Help Sibel

Sibel Yalvac is 24 jaar en komt uit Rotterdam. In 2004 werd ze in Indonesië veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens drugssmokkel. Sibel is zwakbegaafd en verminderd toerekeningsvatbaar, en is door criminelen misbruikt voor hun drugshandel. De petitie vraagt de Indonesische regering Sibel amnestie te verlenen op de onafhankelijkheidsdag op 17 augustus.

De afgelopen dagen tekenden al zo’n 1300 mensen de petitie op de website. Op het Metropolis-festival werden daar nog eens 300 handtekeningen aan toegevoegd. Eind juli worden de handtekeningen bij de Indonesische ambassade aangeboden.

Harry van Bommel is samen met VVD-Europarlementariër Jules Maaten een actie gestart voor Sibel. Help ‘m svp.

Hier kun je er meer over horen en zien.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 03 juli 2006 :: 0.01 uur

12 Comments

12 reacties

 1. Perfect als Harry van Bommel dit project
  met Jules Maaten wil starten en een flinke
  follow-up geven. Wat IK echter hoop is nl.
  dat ook privé e.e.a. wordt doorgepraat en
  dat zou in het najaar wel eens belangrijker
  kunnen worden, dan nú iedereen vermoedt.
  Jules Maaten is een politicus pur sang en
  iemand die IK graag so-wie-so in de Tweede
  Kamer zou willen zien, back in town!
  Van je ‘collega’s’ moet je het hebben en
  al vast bedankt Harry dat je de juiste ge-
  sprekspartners weet uit te kiezen om mee
  samen te werken en je niet narrow minded
  weet op te stellen. Thanks ! Madelief.

  Reactie door Madelief — maandag 3 juli 2006 @ 1.07 uur

 2. Prima aktie van deze 2 heren, heb dan ook getekend.
  Hoop dat ze de echte criminelen nog oppakken.

  Reactie door Bijdehandje — maandag 3 juli 2006 @ 8.02 uur

 3. ik heb getekend .twijfel niet aan de goede bedoelingen van harry en juul maar in eigen land worden dergelijke mensen of die schulden hebben misbruikt door criminelen en bijv hun huis uitgezet omdat ze een wiet plantage hadden .deze criminelen hebben vrij spel omdat slappe bestuurders en politiekorpsen daar geen hoge prioriteit aan hechten . schandelijk!ook hier een keer aandacht aan besteden aub

  Reactie door ,texas,henkie — maandag 3 juli 2006 @ 9.37 uur

 4. @3 Henkie

  Je hebt gelijk, maar het verschil in deze is wel dat ze hier hebben geprofiteerd van een labiel mens.

  Reactie door Bijdehandje — maandag 3 juli 2006 @ 14.40 uur

 5. als massamoordenaar en fraudeur Soeharto eva. heel zacht worden aangepakt, dan is dit natuurlijk niets.

  Reactie door nico — maandag 3 juli 2006 @ 18.47 uur

 6. Texas Henkie, goed dat je daaraan refereert maar het ene onrecht is gelijk het andere onrecht.
  Ook dit land kan zoveel beter en óók wij zijn geen democratie meer in de ware zin van het woord. Dus ja doe het een zonder het ander niet te doen.
  Ik heb getekend..

  Reactie door Henny — dinsdag 4 juli 2006 @ 10.15 uur

 7. Tja, we kunnen nou wel tekenen, maar waarvoor?
  Waar staat het verhaal over deze jonge vrouw dat uit de doeken doet hoe zij in Indonesie terchtkwam (iemand die niet tot 12 kan tellen!) Is ze dan aan het handje meegenomen door deze zware criminelen en zijn die op het moment dat ze aangehouden werd hem gesmeerd?
  Ik kan me niet voorstellen, zelfs in Indonesie, dat ze deze vrouw veroordelen als ze helemaal niet kan geweten hebben wat ze deed.
  De straf is ook lager dan in vergelijkbare zaken. Iemand ontoerekeningsvatbaar verklaren “op afstand” is misschien ‘n hachelijke onderneming. Heeft de wet in Indonesie geen clausules wat dit betreft?
  Waarom worden nergens toedracht en omstandigheden uit de doeken gedaan?
  Dit is bevreemdend, want als het waar is, dan kan deze informatie alleen maar bijdragen aan de goede afloop.
  Het is flauw om vergelijkingen te maken, maar in bepaalde (heel andere) zaken is eerder door bepaalde bevolkingsgroepen een “dader” zwakbegaafd verklaard, waarbij de vraag rijst of het hier wel de echte dader betrof. In Nederland heb je dan kans op vrijspraak, in Indonesie blijkbaar niet.
  Moeten we dan niet een petitie tegen landen ondernemen die het niet zo nauw nemen met de rechtspraak in het algemeen? Of gaat dit ons niet aan, want het zijn de wetten van een ander – souverein – land?!

  Gaat dit dan alleen om een Nederlander, of om de rechtspraak in andere landen?

  Ik weet het nog niet hoor…

  Daarbij zijn onze wetten misschien wel te slap. Er zijn vele landen om ons heen die zouden willen dat we drugzaken veel strenger zouden vervolgen.

  Moeten wij dan ook luisteren naar die landen? Ook niet als ze een eigen inwoner – die in Nederland een lage straf krijgt – het onderwerp van discussie is?

  Ik weet ‘t niet, stel dat Sibil probleemloos door de douane was gekomen – en dat was toch de bedoeling van de zware criminelen die haar misbruikten – zou ze dan “haar geld” niet gekregen hebben? En zou ze van dat geld dan een container vol spekkies hebben gekocht? Of een snelle cabriolet?

  Wie ‘t weet mag ‘t zeggen!

  Reactie door Dirruk — zaterdag 8 juli 2006 @ 1.16 uur

 8. P.S. op http://www.prisonlife.nl/artman/publish/cat_index_48.shtml
  is o.a. te lezen wat de omstandigheden zijn.
  (Niet echt iets over de toedracht, maar wel over de omstandigheden in de gevangenis b.v. voor twijfelaars echt een aanrader!)

  Ik ga in elk geval de petitie NIET ondertekenen!

  Maar ik hoop wel dat er in Nederland een strenge vervolging van de Turkse cafehouder die haar “op weg stuurde” plaats zal vinden!

  (Kamervragen iemand?)

  Reactie door Dirruk — zaterdag 8 juli 2006 @ 1.48 uur

 9. De Indonesische rechter Komarrudin: “zelf uitgetest: kan zeker tot 30 tellen”
  van Bommel: “kan niet tot 25 tellen”
  De “experts” van reclassering die Sibel bezocht hebben: “kan niet tot 12 tellen”

  o.a. de Nederlandse pers: “onder erbarmelijke omstandigheden in Indonesische cel”
  Iemand die haar bezocht heeft: (samengevat) Vrouwengevangenis met zeer goede faciliteiten en activiteiten. Niet vergelijkbaar met gevangenissen elders in de regio.

  De “experts” van reclassering die Sibel bezocht hebben: Kan oorzaak en gevolg niet scheiden.
  Sibel zelf: Had lichtere straf verwacht. Twee of hooguit 4 jaar.

  - Sibel spreekt na twee jaar al heel aardig Indonesisch. Opvallend goed voor iemand die zwakbegaafd zou zijn.

  - Tegen de douane zegt ze dat ze alleen rijst en kleding bij zich heeft.

  Alle informatie bekeken te hebben die ik kon vinden, twijfel ik sterk aan de mate van zwakgegaafdheid van Sibel. Ik krijg de de indruk dat ze begreep dat ze iets deed wat verboden was en dat ze straf zou krijgen als ze gepakt zou worden. Wellicht is ze inderdaad minder begaafd met rekenen en is ze te goedgelovig, maar ze is niet geestelijk gehandicapt.
  Eigenlijk heeft ze nog geluk dat ze in Indonesie tegen de lamp is gelopen en in zo’n goede gevangenis zit. Als het in Thailand was gebeurd was het veel slechter afgelopen.
  Ik vind dat ook mensen die minder intelligent zijn, verantwoordelijk zijn voor hun daden op het moment dat ze begrijpen dat ze iets doen wat niet mag. Ik heb de indruk dat Sibel dit wel degelijk begreep. Op het moment dat je iedere minder intelligente man of vrouw hun misdaden gaat vergeven omdat ze niet goed genoeg zouden hebben begrepen wat de gevolgen konden zijn, is het hek van de dam. Vergeet niet dat Sibel’s hele verdediging was gebaseerd op het ontoerekeningsvatbaar laten verklaren. Dit is in Indonesie de enige manier om niet veroordeeld te worden. De strategie heeft gefaald, maar wordt nu voortgezet om Nederlandse politici en dus publieke opinie voor het karretje gespannen.

  Nog een noot over de “experts” van reclassering: Over Jan Thomas (psycholoog) en Ron Speijers (of is het Speijring?) is geen enkele informatie te vinden. Reclassering werkt met vrijwilligers ter plaatse en iedereen die zich hiervoor aanbiedt kan in principe een “expert” van hen zijn. Ik weet niet wat voor toetsingscriteria reclassering hanteert voor deze vrijwilligers.

  Ik vind het zeer sociaal van Harry en Jules om zich voor Sibel in te zetten. Maar ik krijg de indruk dat zij zich voor dat karretje hebben laten spannen.
  Ik besef dat ik onvoldoende weet van deze zaak om een oordeel te mogen vellen. Dat doe ik dan ook niet. Maar ik wil wel waarschuwen voor lichtgelovigheid. Want uiteindelijk zijn wij allemaal beinvloedbaar.

  Reactie door KC — zaterdag 8 juli 2006 @ 9.58 uur

 10. Deze Nep Nederlandse lekker laten zitten, echte nederlanders hebben al een naam die slecht genoeg is door het drugsverhandelen, elke keer weer een profilering door de douane door die klootzakken wanneer ik ergens de grens over ga, en je kan “klagen” wat je wil, het is niet zo als de vette Surinamers en Antillianen die hier op Schiphol landen die het recht hebben vrijgevochten van Donner om hun snoepjes en zakgeld bolletjes te mogen importeren to 2 kilo, Dit soort gasten zouden gedwongen moeten worden hun eigen import binnen 2 uur op te eten, waarna ze hopelijk dood omvallen.

  Reactie door Badger — zondag 9 juli 2006 @ 0.20 uur

 11. het is een goede zaak om sibel uit de gevangenis te redden. het feit, dat criminelen misbruik maken van iemands handicap om de dans te ontspringen, dat zegt voor mij al genoeg, hoe diep die criminelen zijn gezonken. heel goed van harry van bommel om voor sibel op te komen.

  Reactie door maayke jong-doppen — maandag 17 juli 2006 @ 14.39 uur

 12. hoi ik vind het heel erg voor sibel ik hoop dat ze de criminelen gepakt worden en dat ze dood gemaakt wordenen dat de meisje van 24 jaar vrij word gelaaten want het is erg dat ze ook nog voor de drugs hadelaren misgebruikt worden en daar na wordt ze opgepak door de politie en dat vind de hele wereld zo erg

  Reactie door emre — dinsdag 12 september 2006 @ 17.10 uur