Paarse krokodil

Het toppunt van bureaucratie, de paarse krokodil uit de Ohra-reclame.

De krokodil is sinds zijn introductie (in een tv-spot) een eigen leven gaan leiden. Ook Agnes heeft de krokodil al eens gebruikt om de bureaucratie in de zorg aan de kaak te stellen.

Krokodil

De krokodil is zo populair geworden dat er nu zelfs een wetsvoorstel naar hem is genoemd. Zelf krijg ik bij de naam ‘paarse krokodil’ nog steeds flashbacks naar het kabinet Kok.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 07 juni 2006 :: 17.02 uur

33 Comments

33 reacties

 1. Naar verhouding zullen dat niet al te vreselijke flashbacks zijn. Toegegeven, dat kabinet voerde zeker geen SP-beleid, maar het huidige kabinet zit daar veel verder vanaf dan dat paars deed. :)
  Laten we hopen dat de SP bij de volgende verkiezingen potten kan breken zodat het voortaan bij flashbacks zal blijven. :)

  Reactie door Wessel Bakker — woensdag 7 juni 2006 @ 17.40 uur

 2. Laat WIJN eerst maar eens zorgen dat iedereen die er echt op heeft, zijn HUURTOESLAG eindelijk eens krijgt!! Half juni, zei hij twee weken geleden. Nou, dat moet ik eerst zien. Dan hebben al die mensen wel even ruim 5½ maand de volle huur moeten betalen. Hoeveel van hen zitten nu in flinke financiele problemen? Want ook dit is uiteraard een PAARSE krokodil. :(

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 7 juni 2006 @ 17.49 uur

 3. In het spotje van de paarse krokodil wordt de machteloosheid van de kleine burger t.o. de bureaucratie uitgebeeld. Ik heb Agnes Kant niet zien sjouwen met dat paarse beest maar ik ga er vanuit dat ze ‘m gebruikt heeft ten faveure van de gemangelde burger.
  Jammer dat het wetsvoorstel niet een wet betreft die dezelfde doelgroep probeert te helpen.
  Ik gun overigens al die ondernemers wel dat beetje vereenvoudiging van de regels maar ik heb het gevoel dat ik voor de zoveelste keer het verhaal over de gladde en de ruwe vloer aan moet horen. Ofwel heel veel publiciteit voor een klein probleem waarmee je een heleboel echte problemen onbesproken laat.

  Reactie door twijfelaar — woensdag 7 juni 2006 @ 18.09 uur

 4. eeuu ja met het uwv ziektewet,
  ja,ja,ja ,,jaáá ,,ach ja?,
  ik zal u even doorverbinden,ogenblik geduld,
  pompomperdepom van 5a10 min.
  ja met gree van het uwv,
  ja,jaja,ach ja?ik zal even moeten vragen,hoe dit gaat?even geduld,
  pompomperdepom 5min,
  ja hallo met gree van het uwv,zouden we u even terrug mogen bellen,dat doen we binnen 75 uur,oke
  ja hoor goed hoor.
  5 dagen later..
  hallo met be van het uwv,,
  ik zou terrug gebeld worden??
  aaa ja,nou dan doen we nu een versnelde aanvraag,oke,we bellen u terrug,tussen nu en 5 dagen,,
  oke
  6 dagen later,,
  hallo met ce van het uwv,
  ja,ja,jaja, o ja,even een vraag wat is uw telefoon nr,
  0900 666666.
  oo wij hebben een heel ander nr
  0900 999999.
  ik zal u even doorverbinden,even geduld aub,,
  ja hallo,met dee van het uwv,,er is wat fout gegaan he.
  maar vertel het eens,,ja,jaja,ooja,je zeg,
  oke,ik verbind u even door met de administratie die gaan daar over,ik mag dat niet veranderen snap u,even geduld aub.
  pompedepompom 12min
  ja me ee van het uwv,,ja hoor wordt verandert,maar om het een en ander even kort te sluiten,bellen we u even terrug,binnen 75 uur
  4 dagen later,, hallo spreek ik met ad? ja?
  hallo met karin van het uwv,,ja hoor alles is geregeld,,maar nog een ding heeft u ook een loonstrookje,en wild u dat even opsturen,
  bel ik over 8 dagen weer terrug oke,dan kunnen we het pas gaan aanvragen en zo,

  eeuu maar hallo ik wil me beter melden?
  ooo dan zal ik u even doorverbinden,even geduld aub.
  tululuu tululuu,,ja hoor 6 uur.

  Reactie door ad — woensdag 7 juni 2006 @ 18.42 uur

 5. Ik ben dol op Agnes

  Reactie door Bertje — woensdag 7 juni 2006 @ 18.59 uur

 6. Zo’n paarse krokodil geeft kennelijk helaas groen licht, want ze gaan er gwoon mee door.

  Reactie door Wilbert — woensdag 7 juni 2006 @ 20.51 uur

 7. Helium in stoppen, touwtje aan vastmaken, maar eerst duizenden van die dingen uitdelen aan demonstranten op het Plein voor de tweede Kamer en dan boven die demonstranten een deinende zee paarse krokodillen… ;)
  Als het niet allemaal zo tragisch was, zou ik om mezelf kunnen lachen. Het idee is wel lollig, maar de reden zelf is dieptragisch.

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 7 juni 2006 @ 22.03 uur

 8. @5 Bertje — woensdag 7 juni 2006 @ 18.59,

  Onze Agnes is van ons allemaal hoor, eerst even een formuliertje in 3-fout inleveren en dan in de rij wachten op je beurt. ;)

  Ja, Agnes is een prima vrouw, daar kan je als SP-er maar trots op zijn, maar ook blij zijn dat vrouwen in de politiek mogen, anders was haar kwaliteiten verloren gegaan.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 7 juni 2006 @ 22.22 uur

 9. @7 “een deinende zee paarse crocs”… je kunt natuurlijk ook gewoon wat LSD slikken ;)

  Reactie door Marc B — woensdag 7 juni 2006 @ 23.05 uur

 10. Er worden in dit land wel erg veel – al dan niet paarse – krokodillentranen geplengd. Sinds wanneer moet de SP haar inspiratie aan de commercie ontlenen? Dat Ohra spotje slaat nergens op. Iedere instantie weet dat je gevonden voorwerpen in de kast moet leggen en niet in het zicht, anders is die kroko allang pleite tegen de tijd dat het “echte” kind erom komt vragen. En inderdaad, er moet dan even een formuliertje worden ingevuld, al was het maar om misbruik te voorkomen. Al dat gekanker op regeltjes is puur populistisch. Toen ik laatst mijn peperdure jas in de trein had laten liggen kostte het omreizen en invullen van de formulieren mij een uur, maar ik was maar wat blij dat de NS (vast vóór de privatisering…) dit keurig geregeld had. Elke regel moet van geval tot geval en zorgvuldig bekeken worden; de meeste regels zijn er niet voor niets. Die Wijn is helemaal een clown, zoals hierboven al voldoende is aangegeven.

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 8 juni 2006 @ 0.47 uur

 11. (10)het gaat om de waanzin van sommige regels .de paarse krokodil in de reclame is eigendom van een kind aan de gelaatsuitdrukking of reactie van het kind kun je zien dat het de rechtmatige eigenaar is !en het invullen van een formulier wat jaren ongebruikt in een map verdwijnt onnodig maakt .je kunt dit niet met een portemonee vergelijken .
  lembeck(2)vorige week heeft de belastingdienst erkent dat het een puinhoop is en dat er zelfs relevante gegevens van belastingplichtige/rechthebbende verdwenen zijn .hoor je niks over maar was een berichtje in de staatscourant.

  Reactie door ,texas,henkie — donderdag 8 juni 2006 @ 6.43 uur

 12. Nou zeg! Goed dat je me dat vertelt, Henk. Om je groen en geel te ergeren met paarse stippen! En wat gebeurt er met mensen die daardoor in problemen komen? Juist: UITGEZET!!

  Bij de wee, Henk, heb je de Woonbondig al binnen? Lees dan pagina’s 8 en 9 eens? Dit roep ik al sinds 2000! Gelukkig zijn er meer mensen op dit idee gekomen. Is ook een goed idee om zo snel mogelijk hulp te bieden ipv wachten tot huisuitzetting onvermijdelijk is. :(

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 8 juni 2006 @ 9.25 uur

 13. Die paarse krokodil is inderdaad een eigen leven gaan leiden. Kennen jullie de voorgeschiedenis ook ?

  Kijk maar eens op http://home.planet.nl/~vanur006/

  Reactie door Michael — donderdag 8 juni 2006 @ 10.17 uur

 14. Van de week een man bij Kassa die zijn rekeningnummer voor belastingteruggave foutief had doorgegeven. Op het foute rekeningnummer werden al bijna twee jaar zijn centjes gestort. De ontvanger was een kale kip waar niet van geplukt kon worden. De rechter gaf de belastingdienst formeel juridisch gelijk. Ze vertikten het om zijn rekeningnummer te wijzigen (hij was immers zijn eigen schuld). Als zij echter een fout maken in uw voordeel, mag je het terug betalen. Staaltje rechtsongelijkheid en paarse krokodil.

  Reactie door kaatje — donderdag 8 juni 2006 @ 11.16 uur

 15. Deze verhalen passen allemaal in het vakje van de overheid die niet meer de burgers dient, maar de burgers moeten de overheid dienen.

  Dit komt terug in ieder toppik.
  De overheid is haar diensbaarheid verloren.

  Reactie door Alexander — donderdag 8 juni 2006 @ 11.33 uur

 16. Geen nood voor flash backs. Want Paars is nooit weggeweest. Het heeft van jas veranderd maar de mensen achter de paars zitten in de huidige kabinet en in de Rotterdamse stadhuis. Hoezo Flash Backs? Alexander(zie reactie 15)heeft gelijk. De overheid is in dienst van zichzelf. De burgers dienen de overheid. Het is een postmoderne slavernij toestand.

  Reactie door khosrow — donderdag 8 juni 2006 @ 14.32 uur

 17. @14 Kaatje, ik heb de uitzending ook gezien. Ze vertikten het niet om zijn rekeningnummer te wijzigen, ze vertikten het om het geld dat de afgelopen 2 jaar was gestort alsnóg aan hem terug te geven. Omdat ze het geld idd niet terug konden halen. Aangezien deze meneer zélf zijn rekeningnummer had ingevuld en gecheckt, vindt de belastingdienst niet dat ‘wij met zn allen’ voor de fout van deze meneer hoeven te betalen.
  Natuurlijk is het rekeningnummer direct gewijzigd toen hij daar om vroeg.

  Ik begrijp dat het lullig voor hem is en dat ie nu duizenden euro’s mist, maar wat wil je de belastingdienst nou verwijten?

  Reactie door Marc B — donderdag 8 juni 2006 @ 15.30 uur

 18. Marc B, om het rekeningnummer te wijzigen heeft hij hemel en aarde moeten bewegen. Ze hebben meer dan een jaar vertikt dit te doen; dat was mijn punt.

  Reactie door kaatje — donderdag 8 juni 2006 @ 16.20 uur

 19. Nou Hermie Kreeft,
  iederéén weer gelukkig.
  Jij hebt je peperdure jas terug en half Nederland weet nu, dat jij een peperdure jas hebt.
  Waar al die burocratie al niet goed voor is.
  Allemaal blij?
  ‘t Is bij de konijnen af!

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 8 juni 2006 @ 16.54 uur

 20. @18 Kaatje, je hebt ongelijk. Ik heb net dat item nog even teruggekeken. Het (moeilijk) veranderen van zijn rekeningnummer was totaal niet aan de orde.

  Reactie door Marc B — donderdag 8 juni 2006 @ 17.53 uur

 21. @10 Hermie Kreeft — donderdag 8 juni 2006 @ 0.47,

  Zeker, regels zijn er niet voor niets. Rechts gaat er te makkelijk mee om, om regels te schrapen en ook nog rechten te schrappen.
  Maar daarom is er niks mee om wat regels te schappen of aan te passen zodat het minder omslachtig word maar daarbij moet er wel goed gelet worden op de gevolgen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 8 juni 2006 @ 18.56 uur

 22. heeft ze nog geluk dat ik niet op die trein zat,,he een peperdure jas,
  kunnen ze wel missen,toch?
  kijk 100 eurie breng ik terrug 100.000 niet.
  en de ruzie met me vrouw was gelijk over,eeeuu na het reinigen. ;-)

  Reactie door ad — donderdag 8 juni 2006 @ 19.32 uur

 23. Ga je stante Pede diep schamen, AD!! :D :D

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 8 juni 2006 @ 19.45 uur

 24. stante pede ????? :-)

  Reactie door ad — donderdag 8 juni 2006 @ 19.58 uur

 25. Donner: watvooreikelbenjij.nl scoort
  Zo je maar weer dat wij het ook mis kunnen hebben.

  Reactie door Jofel — donderdag 8 juni 2006 @ 20.31 uur

 26. De Eneco stuurt mij sinds begin dit jaar regelmatig herinneringen terwijl ik al jaren rond de 23ste betaal. Na een brief en een email kreeg ik de volgende reactie:
  ‘Eind vorig jaar zijn wij overgegaan op een ander administratiesysteem. Hierdoor is in uw situatie uw betaalmoment een paar dagen naar voren geschoven. Hiervoor bieden wij onze excuses aan. Het betalingsmoment is niet te wijzigen in onze administratie. Dit is een geheel geautomatiseerd proces waar de betaalmomenten bepaald zijn. Wij kunnen het ons voorstellen dat het in uw situatie vervelend is dat de vervaldatum van het termijnbedrag verschoven is. Indien u nog binnen 5 werkdagen een betaling voldoet na de vervaldatum is er niets aan de hand….’ bla bla bla
  Hoezo bureaucratie?

  Reactie door vic — donderdag 8 juni 2006 @ 20.53 uur

 27. vic een herinnering kost geen geld de tweede ook niet,je weet wel waar op staat mocht u inmiddels het openstaande bedrag hebben over gemaakt,dan ,,beschouw dit schrijven als niet verzonden,he laat ze maar schreeuwen,datem dit en dat,
  enneuuu wie zegt dat je het ontvangen hebt,is het aangetekend??
  ooo wat voel ik me vanavond heerlijk slecht,
  zou dat door het gezonde sporten komen? tussen de es ju vee’s,,
  of zou het komen dat lulletje,, dat gele spul in een vlesje,,spong,, me poging tot dood slag in de schoenen wil schuiven,
  es jou vee’s van spong,of een sjekkie,eeuu laten we maar zeggen hij is media geil,en euro graaier.

  Reactie door ad — donderdag 8 juni 2006 @ 21.12 uur

 28. Marc B, dan heb ik gehoord wat ik wilde horen; een misverstandje dus.

  Reactie door kaatje — donderdag 8 juni 2006 @ 21.15 uur

 29. @28 Geeft niet Kaatje, ik ben allang blij dat ik hier daadwerkelijk lees dat iemand toegeeft dat ze(hij) het mis kan hebben… wat een verademing :)

  Reactie door Marc B — donderdag 8 juni 2006 @ 21.36 uur

 30. @26 vic — donderdag 8 juni 2006 @ 20.53,

  Lijkt mij eerder een dom programma omdat ze de datum niet kunnen aanpassen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 8 juni 2006 @ 22.12 uur

 31. Ad, je bent ondeugend, vanavond. Leuk! :D Dus laat dat “schamen” maar. Je komt veel te leuk UIT de hoek…. :D

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 8 juni 2006 @ 22.16 uur

 32. lembeck af en toe,,nou ja af en toe,, moet dat kunnen,,
  maar wat betekent,,stante pede,,
  ik ken engles,german.en fries,en natuurlijk het beste van allus flevolands nederlands/waar ze dus het beste algemeen nederlands praten/
  maar,, stante pede ,,daar heb/t ik nog nooit van gehoord..echt niet? nee echt niet!

  Reactie door ad — donderdag 8 juni 2006 @ 22.34 uur

 33. ik dacht, dat dit kabinet de bureaucratie terug wilde dringen. de paarse krokodil blijft gewoon in stand. van de papierenromslom komen we nooit vanaf.

  Reactie door maayke jong-doppen — vrijdag 21 juli 2006 @ 15.28 uur