Weer thuis

Vanavond zijn we thuis gekomen van ons reisje naar Noord-Duitsland. Het weer was geweldig, net als hier. De streek ten oosten van Lübeck is erg de moeite van het bezoeken waard. Schwerin, Stralsund, Dönitz, Ludwigslust en Wismar.

Schloss Schwerin

Gisteravond waren we bij een opluchtuitvoering van La Traviata van Verdi op de trappen van het museum van Schwerin. Geweldige zangers en zangeressen in een fantastische entourage.

We hebben onze tijd verder vooral gevuld met lezen, wandelen, rondkijken, lekker eten en drinken, en uitrusten.

Ik heb gemerkt dat twee eerdere interviews met mij de afgelopen week nogal wat stof hebben doen opwaaien. Als ik de reacties en de kranten gezien heb, kom ik erop terug. Mijn indruk is wel dat sommigen wel erg selectief gewinkeld hebben in mijn uitspraken…

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 24 juli 2006 :: 23.17 uur

78 Comments

78 reacties

 1. Mooi dat je weer een beetje uitgerust bent.
  De komende tijd zal het er wel niet meer van komen.
  Want dan moet ons land veranderen en daar zul je veel tijd aan kwijt zijn.
  Ook zullen er weer vuile en vunzige spelletjes gespeeld gaan worden en daar zul je toch tegen opgewassen moeten zijn.
  Ik wens je daarbij heel veel succes en op mijn stem kun je rekenen.
  Ik ben het wel niet met alles eens maar ik moet zeggen dat de eerlijkheid en je
  oprechte manier van dingen benoemen mij wel aanstaan.
  Geen politieke spelletjes maar gewoon zeggen waar het op staat dat is de kracht van de S.P.
  Nogmaals veel succes!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door fransiscus — dinsdag 25 juli 2006 @ 0.32 uur

 2. ‘selectief gewinkeld’ is een understatement als je het commentaar van de telegraaf van vandaag gelezen hebt.

  Reactie door Eelco — dinsdag 25 juli 2006 @ 0.41 uur

 3. Männer wie wir, Beck’s Bier.

  Reactie door Henk — dinsdag 25 juli 2006 @ 1.22 uur

 4. Hoi Jan,

  Ik reageer op je interview in Penthouse (zonder dat ik het gelezen heb, dus eigenlijk veeleer op de commentaren daarop). Wat ik over je interview gelezen heb, geeft mij heel sterk de indruk dat je woorden correct zijn geweest.
  Het probleem is kennelijk dat veel mensen meer op de gebruikte woorden letten dan op de boodschap: als je iemand vergelijkt met een terrorist, beledig je die iemand. Maar als ik zie hoe het Iraakse verzet door de Verenigdestaatse propagandamachine (met de backing vocals van de hele westerse pers) voor terroristen wordt uitgemaakt, dan vind ik dat je groot gelijk hebt. De nazi’s hebben ongetwijfeld het Nederlandse, Franse (enz.) verzet ook in de categorie, terwijl net Nederlandse verzet uitsluitend uit helden bestaan schijnt te hebben.
  In mijn weblog (www.dwarslezing.blogspot.com) val ik ook regelmatig over de schijnheiligheid en kortzichtigheid van een groot deel van de mensheid. Wat mij betreft ga je gewoon door met het zeggen van de waarheid. Gelukkig hoor ik links en recht regelmatig (meer dan enkele jaren geleden) dat de SP de enige geloofwaardige partij is. En dan nu maar hopen dat over enkele maanden het kiesvee zich toch maar niet weer laat overhalen door de mooie smoesjes van Woutertje Bos…

  Reactie door Cisquet — dinsdag 25 juli 2006 @ 1.27 uur

 5. Beste Jan,

  Misschien zijn er SP’ers gaan twijfelen of ze zich nog wel bij de SP thuisvoelen. Ik heb zelf de indruk (maar dat is vooral ook persoonlijk) dat de SP, met dank aan het wijzende vingertje richting Israel van Harry van Bommel en daarna jouw eigen vergelijking van Hezbollah met onze verzetsstrijders in WO II (op geen enkele manier te vergelijken met het terrorisme van vandaag) zichzelf van heel veel kiezers heeft vervreemd..Mocht je verwijzen naar deze kwestie, dan zou het je sieren wanneer je de komende tijd gebruikt om de opstelling van de SP, maar ook van jezelf, enigszins te nuanceren. Daarmee zou je het verlies van een hoop kiezers/leden misschien nog kunnen beperken. Ik heb mijn lidmaatschap nog niet opgezegd, maar ben bepaald niet blij dat “mjn partij” zichzelf manifesteert op een manier waar ik me totaal niet in kan vinden! Dat beschouw ikzelf in elk geval zeker als “selectief winkelen” en dat hoort niet bij een partij die met beide benen op de grond staat en wil werken aan een betere wereld voor iedereen..Dan moet je ook met “nu en de toekomst” bezig zijn. En de wereldgemeenschap is de schokkende gevolgen van het terrorisme nog niet vergeten. Dankzij Al Qaida heeft de hele wereld kennis kunnen nemen waar terrorisme toe leidt! Dus geen excuses wat mij betreft voor Al Qaida, Hezbollah, Hamas, enz. Ze staan elke vorm van vrede in de weg en moeten/mogen geen enkele rol meer spelen, zodat echte vrede en serieuze ongestoorde vredesbesprekingen uiteindelijk niet meer gefrustreerd kunnen worden door terroristen voor wie onschuldige mensenlevens zowiezo niet telleñ..

  Reactie door Ton — dinsdag 25 juli 2006 @ 1.59 uur

 6. Ben blij dat Ton zich nog bekommert om ‘onschuldige mensenlevens’. Die 300 Libanezen zijn toch vast niet allen terroristen, is het wel?

  Reactie door Pietje af — dinsdag 25 juli 2006 @ 2.41 uur

 7. Beste Jan: lang geleden had je al je mening over het Midden Oosten verkondigd. Welke escallatie het toen betrof weet ik niet meer. maar ik stelde toen reeds dat er de actiegroep “Een ander joods geluid” bestond en dat ik nog steeds wachtte op een tegenhanger “Een ander islamitisch geluid”. Jouw stellige antwoord destijds was dat het vast niet lang meer zou duren vooordat een dergelijke beweging zou komen.
  Inmiddels zijn we een paar jaar verder en ik wacht nog steeds. Ik ga niet zeuren over het interview, maar stel wel vast dat je je mening over Israel en hun rol in het Midden Oosten nog niet hebt bijgesteld. Vind je het feit dat de actiegroep “Een ander joods geluid” nog steeds geen islamitische tegenhanger heeft een teken aan de wand (om in Bijbelse termen te blijven), zoals ik?
  Jij zult er ongetwijfeld anders over denken, maar volgens mij is draait de hele Midden Oosten crisis om ordinaire JODENHAAT. Maar de SP trapt er met open ogen in natuurlijk, naief als ze zijn, die geiten wollen sokken breiers! Ze geloven de zieligheidsindustrie. De arabische propaganda draait op volle toeren en wil ons doen geloven dat dat piepkleine Israelische stukje land alle misere op de wereld veroorzaakt.
  En dat terwijl men zoveel van de joden kan leren, Israel kan het Midden Oosten misschien uit het slop helpen met haar economische inzichten. De omringende gebieden kunnen er hun voordeel mee doen en de inwoners zouden daarvan kunnen profiteren. In plaats daarvan laat men deze arabieren/palestijnen in armoede lijden en hun uitzichtloosheid en deprimerende leven voortduren, alles in naam van Allah en de afkeer van de joden.

  Reactie door HekoJ — dinsdag 25 juli 2006 @ 3.36 uur

 8. @5 Ton

  Als ik lees hoe ongenuanceerd jij over de kwestie schrijft vermoed ik dat als Jan gaat nuanceren dat voor jou niet voldoende zal zijn.

  Reactie door hutspot — dinsdag 25 juli 2006 @ 3.44 uur

 9. Welkom thuis dan.,

  Er zijn er ook een aantal bezig te proberen onbalans te veroorzaken., op het weblog en daarbuiten.,onbekende en of nieuwe posters.,dit heeft positieve en negatieve kanten., ervaren ze de sp niet als een factor, zouden ze het niet doen.,en zo verraden ze zich zelf, en zal het niet in hun voordeel werken., maar tot 22 november zullen we er voor op onze hoede moeten zijn!

  Reactie door Jansonius — dinsdag 25 juli 2006 @ 3.54 uur

 10. Er zijn toch wel ontzettend veel Israelische politiek aanhangers met een heel groot bord voor hun kop.

  Reactie door hutspot — dinsdag 25 juli 2006 @ 3.57 uur

 11. Deze is ook wel leuk, misschien de bevolking een beetje verkeert voorlichten door de pers.
  http://www.planet.nl/planet/show/id=67782/contentid=735421/sc=2bbf9e

  Reactie door Jofel — dinsdag 25 juli 2006 @ 7.40 uur

 12. beste Jan,

  je weet toch hoe die rechtse pers werkt. wij staan vierkant achter je!! en nu met volle vaart de campagne in.
  we hebben er zin in.

  groet van W.L.

  Reactie door wladimir iljitjs — dinsdag 25 juli 2006 @ 8.33 uur

 13. Jan,
  Selectief winkelen of niet, je moet gewoon een beetje nadenken over wat je zegt. Vergelijkingen met Nazi-praktijken zijn nooit zo verstandig, tenzij je graag het nieuws wil halen.

  Reactie door Klukluk — dinsdag 25 juli 2006 @ 8.50 uur

 14. Welkom thuis Jan. Hoop dat je goed uitgerust bent voor de spannende en drukke tijden die gaan komen!

  Reactie door Renske — dinsdag 25 juli 2006 @ 9.00 uur

 15. Beste Jan,
  Bedankt voor je vakantie foto’s, maar kun je dat Penthouse interview hier plaatsen, niet iedereen wil dat vrij prijzige tijdschrift kopen, en ik vind jou foto’s meestal leuker,die hebben nog wat om te zien.
  Tevens kunnen we dan beter beoordelen of de kranten wel goed intrepeteren, want nu is het erg Rechts/Telegraaf en zo.

  Voor mij als ex Russische officier die gedient heeft in Afganistan is het niet zo makkelijk na een jaar Nederlands alles goed te begrijpen,
  PS gun je Jan Peter ook vakantie? Stuur hem dan maar naar onze jongens in Afganistan, want mijn beste vrienden zijn ook met 70 verminderd, dan valt Balkenende III misschien daar wel, ik wil hem graag in de oude Iljoesin ophalen, en mijn leven riskeren!

  Reactie door Gozik Spiridonov — dinsdag 25 juli 2006 @ 9.01 uur

 16. Beste Jan,
  Het is duidelijk,de Telegraaf en zijn kornuiten zijn ook al aan de verkiezingscampagne begonnen.

  Reactie door Ben tarici — dinsdag 25 juli 2006 @ 9.14 uur

 17. Het land Israël boeit me niet, het is door eigen bewoners omgerooid tot een lelijke betonwoestijn met kazernes, muren en arsenalen en smakeloze woonwijken. Wie zou daar nou op vakantie willen? Israëlische elementen claimen per Opperwezen het recht om met hun groteske, van Amerika gekregen vernietigingsmachinen de souvereine staat Libanon plat te walsen, en genocide te plegen op haar burgers, ja, zelfs met clusterbommen!
  En de Palestijnse democratische gekozen regering wordt door het Israëlische korporaalsbewind gevangen gehouden, Palestijnse burgers worden op hun eigen gebied geterroriseerd per Israëlisch staatsgeweld.
  Op dit SP-log trachten hysterische zionisten van Nederlandse Joodse Lobbies forumdeelnemers te muilkorven en virtueel te stalken zogauw er een mening als bijvoorbeeld deze over de Joodse Staat wordt ingezonden. Men dreigt zelfs al met klachten bij SP-bestuur en bij Internettoezicht. Het kleinmenselijke woordfucken over wat mag en niet mag is een zwaktebod van de zionistische blogstormers. Het bewijs voor`antisemitisme’ wordt steeds dunner. De ongehoorde brutaliteit van de Ziowatchers die hier komen zuigen wordt steeds groter! Je mag zelfs al niet eens meer medelijden hebben met de Libanezen/Palestijnen en hun kinderen, of je wordt al voor terrorist uitgemaakt.
  Israëlfanaten beweren keihard dat wit zwart is, oorlog vrede is, ja nee, en andersdenkenden onmensen zijn die repressie verdienen. Een dialoog willen ze hier nooit, ze komen alleen maar halen en eisen.
  De landelijke media laten zich in deze oorlog, die de mijne niet is, door de weerzinwekkende Amerikaanse neoconpropaganda voeden. De Nederlandse Staat moet deze escalatie stoppen, anders wordt de SP een dissidente partij die, (o.a. door de fascistoïde volksmenner van Balen) wordt belet onze democratie te vertegenwoordigen en te bewaken. Meningsuiting moét! Meningsuiting is geen exclusief recht van joods-gristelijke fundamentalistische brallerds!

  Reactie door Emiel — dinsdag 25 juli 2006 @ 9.35 uur

 18. Vergeet deze Poll niet.
  Ook een leuke vraagstelling JP mmoet niet het schoothondje van Bush worden.
  Maar dat is hij toch al.
  http://www.planet.nl/planet/show/id=67777/contentid=735422/sc=0c87ed

  Reactie door Jofel — dinsdag 25 juli 2006 @ 9.39 uur

 19. @15 Gozik Spiridonov

  Het interview is terug te lezen onder het topic van 20 juli:
  Balkenende heeft ven Nederland een gedeprimeerd land gemaakt.

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 25 juli 2006 @ 9.58 uur

 20. LONDEN – Als gevolg van de oorlog in de Democratische Republiek Congo (RDC) overlijden dagelijks 1200 mensen. Meer dan de helft van hen zijn kinderen.

  Reactie door Fred — dinsdag 25 juli 2006 @ 10.05 uur

 21. Dit stelt het VN-kinderfonds Unicef in een maandag gepresenteerd rapport. Als direct of indirect gevolg van de oorlog in het Afrikaanse land zijn de afgelopen jaren al zo’n 4 miljoen mensen om het leven gekomen. Het betreft niet allen doden door gevechtshandelingen, maar ook mensen die overlijden als gevolg van de ontwrichting van de infrastructuur, zoals gezondheidszorg en vervoer.

  Reactie door Fred — dinsdag 25 juli 2006 @ 10.05 uur

 22. Unicef hekelt dat in het oosten van de RDC nog elke maand 120.000 mensen van huis en haard worden verdreven. 30.000 Kinderen worden door milities vastgehouden als kindsoldaten of seksslaven.

  Reactie door Fred — dinsdag 25 juli 2006 @ 10.06 uur

 23. Ton 5; Wij ECHTE SP érs voelen ons heus thuis in de partij. Nooit dreigen met het lidmaatschap opzeggen of niet meer op de SP te stemmen.De partij heeft inmiddels meer dan 45.770 leden….Mooi toch??
  Klukkluk 13; Wat een nonsens schrijft jij….wij die de Krieg hebben meegemaakt met al zijn rottige gevolgen maken nog steeds vergelijkingen,zouden meer mensen moeten doen!!!En degenen die dreigen om niet op de SP te stemmen DON’T WORRY binnenkort gaat ondergetekende met honderden anderen SP’ers weer voor zijn partij , de SP, dus folderen( om misverstand te voorkomen het is geschreven met een D.Wacht nou gewoon het prima resultaat af!
  Ennnnnnuuuuuhhhh de Telegraaf,etc. en/of
  de peilingen laat die nou voor wat zij waard zijn….niets dus.
  Henk de Bruin/ 77jr / Rotterdam

  Reactie door henk de Bruin — dinsdag 25 juli 2006 @ 10.21 uur

 24. Jan welkom thuis!

  Lezen, wandelen, rondkijken, lekker eten en drinken, en uitrusten… precies zoals een vakantie behoort te zijn. Ik hoop dat je voldoende bent uitgerust en voldoende energie hebt opgedaan om er weer flink tegenaan te gaan!

  Reactie door Anthony — dinsdag 25 juli 2006 @ 10.36 uur

 25. @24 henk de Bruin
  die peilingen zouden wat mij betreft gerschrapt of verboden mogen worden,aangezien er steeds maar weer naar één en dezelfde peiling verwezen word.of zet er eens andere peilingen naast,het altijd maar kijken naar die ene M. de Hond z’n peilingen werkt manipulatie in de hand is mijn mening,op deze manier is het net alsof die peilingen altijd maar zorgvuldig zijn,en we weten [maar lang nog niet iedereen] dat dit niet zo is,neem nu de stemming over de grondwet maar eens,daar zat M de Hond er ook vreselijk naast,en met de zetelverdelingen ook regelmatig,dat zou verboden moeten worden,daarbij houd ik mn hart vast als het gaat om die stemcomputers,die zijn veel te makkelijk te manipuleren en in mijn ogen niet veilig,alles wat fraude kan bewerkstelligen moet worden uitgesloten vind ik,zo veel mogenlijk.

  Reactie door iew — dinsdag 25 juli 2006 @ 10.45 uur

 26. Wat een overtrokken reacties hier over het Midden-Oosten.Als je de misplaatste vergelijking tussen het verzet in libanon en die in NL in WO2 aan de orde stelt,spreekt dat nog niet Israel vrij van hun wandaden.Maar in het artikel ging het om die vergelijking.Daarin wordt terreur met verzet vergeleken.Het grote verschil is dat verzet de tirannie wil verdrijven door de tiran te elimineren,terwijl terreur altijd tirannie vestigt doordat het doelbewust onschuldige burgers wil treffen.Daarom is de vergelijking goedkoop populistisch.

  Reactie door Hans-Peter — dinsdag 25 juli 2006 @ 11.18 uur

 27. Jan, welcome in het land van de verstrooide meningen, nu zul je begrijpen hoe het komt dat er zoveel geloofsgemeenschappen zijn.
  Here we go again.
  Wat je gesteld hebt in Mei jl. is volkomen terecht alleen het zijn de tegendenkers die er een ander verhaal van maken. Dit wil ik eraan toevoegen.

  Wat het verschil is tussen verzet en terrorisme, laat geen onduidelijkheid zien. Maar het woord terrorisme wordt in de wereldse belevenis te pas en onpas gebruikt.

  Reactie door Henk.H — dinsdag 25 juli 2006 @ 11.33 uur

 28. @26 Hans Peter
  en u komt hier dus ook even vrolijk het terreurvuurtje tegen de SP weer aansteken,deze topic gaat inmiddels ergens anders over,ik ga er niet meer op in,en hoop dat iedereen zo wijs wil zijn.

  Reactie door iew — dinsdag 25 juli 2006 @ 11.33 uur

 29. vaak wotrdt gezegd dat islamitisch terrorisme door onderdrukking en armoede komt. maar dan zou er in afrika veel terrorisme moeten zijn. zou JM zich uitspreken over de ware oorzaak van het islamitisch terrorisme, namelijk de ISLAM ZELF dan zou hij bedreigingen en gevaar over zichzelf afroepen….de uitspraken van JM zijn daarom beperkt door angst voor de terreur.

  en terrorisme is niet hetzelfde als gerechtvaardigd verzet tegen onderdrukking. de bomaanslagen op 11/9 en in madrid en londen hebben niets te maken met israel of onderdrukking van wie dan ook. er is een fanatieke stroming in de islam, die JM niet durft te benoemen, en die het westen de oorlog heeft verklaard.

  dat staat helemaal los van het midden oosten conflict waar beide partijen moeten worden aangesproken op hun geweld naar elkaar.

  Reactie door iskander — dinsdag 25 juli 2006 @ 11.42 uur

 30. Jan, Welkom terug in het ‘koude’ kikkerlandje Nederland :-)

  Wat betreft dat interview met de Penthouse (ook al is dit een ander topic), je hebt gelijk… Terrorisme is een kwestie van hoe je er tegenaan kijkt. Ik praat Hezbollah, Hamas en al het andere tuig niet goed hiermee, maar die acties van Israel zijn in mijn ogen net zo goed terroristische acties. Als ik een vergelijking moet maken, dan is het net alsof je een hele familie, compleet met de buren gaat uimoorden, omdat je broertje ruzie heeft gekregen met een van hen.

  In ieder geval, mijn stem heb je op ZEKER

  Reactie door Jack Reinieren — dinsdag 25 juli 2006 @ 12.09 uur

 31. @ 1t/m 10: wat deden jullie nog zo laat op? werken jullie niet?

  Reactie door johan — dinsdag 25 juli 2006 @ 12.40 uur

 32. @Johan,

  Mag een mens ook vakantie hebben? Overigens: hoe kan het dat jij om 12:40 reageert? Werk jij niet? Of nog erger: reageer jij onder je werk?

  Reactie door Eelco — dinsdag 25 juli 2006 @ 12.54 uur

 33. @31 johan 12.40 uur.

  Slapeloze nachten door het wanbeleid van Balkenende c.s.?
  Wellicht de waanzin in de wereld die een rol speelt? Daar kan elk integer mens slapeloze nachten bij krijgen hoor!
  En inderdaad niet iedereen heeft werk, of is in staat te werken Johan. Dat behoeft je toch niet uitgelegd worden neem ik aan?
  Bovendien is het voor velen vakantietijd…
  Dingen zijn vaak niet wat ze lijken te zijn.

  MVG Wattenstaafie

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 25 juli 2006 @ 12.55 uur

 34. Uitgerust terug Jan? Prima, en nu er tegen aan!
  Maar dat hoef ik niet te zeggen.
  Over de reactie’s hier in de kranten, op jouw interview, zag ik vanmorgen in de Volkskrant een zeer onsmakelijke cartoon van Collignon.
  Zo zie je maar hoe die mensen selectief met onderdelen van het interview omgaan waar een geheel andere uitleg tegenover staat, en dat gebeurt volledig bewust!
  Haal ze maar eens goed onderuit, want het zijn eigenlijk malafide lui.

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 25 juli 2006 @ 13.07 uur

 35. @32 ik reageer terwijl ik ook aan het werk ben ja. dat mag van de baas want dat ben ik zelf, haha.
  solliciteren jullie wel? of profiteren jullie?

  Reactie door johan — dinsdag 25 juli 2006 @ 13.15 uur

 36. Fout Johan als je aan het werk ben kan je niet reageren ,mijn baas noemt dat uit de neus peuteren.
  Dus je moet zeggen ik moet werken maar dat doe ik niet ik ga hier reageren.
  Maar het kan ook heel dom werk zijn b.v. om zoveel min op de knop drukken, dat is niet erg dat kan en waardeer ik ook heel erg hoog die mensen die zulk werk moeten doen., maar domme opmerkingen, dat is natuurlijk wat anders.
  En nu weer aan het werk Johan.

  Reactie door Jofel — dinsdag 25 juli 2006 @ 13.29 uur

 37. 26 / Hans Peters.De Duitsers(toen nog moffen) noemde het verzet de ,widerstad dus, ook al terrorismus !!!
  Je verhaal is dus oeverloos, jammer,maar helaas. Tot lees.

  Henk de Bruin

  Reactie door Henk de Bruin — dinsdag 25 juli 2006 @ 13.54 uur

 38. @31 johan
  wel eens van vakantie gehoord knul?
  zo en nu ga ik er even lekker op uit met mn kiddo,het gratis straattheater begint hier zo!werkze hé !

  Reactie door iew — dinsdag 25 juli 2006 @ 13.56 uur

 39. Beste Hans Peters ,in mijn opgemeld stukje
  moet widerstad natuurlijk WIDERSTAND zijn.
  Voor de goede gang van zaken en om reacties te voorkomen, even rechtgezet.
  Groet.
  Henk de Bruin

  Reactie door Henk de Bruin — dinsdag 25 juli 2006 @ 13.57 uur

 40. Welkom thuis Jan, het wordt een drukke tijd.

  Emiel, zoals altijd helemaal met je eens.

  7. “Islamitische propagandamachine” ?

  Dat is ronduit dolkomisch, dat je daar nog zelf in gelooft, terwijl we juist door de media worden bedolven onder pro-israelische propaganda en zelfs regelmatig leugens. Ik zit hier te schuddebuiken.

  Reactie door kaatje — dinsdag 25 juli 2006 @ 14.24 uur

 41. @40 Kaatje

  Het moge duidelijk zijn dat er veel meer slachtoffers zijn dan alleen de gevallenen, de gewonden, de nabestaanden.
  Er is een veel grotere groep misleidden.

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 25 juli 2006 @ 15.00 uur

 42. Ja, Jan, verkiezingskoorts en dan is sommigen niets te dol maar je leert je vrienden kennen en de media.
  Blijf jezelf, de meeste mensen zijn echt niet zo dom als sommige journalisten (denken dat ze zijn).

  Reactie door ndv — dinsdag 25 juli 2006 @ 15.10 uur

 43. welkom terug, en nu als een speer aan het werk, voor je het weet is het november en ik wil een kabinet met de SP

  Reactie door henk — dinsdag 25 juli 2006 @ 15.39 uur

 44. Jan, om bij jouw thuiskomst die spotprent van Collignon in de Volkskrant te moeten aanschouwen vind ik een blody shame. Ik ben nog aan het nadenken wat je daar van moet vinden, in ieder geval letterlijk en figuurlijk ver beneden peil.

  Reactie door Henk.H — dinsdag 25 juli 2006 @ 15.42 uur

 45. @ 17 Emiel

  Applaus! Helemaal mee eens!!

  Het was niet alleen het duitse volk dat slaafs achter een man aanliep. Het zijn nu talloze volkeren die in de ban zijn van een man en slaafs zijn bevelen uitvoeren.

  Wat ik op RECHTS tegen heb is het botte brein en de innige samenspanning om dit brein boven water te houden. Eigenlijk is het een verloren brein want zij remt iedere evolutie en staat de menselijke ontwikkeling in de weg.

  Liberalisme… en zie wat er overblijft van het geweten. Liberalisme… verovert door ellebogenwerk, misleiding, opruiing, list en bedrog. Liberalisme… zo klein voor eigen vrijheid! Zo klein… voor eigen portemonnee.

  HOE LIBERALER HOE ASOCIALER
  Het zijn de wolven die op hun weg alles omverwerpen voor eigen gerief. Het zijn de schapen die iedere weide leeggrazen voor eigen buik. Zodra ze een fluitje van hun leider horen trekken ze eensgezind hun vernielingsspoor door deze wereld.

  LIBERALISME? DESPOTISME!!
  Zie ons land: een staaltje van verkeerd machtsmisbruik! Heersen om te overheersen!
  Zie Amerika: hoe klein moet je niet zijn om zo groot te willen zijn.

  Reactie door Gloria — dinsdag 25 juli 2006 @ 15.44 uur

 46. 44. Ik heb de volkskrant niet en via de site kun je die prent niet zien, wil je me vertellen wat er te zien was?

  Reactie door kaatje — dinsdag 25 juli 2006 @ 16.05 uur

 47. @35 johan — dinsdag 25 juli 2006 @ 13.15,

  Ja hoor, maar nu eventjes niet. Even bijkomen van het soliciteren, meer dan 30 verschillende personen aan de lijn gehad de laaste tijd. Maar goed, de pret is ook zo over, straks 40 uurtjes pw aan de slag.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 25 juli 2006 @ 16.23 uur

 48. Je staat er weer lekker stoer op Jan.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 25 juli 2006 @ 16.25 uur

 49. @46 Kaatje.

  Dit is Nederland tenvoeten uit. Walchelijk.
  http://members.home.nl/h.hiensch/vkrt-25-07-2006.jpg

  Reactie door Henk.H — dinsdag 25 juli 2006 @ 17.18 uur

 50. 49. Walgelijk!

  Reactie door kaatje — dinsdag 25 juli 2006 @ 17.50 uur

 51. @49
  Ach ben je gek ,het is bedoeld om over te lachen en bekijk die dingen van de vrolijke kant.
  En denk ,wat walgelijk leuk.

  Reactie door Jofels — dinsdag 25 juli 2006 @ 17.54 uur

 52. @49 Henk.H Nog niet zo lang terug maakte
  ik hier ergens, elders, ook een opmerking,
  gekscherend bedoeld over “het meisje met
  het rode haar”, n.a.v. wat Frans W., haar
  interumperend, te berde bracht tijdens het
  Kamerdebat,nl. het groeten van de publieke
  tribune, vak K(iezer), maar dat is dus vol-
  gens Frans W. niet ordentelijk.
  Wat ik dus via jou nu net ontdek in die
  spotprent, heeft dan toevallig ook nog eens
  diezelfde betiteling! Is die prent recent?
  Laat ik me eufemistisch uitdrukken: ik voel me ongemakkelijk, misschien wel, mis-
  bruikt, en inderdaad is dit beneden elk
  peil. Vrije menings-uiting / afschildering
  heeft zo z’n grenzen, net zo goed als ik de
  act van een acteur op de TV, maanden geleden ook not done vond. Hij heeft zich
  intussen gehuld in stilzwijgen en nam zich
  daarna voor een sabatical year te hebben,
  of zou hij beducht zijn geweest voor eieren
  tomaten of juingedrag? Erg als mensen hun
  grenzen voor geen meter weten te kennen,
  en dat moet maar zo grenzeloos doorgaan?
  In onze cultuur had monokini langs de kust
  banjeren ook niet toegestaan moeten worden:
  voor wie is er eigenlijk de Zedenwet aange-
  past vraag ik me dan af! Welke minderheden
  in ons land krijgen eigenlijk op een bepaalde manier altijd hun zin?Merkwaardig!

  Reactie door Madelief — dinsdag 25 juli 2006 @ 18.06 uur

 53. 51 daarnaast had de krant de toelichting van jan gepluciceerd. wat een gedoe om een scherpe c a r t o o n gezien de discussie. we gaan toch niet s p o t p r e n t e n v e r b i e d e n en reacties daarop

  Reactie door maria — dinsdag 25 juli 2006 @ 19.37 uur

 54. Madelief, ik heb Jos Collignon altijd erg gewaardeerd en vind dat zijn spotprent moet kunnen, en Jan lacht er vast ook om.

  Alleen fundamentalistische sekten kunnen geen narrenpennenstreek verdragen.

  Ik kan niet goed cartoontekenen maar zou graag Olmert met z’n uitgestreken bakkes naast dat grimassende knaagdier van een Condi Rice willen schetsen met de tekst:
  `De hereeniging der Rassen in den Strijd tegen het Kwade’.

  Reactie door Emiel — dinsdag 25 juli 2006 @ 20.02 uur

 55. http://www.elsevier.nl/nieuws/politiek/nieuwsbericht/asp/artnr/107637/index.html

  Wie wil reageren?

  Reactie door C. Harms — dinsdag 25 juli 2006 @ 20.06 uur

 56. Nou Emiel, over brallen gesproken… wat een onzin weet jij er uit te persen zeg.

  Reactie door Edith — dinsdag 25 juli 2006 @ 20.31 uur

 57. 56 Nou Edith, het is gewoon een niet getekende cartoon, het siert je dat je de fantasie hebt om je er alvast aan te kunnen ergeren.

  Reactie door Emiel — dinsdag 25 juli 2006 @ 21.04 uur

 58. Jan,
  Trouw, Telegraaf en GeenStijl probeerden me te doen geloven dat je je mening hebt herroepen. Op je weblog merk ik daar gelukkig niets van. Je probeert het nog eens helder uit te leggen. Als je voet bij stuk blijft houden en ook op andere punten politiek een strakke koers blijft varen krijg je vanaf nu mijn stem. Voor het eerst.

  Reactie door Gert — dinsdag 25 juli 2006 @ 21.06 uur

 59. Gelukkig ben je er ook even lekker tussenuit geweest Jan, heeft iedereen nodig zo op z’n tijd. Hopelijk ben je lekker uitgerust, want er komt er een politieke tijd aan waar je U tegen zegt…

  Reactie door J3roen — dinsdag 25 juli 2006 @ 21.50 uur

 60. Jan, fijn voor je dat je tijd en geld had om met vakantie te gaan. En dat niemand de macht had om je te dwingen iets anders te doen dan je zelf wilde!

  Reactie door ineke jager — woensdag 26 juli 2006 @ 4.36 uur

 61. Welcome back : Het geweten van Nederland !
  Er tegenaan Jan !

  Reactie door Fred — woensdag 26 juli 2006 @ 11.37 uur

 62. Ik wil reageren op Henk de Bruin nr 23 uit Rotterdam ik ben het helemaal eens met Henk de Bruin wij moeten als echte SP.ers niet dreigen met opzeggen van een lidmaatschap van de SP als we het ergens niet mee eens zijn want ze kunnen het niet altijd iedereen naar de zin maken en op de pers en de opiniepeilers moet je al helemaal niet afgaan want die proberen van alles om de SP de nek om te draaien omdat die rechtse zooi bang van die eerlijke en rechtvaardige SP zijn ik ga 22 november weer lekker op de SP stemmen op naar de 20 zetels
  Dirk Schuit

  Reactie door Dirk Schuit — woensdag 26 juli 2006 @ 12.56 uur

 63. Terugkomend op de cartoon in de Volkskrant op 25 Juli j.l., kan ik helaas niet anders vaststellen dat er lieden zijn die vinden dat dit moet kunnen. Zij zullen de ergenis niet kunnen begrijpen maar voor alle duidelijkheid:

  Hannie Schaft de koningin van het verzet die afgeschoten werd door de bezetter, op deze manier uit te beelden tart iedere fatsoensnorm. Je kunt je verspreken maar niet vertekenen. Ik vind het de Volkskrant onwaardig. Wat zakt ons land ver beneden Amsterdamspeil. Daarmee trap je het verzet uit de tweede wereldoorlog op hun ziel. Alleen figuren zonder ruggegraat hebben hier lol in en zullen zich nooit melden om verzet tegen een bezetter te plegen. De herdenking op
  4 Mei zal dan ook wereldvreemd voor hen zijn.

  Reactie door Henk.H — woensdag 26 juli 2006 @ 16.54 uur

 64. 63 Henk: Ik blijf erbij dat cartoons, hoe
  grotesk dan ook, bij een democratie horen.
  Cartoons zijn een vrije kunstuiting, het recht van de nar om zwarte humor uit te venten. Als wij Westerlingen vinden dat Mohammedanen daar tegen moeten kunnen, moeten we zelf ook niet zeuren als we toevallig het mikpunt zijn. Humor is vrij.
  Het is stuitend dat juist landen als Israël en Amerika geen morbide grappen over hun Leiders, als T-shirt opdruk meer kunnen uitstaan en de drager ervan oppakken, wat Loekasjenko trouwens ook doet, geheel in de geest van de Sovjetdoctrine.
  Spotprenten verbieden is de democrtaie aan de kapstok hangen!

  Wie onder de SP-ers die goed kan tekenen, zou mij trouwens blij kunnen maken met een mooie prent over die Van Balen van de VVD?
  Je mag hem best uitbeelden met een varkenssnuit en glunnige zwijnoogjes, want
  zo’n bakkes heeft hij.

  Reactie door Emiel — woensdag 26 juli 2006 @ 22.50 uur

 65. @ 64 Emiel

  Waarom pakken we altijd de dieren om iets onmenselijks duidelijk te maken?
  Juist zij zijn ook de dupe van de mens! Worden op MENSELIJKE wijze vervoerd, talloze uren achter elkaar in de hitte zonder eten en drinken, omdat in het buitenland het slachten goedkoper is…
  Laten we de spotprenten maar bij mensen houden. Laten we het MENSELIJK houden… want dan nemen we tenminste onze verantwoordelijkheid voor het soort dat op weg is naar de UBERMENSCH: De Oppermachtige Gewetenloze. Naar Amerikaans model.

  Wat van Baalen betreft? Hij is zijn eigen spotprent. Dar kan geen dier model voor staan.

  Reactie door Gloria — donderdag 27 juli 2006 @ 3.26 uur

 66. Goed stuk Gloria! Hier nog zeer recente een link, dit bedoel ik nou in 64, dat viel te verwachten, daar heb je het weer:

  http://www.nu.nl/news/789002/23/Isra%EBl_woedend_over_Noorse_spotprent.html

  Dit zullen we vaker meemaken in de dagen die komen.

  Reactie door Emiel — donderdag 27 juli 2006 @ 8.36 uur

 67. 55/…Weer C.Harms….beste man ik schreef reeds elders dat de media enorm papagaait…dus je vraag om een reactie
  heeft geen enkele toegevoegde waarde voor
  het “debat”….en wat Leon de Winter allemaal schrijft is ook eenzijdig, lees in dit verband eens de site van -een ander Joods geluid – daar zitten mensen in
  met een nuchter denkvermogen m.b.t. Israels houding,een daarvan heet ook (Harry) de Winter!!
  Harms geen onnozele vragen stellen..dus..!
  Weet je nou wat het is,beste Harms, ik ben
  ook Israel-minded (ik heb een aantal oude Joodse Rotterdamse vrienden die na het verblijf in een concentratiekamp naar Israel zijn gegaan)en ik ben lid van de SP,ik lees ook de Elsevier…mag dat allemaal wel van je??? Tot lees.
  Henk de Bruin/77jr/Rotterdam

  Reactie door Henk de Bruin — donderdag 27 juli 2006 @ 10.46 uur

 68. @52

  Madelief, madelief Made-Lief???????

  Wil de echte Made-lief zich even melden, gezien de opbouw van het stuk komt dit niet van onze Made-lief.
  Vind het al met al nogal verwarrend!

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 27 juli 2006 @ 18.14 uur

 69. Tsja Jan, dat krijg je als je nuances wilt aanbrengen. Als het allemaal niet binnen het simpele en overzichtelijke zwart-wit (‘good guys – bad guys’) schema past, dan nemen al snel de emoties de overhand.
  Nou, om het allemaal even nóg complexer te maken de volgende doorverwijzingen:
  http://www.go2war2.nl/nld_act_forum.asp?id=673
  http://www.gatago.com/nl/politiek/11621761.html
  (waarmee tevens ook de achtergrond is geschetst voor de gewraakte cartoon van de eeuwige communistenvreter Collignon)

  Reactie door William Peters — donderdag 27 juli 2006 @ 18.19 uur

 70. @69 William Peters.

  Zo zijn meer gevallen bekend zoals Henk Hiensch, die hebben ze ook in een val laten lopen, in die keten zaten de Nederlandse Centrale Inlichtingendienst(voorloper van de AIVD) en de minister van justitie. Henk Hiensch is in het concentratiekamp gebleven.

  Reactie door Henk.H — donderdag 27 juli 2006 @ 22.21 uur

 71. @68 Bijdehandje, ik zit hier al voor de
  5x Weer thuis, maar waar voor Madelief de
  deur verder moeiteloos opengaat en er in-
  middels bij Vrij maar ongelijk op nr 8 een
  andere -madelief- opdook, zal ik voortaan
  groeten met Made-lief.
  De aftiteling op het log blijft dan gewoon
  Reactie van Madelief.
  Dié kan ik niet wijzigen om de nieuwe
  =madelief= ruim baan te geven, zolang die
  niet kans ziet met een ander alias over de
  brug te komen.
  Fijn, minder heet weekend gewenst aan allen ! Groeten van Made-lieve (Madelief)

  Reactie door Madelief — vrijdag 28 juli 2006 @ 10.47 uur

 72. @71 Madelief,

  De inhoud en opbouw van jouw stukjes zegt al genoeg over met wie we wèrkelijk te maken hebben.
  Blijft voor mij herkenbaar, hoop alléén dat anderen dit ook door hebben.

  Reactie door Bijdehandje — vrijdag 28 juli 2006 @ 12.20 uur

 73. Mij blijkt altijd dat als links geen argumenten meer heeft de tweede wereld oorlog er weer bij gehaald moet worden.
  Gewoon een zwaktebod.

  Reactie door Klaas — vrijdag 28 juli 2006 @ 13.14 uur

 74. @73 Klaas,

  Je zwetst!

  Reactie door Bijdehandje — vrijdag 28 juli 2006 @ 15.29 uur

 75. @ 73 Klaas

  Zou het iets met de Joden te maken hebben?
  En zie: in ieder mens schuilt het slachtoffer en de dader.

  Reactie door Gloria — vrijdag 28 juli 2006 @ 16.07 uur

 76. @55 Harms
  Reageren ??
  Waarop, op deze idiote poging van ultra rechts om de SP de wind uit de zeilen te halen ?
  En zichzelf de arrogantie aanmeten om woordvoerder te zijn van het verzet.
  Ga alsjeblieft naar een wiking bijeenkomst, want daar was het gros van uw geloofsgenoten aan verbonden gedurende ww2

  Reactie door Toergenjev — zaterdag 29 juli 2006 @ 1.29 uur

 77. Kritiek op Jan is verboden. Je IP nummer wordt geblokkeerd.

  Reactie door Pieter — zaterdag 29 juli 2006 @ 12.09 uur

 78. @77 Pieter,

  Da’s pure onzin wat jij uitkraamt.

  Reactie door Bijdehandje — zaterdag 29 juli 2006 @ 12.37 uur