Voedselberg

Voedsel

Jaarlijks gooien boeren, voedselverwerkende industrie, handelsbedrijven, supermarkten, horeca en consumenten samen ter waarde van ongeveer 3 miljard euro aan voedsel weg. Uit de cijfers blijkt dat Nederlanders het meeste voedsel, ter waarde van circa 2,1 miljard euro per jaar, thuis weggooien. (Nu.nl)

Hij vaart er ongetwijfeld wel bij. Voedsel weggooien was bij ons vroeger een doodzonde. Het zou goed zijn als dat geen oubollig idee werd.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 03 juli 2006 :: 13.10 uur

44 Comments

44 reacties

 1. Onvoorstelbaar!

  Wat een verspilling aan voedsel. Ik hoop er niet veel aan bij te dragen, want ik doe weinig in de compost bak. Terwijl dat niet de ratten ten goede komt.

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 3 juli 2006 @ 13.22 uur

 2. Ik vraag me af wat ik weggooi.
  Ik denk altijd dat het wel meevalt.
  Ik zal er toch eens op letten.

  Reactie door Alexander — maandag 3 juli 2006 @ 13.28 uur

 3. Nu ik er bij stil sta, wij gooien ook wel eens wat weg. Dat is niet geheel onze eigen schuld: (En we bewaren voedsel zoals het hoort)
  Afbakbrood: niet zelden al voor de datum ‘met poes’
  Fruit: wisselende kwaliteit, kan van de ene op de andere dag bedorven zijn, vinden ook wij zonde van het dure geld.
  etc.
  Kortom, door alle gedrukte data, ‘conserverings’middelen, weet men niet meer wat wanneer goed is en heeft te veel voorraad. ‘vroeger’ had men een donkere diepe kelderkast, elke dag de melkboer enz. aan de deur. Consumptie maatschappij = weggooi maatschappij. Ook dus als je dit niet wilt vanwege genoemde voorbeelden.

  Reactie door barrend — maandag 3 juli 2006 @ 13.43 uur

 4. Ik gooi nooit voedsel weg, het gaat de koelkast in, en de volgende dag wordt het weer gegeten tot het op is.
  Mensen die voedsel weggooien, hebben geen respect voor het leed van de miljoenen die nog elke dag hongeren in de wereld.

  Reactie door zout — maandag 3 juli 2006 @ 13.45 uur

 5. Nu Bernanke de $ via het rentewapen voorlopig niet langer wil stutten, gaan de olieboeren een hogere premie vragen voor de drukpers $, de olie gaat m.i. voorlopig naar de 85$,en de goud en zilvermarkt wordt weer interresant.Het is een veeg teken dat de grootste (wereld)oliebron in Saudie-Arabie, welke 7% van de wereldproductie levert, er van de 100 , 37 vaten met water omhoog komen.Als de cijfers in Juli op de NYSE,een beetje gaan tegenvallen, dan gaat het weer in Augustus-September flink bergaf (380-350?).Nogmaals, het is linksom,de rente gaat verder omhoog of rechtsom de $ gaat zakken.De Chinezen,Aziaten en grondstoffenlanden zijn de drukpers economie van Bush zat.Ik hoop dat helicopter Ben zijn naam niet weer bevestigd.Mijn prognose van Nov.2005,dat 2006 een slecht jaar wordt,komt uit!
  Als straks graan,suiker,wijn,mais en sojaderivaten omgezet worden in autobrandstof,en de Chinezen en Aziaten gaan door hun welvaart meer vlees eten,dan gaat dat weggooien van voedsel er gauw vanaf.

  Reactie door maan arkenbosch — maandag 3 juli 2006 @ 14.03 uur

 6. Oók weggegooid eten is “goed voor de markt”
  Domme heilige markt!
  Vrijheid zonder geweten.

  Reactie door Jan Nijman — maandag 3 juli 2006 @ 14.04 uur

 7. Is dit niet een gevolg van het stevige economisch denken? Er zullen ongetwijfeld figuren beter van worden van deze onzin. Denk ik nog niet eens over de landsgrenzen heen: het moet toch voor gebruikers van voedselbanken pijn doen.

  Reactie door Gerard uit het Zuiden — maandag 3 juli 2006 @ 14.06 uur

 8. We moeten alles in het “groot” kopen. Tijdens onze vacanties in Wales viel het ons altijd op dat het heel gewoon was om een halve komkommer of een kwart bloemkool te kopen. Niemand kijkt er van op als je maar twee appels koopt of één sinasappel.Geen zakken met 5 kilo aardappelen,nee,je pakt net zoveel als je nodig hebt.Er ligt keurig een plastic zak waarmee je de aardappelen oppakt! Waarom kan dat hier niet??

  Reactie door Diny — maandag 3 juli 2006 @ 14.17 uur

 9. Heb jij buiten je vakantie om tijd om elke dag naar de supermarkt te gaan dan?Ik niet namelijk.

  Reactie door neve — maandag 3 juli 2006 @ 14.20 uur

 10. Als je ziet wat er bij het doordraaien vernietigd moet worden., Hele containers vers, net geseald spul moet weggegooid worden!

  dit mede om de prijs stabiel te houden.,

  Vind het maar belachelijk en asociaal!

  Reactie door Jansonius — maandag 3 juli 2006 @ 14.20 uur

 11. @+-8 Diny
  HIer kan dat per stuk en deel kopen ook, althans wel op de markt in ons dorp.

  Reactie door barend — maandag 3 juli 2006 @ 14.23 uur

 12. @ 9 neve

  Als ik op vacantie ben ga ik ook niet elke dag naar de supermarkt.Maar we waren ook niet verplicht om grootverpakkingen te kopen.Dat bedoel ik alleen maar.Wat moet ik met een bloemkool waar 5 mensen van kunnen eten,als je maar met z’n tweetjes bent? Dat is verspilling van eten.

  Reactie door Diny — maandag 3 juli 2006 @ 14.27 uur

 13. Liever een link naar de bron.
  (hopelijk niet te lang)
  http://www9.minlnv.nl/servlet/page?_pageid=104&_dad=portal30&_schema=PORTAL30&p_item_id=127201

  “Uit de cijfers in het bijbehorende dossier blijkt…”
  Welk dossier?

  De drie bijlages onderaan zijn onvindbaar.
  Klopt ook wel als ze notfound in de url stoppen.

  Niet om het goed te praten, hoeveel geld gooien we op andere manieren wel niet weg.
  Wat is het percentage weggegooid voedsel?
  Hoeveel gooien we onderweg weg?

  Reactie door Kakel — maandag 3 juli 2006 @ 14.28 uur

 14. @ Diny
  In Nederland ben je toch ook niet verplicht om grootverpakking te kopen? Bij ons kun je bij de lokale groente boer ook gewoon 2 sinaasappels kopen als je dat wil. Trouwens bij sommige supermarkten liggen ook producten speciaal afgestemd op de kleinere gezinnen.

  Reactie door neve — maandag 3 juli 2006 @ 14.41 uur

 15. Uit de Troonrede 2006:

  ” Ook is de Regering voornemens de voedselbanken af te schaffen. In voorkomende gevallen kunnen de voedselcliënten bij de lokale autoriteiten een vuilstortpas aanvragen welke na een zorgvuldige procedure met korting verkregen kunnen worden.
  Regels blijven regels “.

  Reactie door hendrik dieks — maandag 3 juli 2006 @ 14.52 uur

 16. Okay en weer?? wat nu? jullie praten er vol verbazing over maar wat nu? Net als bij Israel blahblah blah blah. okay en dan? je kan echt stellen dat mensen die op dit weblog praten eigenlijk allemaal luchtkastelenbouwers zijn. Er gebeurt helemaal nietssssssss met wat jullie zeggen, er komt nietttsss uit en het doet nietsssssssss. Toch maar een baan nemen?

  Reactie door YekkieSmekBekkie — maandag 3 juli 2006 @ 15.01 uur

 17. @9 en @14, Neve

  Nee, vaak heb je de keus niet.
  8 uur gewerkt -beiden- paar uurtjes in de file gestaan -beiden, maar niet samen.
  Snelle hap, want cursus -wie niet “ambitieus” is,maakt de minste kans om te blijven werken.
  Haast!
  De tijd die “we” over hebben om te leven, de tijd tussen produceren en consumeren, wordt steeds kleiner.
  “We” moeten wel meedoen, anders kunnen we de vaste lasten niet betalen, worden de kinder buitenbeentjes die nergens aan mee doen, of worden gepest, en kunnen we zelf ook al nooit een keer tot de band uitspringen.
  Onze productiviteit is enorm gestegen, onze consumptie ook. Maar er gaan nog steeds maar 24 uren in een dag.
  Haast!
  De vader van ongeduld. En van onwil, onwetendheid en onbenul.
  Haast!
  Nadenken? Waar maak je je druk om, doe toch gewoon mee, je hebt al zo weinig tijd!
  Haast!
  Zo bouwt een steeds krankzinniger wordende maatschappij haar eigen fundament.
  Het fundament van barbarij.

  Reactie door Jan Nijman — maandag 3 juli 2006 @ 15.41 uur

 18. Nijman.kapitaalism is as oud as shit became a word.this is a problem you can not solve alone,,,
  Do you want it?
  Then distance you from bullshit.

  Reactie door gaf — maandag 3 juli 2006 @ 16.25 uur

 19. @16 Toilet duck Je slist een beetje, ook daar kun je aan geholpen worden.

  Reactie door Gandalf — maandag 3 juli 2006 @ 16.57 uur

 20. (16) ,TOCH MAAR EEN BAAN NEMEN,het risico van een baan nemen is dat je mensen zoals jij weleens rijker kunt maken .kan me voorstellen dat er mensen zijn die daar geen zin in hebben !het willen beperken van het weggooien van eten is niet oubollig maar getuigd van rspect voor mensen die het minder hebben .gelukkig hebben daar een middel voor wat over is proppen we in onze kinderen (overgewicht)een beetje opletten met eten kan geen kwaad .

  Reactie door ,texas,henkie — maandag 3 juli 2006 @ 17.07 uur

 21. Prachtig Gandalf, JOUW neem ik in dienst, heb ik een goede dag!

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 3 juli 2006 @ 17.20 uur

 22. Nu zullen jullie dan wel begrijpen, waar Clara Sies van De Voedselbank zich zo over opwindt! De enorme verspilling! Slechts 10% van dit voedsel wordt uitgedeeld via de voedselbanken aan ongeveer 8500 mensen…. Ja, inderdaad een schande. Ook bij mij thuis hoefde ik niet zomaar een boterham weg te gooien en nu nog steeds met ik zuinig met voedsel. Ontdekte zojuist een sinaasappel met op de ene helft al schimmel (door de warmte). Doorgesneden en de andere helft uitgeperst, voordat ook die wordt aangetast. Gelijk opdrinken en weer vocht binnengekregen. Koop voldoende voedsel voor een paar dagen, zodat je weet dat het opgaat. En koop er dan niets meer bij of ga niet opeens een pizza halen. Zet die pizza op de eerste dag nadat al je voedsel op is. Eten weggooien, terwijl in de Derde Wereld mensen letterlijk kreperen van de honger en in ons land er ook mensen en kinderen zijn die honger hebben, is misdadig. Dat vind ik echt.

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 3 juli 2006 @ 17.22 uur

 23. het is niet een forum,.jongens
  eerste schoonmaken dan praten?
  jij,verlies

  Reactie door gaf — maandag 3 juli 2006 @ 17.51 uur

 24. @20 O.K. Ouwe Dirk, waarneer kanikbeginnu !!

  Reactie door Gandalf — maandag 3 juli 2006 @ 18.26 uur

 25. Mijn dochter heeft bij een supermarkt gewerkt. Daar werd per dag zoveel goed voedsel weggegooid, dat er zeker 30 gezinnen ruim van kunnen leven. Ze heeft ze er verscheidene keren op gewezen, maar het mocht niet van het hoofdkantoor. Ze waren verplicht het weg te gooien. Snappen jullie dat nu?
  De voedsel banken schieten als paddestoelen uit de grond en dan kom je bij winkels (LYDL) en die gooien alles maar weg. Wordt zelfs niet bewaard voor een kindereboerderij of varkensfokkerij. Nee gooi maar weg, zelfs de eigen werknemers mogen niks meenemen. Dit is toch geen sociale maatschappij meer.Sorry hoor, maar kan zo kwaad worden over zoveel verspilling en onnadenkendheid.

  Reactie door tineke — maandag 3 juli 2006 @ 18.28 uur

 26. Even rekenen:
  2,1 miljard euro
  7 miljoen huishoudens
  365 dagen per jaar
  Ik kom op een weggooibedrag van 82 cent per huishouden per dag. Ik heb zondag nog een portie gehakt weggegooid omdat dat er niet zo fraai meer uitzag, bleek al over de datum te zijn. Ik had het zaterdag gekocht en vergeten op de datum te kijken. Zo af en toe gebeurt me dat wel eens, en dan heb ik vreselijk de pest in. Gister dus ook 2 á 3 euro de vuilnisbak in, mijn gemiddelde is dus al gehaald tm woensdag.

  Reactie door twijfelaar — maandag 3 juli 2006 @ 18.34 uur

 27. voedzel balken,noemem zij dat

  Reactie door gaf — maandag 3 juli 2006 @ 18.56 uur

 28. Zozo, er wordt weer royaal met complottheorien gestrooid!

  Misschien is het een gekke gedachte, maar zou het (geveinsde) probleem ook bij onszelf kunnen liggen, inplaats van een of andere zondebok?

  Reactie door Jan — maandag 3 juli 2006 @ 19.07 uur

 29. Juist, je moet in de spiegel kijken en jezelf waarnemen inzake je gedrag.
  Dan beslissen of je nog deel wil nemen aan deze onrechtvaardige wereld, en of je als enkeling wilt proberen het verschil uit te maken.
  To be, or not to be.

  Reactie door zout — maandag 3 juli 2006 @ 19.18 uur

 30. Tineke, dat mag allemaal niet meer. Zelfs het doordraaien van tomaten b.v. mag niet meer. Dat MOET allemaal vernietigd worden. Ik woonde destijds in Maassluis en werkte in Hoek van Holland en dat fietste ik. Dan fietste je o.a. langs weilanden, waar bergen en bergen tomaten in lagen. Ook wel paprika’s. Ik heb dan ook jaren elke zomer diverse grote pannen tomatensoep gemaakt van verse tomaten en bewaard in mijn diepvries bij de paprika’s. De dieren vonden het echt niet erg dat ik wat meenam voor mezelf. Er waren meer mensen die dit deden en dat waren mensen met een uitkering en een gezin. Toen het niet meer mocht, konden ook die mensen niet meer ‘s zomers aan verse tomaten komen. Ze waren gewoon te duur in de winkels.
  Nu alles volgens de wetgeving verplicht wordt weggegooid, kan je pas zien hoe groot de verspilling is. Er zijn slimmeriken die proberen nog goed voedsel uit de containers van de supermarkten te vissen, maar tegenwoordig staan die dingen vaak binnen. En niet alleen bij de Lidl. Bij ALLE supermartkten!

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 3 juli 2006 @ 19.55 uur

 31. weet jij ik heb jaren op straat moeten overleven

  Reactie door gaf — maandag 3 juli 2006 @ 20.36 uur

 32. Deze muis lijkt net een asiel zoeker die hier zijn geluk komt zoeken in de afvalberg..

  Reactie door schoenmaker — maandag 3 juli 2006 @ 22.25 uur

 33. Misschien wel eigenwijs, maar kloppen die cijfers wel? Als er per jaar 3 miljard aan voedsel wordt weggegooid, kan ik niet geloven dat van die 3 miljard 2,1 door consumenten wordt weggegooid. Zoals al is geschreven supermarkten kunnen er ook wat van en wat te denken van horecaketens. De laatste weet ik uit eerste hand. Schandalig hoe er bij sommige bedrijven, waarvan ik de naam niet zal opschrijven met eten wordt omgegaan. Mijn dochter heeft gezien hoe kreeften, biefstukken, gebak, fruit in grote hoeveelheden de kieperton in gingen. Waarom? omdat het elke twee uur ververst moest worden. Bizar gewoon. Dit gebeurt niet bij mensen thuis. Daar blijft het hooguit bij een aardappeltje, een paar sneetjes oud brood en vleeswaren die over de datum zijn.

  Reactie door Gerard Lettinck — maandag 3 juli 2006 @ 22.41 uur

 34. Kortom, wat kunnen we eraan doen, zodat nog prima voedsel niet wordt weggegooid en vernietigd, maar bv tegen de halve prijs wordt verkocht?

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 4 juli 2006 @ 8.20 uur

 35. De dag na de uitschakeling van Oranje op het WK werden massaal alle oranje-gerelateerde etenswaren weggegooid. Waarom niet in de aanbieding doen; men koopt het heus wel. Overigens was Alexia die dag jarig dus hadden oranje tompoezen best nog als Alexia tompoezen verkocht kunnen worden. Wat ik bedoel te zeggen is dat de bedrijven erg makkelijk waren weggooien en deze daarbij vaak willens en wetens onbuikbaar maken (denk aan schoonmaakmiddel er over gooien). Ja, de consument gooit te makkelijk voedsel weg. Ik ontken niet dat ik mij daar ook wel eens schuldig aan maak. Ik vind het heel erg om voedsel weg te moeten gooien. Ik weet dat veel mensen er geen seconde bij nadenken en kliko’s vol voedsel nodeloos naar de vuilstort laten gaan. Toch lijken de cijfers me niet helemaal correct. Ik kan me zo slecht voorstellen dat consumenten zoveel meer weggooien dan bedrijven…

  Reactie door Chantal — dinsdag 4 juli 2006 @ 8.51 uur

 36. Als secretaris van Voedselbank Nederland Zuid en notulist van de Federatie van Voedselbanken Nederland wil ik iedereen oproepen om goede voedingsmiddelen aan de voedselbanken in de omgeving te schenken.
  In mijn bestand heb ik nagenoeg alle adressen staan. Kijk anders even op de site en stuur een mail: http://www.voedselbankzuidnederland.nl
  Een extra voordeel van de schenker is dat hij de schenking van de belasting kan aftrekken, maar dat moet niet de hoofdmotivatie zijn.

  Reactie door Els Lemmen — dinsdag 4 juli 2006 @ 10.01 uur

 37. Het is niet vreemd dat er in ons land voedsel weggegooid word. Kijk maar eens naar de houdbaarheidsdatums.
  In de schappen van de winkels ligt vaak voedsel wat eigenlijk al over de datum is en voor een aanbiedingsprijs alsnog verkocht word. Ik ben ook zo iemand die dan denkt dat het produkt de datum vandaag verloopt maar toch insla omdat het nu voordeliger is. Het is moeilijk voor je als de supermarkten zo met alle voedsel omgaan. Maar het is een middel van de supermarkten om de mensen met een kleine portomonee toch die dag wat lekkers op tafel te kunnen laten zetten.
  Ikzelf bewaar helaas voedsel veel en veel te lang. Ik haal produkten uit mijn kasten dat ver over de datum is omdat ik vaak denk dat het nog wel te gebruiken is. Dat komt omdat ik niet gewend ben om snel voedsel weg te gooien. En dan krijg ik moppers van familie van me dat ik voedsel veel en veel te lang bewaar, dat ik dat absoluut niet meer mag eten. Zo als ik het doe gaat het ook in verschillende huishoudens.
  Je moet goed op de datums letten voordat je een nieuw produkt koopt.
  Ook dat is een probleem dat in meerdere huishoudens speelt.

  Reactie door Paula Buisman — dinsdag 4 juli 2006 @ 10.24 uur

 38. @22, @30 Veel herkenningspunten, overwe-
  gingen en conclusies die ik volledig in de
  praktijk kan onderschrijven. Ben ook groot
  gebracht na de oorlog, waarbij er gezinnen
  waren die genoten van de ‘voedselbonnen’en
  soms meer te eten kregen, dan vóór die W.O.
  Na de oorlog hoorde je dan als je je bord
  niet leeg at: “in de oorlog zou je ernaar
  gesnakt hebben” (In die tijd was nog niet
  bekend dat je misselijk kon zijn van ‘be-
  stralingen’ en ik had er wel zeker 6 ge-
  kregen en mijn moeder kreeg een loodschort
  voor, week niet van mij toen ik 6 was!).

  De bestralingen werden ‘door de neus’ver-
  richt, zonder verdoving….)Ja, de blokkade
  werd opgeheven en genezing geschiedde en de
  andere handycap werd een levenslang mee
  leren leven. Wat ik toen ervoor en erna
  leerde was beter te kunnen zien dan horen en zou mijn leven anderszins volkomen ver-
  rijken. Zoals anderen dat ook ondervinden,
  nl. wie niet goed kan zien, leert gaandeweg
  beter te horen en subtieler te luisteren.
  Beiden dragen risico’s in zich en leren,
  net zoals mensen met andere (al dan niet ook aangeboren) afwijkingen gebruik te ma-
  ken van hun mogelijkheden en niet hun onmo-
  gelijkheden te benadrukken; echter de buitenwereld mag best wel eens horen dat er
  ongemakken aan kleven en wat meer inlevings
  vermogen aan de dag leggen.

  Geestelijk onvermogen is niet altijd direct
  te doorzien en te traceren op betrouwbaar-
  heid voor wat het teweeg kan brengen bij
  mensen zelf en/of hun slachtoffers, een
  berg geestelijk voedsel reikt internet aan,
  maar een overcompleet niet verder gekanali-
  seerd en daar lijkt hoe langer hoe meer ook
  noodzaak toe.

  Mensen zijn net als voedsel, het kan er nog
  heel betrouwbaar uitzien en het rottings-
  proces heeft al een aanvang genomen, maar
  nog net niet zichtbaar en ook niet zelden
  levensgevaarlijk voor wat het aanricht.
  De tomaten etc. bloemen liggen dan al in de
  sloot, de mensen, die zie je niet, die lig-
  elders al in de goot,helemaal doorgedraaid!

  Reactie door Madelief — dinsdag 4 juli 2006 @ 11.41 uur

 39. Ik heb als uitzendkracht bij partyservices vaak in de snertpot gekeken en ik heb gezien dat wat er ook wordt weggeflikkerd aan gaaf eten, de Hollanders nooit te beroerd zijn om halve flessen wijn en staarten jajem door het putje te gieten, dat zuipen feestgevers & personeel liever zelf op, of bewaart men in petflessen. Ook bier voorbij de houdbaarheidsdatum wordt nóóit doorgespoeld.
  Zo zuinig is men hier dan ook wel weer als om drank gaat. (in tegenstelling tot Belgen en Fransen)

  Reactie door Emiel — dinsdag 4 juli 2006 @ 12.57 uur

 40. Ik heb een tijdje bij een bedrijf waar kant-en-klaar maaltijden gemaakt worden gewerkt. Schandalig wat daar allemaal weggegooid wordt aan eten. Bijvoorbeeld als een bakje net niet goed geseald wordt (waarom niet opniew verpakken) of als 1 van de producten op is (bv het vlees), gaat de rest (40 kg aardappelen en 40 kg groente is meer regel dan uitzondering) allemaal de ton in. Je moest eens weten hoeveel mensen een maand kunnen eten van wat er daar op een dag weggegooid wordt. Schandalig gewoon! Waarom doen ze daar eigenlijk niets aan…
  Desnoods gooi je alles in een koelcel en stuur je 1x per maand een koelwagen naar een land waar ze niets te eten hebben, bijvoorbeeld, of maak je de armen in de regio gelukkig…

  Reactie door Erwin Wessels — dinsdag 4 juli 2006 @ 13.42 uur

 41. voedsel weggooien,…..is de prijs van dat voedsel kunstmatig hoog houden.

  Reactie door zout — dinsdag 4 juli 2006 @ 21.19 uur

 42. het is indrdaad om te zorgen dat er winst gemaakt kan worden : het creeeren van krapte in de economie :

  Reactie door fred — woensdag 5 juli 2006 @ 10.52 uur

 43. @ 42
  fred ,
  jammer genoeg zo gaat het nu.
  En resto du coeur(1986) ,ken ik ook.
  En het opstichter ook.
  Nu is het een bono geworden,terwijl hij dood is,Gaat het G8 mee.
  Daar heb ik allen slecht woorden voor

  Reactie door gaf — woensdag 5 juli 2006 @ 17.18 uur

 44. het zou niet moeten kunnen om voedsel zomaar weg te gooien, terwijl er een hoop mensen blij mee zullen zijn. als je ook ziet, hoeveel hongersnood er is in afrika,dan zou er eigenlijk een organisatie moeten komen, die dat voedsel ingevroren naar die landen moeten brengen. hier in de westerse wereld is er een overvloed aan eten. dat kan best beter verdeeld worden over de armen.dat is nog altijd beter dan weggooien, of het moet echt bedorven zijn.

  Reactie door maayke jong-doppen — dinsdag 18 juli 2006 @ 15.59 uur