Waar wonen we in 2025?

Worldpopulation

Onderzoekers van het ‘Center for Climate Systems Research’ hebben een kaart ontwikkeld die de verandering van de wereldpopulatie aangeeft in het jaar 2025. Het bijzondere aan de kaart is dat het niet de ontwikkeling per land aangeeft, maar per sector – maar liefst negen miljoen. Een lage resolutiemap is op hun website te downloaden, maar zelfs die is al 34 Mb groot.

The map indicates that the greatest increases in population density through 2025 are likely to occur in areas of developing countries that are already quite densely populated. In addition, the number of people living within 60 miles of a coastline is expected to increase by 35 percent over 1995 population levels, exposing 2.75 billion people worldwide to the effects of sea level rise and other coastal threats posed by global warming. (Physorg)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 12 juli 2006 :: 17.45 uur

14 Comments

14 reacties

 1. als de wereld nog bestaat ja,dan “misschien”. de natuur is niet te voorspellen dus dit soort berichten neem ik met een hele bak zout.

  Reactie door iew — woensdag 12 juli 2006 @ 18.44 uur

 2. Zoals bekend zijn er vanaf 1900, 37 hittegolven geweest,daarvan waren er liefst 5 deze eeuw,dat betekend dat het broeikaseffect de temperatuur per jaar constant opdrijft en dat in de overtreffende trap deze eeuw.
  Een interresant gegeven is de koersontwikkeling van tarwe en die ziet er veelbelovend uit. De tarweprijs loopt op door de droogte en de hittegolf. De wheat future beweegt in een breed stijgend trendkanaal. Vooral Australie en de V.S.(midden westen)onze wereld graanschuur, kampen met extreme droogte.Inmiddels volgen speculanten met argusogen de voedingsmarkt.Waar wij in 2025 wonwn weet ik niet,feit is wel dat de voedselprijzen wel eens spectaculair zouden kunnen stijgen, zoals ik reeds eerder gesteld heb.Wanneer deze droogte aanhoud en er worden voedingsstoffen omgezet in bio brandstof,waarbij opgeteld wordt het extra verbruik door de meer vlees-etende Aziaten,met inachtneming van de laagste voorraad granen van deze eeuw,dan wordt het tijd dat de politiek en de bevolking wakker wordt.Dan rest de vraag hebben wij in 2025 nog wel genoeg te eten?

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 12 juli 2006 @ 19.32 uur

 3. Daar nemen we nog El Nino bij. Deze reageert duidelijk op global warming (BBC) Wat er voor zal zorgen dat we binnen nu en 25 jaar grote klimaatsveranderingen zullen gaan zien. Ook door de globalwarming, is een natuurlijk defens systeem boven Engeland verdwenen waardoor de jetstream (BBC) al jaren vrij spel heeft boven Europa. Gevolg: Overstromingen, stormen, regenstormen, kans op orkanen, overstroming in kustgebieden.

  Reactie door RedStar — woensdag 12 juli 2006 @ 19.47 uur

 4. Nou, nou, nou wat een doemscenario’s. En dat terwijl het nog nooit bewezen is dat het broeikaseffect daadwerkelijk plaatsvind. Er is bewezen dat het in theorie mogelijk zou zijn dat de wereldwijde luchtvervuiling een broeikaseffect zou veroorzaken, maar er is nog nooit bewezen dat dat ook daadwerkelijk zo is. Dan moet je wel weten dat je bij klimaat minimaal praat over perioden van 100 jaar of meer. Dus die paar warme zomers zijn volstrekt insignificant. Verder is het ook nog zo dat het klimaat de laatste paar duizend jaar juist verrassend stabiel is (dit is op te zoeken in een bosatlas, van de 51e en 52e editie weet ik het zeker, maar recentere edities zullen die grafiek vast ook wel bevatten). Een verandering in het klimaat bewijst dus geheel niets.
  Dit alles houd overigens ook weer niet in dat we dan maar door moeten gaan met vervuilen en het dumpen van allerlei soorten afval in het milieu, maar het klimaatveranderingsargument vind ik persoonlijk niet zo heel sterk. Waarom dan wel valt wat mij betreft buiten het onderwerp waar hierover gesproken wordt dus daar zal ik nu verder niet op in gaan (tenslotte zijn we met z’n allen nog steeds an het reageren op Jan z’n stukje).

  Reactie door Wessel Bakker — woensdag 12 juli 2006 @ 20.41 uur

 5. Lijkt op wat de Jehova’s getuigen vertellen: De wereld zou al in 1975, 1985, 2000 al vergaan zijn.

  Reactie door Els de Leeuwin — donderdag 13 juli 2006 @ 0.45 uur

 6. Ik denk dat 7/8 van de werelsbevolking in favella’s woont dan…. oftewel: sloppenwijken.

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 13 juli 2006 @ 8.10 uur

 7. Het klimaat veranderd dat is een ding wat zeker is. Maar dit soort onderzoeken die geloof ik nog steeds niet.

  Op dit moment merk je al dat het veel warmer word in ons eigen land. Nu in de zomer is het vaker over de 30 graden, dat is veel te warm voor ons land. Ook de natuur heeft hier last van dat is één ding wat zeker is.
  Als dit zo door gaat het veranderen van ons klimaat zal op den duur ons land ook veranderen in een tropisch land.

  Wanneer de Ozonlaag steeds maar afneemt dan merk je de temperatuurs verschillen.
  Dat is één ding wat voor mij zeker is.

  Maar dat onderzoek geloof ik niet dat in 2025 de wereld er volgens die onderzoekers er zo uit zal zien met de klimaatsverandering.
  Er zijn immers al heel veel onderzoeken gedaan door verschillende onderzoekers. Wie moet je nu WEL en wie moet je nu NIET geloven.

  Reactie door Paula Buisman — donderdag 13 juli 2006 @ 8.19 uur

 8. Alle Polen in Nederland en Nederlanders in Polen ?

  Reactie door Fred — donderdag 13 juli 2006 @ 13.24 uur

 9. Ik vind het jammer dat de politiek zo oost-indisch doof is voor problemen welke zich sluipend aandienen.
  De Nederlandse boeren en tuinders hebben veel last van de aanhoudende droogte. Voorzitter Aike Maarsingh van de werkgroep akkerbouw van LTO Nederland waarschuwde donderdag dat de opbrengsten van het zomergraan een derde lager dan normaal kunnen uitpakken.
  Ook de aardappelen lopen gevaar. ‘We hebben al meer dan 15 dagen op de velden temperaturen boven de dertig graden en geen of zeer weinig neerslag. De gewassen staan te verbranden op de velden” ,zei Maarsingh, zelf praktiserend boer. Ook als het volgende week alsnog gaat regenen, is de aangerichte schade niet meer in te halen. Voor de aardappelen voorziet LTO een kwart minder opbrengst.
  In sommige streken van het land mag het gewas niet meer worden beregend, omdat het grondwaterpeil ver beneden normaal is gezakt. Waar het wel mag, wordt er massaal beregend’, zei Maarsingh. ,,Maar daarmee verstook je zoveel diesel dat de kosten van productie niet meer opwegen tegen de opbrengst. Maarsingh voorziet overigens problemen in heel Europa. Als de opbrengsten inderdaad gemiddeld met een derde teruglopen, kan de Europese Unie niet meer in haar eigen graanbehoefte voorzien.
  JAN ZIE OOK MIJN OPMERKING ONDER 2.
  Wij krijgen nog meer inflatie en koopkrachtvermindering, zodat Balkenende en Zalm/Rutten zich hun borst eerder nat kunnen maken als ze denken.
  De problemen dienen zich eerder aan, dan in 2025.Als de gelddrukpers niet in een nog hogere versnelling wordt gezet,teneinde herverdeling van het kapitaal te bewerkstelligen,dan ligt sociale onrust op de loer.Ik hoop niet dat wij in 2025 met klinkende zilveren of goeden munten weer moeten betalen en dat de euro dan reeds jaren de smeltoven is ingegaan.

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 13 juli 2006 @ 13.41 uur

 10. @ Wessel Bakker (4):

  Geleerden die zich met dit onderwerp bezighouden zijn het bijna allemaal met elkaar eens, dat het broeikaseffect bestaat en dat de luchtvervuiling daarbij een rol speelt. Alleen de exacte bijdrage van de vervuiling is omstreden.

  Volgens klimatologisch onderzoeker Robert Dunbar warmt de aarde zo snel op, dat op de Zuidpool in een of twee eeuwen weer bomen kunnen groeien. Door de toename van kooldioxide in de dampkring wordt het landschap daar weer als twintig miljoen jaar geleden: bomen, bosjes en grasvelden….(bron: Algemeen Dagblad van vandaag).

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 13 juli 2006 @ 14.27 uur

 11. Tussen Aspest, olie, Chemie en Afvalindustrieen in Nederland met heel veel nepbanaan om ons heen.

  Reactie door Khosrow — donderdag 13 juli 2006 @ 17.49 uur

 12. @9 Maan Arkenbosch,
  Dat klopt ik zag het vanavond op het SBS6 Hart voor Nederland, journaal dat de boeren grote problemen hebben door de aanhoudende droogte. Jammer, dat je vanuit de politiek hier niets over hoort. Hoe willen de politici de boeren helpen met het verlies van eventuele grote oogsten. Want als de droogte nog lang aanhoud dan zal er veel verloren gaan van de oogsten en daar kunnen de boeren dan niets aan doen.

  Hoe kan er geholpen worden met het besproeien van het land en hoe kan men ervoor zorgen dat de boeren behoed worden voor zoveel ernstige schade?

  Kan de politiek hierin echt niet helpen?

  Reactie door Paula Buisman — donderdag 13 juli 2006 @ 23.22 uur

 13. @ Paula Buisman

  Ja Paula,de politiek kijkt alleen naar zetels en de polls.Zij zijn niet betrokken bij de noden van de bevolking.Dat veranderd natuurlijk als er in de E.U. voedseltekorten/verhogingen komen en daar lijkt het op.De boeren moeten water kunnen spuiten ongeacht hoe.De boeren zijn goed georganiseerd en hebben veel invloed bij het CDA,dus zij worden zeker voor de verkiezingen gecompenseerd.De hoge voedselprijzen,is een ander verhaal,dat jaagt de inflatie op en dat merkt de gewone burger,zoals hij dat al merkt bij de benzine pomp.Kortom Jan Modaal en Piet Minima is weer de dupe.De politiek moet niets hebben van sociale onrust,dus het wordt nog een spannende tijd voor de verkiezingen.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 14 juli 2006 @ 16.42 uur

 14. Ik denk dat ik beter afben met de sea-level rise dan met Balkenende-rise.
  In het eerste geval schaf ik een badpak aan in het tweede geval ben ik al verzopen.

  Reactie door Henny — vrijdag 14 juli 2006 @ 17.47 uur