Ross doet niets: SP opent Meldpunt Thuiszorg en wil debat

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid is, blijkens haar antwoord aan de Kamer, nog steeds niet bereid de problemen in de AWBZ-sector snel aan te pakken. De SP laat het er niet bij zitten: Tweede-Kamerlid Agnes Kant opent een meldpunt voor de problemen en wil een debat met Ross.

In een brief aan de Kamer schrijft de CDA-bewindsvrouw vandaag dat zij pas rond 1 september een beslissing zal nemen hoe de problemen kunnen worden opgelost. Volgens Kant is dat veel te laat voor mensen die nu al verstoken blijven van zorg. “Onze ouderen mogen niet de dupe worden. Er moet nu gehandeld worden en daarom wil ik maandag een debat met de staatssecretaris.”

Vorige week bleek al dat de komende weken duizenden mensen zonder thuiszorg komen te zitten, dankzij onenigheid tussen instellingen en zorgkantoren die verantwoordelijk zijn voor de toewijzing van budgetten. Ook verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, gehandicapteninstellingen en de GGZ kampen met tekorten en kunnen geen nieuwe mensen opnemen. De wachtlijsten lopen weer op en mensen blijven op de verkeerde plek liggen. Ze moeten bijvoorbeeld langer in het ziekenhuis blijven omdat er in het verzorgingstehuis geen plaats is, omdat daar weer iemand ligt die naar huis had gekund als er thuiszorg was geweest.

Ross vertrouwt er op dat zorgaanbieders en zorgkantoren oplossingen kunnen vinden voor acute en schrijnende situaties. Onlangs garandeerde Ross nog dat iedereen de zorg zou krijgen die hij nodig had. Bij de SP komen veel zorgwekkende berichten binnen van mensen die verstoken blijven van thuiszorg of andere vormen van zorg.

De SP opent vandaag een meldpunt op haar website om een nog beter beeld te krijgen, meer voorbeelden te verzamelen en daar oplossingen voor te kunnen eisen.

(Persbericht SP)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 21 juli 2006 :: 20.28 uur

25 Comments

25 reacties

 1. Agnes zei toch eerder:
  ‘De minister moet deze week nog ingrijpen, anders roep ik de Kamer terug van reces voor een spoeddebat.’

  Waarom dan nu niet de daad bij het woord gevoegd?

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 21 juli 2006 @ 20.37 uur

 2. @Wattenstaaffie: dat doet ze dus wel!

  “Er moet nu gehandeld worden en daarom wil ik maandag een debat met de staatssecretaris”

  Dat is dan met de staatssecretaris en de Kamercommissie, dat heet ‘de Kamer terugroepen’.

  (Of dacht je dat ook de woordvoerders Landbouw en Cultuur hiervoor moesten terugkomen van vakantie? Welk nut zou dat hebben?)

  By the way: klasse, Agnes!

  Reactie door Jan Vincent — vrijdag 21 juli 2006 @ 20.46 uur

 3. Natuurlijk, goed gedaan Ross, want geen enkele CDAer wil samen met Jan Marijnnissen regeren, dus het is zijn schuld!
  …………
  Grapje, maar wat kunnen we anders verwachten van deze NORMENloze EN WAARDEloze CDA!

  Reactie door Gozik Spiridonov — vrijdag 21 juli 2006 @ 21.18 uur

 4. De oudjes in de zorg zijn geen potentieele kiezers en daarom heeft Ross/het CDA er geen belangstelling voor. Alle familieleden van ouderen in verpleeg en verzorgingshuizen moeten niet VVD en CDA stemmen!!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 21 juli 2006 @ 21.25 uur

 5. @2 Vincent

  Goed dat je me corrigeert!
  Ik had het niet goed begrepen, zal de warmte wel zijn…
  Hoe kom ik ook twijfelen aan Agnes?!
  Eh….nog bedankt, nu is m’n gemoed weer rustig.
  :)

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 21 juli 2006 @ 21.27 uur

 6. maan arkenbosch,
  dan snijd de vvd/cda zich goed in de vingers,als alle familieleden niet voor hun stemmen,,
  waren ze het niet zelf die moordt en brand schreeuwen,dat nl vergrijst,,

  Reactie door ad — vrijdag 21 juli 2006 @ 23.12 uur

 7. Maar wat als iemand geen internet heeft, misschien een idee om ook de mogelijk te bieden om ook via de telefoon en per brief melding te kunnen maken?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 21 juli 2006 @ 23.38 uur

 8. Ik kies voor soldaatjes terug uit iraq en dat geld in iets nuttigs stoppen

  De ijskappen ofzo maar niet in nog meer oorlog

  Hallo wakker worden NEDERLAND

  Jullie geld verdwijnt naar massa MOORD in iraq

  Pascal sinke
  SP

  PS

  Love the planet

  Reactie door pascal — zaterdag 22 juli 2006 @ 0.11 uur

 9. Gelijk heb je Agnes. Terugroepen, zoals het zou moeten en zoals je het had belooft.

  Ik snap niet waar het vertrouwen in dit afgrijzelijke kabinet vandaan komt hoor!

  Gewoon tijd voor een SP/PvdA kabinet.

  Reactie door Edgar Dolman — zaterdag 22 juli 2006 @ 0.14 uur

 10. Mooi, terugfluiten die Ross! Mevrouw de staatsecretaris lekker vakantie vieren terwijl anderen door haar wanbeleid in de ellende zitten: dacht het niet!

  Reactie door J3roen — zaterdag 22 juli 2006 @ 0.40 uur

 11. Nogmaals ik denk niet dat ze terugkomen, de krant en tv zou hier meer druk op moeten zetten. Hittegolfdoden versus Vakantie Ross of zo!, met een paar lelijke foto’s van haar heerlijke vakantie en de ouderen die geen lief en lucht krijgen deze dagen,( zal veel VVD leden kosten , over CDA maar te zwijgen). Misschien lelijk van mij, maar ergins moet het volk wakker worden.

  Reactie door Angela — zaterdag 22 juli 2006 @ 2.20 uur

 12. Het zou me niet verbazen wanneer Hoogervorst/Ross denken: “Als de hittegolf nog even duurt, lost het probleem zichzelf op”.
  Petje af voor Agnes en geen medelijden met teruggeroepen politici, die ons er bij ieder reces op wezen dat een reces iets anders is dan vakantie…

  Reactie door Nachthenk — zaterdag 22 juli 2006 @ 3.01 uur

 13. Over budgetten gesproken:
  Waarom krijgt een kind een persoonsgebonden-budget om voor een moeder of vader te zorgen en waarom een moeder NIET om voor haar kinderen te zorgen?

  Werk aan de winkel SP!

  Reactie door Gloria — zaterdag 22 juli 2006 @ 3.10 uur

 14. @ 8 Pascal

  Vergeet het maar! Het zal me niets verbazen dat Bush de oorlog van Israel heeft ingefluisterd om het nieuws af te leiden van de gruweldaden in Irak. Moslimhaat nu, Jodenhaat toen… wie zijn straks aan de beurt?
  Misschien wij wel… ben je niet voor, dan ben je tegen. En tegenspraak duldt deze wereldheerser niet! En dat heet: werelddictatuur! Dit overstijgt alles en allen in de geschiedenis.

  Ook het CDA en de VVD hebben zich als slaven aan hem uitgeleverd. De lafbekken.
  Ze hebben de meerderheid en leveren dus het hele land hiermee uit! Ben je niet voor dan ben je tegen. Let maar op…als SCHAPEN lijmen ze het volk in de komende maanden en de WOLF komt na 22 november tevoorschijn. Nederland verscheurt… Moet je toch niet aan denken!!!

  Vooralsnog: vergeet het maar met Ross en haar ploeg. Zitten op fluweel.
  En het geld? Nederland afgeknepen voor Irak, Afghanistan en de rijken leven er goed van. De oorlogsindustrie draait op volle toeren. En de mensen die zorg nodig hebben thuis of in de tehuizen: op een laag pitje gezet.

  Christelijk he?

  Reactie door Gloria — zaterdag 22 juli 2006 @ 3.40 uur

 15. Onlangs hoorde ik een interview op de radio met de directeur van de gezondheidszorg in Groningen over dit onderwerp. Daarin werd gezegd door de interviewer dat de PVDA in de kamer vragen hadden gesteld over de problemen met de AWBZ, dus niet Agnes Kant. Volgens die directeur viel het allemaal wel mee. Ook zei de interviewer dat Mw. Kant desnoods de staatssecretaris terug wil roepen van reces. Waarop dat mens zei: ja, het is verkiezingstijd, dan krijg je dat soort dingen. Waarop de interviewer zweeg.
  Ik bedoel maar, de media – zelfs op lokaal niveau – zijn als was in handen van deze overheid.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 22 juli 2006 @ 7.26 uur

 16. Gandalf, dat zo iemand zegt “tja, het is verkiezingstijd,” vind ik lager dan laag, omdat deze persoon zich blijkbaar niet kan voorstellen dat andere mensen, zoals Agnes in staat zijn tot compassie en empathie.

  Angela, ik vind het een goed idee. Weet iemand toevallig waar die muts heen is op vakantie, dan maak ik wel een paar foto’s :-)

  Reactie door kaatje — zaterdag 22 juli 2006 @ 9.01 uur

 17. De overheid in de zorg uit de zorg.

  Gisteren was er een documentaire op de TV over de sociale voorzieningen in Zweden het voorbeeldland van de PvdA.
  De sociaal democratie tenvoeten uit hoe het niet zou moeten zijn. Door met zijn tweeen te werken kun je een gezin dat geven wat zij nodig hebben. Grote werkloosheid en oprukkend rechts. Ik stel voor dat Wouter Bos een studie reis gaat maken met mevr. Ross om te zien hoe het een en ander volkomen uit de hand kan lopen.
  Hoe je de zaak went of keert, werkgelegenheid is nummer één.
  Daar heb je een sterke vakbond voor nodig,
  helaas die hebben wij bij het oud papier gezet en een papieren tijger binnen gehaald.

  Reactie door Sunny Boy — zaterdag 22 juli 2006 @ 10.24 uur

 18. Agnes, dame Ross heeft nog nooit iets anders gedaan. Het is de vrouw van
  “Mij is niets bekend ik zal dat laten onderzeken en indien nodig zal ik maatregelen nemen”
  Wel en dat zegt ze na jaren nu nog steeds, ze weet nooit iets, ze doet nooit iets en ze neemt derhalve nooit maatregelen. Natuurlijk ná 1 september weer een heleboel beloften in aanloop naar de verkiezingen.
  Dat mens heeft 4 jaren uit haar neus zitten eten en er nog voor betaald gekregen ook. (Krijgt wel last van verstopte neus met zo’n stoffig bureau)

  Heb je geen advertentie gezet in verschillende kranten want alleen een meldpunt bij de SP vermelden is onvoldoende denk ik, bovendien zou het tegelijk de SP op de agenda zetten als de partij met zorg.

  Gandalf die directeur verdient vast een aardig centje en is waarschijnlijk lid van CDA danwel VVD.

  Sunny Boy gisteren werd ook weer niet voor niets geroepen dat de PvdA hier naar keek en dat het idee in Zweden zijn grondslag had in de sociaal-democratie, (3,4x)dat ‘droop’eraf.
  Want ook van Baalen e.a. verwijzen naar het zweedse model maar ze shoppen er allemaal selectief in, ook netwerk zelf dus.
  Bovendien staat een model nooit voor de invulling van getallen.
  Van Baalen bijvoorbeeld die wil dat model ook maar alleen om de ontslagregels te versoepelen en de ww-uitkering te verkorten en mensen te verplichten tussentijds kleerhangers te gaan maken. Ook hij verzwijgt dat het werkeloosheidspercentage daar hoog is.
  Ja de media lullen maar raak en meer dan de helft van het nederlandse volk rent erachteraan.
  Mbt kiezersbedrog las ik een mooi staaltje in het NRC van vorige week Zaterdag Wouter Bos had het fout gedaan m.b.t. vermelden AOW-plannen, moest het doen zoals het CDA had gedaan. Het CDA is nl. de partij die het hardst roept dat de hypotheekrenteaftrek bij hen volkomen veilig is. Zij zijn echter de partij die als eerste ingegrepen heeft in de hypotheekrenteaftrek met die regeling dat je maar 30 jaar renteaftrek krijgt en overwaarde moet investeren in de financiering van een nieuw huis. Dat hadden ze vóór de verkiezingen wijselijk niet in hun programma gezet. Het kost de consument honderde miljoenen t.b.v. de staatskas. Dus door niets te zeggen en maar wat te roepen kun je na de verkiezingen doen wat je wil. Het werd gepresenteerd als een strategie om de overheidsfinancien te redden. Ik meen dat ene Kooistra dat geschreven had.

  Reactie door Henny — zaterdag 22 juli 2006 @ 17.36 uur

 19. Ik citeër: “Onlangs garandeerde Ross nog dat iedereen de zorg zou krijgen die hij nodig had”. Wellicht bedoelde ze daarmee dat iedereen die ontijdig komt te overlijden en geen verzekering heeft, een staatsbegrafenis krijgt.

  Reactie door abo — zaterdag 22 juli 2006 @ 23.40 uur

 20. en hoelaat begint het debat maandag? zijn ze inmiddels al teruggehaald?
  en waarom zien we hier niets over in het dagelijks nieuws,journaal? 3 balkenende lang hebben ze al lak aan ons allemaal,laat de SP nu eens in een sociale strijd naar de vervroegde verkiezingen toe, lak hebben aan dit kabinet en keihard doorgaan met alle mistanden in debatten en spoeddebatten aangan.totdat de regering er zelf doodziek van word!op vakantie kunnen ze altijd nog,die had zowiezo verschoven moeten worden na het vallen van balkenende 2. dat gebeurt in bedrijven ook als de situatie dat vereist,dat werknemers hun vakantie MOETEN verzetten.

  Reactie door iew — zondag 23 juli 2006 @ 11.16 uur

 21. bij reactie no. 7 van Evert Tigchelaar heb ik al gelijksoortig gereageerd op het Meldpunt (ander plekje hier op de SP-site) en kan ik het hartgrondig mee eens zijn… ik werk zelf in de thuiszorg (Sensire) en ik heb een week of 2 terug ook net als mijn andere collega’s een schrijven gekregen over de betreffende cliëntenstop… zaterdagsmorgens een brief gekregen dus, kom maandag bij mijn cliënt en die begon er al over omdat deze het uit ons regionale dagblad de Gelderlander al had gelezen… de cliënten notabene zouden in de loop van de week ook nog een soortgelijk schrijven krijgen… mijns inziens hadden de cliënten gelijk al een schrijven moeten hebben en wij als medewerkers hadden al eerder ingelicht moeten worden…

  ben er niet blij mee dat er zulke dingen gebeuren in Nederland… heel heel jammer… maar als het merendeel van de thuishulp aanvragers straks stuiten op problemen door bijvoorbeel het niet krijgen van hulp of andere problemen en het merendeel zijn toch wel ouderen en die hebben werkelijk echt niet allemaal internet dan loopt de SP toch wel een benutte kans mis wat reacties betreft hierop… en ook al zou men internet hebben… weet een thuiszorg aanvrager dan überhaupt wel dat ie hier kan reageren via internet?

  er moet veel en veel meer publiciteit aan gegeven worden via spotjes of reclame op tv of grote advertenties in alle dagbladen zodat deze mensen dan ook schriftelijk en eventueel telefonisch kunnen reageren!

  succes ermee en laat zulke kansen niet liggen SP (ben zelf dan ook wel SP-lid) internet is prachtig, maar niet voor deze doelgroep!

  Reactie door Edith van Groningen — maandag 24 juli 2006 @ 0.38 uur

 22. dat ros niets wil doen op korte termijn tegen die te hoge awbz kosten, dat bewijst maar weer eens, dat zij niet geschikt is voor het vak, wat zij zogenaamd uitoefent, maar ook, dat zij de oorzaak is van die te hoge kosten door al die veranderingen, die de afgelopen jaren plaats hebben gevonden. ze zal nu denken:
  “bekijk het maar, het is mijn pakkie an niet meer. laat de volgende het maar oplossen.”

  Reactie door maayke jong-doppen — maandag 24 juli 2006 @ 12.11 uur

 23. je kan natuurlijk de oudere doodtreiteren ; dat geeft minder overheidskosten , de vergrijzing is natuurlijk een nationale ramp ;en zijn economisch niet meer van belang : Het GELOOF van het CDA ; je kan beter die arme sloeters van directeuren en hun groepje managers elke keer een leuke geldzak geven ; ze hebbe het ook zo moeilijk ; de sloebers .

  Reactie door Fred — maandag 24 juli 2006 @ 12.16 uur

 24. natuurlijk doet Ross geen donder ,het hele regie van het Balkenelende kabinet is er opgericht de arme rike rijker maken ten kosten van de arme armen ! Ze hebben een mooi draaiboek gekregen van de grote jongens met veel geld en als ze hier niet aan willen voldoen , vertrekken de jongens met het grote geld naar landen , waar zij meer winst kunnen behalen .

  Reactie door Fred — maandag 24 juli 2006 @ 12.34 uur

 25. PGB
  Ik weet dat ik nu iets ga zeggen , waar mensen een andere mening over hebben.
  ik wil het toch kwijt.

  Zelf ben met het PGB bezig geweest, maar kom er achter dat dit niet voor iedereen makkelijk is om te nemen.

  ten eerste de bureaucratie waar je mee te maken krijgt.
  ten tweede moet je gaan uitrekenen of je met het geld dat je krijgt wel de zorg kunt inkopen die je nodig hebt.
  Ten derde moet je met veel zorg iemand gaan inhuren die dit met je regeld, wat weer van het zorggeld afgaat.

  Als ik zie wat het PGB aan bureaucratie kost , wat goed is voor de Dir van de zorgaanbieders E150.000,-per jaar, en de bureau’s die als paddestoelen uit de grond schieten wat niet gek is aangezien je al gauw E50,- per uur voor betaald kom ik erachter dat het voor deze mensen geld
  opleverd.

  Maar zorgvragers vragen niet om nog bureaucratie, die vragen om goede zorg, van al die bureaucratie zou veel zorg betaald kunnen worden , en ook dan zouden zorgvragers kunnen kiezen

  ik zie het al voor me , mensen in een verzorgingshuis gaan huur betelen en krijgen een PBG voor de zorg , wat ze moeten uitbesteden omdat ze daar de energie en capaciteiten niet voor hebben .dus goed voor de zakkenvullers!

  Zij ze niet doorgedraaid?
  te hopen dat Mevr ross tijdens haar vakantie wat afkoeld , dan kan ze strakt voor de verkiezingen weer doorgaan met haar waan ideeen , want naar de burgers wordt toch niet geluisterd
  zij maakt de zorg alleen maar duurder, maar zelfs dat ziet ze niet!

  Reactie door a.velthoven — zaterdag 29 juli 2006 @ 15.44 uur