Over samenwerken en uitsluiten

Een kabinet van CDA, PvdA en SP is mogelijk. Dat zei fractieleider Jan Marijnissen (SP) maandagnacht in het radioprogramma BNR Laat. De Socialistische Partij heeft als eerst voorkeur een coalitie met GroenLinks en PvdA. (ANP)

In het programma heb ik benadrukt dat wij open staan voor samenwerking met (bijna) alle partijen. Buiten de VVD en de LPF – waar we grote programmatsiche verschillen mee hebben – sluiten we op voorhand geen partijen uit. Dat hebben we nooit gedaan. Een linkse samenwerking heeft onze voorkeur (dat bepleit ik al lange tijd), maar een andere samenwerking is ook mogelijk.

Natuurlijk, dan zal er bij het CDA heel veel moeten veranderen. Maar wanneer in die partij de mensen die een sociaal-christelijke politiek voorstaan de overhand krijgen, zie ik mogelijkheden het gesprek te openen. Ik ben voor een zelfbewuste koers van de SP, gericht op het worden van een politieke kracht van betekenis in de Nederlandse politiek.

Hieronder kun je een gedeelte van het interview met Bernhard Hammelburg (BNR) terug luisteren. (4:45 min). Het hele interview (35 Mb) is hier terug te luisteren.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Wij willen een beter Nederland. Daarvoor moet de rechtse coalitie weg. Dat kunnen de mensen regelen, op 22 november. Op die dag loopt de kortste weg naar een beter Nederland via de SP.

Want:
- Elke stem méér op de SP, maakt de kans kleiner dat CDA en VVD doorregeren.
- Wie SP stemt, krijgt de garantie dat wij rechts niet aan een meerderheid helpen. We zijn geen D66, we zijn geen LPF.
- Wie vóór de SP stemt, stemt tégen de VVD. Wordt het socialer of nog liberaler, that is the question!
- Wij zijn géén PvdA, die acht jaar lang met de VVD regeerde. We hebben geen zin in nieuwe paarse puinhopen. Wie de PvdA voor een nieuw rechts avontuur wil behoeden, doet er wijs aan SP te stemmen.

Onze handen jeuken om dit land beter, socialer te maken. We willen dit land een regering geven waarin mensen vertrouwen kunnen hebben. En we willen een land waarin niet ieder-voor-zich maar allemaal-samen centraal staat.

De kiezers bepalen wat voor regering er straks mogelijk is. Die keuze moeten we respecteren. Als het kan, willen we graag regeren met PvdA, GroenLinks, ChristenUnie. Programmatisch zijn er veel overeenkomsten. En in de afgelopen jaren hebben we vaak goed samengewerkt en hetzelfde gestemd.

Als het van de kiezers moet, willen we kijken naar de mogelijkheden van een regering met PvdA en CDA. Dan moet het CDA wel flink opschuiven. Samen met de PvdA moeten we dan het CDA uitdagen een socialere koers te kiezen. In zo’n regering zal de SP de PvdA houden aan zijn beloften om Nederland sterker en socialer te maken. Wie het verleden kent, weet dat dat zeker geen kwaad kan!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 11 juli 2006 :: 11.42 uur

216 Comments

216 reacties

 1. Beste Jan,

  Ik denk inderdaad dat een coalitie met o.a. CDA op zich best een succes kan zijn. Er zijn dan wel voorwaarden en een ervan is dat het CDA NIET de premier levert en ook niet de belangrijkste ministerposten bekleedt. In principe is het CDA geen slechte partij; de samenwerking met de VVD heeft ze echter flink gecorrumpeerd. Als ze terug gaan naar hun oorspronkelijke mandaat, links noch rechts, kan een coalitie PvdA-CDA-SP zeer goed uitpakken voor dit land. Maar voor dat een optie kan zijn zullen ze eerst uit hun ivoren toren moeten komen en zich weer als mensen gaan gedragen. Want het CDA zoals het zich nu profileert zal in welke coalitie dan ook geen vooruitgang betekenen.

  Reactie door Chantal — dinsdag 11 juli 2006 @ 11.47 uur

 2. @ Chantal

  Helemaal met je eens….

  Reactie door Pool — dinsdag 11 juli 2006 @ 11.56 uur

 3. Het CDA is de meest hypocriete partij gebleken. Zogenaamd christelijk sociaal, ondertussen (de Geus) alles afpakken van de benedenlaag en goed zorgen voor de bovenlaag.
  Hoe KUN je er maar overdenken om met zo’n hypocriet stelletje in zee te gaan ! ALs ik Verhagen zie, de Geus, Balkenende, Donner, het is toch zum Kotzen.
  Dan nog beter de VVD, die zeggen wat ze doen, daar heb ik dan nog enig respect voor alhoewel ik het volstrekt niet met hun standpunten eens ben.

  Reactie door willems — dinsdag 11 juli 2006 @ 11.58 uur

 4. Misschien een leuke slogan voor de SP?

  Sociaal begint niet met een A !

  Reactie door brammer — dinsdag 11 juli 2006 @ 12.05 uur

 5. 3. Daar ben ik het mee eens. Aan de andere kant zal het mij een biet wezen dat die Verhagen een minkukeltje is waarop ik ook het liefste kots; zolang hij zich maar richting het programma van de SP begeeft, kunnen we best samen regeren.

  Reactie door kaatje — dinsdag 11 juli 2006 @ 12.05 uur

 6. Wat nu paarse puinhopen, ik heb toch sterk de indruk dat 4 jaar balk meer kapot heeft gemaakt dan 8 jaar paars

  Reactie door Stephan — dinsdag 11 juli 2006 @ 12.06 uur

 7. Het CDA koos intern balkenende.
  Bos wil 2e kamer leden met ervaring voor een nieuwe (zijn?) ploeg.
  In:
  “Maar wanneer in die partij de mensen die een sociaal-christelijke politiek voorstaan de overhand krijgen”

  zie ik toch een verwijzing naar kerk en staat. Indien de meer-christelijke broeders (m/v) in de CDA leiding komen, dan is de partij tabula rasa?

  Reactie door barendd — dinsdag 11 juli 2006 @ 12.15 uur

 8. We kunnen niet steeds aan de zijlijn staan en roepen dat het fout gaat.
  We moeten de durf en de verantwoording nemen om het veld in te willen gaan.
  Ook als is het niet ons droom debuut.

  Reactie door Jofel — dinsdag 11 juli 2006 @ 12.17 uur

 9. @+-8 jofel
  Eigenlijk is wat nu aan de hand is per ongeluk wel goed en meer-democratisch.
  Per onderwerp een stemming, heej dat is puur!
  Volksvertegenwoordigers, bij getal, OK !
  Nu de stemmachines er nog uit….
  Man man man de som der delen met de geschiednis van pvda en cda… geen droomdebuut? nachtmerrie wellicht?
  Ik zou zeggen alleen wanneer…. zullen wij hen wederom aan de macht helpen. Want dat is het gewoon, een machtsblok. Nu is er stemmen per keer, prima!

  Reactie door b v.d. berg — dinsdag 11 juli 2006 @ 12.21 uur

 10. Maar dan moet ik eerst een paar vingers terug krijgen, want die mis nog steeds nadat ik de CDA de laatste keer een hand gaf.

  Reactie door Sunny Boy — dinsdag 11 juli 2006 @ 12.24 uur

 11. Het CDA sociaal? Laat me niet lachen! Het CDA heeft samen met de VVD een keihard eigen-verantwoordelijkheid-boven-alles-beleid gevoerd. Die partij gaat niet binnen een paar maanden opeens sociaal worden; de ieder-voor-zich-mentalititeit zit in hun hoofd. Je verhaal mag dan genuanceerd zijn; wat mensen onthouden is dat de SP wel met de Balkenendekliek wil regeren. Tijd voor de SP om met beide benen op de grond te gaan staan en laten zien dat de SP een betrouwbare partij is, die er voor de mensen is. Roepen dat regeren met het CDA best zou kunnen, breekt meer vetrouwen af dan dat het vetrouwen en kiezers oplevert.

  Reactie door Anne — dinsdag 11 juli 2006 @ 12.26 uur

 12. Regeren met een bazenpartij als het CDA kan niets dan ellende opleveren. Dat hebben we nu, in de geschiedenis van parlementair links, toch wel vaak genoeg gezien?

  Reactie door Hiram — dinsdag 11 juli 2006 @ 12.26 uur

 13. Doe ons dat niet aan Marijnissen !
  Weg met het CDA !
  Mijn wao is nu, na enkele jaren losgekoppeld geweest te zijn van de indexering, weer aan de indexering gekoppeld per 1 juli 2006
  We krijgen nu er een fooi bij, die geen recht doet aan de inkomensdaling die we meegemaakt hebben in de afgelopen jaren.
  Een 70% wao is niet meer 70% van je laatstverdiende loon, maar nog 60% of minder.
  Vreemd, op papier staat toch wel heus dat het 70% hoort te zijn.
  En ? komt er nog een inkomensreparatie die recht doet aan de gestegen prijzen van de afgelopen jaren?
  En van die inkomensreparatie wil ik graag afzien, als de SP niet met het CDA gaat regeren.
  Dat heb ik er voor over om die lui uit het vak K in de tweede kamer te zien vertrekken.

  Reactie door Charlie — dinsdag 11 juli 2006 @ 12.37 uur

 14. En dan nogmaals Balkenende en,vooral de Geus?
  Waarom bekruipt mij een angstig gevoel? “C”DA zal altijd leiderschap willen behouden en sociale standpunten liggen te ver uiteen om een gezonde basis te vormen.Doorgaan met onmenselijke “herkeuringen”.?Ik ben lid van SP,maar kies voor de partij die deze UWV “ausradierungen”,in opdracht van de Geus een halt toeroept!

  Reactie door W.Venema — dinsdag 11 juli 2006 @ 12.44 uur

 15. Hiram@11. Misschien kun jij een Partij van Beste Stuurlui oprichten? Dan gaat de SP ondertussen verder met de handen uit de mouwen te steken om ook daadwerkelijk iets voor elkaar te krijgen.

  Reactie door M.Hussaini — dinsdag 11 juli 2006 @ 12.48 uur

 16. Dat was schrikken toen ik las dat de SP wel samen met het CDA wil regeren. Gelukkig bleek Jan dat allemaal veel genuanceerder te bedoelen. Maar (en wat dat betreft ben ik het met Anne eens), pas op met wat de mensen onthouden. Het D66-lachertje (koste wat kost meeregeren) ligt nog vers in het geheugen.

  Reactie door manon — dinsdag 11 juli 2006 @ 12.56 uur

 17. Het succes stijgt je naar de kop, Jan. Hou de sp gewoon in de oppositie, dan is de kans het grootst dat de Partij van de Arbeid nog voor het meest linkse kabinet zorgt. Als de SP dan toch zonodig mee wil doen, schuif dan liever Agnes Kant naar voren

  Reactie door HS — dinsdag 11 juli 2006 @ 13.00 uur

 18. Ik hoop dat de SP een belangrijke rol gaat vervullen in het volgende kabinet.
  Ik ben echter een CDA man.
  Heb meerdere malen zitten twijfelen tussen CDA en SP.
  Kies dan altijd CDA Omdat het meestal uitdraait op een machtstrijd tussen Pvda en CDA.
  Zal mooi zijn als je een tweede partij mag
  stemmen.

  Reactie door Henk Bos — dinsdag 11 juli 2006 @ 13.00 uur

 19. Niet doen jan. Pak de kiezers bij de pvda weg, maar niet met deze criminele organisatie samenwerken.
  Waar je mee omgaat word je mee besmet

  Reactie door skinny — dinsdag 11 juli 2006 @ 13.00 uur

 20. U moet eens zien wat op http://www.verkiezingen.nl/laatste_nieuws.shtml over de SP gezegd wordt.

  Reactie door Een burger. — dinsdag 11 juli 2006 @ 13.02 uur

 21. Focus je vooral op PvdA + Sp + GroenLinks. Mocht dat niet mogelijk zijn vraag ik mij af of we de SP en GroenLinks niet beter als 1 blok in de oppositie kunnen hebben. De kans is toch vrij groot dat deze twee samen de derde partij van het land kunnen worden !

  Reactie door Peter Jan — dinsdag 11 juli 2006 @ 13.04 uur

 22. CDA en VVD dezen twee partijen zijn alleen voor BEZUINIGEN en meer niet
  ze hebben de afgelopen 4 jaar de mensen
  alleen maar last bezorgd

  Reactie door wilbert — dinsdag 11 juli 2006 @ 13.06 uur

 23. Welke cominatie er ook was Paars, Balk, een contstante factor was/is de VVD.
  En die moet er uit, boeit me niet hoe
  Als is het met de SGP

  Reactie door Alexander — dinsdag 11 juli 2006 @ 13.06 uur

 24. @14, W. Venema

  Ik denk niet dat we bang hoeven te zijn voor een kabinet met CDA en SP waar Balkenende de scepter zwaait. Als CDA de grootste partij wordt, krijgen we Balkenende weer als premier, en ik denk niet dat SP dan deel gaat uitmaken van de regeringscoalitie.

  Als PvdA de grootste zou worden en een regering mag/kan vormen, wordt Wouter Bos premier. Denk je nu echt dat “sore loser” Balkenende een ministerpost onder Wouter Bos zou accepteren?

  Maar ik zie niet in hoe een PvdA/CDA/SP-coalitie gevormd zou kunnen worden. Sinds de laatste verkiezingen hebben PvdA en CDA in elke peiling samen zo’n 80 zetels. Ze hebben de SP dus helemaal niet nodig. De SP is sowieso veel te links voor Wouter Bos, laat staan voor het CDA.

  En als de SP heel veel zetels van de PvdA zou afpakken wordt het CDA de grootste partij, en dus leveren die dan de premier. Zie mijn eerste paragraaf.

  Het enige wat we kunnen hopen is dat links (SP/GL/PvdA/CU) een absolute meerderheid behaalt. Dan moet Wouter Bos wel aan een linkse coalitie beginnen. Maar ja, de peilingen zeggen nu: 70 zetels.

  Reactie door Hans — dinsdag 11 juli 2006 @ 13.08 uur

 25. Denk dat Jan wel en justitie en sociale zaken kan doen.,en dan nog tijd over heeft.,

  zou ook wel mooi zijn.,wijsneus donner weg en gierigaard de geus ook weg

  Reactie door Jansonius — dinsdag 11 juli 2006 @ 13.10 uur

 26. Jan, ik vind dat je nu veel te hard van stapel loopt. Laat eerst ons als kiezers aan het woord voordat je een regering gaat vormen. Jij denkt dat een coalitie met die en die wel kan. Maar wat willen wij als kiezers, daar vraag je niet naar………….

  Reactie door Paula Buisman — dinsdag 11 juli 2006 @ 13.13 uur

 27. Een kabinet van CDA, PvdA en SP is mogelijk, mar niet realistisch en dat is het hem nou niet. Dat programma van de SP (waar is dat eigenlijk?) deugt niet, het zijn losse flodders, alles ziet er eender uit: ik ben tegen, ik ben tegen, nou, daaraan hebben wij iets!

  Reactie door Pieter Knal — dinsdag 11 juli 2006 @ 13.18 uur

 28. @20 Ja, daar noem je ook een site op zeg. Met een peiler waar 25! Stemmen zijn uitgebracht en waarin de VVD de grootste heeft en Wilders op de 2e plaats komt.

  Laten we hopen dat de SP stemmen weg snoept bij het CDA en niet bij de PVDA anders zal Jan Peter wel eens de grootste kunnen worden en dan kan je een kabinet zoals genoemd wel vergeten.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 11 juli 2006 @ 13.20 uur

 29. als ik me niet vergis, wil de sp zo snel mogelijk van het koningshuis af.
  Belangen van het koningshuis worden door de knuffelpartij van het koningshuis (de pvda) uitgevoerd.
  Samenwerken met hun lijkt me dus onmogelijk

  Reactie door skinny — dinsdag 11 juli 2006 @ 13.32 uur

 30. Dom, dom, dom.

  Het beste wat de SP kan overkomen is een coalitie met CDA en VVD.
  Sociale maatregelen komen dan automatisch op het conto van de SP.
  In zo een coalitie kunnen ze zich werkelijk profileren en pakken de volgende verkiezingen een 10 tot15 tal zetels af van de PvdA.
  Zie je wel dat je met de SP kunt regeren? Zal de teneur zijn van de komende vier jaar.

  En de SP kan dan eindelijk eens zijn schuld inlossen die zij bij haar kiezers heeft.
  (Als ze ten minste niet zo achterlijk gaan doen als D66)

  Reactie door Don.Q — dinsdag 11 juli 2006 @ 13.35 uur

 31. De armen zijn armer geworden,de zieken zieker,de depressielijders depressiever,(zie het stijgende aantal zelfdodingen de laatste 5 jaar),de optimisten minder optimistisch,de “op het randje levenden” in de schuldsanering,en maar hameren op werk dat er niet is. Alstjeblieft niet nog eens 4 jaar van hetzelfde met slechts een kleine verandering, als het roer om moet, dan het hele roer!Deze coalitie heeft mij aan lager wal doen geraken,in de schuldsanering, (waar ik 6 jaar geleden nog spaarde),bij de psychiater,bij de voedselbank en kerk. Ik ben moe,op en uitgeput.Het zoet bleek zoetzuur.Nogmaals:ik ben SP lid,maar wens mezelf niet nogmaals cda toe.

  Reactie door W.Venema — dinsdag 11 juli 2006 @ 13.36 uur

 32. @ 27 Knal

  Als de de standpunten van de SP wil weten hoe je alleen maar naar deze pagina te gaan: http://www.sp.nl/partij/theorie/

  Tenzij je natuurlijk gewoon liever gedachteloos aanhaakt bij het vooroordeel dat de SP niet meer is dan een tegenpartij.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 11 juli 2006 @ 13.51 uur

 33. Is het niet de SP die ontiechelijk hypocriet lijkt te worden? Eerder dit jaar moet jullie fractievoorzitter het CDA openlijk uitsluiten, en wil SP alleen een linkse SP, GrLi, PvdA regering.

  Nu mag blijkbaar het CDA wel meedoen. Pure hypocricie. Durf dan voet bij stuk te houden en het christelijk rechtse CDA compleet uit te sluiten.

  Nog erger is dat jullie in dit artikel geen eens weergeven dat Marijnissen dolgraag minister van Justitie of Sociale Zaken wil worden. Als Jan Marijnissen nu al zulke machtsvraagstukken gaat behandelen, dan is voor mij alle respect voor deze uitstekende oppositiepartij en grootspreker Marijnissen weg.

  Ik denk dat nu ook de SP een blunder van formaat rijker is. In navolging van Verdonk zullen we maar zeggen.

  Reactie door Gert Waterink — dinsdag 11 juli 2006 @ 13.56 uur

 34. Regeren met één van de partijen die Nederland gesloopt hebben? En die de mensen belogen en bestolen (èn zelfs een aantal vermoord!) heeft. De partij die de nog waardevolle restanten uit de paarse puinhopen heeft verkwanseld. De partij die het Rita-racisme nóóit ook maar één strobreed in de weg heeft gelegd. De partij die BEWUST meewerkt aan de martelpraktijken van G.W. Bush. Kortom het CDA. Samen met zo’n partij een land besturen kan maar met één geldige reden.
  En dat is: Er op toezien dat ze hun rotzooi opruimen èn de schade herstellen.
  Iedere andere samenwerking, op regeringsniveau, met dit soort geteisem heet “collaboratie”.
  De SP laat zich toch niet tot een dergelijk peil verleiden?
  Simultaan met voedseloverschotten geschapen honger! Niet een uitwas van het kapitalisme, maar een bestaansvoorwaarde van het kapitalisme.
  En de mens als productie- en consumptievee. O ja, soms mogen we voor stemvee spelen, de naam van het treurspel is immers “democratie”.
  Is tegenstemmen niet langer mogelijk, dan blijven we toch lekker bij huis. En dat is voor mij de ene optie wanneer de SP J.P. Balken en de Veertig Rovers NIET uitsluit.
  MIJN STEM GAAT NIET NAAR EEN PARTIJ DIE MET CDA OF VVD SAMENWERKT!
  Dus van de SP wil ik graag een snel antwoord. Het kost immers tijd om een kiesclub (de andere optie) op te zetten die zich NIET door het rechtse tuig laat inpakken!

  Reactie door Jan Nijman — dinsdag 11 juli 2006 @ 14.00 uur

 35. 33. Beste Jan Nijman, volgens mij moet je het allemaal heel genuanceerd zien. De SP sluit gewoon het CDA niet bij voorbaat uit, dat is ook niet handig om te doen. In de praktijk zou er echter alleen maar met het CDA geregeerd kunnen worden indien deze zich aanpassen aan het programma van de SP. Op sociaal beleid zal de SP echt nooit water bij de wijn doen, anders zou de SP de SP niet zijn en zou de hele achterban weglopen.

  Reactie door kaatje — dinsdag 11 juli 2006 @ 14.08 uur

 36. Jeste Jan.
  Ik denk dat we nu de verkeerde weg inslaan!!!Ik denk dat wij veel meer aandacht moeten besteden aan het ontketenen van de strijd binnen de bedrijven, via de vakbeweging, voor meer fundamentele democratische zeggenschap.De ondernemong is de ruggegraat van de kapitalistische hegemonie in onze gemeenschap. Zalm zei eens,”Och,honderdduizend mensen op het Maliveld zegt mij niets”,maar als er 20 bedrijven plat gaan komt hij pas in paniek.Daar ligt de zwakte van het kapitalisme en de macht van de werkende mensen.Waarom zo nodig tussen die aarts reactionairen te gaan zitten? Het organiseren voor de strijd is de eerste prioriteit voor onze partij. Het parlement is voor ons slechts een tribune waar de eisen uit de samenleving aan de orde worden gesteld, meer niet.Was het niet Karl Marx die stelde dat een regering binnen het kapitalisme niets anders is dan: “Een commité dat de gemeenschappelijke belangen van de bezittende klasse behartigt”.Moeten wij daar tussen gaan zitten? Ik denk dat de rijke gemeenschap zich vandaag het schompes lacht.
  vr. groetend
  Hugo van Langen ngen

  Reactie door Hugo van Langen — dinsdag 11 juli 2006 @ 14.09 uur

 37. wat nou regeren met cda ???
  die balke ellende van de balkebende maffia komt echt niet weer aan de macht over mn lijk .

  ik denk eerder aan sp pvda en groen links
  stemt tegen stemt SP of pvda of wat ook zolang het maar geen vvd of cda is . daar heb ik mn buik van vol van die minkukels bah bah

  Reactie door Rob — dinsdag 11 juli 2006 @ 14.10 uur

 38. Doe mij maar JP zonder SP. Op naar Balkenende IV. Denk dat Jan zijn mond voorbijpraatte afgelopen nacht en nu wat uit te leggen heeft. Kijk Jan wil ook wel eens wat, hij heeft ook het eeuwige Haagse leven niet.

  Reactie door Diederik — dinsdag 11 juli 2006 @ 14.13 uur

 39. ennu jan doe je in de komende regeer periode asjeblieft iets aan die veeeeel te hoge zorg premie en die nog veeeeeelll te hoge belastingen op benzine en diesel niet normaal zeg Fl 3.33 ouderwetse guldens voor een litertje euro95 benzine …
  en ook nog even een streep door het a sociale huurbeleid

  balkebende is niet dan ellende weg ermee.
  wat mij betreft morgen stemmen zodat die balke ezel en zijn maffia vriendjes afgevoerd kunnen worden

  Reactie door Rob — dinsdag 11 juli 2006 @ 14.13 uur

 40. Ik denk dat dit een mooie stimulans is voor de aanhangers van de drie “linkse” partijen (als je GL en PvdA meetelt) om voor een linkse meerderheid te zorgen bij de verkiezingen. :)

  Reactie door Johnito — dinsdag 11 juli 2006 @ 14.18 uur

 41. Ik denk dat we meer moeten twijfelen over Wouter’s clubje… Bij het CDA -afgezien van of we daarmee samen wíllen- weet je wel wat je eraan hebt. In tegenstelling tot de PvdA die simpelweg wil regeren, is het niet linksom dan wel rechtsom. Wouter Bos heeft laten zien weinig ruggegraat te hebben en nogal eens de neiging te hebben achter Maurice de Hond (peilingen) aan te lopen. Vergeet bovendien niet dat Paars gouden tijden waren voor het neoliberalisme!

  Reactie door Jordy — dinsdag 11 juli 2006 @ 14.20 uur

 42. Beste Jan,

  Volgens mij is politiek ook een beetje van: dat je niks moet uitsluiten.
  Mijn maag gaat tekeer bij de gedachte aan de huichelaars van het CDA.
  Toch begrijp ik dat je soms moet kiezen voor een vijand om gezamelijk een nog grotere vijand te verslaan. Maar…
  Ik heb liever energie gestoken in het ontmaskeren van de leugenaars. Het bedrog dat ons dagelijks wordt aangedaan in naam van de democratie en de oorlog tegen terrorisme. De laatste jaren lijken steeds donkerder geworden. Waar willen we heen? Wiens agenda volgen wij eigenlijk? Hebben wij, de burgers de touwtjes in handen?
  Of is het, het corporate fascisme dat alles steeds strakker aantrekt?
  De gevestigde orde heeft al laten zien dat zij geringeloord is. Weg met die lui!
  Suk6!

  Reactie door Giel — dinsdag 11 juli 2006 @ 14.24 uur

 43. Wat een ge-theekrans altijd met de SP kiezers!
  Sluit Jan marijnissen niet op in het die-hard-SP-fundamentalisme. Is het niet al een hele winst om INVLOED te hebben binnen de komende regering? Als je alleen maar op je standpunten blijft staan word je een standbeeld!En daar sta je dan…
  SP VOORUIT! Laten we elkaar ‘binnenshuis’ niet om zeep helpen, maar dit RECHTSE varkentje flink wassen. En jij kan dat als geen ander, Jan Marijnissen!!
  Niet kniesoren SP-ers, maar blij zijn met ieder stukje waarmee we ons land van die rechtse dictatuur kunnen ontmachten.
  Jan GO en mijn zegen heb je.

  Reactie door Gloria — dinsdag 11 juli 2006 @ 14.26 uur

 44. Beste Jan !!
  Ga je nu niet veel te snel door de bocht??
  Zou het niet verstandiger zijn eerst de kiezers aan het woord te laten,of moeten wij er maar vanuit gaan dat jij ervan
  overtuigd bent de buit al binnen te hebben? Volgens mij kun je met deze voorbarige uitspraken wel eens veel passeren.Wie zichzelf op een voetstuk
  plaatst Jan,zal velen zien passeren.

  Reactie door Ben — dinsdag 11 juli 2006 @ 14.31 uur

 45. Want:
  - Elke stem méér op de SP, maakt de kans kleiner dat CDA en VVD doorregeren.
  En wat is realistisch gezien het hoogst haalbare zetels voor de SP? “Kans kleiner” is logisch geredeneerd dus onzin.

  - Wie SP stemt, krijgt de garantie dat wij rechts niet aan een meerderheid helpen. We zijn geen D66, we zijn geen LPF.
  Opeens is het CDA geen rechtse partij meer volgens de SP. Tjee, nieuwe ontwikkeling.
  En wie niet op de SP stemt, krijgt die garantie dus niet. Begrijpt u dit?

  - Wie vóór de SP stemt, stemt tégen de VVD. Wordt het socialer of nog liberaler, that is the question!
  Ah, de grote vijand is aangewezen. Vanaf vandaag zijn het CDA en de PvdA de vijand niet meer, een geheel nieuwe koers voor de SP – noteert u dit alvast voor u naar de stembus gaat.

  - Wij zijn géén PvdA, die acht jaar lang met de VVD regeerde. We hebben geen zin in nieuwe paarse puinhopen. Wie de PvdA voor een nieuw rechts avontuur wil behoeden, doet er wijs aan SP te stemmen.
  1. De SP zal nooit met de PvdA een coalitie aangaan? Of,
  2. De SP bepaalt voor de PvdA of zij een linkse of rechtse koers gaat varen?

  Niet ‘volgen’ maar zelf blijven nadenken mensen!

  Reactie door raster — dinsdag 11 juli 2006 @ 14.32 uur

 46. ik geloof dat de SP aardig de weg kwijt is,SP samen met CDA en waarschijnlijk PVDA ,dat houd geen jaar stand,de SP zal door CDA en PVDA volledig op de achtergrond gedrukt worden,ik geef de SP het voordeel van de twijfel en zal zeer zeker op de SP stemmen,maar ik ben bang dat het de laatste keer wordt dat ik ga stemmen.

  Reactie door peter — dinsdag 11 juli 2006 @ 14.38 uur

 47. Begrijp ik het dus goed dat de SP een coalitie met Geert Wilders of SGP NIET uitsluit?

  Reactie door Charles — dinsdag 11 juli 2006 @ 14.46 uur

 48. Alsjeblieft niet met de CDA, de ultieme anti-alleenstaanden partij!

  Iedere keer weer krijgen mensen met kinderen handenvol geld toegeworpen in de vorm van kinderbijslag, belastingvoordeeltjes, bijdrage in de kinderopvang en als toppunt gratis(!) zorgverzekering.

  En dat terwijl het netto inkomen van mij en vele andere alleenstaanden jaarlijks lager uitvalt, ondanks de standaard salarisverhogingen.

  Ik hoop eindelijk eens op een regering waar ook aan de alleenstaanden wordt gedacht.

  Reactie door doccie — dinsdag 11 juli 2006 @ 14.47 uur

 49. Wat een onvoorstelbare kolder!

  Jan ziet de bui al hangen; de huidige regering krijgt de kans om te bewijzen dat drie jaar beleid z´n vruchten gaat afwerpen. Dat gaat stemmen kosten. Dus dan maar even de principes loslaten en de deur open zetten.

  De SP zal nooit in de regering komen, omdat het veel te extreme standpunten heeft. Zelfs bij de PvdA zien ze een samenwerking met SP niet zitten, al laat glijkabouter Bos om electorale redenen alles open.

  Ik zou van Jan ook verwachten dat-ie hooguit met PvdA/GL een coalitie zou willen vormen en niet met het CDA, dat nota bene voor het grootste gedeelte verantwoordelijk is geweest voor het huidige, door de SP uitgekotste regeringsbeleid.

  Hoe rijmt zich dat? Op deze manier neemt de SP haar kiezers niet serieus.

  Overigens, naar mijn idee zijn er twee opties:

  1) de PvdA wint en heeft dan met CDA een meerderheid (SP niet nodig)
  2) de PvdA verliest, de huidige trend zet door en CDA en VVD regeren vrolijk door (SP ongewenst)

  Maar toch succes, Jan!

  Reactie door Belfi — dinsdag 11 juli 2006 @ 15.19 uur

 50. Mee eens, Doccie. Alleenstaanden worden momenteel meer gediscrimineerd, omdat ze alleenstaand zijn.

  Jan, mooi verhaal, maar ik blijf bij mijn mening: JEZUS, JAN, het CEE DEE AA ??
  Met Balkenende, De Geus en die Uriah Heep van een Verhagen? ALSJEBLIEFT zeg!! Als jullie dat doen stem ik PvdA of GroenLinks.

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 11 juli 2006 @ 15.20 uur

 51. 35 Kaatje

  En omdat je dat weet als Sp-er zou je het nog voor de verkiezingsstrijd is begonnen ook niet moeten willen.
  Uitgaan van je eigen kracht.
  Jan kan het wel genuanceerd hebben in dát radioprogramma wat 3/4 van nederland níet volgt het komt buiten de context van het verhaal op teletekst en in de media dát beste Kaatje had Jan moeten beseffen.
  Het is als het WAO-plan van Wouter Bos, kort samengevat daardoor totaal buiten de context maar het idee heeft postgevat dat Wouter mensen de AOW wil afpakken terwijl hij juist de AOW wil veiligstellen en iets verhogen.
  Dit gebeurt nu ook met de opmerkingen van Jan.
  Je geeft de verkiezingsstrijd hiermee bij voorbaat uit handen, waarbij je op onderwerpen had kunnen discussieren met het CDA en aangeven dat indien een partij zoals het CDA etc…je dan wil overwegen tot….
  dán heb je kracht en macht nu verzwak je jezelf totaal. Het CDA lacht en de harde woorden in het regeringsdebat zijn pffttt… weg, het rijmt niet met elkaar heeft in dit stadium iets ondefinieerbaars.
  Je zegt niet als het CDA doet wat wij willen op dat vlak dan is er een mogelijkheid, nee je geeft ze vooraf krediet na álles wat ze ons geflikt hebben nog vóór ze zeggen wat ze van plan zijn los van de VVD.
  En juist als je weet dat dat bijna niet haalbaar is kun je het beter weglaten. Ik persoonlijk vind het CDA veel erger dan de VVD omdat het CDA een wolf in schaapskleren is en m.i. de drijfveer achter de huidige maatregelen de sociale afbraak, de eigen verantwoordelijkheid.
  Ik begrijp het totaal niet, genuanceerd of niet en ik kan mensen die dit vanuit de afgelopen Balkenendes totaal niet begrijpen heel goed volgen.
  Eigenlijk voel ik me behoorlijk genaaid door de SP, sorry voor het woord.
  Dit is iets voor aan het eind van de verkiezingsdebatten als je de programma’s van de ander kent, niet nu, niet nu je nog totaal niet weet wat er gaat komen maar wel heel goed weet wat het CDA gedaan heeft de afgelopen jaren.
  Echt voor mij valt een ik dacht stevig fundament onder mijn SP-stem weg, ik kan het niet helpen.
  Misschien moet ik toch maar op Rouvoet gaan stemmen voor mij de meest zuivere politicus momenteel.

  Reactie door Henny — dinsdag 11 juli 2006 @ 15.32 uur

 52. Sorry AOW-plan natuurlijk, raak steeds meer verward in de politiek.

  Reactie door Henny — dinsdag 11 juli 2006 @ 15.37 uur

 53. Henny, de media geven er weer een ongenuanceerde draai aan; laat je daardoor niet verblinden.

  Reactie door kaatje — dinsdag 11 juli 2006 @ 15.37 uur

 54. @53 Ja Kaatje: Blame the messenger!

  Reactie door Charles — dinsdag 11 juli 2006 @ 15.43 uur

 55. 54. Ja niet dan Charles?! Jan heeft nooit beweerd dat hij met dit huidige CDA programma dan ook maar iets met die partij zou willen. Het CDA zou dan een heel stuk op moeten schuiven. Ik vind het juist heel volwassen om te stellen dat je bij voorbaat bijna niemand uitsluit.
  Als Jan dit wel zou doen heb je weer een bak zeurders die beweren dat de SP enkel een tegen-partij is, die geen verantwoordelijkheid wil nemen.

  Reactie door kaatje — dinsdag 11 juli 2006 @ 15.47 uur

 56. @48 Het klopt dat CDA vele doet voor gezinnen. Maar het is onzin als je beweert dat modale gezinnen met kinderen flierefluitend door het leven kunnen terwijl alleenstaanden maar op een houtje bijten. Is gewoon niet waar. Alleenstaanden krijgen bijv. weer een hogere uitkering per persoon.

  Reactie door Magda — dinsdag 11 juli 2006 @ 15.47 uur

 57. @55, Kaatje, In die trend doorredeneren zouden Wilders en de VVD ook tot de mogelijkheden gaan horen, toch?

  Ik vind het nogal wat: eerst het CDA compleet afkraken en vervolgens met diezelfde partij willen regeren. Ik voel me een beetje bekocht.

  Reactie door Wim — dinsdag 11 juli 2006 @ 15.55 uur

 58. 57. Natuurlijk niet het CDA in haar huidige vorm. Wilders en SGP vallen bij voorbaat af door hun programma. CDA moet programma nog presenteren.

  Magda, alleenstaanden moeten dan ook in hun eentje alle lasten opbrengen. Er zijn gemeenten waar een alleenstaande net zoveel gemeentebelasting en waterschapsbelasting moet betalen als een gezin met 10 kinderen. Alleenstaanden zijn wel degelijk zwaar achtergesteld bij gezinnen. Het CDA propageert dan ook al jaren het gezin als hoek van de samenleving, als alleenstaande hoor je er niet bij.
  Gelukkig kan je tegenwoordig eindelijk alleenstaanden maaltijden krijgen, maar in je eentje in een restaurant word je nog steeds vreemd aangekeken :-)

  Reactie door kaatje — dinsdag 11 juli 2006 @ 16.02 uur

 59. Kaatje: Mensen in mijn wijk lachen erom en vragen of ik al mij SP lidmaatschap opgezegd heb.

  Het is gewoon een geweldige blunder.

  Reactie door Charles — dinsdag 11 juli 2006 @ 16.03 uur

 60. @48 & 56. CDA veel voor gezinnen??? La me niet lachen, wij zijn één van die gezinnen die het moeten hebben van een zgn. ‘middeninkomen’, nou wát een vetpot zeg, tis dat mijn vrouw er ook bij werkt anders zou ik niet weten waar ik het allemaal weer vandaan zou moeten halen, op het eind vd maand heb ik echt maar een héél klein beetje (en dan praat ik over centen) meer op mijn rekening staan adn iemand die van een uitkering rond moet komen, maar wij moeten er wel 36+18 uur voor werken!!!

  Reactie door patrick — dinsdag 11 juli 2006 @ 16.07 uur

 61. Het CDA en VVD hebben zoveel ellende aangericht, dat er niet meer met ze samengewerkt kan worden. Tenzij ze veranderen natuurlijk. Maar dat gebeurt niet met al dat gepoch op hun heldendaden. Het moet echt van Groenlinks en PvdA komen. En anders maar niet.

  Reactie door Marianne — dinsdag 11 juli 2006 @ 16.12 uur

 62. Ja PRIMA IDEE ook,maar wat zullen de VVD en CDA woordvoerders je uit de tent proberen te lokken..och och eerst links kabinet,nu weer CDA…probeer dat gezeur van die lieden voor te zijn en dus anticiperen…want op die kritiek kun je in verkiezingstijd wel verwachten…nu wil Jan weer wat anders…nee nee dan snappen jullie Jan niet.

  Reactie door eric — dinsdag 11 juli 2006 @ 16.14 uur

 63. De SP moet in géén geval een regering gaan vormen met het CDA. Dit zou ten koste gaan van de geloofwaardigheid van de SP, want normaal gesproken zeiken we het CDA en diens beleid van de afgelopen jaren af. De SP doet er wijzer aan om, als een linkse coalitie niet mogelijk blijkt, gewoon weer oppositie te gaan voeren. Laat de PvdA maar lekker met het CDA en de VVD op zijn bek gaan, bij de daaropvolgende verkiezingen zal de SP daar de vruchten van plukken.

  Reactie door Pascal Obma — dinsdag 11 juli 2006 @ 16.21 uur

 64. Laten we niet bij voorbaat de buit verdelen, eerst even afwachten wat de verkiezingsuitslag wordt.
  Maar het is goed om voorbereid te zijn op alle mogelijke uitkomsten.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — dinsdag 11 juli 2006 @ 16.21 uur

 65. Jan, doe het niet!!!!!!!!!!!
  CDA heeft de afgelopen vier jaar frequent bewezen een onbetrouwbare partij te zijn. Met die lui zijn geen afspraken te maken. Doe dit ons, maar ook de SP niet aan. Of links of niks! Als het niks wordt, vindt kennelijk een meerderheid van ons volk dat de ieder-voor-zich mentaliteit werkt. Dan hebben ze nog wat te leren, maar dat betekent niet dat alles waar je voor staat overboord met door met de CDA te gaan werken.

  Reactie door Ron — dinsdag 11 juli 2006 @ 16.31 uur

 66. 59. Als dit zo is, dan hebben de mensen het niet begrepen en als ze het niet begrepen hebben, dan was het misschien toch niet zo ‘n handige zet..

  Reactie door kaatje — dinsdag 11 juli 2006 @ 16.31 uur

 67. Het gaat er niet om dat de SP met het CDA wil regeren…maar om zo het CDA WEG TE REGEREN! Wie klein is moet slim zijn!
  En trouwens, wat maakt het uit? Gaan we voor een beter Nederland of voor een betere SP? Hoelang willen jullie nog blijven pionieren? Kunnen we nou eens aan de slag? Als de SP het geweten van het CDA wordt, nou wie weet gaan deze christenen het eens echt begrijpen! Als dat de weg is om Nederland gezond te maken dan graag! Iedereen kan zich bekeren…ook het CDA!! Daar kan de SP een handje bij helpen…

  Probeer dus niet zo exclucief te doen!Houdt elkaar niet zo klein…lang genoeg geprotesteerd! Nu meegaan, om DOOR TE PAKKEN!! Dat betekent: verder kijken dan je SP-neus lang is. Try it!!

  Reactie door Gloria — dinsdag 11 juli 2006 @ 16.36 uur

 68. @8 Jofel

  Je kan ook het veld in als je niet in de regering zit. Ik verwacht dat als we in de regering zitten er juist niemand meer het veld in gaat. Dan worden we het bos ingestuurd.

  Reactie door hutspot — dinsdag 11 juli 2006 @ 16.46 uur

 69. Een erg onverstandige, en sowieso zeer voortijdige uitspraak! In de eerste plaats is het CDA altijd van rubber geweest: als daarin al ooit mensen die een “sociaal-christelijke” politiek voorstaan (en wat houdt die precies in?) “de overhand” zouden krijgen –wat nog nooit het geval is geweest-, dan nog zal dat zeer snel weer veranderd kunnen zijn. Geeft het stug volgehouden neo-liberale afbraakbeleid onder Balkenende ook maar enig perspectief in dit opzicht?
  Verder heeft Wouter Bos van de PvdA nu juist verklaard de voorkeur (!) te geven aan regeren met de CDA (voorheen bleef hij hierover mistig, hoewel deze “bekentenis” wel te verwachten was), al zal nog wel op het verkiezingsprogramma moeten worden gewacht. Bos opteert voor een zo stabiel mogelijk kabinet. “Bij voorkeur zonder een derde partij die erbij hangt.” (Zie de Parlementaire Nieuwsbrief van 5 juli jl.).
  Dit alles doet het ergste vrezen. Zelfs over een “links kabinet” had ik twijfels, gezien de elementaire uitgangspunten die de SP nooit mag verloochenen. Jan, als je nu al gaat speculeren over ministerschap (“justitie of sociale zaken”), loop je grote kans dezelfde weg te gaan als Paul Rosenmuller…..
  SP: let op uw saeck!

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 11 juli 2006 @ 16.47 uur

 70. Dit is pas echt hypocriet te noemen!! Eerst het CDA 3 jaar lang afkraken op het beleid en dan ineens een coalitie niet uitsluiten. En nog arrogant zijn ook door te stellen dat het CDA moet veranderen hahaha. Ik lach me rot, ik denk dat jullie zich maar eens moeten aanpassen en moeten ophouden met overal tegen te stemmen. Zolang jullie dat doen wil niemand een coalitie vormen met de SP.

  Reactie door Richard — dinsdag 11 juli 2006 @ 16.53 uur

 71. Beste Jan,

  Na vele reacties te hebben gelezen, zijn de SP stemmers zeer verdeeld over deze uitspraak. Ik vraag me af of hier van te voren goed over is gepraat of dat dit je is ingefluisterd door zo ‘n media-adviseur. Mij is als lid in ieder geval niks gevraagd en heb ook geen feedback gehad vanuit de partijraad dat een coalitie met het CDA tot de mogelijkheden zou behoren.

  Reactie door kaatje — dinsdag 11 juli 2006 @ 17.07 uur

 72. Wat deze boodschap voor mij zo onbegrijpelijk maakt, is dat het met de PvdA en Groen Links ook al keihard onderhandelen zou zijn. Hoe kan de SP nu ooit de illusie koesteren harde punten voor elkaar te krijgen tegenover een overmacht van PvdA en CDA, die de SP niet eens getalsmatig nodig zullen hebben?
  Jan, je jaagt met deze “move” een illusie na. Jammer, jammer en nog eens jammer. “Gefundenes Fressen” voor rechtse columnisten.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 11 juli 2006 @ 17.20 uur

 73. Als de SP op voorhand partijen uitsluit dán is zij toch juist niet realistisch bezig?
  CDA en PvdA daarin zie ik qua politieke koers niet eens zo veel verschillen, voor mij een pot nat. Zeggen ‘we gaan niet met de VVD in zee’ daar kan ik me zeker in vinden.
  Maar door het CDA óók bij voorbaat uit te sluiten, dan kun je m.i. net zo goed óók de PvdA bij voorbaat uitsluiten. Immers deze partij is al tijden met goed fatsoen niet links meer te noemen.
  Bovendien is m.i. de huidige opstelling van de SP nl. het openhouden van de optie tot mogelijke samenwerking met het CDA en PvdA gewoon realistisch.
  Indien de SP een eventuele samenwerking met het CDA bij voorbaat zou uitsluiten heb je dikke kans dat vele potentiële SP- of zwevende kiezers uiteindelijk zullen gaan besluiten om dan de PvdA maar sterker te gaan maken.
  En of dit dan wel zo gewenst is? Want dat komt zoals ik het zie uiteindelijk politiek geduid op hetzelfde neer als CDA stemmen. Met dit verschil dat wanneer het CDA groot en sterk uit de verkiezingen komt zij waarschijnlijk weer met de VVD in zee zal gaan.
  Gezien de huidige verhoudingen vind ik het zeer opportuun en gepast om bestaande opties, opties, welke waarin wél de eigen identiteit en het gedachtegoed overeind moeten kunnen en blijven staan niet bij voorbaat uit te sluiten. Door opties uit te sluiten, sluit je m.i. jezelf uit.

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 11 juli 2006 @ 17.25 uur

 74. Wattenstaafie, goed verwoord, ben het met je eens.

  Reactie door kaatje — dinsdag 11 juli 2006 @ 17.29 uur

 75. Een groeiende SP wordt een grotere politieke kracht, in de regering of niet.
  De volgende keer beslis ik wel of ze mijn stem goed gebruikt hebben.

  Reactie door Kakel — dinsdag 11 juli 2006 @ 17.30 uur

 76. Ik vind het gewoon een goede zet. Eerlijk gezegd zie ik het liefst een coalitie SP/Partij voor de Dieren, maar dat is óók niet realistisch.

  Second best is dan de coalitie SP/PvdA/GL, maar gezien de verschuiving van de PvdA en GL (liberale Femke) in rechtse richting, het afgelopen decennium, zouden ze wat mij betreft net zo hard afvallen als het CDA.

  Daarom vind ik het beroep wat gedaan wordt op progressieve krachten binnen CDA en PvdA zo gek nog niet. Het christelijke mededogen en rentmeesterschap is bij de huidige landelijke CDA-bestuurders echter nog ver te zoeken, gezien het (a)sociale kabinetsbeleid van de afgelopen jaren.

  Het is echter onzinnig om samenwerking met bovenstaande partijen uit te sluiten. Het heeft des te meer zin om te zorgen dat de SP als één van de grootste partijen uit de bus komt, want dan kan er ècht een frisse wind door de Nederlandse politiek gaan waaien, ongeacht welke combinatie de SP aan zou gaan.

  Hopelijk wordt er dan ook weer serieus gekeken naar onze banden met een schurkenregering aan de overkant van de Atlantische Oceaan.

  Reactie door Johnito — dinsdag 11 juli 2006 @ 17.46 uur

 77. @ Wattenstaafie (73):

  Je ziet een zeer belangrijke politieke realiteit over het hoofd.
  Een “links kabinet” met PvdA, SP, en GL zou nog iets kunnen opleveren. Dan is de PvdA immers GEDWONGEN concessies naar links te doen. In een PvdA/CDA-kabinet is de SP getalsmatig helemaal niet nodig (zoals wél het geval was met D66 in Bakenende II). De SP heeft dan dus helemaal geen poot om op te staan voor het afdwingen van enige concessies naar links. En laat mij de CDA-politici kennen…..

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 11 juli 2006 @ 18.01 uur

 78. En ik dacht toch echt dat het om de ideologie ging.

  Reactie door H.L. Brugman — dinsdag 11 juli 2006 @ 18.13 uur

 79. Weet je Jan moet wel denken aan een coalitie met het CDA want dat betekend dat hij toch twijfels heeft dat het toch weer een kabinet Balkenende kan worden en dan sluit hij het CDA toch zeker niet buiten?
  Hahahaha, ik lach me suf om al die politieke spelletjes.
  Ikzelf word er al dol van om na te denken op welke partij ik nu het beste kan gaan stemmen. En Jan Marijnissen zit nu via de media vriendjes te zoeken met wie hij eventueel een coalitie kan sluiten. Het is te gek voor woorden. We moeten nog naar de stembussen kom op zeg……….

  LAAT EERST DE KIEZER AAN HET WOORD……..
  En dan pas die politici………..

  Reactie door Paula Buisman — dinsdag 11 juli 2006 @ 18.14 uur

 80. Nooit gedacht dat Vak K zo’n aantrekings- kracht op mensen kan uitoefenen. De huidige ministers willen niet weg. Andere politici die hun kansen linksom zien slinken, gaan uitkijken naar andere combinaties om toch maar in Vak K terecht te komen.
  Op Gemeenteraads niveau heeft de SP-Groningen behoorlijk moeten inleveren op het verkiezingsprogramma om in een college met PVDA en GL terecht te komen(is nog acceptabel), hoe zal dat gaan met PvdA en CDA. Een goede graadmeter voor de nabije toekomst is het recente verleden, ik verwacht niet dat Balkenende binnen een halfjaar sociaal wordt, anders had ie daar nu al iets van laten zien. Dus inzetten op een Linkse meerderheid of anders maar oppositie.
  Laat de SP de SP blijven!!! Het veschil tussen VVD en CDA is minder groot dan het lijkt, als we het met het CDA eens kunnen worden, waarom dan niet met het VVD? Of is dit retoriek en louter bedoeld voor de kiezer: “Kijk eens even de SP moet wel erg links zijn, want ze sluiten de VVD uit.”

  Jan.

  Reactie door Jan van der Tuin — dinsdag 11 juli 2006 @ 18.20 uur

 81. Ik snap er niets van!

  Eerst demonstreren tegen de oorlog in Irak, Afghanistan en mogelijk Iran en dan met het CDA in 1 kabinet, die willen daar gewoon blijven!

  SP je begint op de sociaaldemocratie te lijken van voor WO1, eerst zeggen geen oorlog en dan oorlogvoeren!

  Reactie door Kor — dinsdag 11 juli 2006 @ 18.33 uur

 82. Ik ben blij te horen dat de SP regerings verantwoordelijkheid niet uit de weg gaat. Het maakt daarbij niet zo heel veel uit welke coalitie er met de SP komt. Dat het beleid een stuk socialer wordt met de SP in de regering is het meest belangrijk lijkt me. Hulde voor deze opstelling van Jan.
  Hans Koek

  Reactie door Hans Koek — dinsdag 11 juli 2006 @ 18.41 uur

 83. 73 Wattenstaafje

  Natuurlijk mag je open staan voor politieke partijen zonder daarbij namen te noemen gewoon als principe.
  Als de VVD al haar programmapunten aanpast aan SP beleid is daar dus evenmin iets mis mee.
  Echter gelet op het gevoerde CDA beleid en let wel neo-liberaal maar niet enkel VVD-beleid, VVD 28 zetels en het CDA 44 en wat dat voor veel mensen opgeleverd heeft kun je er toch gevoeglijk vanuitgaan dat de mogelijkheid daarvan zeer klein is danwel nihil.

  Indien het CDA het programma zodanig aanpast dat ze dicht bij het SP beleid komt is ook dat geen probleem.
  Dat is het intrappen van open deuren.

  Realiteitszin, timing en verkiezingsstrijd op diferentiatie en het aangeven van gevoerd wanbeleid met de uitleg wat jij anders gaat doen en waarom, dáár gaat het om.

  Het CDA heeft NU OP DIT MOMENT geen enkel krediet opgebouwd en heeft nog geen enkel kredietwaardig verkiezingsprogramma gepubliceerd of Jan moet iets meer weten over overeenkomsten dan ik zie. Uit gevoerd beleid zie ik enkel zeer grote tegenstellingen.

  Een groot deel van de potentiele SP-stemmers stemmen juist SP vanwege dit wanbeleid en zullen dit ‘bericht’niet begrijpen.

  Het is als een mishandelde vrouw die steeds naar haar man terugkeert omdat hij ‘soms’ook heel lief kan zijn, vergetend en ontkennend wat hij eerder aangericht heeft.
  Ik denk dat dit het vertrouwen in de politiek niet doet toenemen.
  Ik wil geen rigiditeit van een partij als je daardoor nooit iets binnenhaalt dat is wat anders.

  Reactie door Henny — dinsdag 11 juli 2006 @ 18.42 uur

 84. Eindelijk. De SP moet bereid zijn om te regeren. Wij kunnen niet tegen al die mensen die op ons stemmen en lid zijn van de partij zeggen dat we oppositie gaan voeren. Er zijn teveel mensen die te lijden hebben gehad laatste 12 jaar onder paars en Balkenende 1 en 2. Daardoor is er tweedeling ontstaan en er zijn teveel mensen die aan de rand van de samenleving zijn beland. Het kan alleen veranderen als de SP mee gaat regeren. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer belangrijke punten waar de SP aan gaat werken.

  Harry

  Reactie door Harry Kalpoe — dinsdag 11 juli 2006 @ 18.50 uur

 85. beste Jan, ik geloof dat je wel heel graag minister wilt worden!!! ik heb het je al is een keer vaker horen zeggen dat je zo graag wil,maar ga nu niet je eigen “geloof” verkwanselen en houd het nog op een grote afstand. jou tijd zal zeker komen,geduld is een heel groot goed, maar met minder als 20 ZETELS moeten we er niet aan beginnen,want dan krijg je het D”66 effect. groetjes theo jacobs

  Reactie door Theo Jacobs — dinsdag 11 juli 2006 @ 18.52 uur

 86. @ Hans Koek (80):

  Jij en sommigen anderen doen het voorkomen alsof de SP zélf ertoe zou kunnen besluiten toe te treden tot een kabinet. Maar zo werkt het helemaal niet. De grootste partij (hoogstwaarschijnlijk dus de PvdA of CDA) krijgt het initiatief in de formatie van een kabinet. En daarvan, en van de gevoerde onderhandelingen, hangt het af, of een partij als de SP erbij bertokken zou worden. Die kans acht ik sowieso erg klein, laat staan de kans, dat belangrijke punten van de SP gerealiseerd zouden kunnen worden. (Dit laatste lijkt mij alleen mogelijk in een “links kabinet” zónder CDA. Een PvdA/CDA-coalitie kan vriendelijk zwaaien naar de SP).

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 11 juli 2006 @ 18.54 uur

 87. Ook al jeuken je handen. In de politiek moet je niet zo snel ja zeggen. Kijk het eerst nog eens vier jaar aan. Je kan beter de troep van een ander niet willen opruimen. De rechter vleugel van de PvdA is groot dus plannen en veranderingen zullen bijna geen kans hebben. Effe wachten denk ik dus.

  Reactie door Jan.Willem — dinsdag 11 juli 2006 @ 18.58 uur

 88. De SP mag geen bestuurlijke verantwoording uit de weg gaan gezien haar omvang. De kiezer bepaald de verhoudingen en als politieke partij moet je proberen daar een combinatie van te maken. Niemand van te voren uitsluiten, zelfs de VVD niet (liever niet natuurlijk), maar dat mogen ze zelf bepalen als ze dat willen.In elke grote partij vind je redelijke types.

  Reactie door ndv — dinsdag 11 juli 2006 @ 19.01 uur

 89. Beste Jan,

  Ik vind je een moord-kerel maar blijft dat dan ook alsjeblieft.

  Blijf echt linkse politiekbedrijven want dat is de enige kans dat de SP binnen enkele jaren de grootste partij van Nederland zal zijn.

  Ga niet heulen met CDA-ers-die onbetrouwbare rakkers met hun zogenaamde sociale doelstellingen. Blijf er ver van uit de buurt.

  Ik vertrouw jou nu voor 300%, laat dat zo blijven en doe geen concessies voor een plaats op het pluche want dan ben je in ieder geval bij mij helemaal uit de gratie en kun je mij als trouw SP-stemmer wel afschrijven.

  LAAT DAT NIET GEBEUREN JAN

  GROETEN VAN NOG STEEDS EEN GROTE FAN

  Piet de Groot

  Reactie door Piet de Groot — dinsdag 11 juli 2006 @ 19.14 uur

 90. Jan,

  Dit gaat ongelovelijk de foute kant op. Je maakt mijn geloof in de SP kapot, juist omdat ik me afkeer van confessionele zaken ben ik bij de SP, ik kan dit huigelige smerige gehandel niet begrijpen. Als we iets zouden moeten veroordelen is het wel het conservatieve denken; homo’s mogen niet trouwen, het gezin gaat voor alles enz! Ik denk er serieus over mijn lidmaatschap op te zeggen, ik vind dit te walgelijk voor woorden! Jan, leer je principes niet te verkwanselen, je staat niet voor vrijheid als je met confessionelen in zee gaat. Zowel de CU als het CDA zijn onbespreekbare opties! Je wordt WEL de volgende D66, je begint er nu al mee!

  Reactie door Ritchie Veldhuijzen — dinsdag 11 juli 2006 @ 19.18 uur

 91. Zo, wat een taal. We sluiten niemand uit… er zal bij het CDA veel moeten veranderen… Nou, nou, wat zullen Bos en Balkenende het in hun broek doen bij deze grote woorden.

  Reactie door Duh — dinsdag 11 juli 2006 @ 19.36 uur

 92. Je zei het indertijd zelf”Effe dimmen”.CDA NIET doen Jan.

  Reactie door Alexos — dinsdag 11 juli 2006 @ 19.37 uur

 93. Zaak is om de kernvisie, het programma en de standpunten van de SP naar buiten te brengen.
  Immers het leeuwendeel van het electoraat is hiermee volstrekt onbekend.
  Daarnaast bestaan er rond de politieke signatuur van de SP hardnekkige vooroordelen.
  Ik heb bv. bij de jl. gemeenteraadsverkiezingen enkele mensen die wel degelijk politiek geëngageerd zijn maar niets van de SP wilden weten of horen op dit programma en de standpunten gewezen. Ik heb er op aangedrongen om toch eens kennis te nemen hiervan.
  En wees ze erop dat wanneer je niet bekend bent met een dergelijk programma, maar toch hierover een oordeel meent te hebben, dat dit dan niet anders dan een vooroordeel kan zijn.

  Ik heb ze erop gewezen dat hun opstelling mogelijk op een vooroordeel ten aanzien van de SP berustte.
  Uiteindelijk heeft het er toch in geresulteerd dat deze mensen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen wél en voor het eerst van hun leven SP gingen stemmen!
  Hetzelfde zag ik gebeuren bij de stemgerechtigde allochtonen. Veelal zag ik ze PvdA stemmen. Ik heb ze gevraagd wat hun keuze voor die partij had bepaald.
  Bleek weinig van hun motivatie te kloppen, overeen te stemmen met datgene waar de PvdA in werkelijkheid voor staat.
  Daarom moet de visie van de SP veel meer naar buiten zien te worden gebracht.
  SP, profileer jezelf en maak het verschil duidelijk, hierin ligt de kans om uiteindelijk ook daadwerkelijk het verschil te maken.

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 11 juli 2006 @ 19.54 uur

 94. Dit CDA heeft via Rotterdam de LPF in het zadel geholpen en daarna op sociaal terrein de verschrikkelijkste maatregelen genomen, die elke dag op de SP.site staan en dan ga je er zonder dat wij, de kiezer gesproken hebben, zaken doen.

  De Sp moet eerst een goede campagne-voeren met linkse standpunten en zo groot mogelijk worden en daarna doe je eventueel zaken en niet nu al dingen weg geven!

  Weg uit Irak, Afghanistan en geen ondersteuning voor een nieuwe (atoom)-oorlog in Iran!

  Geen nieuwe sociaaldemocratie!

  Reactie door Kor — dinsdag 11 juli 2006 @ 19.57 uur

 95. Als we iets kunnen doen aan veel te veel verdieners, betaalbaar wonen weer kunnen laten ontstaan, armoede (ook sociale) uitbannen en de vaart er weer in weten te krijgen…moet je maar met het CDA. Ik denk namelijk dat we 3 hoofdstromen overhouden in Nederland. Sociaal, Liberaal en onvrede…samenwerken moet dus.

  Reactie door edwin koster — dinsdag 11 juli 2006 @ 20.29 uur

 96. @13/Charlie.

  Even off topic.

  Charlie, waar heb je gelezen dat de WAO-uitkering wordt geindexeerd per 1 juli????
  Ik ben reuze benieuwd!!!!!

  Reactie door Jo — dinsdag 11 juli 2006 @ 20.46 uur

 97. In dit land zal het nog heel lang duren,voordat er een regering komt met
  SP-inbreng.
  CDA denkt er niet over en PvdA wil liever niet.
  Taak van de SP blijft,proberen de PvdA
  bij de les te houden.
  Iets in de geest van:De gestage drup holt de hardste steen uit

  Henri

  Reactie door henri — dinsdag 11 juli 2006 @ 20.52 uur

 98. Jan,laat je niet kisten! Je hebt altijd SP-ers die last hebben van pleinvrees! Sommigen hebben smetvrees. Blijven poetsen in en om hun huisje. Maar dan is er nog altijd luchtvervuiling…dus wat te doen? Binnenblijven of erop uittrekken?
  Gaan Jan! En opentrekken die schatkist!! Eerlijk verdelen die opgespaarde en afgetroggelde juwelen!!! Want anders hangt lady RECHTS ze weer om haar hals. En je weet: zij pronken met andermans veren!

  Reactie door Gloria — dinsdag 11 juli 2006 @ 21.15 uur

 99. Ik vind het bijzonder jammer dat de economische opgang aan het CDA/VVD regiem wordt toegeschreven.Deze opgang is een globaliserende uitkomst.Wij zijn voor 60% van export afhankelijk en dat is dus vraag uit het buitenland en niet uit het binnenland.Voorts is de im en export van Chinese goederen niet iets waar Balkenende mee van doen heeft gehad.Kortom de VVD en CDA verkopen deze wereld handel als hun beleid.Dat moet duidelijk ontzenuwd worden.
  Nu de links-stemmende ouderen en zwevers het vertrouwen in Wouter Bos kwijt zijn,dient de SP zich duidelijk van het Bos standpunt te distancieeren,anders lopen deze ouderen naar het CDA.Een gedeelte van de hypotheelrente aftrek mag begrenst worden maar dan dient ook het huurwaardeforfait geschrapt te worden.
  Als de huren hard stijgen,moeten de verhuurders indirect gedwongen worden zonnecollectoren te plaatsen,zodat de energiekosten zakken.Al het meerdere boven de inflatie moet geinvesteerd worden in kostenbesparing voor de huurders.De winst van de verhuurder zit dan in de meerwaarde van de woningen van de verhuurders.
  Jan kom met originele ideeen, waar je je via de TV mee profileerd!Mobiliseer je inventieve SP leden.Nieuwe ideeen moeten niet via dit medium gelanceerd worden,anders gaat de VVD/CDA er mee lopen.

  Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 11 juli 2006 @ 21.21 uur

 100. Geen slecht idee, om de samenwerking met CDA als een mogelijkheid te noemen. Dit kan de SP meer twijfelstemmen en strategische stemmen opleveren – van de mensen die best op de SP willen stemmen maar uiteindelijk toch maar voor PVDA stemmen, uit angst hun stem te “verspelen”. Als men deze coalitie als reeele mogelijkheid zien, zullen ze een stem op de SP ook niet als verspeeld zien. Wie weet, mischien resulteert het in een flinke toename voor de SP, en heeft ze vervolgens ook veel meer in te brengen.

  Hoog tijd om in de regering deel te nemen. We hebben de afgelopen jaren wel gezien wat voor nut het heeft, om vanuit de kantlijnen te mopperen. Principieel is alles goed en wel, maar als je daardoor de algehele uitholling van een sociale maatschappij mogelijk maakt of vergemakkelijkt, ben je m.i. ook niet goed bezig.

  Reactie door Anja — dinsdag 11 juli 2006 @ 22.01 uur

 101. Jan Marijnissen,

  Toen ik dit voor het eerst hoorde dacht ik dat je misschien een beetje gek was geworden, maar nu ik er een beetje over denk ik het misschien wel een goede taktiek om de pvda onder druk te zetten.

  Het cda stijgt in de peilingen en als Jan Marijnissen dan zegt dat ie ook open staat voor het cda ziet wouterje de bij al wat hangen, dat wordt op die manier geen minister president. Naast de pvda is het cda de grootste partij, om die de wint uit de zeilen te nemen en om dan de kans te vergroten dat wouterje minister president wordt moet hij consessies doen aan andere partijen als de SP.

  Dit is denk ik wel een gewaagde manier om de pvda weer meer naar links te krijgen, de toekomst zal uitwijzen wat het wordt.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 11 juli 2006 @ 22.02 uur

 102. Kom op mensen, waarom vallen jullie jan aan als hij de wil van de kiezer gaat uitvoeren?
  Als hij een coalitie wil vormen met CDA is dat niet omdat de CDA zijn vriendjes zijn, maar omdat de kiezer daar voor kiest! Het huidige kabinet heeft VVD ondanks dat de kiezer duidelijk had aangegeven dat de VVD de grote verliezer was… kiezersbedrog. Jan wil zich daar niet schuldig aan maken. Als het volk zowel SP als CDA kiest is hij bereid daar een coalitie mee te vormen. Ik noem dat integer!

  Reactie door Monique — dinsdag 11 juli 2006 @ 22.34 uur

 103. Ik denk dat de huidige CDA top liever dood valt dan iets met de SP te ondernemen. Het CDA van
  Lubbers daarentegen zou m.i. nog wel iets positiefs willen ondernemen, alleen die bestaat niet meer. Mochten PvvdA en CDA inderdaad de SP vragen voor een kabinet dan wil ik de teloorgang van DS70 in speciale aandacht aanbevelen.

  Reactie door Klaas. — dinsdag 11 juli 2006 @ 22.48 uur

 104. beste jan

  was enigzins verrast van je stelling dat een coaltie met cda en pv/da mogelijk zou zijn.
  gezien de afbraak van ons sociale stelsel waarbij het cda duidelijk de kant van de hogere inkomens heeft gekozen.
  als je de historie bekijkt heeft de kvp nooit veel op gehad met de minst draagkrachtigen.
  en gezien het feit dat de kvp altijd de grootste groep binnen het cda is geweest doet het ergste vrezen voor de toekomst
  ik hoop dan ook echt dat de kiezers zo wijs zijn ons aan een links kabinet te helpen.
  echter de opiniepeilingen doen t ergste vrezen.
  3 kabinetten balkenende is al meer dan genoeg

  Reactie door marcel van Bale — dinsdag 11 juli 2006 @ 22.48 uur

 105. Een nieuwe regering vorm je niet in een dag; daar moet eerst over onderhandeld worden. Pas als je als partij vindt dat er voldoende van je programmapunten in een nieuw regeerakkoord terug te vinden is, ga je met de andere partijen in zee. Ik denk daarom niet dat je bang hoeft te zijn voor een regering met PvdA en CDA zonder de uitgesproken SP-standpunten – komen die er niet in, dan gaat het hele feest niet door. Van te voren alle andere grote partijen uitsluiten zou een ernstige fout zijn: je sluit daarmee zelf ook je kans op regeringsverantwoordelijkheid en verandering uit.

  Reactie door Astrid — dinsdag 11 juli 2006 @ 23.45 uur

 106. agnes kant als minister op gezondheidszorg
  GEWELDIG!!!!!!!!!!!!!!
  WORD NEDERLAND DAT TOCH BETER.(EN SOCIALER)

  Reactie door roelof — dinsdag 11 juli 2006 @ 23.58 uur

 107. Ga ervoor Jan hoor ik zeggen.

  De crux is nu juist dat dit nog voor de strijd begint al zoveel stemmen kan kosten dat je niets overhoudt van je huidige winst in de peilingen.
  Dat CDA en VVD dit in de verkiezingsstrijd tegen de SP kunnen gaan gebruiken.
  Ik denk dat de SP juist gestegen is door tegenstemmers van dit kabinetsbeleid mensen die de Geus Balkenende het CDA etc.. behoorlijk zat zijn en ervanaf willen, zoals ik persoonlijk ook.
  Die stemmen raak je zo weer kwijt aan bijvoorbeeld de PvdA door NU te opteren voor een mogelijke coalitie met juist datzelfde CDA wiens beleid je kortgeleden nog zo vervloekte.
  Het is beter met 14 zetels in de oppositie te zitten ingeval van een PvdA-CDA kabinet,14 stemmen in de kamer, dan zodadelijk met 6 zetels achter te blijven omdat een deel van je nieuwe achterban naar de PvdA is verhuisd die de voorkeur voor het CDA al aangegeven heeft.
  Voor menig kiezer maakte dit juist het verschil.
  Je doet het op een moment dat je in de peilingen winst boekt en er geen enkele noodzaak toe is.
  Vele SP-ers hier heb ik horen fulmineren tegen Wouter Bos en vervolgens staan ze open voor het CDA.
  Willen wij als SP-ers PvdA stemmen gaan overhevelen naar het CDA of hoe moet ik dit begrijpen dan kun je het wel helemaal vergeten.
  De PvdA staat altijd nog dichter bij dan het CDA in zijn beste doen kan bereiken.
  Wie het nog begrijpt mag het zeggen.
  Het is niet dat ik Jan wil afvallen het is mijn angst dat we hier de winst uit handen dreigen te geven.
  Jan maakt zich niet schuldig aan kiezersbedrog,de verkiezingen zijn amper van start gegaan er zijn van niet een partij al programma’s en je kunt gedurende en aan het eind van een campagne pas weten waar je aan toe bent met de andere partijen. Dit is niet het voorkomen van bedrog dit is voorbarig, bedrog is er pas mogelijk ná een mandaat.
  Mensen ik mag hopen dat ik het mis heb maar ik houd mijn hart vast.

  Reactie door Henny — woensdag 12 juli 2006 @ 0.06 uur

 108. het wordt echt tijd dat het roer in nederland volledig wordt omgegooid zo dat niet ‘n kleine meerderheid van welgestelden bepaald wat jan met de pet mag verdienen, maar die zelfde jan bepaald wat de z.g.n hoge heren mogen verdienen.weg met die procentuele loonsverhogingen en ‘n ieder het zelfde bedrag er bij, dit lijkt mij een van de mogelijkheden om de kloof tussen rijk en arm niet nog groter te maken.waar het grote kapitaal nu mee bezig is, is de verworven rechten van de arbeider volledig uit te hollen. het nw zorgstelsel is er hier een van. dat vooral de gepensioneerden en de andere lage inkomens hier van de dupe zijn was geen misrekening maar eerder opzet.geen premie naar draagkracht maar voor iedereen het zelfde percentage van zijn inkomen.om te voorkomen dat mensen met ‘n top inkomen te veel zouden betalen heeft men ‘n premiegrens ingesteld dusdanig dat de lagere inkomen te veel en de hogere inkomens te weinig betalen.het zou dan ook goed zijn dat de sp er bij de regering op aandringt de premiegrens flink te verhogen en de procenten over het inkomen flink te verlagen,zodat de lagere inkomens weer het zelfde gaan betalen als voor het nw.zorgstelsel.het zelfde geldt voor de hypotheekrente aftrek welke door kopers en huurders moet worden opgebracht zo’n slordige 16 milliard euro 1000 euro per hoofd van de bevolking belastinggeld wat ook door de armste onder ons betaald moet worden. weg er mee. als de regering dit bedrag per hoofd van de bevolking uitkeerd betekend dit dat ‘n gezin met b.v. 2kinderen ‘n teruggave kan verwachten van plus/minus 4000 euro wat zij kunnen gebruiken om de hypotheek lasten te betalen. het is maar net hoe je e.e.a invuld. als de sp de grootste partij van nedeland wil worden zullen zij nog meer dan tot nu toe de belangen van de huurders moeten behartigen, geen huurliberalisatie geen huurverhogingen met meer dan de inflatie. ik ben er van overtuigt dat als de huurders op de sp stemmen de sp tot de grootste partij van nederland gaat behoren. en dat is wat wij nodig hebben.corg.

  Reactie door giezekamp — woensdag 12 juli 2006 @ 0.10 uur

 109. De SP hoeft zich niet te relateren aan “Paars”of “Balk” of “rechts” en is niet in de positie om het CDA te vermanen “te moeten veranderen” etc.: nieteens over haar anti- rechtse smaak te prediken, laat staan haar naam in verband te brengen met D’66 of LPF.
  Niet meer over dooremmeren: geeft voeding aan ranzige associaties: meervanhetzelfde.

  De SP moet echt proberen duidelijk te maken dat zij in staat is bondgenoten te vinden en genoeg in huis en buitenshuis te hebben, om de enorme investeringen die noodzakelijk zijn, zowel materieel als intellectueel, om de zorg-; het onderwijs-; het sociale vangnet-; de cultuur: de collectieve verantwoordelijkheid van de overheid – wil Nederland een democratie blijven – daadwer kelijk en zonder omwegen te mobiliseren.
  Het probleem is nl. niet dat de mensen de politiek niet vertrouwen: De politici vertrouwen de mensen niet…

  Reactie door E.A. de Gruyter — woensdag 12 juli 2006 @ 0.11 uur

 110. DUS: Zelfs bij de VVD in Amsterdam bv. zijn werkzame mensen waar je leuke dingen mee kan doen, bv. omdat zij ook pragmatisch zijn ingesteld, zoals men met de CU in de Kamer zaken kan doen als het over ethische zaken gaat….
  Het zal moeten gaan over nieuwe coalities:
  Daarom – net als de woorden “allochtoon/ autochtoon” alleenmaar nuttig zijn om ons het zicht te ontnemen – de namen van partijen ons niet kunnen losmaken uit het drijfzand….laat staan het denken in perspectief in deze vermolmde kaders.PUNT

  Reactie door E.A. de Gruyter — woensdag 12 juli 2006 @ 0.49 uur

 111. Vind alles best wat de SP wilt zolang er maar een groot deel van de 2de kamer leiding in handen komt van de SP en hopelijk geen VVD want dat zijn eigen geld zitters.. Bezuinigen zeggen ze maar niet van hun geldt..

  Tijd voor actie!!!

  22 November gaat mijn stem naar SP

  Reactie door Niels — woensdag 12 juli 2006 @ 0.58 uur

 112. Met CDA kan helemaal niet want die willen niet praten over een meer dan redelijk gelimiteerde hypotheekrente-aftrek.
  Pvda/GL/SP/CU eventueel met D66 zou mooi zijn.

  Reactie door volghetnieuws — woensdag 12 juli 2006 @ 1.00 uur

 113. Beste Jan,
  Dromen staat vrij. Als de SP in bed gaat met het CDA zeg ik mijn lidmaatschap acuut op.

  Reactie door abo — woensdag 12 juli 2006 @ 2.18 uur

 114. Ik heb nog nooit zoveel arrogantie gelezen: ‘natuurlijk zal er bij het CDA heel wat moeten veranderen’. Dit is werkelijk godsgeklaagd. De SP zit niet in de regering, is kleiner en meent een ander de wet te moeten voorschrijven met een irreëel programma dat opgebouwd is uit protest; kortom totaal visieloos is. Inderdaad: dromen staat vrij.

  Reactie door Titus — woensdag 12 juli 2006 @ 7.08 uur

 115. Misschien is het nog wel belangrijker met welke personen we gaan samenwerking dan van welke partij ze zijn. Overigens heb ik niet zoveel verschil gemerkt tussen CDA, PvdA en VVD maar ja, dat kan veranderen natuurlijk.We zullen wel moeten samenwerken als we de 75 zetels niet halen.

  Reactie door n de vries — woensdag 12 juli 2006 @ 7.47 uur

 116. Hoewel ik Jan hoog heb zitten en in het verleden (nu niet meer want ondernemers en de sp zijn geen vrienden) vaak ook mijn stem gunde, zowel landelijk als lokaal, schoot vooral het “ik wil minister van Justitie worden” helemaal verkeerd. Niet voor niets word Jan momenteel internet-breed (zie bijv http://www.geenstijl.nl) helemaal afgebrand…

  Ergens blijf ik hopen dat deze opmerking uitgelokt was of zelfs als grapje bedoeld. Ik kan er de tijd niet voor vinden, anders zou ik het fragment van bnr terugluisteren.

  Reactie door Roland — woensdag 12 juli 2006 @ 8.09 uur

 117. sociaal CDA ? ,ja natuurlijk wel voor de rijke CDA-ers !

  Reactie door Fred — woensdag 12 juli 2006 @ 9.29 uur

 118. Het kan met het CDA. Realiseren jullie je wel dat deze regering, hoewel ze veel minder zetels hadden, geregeerd worden door de VVD en mij het gevoel bekroop dat het CDA niets te zeggen had. Wie kwamen vaak op de voorgrond? de VVD mensen. Wat mij betreft mag de VVD heel snel ophoepelen met die gemaakte lach van Mr. Rutte die alleen op andere partijen kan afgeven als ze zich niet kunnen verweren. Dat is zijn makke. Een kwal 1e klas.
  Jan, laat je tanden zien, mijn stem heb je.

  Reactie door Marcel — woensdag 12 juli 2006 @ 9.35 uur

 119. Het is NIET arrogant om te zeggen dat bij het CDA iets moet veranderen wil de SP met het CDA in zee gaan dat is volkomen onzin Titus.

  Het is namelijk heel normaal voor iedere coalitie dat je essentiele zaken moet delen om samen te kunnen regeren, dat is namelijk altijd voorwaarden ook voor andere partijen anders zou je pas kiezersbedrog plegen en volgens mij weet jij dat dondersgoed.

  Roland als je geen multinational bent en onder het midden- en kleinbedrijf valt ben je nergens beter af dan bij de SP.
  Lees het programma maar.
  Van deze regering profiteren alleen de grote multinationals.

  Als je een miljard weggeeft aan het bedrijfsleven zoals dit kabinet van plan is kun je het beter gebruiken om de wat kleinere bedrijven te ondersteunen, die investeren ook weer meer in de nederlandse samenleving. Dan help je de economie beter dan met de huidige plannen van dit kabinet daar gaat relatief veel geld naar de relatief kleinere groep MN die vervolgens steeds meer buiten Nederland investeren.

  Reactie door Henny — woensdag 12 juli 2006 @ 9.35 uur

 120. Beste Jan,
  Ik ben een beetje huiverig wat je plan betreft om met de pvda te gaan reageren. Niet wat de SP betreft maar er is nog zoveel weerstand bij deze partij tegen de SP. In Dongen waar ik onder val hebben ze het met de gemeenteraadsverkiezingen weer zo in elkaar gestoken dat de SP notabene als derde partij en met een flinke winst buiten de boot is gevallen. Als ik zeg dat ik bij de SP ben dan hoor ik nogal eens: o dat is die parij die overal TEGEN is en die geen consessies wil doen.
  Misschien moet dat beeld veranderen. De pvda zal m.i. alleen met de SP in zee gaan als ze anders zelf de boot missen.
  Maar het is goed om iedereen in het land te laten weten dat [bijna] niemand wordt uitgesloten. Daar kan je niet genoeg de nadruk op leggen.
  Ik popel om met actievoeren te beginnen!!!!
  NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door Nettie van Rooij — woensdag 12 juli 2006 @ 9.59 uur

 121. Politiek is kunnen tellen, als je niet nodig bent om een meerderheid te vormen, moet je als SP er niet instappen, want je moet heel veel opgeven om mee te doen, zoveel dat dit het einde van de SP kan betekenen.

  Wanneer kun je wel meedoen? als je nodig bent, dan moeten anderen ook concessies doen.

  Hoe ziet het er NU uit? CDA en PVDA hebben samen al een meerderheid, je bent niet nodig, je bent alleen nodig om kritiek op een Pvda/CDA coalitie af te stoppen.

  Wat Moet je NU doen? Zorgen dat je zo groot mogelijk wordt zodat ze niet om je heen kunnen. Een links alternatief voor de Pvda zijn, en niet haar evenbeeld.

  Reactie door Kor — woensdag 12 juli 2006 @ 10.28 uur

 122. CDA, het meest verschrikkelijke wat er in de politiek te vinden is. Ik heb ze een e-mail gestuurd ivm het asociale beleid wat ze de afgelopen jaren gevoerd hebben.Ik kreeg inderdaad antwoord, maar op vragen waarom de rijken rijker en de armen armer geworden zijn kreeg ik geen reactie. Op de vraag waarom we militairen naar Uzughstan sturen krijg je als antwoord dat men daar de boel wil opbouwen, terwijl ieder kind weet dat het een vechtmissie wordt.Ik weet dat het idee om daar naar toe te gaan van de VVD komt, maar die gasten lopen er natuurlijk blind achteraan.
  Ik heb ze ook gevraagd wat er gaat gebeuren met de armoede als straks de economie weer wat terugloopt, u raadt het al, geen antwoord.
  Ze hebben wel gereageerd op de hele goede zet van D66, het was natuurlijk de schuld van D66 dat diet kabinet gevallen is, terwijl Verdonk ongehinderd haar tiranieke beleid mag voortzetten en dit asociale kabinet mag doorregeren tot 22 november. Schandalig…….
  Jan, met zo’n partij zou jij eventueel willen regeren? Mocht het zo ver komen (wat God verhoede) dan zit ik er hard over te denken om mijn lidmaatschap van de SP op te zeggen. Zoals velen met mij hoop ik op een linkse regering die sociaal beleid hoog in het vaandel heeft staan en die ook politiek vernieuwend kan zijn.
  Met vriendelijke groeten,
  Harry van Laak.

  Reactie door harry van laak — woensdag 12 juli 2006 @ 10.32 uur

 123. Welja… Nettie van Rooij heeft het alweer over ACTIEVOEREN (valt nog mee dat er geen AKSIE staat!).

  Vraagje: waarTEGEN nu weer? Tegen de forse banengroei? Tegen het economisch herstel? Tegen nieuwe kansen voor iedereen in Nederland?

  De SP roept dat het Nederland STERKER en SOCIALER wil maken. Een loffelijk streven. Maar hoe kun je een land socialer maken, als het niet eerst (economisch) sterk is. Tenslotte kosten sociale maatregelen altijd geld. Veel geld. Geld dat ergens vandaan moet komen. Van een sterke economie, van een werkende bevolking.

  Het voortdurend beschimpte CDA en VVD hebben het lef gehad om aan dit herstel prioriteit te geven. Dit beleid wordt ASOCIAAL genoemd. Maar wees nou eens eerlijk… zónder dit soort beleid zou er steeds minder geld beschikbaar zijn geweest voor welzijnsbevorderend beleid.

  Na de magere jaren, kan er nu weer worden ‘uitgegeven’. Ik begrijp dat de SP staat te popelen om dit te mogen doen. En zich daarmee “SOCIAAL” te manifesteren. Wat ik me afvraag… wat zou het SP enkele jaren geleden hebben gedaan om Nederland STERK te maken?

  Ik vrees dat Jan het antwoord schuldig moet blijven.

  Reactie door Erik Ooijer — woensdag 12 juli 2006 @ 10.35 uur

 124. Harry van Laak… jij krijgt tenminste nog antwoord van het CDA. Ik niet van de SP.

  En “Links” en “vernieuwend” gaan al jaren niet meer samen. Rechts vernieuwd zich sneller en gevarieerder dan ‘links’ dat blijft steken in jaren ’70 jargon en argetypen.

  Waar ‘links’ tijdens de koude oorlog ‘eenzijdig wilde ontwapenen’, liet ‘rechts’ zich géén zand in de ogen strooien. Dankzij ‘rechts’ is De Muur uiteindelijk gevallen. En kreeg men in Oost-Europa – na jaren van ommuring en sovjet-knechting – ‘lucht en ruimte’ voor democratie.

  Vergeet dan niet.

  Reactie door Erik Ooijer — woensdag 12 juli 2006 @ 10.55 uur

 125. Ja Erik – en de treinen rijden op tijd, he!

  Reactie door Klaas. — woensdag 12 juli 2006 @ 11.27 uur

 126. Nee Klaas. Dat doen ze niet.

  En dat zal ook wel weer de schuld van JP en zijn kliek zijn, nietwaar?

  Reactie door Erik Ooijer — woensdag 12 juli 2006 @ 11.36 uur

 127. dat de Muur gevallen is zijn wij erg blij !
  Ik denk dat rechts hiermee er blij is goedkope arbeiders ) Overigens heeft niet recht de Muur omgegooid .Het SOvjet communisme is onderuit gegaan ( uiters rechts van links )

  Reactie door fred — woensdag 12 juli 2006 @ 11.37 uur

 128. Juist Fred. En waarom hebben ze De Muur uiteindelijk omgegooid? Omdat we het ze vriendelijk vroegen. Of omdat ze de Race met Reagan niet meer bij konden benen?

  Had het westen ‘eenzijdig ontwapend’ dan had de Muur er nog steeds gestaan.

  Maar goed… dit is off topic. Excuses.

  Reactie door Erik Ooijer — woensdag 12 juli 2006 @ 11.43 uur

 129. Erik, je bent niet gauw tevreden. Geef ik je gelijk wil je het niet hebben. Maar neem dan van mij aan dat je hier veel zaken geponeerd hebt die je verkeerd ziet. Natuurlijk ik woon in Nederland en kan leven met andersdenkende mensen binnen mijn gemeenschap. Maar mensen die de gemeenschap als een winstobject zien, daar heb ik de pest aan.

  Reactie door Klaas. — woensdag 12 juli 2006 @ 11.58 uur

 130. De inzet moet zijn als links zo groot mogelijk worden en naar de verkiezingen zien we of een links kabinet wel of niet mogelijk is.

  Ondertussen moet de hele SP keihard werken om een goed resultaat neer te zetten.

  Water in de wijn kan altijd nog, maar niet als je met lege handen zit.

  Stem SP, voor een sociaal Nederland.

  Reactie door Kor — woensdag 12 juli 2006 @ 12.06 uur

 131. “Maar mensen die de gemeenschap als een winstobject zien, daar heb ik de pest aan.”

  Ik ook.

  Aan de andere kant heb ik ook een hekel aan mensen die de illusie hebben dat er overal zomaar geld voor beschikbaar is (of moet zijn), zonder dat ze ooit hebben ervaren hoe lastig het is om schaarse middelen vrij te maken. Of te verdelen.

  Er wordt te vaak de indruk gewekt dat bewindslieden niets liever doen dan bezuinigen en schrappen. Onzin natuurlijk. Het zijn net mensen. Zij zouden, als dat mogelijk was, ook veel liever goede sier maken met geld uitdelen. Helaas weet elke realist dat zoiets gewoon niet altijd mogelijk is.

  Reactie door Erik Ooijer — woensdag 12 juli 2006 @ 12.16 uur

 132. Erik – blij dat we het op een punt(!) eens zijn.
  Je kunt je dus mijn opluchting voorstellen toen ik gisteren las dat de verkoop van Schiphol niet door gaat (tot na de verkiezingen). Ik hoop dat de SP dit tot een verkiezingspunt maakt (om terug te keren tot het onderwerp) en eigenlijk ben ik er van overtuigd dat er voldoende kiezers van “rechtse” signatuur zullen overstappen zodat we daar definitief een stokje voor kunnen steken. Uiteraard geldt dat ook voor de Nutsbedrijven en de Nederlandse Spoorwegen.

  Reactie door Klaas. — woensdag 12 juli 2006 @ 12.34 uur

 133. Het CDA heeft het al afgewezen,dus kunnen we ons nu bezig houden door met argumenten,mensen te vragen om SP te stemmen en met wie we dan verder gaan is van later zorg.

  Reactie door Alexos — woensdag 12 juli 2006 @ 12.52 uur

 134. 116. Op geenstijl.nl wordt altijd alleen maar gekankerd, maakt niet uit over wie het gaat, of het nu Remkes is of Jante Smit.
  Het valt mij juist op dat de reacties heel gemeleerd zijn. De tegen reacties gaan altijd weer over Stalin en Mao, de voor reacties echter over het willen geven van een kans aan de SP.

  Reactie door kaatje — woensdag 12 juli 2006 @ 13.03 uur

 135. Alexos,

  Als dat waar is, was dit te verwachten, ze willen met de VVD verder, we moeten dit zien te voorkomen door een goede campagne, als blijkt dat de SP heel groot is, zijn we nodig!

  De inzet moet zijn stem SP voor een ander beleid! Wie Pvda stemt, krijgt vanzelf het CDA!

  Reactie door Kor — woensdag 12 juli 2006 @ 13.07 uur

 136. “De inzet moet zijn stem SP voor een ander beleid!”

  Helemaal prima. Maar laat ze dan eindelijk eens duidelijk maken op welke wijze zij dit nieuwe, andere beleid concreet denken in te vullen.

  Dus niet wijzen naar andere partijen (“Wie voor de PvdA stemt, krijgt CDA”), maar een SP-programma met minder abstracte en meer concrete termen.

  Reactie door Erik Ooijer — woensdag 12 juli 2006 @ 14.44 uur

 137. Ik vind het goed dat de SP alle opties probeert open te houden. Onze partij moet af van het imago van een ¨tegenpartij¨. De beste manier is om dat te bereiken is om te regeren. En om te regeren is het nodig om concessies te maken. Maar ook concessies maken behoord tot de kwaliteiten van een ¨echte¨ partij.

  Natuurlijk zie ik zelf veel liever een Grlinks-SP-PVDA coalitie of een coalitie PvdA-SP. (wie weet….)Maar eigenlijk is dit nog helemaal niet aan de orde, we moeten eerst het Nederlandse volk overtuigen van de SP, daarna kunnen we pas echt gaan nadenken over een regerende SP. We moeten ons niet rijk rekenen zoals in 2003.

  Reactie door Victor — woensdag 12 juli 2006 @ 16.28 uur

 138. Erik, bij de laatste alternatieve begroting is een heel plan gemaakt inclusief doorberekening door het CPB door de SP, terug te vinden op sp.nl

  Reactie door kaatje — woensdag 12 juli 2006 @ 16.29 uur

 139. Kaatje… bedankt! Dat zijn antwoorden waar ik wat aan heb. Ik denk dat Victor ook een goed punt heeft wanneer hij stelt dat de SP van het imago ‘tegenpartij’ af moet zien te komen.

  Reactie door Erik Ooijer — woensdag 12 juli 2006 @ 16.46 uur

 140. De Alternatieve begroting is te vinden via:

  http://www.sp.nl/nieuws/nwsoverz/div/alternatieve_begroting_SP_2006.pdf

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 12 juli 2006 @ 16.59 uur

 141. Die Erik O. is zeker pas op de website van de SP, al jaren staan hier concrete alternatieven voor het bestaande beleid, de SP heeft al jaren alternatieven dat is het probleem niet, het probleem is hoe krijgen we ze gerealiseeerd.

  En dat is alleen op te lossen als de SP een politieke machtsfactor wordt waar anderen niet meer omheen kunnen.

  Stem SP, voor een sociaal Nederland en geen Pvda want dan krijg je het CDA er gratis bij!

  Reactie door Kor — woensdag 12 juli 2006 @ 17.05 uur

 142. @141 kor

  ‘de SP heeft al jaren alternatieven dat is het probleem niet, het probleem is hoe krijgen we ze gerealiseeerd.’

  Daarnaast en juist onlosmakelijk verbonden met het realiseren ervan is er het grote probleem van de massa met deze alternatieven bekend te maken en zodoende de bestaande vooroordelen m.b.t. de SP weg te nemen.

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 12 juli 2006 @ 17.11 uur

 143. Er zou toch eens een uitsluitend informatieve website m.b.t. de diverse programma’s moeten komen. Zonder uiteindelijk met een stemadvies te komen. Een website die een werkelijk objectieve vergelijking van programma’s van de diverse partijen mogelijk maakt.
  Zonder sturing!! Een soort van vergelijkend warenonderzoek.
  Gewoon op onderwerp, waarin de plannen van de div. partijen m.b.t. gevoelige onderwerpen zoals HRA AOW WAO etc. etc. haarfijn objectief en accuraat staan weergegeven.
  Ook een folder op basis van objectieve gegevens hierover zou huis aan huis verspreidt moeten worden. Dit zou de duidelijkheid ten goede komen en bewust(er) stemmen stimuleren.

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 12 juli 2006 @ 17.26 uur

 144. Veel reacties gelezen over de stellingname van de SP partijtop aangaande de liefdesverklaring van JM aan JP c.s. Jammer dat er niet gekozen is voor het vasthoudende beleid om niet met een rechtse partij in de kamer te gaan zitten! De SP haalt meer winst om samen met GL en CU oppositie te voeren, als de PvdA samen met het CDA in de regering komt. Voorstellen van linkse kant hebben meer kans van slagen als er een linkse meerderheid in de 2e kamer is (incl. CU). De PvdA krijgt meer armslag als het alleen samen gaat regeren met het CDA. Bijkomend voordeel is dat de SP zich dan beter kan profileren t.o.v. PvdA en CDA.

  Reactie door SPer uut Grunn — woensdag 12 juli 2006 @ 19.33 uur

 145. Dom, dom, dom, nooit doen! Nooit samen met het CDA. De PvdA is al een probleem met draaikont Bos. Binnen vier jaar is de SP PvdA geworden. Coalities met rechts in de gemeenteraden lopen nu al tot niets uit.Dezelfde ranzige achterkamertjespolitiek van de notabelen uit het dorp wordt gewoon voortgezet.
  Een beter Nederland begint met revolutie!
  En geen fopknop meer aub.

  Reactie door Bart Rovers — woensdag 12 juli 2006 @ 19.37 uur

 146. Ik kan het eens zijn dat het cda niet verder mag regeren, maar vvd al helemaal niet, dus is het cda het minst slechte keuze.
  Voorwaarden, ze leveren geen premier en geen grote ministersposten.
  Bij een coalitie met de kleintjes(CU,GL,D66) en PvdA is de SP beter af, maar laten we nou gewoon die verkiezingen op 22 november winnen met een zetel meer dan de vvd en/of cda (beiden mag ook) dan zijn we van die gasten ook even verlost als 2e partij van Nederland.
  De meeste dromen zijn bedrog, maar het is mogelijk, dus waarom niet.
  Andre Rouvoet vind ik de enige christelijke partijleider met wijze woorden.

  Reactie door Ton Koot — woensdag 12 juli 2006 @ 19.43 uur

 147. (112) Volghetnieuws

  Je doet je naam geen eer aan, want de CU (wil niet in een links kabinet)en Bos hebben al lang laten weten niet met de SP in zee te willen.

  (143)Wattenstaafje

  Zonder sturing? Daar word ik af en toe wel een beetje moe van. Als zaken niet gaan zoals sommigen hier willen is dat altijd de schuld van anderen die alle peilingen, media, nieuwsberichten en stemadviezen zouden sturen. Zou het niet kunnen dat sommige partijen, waaronder de SP, een beeld van zichzelf geschapen hebben dat ze niet meer kwijt raken?
  De gemiddelde kiezer stemt niet op uitersten…daarom zijn het ook telkens de pvda, vvd en het cda die de stemmen binnen halen. Het is zo gemakkelijk om uiterst linkse en rechtse partijen uit te beelden.

  Reactie door Warrior — woensdag 12 juli 2006 @ 20.07 uur

 148. SP samen met het CDA?? Lijkt me geen goed plan. In eerdere reacties kan ik wel opmaken dat men bang is voor het D’66-effect. Regeren: koste wat het kost.
  Eerlijk gezegd lijkt me dat geen goeie insteek voor de verkiezingen. Op eigen kracht aan het volk tonen dat de SP staat waar het altijd voor heeft gestaan: Sociaal Nederland!!
  Regeren met PvdA en GroenLinks lijkt me vooralsnog de beste optie. Al ben ik sceptisch wanneer het Wouter Bos betreft. Die man is me te populistisch.

  Reactie door Richard Blokzijl — woensdag 12 juli 2006 @ 20.19 uur

 149. @147 Warrior

  Ik bepleit juist bewustwording middels een objectieve voorlichting.
  Impliciet verdenk je mij ervan niet objectief te zijn? Jammer, mijn voorzetje was wel degelijk integer bedoeld.

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 12 juli 2006 @ 20.35 uur

 150. [...] De voorzitter kan dit beter uitleggen dan dat ik het kan. [...]

  Pingback door Weblog Anna de Groot » Da’s pas nieuws! — woensdag 12 juli 2006 @ 22.19 uur

 151. Beste Jan,

  Wat ga je nu doen? SP, CDA en PVDA samen?
  Tjee, dat had ik nu niet gedacht van je. Al die tijd lopen die twee partijen te klooien. Is het niet het ene dan wel het andere. En dan ook nog vragen om een ministerspost is haast slijmen met je concurenten.
  Weer 4 jaar naar de klote en wat gebeurd er dan nog. CDA en PVDA heeft de meeste posten en 1 van hun zal toch echt de premier geven. Nee dat maar het liefst helemaal niks.
  Waar geloven de mensen nog in, juist hun zelf, al die mooie praat van de politiek.
  Ze moeten het maar eers waar maken en de bevolking eens geven wat ze zeggen.
  Weg met die Zorg. Weg met die salaris verhoging voor ambtenaren. Belasting makkelijker? Vergeet het het is nog steed ingewikkled en veels te veel.
  Zorg voor meer banen, meer gelegenheid voor andere die weer willen werken. Help de ouderen en jongeren, maar vergeet middelklasse en de laagste niet. Zorg dat je de mensen weer achter je krijgt als partij en als kabinet. Dat is het grootse werk wat ze in Den Haag moeten doen.

  Reactie door Jan van Oel — donderdag 13 juli 2006 @ 0.11 uur

 152. @raster, #45,

  Als ik je met de resultaten van mijn eigen denkwerk een plezier doe, kom ik tot de volgende reactie op jouw bijdrage:

  1e alinea:
  Kun je me de logische redenering geven, waarop dat “dus” is gebaseerd? (Bij voorkeur niet volstaan met alleen maar “ja” te antwoorden, want dan zak je voor mij al gelijk door het ijs.)

  2e alinea:
  Jan zegt niet, dat een SP-stem garandeert, dat er geen rechtse meerderheid kómt. Hij garandeert, dat die SP-stem daar dan niet aan heeft bijgedragen. Dat er dus – kennelijk helaas – ondánks die SP-stem toch een rechtse meerderheid is gekomen.
  Jan zegt trouwens ook niet, dat het CDA geen rechtse partij is. (Of een linkse.) Hij heeft het over wel/geen rechtse meerderheid.
  Behalve goed nadenken, kan ik je ook goed lézen aanbevelen.

  3e alinea:
  Klinkt een beetje populistisch, vind ik. Dat de SP en de VVD geen vriendjes zijn, is echt geen nieuws, hoor.

  4e alinea:
  Net als uit jouw twee vragen mag blijken, staat ook wat mij betreft dit punt nog wel open voor discussie. Je neemt hier in elk geval geen duidelijke stelling voor het een of het ander, waar ik het wel of niet mee eens zou kunnen zijn.

  P.S. (Voor iedereen.)
  In #22 heeft een naamgenoot van mij gereageerd. Dat u maar weet, dat dat wel eens kan gebeuren.

  Reactie door Wilbert — donderdag 13 juli 2006 @ 0.31 uur

 153. Okay, geen VVD, LPF en geen CDA om samen mee te gaan regeren…………..dan wordt het standpunt van de PVDA wel heel belangrijk als het zover komt dat daarmee een linkse coalitie gevormd moet worden.
  Vraag: wat is het standpunt van de PVDA eigenlijk, of liever gezegd: waar is de PVDA op uit?
  Ik betwijfel of ze wel zo links zijn!
  Zou het niet beter zijn ervoor te zorgen dat de SP groter wordt dan de PVDA?
  Alexander Blaak.

  Reactie door alexander blaak — donderdag 13 juli 2006 @ 0.44 uur

 154. @ 16 Roland

  Sp en ondernemers gaan niet samen?
  Toen je student was zeker wel? Nou zie je? Moraal verdwijnt met de poen!Althans bij jou!!
  Want een GOEDE ondernemer gunt niet alleen ZICHZELF, maar ook zijn PERSONEEL het beste! Jij niet dus!! Vandaar je politieke dwaling. En zo is de hele VVD verdwaald.
  De balletjes geilen op pegeltjes… want geld is macht! En zo komen zaken tot stand. Kan je slaafjes inhuren en onderbetalen. En vooral veel witwassen, meneer de ondernemer! En alles afschrijven op de zaak!! Ook je buitenlandse prive-reisjes en allerlei andere foefjes. Bang voor Jan als minister van Justitie? Kan mij voorstellen!!!
  Goede raad: ONDERNEEM wat meer tijd voor GOEDE ZAKEN! Gunnen en delen!!
  Niet alleen een betere wereld voor jou, meneer de werkgever, maar ook voor de werknemers. Want zonder hen was jij niets!!
  Dus beter je leven en denk na! Neem een voorbeeld aan de ondernemers binnen de SP! Zij hebben het ECHT begrepen! En daar moet je MENS voor zijn. Want een mens wordt geacht MENSELIJK te zijn en niet dierlijk… geldwolfje!

  Reactie door Gloria — donderdag 13 juli 2006 @ 2.38 uur

 155. @ 113 Abo

  Tegen rassenvermenging, meneer de SP-er?
  Laat Jan toch! Deze romance kan wel eens fris bloed in de aderen opleveren.
  Doe niet zo benauwd!

  Reactie door Gloria — donderdag 13 juli 2006 @ 2.56 uur

 156. @123/@124 Erik Ooijer

  Nederland moet bezuinigen. Vast en zeker!
  Er moet geld vrijkomen voor allen die kaalgeplukt zijn.

  Dus:
  Accuut beginnen met de AOW en de KINDERBIJSLAG af te schaffen voor mensen die meer dan genoeg hebben! Dus geen begerige handjes meer ophouden bij de overheid! Er zijn grenzen.

  En de muur?
  Afgebroken en opgebouwd! Zie Israel. Onder toeziend oog van de man die niet voor Stalin onderdoet. Erger nog… deze man wil de wereld be-HEERSEN! En ‘zuiveren’ waar nodig. Een klein mannetje… niet eens een snor! Hij houdt van hondjes en mogen leven op zijn ranch. Velen volgen slaafs. Niet omdat ze onderdukt worden, maar uit VRIJE WIL.
  Nou…dan ben je achterlijk!!!

  Verdiep je in het programma van de SP! De een een beetje minder, de ander een beetje meer. Menselijkheid! Groei niet AF, maar OP, Erik. Zie alleen al op dit weblog hoe IEDEREEN aan bod mag komen. Dat is nou typisch SP. Snappie?

  En

  Reactie door Gloria — donderdag 13 juli 2006 @ 3.49 uur

 157. Ben het met je eens.
  Als we regeringsverantwoordelijkheid willen zulen we wel moeten samenwerken met de middenpartijen. Je kunt toch niet altijd getuigenispartij aan de kant blijven? Het is de verantwoordelijkheid van een redelijk grote partij die de SP is samenwerking met fatsoenlijke andere partijen open te laten en niet uit te sluiten.

  Reactie door n de vries — donderdag 13 juli 2006 @ 6.08 uur

 158. Het is een goed idee als de SP onderwijs zou krijgen. Alleen zal de Pvda een lastige partner zijn, ik hoop dat ze echt veranderd zijn maar ik denk dat de pvda de sp nooit iets zal gunnen aan de Sp of D66. Kijk maar een naar de gekozen burgermeeester of de 26000 illegalen.
  Jan heeft achteraf vaak gelijk dus ik denk dat de mensen met twijfels zijn voorstel niet meteen moeten afwijzen.
  Verbeteringen in het onderwijs komen er echter niet door salaris verhogingen maar door betere lerarennopleidingen en vooral meer kansen en beter onderwijs voor VBMO en MBO leerlingen en beter basisonderwijs.
  Bovendien moet er een mentale omslag komen bij leraren. Klassevooroordelen en discriminatie moeten verdwijnen zodat de kinderen vooruitkomen en ze optimaal van hun talenten gebruik kunnen maken.
  Dat is goed voor iedereen.

  Reactie door Jolinda — donderdag 13 juli 2006 @ 9.02 uur

 159. Zo blijkt maar weer, het pluche is sinds jaar en dag de enige onbetwiste leider in de Tweede Kamer. Wel leerzaam voor al diegenen hier die altijd GroenLinks en PvdA afzeiken als zijnde niet-linkse partijen.
  Maar ook te begrijpen. als er geen concessies mogelijk zijn is de enige kans voor de SP om te regeren met 76 zetels.

  Reactie door Edward — donderdag 13 juli 2006 @ 10.01 uur

 160. @Magda: Mijn kinderen werden de afgelopen jaren 18, ik ben een alleenstaande pa. In één keer was ik alleenstaande! Terwijl er in de thuissituatie NIETS veranderd was. In die situatie is er geen enkele mogelijkheid om de inkomensterugval op te vangen. Een hiaat in de voorzieningen. Kinderbijslag en andere toeslagen hielden mij uit de problemen,nijpend,maar te doen. Nu? Inkomen terug naar 1000euro,voor nog steeds hetzelfde gezin van 3 personen,schuldsanering en andere financiële problemen. Toen ik nog een “officieel gezin” was ging het stukken beter! Graag op naar een socialer beleid en vooral:meer SOLIDARITEIT!!

  Reactie door W.Venema — donderdag 13 juli 2006 @ 10.04 uur

 161. Concessies zijn alleen mogelijk als Pvda en CDA geen meerderheid halen en de SP nodig hebben, b.v. omdat de Pvda dat wil, om meer van haar standpunten erdoor te krijgen, dan pas is er sprake van vruchtbare samenwerking.

  Ben je niet nodig, zullen ze je niet uitnodigen, dit kan alleen maar tot 1 conclusie leiden, op eigen kracht zo groot mogelijk proberen te worden.

  Dit betkent tot 22 november een stevige campagne tegen het CDA en de PVDA. Stem SP voor een sociaal Nederland, stem je Pvda krijg je het CDA er gratis bij!

  Reactie door Kor — donderdag 13 juli 2006 @ 10.09 uur

 162. Hoi Jan van Oel, ik hoop dat u uw boosheid aan de kant kunt zetten en dat u kunt zien waar de SP voor staat. De Sp heeft nog nooit in het pluche gezeten en verdient een kans…! Juist omdat u boos bent..als u niet stemt of stemt op de PVDA/HET CDA/DE VVD? DE LPF…DAN BLIJFT ALLES HETZELFDE EN WORDT HET HIER ZO RECHTS ALS HET MAAR KAN >>>AMERIKA 2 DUS!!!!!!!!

  Reactie door cynthia — donderdag 13 juli 2006 @ 11.23 uur

 163. Het is beter dat de SP
  GROOT wordt!

  Letterlijk en Figuurlijk !

  Reactie door Philip — donderdag 13 juli 2006 @ 15.30 uur

 164. Ik vraag me af of Trouw dit weblog representatief acht voor de mening van de leden.

  http://www.trouw.nl/hetnieuws/nederland/article386221.ece/Commotie_in_de_SP_door_flirt_met_CDA

  Reactie door hutspot — donderdag 13 juli 2006 @ 16.02 uur

 165. Goed interview en tevens fijn dat er discussie ontstaat aangezien de dogmatiek uit de politiek moet, tevens bij SP achterban.

  Reactie door kees — donderdag 13 juli 2006 @ 16.38 uur

 166. Een goede zaak dat Jan Marijnissen verdere horizonten durft te verkennen dan het deel van de achterban het de eigen standpuntsbepaling vooral lardeert met verkettering van wat anders denkt of doet. Politieke visie wordt immers niet geboren uit een enge wandeling langs platgetreden paden.

  Natuurlijk zal Jan daarbij de eigenheid van zijn partij niet inleveren. Wie in de politiek echter een behoorlijke invloed wenst uit te oefenen zal zowel moeten geven als nemen om een grotere diversiteit aan neuzen voor de eigen idealen en de realisatie daarvan geïnteresseerd te krijgen.

  Verkettering van andersdenken en ridiculisering van hun standpunten bewerkt zeker geen toenadering of interesse. Hooguit draagt het bij aan verstandeloos navolgen van vooral holle retoriek door al te goedgelovigen. Een stroom van mensen die vanwege gebrek aan welsprekend argument vooral de sentimenten moet gaan mobiliseren.

  Een uitstekende zaak dat Jan aangeeft het anders en beter met de politieke en sociale inrichting van Nederland voor te hebben. Wat mij betreft wordt zijn goede voorbeeld doordacht, overwogen en nagevolgd of vervangen door een nog beter beargumenteerd goed voorbeeld.

  Voorbij de verkettering en op naar oratie in kansen en mogelijkheden.

  Reactie door sjun — donderdag 13 juli 2006 @ 16.42 uur

 167. Hoezo sluit de Sp alleen VVD&LPF uit?

  De SGP de meest reactionaire partij van nederland is gewoon een optie voor regeren met de SP?

  Reactie door Bram — donderdag 13 juli 2006 @ 17.09 uur

 168. Hoi Cynthia, Ik zeg niet dat ik niet ga stemmen, en boos ben ik niet. Vindt het alleen vreemd dat de SP met de twee grootse losers in zee gaat.
  Het verstand van Jan zegt nee, maar heeft hij een andere keuze? niet echt. Denk een na wat er zou kunnen gebeuren. SP, CDA VVD of CDA, SP, D66? PVDA, D66, SP? allemaal verkeerde combinaties. Wat ik bedoel te zeggen is dat de partijen (allemaal) eerst maar eens de zaken in hun eigen partij op orde zien te krijgen. En dan bedoel ik met het oog op de verkiezingen 22 november 2006. Er komen weer mooie verhalen en beloftes van iedereen en er is geen partij die zich hier aan houdt. CDA heeft nederland naar de verdommenis geholpen. PVDA Wil alleen maar een premier brengen en nog meer elende veroorzaken. VVD, is de lachende derde die straks een woordje zal laten vallen, dan niet te spreken over de D66. Wat wil Jan doen dan als er een regering van CDA, PVDA en SP komt. JAn krijgt een ministerpost en dat is het. De grote partijen CDA en PVDA hebben het voor het zeggen.
  En wat ik ook nog bedoeld is dat het kabinet in welke vorm dan ook er geen stap op vooruit gaat. Kijk eerst eens wat het land nodig heeft om een vooruitgang te boeken. Dan begin je toch bij de bevolking.
  Het houdt een keertje op en dan zal de bevoking echt in opstand komen tegen het kabinet. Hoeft niet nu te zijn kan ook over tien jaar weze, maar het komt een keertje.

  Reactie door Jan van Oel — donderdag 13 juli 2006 @ 20.06 uur

 169. Ik denk dat je inderdaad zoals Jan al zegt op voor hand niet partijen moet gaan uitsluiten.
  Oké ik heb ook te lijden onder de bakellende met m’n wao en zorgverzekering.
  Maar kan het niet zijn dat daar toch ook voor een heel groot deel de VVD meer de schuldige van is? Ja ook al zijn het cda minister’s, ze maken toch gezamelijk een kabinet.
  Werk nu tijdelijk voor een onderzoek naar de invoering WMO in woonplaats samen met een CDA’er en kan je zeggen, er zijn meer overeenkomsten op sociaal gebied dan wat men zo zou verwachten.
  Dus waarom niet een kabinet van SP/GL/CDA? Boskabouter draait toch alle kanten op, van links kan je bij hem als het even niet uit komt al niet meer spreken.
  En voor enkel links heb je nu ook de CU nodig dan zit je met 4 partijen, of dat zo fantatisch zal zijn.

  Jan blijf bij de SP gedachte en sociale grondslag en dan zien we de 22ste Nov. wel hoe de kiezer heeft gesproken en wat de optie’s worden om een beter Nederland te maken.
  En wie weet lukt het om een aantal k……. wetgevingen die de chronisch zieken/ouderen/gehandicapten en wao’er/aow’er uit gekleed hebben en in de ellende gestort en zal gaan storten nog terug draaien of in ieder geval aan te passen.

  Reactie door Cyber — donderdag 13 juli 2006 @ 23.31 uur

 170. Ik ben het compleet met je eens Jan van Oel.
  Eigenlijk zou de SP gewoon de grootste moeten worden want er zijn geen goede alternatieven..en toch..door de kop te laten hangen steun je de klote partijen..ik hoop dan ook dat je SP gaat stemmen. We zijn er nog lang niet maar wie weet..met zoveel active en betalende leden!

  Reactie door cynthia — vrijdag 14 juli 2006 @ 13.02 uur

 171. Socialer, betekend dat ook dat straffen(boetes)gelijk worden voor arm en rijk? Gevangenis straf van 1 jaar is voor arm en rijk een gelijke straf, maar een boete is voor arm soms wel 30 % terwijl dit voor rijk maar 3% is van inkomen. Kijk naar Fins voorbeeld (boete naar inkomen), dat is sociaal.

  Reactie door Erik H — vrijdag 14 juli 2006 @ 13.31 uur

 172. reaktie op: 6 Wat nu paarse puinhopen….
  Was paars goed? 600.000 werklozen minder? Onzin. Ze bedoelden 50.000 werklozen minder en 550.000 meer in wao. Maar de meeste mensen luisteren niet goed.

  Reactie door Erik H — vrijdag 14 juli 2006 @ 13.44 uur

 173. Ben ik net van het CDA naar de SP overgegaan………

  Reactie door EX.CDA — vrijdag 14 juli 2006 @ 15.04 uur

 174. Die Jan wordt kennelijk al wat realistischer want Sinterklaas spelen kan iedereen maar ene land regeren is aan echte socilaisten niet toevertrouwd. Ik ben geen SP stemmer maar heb wel veel respect voor het tegengeluid van Jan en dus moet wat mij betreft de SP vooral in de oppositie blijven. Een sterke partij (16 zetels?) en dan maar flink tegengas geven.

  Reactie door Rob van der Meer — vrijdag 14 juli 2006 @ 16.14 uur

 175. Grapje zeker??? Coalitie met groen links??? Dacht dat SP wel betere ideeën had dan groen links.

  Reactie door Albert — vrijdag 14 juli 2006 @ 17.17 uur

 176. Ik geniet echt van de zoveelste linkse hypocrite partij

  1) Wim Kokken gaat JR Ewing spelen bij Shell Oil

  2) Melkert vetrekt naar de WTO (Woont nu up-town in Manhatten NY)

  3) GL RozeMussert woont verhuist van multikul rotterdam naat de lelyblankste gemeente in NL (Driebergen Zeist)

  4) Duivendak (autohater) rijdt nu in een milieu vervuilende oude diesel Mercedes (1984)

  5) Marijnisse verhoert zichzelf aan het CDA om tenminste 1x in zijn korte leven “de grote mijnheer” uit kunnen hangen

  Ich lag mij helemaal kapot om deze kleptomane hypocrieten en hun hersenloze achterban

  Reactie door Kanga — vrijdag 14 juli 2006 @ 17.29 uur

 177. ik ben lid geworden van de SP omdat cda[bakellende]niet te vertrouwen was ,meer verrot maakte dan alle partijen in de laatste 50 jaar. en nu wil jij met die mimkunkel in zee gaan, dan hoop ik dat jullie allebei verzuipen .sorry JAN ,ik had je hoger ingeschat
  peter

  Reactie door peter keijmel — vrijdag 14 juli 2006 @ 17.44 uur

 178. Beste Jan,

  Je hebt wat mij betreft helemaal gelijk: er moet een kabinet komen met PvdA, SP en het CDA.
  Een linkse coalitie zit er waarschijnlijk niet in, dan is dit de beste optie om een zo links mogelijk kabinet te formeren.
  Veel beter dan een PvdA/ CDA-compromissen-gedrocht.
  De SP kan de PvdA aan het jasje trekken als het gaat om de linkse items en kan het CDA weer eens wijzen op haar “sociale gezicht”, die de meeste CDA-stemmers ook helemaal kwijt zijn bij hun partij, na decenia lang onder het VVD-juk te hebben gezeten.
  De SP is er rijp voor verantwoordelijkheid, met alleen maar roepen verandert er tenslotte ook niet veel.
  Voorwaarde is natuurlijk wel dat de PvdA (of de SP) de grootste wordt en dat het CDA zijn plek weet binnen zo’n coalitie.

  Succes!

  Reactie door Ivar Dekkinga — vrijdag 14 juli 2006 @ 18.13 uur

 179. Beste Jan,

  Het lijkt wel op die tijd toen de CPN nog bestond … De CPN erin en Van Agt eruit …
  Alleen pleit je nu voor een kabinet MET het CDA en MET de SP! Wat ‘n populistisch standpunt!!! Kun je niets beters verzinnen … Als lid van DE Partij schaam ik me voor zo’n kortzichtigheid.

  Reactie door Ronald — vrijdag 14 juli 2006 @ 18.22 uur

 180. Beste Jan,

  TEST

  Reactie door Ronald — vrijdag 14 juli 2006 @ 18.33 uur

 181. Beste Jan,

  Reactie door Ronald — vrijdag 14 juli 2006 @ 18.34 uur

 182. Beste Jan,
  De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Ooit verzon Paul de Groot de leuze: Van Agt er uit, de CPN er in. Of was het net andersom? Die verkiezing is bijzonder slecht verlopen voor de CPN. Terwijl wij overspoeld werden met nieuwe leden, zowat elke ‘student’van rechtse komaf werd lid, werden de slouwers uitgelachen door hun trouwe aanhang. Die voelden haarfijn aan wat hun te wachten stond.Want toen het puntje bij het paaltje kwam verloren wij vijf of zes kamerzetels en begon de afbraak (Bestek ’81). De nieuwe leden van toen zijn de liberalen van nu. Ze zijn doodsbang dat er iets uitlekt over hun verleden en zijn zo anti-links als de pest. Jan laat je niet lijmen door dat tuig, want voordat je het weet wordt je uitgekotst door je eigen aanhang. Onder liberalen versta ik ook het gros van de CDA-ers. Het ga je goed.

  een kameraadschappelijke groet van
  Harry Scheltema
  ps Ik ben een oud pijplasser enhad ooit 22 lascertificaten achter mijn naam staan. Mijn stoomwezennummer was G 7. De G staat voor geluk en het getal 7 spreekt voor zich. Niet dan?

  Reactie door Harry Scheltema — vrijdag 14 juli 2006 @ 18.43 uur

 183. Moeilijk. De kans is levensgroot dat deelname van de SP aan een kabinet met het CDA en de PvdA betekent dat je met de kruimels die overblijven genoegen moet nemen. We kennen er in dit landje niet veel voorbeelden van, misschien is het enige vergelijkingsmateriaal de deelname van de PPR aan het kabinet Den Uyl in de jaren 70. De PPR heeft daar geen garen bij gesponnen maar is bij de eerstvolgende verkiezingen gedecimeerd alszijnde dwarsligger -volgens de media- . Ik zie toch meer in de duidelijke en toch ook succesvolle rol van de SP als oppositiepartij. Maar ja het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Jan M. wil ook wel eens iets anders..? !

  Reactie door Peter — vrijdag 14 juli 2006 @ 18.47 uur

 184. Partijgenoten, sorry hoor, maar met slouwerd bedoelde ik natuurlijk sjouwers.
  Harry Scheltema

  Reactie door Harry Scheltema — vrijdag 14 juli 2006 @ 19.01 uur

 185. Ik heb er als SP lid zijnde het volste vertrouwen in dat de partijleiding van de SP goede keuzes maakt als het moment daar is. We hebben een partij die niet alleen een zeer goede lijsttrekker heeft maar ook een gedegen organisatie en goede mensen op vele posities. SP is geen partij die zal regeren ten koste van alles en zal zeer waarschijnlijk een goed doordacht en te rechtvaardigen plan hebben. Ik hoop dat 22 november een dag wordt waarop de kiezer een wijs besluit neemt en laat zien dat het merendeel van de Nederlanders het sociaal hart op de juiste plaats heeft zitten. Verandering is in mijn ogen nodig want we zijn de laatste jaren steeds verder afgegleden naar een niveau en systeem waar de meerderheid van de Nederlanders niet op zit te wachten.

  Ik hoop dat meer mensen er zo over denken en Nederland het sociale gezicht teruggeeft met een beleid waarop we trots kunnen zijn, want dat is zeker mogelijk!.

  Reactie door Sander Putmans — vrijdag 14 juli 2006 @ 21.30 uur

 186. Het is mooi als partijen zeggen: “Wij sluiten (bijna) niemand uit”. Maar ik ben er altijd erg huiverig voor, dat de SP die altijd zo principieel was dan toch teveel water bij de wijn gaat doen en haar originaliteit verliest, dat de SP een 2e PvdA wordt.
  Ik stem op de SP omdat deze partij standpunten durft in te nemen die geen enkele andere partij durft in te nemen. Bij de SP vind ik mijn ideaalmaatschappij terug, een partij die staat voor een zorgzame maatschappij. En ik hoop, dat dat ook altijd zo blijven zal en niet verwatert.

  Met vriendelijke groet,

  Aafke Klopman.

  Reactie door Aafke Klopman — vrijdag 14 juli 2006 @ 23.14 uur

 187. Beste Jan!

  Ik beschouw je al jaren als een zeer charismatisch voorman van een partij, die van het m.i. politiek-elitaire KEN-ML is geëvolueerd tot… een krachtdadige én waarachtige volkspartij: actief, strijdbaar en solidair (lokaal EN ook BUITEN verkiezingstijd!)

  Derhalve raakte de SP het afgelopen decennium in toenemende mate vertrouwd bij de burger en werd de partij bij verkiezingen volkomen verdiend door het electoraat beloond. Een van hen ben ik…

  Helaas kan ik me de laatste tijd toch moeilijk aan de indruk onttrekken dat die verkiezingssuccessen – qua zetels is de SP momenteel de 4e partij van ons landje – jou (Agnes, de partijtop?) toch enigszins naar het hoofd zijn gestegen:
  het populisme viert m.i. te veel hoogtij door optredens in soms/veelal(!?) ‘bedenkelijke’ televisieshows.

  Maar nu maak je het m.i. wel erg bont: jij (de SP?) lijkt bereid je te conformeren aan het Poldermodel: “Een linkse samenwerking heeft onze voorkeur (dat bepleit ik al lange tijd)…”!
  Met deze uitspraak ben je dus bereid om… (ach, vul zelf maar in)

  In de hoop dat je gauw terugkeert tot je ‘roots’ wens ik je een snel herstel toe bij de genezing van de (door D66 pas na decennia onderkende) “Regeringspluche”-ziekte!

  Groetjes,

  Frank

  P.S. Trouwens Jan, wat is er nog links aan de PvdA? Pure opportunisten – getuige o.a. de gemeenteraadsverkiezingen Rotterdam – die de afgelopen kabinetsperiode geen ene flikker (vergeef mij deze spontane expressie van ongenoegen) lef hebben getoond en uitsluitend dankzij de onvrede van de kiezers met Balkenende-II op een hoog zetelaantal staan!

  Reactie door Frank TOAORS — zaterdag 15 juli 2006 @ 1.14 uur

 188. Beste Jan!
  Helemaal eens en Agnes mijn stem heb je(dit omdat ik deze al 4 maanden geleden beloofd heb)en ik breek nooit een belofte

  teunis Biesheuvel, Arnhem

  Reactie door Teunis W.Biesheuvel — zaterdag 15 juli 2006 @ 1.18 uur

 189. - Wij zijn géén PvdA, die acht jaar lang met de VVD regeerde. We hebben geen zin in nieuwe paarse puinhopen. Wie de PvdA voor een nieuw rechts avontuur wil behoeden, doet er wijs aan SP te stemmen. >>>>>>>>>>

  Wat is dat nou voor een gezeur. Het was toendertijd hoogstnoodzakelijk dat er eens een kabinet kwam dat géén confessionele grondslag had. Er zijn in die periode belangrijke stappen gezet, samen met een VVD die toen nog een raakvlak had met progressief Nederland. Euthanasie, een rechtvorm voor diverse vormen van huwelijken, allemaal zaken waar we al decennia naar toe leefden. Eindelijk geregeld. Dat was paars. De VVD is in die periode verandert. Leiders van toen hebben nu een niet mis te verstane kritiek op de eigen partij.

  Afrekenen met binnenlands fundamentalisme is een verworvenheid van paars.

  Logisch is ook dat de tegenstellingen tussen sociaal beleid en neo-liberalisme steeds duidelijker geworden zijn, populisten in de LPF-hoek hebben daar wel profijt van getrokken. Maar wat zijn nou reëel bezien die paarse puinhopen?

  Kok was wél de laatste premier die internationaal groot aanzien had. Onder Balkenende is ons land afgegleden tot een nieuwe variant op een bananenrepubliek, zelfs eindeloos slijmen met de US heeft dat niet kunnen voorkomen. De foto-montage van JP als eikeltje is ook buiten ons land een beetje het beeld geworden van Nederland.

  Wij durven niet eens een standpunt te verkondigen als Israël weer een oorlog start, “Het is aan de US om dan druk uit te oefenen”, aldus Bot. Zó zijn we afgegleden! Nederland is in slechts enkele jaren afgegleden van een belangrijk opinieland tot een randfiguur. Wij zijn eikeltjes.

  Paars heeft de konsekwentie getrokken uit een ook door hen niet gewilde gang van zaken in Sebrenica. Balkenende trekt niet eens de konsekwentie van een in Nederland ongewenst beleid. Als we praten over puinhopen, meoten we het maar eens hebben over de puinhopen van Balkenende.

  Nog nooit heeft een premier het zó knullig gedaan inzake de omgang met ons koningshuis, nooit eerder hebben we ons willens en wetens mee laten slepen in oorlogen die op z’n zachts gezegd omstreden zijn, uniek is de onvrede met het beleid. Zijn we ineens vergeten dat er voor het eerst in de geschiedenis massale demonstraties geweest zijn tegen het totale beleid van een regering? Niet tegen één maatregel, maar de kreet: Nederland verdient beter? Dat was écht voor het eerst!

  Ook is het nog niet eerder gebeurt dat een minister deel uit heeft gemaakt van een langzittende coalitie en deze -dus zijn eigen beleid- vervolgens afvalt. Maar zijn beleid doorzet… Zalm kan dat blijkbaar maken. Kun je eigenlijk nog dieper zakken?

  In deze periode is de SP van een klein partijtje gegroeid tot een mogelijke coalitiekandidaat. Deze positie is bestendig gebleken en pas op het moment dat er wezenlijke veranderingen haalbaar zijn is het verstandig ook werkelijk regeringsverantwoordelijkheid te dragen.

  D66 heeft ups en downs gekend, maar heeft in al die jaren veel van haar programma verwezenlijkt door telkens een kleine faktor in de regering te zijn. De tijden waren daar ook naar, het huidige mediageweld zou dat wel eens minder makkelijk kunnen maken. En bovendien is er op dit moment ook een échte koerswijziging nodig. Niet langer schaalvergroting, fuseren, privatiseren, verkwanselen en liberaliseren.

  Een partij die dat beleid bij wil sturen heeft een langere periode nodig, met ook een dikke vinger in de pap, met macht om die puinhoop op te ruimen.

  Niet de vraag of er nu meegeregeerd gaat worden met PvdA, Groen Links of CDA is relevant, voorop dient te staan of er een ombuiging gerealiseerd kan worden die een antwoord biedt aan de werkelijke problemen.

  Hoe gaan we om met de energie, de toekomst? De ruimtelijke indeling van Nederland? Pakken we eindelijk het falend landbouwbeleid aan? Hoe herwinnen we weer respect, zowel internationaal als bij onze eigen burgers? Stoppen we met domme oorlogen en gaan we eindelijk ons leger inzetten om levens te beschermen (bijvoorbeeld in Afrika). Vinden we een antwoord op onze rol als gastland voor vluchtelinegn? En mogen autochtonen eindelijk in een land wonen dat hun een plek geeft? Dus zeggen: dit is Nederland en je doet het er maar mee, wij hebben al een bepaalde manier van leven en daar mag je aan mee doen, maar we zijn het beu om ons aan Jan-en-alleman aan te passen? Je wilt hier heen, dus doe maar mee, pas je aan. We hebben al problemen genoeg met onze eigen extremisten op de Veluwe en in Staphorst e.d.

  Regeren is vooruitzien.

  Ooit was dat een onomstreden waarheid, maar het is verworden tot reageren op wat er in de kranten aangezwengeld wordt. Regeren is reageren geworden. Reageren op populariteits-indexen. Kijken naar feiten van de afgelopen week. Dat is achteromzien. Geen wonder dat we allemal het gevoel hebben dat dit land naar de kloten gaat.

  De ‘vooruitziende’ blik van de huidige regering heeft ons voor de komende tijd met veel problemen opgezadeld en ook nog eens met een mentaliteit die zowel binnenlands als buitenlands niet vrolijk stemt. Onderwijs is een puinhoop, innovatie bemoeilijkt, schaalvergroting en marktdominantie nog steeds bevoordeeld, tegenstellingen zijn vergroot en ons land wordt steeds meer verdeeld.

  Als de SP deelneemt aan een regering die weer vooruitziet blijf ik lid. Meeregeren met niet een drastische bijsteling van het beleid als resultaat, zal ik niet accepteren. Een nieuwe periode van een kloot-maar-aan-coalitie zonder SP, waarin de SP doorgroeit en stabiliteit krijgt vanuit de oppositiebanken, is misschien wel de optie die het meest recht doet aan het begrip vooruitzien. Regeren is prima, maar dan ook het roer omgooien. Meevaren in de momenteel ingeslagen weg van privatisering en uitverkoop van gezamenlijk opgebouwd kapitaal en waarden is corruptie. Ik schat de kans laag in dat een regering met het CDA een positieve bijdrage levert aan ons land. Maar wellicht is het een fase in het proces van ombuigen?

  Vooraf is dat niet te bepalen, dus wat mij betreft zijn de uitspraken over mogelijke coalities nog te vroeg. Grensafbakening mag, niet met LPF of VVD. Maar CDA? Het kan een stap zijn binnen dat ombuigingsproces. Veranderingen gaan langzaam. Als die partij weer kontakt krijgt met het sociale deel van haar aanhang, is er veel mogelijk. De CDA-ers hier ter plekke in Friesland zijn niet zo irritant als de kliek die momenteel het Haagse beleid maakt.

  Vasthouden aan -en bezinnen op- eigen uitgangspunten en leren van de parlementaire geschiedenis lijkt me waardevoller dan vooraf allerlei gekrakeel.

  Vooruitzien is ook: kiezen wanner wél en wanneer niet meeregeren. Een verkiezingsronde wachten zou nog wel eens de beste optie kunnen zijn, mits de partijgroei doorzet. En juist daaraan twijfel ik. Mooi zou het zijn, maar is het reëel om ervan uit te gaan dat steeds meer mensen het licht zien? Jan nooit oud wordt? Van Mierlo moest ook een keer stoppen en dat effekt speelt nu eenmaal.

  Een gezichtbepalende opvolger heeft de partij nog niet. Dus dat pleit voor de kreet: het ijzer smeden als het heet is.

  Mooi zou zijn een meerderheidskabinet van SP, GL en PvdA. Mikken op mooi is een goede insteek voor de komende verkiezingen. Maak maar duidelijk dat er binnen die groeperingen nog een groot verschil zit, je van links tot vrij liberaal daar nog steeds je stem kwijt kunt. Maak duidelijk dat er ook een overeenkomst is, maar dat juist dát is wat we willen in Nederland, die omslag naar een socialer beleid. En dik de verschillen verder maar flink aan. Laat de kiezer een keus: flink links, midden of groen-liberaal. Dan zit een 60% coalitie er makkelijk in.

  Reactie door Henk Oosterveld — zaterdag 15 juli 2006 @ 6.05 uur

 190. Als het cda zich net zo laat sturen door de SP als dat ze de laatste jaren hebben laten doen door de VVD dan is SP – CDA een droom coalitie !

  Reactie door Rob van Breemen — zaterdag 15 juli 2006 @ 8.08 uur

 191. Beste Jan,

  De reden waarom veel mensen SP stemmen, is omdat de partij een menselijk gezicht heeft, een humane instelling en hollandse nuchterheid. De SP heeft altijd gestaan voor haar idealen.
  Samenwerken met een draaikont-partij als het CDA – die openlijk erkent het liefst met de VVD te willen regeren – doet daarom afbreuk aan de SP. Laten we in vredesnaam blijven wie we zijn – een partij die haar idealen niet verloochent en niet te grabbel gooit aan het politieke spel. Of Nederland wil de SP en we worden de grootste partij, of niet. Dan maar oppositie. Maar verloochen niet onze idealen door samen te werken met die gladde palingen van het CDA. Da’s gewoon eng!

  Reactie door Robert Busscher — zaterdag 15 juli 2006 @ 9.43 uur

 192. De SP is gegroeid door de campagne tegen de EU-grondwet.

  Reactie door Henry — zaterdag 15 juli 2006 @ 10.51 uur

 193. Samenwerken met de CDA?

  Mogelijk indien CDA volledig om gaat in hun doen en laten en hun politieke agenda. In een wereld waar de wens regeert zou het mogelijk zijn. In onze wereld echter zal het de SP net zo vergaan als Groen Links. Het zal ondergesneeuwd raken en zijn gezicht verliezen door alle gesloten compromissen in een regeer akkoord. Dit kan toch niet wenselijk zijn.

  Reactie door Martijn — zaterdag 15 juli 2006 @ 11.36 uur

 194. Beste Jan,

  Mijn mond viel open toen ik hoorde dat jij een samenwerking met het CDA niet uit wil sluiten. Ik dacht ‘hoe is dit in godsnaam mogelijk, samenwerken met een partij die zich christelijk noemt maar zich daar absoluut niet naar gedraagd?’
  Heulen met de vijand? Waneer dit werkelijkheid ga worden dan hang ik mijn SP lidmaatschap op in de hoogste boom. Dan heb ik echt mijn geloof in de politiek definitief verloren!

  Reactie door Louis van Rietschoten — zaterdag 15 juli 2006 @ 11.37 uur

 195. Hoi Louis van Rietschoten..ook ik ben een sp lid en ik ben er ook niet blij mee..de SP heeft echter geen andere keuze willen ze meer te zeggen krijgen in Den Haag!!!!
  Bovendien blijft de SP vasthouden aan de belangrijkste punten en zal het niet koste wat kost gaan meeregeren. Als het niet werkt..als de SP dus teveel in moet leveren stappen ze er uit en gaan weer in de oppositie!!! En anders? zijn ze heeel veel leden kwijt!

  Reactie door cynthia — zaterdag 15 juli 2006 @ 12.20 uur

 196. Beste Jan,

  Ik vind dat je gelijk hebt. Een tijdje geleden was een discussiestelling van Ronald van Raak “SP is een gematigde partij”, veel van wat ik daar las sluit naadloos aan op jouw visie. De SP is hard gegroeid en is zich aan het omvormen van protestpartij naar realistisch alternatief. Sommige mensen zullen daarover zeer teleurgesteld zijn, maar ik denk dat we daarmee meer zullen bereiken. Vooral doorgaan dus !

  We moeten zeker ook zien te voorkomen dat potentiele SP stemmers toch kiezen voor PvdA omdat het een nek aan nek race wordt om het premierschap, jouw stellingname helpt daar hopelijk bij.

  Tenslotte: het wantrouwen van de mensen tegen het huidige CDA zit heel diep, dat is terrecht en moet niet onderschat worden. Wat mij betreft is SP in een regering Balkenende IV onacceptabel. Er moet in het CDA eerst heel wat veranderen.

  Reactie door Bernhard — zaterdag 15 juli 2006 @ 12.22 uur

 197. Beste Jan.
  Wat ben je nu toch van plan ,straks als het zo ver komt dat je mag mee regeren wat ik niet hoop mag je mee doen voor spek en bonen net als die andere partij d66. en dan is er toch niks te berijken.beter goed in de oppositie ,dan slecht in de regering
  doe het niet Jan.

  cvwezel

  Reactie door corstiaan v w. — zaterdag 15 juli 2006 @ 13.58 uur

 198. Ik vind dat de SP moet gaan aangeven dat er wat te regeren moet zijn met het CDA, anders ben je bezig SP-stemmers weg te sturen richting de Pvda, want Jan zegt ik wil samen met het CDA, maar dan kan ik net zo goed Pvda stemmen!

  De Sp moet aangeven waarvoor ze staat en dat dat alleen met de Sp te realiseren valt, niet met de Pvda.

  Reactie door Henry — zaterdag 15 juli 2006 @ 14.04 uur

 199. Beste Jan!
  Ik ben het deze keer HELEMAAL MET JE ONEENS! Die lui van het CDA zijn niet te vertrouwen om over de PVDA maar te zwijgen(links lullen, rechts zakkenvullen).
  Waar wij als actieve SP’ers jaren voor geknokt hebben ga jij nu te grabbel gooien. Vandaag viel de brief in de bus om me aan te sluiten bij het verkiezingsteam voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer straks in november.
  Ik denk daar ernstig over NIET aan mee te doen en mijn lidmaatschap op te zeggen! Hoe moet ik dit uitleggen aan de mensen??
  “Stemt u maar gerust weer op ‘t CDA, wij als SP komen er wel bijzitten”
  Ik verwacht van mijn partij een eigen koers waarbij de drie uitgangspunten van onze partij mij heilig zijn!!

  Reactie door Ben — zaterdag 15 juli 2006 @ 17.59 uur

 200. En…beste mensen stop aub met dat gelul over dat we te klein zijn. Dan moeten we er voor zorgen dat we groter worden. Zo groot dat ze niet meer om ons heen kunnen.
  Liever nog vier jaar in de oppositie dan na een jaar afgeknapt uit ‘t kabinet stappen.
  Kunnen we dan opnieuw beginnen met leden werven?????

  Reactie door Ben — zaterdag 15 juli 2006 @ 18.10 uur

 201. De vraag is of regeringsdeelname niet erg overschat wordt, het blijft ten slotte een kapitalistische staat en veel komt uit Brussel, er moet dus veel verbouwd worden wil er SP politiek mogelijk zijn, volgens mij kan dat alleen in een linkse coalitie met het CDA wordt het meer op de kapitalistische winkel passen en dat deed de Pvda al de laatste jaren b.v. onder Kok en daar waren SP niet gelukkig mee!

  Reactie door Henry — zaterdag 15 juli 2006 @ 19.35 uur

 202. Samenwerking in een kabinet met het CDA is volgens mij alleen mogelijk als er in het CDA zelf een revolutie plaats vindt, waardoor de huidige liberaal-christelijke overheersende stroming vervangen wordt door een sociaal-christelijke (a la Christen Unie). Dat wil zeggen: Balkenende, de Geus etc eruit, met een hoop kamerleden die de zelfde richting aanhangen. Helaas: die kans lijkt me wel erg klein. Vervanging van veel huidige CDA-bewindslieden lijkt me een noodzakelijke voorwaarde voor deelname aan een regering. Het zal niet gebeuren, Balkenenende is immers al tot lijsttrekker gekozen. Dus dat betekent gewoon opnieuw in de oppositie, behalve als er een linkse meerderheid mogelijk is en de PvdA daarmee wil regeren.
  Ook die kans is erg klein als gevolg van de ontactische AOW voorstellen.
  Nog een paar jaar geduld Jan !

  Reactie door simbro — zaterdag 15 juli 2006 @ 20.45 uur

 203. doorgaan ja
  maar niet met vvd of cda
  ‘t is wel beter met groen links

  Reactie door melanie pennings — zaterdag 15 juli 2006 @ 22.37 uur

 204. Simbro,

  Ik ben het met je eens en wil nog aanvullen dat dezelfde ontactische voorstellen van Bos door Femke Halsema zijn geformuleerd, zeg maar rechts-sociaaldemokratisch, terwijl veel mensen van Kok, de buik volledig volhebben.

  Reactie door Henry — zondag 16 juli 2006 @ 8.04 uur

 205. L.S.

  Geen coalitie met CDA de SP moet groeien maar op een verantwoorde manier.
  Niet te graag op het “PLUCHE”.
  Houdt je doelstelling hoog SP.

  Reactie door Jan — zondag 16 juli 2006 @ 8.33 uur

 206. Wat nu? Zakt de SP door het ideologische ijs? Coalitie met CDA? Mijn hemel, Jan!!!

  Reactie door reykjavik — zondag 16 juli 2006 @ 13.30 uur

 207. Advies aan de SP: let niet op mogelijke coalities, maar op het eigen SP-verkiezingsprogramma.

  Het landelijk profiel van de SP wordt bepaald door:
  (1) haar verkiezingsprogramma, geschiedenis en ideologie;
  (2) de (kandidaat)-Kamerleden;
  (3) de SP-leden.

  Doe dus niet mee aan coalitiespelletjes!

  Reactie door Kees Huizenga — zondag 16 juli 2006 @ 19.43 uur

 208. SP-ers blijf achter Jan staan! Het CDA krijgt het hier nog moeilijker mee dan de SP nu met de achterban. Daag het CDA maar uit Jan! Wat zou er op tegen zijn samen te werken met het CDA dat zijn eigen eerdere aso-beleid weer terug draait. Het CDA heeft ook de eigen achterban geslachtofferd. Ondanks dat heeft het CDA al “nee” gezegd tegen samenwerking met de SP. Duidelijk voor de CDA achterban. Dus voormalig CDA kiezers zijn wat mij betreft welkom bij een SP, om wille van een linkse meerderheid/regering, die niet OVERAL tegen is en zelfs met een schuldbewust CDA zou samenwerken. Alhoewel deze kans belachelijk klein is. Immers het CDA wil niet en geeft ook aan dat ze op het huidige asociale spoor doorgaan. Reden om de SP groter te maken. Welkom CDA kiezers, die door het CDA misleidt zijn.

  Reactie door Paul — zondag 16 juli 2006 @ 20.02 uur

 209. Beste Jan, beste meelezenden,
  toch niet in een regering om het regeren hoop ik: blijf waardig en oppositioneel, zeker zolang er geen linkse meerderheid is

  dick van der meer

  Reactie door dick van der meer — maandag 17 juli 2006 @ 0.00 uur

 210. Jan,

  Tenzij er zich heel snel een ‘paleisrevolutie’ volstrekt binnen het CDA moet de SP niet willen werken met deze club. Nu dus maar hopen dat de wat meer sociale krachten binnen het CDA snel in aktie komen… (maar of ze dan ook openeens niet meer zo dier- en natuuronvriendelijk zijn betwijfel ik ten sterkste). Reëel gesproken zie ik ook geen verkiezingsuitslag gebeuren die de machtsverhoudingen ècht helemaal op z’n kop zetten, dus het neo-liberale ‘spook’ zal nog steeds boven ons blijven hangen.
  SP: blijf maar lekker in de oppositie en daarmee het (actieve) geweten van sociaal en serieus Nederland.

  Reactie door Rob — maandag 17 juli 2006 @ 11.30 uur

 211. Ok ik snap de tactiek, de kans dat het gebeurt (maar ik ken de eventueel nu wisselende interne CDA factoren niet)
  acht ik minder dan 10%

  Reactie door Barend alias a lias — maandag 17 juli 2006 @ 11.42 uur

 212. Wat Rob het ‘neoliberale spook’noemde heb ik bedoeld toen ik sprak over Brussel, de grondwet is nog steeds niet volledig van tafel evenals de dienstenrichtlijn, je moet als SP een sterke positie hebben en krijgen om hier wat tegen te blijven doen, of dit nu binnen of buiten een kabinet is.

  Reactie door Henry — maandag 17 juli 2006 @ 11.49 uur

 213. Laten we de kiezers en leden van de PvdA eens gaan vragen, of ze echt willen dat hun partij weer samen met dit hypocrite en a-sociale CDA, door de Pvda de laatste jaren bestreden, in zee wil gaan en onder welke linkse voorwaarden. De enige manier om de PvdA links te houden is dan PvdAkiezers- en leden duidelijk maken: SP kiezen en die partij zo sterk mogelijk te maken. Dan bestaat de kans (en ook niet veel meer dan dat) dat de SP een rol gaat spelen bij de vorming van een kabinet en ook dan bestaat er een kans (en niet veel meer dan dat) dat de PvdA links gaat koersen en het a-sociale CDA onder druk wordt gezet door de meer sociale leden van die partij om samen met linkse partijen (o.m.de SP) een sociaal beleid te gaan voeren. Hoe dan ook: de SP moet zijn eigen koers varen, trouw blijven aan de uitgangspunten, daarin herkenbaar blijven en in staat zijn de leden en de kiezers van de SP te overtuigen dat wat de SP ook doet, dit des SP’s eigen is.

  Reactie door Auke — maandag 17 juli 2006 @ 20.19 uur

 214. Beste Jan,
  Wens jullie suc6 met het CDA, enne 1 lid en een stem minder.
  Zie de foto op de bordes al, Jan geflankeerd door Jan-Peter B. en de Koningin.

  Gerard Jaspers

  Reactie door gerard jaspers — dinsdag 18 juli 2006 @ 17.17 uur

 215. PVDA is PVDA niet meer,CDA is niet Christelijk en democraties,Groen Links is heel goed op weg met Femke dus had ik maar op haar gestemd tijdens de Gemeenteverkiezingen omdat de Sp hier niet op de lijst stond, helaas. Maar er zijn dus nog veel meer Sp-ers dan u denkt, dus ga vooral niet denken dat de Sp een kleine minderheid is, dit kabinet zorgt daar wel voor, houd moed en vertrouw op uw aanhang.

  Reactie door Angela — dinsdag 18 juli 2006 @ 18.30 uur

 216. CDA? Welk CDA? Er bestaat helemaal geen CDA. Nadat deze partij zichzelf bedacht heeft is het immers een jarenlange voortgang van de KVP geweest en daarna werd de hele mikmak overgenomen door de CHU en zit Nederland daar dus nu alweer jaren tegenaan te hikken. Een absoluut onbetrouwbare bondgenoot om mee samen te werken. Ze gunnen immers elkaar al niet eens het licht in de ogen. Dat de SP eindelijk wil laten zien dat ze regeerklaar is ben ik het helemaal mee eens, maar hou het dan alsjeblieft wel aan linkse zijde, wát ik overigens ook van de PvdA mag denken.

  Reactie door Kukie — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.37 uur