt zeker niet minder naarmate politieke leiders gaan dreigen met marginalisering of verstoting van Nederland wanneer men het verdrag blijft afwijzen. Integendeel.
  Dit was de strekking van mijn verwijzing naar de Jehova getuige die niet de bedoeling had om op de man te spelen. Excuses als je het zo hebt opgevat,

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 7 juni 2006 @ 14.51 uur

 47. Ik vind dat Nederland best uit de Europese Unie zou kunnen stappen Nederland moet een economischverbond sluiten met Zweden, Denemarken ,Noorwegen Finland de Baltische staten en Zwitserland en daarna de unie te verlaten want wij hebben er niet zoveel meer in de pap te brokkelen desnoods óók met Belgiè en Luxemburg erbij die drie landen zijn eigenlijk de voorlopers van de Europese Unie geweest want tegenwoordig wordt de unie gedomineerd hoofdzakelijk door Italiè en Frankrijk en ik vind dat de Unie te snel te groot wordt
  Dirk Schuit

  Reactie door dirk schuit — woensdag 7 juni 2006 @ 16.30 uur

 48. 4 Sonja , je moge gelijk aande eeg hebben, desalniettemin verkeert europa al 60 jaar zonder oorlog. Dat is een ander verhaal dan economische belangen van de grootmachten, die wel oorlog voeren.
  Daar dienen wij dus niet aan mee te doen,
  evenmin aan de europese grondwet.
  Want dat gaat het m.i. wel fout.
  met groet

  Reactie door mona — woensdag 7 juni 2006 @ 19.26 uur

 49. mzzzz ik zie dit topic NU AL naar de achtergrond verdwijnen…

  Reactie door iew — donderdag 8 juni 2006 @ 9.40 uur

 50. tja, iew, er zijn vooreen partij nu een keer belangrijkere zaken als politiek, zoals voetbal, voetbal, populariteitspools en paarse krokodillen. Zo speel je je als partij wel in de kijker, toch?

  Reactie door ipuntje — donderdag 8 juni 2006 @ 9.58 uur

 51. @+-47 dirk
  Zwitserland? Een verbond met het land van de graai-geld kluisen!?
  Die staat bestaat ook in de EU met gratie van de daar bankierende bobo’s !

  Reactie door Barend v.d. Berg — donderdag 8 juni 2006 @ 14.16 uur

 52. tsja ipuntje zo gaat het nu al 20 jaar…
  blablabla en niemand die zn nek eens echt durft uit te steken voor de burger,zodat er eens een andere partij gekozen gaat worden.
  ik begin bijna te denken dat we eigenlijk alleen maar een oppositie hebben voor de schijn.
  en dan weer gaan klagen na de verkiezingen[voor de vorm denk ik dan]
  we kunnen niks met 9 zetels… STOP ER DAN OOK MAAR MEE!

  Reactie door iew — donderdag 8 juni 2006 @ 18.14 uur