Het Huis der Historie komt er

Vorige week sprak de Tweede Kamer over de wenselijkheid van een Huis van de Geschiedenis.

Hoewel het kabinet er weinig in zag, dienden de meeste fracties gezamenlijk een motie in. Die is gisteren met een overgrote meerderheid in de Kamer aangenomen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 08 juli 2006 :: 14.51 uur

38 Comments

38 reacties

 1. Gelukkig, is mijn eerste reactie.

  Voor het reces er toch nog gekomen.

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 8 juli 2006 @ 14.56 uur

 2. Hier wordt geschiedenis geschreven.

  Reactie door schoenmaker — zaterdag 8 juli 2006 @ 15.24 uur

 3. Eén mens is géén mens !
  Wij vormen elkaar tot de mensheid in dit kosmische bestaan !
  Onze toekomst is de geschiedenis !
  Ons heden is de ultimiteit van de evolutie !
  ‘t Tij doet Alles keren !

  Reactie door Lezer — zaterdag 8 juli 2006 @ 15.24 uur

 4. Zou er in dat huis ook plaats zijn voor een bundeltje historisch wrakhout.

  Je bedoelde het niet zo maar je opmerking kwam aan als verbaal ‘Wapen van Oss’.
  O jee, alweer historie :)

  Reactie door Cees — zaterdag 8 juli 2006 @ 15.30 uur

 5. Jan…PRIMA WERK !! Geschiedenis plaatst alles en bepaalt je handelen in deze tijd..als je de historie maar..ziet..en respecteert..en ernaar handelt. Je ziet het juist dat je verbanden moet zien met heden en verleden..huis komt er ! Perfect

  Reactie door eric — zaterdag 8 juli 2006 @ 16.28 uur

 6. Trouwens..kan Van As van LPF ook in het huis komen..waarschijnlijk wel,he..vanaf 22 november is er plaats in het huis.

  Reactie door eric — zaterdag 8 juli 2006 @ 16.29 uur

 7. @6, Eric,

  Van As komt in de ontvagsthal; om je jas aan op te hangen. :)

  Reactie door J3roen — zaterdag 8 juli 2006 @ 16.45 uur

 8. @6, Eric,

  Heb je de website van Van As al eens gezien? Zorg dat je geluid aanstaat! Van As heeft een heel klein beetje last van grootheidswaanzin…

  http://www.gerardvanas.nl/

  Reactie door J3roen — zaterdag 8 juli 2006 @ 17.05 uur

 9. Fijn Jan!Het heeft even geduurd vóór je de kamer meekreeg maar nu komt het er in ieder geval!

  Reactie door Diny — zaterdag 8 juli 2006 @ 17.06 uur

 10. Als ik het optreden van Jan vergelijk met die van de overige kamerleden/fractievoorzitters, dan steekt hij er met kop en schouders bovenuit.
  Ik bespeur respect, maar daarnaast ook vrees voor Jan.
  Ik heb de indruk dat men een directe confrontatie met hem liever uit de weg gaat.
  Dit omdat men wel weet dat wanneer Jan voluit zou gaan ze geen partij voor hem zijn.
  Hij prikt dwars door alle leugens en gekonkel heen!
  Jan moet nu echt een mediaoffensief opstarten.
  Laat ze maar met de billen bloot gaan!!
  Tegen de onmiskenbare feiten zijn ze toch niet opgewassen, hoe vaak ze ook maar blijven reciteren dat het zo goed gaat in en met Nederland.
  Go Jan Go!!

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 8 juli 2006 @ 17.18 uur

 11. Excuses reactie 10 had geplaatst moeten worden op ander topic

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 8 juli 2006 @ 17.20 uur

 12. Heel goed, want ‘t is juist leuk en interessant en leerzaam. De geschiedenis mag nooit verloren gaan.

  Reactie door Anneke — zaterdag 8 juli 2006 @ 17.21 uur

 13. Zo hartstikke fijn. Is er in ieder geval toch wat bereikt gisteren. And for the record: Jan je was geweldig gisteren!

  Reactie door Anthony — zaterdag 8 juli 2006 @ 18.12 uur

 14. Kan er dan in dat huis van historie opgenomen worden hoe ASOCIAAL DIT ROTkabinet wel niet is? Ik heb nog nooit zo’n stelletje amateur toneelspelers gezien. Elkaar helpen, onderonsjes, elkaar kietelen en helpen , elkaar voordeeltjes gunnen en populistische statements voeren.

  Ik voel me MISBRUIKT, VERTRAPT ÉN OPGELICHT DOOR DIT KABINET. Het is maar dat u het weet Mijnheer Marijnissen. Leg dit stukje eens voor aan Hare Koninklijke Hoogheid , Beatrix, of aan zijne doorluchtige megalomanische premier Balkenende?

  Jan, Ik kan niet meer! Ik hoop dat dit stukje ook in dat museum terecht komt.

  Maar ik vrees het erger. En ik ben bloedserieus: als er een balkie IV komt, verkoop ik alles wat ik heb , en vertrek ik uit dit land …. ver weg, ver weg van alles dat europa heet, bekrrrrrrrrrrompenheid tot op het bot. Dit is geen sociaal land. Bekrompen geesten aan het hoofd, en van alles wordt er niets beloofd. Al te goed is buurmans gek, zei mijn grootvader al.

  Maar goed, wellicht om deze blunder ook in dat museum op te slaan……

  Het is nu een week v o o r een hittegolf, die door deskundigen voorspeld wordt, met als gevolg smog!

  Hare grijzerige opstekerigheid Peijs, doet niets voor ons cara patienten.

  Ik weet niet hoe u het gisteren is vergaan, en hoe het u nu vergaat. Mijn luchtwegen zaten vol slijm afgelopen week, mijn keel doet nog zeer en voelt nog steeds aan als schuurpapier, de liters slijm kon ik niet verwerken, mijn neus zit dicht, mijn ogen waren vuurrood en jeukten, mijn huid brandde, mijn slijmvliezen waren overbelast, mijn buis van Eustachius jeukte, ik kreeg bijna geen lucht meer, ik kon bijna niet meer uitademen, zit aan de pufjes, en rond ioniserende luchtfilters en ventilators en kon niets meer met die smog.Het is dan ook noodzaak voor mij leeuwendeel van zo’n dag te liggen onder het geronk van diverse ventilatoren, omdat een ander zo nodig 100 meter moet rijden in een auto. En ik van een bijstand geen airco kan betalen, laat staan de stroomrekening die zo’n ding oplevert. Mijn nachten zijn vreselijk geweest. Buiten het feit dat je al niet kunst slapen van de warmte letterlijk s n a k k e n naar lucht, omdat er een grote groep mensen te dom, te egoistisch en te beroerd is om vrij te nemen of te gaan fietsen, of gewoon werk dichtbij huis te zoeken.
  Waar ik last van had? Smog. En met mij vele mensen, die niet gehoord worden. 7 mensen in mijn omgeving, in de straat, die geen cara patiënt zijn hadden er al erg last van… kun je nagaan.

  Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu moeten op zo’n dag daarom dan ook zware inspanningen in de buitenlucht zoveel mogelijk worden vermeden, en al die mensen die MOETEN werken van ‘pre’mier BALKENENDE, ondanks dat zij ziek zijn? en moet men, als dit kan in de middag en vroege avond binnen blijven. De wereld op zijn kop: met maatregelen op de max. snelheid had dit niet gehoeven.
  Daarom moet er NU voor VOLGENDE week al een snelheidslimiet komen!

  In plaats van de maximumsnelheid te verlagen koos deze regering 2 dagen achtereen niet alleen mensen met chronische ziekten, maar nu ook redelijk gezonde mensen, letterlijk van benauwdheid te laten stikken.

  Tevens komen per district onze colleges van burgermeesters en wethouders niet in opstand en tot actie rond de snelwegen en binnenstad om in ieder geval hier de uitstoot te verminderen, en te denken aan de inwoners van haar stad.

  Zeker in de binnenstad, blijven door de compacte, hoge bouw vele dampen hangen. De lucht stinkt er gewoon naar diesel en benzine. Ramen zijn vies binnen een halve dag. Zwarte drap komt naar beneden als je de ramen wast. “zo goed is ons milieubeleid, en zo erg is het allemaal nog niet”….
  De ramen spreken een ander verhaal dan de sprookjesverhalen die ons ministerie ons wijs probeert te maken!.

  De concentraties van fijnstof en andersoortige verontreinigende uitlaatgassen overschreden meerdere dagen de norm van 180 microgram per kubieke meter op ernstige wijze.

  Deze aanhoudend hoge temperaturen en grote zonintensiteit leiden na zo’n 3 dagen tot ernstige smog. Bij het huidige level van matige smog treedt al benauwdheid, en voor chronisch zieken: zeer ernstige benauwdheid op, evenals ernstige luchtwegklachten, irritatie van ogen, neus en keel, en zware hoofdpijn.

  ‘Smog’ is een samentrekking van ‘smoke’ (rook) en ‘fog’ (mist). Het is een ernstig verhoogde luchtverontreiniging, dat wordt veroorzaakt door hoge concentraties fijn stof, stikstofdioxide en zwaveldioxide, welke uitgestoten wordt door het verkeer. M.a.w. je ademt pure gif in, vanwege de domheid van anderen.

  Wanneer smog optreedt, kunnen op grond van Europese richtlijnen tijdelijke maatregelen worden genomen om de schadelijke gezondheidseffecten te verminderen. De snelheidslimiet van 90 kilometer op de snelwegen die gisteren in België van kracht werd, loopt daarop vooruit. Daar wordt vandaag al ernstige smog verwacht.

  De Belgische snelheidslimiet heeft alleen zin als Nederland en daartoe ook zouden overgaan..

  Maar volgens het ministerie van Verkeer, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) weegt vermindering van uitstoot dan niet op tegen de economische en maatschappelijke kosten. Alsof mijn adem minder belangrijk is dan het geld van die rijke mumzels!

  Met ander woorden zegt hare grijzerigheid Peys, dat mensen met een chronische ziekte letterlijk mogen stikken. Daarbij komt er niemand op voor deze groep mensen.
  ‘Het is belangrijker dat iedereen weet wat te doen om gezondheidsschade te voorkomen’.

  Dat is het antwoord dat onze regering geeft.

  Een kwestie van een druk op de kilometerwijzerknop en de max. snelheid verlagen of een verbod op het gebruik van meer auto’s per adres, is voor hare grijzerigheid Peys, te veel gevraagd.

  Nederland laat mensen letterlijk stikken. En hier in Utrecht, doet men er niets aan om de uitstoot van het verkeer in de stad te minderen.

  Schandalig!

  Wij mogen stikken, en een ander ontneemt ons de vrijheid, vanwege hun mobiele vrijheid. De omgekeerde wereld dus!

  Gemeentebesturen, hier een oproep om afsluiting van doorgaand particulier verkeer in de binnenstad en randwijken.

  Als u dit doet dan zal de concentratie stikstofoxiden gemiddeld 36 procent lager uitkomen..

  In Utrecht is de luchtkwaliteit onvoldoende. Zeer ziektemakend: zo heeft het Milieu en Natuur Planbureau nieuwe cijfers onder ogen gebracht, dan die al bekend waren. Becijferd is dat in Nederland jaarlijks 18.000 mensen door luchtvervuiling tot tien jaar eerder overlijden.

  Autoluwe of vrije binnensteden zijn een goed middel om de luchtkwaliteit te verbeteren. In het buitenland is het de gewoonste zaak van de wereld. Waarom hier dan niet? Of willen wij doorgaan met ons economisch fascisme, en de armen, de zwakkeren en de zieken, letterlijk en figuurlijk laten stikken?

  De roetfilters op auto’s en bussen werken niet omdat de temperatuur in de uitlaat te laag is. Bij een te lage temperatuur slibt de roetopvanger snel dicht. Binnen een korte tijd werkt het filter niet meer. Dit blijkt uit een onderzoek van het energie-instituut Senternovem in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

  De overheid weet dit al sinds 2004. Desondanks wil staatssecretaris Van Geel (Milieu) nog steeds dat personenauto’s en bedrijfswagens die op diesel rijden een filter krijgen. De filters werken echter alleen als er kostenverhogende technische foefjes worden toegevoegd, zoals een klep die de hoeveelheid lucht naar de motor beperkt.

  Staatssecretaris Van Geel trok vorig jaar 300 miljoen euro uit om naast bussen en vuilnisauto’s ook taxi’s en bestelwagens van een roetfilter te laten voorzien. De techniek is sinds die tijd niet veranderd. Wetenschapper Dankers vreest dat de subsidiemiljoenen weggegooid geld zijn. Uiteindelijk krijgt het roetfilter dan de schuld, terwijl het eigenlijk de politiek is die te snel een oplossing heeft willen zien voor de luchtproblematiek waar we mee zitten.’’

  Het ministerie van VROM is bekend met de studie van Senternovem, ‘maar we denken toch dat voor veel auto’s een roetfilter een goede oplossing is’, zegt een woordvoerder.

  Informatieve sites:

  http://www.fietsnaarjewerk.nl
  http://www.weekvandevooruitgang.nl
  http://www.milieudefensie.nl
  http://www.net.org/cleanair/health/

  http://www.arb.ca.gov/html/brochure/50things.htm

  http://www.provincie-utrecht.nl/prvutr/internet/milieu.nsf/all/2?opendocument

  http://www.pelikaanstraat.nl/html/pers/pers.htm

  De lucht is zo vuil als continu zitten in 17 gerookte sigaretten per dag!!

  Dat schijnt iedereen maar normaal te vinden en wordt niets aan gedaan, wordt niet aan gedacht!!!

  Maar als Jan met de Pet 5 sigaretjes met een glaasje wijn per dag wil roken, om ’s avonds te ontspannen, moet, hij krom liggen om een pakje sigaretten te kopen. En kan hij in de toekomst een probleem met zijn verzekeringen krijgen!!!!!!
  De mensen die nu zo’n grote mond over rokers hebben,

  moeten hun auto maar verplicht laten staan!

  Mensen: wordt wakker: dit is de wereld op zijn kop!
  Leo, D.

  Reactie door Dikke Leo — zaterdag 8 juli 2006 @ 19.09 uur

 15. Is geschiedenis niet het vak van het herhalen van fouten? Of beter gezegd: Geschiedenis het vak van de pure cirkelredenering. We willen bereiken dat we leren van onze fouten. Schei toch uit. De wereld wordt er alleen maar slechter van. Oftewel de wereld draait gewoon door.

  Reactie door jojo — zaterdag 8 juli 2006 @ 19.36 uur

 16. Geweldig!

  Het is nu een kwestie van het zoeken naar de juiste locatie. Heb gisteren in een
  uitgebreide brief (per mail) aan o.a. Jan
  en de heer Verhagen daar de Amsterdamse
  Beurs van Berlage voor te gebruiken.
  Deze komt over 2 jaar vrij omdat dan het
  mandaat van de huidige beheerstichting
  afloopt. Voordelen: hoeft weinig aan
  verbouwd te worden (mag ook niet wegens
  monumentenstatus), reeds conferentiezaal,
  scholingszalen, ruimte voor historische
  concerten, uitgebreide expositieruimte
  en zeer grote kelder ën zolderruimte
  aanwezig. Bovendien is het gebouw door haar architectuur en eigen geschiedenis al
  historisch en aantrekkelijk voor de hele
  bevolking te noemen.
  Ik zal geen betere locatie voor het huis
  der historie kunnen bedenken!

  Zo’n instituut moet er natuurlijk echt komen om verdere achteruitgang in historisch bewustzijn te voorkomen. Zoals
  denken dat de Middeleeuwen tot ca 1914
  geweest zijn of dat Hair iets te doen had
  met de pruikentijd (tijdens de middeleeuwen?) Het meest debiele wat ik
  gehoord heb is dat ons land ergens midden
  in de middellandse zee ligt!
  Sja, en als je de ontwikkeling van de
  renaichance, verlichting en romatiek niet
  kent hoe moet je onze samenleving dan
  kunnen beoordelen. Om maar te zwijgen over
  het kolonialisme en WO 2.

  Gelukkig komen er ook steeds meer populaire geschiedenisprogrammas zoals
  “andere tijden” en “villa historica”

  Reactie door Peter van der Klein — zaterdag 8 juli 2006 @ 20.54 uur

 17. 14

  excuseer: moet natuurlijk zijn:
  VOORGESTELD daar de Amsterdamse Beurs van
  Berlage etc.

  Reactie door Peter van der Klein — zaterdag 8 juli 2006 @ 20.56 uur

 18. proficiat jan .maar wat gaan we met wouter doen?

  Reactie door ,texas,henkie — zaterdag 8 juli 2006 @ 22.26 uur

 19. Huis van de Geschiedenis met slachtoffer cijfers en plaatjes van Marx, Engels, Lenin, Stalin, Ulbricht, Honecker, Pol Pot, Mao, Ho Chi Min, Pa en Zoon Kim Il Yung, Gortzak en Markus Bakker moeten ze naast het Anna Frank huis bouwen en er een dubbel kaartje voor verkopen.

  Reactie door Badger — zondag 9 juli 2006 @ 0.29 uur

 20. @19 Badger

  Wie doet hier nu wie de das om denk je?
  Je weet van gekkigheid niet meer wat of je moet verzinnen, er bij denkt te moeten slepen?
  Zaken door elkaar heen halen, misbruiken, om stemming te maken illustreert nou niet bepaald kennis van zaken of vermogen tot juist duiden…

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 9 juli 2006 @ 0.59 uur

 21. @6 J3roen:

  Bedankt voor de informatie! Ik heb gekeken en geluisterd!! Ik werd er misselijk van!!
  Hoe kleiner de mens, hoe groter de waan.

  Reactie door Gloria — zondag 9 juli 2006 @ 1.02 uur

 22. Moet natuurlijk zijn: @8 J3roen!!
  Kom op, allemaal naar die site!! Lachuhhh.

  Reactie door Gloria — zondag 9 juli 2006 @ 1.12 uur

 23. SP….
  Hummmmmmmmmm!

  Reactie door gaf — zondag 9 juli 2006 @ 1.15 uur

 24. Wattenstaafie ken je geschiedenis, met elkaar hebben die gasten meer dan 100 miljoen mensen omgebracht, door vermoorden, uithongeren, naar de Gulag, in een heropvoedings kamp, of op “diversity training”
  Jammer He?!

  Reactie door Badger — zondag 9 juli 2006 @ 1.19 uur

 25. @23 Badger
  Zeker jammer dat ik gelijk blijk te hebben met wat ik eerder schreef nl. het door jouw:

  ‘Zaken door elkaar heen halen, misbruiken, om stemming te maken illustreert nou niet bepaald kennis van zaken of vermogen tot juist duiden…

  Het gaat hier toch om het Nationaal Historisch Museum als ik me niet vergis?!

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 9 juli 2006 @ 1.36 uur

 26. Eindelijk zal tijd worden, het hoort gewoon bij een land.

  Reactie door Harry Sangers — zondag 9 juli 2006 @ 2.50 uur

 27. #14
  niet roken dikke leo = stout, en neem de fiets maak een ritje naat het Panbos in Huis ter Heide, lekker in de frisse lucht, of fiets eens langs Bunnik naar Wijk bij Duurstede en terug goed voor je gezondheid, tijd heb je genoeg je zit in de bijstand, misschien val je nog wat af ook.
  Waarom moet jou cara geschiedenis ook in het Nederlandse geschiedenis huis?

  Reactie door Badger — zondag 9 juli 2006 @ 3.40 uur

 28. Gefeliciteerd Jan ik heb in het NRC gelezen hoeveel weerstand er nog was uit bepaalde hoeken, mijn complimenten.

  Reactie door Henny — zondag 9 juli 2006 @ 8.14 uur

 29. Het pesterige, treiterige teneur in de on-dergrond van jouw bijdragen beperken je in
  de communicatie met anderen. In de histo-rie van dit huis zal je te boek staan als
  iemand die geen begrip heeft voor het wél-
  zijn van dé mens. Geen gevoel voor de zich
  gebroken voelende mens die zich gekweld af-
  vraagt of ook zijn léven, en dat tevens
  illustreert in een voorbeeld voor honderd-
  duizenden ánderen, wel naar waarheid zal
  worden opgetekend: de waarheid over de on-
  zuivere lucht in Nederland en omringende
  landen, een klachtenpatroon waarop moeilijk
  vat is te krijgen en in de lucht blijft
  hangen, zolang het niet grondig openlijk
  erkend wordt. De herkenning ervan door Leo,
  omdat hij dat aan den lijve ondervindt en
  ook ik, die nog géén patiënt in die catego-
  rie is, kan zijn bevindingen ter plekke ge-
  heel bevestigen, is nu zijn grootste zorg
  en ja Badger de ‘luchtverontreiniging’ op
  menig gebied in Nederland moet een keer
  grondig worden aangepakt en absoluut goed
  worden beschreven onderbouwd met rapporten
  waarin uitvoerig bewijsmateriaal wordt opge
  nomen ook in het Huis der Historie!!
  De door jouzelf ingebrachte alias zal je
  zeker ook nog eens de das omdoen en hier
  leg je er dus al in beginsel geen eer mee
  in maar illustreert jouw zelfanalyse, het
  soort waartoe je je aangetrokken voelt.
  Ga dat dan onder jouws gelijken opzoeken
  want hier is er géén plaats voor, snap je,
  badger-mens?

  Reactie door Madelief — zondag 9 juli 2006 @ 9.23 uur

 30. 14 Dikke Leo

  Ik sta helemaal achter je betoog.

  Ook ik heb een aantal dagen met zware hoofdpijn, benauwdheid en opgezwollen slijmvliezen rondgelopen, heb flink wat neusspray moeten inhaleren om wat meer lucht te krijgen, ook al niet erg bevoordelijk voor mijn hartklachten.

  Inderdaad trekt dit kabinet zich niets aan van mensen die met dergelijke klachten rondlopen.

  Veel auto`s moeten zich blijven verplaatsen en het wegennet wordt als maar groter en wegen steeds breder.

  Mensen moeten een steeds grotere afstand afleggen om heen en terug naar hun werk te rijden, het openbaarvervoer is niet gratis en wel te duur.

  Nederland is klein en voor elke weg wordt nooit een aantal hectare groen geplaatst.

  Maar de economie moet groeien, meer mensen aan het werk en er moeten enorme winsten gemaakt worden, anders kunnen de giganische salarissen ook niet meer betaald worden en kan men niet meer in een nog grote auto, die nog meer vervuild rijden.

  We weten het al eeuwen, het individu is ondergeschikt aan de mark, aan de groei van de economie en aan de winst die gemaakt moet worden.

  Zij die al ziek zijn zijn ondergeschikt aan het verzekeringssysteem en dat betekend ook nog eens, dat je meer betaald als gezonden.

  Deze regering maakt mensen ziek en verlangd vervolgens, dat zij meer ziektenkosten maken dan een gezond mens, ook al betekend dat nog meer armoed dan er al was.

  Aan een ziek of oud mens heb je weinig als winst en groei boven welzijn en eerlijk delen, in het vaandel staat.

  Het resultaat zal zijn, zieken worden steeds zieker en de levensverwachting daalt aanzienlijk.

  Maar dat lost ook weer een hoop problemen op, denk aan de vergrijzing en de kostte besparende ziektenkosten.

  Evengoed een vrolijke dag toe gewenst.

  Ondertussen geniet ik al van een simpel regenbuitje, dat alle stof wegspoeld voor even.

  Reactie door e.krul — zondag 9 juli 2006 @ 10.57 uur

 31. Ik ben helemaal niet blij met een populististisch nationalistisch propagandabolwerk. Het is weer zeer dom van de SP om te denken dat staatsgeschiedenis (middels een medium gefinancierd door de staat) het kan opnemen tegen dé geschiedenis.
  Wie wordt directeur, wie de curatoren? Wie komen er in het bestuur? Laten we dat eerst maar eens afwachten voordat we gaan juichen.

  Reactie door Sonja — zondag 9 juli 2006 @ 14.28 uur

 32. In ons land bestaan al genoeg subsidie (uit belasting geld) vretenden instancies en organizaties.
  Niet nog een “Museum” er bij waar de PC goegemeenten met “make believe” baantjes wel even gaat voorschrijven hoe de geschiedenis van dit deel van Europa in elkaar stak.

  Reactie door Hawkey — zondag 9 juli 2006 @ 21.28 uur

 33. Huis der historie prima. Maar gaan we dan de echte historie laten zien? Dus geen Karel de Grote in Nijmegen. Geen Bonifatius in Dokkum etc.

  Graag echte historie en geen gefantaseerde.

  Reactie door Jan Pruimboom — zondag 9 juli 2006 @ 22.11 uur

 34. Net als jij misschien Eleonora, voel ik me
  opgenomen in het leger der ‘gedupeerden’,
  dat in ons, en duizenden met ons, gewoon
  betekent: “op de plaats rust, gééft acht”!

  Met vereende krachten kunnen we niet anders
  dan overeind komen om terecht voor iemand
  van die heel grote groep toch trachten ons
  nek even uit te steken, de hersens te laten
  werken en de handjes wapperen over het toet
  senbord, kwaad geworden om zoveel onbegrip
  voor mensen die helemaal niet meer weten
  waar nog ooit ‘gerechtigheid’ vandaan moet
  komen.

  Mensen met kritiek waar schouderophalende
  minachting vanuit gaat, mensen met een grote mond, maar niet het lef om voor de
  SP te willen stemmen. Hard gelach voor de
  werkers hier achter de schermen die mét mo-
  ties én stémmen tellen, zowel binnen als
  buiten de kamer kunnen b e w ij z e n waarin zij gepoogd hebben verbeteringen tot
  stand te brengen en met leedwezen moeten
  aanzien dat hun voorstellen net niet bereikt werden, ook al omdat er te weinig
  anderen zich solidair met hen opstelden.

  Echter zodra het onheil de portemonnee raakt komen ‘rijk’ én ‘arm’ allebei in be-
  weging. Dan lijkt elke vorm van mededogen
  en tolerantie uit de wereld weg te vloeien.
  Als individu én als massa raken we de kata-
  lysator kwijt die feitelijk maar één naam
  mag hebben: solidariteit!

  Met een grote mond aan de kant de’stuurman’
  uithangen is zo’n kunst niet, maar STEMMEN
  op de figuren die althans bezig zijn daad-
  werkelijk hun leven in te zetten voor de
  naasten, ook al zullen zij wel eens inschat
  tingsfouten maken, is toch de dáád die de
  Nederlandse burger kan toevoegen aan het
  mee willen denken (en dan dus óók doen)over
  politiek! Het geschreeuw aan de kant ben ik
  goed beu, het méé willen regeren moet toch
  althans de léf van het individu zijn om te
  WILLEN gáán STEMMEN.

  Sterkte vandaag Eleonora, wij stemmen al en
  meer dan dat, nu nog mensen zover zien te
  krijgen, dat ze snappen dat een grote mond,
  gecombineerd met een daad te stellen, ze dus nog móndiger zal maken, dan schrijven ook zij met ons geschiedenis…. en kunnen
  het gevoel krijgen méé gewerkt te hebben
  aan het ten goéde veranderen.
  Vriendelijke groet, Madelief.

  Reactie door Madelief — maandag 10 juli 2006 @ 11.09 uur

 35. Oh ja, vergeet ik het toch nog:
  Als je weer een pietsie op krachten bent,
  nu natuurlijk nog niet want de ‘terugslag’
  laat zich bij jou waarschijnlijk ook heel
  duidelijk vertalen in een futloos gevoel,
  komt er dan weer zo’n mooi gedichtje nav
  het nieuwste speeltje dat Nederland zich
  lijkt te hebben aangeschaft, niet de JSF,
  maar nu de nieuwste versie: de MP-3 speler!
  Want nog enkele maandjes en zijn we toe
  aan de allernieuwste versie MP-4, maar die
  zal dan toch hoop ik wel een ándere naam
  hebben, maar… uh… uh… toch ook een ánder jasje?
  De stuurman die ‘schoon schip’ moest maken
  lijkt aan wal te staan, maar daarin kan
  de kiezer zich wel eens vergissen, want de
  ‘peilingen’ die hij deed, komen ooit nog in
  dit logboek uitvoerig ter sprake en zullen
  volstrekt ánders blijken te zijn, dan wat
  de burger nu zou moeten geloven.
  ” In dat opzicht is het verkiezingsgeneuzel
  al weer begonnen ” zei mij ooit iemand, die
  zeer hoog te paard was gezeten, en kreeg
  nadien verschillende keren gelijk!.
  Kan ik je al op weg helpen Eleonora,
  ‘drie grote kleutertjes die woonden in
  Den Haag, drie grote kleutertjes regeerden
  in den Haag…op een mo – ho – ho – ho – ho-je dag in november’. Groetjes Madelief.

  Reactie door Madelief — maandag 10 juli 2006 @ 11.28 uur

 36. Gefeliciteerd, Jan Marijnissen en Maxime Verhagen ! Een uitstekend voorstel, waar jullie ook de hand in mogen hebben wat betreft de invulling ervan.

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — maandag 10 juli 2006 @ 16.49 uur

 37. Jan,

  Ik ben zeer te spreken hierover.
  Vooral het misplaatste nationalistische gezeur vanuit rechtse hoeken en het gezemel over het idiote ‘oranjegevoel’ hebben mij ervan overtuigd hoezeer het belangrijk is dat er aandacht besteed wordt aan de echt Nederlandse identiteit.

  Leren van de geschiedenis opdat we fouten niet vaker begaan is zo belangrijk.
  En behalve dat historische kennis nuttig is, is het ook veel leuker dan andere wtenschappen.

  Historie leeft en staat immer open voor debat.
  Vele Nederlanders hebben de afgelopen 500 jaar goede en foute dingen gedaan die ons land hebben gemaakt zoals het nu is.
  Daar moeten we vaker bij stil staan.

  Bedankt Jan, voor je inzet.
  Groet, Michiel Coolen

  Reactie door Kingsnake — vrijdag 28 juli 2006 @ 11.37 uur

 38. Goed iedee al ben ik het met de rest niet eens met de iedeen van de SP.

  groet Beer

  Reactie door Beer verzegt — dinsdag 12 december 2006 @ 19.19 uur