Nog maar vijftig jaar geleden

Vandaag vijftig jaar geleden, op 14 juni 1956, werd de ‘wettelijke handelingsonbekwaamheid’ van gehuwde vrouwen in Nederland afgeschaft. Voor die tijd konden zij geen auto of huis kopen, bankrekeningen openen of andere wettelijke handelingen verrichtten zonder schriftelijke toestemming van hun man.

De gehuwde vrouwen werden voor deze afschaffing in het wetboek in een adem genoemd met misdadigers,
zwakzinnigen en kinderen. Alleen voor de dagelijkse boodschappen werden vrouwen verondersteld de goedkeuring van hun echtgenoot te hebben, omdat, zoals Vrij Nederland in 1949 schreef, de man niet de hele dag thuis kon blijven om de bakker of de melkboer te betalen.

Een man kon, als hij in gemeenschap van goederen was getrouwd, niet alleen zijn eigen loon, maar ook het salaris of erfdeel van zijn echtgenote totaal verdrinken of vergokken, terwijl zij andersom geen cent van de bankrekening kon opnemen zonder zijn fiat. (bron)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 14 juni 2006 :: 20.34 uur

187 Comments

187 reacties

 1. achterlijke godsdienst die Islam… ;)

  Reactie door Marc B — woensdag 14 juni 2006 @ 20.37 uur

 2. Mooie VW busje, heb ik enige jaren geleden ook een gekocht, een campertje.
  Met toestemming van mijn echtgenote.

  Reactie door Sunny Boy — woensdag 14 juni 2006 @ 20.46 uur

 3. @1

  Absoluut.

  Reactie door ACCEPT — woensdag 14 juni 2006 @ 20.56 uur

 4. Blijkbaar hebben ze Van der Vlies nog steeds niet van deze wetswijziging op de hoogte gebracht!

  Reactie door hanri — woensdag 14 juni 2006 @ 21.05 uur

 5. Is het nu wérkelijk echt veel veranderd?
  Er zijn nu ook mannen die beweren de rekeningen te betalen en dat je pas ontdekt dat alles vergokt is als de deurwaarder in je huis staat…
  In dit prachtige land mag je door je expartner bedreigd en gestalked worden, de politie (ondanks de nieuwe wetten!) NIETS doet omdat het in de ‘relationele sfeer’ ligt? In Nederland doen we allemaal alsof het zo mooi geregeld is, maar in werkelijkheid ben je als vrouw nog steeds de ***.
  Emancipatie…op papier maar de praktijk is bagger!

  Reactie door Monique — woensdag 14 juni 2006 @ 21.07 uur

 6. monique
  of de kinderen/het kind kan het oplossen als pa eens weer voor de deur staat/dronken,,
  politie gebeld ,, maar we mogen pas ingrijpen (toen)als het verkeert gaat,,
  andwoord zoon (toen) 17,,jullie krijgen 5 min,ben je er niet ,dan los ik het zelf op.
  of mevrouw/zoon,gaat u maar vast even kijken,of i al uit het huis is,wacht ik hier even?terwijl de rechter hem niet het huis had toegewezen?
  ja die blauwe pet past ons allemaal??

  Reactie door ad — woensdag 14 juni 2006 @ 21.19 uur

 7. @5
  Wij hebben ook tijd nodig om er aan te wennen, dus geef ons mannen nog even het voordeel van de twijfel.
  Maar over dat gokken denk dat daar niet zo verschil meer in zit tussen vrouwen en mannen.
  Maar wij hebben weer het nadeel dat we vaak de kinderen niet meer zien na de scheiding.

  Reactie door Jofel — woensdag 14 juni 2006 @ 21.36 uur

 8. Geachte heer Jan M.,
  Dank voor dit stukje! Dit is de waarheid waaruit o.a. Dolle Mina is voortgevloeid. Maar uit de reacties blijkt dat niemand nog weet waar het over gaat. Een beetje historie: tot 1957 was iedere getrouwde vrouw in Nederland handelingsonbekwaam.
  Ongetrouwde vrouwen waren uiteraard nog dieper te beklagen. Zij hadden immers zelfs geen man!
  Sindsdien is de emancipatie van vrouwen weliswaar gestaag bergopwaards gegaan, maar waar blijven toch de vrouwen aan de top? Alleen voor IJzeren Rita en andere harde keien schijnt zoiets haalbaar.
  Helaas ben ik niet van steen, van ijzer of van hout, maar een vrouw van vlees en bloed. Vrouwen vormen nog steeds de ZELFkant van deze samenleving.
  De hullie-wullie-kant is des mans. Dus: een NUL!!!

  Reactie door Bou — woensdag 14 juni 2006 @ 21.37 uur

 9. Is er nu wèrkelijk veel veranderd ten gunste van de positie van de vrouw in Nederland?
  Om eens wat te noemen: nog steeds krijgen vrouwen minder betaald dan mannen voor hetzelfde werk. Nog steeds zijn er nauwelijks vrouwen in leidinggevende posities te vinden. Nog steeds is het heel moeilijk voor vrouwen om werk en kinderen te combineren, omdat kinderopvang in Nederland schromelijk te wensen overlaat en de fiscus niet echt meewerkt. Dan hebben we het dus niet over dronken mannen of (wils-)onbekwame vrouwen of onmachtige lokale overheden (politie, gemeente). Nederland is wat dat betreft en op wereldschaal wèl een derdewereldland.
  Ik wil zuidoost Azië niet idealiseren, maar daar vind je wel minsten 50% vrouwen in “technische” beroepen; via mijn werk heb ik bijna dagelijks een redelijk plezant contact met deze dames. En in een deel van Europa is ook dat veel beter verdeeld, statistisch gezien. Waar het aan ligt dat dat in Nederland zo slecht is “geregeld” weet ik eerlijk gezegd niet.
  Opmerkingen over de Islam of over de SGP vind ik eerlijk gezegd flauw en makkelijk en kort door de bocht, hoewel ik niet gelovig ben en de standpunten niet altijd deel. Het “moderne” westen heeft er immers eeuwen over gedaan om zo modern te worden, dat gaat klaarblijkelijk niet over één nacht ijs – en zoals Jan in zijn stukje al zei, het is nog maar 50 jaar geleden dat er een achterlijke wet werd afgeschaft.
  In plaats daarvan kunnen we beter het debat aangaan, met zowel oude opvattingen als nieuwe, of die nu uit de oude of nieuwe wereld komen. Mensen verschillen, of ze nu man, vrouw, homo, hetero, agnost of fanatiekeling zijn. Blijf in contact met elkaar. Blijf communiceren.

  Reactie door Wink — woensdag 14 juni 2006 @ 21.45 uur

 10. Ik krijg spontaan een beeld voor ogen van een spotprent van een totaal bezopen vent met een klein meisje aan zijn arm:”Ach Vader lief, toe drink niet meer….”

  Verder verbaas ik me over het gemak, waarmee toch wel weer veel jonge vrouwen hun vrijheid verkwanselen door sletterig gedrag om geld te verdienen, maar werkelijk geëmancipeerd zijn er niet zo veel. Vaak zijn hun meningen behoorlijk conservatief en zelfs ouderwets te noemen. De vrijheid die ze hebben vandaag de dag is bevochten. Letterlijk. De suffragettes zijn begonnen met het Vrouwenkiesrecht. Maar zelfs tot vrij recent verloren vrouwen die zwanger werden hun baan daardoor. Nog steeds worden vrouwen laget betaald voor hetzelfde werk als mannen. We zijn er nog lang niet en het is ook nog geen tijd om op onze lauweren te rusten. Integendeel. We moeten waakzaam blijven, want nog steeds heel veel mannen (goeden daargelaten en Goddank zijn die er steeds meer) zien niets liever dan dat vrouwen in een ondergeschikte rol zitten. We hebben meer mannen als bv Olav nodig! En meer vrouwen met haar op de tanden, die dat “haar” weten te gebruiken zonder op allerlei lange tenen te staan stampen.

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 14 juni 2006 @ 22.07 uur

 11. @6-Ad: Er is niet veel veranderd…Ik belde bij elke dreiging en kreeg steeds te horen dat men pas wat kon doen als er echt iets gebeurd was. Uiteindelijk beet (sorry voor de details) mijn ex de duim af van mijn toenmalige vriend (nu man)(inclusief bot en nagel). En toen kon de politie eindelijk iets doen… 240 uur dienstverlening voor zware mishandeling met blijvend letsel…
  Als exvrouw ben je eigenlijk vogelvrij.

  Reactie door Monique — woensdag 14 juni 2006 @ 22.09 uur

 12. Uit persoonlijke ervaring kan ik stellen dat ik als vrouw nooit gediscrimineerd ben. Wel valt het me zo af en toe op dat de blondsten met de grootste tieten een flink streepje voor hebben. Maar verder moet je gewoon zorgen dat je altijd, dus ook wanneer je getrouwd bent en kinderen hebt, onafhankelijk blijft van je partner. Je bent gek als je dat niet doet, zeker wanneer je weet dat bijna de helft (?) van de huwlijken mislukt.

  Reactie door Sonja — woensdag 14 juni 2006 @ 22.09 uur

 13. @11
  Het is de vraag of dat met emancipatie te maken heeft en of je aan die omstandigheden de kwalificatie vogelvrij moet binden.
  Ook mannen worden vervolg en bedreigd dan misschien niet in de relatie sfeer maar dat maak niet zoveel uit.
  Ook in deze gevallen is vaak niet veel te doen zolang de ander geen strafbaar feit pleegt.
  Ik denk dat jou ervaring ook meer in de mogelijkheden van de politie zit kunnen ze wel of niks doen in de zin van de wet.

  Reactie door Jofel — woensdag 14 juni 2006 @ 22.25 uur

 14. @12-Sonja: Gek niet, naief of niet beter gewend…

  Reactie door Monique — woensdag 14 juni 2006 @ 22.25 uur

 15. Het is de vraag of dat met emancipatie te maken heeft en of je aan die omstandigheden de kwalificatie vogelvrij moet binden.
  Ook mannen worden vervolg en bedreigd dan misschien niet in de relatie sfeer maar dat maak niet zoveel uit.
  Ook in deze gevallen is vaak niet veel te doen zolang de ander geen strafbaar feit pleegt.
  Ik denk dat jou ervaring ook meer in de mogelijkheden van de politie zit kunnen ze wel of niks doen in de zin van de wet.

  Reactie door Jofel — woensdag 14 juni 2006 @ 22.28 uur

 16. @13-Jofel: De wet is duidelijk: met de dood bedreigen of inbreuk op de huiselijke vrede is strafbaar. Agent zei het ook ‘als hij dit bij de buren flikte dan hadden we wel ingegrepen…maarja, u hebt een verleden met deze man’. Hij kreeg daarmee dus een vrijbrief om te doen wat hij uiteindelijk heeft gedaan. Terwijl er wettelijk gezien allang ingegrepen had kunnen worden. Maar, en dat heb ik ook van anderen gehoord, als je als exvrouw of vriendin (ik was ook niet getrouwd) melding maakt van dreigementen of stalking neemt de politie dat over het algemeen helemaal niet serieus. En sorry, dat heeft dan toch wel een vrouw-factor.

  Reactie door Monique — woensdag 14 juni 2006 @ 22.30 uur

 17. Leuk dat je hier aandacht aan besteed Jan en je zult vast wel gemerkt hebben dat ik er altijd heel erg allert op ben. Ik heb veel meegemaakt op dat gebied integenstelling tot Sonja misschien. Mijn ervaring is dat het in heel geniepige dingen zit, kan er een boek over schrijven. En het is bij mij allemaal begonnen toen mijn moeder door de huisarts 7 weken werd platgespoten omdat ze wel last zou hebben van de overgang. Ik heb het dan over 25 jaar geleden waar een hele afdeling met vrouwen lag inzake de “overgang”. Mijn vader wist ook niet beter dan naar de arts te luisteren. Daarna heb ik heel veel gesprekken met mijn moeder gevoerd en zij is mijn basis om hier nog steeds iets mee te doen juist nu ook voor onze jonge meiden die zich inderdaad onderhand als “sletten” tegenover de “hoofddoekjes moeten gedragen. Ook voor onze jongens zijn dit afschuwelijke ontwikkelingen. Het is inderdaad mijn stokpaardje en weet enorm veel voorbeelden en onbewuste acties die nog overal zelfs dagelijks plaatsvinden. Als je er iets mee gaat doen heb je hier in elk geval iemand die zich tot aan de dood ervoor zou inzetten. En de motivatie is simpel….de wereld word er voor mannen en vrouwen alleen maar leuker op, daar ben ik in elk geval van overtuigd.

  Reactie door Ninka — woensdag 14 juni 2006 @ 22.36 uur

 18. Monique ik werk zelf als hulpverlener bij slachtofferhulp mijn indruk tot nu toe is best dat de politie alle gevallen serieus neemt(let wel dat is mijn ervaring)
  En als de politie wettelijk iets kan doen dan zullen ze dat zeker niet nalaten.
  Ik weet niet of je aangifte heb gedaan enz,
  Altijd op papier laten zetten dwingen dat ze actie ondernemen.

  Reactie door Jofel — woensdag 14 juni 2006 @ 22.40 uur

 19. Mensen, wat een aanklagende en ontzettend slachtofferige reakties! Ik ben het helemaal met Sonja eens dat je als vrouw zelf verantwoordelijk bent voor je inkomen, ook voor het delen van zorg. Vrouwen spreek je man aan en niet de maatschappij om de zorg voor kinderen te delen! Zo beroerd is het in nederland nu ook weer niet geregeld! Onze voorgangsters hebben voor ons gestreden,maak hen niet te schande en neem je plek in. Eén schrijver klaagde over zo weinig vrouwen in topposities..de meeste vrouwen willen dat helemaal niet, als je het wilt dan kun je het bereiken maar dat vergt wel hard werken, studeren en investeren, het komt je niet aanwaaien, net zo min als het mannen komt aanwaaien! Mensen minder klagen en naar de ander wijzen maar aan het werk als je iets wilt bereiken!
  Groet !

  Reactie door Bea — woensdag 14 juni 2006 @ 22.43 uur

 20. Jofel ik heb aangifte gedaan, bewijzen verzameld, zelfs een straatverbod aangevraagt. Er werd NIETS mee gedaan. Pas nadat mijn vriend’s duim was afgebeten kwam slachtofferhulp (en voor hen niets minder dan heel veel lof!) en ook die gaven toe dat de politie in deze gevallen pas in actie komt als het gigantisch mis is gegaan. (toen hij bijv. probeerde mijn voordeur eruit te rijden met een scooter en de politie kwam, vroegen ze hem vriendelijk om weg te gaan…en gingen zelf daarna ook weg…..ik hoef je niet uit te leggen hoe lang het duurde voor hij terug was)

  Reactie door Monique — woensdag 14 juni 2006 @ 22.44 uur

 21. @Bea, vrouwen krijgen die posities niet ook niet met hard werken, studeren en investeren. Wil je niet aanvallen ofzo maar als je je er echt in verdiept naar de juiste informatie zoekt kun je echt die conclusie niet meer trekken.

  Reactie door Ninka — woensdag 14 juni 2006 @ 22.47 uur

 22. @18_Bea: Niks slachtofferigs, je kan aan de kaak stellen waar het nog tekort schiet. Inderdaad ben je als vrouw zelfstandig en zelf verantwoordelijk voor je inkomen en geluk. MAAR dat besef heb je pas als je uit een normale situatie komt. Vrouwen die uit een situatie komen waar bijv. mishandeling ‘normaal’ is accepteren vaak veel meer. En als ze dan uiteindelijk de grens trekken komen ze erachter dat de wet hun hierin gelijk geeft maar de praktijk daarin ernstig tekort schiet.

  Reactie door Monique — woensdag 14 juni 2006 @ 22.48 uur

 23. Erg naar en erg machteloos makend Monique! Wel belangrijk zoals Jofel zegt: maak een registratie van alles wat hij doet, dossiervorming is belangrijk. Ik werk ook in hulpverlening en ken helaas situaties zoals jij aangeeft. Ik adviseer clientes om elke keer te bellen, het liefst een wijkagent die de situatie kent,dat is heel lastig dat merk ik ook aan verschillende vrouwen, je wordt het zo zat en je hebt het idee dat het niet helpt. Toch doorgaan, al is het maar dat d epolitie je telefoontjes zat wordt en daarom ingrijpt! Jan Marijnissen, als je nog meeleest… doe iets !

  Reactie door Bea — woensdag 14 juni 2006 @ 22.51 uur

 24. @19
  Ja, dat is niet best van die Politie.
  Volgens mij hebben die wel een paar steken laten vallen.
  Ik zou daarna uitleg willen hebben van deze Politie waarom ze zo gehandeld hebben.
  Als de wetten er zijn moeten ze er naar handelen.

  Reactie door Jofel — woensdag 14 juni 2006 @ 22.53 uur

 25. Monique, jou en mijn mail kruisten elkaar net… je hebt gelijk tav je laatste stuk,dat herken ik ook ! Heel veel sterkte !

  Reactie door Bea — woensdag 14 juni 2006 @ 22.54 uur

 26. Als ik vrouw was zou ik geen enkele kerel meer aankijken laat staan dat ze aan mijn lijf zitten.

  Reactie door schoenmaker — woensdag 14 juni 2006 @ 22.55 uur

 27. @schoenmaker
  Kijk ze inderdaad niet meer aan maar ze mogen nog wel aan me zitten :-) Die lol laat ik me niet ook ontnemen (ach humor moet ook kunnen niet waar)

  Reactie door Ninka — woensdag 14 juni 2006 @ 22.57 uur

 28. Ninka, ik ken natuurlijk ook de `old boys networks` en het is lastiger voor vrouwen, maar ik ben en blijf ervan overtuigd dat als je het talent en het doorzettingsvermogen hebt dat je het kunt bereiken.

  Reactie door Bea — woensdag 14 juni 2006 @ 22.57 uur

 29. @22-Bea: Ik woon inmiddels ergens anders en heb inmiddels genoeg zelfvertrouwen om zelf in actie te komen als hij mijn woonplaats nog zou ontdekken. Maar ik plaatste die reacties om duidelijk te maken dat de emancipatie wat dat betreft nog wel tekort schiet. Toen ik melding maakte van het feit dat hij dreigde de kinderen te vermoorden (later bevestigt door jeugdzorg) kreeg ik letterlijk als reactie van de agent “Ja mevrouw, dat had u moeten bedenken toen u een relatie met hem begon”.
  En er werd wederom niets mee gedaan. Hij had inmiddels een dagboek bij de politie in plaats van een dossier, ze hadden zelfs een koosnaampje voor hem (!!!!!). Toen de duim was afgebeten kwamen ze pas na een half uur stapvoets de straat in, een van de agenten zei ook dat ze dat expres hadden gedaan in de hoop dat er nu genoeg was gebeurd om echt in actie te komen.
  240 uur dienstverlening…
  De impact hiervan op kinderen (waarvan er 1 notabene jarig was die dag) plus het blijvende letsel. Maarja…als vrouw had ik van tevoren moeten inzien dat deze vriend zich als een maniak zou ontpoppen.

  Reactie door Monique — woensdag 14 juni 2006 @ 22.57 uur

 30. En nu kruisten onze reacties elkaar weer…sorry :D

  Reactie door Monique — woensdag 14 juni 2006 @ 22.58 uur

 31. Zeker moet humor mogen, maar het onderwerp zelf geeft weinig reden tot humor.

  Reactie door schoenmaker — woensdag 14 juni 2006 @ 23.00 uur

 32. http://www.yousendit.com/transfer.php?action=download&ufid=2DB6A04F3779672C

  Dit is mijn boekje wat ik een paar jaar geleden over mijn leven schreef. Don’t worrie, het is anoniem geschreven :D Wellicht begrijpen de geinteresseerden daarna beter mijn felle reacties :D

  Reactie door Monique — woensdag 14 juni 2006 @ 23.01 uur

 33. amper 30 jaar geleden mocht je de katholieke kerk niet in als vrouw als je geen hoofdoekje draagde .dus (1)wat is er dan achterlijk aan de islam?voor de dames wil ik wel even kwijt dat ik VOOR!!!!! gelijke betaling ben van man en vrouw .maar wij hebben thuis de keuze gemaakt dat mijn vrouw het huishouden doet en ik probeer de poen te verdienen .we krijgen regelmatig te horen dat we ouderwets zijn ? of dat ik de ,ontwikkeling ,van mijn vrouw belemmer ?en dat accepteren wij niet .door onze vrije keuze maakt mijn vrouw zich inderdaad financieel afhankelijk van mij .ware het niet dat zij over de volledige inkomsten de verandwoordelijk heeft .als vrouwen echt mee willen tellen moeten ze eens stoppen met te zeiken tegenover mannen .wees trots op je zelf .en de manier van leven die je jezelf gunt ,kom je veel verder mee en je leeft een stuk makkelijker .ik heb op ,ruigoord ,nog nooit een ongelukkig mens gezien .

  Reactie door ,texas,henkie — woensdag 14 juni 2006 @ 23.02 uur

 34. @30-Schoenmaker: Maar het is nog steeds een feit dat je van lachen sterker wordt dan van huilen :D

  Reactie door Monique — woensdag 14 juni 2006 @ 23.02 uur

 35. Talent, doorzettingsvermogen, diploma’s, ervaring alles in in huis Bea. Als je op dat niveau beland is er gewoon een fundamentele stop dat zijn gewoon feiten die we niet meer moeten ontkennen. Heel veel vrouwen dat ze geen ambities hebben en dat is ook slim want dan hou je je baan. Als je zegt dat je wel degelijk ambities hebt en naar de top wil ben je een grote bedreiging. Ik klaag niet, behoud mijn humor en blijf zeker doorgaan maar de feiten zijn echt bedroevend. Wil je er meer over weten ga dan naar http://www.womenonboard.nl voor meer feiten en informatie. Maar niet teveel dames graag want ik ben eerst aan de beurt ;-0

  Reactie door Ninka — woensdag 14 juni 2006 @ 23.03 uur

 36. @schoenmaker
  ach mannen blijven gewoon leuk en ik ben niet meer van “de mannen” doen het. Zie ook heel veel vrouwen die hun kop in het zand steken. Kortom ik blijf mensen leuk vinden en zeker ook sommige mannen :-) Maar feit blijft wel dat in de machtposities echt enorme klojoos het voor het zeggen hebben.

  Reactie door Ninka — woensdag 14 juni 2006 @ 23.06 uur

 37. Waarom wordt er hier dan zo geklaagd over de vrouw als slachtoffer, brede smile.

  Reactie door schoenmaker — woensdag 14 juni 2006 @ 23.06 uur

 38. @31
  Dat is weer het voordeel van de dames die mogen overal huilen ,soms een zeer goed wapen van ze, voor mannen is hiervan de acceptatie wat minder.

  Reactie door Jofel — woensdag 14 juni 2006 @ 23.07 uur

 39. @schoenmaker De maatschappij is slachtoffer indirect om zoveel talent nutteloos te laten liggen en mannen zonder talenten wel toe te laten op managementfuncties. En neem van mij aan dat het enorm frustrerend is als vrouw.

  Reactie door Ninka — woensdag 14 juni 2006 @ 23.10 uur

 40. de goeie ouwe tijd :)

  Reactie door edwin — woensdag 14 juni 2006 @ 23.21 uur

 41. @edwin
  Dat denk ik ook weleens, misschien ook wel makkelijk mits het wel een beetje leuke vent is die thuiskomt natuurlijk. Ook denk ik wel eens volgens mij ben je in zo’n harem ook wel beter af. Lekker fruit eten, sauna, beetje kletsen met de andere vrouwen. En tja dan komt die man die hopelijk leuk is ook nog eens langs, maar ja die heeft het zo druk dat je ook nauwelijks aan “de beurt” komt. Maar nog altijd beter als…Truus pak us bier.

  Reactie door Ninka — woensdag 14 juni 2006 @ 23.27 uur

 42. @Ninka.. en dan gaan we als vrouwen weer kempen om die man… misschien moeten we elkaar maar vermaken dan ! ;-)

  Reactie door Bea — woensdag 14 juni 2006 @ 23.32 uur

 43. @bea
  Zeker Bea helemaal gelijk, dat is de kunst van leven inderdaad.

  Reactie door Ninka — woensdag 14 juni 2006 @ 23.35 uur

 44. @Ninka, dan zijn we het toch weer eens ! ;=) ( ook echt iets voor vrouwen, compromissen zoeken ;-)

  Reactie door Bea — woensdag 14 juni 2006 @ 23.42 uur

 45. 39, Ninka
  ben wel met je eens dat het voor een vrouw moeilijker is om haar talenten uit te kunnen buiten, zou dat niet in de menselijken genen zitten dat mannen nog altijd als jagers worden gezien en vrouwen als dienstbaar daaraan, bedoel niet onderdrukken van de vrouw.
  Er is toch veel verbeterd al is het nog niet ideaal, vrouwen kunnen veel invloed uit oefenen op een man.

  Reactie door schoenmaker — woensdag 14 juni 2006 @ 23.42 uur

 46. Ik wil ook graag reageren op het artikel en op de bovenstaande reacties. Veel van wat ik ga zeggen is wellicht al gezegd of gedacht of ten overvloede maar ik kan het niet laten. Ik neem aan dat het stuk van de heer Marijnissen bedoelt is om ons de ogen te openen. Er heerst in Nederland een enorme klaag cultuur. Ik ga hierbij niet voorbij aan de persoonlijke gevallen die voor een ieder ontzettend vervelend zijn maar ik denk ook dat dit forum niet bedoeld is om in detail persoonlijke ervaringen neer te zetten. Ik denk echter wel dat dit forum bedoeld is om ons na te laten denken. We willen graag geloven dat het slecht gesteld is met de emancipatie. Maar zie het in het juiste perspectief. In hoeverre moeten we emancipatie doorvoeren? In hoeverre moeten wij vrouwen gelijkheid met mannen door willen voeren? Denken we dan ook aan de consequenties hiervan? Terecht zei iemand al dat dat ook betekent dat er zeer hard gewerkt moet worden, dat de condities zwaar zijn. Soms lijkt het wel alsof wij vrouwen, in het kader van de emancipatie, willen dat ons alles aan komt waaien. Maar ook voor de vrouwen is het hard werken. Niet harder dan voor een man, ongeacht de mening van diverse leden hierboven. Ik zou zo zeggen, verbeter de wereld begin bij u zelf. Verander uw eigen situatie als deze u niet aanstaat. En dat is niet altijd makkelijk. De slachtofferrol is inderdaad makkelijk gezocht. Maar waarom willen we dat? Zijn we dan zo blijven hangen in de tijdsgeest van 100 jaar terug? Want toen deden de vrouwen dat ook. En dat rijmt dan weer niet met de emancipatie waar men hier over spreekt.

  Groeten
  Daniëlle

  Reactie door Danieëlle — woensdag 14 juni 2006 @ 23.47 uur

 47. @schoenmaker
  Nee geloof absoluut niet dat het in de genen zit, omdat er ook stammen zijn waar de vrouwen net zo hard jagen als mannen. Waar vrouwen in mijn ogen nog een groot aandeel in kunnen hebben is in elk geval iets wat mij mateloos irriteert en dat is het feit dat alles om geld schijnt te draaien, zie ontzettend veel dingen helemaal kapot gaan door dat irritante doordraafgedoe van geld moeten verdienen. De hele gezondheidszorg gaat naar de “kloten”(sorry) door dat achterlijke mannen gedoe die geld mee naar huis moeten nemen zogenaamd. Het word tijd dat er eens vrouwen met “ballen” komen die ze op argumenten ernstig terugroepen. Altijd maar naar geld en verdienen kijken helpt de hele zooi naar de mallemoer en naar mijn mening veel duurder. Met Zalm zou ik ook wel eens een robbertje willen vechten over zijn statistiek trucjes, want met een beetje opleiding prik je daar ook zo door heen. Nee dat vechten zit mij net zo goed in de genen.

  Reactie door Ninka — woensdag 14 juni 2006 @ 23.49 uur

 48. @16 Monique, ik ken inderdaad dat soort situaties, en ben het helemaal met je eens. Zodra een ex iets uitvreet is het opeens geen crimineel meer maar een ex verwikkeld in een soort echtelijk conflict. Politieagenten springen daar raar mee om – zelf zou ik er inderdaad werk van maken. Ik bedoel van de politie!

  @19 Over vrouwen in topposities, ja, dat kan, maar waar stop je de kinderen? Want het is nog wel steeds zo dat manlief zich niet erg geneigd voelt om ‘vrouwentaken’ over te gaan nemen. Stel je voor dat ze hem op de voetbalclub een mietje gaan vinden! Ik ken persoonlijk geen enkele man die ooit heeft gezegd: ja goed hoor schat, natuurlijk mag jij een fulltime baan in een toppositie – ik doe de rest wel.

  Jofel: huilen als wapen, komt op mij een beetje stereotiep over eigenlijk. Maar maakt me ook nieuwsgierig: wat is dan het stereotype ‘wapen’ van een man?

  Reactie door Sonja — woensdag 14 juni 2006 @ 23.50 uur

 49. zit niet in de genen maar in de cultuur, dat hebben de amazone’s bewezen en een vrouw die hier opstaat als ik biertje roep gaat gelijk de deur uit :)

  Reactie door edwin — woensdag 14 juni 2006 @ 23.52 uur

 50. Ben benieuwd Jan, heb je het stuk inderdaad geplaatst zoals Danielle zegt dat we niet zo moeten klagen en het fantastisch hebben? Ben benieuwd…..

  Reactie door Ninka — woensdag 14 juni 2006 @ 23.52 uur

 51. @Edwin
  Stuur die vrouw die als je biertje roept opstaat maar hier naar toe ;-)

  Reactie door Ninka — woensdag 14 juni 2006 @ 23.55 uur

 52. moet dat aangetekend ? :)

  Reactie door edwin — woensdag 14 juni 2006 @ 23.57 uur

 53. @Edwin
  Breng maar persoonlijk drinken we biertje met zijn drieen die ik niet gehaald heb. Toch nog drie bier, drie knakworst hahahahahha. Alleen in andere samenstelling. Maar moet wel duidelijk zijn dat ik vriend en vriendin heb dan he en jij niet twee vrouwen ;-)

  Reactie door Ninka — donderdag 15 juni 2006 @ 0.01 uur

 54. Ik zie toch een langzame beweging in de man/vrouw tegenstellingen en dat is de beweging dat we inzien dat de kracht zit in het elkaar aanvullen. We moeten als man of vrouw niet anders willen zijn dan we zijn. Op management niveau komt er steeds meer een tendens richting communiceren en oog hebben voor het versterken van het menselijke kapitaal. Het gaat verschrikkelijk langzaam dat geef ik grif toe. Misschien de volgende generatie. Waar verschillen worden gezien als welkome aanvulling. Dat ieder mens op zich iets unique’s heeft. Boor dat aan en maak gebruik van die verschillen. Het komt, langzaam maar het komt.

  Reactie door Alie Dekker — donderdag 15 juni 2006 @ 0.02 uur

 55. Als een slak Alie, maar we vermaken ons nog goed in de tussentijd.

  Reactie door Ninka — donderdag 15 juni 2006 @ 0.07 uur

 56. 42-43-44 bea/ninka zitten jullie achter de zelfde pc,binnen 10 min een compromis :-)

  Reactie door ad — donderdag 15 juni 2006 @ 0.38 uur

 57. @Ad
  Nee niet achter zelfde pc en compromis was het ook niet want ging om twee onderwerpen. Maar mijn mannelijkheid heb ik wel ontwikkeld ja, kan na een stevig potje voetbal ook wel gezellig een biertje pakken.

  Reactie door Ninka — donderdag 15 juni 2006 @ 0.46 uur

 58. Dat laat toch maar weer zien dat je met historisch besef ook hoopvol vooruit kunt kijken: over 50 jaar n.l., zal het kapitalistische neoliberalisme wel doodgebloed zijn, en zullen de idealen en de praktijk ervan wellicht als net zo achterhaald en crimineel worden beoordeeld als nu die v.h. communisme of het fascisme.

  Reactie door Schaapherder — donderdag 15 juni 2006 @ 1.41 uur

 59. Wat ik veel griezeliger vind ishet feit dat de partijen die mordicus tegen deze “bevrijding” van de vrouw (onder andere kvp, chu en arp, dus cda)nog steeds aan de macht zijn. De normen en waarden van de gristenen?

  Reactie door ipuntje — donderdag 15 juni 2006 @ 6.51 uur

 60. als je de top niet haald ondanks je talent .heeft dat niks met het feit te maken dat je vrouw ,(of man bent)slechts dat je uit de verkeerde familie komt .vraag maar aan maxima en willem .de macht ligd nu eenmaal bij enkele families die de dienst uitmaken .geloof dat beatrix niet echt een ,talent, is maar heeft toch een leuke baan dacht ik ,toch?

  Reactie door ,texas,henkie — donderdag 15 juni 2006 @ 8.06 uur

 61. Laten we daar de bijbel eens op naslaan:

  “Voortaan zul je met veel pijn en moeite kinderen krijgen. Je zult verlangen naar je man en hij zal jouw meester zijn!”

  Maar ik wijs u op iets dat u moet weten; elke man is ondergeschikt aan Christus en een vrouw is ondergeschikt aan haar man; en Christus is ondergeschikt aan God.

  En de vrouwen moeten bescheiden zijn, nuchter en netjes in hun kleding en gedrag. Gelovige vrouwen moeten opvallen door hun vriendelijkheid en goedheid, niet door kapsels, dure sieraden of sjieke kleren.

  Vrouwen moeten nederig zijn en rustig luisteren naar wat hun geleerd wordt.

  Ik laat niet toe dat een vrouw een man leert of de baas over hem is. Zij moet zich in de samenkomsten rustig houden, omdat God eerst Adam heeft gemaakt en pas daarna Eva. Omdat Eva, en niet Adam, zich door satan heeft laten verleiden. Daardoor is de zonde in de wereld gekomen.

  Reactie door Sonja — donderdag 15 juni 2006 @ 8.26 uur

 62. iPuntje, dáár heb jij zo groot gelijk in!!!

  Daniëlle, vrouwen willen niet GELIJK zijn aan mannen, maar willen, verdienen én zouden moeten eisen om GELIJKWAARDIG behandeld te worden. Zit een subtiel verschil tussen dat van wezenlijk belang is.

  Ninka, bedankt voor je bijdragen. :)

  Ohja, wie wilde een brede smile zetten?

  Smiley’s doen het niet aan het begin van een nieuwe regel, dus als je dat wilt zul je wat spaties of puntjes of zo ervoor moeten zetten.
  De “gewone” smiley: :) (dubbele punt met haakje sluiten).
  De breed lachende Smiley: :D (dubbele punt met hoofdletter D).
  De lachende Smiley met rode mond: :P (dubbele punt met hoofdletter P).
  De droevige Smiley: :( (dubbele punt met haakje openen). Zo zijn er vast wel meer, maar dit zijn de gene die IK ken.

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 15 juni 2006 @ 8.32 uur

 63. Ben er een vergeten: de knipogende Smiley.
  (punt-komma teken met haakje sluiten). ;)

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 15 juni 2006 @ 8.34 uur

 64. Het toppunt van emancipatie lijkt mij, bij de geboorte van een kind automatisch gedeeld voogdijschap.

  Veel vrouwen gebruiken hun baarmoeder nl.
  als chantagemiddel naar de man toe.

  Gelijke rechten en plichten.

  Ben er zelfs van overtuigd dat het aantal zaken bij Jeugdzorg dan zal afnemen.

  Reactie door simone — donderdag 15 juni 2006 @ 9.44 uur

 65. @63 “Veel vrouwen gebruiken hun baarmoeder nl.
  als chantagemiddel naar de man toe.”

  Hoeveel is “veel”?

  Reactie door Sonja — donderdag 15 juni 2006 @ 9.55 uur

 66. In elk geval degenen, die ervoor zorgen dat de man na scheiding, hun kind niet of nauwelijks zien. Degenen, die zonder reden, zeggen het kind beter alleen te kunnen opvoeden enkel omdat zij vrouw zijn. Ga maar eens googelen onder ‘vaders zonder omgangsrecht’ etc. Zelfs als er besluiten liggen van kinderrechters kunnen vaders niet ingrijpen als zij denken dat er niet goed voor het kind wordt gezorgd. En dan is de hele gemeenschap weer verontwaardigd als er zo’n klein advertentietje in de krant staat.

  Reactie door simone — donderdag 15 juni 2006 @ 10.08 uur

 67. Aanvulling op @66: Kan binnen mijn omgeving al vier vrouwen noemen met naam en toenaam.

  Reactie door simone — donderdag 15 juni 2006 @ 10.12 uur

 68. O wat raar simone, ik niet. Maar misschien woon ik in een andere omgeving.

  Reactie door Sonja — donderdag 15 juni 2006 @ 10.20 uur

 69. Weet niet of je nu serieus bent of niet.
  Ik zeg niet dat deze vrouwen bij me op de koffie komen, zeg alleen dat ik ze ken.
  Even persoonlijk, de ex van mijn man, slaapt met kerels en haar dochter in een bed. Het kind loopt achter op school en mams presteert het zelfs wratten uit te knijpen en zo. Gerechtelijke uitspraak ligt er en toch kan mijn man niets doen!

  Dat is dus het recht in Nederland van de baarmoeder.

  Zou ook liever in jouw omgeving wonen als daar alles pais en vree is.

  Reactie door simone — donderdag 15 juni 2006 @ 10.26 uur

 70. @12 Sonja. Ook achter de grootste tieten schuilt een mens, dit wordt soms door bepaalde mannen over het hoofd gezien.

  Reactie door Sunny Boy — donderdag 15 juni 2006 @ 10.46 uur

 71. @70 En vrouen (als ik) blijkbaar ook ;)

  @69 simone
  Eerst heb je het over “veel vrouwen die..” Dat breng je als feit, maar het enige bewijs voor “veel” is dat jij er 4 kunt noemen. Ik kan er geeneen noemen, dus is volgens jouw redenering dat weinig vrouwen dat doen net zo waar. Kan ik net zo goed stellen: “veel vrouwen mishandelen hun man” wanneer ik er 4 zou kennen. Hetzelfde met: “veel appels zijn rot” en “veel jongeren zijn verslaafd”. Begrijp je?

  Reactie door Sonja — donderdag 15 juni 2006 @ 11.13 uur

 72. “Dat is dus het recht in Nederland van de baarmoeder.”
  “Dus”? Omdat jij 1 zo’n geval kent?

  Reactie door Sonja — donderdag 15 juni 2006 @ 11.15 uur

 73. Je antwoord gezien op item ‘Nog maar 50 jaar geleden’.
  Is het niet beter dat je een communicatiecursus gaat volgen bij de een of andere instelling.
  Kritiek krijgen en ontvangen is een van de eerste onderwerpen waar je dan mee te maken krijgt.

  Zou me trouwens als ik jou was me eerst gaan verdiepen in een onderwerp, voordat je weer gaat blaten.

  met vriendelijke groet,
  simone rademaker

  Reactie door simone — donderdag 15 juni 2006 @ 11.19 uur

 74. Heb alles hier eens op mijn gemak nagelezen en kom tot de conclusie dat de mannen hier wel heel erg als de boosdoeners worden afgeschilderd.

  Uit persoonlijke ervaringen ken ik heel wat vrouwen die ook in en in gemeen en doortrapt zijn.

  Doorgaans worden vrouwen eerder gelooft omdat hun traantjes wat makkelijker los komen, maar er zijn ook vrouwen die zich gedragen als beesten, zich omkeren en metéén een traantje kunnen laten.
  Deze zijn in staat de verhalen dan zo te draaien, alsof zij nergens schuld aan hebben.
  Uit de héle discussie hierboven vind ik dat de mannen tevéél de zwarte piet toegespeeld krijgen.

  Een énkel geval, zoals van Monique daargelaten, nooit leuk als je zo iets meemaakt, nog erger voor de kinderen lijkt me, want dat worden bange wezentjes door de omstandigheden waarin ze hebben moeten leven.

  Mijn ervaring is dat wat stalken en gemeen gedrag over het algemeen de vrouwen niet onder doen voor de mannen.

  Maar ook dat de politie véél en véél te laks is, maar soms ook héél bewust de kant van de treiteraars kiest.

  Als een overheidsambtenaar daar toe in staat is dan moet hij volgens mij zijn pet inleveren, want die past hem niet.

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 15 juni 2006 @ 11.19 uur

 75. @72. Ben je soms zelf zo’n geval? Of spiegel je jezelf altijd 2 x binnen je verhalen.

  Reactie door simone — donderdag 15 juni 2006 @ 11.21 uur

 76. Even speciaal voor L.M. Lembeck,
  .. :) :( :D ;) :? :O :P 8)
  Graag gedaan. ;)

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 15 juni 2006 @ 11.21 uur

 77. Dank je Bijdehandje!

  Reactie door simone — donderdag 15 juni 2006 @ 11.22 uur

 78. Even speciaal voor L.M. Lembeck,
  .. :) :( :D ;) :? :0 :P 8)
  Graag gedaan. ;)

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 15 juni 2006 @ 11.22 uur

 79. nieuwe poging :o

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 15 juni 2006 @ 11.23 uur

 80. @61 Sonja.
  Ik wist niet dat jij zoveel bijbelkennis had. Ik ben niet verder gekomen dan de kinderbijbel. Maar desondanks heb ik de schepper betrapt op een foutje n.l het orgasme moest gepaard gaan met de meest vreeselijke pijnen dan zag de wereld er beter uit.

  Misschien kom ik tijdens de reïncarnatie terug als een hele mooie vrouw dan maakte ik al die hersenloze kerels, die alleen maar achter hun geslachtsdeel aanlopen, knettergek, maar zij kwamen niet aan mijn lichaam, ik zou mij inzetten, niet voor baas in eigen buik maar voor mannen en vrouwen huizen zoals de Dajaks.
  Maar alle gekheid op een stokje (???), ik geloof in een goed huwelijk en verafschuw veel wijverij, ondanks karakter verschillen, dat moet kunnen of niet soms.

  Reactie door Sunny Boy — donderdag 15 juni 2006 @ 11.26 uur

 81. Ja, dat kan Sunny Boy. Hoe denk jij over gedeeld voogdijschap als een kind wordt geboren?

  Reactie door simone — donderdag 15 juni 2006 @ 11.34 uur

 82. @81 Simone.
  Soms, de één meer dan de ander krijgt te maken met maatschappelijke situaties waar moeilijk en soms geen enkel antwoord op past. In mijn gevallen heb ik altijd de stelling hoog gehouden als je het nog niet kunt verwerken, stop het in de diepvries totdat je het emotioneel aankunt daar het leven voor iedereen belangrijk is.

  Reactie door Sunny Boy — donderdag 15 juni 2006 @ 11.53 uur

 83. Je kunt moeilijk een kind in de vriezer stoppen totdat je er voor jezelf uit bent.
  Bevruchting + kind betekent verantwoording nemen.
  Of wil je zeggen dat dat kind maar moet wachten totdat moeder uit emotionele problemen is? Met alle gevolgen van dien.j

  Emancipatie is voor mij; kind verwekt dan gelijke rechten voor zowel man als vrouw.

  Reactie door simone — donderdag 15 juni 2006 @ 12.04 uur

 84. Zo gauw de vrouwen zich weer bewust worden wat hun natuurlijke plaats is, zal het een stuk beter gaan.

  Reactie door Tarzan — donderdag 15 juni 2006 @ 12.05 uur

 85. Ja, en dan zeker ‘me Jane’.

  Reactie door simone — donderdag 15 juni 2006 @ 12.06 uur

 86. Kun je uitleggen wat een natuurlijke plaats is voor vrouwen Tarzan?

  Reactie door Ninka — donderdag 15 juni 2006 @ 12.10 uur

 87. @83 simone,

  Ik denk dat Sunny Boy het over donatie heeft. ;)

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 15 juni 2006 @ 12.11 uur

 88. @73 Simone, dat is geen reactie op de inhoud maar een persoonlijke aanval. Neem ik dus niet serieus. Is mijn argumentatie verkeerd misschien, of wil je gewoon gelijk hebben? Zou je gesteld hebben “Mijn indruk is… omdat ik 4 vrouwen ken die…” dan was ik het misschien wel met je eens geweest ook. Jammer, gemiste kans.

  @80 Sunny, sinds de islambashers, die te pas en te onpas de koran citeren als ‘bewijs’ ergens voor, ben ik de bijbel en de talmoed gaan lezen om met andere ‘bewijzen’ te komen.

  Ik denk dat de grootste fout van de Heere God was om de mens een vrije wil te geven. Hij was in den beginne al een loser, a.h.w.

  Ik geloof dat je de helft van de huwlijken goed zou kunnen noemen. Komt ook aardig overeen met het scheidingspercentage dacht ik ;)

  Reactie door Sonja — donderdag 15 juni 2006 @ 12.13 uur

 89. Laat het nu het geval zijn dat binnen mijn eerder huwelijk het kind inderdaad uit de vriezer kwam. Toch hebben wij na de scheiding een co-ouderschap opgesteld grote gein was dat dat toen nog niet eens bestond.
  Dus wat mij betreft krijg je wat je toekomt. Pik erin, kind eruit, dan gelijke rechten.

  Reactie door simone — donderdag 15 juni 2006 @ 12.16 uur

 90. @70 Nou moet je niet overdrijven Sunny boy
  want aan het strand heb ik dergelijke volu
  mineuze dames wel eens (moddervet onder de
  taille) zien joggen langs de vloedlijn.
  Wat jij dus ‘bepaalde mannen over het hoofd
  hebt denken te zien’……..kwam bij deze
  dames toch echt niet verder dan links en
  rechts één stuks, óver de schouder….. :D
  en ik kan me dus een stuk beter vinden in
  jouw bijdrage nr 80, bedankt voor die diep-
  zinnigheid en ik méén het :P !!!

  P.S. Met dank aan Lydia !

  Reactie door Madelief — donderdag 15 juni 2006 @ 12.25 uur

 91. de Islam is geen geen achterlijke goddienst !
  het is een kwestie van culturele ontwikkeling : hun gewoontes zijn die als van de christenen 50 jaar geleden :
  Er zijn ook mensen die de goddienst de Islam aanhangen met bijzondere moderne opvattingen !

  Reactie door Fred — donderdag 15 juni 2006 @ 12.26 uur

 92. “Pik erin, kind eruit, dan gelijke rechten.”

  Brrrrr… Wij hebben samen een kind genomen omdat we van elkaar houden.

  Reactie door Sonja — donderdag 15 juni 2006 @ 12.28 uur

 93. @83 Simone.
  Inderdaad mijn antwoord was zeer ruim opgezet, Bijdehandje zag zelfs de mogelijkheid tot sperma donatie, en dat moet de diepvries in, maar niet in de huis en tuin diepvriezer. Ik ken mensen die het daarmee gered hebben.
  Maar dat was niet jouw vraag. Toen ik voor het eerst in de jaren 40 voor het eerst op sexuele verkenning de wereld introk, was je derdegen van bewust, wat de consequentie’s konden zijn, het zogenaamde “een motje” het verplicht trouwen daar anders de maatschappelijke vinger je bleeft volgen, een verplichte verantwoordelijkheid, daar ook samenwonen niet zo best was. Maar ik moet zeggen dat die huwelijken niet zonder liefde was. Ik moet erook bij zeggen de armoede hield je bij elkaar. Ondanks alles moet een ieder
  zijn levenspad invullen door dik en dun.
  Verantwoordelijkheid is een kostbaar iets, jammer, dat het straks niet meer in het woordenboek staat.

  Reactie door Sunny Boy — donderdag 15 juni 2006 @ 12.34 uur

 94. Je ziet mede door het terug lopen van de geboorte cijfers dat de vrouw haar natuurlijke functie steeds meer niet meer kan of wil uit voeren.
  Omdat we het moederschap tot iets van ja je bent maar een moeder,en wat doe je voor de rest,is dat nee dan wordt dat tegenwoordig als raar bevonden.
  Tarzan sprak tot zijn dierenrijk als de vrouwtjes weer vrouwtjes worden dan komt er rust in de tent , maar gaan ze hun eigen overal mee bemoeien dan gaat het fout.
  Dat is ook zo op het werk waar vrouwen met elkaar werken is altijd trammelant

  Reactie door Tarzan — donderdag 15 juni 2006 @ 12.39 uur

 95. Riagg, Sonja, Riagg. Of ben jij een alleenstaand moeder in de bijstand, die zonodig alleen een kind moet opvoeden?
  Dit is geen aanval, maar ik begin zo langzamerhand mijn bedenkingen tegen jou te krijgen. Je weet overal raad op + links naar site’s. Toch komt het op mij en medelezers over alsof je een kreng ‘met grote tieten bent’ of iemand die niet helemaal in deze wereld staat.
  Dag Sonja.

  Nu ben ik toch echt benieuwd hoe mannen over de stellling denken: Samen een kind gemaakt, dan ook gelijke rechten en plichten.

  Reactie door simone — donderdag 15 juni 2006 @ 12.49 uur

 96. @Tarzan
  Zoals je inderdaad zegt word het moederschap niet bepaald gewaardeerd. Dan kun je dus net zo goed de conclusie trekken dat mannetjes hun bewustzijn van een natuurlijke plek verloren zijn. En de stelling waar vrouwen met elkaar werken altijd trammelant is is de grootste bullshit die je maar uit kunt kramen. Loop eens een verpleegtehuis binnen zou ik zeggen. Daar klaren ze onder zware omstandigheden nog steeds de klus. Soms ook nog onder “mannetjes” die onder het mom van “ik moet meer verdienen inzake hypotheek etc.” de scepter zwaaien.

  Reactie door Ninka — donderdag 15 juni 2006 @ 12.51 uur

 97. Arbeid productie verhoging krijg je door het gehele gezin te laten werken en dan een salaris te geven ( denk daarbij aan de gulden en de euro )!

  Reactie door Fred — donderdag 15 juni 2006 @ 12.52 uur

 98. Mijn reactie gaat nu wel erg off topic, maar goed daar zijn jullie ook allemaal sterren in. Een kind neem je niet, een kind krijg je. Hou op met beschuldigende vingers wijzen naar iemand die een andere mening heeft maar luister naar wat de ander te melden heeft.

  Gr.
  Daniëlle

  Reactie door Daniëlle — donderdag 15 juni 2006 @ 12.55 uur

 99. @93 Dit is geen aanval, maar…
  En dan volgt de aanval.

  Reactie door Sonja — donderdag 15 juni 2006 @ 12.56 uur

 100. Heb je de nieuwe release van Tarzan en Jane al bekeken?

  Reactie door simone — donderdag 15 juni 2006 @ 12.58 uur

 101. @95 Ik denk dat ik een uitzondering ben Danielle, wij hebben namelijk een kind genomen. Zelfs vind ik dat wanneer er meer ouders zo bewust mee om zouden springen, en dus echt de keuze maken om een kind te nemen en alle verantwoordelijkheden die daarbij horen, dat er veel kinderleed voorkomen kan worden.

  Reactie door Sonja — donderdag 15 juni 2006 @ 12.59 uur

 102. Juist Sonja !

  Reactie door Fred — donderdag 15 juni 2006 @ 13.03 uur

 103. Ben het met je eens Daniëlle een kind krijg je. Maar het is niet zo dat een vrouw alleen krijgt en mag houden. Ik dank op mijn blote knieën voor mijn dochter. Maar het is niet mijn bezit!

  Emancipatie is gelijke rechten en plichten voor zowel man als vrouw.

  Reactie door simone — donderdag 15 juni 2006 @ 13.03 uur

 104. Bijdehandje, BEDANKT, maar hoe maak je zonnebril Smiley? :O

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 15 juni 2006 @ 13.07 uur

 105. En daar ligt meteen dan ons eerste maatschappelijke struikelblok. Als er kinderen komen is het toch vaak de vrouw die het allemaal moet gaan combineren. Het simpele feit dat de scholen om half negen beginnen en je ook op je werk moet zijn op die tijd geeft al problemen. Heb weleens binnen een bedrijf voorgesteld om die vrouwen om 9 te laten beginnen omdat iedereen toch het eerste half uur koffie drinkt. Er was heftige tegenstand op de HR afdeling, dat was de tijd en niet anders. Op dat vlak haken mannen toch vaak af als zijnde niet hun probleem.

  Reactie door Ninka — donderdag 15 juni 2006 @ 13.07 uur

 106. En die dubbele punt o werkt niet bij mij? Wat doe ik fout? :o ?

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 15 juni 2006 @ 13.07 uur

 107. Aaahh. KLEINE letter dus. Nou nog die super coole dude…

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 15 juni 2006 @ 13.08 uur

 108. Alles mooi en wel, maar het glazen plafond is een vaststaand feit. Als je als vrouw een toppositie wilt bereiken, moet je echt twee maal zo goed zijn dan de andere manlijke kandidaten. Er heersen nog steeds allerlei vooroordelen (als ze ongesteld is, zal ze zich wel ziek melden, straks neemt ze kinderen, kan ze een topbaan wel combineren met de zorg voor de kids, kan ze wel met stress en crisissituaties omgaan of gaat ze dan histerisch doen.
  In Turkeye (!!) heb je relatief meer vrouwen in hoge posities dan in Nederland, Nederland bungelt ergens onderaan in Europa, we zijn zelfs ingehaald door macho land Italie. Binnen het old boys network is het al helemaal moeilijk, ze zijn niet zo snel geneigd een vrouwelijke collega mee te nemen naar de hoererij feestjes, waar toch nog steeds vele deals worden beklonken, tenzij je het zelf voorstelt. Als ik iets voor elkaar wil krijgen, maak ik echter ook gewoon gebruik van mijn uiterlijk, naast de argumenten, de lippen altijd donkerrood en de dikke tieten vooruit. Alles in de strijd gooien om je zin te krijgen, is niks mis mee :P

  Reactie door kaatje — donderdag 15 juni 2006 @ 13.08 uur

 109. Lachen Kaatje, als je het kunt tenminste. Wat me ook vaak opvalt is het rokje net boven de knie die het aardig red en vooral net een beetje dommig gedragen. Of juist heel bitserig waarbij dan vooral mannen achter de coulissen roepen…goedzo vrouwke….dat durfen wij niet te roepen. Vind Verdonk daar echt een typisch voorbeeld van. Ikzelf kan en wil het echt niet en wacht dan liever een paar jaar. Het idee dat ik met rode lippen en de tieten vooruit iets gedaan moet krijgen stuit me tegen de ….elleboog ;-) Maar ja eerlijk toegegeven, ik moest me ook weleens inhouden om een zeer aantrekkelijke unitmanager niet in de bezemkast te trekken…….zoveel verschillen zijn er ook niet ;-) Kan alleen de verleiding nog steeds weerstaan.

  Reactie door Ninka — donderdag 15 juni 2006 @ 13.16 uur

 110. @Simone

  ik ben een alleenstaand vader en zorg al voor mijn kiddo vanaf het moment dat moeder wegging,toen ons kind nog geen 1.5 jaar was.
  moeder is uit de ouderlijke macht ontzet,waardoor ik de volledige verantwoording en zorg heb.

  in Nederland is het nog steeds niet geaccepteerd dat een man ook gewoon in staat is om een kind alleen te voeden.

  daarbij komt,dat als men niet getrouwd is of/en geen samenlevingscontract heeft,de vader van een eventueel geboren kind tussen deze 2,wel mag erkennen [waarbij de alimentatieplicht ontstaat] maar geen enkel recht over zijn kind heeft.
  dit zou inderdaad niet zo mogen zijn,en vat ik op als discriminatie.[mijn mening]

  wat ik ervaren heb [mijn kiddo is nu bijna 8] is dat ik gewoon behandeld blijf worden als alleenstaande man en er bij instanties zoals UWV,Gemeente,en dergelijke een rekening word gehouden met mijn kind en mijn positie.
  ik moet mn kind bv maar ergens dumpen als ik een baan verplicht zou moeten aannemen van UWV bijvoorbeeld.

  daar waar alleenstaande vrouwen gebruik kunnen maken van bepaalde regelingen,en vaak geholpen worden en begeleiding krijgen waar nodig.

  Nederland is wat dit punt betreft nog steeds gestoeld op zeer verouderde opvattingen en wetten.
  op vele raakvlakken.

  nu heb ik wéér gesolliciteerd bij een bloembollenbedrijf hier in de omgeving dit jaar.
  want er zijn hier namelijk zogenaamde huisvrouwenbaantjes in het seizoen.[bollenpellen]
  aangezien ik mij in die positie bevind [als man] leek mij dit een goed plan…

  wat sprak tot mijn verbazing was het antwoord op mijn sollicitatie:
  sorry maar dit is alleen voor huisvrouwen en verder werken wij voornamelijk alleen nog maar met poolse werknemers…

  ik heb al eens eerder gezegd hier “ik leef inderdaad niet meer in de realiteit,ik word er door geleefd!”

  Reactie door iew — donderdag 15 juni 2006 @ 13.18 uur

 111. @Simone, als bewust kinderloze man ben ik het helemaal met je eens: gelijke rechten voor zowel de vader als de moeder.

  Reactie door Marc B — donderdag 15 juni 2006 @ 13.20 uur

 112. @iew
  De grootste groep zijn de mensen waarvan de man fulltime werkt of meer en de vrouwen partime banen er naast hebben en de zorg op zich nemen. Iedereen die even buiten dat patroon valt loopt tegen een hoop heisa aan zowel mannen als vrouwen. Dan merk je pas hoeveel discriminatie er is in de realiteit voor beide.

  Reactie door Ninka — donderdag 15 juni 2006 @ 13.27 uur

 113. iew, als jij als man geen gebruik van regelingen kunt maken, die een alleenstaande vrouw wel krijgt, raadt ik je aan een proces tegen die gemeente te beginnen, je bevindt je in dezelfde positie, dat jij toevallig een piemeltje hebt, kun jij ook niets aan doen; het is schandalig!

  Reactie door kaatje — donderdag 15 juni 2006 @ 13.27 uur

 114. Ga nu afsluiten, maar zou zo graag nog meer reacties van mannen op deze site willen hebben. Misschien is het dan mogelijk de SP er op te wijzen dat dit onderwerp een issue zou moeten zijn bij de volgende verkiezingen.

  Reactie door simone — donderdag 15 juni 2006 @ 13.29 uur

 115. @113
  en daar ligt nu het probleem.
  die zaken zijn niet aan te pakken vanwege het doodsimpele feit dat een advocaat of instantie hier geen brood in ziet bij een armoedzaaier,omdat men dan tegen beleidsvormen van het kabinet moet aanschoppen.
  ook bestempeld een advocaat een zaak al snel als niet haalbaar, als hij het voor je op moet gaan nemen via een acte van onvermogen…

  daarom is ook het no cure no pay systeem tegengehouden.
  men heeft hier wel rechten,maar kan ze waneer nodig niet aanspreken.

  Reactie door iew — donderdag 15 juni 2006 @ 13.33 uur

 116. @112
  klopt het werkt 2 kanten op,maar op diverse en verschillende vlakken.

  mijn mening is namelijk dat als je de rechten van de vrouw gelijk wilt trekken met die van de man,dan kan dat alleen als dat “andersom” ook tegelijk gebeurt.

  Reactie door iew — donderdag 15 juni 2006 @ 13.37 uur

 117. iew, probeer dan via de pers de politiek te interesseren, stuur maar een ingezonden brief naar alle kranten.

  Reactie door kaatje — donderdag 15 juni 2006 @ 13.38 uur

 118. @iew
  Helemaal mee eens. Gelijke rechten zou ik ook wel gelijke verantwoordelijkheid voor willen gebruiken. Wat betreft die advokaten klopt ook, ben ik jaren geleden tegenaan gelopen toen het nog heel normaal was dat de man met het zakelijk kapitaal vertrok. Dat mijn gespaarde geld er ook in zat bleek “onhaalbaar”. Zeer frustrerend inderdaad. Je loopt tegen problemen aan waar alleenstaande moeders al jaren tegenaan lopen maar niets mee gedaan word. Ook het feit dat er vader zijn die hun kinderen niet kunnen zien vind ik daartegenover schreinend. De nieuwe golf van gelijkheid moet in mijn ogen dan ook van mannen en vrouwen komen.

  Reactie door Ninka — donderdag 15 juni 2006 @ 13.46 uur

 119. Wil hier nog even een algemene opmerking kwijt over het al of niet nemen/krijgen van kinderen.

  Als je van nabij mee maakt, dat mensen jaren lang zwanger proberen te worden en dat wil maar niet lukken, ondanks alle kunstgrepen er bij, dan NÉÉm je dus geen kinderen.

  Als iemand in het kraambed zelf voor zijn/haar leven vecht (moeder en kind) en dit moet uren duren, dank zij te laat ingrijpen en je hebt als man het idee, ik ga hier dadelijk alléén naar huis i.p.v. dat ik er een kind bij heb en ook mijn vrouw kwijt ben, dan besef je des te meer, kinderen NÉÉm je niet, kinderen KRIJG je.

  En geloof me, dit heeft niéts met geloof te maken, want God en gebod doe ik niet aan, maar pik er in en kind er uit, is me iets te simpel gesteld.

  Het is niet voor een ieder weggelegd om kinderen zonder énige moeite te lanceren op deze aardkloot, zo ook dus het (samen) zwanger worden niet voor een ieder weggelegd is, ondanks de grote kinderwens.

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 15 juni 2006 @ 13.46 uur

 120. @117Kaatje

  ik vind het toppie dat je me probeert een richting te geven,maar dan heb je mijn persoon[postings] niet helemaal meegekregen.

  dit is namelijk wat ik al 3 jaar lang betracht,ook Jan M. van de SP heeft hier al ettelijke brieven van mij over gehad,sterker nog alle 2e kamerleden een jaar lang zowat iedere week een e-mail.

  ik heb alle tv programma’s ook al gehad.
  ombudsman,klachtenbureaus,kranten etc…
  maar men wil het niet horen omdat er dan waarschijnlijk iets staat te gebeuren wat ze per se niet willen/of durven.

  het word pas interresant als het een hele groep betreft en niet 1 individu…

  ik weet zeker als ik de kans krijg om dit alles mondeling toe te lichten en daarbij de behorende bewijzen [documenten] neerleg dat iemand die durft, en machtig genoeg is er wat aan kan doen.[en het voor veel mensen iets goeds doet]

  maar daar is 1 lullig burgertje niet belangrijk genoeg voor…
  en met de ontmoedigingscultuur in ambtenarijland niet toe in staat…

  Reactie door iew — donderdag 15 juni 2006 @ 13.47 uur

 121. L.M. Lembeck,

  Als je met de cursor op een smiley gaat staan, zie je meteen welke tekens je nodig hebt. 8)

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 15 juni 2006 @ 13.47 uur

 122. Ok, als laatste noodgreep dan misschien proberen een belangengroep op te richten?

  Reactie door kaatje — donderdag 15 juni 2006 @ 13.53 uur

 123. Er is wel eens een overheid geweest die vond dat je dan maar aan de partner moest voor het inkomen, Enschede meende ik. Zo zie je maar weer met zulke gedachtenkronkels kun je inderdaad nog lang vechten tegen de bierkaai. Belangengroep zie ik ook wel zitten Kaatje. Belangen dan wel van een ieder die buiten de gevestigde orde valt.

  Reactie door Ninka — donderdag 15 juni 2006 @ 13.57 uur

 124. als iets wettelijk niet is toegestaan,maar men vertikt het om dat te erkennen of om wat aan te doen omdat het iets veroorzaakt wat men niet wil[politiek gezien],wat kan een belangengroep dan uitrichten?

  zelfs met 9 zetels lukt het niet… ;)

  Reactie door iew — donderdag 15 juni 2006 @ 14.05 uur

 125. Wat zou het nu eigenlijk kunnen veroorzaken wat men niet wil, al dan niet politiek gezien?

  Reactie door Ninka — donderdag 15 juni 2006 @ 14.19 uur

 126. @125
  dat de Geus af zou moeten treden bv?
  dat de WAO/WIA een nog grotere dreun krijgt?
  dat men moet erkennen dat er rechten van mensen geschonden worden?
  dat men mensen moedwillig willens en wetens de WSNP inhelpt?

  Reactie door iew — donderdag 15 juni 2006 @ 14.23 uur

 127. ja Ninka 123, dat was inderdaad Enschede. ” Nee hoor mevrouw, wij korten uw uitkering, we hadden toch gezegd dat u 20 kilo moest afvallen, anders licht u niet lekker in de “markt”, bloesje iets verder open.” ” Wat zegt u, u vindt Floris-Jan Bralbal die wij voor u in de aanbieding hebben niet leuk,? Uw uitkering wordt per direct stopgezet.” “Oh, u bent lesbisch, niks mee te maken, we hebben op het moment geen vrouwen in de aanbieding, u past zich maar aan.” :D

  Reactie door kaatje — donderdag 15 juni 2006 @ 14.25 uur

 128. Ninka, ik heb jaren in het ziekenhuis gelopen met hormoonpillen en de hele reutemeteut. Dus kun je je vast wel inleven in mijn belevingswereld. Dat is expres te simpel gesteld.

  Reactie door simone — donderdag 15 juni 2006 @ 14.30 uur

 129. Kaatje, ik voel meer voor een burgerinitiatief. Gelijke rechten en plichten horen toch voor een ieder te gelden.

  Reactie door simone — donderdag 15 juni 2006 @ 14.35 uur

 130. Goed idee Simone. Iew als jij een website maakt (kan ik helaas niet) dan zorgen we ervoor dat we die handtekeningen binnenhalen.

  Reactie door kaatje — donderdag 15 juni 2006 @ 14.49 uur

 131. een website maken kan ik prima,en als dit serieus is wil ik me hier graag voor inzetten.
  gaarne wat voer gewenst om te plaatsen!
  ik zal er dan dit weekend aan beginnen.

  via het klikken op mijn naam [hier] kun je mij bereiken.

  Reactie door iew — donderdag 15 juni 2006 @ 15.02 uur

 132. @91. Fred “De islam is geen achterlijke godsdienst.Hun gewoontes zijn als die van christenen 50 jaar geleden”
  Onze oude Mohammed was zijn tijd ver vooruit,want die heeft 1400 jaar geleden al laten vast leggen,dat de eigendommen v.d.vrouw haar eigendommen blijven en een man daar niet aan kon komen.Voor het huwelijk vraagt de vader v.d. a.s. bruid ook nog eens een aanzienlijk bedrag aan de bruidegom om de toekomst van zijn dochter veilig te stellen en het recht om haar eigen zaken te blijven doen en te behartigen.De Koran heeft het goed geregeld voor vrouwen,alleen jammer dat alleen de hoger opgeleiden onder de moslim vrouwen dit weten of het durven aanvechten(waar ze wel recht op hebben)bij de mannen.

  @108)Kaatje: Turkeye heeft meer vrouwen in hoge posities,als Nederland”
  Ik heb zelfs vorige week gehoord,dat Nederland met Pakistan onder aan de ladder staat.Ben alleen wel benieuwd hoe ze dat nu precies berekenen.

  Reactie door Medi — donderdag 15 juni 2006 @ 15.04 uur

 133. Beste Jan, zou je naar aanleiding van 131 een stukje kunnen plaatsen zodat mensen die rechtsongelijk behandeld zijn hun bijdragen daarop kwijt kunnen en dat iew contacten op kan doen voor plaatsingen van artikelen om dit burgerinitiatief gestalte te geven?

  Alvast bedankt.

  Reactie door kaatje — donderdag 15 juni 2006 @ 15.25 uur

 134. Kaatje en Iew, voor een burgerinitiatief heb je 40.000 handtekeningen nodig en het mag twee jaar niet op de agenda van de regering hebben gestaan.
  Ik WIl dat een kind bij geboorte ouders heeft die samen, dus fifty/fifty, het ouderschap op zich MOETEN nemen.
  Dit komt niet bij mij op als poepen, ben hier al een poosje over aan het nadenken.
  Als op een website een handtekeningactie zou komen, lijkt het mij het slimst om meerdere onderwerpen te plaatsen, dan hoef je namelijk mensen een keer te benaderen voor ,doe een slag, 3 items.
  Heb zelf mensen achter de hand die mee willen werken.

  Reactie door simone — donderdag 15 juni 2006 @ 16.02 uur

 135. Even terugkomend op @74 v.w.b. Monique en haar kinderen wat ze allemaal hebben moeten doorstaan.
  1 juli lekker vakantie, ga er uit en geniet ervan, hoeft niet eens ver te zijn, alleen de dagelijkse sleur ontlopen, zal jullie allemaal goed doen.
  Veel sterkte gewenst.

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 15 juni 2006 @ 16.16 uur

 136. @135-Bijdehandje: Dank je!

  Reactie door Monique — donderdag 15 juni 2006 @ 16.42 uur

 137. In Japan wil het merendeel van de vrouwen een hond in plaats van een kind.
  We moeten de vrouwen weer snel op hun vrouwtjes plaats zetten, anders sterven we uit.
  En barsten we eerdaags van de honden.

  Reactie door Tarzan — donderdag 15 juni 2006 @ 17.22 uur

 138. vrouwen mogen wel de mannen in hun billen knijpen : maar niet andersom : dat is tot de reinste onrecht .
  Je maakt je als man compleet belachelijk als je een klacht indient wegen sexsuele intimidatie door een vrouw …..zucht

  Reactie door Fred — donderdag 15 juni 2006 @ 17.23 uur

 139. @136 Monique,
  Graag gedaan, ik weet uit ervaring wat ellende en rottigheid is en jouw situatie, zeker omdat er kinderen bij betrokken zijn en zijn (geweest) laat me dit niet los, dit moet een enorme impact hebben gehad, zeker niet alleen op jou, maar op tere kinderzieltjes hakt dit er des te meer in.

  Aangezien de vakantie 1 juli begint, zou ik nogmaals willen zeggen, neem het ervan, zoveel als maar mogelijk is.
  En om dan maar even met ad te spreken, al is het maar een picknick aan de overkant, maar trek uit die dagelijkse sleur vandaan, het zal zeker je jongste goed doen.
  Voor de oudste twee zit je niet meer vast aan schoolvakanties en zullen waarschijnlijk ook niet meer meegaan, maar de ervaring leert, als de vakantie begint, metéén wegwezen begin juli, zal jullie allemaal goed doen.

  Ik wens je een fijne vakantie toe, mijn bloedjes zitten voorlopig nog te zweten achter hun examens en zijn voorlopig nog niet klaar, maar heb goede hoop.

  Maar dat is weer een ander topic.
  Sterkte nogmaals en een fijne vakantie gewenst en dat hoeft echt niet 1500 KM. verderop te zijn.

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 15 juni 2006 @ 17.24 uur

 140. @137
  Terug in je hok en hou je koest, jouw taak is waken en niet lullen. WOEF. :D

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 15 juni 2006 @ 17.44 uur

 141. Tarzan, af en blijf. Blijf zei ik en liggen.

  Reactie door een hondentrainer — donderdag 15 juni 2006 @ 17.48 uur

 142. M.b.t. onze regering: zie http://www.asocialezaken.nl.

  Reactie door niets meer te verliezen — donderdag 15 juni 2006 @ 17.52 uur

 143. beste Medi ,Dat bedoelde er ook mee !
  groet

  Reactie door Fred — donderdag 15 juni 2006 @ 18.34 uur

 144. @ Monique (5):

  Er hebben zich toch wel ENIGE goede ontwikkelingen voorgedaan? En de vrouwenbeweging in de jaren zestig en zeventig heeft toch wel IETS voor elkaar gebokst? Kom op meid!
  Zeker hebben ook Wink (nr. 9) en L.M. Lembeck (nr. 10; met uitzondering van die opmerking over mij :)) gelijk, maar de ontwikkeling gaat toch, zij het langzaam, door, als er tenminste voor geknokt blijft worden.(Zie ook b.v. Alie Dekker in nr. 54).
  Zo’n ervaring als je vertelt in nr. 11 is afschwuelijk, en inderdaad kan het optreden van overheidsinstanties waar het de relationele sfeer betreft veel effectiever worden. Het is gelukkig niet altijd zoals jij verhaalt; vaak wordt wel adekwaat ingegrepen. Er is een vrij groot verschil tusen diverse politiedistricten; de Utrechtse politie is al jaren goed in dit opzicht.
  Vergeet niet, dat het b.v. heel lang heeft geduurd voordat verkrachting binnen het huwelijk als mogelijkheid werd aanvaard. De ontwikkeling gaat wel verder, maar helaas: heel langzaam.

  @Sonja (61):

  Je bent wel helemaal op de evangeliserende toer, zeg! Heb je het licht gezien? :)
  Overigens heeft Simone (nr. 66) wel gelijk: dat verschijnsel doet zich wel degelijk regelmatig voor. Als hulpverlener (advocaat en medewerker van een rechtswinkel voor kinderen en jongeren) heb ik dat meermalen meegmaakt. Ik kan geen exacte getallen noemen.

  @ Simone (81):

  Ik ben het met je eens: het verwekken van een kind brengt gelijkheid van rechten én plichten van de ouders met zich mee.
  Je hebt het over “gedeeld voogdijschap” zodra kinderen worden geboren. Je bedoelt dus: buiten het huwelijk. Dan heeft de moeder krachtens de wet het ouderlijk gezag. De vader kan dan, eventueel samen met de moeder, gezamenlijke voogdij vragen aan de rechter. (Heel soms spreekt de rechter dat zelfs uit tegen de wil van een moeder, wanner zij “misbruik van recht” maakt).
  In een huwelijkse situatie is er krachtens de wet gedeelde ouderlijke macht, en bij echtscheiding in principe gezamenlijke voogdij, tenzij aangetoond kan worden dat het niet wenselijk is voor het kind/de kinderen.
  Op dit gebied is wel veel verbeterd sinds met name de jaren tachtig, maar er moet nog veel aan gedaan worden, zeker waar het de rechten van de kinderen zelf en gescheiden (al dan niet wettelijk) vaders betreft.

  Toen de moeder van mijn kinderen en ik uit elkaar gingen, bestond (wettelijk of in de jurisprudentie) nog net niet de mogelijkheid van gezamenlijke voogdij na echtscheiding. (Na zeven jaar samenwonen waren we een week vóór de geboorte van het oudste kind toch nog gehuwd). Onze creatieve oplossing was: de uitspraak over de voogdij van de kinderen laten aanhouden door de rechtbank, en er nooit meer op terugkomen! Zodoende bleef de gezamenlijke ouderlijke macht formeel van kracht. Een geslaagde “truc” dus.

  Nog steeds actueel zijn de wijze woordne van Kalil Gibran: “Uw kinderen komen DOOR U, maar zij niet VAN u”. En ouders hebben geen recht op kinderen, maar kinderen hebben recht op goede ouders, is mijn motto altijd geweest.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 15 juni 2006 @ 18.48 uur

 145. @137
  Is niet verzonnen van de Japanse vrouwtjes,niet zolang geleden in de krant.

  Reactie door Tarzan — donderdag 15 juni 2006 @ 19.14 uur

 146. @138-Bijdehandje: Sukses met de examens! En hopelijk kunnen jullie daarna ook van de vakantie genieten. Wij gaan in elk geval leuke uitstapjes maken, een dagje bos, een dagje speelboerderij…we komen er wel! :)

  @143-Olav: Natuurlijk zijn er positieve ontwikkelingen geweest. En qua wet is het ook een stuk verbeterd. Alleen moet er in de aanpak en het toepassen van die wet nog wel heel wat veranderen. Huisvredebreuk is huisvredebreuk, of het nu een ex-partner is of niet. Stalking is stalking en bedreiging is bedreiging. Nu wordt nog teveel de nuance gelegt van ‘ja maar het ligt in de relationele sfeer’ en dan wordt men ineens een stuk terughoudender in het optreden. Met regelmatig rampzalige gevolgen…

  Reactie door Monique — donderdag 15 juni 2006 @ 19.25 uur

 147. @145 MONIQUE,

  Een waarheid als een koe, waarschijnlijk slaat dit elke plank mis, maar jij leest veel, en heel vaak, ook in dectectives, zo ook in de nederlandse literatuur bekend, komt de misdaad/daders/schrijvers toch uit de familiale verbanden/sfeer.
  Treurig maar hélaas maar al te waar.

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 15 juni 2006 @ 20.00 uur

 148. @147-Bijdehandje: Veel mannen zien hun vrouw/vriendin nog steeds als een eigendom.Ook binnen de Westerse cultuur. Het bekende patroontje bij bepaalde mannen is: de vrouw vervreemden van familie/vrienden, zelfvertrouwen ondermijnen. Uiteindelijk heeft de vrouw dan niemand meer om naartoe te vluchten en weinig zelfvertrouwen waardoor de situatie steeds verder gaat. Als ze uiteindelijk dan in zo’n extreme situatie komt dat ze er vandoor gaat krijgt ze te maken met praktische problemen (‘waar kan ik heen met de kinderen?!’ Blijf-van-mijn-lijf-huizen zitten ook vaak vol). Maar ALS ze het red en eindelijk een plekje gevonden heeft voor zichzelf, dan merk je vaak dat de ex niet accepteerd dat ‘zijn bezit’ een eigen leven heeft. Dat moet kapot.
  En dan blijkt dat de wetgeving dus niet juist wordt toegepast. De ex krijgt veel te veel kansen (tegen de wet in!!!) om inderdaad het leven van de vrouw en eventuele kinderen grondig te verzieken. Waarom? Misschien omdat veel uitvoerders van die wetten zelf ook man zijn en zich toch wel een klein beetje kunnnen verplaatsen in de ex?
  Deze ‘wijsheid’ heb ik niet alleen uit eigen ervaring maar ook gehoord in tientallen reacties op mijn autobiografietje. Veel vrouwen herkenden zich in mijn verhaal en kwamen spontaan met hun verhaal op de proppen. En daaruit bleek steeds weer dat bepaalde wetten, bedoeld om vrouwen te beschermen, niet of onjuist werden uitgevoerd.
  Ik zeg niet dat er geen foute vrouwen zijn, ik zeg niet dat er geen mannen slachtoffer zijn. Ik constateer alleen het simpele feit dat in zeer veel gevallen de politie het extreem uit de hand laat lopen. ‘Wij kunnen hem niet oppakken voor wat schelden, mevrouwtje. Dat hij uw deur probeert in te schoppen…dat had u maar moeten bedenken vóór u een relatie met deze meneer begon. Maar als hij u letsel toebrengt kunt u ons bellen, dan kúnnen we daar iets mee’.
  En dát zorgt ervoor dat er jaarlijks zeer veel vrouwen ernstig gewond raken (of erger) en honderden kinderen voor de rest van hun leven getraumatiseerd.
  Er mag geen rekening gehouden worden met het feit of iemand wel of geen relatie heeft gehad in het verleden, als iemand de wet overtreed moet er ingegrepen worden. En niet als er al bloed heeft gevloeid, want dat is de lichamelijke kant. Geestelijk zijn er dan al veel meer en veel diepere wonden (met name bij de betrokken kinderen)

  Reactie door Monique — donderdag 15 juni 2006 @ 20.59 uur

 149. Gelijke rechten == gelijke plichten. Alleen schort het aan het laatste wel eens. Dus als je als ouder je plicht verzaakt, waarom zou je je dan wel op het recht mogen beroepen?

  Reactie door Sonja — donderdag 15 juni 2006 @ 21.01 uur

 150. @148 Monique,

  Tegenover mij hoef je je echt niet te verdedigen, ik begrijp maar al te goed wat je bedoelt, ook al zal dit voor velen hier een raadsel zijn, maar om persoonlijke redenen en veiligheidsoverwegingen, wil ik hier niet verder over in details treden.
  Ik kan je alleen maar aanbevelen zodra de vakantie begint op 1 juli, ga ervan genieten mjet z’n allen en doorbreek die spanning.
  Zi9e los te komen van alle rottigheid en zie dat vooral je jongste kind de brood nodige afleiding krijgt.
  Fijne vakantie gewenst.

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 15 juni 2006 @ 21.26 uur

 151. @150-Bijdehandje: Download mijn verhaaltje, ik denk dat je er heel veel in zult herkennen. En als je wat meer privé wilt kletsen dan weet je me te vinden.
  Ik verdedigde me niet echt, ik wist wel dat jij het begrijpt, maar voor de meelezers is het dan misschien iets duidelijker. Veel mensen hebben nog steeds een vooroordeel van ‘als een vent je slaat dan ga je bij hem weg en als je dat niet doet dan vraag je er dus om’…
  En dát wilde ik even duidelijk maken. En ook wat dat hele verhaal te maken heeft met de topic. :)

  Reactie door Monique — donderdag 15 juni 2006 @ 21.39 uur

 152. Monique na een gewelddadige relatie, die vijf jaar duurde, inclusief een verbrijzelde kaak, ben ik een lief mens tegengekomen. Helaas heeft zijn ex-partner last van het baarmoedersyndroom.

  Mijn vorige partner heeft me een verbrijzelde kaak gemept. Grootste reden van agressie was, dat zijn ex zijn twee zoons naar Zwitserland had meegenomen.
  Helaas heeft de oudste zoon een opname gekregen in een psychiatrische inrichting. Kon zijn moeder niet aan of omgekeerd.

  Ik snap jouw verhaal en vind je dapper.

  Reactie door simone — donderdag 15 juni 2006 @ 21.40 uur

 153. Kleine toevoeging: de jongste heeft gelukkig niets meegekregen van de hele situatie en we wonen alweer een aantal jaren rustig en gelukkig. Maar ik blijf mijn verhaal vertellen voor diegenen die nog in zo’n situatie zitten.

  Reactie door Monique — donderdag 15 juni 2006 @ 21.41 uur

 154. @Simone: Ik ben niet dapper hoor, ik ben moeder (ik denk dat je dat wel snapt, hihihi).
  We kunnen elkaar dus een handje geven als het gaat om ervaring op dit vlak.
  Ik hoop echt dat jullie supergelukkig worden! Je verdiend het echt!

  Reactie door Monique — donderdag 15 juni 2006 @ 21.44 uur

 155. @152-Simone: Even voor de duidelijkheid (maar dat ben jij vast met me eens) als is de situatie nog zo gruwelijk en is de man om zoveel goede redenen gefrustreerd (en je mag dat ‘man’ ook in ‘vrouw’ vertalen): je aggressief afreageren op partner of kinderen is altijd FOUT. Daar is geen enkel excuus voor! Wat er ook is gebeurd, wat iemand ook zegt of doet…loop weg, gooi wat kapot, maar mishandel NOOIT en dan ook duidelijk NOOIT een ander levend mens!

  Reactie door Monique — donderdag 15 juni 2006 @ 22.38 uur

 156. (ook geen dooie trouwens….:D :D :D)
  Sorry, morbide grapje, maar ik vond mijn laatse zin zo stom staan!

  Reactie door Monique — donderdag 15 juni 2006 @ 22.40 uur

 157. Wel bizar, dat schijnbaar meerdere vrouwen op dit weblog geweld hebben meegemaakt. Toen ik 19 was ben ik als au-pair naar italie gegaan. Een heel lang verhaal voordat ik in zuid-italie terecht kwam, maar zal daar niemand mee vermoeien. Ik kwam daar een psychiater tegen en die was zo knap en zo intelligent en had zoveel macht in die regio; kortom ik was verliefd. Hij was 19 jaar ouder dan ik , ik las de hele opera van Freud en van Jung, we waren zo verliefd. Toen werd hij jaloers en dat gaat van een kleine vinger naar een hele hand, daarna een hele arm en uiteindelijk mag je niks meer, Het moment was aangebroken dat hij me begon te slaan; op een gegeven moment had ik een grore wond op mijn linkerwang en we gingen uit eten. iemand aan dezelfde tafel zei:” de klootzak die jou dat heeft aangedaan, verdient de dood.” Ik werd thuis nog erger geslagen, want ik was schijnbaar exibitionistisch geweest met mijn wond.
  Uiteindelijk heb ik gewonnen; ik heb hem meegenomen naar Nederland en heb anderhalf jaar van mij leven erin gestoken om hem kapot te maken, dat is gelukt. Hij zit nog steeds opgesloten. What goes around, comes around. Mijn leerschool was keihard.

  Reactie door kaatje — vrijdag 16 juni 2006 @ 1.49 uur

 158. Maar lieve Monique, maak er wat van met de kids, ik wens je alle liefde, plezier en geluk toe. :-)

  Reactie door kaatje — vrijdag 16 juni 2006 @ 2.06 uur

 159. @Kaatje: Héél herkenbaar! Maar zij blijven de losers terwijl de winnaars zijn. Ik heb nu álles: geluk, liefde, rust, de warmte van een hecht gezin.
  Dat is de mooiste wraak van de wereld. Kaatje, jij ook alle warmte, liefde en geluk. Geniet!

  Reactie door Monique — vrijdag 16 juni 2006 @ 7.01 uur

 160. Correctie: moet zijn: Maar zij blijven de losers terwijl wij de winnaars zijn.
  (twas nog vroeg he?)

  Reactie door Monique — vrijdag 16 juni 2006 @ 9.59 uur

 161. Yup,
  simone

  Reactie door simone — vrijdag 16 juni 2006 @ 21.51 uur

 162. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen vallen op uiterlijke schijn, heb ik geleerd, en dat viel tegen, want ik had van de “liefde” tot voor kort een zeer romantisch beeld; het blijkt dat de mens, man en vrouw in gelijke mate, zij het op verschillende wijzen, zonder eigenliefde de neiging heeft anderen te misbruiken en/of zichzelf te laten misbruiken, en toen ik dat leerde viel ook dat mij tegen.

  Kortom, er viel een hoop tegen, al heb ik gelukkig nooit vrouwen mishandeld, maar ben ik weleens fysiek door [ex!]vriendinnen aangevallen… aggressie van vrouwen is voor de gemiddelde mens nog steeds relatief onbekend terrein.

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 17 juni 2006 @ 3.24 uur

 163. @162 Ja, dat valt allemaal niet mee en
  zeker tegen Schaapherder en jouw fragmenta-
  rische bijdragen maken het er dus ook niet
  gemakkelijker op.
  Laat ik niet globaal reageren op wat je te
  melden hebt maar, met respect, ingaan ‘n
  enkel onderdeel en met name dan niet de
  positie tussen man en vrouw, waarbij vele
  invalshoeken aangegeven kunnen worden voor
  het vertroebelen van de relatie, al was het
  maar ‘de blik’, geringschattend of niét,
  de ‘toon’, denigrerend of belangstellend,
  want aan de bejegening is veel af te lei-
  den, wil men de ander ‘juist’ plaatsen!

  Agressie van vrouwen! Met nadruk wil ik nu
  eens heel duidelijk stellen, dat onderdruk-
  te vrouwen daar vroeg of laat toe worden
  aangezet.
  “Relatief onbekend terrein” lijkt het, maar
  is het dus niet.
  Met name vrije vrouwen in vrije, ook kinder
  loze, relaties kunnen hun onvrede spuien
  tot en met agressie toe, maar schatten te-
  voren in dat mannelijke fysieke krachten
  hen zullen domineren en voorzien tijdig de
  daaruit voortvloeiende (soms) dodelijke on-
  gelukken, en zien dus veelvuldig áf van
  ‘reageren’ en uiten zich in een andere vorm
  van gedrag, door de partner vaak niet eens
  opgemerkt.

  Vrouwen bezitten niet zelden een oerdrang
  waarbij de positie van kinderen de grootst
  mogelijke voorrang krijgt, boven de eigen
  rechten. Niet zelden torsen zij in hun up
  de volledige verantwoordelijkheid voor het
  welzijn van het kind/de kinderen met een
  soms onnavolgbare zelfdiscipline onopge-
  merkt door buitenstaanders/proffesionele
  hulpverleners: elke vorm van openbaarheid
  kan in het nadeel van het kind/kinderen
  werken en stigmatiserend werken en nog meer
  schade berokkenen, op de vooral langere
  termijn. DAT IS wat vrouwen weerhoudt hun
  eigen gevoelens/verdriet/agressie de ruimte
  van verwerking te gunnen: zij stellen de
  prioriteiten vast, niét naar zichzélf toe,
  maar naar de van hen afhankelijken.

  Kijk Schaapherder, of moet ik zeggen, kijk
  dominé: zó kun je niét voor eigen parochie
  gaan praten, nl. te stellen ‘dat niet al-
  leen mannen, maar ook vrouwen vállen voor
  uiterlijke schijn’. ‘De schijn’ mag dan
  wel wat nader gepreciseerd worden, ingeka-
  derd dus in een geheel van gegevens, waar-
  bij ‘soort vrouw’ en ‘soort schijn’ worden
  toegelicht en uitgewerkt.

  De ‘romantische’ liefde (is wat je er onder
  wilt verstaan, relationeel of vnl. sexueel)
  in samenhang met wel of niet aanwezige
  ‘eigenliefde’ zijn resp. twee opmerkingen
  in twee, niet uitgewerkte zinnen, waar nog
  ontzettend veel over te beschouwen valt!

  Nog maar vijftig jaar terug waren deze on-
  derwerpen grotendeels taboe om tot in de
  finesses uit te werken, zeker niet en plein
  publique, maar het zou verhelderend werken
  als je zou toelichten “wát je geleerd hebt
  van wát” en “wát je nu zo is tegen geval-
  len” en dit tussen aanhalingstekens om beide gedane uitspraken er even beter uit
  te lichten.

  Niemand zal, kan of mag een ‘waarde-oor-
  deel’ hebben over andermans situaties en al
  zeker niet als de info daarover onvoldoende
  is, en de materie zelf nog omsluierd is met
  de eigen gedesillusioneerde gevoelens.

  Hélpen om het van verschillende uitgangs-
  punten te bekijken kan alleen als iemand
  binnen de eigen sfeer er oog en oor voor
  wil hebben en wezenlijk mee wil denken.

  Met name misbruiken en láten misbruiken is
  een nog grotendeels braak liggend terrein
  en ligt het aan het incasserend vermogen
  van iemand en tevens aan diens mogelijk-
  heden om te behéérsen, hoe deze begrippen
  kunnen worden uitgelegd en feiten op een aannemelijke wijze kunnen worden verklaard.

  Als nu ook nog op meerdere terreinen kan
  worden vastgesteld dat mensen in áánleg
  hebben meegekregen, die negatieve eigen-
  schappen, of die positieve eigenschappen
  die nadelig werken t.a.v. het eigen be-
  staan, geheel los staand van zélfs het
  milieu waarin men werd grootgebracht, dan
  moet de wetenschap vandaag de dag heel wat
  ingenomen stellingen gaan verlaten en ver-
  vangen.
  De eerste vraag is dan of man én vrouw el-
  kaars standpunten dan wel willen begrijpen
  en aanvaarden. Een vakgebied waarin m.b.t.
  veel details moet kunnen worden toegegeven
  dat het de onmacht is, om krachtenvelden
  te willen omschrijven en wezenlijk te willen verwóórden dat men báng is geworden
  van wat men bij de ánder, maar de mens ook
  bij zichzelf heeft moeten ontdekken.

  Een schaapherder hoedt zijn kudde en be-
  hoedt deze voor boze wolven en dwingt der-
  halve de kudde af bij elkaar te blijven.
  Dat kon met stokken of met slaan of de
  honden erop afsturen maar in de menselijke
  sfeer moet dat met oprechte vriendschap,
  liefde en groeit de genegenheid, soms ook
  ondanks bokkig gedrag, dwars tegen de ver-
  wachting in: iets waaraan ieder mens in
  zijn eigen leven kan wérken en dat zeker
  eerder bereikt door te géven dan te nemen,
  maar niet te géven ten koste van alles, of
  het eigen ten diepste zijn. Welterusten!
  Met een hartelijke groet, ik neem je heel
  serieus en wens net zo min dat er met mijn
  gevoelens gemarchandeerd wordt tot elke
  prijs: blijf dus waken!
  Madelief.

  Reactie door Madelief — zaterdag 17 juni 2006 @ 4.53 uur

 164. @162-Schaapherder: Gelukkig vallen niet alle mannen of alle vrouwen op uiterlijke schijn. En er zal best nog wel een vrouw rondlopen die wél echt aan jouw romantische beeld voldoet. Want ze zijn er echt, net zoals er hele lieve mannen bestaan. Maar teleurstelling in de liefde doet natuurlijk altijd pijn.

  Vrouwen kunnen zeker aggressief zijn. Alleen komt dat minder vaak voor om de simpele reden dat de meeste vrouwen fysiek zwakker zijn dan mannen en minder fysiek zijn opgevoed. Maar ik ontken zeker niet dat het gebeurd! En mannen die door hun vrouw geslagen zijn zijn geen watjes maar net zo goed slachtoffer als vrouwen die geslagen zijn door hun man.
  Ik heb ooit een mailtje gekregen van een man die door zijn vrouw geslagen was. Hij durfde het niemand te zeggen omdat hij bang was uitgelachen te worden. Waarom hij zich liet slaan? Hij was heel sterk en hij was bang dat als hij terug zou slaan er niets van haar over zou blijven…dus incasseerde hij maar zonder iets te doen.
  En dat vond ik zo triest, maar tegelijk ook zo lief…(van die man dan he!!)

  Reactie door Monique — zaterdag 17 juni 2006 @ 8.35 uur

 165. 164 – Dank voor je reactie, Monique. In het incident waar ik op doelde, was ik totaal verbaasd dat mijn ex me ineens aanvloog, ook omdat ze in haar huwelijk een onderdrukte vrouw was geweest, psychisch en fysiek mishandeld, en ik was trots op haar dat ze me durfde aanvliegen als een banshee, dus weerde ik haar wel af, uiteraard, maar niet meer dan dat, en ze kalmeerde snel. Ik had en heb met haar te doen, hoe slecht zij behandeld is voor ik haar ontmoette. Triest.

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 17 juni 2006 @ 12.26 uur

 166. 163 – Dat je intelligent, gepassioneerd én helaas ook gekwets bent, maakt jou tot een vrouw die ik met respect wil behandelen, zoals ik dat ook met mijn ex deed. Reactie 165 was ook voor jou, daar het wellicht iets verduidelijkt.

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 17 juni 2006 @ 12.37 uur

 167. 163 – Jullie beiden, Madelief en Monique, roepen bij mij respect op, al ken ik jullie verder niet, maar ik denk dat het iets te maken heeft met de oprechtheid van jullie reacties.

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 17 juni 2006 @ 12.41 uur

 168. @162 Schaapherder,

  Liefde is niet alléén romantisch, liefde kan ook bikkelhard en heel gemeen zijn.
  Er wordt niet voor niets gezegd;
  Haat en liefde liggen héél dicht bij elkaar.
  Een ziekelijke liefde kan vormen van bezit en pure haat gaan vertonen.

  Reactie door Bijdehandje — zaterdag 17 juni 2006 @ 16.16 uur

 169. @168

  En helaas is dit maar al te vaak uit gekomen.

  Reactie door Bijdehandje — zaterdag 17 juni 2006 @ 16.17 uur

 170. @167-Schaapherder: Dank je!
  Ik denk dat bij jouw ex alle woede er in één keer uitkwam, Schaapherder. Ze viel jou niet aan, maar een geest uit haar verleden…

  Ik ben zelf helemaal niet aggressief, ik schreeuw en huil als ik heel boos ben maar kan dan zelfs nog niets kapot gooien (omdat ik weet dat ik daar achteraf spijt van krijg). In het begin van mijn huidige relatie (toen ik nog ‘ontwenningsverschijnselen’ had van alle ellende) uitte woede bij mij zich o.a. in bijv. tegen een muur slaan tot mijn hand bont en blauw was. Ik kon mijzelf wel pijn doen, een ander niet.

  Toch heb ik ooit een keer gevoeld hoe het is om over die grens heen te stappen: mijn ex had midden in de nacht mijn huis opgezocht en toen mijn huidige man hem verzocht weg te gaan beet mijn ex de duim af van mijn huidige man. Ik belde de politie en mijn man bleef mijn ex bezighouden omdat hij weg wilde gaan. Maar mijn ex had ook al eerder gedreigd de kinderen (die op dat moment lagen te slapen) iets aan te doen.
  Ik wist dus dat er een kleine kans bestond dat mijn man (toen nog vriend) het misschien niet vol zou houden en mijn ex zou proberen bij de kinderen te komen. Ik heb toen het grootste mes gepakt dat ik had en stond in de deuropening in het volle besef dat als mijn ex langs mij heen zou proberen te komen, ik hem neer zou steken…
  Dat gevoel was zó eng voor mij, die ontzettend koude woede en het gevoel dat het geen dreigement was maar zékerheid…
  Moeilijk om uit te leggen, maar misschien begrijpen jullie wat ik bedoel.

  (overigens zijn we inmiddels 10 jaar verder hoor en ik heb de liefste en geduldigste man getroffen die ik mij maar kon wensen)

  Reactie door Monique — zaterdag 17 juni 2006 @ 16.28 uur

 171. 168/9 – Dat weet ik, Bijdehandje, en ik zou dus ook nooit meer zo van mezelf willen vervreemden als ik vroeger deed, want dan zinkt het schip. Niet dat ik mijn ex daar de schuld van geef, want wat je bijdraagt of onthoudt aan een relatie is een gedeelde verantwoordelijkheid.

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 17 juni 2006 @ 16.29 uur

 172. 170 – Monique, dat je daar met je kinderen zo goed uit bent gekomen, waarschijnlijk met een veel sterker besef van eigenwaarde dan ooit tevoren, is een voorbeeld van de innerlijke kracht die ik ook bij mezelf meer en meer heb ontdekt, zij het door veel strijd en verdriet, en ik ben er nog niet (verdorie, dat rijmt nog ook!).

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 17 juni 2006 @ 16.37 uur

 173. @172 Schaapherder,

  Gezien je laatste zin, is het zo erg om ook eens je gevoelige kant hier te laten zien? Je hoedt toch niet altijd voor zedenprediker door te gaan?
  Kom op zeg, we zijn tenslotte allemaal mensen. :D

  Reactie door Bijdehandje — zaterdag 17 juni 2006 @ 17.55 uur

 174. @172 Schaapherder,

  Hoedt moet hoeft zijn.
  Ik ga weer kassie kijken, voetballen, aanvalluh!!!! :) :) Je moet proberen er nog iets van te maken, ook al zit het niet altijd mee. 8)
  Dus niet te somber, vrolijke bril op. :o

  Reactie door Bijdehandje — zaterdag 17 juni 2006 @ 17.58 uur

 175. 174 – Ik hoed wel voor zedenpreker doorgaan, want dat ben ik ook. Hoed moet petje zijn. Oranje petje? Ik heb net een nieuwe bril, maar een vrolijke was te duur, dus is het een sombere geworden, want wat moet Hans anders? Humor is belangrijk. Dank voor reactie.

  Reactie door Schaapherder — zaterdag 17 juni 2006 @ 18.50 uur

 176. @172-Schaapherder: Weet je, als je ellende meemaakt en je doet er niets mee behalve je rot voelen, dan heb je er niets aan gehad en is het inderdaad allemaal ellende. Ik heb er heel bewust voor gekozen om van alles wat ik meemaakte dingen te leren, sterker te worden. Op die manier is ellende nog nuttig. Ik ben rotte mensen tegengekomen maar daarnaast ook heel veel lieve mensen, ik heb pijn gehad maar ook mooie momenten in mijn leven. Tegenover pijn staat altijd verdriet. Het klinkt zweverig (ben ik niet hoor) maar zelfs op de meest regenachtige dag kun je nog een zonnestraaltje of een mooie bloem ontdekken. Pas als JIJ jezelf opgeeft heb je echt verloren. :)

  Reactie door Monique — zaterdag 17 juni 2006 @ 19.21 uur

 177. Schaapherder, hier een wijze uitspraak van Boeddha:

  Haat wordt niet door haat overwonnen.
  Haat wordt door liefde overwonnen.

  Zolang je geen liefde in jezelf hebt, zul je deze dus ook niet terug ontvangen. Je lijkt me wijs genoeg om hier verandering in aan te brengen.
  Je oogst wat je zaait.
  Kom uit die slachtofferrol vandaan, heb jij niets aan, maar je medemensen ook niet.
  Hans Anders is vast niet te bedonderd om die bril even te ruilen voor een vrolijker montuurtje.

  Reactie door Bijdehandje — zaterdag 17 juni 2006 @ 20.02 uur

 178. Dat heb je PERFECT gezegt Bijdehandje! Ik sluit me helemaal bij jou aan!

  Reactie door Monique — zaterdag 17 juni 2006 @ 21.01 uur

 179. @Schaapherder: Ik wil helemaal niet voor juf spelen ofzo hoor, ik heb de wijsheid ook niet in pacht. Maar wat ik heb geleerd is dat als je niet van jezelf houdt een ander ook niet van je kan houden. Omdat, als je niet van jezelf houdt, je de bevestiging zoekt in de ander. Je zoekt het zelfvertrouwen in een ander, en dat werkt niet.
  Ik heb dat heel lang geprobeerd en dat werkte dus niet.
  Pas toen ik het gevoel kreeg dat ik er best mocht zijn, dat ik helemaal niet dom, dik en lelijk was en dat ik het eigenlijk prima naar mijn zin had alleen met de kids, toen pas kwam ik mijn grote liefde tegen.
  Ik was er nog niet hoor, en misschien nu nog niet. Maar het begin zit in jezelf, niet in een ander.
  Niemand kan jou gelukkig maken als jij niet gelukkig bent met jezelf.
  En, ik ken je niet maar heb hier en daar wat gelezen, jij mag heel blij zijn met jezelf. Neem dat maar aan van iemand die heel wat foute kerels heeft gezien en de goede er inmiddels wel uit weet te pikken :)

  Reactie door Monique — zaterdag 17 juni 2006 @ 22.46 uur

 180. @179 Monique,

  Houdt die goede partner vast.
  Een goede vent/vrouw, ééntje waarvan je op aan kunt, die “eerlijk is en die je werkelijk kunt vertrouwen” is zijn/haar gewicht in goud waard.
  En ik ga nog altijd van één ding uit iets wat bij mij vóórop staat en altijd zal blijven staan:
  SCHOONHEID ZIT BINNEN IN DE MENS EN NIET AAN DE BUITENKANT.

  Reactie door Bijdehandje — zondag 18 juni 2006 @ 0.00 uur

 181. Gewaardeerde Monique en Bijdehandje, ik voel me vereerd met jullie beider oprechte reacties, maar ik wil wel een paar dingen zeggen:

  1] ik zit niet de hele tijd in een slachtofferrol
  2] ik heb een zeer sterk gevoel van eigenwaarde
  3] helemaal van zichzelf houden doet niemand
  4] iemand nodig hebben doet iedereen
  5] ik zit niet vol haat, en ik zaai en oogst regelmatig liefde
  6] al blijf ik eigenwijs, ik waardeer jullie hartelijke reacties
  7] eigenlijk slaat de nummering nergens op, maar ik ben wat verlegen, en nummers geven mannen zekerheid
  8] zonder vrouwen geen schoonheid en troost in de wereld
  9] zonder mannen geen schoonheid en troost in de wereld
  10] ik stop met dit punt, en het is een groot punt, en eigenlijk zijn het meerdere punten: vrouwen zijn de zoekgeraakte helft van mannen, en andersom, en ons diepste verlangen is om elkaar terug te vinden om opnieuw één geheel te zijn, zoals wij waren vóór de tijd van lijden begon, vóór het verlaten van het paradijs.

  J.P.

  Reactie door Schaapherder — zondag 18 juni 2006 @ 0.55 uur

 182. Ik denk ook niet dat je in een slachtofferrol zit hoor Schaapherder. En schoonheid die aan de binnenkant zit zie je ook aan de buitenkant. Zulke mensen zijn zo mooi. Neem nou bijvoorbeeld Bob Geldoff. Volgens de schoonheidsnormen is hij misschien lelijk, maar ik vind die man mooi.

  Reactie door Monique — zondag 18 juni 2006 @ 9.01 uur

 183. 182 – Dat heb ik nou met Helen Mirren: niet jong, niet perfect glad, niet perfect slank, maar wel aantrekkelijk.

  Reactie door Schaapherder — zondag 18 juni 2006 @ 12.02 uur

 184. OGEN ZIJN DE SPIEGELS VAN DE ZIEL.

  Reactie door Bijdehandje — zondag 18 juni 2006 @ 12.22 uur

 185. @175 Goede morgen schaapherder, nee, ik
  heb er zeker niet overheen gelezen, maar de
  suggestie die de opmerking wekt staat dan
  - door uit balans zijn – soms even in een
  schril contrast, áls die pet moet worden
  opgezet? Binnen jouw werkterrein moeten er
  genoeg beleidsmedewerkers zijn om je aan te
  ijken, lijkt me zo. Gebruik de staf en niet
  de stok en hoed je ervoor die pét af te zet
  ten, sterkte! Met vr.gr.Madelief.

  Reactie door Madelief — maandag 19 juni 2006 @ 8.17 uur

 186. Beste allemaal (mannen en vrouwen),

  Sinds het begin van de mensheid heeft de man de vrouw onderdrukt. Pas sinds de industriele revolutie is de emancipatie van de vrouw in gang gezet. Twee dingen hierbij:

  1. emancipatie van de vrouw is een goede zaak, want de vrouw is als gelijkwaardig (maar niet gelijk)aan de man geschapen

  2. feministische trekjes zijn hoewel te begrijpen net zo slecht als overheersing door de man

  Wanneer de vrouw willens en wetens door de overheid fabeltjes verkondigd wordt, gaan zaken scheef lopen:

  wat is er mis als een vrouw fulltime moeder wil zijn?

  wat is er mis als een vrouw geen bouwvakster wil worden?

  wat is er mis als een vrouw liever een sociale opleiding volgt dan een technische?

  Ik zie de problemen niet, die worden gemaakt.

  Groet

  Reactie door Cor — maandag 19 juni 2006 @ 10.29 uur

 187. Helemaal mee eens Cor! We leven in een vrij land (zeggen ze tenminste) en dat moet dus inhouden dat vrouwen zélf keuzes mogen maken en niet onderdrukt worden door partner of maatschappij. Ik word soms ook meewarig aangekeken (of erger) als ik vertel dat ik fulltime huisvrouw/moeder ben en zelfs het lunchpakketje van mijn man klaarmaak. ‘Kan hij dat zelf niet?!’
  Natuurlijk kan hij dat zelf, maar ik WIL het zo. Wij hebben daar samen heel bewust voor gekozen.

  Reactie door Monique — maandag 19 juni 2006 @ 12.35 uur