Scholing

Dit weekend was ik in Leusden. We hadden daar een zogenaamd ‘debatweekend’ met een twintigtal mensen die gerekend mogen worden tot het aanstormend talent van de SP.

Zaterdag was er eerst een lezing over de geschiedenis van het debat en de kunst van het argumenteren. Tegelijkertijd werd er ook geoefend. ‘s Avonds werd er gediscussieerd aan de hand van eerst reeds bekende stellingen en daarna over stellingen die de deelnemers toen voor het eerst zagen.

Vandaag is het weekend afgesloten met debatten van de deelnemers (verdeeld in een CDA-, een PvdA-, een VVD-, en een GL-fractie) met SP-ministers(!). De onderwerpen waren drie wetsvoorstellen (over arbeidsmigratie, het openbaar vervoer en de fok van pelsdieren) die door de ministers werden verdedigd. Moe maar voldaan….

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 18 juni 2006 :: 17.12 uur

7 Comments

7 reacties

 1. Moe maar zeker voldaan! Heel gezellig weekend, goede sfeer, lekker weer, mooie omgeving en ook nog eens de (voor mij)meest leerzame bijeenkomst van de Groep van 30!

  Reactie door Nathalie — zondag 18 juni 2006 @ 18.29 uur

 2. Hoe nuttig is debat als daden nodig zijn?

  Reactie door Sprut — zondag 18 juni 2006 @ 19.32 uur

 3. Je kunt nog zo op ‘zenden staan’, als de recipianten niets doen met de info of zienswijze, argumenten, wordt het allemaal wat minder.
  Maar, niets van wat de meerderheid wil, welke argumenten hanterende dan ook hoeft een illusie te zijn m.i. !
  Immers de meerderheid buigt en steunt onder een minderheid, die vaak leuk in 1 liners praten.
  Van mij mogen er ‘kopstukken’ zijn, er zijn mensen die beter kunnen organiseren dan aderen, je hebt sterke mensen en mensen met hersens die weer geen zak tuinaarde 20 meter kunnen dragen etc.
  Maar wat zit er zoal tussen?
  Angst voor de baan, verbintenis aan een berg stenen (hypotheek, huis) e.d.
  van de week ben ik met naam en toenaam 2 maal gebruikt in een artikel mbt eennatuurgebied. Dat zit zo:
  ik werd gebeld maar was er niet, antwrdapprt is ingesproken.
  De volgende ochtend bel ik de mij bekende journalist terug, met voor mij een A4 met statements en argumenten, uitgevonden feitjes e.d.
  Ik was te laat, het artikel was al gedrukt die dag !!! de pers en de ‘publieke opinie’ als de massa niet nedenkt en protesteert, is het voor een groepje met hersens een kleine stap wel de handen ineen te slaan en de massa te bespelen. (Bilderberg groep e.d.?)
  Blarggggggggh
  WEL leuk zijn een aantal EX-VVDers(-stemmers) in mijn omgeving die het nu ook allemaal wat beter snappen, daar geniet ik van. Jammer: meer dan de helft gaat niet meer stemmen.

  Dus tja, jammer, we kijken meer naar hoe (en of!(?)) een fout in de pers moet komen, hoe verwoorden we die. Naar de fout zelf kijken lijkt steeds minder belangrijk en rechtzetten doen we niet meer aan…
  Laat staan voorkomen….

  Reactie door Barend v.d Berg — zondag 18 juni 2006 @ 21.09 uur

 4. Zo te zien kunnen de drie aapjes “Horen Zien en Zwijgen” in de uitverkoop. In ieder geval gefeliciteerd met het zinvolle weekend, houdt de gang erin.

  Reactie door Sunny Boy — zondag 18 juni 2006 @ 21.22 uur

 5. Zeer moe, maar ook zeer voldaan. Het was een erg gezellig weekend en ook erg leerzaam. Vooral de slotdebatten waren leuk en erg nuttig!

  Reactie door Tamara — zondag 18 juni 2006 @ 21.36 uur

 6. Het weekend was inderdaad leuk en leerzaam. Was al het leerzame maar zo leuk ;-)

  Reactie door Daan — maandag 19 juni 2006 @ 8.28 uur

 7. Debat is in de politiek vaak een hijgerig gesprek tussen slechthorende autisten en te grote ego’s. Scoren met oneliners is dan belangrijker dan de inhoud. (Overigens kunnen goede o.l. wel verduidelijking brengen.)
  Er zijn helaas ook maar weinig journalisten die een interview doen waar mensen mee verder komen. De VPRO is soms een gunstige uitzondering. Ik geef meestal meer om een goedgeschreven artikel waar je over na kan denken en op reageren.
  Toespraken kunnen wel indrukwekkend zijn, omdat ze bv. moraal en emotie kunnen overbrengen oa Martin Luther King, visie tonen in warrige tijden (Churchil, ze zijn zelfs in de verkoop gebracht) of mensen met gezag en autoriteit tot de orde kunnen roepen (de Gaule, Kennedy).

  Reactie door n de vries — maandag 19 juni 2006 @ 19.17 uur