Waar is het groen?

Stadsbewoners hebben te weinig openbaar groen om zich heen. Dat constateert de Raad voor het Landelijk Gebied.

Volgens de Nota Ruimte moet er bij elk huis 75 vierkante meter groen zijn. Maar dat is zelden zo. Vooral in de Randstad is het goed mis. Per huis is er gemiddeld slechts 40 vierkante meter stadspark of andere beplanting. Leiden spant de kroon met 25 vierkante meter.(RTL)

Groen wonen

Speelruimte voor kinderen, of gewoonweg een stukje groen vlak bij je huis is allang geen gewoongoed meer.

Onlangs diende Agnes Kant nog de initiatiefwet ‘Buitenspeelruimte‘ in. Hierin stelde de SP een norm voor van 3 procent van de ruimte per woonwijk. Deze norm is ontwikkeld door de NUSO, de landelijke organisatie voor speeltuinwerk en jeugdrecreatie en het Nationaal Jeugd Fonds Jantje Beton, die het initiatief dan ook van harte ondersteunen.

De wet is niet aangenomen. Verschillende partijen wilden de gemeenten niet dwingen, maar uit het commentaar van Mark van Twist, lid van de raad, blijkt dat het zeker een noodzaak is.

De wethouder wil nieuwe huizen bouwen, want die heeft daar harde afspraken over gemaakt met het rijk, en de huizenkopers en huurders staan in de rij. De provincie vindt het vervelend dat er groen wordt geschrapt om de begroting rond te krijgen, maar toont uiteindelijk begrip voor de gemeente. Op landelijk niveau spelen allerlei departementen een rol en dus voelt niemand zich echt verantwoordelijk. (Trouw)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 08 juni 2006 :: 21.58 uur

13 Comments

13 reacties

 1. Men wil de gevolgen hiervan niet onder ogen zien.

  Ik heb geen kinderen, maar ik vind het vreemd dat zij (de provincie bv.) hun kinderen en hun leefomgeving hieraan (aan al dit begrip voor de gemeente z’n -ookwel ongewilde?- lafheid/gemakzucht) op wil offeren…

  ach gut zulke moeilijke keuzes….

  Wie verdienen er nou werkelijk een pak rammel, dit tuig, of de tot beton-omgeving veroordeelde?

  Of zijn wij de ‘Borg’ geworden met zijn allen, en is groen/leven/lucht iets waar je voor spaart voor de vakantie?

  Reactie door Pietje af — vrijdag 9 juni 2006 @ 2.49 uur

 2. Dan hoef je ook minder OZB te betalen ?

  Reactie door Fred — vrijdag 9 juni 2006 @ 9.28 uur

 3. Één van de dichtst bevolkte landen ter wereld moest zo nodig in totaal 2 miljoen immigranten opnemen.

  Nederland is te klein voor een multiculturele samenleving. Ram het ons niet door de strot.

  Reactie door Joep — vrijdag 9 juni 2006 @ 9.54 uur

 4. @Joep
  Dat is nou eens een zinnige uitspraak. Elders lees ik namelijk dat immigratie nodig is voor de ‘dynamiek en de ontwikkeling’. Alleen bestaat die dynamiek uit het uitvechten van twisten en oorlogen op Europees grondgebied met alle gevolgen van dien Weer moet geld vrijgemaakt worden (hogere belastingen) om ‘immigranten’ besef bij te brengen dat het hier niet normaal is vrouwen te vermoorden (of te verkrachten) als zij weigeren zich te laten uithuwen, om weer meer maatschappelijk werkers in te schakelen in o.a. Blijf van mijn Lijf-huizen, om extra politie in te zetten en op te leiden om de gekken te arresteren die zo nodig zus of dochter moest vermoorden, om extra cellen te bouwen etc.
  Inderdaad, het is niet aan het verstand te brengen. Waarschijnlijk vallen de vermoorde vrouwen onder ‘bijkomende schade’.

  Reactie door Jacintha — vrijdag 9 juni 2006 @ 10.44 uur

 5. Jacintha,

  voor zover ik ben geinformeerd zijn onze eigen “witmense” nog altijd fors in de meerderheid wat misbruik betreft van bijv. vrouwen en kinderen. Klaarblijkelijk hanteren Nederlanders ook een vorm van eerwraak die alleen niet zo heet (of heten mag…)

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.03 uur

 6. Wat een ziekelijk verwrongen wereldbeeld heb jij. Het gaat hier over ruimtelijke ordening en niet over jouw moslimhaat.
  Ik raad je aan naar een herhaling te kijken van Genko, gisteravond op Nederland 1 en de menselijke aspecten eens in je op te nemen.

  Wat betreft de speelplaatsjes, dit is mi helaas te wijten aan het feit dat de gemeenten veel te weinig geld van het rijk krijgen. Om de begroting sluitend te maken, moeten ze haast wel optreden als grondspeculanten, wat helaas inhoudt meer woningen in het duurdere segment en leegstaande kantoorgebouwen. Ik zou het zeer toejuichen als er wat meer geld van de meevallers naar gemeenten zou gaan met als absolute voorwaarde een verbod om dit geld uit te geven aan prestigeprojecten en studie (lees snoep) reisjes naar het buitenland. Dus een hele gerichte bijdrage.

  Reactie door kaatje — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.04 uur

 7. Ja hoor 2 miljoen immigranten zijn schuldig aan volle cellen de hoge belastingdruk,alle moorden hier in nederland,alle oorlogen en de rest van onze problemen!

  Jesus de jaren ’30 herleven!
  niet over tien jaar gaan roepen dat je niks wist he?

  Reactie door daver — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.08 uur

 8. ad joep,

  Nederland scoort hoog als dichtbevolkt land, dat is zo, maar het is ook zo, dat 90% van die nederlanders wonen op ongeveer 10% van de oppervlakte, nl. in de steden. Het platteland is ongeveer 90% van het oppervlak van ons land en nog altijd behoorlijk leeg. Misschien dat er daarom
  ook gedacht moet worden aan nieuwe steden bouwen. We zijn er helden in, kijk maar naar Almere, Lelystad, Dronten. Dus waarom niet meer bouwen als er meer vraag naar is.

  Het enige waar ik het mee eens ben, is dat je immigranten niet steeds in de bestaande steden kunt blijven proppen. Dat levert dan spanningen op.

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.08 uur

 9. Helemaal gelijk in Wim Kok, ik heb die aflevering van Zembla ook gezien. Gewoon een questie van wat beter de ruimte gebruiken om ruime wijken op te zetten met veel groen en betaalbaar. Alsjeblieft niet overal die afschuwelijke wijken die nu van hier tot polen en van hier tot spanje overan neergekotst worden door volgens mij een heel klein groepje projectontwikkelaars. Lekker veel variatie, daar wordt de mens gelukkiger van en een gelukkiger mens is minder vaak ziek en een stuk productiever; een win-win situatie.

  Reactie door kaatje — vrijdag 9 juni 2006 @ 11.19 uur

 10. Waar is het groen? Bij de buren natuurlijk, daar is het gras altijd groener.

  Reactie door Bijdehandje — vrijdag 9 juni 2006 @ 12.42 uur

 11. @10 Klopt Bijdehandje, in Engeland is het gras vrijwel altijd groener ;)

  Reactie door Marc B — vrijdag 9 juni 2006 @ 13.08 uur

 12. De tekortschietende vierkante meters groen kan men van overheids wege gemakkelijk compenseren door de getroffenen dusdanig te ergeren dat zij zien wat zij niet hebben… ik bedoel groen. Probleem opgelost, en tegen nul kosten. Ik zou in een advies-commissie moeten zitten, vind ik zelf.

  Reactie door Schaapherder — zondag 11 juni 2006 @ 1.28 uur

 13. Even serieus: in een kapitalistisch-liberale bananen-republiek als de onze, hoef je niet te rekenen op begrip v.d. overheid voor structurele buurt-problemen, laat staan bij het oplossen ervan.

  Reactie door Schaapherder — zondag 11 juni 2006 @ 1.33 uur