Berichten uit Beiroet

Ik lig in mijn boxershort op bed, klam. Er komt een zuchtje wind binnen. Dan hoor ik, van heel dichtbij deze keer, dichterbij dan eerst, weer de Israëlische oorlogsschepen met hun vuursalvo’s. Dit gebeurt drie, vier keer in een uur. Van rustig slapen zal niets meer terechtkomen. Gedichten, voetbalwedstrijden, boeken die ik nog moet lezen, gesprekken met vrienden in Amsterdamse café’s passeren in mijn hoofd de revue en ik moet ook hier afscheid van ze nemen om plaats te maken zodat ik leegraak, waarna de nieuwe herinneringen en gedachten binnenstormen.

De volgende dag hoor ik dat het dodental in de honderden loopt. In Prague vertelt een aardige Italiaan me dat over drie dagen de stad door haar gasreserves heen is. Dit zal, samen met de vluchtelingen die binnenkomen, voor spanning zorgen. Een bom is een snelle manier om een fait accompli te creëren. De vacuümbommen die de woonwijken raken, schijnen de appartementengebouwen van hun zuurstof te ontdoen: ze zuigen als het ware de ruimte vacuüm waarna de wanden in elkaar storten. Wat ik nu hoor, ik weet niet wat het is, afgeschoten raketten of een dichtgeslagen deur.

Abdelkader Benali

De Nederlandse schrijver Abdelkader Benali zit in Beiroet om een roman te schrijven en houdt er voor Vrij Nederland een weblog bij.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 19 juli 2006 :: 12.04 uur

196 Comments

196 reacties

 1. vreselijk dit allemaal

  Reactie door Patrick — woensdag 19 juli 2006 @ 13.11 uur

 2. Heb hem ook net een paar dagen geleden ontdekt, en het is soms net of je erbij bent als je zijn relaas leest.

  Het zijn dan net mensen daar in Libanon, i.p.v. te negeren slachtoffers omdat ‘Israel zich moet kunnen verdedigen’ die de gangbare media ervan maken.

  Reactie door Pietje af — woensdag 19 juli 2006 @ 13.12 uur

 3. De gideonsbende die dit op zijn geweten heeft wordt mede geleid door Shimon Peres, aan wie in 1994 de Nobelprijs voor de vrede werd toegekend. Een schande en een dieptepunt in de historie van het Nobelcomité.

  Reactie door Hermie Kreeft — woensdag 19 juli 2006 @ 14.21 uur

 4. Sorry hoor maar hier zijn beide partijen schuldig aan!!

  Reactie door Jubbetje — woensdag 19 juli 2006 @ 14.29 uur

 5. Mapping the conflict: webloggers uit Israël, Libanon e.o. berichten over de crisis vanuit hun eigen stad/dorp/regio:
  http://truthlaidbear.com/mideastcrisis_map.php

  Reactie door eazy — woensdag 19 juli 2006 @ 15.47 uur

 6. @4
  “hier zijn beide partijen schuldig aan”

  Alleen heeft de ene meer en betere wapens dan de ander.Het is de grote reus tegen de dwerg…..Op twee fronten oorlog,het is me nogal wat.Kijk eens wat er vannacht weer in Gaza is gebeurd.

  Reactie door Diny — woensdag 19 juli 2006 @ 16.21 uur

 7. @4

  Wat een afgezaagde door en door versleten holle argument zoals die op de verschillende zioniste websteks is te lezen.

  Reactie door Andere Ton — woensdag 19 juli 2006 @ 16.35 uur

 8. Ja, iedereen zit Israel nu wel zwart te maken, feit is echter wel dat Israel bezig is de Hezbollah te ontwapenen, en dat is geheel terecht. Dat dit nu allemaal gebeurt vind ik heel vervelend omdat juist de gewone Libanees het slachtoffer wordt, maar Israel heeft geen andere keus. Hezbollah is de schuldige in het conflict, niet Israel.

  Reactie door Paul — woensdag 19 juli 2006 @ 17.02 uur

 9. Op http://www.openlebanon.com vind je veel info over de huidige stand van zaken aldaar.
  Veel blogs ook.

  Reactie door Jan — woensdag 19 juli 2006 @ 17.11 uur

 10. @ Paul (8):

  Hezbollah is niet slechts een bewapende groepering, maar een politieke en sociale organisatie die in de Libanese samenleving (met name natuurlijk het siïetische deel) is geïntegreerd. Het is een illusie te denken dat deze partij op deze manier zou kunnen worden “kaltgestellt”. En evenzeer dat “ontwapening” van Hezbollah (wat dat dan ook moge betekenen) gewapende conflicten in de toekomst zou kunnen voorkomen. Israëls oorlogvoering roept alleen maar meer haat en verzet op. Zonder de beëindiging van de bezetting en het beetje bij beetje inpikken van Palestijns land, en zonder medewerking aan de vorming van een reële Palestijnse staat wordt niets opgelost.
  Je zegt: “Hezbollah is de schuldige in het conflict, niet Israel”. Dit is in het licht van de gehele voorafgaande geschiedenis een lachwekkende bewering.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 19 juli 2006 @ 17.22 uur

 11. Wat zal ik zeggen, Israel is te gast bij de Palestijnen, het was tot 1948 tenslotte hun land…. en dat mag je verdedigen….

  In 1940-45 goed opgeleid hoe je iemand moet onderdrukken, en als christenen in Ierland het al niet kunnen….

  De geschiedenis leerde dat Hitler die Stalin wilde verslaan, blijkbaar de geschiedenis met Napoleon niet geleerd heeft en lag te slapen, ook dit zie ik als een herhaling van fouten, bijde hebben rechten en plichten, maar hoelanger ze vechten hoe moeilijker de oplossing!

  De muur in Berlin was zo slecht nog niet, vele Ossies denken met heimwee terug, en Ierland had toch ook….
  maar dan niet op mijn grond, want ze hebben al zoveel gepakt…

  Waarom zouden we het wiel weer uitvinden?
  Wij gooien toch ook tomaten, en vechten voor onze rechten, maar met de geschiedenis kun je vooruitkijken, en sneller iets berijken, protesteren is leuk, maar het gaat mijn om de resultaten!

  Reactie door Gozik — woensdag 19 juli 2006 @ 17.28 uur

 12. Help mee er a.s. zaterdag een sterk protest tegen deze agressie-oorlog van Israël van te maken.
  Om 13.00 uur op het Beursplein in Amsterdam.
  Wij zullen er ook zijn.

  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — woensdag 19 juli 2006 @ 17.36 uur

 13. Israëlische kinderen schrijven ‘boodschappen’ op granaten die later op Libanon worden gedropt.
  http://eindpunt.blogspot.com/2006/07/with-love-uit-israel.html

  Reactie door Bjonke — woensdag 19 juli 2006 @ 17.42 uur

 14. @Olav(10):

  Dat de Hezbollah ook allerlei sociale activiteiten uitvoert (net als de Hamas) maakt het nog geen legitieme organisatie. De Hezbollah is en blijft hoe dan ook een gewapende en gevaarlijke terreurbeweging die gestopt moet worden. Door al die sociale activiteiten (die een taak behoren te zijn van de Libanese overheid en van niemand anders) is de Hezbollah een wolf in schaapskleren. Ja, Hezbollah is dus wel degelijk schuldig in het conflict, want die club streeft naar vernietiging van Israel (door middel van raketbeschietingen en ontvoeringen) terwijl Israel zichzelf alleen maar tracht te verdedigen tegen die gevaarlijke organisatie.

  Reactie door Paul — woensdag 19 juli 2006 @ 17.44 uur

 15. Hoe is Nederland zo snel een land van jodenhaters geworden?

  Reactie door Rene — woensdag 19 juli 2006 @ 17.56 uur

 16. Geweld lost nooit iets op – wanneer leren mensen dat nou eens?? Ik word hier als oud mens (heb de tweede wereldoorlog nog van nabij meegemaakt)ontzettend treurig van: altijd zijn onschuldige burgers het slachtoffer.

  Reactie door Marjolein — woensdag 19 juli 2006 @ 18.14 uur

 17. Ja Marjolein, geweld lost niks op. Daar ben ik het mee eens. Alleen jammer dat de Hamas en de Hezbollah dat nog niet inzien.

  Reactie door Paul — woensdag 19 juli 2006 @ 18.42 uur

 18. @13
  Simpel,zo kan ik het gewezen verzet in Nederland wel terrorisme noemen in de bezetting.

  Reactie door Jofel — woensdag 19 juli 2006 @ 19.08 uur

 19. Natuurlijk Paul, want Israël heeft al zo vaak bewezen dat ze dat wel inzien – twiettwiet. Jij bent trouwens toch de huiszionist van de SP of vergis ik me nu?

  Reactie door Bjonke — woensdag 19 juli 2006 @ 19.10 uur

 20. Okay Jofel,

  Het opblazen van Israelische stadsbussen, discotheken en restaurants is geen terrorisme, maar legitiem verzet? Evenals het beschieten van woonhuizen in Israelische steden en dorpen met als doel zoveel mogelijk burgerdoden te veroorzaken?

  Graag een antwoord in de vorm van “ja” of “nee”.

  Reactie door Paul — woensdag 19 juli 2006 @ 19.13 uur

 21. Ik daag alle geachte inzenders uit om met een oplossing van het probleem te komen,waarbij de Israelische regering niet meer hoeft te vechten om de veiligheid van haar burgers te waarborgen.Dan zal het dus vanzelf ook goed gaan met de Palestijnse en Arabische buren .

  Reactie door wimzew — woensdag 19 juli 2006 @ 19.16 uur

 22. @14

  Volgens mij is nederland dat altijd geweest.
  Er zijn niet voor niks zoveel joden gedeporteerd uit nederland.

  En waarom zou je alle andere bevolkingsgroepen/religies wel mogen haten en de joodse niet?

  Reactie door Mark — woensdag 19 juli 2006 @ 19.17 uur

 23. @21
  Vind jij dat er veel verschil zit tussen een bezetting toen van Nederland,en de bezetting door Joden van Palestijns gebied.
  Ik heb het over de bezetting of wel het in bezit nemen.
  Natuurlijk hadden wij toen ook ons aan kunnen passen aan de Duitsers.
  Maar een deel wou dat niet en ging in verzet.
  Voor de Duitsers was dat terrorisme.
  Als u het niet erg vind neem ik mij zelf de vrijheid om op mijn manier te antwoorden.
  >>>>>>>>>>>>>>
  Nogmaals, ik heb niks tegen Joden maar ik heb wel voor 35 jaar geleden toen ik een tijdje in Israël verbleef hoe vreselijk minderwaardig men met Palestijnen om ging ik vond dat schokkend.

  Reactie door Jofel — woensdag 19 juli 2006 @ 20.12 uur

 24. Jammer dat er geen consumentengids voor de media is anders zou de wereld er heel anders uitzien!

  http://www.mediablackout.nl

  Reactie door Frank — woensdag 19 juli 2006 @ 20.29 uur

 25. Men vergeet maar al te vaak de reden waarom de voor vrijheid strijdende organisaties zoals Hamas en Hezbollah zijn opgericht. Dat had namelijk te maken met de landjepikpolitiek van Israël. Hamas om de Joden te verjagen uit Palestina en Hezbollah om diezelfde joden te verjagen uit Libanon. En wie beweert dat kritiek op Israël gelijk opgevat dient te worden als antisemitisme moet misschien eens bij zichzelf te rade gaan of het in het in het verleden slachtoffer zijn van gruwelijke oorlogsmisdaden een vrijbrief geeft voor soortgelijk gedrag in de toekomst. Ook de joden moeten in dit geval terecht gewezen worden. Hetzelfde geld voor Hezbollah en Hamas, onschuldige mensen doden om iets te bereiken is de manier niet. Maar ik kan mij nog de journaalfragmenten herinneren waarbij de Palestijnen uit alle wanhopigheid door het gooien van stenen hun vrijheid probeerde terug te krijgen. Uiteraard waren zij niet opgewassen tegen het superieure door Amerika gesteunde leger van Israël. Datzelfde leger dat nu onschuldige burgers de dood in jaagt zogenaamd om de terreur te stoppen… hoe hypocriet.
  Bovendien heeft het verleden ons geleerd dat een oorlog tegen terrorisme alleen maar meer terrorisme creëert. Wie hier vraagtekens bij zet moet eens even nagaan of Bush zijn oorlog tegen het terrorisme daadwerkelijk het terrorisme heeft ingeperkt of dat het alleen maar is toegenomen.

  Reactie door Anthony — woensdag 19 juli 2006 @ 20.41 uur

 26. Op de radio hoorde ik gisteren dat de bekende partijleider Dyab Abou Jahjah van de Arabisch Europese Liga (AEL) een enkele reis naar Zuid-Libanon heeft genomen om daar samen met Hezbollah te vechten tegen Israël: http://www.arabeuropean.org/article.php?ID=117

  Abou Jahjah is in Zuid-Libanon geboren en actief in de Belgische politiek. In het partijblad van de SP (Tribune) in mei van dit jaar was een interview met hem te lezen: http://www.sp.nl/nieuws/tribune/200605/interview_abou_jahjah.shtml

  Zo bekijk ik de huidige situatie: zolang er in deze door oorlog en wantrouwen geteisterde regio geen wederzijds begrip voor elkaars angsten bestaat, dan zal er ook niets veranderen. Mooi zijn de in het verleden opgestelde vredesplannen, maar als hiervoor geen draagvlak bestaat onder de volkeren (Israëlische, Palestijnse, Libanese, etc) dan zullen deze nooit kans van slagen hebben. Men zal elkaar waarschijnlijk pas écht gaan begrijpen als men ondanks de spanningen veel genuanceerder met elkaar gaat communiceren.

  Begrip: wanneer zal dit er eindelijk zijn?

  Reactie door Erik Manders — woensdag 19 juli 2006 @ 20.47 uur

 27. @21
  Oplossing is heel simpel: Ophouden elkaar te doden en samen te leven in gelijkheid.

  Serieus gezegd zal dat erg moeilijk worden, het spreekwoord zegt het al: twee geloven op een kussen daar slaapt de duivel tussen. Die laatste* zal wel in zijn vuistje lachen met deze trieste ellende.
  *Uiteraard enkel voor mensen die geloven.

  Reactie door stan — woensdag 19 juli 2006 @ 20.48 uur

 28. Niemand heeft gelijk in dit conflict,alleen de kinderen verliezen. Heb je die gruwelijke foto’s gezien ? Elke jood, palestijn of wat dan ook die dit geweld (aan beide kanten) wil rechtvaardigen moet maar een andere planeet opzoeken.

  Reactie door Ernst — woensdag 19 juli 2006 @ 20.48 uur

 29. Foei Jan. Altijd maar weer éénzijdig de zaak belichten!!! Je moet niet de halve waarheid vertellen hoor. Wat is dat wel met de SP?

  Reactie door ACCEPT — woensdag 19 juli 2006 @ 21.15 uur

 30. @28

  Juist!

  Reactie door ACCEPT — woensdag 19 juli 2006 @ 21.16 uur

 31. Ziekelijk hoe ze die kinderen uit israel geindoctrineerd hebben om die teksten er op te schrijven.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 19 juli 2006 @ 22.12 uur

 32. In het stukje tekst hier boven aan hebben ze het er over wat die vacuümbommen met gebouwen doen. Het zelfde lot treft zeer waarschijnlijk mensen die in de buurt zijn waar de bom neerkomt, maar dan met hun longen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 19 juli 2006 @ 22.16 uur

 33. @ 21 Wimzew

  Een ontwapende glimlach misschien? Een blos op je wangen dat je zomaar ineens gaat zitten in het land van inmiddels die ander? Sorry zeggen voor een heilige zaak? Wie weet een toontje lager zingen? Dat Boek wat beter bestuderen en horen wat Mozes gegrift zag in die stenen tafelen: Gij zult niet doden? Ophouden met het gouden kalf aanbidden? Minder land veroveren, maar meer harten? Gewoon… je wat meer aan de WET houden? Minder mammom, de geldgod? Minder klagen bij de muur, maar die andere muur van harte afbreken? Meer welkom heten?

  Ik doe maar een greep. Daar hoef je geen lid van het uitverkoren volk voor te zijn. Dan ben je gewoon lid van Gods volk, die ALLEN heeft uitverkoren. Daar hoef je alleen maar God lief voor te hebben. Niet met de vinger op de letter, maar met de hand op je hart. Tja… zo ongeveer is Hijzelf komen vertellen… maar welke leiders in de wereld luisteren naar Hem? Dan hadden we toch met z’n allen allang van de wereld een heerlijk paradijsje gemaakt?

  Reactie door Gloria — woensdag 19 juli 2006 @ 22.26 uur

 34. Ah,

  Het was ook al weer 4 dagen geleden dat er weer een eenzijdig anti-israel stuk werdt gepost op het blog.

  Ik begon ze al te missen.

  Reactie door stephan — woensdag 19 juli 2006 @ 23.05 uur

 35. @33 Gloria — woensdag 19 juli 2006 @ 22.26,

  Ja, de bijbel is weer lekker verwarrend, iedereen is gelijk maar toch heeft ie een eigen volk.

  Een paradijs? Ja, met al die christenen die cda stemmen zeker?

  Of die christelijk polen die op commando van de dominee homo’s in elkaar slaan. Of brengen ze op deze manier ze in het paradijs?

  Nee, geloof maakt meer kapot dan je lief is.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 19 juli 2006 @ 23.34 uur

 36. Het enige waar mensen nog naar luisteren is geweld.Na Osama is onder het mom,strijd tegen terrorisme Afghanistan[een van de armste landen die er op deze planeet bestaat] ook Irak in diepe ellende gedompelt met dank aan de in de file staande burger die het altijd eens is met onze buitenland politiek[botter dan bot].Binnenkort gebruikt Israel nucliaire wapens en Europa verbied het maar vind wel dat Israel zich mag verdedigenGereard P

  Reactie door Gerard Postma — woensdag 19 juli 2006 @ 23.40 uur

 37. Stephan: noem jij dit soort betichten uit een stad onder vuur anti-Israëlisch??

  Ze hebben het zeker zelf uitgelokt, die honderden burgerdoden en 500.000 vluchtelingen? Zeker allemaal anti-semitische terroristen? Schandalig dat daar aandacht aan wordt besteed, vind je niet? Laten we liever aandacht hebben voor die zielige soldaten die dit zware werk met dit weer moeten doen!

  Reactie door Ellie — woensdag 19 juli 2006 @ 23.53 uur

 38. Sterkte gewenst aan Abdelkader BenAli, een bijzonder goeie schrijver (Libris prijs twee jaar terug?). Zoals hem zouden er meer moeten zijn.

  En natuurlijk ook sterkte aan de Soenieten, Druzen, Kristenen.

  Het is beter dat ik over de Sjiejieten zwijg.

  Ik wens Israel de overwinning. Chazak, chazak, ve nitchazak.

  Reactie door At the back of the hill — donderdag 20 juli 2006 @ 0.12 uur

 39. President Bush bouwt nog altijd een podium van haat in het midden-oosten en het kan nog veel erger. Als het aan president Bush ligt zal ook Syrie en Iran in dit conflict getrokken worden. Libanon en Israel lopen hier in een val.

  Waar blijft de diplomatieke inspanningen van de USA om dit conflict in de kiem te smoren? Of was dit uiteindelijk de bedoeling van de neoconservatieve christian fundamentalist bende onder de leiding van president Bush?

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 20 juli 2006 @ 0.18 uur

 40. Rene (schrijver no. 15) vraagt hoe het komt dat Nederlanders zulke ontzettende Jodenhaters zijn geworden.

  Simpel, beste Rene, Nederlanders hebben sedert de laat zestiger jaren de pest aan Amerikanen. En Israel word gezien als een vaste vriend van Amerika – en een betere vriend dan de Navo landen.

  De andere reden natuurlijk is dat Nederlanders altijd zo’n pilaren-kijk hebben gehad, maar omdat er nu zo weinig Joden in Nederland zijn is het stukken makkelijker een bigoot te zijn.

  Reactie door At the back of the hill — donderdag 20 juli 2006 @ 0.24 uur

 41. @ Rob de Kuster

  Natuurlijk is het de bedoeling van Bush en consorten dat de gehele zaak gaat escaleren
  Iran is het nieuwe target en dit hele gebeuren is een geplande gelegenheid om de komende aanval te ‘legitimeren’.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 20 juli 2006 @ 0.28 uur

 42. who gives a f*ck
  laat ze elkaar maar lekker afknallen daar
  ik woon lekker op schier, heb er dus geen last
  eerst aan je zelf denken
  jan

  Reactie door Jan — donderdag 20 juli 2006 @ 0.37 uur

 43. Volkomen mee eens Jan
  Laten we aub eerst de problemen in ons eigen land oplossen, voordat we een arrogante mening verkondigen over zaken waar we geen verstand van hebben
  Leve de SP
  A

  Reactie door Anna — donderdag 20 juli 2006 @ 0.43 uur

 44. @41.wattenstaafie
  Inderdaad, maar besef goed wat de consequenties zijn wanneer dit conflict zich over het midden-oosten verspreid.
  Dit zal zich niet na enkele weken herstellen, dit gaat van kwaad naar erger.

  Als je goed kijkt naar de situatie in Afghanistan, Pakistan, India en Chechnya en noord-Korea dan zie je dat dezelfde tactiek ook op Rusland wordt voorbereidt.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 20 juli 2006 @ 0.52 uur

 45. @ 36 Evert

  Ik heb het niet over christenen, maar over Christus. En Hem volg ik.

  Ik snap ook niet waarom christenen het wereldbeeld allang niet veranderd hebben. Als je met Hem leeft (en dat is niet hetzelfde als zondags in de kerk zitten) dan begrijp je dat als je 2 hemden hebt, je de ander niet bloot laten lopen. Dat je beter kan leren je vijanden lief te hebben, dan ze te vermoorden. Dat iedere moord op een mens een ware aanslag op God is. Nou, alsof Hij al niet genoeg voor zijn kiezen heeft gehad om ons te komen redden! God heeft geen lievelingetjes, maar wij. Wij leggen rode lopers uit voor onze uitverkorenen en buigen voor iedere autoriteit. Hoe anders dan in godsnaam kan het CDA zoveel volgelingen hebben? Heulen met de rijken en de armen laten verrekken, mensen met een geweer op pad sturen en er alles voor over hebben om de leugen tot waarheid te maken. (Ayaan etc.etc.etc) Een uitverkorene mogen we Ayaan noemen, want de anderen zijn weggevoerd.

  Tja, zo verkopen christenen hun ziel als ze mee willen spelen in de politiek. Ik kan het voor de hele wereld ook niet oplossen. Ik blijf maar liever dicht bij Jezus en als ik stemmen ga dan stem ik voor een betere wereld. En als je de woorden van Christus hebt gelezen dan is er voor mij geen andere keuze dan de SP. Want bij deze partij maak ik minder kapot dan mij lief is. En dat lijkt mij het meest haalbare vooralsnog.

  Maar zien… ik neem mijn lessen bij Jezus en niet bij de pastoor of de dominee. In ieder geval bij Hem zijn ze gratis en voor niets. Altijd ‘mobiel’ bereikbaar, geen wachttijd en kosteloos. Nou, toch wel handig als je overgeleverd bent aan dit kabinet…
  Een ding is zeker en ik spreek uit ervaring: het is tov bij Jezus. En je zou wel mesjoche zijn als je niet op zijn uitnodiging ingaat. Want bij Hem is voor iedereen plaats. Hij kent geen buitenlanders en houdt van SAMENWERKEN. Bij Hem komt alles goed. Wat niet betekent zoiets als Gods water over Gods akker laten vloeien… integendeel!

  By the way: gelukkig dat Bush onze ‘verlosser’ niet is. Hij wil alleen Amerika geblessed zien. Maar zo werkt het niet bij God.

  Reactie door Gloria — donderdag 20 juli 2006 @ 1.03 uur

 46. @45.Gloria
  Gelijk heb je, Gloria. Mijn probleem is dan ook niet met het geloof.
  Maar met een kerk die religie met politiek gaat verwarren.
  Religie en politiek is hoe dan ook een “bad mix.”

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 20 juli 2006 @ 2.10 uur

 47. @ 46 Rob de Kuster

  Maar ook kerkgangers zijn stemmers. En worden president.(Neem even Bush, Blair, Balkenende) Nou, als ze dan weten waarover ze spreken…(want zondags zijn ze present) waarom mishandelen ze dan zoveel mensen? Hiermee maken ze toch Christus bespottelijk! En dat moesten we niet nemen. Moge het waar zijn dat vandaag ‘de kerk’ in opstand komt! Toffe gasten dan toch? Ik zou er van dromen dat ‘de kerk’ zich eindelijk met de politieke wantoestanden bemoeit i.p.v. jaren later met excuses te komen. Ik ken nog geen pastoor of dominee die moet bedelen bij de voedselbank! Kijk, dan sta je aan de kant van de armen. Dan heul je niet met de rijken! En die God volg ik…

  Het gekke is… voor mij is geloof en politiek een ‘good mix’. Want geloof en je politieke instelling is doen wat je gelooft! Nou, hier kunnen we duidelijk in zijn: dan stem je niet op mensen die de zorg verkwanselen, voedselbanken benutten om bij de ‘rijken’ aan te schuiven (VVD) en stuur je geen mensen meer de oorlog in.
  Hiermee verkwansel je jezelf en dat is zonde. Christen zijn is de moed hebben om je kop boven het politieke maaiveld uit te steken. (Ieder maaiveld!) Voor een goede zaak. Gods zaak! Tenslotte liet Hij zich gewoon in een stal geboren worden… toffe God! Man van de praktijk. Want je zal maar afgebeukt en ten einde toe gemarteld aan het kruis hangen met spijkers door je handen en voeten en aldaar de vergeving inzetten. Tja… heb je vijanden lief… ga d’r maar aan staan! Niet gemakkelijk, maar wel haalbaar. Dankzij Christus. Hij is geen wrekende God, maar een vergevende God. Nou, aan zo’n God hebben we wat!
  En als we ooit nog wat aan dit land willen hebben, dan zullen we ‘klein’ moeten beginnen. Een kabinet met de SP… nooit eerder geprobeerd. Kan een wereld van verschil zijn… wie weet? In ieder geval een nieuwe kans op zoveel meer. So let’s try en GO for it.

  Reactie door Gloria — donderdag 20 juli 2006 @ 3.29 uur

 48. #47 Gloria

  “Het gekke is… voor mij is geloof en politiek een ‘good mix’. Want geloof en je politieke instelling is doen wat je gelooft!”

  Juist Gloria, en dat is nu juist het probleem, doen wat JIJ gelooft! Dat kan bezonder vervelend uitpakken voor anders gelovigen of ongelovigen.

  Reactie door hanri — donderdag 20 juli 2006 @ 7.42 uur

 49. @48 Rene.

  Tja, wie niet horen wil moet maar voelen.
  Je bent zo overtuigd van je eigen gelijk dat als men een andere mening heeft je direct een Israëlische raket op hun dak wil sturen. Nou nou.

  “En die mogelijkheid is niet academisch. De achtergrond van dit conflict is verreikend, letterlijk. Iran bedreigt de gehele Westerse wereld. Wie in het huidelijk conflict goed niet van kwaad will onderscheiden, verdient een “krachtige” les. “

  Weet jij niet dat de US zelf de oorzaak is van de problemen in de regio? Door ingrijpen van de CIA is een democratische regering om zeep geholpen en de sjah op de troon gezet.En daar is alle elende mee begonnen.
  Zoals de US overal ter wereld de democratie in de kiem smoort als deze niet danst naar hun pijpen.

  Reactie door Gandalf — donderdag 20 juli 2006 @ 8.03 uur

 50. Wie beschaafd is opgevoed ontgaat de logica van degene die zijn buurman halfdood slaat omdat die op zijn tenen heeft gestaan en nog wel op diens eigen grondgebied.

  Reactie door Rippe — donderdag 20 juli 2006 @ 8.54 uur

 51. @Ellie

  Heb je het over Haifa of over beirut?

  Het heeft eerder met de algehele tendens te maken, alles wat israel doet is per definitie fout en alles wat Hezbollah en Hamas uitvreet wordt gemakshalve vergeten, de nuancering mist.

  Reactie door Stephan — donderdag 20 juli 2006 @ 9.51 uur

 52. @40 …hill,

  Als je de wereld zwart-wit wil zien en alles als simpel, het is ons best. Good Guys en Bad Guys. Nederlanders zijn eraan gewend, want voor nuance is in de internationale politiek (en in jouw denkraam) allang geen plaats meer.

  Verder denk ik dat je erg goed bezig bent alle cliché anti-Amerikaanse vooroordelen stevig te bevestigen… in die zin betoon je je vaderland zelfs niet eens een goede dienst.

  Ik zou eerst maar eens leren nadenken voordat je zo gaat blazen. Misschien een opleiding doen ?

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — donderdag 20 juli 2006 @ 9.59 uur

 53. @Paul
  Blijkbaar mogen jouw kinderen wel naar school van de Israëlische grenssoldaten aangezien ze hebben leren schrijven.
  http://eindpunt.blogspot.com/2006/07/with-love-uit-israel.html

  Reactie door Ruud — donderdag 20 juli 2006 @ 10.03 uur

 54. Gandalf, als democratie je echt lief is, vraag aan Jan waar mijn bijdrage gebleven is.

  Als je naar oude oorzaken van huidige oorzaken wil zoeken, zijn er vele. Arabisch en Europees antisemitisme en de tweede wereldoorlog voorop. De Iraanse revolutie van 1953, op instigatie van de Britten, speelt ook een rol, inderdaad. Wat denk je, zullen de Perzen hun raketten alleen op de Britten richten en Nederland sparen?

  PS. Ik schreef niet over Israelische raketten, een Freudiaanse verschrijving neem ik aan?

  Reactie door rene — donderdag 20 juli 2006 @ 10.05 uur

 55. Heel veel sterkt Abdal, ik hoop dat het geod afloopt.

  Reactie door e.krul — donderdag 20 juli 2006 @ 10.28 uur

 56. @20 Paul

  Het ontvoeren van militairen is een legitieme verzetsdaad. Het bombarderen of opblazen van burgers is dat niet. Dat maakt het verschil. Rechtse verzet heeft altijd de burgers als doelwit. Links verzet richt zich op de autoriteiten. Dat is de keus.

  Reactie door hutspot — donderdag 20 juli 2006 @ 11.04 uur

 57. @21 wimzew

  Israel ontwapenen.

  Reactie door hutspot — donderdag 20 juli 2006 @ 11.25 uur

 58. @Hutspot,

  Het door de Hezbollah ontvoeren van Israelische militairen is absoluut GEEN legitieme verzetsdaad. Israel heeft het recht zich te verdedigen tegen een terreurbeweging als de Hezbollah. De Hezbollah heeft burgers als doelwit, het Israelische leger terroristen. Dat maakt het verschil.

  Reactie door Paul — donderdag 20 juli 2006 @ 11.35 uur

 59. @21 wimzew

  Volgens mij gaat het nu niet zonder vechten. Hoe bestrijd je bommen ?

  Maar zowel Israel zelf als Libanon als alle anderen zouden er zeer bij gebaat zijn, als Israel zich daadwerkelijk zou concentreren op Hezbollah of andere terreurorganisaties en niet lukraak bombardementen uitvoert, “omdat het mogelijk raketinstallaties zouden kunnen zijn”, zoals gisteren op tv werd getoond. Wat ze raken is vooral berucht ‘collateral’.

  Waarom infiltreren ze niet, waarom geen geheime missies etc. Ik ben bepaald geen militair, maar hun Mossad was toch zo fantastisch ? Het lijkt er nu op, dat ook Israel zich flink heeft laten verrassen door de slagkracht van Hezbollah.

  Daarbij vind ik dat de Arabische landen zich wel degelijk veel meer mogen inspannen voor de goede zaak. Aan alleen verontwaardigde praat en ach en wee heeft niemand iets. Waarom schenken de Arabieren geen land aan de Palestijnen ?

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — donderdag 20 juli 2006 @ 11.39 uur

 60. @ Paul (14):

  Het is niet mijn intentie ellenlange discussies over te doen. Het gaat mij er hier alleen om, een bepaalde tactiek van de pro-Israëllobby te signaleren: doen alsof de hele geschiedenis is begonnen met de ontvoering/gijzeling van enkele Israëlische militairen, en dan zeggen dat die overmatige reactie van Israël -”dat zich alleen maar verdedigt”- noodzakelijk is. Alsof het de oerknal is, waarvoor niets is gebeurd. Maar al te veel media trappen erin of volgen dit scenario bewust.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 20 juli 2006 @ 11.43 uur

 61. @ Paul (20):

  Dat zou je wel willen: “ja” of “nee”.
  Zo supersimpel als jij het maakt ligt het nu juist helemaal niet.

  Jij hebt mij hier NOOIT acties horen verdedigen waarbij onschuldige burgers omkomen. Ook dus niet die van Palestijnse (of andere) zelfmoordenaars.

  Maar ik weiger het daarbij te laten en te doen alsof de voortdurende bezetting van Palestijnse gebieden, het steeds weer inpikken van Palestijns land, het ononderbroken bestoken en afgrendelen van de grote openluchtgevangenis die Gaza eigenlijk is, enz., enz., waarbij vele onschuldige Palestijnen (en nu dus ook Libanezen) omkomen, GEEN terrorisme is.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 20 juli 2006 @ 11.52 uur

 62. @59

  Als Israel zich wat meer zou richten op de Palestijnse rechten zouden ze zich ook niet hoeven te verdedigen.

  Reactie door hutspot — donderdag 20 juli 2006 @ 11.55 uur

 63. @21 wimzew

  Geen geheime missie??
  Het is een grote geheime missie!

  wedden dat binnen onafzienbare tijd Iran in het conflict wordt betrokken??

  Als er oorlog is staat het nieuws niet in de krant die de badguys lezen. De badguys zijn wij!

  Reactie door Frank — donderdag 20 juli 2006 @ 12.05 uur

 64. Hoelang zal het nog duren voor er weer een “vredesmissie” (met ook onze jongens) naar het midden-oosten moet vertrekken?

  Koffi Anan heeft in het begin van de week al een oproep hier voor gedaan.

  Zullen we wèrkelijk zó idioot zijn om hier wéér onze jongens op af te sturen?

  Ik hou mijn hart vast. :(

  Als ze wijs zijn, bedanken ze voor de “eer”, Israël is bewust deze ellende begonnen en laat ze het nu maar opknappen zonder de rest van de wereld er bij te betrekken.

  Hoe zo het uitverkoren volk?
  Uitverkoren om rotzooi te trappen en uitverkoren om daarná slachtoffertje te spelen.

  Géén goed woord heb ik over voor deze aktie van Israël.
  Sterker nog ik word er kotsmisselijk van.

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 20 juli 2006 @ 12.12 uur

 65. Luid de noodklok!

  Aanstaande zaterdag 22 juli demonstratie “Luid de noodklok: Stop de oorlog tegen de Palestijnen”, Beursplein Amsterdam, vanaf 13.00 uur…
  De wereld houdt z’n hart vast. Israël voert al weken een grootschalig offensief uit in Gaza over land, zee en lucht en heeft alle grenzen van Gaza afgesloten. Na deze opgevoerde koloniale bezettingspolitiek is Israël nu ook Zuid-Libanon binnengevallen. Er dreigt een verder escalerende oorlog in het Midden-Oosten. Wat begon met de eis tot vrijlating van een Israëlische korporaal, wordt misbruikt om met zwaar militair overwicht een hele bevolking te terroriseren ­ en volgens de Geneefse Akkoorden staan collectieve straffen gelijk aan een oorlogsmisdaad. Ondertussen is de berichtgeving eenzijdig en gaan de media voorbij aan de systematische gijzeling van de Palestijnen. Bovendien heeft het bombarderen van civiele doelen­ zoals centrale water-, brandstof- en voedselvoorzieningen­ al vele doden en gewonden tot gevolg gehad. Ziekenhuispatiënten verkeren in levensgevaar, hongersnood is inmiddels een reëel probleem en hulporganisaties waarschuwen zelfs voor epidemeën. Israël blijft politiek gesteund worden door Bush, terwijl de EU het laat bij een mondelinge veroordeling. Ook de oorverdovende stilte van de Nederlandse regering is schandalig. Op dit moment geldt: wie zwijgt stemt toe. Waar het nu op aankomt zijn concrete maatregelen tegen het gewelddadige optreden van Israël. We moeten de noodklok luiden voor de humanitaire ramp die op dit moment plaatsvindt. Daarom roepen we de Nederlandse regering op zich krachtig uit te spreken tegen de oorlog tegen de Palestijnen, door het eisen van een onmiddellijk einde aan de Israëlische invasies en bezettingspolitiek. Demonstreer mee op 22 juli! Steun en verspreid deze boodschap.

  Reactie door Mouse — donderdag 20 juli 2006 @ 12.12 uur

 66. @ Jan B. alias ACCEPT (42):

  “Eerst aan jezelf denken.” Dus allen die worden uitgebuit, onderdrukt, monddood gemaakt, vermoord, enz. enz., moeten het zelf maar uitzoeken. Ja, zo komen we verder in deze wereld…..

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 20 juli 2006 @ 12.12 uur

 67. @59
  Vechters voor hen eigen land terroristen?
  Maar ik neem aan Paul als er mensen in jou huis gaan zitten en zeggen dit is mijn huis en je verweerd je eigen dat je toch geen terrorist bent.
  Men kan het oneens zijn met over manier van verweren maar dat kan ook over de manier van bezetten.

  Reactie door Jofel — donderdag 20 juli 2006 @ 12.20 uur

 68. @ 59.
  Die 207 Libanezen; getroffen burgers (kinderen, vrouwen en mannen) zijn terroristen???
  Die honderdenduizenden vluchtelingen ook?
  De omgekomen Canadezen zeker ook?
  Strandbarbecues worden ook alleen maar gehouden door terroristen?
  Dorpen, vliegvelden, havens, bruggen, electriciteit, gas; gehele infrastructuur wordt weggevaagd.
  En dat zogenaamd allemaal om Israel te ‘verdedigen’?
  Perverse, kwaadaardige manier van waarnemen, Paul. Hoe iemand zoiets werkelijk kan menen, onbegrijpelijk!

  Ik zie alleen maar misbruikte burgers aan alle zijden; die in het Midden Oosten, die in Israel, die in het Westen. Er wordt door psychopaten stratego gespeeld met ons, onze medemens als inzet. Brave pion ben jij.

  Reactie door Pietje af — donderdag 20 juli 2006 @ 12.24 uur

 69. @21
  De internationale gemeenschap kan het probleem in een handomdraai oplossen.

  De omvang van het probleem is heel beperkt. Volgens de laatste schattingen wonen er 1.41 miljoen Arabieren op de “West Bank”. Zie http://www.biu.ac.il/Besa/MSPS65.pdf.

  De oplossing is hun emigratie. Volgens opiniepeilingen staat ongeveer 40 procent te wachten op een kans te vertrekken. Een additionele 30 procent geeft aan geinteresseerd te zijn in een goed aanbod.

  Reactie door rene — donderdag 20 juli 2006 @ 12.45 uur

 70. Misdaad tegen menselijkheid gaat door met de goedkeuring van Bush en Blair. De rest waaronder Balkenende blijven wegkijken. Voor ’2′ontvoerde soldaden een land aanvallen, helft miljoen mensen op vlucht, hunderden doden en duizenden gewonden. Dit is onrecht ten top. Onze normen en waardeloze kabinet zegt zoals altijd gemakzuchtig niks. Hoe betrouwbaar zijn de internationale wetten en instituties?

  Reactie door khosrow — donderdag 20 juli 2006 @ 12.49 uur

 71. Misdaad tegen menselijkheid gaat door met de goedkeuring van Bush en Blair. De rest waaronder Balkenende blijven wegkijken. Voor ’2′ontvoerde soldaden een land aanvallen, helft miljoen mensen op vlucht, hunderden doden en duizenden gewonden. Dit is onrecht ten top. Onze normen en waardeloze kabinet zegt zoals altijd gemakzuchtig niks. Hoe betrouwbaar zijn de internationale wetten en instituties?

  Reactie door khosrow — donderdag 20 juli 2006 @ 12.49 uur

 72. Waarom stuurt de VN niet eens een leger naar Israël om die lui een beetje in de hand te houden?

  Reactie door Vrolijk kerstfeest — donderdag 20 juli 2006 @ 13.07 uur

 73. http://www.likud.nl

  Op deze website laat men zien wat de oorzaak en de historie van dit conflict zien. Ik nodig iedereen uit hier goed onderbouwde “anti-reacties” voor te maken. Israel heeft het recht zich te verdedigen, het is een wonder dat Israel zich zo lang zo tolerant heeft opgesteld.

  Reactie door Shalom — donderdag 20 juli 2006 @ 13.27 uur

 74. het begint bij sommigen te dagen?? waarom dit is,,waarom boes aan de kant staat van israel.iran??lees het stukkie van wattenstafie maar,,41,,

  effe bidden israel stijl
  zo even een wit laken om,effe drie wees gebetjes,,gat die in,(huppa granaat laden,met de kinderen hun opschrift,boem)
  waar was ik,,oo ja die in de hemel zijt,,even wachte,granaat er in, boem,
  uw naam is geheilicht,,
  even laden boem,,
  geef ons heden ons dagelijks brood,,en de andere kant de dood,,
  even laden,boem,
  uw daden bennen groot,,gelijk in de hemel als hier op aard
  even laden,,boem,,
  wij doen alles uit uw naam,amen,boem.

  Reactie door ad — donderdag 20 juli 2006 @ 13.29 uur

 75. 62 Olav helemaal mee eens.

  Hezbollah is ontstaan als verzetsbeweging tegen de bezetting van Libanon door Israel. Dus een reactie op…..

  Dat deze beweging evenals Israel zelf en evenals de westerse landen bondegenoten zoekt is hetzelfde recht dat westerse landen zich toeeigenen en niet anders.

  Dat dit Syrie is is niet toevallig, Israel houdt namelijk ook nog steeds een deel van Syrie bezet nl. de Golan Hoogvlakte.
  Ik hoor hier nooit iets over.

  Bovendien zijn de buitenlandse vluchtelingen momenteel niet te beroerd om via Syrie te vluchten dus die ‘terroristische’ dreiging zal wel meevallen.

  Er waren tijdens de burgeroorlog in Libanon en tijdens de bezetting van Libanon ook Christelijke melities qua geweldsstructuur niet anders dan de Hezbolla( eens in Europa de Christen vervloekt hebbend) waar door Israel handig gebruik van gemaakt is.
  Die hebben honderden Palestijnse vluchtelingen in vluchtelingenkampen in Libanon uitgemoord met de handtekening van ene Sharon daaronder.

  Toch is er niet één land in de westerse wereld geweest die toen Sharon wederom democratisch gekozen werd de geldkraan naar Israel heeft dichtgedraaid, Israelische ministers heeft ontvoerd danwel voor de rechten van het Palestijnse volk is opgekomen enz.enz…

  Met de Bush en Olmert doctrine is iedereen die niet voor is tegen en iedereen die tegen is een terrorist.
  Dit laat geen enkel ruimte voor anderen cq andersdenkenden. Dit heeft helemaal niets meer met recht, mensenrecht, verdediging en/of aanval te maken.

  Waarom een ander oordeel over een joodse staat dan over een islamitische staat, hoe je ook mag denken over mensenrechten in deze.

  Peres heeft het aantal doden in Libanon al geteld blijkbaar. Hij roept ” het zijn er lang niet zoveel als de Libanese overheid zegt” Vervolgens roept hij ook dat de infrastructuur NIET vernietigd wordt.
  Wel als je dat nu nog moet geloven dan hebben ze toch wel een heel verkeerd beeld van het bevattingsvermogen van buitenstaanders.

  Reactie door Henny — donderdag 20 juli 2006 @ 14.01 uur

 76. Die VN vredesmacht moet naar Israël en nergens anders heen!
  En dat verhaal van die ontvoerde soldaat en later die drie in Libanon, nog wel op Libanees grondgebied vind ik tè makkelijk.

  Waarom zouden we dat geloven nu Israël als een gestoorde barbaar alles sloopt wat Palestijnen en Libanezen lief is? Het IDF-korporaalsregime implementeert bij haar buren doelbewust een humanitaire ramp, behalve de moedige Chirac durft geen enkel Europees land Israël om deze buitenproportionele schanddaad te berispen. (500 Libanese burgers dood op slechts 20 in Israël)
  Geen enkele Westers nieuwsmedium stelt daar vragen over, raar!

  Ik vraag me trouwens af hoe het mogelijk is dat Amerikanen grootsscheeps hun landgenoten kunnen evacueren, en ook waarom het reguliere Libanese leger niet terugvecht want als er ondanks beschietingen van startbanen Amerikaanse Herculessen kunnen landen om landgenoten in te laden, kunnen er toch ook Libanese jachtvliegtuigen opstijgen? Alle nieuwsmedia, zelfs Al Jazeera, laten ons daarover in het duister tasten.

  Reactie door Rippe — donderdag 20 juli 2006 @ 14.03 uur

 77. Ja dit is de verbrande aarde politiek ; breng het land terug naar de middeleeuwen .

  Reactie door Fred — donderdag 20 juli 2006 @ 14.12 uur

 78. Wat Israel verweten kan worden is dat men de problemen heeft uitgelokt door vredespolitiek te bedrijven met hen die geen vrede willen. Wat Israel verweten kan worden is dat men oorlogszuchtigen (Arafat en zijn PLO) het land heeft ingehaald, en vredelievenden (de joden van de Gazastrook) van huis en haard heeft verdreven. Wat Israel kan worden verweten is dat men de wereldvrede in gevaar bracht door Hamas aan de macht te laten komen. Wat Israel kan worden verweten is dat men het probleem van Hezbolla in het jaar 2000 aan Libanon overliet terwijl de oplossing voor Israel eenvoudig bereikbaar was.
  Wat Israel verweten kan worden is dat men “een zeker nivo van geweld” accepteerde alsof het regenbuitjes betrof. Honderden raketten van Hezbolla en Palestijnse terreurgroepen, en ontelbare zelfmoordaanslagen en schietpartijen werden geaccepteerd in een staat van cognitieve disonantie op nationaal niveau, of wellicht als gevolg van een nationaal Stockholm syndroom.

  Bedenk echter dat de wereld bij dit al steeds luid applaudiseerde.

  Reactie door rene — donderdag 20 juli 2006 @ 14.18 uur

 79. @77
  Misschien niet ingaan op de provocatie van USA en het escaleren hiervan ,in gezet door Israël.

  Reactie door Jofel — donderdag 20 juli 2006 @ 14.21 uur

 80. De misleiding is sinds 1934 nooit meer zo massief geweest als NU

  Vind 1 aspect dat aantoonbaar niet klopt en win VREDE:
  http://www.mediablackout.nl

  Sorry voor de dubbele post maar oorlog dreigt en is een uitweg!

  Reactie door Frank — donderdag 20 juli 2006 @ 14.28 uur

 81. Letters dwalen als door de wind geblazen, uit mijn gevoel.
  Voelde het verdriet, verplaatste mij in het beeld.
  Treurden om de pijn, zo machteloos het was.
  Nog de vijand van het geluk, kon ik haten.
  Vriendschappen kochten de vrede, en bracht het leven.
  Wat zo normaal was, voor ieder, als vogels hoog in de lucht.
  Droomden een kind zijn droom, van veiligheid.

  Reactie door Sahbie elboehali — donderdag 20 juli 2006 @ 14.41 uur

 82. 13 @ Bjonke
  31 @ Evert Tigchelaar jr
  53 @ Ruud

  http://nl.altavista.com/image/results?q=child+hamas&mik=photo&mik=graphic&mip=all&mis=all&miwxh=all

  ben benieuwd naar jullie commentaar

  Reactie door edwin — donderdag 20 juli 2006 @ 14.55 uur

 83. 82. Ik word er stil van.

  Reactie door Henny — donderdag 20 juli 2006 @ 15.07 uur

 84. De aanslagen in Madrid en Londen werden wereldwijd met kracht veroordeeld. Het nietsontziende geweld tegen willekeurige burgers werd ten scherpste afgekeurd. Terreur was onacceptabel.

  Toch lagen aan deze aanslagen duidelijke politieke motieven en doelen ten grondslag. Het doel was in beide gevallen de militaire terugtrekking van de respectievelijke landen uit Irak. Door middel van het zaaien van angst wilde men de regeringen tot dit besluit dwingen.

  Momenteel oefent Israël niets ontziend geweld uit tegen de bevolking van Libanon.Doel is de terugtrekking van Hezbollah uit zuiden van het land. Israël zegt . door middel van zijn agressieve optreden de Libanese regering te willen dwingen op te treden tegen de Islamitische verzetsbeweging. Dat er in dit streven honderden onschuldige burgers worden gedood, neemt men op de koop toe.

  Ditmaal blijft een veroordeling door de internationale gemeenschap echter uit. Terreur blijkt best acceptabel, het hangt er maar van af wie het middel hanteert.

  Reactie door Faaz — donderdag 20 juli 2006 @ 16.12 uur

 85. @45 Gloria — donderdag 20 juli 2006 @ 1.03,

  Ik ben zelf niet gelovig maar ben wel met veel punten met je eens. Veel christenen denken dat als ze maar braaf uit de bijbel lezen en elke zondag naar de kerk gaat, het is voor hen meer een sleur, een gewenning, in plaats dat ze even stilstaan bij wat ze lezen.

  Ik ben blij om te lezen dat jij niet zo bent maar dat je nog steeds oog hebt voor de inhoud.

  Bij die zin van jou waarin je het hebt dat hij altijd mobiel bereikbaar is moest ik wel een beetje lachen, een beetje humor over je eigen geloof of levens overtuiging moet kunnen vind ik. Van wat humor is nog nooit iemand dood gegaan.

  Jammer dat christenen niet zo als jou zijn, dat zou de wereld beter zijn. Met christenen als jou valt goed mee samen te leven.

  Kopje koffie, koekje erbij ? ;)

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 20 juli 2006 @ 16.16 uur

 86. @83 edwin — donderdag 20 juli 2006 @ 14.55,

  Bijna het zelfde als het commentaar van mij bij 31, alleen dan in plaats van kinderen van
  israel, kinderen van hamas.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 20 juli 2006 @ 16.26 uur

 87. Indien het Israelisch geweld niets onziend is, en tegen de bevolking van Libanon gericht, waarom blijft het Libanees leger dan buitenspel staan?

  Israel is al vaak beschuldigd van massaslachtingen, en van geweld tegen burgers, en het blijkt steeds achteraf niet waar. Burgerslachtoffers zijn onvermijdelijk wanneer burgers als schild gebruikt worden. Wellicht zouden grondtroepen minder onschuldige slachoffers maken, maar Israel is heel voorzichtig geworden. Het heeft te vaak zijn vingers verbrand aan het verlangen burgers maximaal te ontzien, ten koste van eigen soldaten. Te veel zijn zo omgekomen in Jenin, in Shechem, in Gaza, in Hebron.

  Reactie door rene — donderdag 20 juli 2006 @ 16.37 uur

 88. Ik snap die israelische regering niet : een groot leger afsturen op HAMAS en andere rebellenclubs heeft weinig zijn ; kleiene groepjes zijn namelijk flexibeler ; het leger is lomp ,groot , te bureaucratisch : ze habben beter kleine groepjes op af kunnen sturen : wordt de burgerbevolking ook niet zo zwaar getroffen ( Misschien is dat JUIST wel de bedoeling )

  Reactie door Fred — donderdag 20 juli 2006 @ 16.42 uur

 89. Straks druk werk voor het oorlogstribunaal in Den Haag.

  Reactie door hutspot — donderdag 20 juli 2006 @ 16.45 uur

 90. @ Irene,

  Het Libanese leger? Zover dat al bestaat heeft het niet het begin van een mogelijkheid zich tegen de Israëlische overmacht te verweren.

  Wat betreft het vermeende verschuilen van Hezbollah-strijders onder de burgerbevolking, is het je niet opgevallen dat bij al het geweld van de bombardementen er niet of nauwelijks Hezbollah-strijders zijn gedood? Blijkbaar verschuilen zij zich dus in het geheel niet onder de bevolking. Komt nog bij dat deze strijders zeelfs door de Israelische legertop geroemd worden om hun durf en moed. Doen alsof we het hier over laffe terroristen hebben, ontkent de werkelijkheid. Maar dat is iets waar de pro-Israel lobby wel vaker last van heeft. Zie alleen maar je betoog over burgerslachtoffers. In Jenin vielen meer dan 100 burgerslachtoffers, in Gaza alleen deze week al een zelfde aantal. Sinds de start van de Intifada zijn er zelfs meer dan 2500 Palestijnse burgers omgekomen. En de rest kwijnt weg in de concentratiekampen die de West Bank en Gaza heten.

  Reactie door Faaz — donderdag 20 juli 2006 @ 16.54 uur

 91. Je hebt een wonderbaarlijke directe kijk op de werkelijkheid, Faaz. Kennelijk weet jij hoeveel Hezbolla “strijders” omgekomen zijn. Kennelijk weet je ook dat er onder die 2500 geen “strijders” waren. Ik heb niet zo’n directe blik. Misschien kan je me ook vertellen hoeveel van de raketten al vernietigd zijn, en hoeveel van het Hezbolla leiderschap nog leeft?

  Meer dan honderd burgers in Jenin kwamen om, zeg je? Wanneer? En zij waren geen “strijders”?

  Concentratiekampen, zeg je? Je bedoelt dat de burgers van Jenin niet vrijelijk naar Tel Aviv kunnen reizen? Misschien is dat omdat er tussen de burgers zoveel “strijders” zijn.

  Reactie door rene — donderdag 20 juli 2006 @ 17.16 uur

 92. De cijfers uit Libanon lijken me duidelijk. Die worden namelijk door de Israeli niet in twijfel getrokken. Mocht Israel op grote schaal Hezbollah-strijders hebben omgegelegd, had de geoliede propaganda machine van het regime in Tel Aviv ons dat zeker onder de neus gewreven.

  Die 2500 zijn burgers idd. Het totale aantal doden overstijgt de drieduizend.

  Wat betreft de Hezbollah-top, ook hier is het gebrek aan ander nieuws uit Tel Aviv de beste indicatie dat men hen nog niet heeft weten te treffen. Wat betreft die raketten, ik zou het je niet kunnen vertellen. Wel is opmerkelijk dat Israel aan het begin van hun slachtpartij de capaciteit van Hezbollah op 14.000 schatte, hetgeen naar eigen zeggen later niet juist bleek. Het zouden er veel meer zijn. Blijkbaar was niet op de hoogte van de capaciteit van Hezbollah en wist men ook niet waar de wapens lagen. Hoe men dan nu kan stellen dat de helft vernietigd is, is mij een raadsel.

  Wat betreft Jenin, elke burger heeft volgens het oorlogsrecht het recht zich gewapenderhand te verzetten tegen een illegale invasie van zijn land. Dus zelfs mensen die in Jenin tegen de Israeli vochten, waren gewoon burgers. Daarnaast zijn er toen tientallen vrouwen en kinderen omgekomen.

  Over die concentratiekampen, ik heb het idd over de roadblocks die het Palestijnen onmogelijk maken om zelfs maar naar een naburig dorp of stad binnen Palestijns gebied te reizen. Maar ik heb het ook over de afsluiting van grenzen wat de invoer van voedsel en medicijnen onmogelijk maakt, het verbod op het slaan van waterputten, de constante beschieting van Palestijnse steden en dorpen, de sabotage-acties van door het IDF beschermde kolonisten, de razzia’s door dat zelfde IDF, het vernietigen van huizen en boomgaarden, etc.

  Reactie door Faaz — donderdag 20 juli 2006 @ 17.42 uur

 93. Israel heeft gepoogd om Iran in het verhaal te betrekken door te stellen dat het onbemande vliegtuigje een iranese raket was!
  Schijnbaar is dit door de G8 als niet toelaatbaar geacht en in eens is het hier over stil!

  Reactie door sinne tolsma — donderdag 20 juli 2006 @ 18.24 uur

 94. nog steeds word libanees grondgebied bezet door,1 keer raden.?met hulp van 1 keer raden.
  2 soldaten tegen,, 100derden libanezen,/gevangen genomen op libanees grondgebied!
  dus wie is hier de grootste terrorist,met de hulp van?
  geen een/1/ keer raden,
  en een vn troepen macht daar heen??
  lijkt mij niet,,
  israel schiet het werderom aan puin,met tig vn doden,doen ze gewoon,,en zeggen dan ,,nee we schoten op terroristen,en kinderen,en ouderen,en bussen,en natuurlijk eerst de wegen en bruggen wandt dat maakt zo’n lekker makkelijk doelwit..als ze geen kant op kunnen,
  350 doden,

  Reactie door ad — donderdag 20 juli 2006 @ 18.59 uur

 95. Het wordt tijd dat America begrijpt wie en wat de Hezbullah is, niet wat de Israëliërs and zionisten ons vertellen wat zij zijn.
  Hezbullah is een organisatie met een sociaal, politiek, educatief en militaire
  karakter. Hezbullah heeft in haar organisatie zowel Sunni-muslims als Christenen in dienst, die zich verbonden voelen met Hezbullah omdat de organisatie volgens hun goede dingen doet in Libanon. De vele artsen die in hun medische centrums werken, deonderwijzers die op hun scholen lesgeven zijn heel vaal Christenen en Druzen.
  Toen de Hezbullah onder aanval kwam van president Bush, zei de Christelijke president Emile Lahoud van Libanon: “Hezbullah is een wezenlijk onderdeel van het Libanese parlement, het is ook onderdeel van onze krijgsmacht en van onze sociale structuur.
  Dit is de waarheid over de Hezbullah, niet wat Bush and zijn zionisten, en Cone Ricezeggen over deze organisatie.
  Laten we eens kijken wat Hezbullah heeft gedaan in Libanon. Zij hebben 50 ziekenhuizen gebouwd; meer dan 100 scholen (seculiere scholen). Het is geintegreerd in de regering en in het leven van het land. Zij hebben de Israëlische bezetter uit het land verjaagd. Het is de beweging tot nu heeft kunnen verhinderen dat Israël Libanon opnieuw heeft bezet. Vele van ons, die ooggetuigen hiervan zijn, inclusief Robert Fisk heeft de Hezbullah-strijders gewapend met lichte wapens, mijnen, bazookas en menselijke bommen de Israëlische tanks, Bradley voertuigen, gewapende legervoertuigen en zwaar gewapende Israëlische troepen uit Libanon weten te verjagen. Zelfs met vliegtuigen en helicopters konden zij zich niet deze krijgers onderwerpen.
  Israël heeft het meeste baat en is de grootse propagandist om Hezbullah als “terroristische organisatie” te labelen. Het enige wat de Hezbullah heeft gedaan is het eruit trappen van de Israëlische bezetters uit Libanon. Hezbullah heeft defensieve enkel defensief gehandeld, geen offensieve actie’s. Hezbullah heeft nooit Israël bezet of dit gewild. Hezbullah heeft ook nooit de Amerikanen in Libanon aangevallen in tegenstellig wat de Amerikaanse media beweren, maar dit zijn enkel leugens. Het is waar dat Shietische milities, zoals de Amal, tegen de Amerikanen vochtten, omdat de Amerikanen de troepen van de Falangistische Gemayel familie hielpen bij het aanvallen van moslims, en vooral de Shieten. Elke integere historicus is van dit feit op de hoogte, maar zionistische leugens kennen geen grenzen om hun schaamte te verbergen voor de nederlaag die de Hezbullah heeft gebracht.
  Waarom is de Hezbullah dan gelabeld als `terroristische organisatie`. Het is puur om de simpele reden dat dit een een sterk nationalistische kracht dat weerstand kan bieden tegen de agressie van Israèl en de christelijkfundamentalistische Falangisten.
  Bedenk dat in Amerika de patriotten die tegen de Britten vochtten hetzelfde deden als de Hezbullah. Enkel vechtend voor hun land. Als Amerikaan sta ik daar achter, Elke individu die goed onderwezen en moreel begaafd is staat daar achter.

  We moeten degenen die Hezbullah een `terroristische organisatie` noemen, omdat zij geen feiten hebben om hun beweringen te staven. Dat Hezbullah Israèl heeft verslagen is een feit, dat Israèl een illegale bezetter in Zuid/Libanon was is een feit.
  Het wordt tijd om de wereld en in het bijzonder het Amerikaanse volk de waarheid te vertellen over Hezbullah. Zij zijn sociale werkers, medische werkers en onderwijzers en zijn in de harten van de meeste Libanezen en zijn een onderdeel van de Libaneze regering. De leugens die President Bush en Conde Rice verspreiden moeten doorgeprikt worden. Vertel je vrienden de waarheid, dit is de enige weg zodat de waarheid zal prevaleren boven de propaganda van Bush en Rice, die zij de wereld in spugen.
  Professor Sam Hamod is een expert over het Midden/Oosten en heeft veel over de Arabische wereld geschreven, Islam en andere delen van de derde wereld. Hij is de oprichter van de 3rd World News en and 3rd World News Service in Wash, DC. Hij is ook voor commentaar te bereiken via at shamod@cox.net. Hamod schrift ook op
  http://www.todaysalternativenews.com

  Reactie door Dave — donderdag 20 juli 2006 @ 20.19 uur

 96. # Faaz

  Het is hard voor menig bezoeker van dit log maar je hebt een goede kijk op de situatie die nu al 60 jaar complete bevolkingsgroepen in het midden-oosten in gijzeling houdt.

  Reactie door hanri — donderdag 20 juli 2006 @ 20.29 uur

 97. Wat een ongelooflijke, totaal zinloze destructie van mensenlevens, huizen, infrastructuur, milieu en economie in Libanon.

  De wreedheid en disproportionaliteit van Israel’s acties is werkelijk ongehoord. De internationale -voornamelijk uiterst lauwe- reacties zijn eveneens onbegrijpelijk…

  De slappe argumenten van Israel komen me ook de keel uit: na bijna 59 jaar bezetting van de Palestijnse gebieden lopen ze nog te zeveren dat het allemaal niet hun schuld is en ze zichzelf toch moeten verdedigen… Bah!

  Reactie door J3roen — donderdag 20 juli 2006 @ 22.12 uur

 98. Aan Wim Kok in Haarlem (schrijver 52),

  Wat leuk dat u mij verwijt van zwart-wit denken, geen nuance hebben, en alle cliché anti-Amerikaanse vooroordelen stevig te bevestigen.

  Vind u dat niet erg Nederlands van mij? Dat zijn discussie manieren die ik van ulieden daar in Nederland heb geleerd, en die nog volop de diskursus domineren onder Nederlanders.

  Gaarne had ik dat u even de komentaren onder een artiekel in het Algemeen Dagblad even las (zie hier: http://www.ad.nl/buitenland/article484405.ece?pageNavType=all#reactie ) voordat u weer zo loos uit uw nek kletst.

  Zoals u wellicht kun zien barst het er in die reacties van zwart-wit denken, geen nuance hebben, en alle cliché anti-Amerikaanse vooroordelen”.
  Ik merk daar van uw mede Nederlanders erg weinig denkvermogen.

  Bij voorbaat natuurlijk uiterst dank voor het lezen (indien u daar talent van heeft), en vriendelijke groeten.

  Reactie door At the back of the hill — donderdag 20 juli 2006 @ 23.47 uur

 99. @99 Als je de reacties op die site als ‘maatgevend’ voor Nederland wilt beschouwen heb je een punt… Maar dat is het natuurlijk niet, net zomin als dit log dat is.
  Jouw visie is de mijne niet. Nederland haat de VS sinds eind 60. Wat een kul…

  En Frankrijk was zeker het vriendje van de VS?

  Israëls politiek tov de Palestijnen doet “Joden” geen goed. Sterker, ik denk dat het inderdaad “Jodenhaat” creert. Alleen al vanwege het feit dat mensen generaliseren voor t gemak, graag een ‘vijand’ hebben en meestal voor de ‘underdog’ opkomen. Steeds meer mensen realiseren zich door Israëls politiek dat Palestijnen veel minder geld en wapens hebben. Dat er onder Palestijnen veel meer doden (burger- én militair) vallen. Dat een hele generatie mensen eigenlijk nooit de mogelijkheid heeft gehad zich te ontplooien door de bezetting. Dat de complete infrastructuur van een land wordt vernietigd vanwege de ontvoering van 3 soldaten en raketbeschietingen waartegen het (eigenlijk niet bestaande) Libanese leger op had moeten treden. Hezbollah ís de militaire macht in Libanon en dat heeft Israël altijd geweten.

  En intussen hard maar roepen dat “zij” geen vrede willen en dat je nog een tijdje nodig hebt om de gestelde doelen te bereiken. Als een doel is overal ter wereld steeds minder steun te krijgen en terorristen te kweken dan gaat het goed zo…

  You can fool some people sometime…

  Reactie door Marc B — vrijdag 21 juli 2006 @ 0.16 uur

 100. duitsland,, jongetje uit oorlogs gebied,,zijn ouders dood,,ja dat is erg,oke,
  maar het kromme is dat er meer ophef gemaakt wordt om dat joggie met duits paspoort(eeuu begrijp me niet verkeert,dat is een ramp voor dat jog),,dan dat er uberhoupt gekeken wordt naar dat er een kompleet land aan flarden geschoten wordt,met tig doden 350 ++,en nog durft de politiek niet zijn bek open te doen,,
  ach ja merkel?? was het ook niet C?du is natuurlijk net als nederlandse politiek de hoer van boes,
  ooo even vergeten de EU gaat een paar milj aan eerste behoeftes schenken,,hebben ze zich in ieder geval van hun goede kant laten zien,de tweede generatie nazies,
  ,we hebben toch geholpen?kunnen immers de libanezen/palestijnen niet zeggen jullie hebben ons laten slachten?

  Reactie door ad — vrijdag 21 juli 2006 @ 0.47 uur

 101. @96: als Hezbullah zo’n fraaie organisatie is, die erin geslaagd is Israel uit Libanon te jagen, waarom blijven ze dan nu nog raketten op Israel afschieten en grensposten aanvallen? Het lijkt me dat je dan geen vrede wil, en dan heeft Israel weinig keus dan terugslaan.

  Een discussie over wie schuldig is en welk geweld proportioneel is is zinloos. Het is nu gewoon oorlog en daar vallen altijd onschuldige slachtoffers bij.
  We kunnen in Europa wel roepen hoe erg dit allemaal is, maar feit is dat we niets doen. Als we echt willen dat deze oorlog stopt, dan moeten we zelf met een leger zuid Libanon intrekken en deze zone de-militariseren en Hezbullah ontwapenen (zoals de veiligheidsraad ook wil). Maar hier zijn we niet toe bereid, want dat kost mensenlevens aan Europese kant. Dus staan we laf van afstand te roepen hoe schandalig dit allemaal is en komen we met niet uitvoerbare eisen dat Israel zich wel mag verdedigen maar dat het wel proportioneel moet blijven. Welnu, als je onder vuur ligt van raketten dan wil je maar een ding, de aanvallende partij moet gestopt en vernietigd worden en dan maak je je weinig druk over ‘proportionaliteit’, dat is een luxe voor mensen die op veilige afstand in bijvoorbeeld Nederland zitten en niet voor hun leven hoeven te vrezen.

  Reactie door Eric — vrijdag 21 juli 2006 @ 2.37 uur

 102. @85.Faaz
  De bomaanslagen in Londen werden getriggert door Live8. “Make poverty history” spoorde niet met de idealen van het liberaal kapitalisme van de USA.
  Bob Kiley was destijds Commissioner of Transport for London. Kiley was voorheen een CIA officer en waarschijnlijk nog steeds.
  De Madrid aanslagen maken deel uit van de haatzaaicampagne van de USA.

  Vreemd dat achter al die terroristische organisaties de CIA en de Pakistani ISI steeds weer opduiken, terwijl er in de “war on terror” er richting deze organisaties niets wordt ondernomen. Integendeel.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 21 juli 2006 @ 2.58 uur

 103. Hoeveel erger moet het nog worden voordat Europa op eigen benen gaat staan? (Los van de USA)

  De USA zal geen oplossing brengen in het conflict tussen Libanon en Israel. De USA stelt juist alles in het werk om dit conflict uit te breiden.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 21 juli 2006 @ 3.04 uur

 104. Aan Rob de Kuster (schrijver 103 en 104),

  Beste Rob, ooit van Paranoia gehoord?

  Het zou best de moeite waard zijn dat phenomeen to onderzoeken. En ik leef met u mee – het kan beslist niet makkelijk zijn om achter elke strohalm spoken te zien.

  Met vriendleijke groeten, en de hoop dat u gezen zult,

  Reactie door At the back of the hill — vrijdag 21 juli 2006 @ 3.25 uur

 105. @105.At the back of the hill

  Paranoia?!? Jazeker, heb ik wel eens van gehoord. En nee, nooit last van gehad.

  Desondanks, bedankt voor uw medeleven.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 21 juli 2006 @ 4.22 uur

 106. Over paranoia gesproken, ik neem aan dat “At the back of the hill” niet uw naam is. Toch?

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 21 juli 2006 @ 4.25 uur

 107. Aan Rob de Kuster,

  Klop. At the back of the hill is mijn weblog.

  U zou kunnen vragen waarom ik niet mijn eigen naam daarvoor gebruik – maar het merendeel der bloggers gebruiken hun eigen namen niet. Niet zozeer om de anonimiteit, maar om een andere persona te wedergeven dan de dagelijkse ponim.

  Waarom ‘at the back of the hill’?

  Het was ‘t enige dat mij binnenschoot toen ik begon – ik had te weinig slaap gehad, begrijpt u – net als u, indien u in Nederland bent en om vijf en twintig minuten na vier uur vroege ochtend hier schrijft.

  Met vriendelijke groeten,

  Reactie door At the back of the hill — vrijdag 21 juli 2006 @ 5.03 uur

 108. Ter aanvulling op wat ik bij @44 schreef.

  “In 1979 “the largest covert operation in the history of the CIA” was launched in response to the Soviet invasion of Afghanistan in support of the pro-Communist government of Babrak Kamal.

  With the active encouragement of the CIA and Pakistan’s ISI [Inter Services Intelligence], who wanted to turn the Afghan jihad into a GLOBAL war waged by all Muslim states against the Soviet Union, some 35,000 Muslim radicals from 40 Islamic countries joined Afghanistan’s fight between 1982 and 1992. Tens of thousands more came to study in Pakistani madrasahs. Eventually more than 100,000 foreign Muslim radicals were directly influenced by the Afghan jihad.
  The Islamic “jihad” was supported by the United States and Saudi Arabia with a significant part of the funding generated from the Golden Crescent drug trade.”

  by Michel Chossudovsky
  Professor of Economics, University of Ottawa
  Centre for Research on Globalisation (CRG), Montréal

  Wat is er eigenlijk veranderd? Kijk eens naar Beslan. De CIA bouwt nog altijd een podium van haat. En niet alleen in het midden-oosten.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 21 juli 2006 @ 6.43 uur

 109. Vorig jaar wijdde de Amerikaanse hoogleraar Sam Hamod een artikel over de Hezbullah zoals hij die zelf kende en niet zoals de mensen die beschreven wordt door Bush, sharon en consorten.

  Het wordt tijd dat America begrijpt wie en wat de Hezbullah is, niet wat de Israëliërs and zionisten ons vertellen wat zij zijn.
  Hezbullah is een organisatie met een sociaal, politiek, educatief en militaire
  karakter. Hezbullah heeft in haar organisatie zowel Sunni-muslims als Christenen in dienst, die zich verbonden voelen met Hezbullah omdat de organisatie volgens hun goede dingen doet in Libanon. De vele artsen die in hun medische centrums werken, deonderwijzers die op hun scholen lesgeven zijn heel vaal Christenen en Druzen.
  Toen de Hezbullah onder aanval kwam van president Bush, zei de Christelijke president Emile Lahoud van Libanon: “Hezbullah is een wezenlijk onderdeel van het Libanese parlement, het is ook onderdeel van onze krijgsmacht en van onze sociale structuur.
  Dit is de waarheid over de Hezbullah, niet wat Bush and zijn zionisten, en Cone Ricezeggen over deze organisatie.
  Laten we eens kijken wat Hezbullah heeft gedaan in Libanon. Zij hebben 50 ziekenhuizen gebouwd; meer dan 100 scholen (seculiere scholen). Het is geintegreerd in de regering en in het leven van het land. Zij hebben de Israëlische bezetter uit het land verjaagd. Het is de beweging tot nu heeft kunnen verhinderen dat Israël Libanon opnieuw heeft bezet. Vele van ons, die ooggetuigen hiervan zijn, inclusief Robert Fisk heeft de Hezbullah-strijders gewapend met lichte wapens, mijnen, bazookas en menselijke bommen de Israëlische tanks, Bradley voertuigen, gewapende legervoertuigen en zwaar gewapende Israëlische troepen uit Libanon weten te verjagen. Zelfs met vliegtuigen en helicopters konden zij zich niet deze krijgers onderwerpen.
  Israël heeft het meeste baat en is de grootse propagandist om Hezbullah als “terroristische organisatie” te labelen. Het enige wat de Hezbullah heeft gedaan is het eruit trappen van de Israëlische bezetters uit Libanon. Hezbullah heeft defensieve enkel defensief gehandeld, geen offensieve actie’s. Hezbullah heeft nooit Israël bezet of dit gewild. Hezbullah heeft ook nooit de Amerikanen in Libanon aangevallen in tegenstellig wat de Amerikaanse media beweren, maar dit zijn enkel leugens. Het is waar dat Shietische milities, zoals de Amal, tegen de Amerikanen vochtten, omdat de Amerikanen de troepen van de Falangistische Gemayel familie hielpen bij het aanvallen van moslims, en vooral de Shieten. Elke integere historicus is van dit feit op de hoogte, maar zionistische leugens kennen geen grenzen om hun schaamte te verbergen voor de nederlaag die de Hezbullah heeft gebracht.
  Waarom is de Hezbullah dan gelabeld als `terroristische organisatie`. Het is puur om de simpele reden dat dit een een sterk nationalistische kracht dat weerstand kan bieden tegen de agressie van Israèl en de christelijkfundamentalistische Falangisten.
  Bedenk dat in Amerika de patriotten die tegen de Britten vochtten hetzelfde deden als de Hezbullah. Enkel vechtend voor hun land. Als Amerikaan sta ik daar achter, Elke individu die goed onderwezen en moreel begaafd is staat daar achter.

  We moeten degenen die Hezbullah een `terroristische organisatie` noemen, omdat zij geen feiten hebben om hun beweringen te staven. Dat Hezbullah Israèl heeft verslagen is een feit, dat Israèl een illegale bezetter in Zuid/Libanon was is een feit.
  Het wordt tijd om de wereld en in het bijzonder het Amerikaanse volk de waarheid te vertellen over Hezbullah. Zij zijn sociale werkers, medische werkers en onderwijzers en zijn in de harten van de meeste Libanezen en zijn een onderdeel van de Libaneze regering. De leugens die President Bush en Conde Rice verspreiden moeten doorgeprikt worden. Vertel je vrienden de waarheid, dit is de enige weg zodat de waarheid zal prevaleren boven de propaganda van Bush en Rice, die zij de wereld in spugen.
  Professor Sam Hamod is een expert over het Midden/Oosten en heeft veel over de Arabische wereld geschreven, Islam en andere delen van de derde wereld. Hij is de oprichter van de 3rd World News en and 3rd World News Service in Wash, DC. Hij is ook voor commentaar te bereiken via at shamod@cox.net. Hamod schrift ook op
  http://www.todaysalternativenews.com

  Reactie door Dave — vrijdag 21 juli 2006 @ 9.35 uur

 110. Erkennen Hamas en Hesbollah het bestaansrecht van Israel.Antwoord is nee.Richten zelfmoordaanslagen in cafe’s en bussen zich tegen de burgerbevolking.Antwoord is ja.
  Strijders,die een opstelling aannemen tussen burgers,nemen onverantwoorde risico’s.Antwoord is vanzelfsprekend ja.
  Hoort de SP een neutrale positie in deze
  kwestie aan te nemen.
  Mijn antwoord is ja.
  Moet de SP met Hamas-en Hesbollahaanhangers demonstreren?Antwoord nee.
  Moet ik na jarenlang SP gestemd te hebben
  in november weer SP stemmen?Antwoord is van mijn levensdagen niet weer.

  Reactie door henri — vrijdag 21 juli 2006 @ 10.20 uur

 111. Het lijkt er veel op dat dit een langdurige loopgraven oorlog wordt.Daarbij krijgt,zoals eerder door mij gemeld Israel steun van de V.S. en Hezbolla van Syrie en Iran.Daarbij is verdere aansluiting van andere Arabische staten niet uitgesloten.
  Uiteraard zal de E.U. zich afzijdig houden of stil verbinden met de oliestaten.Hierdoor krijgen Rusland en China meer aandeel in de wereldmacht,aangezien de V.S. steeds meer zijn handen moet binden (Irak en Afghanistan.Nrd.Korea)Voorts gaan deze avonturen steeds meer $ kosten en dat ondermijnt die munt.Er komt meer inflatie door het ongedekt bijdrukken van geld en schulpapier welk niet meer met koopkrachtig geld terugbetaald kan worden.De prijs van grondstoffen,goud , zilver en olie gaat verder fors omhoog.Ook de “grondstoffen” of commodity-s van de graan/voedselmarkten zullen stevige stijgingen laten zien.Kortom de optimisten komen weer met hun voeten op de grond.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 21 juli 2006 @ 10.21 uur

 112. Het lijkt er veel op dat dit een langdurige loopgraven oorlog wordt.Daarbij krijgt,zoals eerder door mij gemeld Israel steun van de V.S. en Hezbolla van Syrie en Iran.Daarbij is verdere aansluiting van andere Arabische staten niet uitgesloten.
  Uiteraard zal de E.U. zich afzijdig houden of stil verbinden met de oliestaten.Hierdoor krijgen Rusland en China meer aandeel in de wereldmacht,aangezien de V.S. steeds meer zijn handen moet binden (Irak en Afghanistan.Nrd.Korea)Voorts gaan deze avonturen steeds meer $ kosten en dat ondermijnt die munt.Er komt meer inflatie door het ongedekt bijdrukken van geld en schulpapier welk niet meer met koopkrachtig geld terugbetaald kan worden.De prijs van grondstoffen,goud , zilver en olie gaat verder fors omhoog.Ook de “grondstoffen” of commodity-s van de graan/voedselmarkten zullen stevige stijgingen laten zien.Kortom de optimisten komen weer met hun voeten op de grond.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 21 juli 2006 @ 10.21 uur

 113. 102. e.a.
  Omdat Hezbollah ook ziet wat er a. met de Palestijnen gebeurde ná de verkiezingen( gek he Israel gaat daar nu haar gang valt vluchtelingenkampen in Gazastrook binnen, 100 doden, waaronder vrouwen en kinderen, iedereen is nu gefixeerd op Libanon dus kunnen ze daar ongezien hun gang gaan. Israel ontvoert democratisch gekozen ministers. Waarom zouden zij dan nog vertrouwen hebben in democratie)
  De westerse wereld geeft Hamas géén tijd zich om te vormen tot maar drijft zowat direct de palestijnen de armoede in door onttrekking van gelden. Wat hebben zij te verwachten van het zogenaamde democratische westen, niets toch? Blijkt nu wel weer.Hadden ze vantevoren niet even kunnen zeggen dat verkiezingen zinloos waren.
  Er zitten ik weet niet hoeveel Libanezen vast omdat Israel de Golan Hoogvlakte nog steeds bezet houdt dat overwegend bewoond werd door Libanezen.
  Er zitten ik weet niet hoeveel minderjarigen vast in Israel, zonder vorm van proces, wat in een democratisch geregeerd land niet mogelijk zou mogen zijn.
  En zolang de westerse zogenaamde democratische regeringen dit allemaal accepteren ‘ zoals ze ook de martelingen van gevangenen accepteren, de geheime CIA vluchten accepteren’kunnen’mensen soms niet anders dan zelf dan maar opkomen voor ziczelf en andere onderdrukten
  Dit geeft het extremisme, wat totaal iets anders is dan door Israel en het westen momenteel betitelde ‘terroristen’ weer een extra wapen in handen.
  Evenals nederland in de tweede wereldoorlog lijdzaam toezag hoe de joodse mensen werden afgevoerd en overlevenden niet opgevangen na terugkomst……
  Waarom ontzeggen wij anderen het recht zichzelf te verdedigen en hun recht te halen als ze dat niet krijgen van zich democratisch noemende landen.

  En wat Amerika betreft mensen in New Orleans zijn voor mij ook Amerikanen en zijzelf weten maar al te goed wat dat soms betekent.
  Ik ben Vietnam nog niet vergeten, de napalm en dan anderen beschuldigen van het gebruik van chemische wapens?
  Ik heb niets tegen een integere Amerikaan, ik heb wel het recht de Amerikaanse overheid op haar daden te beoordelen.
  Weet je het gros van de Amerikaanse militairen zijn arme mensen die inschrijven om te vechten a. voor inkomen, b. voor de eer omdat ze nog enigszins een gevoel krijgen gewaardeerd te worden in Amerika, zodat ze niet helemaal het gevoel hebben als een tweederangs burger te moeten sterven,een vergeten groep te zijn.

  Waarom Iran erbijhalen als de oorzaak terwijl je Libanon aanpakt en niet Iran.
  Dat past prima in de agenda van Bush die de minds allang aan het bewerken is. Natuurlijk Iran is een land dat terug zal slaan, liever pakken we degenen die niet terug kunnen slaan en gebruiken we hen om Iran onder druk te zetten wat we toch al van plan waren en wat beter ‘valt’bij de westerse bevolking omdat niet een democraat zich achter Iran zal opstellen.
  Dan kun je je eigen zaakjes legitimeren.
  Het is ziekmakend en pure manipulatie van de publieke opinie ten behoeve van je eigen agenda.
  Dat het risico van extremistische aanslagen zal toenemen deert ze blijkbaar helemaal niets.
  De wereldbevolking rijp maken voor een gemeenschappelijke vijand t.b.v. je eigen politieke agenda niet zoveel verschil met de jaren 30-40 dacht ik.

  Reactie door Henny — vrijdag 21 juli 2006 @ 10.31 uur

 114. Als men op dit log van mening is dat het ontwapenen van Hezbullah de vrede in Libanon zal brengen heeft men het goed mis. Men negeert de geschiedenis van Libanon, waarbij bevolkingsgroepen tegen elkaar worden uitgespeeld door de Israël om elkaar in de haren te vliegen. Zonder de militare kracht van Hezbullah zou Israël allang zoals in het verleden het geval was de geschifte Christenfundamentalistische Maronnieten en Falangisten bewapend en kunnen overtuigen om de “uitverkorenen Gods” bij te staan in hun strijd tegen de “heidenen”.

  Hezbullah is of je er nu blij of niet mee bent een kracht in Libanon die voorkomt dat bevolkingsgroepen tot een burgeroorlog worden gemanipuleerd. Hezbullah zorgt ervoor dat onruststokers geen kans krijgen;de Israëlische bezetting buiten de deur te houden en bied de Libanezen sociale, medische en educatieve hulp aan iedere lIbanees ongeacht of hij of zij Shiet, Sunniet, Druz of Christen is.

  Het willen ontwapenen van de Hezbullah heeft enkel het doel om Libanon te kunnen destabiliseren. Er wordt de weg voorbereid voor Israël om haar invloed uit te kunnen oefenen in Libanon om daar het land in chaos te leidden om zodoende de weg voor te bereiden naar uiteindelijke bezetting.

  In het verleden heeft de ontwapening van Islamitische milities door “vredestroepen” er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat deze afgeslacht konden worden door Israëlisch en Falangistische troepen, die wel gewapend zijn. De ontwapening is altijd éénzijdig in het belang van Israël.

  De Hezbullah zal zich niet laten ontwapenen. In de jaren tachtig hebben de Nederlandse, Franse, Britse en Amerikaanse “vredestroepen” duizenden Libanezen gedood om deze tot ontwapening te dwingen. De Libaneze verzetsgroepen zien deze “vredestroepen” dan ook als handlangers van de Israëlische bezetter en zullen hier uiteindelijk tegen vechtten.

  Reactie door Dave — vrijdag 21 juli 2006 @ 10.34 uur

 115. @111 henri — vrijdag 21 juli 2006 @ 10.20,

  Ik denk ook niet dat de SP met Hamas-en Hesbollahaanhangers gaat demonstreren. De SP wil dat er daar vrede komt. Maar als je niet meer op de SP wilt stemmen, waarop dan wel, of ga je dan niet meer stemmen? Welke andere partij bied volgens jou de beste aanpak van de problem daar in het midden oosten?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 21 juli 2006 @ 11.15 uur

 116. en het grote wonder van de vvd zal het even regelen,,van balen,hesbolla moet stoppen enz enz,en dan kan israel beslissen of de aanvallen gestopt worden,
  jazeker de VOORSTANDER van GUANTANAMO,heeft gesproken,,
  trouwens wat is er waar van,,dat i/VAN BALEN/ leider was/oprichter van de viking jeugt?
  ik heb het hem twee keer gevraagd maar het zwijgt in alle talen.
  was dat ook niet een soort nazie partijtje?

  Reactie door ad — vrijdag 21 juli 2006 @ 11.20 uur

 117. Het wordt hoog tijd dat het joodse volk eens afrekent met de opgelopen trauma’s van de voorbije eeuwen.
  Zich niet langer als querulant blijft gedragen; zich eens ontworstelt aan de slachtofferrol.
  Een slachtofferrol die heeft geleid tot “Turning Passive into Active”; het anderen aandoen wat men zelf door de eeuwen heen heeft moeten ondergaan.
  Eindeloos moet het geledene anderen worden aangedaan.

  En dan de kritiekloze identificatie van velen; het volledig ontbreken van het vermogen om tot een objectieve kritische duiding van de gebeurtenissen te komen.
  Het blind meegaan in de collectieve waanzin van het éénduidig interpreteren van de gruwelijkheden.(VVD/Van Baalen)

  Iedere dode t.g.v. krankzinnige machtspolitiek –waar dan ook ter wereld- is moreel verwerpelijk en toe te schrijven aan waanzin. Geen enkele God zal dit billijken.
  Elk slachtoffer binnen het huidige conflict, Palestijns dan wel Israëlisch, is even verwerpelijk..

  Israël beseft blijkbaar niet dat ze de in 1967 door de toenmalige Egyptische president Nasser uitgesproken en gewraakte woorden ‘We are the good guys and they are the bad guys’ nu zelf heeft geïnternaliseerd.
  En deze woorden nu daadwerkelijk zelf als ‘legitimatie’ hanteert voor de begane gruwelijkheden.
  Here God ‘sta Uw volk bij’, ‘ze weten niet wat ze doen’.

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 21 juli 2006 @ 11.45 uur

 118. Ik heb gisteren de film “Munich” gezien, indrukwekkend, het laat goed de waanzin zien van terrorisme en vergelding, de waanzin van oorlog. Bijna met trots verkondigt Israel dat Libanon met ruim 20 jaar is teruggezet in de tijd, wat ze echter niet beseffen dat ze het hele midden oosten inclusief Israel 20 jaar heeft teruggezet in de tijd. Immers acceptatie van de staat Israel is nu weer verder weg dan ooit, en er komt weer een generatie aan die wordt opgevoed met haat en geweld aan alle zijden, er ligt aan beide zijden weer ruim voldoende voedingsbodem voor “legitieme” strijd, in naam van wie of wat dan ook. Dit is wat mij betreft het enige resultaat van de Israelische actie tot nu toe.

  Daarnaast ben ik zeer boos en teleurgesteld in de rest van de wereld hoe men de ogen gesloten houd en Israel haar gang laat gaan, schandelijk gewoon. Besef ook dat Libanon straks weer opgebouwd moet gaan worden en wie gaat dat betalen? Juist wij, middels de VN en andere non/gouvermentele organisaties.

  Helaas kan ik er zaterdag niet bij zijn, maar wil de aanwezigen daar een warm hart toedragen.

  Stop de Waanzin, Stop de vernietiging van Libanon door het Israelische leger.

  Even voor de duidelijkheid, mijn woede en frustratie richt zich tegen de Israelische politiek en het Israelische leger en niet tegen joden.

  Reactie door Henoch — vrijdag 21 juli 2006 @ 13.07 uur

 119. Merk ook op hoe elke religieuze omroepjes of filosofische omroepjes zoals die op de Nederlandse tv zendtijd krijgen op zondag elke keer een bepaalde aspect of o.a over hun religie of filosofie behandelen. Echter de Joodse omroep behandelt elke keer het slachtofferschap. Dan weer de vervolginge door de Romeinen, dan die door de Asyriërs, vervolgingen hier en nog eens daar. Slechte behandeling van Joden in dat land. Zo komt er geen eind aan het uitbuiten van slachtofferschap en laat men het Joodse gvolk kenmerken door slachtofferschap.

  Reactie door Mouse — vrijdag 21 juli 2006 @ 13.29 uur

 120. het constant maar verwijzen naar de geschiedenis,vermoord de toekomst!
  erfenissen van mensen die er al veelal niet meer zijn,en die wij niet willen.
  is naar mijn idee de oorzaak dat dit telkens maar weer zo word gespeeld,die politieke spelletjes om macht…

  Reactie door iew — vrijdag 21 juli 2006 @ 13.50 uur

 121. De Tweede Kamer steunt Israel, lang leve de democatie!
  Het failliet van Nederland.

  Is er iemand in omgeving Eindhoven die morgen naar de demonstratie gaat, wil graag maar niet in m’n eentje.

  Israel zegt dat Hezbollah en Libanon verantwoordelijk zijn voor de slachtoffers die ZIJ maken.
  De vader van de twee kinderen die omgekomen zijn in Israel, Arabische kinderen dus, die géén schuilkelders hebben’ en een soort tweederangsburgers in Israel retourneert het verwijt richting Israel.

  Hoe kun je de infrastructuur verwoesten en dan zeggen dat burgers die al niet konden vluchten moeten vluchten uit Zuid Libanon wat momenteel platgegooid wordt en waar grondtroepen klaarstaan binnen te vallen.
  Als iedere truck ook die met medicijnen gebombardeerd wordt, ambulance gebombardeerd worden. vluchtauto’s gebombardeerd worden, hoorde op BBC dat iedere auto op de weg beschoten wordt.
  Libanon heeft gezegd dat indien Israel met grondtroepen de grens overtrekt ze zich militair zullen verdedigen.
  Volg hele dag nieuws op BBC world en CNN want de NOS en nederland houden zich opvallend op de vlakte.
  Voel me ontzettend boos en machteloos.

  Reactie door Henny — vrijdag 21 juli 2006 @ 14.27 uur

 122. Israëlische raket treft VN-post,
  ze dachten zeker dat er een lanceer inrichting stond!
  Gaan ze nu ook de VN al uitschakelen?

  Israël lijkt zich op te maken voor een groot grondoffensief in Libanon. Vrijdag zal de regering duizenden reservisten oproepen. Intussen meldden Israëlische media dat de militaire aanwezigheid in het zuiden van Libanon al flink is uitgebreid.
  En dat om een paar gegijzelde te bevrijden??

  Dat Israel een van de beste geheime diensten had wordt hiermee direct ontmanteld!

  Reactie door sinne tolsma — vrijdag 21 juli 2006 @ 14.30 uur

 123. @121 Mouse

  Dat is nu precies wat ik gisteren in Nova zag gebeuren.
  Aan mensen die zich niet zo in deze materie verdiepen en die na een lange hete dag werken of anderszins, puffend voor de buis kruipen wordt even door van Baalen uitgelegd hoe of het zou zitten.
  Wie de schuld heeft aan het conflict, en wie er wel, en wie er niet gerechtigd zou zijn tot de gepleegde daden.
  Elke nuancering ontbreekt in zo’n gesprek.
  Hezbollah en Hamas zijn the bad guys volgens van Baalen….en Israël heeft het volste recht….
  En de naïve burger slikt het als zoete koek.
  Waaraan volledig voorbij wordt gegaan is een objectieve kijk op het leed wat gewone burgers aan welke zijde dan ook overkomt.. Leed toegebracht aan de Israëlische burgers wordt ten scherpste veroordeeld.
  Toegebrachte leed aan de Libanezen en Palestijnen gerechtvaardigd; zij zijn immers de bad guys…
  Het menselijk drama wat zich voltrekt wordt met 2 maten gemeten, hoe kan het bestaan!

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 21 juli 2006 @ 14.56 uur

 124. Wattenstaafje begrijp jij nu waarom ze bij de NOS zoveel geld nodig hebben, ze kunnen het met 1 man makkeluijk af, even wat ANP berichtjes en klaar. De uitzendingen zijn stuk voor stuk ver onder de maat. Ik heb de hele toespraak van Kofi Anan op CNN moeten volgen inclusief de reacties.
  Moet op BBC en journaals op andere landen volgen wat er gaande is, waarom, achtergronden etc…etc….
  In Nederland denken ze een dom volk is een goed volk.
  Laat de omroepplannen van D66 maar doorgaan, het verschil zal nul,nul zijn het is niets en het wordt niets.
  Ik vind nederland maar een achterlijk land.

  Reactie door Henny — vrijdag 21 juli 2006 @ 15.29 uur

 125. Wattenstaafie ik volg het geheel vanaf dag een en wat men hier laat zien staat in geen enkele verhouding van de werkelijkheid! Wel een berg Bush sh*t

  Reactie door sinne tolsma — vrijdag 21 juli 2006 @ 15.57 uur

 126. MAAR wat is er waar van die VAN BALEN versus viking jeugt??
  ik zie het op verschillende sites verschijnen,ik heb zelfs gemailt
  naar hem ;-)
  maar meneer?? kan blijkbaar alleen schreeuwen guantanamo bay daar horen ze thuis,,
  en israel mag zich verdedigen,ging i niet naar daar?zet hem aan het vrond neer,oeps schoot er uit?hee hesbolla mag zig toch verdedigen tegen overmatige verzadigde vetzuren!
  wat is dat voor een levens gevaarlijk domme?dat ge,blair(woordspeling) van de vs moet zich er mee bemoeien,wil dat verzadigde vetzuur een totale oorlog??

  Reactie door ad — vrijdag 21 juli 2006 @ 16.26 uur

 127. ps ik ben woest,vooral tegen de hele gang van zaken en dat zo’n figuur als van balen mee schreeuwd met de vs,zonder er bij na te denken,mensen probeert op te ruien bij zijn geschreeuw op het plein,,wat een oorlog hitser.of weet i soms weer meer?

  Reactie door ad — vrijdag 21 juli 2006 @ 16.32 uur

 128. @128 Ad: De VVD heeft kennelijk relaties om Google op te schonen, want 3 maanden geleden stonden de links naar Vikingjeugd/
  Van Balen er nog op. Hij schijnt in de jaren 80 de oprichter van deze Nederlandse
  extreemrechtse club te zijn geweest.
  Fortuyn kwam tenminste nog eerlijk uit voor zijn politieke bokkensprongen in het verleden.
  Volksmenner van Balen profiteert nu van reces & vacantie, afwezigheid van kritische Nederlanders met invloed, om te brallen dat wie niet voor Israël is tegen Israël is, hij is gewoon een gelegenheidszionist, die momenteel door niemand wordt afgeremd.
  Hij gaf een kromme tenenshow in Nova, gezegd moet worden dat Clairy Polak, hoewel Joods, Van Balen niet al tè makkelijk zijn vuige propaganda liet spuien.

  Reactie door Emiel — vrijdag 21 juli 2006 @ 17.03 uur

 129. De situatie in het Midden-Oosten door het conflict in Libanon lijkt te escaleren. Israel heeft duizenden militairen naar de grens met Libanon gestuurd. Zuid-Libanesen kregen het verzoek de regio zo snel mogelijk te verlaten.Iran en Syrie zullen niet voetstoots accepteren dat Hezbollah uitgeschakeld wordt.De mogelijk is aanwezig dat het strijdtoneel zich verplaatst van het zuiden naar het midden van Libanon.Er mag vanuit gegaan worden dat versterkingen vanuit Iran onderweg zijn naar Syrie.Iran voelt zich sterk genoeg om dit avontuur aan te gaan.Daarbij is nucleare hulp vanuit Noord Korea,te betalen met olie, zo voor de winter,niet onmogelijk.Wanneer de oliemarkt nerveus wordt,dan zal Bush ingrijpen, doch daarmee is het probleem niet opgelost.Het Midden Oosten zit letterlijk en figuurlijk op een tijdbom.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 21 juli 2006 @ 17.18 uur

 130. @125, Wattenstaafie,

  Inderdaad, Van Baalen demonstreerde even treffend hoe op neo-liberale wijze de publieke opninie te verzieken.

  En jawel: de grote Van Baalen zal binnenkort ook zelf afreizen naar het Midden-Oosten om als zelfverklaard wereldleider nog wat olie op het vuur te gooien. Inderdaad; de poorten naar de hel zijn geopend…

  Reactie door J3roen — vrijdag 21 juli 2006 @ 17.34 uur

 131. ik ga even lekker ontspannen [proberen]
  het is me weer even genoeg voor vandaag.
  tot morgen allemaal!
  en blijf rustig…

  Reactie door iew — vrijdag 21 juli 2006 @ 17.44 uur

 132. @sinne Tolsma

  Het uitschakelen van VN-posten en waarnemers is een bewuste strategie van Israël om “pottenkijkers” uit te schakelen. Er zijn in de afgelopen decennia honderden VN-medewerkers door Israël in het grensgebied ontvoerd en vermoord dat je niet meer kan spreken van een pijnlijke vergissing. De VN-posten en waarnemers zijn zeer duidelijk te herkennen en een misser is bij definitie uitgesloten. Het dieptepunt was de aanval van een VN-vluchtelingenkamp in 1996 in Zuid-Libanon waarbij alleen al aan vluchtelingen 200 doden vielen. Het kamp was zeer goed te herkennen als VN-post.

  Helaas bereiken deze beelden niet onze éénzijdige pro-israëlische media niet. De NOS is wel de meest erge, die vaak letterlijk de versie van pathologische leugenaars van het Israëlische leger en regeringswoorvoerders overneemt in haar berichtgevingen. Merk ook op dat het NOS-journaal de Israëlische agressie altijd als “actie’s” en de Palestijnse en Libanese reactie’s “terreuraanslagen” noemt en elke dode aan Palestijnse zijde als een gedode “militant”, “Hamaslid” of ordinair al “terrorist wordt genoemd, ook al is het slachtoffer maar 11 maanden oud, een hoogbejaarde of zwangere vrouw. Dit is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat er een oververtegenwoordiging van Joodse mensen bij het NOS-journaal is.

  En onze politici zijn ook veel te bang om hun carriere op het spel te zetten om hier op zijn minst kamervragen over te stellen.

  Over “vrijheid van meningsuiting”, “vrijheid van pers” en respect voor “mensenrechten” gesproken. Elke keer als Israël, het Judaïsme en het zionisme in het spel zijn worden van deze loze kreten een lachertje genmaakt door Nederland. En dan blijkt maar eens dat onze zich “vrij” noemende politici en media als het gaat om het veiligstellen van hun carriere iedereen die mensenrechten, vrijheid van menigsuiting en pers niet zo belangrijk zijn. De oplettende waarnemer die voor zichzelf wil denken heeft allang ingezien dat deze holle kreten slechts er zijn om tegenstanders van het neo-liberalisme en het zionisme te stigmatiseren.

  Reactie door Mouse — vrijdag 21 juli 2006 @ 17.53 uur

 133. Zojuist een werkeijl walgelijke reportage van TROS TWEE VANDAAG gezien werklijk het is verschrikkelijk, de honden lusten er geen brood van. De tuthola die zielig deed over de twee arabische kindjes die Hezbollah had gedood. “MOet je indenken twee kleine kindjes” Vreslijk voor die kinderen vind ik natuurlijk ook maar geen woord over de honderden vermoorde kinderen in Libanon. De andere kant Beiroet een kroegentocht met een student door Beiroet, echt als dát Nederland vertegenwoordigd, ik werd zo woedend. Vandaag verklaar ik de TROS tot een terroristische organisatie. Laten ze zich a.u.b. bezighouden met ‘Baantjer”.

  Reactie door Henny — vrijdag 21 juli 2006 @ 18.45 uur

 134. De oplossing is simpel – retouneer de ontvoerde militairen , dan is de noodzaak tot ingrijpen verdwenen, zeg nu zelf – stel onze buurlanden ontvoeren onze militairen ? moeten wij dan stomweg toekijken en niet ingrijpen – oeps dat zou onze regering inderdaad doen haha. retorische vraag :-)

  Reactie door Snarf — vrijdag 21 juli 2006 @ 18.57 uur

 135. @ 135 Henny,

  Henny, alsjeblieft. Je windt je op alsof jij, je familie en vrienden allemaal in zuid-Beiroet wonen. Je schuimbekt zo ongeveer van woede. Je vreet alleen jezelf op !

  Als ik Hans van Baalen hoor, denk ik ook: wat een popiejopie zeg ! Lekker makkelijk !Goede sier maken en voor eigen parochie preken. Zijn toneel is bedoeld voor hemzelf. Alsof hij enig verschil maakt. Tuurlijk niet. Windbuilen heb je overal.

  Ik verschil ook altijd van mening met jou over deze oorlog, maar dat is te verwachten, gezien de enorme verschillen en partijen en wat er speelt.

  Gisteravond ook die beelden van Joseph Kony gezien met zijn Leger van de Heer in Oeganda ? Heeft duizenden kinderen op zijn geweten en nog eens evenveel slachtoffers die ze simpelweg hebben afgeslacht, gewoon omdat ze bestaan. Door de huidige oorlog in Beiroet zou je haast het perspectief verliezen dat dat nog vele graden ernstiger is en ronduit barbaars. Daar zakt mijn broek echt vanaf. Het bestaat nog steeds, barbarij, en is feitelijk nooit weggeweest.

  Daarbij vergeleken is de oorlog in Beiroet een toonbeeld van ingehouden strijd. Dat laatste zul wel 110 % niet met me eens zijn, maar dat is tenminste een gezond verschil van mening.

  Ik hoop niet dat je je zo laat meeslepen dat je niet meer wat je nog moet zeggen of doen.

  Kop op ! Er zijn ook nog andere perspectieven !

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — vrijdag 21 juli 2006 @ 19.23 uur

 136. Schaamteloos en normen en waardeloos die arrogante VVD man op NOVA. Hij straalt arrogantie(VVD).

  Reactie door khosrow — vrijdag 21 juli 2006 @ 19.33 uur

 137. emiel het is er nu wel weer,,maar verschrikkelijk onduidelijk,de groepering beweerde in de jaren 90 ,,
  we komen terrug in de politiek en dan slachten we dat zooitje af,,was toen meer de cd..
  maar ik zag overal verhalen verschijnen over die VAN BALEN,en de VIKING jeugd,,
  nou dan zal israel er blij mee zijn,, een medestander er bij te hebben als i er heen gaat,dus bij de pro demo in amsterdam hebben de pro israel mensen leuk voor een ex nazie? lopen te klappen,
  maar ja er is een spreekwoordt eens een dief altijd een dief,geldt dan alleen voor VAN BALEN,,en zijn verleden in de VIKING JEUGd,
  vandaar dat i niks tegen cuantanamo had/had?? nu vreet i weer in de andere wei,nee ik ben nu tegen,,en ja amerika moet gaan ingrijpen,,
  vandaar dat rijstevlaai usa pas zondag gaat
  hoe kunnen we iran er bij betrekken,

  Reactie door ad — vrijdag 21 juli 2006 @ 20.15 uur

 138. Tweede Kamer steunt onvoorwaardelijk Israël-offensief in Libanon en de visie van de Amerikaanse neocons hierop, in het zog van dat succes werd gemeld dat `onze jongens’ in Uruzgan maar liefs 18 Taliban hebben omgelegd! Bravo!
  Ik zie het somber in voor andersdenkenden in Nederland, om te beginnen morgen al als tegen bovenstaande wordt gedemonstreerd, 5 jaar geleden was ik ook op de pro-Palestina demonstratie en die werd verziekt door rechtse provocateurs in links jasje zodat het uitliep op buitensporig ME-geweld. Overigens werd iedereen daar digitaal geportretteerd door types met oortjes. AIVD, Mossad? Cidi? Later is die demonstratie volkomen gecriminaliseerd in beeld gebracht en sindsdien is er nooit meer een pro-Palestinademonstratie geweest.
  Nu rechts de burger de politiek vereiste denkroute al aanmeet, als opmaat voor nieuwe dictaten, directiven en consignes vanuit Washington, vrees ik ergste voor waarheidszoekers en meningsuiters. Dit land is schrikbarend fout afgedwaald van de concensus op het Europese continent.

  Reactie door Emiel — vrijdag 21 juli 2006 @ 20.31 uur

 139. Libanon en Israel lopen hier in een Amerikaanse val.

  Vraag u eens af wat er staat te gebeuren als de oorlog met Libanon voor Israel verkeert afloopt. Een grondoorlog is door Israel bij lange na nog niet gewonnen.

  Heeft Bush eindelijk een reden om Syrie en Iran aan te vallen.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 21 juli 2006 @ 21.13 uur

 140. Deze morgen las een artikel in de Volkskrant over IIan Pappé. Hij doceert aan de universiteit van Haifa over de Nakba, de catastrofe van 1948, zoals onder Palestijnen en in de Arabische wereld de stichting van de staat Israël bekend staat.

  Enige regels uit zijn betoog: Het zionistische streven te beschikken over zoveel mogelijk land met zo min mogelijk Arabieren staat een oplossing van het Midden-Oosten-conflict nog altijd in de weg. Zo lang Israël zich geen rekenschap geeft van zijn daden van 1948- de verdrijving van 750.000 duizend Palestijnen en de verwoesting van elf steden en meer dan vierhonderd dorpen- blijft de pijn bij de Palestijnen en in de Arabische wereld over die etnische zuivering bestaan.

  Klaarblijkelijk zijn er Joden die het begrijpen.

  Reactie door Sunny Boy — vrijdag 21 juli 2006 @ 21.25 uur

 141. @ 140 Emiel,
  Als ik zie en hoor wat onze regering en media te melden heeft, en het ‘cheerleading van moord en doodslag’ in kranten en op tv hier, vrees ik dat je verschrikkelijk gelijk hebt.
  Soms wil ik het bijltje er bij neergooien. :(

  @ 141 Rob,
  Niemand wint bij deze situatie, weinigen zien dit. Zolang je de kant kiest van je medemens maak je nog een kans, het wel te zien.
  Maar iedereen valt over elkaar heen in het partij kiezen en de ene moord minder erg te gaan zitten vinden dan de andere.
  Planet of the Apes.

  Reactie door Pietje af — vrijdag 21 juli 2006 @ 21.30 uur

 142. @142 Het is 750.000 palestijnen, dat waren meer dan genoeg.
  Verder Hans van Baalen is een blaaskaak gelijk een kikvors, die zwemmen met bosjes in onze gracht op het dorp. Gelukkig komt zo nu en dan een grote reiger en die haalt de grootste kwaker eruit dat heet natuurlijk evenwicht.

  Reactie door Sunny Boy — vrijdag 21 juli 2006 @ 21.39 uur

 143. Natuurlijk ben ik voor vrede in het nabije oosten (middenoosten is een amerkikaanse term) maar ik was ook voor vrede in de Soedan en de Kongo etc maar daar is de SP toch ook niet voor gaan demonstreren?

  Reactie door nico — vrijdag 21 juli 2006 @ 22.13 uur

 144. Conclusie

  ‘Wij zijn opgegroeid in Nederland met het idee dat je overal snel een conclusie over moet bereiken, dat je de voors en tegens van een zaak bespreekt en met argumenten komt waarop je een beslissing kunt nemen. Dat leidt ook maar al te vaak tot snel cynisme of gemakzucht in vermomming.’

  Abdelkader Benali, blogs.vn.nl, 21 juli 2006.

  Reactie door Simon — vrijdag 21 juli 2006 @ 22.16 uur

 145. hoezo snel??is tegenwoordig het normaal in de politiek dan,, er meer als 60+++ jaar over te doen,want dit gedonder is niet begonnen in de jaren 60.
  waarvan ik geestelijk/naar eigen zeggen/40 jaar van mee gekregen heb,ik ben nu geloof ik 47.
  of is dat ook te snel?40 jaar de voor en tegens gehoord te hebben?

  Reactie door ad — vrijdag 21 juli 2006 @ 22.58 uur

 146. Ik begrijpt best dat Israël het zat is dat de Hezbolah aanslagen blijft plegen, maar om zomaar het buurland Libanon binnen te vallen gaat wel heel erg ver.
  Ik begrijpt niet waarom Israëlitiese geheimediens samen met het Libanese geheimedienst de leiders van de Hezbolah liquideren, en met de gezamelijke legers gerichte akties ondernemen om raketinstalaties en wapendepots te ontmantelen, dat kost tenminste heel wat minder ontschulige burgers in Libanon.

  Reactie door Jaap — vrijdag 21 juli 2006 @ 23.38 uur

 147. De paus legt òòk de schuld bij Hezbollah en Hamas.

  http://breakingnews.iol.ie/news/story.asp?j=189480516&p=y8948yzzz

  Reactie door Vince Gonzales — zaterdag 22 juli 2006 @ 8.27 uur

 148. Dit gaat werkelijk een een groot slagveld worden.
  Nu amerika besloten heeft op verzoek van Irael versneld bommen te leveren.
  Eerder klaagde Irael dat Hezbolah bevoorraad werd uit Syrie en Iran.
  Triest voor de de bewoners van de gewraakte gebieden. 500.000 libanezen op de vlucht ,honderden vermiste personen die nog onder het puin liggen.

  Reactie door volly — zaterdag 22 juli 2006 @ 10.32 uur

 149. http://www.nieuws.nl/260431

  Reactie door Sander — zaterdag 22 juli 2006 @ 11.15 uur

 150. @evert tigchelaar

  een paar losse opmerkingen op uw reactie.
  toen ik jong was ,stond ik aan de kant van de weg ,toen de joodse medeburgers weggevoerd werden.dat moet nooit weer gebeuren.

  de sp heeft echt niet het alleenrecht op sociaal zijn.
  het is moeilijk op de kieslijsten iemand te vinden,die echt sociaal denkt.ik zal mijn best doen.sociaal is tegenwoordig gelijk met ouderwets.
  voor het probleem midden-oosten is geen oplossing mogelijk wegens fanatisme van beide kanten.
  op de lange duur gaat israel verloren en wat er dan gebeurt is waarschijnlijk weinig goeds.

  met dank voor uw reactie

  henri

  Reactie door henri — zaterdag 22 juli 2006 @ 11.53 uur

 151. Wat Israel aan het doen is in Libanon

  (Niet voor gevoelige zielen.)

  http://www.abouyounes.com/presentation.asp?enter=true

  Reactie door Marc — zaterdag 22 juli 2006 @ 12.44 uur

 152. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft de eis voor een staakt-het-vuren in het Midden-Oosten vrijdag opnieuw van de hand gewezen. “Een staakt-het-vuren zou ons alleen valse hoop geven, als wij daardoor enkel terugkeren naar de status quo”, zei Rice in Washington. Een onmiddellijk wapenbestand zou de dreiging die de Hezbollahmilitanten vormen voor Israël niet uitschakelen en de mogelijkheid openlaten voor meer geweld in de toekomst.

  Codetaal voor: doe maar voort Israel, “Groot Israel” is klaar om geboren te worden, enkel even die 100 000 000 Moslims verjagen en alles komt in orde.

  Reactie door Marc — zaterdag 22 juli 2006 @ 12.47 uur

 153. Amerikaanse spoedleverantie van bommen aan Israël

  NEW YORK – De Amerikaanse regering heeft besloten met grote voorrang een lading precisiebommen naar Israël te verschepen. Jeruzalem had daar vorige week om gevraagd nadat het bombardementen op Libanon was begonnen, meldde de Amerikaanse krant The New York Times zaterdag.

  De levering maakt deel uit van een wapendeal die de VS en Israël vorig jaar al sloten. Israël kan volgens de overeenkomst putten uit een voorraad munitie wanneer het dat wil. Dat Jeruzalem om een versnelde levering heeft gevraagd, is volgens sommige militairen echter ongewoon en wijst erop dat Israël nog veel doelen in Libanon op het oog heeft. Het gaat onder meer om satelliet- en lasergestuurde bommen

  De Israëlische vraag naar precisiebommen wordt onder meer ingegeven door de tactiek die het volgt in Libanon, aldus de Amerikaanse krant. Het leger concentreert zich bijvoorbeeld op bunkers waar de Hezbollah-leiding zich zou kunnen ophouden en op lanceerplekken voor Hezbollah-raketten die zonder geleide projectielen nauwelijks te raken zijn.

  Over het type bommen dat zal worden geleverd, wil het Pentagon geen mededelingen doen. Mogelijk krijgt Jeruzalem GBU-28 ‘bunker busters’ geleverd. In de koopovereenkomst van vorig jaar zijn zeker honderd exemplaren van deze bijna 2500 kilo zware lasergeleide bommen opgenomen. Onduidelijk is of Israël al die bommen al heeft afgenomen.

  bron – http://www.telegraaf.nl/buitenland/4…an_Israël.html

  Amerika levert wapens, Europa gooit er geld en politieke steun tegenaan… wat anders? Wat kun je anders verwachten van de huichelaars die de zionistische terreurmachine niet alleen steunen maar ook nog ‘s voorzien van de nieuwste wapens omdat ze, natuurlijk, in de zak van de zionistische poppenspeler zitten…

  Reactie door Marc — zaterdag 22 juli 2006 @ 12.53 uur

 154. Wim ik kan niet anders ik ben nog altijd op de eerste plaats mens en democraat en ik houd niet van het vedraaien van feiten, van leugens, van het een rad voor ogen draaien van de nederlandse bevolking door de politiek,door de media die het blijkbaar totaal ondergeschikt vinden dat mensen met bosjes sterven, een jong democratisch land tot een grote ruine wordt gemaakt, duizende mensen moeten vluchten, de onveiligheid in de wereld alleen maar toeneemt.
  De manier waarop de Tros dat gisteren deed was misselijkmakend. Zelfs op CNN krijgen alle partijen serieuze aandacht en intervieuws en met respect, wordt de rede van Anana uitgezonden etc,,, De nederlandse TV en politiek is alleen aan het indoctrineren. Het feit dat ergens anders kinderen vermoord worden is eveneens vreselijk. Echter hier is de westerse wereld waaronder nederland, mijn zogenaamde vertegenwoordigers uit ‘zogenaamde’democratische landen medeverantwoordelijk voor door niets te doen, nee zelfs het geweld te steunen en te billijken en propaganda te bedrijven enkel politiek-economische beweegredenen.

  Zaterdag nog een stuk gelezen van Paul Aarts in het NRC. Hij doceert internationale betrekkingen aan de universiteit van Amsterdam. Hij beschrijft precies wat ik zie gebeuren.
  Hezbollah heeft de kidnapping 5 maanden voorbereid en het had niets te maken met de gebeurtenissen in de gazastrook na de verkiezingen. De aanleding was het vrijkrijgen van Libanese en Palestijnse gevangenen die door Israel OP LIBANEES GRONDGEBIED zijn ontvoerd.Deze kidnapping moest leiden tot de ruil van die gevangenen met deze twee soldaten. Maar ja Israel mag blijkbaar wél de grens oversteken en mensen ontvoeren, sterker nog het wordt nergens vemeld. Nee Libanon is uiteindelijk zelf degene die zijn bevolking gegijzeld houdt de schuld van alle ellende. Dáár word ik zo boos over. Tegelijkertijd hoor je zeggen. Libanon kan met 6000 militairen nog niet eens doen wat Israel vraagt.De raketaanvallen vanuit Libanon zijn hoofdzakelijk ná de aanval op Libanon.Je hoorde die Israelier zich verspreken. We hebben hier nu 6 jaar rustig geleefd, oeps foutje bedankt.
  Dit alles wordt echter niet vermeld. Het stuk gaat ook in op de retoriek dat er een geheime agenda van Iran zou zijn in deze etc.. allemaal Israelisch-Amerikaanse propaganda, halve waarheden en haatzaaierij, waar niet één enkel bewijs voor is anders dan de relatie die al lang bij eenieder bekend is en die veel minder evident is dan Israel en Bush ons willen doen geloven. Amerika is al maanden bezig op alle manieren Iran te betrekken.
  De Bush doctrine wil immers zoveel mogelijk schurkenstaten creeren. Laat het duidelijk zijn dat ik wat in Iran gebeurd vreselijk vind maar dit buiten beschouwing. Ook Israel is niet zo’n democratisch land en een behoorlijke agressor met dank aan Amerika en Europa incl. nederland.
  Ik maak me júist zo boos omdat ze zeggen het te doen uit naam van duizende Tweedewereldoorlog-slachtoffers want pas dát maakt me boos, die emotionele manipulatie.

  Reactie door Henny — zaterdag 22 juli 2006 @ 13.18 uur

 155. @ 151 Marc

  “………………………………………………………………………………………………………………………………….”

  En wat kan je meer doen dan ondertekenen.

  Reactie door Gloria — zaterdag 22 juli 2006 @ 14.04 uur

 156. Wat ik niet begrijp is dat israel hele bevolkingsgroepen mag uitmoorden en als je ze vergelijkt met wat een aantal decennia terug is gebeurd dit onder rascisme valt!
  Ze doen zo goed als hetzelfde en de komende weken zullen er nog ettelijke onschuldige slachtoffers vallen met de precisie bommen die onderweg zijn van opper bevelvoerder Bush!

  Reactie door Sinne Tolsma — zaterdag 22 juli 2006 @ 14.39 uur

 157. Het bekritiseren van Israel is heel gemakkelijk. Maar het gelijk stellen van Israel met de nazibezetter van 1940-’45 gaat wel heel ver. En terroristen daar gelijkstellen met het verzet hier in de oorlog is misschien wel een gedachte van dhr. Marijnisse maar ligt ver naast de waarheid. Net zoals de leugens die het naziregime in WO II verkondigde. Het probleem in het midden-oosten is niet zo zeer Israel maar de ISLAM die geen democratisch maar vooral NIET ISLAMITISCH land op het arabisch schiereiland duldt. Daarom heeft Israel ook zo veel vijanden. Als het alleen maar zou gaan tussen Israel en de Palestijnen dan was er waarschijnlijk al lang vrede geweest. Mensen, wordt eens wakker en zie de ware aard van de ISLAM. Israel staat in de frontlinie. Maar de ISLAM kan zich wel eens verslikken in Israel, want Israel betekent STRIJDER GODS. En daar kun je het nooit van winnen!

  Reactie door Sikkema — zaterdag 22 juli 2006 @ 14.44 uur

 158. Sikkema, welke GOD, want maak dan je borst maar nat!

  Reactie door Sinne Tolsma — zaterdag 22 juli 2006 @ 15.03 uur

 159. Sinne Tolsma,

  Laat je niet emotioneel chanteren of van de wijs brengen zionisten. Je bewering is goed doordracht en strookt met de feiten die er bestaan.

  Het nazisme stelde (en stelt) het mythische Arische ras boven alle rassen uit. Het belang van alle volkeren is ondergeschikt aan het belang van het Arische. Evenzo stellen zionisten het belang van andere volkeren ondergeschikt aan het belang van het Joodse volk. Evenzo schuwen zij geen geweld en massamoord om hun belang te verwezenlijken. Als ook propaganda om hun daden te rechtvaardigen als menselijk nodig ter zelfverdediging.

  Helaas zijn het dit soort lieden die beletten dat de scherpe waarnemer de dingen benoemt zoals zij zich werkelijk voordoen. Op deze manier halen zij de druk van de ketel af en is een oplossing verder van huis. Zij weten met succes een omenselijke bezetting politiek, financiëel en militair gesteund door de EU en de VS van een volk dat nagenoeg letterlijk ingesloten is in de grootste openlucht concentratiekamp ter wereld en amper te eten heeft. Zij weten ook met succes te presenteren dat een oplossing niet zo makkelijk en de zaak heel ingewikkeld is. Een sluwe strategie om de werkelijkheid niet te kunnen zien. Zou je een situatie, waarbij iemand je besteelt van je auto een ingewikkelde zaak noemen. Het lijkt mij in dat geval dat onze justitiële macht de dief weet te bewegen om je auto terug te geven en de dief te straffen.

  De Palestijnse zaak wordt al sinds 1914-1918 behartigd door lieden die op praktisch, diplomatiek en ideologisch vlak compromissen sluiten, en ondertussen staat de Palestijn in zijn hemd, arm en alleen in zijn tent in het vluchtelingenkamp. Ondertussen wordt er gepraat, de Palestijn in zijn tent en de Joden in modieuze behuizingen met stromend water, airconditioning, kabel-TV en opname in het economische en militaire systeem van de Westerse wereld en ruim gesubsidieerd en bewapend door Amerika, Duitsland en de rest van de Westerse wereld. De Palestijn is goed of slecht naargelang zijn bereidheid met de zionistische supermensen te collaboreren en de Palestijn die niet wil mee werken aan zijn ellende staat ontmenselijking te wachtten. In de Westerse koloniale geschiedenis, en die van de Verenigde Staten van Amerika, vinden we ze terug, de goede inboorlingen, de Uncle Toms, de knuffelberen van kolonisator. Of zoals de Fransen zeiden Interlocuteurs Valables. De “derden” die als “gulden middenweg” een oplossing boden anders dan de “extremisten” die zeiden waar het op stond.

  Reactie door Mouse — zaterdag 22 juli 2006 @ 15.17 uur

 160. Sinne Tolsma,

  Probeer niet de zoveelste talloze geschifte gristen-fundamentalist tot rede te brengen. Zij menen dat het hun bijbelse plicht is op te komen voor de “uitverkoren Gods” in hun strijd tegen de “heidenen” en
  “antichrist”. Van al hun handelingen blijkt dat zij overwegingen maken niet vanuit ratio, maar denken dat het Gods bevel is om op te komen voor de “uitverkorenen”. Zelfs vanuit christelijk religieus opzicht is er geen legitimering voor de onvoorwaardelijke steun aan het Jodendom. De grondlegger van het protestanisme Maarten Luther en Jezus kan je gerust als één van de grootste haters van het Jodendom zien. Maarten Luther vergeleek Joden als duivels, die niet te vertrouwen waren en behoorde een goede christen hun huizen en synagoges te verbranden. Ook Jezus was niet mild in zijn oordeel over het Jodendom. Omgekeerd beschrijft de Talmoed Jezus als een boze tovenaar, die voor straf in de hel moet koken in een pot met uitwerpselen. Zij moeder wordt beschreven als een hoer die het bed met iedereen deelt. Zelfs in het huidige Israël worden openbare verbrandingen van het nieuwe testament en kruisbespugingen georganiseerd en gefinanciëerd door de Israëlische
  regering. In Israël wordt een budget vrijgemaakt om Christen in Israël gedwongen te bekeren tot het Jodendom en is evangelisatie verboden. Christen hebben ook bij wet niet dezelfde rechten. Menig geschifte christen-fundamentalist is wel eens vrijwillig in één of ander kiboets gaan werken om de “uitverkoren” te kunnen dienen. Er is hun intussen wel bij verteld dat het verboden is om contacten te hebben met Joodse vrouwen. Intussen vonden de Joodse mannen het wel zo vanzelfsprekend om het bed te kunnen delen met de vele christelijke vrouwen. Christelijke vrouwen die hier geen zin in hadden konden ongestraft verkracht worden door de “uitverkoren”. Op de aangifte op de Israëlische bureau’s werd de Christelijke vrouwen verteld deze verkrachtingen zelf te hebben uitgelokt.

  Je zou je kunnen afvragen waar dan deze hysterie van christen-fundamentalisten vandaan komt. Handig lobbywerk van zionisten. Zij hebben met succes de afgestompte geesten van christen-fundamentalisten kunnen overtuigen dat het einde nabij is en de Joodse messias dezelfde is als de Christelijke messias en elk moment op Aarde terug kan keren om Christenen op te nemen in de hemel en de rest wordt hier vernietigd op Aarde en zal verloren gaan (een politiek-correcte benaming van Christenen om de eeuwige helstraf mee aan te duiden). De voorwaarde is dat er een grote oorlog in het Midden-Oosten moet komen (met kernwapens) om de terugkomstn wil de verlosser terug komen op Aarde.

  De Joodse zionisten lachen intussen in hun vuistje voor zoveel Christelijke onnozelheid, want hun streven om een groot- Israël van de Nijl tot de Eufraat te kunnen hebben en ethnisch gezuiverd van de “satanische wezens” komt dankzij de christen-fundo’s een stap dichterbij.

  Reactie door Mouse — zaterdag 22 juli 2006 @ 15.45 uur

 161. Mouse, vrees niet!

  Reactie door Sinne Tolsma — zaterdag 22 juli 2006 @ 15.58 uur

 162. @157
  Sikkema wat dulden wij in ons land dan nog ,we maken andere geloofsgroepen het leven moeilijk.
  We vechten met alle middelen ertegen om mensen van buiten Nederland om zich hier te vestigen.
  We sluiten ze op volwassenen en kinderen maak niet uit.
  Soms verbranden er paar maar heel druk maken we ons er niet om.
  Het is vreemd dat we van de Palestijnen wat anders vragen die moeten maar genoegen nemen met de bezetting en instroom van miljoenen van buiten af.
  En wij in dit land roepen al we zijn vol en we maken van allerlei wetten om ze tegen te houden.
  Wel eens nagedacht over het gevoel dat ook hier een gewapende invasie komt van niet Nederlanders.
  Dit was het geval met de bezetting van Nederland door de Duitsers.
  Toen was schijnbaar verzet wel gerechtvaardigd, ook toen wist het verzet dat toen ze Rauter op bliezen dat hier veel doden onder de burger bevolking zouden vallen.
  Dat weten we nu ook raketje Israël raketje Palestijnen en aan twee kante burgers het slachtoffer.
  Als je met de bezetter mee heulde was het voor je zelf beter maar dé je dat niet dan werd je afgeslacht of ingesloten in getto’s ik zie in Palastijns gebied nu het zelfde gebeuren.
  Kom niet met het woord god aan want die heeft zich al lang van de mensen afgewend van het moorden uit zijn naam uit oogpunt van welk geloof dan ook.
  In elk land wat bezet wordt is verzet dat is in de hele geschiedenis al geweest en dit verzet is nooit zachtzinnig om dat nog geen enkele bezetter in geschiedenis heeft getoond dat wel te zijn.
  Verzet is altijd veel moediger als de bezetter ook in Palastijnse gebieden is dat zo
  Was er maar geen verzet meer dan was er ook geen bezetting meer op de wereld

  Reactie door Jofel — zaterdag 22 juli 2006 @ 17.29 uur

 163. Waarom gaan alle joden niet naar Amerika er is daar immers grond genoeg en het merendeel van de joden woont er al. Helaas is het zo dat de joden niet rusten totdat ze de Tempel van Salomon voor de derde keer hebben gebouwd op de plaats van de Moskee in Jeruzalem. De joden wachten immers al eeuwen op hun langerwachte profeet die maar niet wil komen opdagen en ook nooit zal komen. Ze denken nu dat hij zal verschijnen wanneer de tempel er staat.
  Er gaan geruchten in het rond dat ze alle materialen al klaar hebben staan. Ze hebben natuurlijk al een listige jodenplan klaarliggen om dat te bewerk stellen. Dat ze de westerse media volledig controleren is niets nieuws meer maar helaas zijn er maar al teveel mensen die erin zijn getrapt dat de islam het grootste gevaar voor de wereldvrede is
  en niet inzien dat dat het joodse ZIONISME is.

  Reactie door anti onrecht — zaterdag 22 juli 2006 @ 18.01 uur

 164. Vandaag staat in de Telegraaf dat er weer een twintig tal Taliban gedood zijn door Nederlanders in Afghanistan.Dat hadden wij sinds onze “verdediging” in Papua – Nieuw Guinea niet meer gedaan.Wij zijn precies als de joden een vreemd land binnengevallen en hebben daar in onze ogen terroristen gedood.Deze terroristen zien ons als handlangers van Bush, welke zijn economische belangen wil verdedigen en zijn docterine wil opleggen.Deze CDA/VVD politiek bevorderd hier aanslagen, als vergelding.De VVD en het CDA weet toch zeker wel dat door de eeuwen heen de Afghanen, nooit geen overheersers getoloreerd hebben.Hoe meer doden er vallen,hoe groter het gevaar van aanslagen hier.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zaterdag 22 juli 2006 @ 19.24 uur

 165. Maan schreef: “Wij zijn precies als de joden een vreemd land binnengevallen en hebben daar in onze ogen terroristen gedood.”

  Dit klopt historisch niet helemaal, de Joden zitten al bijna 3000 jaar in Israël, wil je ze nog steeds kwalijk nemen dat ze toen Israël zijn binnengetrokken? En vind jij mensen die raketten afschieten en op de vernietiging van een volk (=de Joden) uit is geen terroristen?

  Reactie door JP — zaterdag 22 juli 2006 @ 19.39 uur

 166. @164

  Het verschil zit in Joodse Palestijnen en niet joodse Palestijnen voor 1948 met Israëliers sinds 1948.

  Reactie door Sunny Boy — zaterdag 22 juli 2006 @ 19.47 uur

 167. @164 beste maan,
  Een beetje informatie over palestina kan ertoe bijdragen om zaken eens objectief en onbevooroordeeld te bekijken
  http://www.israel-palestina.info/geschiedenis_arabieren.html

  Reactie door volly — zaterdag 22 juli 2006 @ 19.59 uur

 168. Die vergelijking van 164 loopt mank. Om te beginnen zitten de Kaananieten al 12.000 jaar en de Filistijnen (een zeevaardersvolk uit Kreta) al 5000 jaar in Palestina. Deze twee volkeren tezamen zijn de voorouders van het Palestijnse volk. De joden kwamen in Palestina pas 3000 jaar geleden aan in Kanaan. De Joden werden gastvrij onthaalt door de Kanaanieten en kregen alle ruimte om in Kanaan te wonen.

  Zij vielen echter Kanaanitische steden aan op het moment dat de Kanaanieten een aanval niet verwachtten van de Joden. Tienduizenden Kanaanieten werden op zeer laffe wijze afgeslacht door de voorouders van de huidige Joden. De Joden rechtvaardigden deze genocide op het Kanaanietische volk als het bevel van Jahwe om de Kanaanitische steden te vernietigen en daarbij kind noch vrouw te sparen. Palestina was ook in die tijd door Jahwe het beloofde land van het Joodse volk en daar was geen plaats voor heidense volkeren zoals de Kanaanieten.

  Bovendien is 80% van de Joden in Israël afkomstig uit Zuid-Rusland. Zij stammen van de Khazaren, een volk wat is bekeerd door het Jodendom. Zelfs op historisch religieuze reden loopt deze claim spaak. Normaal nemen Joden geen bekeerlingen tot hun gemeenschappen, maar maken uitzonderingen op momenten dat hun aantal drastisch is gedaald. Het aantal Joden is tot twee maal toe drastisch omlaag gebracht door de Romeinen. En nog een paar keer door andere volkeren, waardoor zij zich genoodzaakt zien om de religieuze wetten te overtreden en volkeren van buiten te laten bekeren tot het Jodendom.

  Reactie door Franklin — zaterdag 22 juli 2006 @ 20.14 uur

 169. Geachte SP,

  Als idealistische partij, opkomend voor de zogenoemde zwakken, verwacht ik toch meer visie gerichte ‘arbeid’ dan populistische politiek. Waar u partij kist in een uitgelokte oorlog waar beide partijen schuld aan hebben ziet u het echt leed van de wereld, de echte zwakken, Zimbabwe als voorbeeld over het hoofd. Gaan jullie ook de straat op voor de honderduizenden die hun huis zijn verloren, die geen suiker of brood kunnen kopen omdat de inflatie 1000% is. SP NU misschien, maar niet voor de toekomst!
  Koos van Eyk

  Reactie door Koos — zaterdag 22 juli 2006 @ 20.28 uur

 170. jan kijk ook eens op de lebanonforces en lees dat de christelijke inwoners van libanon blij zijn met de aanvallen. Hezbollah onderdrukt de bevolking!

  Reactie door chris — zaterdag 22 juli 2006 @ 20.33 uur

 171. Nu Amerikanen superbommen aan Israël geven en ik Condoleeza Rice hoor, begin ik te geloven dat deze agressie al ruim van te voren gepland was. Ze zei dat de Israëlische bomardementen in Libanon de opmaat zijn voor een nieuw Midden-Oosten!
  (Goh, het schiet me ineens te binnen dat een gouwleider van de Vrijmetselaars ook al eeuwen Meester van het Groot-Oosten wordt genoemd!)

  Het tijdstip voor de USraëlische invasie
  is in ieder geval doordacht gekozen: midden juli, iedereen in Europa en Amerika is op vacantie, regeringen op reces, media draaien op laag pitje, men heeft geen tijd of zin in kritische vraagstelling.

  Israël gedraagt zich als een sekte die met buitensporig geweld ongelovigen aanvalt.
  De buitenproportionele reactie op een miniscuul incident, nog wel op eerder bezet Libanees grondgebied, is dermate grotesk dat de Joodse staat nu elke vorm van kritiek hierop openlijk als ultiem antisemitisme uitlegt, zodat ze heel mondig Europa gegijzeld houdt en 60 jaar na dato grootschalig chanteert met de holocaust, om deze barbarij te rechtvaardigen.

  Jazeker, want pacifistisch Europa zit als een konijn gevangen in de koplampen van de
  jager. Wie protesteert zal weten dat ook hier oorlog, repesaille en repressie nu wet is, de tijden van streven naar love & paeace zijn nu echt voorbij. Volgens de Bijbel heeft dat rondom het Beloofde Heilige Land en omstreken ook nimmer gemogen, al 5000 jaar vonden hier beestachtige excessen plaats. De nieuwe Kuistochten zijn weer begonnen.

  Reactie door Emiel — zaterdag 22 juli 2006 @ 20.48 uur

 172. Een hoop geklaag en geschreeuw over Israel, maar het is toch begonnen met een aanval van Hezbollah? En waarom doet Hezbollah dit, wat denken ze hiermee te bereiken? Daar hoor of lees ik niets over.

  Reactie door Eric — zaterdag 22 juli 2006 @ 22.15 uur

 173. Condoleeza Rice is geen vertegenwoordigster van de U.N toch krijgt zij alle aandacht.En dat zij niet bepaald een voorstander is van een wapen stilstand daar zijn we al achter.
  Kofi Annan is als een roepende in de woestijn maar niemand luistert naar hem.
  DE U.N kan net zo goed opgeheven worden het is gewoon een wassen neus met geen enkele bevoegdheid.

  Reactie door volly — zaterdag 22 juli 2006 @ 22.44 uur

 174. sikkema??hier spreekt je god,
  effen een geschiedenis lesje,
  met veel echo,en nagalm.
  wat in mijn naam bezield de gristen wereld om te pas en te onpas mijn naam te gebruiken,
  mag ik je er even op wijzen dat je mijn zoon aan het kruis genageld hebt,ben het nog steeds niet vergeten,ik zie hem elk jaar op mijn verjaardag,en steeds weer vallen er borrelnootjes op de vloer,
  dat ik jullie voorvader en moeder het paradijs uit gedonderdt heb,
  en vind je het niet vreemd dat er een paar jaar later,,zeg om en nabij kain en abel,er in eens duizenden en duizenden,zogenaamde niet gristelijken achter de bergen leefde,(mijn ander experiment),die jullie ongelovigen noemen.
  hoe durven jullie mijn andere volk,te zien als niet ware gelovigen.
  dus had ik toen al een dubbele agenda,
  waarvoor denk je dat israel/gristelijken altijd maar op zijn flikker krijgt,en geen rust vinden,
  1 het kruizigen van mijn zoon,
  2 het gebruik van mijn naam bij het afschieten,van bommen,
  landje pikken,, over en weer,mensen ontvoeren,
  er zal nooit rust komen zolang je mijn naam gebruikt voor moord/oorlog of als je je verantwoording niet wil dragen,
  en voor alle onschuldige slachtoffers,ik heb genoeg plek,groene weiden,etz etz,
  maar voor degene die mijn naam gebruiken,,mijn neef staat te trappelen van ongeduld,op zijn hoeven/kadootje van mij/.
  maarja nu ik er over na denk ben ik natuurlijk net zo schuldig,want ik kan het stoppen,ahum zoek het lekker zelf uit,
  er zijn meer werelden die beter zijn ontwikkelt,
  conclusie een mislukt experiment.

  Reactie door ad — zaterdag 22 juli 2006 @ 23.31 uur

 175. Heden middag Harry van Bommel weer gezien vooraan in de stoet met moslims ik weet nu waar ik niet op moet stemmen

  Reactie door koos — zaterdag 22 juli 2006 @ 23.34 uur

 176. De SP is er toch niet voor opgericht om zich, met opgeheven vinger, in zo’n controversieel wespennest te steken? Het is in wezen een bloedig godsdienstconflict, gevoed door oorlogszuchtige naties en echt niet alleen de VS.
  Schieten de armen en afhankelijken in NL er iets mee op? Wordt Nl er mooier van?
  Iedereen weet toch dat oorlog een ramp is of je historisch gelijk hebt of niet.En aan regels heeft het zich nog nooit gehouden. Waarom geen demonstratie en opgeheven vinger naar regeringen van Soedan, Syrië, Rwanda, China, Zimbabwe en vele andere landen (de meeste) waar geen vrije meningsuiting bestaat en oppositie vermoord wordt? Ik zal niet beweren dat Israel gelijk heeft maar laten we niet met twee maten meten.

  Reactie door n de vries — zaterdag 22 juli 2006 @ 23.40 uur

 177. n. de vries

  Bekijk het eens zo. Israël is het land wat de meeste VN-resoluties heeft geschonden. Als enige land in de wereld apartheidswetgeving heeft. Het westen betrokken is geweest bij de stichting ervan. Het Westen in verlegenheid brengt als het Westen voor de zoveelste keer claimt voorvechter te zijn van democratie, vrijheid van menigsuiting en pers. Er gigantische financiële injecties, wapenleverantie’s en politieke steun vloeit van ja alweer dat Westen. Omdat Israël zich profileert als een moderne en Westerse natie.

  Zo een paar redenen waarom wij hier in het Westen ons meer willen bemoeien met de schendingen van mensenrechten door Israël.

  Ik begrijp dat je daarmee de aandacht af wil afleiden, maar het zal je niet lukken. Het is een bekende standaard redeneertruc van de zionistische lobby om haar leden te leren de aandacht van Israël af te leiden.

  Reactie door Mouse — zondag 23 juli 2006 @ 0.06 uur

 178. Ik ben geen jood, heb niets met zionisme en wens mij ook niet in die hoek te laten drukken. Zwak betoog Muis.

  Reactie door n de vries — zondag 23 juli 2006 @ 8.44 uur

 179. Aan 178

  Je drukt jezelf in die hoek met die apologetische dooddoener. Eén van de stelregels die zionisten in opleiding krijgen om met kritiek op Israël te pareren is melding te maken van andere schendingen van mensenrechten in andere landen.

  Als de situatie je verder in het Midden-Oosten je niet kan schelen, waarom wel de situatie in Soedan, Syrië, Rwanda, China en Zimbabwe wel? Alsof in Israël mensenrechten en vrijheid van meningsuiting bestaat. De mensen (vaak niet-Joden) die om hun mening en vreedzame actie’s tegen het zionistisch bestel zijn talrijk en daar wordt bepaald niet zachtzinnig mij om gegaan. Zelfs kinderen worden opgesloten tussen volwassenen. En marteling van gevangenen zijn ze daar ook niet vies van.

  Je spreekt verder over een godsdienstconflict in het Midden-Oosten. Helaas voor je heb je geen kennis van de situatie, maar waag je jezelf wel aan een oordeel. De oorzaak van de situatie in het Midden-Oosten heeft te maken met nationalisme (Joods) van zionisten, die daar een Joodse staat tussen de Nijl en de Eufraat willen vestigen exclusief gereserveerd voor Joden. Dat dit gepaard gaat met verdrijving en ethnische zuivering van de oorspronkelijke bewoners en de onmenselijke behandeling van de achterblijvers is de oorzaak van de weerstand die het ondervindt bij de de oorspronkelijke bewoners in het gebied.

  Reactie door Mouse — zondag 23 juli 2006 @ 10.45 uur

 180. ik hoop dat Israel de Hezbollah in Libanon in zijn geheel uitroeid

  Reactie door theron — zondag 23 juli 2006 @ 11.28 uur

 181. Ziomistisch gebral als 180 Theron moet niet mogen hier.

  Reactie door Emiel — zondag 23 juli 2006 @ 11.49 uur

 182. Hulde aan “Een ander Joods geluid”!
  Deze mensen laten zien dat niet iedereen verblind wordt door culturele partijdigheid. Deze mensen en hun gelijkgestemde Arabische tegenhangers houden dàt vonkje vredeshoop in leven waarvan ik maar blijf hopen dat het ooit het grote vredesvuur zal ontsteken.
  Blijf maar eens verstandig, in al dat geweld en onrecht…

  Respect voor allen, Joods of Islamiet, die hun koppie er bij houden…..

  Reactie door Rinus Goes — zondag 23 juli 2006 @ 13.21 uur

 183. Emiel,

  Hoe geestelijk afgestompt Joodse en Christelijke zionisten zijn blijkt wel uit een Amerikaanse reactie die op het internet zwerfde. Vooral in de VS durven zij bij gebrek aan weerstand van de bevolking de meest wereldvreemde taal uit te slaan. In Nederland doen ze het iets rustig aan, omdat de bevolking zulke taal iets minder goedkeurt. Over de taal, die extremistische Joden in Israël ongestraft uitslaan maar niet te spreken. Het tot aan uitmoorden van hele volkeren toe. Onlangs konden een heel peleton rabijnen in de Israëlische media oproepen om zoveel mogelijk Arabieren te vermoorden, inclusief kinderen en vrouwen.

  In de VS zwierf een tijdje geleden een schriftelijk reactie aan Dr.Laura Schlessinger- een radiobekendheid die haar adviezen ventileert aan de luisteraars die haar opbellen. Onlangs liet ze weten dat ze, als praktiserende orthodoxe jodin, homoseksualiteit zag als ontaarding volgens Leviticus 18:22 en dat ze dit daarom nooit kon tolereren. Hier volgt een open brief aan Dr. Laura geschreven door een Amerikaanse luisteraar.

  Beste Dr. Laura,

  Hartelijk dank om ons volk zo op te voeden naar Gods wetten. Ik heb heel wat van uw uitzendingen opgestoken en tracht mijn wijsheid steeds met zoveel mogelijk mensen te delen. Als iemand dan de homoseksuele levensstijl tracht te verdedigen, herinner ik ze ook steeds aan Leviticus 18:22 dat het duidelijk ontaarding is en sluit daarmee de discussie. Toch heb ik enig advies van u nodig inzake andere specifieke wetten en hoe deze nageleefd dienen te worden.
  Als ik een stier als offer verbrand op het altaar, weet ik dat de geur God wel behaagt, Lev.1:9. Het probleem is echter dat mijn buren klagen over deze geuren. Moet ik hen neerslaan?
  Ik zou graag mijn dochter als slavin verkopen, zoals verordend in Exodus 21:7. Wat acht u een eerlijke prijs voor haar in deze tijden?
  Ik weet dat ik elk contact met een menstruerende vrouw moet schuwen, Lev.15:19- 24. Het probleem is dat ik niet weet hoe dit hen te vertellen? Ik heb het geprobeerd, maar de meeste vrouwen nemen toch aanstoot.
  In Lev. 25:44 staat er dat ik als Amerikaan inderdaad slaven mag bezitten, zowel mannelijk als vrouwelijk, vooropgezet dat ze komen van buurstaten. Een vriend van mij beweert dat dit wel geldt voor Mexicanen, maar niet voor Canadezen. Kan u dit verduidelijken? Waarom kan ik geen Canadezen bezitten?
  Ik heb een buurman die erop staat om ook op de Sabbat te werken. Exodus 35:2 zegt duidelijk dat hij gedood moet worden. Ben ik dan moreel verplicht dit zelf uit te voeren?
  Een vriend van mij vindt zelfs het eten van weekdieren een zonde, Lev. 11:10, maar een mindere zonde dan bijvoorbeeld homoseksualiteit. Ik ben het hier niet mee eens. Kan u dit voor eens en altijd oplossen?
  Lev. 21:20 zegt dat ik Gods altaar niet mag benaderen als mijn zicht defect is. Ik moet toegeven dat ik een bril draag. Moet mijn zicht echt 20/20 zijn of bestaat er ook een gedoogzone?
  De meeste van mijn vrienden laten hun haren kortwieken, zelfs rond hun slapen, hoewel dit expliciet verboden is in Lev.19:27. Hoe moeten ze sterven?
  Ik weet dat het aanraken van de huid van een dood varken onrein is, maar mag ik nog steeds met een leren voetbal spelen als ik handschoenen draag?
  Mijn oom heeft een boerderij. Hij overtreedt Lev. 19:19 door twee verschillende gewassen op hetzelfde veld te planten, net zoals zijn vrouw die kledingsstukken draagt die uit twee verschillende stoffen (katoen met polyester) bestaan. Voorts vloekt hij veel, ook tegen God. Is het nu werkelijk noodzakelijk om de moeite te nemen om heel de stad samen te brengen en hem dood te stenigen zoals in Lev.24:10-16. Kunnen we hem ook niet gewoon verbranden in familieverband, zoals we dat geregeld ook doen met mensen die met hun familieleden slapen (Lev.20:14)?
  Ik weet dat u deze zaken zeer diepgaand bestudeerd heeft. En daarom vertrouw ik erop dat u deze zaken zal oplossen. Dank om me steeds aan Gods woorden te herinneren.

  Uw toegewijde fan,
  Jim.

  Reactie door Mouse — zondag 23 juli 2006 @ 13.26 uur

 184. ad 154 Henny,

  Ik moet je eerlijk zeggen, dat de laatste berichtgevingen over de oorlog mij ook zeer somber stemmen. ‘t Zijn vooral ik weetniethoeveel burgers die getroffen worden, en, zoals ik al zei, de mening die Hans van Baalen daarover verkondigt, dat dat de schuld is van Hezbollah, is natuurlijk een perverse mening. Het zijn nog altijd israelische bommen die onschuldige burgers raken en niet die van Hezbollah. Israel heeft natuurlijk een keus, in weerwil van wat ze verkondigt. Ze wil alleen niet anders dan dit.

  Het stuk van Van Aarts en van …. hoe heet ze nou, die Nederlandse promovenda aan de Andrews universiteit in Schotland, heb ik ook gelezen en bracht mij danig aan het twijfelen. Israel heeft duidelijk de meeste VN resoluties aan haar laars gelapt en is medeschuldig aan de algehele vijandschap.

  Ikzelf breng hier nogal eens het standpunt naar voren dat de Arabische wereld eigenlijk ook verdomd weinig voor de Palestijnse zaak heeft betekend, behalve mooie woorden en meehuilen als het haar uitkomt. De Arabische wereld is momenteel angstig stil. Ze wil zich er de handen niet aan branden. Als een nieuwe staat (zoals die van Israel) als inlossing van een oude Europese schuld alle recht van bestaan heeft (uiteraard met voldoende oppervlak voor de bevolkingsomvang), waarom heeft diezelfde Europese wereld en nu de Arabische wereld zich nooit hard gemaakt voor een nieuw Palestijns Grondgebied ? Jeruzalem, als heilige stad, blijft natuurlijk een probleem. Heilig, voor Joden, Arabieren en Christenen. Zie dat nog maar es te verzoenen in die stad.

  Een ander punt dat ik steeds zie, zeker van de laatste jaren. Als Israel zich (al dan niet eenzijdig) terugtrekt, ziet de andere kant dat niet als tegemoetkoming maar als “overwinning”, die moet aanmoedigen nog meer wapens in te zetten tegen Israel. Vanuit dat oogpunt snap ik Israel wel weer. God mag weten wat er moet gebeuren, natuurlijk naast het beeindigen van het bombarderen van zoveel onschuldige burgers en het verlammen van Libanon.

  Wij doen er misschien nog het beste aan, zoveel informatie in te winnen, van alle kanten en dan proberen door de propaganda heen te kijken. Probleem: waar ligt de echte informatie ? In deze strijd is zoveel desinformatie verspreid…

  Ben je nog bij de demonstratie geweest tegen de oorlog ?

  Hou je haaks !

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — zondag 23 juli 2006 @ 18.44 uur

 185. ad 98, at the back of the hill,

  Tja, wat zal ik zeggen, ik weet natuurlijk niet hoelang u in Nederland al verblijft, maar wellicht ware het zinvoller dat u zich van het Engels bedient en niet van het Nederlands. Een pitbull terrier blaft begrijpelijker Nederlands. Dat van u gelijkt meer op dat van de grote kleine krijger Hiawatha uit de Donald Duck. Jaja, u ziet, dat ik het Amerikaanse entertainment een warm hart toedraag ! Ik vermaak me dan ook kostelijk met uw Nederlands.

  Wat uw boodschap betreft van uw posting: wat was die nou eigenlijk ? Wat wilde u nou zeggen ? Ik wil graag nog een keer schaterlachen om uw postings.

  Met zeer vriendelijke groet,

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — zondag 23 juli 2006 @ 18.57 uur

 186. …vandaar dat J.M. ook het samenwerking met CDA niet wil uitsluiten?…

  Reactie door kritiesch — zondag 23 juli 2006 @ 22.24 uur

 187. en condela rijs??komt op een surprice??bezoek,,volgens de nl pers,,eeuu zelf bij mij al bekent op vrijdag,,oke toen zou ze zondag gaan??
  en wil de beiroet burgers hulp bij het opbouwen geven,,
  die is zeker vergeten dat er spoetbestellingen met bommen,,net aangekomen??,,uit de usa,,of onderweg zijn,voor wapen hulp aan israel,,
  aha,dus met amerikaanse bommen alles kapot laten schieten,,en dan het land weer opbouwen,,ja de veraders hebben het weer precies uitgedacht hoe het meest te verdienen valt.

  Reactie door ad — maandag 24 juli 2006 @ 20.03 uur

 188. Nou Vrienden er is hoop !
  Zoals jullie weten is C.Rice met geld voor dekens en medicijnen onderweg naar Libanon !
  Na eerst bommen met voorang te hebben geleverd aan Israel om Libanon te bombarderen !
  Wie is hier nou gek ?
  Nou Jan-Peter mooie vriendjes heb jij !
  Ongelooflijk Bahh zum kotsen !
  Arme kinderen !

  Reactie door Peter Grootheest Junior ! — maandag 24 juli 2006 @ 21.58 uur

 189. Jan Egeland, ondersecretaris-generaal VN humanitaire hulpverlening heeft Hezbolla beschuldigd van laf gedrag en misbruik van de burgerbevolking. Als je eerlijk zou zijn, Jan, zou je hier een post aan wijden.

  Reactie door rene — dinsdag 25 juli 2006 @ 6.31 uur

 190. Rene

  Wat je doet is hier glashard liegen. Ik heb zelf Jan england horen spreken dat Israël hier misdadig is geweest. Over eerlijk gesproken, maar wanneer is een zionist nou eerlijk. Het zijn de meest brutale, leugenachte en gewetenloze lieden, die zich enkel door bedrog, chantage en terreur zich kunnen handhaven.

  Reactie door Mouse — dinsdag 25 juli 2006 @ 10.06 uur

 191. @189 Wat let je om zelf even een link te plaatsen Rene? Meerdere mensen hier informeren zich graag…

  Hier een link van ‘nieuws’ van enige tijd geleden, maar daaruit blijkt dat ook Saoudie Arabië en Chirac kritiek hebben op Hezbollah.
  http://www.destentor.nl/buitenlandstn/article502380.ece

  “de Arabische wereld” zoals omschreven door tegenstanders van de Islam en voorstanders van Israël bestaat helemaal niet als zodanig.
  Nog een reden die tot die conclusie leidt: kijk de herhaling van “Ter Zake” eens op de VRT (overigens een aanbeveling om daar vaker naar te kijken, iets ‘objectiever’ dan Nederlandse vergelijkbare programma’s).

  Reactie door Marc B — dinsdag 25 juli 2006 @ 10.06 uur

 192. Hier is een link:

  http://haaretz.com/hasen/spages/742562.html

  Reactie door rene — dinsdag 25 juli 2006 @ 11.47 uur

 193. Zag u die Condoleeza Rice breeduit lachen op de nieuwsuitzendingen, tijdens onderhandelingen in o.a.Beiroet over vréde? Ze gedroeg zich als een filmster.
  Ronduit schofferend voor de beschaafde wereld en Libanon, provocerend zelfs!
  Bah, dacht ik, wat valt hier te grijnzen en te grimassen, heeft die afschuwelijke trekpop van Bush, nog vriendin van de enge Hirschi Ali ook, naar wat Fox beweert, niks anders te doen dan voor tandpastareclame te spelen?

  Reactie door Emiel — dinsdag 25 juli 2006 @ 12.24 uur

 194. @193.Emiel
  Inderdaad. Sinds de oorlog in Israel is uitgebroken zie ik niets anders als brede grijnzen op de gezichten van de Amerikaanse neocons. Ook ik erger mij daar aan.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 25 juli 2006 @ 13.11 uur

 195. @192 Dank je Rene. Dit staat in hetzelfde artikel: “During that visit he condemned the killing and wounding of civilians by both sides, and called Israel’s offensive “disproportionate” and “a violation of international humanitarian law.”
  Mijn vertaling: Tijdens dat bezoek veroordeelde hijhet doden en verwonden van burgers aan beide zijden, en noemde het Israëlisch offensief “disproportioneel” en “een schending van het internationale mensenrechts”.

  De opmerking waar jij naar refereert bekritiseert hij Hezbollah omdat ze zich “lafhartig onder de bevolking mixen”. Leuke opmerking maar wel heel westers. Verwacht jij nou echt dat Hezbollah als een soort ‘Israëlisch leger’ gaat vechten? Nogal naief he, dan hadden we nu nooit dit conflict gehad als ze dat hadden gedaan: Dan slacht het echte Israëlische leger geheel Hezbollah met Amerikaanse wapens af.

  Je vindt het toch niet vreemd dat Hezbollah zich daar niet voor leent neem ik aan?

  Dus waarom zou Jan aan een (politiek correcte) opmerking een topic besteden, als die opmerking praktisch nergens op slaat?

  Reactie door Marc B — dinsdag 25 juli 2006 @ 14.17 uur

 196. Marc: Ik begrijp dat je erkent dat het waar is dat Hezbolla bunkers en raketten neer heeft gezet onder, in en naast burgerhuizen? Als dit feitelijk waar is, wat is er dan politiek correct aan de opmerking van de ondersecretaris-generaal? En hoe precies is het logisch dat Hezbolla zich zo gedraagt? Zou het ook logisch zijn als de tegenstander zeg een moslimstaat zou zijn?

  In ieder geval, ik vind dat de opmerking wel degelijk praktisch ergens op slaat. Mouse is het met me eens.

  Reactie door rene — dinsdag 25 juli 2006 @ 15.51 uur