Sesam, open u

Rijksmuseum

Vandaag werd het gezamenlijke voorstel van de SP, PvdA en de VVD om de Rijksmusea gratis toegangelijk te maken besproken.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 08 juni 2006 :: 22.55 uur

30 Comments

30 reacties

 1. Ik lees: “Vergeer: “Wij willen niet alleen dat de rijkscollectie gratis toegankelijk wordt, wij willen ook dat de rijksmusea zich inspannen om nieuw publiek te bereiken. Dit kan door samen met onderwijsinstellingen projecten op te starten, festivals te organiseren en andere participatieprojecten te beginnen.”

  Alsof dat iets nieuws is? Daar is men al járen mee bezig in de musea, maar mislukt jammerlijk. Het enige wat het oplevert zijn spaanplaat tentoonstellingen met Donald Duck als suppoost en een kunstpuzzeltje met hiphopmuziek op een computer. Dagelijks struinen drommen verveelde scholieren door de musea – ze moeten wel want het is verplichte kost.

  Het zou veel beter zijn om te investeren in het onderwijs – op de scholen zelf – om wat interesse voor kunst en cultuur aan te wakkeren. En dat niet door het uitdelen van voorgekauwde kopietjes waar de leerkracht geen enkele binding mee heeft, maar zorgen voor mensen die er enthousiast en betrokken over kunnen vertellen.

  Reactie door Sonja — donderdag 8 juni 2006 @ 23.18 uur

 2. Komt vooral omdat suffe ambtenaren die projecten ontwerpen, en niet de mensen met een culturele achtergrond.

  Reactie door Sonja — donderdag 8 juni 2006 @ 23.21 uur

 3. Politici zijn zo gewend hun kiezers onzin te verkopen dat ze er zelf ook in geloven. Het geloof dat je welvaart kunt creëren door voor te schrijven dat iets voortaan gratis moet zijn is vooral onder socialisten werkelijk onuitroeibaar.
  Nu weer gratis musea. Kunst kost dan ook niets. Gebouwen hoeven niet onderhouden te worden, suppoosten niet betaald en schilderijen niet gerestaureerd. Betaalt zich terug, maar vraag niet hoe, want dan blijft iedere politicus je het antwoord schuldig.
  Hoezo gratis museum en geen gratis eten, voedselbonnen bijvoorbeeld, want voedsel is een basisbehoefte en kunst niet.
  Zon en wind zijn gratis. Iedere politicus die nog 1x voorstelt dat dergelijke zaken gratis moeten zijn dient ontslagen te worden

  Reactie door Jacintha — donderdag 8 juni 2006 @ 23.45 uur

 4. Je blijft maar doorgaan he?

  Reactie door daver — vrijdag 9 juni 2006 @ 0.01 uur

 5. Stel je voor alles gratis,hoef je niks meer te stelen nooit meer jaloers hoeven zijn op de buurman zijn auto.
  Weg met waardeloze geld,waarvoor zo veel gemoord wordt!

  ja schandalig iets gratis aanbieden!
  de eerste de beste halvegare die mij iets aanbied,trap ik van af nu af aan helemaal in elkaar!!!!!!!!!

  Reactie door daver — vrijdag 9 juni 2006 @ 0.16 uur

 6. @ jacintha, volgens jou een plan (gratis toegang musea) met als basis het geloof: welvaart creëren door iets gratis te maken. En dat zou gesteund worden door de VVD? Nogal onwaarschijnlijk he ;)

  Reactie door Marc B — vrijdag 9 juni 2006 @ 0.56 uur

 7. Als het gratis wordt, kan ik eindelijk een museum van binnen bekijken. Ik heb er zin in!

  Reactie door F — vrijdag 9 juni 2006 @ 1.21 uur

 8. Daarnaast zou het interessant zijn om het openbaar vervoer gratis te maken. Dat kan bekostigd worden uit de miljardenbesparingen door minder asfalt in het land te pleuren. Maar ik denk dat mijnheer Shell daar wel een stokje voor steekt. We zitten als ratten in de val en er is géén weg terug.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 9 juni 2006 @ 6.33 uur

 9. fantastisch als dat lukt.

  dan kan ik dankzij de sp naar het museum als ik mijn energienota niet meer kan betalen, zit ik toch warm en heb licht! En ik neem aan dat de suppoosten ehbo hebben dus kan ik daar mijn geneeskundige behandeling halen! Voedselbankje er naast, of liever een kunstenaar een voedselbank laten ontwerpen IN het museum.

  Als de Neelie dit nu maar goed vindt!

  Reactie door ipuntje — vrijdag 9 juni 2006 @ 7.46 uur

 10. Kijk Marc, dit woordje staat er ook: ‘vooral’. Niet alleen socialisten hebben patent op dwaze ideeën.

  Dit heeft: kritisch lezen en zinsanalyse.

  Reactie door Jacintha — vrijdag 9 juni 2006 @ 8.17 uur

 11. Rijksmusea ?dan betaalt de overheid dus subsidie ? Subsidie komt voort uit belastingelden —-. waarom moet er dan nog intreegeld betaalt worden ?

  Reactie door Fred — vrijdag 9 juni 2006 @ 9.24 uur

 12. Een hele goede zaak! Musea moeten hun gewone collectie ook gratis tentoon kunnen stellen zodat jan-en-alleman kan genieten van de kunst. Het plan om alleen toeristen te laten betalen vind ik ook belachelijk, ook zij moeten gratis een museum kunnen binnenstappen. Kunst is voor iedereen en moet vrijelijk bezichtigd kunnen worden.

  Ik heb het gratis museum zelf mogen ervaren in Engeland en stond verbaasd van de bezoekers aantallen die binnenwaren. Een museum voor moderne kunst waar werkelijk alle lagen van de bevolking binnen waren om kunst te happen. Waarlijk geweldig en voor jongeren is de drempel om een schilderij te gaan bekijken gelijk lager. Waarom 15 euro vragen om verf op doek te kijken als je er bier van kan drinken. Als musea gratis zijn kunnen ze het beide doen en steken ze nog wat op ook. Ik ben helemaal voor, dan kan ik nog vaker een museum bezoeken en mijn kinderen een beetje cultuur bijbrengen.

  Reactie door Godpipo — vrijdag 9 juni 2006 @ 9.35 uur

 13. gratis?

  SP bedoelt natuurlijk: Mensen middels de belasting dwingen er voor te betalen.

  Reactie door Joep — vrijdag 9 juni 2006 @ 9.50 uur

 14. Als we het over subsidies in de kunst hebben, moeten we daar eens de subsidies aan het bedrijfsleven naastleggen, met name de overheidssubsidies voor bedrijven met miljoenenwinsten. Dan ziet de zaak er opeens heel anders uit. En laat ik het H-woord maar niet eens noemen.

  Reactie door Sonja — vrijdag 9 juni 2006 @ 9.57 uur

 15. @7
  Als je nu eens een museumkaart kocht, ipv te teren op andermans belastinggeld. Niets in of van een museum is gratis.
  Je bevestigd alleen maar mijn stelling. Al het geld dat nodig is voor onderhoud, verzekering, restauratie van schilderijen, salarissen komt direct of indirect uit de belasting die jij mag ophoesten.
  Hoezo geen gratis opera’s, gratis vliegreizen?
  Als het maar van een ander is dan is men er als de kippen bij. Aanbod schept vraag.

  Reactie door Jacintha — vrijdag 9 juni 2006 @ 10.11 uur

 16. @14 Als al dat onderhoudsgeld etc uit onze belastingen komt jacintha, waarom dan nóg een keer geld betalen om het te mogen zien? En hoezo dan teren op andersmans zak.. betalen toch belasting allemaal? Dus het is niet van een ander, dus je gehele bijdrage slaat ergens nergens op.. net zoals je eerdere bijdrage, waarbij je ook al niet reageert op inhoudelijke argumenten. Je probeert alleen maar andere mensen af te zeiken.

  Reactie door Marc B — vrijdag 9 juni 2006 @ 10.46 uur

 17. Jacintha het geld dat al die ziekenhuisdirecteuren en de directies van energieleveranciers binnen schrapen, komt ook uit het belastinggeld.
  Mensen kennis laten maken met musea (is heus niet alleen schilderijen), wekt interesse voor historie. Om het even in jouw straatje uit te leggen: als een marokkaan in een museum rondloopt, kan hij op dat moment ook niet bij je inbreken.
  Is de link duidelijk?

  Reactie door kaatje — vrijdag 9 juni 2006 @ 10.55 uur

 18. Rijks- en gemeentemusea beheren ons gezamelijk bezit aan kunst, historische voorwerpen, e.d.
  Het is dus van ons allemaal.
  Daarom moet ook iedereen de mogelijkheid geboden worden dit te bezichtegen.
  Gratis, als dat haalbaar is voor de politiek en anders tegen een veel lagere vergoeding, dan we er nu voor moeten betalen, want musea weten aardig hoge toegangsprijzen te berekenen.
  Dus, maak het dan goedkoper, als gratis niet kan.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.00 uur

 19. Zijn er nog andere dooddoeners ?

  Reactie door Fred — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.00 uur

 20. @15 Teren op andermans belastinggeld Jacintha? Wat spook jij de hele dag dan uit, behalve hier de boel volspammen met je extremistische bruinprop?

  Amita heeft helemaal gelijk, de Rijksmusea beheren ons cultureel erfgoed. Je weet wel, o.a. die Nederlandse Gouden Eeuw cultuur waar o.a. Amadeus Wilders steeds zo over houzeet. En dat gezeik over dat kunst elitair is – het wordt elitair gemáákt zullen ze bedoelen. Het is namelijk heel elitair om ons cultureel erfgoed uitsluitend toegankelijk te maken voor mensen die een kaartje kunnen betalen, de kapitaalelite.

  Reactie door Sonja — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.20 uur

 21. Ik kon elke keer de link niet vinden tussen die Wilders en ….
  Bedank Sonja (hahahahahaha )

  Reactie door Fred — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.26 uur

 22. Musea krijgen enorme subsidies. Dat lijkt me hartstikke goed. Maar als je dan een finciele drempel voor de lager betaalden gaat opwerpen, dan reserveer je die subsidies uit de algemene middelen voor de rijken.

  Als de subsidies afgeschaft worden, kunnen nagenoeg alle musea sluiten. Daarom lijkt het me beter om de musea te subsidieren. Het creeert tenslotte ook veel economische mogelijkheden voor de ondernemers in de toeristische sector. Maar als je dan subsidies geeft, maak dan de musea gratis, zodat iedereen er toegang tot heeft.

  Reactie door Drob — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.31 uur

 23. @10 Jacintha.. waar staat ‘vooral’ dan?
  Hier even jou bijdrage waar ik naar refereerde: “Het geloof dat je welvaart kunt creëren door voor te schrijven dat iets voortaan gratis moet zijn is vooral onder socialisten werkelijk onuitroeibaar.
  Nu weer gratis musea.”

  Geen vooral in te bekennen… wel ‘voortaan’.

  Dat heet: weten wat je schrijft, jacintha :)

  Reactie door Marc B — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.48 uur

 24. @23 aanvulling… bij VVd-ers heeft dit nooit bestaan dus onder hen is het niet uitroeibaar

  Reactie door Marc B — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.55 uur

 25. @23 en 24.. Excuses jacintha..er zat dus wel een ‘vooral’ in, maar jouw argument in @10 gaat gewoon niet op omdat dit idee nooit geleefd/bestaan heeft onder VVD-ers. Mijn argument blijft dus staan.

  En dat heet een politieke analyse…

  Reactie door Marc B — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.58 uur

 26. Wie gaat dat betalen?

  Reactie door Stephan — vrijdag 9 juni 2006 @ 12.53 uur

 27. Dezelfde als die het salaris van onze fijne essent en nuon mannen en onze fijne rapportjes van Scheepsbouwertje betaalt; JIJ!

  Reactie door kaatje — vrijdag 9 juni 2006 @ 13.00 uur

 28. @kaatje

  Dan laat maar en laat iedereen maar lekker zelf betalen.

  Reactie door Stephan — vrijdag 9 juni 2006 @ 15.44 uur

 29. Imagine there’s no heaven
  It’s easy if you try
  No hell below us
  Above us only sky
  Imagine all the people
  Living for today…

  Imagine there’s no countries
  It isn’t hard to do
  Nothing to kill or die for
  And no religion too
  Imagine all the people
  Living life in peace…

  You may say I’m a dreamer
  But I’m not the only one
  I hope someday you’ll join us
  And the world will be as one

  Imagine no possessions
  I wonder if you can
  No need for greed or hunger
  A brotherhood of man
  Imagine all the people
  Sharing all the world…

  You may say I’m a dreamer
  But I’m not the only one
  I hope someday you’ll join us
  And the world will live as one

  Reactie door daver — zaterdag 10 juni 2006 @ 1.45 uur

 30. Daver – thanks!
  I am with you.

  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — zaterdag 10 juni 2006 @ 13.08 uur