De logica van de banken

Consumenten zijn het afgelopen jaar ongeveer 800 miljoen euro aan extra rente misgelopen. De spaarders zagen de rentevergoeding op hun rekening minder hard stijgen dan de variabele rente op de kapitaalmarkt. (Nu.nl)

Consumenten moeten worden aangezet om vaker af te rekenen met een pinpas of chipknip. Op die manier kunnen de kosten van het betalingsverkeer worden beteugeld.(…) Het omvangrijke onderzoek leert dat de banken afgelopen jaar 23 miljoen euro verlies hebben geleden op het betalingsverkeer. (Nu.nl)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 11 juli 2006 :: 21.54 uur

47 Comments

47 reacties

 1. Rijke mensen kunnen zich misschien veroorloven om met hun pinpas te wapperen en te pinnen. Ik werk volgens een heel ouderwets systeem: elke week pin ik een vast bedrag. Daarvan betaal ik de weekboodschappen (uiteraard volgens de aanbiedingen) en wat overblijft is voor extraatjes zoals kleding of misschien een klein uitje.
  Als ik pin ben ik dat overzicht kwijt, wat je daadwerkelijk in je handen hebt is toch anders dan wat je ‘virtueel’ uitgeeft.

  En daarnaast moeten die banken niet zeuren. Ze trekken rente van de tegoeden die binnenkomen, ze halen debet-rente van wat ik soms even tekort sta. Daarnaast moet ik betalen voor mijn pas, betalen voor de rekening + afschriften.

  Reactie door Monique — dinsdag 11 juli 2006 @ 22.07 uur

 2. Ik ben niet rijk, maar pin wel zoveel mogelijk. Vooral om geen gedoe te hebben met contant geld en talloze muntjes. Het overzicht op inkomsten en uitgaven behoud ik door op een simpele spreadsheet deze te administreren.

  Maar de logica van de banken is inderdaad bijzonder krom. Niet bereid zijn spaarders 800 miljoen euro aan rente te geven, maar wel klagen om 23 miljoen “extra” kosten van betalingsverkeer.

  Neem hierbij trouwens ook in acht dat die 23 miljoen het verschil is van een opbrengst van iets minder dan 4 miljard euro en kosten van iets meer dan 4 miljard euro!

  Reactie door Fjodor — dinsdag 11 juli 2006 @ 22.42 uur

 3. Afstraffen die attitude, ouderwets cash betalen

  Reactie door Lambert — dinsdag 11 juli 2006 @ 23.00 uur

 4. Dit is een hen bekende en vieze manier van de zaken splitsen naar welbevinden en opportuun ten top.

  Per saldo is er mega-winst.
  Ze willen MEER (mega winst)
  Dus kun je straks elke keer als je inlogt om te telebankieren
  (u weet wel het werk dat voorheen werk opleverde aan mensen, idem met de tijd van voor de pinautomaten…)
  Mag je ook weer dokken.
  De nieuwe normen en waarden:

  Werken en werk doen voor de ‘service markt operatoren’ in uw leven. Je iegen werk doen dus voor die baneken EN er voor betalen.
  En de politiek, die kijkt toe en verkoopt nog wat uit en doet het aan de markt …..

  Reactie door Baarendd — dinsdag 11 juli 2006 @ 23.02 uur

 5. @ Reactie van Baarendd — dinsdag 11 juli 2006

  Tja, dat banken jou laten betalen voor het werk dat JIJ voor HUN doet is een logisch gevolg van het voorbeeld die de meeste haagse politiek ons geeft.

  Het hele zooitje in den Haag vind dit soort dingen gewoon goed. Die banken zijn in opleiding geweest bij de VVD denk ik. De streken die de banken en de VVD uithalen lijken namelijk erg veel op elkaar.

  Reactie door Edgar Dolman — dinsdag 11 juli 2006 @ 23.37 uur

 6. Ik ben erg benieuwd naar dat onderzoek en hoe eenzijdig dit is gedaan, naar alle waarschijnlijkheid hebben ze de opbrengsten van het storten van geld in de vergelijking niet meegenomen. Dit kost voornamelijk de ondernemers geld. Het ophalen van centen en stuivers kost meer dan de 100 die er in een rolletje zitten.

  Op het moment dat wij allemaal digitaal betalen, zal er wel weer een “onafhankelijk” onderzoek komen dat aantoont dat dat ook geld kost en dat de tarieven weer omhoog moeten.

  Banken: Als de zon schijnt geven ze je een paraplu en als het regent pakken ze deze weer af.

  Criminele organisatie.

  Reactie door stephan — dinsdag 11 juli 2006 @ 23.56 uur

 7. Typisch dat deze berichtgevingen juist nu komen nu kamerleden er niet zijn, er geen vragen over gesteld worden en banken zo het publiek alvast voorbereid secu indoctrineerd op komende tariefverhogingen. Blijkbaar worden bepaalde partijen (banken, ondernemingen etc) nu zenuwachtig na het vallen van het kabinet (kunnen op tafel liggende plannen misschien niet meer uitgevoerd worden en hebben ze het nakijken)Vreemd ook dat het CPB ineens met herziene cijfers kwam omtrend de economie van de laatste jaren, krijgen die het ook heet onder voeten???
  Was het zoet dan toch al voorhanden voor Balkende 1 aantrad? Of het bitter alleen maar propaganda, sensuur om sociaal pijnlijke veranderingen door te voeren.
  Vreemd is dat ik een jaar geleden las dat we achter in de rij van Europa liepen en nu ineens weer voorop. Kortom hierbij dan maar een tal van vraagstukken die bij mij opkomen.

  Dick Schreinders wwww.schreinders.nl

  Reactie door Dick Schreinders — woensdag 12 juli 2006 @ 0.14 uur

 8. Logica van mensen die menen dat enkel en alleen geld gelukkig maakt en daar vervolgens macht aan ontlenen. Je zal er maar mee getrouwd zijn.

  Reactie door Ninka — woensdag 12 juli 2006 @ 0.15 uur

 9. Goh, wat erg voor die banken. Is in de 23 miljoen verlies ook het voordeel
  m egenomen dat banken hebben van de zgn “valuteringsdagen”, de tijd die je geld eventjes “onderweg” is als je geld overmaakt naar een rekeninghouder?

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 12 juli 2006 @ 0.27 uur

 10. Gaaf hé, dat die berichten rond ze zelfde tijd verschijnen.
  Die 23 miljoen die de banken verlies lijden kun je ook anders noemen. Bijvoorbeeld service naar de klant.

  Reactie door Alexander — woensdag 12 juli 2006 @ 1.02 uur

 11. Ik heb toch zo’n medelijden met de banken. Onbegrijpelijk dat ze het hoofd nog boven water kunnen houden. Hoe ze het al die jaren vol hebben kunnen houden is mij een raadsel. Vooral sinds ze ook verzekeringen zijn gaan verkopen.
  Het is alleszins begrijpelijk dat ze alle filialen moeten sluiten om een verdere neergang te voorkomen. Jammer voor al die mensen die daar een baan voor het leven dachten te hebben. Sinds het paarse kabinet is dat een gepasseerd station. Maar ja, je kunt de aandeelhouders natuurlijk niet op de tocht zetten, die willen hun pond vlees en vlug een beetje.

  Reactie door abo — woensdag 12 juli 2006 @ 2.05 uur

 12. Het geld dat ooit werd uitgegeven aan service wordt nu besteed aan marketing (reclame, sponsoring, enzovoorts).
  Dat geldt overigens niet alleen voor banken.
  Ben je eenmaal klant, maak je ergens gebruik van, heb je je iets aan laten smeren… dan blijken de voorwaarden net even anders te liggen.
  En met klachten kom je terecht bij met getrainde chimpansees gevulde callcenters.
  Met betaalde wachttijden en nietszeggende antwoorden… :(

  Reactie door Nachthenk — woensdag 12 juli 2006 @ 4.27 uur

 13. Ik beleg en heb aandelen bij Shell, heel wat beter dan sparen.

  Reactie door Titus — woensdag 12 juli 2006 @ 7.01 uur

 14. Moggúh
  in sommige winkels moet men al extra betalen als men onder een bepaald bedrag pint,dat word dan zeker in alle winkels zo?!
  het is voor de mens duurder om alles met de pin te betalen en daartoe moeten we worden aangemoedigd natuurlijk zodat het nog meer geld in het laatje brengt! wat een schoften zijn het ook zeg! maar dat wisten we al. nog even en het word een verplichting!
  banken die verlies lijden… jaja,donder nou gauw op! als dat zo zou zijn dan gingen er wel vaker banken failliet.
  we moeten echt heel snel van die gore VVD en Zalm af!
  mijn oma zei het 10 jaar geleden al: we gaan gewoon weer terug naar vroeger,STINKEND rijk en STRAATARM.dat wat daar tussenzit houd op te bestaan.
  ik geloof haar wel….

  Reactie door iew — woensdag 12 juli 2006 @ 7.52 uur

 15. Vreemd, iedere keer als ik de bank binnenloop, zie ik weer ander meubilair.
  (ik ga niet zo vaak naar een bank)
  Daarnaast zie ik dat banken allerlei renovatiewerkzaamheden doen aan en om het gebouw.
  Verder lees ik dat de huizenmarkt weer in de lift zit.
  Hoe moet ik dan vertalen, dat banken verlies maken?

  Reactie door Charlie — woensdag 12 juli 2006 @ 8.29 uur

 16. Dit is natuurlijk een fooi vergeleken met de hoeveelheid geld die de overheid al jarenlang van de burgers afpakt.

  Reactie door BF — woensdag 12 juli 2006 @ 8.30 uur

 17. Wie heeft dit elektronisch betalingsverkeer bedacht ? nu gaan zij zeuren dat ze er niet op verdienen !
  vroeger kreeg je een geldzakje van de baas ;dat was toch veel goedkoper ?

  Reactie door Fred — woensdag 12 juli 2006 @ 9.18 uur

 18. Kan daar weer niet zo’n leuk idee voor bedacht worden …btw …mmmmmm?

  Reactie door Fred — woensdag 12 juli 2006 @ 9.45 uur

 19. Blackstone Group heeft 15,6 mrd dollar opgehaald voor het nieuwe wereldwijde private equity-fonds. Blackstone Capital Partners V is daarmee het grootste private equity-fonds ter wereld. Hierdoor zijn overnames mogelijk in grootte en complexiteit, welke onze voorstellingen vanuit het verleden onbevattelijk maken.Jan door deze concentratie van het kapitaal worden de werknemers nog meer uitgeperst en gaan wij de kant van de Aziatische en Chinese slaven op,welke maar enkele euro-s per dag verdienen,via door hun rechts beinvloedde en geindoctorineerde regeringen.
  De macht van het kapitaal wordt straks ” de macht van de macht”.Dat zie je nu al bij de samenwerking van de banken.Een eerste vereiste is hier dat je je banknummer moet kunnen meenemen.En anders dient je banknummer gekoppeld te worden aan je fiscaal nummer met daarnaast een geheime code.JAN DIT IS WEER EEN VERKIEZINGS-ITEM VOOR JOUW!! Het CDA en de VVD heeft het zo ver laten komen via de Nederlandse Bank!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 12 juli 2006 @ 10.09 uur

 20. Lijkt me gaaf om de salarissen weer in het loonzakje uit te betalen.
  Dan ben ik beniewd of de banken dat leuk gaan vinden.

  De banken hebben de laatste jaren enorme winsten gemaakt. Maar dat telt natuurlijk niet mee. Het betalingsverkeer is een service die de bank moet verlenen om het kapitaal te krijgen dat ze nodig heeft om hun enorme winsten te genereren.
  Maar zij zien het als kosten die niet dekkend zijn.

  Het is weer jammer dat Nederlanders liever naar RTL4 kijkt dan iest te doen aan hun situatie en je geen twee mensen achter je krijgt, maar als nu de helft van de bevolking de dag na het storten van het salaris dit bedrag erafhaalde, min de vaste betalingen, dan piepte ze wel anders.

  Maarja, de Nederlander klaagt alleen op feestjes en gaat dan weer stemmen op de VVD want Rita is zo’n tof wijf.

  Reactie door Alexander — woensdag 12 juli 2006 @ 10.15 uur

 21. Heb er inmiddels al een en ander over gelezen in de diverse kranten (on-line) en begrijp daaruit dat de banken hierdoor minder winst maken? Dus nog steeds WINST, alleen wat minder. Bovendien kan je er vergif op innemen dat die kosten voor electronisch betalen allang verdisconteerd zijn in de prijzen van de goederen en diensten die geleverd worden door banken en commercie (winkels en zo).
  Verder wordt de mensen die van een minimuminkomen moeten rondkomen, aangeraden om JUIST contant te betalen, zodat je, inderdaad Monique – nr 1 -) een beter overzicht houdt op je uitgaven. Meer uitgeven kan dan niet, omdat je niet meer bij je hebt. Je moet je pinpas dan wel THUIS laten…. ;)

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 12 juli 2006 @ 10.22 uur

 22. Het ideaalbeeld van “de bank” is een totaal geautomatiseerd geld en betalingsverkeer systeem.
  Een supercomputer, die alles bij houd, geen contant/chartaal geld meer, alles electronisch geregeld. Geen personeel meer nodig, alleen een paar hoofdkantoor paleizen voor directie en de raden van bestuur.

  En wat is winst? Bij super grote ondernemingen, is winst datgene wat nodig is om al die enorme bonussen voor de top, te kunnen rechtvaardigen.

  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — woensdag 12 juli 2006 @ 11.18 uur

 23. Tjonge sjonge, wat een stellige zielepieten zitten er hier op de blog zeg!
  Ik heb soms een maand lang geen cent op zak en pin ik echt alles, tot de krant aan toe, en niemand die mij kan bestelllen van cash. We moeten toch niet aan denken dat iedereen met honderden pleuries op zak loopt of thuis in een kistje verstopt hebt
  Tussen 25 en 50 jaar is al het geld verdwenen en betalen alleen nog met card.

  Reactie door Maarten — woensdag 12 juli 2006 @ 11.35 uur

 24. @+-22 Amita, wellicht zit je dicht bij de waarheid van de nabije toekomst. Deels is het bij sommige bedrijven al zo.
  Op naar de technocratie….
  Je ziet het al met stemcomputers bijv. De ICT leidt het democratisch stem-pad en overheid noch burger kan controleren.
  http://www.hetheleverhaal.nl/wvcn/
  http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl

  Reactie van Baarendd — woensdag 12 juli 2006 @ 12.08

  RSS feed voor reacties op dit bericht. TrackBack een URI

  Geef een reactie
  Naam (noodzakelijk)

  E-mail (wordt niet gepubliceerd) (noodzakelijk)

  Website

  16 queries. 0.194 seconds. Aangedreven door WordPress

  Reactie door Baarent — woensdag 12 juli 2006 @ 12.11 uur

 25. Je hebt teveel naar Startrek gekeken, Amita.

  Reactie door Titus — woensdag 12 juli 2006 @ 12.13 uur

 26. @+-22 Amita, wellicht zit je dicht bij de waarheid van de nabije toekomst. Deels is het bij sommige bedrijven al zo.
  Op naar de technocratie….
  Je ziet het al met stemcomputers bijv. De ICT leidt het democratisch stem-pad en overheid noch burger kan controleren.
  http://www.hetheleverhaal.nl/wvcn/
  http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl

  Reactie door A lias (barend) — woensdag 12 juli 2006 @ 12.15 uur

 27. We kunnen natuurlijk ook zelf een bank beginnen. Als jullie nu allemaal even je tegoeden over maken op mijn rekening, heb ik alvast een startkapitaal, krijgen jullie van mij 8% rente per jaar en een mooie sleutelhanger :-)
  Ik beleg jullie geld op internationale beursen, laat de winsten ontstaan op de kaaimaneilanden zodat ik geen belasting hoef te betalen in Nederland. Na een jaar krijgen jullie nog 3% rente, moeten jullie betalen voor het “betaalpakket” en zet ik een enorm mooi pand neer met marmeren vloeren, ik ga naar de beurs en krijg een raad van bestuur, die een ieder e.500.000 euri’s per jaar verdienen. Ik geef Wim Kok een mooi commissariaat voor e.80.000 per jaar voor 10 dagen werken. Over tien jaar hebben wij dan allemaal onze schaapjes op het droge, dan gaan we failliet en kunnen jullie fluiten naar de centen.
  Volgens mij is dit het bankverhaal in een notedop.

  Reactie door kaatje — woensdag 12 juli 2006 @ 12.32 uur

 28. Kaatje ; je kan het wel ! ; zet hem op !.
  Een pracht bedrijfsplan ; even indienen bij de kamer van koophandel , en je krijg je licentie .

  Reactie door Fred — woensdag 12 juli 2006 @ 12.39 uur

 29. Om even terug te komen op de tekst, banken draaien 23 miljoen verlies op het betalings verkeer, laat ze gelukig zijn met dit verlies, als ze dit niet hadden dan haden ze dit jaar ook geen winst gedraaid.
  Jammer is dat de banken de consumment als kosten factor zien en niet als klant.
  Het gaat er tegenwoordig alleen maar om omzetwinsten en raad van besturen die meer winsten willen zien.
  Hier voor krijgen wij als consument, zeg maar jij en ik geen extra service van de banken.
  Nee, ze sluiten filialen bezuinigen op personeel en hebben de meest onmogelijke openings tijden.

  Reactie door John.S — woensdag 12 juli 2006 @ 12.40 uur

 30. je moet wel een paar drs’s mr’s en ir’s in huren om goodwill te krijgen en dat je overkomt als een solide , robuust , betrouwbaar bedrijf , liefst nog een paar prof’s . dan heb je het helemaal gemaakt .

  Reactie door Fred — woensdag 12 juli 2006 @ 12.44 uur

 31. Betalingsverkeer behoort geen winst op te leveren, het is een dienstverlening!
  Winst wordt gemaakt middels rente.
  De rest is een zaak van de meest gewenstte kostenverdeling. En die is niet te controleren.

  Beste Titus, dit is de niet tegen te houden toekomst en is al veel verder in ontwikkeling dan wordt verteld.

  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — woensdag 12 juli 2006 @ 12.57 uur

 32. Je mag verwachten dat al die rekeningen van burgers , een tijdelijk vermogen aan banken geeft ,waar zij uit kunnen putten om korteleningen en voorschotten te bekostigen en andere zaken die met het bankbedrijf te maken hebben ,zoals debet/kredit posten van de bank zelf .

  Reactie door Fred — woensdag 12 juli 2006 @ 13.01 uur

 33. Anno 2010:
  “U wilt een rekening bij ons openen?
  Indien u voldoende op de rekening stort per maand, incl. levensloop op een spaarrekening bij ons…
  Dat kost u dan 30 euro op jaarbasis
  excl. pasje, pin kosten, verplicht telebankier pakket met inlog kosten per inlog, ex. btw. e.d.”
  ” Wat zegt u? wij verdienen aan uw geld en uw transacties naar bedrijven toe? Wij beleggen niet met belasting geld maar met geld van klanten? Tja, maar toch willen wij NOG MEER aan u verdienen”
  Wat?
  ” nee de werknemers gaan er per dozijn uit en we herintreden in de vroegere kolonien, om ONZE kosten te drukken cq NOG mEER winst te maken…

  Reactie door b v d berg — woensdag 12 juli 2006 @ 13.30 uur

 34. Rijke mensen kunnen zich misschien veroorloven om met hun pinpas te wapperen en te pinnen.

  die rijke mensen hebben er toch niks mee te maken. Beetje triest dat je ze er bij moet halen om je punt te maken. Heel zwak en typisch SP.

  Reactie door Joep — woensdag 12 juli 2006 @ 13.35 uur

 35. @ Maan Arkenbosch — woensdag 12 juli

  Zullen we even on topic blijven ja.

  Reactie door Joep — woensdag 12 juli 2006 @ 13.39 uur

 36. 34. Joep, ik heb tijden gehad dat ik zodra mijn inkomen was gestort snel alles eraf moest halen, omdat er anders allerlei instanties kwamen shoppen bij mijn rekening. Toen was betalen met de pinpas voor mij onmogelijk. Zo zijn er een heleboel mensen. Ik ging altijd mijn accept-giro’s selecteren en de meest urgente cash betalen op het postkantoor. Dat koste f.2,50, dit kost nu e.6,= per accept-giro. Het dwingen tot betalen met de pinpas is dus wel degelijk een regel waarmee je de arme mensen “pakt”.

  Reactie door kaatje — woensdag 12 juli 2006 @ 13.43 uur

 37. De klant is geen koning meer maar een kostenplaatje, dus plukken de banken nog meer van de klant.

  Het kost de klant meer geld dan dat ie service en rente krijgt en dat terwijl ze met het geld van de klant speculeren.

  Reactie door e.krul — woensdag 12 juli 2006 @ 14.11 uur

 38. WIJ CONSUMENTEN VAN BANKZAKEN ZIJN GEWOON ZEER DOM BEZIG!!!

  Want de banken; zijn precies zoals de regering.

  Ze hebben macht; omdat WIJ ze die geven. Wij denken ook; dat we ze expliciet nodig hebben. Banken zijn namelijk vergeten; dat zij zaken kunnen doen dankzij het geld van ons wat bij hen wordt gestort en als we het allemaal tegelijk ineens contant willen opnemen; dan is men bankroet!! Zo werkt het. Zo kwam ook de crisis in 1929.

  Maar banken zijn ons daarvoor niet dankbaar; nee integendeel. Ons wordt steeds meer een schuldgevoel opgedrongen; met de berichten; dat het HUN GELD KOST, dat wij geld daar hebben staan en daarom komen er van dit soort berichten; ter inleiding van nog meer winstvergrotende klantonvriendelijke ingrepen om de aandeelhouders te spekken.

  Daarom:

  Moeten we terug naar de holle stoelpoot en het loonzakje!!!!!!!!!!!!! Het wordt tijd dat we ze leren; waar hun plaats is en waar ze hun succes aan te danken hebben; want dat zijn ze al lang vergeten.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — woensdag 12 juli 2006 @ 16.13 uur

 39. Giraal geld gaat een steeds groter deel van de geldhoeveelheid uitmaken. En banken vinden dat prima, want per saldo groeit die girale geldhoeveelheid doordat banken (giraal)krediet verlenen. Door de rente die de banken voor deze kredieten in rekening brengen verdienen banken dus steeds meer aan het bezit van geld, domweg doordat zij, anders dan vroeger toen de Staat nog de munten sloeg,(giraal) geld kunnen maken.

  Klaarblijkelijk rinkelt de kassa van onze banken nog niet genoeg, want steeds weer doen banken pogingen om meer kosten van het betalingsverkeer aan de gebruikers van ons gemeenschappelijke betalingsniddel in rekening te brengen.Zo is dus gaandeweg een situtie ontstaan waarin de samenleving voor zowel het bezit van geld als het gebruik ervan een steeds groetere vergoeding moet betalen aan het bankwezen.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 12 juli 2006 @ 16.56 uur

 40. Helaas stelt de overheid belachelijke eisen aan banken, anders was er allang al een bank opgestaan die dit recht zou zetten om zo marktaandeel te vergaren.

  Helaas wil de Sp al dat kapitalisme en vrije markt zoveel mogelijk verbieden.

  Reactie door Maurits — woensdag 12 juli 2006 @ 23.34 uur

 41. “The doors to all bank vaults open to the right…”

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 13 juli 2006 @ 0.07 uur

 42. @ 41 Maurits

  Vraag je jezelf dan nooit eens af wie de architecten zijn van ons het huidige monetaire systeem en wie van dit systeem het meeste profiteren?

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 13 juli 2006 @ 1.02 uur

 43. Serieus: Eigen bank beginnen?
  ReneR, Ed sorrento, koppen bij elkaar steken?

  Reactie door kaatje — donderdag 13 juli 2006 @ 2.20 uur

 44. Als dom volkje kan je een bank zo naar bankroet helpen ;door allen direct je geld op te eisen : FATSOEN alleen van het volk ?

  Reactie door Fred — donderdag 13 juli 2006 @ 11.51 uur

 45. @42

  Gata niet om monetaire systeem, gaat om politieke systeem. Er komen geregeld nieuwe banken bij. Maar die zijn door de overheid zo enorm gereguleerd.

  Enfin, hand in eigen boezem teken en zorgen foor een flinke buitenlandse spreiding. Zo doe ik het tenminste.

  Reactie door Maurits — donderdag 13 juli 2006 @ 23.36 uur

 46. Ja mooie misleiding, lijkt het kabinet wel tel niet wat je verdient aan de klant enkel de kosten en je hebt altijd gelijk. Mijn allereerste baantje was bij een bank weet vrij goed hoe dat gaat met winst op lopende rekeningen. Niet allen m.b.t. het rentepercentage op spaarrekeningen en tegoeden maar ook het toenemen van de dagen ertussen bij overschrijvingen.
  Rente is dan pure winst.

  We zouden eigenlijk eens met z’n allen de rekeningen op moeten zeggen kijken wat ze dan te melden hebben. Helaas is dat door de automatisering van de salariering niet meer mogelijk en zij weten dat.

  Klagend nederlands bedrijfsleven vindt in deze samenleving bij dit kabinet zoveel gehoor dat ze nog wel harder zullen gaan klagen.

  Reactie door Henny — vrijdag 14 juli 2006 @ 11.21 uur

 47. vandaag geprobeerd mijn opgespaarde muntjes van 1 2 en 5 eurocenten kwijt te raken.
  Praktisch onmogelijk, een voorbeeld, bij de postbank kost het inleveren van een (verplicht) zakje van 50 centen 30 cent.
  aardig winstpercentage.
  zo gezien heeft een bankovervaller een gerespecteerd beroep

  Reactie door dave — vrijdag 11 augustus 2006 @ 14.47 uur