Beelden voor de toekomst

Beeld

In december vorig jaar pleitte Rien Hagen – directeur van het Filmmuseum – op dit weblog voor behoud van het Nederlands audio-visueel erfgoed. Vandaag wordt het projectplan ‘Beelden voor de toekomst‘ aangeboden aan de Tweede Kamer.

In het voorstel wordt het materiaal gerestaureerd, geconserveerd, gedigitaliseerd en middels diensten ontsloten. Het gaat in totaal om 137.200 uur video, 22.510 uur film, 123.900 uur audio en 2,9 miljoen foto’s.

Het is een broodnodige operatie. De Raad van Cultuur maakte vorig jaar al duidelijk dat deze operatie geen uitstel meer kan verdragen. Met name digitalisering van dit materiaal is in deze multi-mediale tijd van ongekende educatieve, culturele en economische waarde, aldus de indieners. Daar ben ik volledig mee eens.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 13 juni 2006 :: 15.37 uur

4 Comments

4 reacties

 1. Wat mij betreft hetzelfde commentaar:
  Dat behoeft nauwelijks betoog: de noodzaak van het behoud van het audio-visuele erfgoed. Een essentieel element van het collectieve geheugen en historisch bewustzijn.In deze tijd van digitalisering moet dit behoud zeker op een goede manier veilig kunnen worden gesteld. Ook de toegankelijkheid voor het grote publiek is een belangrijk punt. Een geschat vereist bedrag van 99 miljoen euro lijkt erg veel, maar mag gezien het belang van de zaak geen beletsel zijn.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 13 juni 2006 @ 16.09 uur

 2. Vanzelfsprekend moet dat gebeuren, het moet behouden blijven, zoals Olav schrijft, voor het erfgoed!
  Daarbij is het bewaren van zoveel materiaal goedkoper dan het opslaan van het oorspronkelijke.

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 13 juni 2006 @ 17.30 uur

 3. yep en dan via het internet toegankelijk maken.
  Lijkt me heerlijk om daar eens door te snuffelen

  Reactie door Alexander — dinsdag 13 juni 2006 @ 18.57 uur

 4. En ik maar denken dat het allang gebeurd was… in de decennia dat het reeds mogelijk was…

  Reactie door Schaapherder — woensdag 14 juni 2006 @ 3.36 uur