Alle macht in handen

De zorgverzekeraars Agis, Delta Lloyd en Menzis gaan samenwerken. Bronnen rond de drie bedrijven zeggen dat het om een intensieve samenwerking gaat. De drie hebben bijna 3,8 miljoen verzekerden en zijn daarmee de nummer 2 op de markt.

Vorige maand fuseerden de VGZ en Univé tot de grootste zorgverzekeraar van het land, met 4,2 miljoen verzekerden. CZ en OZ zijn ook samengegaan.

De verzekeraars zijn voor de invoering van het nieuwe zorgstelsel diep gegaan in de prijzenslag om klanten te werven. Ze willen nu geld terugverdienen door zorg zo goedkoop mogelijk in te kopen. Als grote partij gaat dat makkelijker. (NOS)

Het samenklonteren van zorgverzekeraars maakt hun positie steviger. En die macht van de verzekeraars komt de kwaliteit van de zorg niet ten goede, zoals al eerder bleek uit dit rapport (pdf) van ‘zorg geen markt‘.

Lees ook de opinie van Agnes Kant en de initiatiefnemers van ‘zorg geen markt’ die vandaag in de Trouw stond: Een tumor is geen internetaansluiting

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 08 juni 2006 :: 22.57 uur

77 Comments

77 reacties

 1. dus als ik het goed begrijp,zijn ze straks allemaal weer 1-2-3 maatschapijen,en zijn we weer bij het oude,(verplichte ziekenfonds)terrug,met dat verschil 60 erie duurder.
  en nog steeds geen keus.

  Reactie door ad — donderdag 8 juni 2006 @ 23.05 uur

 2. Wat wordt de zorg een puinhoop !

  Er valt dadelijk niets meer te kiezen.

  Hansje- vinger in de keel om te braken – Hogervorst zou toch opstappen als het een puinhoop werd.

  Nou, dag Hans, vaarwel

  Reactie door willems — donderdag 8 juni 2006 @ 23.25 uur

 3. Daar gaan we weer, twijfelaar heeft zijn stokpaardje even afgestoft.
  We zagen dit al bij de afvalverwerking, van verwerking op gemeentelijk niveau zijn we aangeland in een situatie waar een paar multinationals de koek verdeeld hebben. In dat hele proces gingen de tarieven jaarlijks met 10tallen procenten omhoog.
  In het OV is het nog steeds bezig, de buschauffeurs zijn het haasje qua arbeidsvoorwaarden en de reiziger wordt steeds slechter bediend.
  In de energiesector staat nog veel te gebeuren, we zijn inmiddels al aangeland bij nog slechts 4 energiebedrijven en chefkok LJB is bezig deze ook nog panklaar te maken voor een buitenlandse overname. Mog even en we hebben straks allemaal kernenergie via EDF/GDF.
  Op mijn werk heb ik in het kader van mijn medezeggenschapswerk/collectief contract al meermaals cynisch gezegd “straks zijn we allemaal verzekerd bij Achmea”, dat begint er al aardig op te lijken.
  Moraal van dit verhaal, zoals ad @1 ook al zei, aan het eind van het liedje hebben we opnieuw geen keuze en zijn we allemaal duurder uit.
  Levert het dan helemaal niets op?
  Tuurlijk wel, de top bestond vroeger uit ambtenaren die hooguit een ton verdienden en dat zijn nu allemaal managers met een salaris van tonNEN en dito bonussen. Allemaal voor het goede doel zullen we maar zeggen.

  Reactie door twijfelaar — donderdag 8 juni 2006 @ 23.54 uur

 4. @ 3 twijfelaar,

  “Moraal van dit verhaal, zoals ad @1 ook al zei, aan het eind van het liedje hebben we opnieuw geen keuze en zijn we allemaal duurder uit.”

  Misschien moet je daar nog aan toevoegen dat we voor de stelselwijziging nog de illusie konden hebben dat we, via ons parlement, invloed konden uitoefenen op de inrichting van de gezondheidszorg, maar dat het nu steeds meer een kartel van commerciele verzekeraars zal zijn die aan de touwtjes trekt.

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 9 juni 2006 @ 0.14 uur

 5. @ 3

  Dit was toch voorspelbaar.
  Rodeokapitalisme en halvegarebestuurderscultuur met hun uitbreidende en meegraaiende hofhoudingen.
  Probeer daar maar iets tegen te doen.

  Reactie door hendrik dieks — vrijdag 9 juni 2006 @ 0.19 uur

 6. De enige keuze die straks uiteindelijk nog rest is wel of niet verzekeren. Nou ja keuze? Nog de verzekering kunnen betalen of niet meer kunnen betalen
  Het wordt de keuze tussen eten of verzekerd zijn voor grote groepen mensen.
  (Is overigens nu al een bestaand en in omvang toenemend fenomeen.)

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 9 juni 2006 @ 0.40 uur

 7. Weinig opzienbarend deze ontwikkeling. Degene die denkt dat dit stelsel echt een verbetering is mag zichzelf gek noemen. Van marktwerking is geen sprake gezien de fusies die plaatsvinden. De prijzen zullen nog verder gaan stijgen, ik geloof niet in een daling. De regering heeft alles wat door generaties is opgebouwd binnen korte tijd in de etalage gezet en daar profiteren de snelle jongens van, ten koste van de gewone man.

  Zoals Wattenstaafie al zei: straks is er nog maar 1 keus: wel of geen verzekering…

  Reactie door DJ Digital — vrijdag 9 juni 2006 @ 1.03 uur

 8. we weten nu toch wel dat dit kabinet alles in de uitverkoop heeft gedaan en nog wil doen. En we weten ook dat er geen oppositie is. Bos vindt het wel mooi zo, kan hij in het volgend kabinet moi weer spelen want de rottigheid is al door anderen gedaan, de sp heeft maar negen zetels en kan niets doen als wachten tot de volgende verkiezingen. groen links heeft nog minder en kan al helemaal niets.

  Reactie door ipuntje — vrijdag 9 juni 2006 @ 7.05 uur

 9. De vrijemarkt:Vrijheid van uitbuiting!

  Reactie door Ben tarici — vrijdag 9 juni 2006 @ 9.17 uur

 10. krijgen we dadelijk ook zoiets wat in de software wereld heeft plaatsgevonden : Microsoft de grootste en de enigste ?
  Ik dacht dat het juist de bedoeling van de regering was dat er veel concurentie is in de zorgverzekeraarswereld : nu gaat het VVD gedachten goed wel heel erg verloren .
  De zorgverzekeraars als een semi-overheid ?
  Hoe staat het dan met de kwaliteit die de “klant” dan krijgt ?

  Reactie door Fred — vrijdag 9 juni 2006 @ 9.20 uur

 11. Als enige zorgverzekeraar kan dan geheel vrij de premies onbeperkt laten stijgen ;zonder dat de klant kan kiezen om naar een goedkopere over te gaan : Hansje dat heb jij even goed geregeld !

  Reactie door Fred — vrijdag 9 juni 2006 @ 9.26 uur

 12. stja concurrentie (wat toch de bedoeling was )hol je uit door samen te gaan en zodoende enkele grote spelers overhoud .(hetzelfde zoals het met bijv de autodealers gaat )zo voorspelbaar .ook zo voorspelbaar is dat onze gezondheidszorg incl eigendomsrecht van onze ziekenhuizen in handen valt van commerciele buitenlandse bedrijven om met steenhouwer te praten (k.p.n.) is het niet onmogelijk dat je straks een doktorsrekening krijgt van vodafone!!!!! onzin?? denk het niet!

  Reactie door ,texas,henkie — vrijdag 9 juni 2006 @ 9.26 uur

 13. Voor iemand die werkzaam is bij Achmea (ikzelf dus) vond ik de klontering van Achmea al een enge zaak, maar zoals nu te zien is. Goed voorbeeld, doet goed volgen. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat de andere ook op Europeesch niveau gaan klonteren aangezien Achmea hier ook al jaren actief in is.

  Reactie door Godpipo — vrijdag 9 juni 2006 @ 9.28 uur

 14. Wat is de rekening van dit samenklonteren ?
  Lagere medewerkers worden ontslagen !
  Zo gebeurde dit ook bij KPN en NS

  Reactie door Fred — vrijdag 9 juni 2006 @ 9.38 uur

 15. Het is mensen hun eigen schuld. Iedereen koos zijn verzekeraar op basis van de kosten. Niemand op kwaliteit. Dus ook al die mensen die best 5 euro per maand meer voor kwaliteit hadden kunnen neerleggen. Nu zijn al die verzekeraars waarbij de baten voor de kwaliteit gaat veels te groot en machtig geworden. Machtig genoeg om nog machtiger te worden.
  Tijd om mensen bewust te maken dat een verzekeraar inmiddels meer is dan een gelduitkeer-instantie. Hopelijk switchen een hoop mensen dan van goedkope verzekeraars naar goede verzekeraars.

  Reactie door The_Tzar — vrijdag 9 juni 2006 @ 9.39 uur

 16. Je hebt 50% kans om de lotto te winnen: je wint hem wel. of je wint hem niet.

  Dit soort gekke argumentatie en tegenstanders voor dom afschilderen viert hoogtij op deze log.

  Lopen we hier te huilen omdat Nederland maar 1 electronica concern (Philips) heeft? Nee omdat buitenlandse concerns hier ook kunnen opereren. Zo zal het ook met verzekeringsconcerns gaan. Er zal dus concurrentie komen.

  Reactie door Joep — vrijdag 9 juni 2006 @ 9.44 uur

 17. @ Fred

  Is dat nou ook al verboden: werknemers ontslaan?

  Reactie door Joep — vrijdag 9 juni 2006 @ 9.45 uur

 18. @10
  software…
  ik heb al eens een link neergezet hier bij de SP die ging over hoezeer men bezig is een zeer groot privacyoverschrijdend controle te krijgen,middels het aanpassen van hardware [zoals tv en internet]
  maaar omdat iedereen hier alleen maar bezig is met politieke zaken die hier verschijnen word er een hele boel niet gezien.
  of men is niet geinterreseerd want reacties krijg je hier niet op….
  men zal straks nog raar opkijken wat er staat te gebeuren in verband met de VS en het bespieden van de nederlandse burger via tv en internet.
  let op mijn woorden:
  over een tijd kan men gekochte dvd films alleen nog maar afspelen als de beveiliging van de toestellen [die geimplementeerd gaat worden]zegt dat het mag.
  men kan straks uw tv onklaar maken op elk gewenst tijdstip en met diverse redenen.
  ik kan hier nu wel over uit gaan wijden maar daar snappen jullie toch niets van want dat heet techniek….

  Reactie door iew — vrijdag 9 juni 2006 @ 10.05 uur

 19. @14 Nog een keer voor Joep… nog 1 keer dan… zorg is geen electronica Joep. Als er hier concurrentie uit het buitenland komt, betekent dat dat er buitenlandse maatschappijen proberen geld te verdienen aan onze gezondheid. Zouden we onze gezondheid niet liever ‘niet-commercieel’ houden Joep? Wat als straks het ‘hoofdkantoor’ in de VS zegt: Sorry meneer, vergoeden we niet, zoek het maar uit? Ga je ff langs?

  Reactie door Marc B — vrijdag 9 juni 2006 @ 10.09 uur

 20. Ik ga serieus onderzoeken of het mogelijk is zelf een verzekeringsmaatschappij op te zetten. Als iedereen dan over het hele bedrijf gewoon zo ‘n beetje hetzelfde verdiend en we er een non-profit organisatie van maken, moet dit kunnen voor een lagere prijs. Weet iemand of dit zomaar mag?

  Reactie door kaatje — vrijdag 9 juni 2006 @ 10.19 uur

 21. En uiteindelijk houden we starks door die vrije markt werking eigenlijk nog maar straks 2 kolossale verzekeringsmaatschappijen of maar eentje over…dan heb je al haast een monopolie positie. Hoezo, er komt meer concurrentie door marktwerking? Wat valt er straks nog te kiezen?

  Reactie door ReneR — vrijdag 9 juni 2006 @ 10.19 uur

 22. Het volgende kabinet zal naar mijn mening een hele zware dobber krijgen om van deze puinhoop weer een sociaal Nederland te maken.
  Als deze regering weer gaat regeren ,zal je zien dat onder de puinhopen van het sociaal Nederland een nieuwe natie ontstaat , de verenigde staten van Nederland The USN
  Hoe dan ook ,het zal moeilijk zijn voor linkse partijen om het goed te doen want alles wat je wilt repareren kost brandkasten vol met geld , en door de privatisering is de Nederlandse staat veel invloed kwijt maar bovenal inkomsten!!!!!!!!!! Dus meer belastingen heffen het geld moet ergens vandaan komen.
  Sociaal Nederland licht momenteel in coma de vraag is alleen, wanneer trekt men de stekker eruit.
  De zorg premie zal na de verkiezingen meer en meer stijgen,men fuseert niet voor niets de kosten zijn blijkbaar niet te beteugelen goed gedaan Hansje.

  Reactie door Ton de Haas — vrijdag 9 juni 2006 @ 10.25 uur

 23. @18 Helaas Kaatje… dat gaat niet zomaar.

  Reactie door Marc B — vrijdag 9 juni 2006 @ 10.28 uur

 24. Lijkt wel op een spelletje om de antikartelwet te kunnen omzeilen.

  Waar staat eigenlijk de NMA voor?

  Natuurlijk de H-man en zijn clubvrienden kunnen nu lekker champagne gaan drinken.

  Reactie door walking bull — vrijdag 9 juni 2006 @ 10.28 uur

 25. Er was een tijd van “big Btother is watching you” ik heb nu het idee dat er continu naar mijn portemonnee geloerd wordt. Dat dit christelijke, sociaal democratische, liberale regeltjes landje zo diep onder Amsterdamspeil zou zinken en zich niet schaamt veel geld te verdienen(stelen) van zieken en gebrekkigen, daar zijn geen nette woorden voor. Waar blijft het noodremvolk.
  Eind resultaat vele mensen kunnen zich niet verzekeren. Wat is de boete?

  Reactie door Sunny Boy — vrijdag 9 juni 2006 @ 10.33 uur

 26. Joep ,volgens mij is er niets verboden : alleen de ambitie van een aantal klootmanagers gaat een beetje te ver :
  Ze hadden in de managersopleidingen wel iets van ” ethiek van een manager ” moeten
  inbrengen in de opleiding :als die klootmanager hard en asociaal is voor zijn lagere medewerkers moet deze klootmanager eens even hard aangepakt worden als hij foutjes maakt en geen leuke opdonder premie en weer een leuke baan ergens anders krijgen ;

  Reactie door Fred — vrijdag 9 juni 2006 @ 10.40 uur

 27. @ Marc B

  Wat maakt het uit of het buitenlandse bedrijven zijn? Als we ons er toch maar bij kunnen verzekeren! En als ze zich misdragen sleep ik ze voor de rechter.

  Reactie door Joep — vrijdag 9 juni 2006 @ 10.41 uur

 28. Ja joeppie allemaal naar de rechter!
  Zal wel een beetje druk worden wachtlijsten bij rechter,dan zal de rechter voor jouw geen tijd hebben.

  Reactie door daver — vrijdag 9 juni 2006 @ 10.47 uur

 29. Door de fusies blijven er steeds minder verzekeraars over. De topmannen geven het zelf al aan dat men waarschijnlijk toe gaat naar een systeem van ongeveer vijf dominante verzekeraars.

  Als er zo weinig partijen in de markt zijn, dan verdwijnt de concurrentie, zonder dat er sprake hoeft te zijn van onderlinge afspraken. Als er nog maar weinig marktpartijen zijn, gaat een mechanisme werken dat in de economie bekend staat als speltheorie. Dan kijkt men naar elkaar en reageert op elkaar. Dat kan er toe leiden dat de een zijn prijzen omhoog gooit en dat de anderen volgen. Immers dat levert meer winst op. Ze weten allemaal dat scherpe concurrentie tot minder winst leidt. Bij veel concurrenten is er bijna altijd wel eentje die op prijs gaat concurreren, maar bij weinig partijen kun je beter elkaar beloeren.

  Voor degenen die het niet goed kunnen volgen, verwijs ik naar het bekende wielrennen, een sport waarin de speltheorie dominant is. Bij het wielrennen gaat het er zo hard mogelijk te fietsen. Maar door de speltheorie doen ze dat, soms leidt dat zelfs tot wandeletappes. Dat is speltheorie ten voeten uit, er zijn bij het wielrennen maar weinig concurrenten; de meeste deelnemers zijn namelijk ‘knechten’.

  Bij hardrijden op de fiets leidt de concurrentie niet tot hogere, maar tot lagere snelheden.

  Op dezelfde manier leidt ‘concurrentie’ bij weinig marktpartijen niet tot lagere, maar tot hogere prijzen.

  Eindoordeel: de introductie van het marktmechanisme bij de zorgverzekeraars leidt er toe dat gigantische sommen geld van laagbetaalden in de zakken van een kleine groep grootgraaiers verdwijnt.

  Reactie door Drob — vrijdag 9 juni 2006 @ 10.50 uur

 30. In dit land is het “naar de rechter” gaan slechts voor lui met veel geld !
  Nederland is een KASTEN-maatschappij : weet je dat nog niet ?

  En op z’n minst moet je wel juridisch geschoold zijn om de “Voorwaardes “van de zorgverzekeraars te kunne analyseren !

  Reactie door Fred — vrijdag 9 juni 2006 @ 10.51 uur

 31. Marc B, leg me eens uit waarom ik geen verzekeringsmaatschappij mag beginnen?

  Reactie door kaatje — vrijdag 9 juni 2006 @ 10.59 uur

 32. Kaatje ,ook jij kan een zorgverzekeringsmaatschappij beginnen : allen heb je wel een flink aanvangskapitaal nodig om de boel op te starten !

  Reactie door Fred — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.02 uur

 33. Fred, bijna elke startende ondernemer kan toch naar de bank stappen en subsidies uit Europa binnenslepen? Het lijkt me dat Neelie een subsidie aan mij wel toe zou moeten juichen, ik kan dan immers gaan concurreren met de andere maatschappijen. De overheid heeft toch ook bakken met geld gegeven aan deze gasten om het nieuwe systeem in te voeren, dan ik ook!

  Reactie door kaatje — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.07 uur

 34. Kaatje je heb gelijk , succes !

  Reactie door Fred — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.09 uur

 35. Kom op SP, laten we samen met mensen uit de zorg en mensen die bereid zijn een verantwoordelijke functie te aanvaarden voor een normaal salaris een verzekeringsmaatschappij beginnen!

  Reactie door kaatje — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.22 uur

 36. Fijn he deze regering? Eerst ons ‘marktwerking in de zorg’ opdringen, maar ingrijpen als de verzekeraars de concurrentie vervalsen door te fuseren geven ze niet thuis.

  Reactie door Peter Ruitenbeek — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.22 uur

 37. Kaatje dit idee had ik een tijdje geleden ook, mijn idee was : richt een zorgverzekeringvereniging op zodat de aangesloten leden via de ledenraadvergadering ook mee kunnen beslissen over het beleid etc.
  Misschien iets voor de sp om uit te zoeken of dit mogelijk is? Herman

  Reactie door Herman — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.34 uur

 38. Alle rechtse kabinetten tot nu toe
  (ik reken die incl. de ‘linkse’ pvdalles in de markt wegdoen)
  Zeiden dat zij voor ‘ons allen’ de uitgaven van de belasting portemonee wat wilden indammen, dat veel goedkoper zou gaan worden.
  Maar we zien stijgende huren, een VVD-zorg, mensen die 5 weken ziek zijn door hun werk en vervolgens 1 jaar later een ‘prestatie loon’ inhouding van 1200 euro te verwerken krijgen…

  NL, oh NL, wij zijn de kampioen…
  Kampioen verkeerd stemmen ja, dat zijn ‘we’. Granaties uit het verleden zijn dit vaak ook voor de toekomst in de politiek. Ach en wee dus.

  Reactie door Barend v.d. Berg — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.34 uur

 39. @ Kaatje: Het is verboden het verzekeringsbedrijf
  uit te oefenen zonder
  vergunning van de PVK (Pensioen- en VerzekeringsKamer)
  Zie ook: http://www.dnb.nl/dnb/bin/doc/ wet_toezicht_verzeringsbedrijf_tcm12-36502.pdf -

  Reactie door Marc B — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.42 uur

 40. Waarom wel een vereniging natuurmonumenten met een miljoen leden en niet een vereniging tot het in stand houden van je zelf?

  Reactie door Herman — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.44 uur

 41. @kaatje

  Dat is nou inderdaad precies wat we nodig hebben. Als het allemaal zoveel beter kan, dan staat het u vrij om dit aan te tonen in de praktijk.

  Reactie door Jan — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.46 uur

 42. het vervelende is dat er een maatschappij zonder winstoogmerk is, de univé. Ook deze maatschappij is zoals bekend ondertussen gefuseerd, en hoe ze dat nu willen waarmaken zonder winstoogmerk is mij voorlopig een raadsel. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me er ook niet in verdiept heb tot nu toe.

  Reactie door ipuntje — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.47 uur

 43. Marc B, bedankt voor de info, ik had wel verwacht dat er een addertje onder het gras zou zijn. Vanzelfsprekend zitten in dat orgaan allemaal vriendjes van de huidige zorgverzekeraars, dus weg mogelijkheid. Misschien werken er echter ook bij de huidige verzekeraars wel mensen die zoiets op non profit basis zouden willen beginnen. Ik zal toch eens gaan bellen met die gasten.

  Reactie door kaatje — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.49 uur

 44. ipuntje, die hebben wel belachelijk hoge overheadskosten.
  Dus zonder winstoogmerk, maar met zakkenvullerij.

  Reactie door kaatje — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.52 uur

 45. Waarom ben ik overgestapt naar een andere ziektekosten verzekering, heb geen zin gehad blijkt, nu fuseren ze ook nog met een verzekering waar ik helemaal geen zin had om mij daar te verzekeren.
  Alle reclame gelden waren niet nodig geweest hadden beter in lagere premies gestopt kunnen worden dan weggooien van het geld, als ik zo met mijn geld om zou gaan zou ik failiet gaan maar zij verhogen gewoon de premies.

  Reactie door braakneiging — vrijdag 9 juni 2006 @ 12.03 uur

 46. Door die samenklontering kun je als zieke overstappen in de toekomst echt wel vergeten. We zijn een volstrekte speelbal geworden van de “goodwill” van de verzekeraars. Over een paar jaar zal de kamer willen ingrijpen, omdat mensen het niet meer kunnen betalen en we gezondheidswantoestanden krijgen, maar dan heeft de overheid niks meer in te brengen.
  Welkom in Amerika. Om nog maar te zwijgen over de enge vorm van privacyschending die zich natuurlijk voor gaat doen. Ze crossmatchen even je levensverzekering met je gezondheidstoestand en je mag een bak meer geld gaan betalen; er staat nergens in de wet dat ze dat niet zouden mogen doen. Welkom in George Orwell’s 1984.
  Maar eens even naar Cuba op vakantie binnenkort en kijken of we daar geen leuk eettentje kunnen beginnen.

  Reactie door kaatje — vrijdag 9 juni 2006 @ 12.16 uur

 47. In Thailand is de zorg van minstens even goede kwaliteit als hier in Nederland maar wel 4 keer zo goedkoop. Rara hoe kan dat?

  Reactie door joep — vrijdag 9 juni 2006 @ 12.27 uur

 48. Joep ik heb het idee dat jij van nederland gewoon een klein amerika wil maken alles privatiseren en begin je ook al over het absurde van amerika het
  alles en iedereen voor de rechter dagen voor een scade vergoeding. ok maar goed het komt zover, de verzekering begaat een fout bij jou en je daagt ze voor de rechter, je wint en krijgt een flinke schade vergoeding. waar denk je dat die vandaan komt juist uit de premies en omdat te kunnen bekostigen jawel gaan de premies weer omhoog. is dat wat je echt wil.

  Reactie door wouter — vrijdag 9 juni 2006 @ 12.29 uur

 49. $47 In Thailand kun je ook kinderen misbruiken voor een schijntje Joep… rara hoe kan dat?

  En wat is zo het gemiddelde inkomen van een Thaï, Joep?

  Reactie door Marc B — vrijdag 9 juni 2006 @ 12.30 uur

 50. Zorgverzekeraars hebben de touwtjes in handen, niets geen concurrerende prijzen, maar gewoon afspraken onderling.

  En dan te bedenken dat de zorgverzekeraars ende voor het grootste gedeelte uit VVD`ers bestaat!

  U bent de melkkoe van de verzekeringen, goede zorg en goedkoop, we kunnen het wel vergeten in de toekomst.

  Reactie door e.krul — vrijdag 9 juni 2006 @ 12.43 uur

 51. Wat heeft kindermisbruik en het gemiddelde inkomen van de Thai er mee te maken?

  Reactie door joep — vrijdag 9 juni 2006 @ 13.27 uur

 52. Joep, het gemiddelde inkomen van de Thaï heeft daar alles mee te maken. Dat lijkt me duidelijk genoeg.

  Iemand wilde weten wat NMA is?

  Nederlandse Mededingings Authoriteit…

  Lijkt me dat deze fusies het begin (??) zijn van een kartelvorming en dat is verboden bij de Wet.

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 9 juni 2006 @ 13.44 uur

 53. Wacht maar tot buitenlandse verzekeringsmaatschappijen de nederlandse over gaan nemen, dan is het helemaal over. Een grote speeltuin voor de internationale miljardairs. Misschien dat John de Mol er ook wel brood in ziet.

  Reactie door kaatje — vrijdag 9 juni 2006 @ 13.57 uur

 54. Joep, het gemiddelde inkomen van de Thaï heeft daar alles mee te maken. Dat lijkt me duidelijk genoeg.

  Leg het nou eens uit i.p.v. je terug te trekken. Ik zeg dat je in Thailand hele goeie gezondheidszorg hebt op slechts 25% van het prijsniveau hier.

  Reactie door Joep — vrijdag 9 juni 2006 @ 14.02 uur

 55. @52 Lydia, bedankt voor het atwoord, het is heel aardig van je, maar ik had het meer ironisch bedoeld met mijn vraag.

  Reactie door walking bull — vrijdag 9 juni 2006 @ 14.09 uur

 56. @54 De prijzen worden hier kunstmatig hooggehouden door alsmaar groeiende overhead. Dit is met feiten te onderbouwen. Managers die uitrekenen dat 20 verpleegkudigen voor hun werk de rapportages moeten lezen omdat dat 20 keer een kwartier is. Dat ze zelf met 5 minuten stilstaan nog veel meer kosten berekenen ze niet. Zo simpel is het.

  Reactie door Ninka — vrijdag 9 juni 2006 @ 14.22 uur

 57. @51 Kosten tussen landen onderling kun je alleen vergelijken als je ook het inkomen vergelijkt Joep.

  Voorbeeldje: als het gemiddelde inkomen van een Thaï 4 maal lager ligt dan bij ons, dan zal (in het algemeen) alles ook 4 maal zo goedkoop zijn. Dus een brood kost dan ook 1/4 van onze prijs.
  Echter, procentueel gezien is de Thaï net zoveel van zijn loon kwijt voor een brood als in Nederlander in Nederland.

  Reactie door Marc B — vrijdag 9 juni 2006 @ 14.25 uur

 58. Joep, dat is toch niet zo moeilijk. Jij hebt het over absolute cijfers, als een thai veel minder verdient, blijft relatief voor hen de gezondheidszorg duur.

  Reactie door kaatje — vrijdag 9 juni 2006 @ 14.26 uur

 59. Vind het initiatief van Kaatje de moeite waard om door in ieder geval de SP mede onderzocht te worden.

  Reactie door hendrik dieks — vrijdag 9 juni 2006 @ 14.35 uur

 60. Tks, Marc! Je hebt je antwoord al, Joep. excuses, Walking Bull, door de hitte ontging me je ironie…. ;)

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 9 juni 2006 @ 15.10 uur

 61. Als Raiffeissen ruim 100 jaar geleden een gezamenlijke stroppenpot op kon zetten door te voet en te paard de wijd verspreide boerderijen af te gaan (later RABO-bank geworden) verdient het aanbeveling deze Raiffeissen en zijn werk te bestuderen.

  Reactie door hendrik dieks — vrijdag 9 juni 2006 @ 15.15 uur

 62. Het verhaal wordt weer duidelijk.
  Sinds een poosje bestaat er een rijksinstelling, die waak over “kartelvorming”, om te voorkomen dat prijs-afspraken etc. worden gemaakt.
  Hartstikke mooi, alleen zijn ze vergeten de zogenaamde “intensieve” samenwerking in de wet te noemen. Dus, fusies etc. worden gecontroleerd, maar intensieve samenwerking bestaat niet. Controle op prijsafspraken ( of non-concurrentie overeenkomsten ) moeten via procedures bewezen worden.
  Nou…. en wat dat betekent weet iedereen.
  Betalen dus….

  Reactie door Leftfoot — vrijdag 9 juni 2006 @ 15.34 uur

 63. joep, weet je wel wat het kost om eerst naar thailand te moeten vliegen om zorg te ontvangen

  Reactie door ipuntje — vrijdag 9 juni 2006 @ 16.52 uur

 64. Een vakantie Thailand is goedkoper dan in eigenland die vliegreis verdien je wel terug hotels, eten, vervoer, etc zijn er spot goedkoop.
  Ben van plan om in Thailand mijn gebit te laten opknappen, heb zelfs dan nog wat verdiend met de 25% kosten van wat ik hier moet betalen.

  Reactie door schoenmaker — vrijdag 9 juni 2006 @ 17.16 uur

 65. Ik heb zelf ook een behandeling in Thailand achter de kiezen ;)

  Kwaliteit is toppie en het is zoals Joep zegt spotgoedkoop. Als het aan mij ligt liberaliseren we hier ook flink.

  Reactie door BroedGans — vrijdag 9 juni 2006 @ 17.52 uur

 66. @6 Wattenstaafie — vrijdag 9 juni 2006 @ 0.40,

  Als je niet verzekerd bent krijg je een boete. Of te wel, je wordt gedwongen om je te verzekeren. Maar wat wil je ook met de Voor Vrije Dwang partij.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 9 juni 2006 @ 18.07 uur

 67. Hoor ik het woord “dwang” vallen? Zullen we dan maar niet over de SP beginnen die haar ideologie alleen maar middels dwang kan uitoefenen.

  Reactie door Joep — vrijdag 9 juni 2006 @ 20.12 uur

 68. @67 verklaar je nader Joep…

  Reactie door Marc B — vrijdag 9 juni 2006 @ 22.29 uur

 69. @16 Joep,
  In de discussie tussen libertijnen anarcho kapitalisten en anarcho syndicalisten lijkt de laatste groep gelijk te krijgen met het ontwikkelen van monopolisme in een ongecontroleerde markt.
  Het is vreemd dat voorstanders van een vrije markt daarin ook altijd een ongecontroleerde economie zien, terwijl bewezen is tot nu toe dat de gemengde economie het meest stabiel en winstgevend is.

  Reactie door Toergenjev — zaterdag 10 juni 2006 @ 0.29 uur

 70. @ Toergenjev

  - Waar kan ik dat bewijs nalezen?
  - Waar schaar je mij onder? Hoe dnek je dat ik tegen de economie aan kijk?

  Reactie door Joep — zaterdag 10 juni 2006 @ 3.50 uur

 71. @66, Evert Tigchelaar jr

  Je geeft precies aan, waarom marktwerking in de zorg niet zal leiden tot de beoogde (overbekende) effecten van kostenbesparing, concurrentie, efficiëntie e.d.. Maak immers een internetaansluiting ook maar eens verplicht. Moet je eens kijken, hoe duur die dan gaat worden en hoe de service en kwaliteit daarvan dan nog verder achteruit gaat.

  Reactie door Wilbert — zaterdag 10 juni 2006 @ 12.37 uur

 72. Inderdaad Wilbert, je kunt het redelijk vergelijken met kabel voor de tv. Voor de liberalisering betaalde je geloof ik iets van 135 gulden per jaar aan kijk en luistergeld, nu betaal je zo ‘n kleine e.200 per jaar. Met de inflatie is het echt niet zo hard gegaan! Critici beweren dan natuurlijk dat de markt nog niet echt geliberaliseerd is, omdat er nog steeds sprake is van een monopolie per gebied. Maar liberaliseer je wel volledig, dan worden de kleintjes opgeslokt door de groten (zie zorgverzekering), die hebben 1 gemeenschappelijk doel, zo veel mogelijk winst maken en dit zal de prijs alleen maar opdrijven. Je hebt dus helemaal geen keus.

  Reactie door kaatje — zaterdag 10 juni 2006 @ 14.00 uur

 73. @72, kaatje

  En daar komt nog bij dat de keuze voor een internetaansluiting vrijwillig is (hoewel toch steeds meer een must), maar de keuze voor een tumor is wat minder vrijwillig…

  Een Hoogervorst kan zich beide gemakkelijk permitteren, maar vermoedelijk zou het zorgstelsel er toch een tikkeltje anders hebben uit gezien, als hij chronisch en/of terminaal ziek was. Wat socialer, vermoed ik.

  Reactie door Wilbert — zaterdag 10 juni 2006 @ 14.24 uur

 74. Europees commissaris Kroes (concurrentiebeleid) heeft dinsdag(2005) haar goedkeuring gegeven aan de hervorming van de Nederlandse gezondheidszorg via de invoering van een basisverzekering.

  Bedank de VVD en de kiezers voor CDA , VVD en D66.

  Reactie door Barend v.d. Berg — zaterdag 10 juni 2006 @ 23.41 uur

 75. Omdat alle burgers zijn overgeleverd aan deze zakkenvullers van verzekeringen, is hun gedrag des te verachtelijker. Geld = macht corrumpeert

  Reactie door Schaapherder — zondag 11 juni 2006 @ 2.56 uur

 76. zo en nu nog een paar goedkope levensgevaarlijke medicijnen uit india,,in valse verpakkingen,,en waar niet inzit wat er opstaat,25-50%,
  toegestaan door de indi regering,want ja,,je houd er wat geld aan over,of af en toe een bently,
  en de europa medicijnen indistrie,,wil er niet over praten,,wand hun medicijnen/valse indi naam/ moeten dan ook uit de schappen,,en het belangrijkste natuurlijk hun beleggers,en aandelen zijn niets meer waardt,,
  dus houden ze hun bek dicht,in europa,,
  wat maakt het uit die paar doden door medicijnen in valse verpakkingen/niet van echt te onderschijden/ en goedkoop uit INDIA.

  Reactie door ad — zondag 11 juni 2006 @ 17.23 uur

 77. Ik denk dat de medicijnen gewoon in China worden geproduceerd ;dat is goedkoper dan India .
  Je hoef dan ook het medicijn niet meet te testen ,dat doe je gewoon bij de zorgsector klant en de artsen kunnenop deze manier ook iets meer gaan verdienen door de ziekte weer ongedaan te maken “twee vliegen in een klap .

  Reactie door Fred — dinsdag 13 juni 2006 @ 17.08 uur