Wegkijken

Het kabinet acht zich niet verantwoordelijk voor de stijging van de topinkomens in het bedrijfsleven. Dat is een zaak voor de raden van commissarissen, aandeelhouders en de topbestuurders zelf. Het kabinet overweegt dan ook geen maatregelen, zoals een hoger toptarief in de belastingen.

Minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken heeft dat dinsdag in de Tweede Kamer gezegd. Hij werd tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan de tand gevoeld door SP-Kamerlid Ewout Irrgang naar aanleiding van een inventarisatie van de Volkskrant. Daaruit blijkt dat de salarissen van bestuurders van beursgenoteerde bedrijven er het afgelopen jaar gemiddeld meer dan 10 procent op vooruit zijn gegaan. (NU.nl)

Zie ook: OR moet meebeslissen over beloning bestuurders

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 20 juni 2006 :: 15.35 uur

43 Comments

43 reacties

 1. Ik heb het vragenuurtje gezien en vond de arrogantie van De Geus weer treffend. Hij degenereerde een OR impliciet tot een stel idioten die zich met dit soort zaken niet moeten bemoeien.
  Ik heb bij het vorige topic mbt topsalarissen wel gesteld dat een OR jemmerlijk genoeg vaak een verlengstuk is van de directie, omdat mensen er anders of uitgewerkt worden of een promotie voorgoed wel kunnen vergeten. Ik ben dan ook een voorstander voor het afschaffen van de aftrekbaarheid op de vennottschapsbelasting van optieregelingen en een extra belastingschijf van 60%. Treffend trouwens dat juist Woutertje draaikont het tarief in 2001 heeft verlaagd; het geeft maar weer eens aan waar zijn prioriteiten liggen.

  Reactie door kaatje — dinsdag 20 juni 2006 @ 15.48 uur

 2. en nu?

  Reactie door ipuntje — dinsdag 20 juni 2006 @ 16.06 uur

 3. En nu… niks natuurlijk en in een volgend kabinet met de PVDA ook niet, anders is Wouter niet meer welkom op de feestjes van zijn grootverdienende vriendjes.

  Reactie door kaatje — dinsdag 20 juni 2006 @ 16.19 uur

 4. Ik ben het met het kabinet eens.

  Reactie door Joep — dinsdag 20 juni 2006 @ 16.23 uur

 5. Ik niet.

  Reactie door dromer — dinsdag 20 juni 2006 @ 16.49 uur

 6. ja het is gelukig een democratish maatschpij,
  iedereen blij

  Reactie door gaf — dinsdag 20 juni 2006 @ 16.56 uur

 7. SCHANDE ! SCHANDE ! SCHANDE !

  Reactie door hendrik dieks — dinsdag 20 juni 2006 @ 17.04 uur

 8. Het is een kwestie van onderhandelen. Ik zou me hier niet eens druk over maken. Voor mij telt dat ik rond kan komen van het loon wat ik krijg en dat ik prettig kan werken en leukee dingen prive doen. Laten we ons nou eens zorgen maken over het toenemende racisme. En ons gaan afvragen hoe we elkaar met meer respect behandelen. Links gaat de strijd namelijk volop verliezen ten opzichte van Extreem-rechts. Mede door de arrogante houding van bepaalde politici aan de linker flank.

  Reactie door jojo — dinsdag 20 juni 2006 @ 17.04 uur

 9. Hoe meer men het aankaart, hoe hoger de salarissen stijgen, het kabinet kijkt toe en blijft lekker zwijgen, want ze moeten zelf natuurlijk ook nog 30% erbij.

  Reactie door e.krul — dinsdag 20 juni 2006 @ 17.20 uur

 10. Een schril contrast met die oma die ik vanmiddag sprak, voorbeeld van een arme oudere, de cadeatjes voor haar klein kinderen zijn helaas niet meer betaalbaar of ze moet een paar treinreizen naar de kleinkinderen toe schrappen.

  Je kan nu zeggen dan spijkeren haar kinderen toch wat bij, jammer maar die nou net zoveel moeite hebben om het einde van de maand te halen met het geld.

  In en in triest vind ik dit.

  Reactie door e.krul — dinsdag 20 juni 2006 @ 17.25 uur

 11. STRAKKE ACTIE !!!!!! VAN HET KABINET !!
  deze mensen kunnen lekker hun zakken vullen omdat de gewone man/vrouw zich laat ringeloren door de vakbondsbonzen .laat ze in amsterdam eens in de tig jaar met een papieren handje zwaaien en geef ze een ballonnetje en ze zijn weer jaren rustig die werknemers in dit kikkerlandje .
  een bevolking die geen verzet pleegd roept dergelijke maatregelen over zich af .en de regering en kornuiten trekken een lange neus naar de bevolking .maar niet getreurd HET IS VOETBAL TIJD!!!!!!! toch?

  Reactie door ,texas,henkie — dinsdag 20 juni 2006 @ 17.40 uur

 12. Wat aandeelhouders met hun bedrijven doen is hun zaak.

  Over een ding kunnen we gerust zijn: topinkomens worden niet betaald omdat aandeelhouders ervan houden getild te worden.

  In een maatschappij als de onze zijn mensen met de vaardigheden en bereidheid om grote varantwoordelijkheden op zich te nemen zeer zeldzaam. Vraag en aanbod.

  Reactie door Jan — dinsdag 20 juni 2006 @ 17.42 uur

 13. Mijn god Jan, je hebt echt geen enkel idee hoe de wereld in elkaar steekt he?
  Vaardigheden? Ga toch weg, het gaat er niet om wat je kunt, maar wie je kent. Als jij die bruine neus types, die altijd netjes hun mond dichthouden om aan de top te komen van vaardigheden beticht, zit je er echt naast.

  Reactie door kaatje — dinsdag 20 juni 2006 @ 18.02 uur

 14. Tja, wat is het moraal van deze ervaring?
  De werkende klasse (de medewerker) heeft niets anders in te brengen dan zijn arbeid. Er is een tijd geweest dat er iets meer geluid uit de vakorganisatie kwam. Denk aan “Fijn is anders” en niet te vergeten “Breien met een rooie draad”

  “Ons eigenbelang is een prachtig werktuig om ons op aangename wijze zand in de ogen te strooien (Blaise Pascal)

  Kapitaal, kennis en macht behoren toe aan de de samenleving in zijn geheel. Dat wil zeggen, dat iedereen die binnen die samenleving funktioneert, atoom-fysicus en beeldhouwer, WAO-er en AOW-er, medebeslist wat er met kapitaal, kennis en macht gebeurt.
  Dan pas kunnen we écht gaan praten over: hoe rendabel moet kapitaal zijn; wie komt het rendement ten goede; aan welke kennis hebben we behoefte, hoe besturen we de ingewikkelde sociale systemen die we maatschappij, onderneming en vakbeweging noemen. (citaat uit fijn is anders.)
  “Arie Groenevelt buigt niet voor het kapitalisme”.
  Dat waren andere tijden zo,n 30 jaar geleden.
  Toch maar eventjes lezen: http://members.home.nl/h.hiensch/Op-naar-het-einde .

  Reactie door Sunny Boy — dinsdag 20 juni 2006 @ 18.06 uur

 15. Bedrijven hebben gelukkig de vrijheid een deel van hun mensen naar eigen inzicht te kunnen belonen. De oplossing is niet om hen dat te ontnemen, maar om de CAO’s af te schaffen zodat _elke_ werknemer die vrijheid krijgt.

  Reactie door Tannhäuser — dinsdag 20 juni 2006 @ 18.07 uur

 16. Ik had het zowat goed maar het moet zijn
  http://members.home.nl/h.hiensch/Op-naar-het-einde.doc

  Reactie door Sunny Boy — dinsdag 20 juni 2006 @ 18.12 uur

 17. Dat vakbondsman de Geus zich niet verantwoordelijk voelt is te begrijpen,Hij kan echter in samenwerking met Zalm een speciaal belastingtarief instellen.Zo bevorderd de Geus het gegraai,vooral bij de voormalige geprivatiseerde overheids bedrijven.Nu het CDA weer een paar zeteltjes gestegen is leren wij de echte vakbondsman de Geus kennen.
  De Geus bevorderd binnen de maatschappij het voortgaande egoisme en daardoor verdere polarisatie.
  Binnen internet moet een graaimeter komen, waarop die bedrijven staan,waarvan het management het meest graaid, zodat de bevolking weet,dat zij de producten van die bedrijven niet moet kopen!!!!!

  Reactie door maan arkenbosch — dinsdag 20 juni 2006 @ 18.13 uur

 18. We worden geregeerd door een “democratisch” gekozen bende en velen kijken no steeds weg.

  Reactie door khosrow — dinsdag 20 juni 2006 @ 18.17 uur

 19. De arrogantie van dit kabinet ruikt naar een dictatorstaat. Het is een dictator staat geworden.

  Reactie door khosrow — dinsdag 20 juni 2006 @ 18.21 uur

 20. Ik dacht vaag dat ik iets van buikriemen en landsbelang hoorde.
  Weet je wat ik doe een moreel appélletje.
  Kunnen ze niet lezen, appeltje voor de dorst.
  Omgekeerd onevenredig exorbitante eclatisme.
  Krijgen we volgend jaar 30% betere politici of 30% meer kleine dictatortjes.

  Reactie door Kakel — dinsdag 20 juni 2006 @ 19.11 uur

 21. Dit jaar gemiddeld meer dan 10 % omhoog, maar vorig jaar ook al 13 %! Dat telt dus lekker aan. We zinken steeds verder weg in een a-sociale pakken-wat-je-pakken-kan-cultuur. Met hypocriete politici, die al vooruit denkan naar hun toekomstige commissariaten. Het is niet een directe economische noodzaak, maar meer een kwestie van morele zindelijkheid dat een halt toe wordt geroepen aan die inhalige zelfverrijkers. Dit klinkt heel primitief, maar wie goed om zich heen kijkt kan de armoedekant van Nederland zien, de mensen die het hoofd financieel tenauwernood of niet meer boven water kunnen houden, en de vele enorme sociale problemen die steeds groter worden (geen adekwate zorg, diverse vormen van verslaving, eenzaamheid, enz.). De werkelijkheid is primitief. Figuren als de Wim Koks zijn geen haar beter, al houden die niet van exhibitionistische (dus wel stille) zelfverrijking. (Wouter Bos schat ik niet hoger in).
  De verlaging van het toptarief in de IB van 72 % naar 52% een aantal jaren geleden was een teken aan de wand. En het wordt nog erger dan ik ooit heb gevreesd. We glijden af naar een samenleving vol egoïstische graaiers, zonder enig gevoel van solidariteit, waarin ieder maar moet zien hoe hij zich redt.
  Gelukkig zijn er ook nog mensen -waaronder jongeren- die dit inzien en willen bijdragen aan een leefbare, solidaire en niet-racistische samenleving, en daarme de hoop op een betere toekomst levend houden.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 20 juni 2006 @ 19.12 uur

 22. De regering moet niet gaan bepalen wat de salarissen moeten zijn in het bedrijfsleven.

  Wie veel verdient betaalt ook meer belasting.

  Reactie door The Cleaner — dinsdag 20 juni 2006 @ 19.33 uur

 23. Als ze de gewone man af kunnen knijpen door ze op de 0 lijn te houden of er onder te drukken zijn ze als de kippen er bij. Maar als wanneer hun vriendjes op roof tocht gaan geven ze niet thuis.

  En dat noemen ze de normen en waarden van het cda.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 20 juni 2006 @ 19.51 uur

 24. @kaatje

  Gelukkig dan maar dat jij er nog bent om me wat genuanceerde kennis bij te brengen, niet? :D

  Uw ononderbouwde aantijgingen daargelaten, hoop ik dat we het erover eens kunnen zijn, dat als aandeelhouders hun eigendom wilen laten beheren door mensen die geen andere vaardigheden dan bruinneuzen bezitten, dat nog altijd hun zaak is?

  Reactie door Jan — dinsdag 20 juni 2006 @ 20.17 uur

 25. “Kapitaal, kennis en macht behoren toe aan de de samenleving in zijn geheel.”

  Wow, dat is me nogal een controversiele stelling. Ik zou toch zweren dat dit in nederland verre van waar is. Of bespreekt u slechts uw persoonlijke utopia?

  Als dit statement uw persoonlijke voorkeur aangeeft heb ik echter slecht nieuws voor u: het lijkt erop dat het communisme zijn beste tijd gehad heeft.

  Reactie door Jan — dinsdag 20 juni 2006 @ 20.23 uur

 26. @24 Kapitaal, kennis en macht behoren toe aan de samenleving in zijn geheel. Dit is een citaat uit “Fijn is anders” uit gegeven door de Industriebond NVV Dec. 1974. Ik wil hier mee aangeven hoever de bond is afgedreven van een stelling in belang van de arbeidende klasse. Het echte communisme heeft nog nooit bestaan. Het was altijd de mens die er een puinhoop van maakte. Maar wie weet, de wonderen zijn nog nooit de wereld uitgeweest.

  Reactie door Sunny Boy — dinsdag 20 juni 2006 @ 20.57 uur

 27. Cleaner de regering bepaalt al wat de meeste salarissen zijn in het bedrijfsleven. We moesten met z’n allen op de nullijn weet je nog? De regering maakt samen met het bedrijfsleven alleen uit dat het niet voor iedereen geld dat was met de werkgevers allang bedongen. Dit kabinet en het bedrijfsleven zijn een pot nat. Wat géén verantwoordelijkheid kunnen nemen dat doen ze in het najaarsoverleg toch ook over al die andere salarissen. Moet de vakbond eens zeggen. Uitsluiten die regering. Dwingen…. Hadden ze vooraf even moeten vermelden (openbaar en transparant) dat hun maatstaven niet voor iedereen gelden evenals hun sancties niet.
  Het zijn allemaal aandeelhouders en dus belanghebbenden ook al laten ze op papier hun aandelen door een ander ‘beheren.
  Wat een doorzichtige bende.
  En Kaatje de Geus arrogant? Eerlijk gezegd vind ik hem eruitzien als een slemiel die slecht de kunst verstaat praatjes te verkopen waarin hij duidelijk zichtbaar zelf niet gelooft. Hij wist dat hij stond te liegen het droop ervanaf en voor een gelovige gaat dat moeilijk zonder dat het zweet in de handen staat. Hij is een stroman en dat is hem aan te zien.
  Met zoiemand kun je alleen maar medelijden hebben en blij zijn dat je zelf zo niet bent.

  Reactie door Henny — dinsdag 20 juni 2006 @ 21.25 uur

 28. @ 22

  Vandaar zeker dat de De Geus dreigde met een loonmaatregel en het niet-verbindend verklaren van CAO’s die niet eens goed genoeg waren om de inflatie bij te houden.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 20 juni 2006 @ 21.43 uur

 29. jaren wordt er gevraagt?? bevolking??
  wees verstandig,en geen loonsverhogingen,
  gvd nog geen half jaar er na, komt zo’n figuur,, kabinet 30% erbij,gas/stroom,zieken fonds enz moet verkocht/vrij worden,word het goedkoper??
  tot nu toe is alles veel duurder geworden.
  het verrekt mij niets meer,
  de geus/zalm/verdonk/balkenbrij dit kabinet,ik hoop dat ze voor het inthernet eindigen,in hun geliefde kleur,oranje,
  ik meld me vrijwillig aan.
  zo,, en dit keer geen safemode ,,sorry..

  Reactie door ad — dinsdag 20 juni 2006 @ 22.33 uur

 30. @3 Kaatje
  aan deze reactie te zien heb je je er al bij neergelegd dat de pvda en niet de sp in de kamer komt, na de volgende verkiezingen…
  tsja het is niet anders…
  zo gaat het al 20 jaar…
  stem dan SP…
  blablabla…

  Reactie door iew — woensdag 21 juni 2006 @ 8.48 uur

 31. Er is voor dit probleem een afdoende oplossing: het personeel dezelfde salarisverhoging en emolumenten geven als de directeur. Dan is het afgelopen met zakkenvullen.

  Reactie door abo — woensdag 21 juni 2006 @ 10.07 uur

 32. De top van Nederland is gewoon een groot kankergezwel inclusief het huidige kabinet !
  Natuurlijk heeft de GEUS geen invloed !
  als hij dit wel zou hebben en zou ingrijpen ,wordt hij door zijn partij maatjes eruit gewerkt !En krijgt hij na afloop geen leuk baantje ;dat beteknt dan de sociale dienst : nou daar pas hij natuurlijk voor !

  Reactie door Fred — woensdag 21 juni 2006 @ 10.48 uur

 33. iew, ik denk dat de corporate wereld het nooit toe zou staan dat de SP hier aan de macht komt, dan verklaart Amerika ons meteen impliciet de oorlog (zie Venezuela). Dit neemt niet weg dat ik me op straat en in de pers blijf inzetten om de SP aan zoveel mogelijk zetels te helpen.

  Reactie door kaatje — woensdag 21 juni 2006 @ 11.10 uur

 34. toch blijf ik het vreemd vinden dat niemand van deze personen in de regering eens een taart naar zijn hoofd krijgt….

  of bedreigd is…
  dat schijnt alleen voor te komen bij tegenstanders van dit kabinet…
  maar goed ik zie het natuurlijk weer verkeerd.

  Reactie door iew — woensdag 21 juni 2006 @ 11.33 uur

 35. Die lui hebben al boter op hun hoofd ; een taart zou er namelijk direct afglijden : je hebt dit overigens gezien bij Pimmetje !

  Reactie door Fred — woensdag 21 juni 2006 @ 11.56 uur

 36. @ iew (30):

  Je bedoelt zeker: “dat de PvdA en niet de SP in het KABINET komt”. Want in de Tweede Kamer komen beide partijen in elk geval. Het aantal zetels is alleen nog niet zeker.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 21 juni 2006 @ 14.20 uur

 37. @36
  inderdaad! u leest in ieder geval wat ik schrijf!

  en u begrijpt ook gewoon waar ik het over heb…
  de pvda komt wel in het kabinet,let maar op,dat is al zo langzamerhand bekonkeld.
  [coalitie met VVD en CDA]

  en de SP zou gewoon in het kabinet kunnen komen als het ze eens anders aan zouden pakken,ipv het aaibaarheidsgehalte van de SP zo hoog te houden.

  poep scheppen zal namelijk ook nooit schoon werk worden,en dat is in een verkiezingsstrijd nu juist wat er moet gebeuren!

  neus dicht en scheppen!
  laten zien hoe het stinkt! en daarna pas met chloor en toiletverfrisser het land weer een lekkere geur geven, en schoon maken.

  nu gaat men wel telkens in de poep staan en roept gadverdamme,maar opruimen ho maar…!

  Reactie door iew — woensdag 21 juni 2006 @ 16.33 uur

 38. @ iew (37):

  Het lijkt mij ook het meest waarschijnlijk, dat er een kabinet met PvdA en CDA zal komen. Met de VVD lijkt me minder waarschijnlijk.
  Herhaalde malen heb ik op dit weblog gewaarschuwd tegen het optimisme over een mogelijke “linkse colitie” (PvdA, SP en GL, mogelijk ook CU). Niet alleen vanwege de getalsmatige problemen, maar ook vanwege het feit, dat de SP nooit ofte nimmer haar belangrijke uitgangspunten mag verloochenen.
  Hoe dan ook: in de verkiezingsstrijd mag de SP niet tevoren haar poep- en piesemmertje verdunnen. :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 21 juni 2006 @ 17.35 uur

 39. @38
  dat is nu precies wat ik bedoel,niet verdunnen maar snel opscheppen en de volle emmer over de hoofden uitgieten van diegene die die stront laten liggen!

  en dat is wat ze niet doen,nu probeert zelfs de oppositie er voor te zorgen dat dit kabinet zn tijd uitdient anders komen de verkiezingsstrategieen in de knoop…
  en die zijn belangrijker dan Jan met de pet…
  offers noemen ze dat gewoon…

  Reactie door iew — donderdag 22 juni 2006 @ 9.14 uur

 40. Q Jan en The Cleaner (en wellicht vergeet ik nog iemand)
  In onze wetgeving is een onderneming een samengaan van kapitaal en arbeid. Dat betekent dat niet alleen de factor kapitaal beslist maar ook de factor arbeid. Om deze reden heeft de wetgever bij grote ondernemingen de Ondernemingsraad en de Raad van Commissarissen verplicht geteld om genoemd evenwicht tussen de factoren te bewaken. Indien nu blijkt dat er een onbalans ontstaat omdat de Ondernemingsraad niet serieus wordt genomen en de Raad van Commissarissen gedomineerd wordt door dezelfde “old boys” die elders bestuurslid zijn (en vice versa)moet de wetgever ingrijpen en de uit deze onbalans voortvloeiende graaicultuur de kop in drukken. Ben je het daar niet mee eens prima maar dan zou je allereerst moeten pleiten voor een verandering van het Nederlands vennootschapsrecht, dat gelukkig nog wel iets socialer is dan de VS (Utopia, dan begrijp je het beter…)

  Reactie door Hans — donderdag 22 juni 2006 @ 9.50 uur

 41. Dat is me wat, poep en pies cultuur komt eraan. De meest elementaire bezigheid van de mens, de mens wast zijn billen na het gebeuren met water de ander met papier of een bosje gras. Staat op en wandelt verder of er niets gebeurd is. Toen werden schuurtjes in de tuin gezet met een emmer erin, de emmer werd bij de snijbonen geledigd en de snijbonen groeiden en bloeiden weelderig.
  Heel vroeger had je in Leiden een groentenfabriek “de Sleutels” waar veel vrouwen werkten, als die nodig moesten plassen, gingen zij naar de sraat en plasten in de goot.
  Zo had je in Tilburg, de kruikenzeikers, die namen hun urine mee naar de fabriek en dat werd verwerkt in de Textiel.
  Als je ooit doctorandus wilt worden kun je op dit onderwerp nog afstuderen.

  Reactie door Sunny Boy — donderdag 22 juni 2006 @ 11.41 uur

 42. @ Sunny Boy (41):

  Als je op dit onderwerp afstudeert of promoveert moet je natuurlijk wel de terminologie aanpassen. De studie heet dan b.v.: “De problematiek van existentiële scatologie en urolagnie -een fenomenologische studie naar aberraties in de functies van de anus en urine-organen-.” :)

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 23 juni 2006 @ 13.27 uur

 43. @41 en @42 Ja zeg vergeet dan ook niet
  mijne heren, dat die studie ondermeer de
  merkwaardige kanttekening heeft gemaakt bij
  de tomaat als gewas. Weten jullie wel wan-
  neer die tomaat het allerbeste tot zijn recht is gekomen? Pas wanneer jullie je
  afgewerkte mineralen in liquide vorm daar-
  aan weten toe te voegen, zal de oogst ge-
  slaagd kunnen heten, maar net als jullie
  ben ik geen bioloog maar vind het wel grap
  pig dat de smaak van de ene tomaat een stuk
  penetranter kan zijn dan de oppervlakkige
  andere. ‘k Hoop dat jullie je strukturele aandeel in de tomaat naar grote hoog-
  ten weten te werken, dus ook hier flink je
  gang gaan en volhouden. Léés en drink je
  behoorlijk in en wat meer ‘bedis’ voedsel
  kan het geheel dus zeer aantrekkelijk doen
  zijn, merci ! Fijn weekend, ook voor allen
  die jullie lief zijn, met vr. gr.Madelief.

  Reactie door Madelief — vrijdag 23 juni 2006 @ 15.33 uur