No more ‘bits of freedom’

Bits

Bits of Freedom, de burgerrechtenorganisatie die onder meer opkomt voor privacy op internet, staakt zijn activiteiten. Door het vertrek van twee medewerkers is er geen toekomst meer, zo liet de stichting vrijdag weten. Bits of Freedom ageerde de afgelopen jaren onder meer tegen de bewaarplicht van dataverkeer voor telecom- en internetbedrijven. Ook maakte de organisatie zich druk om het centraal opslaan van gegevens die horen bij een biometrisch paspoort en een ov-chipkaart. (DFT)

Bewegingen komen en gaan. Het is jammer dat ‘bits of freedom’ er mee stopt. In het informatietijdperk van nu is een extra ‘burgerwaakhond’ geen overbodige luxe. Of zoals werknemer Maurice Wessing zelf aangeeft: ‘We zijn misschien wel meer nodig dan ooit’.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 05 augustus 2006 :: 12.10 uur

11 Comments

11 reacties

 1. wel vreemd dat de reden van vertrek van deze mensen niet word genoemd,maar vreemder vind ik nog dat een zo belangrijke organisatie dan inneens ophoud te bestaan,en dan ook zo plotseling terwijl ik op bv twaekers.net wekenlijks even inlees op wat de toekomstplannen zijn met betrekking tot het vergaren van privacygevoelige informatie door regeringen wereldwijd,dit zijn voornamelijk de technische kanten en wat men hiermee probeert te bewerkstelligen.

  Reactie door iew — zaterdag 5 augustus 2006 @ 14.15 uur

 2. @1 correctie
  moet zijn, http://www.tweakers.net

  Reactie door iew — zaterdag 5 augustus 2006 @ 14.16 uur

 3. Zo te lezen – op de site van BOF – houdt de stichting NIET op met bestaan, maar wordt het grootste deel van de activiteiten gestaakt. De reden van vertrek van de medewerkers is ook uit de tekst op te maken: geldgebrek.
  Helaas heb ik daar zelf ook mee te maken, maar als er nog ergens een geëngageerde filantroop los rondloopt … ;-)

  Reactie door Renée — zaterdag 5 augustus 2006 @ 14.47 uur

 4. @3Renee
  stom van mij om daar niet even te tsjekken,met dank voor uw toelichting!

  Reactie door iew — zaterdag 5 augustus 2006 @ 14.55 uur

 5. Jammer en verontrustend dat Bits of Freedom ermee ophoudt. Daar ligt een taak voor de SP, denk ik.

  Reactie door Anne-Marie Mineur — zaterdag 5 augustus 2006 @ 16.12 uur

 6. Als Bits of Freedom stopt wegens geldgebrek en we vinden dat allemaal jammer, dan moet daar toch iets aan te doen zijn?

  Reactie door Astrid — zaterdag 5 augustus 2006 @ 17.22 uur

 7. @6, Astrid: op zich zou een aktie wel geld in het laadje brengen, maar salaris voor twee medewerkers vraagt om een redelijk continue geldstroom. En als je uiteindelijk meer tijd bezig bent om geld binnen te halen, dan datgene te doen waarvoor je nou net dat geld nodig hebt, dan wordt het een beetje …. nou ja, wat de meeste managers tegenwoordig doen. ;-)
  Ik kan dus wel begrip opbrengen voor de beslissing van de stichting.
  Maar wie weet, ik hoop nog steeds op die loslopende filantroop, die nog geen goede bestemming voor zijn liggende gelden heeft.

  Reactie door Renée — zaterdag 5 augustus 2006 @ 22.32 uur

 8. Bits of freedom is harder nodig dan ooit.
  Hier is een intervieuw met een van hun te beluisteren:

  http://www.radio-online.nl/

  Ook een goed intervieuw met Rop Gongrijp van de aktiegroep Wij Vertrouwen Stemcumputers Niet (25 juli 2006) . Vond alle ophef ietwat overdreven. Na het hele bizarre verhaal gehoord te hebben, denk ik er heel anders over.

  Reactie door pjotter — zaterdag 5 augustus 2006 @ 22.45 uur

 9. I.h.k.v. de wet op bescherming van persoonsgegevens, zou je van overheidswege volgens mij een dergelijke waakhond mogen verwachten om naleving van die wet te bekrachtigen.

  Reactie door Wilbert — zondag 6 augustus 2006 @ 2.54 uur

 10. @Wilbert

  Een controlerende waakhond ingesteld door de instantie die het meest gebaat is bij het inperken van burgelijke vrijheid, heeft bij mij in ieder geval weinig vertrouwen.

  Reactie door stephan — zondag 6 augustus 2006 @ 16.16 uur

 11. @Stephan,

  Bij mij ook.

  Ik wou alleen een m.i. kromme situatie aanstippen.

  Reactie door Wilbert — zondag 6 augustus 2006 @ 17.32 uur