Amsterdam World Book Capital

Amsterdam, the Netherlands, has been chosen as the 2008 World Book Capital, in the eighth annual literary-geographical competition sponsored by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) along with the three main international organizations representing the book industry.

According to the judges, Amsterdam was selected because of the quality and diversity of its book promotion programme, its international character and the involvement of local, national and international participants, both public and private, in the book sector. (UNESCO)

Deze prijs gaat naar de stad met de beste plannen om het lezen van boeken te bevorderen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 16 juni 2006 :: 11.09 uur

23 Comments

23 reacties

 1. Jammer dat Haarlem die goede plannen gepresenteerd heeft. Haarlem is toch de bakermat van de boekdrukkunst in Europa.

  Reactie door Drob — vrijdag 16 juni 2006 @ 11.27 uur

 2. Goed idee.
  In Amsterdam kun je nog veilig met een boek over straat lopen.
  Met andere spullen niet.

  Reactie door willems — vrijdag 16 juni 2006 @ 11.44 uur

 3. De boekdrukkunst is rond 1455 uitgevonden door Gutenberg te Mainz.

  Reactie door Jacintha — vrijdag 16 juni 2006 @ 12.18 uur

 4. Helemaal in de lijn van een al eeuwenlang bestaande Nederlandse traditie. Echt eervol. Veel zinniger dan die dwaasheid die weer de kop heeft opgestoken: het streven om de Olympische Spelen toegewezen te krijgen.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 16 juni 2006 @ 12.23 uur

 5. willems, zeker een plattelandsboer ?

  Reactie door kaatje — vrijdag 16 juni 2006 @ 12.30 uur

 6. W.a.t . e.e.n . b.e.v.o.o.g.d.i.n.g . w.e.e.r. . E.e.n . e.l.i.t.e . d.i.e . w.e.l . e.v.e.n.t.j.e.s . v.e.r.t.e.l.t . h.o.e . h.a.a.r . o.n.d.e.r.d.a.n.e.n . m.o.e.t.e.n . l.e.v.e.n, “b.o.e.k.e.n . l.e.z.e.n . z.u.l.l.e.n . j.u.l.l.i.e”.

  bah

  Reactie door joep — vrijdag 16 juni 2006 @ 12.32 uur

 7. Nee kaatje. Willems weet zich namelijk nog te herinneren dat je om ‘De Duivelsverzen’vermoord werd. Dit is realiteitszin i.t.t blinde vlek.

  Reactie door Jacintha — vrijdag 16 juni 2006 @ 12.34 uur

 8. Joep, wat ben je zuur! Ik kan je aanraden snel een leuk boek te lezen, daar wordt je leven waarschijnlijk een stuk prettiger van.

  Reactie door M.Hussaini — vrijdag 16 juni 2006 @ 12.35 uur

 9. Ja hoor, madame komt de sfeer weer verpesten. Niet tegen mij praten, had ik je al eerder gezegd.

  Reactie door kaatje — vrijdag 16 juni 2006 @ 12.44 uur

 10. @Jacintha

  Onder duitse druk, ik geloof zelfs diplomatieke, heeft Nederland moeten erkennen dat Gutenberg de uitvinder van de boekdrukkunst was.

  Er zijn echter verhalen uit ongeveer 1500 bekend waarbij beweerd wordt dat in Haarlem door Laurens Janszoon Coster tussen ongeveer 1420 en 1440 papier gedrukt werd met losse letters. Omdat het alleen om vellen papier gaat, is daar niets van bewaard gebleven. Of toch …, een paar jaar gelden is bij Sotheby een grote bedrukte snipper papier geveild dat volgens analyses uit de 15e eeuw stamt en waarop gedrukt staat dat het in 1430 in Haarlem gedrukt is (het precieze jaartal weet ik niet, maar wel dat het voor de uitvinding van de boedrukkunst is). Deze Coster is vermoedelijk tijdens een pestepidemie in 1443 overleden en anoniem begraven, mogelijk in een massagraf.

  Gutenberg heeft de boekdrukkunst geweldig verbeterd en gepatenteerd, waardoor zijn ‘uitvinding’ gedateerd is. Bovendien drukte Gutenberg volledige boeken (‘boek’ in de huidige betekenis).

  Er is nog een aanwijzing dat het drukken in Haarlem is ontstaan. De boedrukkunst was al eeuwen eerder in China uitgevonden. Waarschijnlijk is die kennis via zeemansverhalen in Europa doorgedrongen. Tussen Nederland (West-Friesland) en China bestonden toen contacten en er zijn toen ook Chinese uitvindingen naar Nederland gekomen (bijv. de ‘typisch’ Friese schepen met zwaarden). Er waren zelfs kapiteins die door de Nederlandse steden rondreisden en lezingen over de wondere wereld van China gaven. De contacten tussen Mainz, waar Gutenberg woonde, en China bestonden nauwelijks.

  Je hebt gelijk dat officieel Gutenberg de uitvinder is, maar er zijn diverse aanwijzingen dat het mogelijk toch Coster is geweest. Dat verklaart dan meteen hoe Haarlem zo een belangrijke drukkersstad is geworden.

  Ooit heb ik een leuke anecdote over het ontsaan van de letter ‘u’ gehoord, of het waar is weet ik niet. Vroeger had je alleen de letter ‘v’ die als ‘u’ (in andere talen vaak ‘oe’) of ‘v’ uitgesproken kon worden. TOen de west-Eurpose talen geschreven gingen worden miste men sommige klanken. Zo is de letter ‘w’ ontstaan door twee keer de letter ‘v’ achter elkaar te zetten; in het Engels heet dat nog altijd “double you” en niet “double vee” en in het Welsh staat de ‘w’ voor een lange ‘oe’ dus eigenlijk ‘oeoe’. Rond 1500 was er in Haarlem een belangrijke uitgeverij genaamd ‘Elsevier’, hij klinkt vast nog wel bekend. Maar men wist niet hoe men de letter ‘v’ moest uitspreken als de huige ‘u’ of ‘v’. Grapjassen kozen natuurlijk voor de ‘u’, dat leest als ‘Elseuier’, waarbij iedereen moest lachen bij het visioen van een rondborstige dame. Elsevier vond dat niet leuk en ging een verschil met ‘v’ maken door een nieuwe letter ‘u’ te intoduceren. En Elsevier wilde niet zijn naam wijzigen, het beeldmerk wast toen al belangrijk. Daarom werd de letter ‘v’ als ‘vee’ genomen en niet al ‘uu’ wat veel logischer is als je aan de benaming “double you” denkt.

  Reactie door Drob — vrijdag 16 juni 2006 @ 13.31 uur

 11. 9.Kaatje verwen je zelf en je weet dat als
  je om je heen kijkt het lang niet elke bol
  lukt zichzelf ondergronds te vermeerderen!
  Komt tijd en raadt eens wie er dan is uit
  gepraat, vooral als er een luchtje aan zit!
  Ik houd het ook bij mijn eigen soort en
  kom er altijd weer bovenop!
  Zelfs van een experimenteerruimte hoef ik
  geen gebruik te maken als ik élders zou zijn uitgekeken en er komen er nu velen
  hier even langs om daarna gewoon weer te
  verdwijnen, even blazen, meer energie erin
  steken loont niet die moeiten die jij en
  anderen er nog trachten in te steken !
  Ook die vorige kleuter had beter buiten
  op de stoep kunnen gaan zitten en eens kun-
  nen proberen om zich heen te kijken!
  Niet dat ánderen dáár vrolijk van worden,
  maar stel je voor dat mensen toch eens
  graag zouden willen veranderen ook al lijkt
  hun DNA dat niet toe te staan…toch?

  Reactie door Madelief — vrijdag 16 juni 2006 @ 13.47 uur

 12. Dank je Madelief, wat zeg je dat weer mooi :-)

  Reactie door kaatje — vrijdag 16 juni 2006 @ 13.54 uur

 13. @ Drob (10):

  Interessant verhaal!

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 16 juni 2006 @ 14.15 uur

 14. 2, 6, 7: baggerwerkzaamheden, en dus off topic.

  Reactie door Sonja — vrijdag 16 juni 2006 @ 14.37 uur

 15. En volkomen terecht natuurlijk.
  Amsterdam was, vooral na de val van
  Antwerpen, bijvoorbeeld de stad waar tijdens de tijd van de Reformatie bijna
  alles gedrukt werd wat in de meeste andere
  landen niet kon of mocht.
  Zo ontstond hier, samen met het haven en
  handelsverkeer, een levendige stad vol
  drukkerijen, uitgeverijen en boekhandels.

  Het was ook de stad waar mensen als Spinoza, Descartes en later bijvoorbeeld
  Heinrich Mann en de familie Frank tijdens
  en na hun vlucht verbleven.

  Brecht roemde Amsterdam overigens wegens
  ” haar grachten, Rembrandt en…Lucebert”

  Principes die pas de laatste tijd weer
  enigzins onder druk staan wegens het volledig meedoen door de Nederlandse overheid aan de Terrorisme – hysterie.

  Reactie door Peter van der Klein — vrijdag 16 juni 2006 @ 14.51 uur

 16. Jacintha’s zijn uitgevonden rond de jaren 80′
  door Jan Maat…

  Reactie door iew — vrijdag 16 juni 2006 @ 15.06 uur

 17. Op de Kudt van Kaatje
  zat een dikke spin
  3x om het gaatje
  en toen er middenin

  Reactie door HarriedeParrie — vrijdag 16 juni 2006 @ 15.41 uur

 18. Harrie de parrie, je bent obsceen en volstrekt gestoord :(

  Reactie door kaatje — vrijdag 16 juni 2006 @ 15.44 uur

 19. Oe, ik moet maar snel eens een boek gaan schrijven. Met deze hipheid van Amsterdam moet ik toch meegaan.

  Delfs Blauw begint ook een beetje dof te worden, dus waarom niet boeken als nieuwe muze voor het land.

  Reactie door Godpipo — vrijdag 16 juni 2006 @ 16.19 uur

 20. @Drob

  Ik hou het hier maar bij:

  In 1403 the earliest known book was printed from movable type in Korea, a process that had been used by the Chinese as early as 1041. In 1450 Gutenberg printed his 42-line Bible in Mainz on a quality of handmade paper that remains unsurpassed to this day. 26 Years later William Caxton brought the art of printing to England, and in 1486 the first English coloured illustrated book was printed in St. Albans.
  http://www.deregulo.com/facetation/2005/02/big-timeline-of-drawing-publishing-etc.html

  r komt wel een Lourens Jansz. Coster in de bronnen voor, maar pas van 1441-1483. Nogal laat dus. De eerste echt aantoonbare drukker is de Zeeuw Jacobus Bellaert. Hij was van 1483-1486 in Haarlem actief. Het vak had hij niet in Haarlem geleerd, maar in Gouda. Al met al wordt Coster tegenwoordig ook in Nederland niet meer als de uitvinder van de boekdrukkunst beschouwd.
  http://www.haarlem.nl/smartsite515.htm

  Reactie door Jacintha — vrijdag 16 juni 2006 @ 17.17 uur

 21. Sorry Cinaatje, LAU is de enige echte!! Bovendien zei DROB heel duidelijk: IN EUROPA!! Korea heeft volgfens mij helemaal niets met Europa van doen. Dus LAU is het en LAU blijft het en LAU staat triomfantelijk op de Grote Markt naast de Basiliek St Bavo. Op het terras van (naam vergeten en dat ding zit er al eeuwen!!) kan je de Grote Markt overzien en ervan genieten: BAVO, Vleeschhal en het Stadhuis dat in drie verschillende tijden gebouwd is. Schuin achter de Bavo is de Warmoestraat. Als je die inloopt em dan de eerste straat linksaf gaat (rechts mag ook) dan ben je in de Anegang, waar wij vroeger een winkel hadden.
  Nog een anecdote over LAU. Het verhaal gaat dat Laurens de boekdrukkunst uitvond tijdens een wandeling in de Haarlemmer Hout, waar in de schors van een boom een “A” uitsneed. Die viel op de grond in vrij rul zand en na voorzichtig de A opgepakt te hebben zag Laurens een perfecte afdruk van zijn “A” in het zand staan. Dit verhaal lijkt wel een beetje op Newtons’ appel en de Wet op de Zwaartekracht! :D
  Dus Jacintha: Laurens Janszoon Coster is de uitvinder van de boekdrukkunst en Gutenberg de uitvinder om er ook boeken van te drukken. Nietwaar, Drob?? :D

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 16 juni 2006 @ 20.12 uur

 22. @L.M. Lembeck

  Ik ben er niet helemaal zeker van, maar ik dacht dat de oorspronkelijke betekenis van het ‘boek’ het blok hout was waar de letters op vastgezet werden.

  Coster zou houten letters gebruikt hebben, Gutenberg metalen. De kwaliteit van Gutenberg was wel veel beter. Ook heeft Gutenberg het meteen heel groot aangepakt: het drukken van de bijbel, het grote ‘boek’ dus.

  Voor Coster zijn er alleen orale overleveringen bekend en geen harde bewijzen. Maar de orale overleveringen waren heel consistent. Overigens is er, zoals ik al vermeldde, bij Sothby een stukje papier geveild dat in Haarlem gedrukt is voor de officiele uitvinding van de boedrukkunst.

  Op internet vind je vrijwel alleen teksten van Duitsers over de uitvinding van de boekdrukkunst, of vertalingen daarvan. En Wikipedia, daar kan iedereen in schrijven wat hij wil.

  Reactie door Drob — vrijdag 16 juni 2006 @ 22.01 uur

 23. @6 Joep Mcarthy,
  Nee geen verplichting maar stimuleren, zodat mensen eens bij jullie site komen om daar de discussie aan te gaan.
  Maar dan wel ondersteund door kennis en argumenten.
  Opgedaan door het lezen van een diversiteit aan boeken.
  Dat kun je toch alleen maar aanmoedigen ?

  Reactie door Toergenjev — woensdag 21 juni 2006 @ 0.09 uur