Hans Christian Andersen

Kleine Zeemeermin

Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die niet is opgegroeid met één van de sprookjes van de wereldberoemde Deense schrijver en dichter Hans Christian Andersen. Vandaag is zijn sterfdag, 131 jaar geleden. Sprookjes als ‘de kleine zeemeermin’, ‘de nieuwe kleren van de keizer’ en ‘het meisje met de zwavelstokjes’ zijn nog steeds een bron van lering en vermaak voor kinderen, maar eigenlijk ook wel voor ons. Want een sprookje was toch vooral ook een volksvertelling, met een diepere boodschap en een verborgen moraal. Mocht je zijn sprookjes nog eens willen nalezen, hier is een groot gedeelte ervan beschikbaar.

‘Ik wil het,’ zei de kleine zeemeermin en ze was lijkbleek. ‘Maar mij moet je ook betalen,’ zei de heks, ‘en ik eis niet weinig. Je hebt de mooiste stem van iedereen op de bodem van de zee; je denkt zeker dat je hem daarmee kunt betoveren, maar die stem moet je mij geven. Het beste wat je hebt, wil ik in ruil voor mijn kostelijke drankje. Mijn eigen bloed moet ik er in doen, zodat het drankje zo scherp wordt als een tweesnijdend zwaard!’ (Uit: De kleine zeemeermin)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 04 augustus 2006 :: 14.04 uur

42 Comments

42 reacties

 1. Het Hans Christiaan Andersen dorp in Odense is de moeite waard om te bezoeken, dus voor diegenen die in Denemarken op vakantie gaan:
  Legoland
  Kopenhagen
  en Odense
  op het reisschema zetten.

  (Het is een fantastisch land trouwens)

  Reactie door Stephan — vrijdag 4 augustus 2006 @ 14.58 uur

 2. Stephan, dan mag ik me van te voren wel gaan indrinken met die prijssies in Denemarken :-)

  Reactie door kaatje — vrijdag 4 augustus 2006 @ 15.30 uur

 3. Ik denk dat je tegenstanders er ook blij mee zullen zijn SP en sprookjes…

  Reactie door Lambert — vrijdag 4 augustus 2006 @ 17.54 uur

 4. @Kaatje

  Dat kan, maar beter is het locale bier te drinken, dat is niet veel duurder dan hier.

  Reactie door Stephan — vrijdag 4 augustus 2006 @ 17.56 uur

 5. Ik heb niet eens de middelen daar naartoe te gaan? Mooie sprookjes maar helaas de werkeliojkheid is een stuk weerbarstiger. De slechten winnen meestal.

  Reactie door Henny — vrijdag 4 augustus 2006 @ 18.16 uur

 6. Aanvulling. Laten we dat doorbreken op 22 november.

  Reactie door Henny — vrijdag 4 augustus 2006 @ 18.17 uur

 7. @ Kaatje,

  De prijzen verschillen niet zoveel meer tussen Denemarken en Nederland.

  Reactie door RedStar — vrijdag 4 augustus 2006 @ 18.24 uur

 8. @henny – Ik had ook geen geld en ben een keer op de fiets gegaan- tentje en staapzak achterop uit de Dump en rijden maar. Kostte me een paar weken, maar had voor weing veel, plus leuke contacten met de ‘locals’. Ik kan het je aanraden om zo het land van de Kleine Zeemeermin, vriendelijke boeren en rauwe vikingnazaten op te zoeken.

  Reactie door haby — vrijdag 4 augustus 2006 @ 19.12 uur

 9. ja, de sprookjes van Andersen zijn prachtig! Ik heb ze uiteraard in mijn boekenkast staan (vind ze zelf ook nog leuk!).

  Maar vergis je niet: sprookjes zijn niet alleen iets van vroeger. Wij krijgen dagelijks ook nog sprookjes te horen. Zoals ‘Wij beloven dat het volk er met het nieuwe zorgstelsel financieel niet op achteruit zal gaan’ , ‘Wij beloven dat de invoering van de euro geen prijsverhogingen tot gevolg zal hebben’, en natuurlijk het immer populaire sprookje ‘Wij zullen de buitensporige salarissen van directeuren en managers aanpakken’. Prachtig! Alleen hebben deze sprookjes geen ‘… en zij leefden nog lang en gelukkig’. Dat zinnetje is helaas alleen van toepassing voor mensen met een bovenmodaal inkomen.

  Reactie door Monique — vrijdag 4 augustus 2006 @ 20.52 uur

 10. Jaar in Jaar uit waren mijn vrouw en ik trouwe bezoekers van campings in Denemarken, alles bezocht en bekeken.
  Het mooiste eiland vind ik Fyn (Odense),
  De camping waar ik het meest kwam was Vindeby (Vindebyore) op het eiland Thasinge. Samenvattend, Denemarken is een mooi landje met vriendelijke mensen en schone campings. De mooiste tijd om er naar toe te gaan is, rond 21 Juni, midzomernacht feesten, je kan er heel goed fietsen en niet vergeten hengels meenemen (gul en platvis).

  Reactie door Henk.H — vrijdag 4 augustus 2006 @ 21.18 uur

 11. Nou ja… als er niets anders in het nieuws is dan gaan we maar over op het zoet…
  Geen zin in sprookjes!

  Reactie door Gloria — vrijdag 4 augustus 2006 @ 22.45 uur

 12. 8. Haby, ik denk dat mijn leeftijd en gezondheid dat helaas niet meer toelaten.
  Maar leuk dat je het daar zo fijn hebt gehad. Meestal zijn de geimproviseerde reizen met weinig middelen ook de leukste.
  Jammer dat ik vroeger niet heb gedacht stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen. Altijd hard gewerkt en gedacht dat mijn tijd van de wereld verkennen nog wel kwam. Helaas is het anders gelopen.

  Reactie door Henny — zaterdag 5 augustus 2006 @ 5.27 uur

 13. De sprookjes van Andersen.
  Ik las ze als de Bijbel.
  De boodschappen die er in stonden, de eeuwige waarheden. Met een traktatie erin op een zo originele humor. En dat allemaal in die schijnbaar eenvoudige verteltrant. Ja,ik ga ze weer lezen!

  Reactie door Ton — zaterdag 5 augustus 2006 @ 8.49 uur

 14. Ze hebben volgens mijn niet zo leuk vreemdelingen beleid in Denemarken.
  Maar of het erger is als hier.?
  Althans,zover ik weet komen ze er daar nog levend uit.

  Reactie door Jofel — zaterdag 5 augustus 2006 @ 9.22 uur

 15. @14 Jofel,

  Inderdaad, ook daar zijn ze niet meer zo tolerant tov. vreemdelingen.

  Reactie door Bijdehandje — zaterdag 5 augustus 2006 @ 10.36 uur

 16. @12 Henny- Ik hoop dat je niet al te gedesillusioneerd bent geraakt. Het gaat nog steeds op, ook nu je leeftijd en gezondheid het misschien niet meer toelaten. Jij hebt het internet gevonden en kunt zo een aantal reizen maken die tot voor het internet onmmogelijk waren. De sprookjes zijn daardoor misschien lijfelijk niet meer bereikbaar, maar nog wel met je geest. Voor veel mensen is het moeilijk om van wat ze wel kunnen krijgen, te genieten, in plaats van dat ze alleen maar verbitterd nagaan wat ze nooit hebben kunnen bereiken. Geldt voor mij ook. Maar toch hoop ik dat jij dat kunt vinden en zo toch een mooi leven kunt hebben met mooie ervaringen. Ook daar gaan de sprookjes van Anderson over.

  Reactie door haby — zaterdag 5 augustus 2006 @ 10.51 uur

 17. Sprookjes zijn vaak wreed gaan over buik open snijden, vergiftigen, mensen op eten, discriminatie het verrijken.
  Het werkelijke sprookje is natuurlijk nog steeds ons koninklijk huis met zijn prinsjes en prinsesjes.

  Reactie door Jofel — zaterdag 5 augustus 2006 @ 11.46 uur

 18. Elk land heeft zijn eigen sprookjes nodig. Ik vind het wel best dat wij ons Nederlandse Oranje Koningshuizensprookje voorlopig houden. Het geeft lekker stof voor discussie, een hele groep mensen vindt er een levensvervulling in om fan te zijn van (een van die) die mensen, roddelbladen leven er van en ouwetjes vinden er een reden in om door te leven- uit bewondering, meeleven of pure ergernis. Fantastisch toch? Nee hoor, laat ze maar lekker nog lang en gelukkig doorleven, ons Koninklijk Huizesprookje.

  En op persoonlijke noot- Ik heb voor een funktie van mij trouw moeten beloven aan Koningin en Vaderland. Je mag me geloven als ik zeg dat ik die belofte dus echt Never had gedaan als ik die had moeten doen op Regering en Vaderland… Onze koningin staat nog steeds min of meer boven de partijen en daarom is zij een bindend element in onze samenleving. Iemand al ik gheeft dat soms nodig om zich te kunnen voegen naar wat er in dit land gebeurt. Ik vecht voor Hare Majesteits Wapenrok en niet voor JP of een van die andere kwasten.

  Reactie door haby — zaterdag 5 augustus 2006 @ 12.01 uur

 19. @18
  Ik vecht liever voor alle vrouwen ,kinderen en gerechtigheid voor sprookjes zou ik niet vechten en mijn leven wagen.
  Vooral niet als het verleden bewezen heeft dat het sprookje zelf niet wil vechten en lijden en snel de benen neemt.

  Reactie door Jofel — zaterdag 5 augustus 2006 @ 12.08 uur

 20. Wat is gerechtigheid in dit land? Rita…?

  Reactie door haby — zaterdag 5 augustus 2006 @ 12.20 uur

 21. Het Nederlandse leger heeft op dit moment niet echt te vechten voor vrouwen, kinderen en gerechtigheid als algemeen geldend goed. Wij worden ingezet voor politieke belangen, overgoten met een humanitair sausje. En daarvoor moet je je dan maar inzetten als je er deel van uitmaakt. Wil je je er niet voor inzetten, dan moet je zorgen dat je geen deel uitmaakt van het sprookje. En dan moet je dus vertrekken, of zorgen dat de democratie haar werk doet.

  Reactie door haby — zaterdag 5 augustus 2006 @ 12.24 uur

 22. @21
  Als jij wil vechten voor jou sprookje moet je dat doen voor de een is dat voor Hare Majesteit voor de ander voor een of andere god en weer voor de ander olie.
  Ik zou niet voor een van bovenstaande gaan vechten, maar waarom ik dan moet vertrekken is mijn onduidelijk.
  @20
  Ik denk dat we het daar wel over eens zijn.

  Reactie door Jofel — zaterdag 5 augustus 2006 @ 12.34 uur

 23. Ik ben er van overtuigd dat het leven in een democratie zekere verplichtingen met zich meebrengt. Een van die verplichtingen is in mijn ogen dat je niet het recht meer hebt om alleen maar te mopperen op de situatie- De democratie heeft namelijk een ider het gereedschap gegeven om te werken aan verandering als men het er niet mee eens is. Doe je dat niet, dan voeg je je naar de democratisch gekozen richting en je werkt mee. Of je vertrekt naar een plek waar het wel naar je zin is.

  Het gegeven dat jij op dit forum je stem laat horen en zo probeert je eigen bijdrage te leveren aan de discussie, de opinievorming en aan het gegeven dat je stemt (althans- daar ga ik van uit), geeft voor mij aan dat jij dus niet zozeer hoeft te vertrekken, maar dat je probeert je bijdrage te leveren aan het democratische stelsel zoals dat in ons land aanwezig is.

  Reactie door haby — zaterdag 5 augustus 2006 @ 12.57 uur

 24. Onbegrijpelijk dat mensen willen vechten voor een of ander koning of koningin.
  Deze queen heeft zich niet solidair verklaard met de meerderheid van de bevolking. Zij heeft hiermee dit kabinet nog maar even in het zadel gehouden op aanraden van Lubbers.
  Nou eh…toedeloe vlag, oranje en allerlei andere koninklijke gedachten.
  En inderdaad, wie ben je om je veilig te laten stellen, terwijl ‘je’ hele volk onder vuur ligt.
  We lijken wel een bijenvolkje. Honing smeren om de mond van het oranje huis.

  Reactie door Gloria — zaterdag 5 augustus 2006 @ 14.51 uur

 25. Ik heb het Koningshuis in de loop van de tijd leren zien (ik zeg bewust ‘leren’) als een soort overkoepelend symbool voor dit landje. Anders moet ik het houden bij klompen die we niet meer dragen, dijken die op doorbreken staan, Frau Antje die wij hier amper kennen of Hansje Brinkers die een Amerikaanse uitvinding is. Als je het niet eens bent met de delen, maar wel grotendeels met de som van die delen, dan moet je (ik) op zoek naar een symbool voor die uitkomst. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Met stom oranjegevlag zoals tijdens onze voetbal-explosies kan ik drie keer niks. En dus kies ik de persoon die ik op persoonlijke basis heb leren kennen als een -gek genoeg- sympathiek mens in die paar keer dat ik haar ben tegengekomen. Laat zij dan maar symbool staan voor mijn dragen van mijn wapen en mijn aantrekken van het bloemetjespak met dat rood-wit-blauwe vlaggetje erop. Zoals al gezegd- voor JP doe ik het niet. God of wie dan ook verhoede dat ik het zou hebben moeten doen voor Pim of in de toekomst voor Rita. En dus is Trix voor mij voor de continuïteit een de meest geschikte van de kwaden.

  Reactie door Haby — zaterdag 5 augustus 2006 @ 15.21 uur

 26. Ach, en als het er werkelijk om gaat om wie ik wil vechten, dan zijn dat mijn eigen vrouw, mijn beste vriendin, een paar vrienden, en zus en een ouder. En voor de rest… Ik leef op dit moment in een samenleving waarvan ik denk dat het waard is om er voor op te komen. Met aal fouten die er zijn, er zijn ook een hoop mooie dingen in dit landje. Een hoop mensen doen hun best om er wat van te maken. Een hoop mensen proberen te vechten om het te verbeteren. Je kun verbitterd zijn over waar het heen gaat met dit landje, maar is het elders zoveel beter? Wel, als je dat vindt, ga daar dan lekker heen. Of zet je in om het hier beter te maken. Maar ik wordt een beetje niet goed van de zeikerts en zeurders (dit land gaat naar de klote…) die zich vervolgens alleen maar verschuilen achter hun pot bier, hun geraniums of in hun sleurhut aan de teevee.

  Nederland is een gek landje met rare dingen. en daar past zo’n gek koningshuis best wel bij- veel gekker kan amper. Ja, of het moest een Franse president met grootheidswaanzin zijn, en Amerikaanse president met een hoop achtervolgingswaanzin, of en Venesuelaanse president met oorlogswaanzin… Nee hoor, gef mij dan maar een kettingrokende schilderende en boetserende dame met elke keer een andere rare hoed op.

  Reactie door Haby — zaterdag 5 augustus 2006 @ 15.34 uur

 27. @ 26 Haby

  Wel grappig verdedigd Haby! Ik kan het weer niet laten om te lachen. Tof beredeneerd om toch nog iets van jezelf over te houden in dit barre bestaan.
  En daar is de koningin goed voor. Die laatste regel ligt mij wel!!!:lol:

  Reactie door Gloria — zaterdag 5 augustus 2006 @ 16.54 uur

 28. @26
  Nee hoor, gef mij dan maar een kettingrokende schilderende en boetserende dame met elke keer een andere rare hoed op.
  ………………..
  Zo was ik altijd gek op Anton heyboer.
  Dat vond ik altijd een sprookje met zijn vijf vrouwen.
  En ook die schilderijen stelde niet zo veel voor maar ook daar trapte een deel van het volk in.
  Wel het volk met geld dan.

  Reactie door Tobias — zaterdag 5 augustus 2006 @ 18.37 uur

 29. Sprookjes? Leuk voor mijn kleinkinderen, hélaas ik geloof er niet meer in.
  En wat dat Oranjehuis betreft, het kost bakken met geld, kan beter besteed worden.

  Reactie door Bijdehandje — zaterdag 5 augustus 2006 @ 18.54 uur

 30. En voor nu, ik ga eten. Aan allen hier eet smakelijk voor zover het gaat.

  Reactie door Bijdehandje — zaterdag 5 augustus 2006 @ 18.55 uur

 31. Jammer Bijdehandje dat jij niet mer in sprookjes gelooft en ze aan je kleinkinderen laat. Nog steeds durven dromen, nog steeds geïnspireerd kunnen raken door sprookjes, volgens mij zijn dat bronnen van eeuwige jeugd. Ze houden de geest flexibel. Ze vormen een barriëre tegen de verharding en de verbittering. Ze maken dat je nog idealen kunt en durft na te streven. Ze maken dat je nog verliefd kunt worden en blijven op andere mensen, op dingen, op gebeurtenissen. Bijdehandje- Geloof jij dan niet meer in het sprookje dat je kleinkinderen vertegenwoordigen? In de dromen waar zij nog voor staan? Of ben jij intussen zo verbitterd en verhard dat jouw houding alleen nog is dat je kleinkinderen daar ook wel achter zullen komen dat zij hun illusies nog wel zullen kwijtraken als ze de realiteit van het ware leven leren herkennen? Als dat zo is, dan heb ik zeer diep met jou te doen. Dat zou ik echt de ultieme tragiek vinden voor je.

  Dream on, folks! Blijf dromen! Blijf juist in sprookjes geloven, want alleen als je er in blijft geloven kunnen ze ooit misschien nog uitkomen ook! Op het moment dat we dat verliezen is alles verloren.

  Reactie door Haby — maandag 7 augustus 2006 @ 8.08 uur

 32. @31
  Van mij mag je overal in geloven Haby ook in Sinterklaas.
  Mensen geloven al heel lang in een betere wereld maar tot nu toe is dat ook altijd een droom of een sprookje gebleven.
  Maar op dat punt laat ik mijn droom niet vallen.
  Maar vaak hoop je op een sprookje of een wonder maar met ouder worden en hopelijk met meer verstand kom je tot de ontdekking dat het altijd sprookjes zullen blijven.
  En dat is bitter.

  Reactie door Jofel — maandag 7 augustus 2006 @ 9.52 uur

 33. @31 Haby,

  Het niet in sprookjes geloven heeft totaal niets met verharding en verbittering te maken, laat staan met een flexibele geest.
  Ik ben niet hard en bitter, hooguit soms wat cynisch. En wat mijn kleinkinderen betreft, prachtig toch dat ze nog in al het goede en flauwekul verhalen geloven, maar ondertussen houd ik mijn hard vast, vooral voor de tijd dat ze gaan beseffen in wat een klotewereld ze opgroeien.

  Reactie door Bijdehandje — maandag 7 augustus 2006 @ 11.04 uur

 34. Mijn hart bloedt voor mensen als jij, Jofel. Voor mij zijn verbitterde mensen als jij voorbeelden om juist te blijven vechten. Om juist te blijven dromen. Om juist mijn best te doen zo goed en zo kwaad als dat kan in sprookjes te blijven geloven. Wat overigens niet weg neemt dat ik niet zo realistisch ben om niet gewoon collega te blijven in mijn legereenheid en te blijven oefenen op de schietbaan…
  Als je een dromer bent betekent dat nog niet dat je de realiteit uit het oog verliest.

  Reactie door Haby — maandag 7 augustus 2006 @ 11.06 uur

 35. @34
  Ik ben niet verbitterd Haby,zeker niet ik ben realist.
  Ben jij nooit na een mooie droom wakker geworden en schrok je niet dat de realiteit totaal anders was.
  Toen beseffend dat dromen bedrog zijn.
  Misschien is hoop het zelfde als dromen.
  Ik hoop wel op heel veel dingen.
  En sprookjes laten we die nu aan de kinderen laten die gaan we niet van ze afpakken.

  Reactie door Jofel — maandag 7 augustus 2006 @ 13.07 uur

 36. Oh natuurlijk ben ik vaak genoeg wakker geworden uit dromen om terug te keren in zeer harde realiteiten. maar ik ben misschien een onverbeterlijke optimist. Ondanks twee depressies en een paar keer overspannen te zijn geraakt, blijf ik misschien tegen beter weten in een zware optimist en blijf ik er van uitgaan dat het ooit wel zal lukken met wat voor droom ik op dat moment dan ook mag hebben. Ik hoop daarentegen weer heel weinig- Ik droom en probeer daaraan te werken. Ik blijf mij miscchien zelfs tegen beter weten in bij de kinderen en hun dromen voegen. En ik heb gemerkt dat dat heel veel inspiratie blijft geven. Ik probeer mijn dromen te realiseren. En zolang ik dromen heb, leef ik.

  Reactie door Haby — maandag 7 augustus 2006 @ 13.13 uur

 37. #36
  Beste Haby
  Optimisme is vaak een verkeerd toekomst beeld scheppen het is ook een veel verwijt naar het realisme je bent een pessimist.
  Misschien ik kan daar niet in kijken, is je overspannenheid wel de oorzaak van te veel optimisme of van het geloven in sprookjes en het niet kunnen waarmaken of uitkomen van deze.
  Denk maar eens aan de teleurstelling van een kind dat er achter komt dat Sinterklaas niet bestaat.
  Bij mijn is het tegendeel ontstaan na mijn overspannenheid, realisme.
  Mijn ervaring is dat als je hiervan uit gaat dat de resultaten en het niveau van het oplossen van problemen veel hoger ligt.
  En als me van uit het realisme handvaten naar voren komen die me optimistisch maken zal ik dat zeker zijn, maar het lukt mij niet omdat van uit sprookjes of dromen te gaan doen.
  Maar gelukkig Haby hheft ieder zo zijn eigen pretjes en dingen.
  En zo hoort het ook ieder zijn eigen goed gevoel.

  Reactie door Jofel — maandag 7 augustus 2006 @ 14.06 uur

 38. Groot gelijk Jofel- En we leefden nog lang en gelukkig ! :-)

  Reactie door Haby — maandag 7 augustus 2006 @ 15.46 uur

 39. Ik geloof allen in die sprookjes, die ik zelf verzin. En zij leefden lang en gelukkig.

  Reactie door Henk.H — dinsdag 8 augustus 2006 @ 16.06 uur

 40. Ik geloof alleen in die sprookjes, die ik zelf verzin. En zij leefden lang en gelukkig.

  Reactie door Henk.H — dinsdag 8 augustus 2006 @ 16.09 uur

 41. Train Song with Miriam Makeba 3:11 Harry Belafonte The Very Best of Harry Belafonte CD-3 Oldies 5 10-08-06 5:06

  Reactie door hendrik dieks — donderdag 10 augustus 2006 @ 5.24 uur

 42. clenbuterol dosage…

  clenbuterol dosage…

  Trackback door clenbuterol dosage — vrijdag 24 november 2006 @ 17.40 uur