Zorg is geen telefoon

Topman van de KPN – Ad Scheepbouwer – heeft minister Hoogervorst advies gegeven. De marktwerking in de zorg moet nog sneller worden ingevoerd, net als in de telecommarkt. Agnes Kant verwoordt onze reactie op dit plan uitstekend.

De vergelijking die wordt gemaakt tussen de zorg en de telecommarkt is onzinnig. Zorg is vaak een noodzaak waarvoor je niet vrijwillig kiest, zoals je voor een mobieltje kiest. Een tumor laten verwijderen is toch echt iets anders dan het laten aanleggen van een snelle internetverbinding. Als Hoogervorst de zorg wil verbeteren moet hij niet naar telecombobo’s luisteren, maar naar zorgwerkers.”

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 06 juni 2006 :: 11.44 uur

156 Comments

156 reacties

 1. Dus….

  als de Keuringsdienst van Waren de kwaliteit van vlees wil beoordelen gaat hij naar de bakker….

  Waar zijn we mee bezig hier?

  Dat komt nooit voor de bakker zo…

  Gerry v Rooij

  Reactie door gerry v Rooij — dinsdag 6 juni 2006 @ 11.48 uur

 2. Wil Mr. scheepbouwer ook de politiek in?
  Hij heeft wel mr. blokker allure’s :-)
  Maar inderdaad, de minister mag zeggen ‘waarvan akte’ en vervolgens dienen de vak-lui de ‘problemen beter te stroomlijnen’en laat dhr. scheepbouwer weer lekker dure kpn lijnen verkopen.

  Reactie door Barend v.d. Berg — dinsdag 6 juni 2006 @ 11.49 uur

 3. ik denk dat we niet altijd alleen maar vooruit moeten kijken.
  kijk eesn achteruit en zie waar het is fout gegaan, vergelijk de zorg in nederland met belgie, uiteraard niet zulke mooie gebouwen maar ook geen wachtlijsten. en wel handjes aan het bed.

  Reactie door Peter Lemans — dinsdag 6 juni 2006 @ 11.54 uur

 4. Ad Scheepbouwer ook wel genaamd de koppensneller. Eerst bij de post en toen bij KPN. Bij de ontslagrondes zijn vooral oudere en zieke werknemers gedumpt. Geen wonder dat hij die marktwering nog sneller in wil voeren.

  Reactie door simONE — dinsdag 6 juni 2006 @ 11.57 uur

 5. Ben het met de KPN topman eens. De zorg leent zich IMO erg goed voor marktwerking. Ik denk dat de zorg zich beter voor marktwerking leent dan energie. Daar zit je altijd nog met een netwerk en zo.

  Reactie door Joep — dinsdag 6 juni 2006 @ 12.04 uur

 6. @5 Degene die op Joep willen reageren, wil ik adviseren eerst even 5-6-8-15-25 bij ‘McZorg’ te kijken naar eerdere bijdragen van Joep. Daaruit blijkt dat discussie zinloos is.

  Reactie door Marc B — dinsdag 6 juni 2006 @ 12.09 uur

 7. Uiteraard is discussie zinloos. Dit is ook geen discussie forum. Meer een soort prikboord waar je kattenbelletjes kan achterlaten.

  Ik weiger uberhaupt te discusieren met mensen die op de man spelen (“ben je echt zo dom joep”, ja daarom doe ik universiteit) en alleen maar drogreden kunnen gebruiken

  Reactie door Joep — dinsdag 6 juni 2006 @ 12.11 uur

 8. Bijna kwart zorguitgaven naar psychische ziektes
  Zo dat is mooi om te weten,die telefoons maar eerst uit de verzekering gooien.

  Reactie door Jofel — dinsdag 6 juni 2006 @ 12.12 uur

 9. @7 “Ik weiger uberhaupt te discusieren met mensen die op de man spelen” vandaar je standpunt zeker Joep? En nooit in de politiek of het bedrijfsleven gaan werken!! Daar wordt namelijk constant op de man gespeeld. Bovendien was dat een vraag die je daar citeerde en geen beschuldiging.

  En als je als universitair student niet begrijpt dat ‘de zorg’ niet vergeleken kan worden met een ‘automarkt’ dan denk ik dat Nederland binnenkort kopje onder gaat en helemaal verzuipt.

  Reactie door Marc B — dinsdag 6 juni 2006 @ 12.17 uur

 10. Als een kudde op hol geslagen blinde paarden lopen ze achter en soms voor de marktwerking en privatisering uit met aan de einder het beloofde walhalla van de zakkenvullers en hun kornuiten. Ondertussen wordt het laatste restje solidariteit met veel stampij om zeep geholpen.
  Krampachtig proberen de voorstanders van deze walgelijke verkrachting van onze maatschappij te doen alsof het zo moet en of het niet anders kan. Dat noem ik blind!

  Ps. De universiteit “doen” is geen enkele garantie voor maatschappelijke en/of sociale intelligentie.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 6 juni 2006 @ 12.26 uur

 11. reageer toch even op Youp

  Een van de reden dat marktwerking in de zotg niet goed is is dat er bij een marktwerking alleen goed lopende items erin gehouden worden en zaker waar niks aan valt te verdiener eruit geflikkert worden. Kortom mensen met een zeldzame aandoening waar wel medicijnen of een behandeling voor is worden niet geholpen omdat hier niks aan te verdienen valt. kortom de zorg is een sector waar geld geen rol mag spelen en waar alleen maar kwaliteit geld

  Reactie door wouter — dinsdag 6 juni 2006 @ 12.54 uur

 12. Strakke marktwerking in de de zorg is de ultieme oplossing voor onze problemen: zorg op maat. Zo kunnen specifieke patientgroepen worden behandeld door artsen die zich specifiek richten op een bepaalde ziekte. Minder complicaties, lagere kosten, lagere premies. Denk daar maar eens over na.

  Reactie door B. Lutser — dinsdag 6 juni 2006 @ 13.01 uur

 13. @ Wouter

  Dat hoeft helemaal niet. Aan mensen met een zeldzame aandoening valt best te verdienen als bijvoorbeeld maar genoeg mensen zich verzekerd hebben tegen die aandoening.

  Bovendien is er ook nog zoiets als liefdadigheid. Als mensen compassie hebben met mensen met een zeldzame ziekte zullen ze best bereidt zijn op VRIJWILLIGE basis geld te geven zodat de mensen met die ziekte genezen kunnen worden.

  Dit in tegenstelling tot het gedachte goed van de SP waar alles met DWANG moet gebeuren. Gedwongen arbeidsovereenkomsten, gedwongen betalen voor andere mensen. Ik wordt er niet goed van.

  Reactie door Joep — dinsdag 6 juni 2006 @ 13.02 uur

 14. slechte timing van scheepbouwer. Volgend jaar na de verkiezingen was veel beter geweest, dan hadden ze hem kunnen volgen. nu past het niet. de komende 11 maanden zijn alleen om weer zieltjes te winnen en dat lukt niet met luisteren naar een superkapitalist.

  Reactie door ipuntje — dinsdag 6 juni 2006 @ 13.21 uur

 15. Heeft dat niet eerder te maken met het feit dat een commerciele organisatie efficienter met kosten omgaat dan publieke organisaties.

  Alleen het aantal managers in de zorg is al schrikbarend, en vreet geld dat anders direct aan de zorg zou zijn besteed.

  Marktwerking vindt namelijk niet alleen plaats aan de omzetkant, maar zeer zeker ook aan de kostenkant.

  Reactie door Stephan — dinsdag 6 juni 2006 @ 13.34 uur

 16. Gaat het hiet niet om een advies van een grootgraaier om nog meer graaiposities te creeren?

  Reactie door Drob — dinsdag 6 juni 2006 @ 13.41 uur

 17. en vervolgens hebben we een opta… die ook stekeblind is,en heeft men weer niet in de gaten dat KPN alle providers op hun netwerk gewoon aan het inlijven zijn, en straks weer het volledige monopolie bezitten….

  Reactie door iew — dinsdag 6 juni 2006 @ 13.44 uur

 18. @13
  Joep, je maakt een grapje zeker.
  Ik heb nog nooit zulke onzin gelezen.

  Reactie door Charles — dinsdag 6 juni 2006 @ 13.47 uur

 19. @12 B. Lutser… nou.. in de VS hebben ze echt perfecte zorg op maat. Geweldig!! (O ja… natuurlijk wel alléén als je het kunt betalen. Dát is voor tientallen miljoenen helaas niet weggelegd).

  Heb je nog meer leuke voorbeelden van je theorie?

  Natuurlijk… Denemarken, Finland en Zweden staan alle drie in de top 5 van ‘landen met een goede gezondheidszorg’, óndanks sterke staatsbemoeienis. Denk daar maar eens over na als je naar voorbeelden zoekt die jouw theoretische stelling zouden moeten bevestigen. Dan heb je namelijk tijd genoeg :)

  Reactie door Marc B — dinsdag 6 juni 2006 @ 13.52 uur

 20. Marco B
  Denk eerst eens na voordat je wat roept.
  Het feit dat een hoop Amerikanen de premies niet kunnen betalen heeft niets te maken met het type zorgsysteem, maar alles met de sue cultuur. Als het patienten wordt toegelaten te procederen tegen artsen zijn deze op hun beurt genoodzaakt zich hiertegen te verzekeren. En dat wordt doorberekent in de premies. DAT maakt de gezondheidszorg zo duur en daar wil Bush vanaf, maar dat wist je natuurlijk niet…

  Reactie door B. Lutser — dinsdag 6 juni 2006 @ 14.01 uur

 21. Joep, wat jou betreft mogen we dus terug naar de middeleeuwen waarin de niet vermogende mensen van aalmoezen afhankelijk waren voor zorg.
  Volgens mij vergeet je even dat mensen zich al helemaal scheel betalen aan premies en dat het recht op zorg beschreven staat in de universele rechten van de mens.
  Zoals jij het graag wil, moet je ook niet zeuren dat over pak ‘em beet een decennium of twee de huizen van de rijken zullen branden.
  Ik stond vanochtend redelijk vrolijk op, maar na het bericht gelezen te hebben over de KPN topman, kwam de stoom zowat uit m’n oren.
  Wat een volstrekte idioot die waarschijnlijk ook nog eens een keer een smak geld heeft ontvangen voor deze onzin.
  Straks fijne marktwerking en een hotelachtig “sterren” concept en wij mogen gaan stelen voor een fatsoenlijke operatie.

  Reactie door kaatje — dinsdag 6 juni 2006 @ 14.14 uur

 22. Charles
  Heb je toevallig ook argumenten op zak of blijft het bij wat schelden? Ik beaam dat je schathemeltje rijk kan worden door een verzekeringsmaatschappij op te zetten die zich speciaal richt op gehandicapten of mensen met een bepaalde aandoening. De zorg kan worden ingekocht bij ziekenhuizen die zich speciaal richten op een aandoening. In de VS heb je klinieken die alleen maar liesbreuken opereren. Moet je als chirurg zin in hebben maar toch, ze doen het. Resultaat: de meest optimale behandeling, laagste complicatiecijfers (dus kortere ligduur, dus lagere kosten), maximale efficientie etc etc. Wat is daar in godsnaam mis mee?

  Reactie door B. Lutser — dinsdag 6 juni 2006 @ 14.15 uur

 23. In plaats van kreten als “denk daar maar eens over na” te roepen zou het de SP stemmers sieren als ze zelf eens na zouden denken. Het Sovjet-aanbod model werkt NIET. Falen wordt niet afgestraft. Er is geen belang om patienten goed te bedienen. Zio blijf je altijd in business.

  Reactie door Joep — dinsdag 6 juni 2006 @ 14.25 uur

 24. @22
  dat het voor iedereen toegankelijk en betaalbaar moet zijn…?!
  zeker ook centen zat in de buidel meneer?!

  Reactie door iew — dinsdag 6 juni 2006 @ 14.27 uur

 25. @ Kaatje

  Een idioot wordt niet zomaar topman van een bedrijf van +- 30 000 mensen. Ik denk dat hij een betere CV heeft dan jij. De intelectuele kwaliteiten van Scheepbouwer (en mij en alle andere rechtse mensen) staan hier NIET ter discussie.

  De middeleeuwen hebben er verder niks mee te maken. De techniek als mede de economie zijn oneindig veel verder ontwikkeld en gegroeid.

  Vrije markt-economie werkt!!!!

  Reactie door Joep — dinsdag 6 juni 2006 @ 14.30 uur

 26. iew
  Ik praat niet met mijn buidel, u klaarblijkelijk wel. Mensen, KOM IS DOOR MET ARGUMENTEN

  Reactie door B. Lutser — dinsdag 6 juni 2006 @ 14.32 uur

 27. @ iew

  Mensen die het niet kunnen betalen kan je een overheids toelage geven (maar liefdadigheid zou nog beter zijn) waarmee ze vervolgens samen met een verzekeraar ZELF de zorg kunnen inkopen op de vrije markt. Een soort vouchersysteem zeg maar.

  Daarom ook die martkwerking.

  Reactie door Joep — dinsdag 6 juni 2006 @ 14.33 uur

 28. @22 B. Luster

  Voor zover mensen met een zeldzame aandoening zich kunnen verzekeren,(wat colllectief al niet lukt)dus waarom individueel dan wel.

  Hoeven mensen toch hopelijk niet te gaan zitten wachten op een aalmoes van een of andere rijkaard die zijn geweten wil afkopen. zie 13 Joep.

  En ik geloof nou niet dat een liesbreuk zo’n zeldzame aandoening is.

  Reactie door Charles — dinsdag 6 juni 2006 @ 14.33 uur

 29. @ B.Lutser

  Weet je of ze ook in Australie gespecialieseerde klinieken hebben? Daar wil ik namelijk misschien heen emigreren.

  Reactie door Joep — dinsdag 6 juni 2006 @ 14.35 uur

 30. “Voor zover mensen met een zeldzame aandoening zich kunnen verzekeren,(wat colllectief al niet lukt)dus waarom individueel dan wel.”

  kan je dit toelichten, ik snap het niet…

  Reactie door B. Lutser — dinsdag 6 juni 2006 @ 14.35 uur

 31. @25 Joep
  lul toch niet zo stom!
  vandaar dat ieder bedrijfsplan om vanuit de WAO zelfstandig aan het werk te komen in de prullenbak verdwijnt bij UWV.
  want stel je nu eens voor dat je iemand moet helpen en het kost een klein beetje..

  Vrije markt-economie werkt alleen voor lui die zelf kunnen investeren!
  en voor de ontvangers van belasting!

  Reactie door iew — dinsdag 6 juni 2006 @ 14.37 uur

 32. Joep, mijn cv is uitstekend en ook ik heb leidinggevende functies gehad bij grote internationale ondernemingen.
  Juist ik mag dus stellen dat de zorg gewoon echt niet aan de markt onderheving mag zijn. Wat ik zeker wel vind is dat efficientie in door de overheid gecontroleerde sectoren vaak ver te zoeken is. Als ik niet ziek zou zijn, zou dat ook een baan zijn die ik zou ambieren; kwaliteitsverbetering en een stuk minder bureacratie in de zorg. Zeker ook het afschaffen van de RIO’s staat hoog op het lijstje.
  Het afschaffen van deze draken van bureacratische bolwerken zou voldoende geld opleveren om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden.
  Dat er geen sprake is van incentives in de door de overheid gereguleerde sectoren, is inderdaad een probleem. Zorg moet echter een roeping zijn, net zoals dominee dit is, als je die roeping niet hebt, maar heel veel geld wil verdienen, moet je een ander vak kiezen.
  De keuze is heel fundamenteel. Vind je dat ook arme mensen recht hebben op dezelfde kwalitatief hoogstaande zorg als de rijken? Indien je dit niet vindt, is een discussie ook zinloos, je hebt nu eenmaal mensen die niet willen delen. Ik wil hier eigenlijk ook niet eens een waardeoordeel aanhangen, dat moet ieder voor zich maar weten.
  Zij moeten dan ook fijn miljoenen gaan verdienen in de commerciele sector, maar blijf in vredesnaam van het laatste heilige huisje, de zorg, af met die grijpgrage handjes!

  Reactie door kaatje — dinsdag 6 juni 2006 @ 14.50 uur

 33. Marktwerking in de zorg, vrije markt-economie in zorg aanbevelenswaardig, adviezen van Ad Scheepbouwer voor Hogervorst, wat hangt ons allemaal boven het hoofd vraag je je af.

  Vandaag is het 6-6-6!

  Reactie door e.krul — dinsdag 6 juni 2006 @ 14.52 uur

 34. daarbij heeft Nederland volgens mij geld zat!
  wil iemand hier even uitrekenen wat het de staat heeft opgeleverd sinds het halveren van onze salarissen,met de komst van de euro?
  hoor ik daarom inneens het woord “BEGROTINGSTEKORT” niet meer…?!

  Reactie door iew — dinsdag 6 juni 2006 @ 15.01 uur

 35. iew, dit geld is vanzelfsprekend gereserveerd om hun vriendjes van de grote bedrijven extra belasting voordeeltjes te geven, anders verliezen we onze concurrentiepositie, gaat het licht uit en komt er oorlog…

  Reactie door kaatje — dinsdag 6 juni 2006 @ 15.05 uur

 36. Halveren van salarissen? MUHAHAHA

  Reactie door B. Lutser — dinsdag 6 juni 2006 @ 15.08 uur

 37. @35
  oorlog is het al op veel plaatsen,en het licht gaat hier vanzelf uit als men het niet meer kan betalen…
  maar als iemand dan zo erg in de put komt te zitten dat men een ambtenaar aanvliegt,dan krijg je geen TBS/of ontoerekeningsvatbaar maar ben je tegenwoordig verradicaliseerd vanwege je uitzichtloze positie…
  ik denk namelijk dat veel mensen toch extreem rechts gaan stemmen.
  niet omdat ze extreem rechts zijn,maar om hun onvrede te uiten tegen dit al 3 jaar zittende stelletje elite graaiers,dat niet alleen denkt boven de wet te staan maar zich ook gewoon openlijk zo gedraagd,tegenover de bevolking.

  Reactie door iew — dinsdag 6 juni 2006 @ 15.13 uur

 38. Joep, zelf zorg inkopen!!?? Laat me niet lachen. Voorbeeld: Oma en opa, laten we ze de Vries noemen, kinderloos (voor het geval je de kinderen ervoor op wil laten draaien),beiden ziek, maar niet ziek genoeg voor een bejaardencentrum. Ze wilden graag meegaan met hun tijd en hadden een computertje. Door de enorme premiestijging in de zorg, moest de computer echter de deur uit. Jij wil deze mensen laten zorgshoppen en met een soort van bon bij een verzekeraar aan laten komen! Ze hebben de oorlog nog meegmaakt, met de voedselbonnen, ga je diep schamen.

  Reactie door kaatje — dinsdag 6 juni 2006 @ 15.15 uur

 39. Aan Joep en B. Lutser, wat ‘argumentatie’, hoewel ik niet de illusie heb ook maar iets overtuigends te kunnen brengen.

  @13 Liefdadigheid… Goed idee van je. Maar een beetje jammer dat de mensen met compassie steeds minder geld hebben om liefdadig van te kunnen zijn, dat de compassielozen er met de centen vandoor gaan.

  @22 Wat er mis is in de VS? Hetzelfde als hier, maar dan al langer. Een paar jaar geleden kwam de toenmalige president hier kijken hoe het kwam dat wij het zo goed geregeld hadden. Daar zijn ze daar inmiddels twee verkiezingsrondes verder… Zie alle problemen met onverzekerden in de VS. Liesbreukje, en dan snel een vliegreis boeken naar die éne kliniek die de specialisten gestrikt heeft, tuurlijk, dat gaat ons in Europa vast ook lukken. Wedervraagje aan u; wat is er bij ons mis gegaan, dat wij ons zorgsysteem moesten veranderen?

  Reactie door muffinman — dinsdag 6 juni 2006 @ 15.22 uur

 40. Inderdaad zelf zorg inkopen ?????
  Hoe zit dat met psychiatrische patienten die met een RM opgepakt worden, gaat daar de politie voor lobbiën waar de goedkoopste zorg geleverd wordt?????
  Mensen willen gewoon zorg krijgen op het moment dat ze dat nodig hebben en niet stad en land af waar ze straks nog terecht kunnen.
  “Sorry te ziek, te duur, ga maar naar een volgende instelling”
  Joep, volgens mij kun je beter stoppen met je “universitaire” opleiding en eens beter om je heen kijken wat er in dit land gebeurd.

  Reactie door joker — dinsdag 6 juni 2006 @ 15.25 uur

 41. @20 B. Lutser, lees eerst eens voordat je wat schrijft. Als je iemands naam al niet eens over kunt nemen… of misschien wel wilt nemen… is dat nog erger dan iemand verwijten, die zijn bijdrage met ‘er bestaad’ begint omdat ie toevallig niet zo goed geschoold is als jij, voor de voeten gooien dat je dan zn bijdrage maar niet leest.

  Natuurlijk wist ik allang dat ook dat ‘sue-en’ een negatieve invloed op de premie had. Maar ja… ‘sue-en’ is een onlosmakelijk deel van de extreme markteconomie zoals die in de VS bestaat. Omdat er geen vangnet is moeten mensen zelf de kosten dragen, dus zijn ze er als kritische consument als de kippen bij om fouten, conform de marktwerking, af te straffen. En gezien de torenhoge salarissen etc, zijn de premies ook torenhoog he, marktwerking :) En dat Bush daarvan af wil, komt alleen maar omdat ie zoveel geld in de Irak-oorlog pompt en belastingen verlaagt voor de ‘happy few’ dat er geen geld meer over is voor een fatsoenlijke gezondheidszorg.

  Neemt niet weg dat je dus nog steeds geen enkel voorbeeld hebt aangedragen van een land met een zorgstelsel dat ‘marktconform’ werkt en goed is.

  Reactie door Marc B — dinsdag 6 juni 2006 @ 15.32 uur

 42. Topman is eigenlijk Stropman, want deze marktwerkings-evangelist werpt zich gretig op als de beul van algemeen bereikbare zorg, en dan hangen er weer een paar, en dat zijn ALTIJD de mensen die NIET voor zichzelf kunnen opkomen. Topman is Nopman is stroman, en ook nog op 6-6-6. Enigszins ironisch, maar wel triest. Agnes Kant, fel gekant tegen lullo’s, ballen, blaaskaken en plofkoppen, geeft de topman een schop, en haar doelpunt is mooi man!

  Reactie door Schaapherder — dinsdag 6 juni 2006 @ 15.37 uur

 43. Als je een levens verzekering wil en je bent al wat ouder moet je gekeurd worden,ook moet je alle gegevens van evt. ziektes ,erfelijke eigenschappen enz. opgeven ook als je jong bent.
  Voldoe je niet aan de criteria dan wordt je er niet aan genomen.
  Of de prijs van de polis wordt enorm hoog.
  Dat zijn o.a. de zelfde verzekerings maatschappijen die nu de zorgverzekeringen af sluiten.
  Dat het risico’s uit sluiten om zo winst te maken.
  Die gene die denken dat men voor de ziekenzorg verzekering bij deze maatschappijen een ander winst oog merk heeft,zit naar mijn mening niet op de goede weg.

  Reactie door Jofel — dinsdag 6 juni 2006 @ 15.41 uur

 44. Marco B
  Aha, je wist het dus wel. Maar je wilde me “even uittesten” zeker? Tuurlijk jongen.

  Reactie door B. Lutser — dinsdag 6 juni 2006 @ 15.44 uur

 45. Je gaat uiteraard zelf niet de ziekenhuizen vergelijken. Dat doet de zorgverzekeraar voor je.

  Reactie door Joep — dinsdag 6 juni 2006 @ 15.46 uur

 46. “Marktconform”… hè jakkes, wat een vies woord is dat toch. “Uniform”… ook zo iets. Lutser heeft, conform zijn ontluisterende waanbeeld, betere argumenten dan iedereen die zijn “argumenten” niet accepteert, wat op pathologisch narcisme wijst. Conform zijn syndroom, diskwalificeert Lutser betere argumenten dan de zijne als non-argumenten. Wie van u giet na mijn analyse nog lekkende vaten vol met goede wijn? Niet dat dat niet mag, hoor, maar het is zonde.

  Reactie door Schaapherder — dinsdag 6 juni 2006 @ 15.52 uur

 47. tuurlijk, en de zorgverzekeraars hebben kwaliteit van zorg hoog in het vaandel staan zeker,
  Vandaar dat het met een goed draaiende instelling als Vijverdal met goede en compexe zorg zo slecht ervoor staat. zoals Agnes zei, vijverdal gaat aan zijn succes ten onder.
  geweldig he, die zorginstellingen.

  Reactie door joker — dinsdag 6 juni 2006 @ 15.56 uur

 48. @44 B. Lutser. Wéér geen enkel inhoudelijk argument of antwoorden op vragen :) Sterke discussietechniek… erug overtuigend ook ;)

  Reactie door Marc B — dinsdag 6 juni 2006 @ 15.56 uur

 49. Ja Joep, dat gebeurt nu al in bepaalde mate. Zo worden mensen met een kleinere beurs voor allerlei ingrepen naar Belgie gestuurd, waar ze vlak na de operatie op eigen kosten maar weer naar huis moeten zien te komen. Als je de ingreep in een nederlands ziekenhuis wilt, mag je het verschil zelf bijleggen.

  Reactie door kaatje — dinsdag 6 juni 2006 @ 15.58 uur

 50. De KPN moet op de schop!

  Reactie door Hetty — dinsdag 6 juni 2006 @ 16.04 uur

 51. ad Scheepsbouwe heeft ook KPN onder handen genomen. Dat is te merken. De aandeelhouderswaarde is verhoogd, dat is waar, maar de brieven worden overal rondgestrooit behalve bij het adres waar het thuis hoort.
  Postbodes zijn vervangen die puisterige tieners die met de Ipod nog met hun gedachten bij de zaterdagavend wip zijn.

  Ik heb nog nooit zoveel andere brieven van de buurtgenoten gehad.

  Bellen met de kpn post is zinloos. De postbode zou de brieven komen ophalen maar is is tot drie keer toe niet geweest.

  Stel dit komt in de zorg:

  - een 06 nummer A 0.60ct per minuut waar je je afspraak kan maken voor de behandelig.
  - adverteren met mogelijkeden die je helemaal niet kan bieden
  - verkeerde rekeningen sturen en dan verdienen op een betaalde helpdesk
  - goedkoop personeel inhuren. Kennis niet noodzakelijk.
  - goedkope prijzen in de reclame roepen en dan er nog wat stiekum naheffen.
  - processen aanspannen aan concurenten als ze ook liegen.

  Het wordt nog leuk in de zorg.

  Reactie door Alexander — dinsdag 6 juni 2006 @ 16.04 uur

 52. En Lutser, rechtse rakker, ga om godswil niet “in godsnaam” spreken, want dat klinkt uit jouw mond gek genoeg nogal blasfemisch.

  Reactie door Schaapherder — dinsdag 6 juni 2006 @ 16.12 uur

 53. Een marktconform salaris staat vaak niet in verhouding tot wat de verdiener produceert. Ik heb dus liever een productieconform salaris.

  Dan kunnen de lonen van de handen aan het bed fors omhoog en aangezien de meeste managers in de zorg vooral bureaucratie produceren, verdienen die eerder boetes dan een topsalaris.

  Reactie door M.Hussaini — dinsdag 6 juni 2006 @ 16.14 uur

 54. Een aantal managers moet inderdaad weer wat bijgesteld worden ! Ze zijn de werkelijkheid een beetje kwijt geraakt !

  Stel voor Hoogervorst eens in observatie te nemen .

  Reactie door Fred — dinsdag 6 juni 2006 @ 16.20 uur

 55. @ 22 Lutser

  “Heb je toevallig ook argumenten op zak of blijft het bij wat schelden? Ik beaam dat je schathemeltje rijk kan worden door een verzekeringsmaatschappij op te zetten die zich speciaal richt op gehandicapten of mensen met een bepaalde aandoening. De zorg kan worden ingekocht bij ziekenhuizen die zich speciaal richten op een aandoening. In de VS heb je klinieken die alleen maar liesbreuken opereren. Moet je als chirurg zin in hebben maar toch, ze doen het. Resultaat: de meest optimale behandeling, laagste complicatiecijfers (dus kortere ligduur, dus lagere kosten), maximale efficientie etc etc. Wat is daar in godsnaam mis mee”

  Daar is helemaal niets mis mee. Als een kliniek zich specialiseert in één of meerdere gestandardiseerde handelingen is dit goed. Ze worden goedkoper en beter. Want de kennis blijft in de organisatie en kan intern nog verder verbeterd worden.

  Het probleem onstaat als er managers aan het roer komen die de het medisch personeel onderbetalen, (ambulance personeel die net 9 dollar per uur krijgen) en alleen rijke klanten accepteren omdat dit zo goed voor de winstmarge is.

  Beperkte marktwerking kan weldegelijk werken in de zorg, maar dan moet de overheid (wij) een partij zijn in de onderhandelingen en heel hard en steving kunnen ingrijpen als er iets dreigt fout te gaan.

  Dus verzekeraar lullig doen met hartmedicijenen, vergunning intrekken.
  Hoppa. Niet zeuren.

  De overheid zal het samen moeten doen met het bedrijfleven. Maar de overheid zal de balangen van de kiezer moeten verzilveren, en niet hun eigen baantjes.
  Dus geen dure lijnen bij een niet werkend internet of verkeerde rekening bij de stroomboer, maar gratis.

  Hebben ze de zaakjes niet op orde, ook na een waarschuwing, vette boetes.

  Reactie door Alexander — dinsdag 6 juni 2006 @ 16.23 uur

 56. Joep!!!
  Als zoals jij en de heer Scheepbouwer de zorg marktwerking gericht ziet,bedenk dan
  dat de zorg in een concurentiestelsel zal
  veranderen.concurentie betekend dan voor
  mensen met een smalle beurs minimale zorg.
  Alleen de beter gesitueerden kunnen zich
  dan een kwalitatief goede verzekering
  permiteren.Als diabeet en carapasiént weet
  ik maar al tegoed wat mijn ziekte kost,
  en dan zijn er nog genoeg mensen die er
  nog veel erger aan toe zijn dan ik.
  Gebruik nou eens je gezonde verstand en
  haal die dollartekens eens van je ogen af.

  Reactie door Ben. — dinsdag 6 juni 2006 @ 16.23 uur

 57. Bijstelling van managers gaat vanaf de onderkant !

  Reactie door Fred — dinsdag 6 juni 2006 @ 16.24 uur

 58. hallo u bent verbonden met het antwoord apperaat van 112,
  ook gesponsert en verzorgt door de kpn,
  er zijn nog 8 wachtende voor u..
  blij dat ik er bij weg ben.
  en 50% goedkoper uit ben,of de kpn is 50% te duur.inthernet telefoon.
  is dat de ahum zelfde ad als die in groningen huisgehouden heeft??,
  omdat het meneer??? te ver weg was??tenminste dat zegt zijn chaufeur.

  Reactie door ad — dinsdag 6 juni 2006 @ 16.33 uur

 59. KPN verzorgt uw afspraken om op de wachtlijst te komen bij uw arts .
  Uw noodoproep gaat ook via KPN ,
  Uw foto gaat ook via KPN
  Uw premie betaling gaat via KPN ……………………….KPN
  KPN is om kopzorgen van te krijgen !

  Reactie door Fred — dinsdag 6 juni 2006 @ 16.39 uur

 60. Moet Hoogervorst niet betalen voor dat ADVIES van adje Scheepbouwer ?

  Reactie door Fred — dinsdag 6 juni 2006 @ 16.40 uur

 61. fred, precies. Binnen gemeenten wordt het vragen van externe adviesen steeds sceptischer en nauwkeuriger bekeken ivm de exorbitant hoge kosten. Volgens mij bestaat er al zoiets als een adviesorgaan voor de gezonheidszorg, waar goedbetaalde mensen werken. Helaas zijn hun bevindingen “fout” bevonden door het kabinet. Ik zou graag willen weten of er een budget bestaat voor adviezen en indien ja of dit budget niet drastisch beperkt zou moeten worden.

  Reactie door kaatje — dinsdag 6 juni 2006 @ 16.44 uur

 62. Voor sommige is de telefoon ( GSM ) al een verslavendmiddel geworden : dus er is wel een koppeling tussen de Telefoon en de ZORG !
  Als je niet gebeld wordt door je achterban raak je heel depressief : nu KPN kan daar wat aan doen : door jou op te bellen ,met een leuk zwamverhaaltje .

  Reactie door Fred — dinsdag 6 juni 2006 @ 16.44 uur

 63. Mijn ADVIES : gooi je GSM in een bak met water ;en na deze actie is de koppeling tussen Telefoon en de Zorg ontkopplet

  Reactie door Fred — dinsdag 6 juni 2006 @ 16.48 uur

 64. Ja Joep, dat gebeurt nu al in bepaalde mate. Zo worden mensen met een kleinere beurs voor allerlei ingrepen naar Belgie gestuurd,

  Hier is helemaal niks, maar dan ook niks mis mee. Zeer goed dat de zorgverzekeraars dat doen.

  Maar omdat we een vrije markt hebben zullen er verzekeraars komen die polissen aanbieden zodat je alleen in Nederlandse instellingen geopereert wordt. Die polis is uiteraard duurder maar je hebt nu WEL keuzevrijheid.

  Reactie door Joep — dinsdag 6 juni 2006 @ 16.53 uur

 65. keuzevrijheid had je al : nu zijn bijna de premie van alle zorgverzekeraars dezelfde ;
  dus je heb niet zoveel keuze meer !

  Reactie door Fred — dinsdag 6 juni 2006 @ 16.57 uur

 66. ik had helemaal geen keuzevrijheid.

  Reactie door Joep — dinsdag 6 juni 2006 @ 17.00 uur

 67. meen me te herinneren dat kpn al jaren geen omzetbelasting hoeft te betalen ?
  de verzekeringsklootzakken beginnen al met hun verdeel en heers taktiek .
  na het onderzoek dat psychise ziekten een groot deel van de ziektekosten uitmaken .
  zijn de ouderen,chronischzieken ,babys(worden tenslotte geboren dus kosten geld terwijl ze nog geen premie betaald hebben de krengen .toch?
  dit land word niet meer wakker!
  lekker elkaar de schuld geven en HOOGERVORST EN HANS WIEGEL LIGGEN IN EEN DEUK!!!!!

  Reactie door ,texas,henkie — dinsdag 6 juni 2006 @ 17.00 uur

 68. Ad Scheepbouwer heeft alleen maar Mulo gedaan dus zijn CV zal wel gevuld staan met Brede ellebogen, voorrang van rechts en Vitame R.

  Ik denk dat de uitspraak wel een hielelik zal zijn aan de VVD. want die waren toch nog kwaad omdat KPN Nozema overnam? Hij zal waarschijnlijk de VVD wel nodig hebben de komende maanden. Overigens hoop ik dat de aandeelhouders van KPN ook net zo tevreden zijn over de ontwikkelingen van KPN als Ad, want over de laatste 10 jaar berekend valt er niet zo veel te lachen voor die groep.

  Reactie door Gerrit — dinsdag 6 juni 2006 @ 17.02 uur

 69. Joep zoals je zelf impliciet aangeeft, heeft de kleine man met de kleine beurs dus helemaal geen keuzevrijheid meer, omdat de beurs nu eenmaal niet voldoende gevuld is. Voor het overige verwijs ik naar mijn bijdrage onder 32. Geef maar eens een eerlijk antwoord op mijn fundamentele vraag.

  Reactie door kaatje — dinsdag 6 juni 2006 @ 17.07 uur

 70. @67

  Daar staat dan weer tegenover dat die BTW jou niet in rekening wordt gebracht. de BTW wordt namelijk niet opgebracht door bedrijven maar door particulieren.

  Reactie door Stephan — dinsdag 6 juni 2006 @ 17.07 uur

 71. Ik zat te denken, beste Ad. Waarom betaal ik bij KPN nog steed EN abonnementskosten EN betaal ik per minuut aan gesprekskosten terwijl dat helemaal niet hoeft daar de kosten van transmissie niets kosten en de infrastructuur feitelijk verhaalbaar is op het abonnement?
  Dat is om het bedrijfsresultaat van KPN op te krikken, ten koste van de martktwerking, aangezien KPN er alles aan doet om enige vooruitgang in het gratis bellen zo effectief mogelijk tegen te werken om de aandeelhouders nog enigzins tegemoet te komen.

  Reactie door Gerrit — dinsdag 6 juni 2006 @ 17.12 uur

 72. beste mensen lees ook mijn post bij 17. nog eens…
  XS4ALL bv is nu partner[ingelijfd] van KPN,maar men betaald nog steeds voor de huur van de koperlijn aan KPN…
  die koperlijn die is betaald met belastinggeld….
  sinds waneer betaald een partner huur?? als men van hetzelfde bedrijf is???????
  dit word dus lekker doorberekend aan de klant!

  Reactie door iew — dinsdag 6 juni 2006 @ 17.12 uur

 73. Zo kan je via werkbedrijven flinke winst maken : deed Bill Gate dat ook niet ?

  Reactie door Fred — dinsdag 6 juni 2006 @ 17.15 uur

 74. voor Joep en B. Lutser

  Nobelprijzen en miskopen
  door: Rolf Schöndorff (NRC van 12 november 2001)

  Het prijsmechanisme wordt vanouds bejubeld door economen. Ze hebben die euforie aardig op de politici weten over te dragen. Wat is er mooier dan ‘de markt zijn gang laten gaan’ of ‘het aan de markt overlaten’? De onzichtbare hand richt de economie in overeenkomstig de wensen van de consumenten. Maar de economen hebben de politici vaak onvoldoende duidelijk kunnen maken dat markten ook fouten maken. Een goed werkend prijsmechanisme veronderstelt dat er tegenover zeer veel vragers ook zeer veel aanbieders staan, dat de markt volkomen doorzichtig is en dat nieuwe aanbieders zich onbelemmerd kunnen vestigen. Wie wel eens om zich heen kijkt weet dat er nogal wat markten zijn waar het aanbod in handen is van een of enkele aanbieders, die daardoor een machtspositie hebben. Zo zijn er nog wel meer tekortkomingen van het marktmechanisme of marktimperfecties te noemen.
  Een transparante markt bijvoorbeeld veronderstelt dat elke koper en verkoper steeds volledig geïnformeerd is over alles wat voor zijn transactie van betekenis zou kunnen zijn is. Ook op dat gebied wil het er nog wel eens aan schorten. Soms is er van onvolledige informatie bij een van de partijen sprake, de een weet meer dan de ander. We spreken in dat soort gevallen van asymmetrische informatie. We komen dit bijvoorbeeld tegen bij ziektekostenverzekeringen, bij loononderhandeling, op financiële markten en bij het kopen van een tweedehands auto.

  George Akerlof kan als grondlegger worden gezien van de fameuze theorie van de lemon, de miskoop op de tweedehands automarkt. Stel dat er op die markt twee soorten auto’s worden verhandeld: auto’s in goede conditie en auto’s met allerlei gebreken. Neem aan dat de koper van een gebruikte auto voor een goed exemplaar 20.000 gulden over heeft en voor een slechte niet meer dan 5.000 gulden. De verkoper van dit kneusje zou tevreden zijn met 4.000 gulden, de verkoper van het prachtexemplaar wil er minstens 18.000 gulden voor ontvangen. Als de kopers precies wisten wat voor vlees ze in de kuip hadden dan zou er gehandeld worden op zeg 19.000 gulden voor de goede en 4.500 gulden voor de slechte auto. Maar de kopers kunnen in het algemeen de goede en de kwade exemplaren niet uit elkaar houden. Er is dan dus maar één markt voor tweedehands auto’s met een gemiddeld prijsniveau van zeg 12.500 gulden. Dat ligt ruimschoots onder de 18.000 gulden die de verkoper van de goede auto wil ontvangen. Die biedt zijn auto dus niet aan op deze markt. De slechte exemplaren drijven zo de goede uit de markt. Er blijft alleen een wrakkenmarkt over.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 6 juni 2006 @ 17.18 uur

 75. Alexander
  Die managers mogen ze van mij ook overboord kieperen. Martwerking kan prima zonder doodregulering.

  Reactie door B. Lutser — dinsdag 6 juni 2006 @ 17.18 uur

 76. @64 Joep, keuzevrijheid, altijd goed! Maar mijn tandarts en huisarts moet ik tegenwoordig voorschieten, en mijn zorgverzekeraar kan dat ook niet helpen zeggen ze als je ze na twintig minuten ‘niets-aan-de-hand-maak-je-niet-druk-muziek’ eindelijk écht iemand aan de (KPN-)lijn krijgt.
  Ik heb niet gestudeerd maar kan gelukkig wél lezen, schrijven en bellen/internetten. Ik heb nog geld voor telefoon- en internetkosten. En ik ben gelukkig niet ziek….(klopklopklop)… Ik heb wel steeds minder tijd om voor anderen in te springen, omdat er overal veel (onbetaalde, niet declarabele en niet-bonus-gerelateerde) privetijd in gaat zitten doordat ik moet gaan ‘kiezen’ bij wie ik wat verzeker, hoe ze nu weer heten, wat het telefoonnummer is na de laatste naamswijziging en hoe lang het duurt voor ik iemand kan spreken die antwoord heeft op vragen over die verzekering. Maar die zoeken het dan helemaal voor me uit (dat neem ik dan graag aan en dan mag ik eventueel voor behandeling op en neer naar Belgie en dan komt uiteindelijk alles weer goed… Je zou er ziek van worden, of op z’n minst landurig overspannen van raken.
  Keuzevrijheid is voor mij iets anders als ‘bereikbare zorg’. Dus graag nog een argument waaruit ik overtuigd zou kunnen raken dat deze vorm van ‘vrije marktwerking’ in de gezondheidszorg uiteindelijk béter is voor de volksgezondheid in het algemeen (en niet voor een afgestudeerd iemand met tijd, geld en een liesbreuk).

  Reactie door muffinman — dinsdag 6 juni 2006 @ 17.19 uur

 77. Als je zorg nodig heb rij je direct naar een ver afgelegen ziekenhuis !

  Reactie door Fred — dinsdag 6 juni 2006 @ 17.21 uur

 78. Dus als ik straks een zorgverze
  kering afsluit krijg ik dan ook een PC of PDA bij de polis?
  Oh en gratis zorgminuten? Nee dat denk ik niet.

  Reactie door Ronald Hoogenboom — dinsdag 6 juni 2006 @ 17.25 uur

 79. Veel mensen die zorg nodig hebben, zijn niet in staat zelf de juiste keuzes te maken (denk hierbij aan mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische patienten). Ik vraag me af hoe de zorg als markt voor deze mensen gaat werken, ik kan me niet voorstellen dat er voor hen verbeteringen zullen optreden. Verder vind ik het zeer schadelijk minder vermogende mensen een aalmoes zouden moeten krijgen voor hun zorg (zorg is een recht!!), moeten deze mensen nog erg dankbaar zijn?
  Ik denk wel dat er teveel bureacratie is in de zorg op dit moment. Er zijn teveel mensen actief in het management en te weinig mensen op de werkvloer, hoewel ik geen pasklaar antwoord heb om dit te verbeteren, weet ik wel dat het niet goed is om de zorg commercieel te maken.

  Reactie door Carolien — dinsdag 6 juni 2006 @ 17.28 uur

 80. …hahaha, Fred…! Jammer alleen dat de verpleegsters en artsen die het échte werk doen in die verafgelegen ziekenhuizen steeds vaker hier komen werken, omdat ze hier meer betaald krijgen als daar…. hahahaha…. vrije marktwerking… waar is die markt nou toch? Daar waar het geld is… Maar waar is het geld? Nét geinternetgebankierd naar de andere kant van de bol….oef… Je kunt je hele leven bezig zijn… ik ga maar even rustig thee zetten! Muffin erbij?

  Reactie door muffinman — dinsdag 6 juni 2006 @ 17.28 uur

 81. Kan de SP, Agnes Kant voorop, aan Hoogervorst geen motie of voorstel indienen om hem door zorg-deskundigen te laten voorlichten en adviseren ipv telecom-economen ? De keuze van Hoogervorst voor Scheepbouwer verraadt zijn preoccupatie met de economische kant ervan, maar hij verliest de zorg kant uit het oog.

  Kunnen Kant en Marijnissen daar in de Kamer de handen niet voor op elkaar krijgen ?

  Ik ben het helemaal eens met de SP dat dit onzinnige vergelijkingen zijn. Zorg kun je ook niet vergelijken met het reilen en zeilen van de aandelenmarkten.

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — dinsdag 6 juni 2006 @ 17.36 uur

 82. edje
  Dank je, ben zwaar onder de indruk van je kopieerkwaliteiten.

  Reactie door B. Lutser — dinsdag 6 juni 2006 @ 17.51 uur

 83. Regeren is een kunst, geen enkele studie kan voorkomen dat je niet verkozen kunt worden.Als je maar genoeg stemmen heb verworven. Modern is nu, om maar iets te roepen, aandacht te trekken van de mensen, ook al is het de grootste onzin. Het geeft in elk geval bekendheid en dus meer kans op een ministerpost. Affiniteit met gezondheidzorg is geen pre voor deze baan.
  Zo ook nu bovenstaand rapport cq advies. Waarom iemand kiezen die van wanten weet, iemand uit de zorg. Nee, beter is juist iemand te kiezen die hier te weinig van af weet, dan roep je in elk geval een zinnige discussie uit, zonder er zelf al te veel over te hoeven nadenken.
  Vraag aan de burger wat er zo verbetert moet worden aan de zorg. Dan heb je al een deel van het onderzoek en advies binnen.
  enfin: gezondheidszorg wordt geen warm hart te bedeeld. In tegen stelling tot andere overheidsfacetten. Aan zieke mensen kun je niets verdienen. Ziekte is de moderne a-productieve arbeider die vooral geweerd moet worden.Zeker met de komende vergrijzing van de bevolking. Die moet maar zuiniger omspringen met ziek-zijn en worden. Laat ze gewoon doorwerken, dan kunnen ze minder ziek worden en hebben ze minder tijd om te shoppen voor goede zorg. binnen gezinnen kan dan geconcurreerd worden wie hun oma, opa, moeder of vader of.ander familielid kan gaan verzorgen, want de gezondheidszorg van nederland is wegbeconcurreerd.

  Reactie door apenstier — dinsdag 6 juni 2006 @ 18.00 uur

 84. Ad Scheepbouwer mag adviezen over de zorgmaarkt geven?!? Leuk,zeg.

  In de trant van: borstvergroting + gratis mobieltje t.v.v….?

  Dikkedarm spoeling met aantal urten gratis internetten? enz..

  Is Hoogervoorst dan een tekenfilmfiguur geworden?

  Help me begrijpen hoe de weblog van Jan zulke autistische figuren als @7 steeds aantrekt? Die is gewoon een egotripper/mafketel. Hoef je niet de dikkevandale na te pluizen om achter de definitie van autisme te komen, lees de bijdragen van de decadentie, sorry joepcadentie.
  Fijne universitaire product, zeg.

  Reactie door walking bull — dinsdag 6 juni 2006 @ 18.15 uur

 85. Laat die zakkevullers maar adviseren, wat dacht je hiervan. Zo doen de ouwejongens, krentebroodfiguren dat.

  “Voormalig UWV-topman Tjibbe Joustra krijgt een bonus op zijn UWV-salaris. In maart 2004 vertrok hij als topman bij de uitkeringsinstantie na een conflict met minister De Geus van Sociale Zaken. Maar hij staat nog steeds op de loonlijst. Joustra werkt nu op detacheringsbasis als Nationaal Coördinator Terrorismebesrijding.” http://www.nu.nl

  Wat zijn we toch een onozelaars, lekker he telekens weer genaaid worden, dag in dag uit. En als je zorg nodig hebt kun je een spuitje krijgen als je geluk hebt.

  Dat ze toch de pleuris krijgen en wel snel!

  Reactie door Johan Smeets — dinsdag 6 juni 2006 @ 18.18 uur

 86. Waarom geeft de sp eigenlijk geen adviezen aan de KPN, over goedkoper bellen bijvoorbeeld, expertise is niet nodig.

  zo heeft een huisarts ooit eens op medisch advies aangeraden een kind op een andere school te plaatsen. toen ik de ouders aanraadde op pedagogisch advies elke dag een aspirientje te slikken werd de huisarts kwaad!

  Reactie door ipuntje — dinsdag 6 juni 2006 @ 18.32 uur

 87. Nou meneer KPN, ik zal je raad wel moeten opvolgen. Als ik een hartaanval krijg ga ik eerst eens uitgebreid uitzoeken welk ziekenhuis daqt probleem het best oplost. Vervolgens ga ik uitgebreid over de prijs onderhandelen.

  En natuurlijk ook als ik na een verkeersongeluk op straat lig te bloeden. Je moet heus niet denken dat ik dan zo maar in de eerste beste ambulance ga liggen. Eerst wil ik een evaluatierapport over de kwaliteiten van de bemaning doornemen en de rijkwaliteiten van de chauffeur. Stel je voor dat die cahueffeur een ongeluk veroorzaakt, dan lig ik toch maar goed dood te bloeden. Nee dus, eerst onderhandelen.

  Reactie door Drob — dinsdag 6 juni 2006 @ 18.59 uur

 88. Nou dit is nu echt een leuk bericht en ik zal vertellen waarom. De heer Scheepbouwer heeft ooit beweerd in het blad OPZIJ dat vrouwen geen ambities zouden hebben. Dit mag hij natuurlijk van mening zijn en hij heeft er ook enkele reacties opgehad waarop hij een aantal vrouwen van die reacties heeft uitgenodigd bij hem op kantoor. Eén van de “gelukkigen” was ikzelf en heb uitgebreid met hem gesproken. Uiteraard had ik als ambitie vrouw ook een projectplan bij me. En ja ik mocht naar de volgende ronde om het plan bij de Raad van Bestuur neer te leggen. De tweede ronde werden de alloude trucs uitgehaald. Een uur spreektijd maar met een uitgebreide lunch voor je neus tegenover een snotneus van begin dertig. Een positie die vrouwen in dit land op dat niveau gewoon kunnen schudden. Kortom een keus uit twee waarbij je altijd de tegenpartij beledigd, of je eet je lunch niet op of je kunt niks zeggen. Tja ik heb ervoor gekozen om de overheerlijke lunch te laten staan en het projectplan uit te leggen. Uitkomst……..niet commercieel genoeg met volstrekte kulargumenten zoals………een te groot maatschappelijk doel. Nog even over en weer gemaild dat de telefoon ook uitgevonden is als communicatiemiddel en groot maatscahppelijk doel was maar goed het mocht allemaal niet baten. Nu lees ik tot mijn grote verbazing dat Scheepbouwer als adviseur gevraagd word voor de zorg terwijl hij nog nooit een “kont” (sorry) gewassen heeft. Het maakt me eigenlijk wel een beetje woest omdat de zorg toch merendeel door vrouwen gedaan word op de werkvloer en er wel degelijk ambitieuze vrouwen rondlopen (ze hoeven niet allemaal ambities te hebben, hebben mannen ook niet). Hierbij daag ik Hoogenvorst en Scheepbouwer opnieuw uit als zeer ambitieuze vrouw met heel veel ervaring in de zorg en management dit gesprek opnieuw aan te gaan want ze weten blijkbaar echt niet waarover ze het hebben. Ik hoop Jan dat je kunt regelen om nu eens een krachtige vrouw naar voren te schuiven zodat al die zorgwerkers eindelijk krijgen wat ze verdienen, wwardering en mensen die echt weten waar ze over praten. Ik hoop dat deze uitdaging opgepakt word en anders moet ik inderdaad zoals in Tegenlicht te zien was wachten op 2010 en dat is dat de babyboomers als de heer Scheepbouwer heel snel het veld verlaten voordat er ongelukken gebeuren.

  Reactie door Ninka — dinsdag 6 juni 2006 @ 19.10 uur

 89. Zal het dan hier zo zijn dat als een persoontje in dit geval Scheepbouwer iets roept de minister dit voor waar aanneemt?
  Kunnen ze de hele 2de Kamer wel naar huis sturen want die lullen hier al jaren over en krijgen geen poot aan de grond.
  Dit kan toch niet de bedoeling zijn van een DEMOCATIE.
  Mooi land hier met zulke leiders !!!!!!!!

  Reactie door fransiscus — dinsdag 6 juni 2006 @ 19.10 uur

 90. @Joep, als ik jou reactie´s zo lees op marktwerking in de zorg zou ik zeker NIET naar australie gaan emigreren.

  Ja de basis (minimale)zorg is gratis, maar voor de rest van de sociale voorzieningen zul je echt zelf moeten zorgen door verzekeringen.

  Daar geld echt het principe van “hij die niet werkt zal niet eten”

  Reactie door Ronald — dinsdag 6 juni 2006 @ 19.24 uur

 91. @86
  Denk inderdaad dat dit de bedoeling is.
  Maar dat doet die Minister al heel lang wat het kapitaal roept,doe ik.
  Volgens mijn moet de minister ook anders om gaan zitten ,met de kont naar de 2de kamer leden toe.
  Maakt het wat makkelijker voor een groot deel om er in te kruipen.

  Reactie door Tokkie — dinsdag 6 juni 2006 @ 19.27 uur

 92. Ik weiger ziek te worden.
  Ik weiger in een ziekenhuis opgenomen te worden.
  Ik weiger in een Psychiatrie opgenomen te worden.
  Ik weiger te sterven, want dat kost allemaal geld en dan ben ik mijn noclaim kwijt.
  Ik denk aan al die mensen, die in het verleden voor een habbekrats in de gezondheidszorg gewerkt hebben met plezier en zorg, hoe zou het met hun noclaim gesteld zijn.

  Reactie door Sunny Boy — dinsdag 6 juni 2006 @ 19.29 uur

 93. iew 72,ga daar dan bij weg en telefoneer en inthernet stukken goedkoper en tich keer sneller,,en oo ja kpn heeft het ook maar dan kost het zelfde +- 59 euri..

  texas henkie goed gezien dat onderzoek,,
  straks komen de twee nog met hun vaders iede’en,,,
  of denken ze al zo,
  woont er een niet in drente,,hij is vast aan het kijken hoe die het kamp weer op kan bouwen,

  Reactie door ad — dinsdag 6 juni 2006 @ 19.43 uur

 94. Hoi Sunny Boy.
  Ben net na 20 jaar de zorge weer ingegaan(werken)
  En met mijn no-claim is het precies zo gesteld als die van mijn patienten……….

  Reactie door Diny — dinsdag 6 juni 2006 @ 19.43 uur

 95. Ad Scheepbouwer gaat lekker. Hij verdiende vorig jaar 22% meer dan in 2004, 2 miljoen+ euro. En daarnaast ontving hij aan opties nog een slordige 297.177 euro.

  Ik zag hem net op Tweevandaag. Nerderlanders zijn te volgzaam zei hij. Maar zijn nieuwe plannekes houden in dat de verzekeringsmaatschappij gaat bepalen naar welk ziekenhuis we moeten gaan. O, dus dan moeten we weer wel volgzaam zijn? Nee, dat hoeft helemaal niet, hahahaha, want als je naar een ander ziekenhuis wil, betaal je gewoon een extra bijdrage. @#$&%#@!!!

  Reactie door Sonja — dinsdag 6 juni 2006 @ 19.49 uur

 96. Er zitten volgens mij meer regelaars ( lobby) in het bedrijfsleven dan in de regering : Zo in de trand : Jullie doen wat wij zeggen ;anders laten wij jullie struikelen !

  Reactie door Fred — dinsdag 6 juni 2006 @ 20.10 uur

 97. Ik werk al enige jaren in de zorg. Ik kan alleen maar tegen de marktwerking zijn. Zoals Agnes Kant ook al zegt, telefoons is heel anders als mensen. Een telefoon is een luxe produkt, zorg is noodzaak. Als een telefoon stuk gaat, koop je een nieuwe. Met een mens is dat een stuk ingewikkelder. Dus laten we ophouden Nederland als een bedrijf te willen runnen. Nederland is geen bedrijf, Nederland is een SAMENLEVING. Door de marktwerking in de zorg krijgen rijke wat ze willen; een herstel van modernere versie van de KLASSENsamenleving.
  Zorg naar inhoud van de beurs.
  Kijk maar naar de jongere grote brother aan de andere kant van de oceaan. Al jaren concureren de verzekeringen en zorginstellingen daar. Wat krijg je dan? een uitverkoop van de samenleving. Terug naar de middeleeuwen!

  P.s. die Brinkhorts beloofde ook al lagere energieprijzen. Blijkt helemaal niet te kloppen. Wie runt hier eigenlijk Nederland? De bevolking of de bedrijfbesturen?
  Ik hoop toch het eerste.

  Reactie door Stan — dinsdag 6 juni 2006 @ 20.20 uur

 98. Morgen 7 juni gaan wij als pms vijverdal m’stricht aktie voeren tegen het zorgkantoor CZ
  Met zo’n kleine 200 man sterk, proberen wij zo onze problemen met het zorgkantoor wat meer bekendheid geven. wellicht zijn er meer instellingen zoals de onze die dezelfde problemen ondervinden met het zorgkantoor.
  vorig jaar hebben wij al een bezuinigingsronde gehad met gedwongen ontslagen. Nu staan er weer 100 banen op de tocht. Is dit nu echt de bedoeling van de concurentie in de zorg??
  Hoe zit het met de werkgelegenheid? Ja op papier blijven de banen in dat deel van het land gelijk, maar dan wel elders gelokaliseerd.Vooral in Limburg waar de werkeloosheid toch al stukken hoger ligt dan in de rest van het land. Zou er dan om de zoveel jaar of eerder een werkelijk verhuizing van werknemers naar andere instellingen ontstaan. Is dat de bedoeling? of moet er meer met tijdelijke uitzendkrachten worden gewerkt. Wordt hier mee in de toekomst flexibilisering arbeidskrachten bedoeld. Jarenlange ervaring, ontwikkelde kwaliteiten worden dan door zo’n verhuizing van geschoold personeel weggegooid.
  De zorgkantoren hebben op deze manier veel te veel macht ( door verdeling gunningen en dus wie mag als instelling doen en wie niet ) en van eerlijke concurentie is geen sprake. Daarbij leent de gezondheidszorg zich niet voor marktwerking en concurrentie, dat nog eens versterkt wordt door het halfslachtige beleid uit den haag, die spelregels willen opleggen over hoe er geconcureerd moet worden. Slechte implementatie regelgeving, waardoor ieder zorgkantoren zijn eigen beleidsregels in die regio kan samenstellen. Als instelling wil je gewoon goede zorg van hoge kwaliteit kunnen ( blijven) geven, zonder financieel niet aan de grond te geraken, door administratieve afhandelingen van zorgkantoren met hun ondeskundig oordeel.
  Daar demonstreert Vijverdal nu voor.

  Reactie door apenstier — dinsdag 6 juni 2006 @ 20.21 uur

 99. De regering wordt altijd aangestuurd door de grote industrieelen ener wordt geen rekening gehouden met het arbeiders volk : dat is heden mar ook in het verleden geweest : het is alleen de truc om bij het arbeidersvolk de duimschroeven net zover aan te draaien ,dat ze net niet in opstand geraken ! Nu in Frankrijk , Duitsland en Engeland raken ze vrij snel in opstand .

  Reactie door Fred — dinsdag 6 juni 2006 @ 20.25 uur

 100. het is overigens altijd de bedoeling geweest de lonen van de arbeiders voor een zo groot mogelijk deel weer terug te jatten !
  Er is nooit een arbeider echt rijk geworden door zuiver zijn loon te ontvangen :
  De overheid heeft een hoeveelheid geld nodig om draaiend te blijven :een deel kwam uit de winsten van bedrijven ,via de belasting .
  Om het nu gunstiger te maken voor het bedrijfsleven wordt de belasting op de winst verminderd , zodoende wordt de arbeider steeds meer belast met directe – en indirecte belastingen en extra kosten , wwarvan een groot deel terug vloeit naar de overheid !

  Reactie door Fred — dinsdag 6 juni 2006 @ 20.32 uur

 101. @94
  Al een praktijkvoorbeeld van hoe het niet zou moeten gaan.
  Ken het zorgkantoor vanuit mijn eigen werksituatie. Ze moeten ons controleren op de gegeven zorg. Hoe kunnen hun, vanuit hun ivoren toren beoordelen waar de arbeidskrachten/bewoners op de werkvloer behoeften aan hebben? Niet dus. Opeens is het: bewoner X heeft RECHT op zoveel en zoveel zorg. Tja denk ik dan, als er wat meer personeel hadden dan was dat zo gepiept. De werknemers in de zorg hebben RECHT op serieuse steun vanuit onze overheid. Geen papierentijgers en verkapte bezuinigingsmaatregelen. Bovendien zorgt dat zorgkantoor ons alleen nog maar meer werk achter de computer. Dus zeg maar dag tegen het contact met de bewoner.

  Reactie door Stan — dinsdag 6 juni 2006 @ 20.33 uur

 102. Voorbeeldje van de marktwerking, die Scheepbouwer bedoelt, waardoor ook echt alles sneller en beter gaat.

  Op de website KPN: Bestellen TV van KPN

  Vandaag besteld, morgen al genieten
  Bestelt u vandaag voor 12:00 uur, dan kijkt u morgen al naar uw favoriete programma’s.
  Nu gratis bij u thuis bezorgd.

  Doe de postcodecheck:

  Helaas Digitale TV van KPN is nog niet beschikbaar in uw regio.

  En dat “Helaas” krijg ik al bijna 2 jaar lang te zien, als ik die postcodecheck doe.

  Nou Adje je hebt het echt goed voor elkaar daar bij de KPN, soms teveel mensen ontslagen?

  Reactie door Peter-John — dinsdag 6 juni 2006 @ 20.35 uur

 103. tja, waarom zijn wij niet zo snel aangebrand om in opstand te komen. Wij blijven er allemaal gezapig bij zitten en volgen lijdzaam onze grote broer aan de overkant van de oceaan. Dit wordt weleens verkocht als tolerantie, hou het volk maar dom en laat de macht aan de industrieel over. uiteindelijk is het niet de politiek maar de industrieel die het land besturen.
  grenzen opzoeken verscherpt de geest, nederland moet eens durven een vuist te maken. Een stukje solidariteit met de gezondheidszorg is wenselijk, het treft ons immers allemaal. Ook de rijkbedeelden en armen.

  Reactie door apenstier — dinsdag 6 juni 2006 @ 20.35 uur

 104. Precies; uniformiteit! Op alle gesneden vlees hoort een stempel, net zoals de slager al jaren heeft. In het verlengde hiervan ligt ook een maximale houdbaarheidsdatum. Laten we de markt vooral aan het werk houden.

  Reactie door niks — dinsdag 6 juni 2006 @ 20.39 uur

 105. peter-john rare vraag maar heb je al bij de concurent gekeken,,
  stukken goedkoper en je bent van de KPN af.inthernet en telefoon,plus nr melder,/+-2euro bij kpn / + voisemail/moet je betalen bij kpn/+wisselgesprekken+eigen bestaand nr
  gedver ik kon er wel werken.
  en je kunt digi?? tv/video/ kijken

  ik vind het wel een verwarrend toppic,
  afz andere ad inkomen +-30.000,,bruto,zonder bonissen,die heeft mijn baas,waf waf.

  Reactie door ad — dinsdag 6 juni 2006 @ 21.29 uur

 106. eeu voicemail bedoel ik,,nu staat er zowat ,,wat anders in 105,,eeuu dat doe je naar mijn weten niet voor de telefoon,,ahum

  Reactie door ad — dinsdag 6 juni 2006 @ 21.32 uur

 107. Jongens, draai die no-claim er lekker door heen joh! Bertje Lutser moet ook wat verdienen…

  Reactie door B. Lutser — dinsdag 6 juni 2006 @ 22.05 uur

 108. Ziekenhuizen zijn tegenwoordig ook ‘telefoons’ hoor.

  Han Dekker, IJsselmeerziekenhuizen
  2004: 128.447 euro
  2005: 438.841 euro
  stijging inkomen: 241,7% (Waarvan 250.000 ontslagvergoeding)

  Huub Steemers, Stichting Bestuur Ziekenhuisgroep Twente
  2004: 60.600 euro
  2005: 203.341 euro
  stijging inkomen: 235,5%

  Ruud Ramaker/ Bert Overkamp*, Medisch Spectrum Twente
  * Interim CEO/ voorzitter/ directeur/ president. 2005: waarvan 200.000 ontslagvergoeding
  2004: 312.941 euro
  2005: 817.813 euro
  stijging inkomen: 161,3%

  Peter Patijn/ Maarten Rutgers*, Wilhelmina Ziekenhuis Assen
  * Interim CEO/ voorzitter/ directeur/ president en 2005: waarvan 162.000 ontslagvergoeding
  2004: 179.928 euro
  2005: 414.314 euro
  stijging inkomen: 130,3%

  O,o,o wat gaat het toch slecht in de zorgsector. Ja, maar voor wie?

  Reactie door Sonja — dinsdag 6 juni 2006 @ 23.14 uur

 109. @ Joep,

  Ik heb met verbazing je bijdragen aan dit topic gelezen. Ik kon me haast niet voorstellen dat er daadwerkelijk mensen zijn die denken zoals jij.

  Heb je kinderen? Zo ja, dan vraag ik me echt af hoe je onzin zoals liefdadigheid uit je mond kunt krijgen, want je bent klaarblijkelijk een egoist. Want ook een van jouw kinderen, of toekomstige kleinkinderen zijn in de toekomst misschien wel afhankelijk van deze door jouw besproken liefdadigheid. Zou je het kunnen verdragen als die er niet zou komen, met alle gevolgen van dien?

  Als je echt denkt dat in de huidige maatschappij zieke mensen geholpen zullen worden door anderen in de maatschappij te helpen doormiddel van liefdadigheid, leef je in een roze wolk. Gezien je portfolio op je website, de boeken die je geschreven hebt, zou je beter moeten weten, zou je moeten begrijpen dat er alleen goede zorg kan plaatsvinden als de graaicultuur wordt aangepakt, en de kosten van medicijnen naar beneden gaan doormideel van het kiwisysteem.

  Reactie door redstar — dinsdag 6 juni 2006 @ 23.18 uur

 110. Het is als rascicm.
  geen genetica code nodig.,
  you want it?
  you get it.
  maar ja,ZORG ?

  Reactie door gaf — dinsdag 6 juni 2006 @ 23.33 uur

 111. Ninka, wat lachen, een soort van Donald Trumph gebeuren. Je lunch niet laten staan en dus niet commercieel genoeg.
  Als ik weer beter ben, ga ik een eigen bedrijf opzetten, je bent als sollicitante van harte welkom!

  Reactie door kaatje — dinsdag 6 juni 2006 @ 23.37 uur

 112. @Sonja

  Precies mijn punt, teveel geld gaat er verhoudingsgewijs naar het management, heb je trouwens ook gegevens van het totale budget, het plaatsen van salarissen zonder een vergelijkingskader is niet helemaal eerlijk.

  Reactie door stephan — dinsdag 6 juni 2006 @ 23.38 uur

 113. Stephan, de bedragen blijven hetzelfde, in welk kader je ze ook zet. Wat maakt het uit of een onderdirecteur 1000 euro minder zou verdienen? Dat maakt het in wezen alleen nog maar schandaliger.

  Reactie door Sonja — woensdag 7 juni 2006 @ 0.21 uur

 114. @sonja

  Dat is niet helemaal waar, een salaris van 100.000 bij een budget van 1.000.000 is erger dan bij een budget van 10.000.000.

  De budgetten erbij geven zet e.e.a. in perspectief, al weet ik ook wel dat dat vanuit populistisch oogpunt minder effect lijkt

  Een directeur die 0,1 % van de totale loonsom opeist lijkt minder erg dan een directeur die 100.000 verdiend, maar zet de absolute bedragen wel in perspectief.

  Reactie door stephan — woensdag 7 juni 2006 @ 0.30 uur

 115. 107, je laat je ware gezicht zien.
  Joep laat zich niet meer zien en geeft alleen maar elke keer stof om kwaad over te worden; grote vent.

  Reactie door kaatje — woensdag 7 juni 2006 @ 1.01 uur

 116. Scheepsbouwer kwam nadat KPN volledig onderuit was gegaan metbuitenlandse investeringen bvb Moskou. Fluitje van een cent om zaken te reorganizeren. Net zoiets als Timmer bij Philips. Wat Ninka zegt wat moet die man nou in de zorg want heeft de ballen verstand daarvan volledig juist. Niemand uit politiek bvb Agnes kant goed genoeg voor die kwal Hoogervorst ? Wat een vriendjespolitiek weer. Bah …. enne Joep wat schrijf jij een onzin zeg.

  Reactie door volghetnieuws — woensdag 7 juni 2006 @ 1.06 uur

 117. 108. Ja, ben bang dat er een elite in Nederland is ontstaan welke elkaar de bal toespeelt. 1 Probeert het , ziet dat het lukt dus hek van de dam en de Regering doet er niets aan (sinds 2002 nog altijd geen plafonds) want denkt straks komen wij op zo’n funktie. Mensen, wij mogen ons echt grote ZORGEN gaan maken. Zie voorlopig niet hoe dit alles weer genormaliseerd kan worden. Een bak ellende voorlopig.

  Reactie door volghetnieuws — woensdag 7 juni 2006 @ 1.13 uur

 118. volghetnieuws, dat heet de nieuwe adel. ik heb besloten daarin te infiltreren als ik weer beter ben en het van binnenuit te wijzigen.
  Als slimme tante ben ik al toegelaten tot een grote organisatie, daar gaan ze nog spijt van krijgen; ondanks dat ik eerlijk voor mijn sp lidmaatschap ben uitgekomen.
  Een bak kakkers en nitwits, komen zogenaamd op voor de arbeiders/consumers. Het d66 en vvd gehalte is erg hoog en de organisatie is niet echt democratisch. ik ben in ieder geval van plan daar een grotere stempel op te drukken, dat moet lukken gezien het grote aantal d66 en vvd fossielen wat deze organisatie rijk is.
  De bekakte bek moet weg, ook bij het FNV, wat buiten Niek Stam (en aanhang) om al lang geen organisatie meer is voor de arbeider, maar een springplank voor ministerie en eurofilistisch geile types.
  ik ben overigens bang dat het van binnenuit infiltreren niet meer voldoende zal zijn, tenzij we daar als socialisten een plan voor op gaan zetten.
  plannen is alles, anders komt het uiteindelijk op een revolutie aan.

  Reactie door kaatje — woensdag 7 juni 2006 @ 1.38 uur

 119. Hoogervorst ziet (eindelijk) in dat de ziektekostenverzekeraars geen filantropen zijn en dat, wanneer er verder niets gebeurd, de flinke premieverhogingen zullen komen.
  Hij heeft mensen die zorg nodig hebben op de glijbaan gezet. Van Scheepbouwer mag je verwachten dat hij manieren kent om de tijd dat mensen op die glijbaan zitten te bekorten…
  Nu al krijgen huisartsen premies van een verzekeringsmaatschappij wanneer in plaats van moderne, maar duurdere medicijnen, goedkope alternatieven voorschrijven…
  Wat wordt de volgende stap ? Een premie op minder doorverwijzingen dan het jaar ervoor ? Gedifferentiëerde aanrijtijden van ambulances (met acceptatie van de gevolgen) ? Nog meer taken overdragen aan opgewaardeerde verpleegsters ?
  Waarom niet meteen een veel soepeler euthanasie-beleid, misschien zelfs een actief euthanasie-beleid met speciaal opgeleide mensen die je laten inzien dat tijdig uitstappen in je eigen voordeel is… Daar moeten enorme besparingen mee gerealiseerd kunnen worden… :(

  Reactie door Nachthenk — woensdag 7 juni 2006 @ 1.52 uur

 120. Zal mij eens benieuwen wat die Scheepsbouwer doet als hij acuut medische hulp nodig heeft. Gaat hij dan eerst een marktonderzoek doen?

  Reactie door Bart — woensdag 7 juni 2006 @ 2.02 uur

 121. 119. Voor mensen als Scheepbouwer bestaan geen wachttijden, daar worden ziekenhuisbedden voor vrijgehouden en worden agenda’s van specialisten/chirurgen ‘aangepast’.
  Een ‘naamloze’ patiënt krijgt te horen dat zijn operatie op het laatste moment moet worden uitgesteld i.v.m. een zeer ernstig spoedgeval dat absoluut voor moest gaan…
  Nee, maak je over Scheepbouwer c.s. maar geen zorgen.

  Reactie door Nachthenk — woensdag 7 juni 2006 @ 2.25 uur

 122. PS Partijleiders die gewoon op een wachtlijst gaan staan voor hun hernia-operatie zijn volgens mij vrij zeldzaam. ;)

  Reactie door Nachthenk — woensdag 7 juni 2006 @ 2.27 uur

 123. Scheepbouwer mag natuurlijk zijn persoonlijke analyse geven en een parallel maken tussen het succes van een snel geprivatiseerde telecommarkt en het succes dat de zorgsector ten deel zal vallen als deze minstens even snel in een systeem van volledige marktwerking wordt getransformeerd. Maar een minister die deze analyse als zeer ‘bruikbaar’ zou bestempelen, begeeft zich op uitermate glad ijs.

  Want dát KPN namelijk een voorbeeld van een commercieel succesverhaal is geworden is niet meer dan een contingent gegeven. Het had met KPN namelijk heel anders kunnen aflopen, zeker als de overheid indertijd (bij de mislukte overname van E-plus) had besloten om KPN niet uit het slob te helpen (door KPN (deels) vrij te stellen van winstbelastingen, zoals iemand anders al had opgemerkt).

  Het is niet dankzij, maar eerder ondanks de vrije markt dat “KPN” eind jaren negentig uit het diepe dal heeft kunnen komen. Want de overheid heeft wel eerst flink moeten ‘bijspringen’, door deze vrijstelling van winstbelasting te bieden.

  Naar KPN toe heeft de overheid, om de parallel te maken naar de zorg, dus een verplegende rol gehad. De overheid is de dokter geweest die de lijdende patiënt van de vaste telefonie weer overeind heeft geholpen. Waarna KPN weer langzaamaan zelf verder op krachten is gekomen (inderdaad onder leiding van Ad Scheepbouwer, die een aantal rondes van massa-ontslagen heeft doorgevoerd).

  KPN als hét voorbeeld zien van hoe succesvol de vrije markt kan zijn op willekeurig welke sector die geheel uit handen van de overheid wordt gehaald? In het licht van het voorgaande is dat niet het meest overtuigende voorbeeld. Het succes van KPN had namelijk gemakkelijk de ondergang kunnen zijn, als indirect verworven staatssteun was uitgebleven.

  Dat gegeven maakt echter het argument om de zorg niet over te laten aan de vrije markt nóg sterker. Want wat zullen de scenario’s zijn als straks alle zorginstellingen volledig vercommercialiseerd zijn geworden en de geleverde zorg nog maar voor een kleine groep mensen betaalbaar is? Zal de regering die er dan straks is überhaupt nog volledig overtuigd zijn van het succes van de mythe van de vrije markt?

  De opvatting dat de vrije markt de publieke belangen het best kan dienen is geen waarheid, maar het is op z’n best een opvatting die reflecterend is voor een dominerend denkbeeld dat gesteund wordt door de heersende politieke elite van nu. Misschien zou je het ook een modeverschijnsel kunnen noemen, waarin alles en iedereen gestoken moet worden in het keurslijf van de vrije markt.
  Zorg op maat. En zorg op de maat van vrije concurrentie.

  Deze vrije markt is echter de motor van de anarchie die ons de komende jaren te wachten staat. Een anarchie waarin de spelers die binnen de vrije markt actief zijn er met succes in geslaagd zijn elk overgebleven restant van overheidsregie nog verder uit te hollen en uiteindelijk uit te bannen. Dat alles ook nog onder de faciliterende rol van de overheid, die zichzelf geleidelijk aan op steeds meer terreinen het zwijgen begint op te leggen. Om zo het laatste woord te geven aan de vrije markt.

  Welbewust echter maakt deze regering de keus dat het inleveren op kwaliteit door de zorg volledig te onderwerpen aan de regels van de marktwerking een aanvaardbaar (maar misschien niet expliciet gewild) effect is. Belangrijker voor deze regering is een zo goedkoop mogelijke zorg, maar de experimenten die nu gevoerd worden om die doelstelling uit te voeren eisen steeds meer hun tol, op patiënten en artsen. En nu dus ook op instellingen zoals Vijverdal die voldoen in een qua inhoud complex, sterk gespecialiseerd zorgaanbod.

  Reactie door David Tompot — woensdag 7 juni 2006 @ 2.38 uur

 124. Klein foutje in vorige bijdrage (121) waarin “slop” niet correct gespeld was.

  Reactie door David Tompot — woensdag 7 juni 2006 @ 2.51 uur

 125. @117 Kaatje,
  Ik wens je veel succes met je plannen zoals je omschrijft. Ik zou zo meedoen.
  Mijn mogelijkheden zijn beperkt. De door jou omschreven fossielen tref ik wel in de kroeg. Daar lukt het me nog wel eens om een scherpe opmerking te plaatsen tijdens een groepsgesprek met rechtse ballen en ballinnen. Dat is mijn infiltratie. Maar inmiddels ben ik door de mand gevallen. Ze weten echtwel wie ik ben. Ook door het tomaatje op mijn pet.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — woensdag 7 juni 2006 @ 6.11 uur

 126. @114 Stephan “Dat is niet helemaal waar, een salaris van 100.000 bij een budget van 1.000.000 is erger dan bij een budget van 10.000.000.”
  Nee Stephan, je kunt nl. geen onderscheid maken tussen een salaris van 100.000 euro en een salaris van 100.000 euro.

  Reactie door Sonja — woensdag 7 juni 2006 @ 8.44 uur

 127. Hoogervorst laat zich adviseren over de zorg door diverse mensen uit het bedrijfsleven. Dat wil dus zeggen dat al het advies dat daaruit voortkomt bedrijfslevenvriendelijk is. Simpele optelsom. Weet je meteen waar in Den Haag de werkelijke belangen zitten. Met ‘zorg’ heeft dat niets te maken.

  Tevens zal Hoogervorst geen mensen gaan uitnodigen die wel eens een ‘verkeerd’ advies zouden kunnen geven, namelijk een advies dat tegen zijn eigen plannen indruist. Handjeklap, gebakken bloedworst.

  Reactie door Sonja — woensdag 7 juni 2006 @ 8.49 uur

 128. @sonja

  Natuurlijk maakt dat uit, al is het electoraal natuurlijk handiger om naar absolute cijfers te kijken

  Bij een loonsom van 10.000.000 is een salaris van een 100.000 voor diegene die de leiding moet geven en verantwoordelijkheid draagt van een andere orde dan wanneer je het hebt over een totale loonsom van 1.000.000.

  Het effect van een hoger salaris t.o.v. de totale loonsom is een andere. Maar ik begrijp hieruit dat je de gegevens inzake de budgetten niet hebt, m.a.w. geen eerlijk vergelijk kunt maken.

  Je bent gewoon tegen elk salaris dat hoger is dan het jouwe, dat kan natuurlijk ook.

  Reactie door Stephan — woensdag 7 juni 2006 @ 9.28 uur

 129. U weet het nu nog niet, maar in de toekomst kunt u hele flinke eigenbijdrage gaan betalen aan de zorg.

  Natuurlijk is dit betaalbaar voor hen met het meeste inkomen, maar mensen met een kleine beurs, zullen hier ongelofelijk door in de problemen gaan komen.

  Caritatieviteit moet dan uitkomst bieden, de overheid heeft zich dan namelijk helemaal teruggetrokken.

  Reactie door e.krul — woensdag 7 juni 2006 @ 9.46 uur

 130. Doe toch niet zo kinderachtig joh. Wat een kul-opmerking Stephan. Budget of geen budget, 100.000 euro is 100.000 euro en een exorbitant salaris is een exorbitant salaris. Als ik bij jou de afvoer kom repareren, betaal jij mij daar ook geen 5000 euro voor, alleen maar omdat je budget voor dat soort zaken zo groot is.

  Reactie door Sonja — woensdag 7 juni 2006 @ 9.49 uur

 131. Ik heb het gevoel dat de uitspraak van Ad deel is van een hoger plan. Immers: De uitspraak van Van Geel dat UMTS zendmast straling goed voor je is door een zwitsers onderzoeksteam bevestigd is koren op de molen van KPN, daar 60 gemeenten moeilijk deden bij de uitrol ervan. Daar dit Zwitsrse team ongeveer de enige zijn die geen kwalijke gevolgen hebben geconstateerd is natuurlijk goed voor het Kabinet en KPN, dus dacht Ad ..Ik doe eens aardig terug,

  meer info op: http://www.stopumts.nl/

  Oplossing KPN voor terugdingen zorgkosten: Ga es onder de UMTS zendmast staan: Bestraling gratis

  Reactie door Gerrit — woensdag 7 juni 2006 @ 10.03 uur

 132. De kreet is niet ver weg voor de mens,hij of zij is al oud, of hij moet zo lijden en het kost zoveel laten we hem maar in laten slapen.
  Hij heeft toch een mooie tijd gehad dit kan je hem niet aandoen.
  Of laat die bultjes maar zitten hij is al zo oud.
  Mag deze koe gewonde koe naar het slachthuis dat leverd nog wat op.
  Ook aan het dier word nooit gevraagd of deze dat werkelijk wil.

  Reactie door Jofel — woensdag 7 juni 2006 @ 10.14 uur

 133. @Stephan

  Je maakt een grove denkfout, die bij rechts veel voorkomt.

  Jij denkt dat het salaris van een bestuurder sterk afhangt van de grootte van een onderneming.

  Een salaris behoort af te hangen van de inspanning, de moeilijkheidsgraad en de zeldzaamheid van capaciteiten. Daarmee wordt een salaris grotendeels onafhankelijk van de grootte van een onderneming.

  Ieder salaris boven de 150.000 Euro is absurd. Geen enkele wetenschapper in de wereld verdient dat en wetenschappers doen toch het moeilijkste wat er in de wereld te doen valt.

  Zo verdient de top van Philips extra bonussen doordat ze meer winst maken uit de licentierechten op CD’s. Maar die bonussen die de directie zich toebedeelt zijn tien keer zo hoog als wat de uitvinders van de CD verdienen en die hebben toch voor de winst gezorgd.

  Reactie door Drob — woensdag 7 juni 2006 @ 10.52 uur

 134. @93
  dan moet je wel de keus hebben om te veranderen van provider en dergelijke…
  en dat is nu juist wat bijna nergens meer zonder kpn kan,omdat kpn alle providers gewoon aan het inlijven zijn.

  daarbij komt dat uitbreidingen van andere providers zich alleen maar richten op de massa[randstad]
  en wij hier in de buitenliggende gemeentes worden achtergesteld qua keuzemogenlijkheden.

  de enige optie hier is kabelinternet met telefoon maar komt op dezelfde prijzen neer als bij kpn.
  alleen lig je er dan gemiddeld 10x per jaar uit met de verbinding…
  mn digi tv over de kabel moet ik iedere week opnieuw instellen vanwege het zwakke signaal en het gekloot bij die kabelmaatschappij.[nee mn decoder is ok]

  Reactie door iew — woensdag 7 juni 2006 @ 11.19 uur

 135. @Drob

  Een salaris van 1mln is verdedigbaar, als de persoon in kwestie het bedrijf 10 mln opleverd.

  1 mln minder kosten of 9 mln meer opbrengsten lijkt mij niet zo een moeilijke keuze, maar dat past niet in het “linkse” denken. (even de recht-links verhouding doortrekken)

  Reactie door Stephan — woensdag 7 juni 2006 @ 11.49 uur

 136. Hoe oud ben jij nou Stephan, begin ik me zo onderhand af te vragen? We hebben het hier over ziekenhuizen hoor, niet over de diamantindustrie!
  Maar als je nog eens een klusje aan huis hebt, neem dan vooral contact met me op, en dan zal ik jou precies voorrekenen op hoeveel jij mij moet gaan betalen. Wel even jouw budget ernaast, want dan kan ik een mooi afgerond bedragje tevoorschijn toveren. Nee, met opleiding, inspanning en werkuren heeft dat natuurlijk niets te maken!

  Reactie door Sonja — woensdag 7 juni 2006 @ 11.56 uur

 137. Dat heet innovatie en marktwerking. Goed, het kost je wel wat, maar je hebt weer jarenlang plezier van een goede afvoer. Hoop je dan maar.

  Reactie door Sonja — woensdag 7 juni 2006 @ 11.58 uur

 138. @127,Sonja. De H-man laat zich toch advieseren door iemand die in dezelfde poel zwemt. Hij wil voorspeelbaar resultaat halen tegen al deze tegenstribbelend volkje.
  Als hij niet weet precies wie hij zou moeten uitkiezen, kan hij noga altijd met Wiegel kortsluiten,toch?

  Straks hebben we de KPN BelPlus ziekenhuis (voormalig Canisius-Wilhelmina). Bij elke ingreep daar krijgt u automatisch ook 10 gratis SMS berichten bij. Voordelig, toch?

  Reactie door walking bull — woensdag 7 juni 2006 @ 12.46 uur

 139. @Stephan

  Ik weet van de managers dat ze vaak grote missers hebben gemaakt. Van een veel geroemde manager weet ik dat hij door verkeerde beslissingen, nl. tegenhouden van innovatie, zijn bedrijf miljarden heeft gekost. Ik heb van nabij foutieve beslissingen genoemd zien worden tegen het advies van ondergeschikten in, die honderden miljoenen hebben gekost. De missers worden altijd verzwegen en de managers worden er nooit op afgerekend.

  Ik weet van uitvinders die hun bedrijf miljarden hebben doen verdienen. Toch zijn ze altijd op twee of driemaal ‘modaal’ blijven zitten, zonder ooit een bonus te hebben gekregen.

  De mensen aan de top hebben geen zeldzame capaciteiten. Ze komen daar door toeval of vriendjespolitiek.

  Reactie door Drob — woensdag 7 juni 2006 @ 13.02 uur

 140. De missers worden altijd verzwegen en de managers worden er nooit op afgerekend. Nou, misschien een ontslagregeling ad 200.000 euro…

  Reactie door Sonja — woensdag 7 juni 2006 @ 14.38 uur

 141. Is dat van ADtje niet een beetje beunhazen voor topgraaiers ?

  Reactie door Fred — woensdag 7 juni 2006 @ 16.24 uur

 142. Hoe zou het toch komen dat het Nederlandse zorgstelsel zo kostbaar is ?

  Reactie door Fred — woensdag 7 juni 2006 @ 16.31 uur

 143. Krijg je nou een gratis GSM met beltegoed ,als je mee doet aan het zorgstelsel ?

  Reactie door Fred — woensdag 7 juni 2006 @ 16.53 uur

 144. Het is nooit de schuld van de managers : hij/zij is slechts omringd door kneuzen !

  Reactie door Fred — woensdag 7 juni 2006 @ 16.55 uur

 145. @139
  Ja ,voor die managers geld,met kuchen en kijken je geld op strijken

  Reactie door Jofel — woensdag 7 juni 2006 @ 17.01 uur

 146. @Fred

  Nee, je krijgt een gratis krepeertegoed

  Reactie door Drob — woensdag 7 juni 2006 @ 17.06 uur

 147. Kan ik me niet bijverzekeren tegen kreperen dan?

  Reactie door Sonja — woensdag 7 juni 2006 @ 19.39 uur

 148. Kamer tegen aanleg glasvezel door gemeenten!
  http://tweakers.net/nieuws/42892/Kamer-tegen-aanleg-glasvezel-door-gemeenten.html

  ach ja vrije marktwerking?!

  Reactie door iew — woensdag 7 juni 2006 @ 19.41 uur

 149. Vrije markt:

  Gas van Gasunie uitverkocht
  Het bedrijfsleven kan volgend jaar niet langer rekenen op een ongestoorde gaslevering. Gasunie heeft zijn grote klanten laten weten dat het gas voor 2007 is uitverkocht. Ook voor 2008 en 2009 heeft Gasunie niet veel gas meer te koop.
  http://www.planet.nl/planet/show/id=67782/contentid=719609/sc=c0d422

  Hahahaha, het failliet van Nederland! Ga vooral zo jongens.

  Reactie door Sonja — woensdag 7 juni 2006 @ 20.15 uur

 150. stephan 135,,
  de salarissen van 430.000 euro in de zieken huizen is niet verdedigbaar,immers het is/werdt toch te duur??en dus een verhoging van meer als 100% zoals sonja al beschreef in 108,is belachelijk.
  dus moet de zieke klant maar meer gaan betalen,
  dan de maneger/s eerst gaan betalen,dan maar gaan kijken wat er overblijft,om te gaan opereren,
  of anders gaan we toch gewoon de regel invoeren, wat dus de moderne manneger denkt/wil,buiten tegen de paarden te gaan fluisteren.
  deze meneer is 65 jaar,kanker +- te genezen/
  deze meneer is 30 zelfde kanker,
  en nu opletten,we helpen de 65 jarige,want als we de 30 jarige helpen zitten we er mischien nog 40/50 jaar aan vast,manneger he?dat levert weer exstra bonis op.dat is nu de denkwijze van die gore verkeerde mannegers.
  nu mijn regels,moeder dood door schuld verzekering.
  manneger/hogervorst wacht bliep bliep
  zoon/dochter,medicijn niet vergoed of erger.. bleeeeeep.
  de bleeps wordt gezien onder dit regiem als terrortisch,dus vul zelf maar in.
  maar toch maar even safe mode:sorry.

  Reactie door ad — woensdag 7 juni 2006 @ 20.52 uur

 151. @129 Zeer duidelijk! We mogen weer
  ‘gewoon’ over lijden heen stappen en
  ‘normaal’ doodgaan en dan moet je maar aan-
  nemen dat DNA heeft bepaald of je 45, 55
  of 65 mag worden. Daarna word je een pro-
  bleem voor het stadium “oplappen” en “uit-
  keringen”. Hoe dat op te lossen en wat er
  aan te doen? Gewoon! Niets! ! ! !

  Reactie door Madelief — donderdag 8 juni 2006 @ 6.35 uur

 152. Overigens is de aanval op mensen met psychische afwijking ook begonnen – waarom zouden ze anders zo’n rapport publiceren? De intentie om te laten zien dat een niet gering aantal van de Nederlanders psychisch niet in orde is kan ik nergens ontdekken. Nee, de boodschap is dat het te duur is. Dus gaat daar straks een reactie op komen van de verzekeringsmaatschappijen, let maar op.

  Waarschuwing Amerikaanse systeem:
  - 45,5% van het inkomen van 65-plussers gaat op aan de ziektekostenverzekering.
  - Het faillisementsbedrag in de VS is dezelfde als de jaarlijkse kosten voor een ziektekostenverzekering. 50% van de faillisementen in de VS heeft geheel of gedeeltelijk te maken met de kosten van de zorgverzekering.

  Reactie door Sonja — donderdag 8 juni 2006 @ 10.31 uur

 153. sonja
  dat is wat ik bedoelde in 93,tweede stukje.er is er al een van die vvdérs jaren aan het kijken vlak bij de grens,kijken of ze het weer op kunnen bouwen.

  Reactie door ad — donderdag 8 juni 2006 @ 20.15 uur

 154. Je kunt toch op je vingers natellen dat deze rodeokapitalistische verkrachting van een bij uitstek matriarchaal aandachtsgebied als de zorg op termijn een geweldige frictie teweeg gaat brengen.

  Graag zou ik een doordachte definitie zien van het begrip
  - ambitiereductie – door de KPN-griezel Scheepbouwer, die zonder de overheid zijn huidige baan nooit had gehad.
  Maar verdieping, nauwkeurige analyse en zorgvuldig formuleren zijn bij de KPN nooit vereisten geweest.

  Reactie door hendrik dieks — donderdag 8 juni 2006 @ 21.55 uur

 155. het is eigenlijk helemaal niet verkeerd van scheepsbouwer om de telefoon meer te gaangebruiken in de gezondheidszorg. dan denk ik meer aan doorschakelsystemen bij de huisartsen, dat, als men z’n huisarts belt, en deze geen dienst heeft, automatisch wordt doorgeschakeld naar de dienstdoende arts. dat zou een hoop schelen in onnodig lang bellen. bij de dierenarts is dat beter geregeld.in gilze, mijn oude woonplaats is dat bij de dierenarts beter geregeld dan bij de huisarts. je zult maar een spoedgeval hebben en je moet eerst alle huisartsen bellen, voor dat je weet, wie er dienst heeft. dan is een doorschakelsysteem toch wel handig. de dieren zijn in gilze beter af dan de mensen, want daar werken de dierenartsenpraktijk met een doorschakelsysteem. zo zou dat bij de huisartsen ook moeten gaan.

  Reactie door maayke jong-doppen — vrijdag 21 juli 2006 @ 15.43 uur

 156. de winst, die daar op wordt gemaakt moet terug naar de gezondheidszorg. want ad scheepsbouwer verdient meer dan voldoende. hij heeft geen extra bonus meer nodig.

  Reactie door maayke jong-doppen — woensdag 26 juli 2006 @ 12.25 uur