De zomer, de warmte…

‘Allen reden über das wetter, wit nicht’ stond er op ‘n sticker die ik ooit in Duitsland in m’n handen gedrukt kreeg. En, inderdaad, praten over het weer is meestal niet mijn favoriete bezigheid. Want, zoals mijn wijze moeder al zei: ‘Het weer is voor de boeren.’

De Vierdaagse moest gestopt worden.

Maar nu begint het toch serieus te worden. Steeds meer mensen komen in de problemen omdat ze het weer niet aan kunnen. Ik prijs me gelukkig dat ik deze week het nog rustig aan kan doen, én een ventilator heb op m’n werkkamer. Hij bromt de hele dag.

Minder gelukkig is het voor onze ouderen en voor de mensen die buiten moeten werken. Ik heb met ze te doen. Hoe is het met jou?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 26 juli 2006 :: 0.05 uur

76 Comments

76 reacties

 1. Kwestie van veel en regelmatig water drinken. Geen alcohol, daarvan droog je nog meer uit. Helaas.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 26 juli 2006 @ 1.24 uur

 2. ik was de laatste weken als timmerman even aan het werk,
  en ik heb twee keer het gevoel gehad,daar ga ik,
  probleem ,,6 uur beginnen, tot 12 uur half twee,,maarja het eeuwige GEZIJK van de bungalo/huizen/twee onder 1 kap bewoners er naast,die dus de woning voor een maand terrug opgelevert hebben/en bewonen,
  hee ik moet om half negen op mijn aico kantoor zijn,,
  en als het dan erg warm is, dan denk je bij jezelf,jezes wat een kutvolk,kom alsjeblieft in een straal van een meter van mij,zal ik je even warm slaan,
  ja warmte maakt ook agressie los,
  vandaar natuurlijk dat zuidelijke temprament.

  Reactie door ad — woensdag 26 juli 2006 @ 1.49 uur

 3. Het is inderdaad niet te harden, hoewel het voor ons -we zijn nog jong- nog wel vol te houden is met een paar ventilators.

  Enkele handige knakkers op internet hebben nog een paar goeie knutseltips voor de warme dagen, zoals deze:

  http://www.eng.uwaterloo.ca/~gmilburn/ac/

  Reactie door J3roen — woensdag 26 juli 2006 @ 1.59 uur

 4. j3roen
  das wat je daar ziet is elke keer dat ze het water lozen,
  je kunt het natuulijk ook op een +-60 cm,,mits natuurlijk een tuin?? begraven ,,ahum graven dus op een wat koelere dag,een sleuf van,+- bv 5-8 meter,een slang er in heen en weer van 30 meter,pomje er op en volg de beschrijving van die link van jou//en voor exsta koeling een koel element,bv. en natuurlijk de ventilator.
  maar je kan natuulijk ook 6 koel elementen/grote/in vriezen,en omstebeurten,achter of voor de ventilator plakken.
  moet lukken morgen :-)

  Reactie door ad — woensdag 26 juli 2006 @ 2.27 uur

 5. @4, Ad,

  In mijn geval, denk ik dat ik maar ‘ns met wat elastiekjes een paar koelelementen aan m’n ventilator ga hangen morgen…

  Kan weinig mee fout gaan. :)

  Reactie door J3roen — woensdag 26 juli 2006 @ 3.09 uur

 6. Maffe gedachte… dat krijg je met dat weer… mocht de hitte je teveel worden, dan word je na je overlijden een paar dagen lekker koel ‘opgeslagen’…
  Serieus, nog even volhouden, donderdag komen de buien en voor je weet denk je bij verhit aan lijsttrekkersdebatten en niet aan Erwin Krol. :)

  Reactie door Nachthenk — woensdag 26 juli 2006 @ 5.25 uur

 7. ALcohol is geen probleem als je maar af en toe een glas water tussendoor drinkt;)

  maar als student heb ik nu vakantie dus ik ga vandaag maar eens heel rustig aan doen;)

  Reactie door Rob Kolner — woensdag 26 juli 2006 @ 7.09 uur

 8. VERREKKES HÉÉT HIER ! PUF PUF PFFFFF en langzaam loop ik leeg.
  Voor de rest alles best. :lol:

  Reactie door Bijdehandje — woensdag 26 juli 2006 @ 7.20 uur

 9. Ja Ad, werken valt niet mee he? o o wat is het zwaar. Ga nog eens wat vertellen over het kutvolk van de twee-onder-een-kap huizen. Wat een uitbuiters het zijn en zo. Dat doet het altijd goed op dit forum en dat niveau past hier wel. Toe dan joh…we wachten. Trouwens Ad, als je wat eerder naar bed gaat is het waarschijnlijk beter uit te houden en ben je wat minder chagrijnig (moeilijk woord) voor ‘de mense met de huize’. Veel sterkte nog knul.

  Reactie door Frans — woensdag 26 juli 2006 @ 7.44 uur

 10. Als we vroeger in de Sauna zaten was altijd het spelletje wie het langs vol kon houden,als je dan steeds zei was is het hier vreselijk heet dan vlogen er al snel een paar eruit.
  Dus zo weinig mogelijk over praten.
  Mijn vrouw heeft er ook last van maar die heb ik al onder controle gewoon zeggen wat is het koud in huis ik zet even de kachel aan, dat werkt prima.

  Reactie door Jofel — woensdag 26 juli 2006 @ 8.23 uur

 11. Hoe het mij is? Werkelijk? Meen je dat?
  Nou…’t kan een stuk beter, maar dat ligt
  niet aan mijn instelling, die is goed!
  Echter ‘n …..”eu..ro”….ttige tijd…..
  lijkt velen van ons beschoren te zijn.
  Dollartekens zie ik voorlopig niet voor me,
  wel het zien sollen met valuta, als ware
  het een gezelschapsspelletje met fiches en
  ik word daar zo langzamerhand weer straal
  misselijk van en voel me viesjes belazerd.
  en mijn begeleidster Angi Pecto geeft me
  weinig hoop op véél bétere tijden. JA, IK
  kláág, want ik moet voor haar mijn vloer
  PLAVeien en die representatie kost me 12
  maanden lang rond 60 eurootjes per maand.
  Wiegelen in de wind met ‘flapjes’ is voor
  mij niét weggelegd, ik sta dus op verlies
  van krachten, van zekerheden, van toekomst-
  mogelijkheden én van de verzekering dat ik
  moet kunnen rekenen op vergoeding van le-
  vensverlengende medicijnen kan ik dus al
  helemaal niet meer op aan ! Nog 129 nachten
  slecht slapen en filosoferen over een ánders ingesteld nieuw Kabinet, bestaande
  uit vakbekwame mensen, maar óók binnen de
  Tweede Kamer hoop ik op het heftig blijven
  SPutteren van leden die daar hun even be-
  langrijke taak, moeten zien te continueren!
  Op mijn verjaardag wil ik wel naar een con-
  cert van Wibi Soerjadi…hij gaat er dan
  ook één geven….tja en of het er van komt
  als je een bittere dikke pil te slikken
  hebt? Dus moet IK vooral geen noten op mijn
  zang hebben, tja en zo gaat het nou met MIJ
  Als de dag met gouden glans aantreedt aan
  des torentjes trans….?..pak dan je káns!
  …en begeef je nooit ter ruste, want waar
  geen geluid de stilte breekt, is het echt
  blijvend véél té rústig, maar ‘t feestkleed
  trek ik aan om naar het stemhokje te gáán!

  Reactie door Madelief — woensdag 26 juli 2006 @ 8.39 uur

 12. Ik werk 4 avonden per week in een pizzeria; het is daar 35 graden. Zweten dus; de isotone sportdrankjes gaan hier bijna net zo hard als het gewone drinken. Slapen valt niet mee maar ik hou het allemaal wel uit. Mijn zus staat echter op instorten. Onderbezetting op haar werk in een drukke periode, slaapgebrek en heel slecht tegen de warmte kunnen zijn de factoren die haar opbreken. Ik ben gisteren in de tropische hitte op een ventilator uit geweest voor haar. Met de benenwagen want een auto heb ik niet. Het was een waar Mission: Impossible scenario maar het is gelukt en ook mijn zus kan vanavond genieten van de relatieve verkoeling van een ventilator. Ze was zo blij dat ik even dacht dat ze ging huilen, ze zit er zo doorheen. Hou je hoofd koel, Jan. Is er al een concrete verkiezingscampagne dan wel strategie bedacht?

  Reactie door Chantal P — woensdag 26 juli 2006 @ 8.45 uur

 13. Het is wel van de warmerige in mijn twee onder 1 kapper. Maar rustig blijven, wat drinken waaronder op zijn tijd een biertje helpt – ongeacht wat wijsneuzen ons willen wijsmaken.

  Onder ons gezegd. Wat een hoop gezeur zeg over een paar daagjes mooi weer. Ik wil niet de problemen van de ouderen bagataliseren, maar laten we het toch gewoon nemen zoals het is.

  Zoals Madelief laat zien, zitten de echte problemen niet in het weer, niet in de politiek, maar in jezelf.

  Reactie door Klukkluk — woensdag 26 juli 2006 @ 8.57 uur

 14. Gewoon niets doen met dit weer en voor de mensen die wel moeten werken: doe alles op zijn elfendertigste…

  Reactie door JE. Mulder — woensdag 26 juli 2006 @ 9.14 uur

 15. Leuk dat je dat vraagt..ik wil wel effe wat kwijt. Ik vind het raar dat er niets op tv uitgezonden wordt over hoe de mensen het beste met overdadige warmte moet omgaan om gezond te blijven. Hoe slapen mensen? Ik sliep vannacht niet ben op geweest, Toen ik nog’s probeerde was het iets meer aan het afkoelen, maar werd mijn zoontje wakker (3 jr) dus moest ik er toch weer uit. Nu slaapt hij op dit moment weer maar ik moet hem naar het kinderdagverblijf brengen…daar moet ik eigelijk voor 9 uur zijn ik hoop dat ze het me niet kwalijk nemen. Deze maatschappij is erg op tijd en schema ingesteld, ervan afwijken in bepaalde omstandigheden kennen ze niet al te goed. dat is moeilijk voor mensen die geen robot zijn maar ja pech hebben…dus Ik denk dat het leven een stuk leuker wordt (ook in extreem warme dagen) als het kabinet wat linkser (lees sympathieker) zou zijn. Maar dat komt wel..ik heb wel zin in de verkiezingen

  Reactie door Inge — woensdag 26 juli 2006 @ 9.15 uur

 16. Het werd de afgelopen week 36 graden hier en in de woonkamer 34. Huistemperatuur komt inmiddels niet meer beneden de 30.
  Wat doe je eraan? Tsja, veel water drinken maar daarnaast zorgen dat je ook zout binnen krijgt.
  Ik kan zelf slecht tegen warmte, dus ik zit maar een beetje te lezen en doe zo min mogelijk. Deze vrijdag gaan we een lang weekend weg (voor het eerst in 6 jaar), hopelijk kloppen de verwachtingen en is het dan ietsjes koeler!

  Reactie door Monique — woensdag 26 juli 2006 @ 9.17 uur

 17. fransje 9,je hebt gelijk knulletje,
  ik had dat bleeb woordt niet moeten gebruiken,
  maar er blijven van die zijkers,die,, wat ik al zij,,die de woning,ernaast,, al wel klaar hebben,dus in dezelfde bouw ,die de moed hebben,om dat te zeggen,ik moet naar kantoor,met airco natuurlijk,
  begint lekker in de buurt,volgens de andere,buur,en de toekomstige bewoners,
  in dit geval 2 buren,die zonodig moesten klagen (of ben jij een van de zeurende bewoners?),over het lawaai??
  vandaar de twee laatste zinnen,maar dat had je wel begrepen maar je voelde je gewoon schuldig?
  ps vakantie werkt bij mij geweldig.

  Reactie door ad — woensdag 26 juli 2006 @ 9.19 uur

 18. Zoals Madelief laat zien, zitten de echte problemen niet in het weer, niet in de politiek, maar in jezelf.
  ……………..
  Ik ben blij dat jij dat nu voor je zelf begrijpt kulkluk ,maar nu nog zelf er wat aan doen.
  Dus nog veel werk met dit warme weer voor je kulkluk.
  Ik geloof dat ik nu ook last van de warmte krijg.

  Reactie door Mamaloe — woensdag 26 juli 2006 @ 9.35 uur

 19. heerlijk dit weer, heb dan bijna geen last van mijn reuma. van mij mag het nog weken duren. alleen tijdens mijn werk is het een beetje zwaar, maar ja veel drinken en iets rustiger aan dan lukt het wel.

  Reactie door henk — woensdag 26 juli 2006 @ 9.38 uur

 20. Mamaloe,
  Aan het weer kunnen we niks veranderen. Aan de politiek wel, maar zelfs het wetenschappelijk buro van de SP kan ons weer niet beïnvloeden.

  Reactie door Klukkluk — woensdag 26 juli 2006 @ 9.43 uur

 21. Misschien moeten we langzaamaan eens gaan denken aan een manier van leven zoals in het middellandse zeegebied. Dat past veel beter bij de huidige temperaturen en is volgens mij ook veel beter voor je gezondheid.

  Reactie door frances — woensdag 26 juli 2006 @ 10.07 uur

 22. Ach, ik werk op de heetste uren van de dag meestal, en het is werkelijk bloedheet op het werk..Ventilator? Ja, zelf meebrengen en uitkijken dat ie niet gejat wordt als je even wegloopt.

  We hebben zowaar een keer een ijsje gehad op het werk, het kon er zomaar vanaf!

  ik breng zelf een flesje water mee om ervoor te zorgen dat ik goed blijf drinken anders zou je echt niet goed worden.

  Reactie door Marloes — woensdag 26 juli 2006 @ 10.29 uur

 23. @22
  Marloes, je zou op dezelfde plek kunnen werken waar ik werk…zeker ook een ‘tropenrooster’ zodat je al om 16.00 uur naar huis kunt?
  Volgens mij zou het in heel veel sectoren best te regelen zijn dat er van 07.00 tot 13.00 uur gewerkt wordt en dan misschien van 17.00 tot 20.00 uur als dat nodig is. Als we ‘s middags dan nu gewoon siesta hielden en alle winkels gesloten, zou dat bijv. ook een hele hoop energie schelen. Dan hoeven al die airco’s en ventilatoren niet op volle toeren te draaien.

  Marloes: sterkte.

  Reactie door frances — woensdag 26 juli 2006 @ 10.45 uur

 24. Als migrainepatient heb ik het ook niet al te jofel. Ik heb toch zo’n 3 keer per week een flinke aanval door de hitte. Ik moet dus veel de koelte opzoeken en zit dan ook veel binnen. Ik hoop dat de temperatuur snel zal gaan dalen. Vooral voor de ouderen en boeren. Gister was er jaarmarkt bij ons in het dorp. Er stond ook een kraam met een man die kaas verkocht. Door de warmte was de kaas vies en bezweet. De arme man verkocht dan ook helemaal niets, zeer sneu…

  Reactie door Anthony — woensdag 26 juli 2006 @ 10.52 uur

 25. Het is hier redelijk vol te houden. Zodra de zon vanmiddag in de kamer komt alles dicht en als die vanavond weer weg is alles open en doorluchten. Hier waait het gelukkig (bijna) altijd wel dus ook buiten in de schaduw is het goed te doen… En uiteraard veel drinken!

  Reactie door Mirella — woensdag 26 juli 2006 @ 11.14 uur

 26. Oh ja, en ‘s nachts de ventilator aan… ;) Heb jaren geleden een keer zo’n ding gekocht en op zulke dagen is het geen overbodige luxe!

  Reactie door Mirella — woensdag 26 juli 2006 @ 11.15 uur

 27. Falend SP beleid terwijl men wil meedoen leden werven, interne kritiek, dat kannn niet, maar dit kan wel:

  ” jezes wat een k.u.t.v.o.l.k ,kom alsjeblieft in een straal van een meter van mij,zal ik je even warm s.l.a.a.n.
  ja warmte maakt ook a.g.r.e.s.s.i.e. los,
  v.a.n.d.a.a.r n.a.t.u.u.r.l.i.j.k. dat zuidelijke temprament. ”

  Heej op JM ‘s weblog wordt het goed-gepraat, ik herken het!

  Dan is er de toch wel aannemelijke rapportage over opwarming van de aarde, mede door al dat consumptief gedrag, en dat alcohol slecht voor je is.

  ” Maar wat zetten we zwart opwit: ALcohol is geen probleem als je maar af en toe een glas water tussendoor drinkt;) ”

  Hier wat tips:
  recent onderzoek: EU onderdanen, hitte en suiker leid tot meer hitte-gevoel en slechte vermoeied (onrustige slaap, middag dip van een paar uur)
  Egyptenaren, Israeliers e.d. volken hebben er geen last van maar wij dus wel. (Net als lactose niet veel gebruikt word in azie zeg maar)

  Een verkoelende douche is een WARME douche! Net als warem thee zoals de woestijn volken doen. Je creeert een hitte moment, en als je dan terug schaklet voelt ‘alles’ koeler aan. Dus koude douche 1 minuut voor het gevoel, lekker, dan 2 minuten zo heet mogelijk douchen.

  Zon buiten houden: gordijnen dicht alleen helpt niet. De hitte wordt er zelfs erger door verzameld en komt zo van de vensterbank over je gordijnen de kamer in. Je moet de zonnestralen zien te stoppen voor je raam. Zonnescherm, of plakband en kranten.

  Drinken: water, water en water, niet als je dorst krijgt, maar minimaal 200 ml per wakker uur. In de ochtend ben je 1 a 3 liter vocht kwijt, ontbijt: met water, water, water.

  Koele lap: geen ventilator? leg een uitgewrongen (niet te) natte theedoek in een emmer en wrijf af en toe je polsen en nek in.

  Reactie door bared a lias — woensdag 26 juli 2006 @ 11.35 uur

 28. Met dit weer moet ik vaak aan onze ervaringen in India denken. Daar hebben we gewerkt bij een temperatuur van 50 graden in de schaduw! – zeiknat van het zweet.
  Daar leer je echt wel hoe met hitte om te gaan, anders ga je er aan kapot.

  Daarom:
  Veel zit in het denken, – “niet kunnen” betekent meestal “niet willen”.
  Uiteraard veel drinken, maar hou het wel gezond. Veel thee – gewoon water – vruchtensap (voor de nodige vitaminen) weinig koffie – eventueel een glas karnemelk. Geen gekoelde drankjes zolang je aktief bent en ook beslist geen alcohol.
  Dit laatste kun je eventueel wel s’avonds (met mate) gebruiken maar niet overdag.
  Zo min mogelijk roken (de behoefte is ook minder in de hitte).
  Weinig eten overdag, want al die moderne “tussendoortjes” werken verhittend.
  En tenslotte, blijf ontspannen en vergeet er niet bij te lachen.

  Geniet er maar van,
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — woensdag 26 juli 2006 @ 11.36 uur

 29. Een ventilator schaffen we niet aan, dan schrikken we ons straks kapot van de energierekening.
  In ons kleine kotje is het 31,5 graden, ‘snachts op bed een vochtige handdoek over je heen leggen, is erg lekker. Verder alles op het tempo doen van de mannen van de rum reclame, dus laat je niet opjutten door een baas.

  Reactie door kaatje — woensdag 26 juli 2006 @ 13.03 uur

 30. Niet laten opjutten… allemaal erg leuk maar als er klanten bellen voor een bestelling kan je moeilijk de telefoon maar laten rinkelen of mensen minuten in de wacht zetten. Dat kost klanten. Rustig aan doen op je werk is niet altijd mogelijk.

  Reactie door Chantal P — woensdag 26 juli 2006 @ 13.11 uur

 31. O ja, vergat nog wat:
  In de zon – petje op!
  Voorkomt hoofdpijn.

  Blijf genieten,
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — woensdag 26 juli 2006 @ 13.11 uur

 32. Vooral ook bij de kinderen (groot en klein)
  Ddooeeeiiiiiiiiiiii,
  Amita

  Reactie door Amita — woensdag 26 juli 2006 @ 13.13 uur

 33. het is nu niet te harden, buiten. ik probeer m’n dag binnen door te brengen en “probeer” me rustig te houden, want ik wordt knap lastig van dat hete weer. het mag er van mij vandaag eruit geslagen worden door regen en onweer, zodat het zeker 15 graden of meer afkoelt. dan kun je nog buiten komen, nu niet. nederland is er niet op ingesteld.

  Reactie door maayke jong-doppen — woensdag 26 juli 2006 @ 13.31 uur

 34. Hier in Heerlen is het nog een graadje warmer (36,5 nu). Gelukkig hebben de kinderen vakantie en kan ik werken wanneer het me uitkomt. De kinderen wandelen op en neer tussen het zwembad (3m doorsnee) in de tuin en de koelkast, en ik zit met een ventilator achter me een beetje te (freelance) werken. Groot glas water naast me en zo min mogelijk bewegen.

  De nachten zijn het moeilijkst, ik slaap amper. Zal de natte handdoek eens proberen.

  Reactie door Irma — woensdag 26 juli 2006 @ 13.44 uur

 35. ik waardeer de bouwvakkers,die niet op holiday zijn..dat FNV idee voor een hitte-vrij of rooster…prima..doen.
  En de stratemakers..van A naar “nooit naar je pensioen” . NL..respect !!!
  Geen fabeltje..bijna geen enkele stratenmaker haalt zijn pensioen..feit..erg,he…ook erg: een dood hondje op de weg !

  Reactie door eric — woensdag 26 juli 2006 @ 13.53 uur

 36. Amita ga je altijd zo kort door de bocht, hoe oud ben je?
  Enige nuance is wat mij betreft wel aan de orde er zijn legio mensen die heel graag willen en niét kunnen.
  Mijn zus heeft 25 jaar in Pakistan gewerkt waar de mussen dood van het dak vielen maar toch wat zegt dit nu over…
  Daar gaan ze echt niet bij 40 graden een dak op een huis leggen. Heb je het werktempo van die mensen eens goed bekeken zo ze al bij die temperaturen werken.
  De ene baan is de andere niet, een bureaubaantje of een met lichamelijke inspanning…. 25 jaar oud? 55 jaar oud? 75 jaar oud? Gezond ongezond? Vul maar in.

  Reactie door Henny — woensdag 26 juli 2006 @ 14.38 uur

 37. Oh ja hoe is het met jou?
  Antwoord; Ik heb het echt gehad zie uit naar een verfrissende plensbui, die drijven hier meestal voorbij en vallen ergens anders. Zou in het westen of noorden willen wonen, altijd paar graadjes minder.
  Ik denk dat het niet zozeer de temperaturen alleen zijn maar vooral ook de luchtvochtigheid. Bij een droger klimaat met dezelfde temperaturen voel je jezelf een stuk beter.

  Reactie door Henny — woensdag 26 juli 2006 @ 14.43 uur

 38. Chantal P, als je telefoontjes aanneemt, werk je dus op een kantoor en heeft je werkgever zich te houden aan de arbo regels, het moet er dus koel zijn.
  Ik had het dan ook over de mensen die niet binnen zitten.

  Reactie door kaatje — woensdag 26 juli 2006 @ 16.33 uur

 39. @34 Irma, hier blijft de hitte tussen ‘de bergen’ hangen ;)

  Wat ook helpt: teiltje koud water, eventueel ijsblokjes erin, dan je voeten erin zetten en verder werken. Je voelt je temp zakken..

  Succes éénieder!

  Reactie door Marc B — woensdag 26 juli 2006 @ 16.34 uur

 40. Hoe het met mij gaat?
  Altijd beter dan in die gure herfst en die altijd veel te lange winter.
  Dit jaar had ik mij voorgenomen iedere dag te genieten van de lange lichtdagen en het tuinleven. Nu (warmte)komt dit er overdag niet van, maar de avonden zijn een genot.
  Eten, koffiedrinken, lezen… alles buiten. Ik geniet met volle teugen.
  De ventilatoren doen af en toe hun werk en alle ramen, ‘savonds tot middernacht, wijd open. Heerlijk koel slapen!
  Wijntje, stokbroodje, olijfjes en sla…mmmm zalig avondeten. Leve de zomer en het gekke is de warmte went.
  De langste dag is alweer voorbij en ik kijk NIET uit naar…pfff bloody cold, vroeg donker en dat naargeestige winterweer met die ozo gezellige Kerst en die zgn nieuwjaarsdag met die zgn voornemens! Viva zomer!!

  PS. Wie weet gaat op 22 november zomaar ineens de zon in Nederland schijnen? Dan zetten we de zomer echt vroeg in! Viva SP.

  Reactie door Gloria — woensdag 26 juli 2006 @ 19.46 uur

 41. een van mijn zonen verkeert helaas in een psychiatrische inrichting.
  De temperatuur op zijn minimale qua omvang kamer is zo’n 33graden of meer. De enige verkoeling is de gemeenschappelijke ruimte terwijl patienten het juist zo nodig hebben zich terug te kunnen trekken.

  Reactie door maria — woensdag 26 juli 2006 @ 19.54 uur

 42. overigens, ik heb zelf niet zo veel hinder van de warmete,zou er naast psychiatrische patienen meer toereikende moeten zijn voor ouderen, en de dieren die vervoerd worden om de centen in huidige hitte zonder toereikende zorg.

  Reactie door maria — woensdag 26 juli 2006 @ 20.01 uur

 43. @41 en 42
  Met de groep mensen die in een instelling/bejaardenhuis/verpleeghuis verblijven leef ik het meest mee. Veel van deze gebouwen zijn oud en hebben geen of gebrekkige voorzieningen voor koeling. En juist deze groep mensen heeft weinig mogelijkheden om het zichzelf aangenamer te maken.
  Gezonde mensen die aan het werk zijn kunnen wel even op hun tanden bijten, het gaat vanzelf weer over met die warmte.
  (En nee, ik heb zelf ook geen airco op het werk, op mijn kantoor was het 36 graden)

  Reactie door twijfelaar — woensdag 26 juli 2006 @ 22.23 uur

 44. Met veel puffen is het hier best uit te houden.
  En natuurlijk het verstand op nul.
  De meest effectieve stand dus.

  Reactie door Alex — woensdag 26 juli 2006 @ 22.47 uur

 45. Twijfelaar wat denk je van nieuwe huizen die van boven tot onder zo goed geisoleerd zijn dat de warmte die er eenmaal in zit er evenals in de winter niet uit te krijgen is.
  Met zo’n automatisch ventilatiesysteem dat de koelere lucht binnen overdag wegzuigt en de hete daklucht naar binnen trekt, daar word je ook niet vrolijk van.

  Reactie door Henny — woensdag 26 juli 2006 @ 23.09 uur

 46. Ik doe vrijwilligerswerk als mantelzorg. Dit zijn niet de mensen in de grote tehuizen. Toch zitten ze nu ook stilletjes in hun huis en houden zich met wat t.v.- kijken bezig. (En wat is dit nog zomers?)
  Door dit warme weer wil niemand naar buiten en dan blijft over: gezellig een babbeltje. En zo babbelen we heel wat af en is er tijd voor verhalen uit hun leven. Ik zie dat ze er helemaal blij van worden, want vaak kunnen ze niet geheel open zijn bij kinderen en familie.
  Zo is het belangrijk een luisterend oor te hebben voor eigen visie op gebeurtenissen in hun leven. Ik leer veel van de oudsten en vooral dat ze erg eenzaam zijn en zich afgedaan voelen.

  Natuurlijk is airconditioning GEEN luxe in de tehuizen. Toch zie ik dit daar eerder gerealiseerd dan bij de mensen thuis. En er zijn velen thuis! En ook zij hebben het warm en kunnen geen kant op. Juist met dit weer misschien goed om eens bij een eenzame buur aan te bellen? Zij willen zo graag vertellen en hebben veel te delen. Een levenlang! Aandacht voor hun jeugd, hun oorlog, hun verzet, hun angsten, hun verdriet, doet wonderen!
  Niemand is oud! In allen schuilt de geest van eeuwigheid. Van ouderen kunnen we leren hoe onze ‘jasjes’ verslijten en wij ons hier NIET op moeten verkijken. De oudste ‘kinderen’ onder ons verdienen onze aandacht want zij zijn ons voorgegaan in de nabije geschiedenis en houden onze toekomst helder. Er is meer dan tijd is geld!

  Reactie door Gloria — woensdag 26 juli 2006 @ 23.16 uur

 47. @ 44 Alex

  Hoe doe je dat? Ik ben niet uitgerust met zo’n stand!
  Misschien kan je mij aan mijn verstand brengen hoe ik mijn verstand op O zet?

  Of ben jij familie van een van die kabinetsmannen en vrouwen? Zit zoiets misschien toch in de genen?

  Reactie door Gloria — woensdag 26 juli 2006 @ 23.26 uur

 48. Met mij gaat het goed.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — donderdag 27 juli 2006 @ 6.20 uur

 49. Vanwege de warmte praat ik zo nu en dan mee over onderwerpen die op dit moment niet in eerste instantie bij mij opkomen.
  Ben met mijn gedachten toch bij Libanon en de Palestijnen. Goed ik heb het warm en goed er zijn mensen die het echt heel moeilijk hebben, ouderen met minder weerstand, longpatienten, baby’s allergiepatienten en ja ook ik zucht maar toch!!! gisteren 25 ppalestijnen gedood in één dag waaronder burgers en kinderen in Gaza, de aandacht afgeleid door Libanon kan men ook daar weer hun gang gaan.
  De woede en verdriet die ik voel over het midden-oosten en de reactie van Europa daarop incluis Nederland (geen reactie staan achter Amerika) doen mijn draagkracht op ieder gebied afnemen.

  Reactie door Henny — donderdag 27 juli 2006 @ 8.35 uur

 50. @49Henny
  tsja Henny,ik zie dat precies zo,en dan mijn vrees voor met de komende verkiezingen,want ik blijf het zeggen,die stemcomputers moeten weg! ik vertrouw het voor geen cent,zelfs de Koningin hielp al mee om dit zooitje in het zadel te houden,ik betwijfel of er nog wel iets eerlijk “kan” in dit land,je hebt naar mijn idee als crimineel nog minder te vrezen in de toekomst dan een gewoon burger lijkt het wel.

  Reactie door iew — donderdag 27 juli 2006 @ 10.02 uur

 51. Eindelijk, het regent! :lol:

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 27 juli 2006 @ 10.58 uur

 52. Arbo = veiligheid , gezondheid en welzijn ?

  Reactie door Fred — donderdag 27 juli 2006 @ 11.52 uur

 53. @ 50 iew

  Hoe zit dat met die stemcomputers? Waar worden ze gemaakt?? Is dat niet nergens te controleren??? Volgens mij wordt het in november geen kwestie van stemmen, maar een kwestie van ONTstemmen. Nou, er zijn toch wel een paar computerbreinen bij de SP die hier een zuiver handje kunnen helpen?

  Reactie door Gloria — donderdag 27 juli 2006 @ 13.06 uur

 54. @ 50 iew

  Hoe zit dat met die stemcomputers? Waar worden ze gemaakt?? Is dat niet nergens te controleren??? We moeten gaan EISEN dat we een bewijs van stem willen hebben. Zoals een bonnetje bij de kassa of bij de pinautomaat.

  Volgens mij wordt het in november geen kwestie van stemmen, maar een kwestie van ONTstemmen.
  We moeten ons niet met de “potlood” bezig houden maar met de BEVEILIGING van de computer. Wie zegt dat we met een schone lei beginnen? Wie controleert dit? Geloof maar dat die rechtse rakkers over (stem)lijken gaan… elimineren!
  Nou, ik zou zeggen kom op linkse rakkers! Kijken wie er slimmer deze keer…

  Reactie door Gloria — donderdag 27 juli 2006 @ 13.27 uur

 55. @ 54

  Blijkbaar was mijn reactie er al eerder vandoor gegaan dan ik wilde… en zo kunnen er 2 tevoorschijn komen. Sorry!

  Herstel laatste zin: Kijken wie er slimmer ZIJN deze keer…

  Reactie door Gloria — donderdag 27 juli 2006 @ 13.40 uur

 56. Kiezers:
  Zojuist een interview gehoord (radio 1) over het electronisch stemmen.
  NIET BETROUWBAAR!

  Ierland heeft de Nederlandse stemmmachine allang afgewezen. Commissie rapport concludeerde: Nederlandse software niet adequaat. Moet codering komen en papertrill.

  Tegenargument: stemcomputer is geen netwerker maar een rekenmachine. Dus geen beinvloeding van buitenaf. (Maar misschien wel van binnenuit??)

  Toch heeft tijdschrift Arena een grove fraude bewezen! Veel te veel stemmen voor een man die bij nacontrole deze stemmen bij lange na niet had! (Schijnt door de persoon ZELF gefraudeerd te kunnen worden tijdens het stemmen.)

  Advies commissie: Nederlandse software onbetrouwbaar. Moet nieuwe software komen met controle op betrouwbaarheid en nauwkeurigheid! Vandaar dat Ierland blijft stemmen met papier en potlood.

  En wat doet Nederland? Trekt zich er niets van aan en gaat gewoon met dit lekke systeem door… zo te zien heeft rechts er baat bij.

  Reactie door Gloria — donderdag 27 juli 2006 @ 15.19 uur

 57. @47 Gloria
  Hoe het verstand op nul te zetten?
  Puur door observatie dus
  Het enigste dat dit krakkemikege bestel in ons hoofd de baas kan, is het verstand zelf, door observatie van hetzelfde verstand. Goed opletten dus!! :-)
  En vergelijk me niet met onze ‘kabinetsmannen’ a.u.b., want bij deze en genen draait dit motortje onophoudelijk op volle toeren. Heeft dus niets met een nul-stand uitstaande.
  Vandaar dat het er zo beroerd aan toegaat in NL

  Reactie door Siske — donderdag 27 juli 2006 @ 16.16 uur

 58. Hmmm Siske is mijn vriendinnetje dat af en toe van zich laat spreken

  Reactie door Alex — donderdag 27 juli 2006 @ 16.18 uur

 59. @58 Alex

  Heeft Siske waarschijnlijk nog meer namen zeker?

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 27 juli 2006 @ 16.29 uur

 60. @ 57 Sissie Alex

  Overtuigd! Ik ga nu even op de nul-stand! Observeren hoe het leven een paradijs is…koppie koffie in de tuin, natuur en vogels.(geel hoofdje met glimlach en knipoog)

  Reactie door Gloria — donderdag 27 juli 2006 @ 17.41 uur

 61. @61 Gloria,

  ;) ;)

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 27 juli 2006 @ 17.45 uur

 62. @ 62

  Bedankt! Want ik heb ze niet bij de hand, Bijdehandje! ‘k Zou niet weten hoe het moet.
  Tot straks, nu eerst even mijn verstand op nul.

  Reactie door Gloria — donderdag 27 juli 2006 @ 18.03 uur

 63. twijfelaar Met dank voor reactie, de inrichtingen zijn veelal lang gedateerd zonder voorzieniningen. Ook dit is een financiele zaak.
  Ik denk dat er maar weinig mensen begrijpen welk een hel huidige hitte is voor mensen die er qua zorg in een in richting verkeren. DDit is wel anders dan last hebben daarvan.
  Daarnaast vind ik het lange traject vervoer van slachtdieren, omdat de slacht het elders goedkoper is, onaccpetabel. De dieren lijden en sterven vroegtijdig tijdens vervoer.
  Ik was al half vegetarisch en heb nu mijn besluit qua vlees en commercie genomen.

  Met goede groet,

  Reactie door maria — donderdag 27 juli 2006 @ 18.32 uur

 64. Inrichtingen, zorginstellingen in Nederland de zorg voor de zwakkeren sowiesoe, daarnaast zoals nu in een hittegolf is een waarachtig en terecht meldpunt voor de Nederlandese politiek qua humanitiare zorg.
  De issue over het lange traject vervoer van dieren door Europa bestemd voor de slacht ligt waarschijnlijk Brussel. Als deze dieren door Nederland mogen reizen moet Nederland/ de SP hier ook een spoed debat over aan vragen.

  Reactie door maria — donderdag 27 juli 2006 @ 19.03 uur

 65. SP leden Off topic hitte
  Hetzelfde als bovenstaande voor de dieren, m.i. niet door Nederland, geldt natuurlijk ook voor de CIA vluchten? Verloren zaak? Wat deed SP onze politiek hiermee? De vluchten zijn toch bewezen? Ik weet dit niet, wie wel?
  Nog een spoed debat?????

  Reactie door maria — donderdag 27 juli 2006 @ 19.27 uur

 66. Ja het is warm en ja we moeten ons bekommeren om de ouderen en ook om andere hulpbehoevenden.
  De regering doet in ieder geval niets, onder het mom van de eigen verantwoordelijkheid van de burgers.
  Daar gaan we weer .
  Mijn vrouw woont in een verpleeghuis van zo’n 150 bewoners.
  Hier zijn de laatste week éen aantal bewoners overleden waarvan de helft is toe te schrijven aan de warmte.
  De meeste gezonde mensen beschikken over allerlij mogelijkheden om te koelen en hoor ze eens klagen.
  Deze bewoners hebben die mogelijkheid niet en klagen niet maar sterven.
  De reportage over het bejaardenhuis in uden was ook verhelderend.
  Economisch gezien heeft de regering gelijk
  Veel mensen in een verpleeghuis zijn terminaal en gaan op relatief korte termijn toch dood.
  Als deze mensen eerder dood gaan bespaard dat veel zorgkosten.
  Dus als je wilt dat een regering andere maatstaven gebruikt dan de economie bij de zorg voor ouderen en andere hulpbehoevenden kun je dat in november laten merken. Het zal je man of vrouw maar wezen.

  Reactie door H.v.Schijndel — donderdag 27 juli 2006 @ 19.49 uur

 67. agnes heeft al een spoed debat qua ouderen zorg aangevraagd, hiervan ben ik op de hoogte, de genoemde rest niet.

  Reactie door maria — donderdag 27 juli 2006 @ 19.51 uur

 68. Observatieverslag:
  Ik zat in de tuin en ik zag… NO PARADISE! Heavenly NO!! BIG WAR!!

  Pfff… laat de natuur zijn gang maar gaan… en het recht van de sterksten geldt. Kom niet als vogel in het territorium van die andere vogel, planten verdringen elkaar en als ik niet optreed, is mijn tuin en mijn stoel in beslag genomen door allerlei buurtelijk gespuis van staartachtige wezens die schijnheilig knorren en ondertussen hun blik op een boom gericht houden…

  De natuur? Lijkt de marktwerking wel! Voordat je het weet is alles overwoekerd door GROEI! En de dood viert hoogtij… alles pakken wat je pakken kan! En velen sterven om maaltijd van de ander te zijn…

  De natuur lijkt op de VVD. Dus snoeien is de beste oplossing. Drastisch inperken en terugdringen! Want zij overwoekert alles en allen om alleen ZELF uit de verf te komen.
  Zojuist heb ik de ‘VVD’ gesnoeid. Niet die ENE plant, maar de HELE tuin is ervan opgeknapt.

  Reactie door Gloria — donderdag 27 juli 2006 @ 19.52 uur

 69. 56. Gloria dit is de SP allang aangedragen maar de SP heeft er niets mee gedaan althans naar buiten toe was ze niet geinteresseerd, achter de schermen weet ik natuurlijk niet.
  Ik dacht dat deze reactie van mij er al stond maar zie hem niet meer.
  Heb je dit nog op een ander item gedeponeerd?

  Reactie door Henny — vrijdag 28 juli 2006 @ 11.09 uur

 70. Eigelijk snap ik het niet. Een gedeelde airco kost ongeveer 200 euro. (is geen topmerkt en kan niet koelen tot -10, maar is voldoende voor het koelen van kleine kamerjes. Het installeren kan gedaan worden door een klusbedrijf (200 euro).
  Dan moet de airco wel nog nagevuld worden door een firma (50 euro).

  Dit moet toch op te brengen zijn voor de ouderen die erg zwak zijn, of laten we ze liever dood gaan ?.

  Reactie door alexander — vrijdag 28 juli 2006 @ 11.41 uur

 71. Hier is nog steeds geen drup gevallen alhoewel foutje er zijn 3 druppels gevallen.
  Jan. Mijn moeder zei dat ook altijd en later
  Het is maar goed dat we het weer niet kunnen bepalen want dan zou er veel gevochten worden, hele oorlogen zouden er kunnen ontstaan.

  Reactie door Henny — vrijdag 28 juli 2006 @ 14.38 uur

 72. @ 69 Henny

  Het verbaasde mij ook dat het later weg was. Ook mijn reactie! Ik zei alleen maar dat ze misschien wat lang in observatie zijn gegaan?

  Reactie door Gloria — vrijdag 28 juli 2006 @ 15.14 uur

 73. @ 72

  Zie je Henny? Nieuwe dag, nieuwe kansen!

  Reactie door Gloria — vrijdag 28 juli 2006 @ 15.21 uur

 74. @ 73
  Wie weet ook voor de mensen in de tehuizen? Airco wordt vaak gevreesd vanwege allerlei ziektes die erdoor kunnen ontstaan. Maar net zoals in de warme landen is het beter om de zon BUITEN te weren. Dus rolschermen aan de buitenkant plat tegen het raam. Helaas ontbreekt dan het uitzicht, maar ja wat voor uitzicht heb je als de hitte je teistert.

  Reactie door Gloria — vrijdag 28 juli 2006 @ 15.33 uur

 75. @ 70

  Je weet toch, Alexander. De tendens is ‘ieder voor zich’. Dus de een sterft en de ander blijft leven. Gewoon eigen verantwoordelijkheid nemen… ook als er een hittegolf is.
  Zo doen de zorgverzekeraars dat ook! Gaan er met het grote geld vandoor en de rest zal ze een zorg zijn.
  Tja… zo pakt eigen verantwoordelijkheid voor ieder anders uit. Het is een sluw plan: hoe lossen we de vergrijzing op? Door te ontgrijzen!

  Reactie door Gloria — vrijdag 28 juli 2006 @ 15.41 uur

 76. Oude mensen hebben het slecht met deze hitte.
  Daar moet in verzorgingstehuizen en bejaardenverzorging wat aan gedaan worden.
  Er zijn nu drie mensen overleden door de
  hitte.
  Dat had voorkomen kunnen worden.

  Reactie door A.C.M.Nooyens — vrijdag 28 juli 2006 @ 20.09 uur