Hoe wordt een iPod gemaakt?

I-Pod City
(foto: mail on Sunday via Appleinsider)

Nadat de Britse krant The Mail on Sunday een artikel had geplaatst over de vreselijke condities waarin Chinese arbeiders moeten werken, is Apple een onderzoek begonnen naar de werkomstandigheden in zijn Chinese iPod-fabrieken Steve Jobs zegt dat Apple niet tolereert dat een leverancier zijn code-of-conduct negeert. Hij heeft beloofd om de beschuldigen tot op de bodem uit te zoeken. (PCM)

Wat moet Apple uitzoeken dan zul je je afvragen? Volgens de Mail on Sunday wordt de iPod gemaakt in twee fabrieken in Longhua en Suzhou, China. In de eerste fabriek, beheerd door het Taiwanese bedrijf Foxconn werken en wonen volgens de krant 200.000 arbeiders (niet enkel de I-pod wordt hier gemaakt). Ze slapen met honderd mensen op een zaal en werken 15 uur per dag voor 50 dollar per maand. Bezoekers zijn niet welkom. In de tweede fabriek krijgt men 100 dollar maar moet de helft terug voor kost en inwoning.

Meer bronnen:
Arstechnica (tip)
MacWorld
Apple Insider

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 15 juni 2006 :: 20.30 uur

71 Comments

71 reacties

 1. Dit is blijkbaar wat we willen.
  Of moet ik nu zeggen dat ik geen appel of ipod heb.
  En omdat we dit zo graag willen krijgen we het hier ook.
  Of eigenlijk hebben we het al een beetje.

  Reactie door kakel — donderdag 15 juni 2006 @ 20.42 uur

 2. Dit is de prijs die we betalen. Of eigenlijk beter, de prijs die we niet betalen. Ze zijn niet aan te slepen die MP3 spelers, maar als ze 5 keer zo duur zijn, koopt niemand ze meer……

  Reactie door The Cleaner — donderdag 15 juni 2006 @ 20.53 uur

 3. #2

  Dit is ten dele waar, de consument wil inderdaad zo veel mogelijk voor zo weinig mogelijk geld, aan de andere kant staan echter de aandeelhouders die een zo groot mogelijke winst willen zien.

  De consument, wij dus, willen daar echter zo min mogelijk aan bijdragen dus is Apple genoodzaakt de productiekosten zo laag mogelijk te houden.

  Wat dat betreft zijn wij bijzonder kortzichtig in ons consumptiegedrag, het maakt voor de meeste consumenten in principe niet uit hoe een product geproduceerd wordt als het maar vooral goedkoop is.
  Wij proppen ons vol met het goedkope voedsel dat bij diverse prijsstunters in de schappen ligt maar bekommeren ons er niet om of er dierenleed mee gemoeid is, welke bestrijdingsmiddelen er gebruikt zijn en of de producent wel een faire prijs voor zijn product gekregen heeft!

  Niet alleen de fabrieksarbeiders is China, ook de landarbeiders op alle continenten worden op dramatische wijze uitgebuit. Om over het leed dat dieren wordt aangedaan nog maar te zwijgen.

  Leve het kapitalisme!

  Reactie door hanri — donderdag 15 juni 2006 @ 21.18 uur

 4. leve de globalisering, de omstandigheden daar zijn de natte droom voor hier van de vvd

  Reactie door edwin — donderdag 15 juni 2006 @ 21.31 uur

 5. De Ipod is erg duur, het gaat dus puur om het zakkenvullen van een multinational. De lage productieprijs wordt dus niet in de marktprijs vertaalt. We zien dat in Nederland toch ook, als de winstcijfers van bedrijven worden gepresenteerd dan moeten ze altijd HOGER zijn dan vorig jaar. Als er sprake is van gelijke winst dan moeten er banen verdwijnen. MEER MEER MEER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door Monique — donderdag 15 juni 2006 @ 22.02 uur

 6. Ben nu gelijk blij dat ik geen iPod heb…

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 15 juni 2006 @ 22.09 uur

 7. Leve het kapitalisme en de consument.

  Reactie door schoenmaker — donderdag 15 juni 2006 @ 22.12 uur

 8. Ipod, wat is dat?

  Reactie door Helma D. — donderdag 15 juni 2006 @ 22.21 uur

 9. Is Apple de enige? Mijn computer is overigens een Apple. Maar deze werd in Ierland gefabriceerd. Maar dat terzijde. Bedenk wel dat veel producten die wij hier kopen in het verre oosten worden geproduceerd.En misschein wel tegen nog slechtere omstandigheden.

  Reactie door jojo — donderdag 15 juni 2006 @ 22.26 uur

 10. Inderdaad jojo, alleen tegen Apple schoppen is niet echt fair: zon beetje elke product komt op soortgelijke wijze tot stand. Ieders huis staat er vol mee.

  Reactie door Jan — donderdag 15 juni 2006 @ 22.46 uur

 11. Dit heeft weinig met kapitalisme te maken, meer met uitbuiting en asociale werkgevers. Maar het is ook mogelijk dat de Apple top hier niet van op de hoogte is, dat kan weet ik uit ervaring. Mensen aan de top kunnen zich niet met alles bezig houden. Dus besteden ze het uit of iemand anders houd zich daar mee bezig. En als grote baas van Apple houd je je niet met dat soort zaken bezig, is echt onmogelijk. Zou voor Marijnissen ook niet haalbaar zijn om van alles op de hoogte te zijn binnen zijn partij.

  Reactie door Ondernemer — donderdag 15 juni 2006 @ 22.48 uur

 12. Terwijl er 1 product uitgelicht is ter voorbeeld hoe e.e.a. loopt (aandeelhouders, het verdienende merk, de kosten voor de wanna haves) zijn er van die overkoepelende zaken, zoals dit, die het allemaal mogelijk maken, want een ‘global fair tax on labour’ of zo die is er niet, is niet gewenst:
  semi off-topic:
  BRUSSELS, 16/06/06 – The Netherlands wants to introduce certain parts of the rejected European Constitution. The EU should immediately abolish the veto right for some legal matters and make the EU ministerial meetings public, Premier Jan Peter Balkenende declared ahead of the two-day summit meeting of government leaders in Brussels.

  Despite the rejection of the draft Constitution in referenda in the Netherlands and France, “it is good to look at what you can improve in the context of the existing rules,” said Balkenende. “I do not regard this as cherry-picking. I believe that you should simply look at what the composition of the present rules is and how you can use these to operate more effectively in Europe.”

  It is questionable whether other EU leaders will support the Dutch ideas. The UK and some southern states are not much in favour of making public certain EU ministerial meetings that currently take place behind closed doors. Germany is against abolishing veto rights on judicial matters. Belgium, Spain and Italy are hesitant on increased involvement for national parliaments in EU legislation.

  The outcome of the summit is likely to be that the ‘pause for reflection’ on the European Constitution is extended for a year. “There is much to do,” in Balkenende’s view. He referred among other things to a debate on further enlargement of the EU. The Netherlands, Belgium and Luxembourg issued a joint statement on this yesterday. The Benelux wants the question of whether the EU itself is ready to admit new countries to play a role.

  Reactie door Barend v.d Berg — donderdag 15 juni 2006 @ 22.48 uur

 13. dat is de neoliberale toekomst.

  werkkampen waar 90% van de mensen net kunnen (over)leven zodat de 10% van de bevolking zich in luxe kan baden.

  Reactie door Alexander — donderdag 15 juni 2006 @ 22.50 uur

 14. Is al jaren bekend en destijds aangekaart door CAFOD.

  Zie o.a.
  What’s wrong with my computer?

  Take a closer look at your computer. It may look shiny and hi-tech, but how clean is it really?

  More than a third of computers are made in poor countries. CAFOD has uncovered evidence that workers making computers in Thailand, Mexico and China are being exploited.

  http://www.cafod.org.uk/get_involved/campaigning/clean_up_your_computer/what_s_wrong_with_my_computer

  Overigens kan hetzelfde verteld worden over Pentax op de Filippijnen.

  Reactie door Jacintha — donderdag 15 juni 2006 @ 23.09 uur

 15. En het probleem is? Links maakt keer op keer de vergissing door onze westerse maatstaven op landen die in een groeifase zitten te projecteren.

  Reactie door Joep2 — vrijdag 16 juni 2006 @ 0.13 uur

 16. dat is de neoliberale toekomst.

  werkkampen waar 90% van de mensen net kunnen (over)leven zodat de 10% van de bevolking zich in luxe kan baden.

  Ner zoals in Nederland, Zwitserland en N-Zeeland, om maar even wat neo-liberale landen te noemen.

  Reactie door Joep2 — vrijdag 16 juni 2006 @ 0.19 uur

 17. Apple (en Apple niet alleen) weet heus wel dat de werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden in lage-lonenlanden slecht zijn. Dat is om te beginnen de reden dat bedrijven daar heen gaan.

  Reactie door Johnito — vrijdag 16 juni 2006 @ 0.46 uur

 18. Zakkenvullers, vvd, globalisering, kapitalisme, rechts, kabinet, olie, usa, zalm, verdonk, consorten, uitkering, aow, wao zijn toch wel stopwoordjes hier of ben ik er nog een paar vergeten.

  Reactie door Ahap — vrijdag 16 juni 2006 @ 1.06 uur

 19. ik heb Steve Jobs wel eens ontmoet, heb wel eens met hem gebabbeld, heb destijds mee moeten maken dat andere Amerikanen ons continu stoorden omdat ze DE Steve Jobs gespot hadden. Jobs is all about the money, maar is bij lange na niet de slechtste die je kunt treffen in die branch. Hij staat wel open voor nieuwe ideeen, dat kun je helaas van Gates niet zeggen.

  Reactie door kaatje — vrijdag 16 juni 2006 @ 1.12 uur

 20. Daarnaast zijn wij in een zogenaamde economsiche wedloop verzeild geraakt met lage lonen landen. Ik heb het bij een ander tpoic ook al gezegd, het gaat nu puur nog om zoveel mogelijk binnenharken, wat je binnen harken kan voor die gasten, want het is weldra afgelopen. De dollar komt in een vrije val en trekt de hele wereldeconomie met zich mee; dit is echt onvoorkoombaar, kan elke econoom je uitleggen! Tegoeden bij de bank, levensverzekeringen, niks zal meer zeker zijn; het is echt tijd voor de oude sok.

  Reactie door kaatje — vrijdag 16 juni 2006 @ 2.16 uur

 21. filmtip: China Blue

  ‘Made in China’ staat vaak in een kledingstuk genaaid. China Blue kijk achter de gesloten fabriekspoorten en geeft de anonieme arbeidswerkers een gezicht. Zoals de jonge Jasmine, die losse draadjes wegknipt uit pas genaaide spijkerbroeken, bestemd voor de westerse markt. Ze is een van de 130 miljoen Chinese boerenkinderen die hun dorpen hebben verruild voor de fabriek. Jasmine krijgt 6 dollarcent per uur, werkt vaak zeven dagen per week, en krijgt geen extra geld voor de overuren. Ze woont met twaalf meiden op een kamer, en het smakeloze eten dat ze elke dag krijgt voorgeschoteld, wordt automatisch van haar loon afgetrokken.

  Reactie door Jory — vrijdag 16 juni 2006 @ 2.25 uur

 22. Jory

  Ja walgelijk maar we kopen allemaal wel de producten. Weetje hoe? product uit china komt een bepaald land binnen, daar worden de ‘made in china’ zooi verwijderd, ander merkje er op en het is niet tracebaar meer. En door verkopen.

  Zelfde gebeurd al jaren met fruit/groente, nieuw fruit komt binnen maar is een beetje rot. Nauw dat gaat dan naar een speciaal bedrijf en die doet er een ander trendy doosje omheen en hoppa…..NIEUW!!! prijsje omhoog, welke bedorven lading.

  Reactie door Ondernemer — vrijdag 16 juni 2006 @ 7.49 uur

 23. Beschouw het uitbesteden van werk als ontwikkelingshulp of koop een produkt van eigen bodem, dus Philips of koop B&O (geheel Deens, duur en status als men daarop prijs stelt)

  Reactie door Jacintha — vrijdag 16 juni 2006 @ 8.03 uur

 24. en die uitbuiting willen ze nu via de polen ook in Nederlend gaan invoeren..
  want een gelijke cao hier voor die mensen,dat hoeft natuurlijk niet…
  alleen kost het hier ook nog eens banen die WEL volgens CAO geregeld zijn….
  ONZE BANEN!
  maar zo moet ik het niet zien natuurlijk,ik MOET het zien zoals het hier word uitgelegd!

  dit soort zaken zijn al begonnen toen men de hennepplant/canabisplant verbood,omdat het toen de papierhandel bedreigde.[later is deze pas onder de opiumwet gestopt]
  en nu betalen we allemaal lekker veel miliue belasting vanwege het feit dat er zoveel houtkap is.

  en het gaat maar door….

  Reactie door iew — vrijdag 16 juni 2006 @ 8.09 uur

 25. America’s Richest
  Charity And The Forbes 400
  David Whelan, 09.24.04, 7:00 AM ET

  http://www.forbes.com/2004/09/23/cz_dw_0923philan_rl04_print.html

  Bill Gates tot ridder geslagen door Britse koningin
  Door Harm Hilvers – woensdag 2 maart 2005 21:31 – Bron: Reuters – Views: 17.874 – Permalink
  http://tweakers.net/nieuws/36445

  Gates charity boosts funding for malaria vaccine research
  http://news.com.com/Gates+charity+boosts+funding+for+malaria+vaccine+research/2100-11393_3-5923651.html

  http://www.buzzle.com/editorials/5-18-2002-18662.asp

  Niets mis met Bill Gates. Gescheld komt vaak voort uit afgunst.

  Reactie door Jacintha — vrijdag 16 juni 2006 @ 8.17 uur

 26. @18 Ja, je bent er één vergeten; zinvolle bijdrage !

  Reactie door Gandalf — vrijdag 16 juni 2006 @ 8.27 uur

 27. @15, 16 Joep2

  Lees maar eens “No Logo” van de Britse econome Naomi Klein. Destijds shockerend en inslaand als een bom. Weliswaar wat gedateerd alweer (info uit 80′er jaren), maar de problematiek erachter nog steeds actueel. Haar targets zijn Nike, Coca Cola, Benetton, Adidas, Reebok, e.a. Vooral in de kledingsector.

  Onthullend hoe de productie van grote globale merken tot stand komt. Produktie in lagelonen landen met arbeidstijden tot 20 uur (!!) per etmaal, voor hongerlonen. Vakbonden, kritiek, etc. is uitgesloten, op straffe van direct ontslag Het is een klassieke vorm van misbruik maken van de armoe in die landen door de machthebbers daar en de toeleveringsindustrie in die landen. Denk aan onze 1e ind. revolutie.
  Veel van onze kleding (die ik ook draag) zijn met kindervingers geweven. Geen prettig idee.

  Nike etc. produceert in die landen niets. Dat doen de fabrieken in die landen zelf. Nike neemt alleen maar af. Maar tegen prijzen die de werkers in die fabrieken daar nauwelijks in leven houden (ook veel kinderen: India bijv.. Wereldwijd zijn een paar miljoen kinderen voor ons “aan het werk”…).

  Blijkens dit item van Marijnissen is het nog steeds zeer actueel. Kijk ook naar een relatief nieuw criterium waarmee de Consumentenbond de kwaliteit van produkten beoordeelt. De Bond gaat na of de bedrijven het grote publiek informeren over de produktieomstandigheden van hun produkten. Ze onderscheiden (relatief) voorlopers, achterblijvers en zwijgers. Vooral die laatste categorie zal dat niet voor niets doen.

  @14 Jacintha: ja, precies, dit is al jaren bekend, en in de vorm van kinderarbeid als apart te bestrijden probleem onder woorden gebracht op de globale Johannesburg Millenium Conferentie.

  Het probleem is moeilijk te bestrijden omdat we die staten niet de wet kunnen voorschrijven. Ze zijn en blijven souverein. Het enige dat wij kunnen doen is “onze” bedrijven als Nike etc. onder druk zetten om betere produktie omstandigheden financieel en economisch te stimuleren. Beperkt in mogelijkheden dus. Naomi Klein stelt daarom iets heel anders voor: geen globalisering, integendeel, diversificering, kleinere schaal, liefst lokaal en regionaal produceren en verkopen, kortom veel meer micro economie. Het lijkt nu zo te zijn, dat dat veel te dure produkten in onze landen oplevert die niemand KAN afnemen: te duur. Er moet veel meer in de economie veranderen om zo’n gediversificeerde en kleinschalige produktiewereld te scheppen. Naomi Klein stond aan de basis van de anti-globaliserings beweging en als wetenschapster denkt zij na over hoe zo’n economische nieuwe wereld te creeeren. Slim en Dapper mens.

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — vrijdag 16 juni 2006 @ 9.22 uur

 28. 1. Wat gebeurt er met die werknemers als Apple zich terug zou trekken?
  2. Waarom is de Ipod zo duur?

  Reactie door Diederik — vrijdag 16 juni 2006 @ 9.39 uur

 29. Mijn vrijwel nieuwe DVD-speler was voor zichzelf begonnen., ging automatisch los, en het laatje trilde als een gek.,

  Onderdelen uit China en in Frankrijk in elkaar gezet., of andersom.,

  goedkoop loon en de franse slag.,

  merk Philips.

  Reactie door Jansonius — vrijdag 16 juni 2006 @ 10.05 uur

 30. @26
  Die staan dan massaal op straat. China economie ‘groeit geweldig’ omdat er geen enkele of nagenoeg geen sociale voorzieningen zijn en gif, afval massaal gedumpt wordt in rivieren. Nauwelijks tot geen zuivering. Zie berichten van afgelopen maanden.
  De ipod is zo duur omdat design betaald moet worden. Vergelijk B&O en Loewe. Schitterende producten echter ruim 5x duurder dan andere vergelijkbare produkten (tv’s)

  Zie ook: http://www.terradaily.com/reports/Water_Supply_Cut_To_Chinese_Villagers_After_Toxic_Spill.html

  Reactie door Jacintha — vrijdag 16 juni 2006 @ 10.22 uur

 31. ik zou graag op je reageren Wim alleen dat wordt mij op de een of andere manier onmogelijk gemaakt.

  Een site die WEL werkt:
  http://fokdiscussie.6.forumer.com/index.php

  Reactie door Joep3 — vrijdag 16 juni 2006 @ 10.46 uur

 32. @Wim Kok

  Ieder klein bedrijf wordt weggevaagd aangezien zij geen geld hebben voor investeringen en research.

  @Jansonius

  Karhu, ooit gemaakt in Finland, prima schoen. Gemaakt in China: waardeloos.

  Salewa tenten. Duitsland produkt: prima. Gemaakt in China: scheve stiksels.

  Overigens is kinderarbeid direkt naast de deur: o.a. Roemenië

  Reactie door Jacintha — vrijdag 16 juni 2006 @ 10.51 uur

 33. @30 Dan moesten we maar niet te veel zeuren over de belabberde omstandigheden in China. Mensen hebben op zijn minst nog een inkomen.

  Geschiedenis leert dat dergelijke omstandigheden vaak tijdelijk zijn en nodig voor economische ontwikkeling, zie Spanje, Honkong, Korea, Taiwan en momenteel India. Kinderen in India willen niks liever dan studeren en zullen ons spoedig voorbij streven.

  Reactie door Diederik — vrijdag 16 juni 2006 @ 10.55 uur

 34. @33 diederik.
  Inderedaad dat is de westerse keuze. De manier die oorlogen in de hand werkte, ook onderling.
  Uitbuiten met een belofte ‘voor morgen’ waarin alles beter is. Eerst het zuur en dan het zoet?

  Reactie door Barend v.d Berg — vrijdag 16 juni 2006 @ 11.29 uur

 35. Kapitalisme kijkt naar de kleintjes ;daatop kan je woekerwinsten maken .

  Reactie door Fred — vrijdag 16 juni 2006 @ 11.59 uur

 36. Citaat:
  Uitbuiten met een belofte ‘voor morgen’ waarin alles beter is.

  Hierin was de svjet-unie kampioen. N-Korea is nog steeds een sprekend voorbeeld.

  Reactie door Jacintha — vrijdag 16 juni 2006 @ 12.21 uur

 37. test

  Reactie door joep — vrijdag 16 juni 2006 @ 12.23 uur

 38. === China Blue ===

  B.l.i.j.k.b.a.a.r . i.s . J.a.s.m.i.n.e . b.e.t.e.r . a.f . i.n . d.i.e . f.a.b.r.i.e.k . d.a.n . o.p . h.e.t . p.l.a.t.t.e.l.a.n.d . a.n.d.e.r.s . z.o.u . z.e . d.a.a.r . n.i.e.t . w.e.r.k.en.

  E.n . w.a.s . h.e.t . p.l.a.t.t.e.l.a.n.d . n.o.u . n.e.t . n.i.e.t . h.e.t . s.o.c.i.a.l.i.s.m.e . (a.f.g.e.z.e.t . t.e.g.e.n . f.a.b.r.i.e.k = k.a.p.i.t.a.l.i.s.m.e)!

  g.a.m.e . s.e.t . m.a.t.c.h :-)

  Reactie door joep — vrijdag 16 juni 2006 @ 12.25 uur

 39. @38

  pol pot dacht je., een beetje pol pot was voor de haagse politici niet verkeerd!

  de politici een fabriek laten runnen, haha, welke bank zou garanties willen geven ?

  Reactie door Jansonius — vrijdag 16 juni 2006 @ 13.07 uur

 40. 19) Kaatje, behalve dan dat Bill Gates meer aan filantropie doet dan de hele BV Nederland bij elkaar. Maar goed, hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind. China is een land in ontwikkeling, daar komen dit soort toestanden voor. De mensen worden niet gedwongen om daar te werken. Welk alternatief hebben ze ? In een volgend stadium van de Chinese economie verdwijnen dit soort fabrieken vanzelf weer.

  Reactie door Ernst — vrijdag 16 juni 2006 @ 13.15 uur

 41. @33 Diederik: think again.

  De inkomensverhouding tussen het vijfde deel van de wereldbevolking in de rijkste landen en het vijfde deel in deel in de armste landen ging van 30 staat tot 1 in 1960 naar 74 staat tot 1 in 1995. (uit: Bekentenissen van een economische huurmoordenaar van John Perkins, sowieso een minstens zo belangwekkend boek als No Logo, zie mijn blog voor meer info)

  Reactie door Johnito — vrijdag 16 juni 2006 @ 13.21 uur

 42. 41) Johnito, heb je deze al eens gelezen ? Het ligt er maar net aan door welke bril je kijkt.

  http://www.liberales.be/cgi-bin/showframe.pl?boek&norbergglobalisering

  Reactie door Ernst — vrijdag 16 juni 2006 @ 13.41 uur

 43. @+-36 jachintha
  Allereerst kijk ik naar mijn huis, dan de buren, de straat, dan de buurt, de gemeente, de provincie etc.
  Toch heb ik wel een mening als het gaat om uitbuiting van mensen zoals met de kleding, sportschoenen, Ipod’s e.d.
  Waar velen blind voor zijn is de schreefgroei en het oneerlijk verdelen.
  15 uur per dag in je eigen bedrijf is nog altijd gezonder dan idem in een fabriek.
  De vergelijking (die oppervlakkig wel klopt uiteraard) van wat loon daar waard is ivht hoe het 10 jaar terug was, dat men nu een dak met 12 deelt, eten heeft elke dag, ik kots er op!
  Kapitalisme maakt meer stuk dan ons(en de natuur / milieu) lief is, geholpen door ‘de consument’.
  Maar desalnietemin, en er zijn ook ‘goeie’ kapitalisten, is het vooral de noodzaak om meer te hebben dan nodig is en daarvoor anderen uit te knijpen een grote motor achter allerlei ellend op de wereld.
  Geef mij maar een eerlijk systeem waar niemand te kort komt, zijn deel doet (naar kunnen) en waar extra loon normale proporties heeft, men op de 1e rij mag zitten, die echter wel voor 50% gedeelt wordt met ‘het gewone kaartje kopende volk’.
  Rechts is een goed braak middel.

  Reactie door Barend v.d Berg — vrijdag 16 juni 2006 @ 14.01 uur

 44. @+-36 jachintha
  Allereerst kijk ik naar mijn huis, dan de buren, de straat, dan de buurt, de gemeente, de provincie etc.
  Toch heb ik wel een mening als het gaat om uitbuiting van mensen zoals met de kleding, sportschoenen, Ipod’s e.d.
  Waar velen blind voor zijn is de schreefgroei en het oneerlijk verdelen.
  15 uur per dag in je eigen bedrijf is nog altijd gezonder dan idem in een fabriek.
  De vergelijking (die oppervlakkig wel klopt uiteraard) van wat loon daar waard is ivht hoe het 10 jaar terug was, dat men nu een dak met 12 deelt, eten heeft elke dag, ik kots er op!
  Kapitalisme maakt meer stuk dan ons(en de natuur / milieu) lief is, geholpen door ‘de consument’.
  Maar desalnietemin, en er zijn ook ‘goeie’ kapitalisten, is het vooral de noodzaak om meer te hebben dan nodig is en daarvoor anderen uit te knijpen een grote motor achter allerlei ellend op de wereld.
  Geef mij maar een eerlijk systeem waar niemand te kort komt, zijn deel doet (naar kunnen) en waar extra loon normale proporties heeft, men op de 1e rij mag zitten, die echter wel voor 50% gedeelt wordt met ‘het gewone kaartje kopende volk’.
  Rechts is een goed braak middel.

  Reactie door Barend v.d Berg — vrijdag 16 juni 2006 @ 14.01 uur

 45. @Ernst 42: ach als je er van uit gaat dat ontwikkelingslanden met opzet, op basis van te mooi voorgestelde economische toekomstmodellen, veel te hoge schulden wordt aangepraat, denk ik niet dat veel mensen in Indonesische sweatshops, noch de door oliemaatschappijen van hun grond beroofde indianen in Equador, structureel overtuigd zullen worden van het “gebrek aan liberalisme en vrije markt.” Het blijft een feit dat slechts de elite in die landen rijk wordt van het huidige systeem, alsmede een elite in het westen. Het slachoffer zijn de gewone mensen, de natuur en het milieu. Dat valt gewoon niet te ontkennen.

  Reactie door Johnito — vrijdag 16 juni 2006 @ 14.11 uur

 46. Vind ik ook Barend, mij ideale maatschappij is er een waarin iedereen hetzelfde verdient, de een doet prachtig vrijwilligerswerk, de ander leidt een grote onderneming. Iedereen doet gewoon waar hij/zij goed in is. Er zijn voldoende middelen om alles eerlijk over de aarde te verdelen. Helaas moet ons limbisch systeem dan wel uitgeschakeld worden, dus weg met agressie, machtswellust, jaloezie en hebberigheid. Ik weet het, het is een illusie, maar er over dromen is fijn.

  Reactie door kaatje — vrijdag 16 juni 2006 @ 14.17 uur

 47. Prachtig ,Kaatje !

  Reactie door Fred — vrijdag 16 juni 2006 @ 14.36 uur

 48. @+-46 kaatje,
  niets van wat de meerderheid wil hoeft een illusie te zijn m.i. !
  Immers de meerderheid buigt en steunt onder een minderheid.
  Van mij mogen er ‘kopstukken’ zijn, er zijn mensen die beter kunnen organiseren dan aderen, je hebt sterke mensen en mensen met hersens die weer geen zak tuinaarde 20 meter kunnen dragen etc.
  Maar wat zit er zoal tussen?
  Angst voor de baan, verbintenis aan een berg stenen (hypotheek, huis) e.d.
  van de week ben ik met naam en toenaam 2 maal gebruikt in een artikel mbt eennatuurgebied. Dat zit zo:
  ik werd gebeld maar was er niet, antwrdapprt is ingesproken.
  De volgende ochtend bel ik de mij bekende journalist terug, met voor mij een A4 met statements en argumenten, uitgevonden feitjes e.d.
  Ik was te laat, het artikel was al gedrukt die dag !!! de pers en de ‘publieke opinie’ als de massa niet nedenkt en protesteert, is het voor een groepje met hersens een kleine stap wel de handen ineen te slaan en de massa te bespelen. (Bilderberg groep e.d.?)
  Blarggggggggh
  WEL leuk zijn een aantal EX-VVDers(-stemmers) in mijn omgeving die het nu ook allemaal wat beter snappen, daar geniet ik van. Jammer: meer dan de helft gaat niet meer stemmen.

  Reactie door Barend v.d Berg — vrijdag 16 juni 2006 @ 14.38 uur

 49. Mooi gezegd kaatje, maar ik vrees dat wanneer het ‘limbisch systeem’ uitgeschakeld wordt, er van de mensheid niets anders overblijft dan een strand vol aangespoelde kwallen.

  Reactie door Sonja — vrijdag 16 juni 2006 @ 14.41 uur

 50. 47) Kaatje. Op Cuba kun je zien hoe deze droom eenvoudig tot een nachtmerrie verwordt.

  Reactie door Ernst — vrijdag 16 juni 2006 @ 14.43 uur

 51. Ook Cuba is afhankelijk van allen landen waar het door omgeven is :klaarblijkelijk moeten economische systemen dezelfde zijn ,voordat er uitwisseling plaats vindt van goederen en kennis .
  Cuba in na ineenstorting van de Sovjet unie door Amerika volledig geisoleerd geraakt .

  Reactie door Fred — vrijdag 16 juni 2006 @ 14.48 uur

 52. @40 ernst

  bill gates mag ook wel wat terugdoen voor al die rot-systemen ,die ons al veel ellende hebben bezord!

  Reactie door Jansonius — vrijdag 16 juni 2006 @ 14.50 uur

 53. Wat wil je nou nog meer Jan? Apple gaat het onderzoeken. Zaak is dus dat het publiek dat onderzoek in de gaten houdt, en Apple zijn zaken beter regelt.

  Reactie door Nepkarel — vrijdag 16 juni 2006 @ 14.51 uur

 54. Ernst, inderdaad wordt Cuba door Amerika volledig geisoleerd. Castro onderdrukt ook wel, dat ben ik wel met je eens, daarom zei ik ook dat eerst het limbisch systeem uitgeschakeld zou moeten worden, dan zou het allemaal prima werken, wat zouden we dan allemaal gelukkig zijn; helaas wel sexloos, want dat zit ook in je limbisch systeem, maar dat nemen we dan maar op de koop toe :-)

  Reactie door kaatje — vrijdag 16 juni 2006 @ 15.02 uur

 55. Vervolg op 45: bovendien kijken de betreffende overheden juist weg omdat ze in een gecorrumpeerde economische houdgreep zitten. Iets waar de betreffende multinationals, alsmede Wereldbank en IMF medeschuldig aan zijn.

  Reactie door Johnito — vrijdag 16 juni 2006 @ 15.10 uur

 56. Waarom denk je dat een Oosteuropese krediet verstrekende bank in het rijke europa is opgezet ?Om de ex-sovjet staten kredieten te kunnen verstrekken om de economite in deze landen op te bouwen :de afbetaling komt natuurlijk wel achteraf : gedurende die tijd heeft deze bank wat te zeggen in deze landen !

  Reactie door Fred — vrijdag 16 juni 2006 @ 15.14 uur

 57. Ja onder Mao stond het er allemaal veel beter voor! Toen sloeg de Chinese boer nog gewoon met zijn lul op tafel!

  Reactie door HarriedeParrie — vrijdag 16 juni 2006 @ 15.45 uur

 58. Dat is niet gezegd HarriedeParrie. Maar het lijkt me duidelijk dat het huidige kapitalisme ook niet werkt.

  Reactie door Johnito — vrijdag 16 juni 2006 @ 16.21 uur

 59. @Kaatje
  Uitschakeling van het limbisch systeem betekent de dood. Het is dus inderdaad een illusie dan nog iets te kunnen.

  Reactie door Jacintha — vrijdag 16 juni 2006 @ 17.26 uur

 60. @ Fred

  Die bank heeft helemaal niks te zeggen. Landen gaan die leningen op vrijwillige basis aan.

  Reactie door Joep3 — vrijdag 16 juni 2006 @ 17.28 uur

 61. Hoezo werkt het huidige kapitalisme niet Johnito?

  Reactie door Joep3 — vrijdag 16 juni 2006 @ 17.31 uur

 62. Citaat: mij ideale maatschappij is er een waarin iedereen hetzelfde verdient.

  Maar de een heeft meer capaciteiten en een grotere verantwoordelijkheid en dus gaat die vlieger van jouw niet op.
  Dat zou zelfs betekenen dat beroepswerkelozen ondersteund zouden moeten worden. En gelukkig vertikt dat iereen, behalve een ‘idealist’.

  Reactie door Jacintha — vrijdag 16 juni 2006 @ 17.34 uur

 63. Wanneer het een visie ontbreekt aan een degelijk moreel fundament en inherent menswaardige omstandigheden loopt de uitvoering van die visie op een gegeven moment onverbiddelijk vast.
  Van deze al zo vaak geleerde les, ten koste van onvoorstelbaar veel ellende en vernietiging, kan of wil men maar niet leren.
  Het is een krankzinnige tragedie.

  Reactie door hendrik dieks — vrijdag 16 juni 2006 @ 17.52 uur

 64. Ik verwacht van een ziekelijk verrotte geest ook niet dat deze wil delen; ik heb er geen enkel probleem mee.

  Reactie door kaatje — vrijdag 16 juni 2006 @ 19.03 uur

 65. @38 JoepMcarthy,
  Helaas geen game set and match, maar meer meters uit.
  Het is de vesrchijningsvorm van de vrije markt en een verdergaande industrialisering dat de boeren bevolking zijn heil zoekt in de industrie.
  Het zwaartepunt van de economie ligt daar, en niet meer op het overbevolkte platteland.
  Een keuze is het niet, gewoon evolutie.
  Dat de industrie zo slecht met mensen omgaat heeft niets met wat voor maatschappij vorm dan ook te maken.
  Meer met monopolisme.

  Reactie door Toergenjev — woensdag 21 juni 2006 @ 0.18 uur

 66. @63 Joep Mcarthy
  Natuurlijk werkt dat niet, als je ziet hoeveel mensen zich bemoeien met de “vrije” markt, dat kan je alleen maar spreken van consumenten dictatuur.
  Het maakt niet uit wat je weet…maar wat je vreet.

  Reactie door Toergenjev — woensdag 21 juni 2006 @ 0.26 uur

 67. Natuurlijk, geen ipods kopen of andere merken mp3 spelers (ook 99 % productie lage lonen landen) maar wel heel veel podcasts op de site aanbieden?
  Hoe moeten we die dan beluisteren?
  Lekker hypocriet. Maar weer terug naar de zeepkist (met houtkeurmerk) en flyers van milieuvriendelijke papier!

  Reactie door Bennie — vrijdag 21 juli 2006 @ 12.58 uur

 68. Wat is die Ipod dan toch nog duur zeg ?? Gelukkig heeft wouter er ook net eentje gekocht…
  http://wjbos.hyves.nl/index.php?l3=bl&l4=it&blogitem_id=627059&blogitem_secret=93e9

  Reactie door oakie — vrijdag 15 september 2006 @ 16.08 uur

 69. Wouter Bos heeft ook een ipod en maakt er zelfs (gratis?) reclame voor.
  http://wjbos.hyves.nl/index.php?l3=bl&l4=it&blogitem_id=627059&blogitem_secret=93e9

  Reactie door Bert — vrijdag 15 september 2006 @ 16.11 uur

 70. 50 dollar, kunnen ze zat rijst voor kopen dacht ik zo… Bekijk alles toch niet zo vanuit Westers standpunt, bah, ik vind dit echt yoghurtpolitiek (i.e. linksdraaiend)

  Reactie door Cloggert — vrijdag 15 september 2006 @ 16.38 uur

 71. Beste Jan;

  Wouter Bos gaat prat op zijn nieuw aangeschafte ipod.

  http://wjbos.hyves.nl/index.php?l3=bl&l4=it&blogitem_id=627059&blogitem_secret=93e9

  Wellicht een kamervraagje waard?

  Reactie door Jeroen — vrijdag 15 september 2006 @ 16.44 uur