Top tien toeval

Post-It

Sommige uitvindingen zijn het product van toeval. In de wetenschap wordt dit ook wel Serendipity genoemd. Onderzoekers zijn bezig met het één en komen stomtoevallig het andere tegen. Hier vind je een top tien met stomtoevallige uitvindingen en de verhalen erachter.

10. The Popsicle (bevroren ijs op een stokje)
9. Velcro (Klittenband)
8. Superglue
7. Post-it Notes
6. Scotchgard (Beschermer tegen vuil)
5. Safety Glass
4. Cellophane
3. Vulcanized Rubber
2. X- Rays
1. Penicillin

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 18 juni 2006 :: 17.07 uur

7 Comments

7 reacties

 1. Stomtoevallige uitvindingen bestaan niet.Het is altijd zo dat een uitvinder talent en fantasie heeft.Voorts zoekt hij naar een goedkope oplossing van een probleem.Meestal zijn uitvinders vroeger arm geweest en hebben zij veel moeten innoveren om tot het bereiken van hun doel te komen.
  Jammer genoeg loont persoonlijke innovatie zich niet.Dat moet altijd in samenwerking met een bedrijf,welk meestal de grote profiteur is.
  Belangrijk bij een uitvinding is dat er een gedegen marktonderzoek vooraf moet plaatsvinden.Dan moet zulk product,liefst met reeds aanwezige massa-onderdelen welke goedkoop zijn geproduceerd worden.Tenslotte dient er een goed verkoopkanaal en een goede verkoopcampagne gehouden te worden.
  De politiek moet de octrooirechten aanzienlijk verlagen en het octrooibureau niet zo bureaucratisch maken,dan komt ons land best wel uit het economisch dal.Er zitten hier uitvinders en techneuten genoeg,maar ze schieten met hun ideeen er financieel niets mee op!!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 18 juni 2006 @ 17.53 uur

 2. Het is jammer dat de uitvinding die het menselijke ras uit Het Stenen Tijdperk heeft getilt er niet tussen staan, maar de paperclip was volgens mij ook geen spontane uitvinding. Meer eentje van doelmatigheid en hard nadenken.

  Reactie door Godpipo — zondag 18 juni 2006 @ 22.43 uur

 3. Volgens Van Dale is serendipiteit: Het talent om met behulp van toeval en intelligentie een niet gezochte vondst te doen.

  Het is dan niet alleen toeval, maar er komt dan ook intelligentie bij kijken.

  Reactie door Wilbert — zondag 18 juni 2006 @ 23.29 uur

 4. Dat de meeste echte uitvinders met een fooi worden afgescheept is wel zeker en geen toeval.
  Voor de liefhebbers van toeval:
  http://hermiekreeft.web-log.nl/hermiekreeft/2006/04/toeval.html

  Reactie door Hermie Kreeft — maandag 19 juni 2006 @ 0.15 uur

 5. @4, Hermie

  Dat is een leuke link. Een feest der herkenning, ook. Ik had het zelf kunnen schrijven.

  Het kabinet gooit eerst alle de rode ballen in de vaas en daarna de blauwe. Hoewel er meer rode dan blauwe ballen zijn, worden toch alle blauwe er het eerst uitgehaald, want die liggen bovenop. Tegen de tijd dat er weer verkiezingen zijn, zijn ze onderhand een beetje door de blauwe ballen heen en wil er wel eens een rode bal tevoorschijn komen.

  Reactie door Wilbert — maandag 19 juni 2006 @ 1.07 uur

 6. Uitvindingen zijn het resultaat van een nieuwsgierige en onderzoekende geest, intelligentie, constructief denken en veel zweet. Serendipity is een gekunsteld woord
  voor een toevallige ontdekking, gemunt door
  Horace Walpole(1754) in zijn boek:”The three princes of Serendip (Ceylon).”
  Een toevallige uitvinding is dus helemaal geen uitvinding maar een ontdekking. Dat is een groot verschil.

  Reactie door abo — woensdag 21 juni 2006 @ 10.33 uur

 7. vliegen en muggen blijven irritant ! tot nu !
  want ook de electrische vliegenmepper werkt niet zo goed als onze nieuwe uitvinding , en dit is wel een uitvinding te noemen want je hebt 100 % slaagkans als je met onze mepper een vlieg wilt vangen ,
  makkelijk , klein , sterk , mooi en nieuw want dit ding bestaat nog niet en wij denken dat het de nieuwe en de oude vliegenmepper van zijn plaats gaat gooien .
  zijn er mensen die mij hiermee werder kunnen helpen want dit gaat DE vliegenmepper worden op deze planeet ! ? !

  Reactie door dave — maandag 18 september 2006 @ 20.10 uur