Kamer niet terug om thuiszorg

Het door de SP aangevraagde spoeddebat over de problemen in de thuiszorg komt er niet. De VVD en het CDA vinden het niet nodig om daarvoor bijeen te komen. Agnes Kant vindt dit terecht heel teleurstellend en onverantwoord: “Het is heel erg dat het feit dat duizenden mensen zonder de zorg zitten die ze nodig hebben niet genoeg is voor Kamerleden om één dag terug te komen van reces. Het is onacceptabel dat door gesteggel over financiën en het feit dat de Tweede Kamer reces heeft, er tot september gewacht wordt met het zoeken van oplossingen.”

Bij het meldpunt thuiszorg van de SP komen nog steeds meldingen binnen van mensen die verstoken zijn en blijven van thuiszorg. Het gaat vaak om schrijnende situaties. Een vrouw is terminaal en ligt in het ziekenhuis. Ze wil graag thuis sterven, maar omdat er geen thuiszorg beschikbaar is, moet ze in het ziekenhuis blijven. In een verzorgingstehuis in Ravenstein liggen 6 mensen die naar huis zouden kunnen als er thuiszorg zou zijn. Een vrouw van 90 heeft thuiszorg, maar niet als haar verzorger met vakantie is, de thuiszorginstelling heeft namelijk besloten de kosten in bedwang te houden en geen vakantiekrachten ingehuurd. Mevrouw moet het nu vier weken zonder verzorging doen…

Kant: “We zullen alle situaties die we binnenkrijgen melden aan de staatsecretaris en oplossingen eisen, en wel per direct en niet pas in september.”

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 24 juli 2006 :: 17.58 uur

48 Comments

48 reacties

 1. Het is een schande en dat noemt zich bestuurders.

  Reactie door kaatje — maandag 24 juli 2006 @ 18.02 uur

 2. Men moest de regering voor de rechter slepen vanwege nalatigheid en beperking van vrijheid van keuze. Zielig dat die oude en hulpbehoevende mensen er de dupe van zijn. Met deze hitte heeft men juist meer hulp nodig. Meer drinken, vaker douchen en bed verschonen en zeker ook vaker wondverzorging. Er moeten zeker eerst aantoonbare slachtoffers vallen.

  Reactie door Irma — maandag 24 juli 2006 @ 18.15 uur

 3. Ach ze vinden hun eigen vakantie kennelijk belangrijker dan het lijden van deze ouderen. Ik verwacht ook niet anders van het rechtse gespuis van BIII.

  Reactie door Anthony — maandag 24 juli 2006 @ 18.22 uur

 4. Dit kabinet schroomt zich niet voor een paar doden meer of minder.

  Het lijken de Nazi’s wel eerst de Joden Zigeuners en geestelijk gehandicapten en toen stonden de bejaarde ook op de todelisten om dat ze niet meer arbeid productief waren.

  En dit clubje wil zich als christelijk partij voor doen Ba! Ba! Wat een tuig, vervolgen die zooi wegens moord met voorbedachten raden.

  Reactie door Henk Gras — maandag 24 juli 2006 @ 18.26 uur

 5. Ik heb wat dat betreft heelaas een weddenschap gewonnen. Het is namelijk overduidelijk dat de huidige regering andere prioriteiten heeft. Namelijk het creeeren van een klein Amerika in Holland.
  Het is echt niet leuk meer om te zien hoe hard dit land achteruit holt. De afgelopen 20 jaar heb ik me redelijk verdiet in politiek, en met de jaren meer en meer verdiept. VAn landelijke naar wereldpolitiek, maar tegenwoordig wordt ik er beetje kotsmisselijk van als ik zie hoe de machthebbers met zijn burgers omgaat, en het gebeurt overal ter wereld.

  Reactie door RedStar — maandag 24 juli 2006 @ 18.35 uur

 6. Kun je nu geen motie van wantrouwen indienen?

  vind het toch al weer vervelen dat B3.

  Reactie door Jansonius — maandag 24 juli 2006 @ 18.39 uur

 7. Ach ja eigen vakantie gaat voor het welzijn van anderen… bah bah!

  Reactie door Chantal — maandag 24 juli 2006 @ 19.07 uur

 8. niet nodig?! dat hebben ze gvd gewoon te doen! is geen kwestie van willen,maar het niet serieus nemen van een oppositie,dus direct een motie van wantrouwen indienen dan volgt er vanzelf een spoeddebat! zijn ze nu helemaal belazerd!

  Reactie door iew — maandag 24 juli 2006 @ 19.08 uur

 9. Maar hoe kan dat CDA en VVD hebben toch geen meerderheid in de kamer.

  Reactie door Jofel — maandag 24 juli 2006 @ 19.23 uur

 10. Goed en dank Agnes, ga zo door, in alle gevallen nu zo veel mogelijk spoeddebatten eisen en Balkende 3 treineren, maak het hard aan de staatsecreteris en eis oplossingen voor september.
  En overigens waar was de steun van de andere partijen?

  Reactie door m o n a — maandag 24 juli 2006 @ 19.24 uur

 11. @5

  Hahaha nou daar zijn dan te laat mee. Want bij ons in Groesbeek ligt al een regio genaamd Klein Amerika :P

  Reactie door Anthony — maandag 24 juli 2006 @ 20.59 uur

 12. Schandalig! Maar hoeveel cda stemmers zouden nog bij de verkiezingen weten dat hun ouders liggen te verrotten mede dankzij het cda?

  En de vvd grijpt al helemaal niet in, want ja, ingrijpen door de overheid mag natuurlijk weer niet.

  Zet hem op Agnes, zet door!

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 24 juli 2006 @ 21.00 uur

 13. hallo ik kom niet door.

  Reactie door Legolas — maandag 24 juli 2006 @ 21.19 uur

 14. Ondertussen gaat het het CDA voor de wind, gezien de peilingen.
  En de SP verliest er twee. (dat rijmt)

  Reactie door Gandalf — maandag 24 juli 2006 @ 21.21 uur

 15. Het stemvolk dat bereid is op de huidige regeringspartijen te stemmen vind het niet zo’n punt wat ze uitvreten. Het is die Godvrezende en liberalen alleen te doen om een linkse regering onmogelijk te maken.
  Als ik 40 jaar jonger was zocht ik mijn heil elders op deze aardkloot.

  Reactie door Gandalf — maandag 24 juli 2006 @ 21.22 uur

 16. @Gandalf
  je bedoeld die manipulerende staatspropaganda peilingen? geloof daar toch niet in,dat hebben we toch gezien met de grondwet stemming,ik maak me meer druk om die stemcomputers straks.op dat peil punt nl zit een groepje mensen dat voornamelijk uit vvd en cda bestaat te stemmen,en dan degenie die het daar plaatst… whahaha laat me nie lachen zeg,allemaal onzin.

  Reactie door iew — maandag 24 juli 2006 @ 21.29 uur

 17. En weer onderzoeken, onderzoeken; Ros krijgt er geen genoeg van!

  Nee het wordt hoog tijd dat dit ‘romp’kabinet vcerdwijnt

  Reactie door mark — maandag 24 juli 2006 @ 21.49 uur

 18. sttuur een paar gepeperde email’s,,
  en als je toch bezig bent licht dan de ambazade in israel in dat van balen daar is eeeuuu zijn voormalig?? lidmaatschap dan he,,
  (link via het cidi,)
  ,daar hebben ze wel tijd voor om heen te gaan,,maar voor de eigen oudere burgers niets,

  Reactie door ad — maandag 24 juli 2006 @ 21.54 uur

 19. als een kop zonder romp..

  Reactie door jory — maandag 24 juli 2006 @ 22.08 uur

 20. @14 Gandalf

  Het moge dan rijmen, maar het is ongerijmd :)

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 24 juli 2006 @ 22.12 uur

 21. Ik begrijp het niet want vandaag stond op teletekst dat het CDA géén bezwaar had. Toch mooi de kiezers even voor de gek gehouden.

  Reactie door Henny — maandag 24 juli 2006 @ 22.14 uur

 22. degene die afhankelijk zijn van thuiszorg weten alvast op wie ze niet moeten stemmen in november

  Reactie door henk — maandag 24 juli 2006 @ 22.17 uur

 23. En dan te bedenken dat de werkers in de thuiszorg er alles aan doen om zoveel mogelijk mensen te helpen. Dan maar geen drie weken vakantie in de zomer nemen. Kan het reces ook niet wat korter?

  Reactie door Inge — maandag 24 juli 2006 @ 22.31 uur

 24. En dat zo vlak voor de verkiezingen…..

  Reactie door Lambert — maandag 24 juli 2006 @ 22.46 uur

 25. we kunnen nu het land veroveren,nu de lijers op vakantie zijn,
  de politie raakt al helemaal overstuur,zonder de leiding,
  (spotjes op radio tv,,
  veel blijven drinken,en let op de ouderen,en de kinderen,)
  gooi je de kinderen vol met drinken,ja dan moeten ze het ook kwijt,,huppa de overstuur zijnde politie,70 euri’s,
  het is hier verboden,te plasseren,de dienst klopper.ga krassen juut,dan verdien je nog eens wat.
  is nog goed dat ze als ik sávond aan het trainen ben,geen pig/vroeger juut,, naast me heb rijden,was ik op een stuk van 5 km,280 euri kwijt,

  Reactie door ad — maandag 24 juli 2006 @ 22.50 uur

 26. HEEL vervelend, maar wel goed voor de verkiezingen. CDA en VVD laten weer eens zien aan het volk dat NL nog enigzins opbouwde voor ze raar gingen stemmen, wat belangrijk is.

  Reactie door Barendvdberggg — maandag 24 juli 2006 @ 23.00 uur

 27. Je zou toch bijna gaan hopen dat Hans Hoogervorst hetzelfde lot als deze bejaarden moet ondergaan.

  Reactie door Dolby — maandag 24 juli 2006 @ 23.49 uur

 28. Toch klopt er aan dit verhaal iets niet. Die mensen zijn geindiceerd voor zorg en is er dus geld aanwezig, ook als er krachten op vakantie zijn hoort zorg geleverd te worden. Dat geld is er dan dus al, leg eens uit Jan wat je bedoelt met “gesteggel” over geld. Gesteggel tussen wie, wat, waarover en waarom? En nogmaals komen er meldingen rondom Eindhoven….contact opnemen dan regel ik dat.

  Reactie door Ninka — dinsdag 25 juli 2006 @ 0.24 uur

 29. Als je de jongsten en de oudsten niet veilig stelt in dit land, ben je een land aan het onteren. Als je dit land wilt terugbrengen naar eerzaam en medemenselijk beleid word je door rechtse verdraaiers op je weblog misbruikt. Het gaat bij hen niet om gevoel voor waarheid! Maar om de partijleugens hoog te houden van de rechtse muur in ons land. Deze muur dient afgebroken te worden.
  Want dit regiem is een ordinair kabinet met ordinaire plannen. Een SLUW kabinet met sluwe aanhang. De angsthazen! Vastgeketend en samengesmolten schijnen zij in de achterkamertjs elkaar tot aan de (politieke) dood toe TROUW te hebben beloofd. NIET trouw aan waarheid, ruiterlijklijkheid en integriteit. Integendeel. WEL en BOVENAL trouw aan: eigenbelang. Posities.

  IK ZIE GEEN LANDSBELANG! Ik zie alleen maar arrogantie en list van een stel betweters die zich niets laten zeggen en iedere waarheid de kop in willen drukken. Of het nu gaat om een waardevol interview, ouderen samengeperst in een veel te warm tehuis, amerika en het mensonterende wereldregiem, democratie verloederd tot op het bot, en het ziekelijke gemanipuleer van de groep zakenlieden die voor eigen prive, alles willen privatiseren. De kampbeulen die legaal en betaald verder mogen beulen en de aanvallers van een oorlog geen misdadigers worden genoemd maar… laten we ‘eerlijk’ zijn: verzetshelden!

  LET WEL: dit alles met de BIJBEL in de hand! En zo kan je een wereld misleiden naar je eigen openbaring… een Amerikaanse droom die een nachtmerrie blijkt te zijn.

  MARANATHA!

  Reactie door Gloria — dinsdag 25 juli 2006 @ 3.46 uur

 30. Gelukkig houden de VVD en CDA het hoofd wel koel!

  Reactie door Klukluk — dinsdag 25 juli 2006 @ 8.38 uur

 31. @30
  Ja,dat helpt die mensen prima die in de stront liggen.

  Reactie door Jofel — dinsdag 25 juli 2006 @ 9.28 uur

 32. The American Dream? Een nachtmerrie zul je bedoelen! De steeds verdergaande ‘ver-Amerika-nisering’ gaat ons nog eens de kop kosten! Ik weet waarover ik spreek. Zelf verblijf ik in een AWBZ instelling voor lichamelijk gehandicapten. Door de extreme hitte krijgen wij – rolstoelers – te maken met decubitis (doorligplekken). Wanneer er in de zorg een wet van kracht zou worden dat alle zorginstellingen verplicht airconditioning of klimaatbeheersing zouden moeten aanleggen, dan zou dit waarschijnlijk ook de kosten in de zorg drukken. Helaas zal dit wel een utopie blijven, want in het kabinet Balkenende III zitten een paar sufkoppen, die geen verstand van zaken doen hebben. Het is nu eenmaal zo dat je eerst moet investeren in goede en degelijke zorg, voordat je de vruchten van je inspanningen kunt gaan plukken…

  Reactie door Phoenix — dinsdag 25 juli 2006 @ 10.07 uur

 33. Ik hoop van harte dat dat zooitje sufk*tten van vakantie worden terug geroepen omdat een zeer geliefde naaste door slechte verzorging helaas is overleden!
  Wedden dat ze dan moord en brand schreeuwen!

  Reactie door Sinne Tolsma — dinsdag 25 juli 2006 @ 12.05 uur

 34. De verkiezingsleus van het CDA en de VVD zullen wel dezelfde strekking hebben:
  Uw zorg, zal ons een zorg wezen!

  Reactie door Sinne Tolsma — dinsdag 25 juli 2006 @ 12.08 uur

 35. @ 32,

  Je schreef //in het kabinet Balkenende III zitten een paar sufkoppen, die geen verstand van zaken doen hebben.//

  Verstand van zaken hebben ze waarschijnlijk wel, maar niet elke zakenman is een goede zakenman!

  Reactie door RedStar — dinsdag 25 juli 2006 @ 13.36 uur

 36. DIT IS SCHANDALIG ZE ZIJN BANG DAT ZE NU ECHT HUN BIEZEN KUNNEN PAKKEN STELLETJE LAFAARDS!!!!!!!!!!!!

  Reactie door remco — dinsdag 25 juli 2006 @ 14.23 uur

 37. het zegt voor mij al genoeg met wat voor een kabinet we zitten: “Onverantwoord en Waardenloos” kan ros niet eerder ontslagen worden?”

  Reactie door maayke jong-doppen — dinsdag 25 juli 2006 @ 16.13 uur

 38. @ 37 Maayke

  Dat is toch een utopie! Hooguit kan ze haar ontslag nemen. Maar daar moet je stijl voor hebben…

  En dat ontbreekt er in dit kabinet aan.

  Reactie door Gloria — dinsdag 25 juli 2006 @ 18.38 uur

 39. @ 26 Ninka

  Helaas is het niet zo, dat als vastgesteld is dat je zorg nodig hebt, je het automitasch krijgt. De thuiszorg geeft nu namelijk aan dat ze te weinig geld hebben gehad ten opzichte van wat nodig blijkt te zijn (te krappe budgettering). De staatsecretaris beweert dat de pot met geld daarvoor niet leeg is. Dat bedoelen we met ‘gesteggel ‘. Laat ze daarmee stoppen, en samen uitzoeken en uitvechtnen wie er gelijk heeft en wat er nodig is om de problemen op te lossen. Maar aub niet het uitvechten over de ruggen van bv de ouderen die nu thuiszorg nodig hebben. Dat bedoelen we met ‘gesteggel’.

  Reactie door agnes kant — woensdag 26 juli 2006 @ 0.53 uur

 40. Er is geld ZAT!!!in Nederland, ook voor de zorg, maar het wordt uitgegeven aan volstrekt overbodige zgn. managers, waarvan de een niet weet waarvoor de andere overbodige er is.

  Reactie door Tosca — woensdag 26 juli 2006 @ 3.25 uur

 41. mmn Balkenelenede heeft in z’n torentje zeker ook geen koeling , en denkt ach waar maak ik mij druk over ; de oudtjes zijn geen economisch probleem , maar wel een nadelige zorg !
  laten zij maar sterven ; dat verminderd het vergrijzingsprobleem !de oudere in Nederland zijn slechts een kostenpost en drukke dus op de landsbegroting en dus ook op de winstmarge van grote bedrijven ; de natuur doet gewoon zijn werk : Alles is in Gods handen !

  Reactie door Fred — woensdag 26 juli 2006 @ 12.37 uur

 42. Is het niet schandalig dat er ouderen onder ons zijn die geen zorg krijgen.
  zij die twee oorlogen hebben meegemaakt, keihard hebben gewerkt aan de wederopbouw.
  zij die er voor gezorgt hebben dat wij hebben dat wat we hebben.Is het niet schandalig dat in verzorgingshuizen mensen een keer in de week gedoucht worden , dat het koekje bij de koffie weggelaten worden .is het niet schandalig dat Directeurs van de thuiszorg een handdruk van E170.00,00 krijgt terwijl de klanten een week daarvoor te horen hebben gekregen dat ze een uur huishoudelijke hulp minder zouden gaan krijgen.
  Is het niet van de gekke dat je zelfstandig wonende chronisch zieke met een lichamelijke functiebeperking naar de rechter moet ( wat twee jaar loopt)voor 2uur huishoudelijke hulp per week.Je kan je afvragen waarvoor, niet voor jezelf maar voor de directeur van de thuiszorg die E150.000,- per jaar moet vangen.
  is het niet van de gekke dat je als chronisch zieke met een lichamelijke functiebeperking een procedure moet doorlopen van huisarts naar bijzondere bijstand naar GGD arts om een keer per week te mogen gaan zwemmen om vervolgens ieder bonnentje van E1,00 te moeten overleggen waarvan de verwerking hiervan weer de zakken vuld van de amtenaren wat meer kost als de vergoeding.
  is het niet van de gekke dat je een half jaar zonder warm eten zit omdat het CIZ het bereiden van de maaltijden niet indiceerd.
  je kan beter mohammed B zijn dan heb je rechten, recht op sport en ontspanning.
  wij krijgen de Wet maatschappelijke onrust met een compensatieplicht waarvan de gemeente invulling mag gaan geven, waar weer amtenaren op in gezet worden wat weer betaald wordt uit de WMO pot waardoor er minder geld over blijft voor de mensen die zorg en hulp nodig hebben.
  is het niet van de gekke dat we ons nog meer moeten gaan bewijzen, terwijl wij geen keuze hebben kunne maken.

  Ik hoor JP Balkenende zeggen dat hij in zijn werk gesteund wordt door zijn geloof, je kan beter een ongelooflijk goed mens zijn als (C)DA er een puinhoop van maken.Zij zorgen goed voor zich zelf , voor hen is het bedje gespreid. wij kunne straks onze pillen als beleg gaan gebruiken.

  Lastenverlichting hoezo

  juli E6,00 verhoging van de WAO.
  E3,00 verhoging van energiekosten
  E10,00 huursverhoging
  E3,00 verlaging huursubsidie
  snel gerekendis die E10,00 min der per maand.
  wie beduiveld er wie, wie houd wie voor de gek.
  ik zou nog uren kunne doorgaan maar

  naar de ouderen onder ons zouden we ons zeker moeten schamen

  van zoet naar zuur

  de eerste 20 jaren waren fijn
  ik mocht en kon er zijn
  ik stond midden in het leven
  mocht heel veel beleven

  de daarop volgende jaren gingen over van zoet naar zuur
  rollend verder door het leven
  wat me veel verrijking heeft gegeven

  wat meer zaken alleen neer gaan zetten
  zaken waar valdide niet op hoeven te letten
  het maakt me geestelijk sterker
  maar ook vaak te moe

  waar leidt dit alles naar toe?

  het leven voelt soms wel eens te zuur
  en nu, nu wordt ik ook nog eens te duur

  GROETEN UIT TOEKOMSTIG KLEIN AMERIKA!

  Reactie door a.velthoven — woensdag 26 juli 2006 @ 17.39 uur

 43. vandaag in NRC:

  Amsterdam, 26 JULI. Ziekenhuizen betalen hun directeuren steeds hogere bonussen. Dat blijkt uit de jaarverslagen die de ziekenhuizen de afgelopen weken op internet hebben gezet.
  en verder

  * topic – Meer binnenlands nieuws

  print artikel mail artikel

  De raden van toezicht die de bonussen betalen geven in de verslagen niet of nauwelijks uitleg over de achtergrond van de betalingen.

  De gemiddelde bonus van een ziekenhuisdirecteur komt in 2005 uit op 19.800 euro, zo blijkt uit een inventarisatie van betaalde bonussen. Dat bedrag is 29 procent hoger dan de gemiddelde bonus die minister H. Hoogervorst (Volksgezondheid; VVD) aan de Tweede Kamer over 2004 meldde.

  Ruim tien procent van de bijna honderd Nederlandse ziekenhuizen betaalt zijn directeur een bonus. De bonusbetalingen zijn enkele jaren geleden in zwang geraakt en zijn nauw verbonden met de trend naar marktwerking en verzakelijking in de zorg. Nog niet alle ziekenhuizen hebben hun jaarverslag over 2005 op internet gezet.

  De hoogste bonus wordt verstrekt aan de bestuursvoorzitter van Orbis in Sittard, een conglomeraat met het Maaslandziekenhuis, zorgcentra en thuiszorg. Bestuursvoorzitter L. Jansen kreeg vorig jaar 40.871 euro bonus uitgekeerd, een stijging van 25 procent ten opzichte van 2004. Orbis wil niet zeggen wat de criteria zijn voor de bonussen, anders dan dat het met name doelstellingen van financiële aard zijn.

  Ziekenhuizen moeten sinds 2003 gedetailleerd openbaar maken wat hun bestuurders verdienen. Op die manier wilde het tweede kabinet-Balkenende meer openheid scheppen over de besteding van publieke gelden. Het ministerie van Volksgezondheid verzamelt de informatie en stelt soms vragen over specifieke beloningen. De verzamelde informatie gaat jaarlijks in een brief naar de Tweede Kamer.

  Reactie door ben — woensdag 26 juli 2006 @ 18.53 uur

 44. Termen Zoet en zuur komen voort uit een Calvinistisch denken en handelen : waar ik kotsmisselijk van wordt :
  Calvinisme in Nederland is een soort kankergezwel .

  Reactie door Fred — donderdag 27 juli 2006 @ 12.04 uur

 45. Zelfs mvw van Oudenallen wilde haar vakantie niet onderbreken ? Die LPF is een
  lekker partijtje geworden. Wie heeft daar toch ooit op gestemd. Wat een zooitje.

  Reactie door volghetnieuws — vrijdag 28 juli 2006 @ 1.02 uur

 46. @ 44 Fred

  En het ergste is: zelfs het zoet blijft zuur. Ooit een calvinist ontmoet die zoet eer aandoet? Gij zult niet genieten! En zo verzuren zij ons land dag in, dag uit!

  Reactie door Gloria — vrijdag 28 juli 2006 @ 16.02 uur

 47. fred
  ik denk dat je in je leven nog niet veel bent tegen gekomen, als je al kotsmisselijk wordt van calvanistisch denken1
  ZORG VOORAL DAT JE GEZOND BLIJFT, DAT IS EEN GESCHENK!

  Reactie door a.velthoven — vrijdag 28 juli 2006 @ 16.28 uur

 48. waarom hebben wij eigenlijk nog een kabinet,o ja om voor te kiezen schijnt het?waar blijven die extremistishe moslims welke aanslagen aan het beramen tegen europa?laten ze voor de verandering eens in den haag beginnen! misschien dat er dan eindelijk iets veranderd.want ze willen nog steeds niet begrijpen dat zij ook maar ongelovige honden zijn die volgens de verbasterde koran gedood moeten worden

  Reactie door landa — zaterdag 11 november 2006 @ 18.48 uur