Internationale dag van de schoonmaker

Cleanersday

De Internationale Dag van de Schoonmaker is begonnen als herdenking van de vreedzame demonstratie van schoonmakers in Los Angeles op 15 juni 1990 die ruw door de politie uit elkaar werd geslagen. Sindsdien wordt jaarlijks in de hele wereld op 15 juni stil gestaan bij het werk en de
arbeidsvoorwaarden van schoonmakers. In de wereld staat 15 juni nu bekend als ‘International Justice Day‘.

Het FNV voert vandaag samen met de Nederlandse schoonmakers op verschillende plaatsen actie om de positie van schoonmakers onder de aandacht te brengen.

“Schoonmaak is vakwerk, en toch wordt de schoonmaker niet als een vakmens behandeld”, zegt bestuurder Ron Meyer van FNV bondgenoten.”Schoonmakers worden ondergewaardeerd, hun werkdruk neemt alsmaar toe en voor velen zijn ze onzichtbaar. Géén zielig verhaal, sterker nog: zij komen voor zichzelf op en eisen een betere waardering! 15 Juni staat in het teken van hún dagelijkse strijd”.

In Nederland werken bijna 150.000 schoonmakers. Schoonmaak kost een klant 17,50 euro per uur (35 cent per gemiddelde kantoorkamer per dag) en tóch duiken veel schoonmaakbedrijven onder deze prijs. Het gevolg: meer werk in minder tijd. Momenteel verdienen schoonmakers minimaal 8,62 euro bruto, FNV Bondgenoten voert campagne voor 10 euro bruto per uur.

Op de site van International Justice Day is het verhaal (Engels) van Ria de Vries te lezen, schoonmaakster voor VLS in Den Haag.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 15 juni 2006 :: 14.43 uur

24 Comments

24 reacties

 1. 15 juni, de nieuwe datum voor de 1 Mei
  viering?
  De dag dat de verrotting van de samenleving door het kapitalisme wordt
  schoongeveegd?

  Natuurlijk, beroepen al schoonmaker (maar
  ook bv ziekenverzorgende) worden zwaar
  ondergewaardeerd en managers zwaar over-
  gewaardeerd. Dat is één van de principiele
  punten waar de vakbonden tegen te weer
  moeten komen.

  Reactie door Peter van der Klein — donderdag 15 juni 2006 @ 17.33 uur

 2. Wat een huilverhaal weer. Hier in het trappenhuis zie ik ze ook wel eens boenen. Nou dat is niet hard werken hoor.

  Reactie door Joep — donderdag 15 juni 2006 @ 17.47 uur

 3. Joep, ben jij toevallig zo’n overbetaalde
  manager?

  Reactie door Peter van der Klein — donderdag 15 juni 2006 @ 17.54 uur

 4. Joep heeft een andere naam. Niemand wil meer met Joep praten. Stakker. Hemelen Joep, hemelen.

  Reactie door geef het maar een naam — donderdag 15 juni 2006 @ 18.11 uur

 5. Als je het beter kunt, Joep, kom maar op. Laat het maar eens zien! Ruim je dan ook de hondenpoep op die iemand heeft laten liggen, nadat haar hondje te laat werd uitgelaten?

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 15 juni 2006 @ 19.53 uur

 6. Ik vraag me af of FNV ook de mening heeft gevraagd van de mensen die straks geen werk kunnen vinden omdat de geforceerde prijs van een schoonmaker straks voor bijna niemand meer tegen de baten opweegt.

  Reactie door Jan — donderdag 15 juni 2006 @ 20.46 uur

 7. joep,, was je moeder aan het schoonmaken in je trappenhuis??

  jan heb jij de meningen ook gevraagt van schoonmakers,voor dat je hier wat zegt weer in het nadeel van een werker??
  17.50 per uur,+-35 cent per kantoor,

  ik vraag me werkelijk af wat jullie mankeren om eeuwig en altijd de nog werkenden gewone jongen/vrouw af te zeiken,,te kleineren,
  voor van alles uitmaken,omdat het leuk is??

  Reactie door ad — donderdag 15 juni 2006 @ 21.37 uur

 8. Zeiken, kleineren, u leest nogal wat in mijn opmerkingen.

  Zou het kunnen zijn dat u simpelweg de onomstreden keerzijde van uw ongetwijfeld goede bedoelingen niet wil inzien?

  Reactie door Jan — donderdag 15 juni 2006 @ 21.44 uur

 9. eeu jan dat dat laatste was niet voor u.
  mijn fout! maar er mist weer een heel deel,wat weer met vorige bijdragen te maken had.
  excuses!
  maar het is te lang om nog een keer te schrijven.

  Reactie door ad — donderdag 15 juni 2006 @ 21.52 uur

 10. @2

  Klopt Joep,ook hier in het trappenhuis: hier een paar matjes verleggen, daar een paar waterspetters laten vallen en klaar is het. 4 schoonmaakbedrijven in 1 jaar worden versleten. Bij mij op het bedrijf: in het begin alles schoon, na een paar maanden komt de klad er in en 1 jaar later zijn wij genoodzaakt een ander bedrijf in te huren om hetzelfde scenario weer afgedraaid te zien. Men wordt goed betaald maar is te beroerd fatsoenlijk werk te leveren.

  Reactie door Jacintha — vrijdag 16 juni 2006 @ 8.55 uur

 11. @10
  dat heet nu vrije marktwerking…

  Reactie door iew — vrijdag 16 juni 2006 @ 13.20 uur

 12. De schoonmakers werken constant onder tijdsdruk, ze moeten veel doen in weiniger tijd en zijn onderbetaald.
  Veel managers, directeuren en andere mensen die gebruik maken van de ruimtes, deze mensen komen dankzij de schoonmakers in ‘n schone ruimte, ze zien ze niet en toch waren ze er, het zijn net kabouters.
  Schoonmakers zijn trots op hun werk, maar ze worden niet respectvol behandeld en betaald: Schande!Het wordt tijd dat de schoonmakers eens voor zich zelf opkomen, en zich niet laten behandelen als kleine kinderen. Protesteer en demonstreer tegen de schandalige behandeling.

  Reactie door Ben tarici — vrijdag 16 juni 2006 @ 13.40 uur

 13. Men wordt goed betaald?
  vraag me af of de mensen die dat hier roepen de uitnodiging aan nemen om eens voor 8,62 bruto per uur 1 hotelkamer per 15 minuten of 500 vierkante meter per uur volledig willen schoonmaken?

  Schoonmaakbedrijven verdienen letterlijk miljoenen per jaar (CSU, ISS, Hago, Asito zitten allemaal rondom de 10 miljoen), hun klanten (Shell, Philips, etc.etc) zitten voor een dubbeltje op de eerste rij als het om schoonmaak gaat.

  Het enige medicijn: organiseren en ‘spierballen’ op de werkvloer!

  Reactie door Hub — vrijdag 16 juni 2006 @ 15.12 uur

 14. Welke schandalige behandeling? Worden ze gemarteld? Spuugt de directeur op ze. Worden ze bij ontslag neergeknuppeld?

  Reactie door Joep3 — vrijdag 16 juni 2006 @ 15.33 uur

 15. 14. Bij mijn vorige werkgever was iemands telefoon weg. De reactie van vele fijne collega’s :” Dat zullen die stinkmurken van schoonmakers wel gepikt hebben.” Dat is de wijze van behandelen van schoonmakers.

  Reactie door kaatje — vrijdag 16 juni 2006 @ 15.49 uur

 16. Mag je niet iemand verdenken? Is dat nou ook al verboden? Het eeuwige gedram van links dat wel eventjes de moraal denkt te bepalen. Ik wordt er niet goed van.

  Reactie door Joep3 — vrijdag 16 juni 2006 @ 17.34 uur

 17. @11
  Dat heet diefstal en parasitair gedrag, want dan zou uitbesteed werk naar de Filippijnen of Tailand, gedaan door kinderen ontwikkelingshulp zijn en in extremo doorgevoerd om met de woorden van Houellebecq te spreken: sextourisme helpt 2 partijen, de klant en de verkoopster en is dus te zien als een vorm van ontwikkelingshulp.
  Wel wakker blijven iew.

  @12
  twee uur werken en voor 8 uur de hand ophouden. Het enige wat die schoonmaker, lees: oplichter, bij ons krijgt is ontslag.

  Menigeen kwam bij ons voorrijden met een Jeep Cherokee of verwant geval.

  Reactie door Jacintha — vrijdag 16 juni 2006 @ 18.24 uur

 18. was je eeeuu man?? zeker cinthia,,met een van de vele koelkasten,die uit het raamgegooit zijn,

  Reactie door ad — zaterdag 17 juni 2006 @ 23.05 uur

 19. Jacintha ik denk dat jij beter naar jezelf kan kijken want de verbitterdheid straalt uit je groffe berichten..alles over 1 kam scheren is de werkelijkheid vervormen. Wat kom je op deze site doen? Je gal spuwen? Niet iedereen hoeft verbitterd te worden!Ik trek me er in ieder geval niets van aan en ik heb medelijden met je!

  Ik doe schoonmaakwerk en ik verdien 8.33..dat houd ik over. Werkgevers verdienen enorm veel aan iedere order die ze binnenslepen..maar goed het is dom werk wordt gezegd. Ondertussen mag je cursussen volgen en kijkend schoonmaken en dat altijd binnen te weinig tijd..Hiervoor heb je dus iq nodig en ook nog inzicht. Niet iedereen kan schoonmaken!

  Hee trouwens yacintha: grappig dat je zegt dat schoonmakers jatten want mijn ervaring is toch echt dat vast personeel gabt..maar goed afschuiven op schoonmakers is makkelijker natuurlijk? Het leuke is dat wat je zaait je oogst..ben je zelf niet leuk dan krijg je ook niet leuke mensen om je heen en dus ook niet leuke en niet goede schoonmakers want leuke mensen gaan harhollend weg bij bazen en andere lui om hen heen die ze als vuil behandelen. Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden

  Reactie door cynthia — zondag 18 juni 2006 @ 16.12 uur

 20. Het kan nog veel goedkoper als straks de werkgever de Polen ontdekt voor dit werk. Die laten zich voorlopig nog wel als oude vuil behandelen. En we weten allemaal dat een slaafse instelling goed is voor de vrije markt.

  Reactie door abo — woensdag 21 juni 2006 @ 11.00 uur

 21. En na de Polen komen er weer andere mensen die goedkoper zijn, totdat wij allemaal aan de kant staan en de rijken er van door zijn met al het geld…..

  Reactie door cynthia — zondag 25 juni 2006 @ 18.38 uur

 22. En nog even voor de duidelijkheid Yacintha..ik heb geen uitkering..maar goed jij hebt je gal gespuwd en komt vast niet meer terug op de site of misschien wel onder een andere naam? Wederom om te kotsen?

  Reactie door cynthia — maandag 24 juli 2006 @ 12.32 uur

 23. Nou nou Jacintha,

  En wat voor werk doe jij? Of zit je thuis? ;) Wat je parasitair gedrag noemt!! Er is genoeg (leuk) werk in Nederland maar je moet er wel meer voor doen dan alleen een briefje sturen! Ik woon al 4 jaar samen met mijn Poolse vriendin. Die heeft natuurlijk geen recht om hier te werken maar heeft wel al van alles aangeboden gekregen zoals functies als barmedewerkster/bediening, schoonmaak, medewerkster drukkerij… Puur omdat zij graag met mensen kletst (Nederlands!). Deze maand begint ze in ons plaatselijk ziekenhuis als schoonmaakster en zal voor een paar uur in de week een leuk bedrag ontvangen. Maar dit soort baantjes zijn zeker te min voor mensen zoals jij? PURE LUIHEID is het!!

  Ik zou zeggen; Gooi de banenmarkt maar open! Alle Polen die ik ken (veel!) zullen hier blijven wonen en werken al… ZWART! Ik denk dat we alleen maar geld mislopen hierdoor!

  Reactie door Czak — woensdag 13 december 2006 @ 12.45 uur

 24. ik werk twaalf jaar in de schoonmaak.
  en als je 5 minuten krijgt voor een gebouw met een toilet, keuken bureau en ook nog moet stofzuigen dan zal iedereen begrijpen dat je niet meer kunt dan schoonwater pakken en een keer over het toilet poetsen omdat je dan alweer op het volgende gebouw had moeten zijn.
  dan is het niet zo dat je zo weinig doet omdat je dit gebouw niet wilt poetsen maar dat je er de tijd niet voor krijgt.
  de mensen waar ik overdag werk waarderen mij wel maar voor de mensen die je moet betalen ben je gewoon een bron van inkomsten en word je te duur dan hebben ze het leifste dat je gaat zodat ze imand kunnen vinden die €0,15 cent goedkoper is.
  ik heb €9,05 bruto en houd hier netto €7,60 aan over.
  als je het geluk hebt €0,15 extra ervaringsjaren toeslag krijgt omdat je al 12 jaar in de schoonmaak werkt dan proberen ze je dit ook nog af te pakken bij een contactwisseling.
  iedereen is belangrijk in deze maatschappij of je nu schoonmaker bent of bankdirecteur.
  zonder bouwvakkers geen huis al heb je nog zoveel geld.
  zonder schoonmakers geen schoone werkplek of operatiekamer waardoor u geen ziektes oploopt in het ziekenhuis.
  en in iedere baan zijn er mensen die er de kantjes vanaf lopen als ze moeten werken maar laten we niet iedereen over een kam scheren en mensen in hun waarde laten en het nut inzien van elk beroep in deze maatschappij
  Ik heb plezier in mijn werk en probeer zo te werken dat de klant tevreden is waardoor mijn werkgever ook tevreden is maar doordat je steeds minder tijd krijgt om je werk te doen zal ik toch vaak wat moeten laten liggen want ik kan nog steeds niet toveren en heb maar twee handen.

  johanna

  Reactie door johanna — vrijdag 16 maart 2007 @ 13.59 uur