Nederlands invloedrijkste

Gisteren werd bekend wie Nederlands ‘belangrijkste’ mannen zijn. Elco Brinkman is de meest invloedrijkste bestuurder, Zalm – armoede is relatief – de meest invloedrijkste Nederlander.

Op het weblog van de Volkskrant een uitgebreide verhandeling over de werking van het ouwe jongens krentebrood netwerk waarin de Nederlandse elite zich begeeft.

Gezien het bestaande systeem van politieke benoemingen is het niet vreemd dat bijna 60 procent lid is van een politieke partij, en dan vooral van de drie hoofdstromingen: PvdA 18 procent, CDA 16, VVD 16. Zonder partijlidmaatschap kom je immers moeilijk in aanmerking voor mooie banen.
Met de toegang tot Den Haag zit het dan ook wel goed: ruim viervijfde van de elite heeft direct contact met bewindslieden. Een kwart wordt regelmatig door ministers benaderd en benadert deze ook zelf geregeld. Slechts 10 procent heeft nooit contact. Bijna de helft heeft ook regelmatig of incidenteel contact met het koningshuis.

De echt invloedrijke mensen in bedrijfsleven, politiek en ambtenarij passen op één velletje A4.’
‘De cruciale vraag’, zegt Snijders, ‘is echter niet of er een invloedrijke elite is – die is er – maar of die elite voldoende open staat voor nieuwe mensen en ideeën.’ En daarover heeft ook de elite zelf wel twijfels. De weg naar de top kenmerkt zich door een negatief selectiecriterium: don’t rock the boat, en dat levert dus vooral ‘accommoderende mensen’ op.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 11 juni 2006 :: 12.35 uur

30 Comments

30 reacties

 1. Ik dacht dat de Bilderberg groep de meest invloedrijk waren.

  Reactie door Rob de Kuster — zondag 11 juni 2006 @ 12.41 uur

 2. Mensen die veel kunnen hebben veel voor het zeggen. Mochten SP’ers waar ik er een van ben meer invloed willen, moeten ze beter/ambitieuzer worden in het leven binnen en buiten de kokon van de SP.

  Reactie door Jaap — zondag 11 juni 2006 @ 13.13 uur

 3. Wat een onzin zeg Jaap. Het gaat er helemaal niet om wat je kunt, maar wie je kent. Dat SP’ers niet ambitieus zouden zijn, klopt ook van geen meter. Het zijn zelfs de beste beleggers :-)

  Reactie door kaatje — zondag 11 juni 2006 @ 14.14 uur

 4. Het is net dorps / gemeente politiek, maar dan op groter oppervlak, meer pecunia, en meer invloed.

  Reactie door Barend v.d. Berg — zondag 11 juni 2006 @ 14.40 uur

 5. meest invloedrijkste? dat is een overtreffende overtreffende trap? in ieder geval geen nederlands.

  Reactie door ipuntje — zondag 11 juni 2006 @ 14.53 uur

 6. Dat mochten ze willen. Weet je wie de meeste macht en invloed heeft…een malie-veld vol burgers. Dan moet je ze eens zien kruipen in Denhaag. Oja en met de verkiezingen als we weer even meetellen voor politieke partijen, politici en achterbanners. Dan zie je de macht van het volk want dan komt de strooppot tevoorschijn.

  Reactie door Ondernemer — zondag 11 juni 2006 @ 14.55 uur

 7. 1. Wie zegt dat deze mensen geen lid zijn van de Bilderberggroep?

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 11 juni 2006 @ 14.57 uur

 8. citaat uit het genoemde artikel:

  “Zo stapte toenmalig Unilever- topman Morris Tabaksblat in 1999 als voorzitter van de European Round Table of Industrialists naar premier Kok in het Torentje. ‘Wij vonden dat op Europees niveau iets aan de pensioenproblematiek moest gebeuren’, zegt Tabaksblat. ‘Kok zei toen: ‘‘Dat moeten we niet via de politiek spelen, die vindt dit geen leuk thema. Waarom organiseren jullie niet een onderzoek en vervolgens wat congressen daarover om het vuurtje op te stoken?’’ Daarin heeft de Round Table toen inderdaad een rol gespeeld.”

  En maar krokodelletranen huilen over “de kloof tussen burger en politiek”.

  Reactie door Ed Sorrento — zondag 11 juni 2006 @ 17.04 uur

 9. Hierarchie is natuurlijk, maar wat zegt dit lijstje van het daadwerkelijk functioneren van de democratie?

  Reactie door Peter Hoopman — zondag 11 juni 2006 @ 17.34 uur

 10. @ 6 Ondernemer

  Helemaal eens. De buger is de machtigste, mits deze zich verenigd.

  Laat de burger nu alles doen behalve zich verenigen…..

  Omdat het toch wel heel slecht moet gaan wil de burger zich verenigen (in Nederland, want de Fransen zijn er toch wel iets beter in) kunnen de elite erg ver gaan.

  Kijk maar naar Afganistan. Nu blijkt dat we toch alleen maar vechten en Boesj helpen papaver te verbranden. Dit is verkocht aan het Nederlands pubiek onder de noemer van een opbouwmissie.
  Toch roert zich niemand als de leugens ontdenkt worden, sterker nog het CDA stijgt in de peiling.

  het volk slaapt niet, het is in coma

  Reactie door Alexander — zondag 11 juni 2006 @ 17.54 uur

 11. We worden in gijzeling gehouden door het internationaal kapitaal en de halvegarebestuurderskliek, die de konten van de bezitters likt om zelf mee te kunnen graaien en hun uitdijende hofhoudingen van steeds weer nieuw gecreëerde bestuurslagen.
  Cultuuromslag en onafhankelijke rechtspraak zijn de enige reddingsboeien.
  Zoniet….

  Reactie door hendrik dieks — zondag 11 juni 2006 @ 18.53 uur

 12. @ 10

  Wacht maar tot de eerste aanslag in Nederland plaats heeft gevonden…dan schreeuwt iedereen weer moord en brand ! Uiteraard gaat *men* dan weer mee met de *officiele* verklaring dat het allemaal hufters waren ipv vrijheidsstrijders, en dat we moeten volhouden en niet toegeven in deze zware tijden (toegeven aan de leugen ?), zonder ook maar iets te benoemen waarom we echt de bezetters steunen…zucht…het is zo doorzichtig – waarom heeft *men* het nou niet door ? Olie en drugs my dear, olie en drugs…

  Reactie door Kees — zondag 11 juni 2006 @ 20.44 uur

 13. alexander,,
  dat zegt toch genoeg over de c?da stemmer en hun zieke denkwijze,,

  Reactie door ad — zondag 11 juni 2006 @ 20.56 uur

 14. Inderdaad, bilderberggroep e.d.
  indutrien met zetbaas lobbyisten als 1e en 2e kamer, raad v state e.d. posities.

  Er is dan ook geen partij die de burger eens met een stinkende wond wil genezen. Ook de SP lijkt het (politieke bijsluiter…)

  Reactie door Barend v.d. Berg — zondag 11 juni 2006 @ 22.27 uur

 15. Ondernemer, vergeten wat Zalm zei: “Als er erg veel demonstranten op het Malieveld staan zal ik naar ze zwaaien.” M.a.w. er kunnen twee, misschien wel drie miljoen mensen in Den Haag en op dat Malieveld staan, dit Kabinet trekt zich er echt niets van aan. De omsingeling van Keer het Tij was lollig, maar mijn idee was om dat op een doordeweekse dag te doen met duizenden mensen (liefst meer) en echt helemaal niemand er in of eruit te laten. Dan moeten ze kiezen: onderhandelen of het Leger erop af sturen… Mwahh, na 4 jaar Balkenende-ellende vermoed ik het laatste.

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 11 juni 2006 @ 22.37 uur

 16. Maar toch hebben de elitekliekjes niet voor een JA voor de Europesche grondwet kunnen zorgen. Tanende macht misschien ? Net zo sociaal gehandicapt als de oude adel voorheen ? Laten we hopen dat ze eerder uitsterven dan wij…

  Reactie door Kees — maandag 12 juni 2006 @ 0.39 uur

 17. “Elite”? Die kwalificatie voor dat zooitje ergert me, want een elite is het niet, maar gewoon een soort mensen met neurotische persoonlijkheden die de symptomen van hun pathologische narcisme pogen te bestrijden door geld, macht en vrouwen – of mannen – en als ze dat allemaal al hebben, dan moeten ze er méér van! Denk nog eens terug aan lefgozer Herman Heinsbroek. Als iemand op zoiets stemt, lijkt een lobotomie mij het overwegen waard.

  Reactie door Schaapherder — maandag 12 juni 2006 @ 1.02 uur

 18. Opvallend weinig Nederlandse elite aanwezig op de Bilderbergconferentie van 2006 in Ottawa Canada 8-11 juni:
  Koningin Beatrix (vaste klant, Prins Bernard was voorzitter van 1954-75)
  Victor Halberstadt(hooglerraar economie te
  Leiden)
  Gerard Kleisterlee(Philips)
  Nelie Kroes(eurocommisaris)
  Noud Wellink(president Ned.bank)
  Maxim Verhagen(eerste keer)

  Reactie door manuzio — maandag 12 juni 2006 @ 1.58 uur

 19. Beatrix, nou ja, dat gáát nog… petje af voor ‘t kroontje, hoor…

  Reactie door Schaapherder — maandag 12 juni 2006 @ 2.15 uur

 20. @10
  bijna goed…. we hebben altijd een oppositie die verdeeld is en daaarom gebeurd er niets.
  het is niet het volk dat zich niet verenigd maar de oppositie die er voor het volk zou moeten zijn,verenigd zich nooit.
  oppositie die zegt wel te willen regeren met andere partijen,MITS zij gekozen worden.
  maar als oppositie elkaar niet steunen…
  en als we het dan democraties gaan bekijken,zou het volk zich helemaal niet hoeven verenigen,MITS wij een oppositie gehad hadden die er voor het volk zou zijn,op de manier zoals het hoort.
  dan kan een regering ook niet zomaar klakkeloos schijt hebben aan alles en iedereen.
  lekker makkelijk om de schuld bij het volk neer te leggen!
  als wij een regering kiezen die niet doet wat het beloofd,worden we eigenlijk al besodemieterd,en als we dan ook nog een oppositie hebben die er niets tegen doet,dan werkt men dus gewoon met het kabinet mee….
  het zogenaamde geklaag van oppositie hier in dit land is niets meer dan een flauwe comedie,om stemmetjes te winnen voor de volgende verkiezingen.
  verder kan men gewoon stikken!

  Reactie door iew — maandag 12 juni 2006 @ 8.05 uur

 21. geef de nederlander een heineken hoed,een oranje shirtje, een paar vetbetaalde voetballers en je kunt ze weer 4 jaar kloten dat volkje .de nederlander is met de amerikaanse bevolking het makkelijkste uit te zuigen .

  Reactie door ,texas,henkie — maandag 12 juni 2006 @ 9.46 uur

 22. 18. Als Maxim Verhagen uitgenodigd is, houdt dit in dat hij een aanstaande minister president wordt. Dat wordt daar even bekokstooft. Dit is ook gebeurd met Clinton, die als volstrekt onbelangrijk iemand mocht aanschuiven en ook met die snuiter van het LPF, die plotsklaps lijsttrekker werd.
  De Bilderberggroep is weer eens on a mission.

  Reactie door kaatje — maandag 12 juni 2006 @ 11.23 uur

 23. Het is een ons kent ons wereld.een Een CDA man uit bouwfraudehoek is toch de meest invloedrijke man in Nederland. Naast alle andere CDA en VVD ZAKKENVULLERS. Over rechtstaat gesproken? Welke wet? Wiens rechten?

  Reactie door khosrow — maandag 12 juni 2006 @ 11.31 uur

 24. CDA, VVD= NORMEN EN WAARDELOOS.

  Reactie door khosrow — maandag 12 juni 2006 @ 11.35 uur

 25. dat “don’t rock the boat” is zo waar. Probeer binnen een onderneming maar eens een werkwijze te veranderen. Als mensen eenmaal gewend zijn op toets A te drukken, moet je hemel en aarde bewegen om ze toets B in te laten drukken. Om het toch voor elkaar te krijgen, moet je eerst draagvlak creeren bij de top, veel ellenbogenwerk en enorm slijmen ook met de medewerkers. Een andere weg is er niet. Als het vervolgens toch gelukt is, kun je alsnog een hogere positie wel vergeten. De top pikt je ideeen en werkt jou er vervolgens uit, omdat je beter bent dan hen. Dit gebeurt altijd met de meest slimme en innoverende medewerkers. DE manier om er wel te komen, is go with the flow en je bek houden, een golfbrevet halen en een duur pak dragen, flink naar beneden trappen (zonder dat de onderlaag het merkt) en uitgekiend gemeen zijn op de juiste momenten.

  Reactie door kaatje — maandag 12 juni 2006 @ 12.22 uur

 26. Sinds Mertens, begin jaren tachtig, 200 van, is er dus nog niets veranderd. Wellicht zelfs erger geworden als je ziet hoeveel vooral VVD’ers van invloedrijke baantjes zijn voorzien. Wellicht compenseert Brinkhorts dat een beetje naar de CDA, maar er is zeker sprake van ernstige scheefgroei naar andere, kleinere, politieke stromingen.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — maandag 12 juni 2006 @ 12.59 uur

 27. gerrit zalm : gerrit pikt als de raven ….

  Reactie door Fred — dinsdag 13 juni 2006 @ 12.34 uur

 28. Hoe beter je kan roven en plunderen hoemeer invloed en ook hoe mooier de leuke baan is

  Reactie door Fred — dinsdag 13 juni 2006 @ 13.51 uur

 29. De politiek is een goed springplak om de topgraaier te worden !

  Reactie door Fred — dinsdag 13 juni 2006 @ 13.52 uur

 30. In Nederland diefstal aan de top is wettelijk gereguleerd, gelegaliseerd en goedgekeurd. Diefstal aan de top wordt goed gepraat door glossy woorden zoals “prestatie?????”.

  Reactie door khosrow — dinsdag 13 juni 2006 @ 18.53 uur