Persbureau in de fout?

Reuters

Reuters

De foto van Beiroet met de dikke zwarte rookwolken is officieel door persbureau Reuters naar buiten gebracht. Internetters kwamen erachter dat de foto hoogstwaarschijnlijk bewerkt is. De foto eronder is waarschijnlijk de originele.

Hier kun je een uitgebreide analyse zien van de vermoedelijke totstandkoming van deze foto.

Update: Uit de comments ook de hernieuwde foto van Reuters.

Reuters

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 06 augustus 2006 :: 12.12 uur

88 Comments

88 reacties

 1. “Een foto liegt niet.” Die tijd hebben we gehad! Bedenkelijk is dat een erkend persbureau als Reuters dit laat gebeuren.

  Reactie door @bacus — zondag 6 augustus 2006 @ 12.25 uur

 2. nu je het zegt? de dikke rookwolken lijken wel in een teken progamma,,gecloned??
  de wolken zijn 3 dubbel ,en als je goed kijkt eeuu slecht bewerkt,
  maar waarom is dat nodig,,

  Reactie door ad — zondag 6 augustus 2006 @ 13.10 uur

 3. Dan is dit toch de kracht van internet, en de burgercontrole. Reuters gaat hier echt flink nat, enkel de opzet betwijfel ik nog.

  Dit is wel heel simpel te zien, dus schaadt het de Libanese zaak – als zij verantwoordelijk zijn – uiteindelijk meer. (Israel zegt, zie het valt wel mee)

  Dus kunnen we ook weer de dubbelcomplotten tevoorschijn halen.

  Maar op sargasso las ik ook een plausibele verklaring. De fotograaf heeft centjes nodig en smoke – drama – verkoopt. Dat laatste vind ik nog de meest logische verklaring.

  Blijft het feit dat Reuters hier toch wel de grootste sukkel – schuldige – is. Beetje ervaren fotoredactie zou dit eruit moeten halen.

  Reactie door Bart — zondag 6 augustus 2006 @ 13.14 uur

 4. waar rook is is vuur.
  censuur, aandikken…
  media, links, rechts, maar neutraal bestaat niet meer. En dat is niet goed en zal beide partijen slecht doen.

  Reactie door jaap aap — zondag 6 augustus 2006 @ 13.34 uur

 5. zwartgallige humor?????????
  het is zonder die bewerking al erg genoeg!!!!!!!!!!!

  Reactie door wladimir iljitjs — zondag 6 augustus 2006 @ 13.34 uur

 6. Hoe het ook zij,de toestand in Libanon is verschrikkelijk en niemand te gunnen.Israel/de joden hebben in de 2e wereldoorlog veel geleden en hadden nu toch moeten weten wat zulke handelingen voorstellen.De wraak van de Arabische Staten zal diep en langdurig zijn,dus ook al komt er een staakt het vuren,eens volgt de verschrikkelijke afrekening.Iran zal steeds geavanceerdere wapens gaan ontwikkelen.Het is zeer de vraag of de wereld-gemeenschap dan nog deze zaak kan beheersen.Het grote probleem is de achilleshiel van het westen en dat is de olie-voorziening.Als de gematigde oliestaten last krijgen van extremisme binnen de bevolking,welke niet meer te beheersen is,dan komt datgene uit wat staat in het boek “Aufmars zum Apocalyps” (Wiener Verlag).

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 6 augustus 2006 @ 13.40 uur

 7. het eerste slachtoffer in elke oorlog is de waarheid, altijd goed als mensen zich dat beseffen

  Reactie door edwin — zondag 6 augustus 2006 @ 14.52 uur

 8. De bekende zioclub Littlegreenfootballs is een hypocriet stelletje haatzaaiers.
  http://www.idfisrael.com/lgf.htm
  http://littlegreenfascists.blogspot.com/
  http://www.therevealer.org/archives/today_001092.php

  Reactie door ruby — zondag 6 augustus 2006 @ 15.49 uur

 9. Dit is de orginele foto
  http://news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/060806/ids_photos_wl/r1119244085.jpg

  Reactie door Struikel — zondag 6 augustus 2006 @ 15.50 uur

 10. de media is volksverlakker nr2 !
  en in handen van? volksverlakkers nr1.
  en meer wil ik er niet over zeggen.

  Reactie door iew — zondag 6 augustus 2006 @ 16.06 uur

 11. De Arabieren weten de media te bespelen, maar het bedrog begint aardig door te dringen.

  Het geval Mohammed Al-Dura bracht universele verontwaardiging, en de “massamoord” in Jenin bracht het tot een VN resolutie. Maar het omgekomen gezin aan de Gaza-kust werd al snel te ruste gelegd, en het Kana 2 festival bracht extra tijd voor Israelische actie, nadat het bedrog doordrong tot de wereldleiders. En deze fotomontage wordt hier door de fractieleider van de SP aan de kaak gesteld. Uiteindelijk wint toch de waarheid. Dank voor de post, Jan.

  Reactie door moshail — zondag 6 augustus 2006 @ 16.10 uur

 12. @ Edwin,

  Maar wie is hier dan het eerste slachtoffer? Is dat misschien de Israelische soldaat die gedood werd toen die twee anderen ontvoerd werden, of moeten we verder terug gaan en is het een slachtoffer van 1 van de beschietingen van 7izbu l-lâh uit de afgelopen jaren. Of moeten we nog verder terug gaan en moeten we de acties van enkele Iraanse ideologen om de burgeroorlog in Libanon te misbruiken om een shiitisch militair front te creëren (altijd handig om invloed te kunnen hebben in een eventueel grootschalige oorlog) zien als een reactie op de Israelische inval in Libanon. En dat is dan eigenlijk ook weer een reactie op acties van de PLO vanuit Zuid-Libanon op Israel (de PLO had Zuid-Libanon bezet na uit Jordanië gegooid te zijn toen zij daar een burgeroorlog dreigde te ontketenen – het begin van burgeroorlog in Libanon). Ik vermoed dat het eerste slachtoffer ergens begin jaren ’20 viel bij een ‘burenruzie’. Die zullen er toen veelvuldig geweest zijn (anders – zonder kleinschalige problemen – was er nooit een Palestijns-Israelisch conflict ontstaan, natuurlijk), aangezien snelle migratie van migranten die weinig mixen met de oorspronkelijke bevolking overal tot conflict leidt (zie ook mijn stukje over vooroordelen op de weblog van Anja Meulenbelt).

  Eeehh, en ik ben weer ontiegelijk off-topic.. :p

  Reactie door Martijn IJzereef — zondag 6 augustus 2006 @ 16.13 uur

 13. @6 Maan Arkenbosch — zondag 6 augustus 2006 @ 13.40,

  Het is waar dat het westen erg afhankelijk is van de olie maar wat wordt daar aan gedaan, om minder afhankelijk te worden? Eigenlijk niks. Waarschijnlijk door de oliemaatschappijen met hun macht waardoor onderzoeken naar alternativen worden tegengewerkt, maar mogelijk ook door de westerse overheden omdat ze over benzine enzo mooi wat belasting kunnen heffen.
  Over wat zonnestralen belasting gaan heffen gaat wat moeilijk.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 6 augustus 2006 @ 16.36 uur

 14. Evert Tigchelaar jr, aan zonnestralen heb je behalve op het strand of in een serre niet veel, moet weer omgezet worden in stroom of nog beter waterstof en daar kan je weer belastingen op heffen

  Reactie door edwin — zondag 6 augustus 2006 @ 16.48 uur

 15. Bekijk deze film eens:
  http://www.aish.com/movies/JP/Lebanon.asp
  Israël is reeds in oorlog met Iran en Syrië. Hezbolla is slechts een vooruitgeschoven post van beiden. Het eind daarvan is nog lang niet zicht.
  Dat de politiek zich op het verkeerd been laten zetten, blijk o.a. uit het volgende:
  De Franstalige Libanese website Libanoscope citeert een niet met naam genoemde Hezbollah afgevaardigde die meldt dat de terreurgroep een raketlanceerinstallatie op het dak van het appartementsgebouw in Kana, heeft geplaatst om daarmee Israël te provoceren tot een aanval. Volgens deze site heeft Hezbollah tevens met opzet zieke en invalide kinderen in het pand ondergebracht en doen verhalen de ronde dat ze lichamen van reeds eerder gedode kinderen in het gebouw hebben neergelegd. Dat lijkt het vermoeden te bevestigen dat men elders lichamen heeft opgegraven om zodoende het aantal slachtoffers op te voeren, een methode die ook door het terreurbewind van Yasser Arafat werd toegepast. Begin 2002 werden de ‘Palestijnen’ in Jenin betrapt bij het opgraven van lijken op een begraafplaats om deze vervolgens te herbegraven in een “massagraf” dat moest dienen als bewijs voor de beschuldiging dat Israël een ‘bloedbad’ in Jenin had aangericht. Een team van artsen die waren belast met het onderzoeken van de lijken meldde dat ze een lichaam hadden aantroffen van een man die al meer dan twee jaar daarvoor overleden was. Propaganda van hezbollah werkt dus. Gubbels heeft nieuwe opvolgers.

  Reactie door Johannes — zondag 6 augustus 2006 @ 16.59 uur

 16. Hoogstwaarschijnlijk?
  Ik werk met beeldbewerkingsprogramma’s en ik kan je verzekeren dat de foto bewerkt is. En nog ontzettend slecht ook!

  Reactie door Sis — zondag 6 augustus 2006 @ 18.08 uur

 17. Martijn IJzereef wet jij het? ik niet

  wat voor mij wel steeds meer vast staat is dat iran en syrie achter de laatste escalatie in libanon staan, waarschijnlijk was het niet hun doel om nu al de situatie zo te laten escaleren maar wel op een later voor hun beter tijdstip, waarom wordt anders een partij, en niet een regeringsleger, volgepompt met wapens na de volledige terugtrekking van israel uit libanon

  neemt niet weg dat het israelische beleid ook aan alle kanten rammelt

  Reactie door edwin — zondag 6 augustus 2006 @ 18.14 uur

 18. Sorry, Edwin, ik heb het na het probeerberichtje hierboven nog eens geprobeerd, maar de inhoudelijke reactie lijkt om de een of andere obscure reden niet geaccepteerd te worden door de weblog-software. (Geen krachttermen whatsoever in mijn berichtje, overigens.)

  Reactie door Martijn IJzereef — zondag 6 augustus 2006 @ 18.34 uur

 19. 15 Johannes,volkomen met je eens.

  Reactie door Dave — zondag 6 augustus 2006 @ 18.35 uur

 20. @15
  Je zou inderdaad zeggen Johannes dat jij inderdaad met dit verhaal de nieuw Gubbels bent.
  Je bent ook nog ze eerlijk omdat in je laatste zin toe te geven.

  Reactie door Tonio — zondag 6 augustus 2006 @ 19.47 uur

 21. Wat ik niet begrijp is waarom zo’n foto moet worden bewerkt. Het is zo toch al erg genoeg?

  Reactie door Astrid — zondag 6 augustus 2006 @ 20.03 uur

 22. Eigenlijk ben ik niet verbaasd. Bij oorlog komt vaak ook een stukje psychologische oorlogsvoering. Daarvoor wordt de waarheid soms gemanipuleerd.

  Wat belangrijker is: Wat er in het MO gebeurt, moet stoppen…

  Reactie door Patrick — zondag 6 augustus 2006 @ 20.04 uur

 23. Zie @15
  Kan iemand mijn vertellen wie Gubbels is

  Reactie door Jofel — zondag 6 augustus 2006 @ 20.35 uur

 24. Joseph Goebbels was de propagandachef van Hitler.

  Reactie door Astrid — zondag 6 augustus 2006 @ 20.37 uur

 25. @astrid: De orginele foto lijkt misschien wel net zo veel rook, maar de bewerkte laat het lijken alsof er meerdere inslagen zijn, tegen maar één bij de orginele foto. Het is alleen bar en bar slecht gedaan. Ik snap niet dat reuters erin is gestonken.

  Reactie door Struikel — zondag 6 augustus 2006 @ 20.50 uur

 26. Joseph Goebbels was ook een groot voorstander van cartoons met moslims, um, ik bedoel joden.

  Reactie door D. Madura — zondag 6 augustus 2006 @ 20.54 uur

 27. @24@26
  Ja,maar die heet toch niet Gubbels.
  Of zou Johannes @15 Bubbuls zien.

  Reactie door Jofel — zondag 6 augustus 2006 @ 21.05 uur

 28. ga voor de gein eens kijken bij het cidi,,
  de viking heer?? van baalen,doet stoer mee,zieltjes winnen .
  en trots dat ze zijn,met die viking.
  en dan vinden ze het gek dat het antisemitisme toeneemt de laatste tijd,
  moet je vooral dat figuur bij naam noemen.

  Reactie door ad — maandag 7 augustus 2006 @ 3.08 uur

 29. Volgens mij staat het torentje in Den Haag daar te hensen, kan het niet goed zien door al die rook

  Reactie door Pool — maandag 7 augustus 2006 @ 9.03 uur

 30. [...] Het blijkt dat ook de grote nieuwsdiensten als reuters gebruik maken van photoshop. Was dat al niet bekend? Deze link delen?These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages. [...]

  Pingback door En een kloddertje roze hier… | Bakkel dot com — maandag 7 augustus 2006 @ 9.27 uur

 31. Dit is dus stemming makerij.
  Kijk eens goed naar de foto.
  Die is niet het zelfde!
  Kijk naar de eerste foto links onder in staat een flatgebouw. Kijk naar links boven daar staat een gebouw met een klein vierkantje op in de verte.
  Kijk naar de tweede foto zoek dat zelfde flatgebouw van linksonder.
  Waar staat deze? Juist! Aan de rechterkant iets hoger. Ga in een rechte lijn omhoog wat vind je daar? Juist dat gebouw met dat vierkantke er bovenop.
  Kom nou toch twee totaal verschillende foto’s!!!

  Reactie door Klaas — maandag 7 augustus 2006 @ 9.52 uur

 32. Daar naast is de onderste foto ook verschoven. Wie weet is het een foto van de vorige burgeroorlog.
  Maar als dit zo zou zijn wat voor belang zou Reuters er bij hebben?

  Reactie door Klaas — maandag 7 augustus 2006 @ 9.55 uur

 33. Het is serieus maar ik dacht echt even dat die man een grapje maakte. Vanmorgen op RTL nieuws, Israël bombardeert Beiroet dit was volgens de nieuws lezer een antwoord op de raketten op Haifa.

  Reactie door Jofel — maandag 7 augustus 2006 @ 10.59 uur

 34. Een bewerkte bei-roetpluim.

  Reactie door peer — maandag 7 augustus 2006 @ 11.59 uur

 35. Een storm in een glas water. Vergelijk foto 1 met foto 3, de echte, originele.

  Reactie door Hetty — maandag 7 augustus 2006 @ 12.45 uur

 36. Pallywood:

  http://www.seconddraft.org/movies.php

  Hezbollywood:

  http://web.israelinsider.com/bin/en.jsp?enPage=ViewsPage&enDisplay=view&enDispWhat=Zone&enZone=HotTopics&enInfolet=ViewTopic.jsp&topicId=360

  Reactie door moshail — maandag 7 augustus 2006 @ 13.04 uur

 37. Jan je zuigt sinds wanneer haal je informatie van neo nazi sites met je little green footbal.

  Reactie door Jandezuigert — maandag 7 augustus 2006 @ 13.27 uur

 38. Reuters heeft bekend.
  Geen Neo-Nazi sites:

  http://news.google.com/news?hl=en&ned=&q=reuters&btnG=Search+News

  Reactie door H. Willemse — maandag 7 augustus 2006 @ 17.19 uur

 39. ach ja, sommige mensen leven alleen in hun eigen absolute eenzijdige gelijk, alles wat daar niet aan voldoet zijn zionisten en neo-nazies, beetje pot verwijt de ketel

  Reactie door edwin — maandag 7 augustus 2006 @ 17.33 uur

 40. Waar praten we over over techniek terwijl achter bovenstaande foto’s wel of niet gemanipuleerd dood en ellende schuilgaat.
  Kan dat echt niet opbrengen.

  Reactie door Henny — maandag 7 augustus 2006 @ 20.47 uur

 41. Deze foto’s lijken me geen vervalsing

  pas op: zeer schokkend materiaal

  http://www.uruknet.info/?p=24885

  Reactie door Gerrit — maandag 7 augustus 2006 @ 20.53 uur

 42. gerrit amerikaanse fosfor bommen!!
  lekker volk daar dat israel/usa.
  levend verbrand,,komt me bekent voor!

  Reactie door ad — maandag 7 augustus 2006 @ 23.49 uur

 43. “Waar praten we over over techniek terwijl achter bovenstaande foto’s wel of niet gemanipuleerd dood en ellende schuilgaat. Kan dat echt niet opbrengen.”

  Nee, we praten over mediamanipulatie. We praten erover hoe de media, soms naievelijk, heel vaak willens en wetens, terreur bevorderen.

  Hezbolla stopte dat huis in Kana vol met kinderen, gehandicapte kinderen. Daarna beschoot men Israel van het dak. Toen de response van Israel kwam maar faalde de kinderen te doden, blies Hezbolla zelf het huis op. Daarna werd de ellende gefilmd, echte ellende, inderdaad. Over dit soort technieken praten we. Fotomanipulatie is marginaal maar laat objectief zien hoe de vrije wereld bedrogen wordt.

  Reactie door moshail — dinsdag 8 augustus 2006 @ 5.58 uur

 44. Ze hebben het vandaag bij CNN ook ontdekt.
  Lopen een beetje achter denk ik ondanks al hun reporters,

  Misschien komen we er later wel achter dat ze méér nieuws m.b.t. Israel-Libanon vergeten zijn.

  Reactie door Henny — dinsdag 8 augustus 2006 @ 7.06 uur

 45. “Misschien komen we er later wel achter dat ze méér nieuws m.b.t. Israel-Libanon vergeten zijn.”

  Hmm, zwak Henny. Maar als je nog wat nieuws wil hebben dat men vergeten heeft te melden: Hezbolla is bereid te vechten tot de laatste Libanees. Respect voor mensenlevens is er niet in hun cultuur van dood. Hun doel is het doel van de radicale Islam: De vernietiging van Israel en van de gehele vrije wereld. Ontkennen helpt niet. Moord en brand roepen over wat Irael doet, helpt ook niet. Nu van koers veranderen is het enige dat misschien nog kan helpen. Het is moeilijk je naar rechts te wenden als je altijd de andere kant opgekeken hebt, maar er geen “levensvatbaar” alternatief.

  Reactie door moshail — dinsdag 8 augustus 2006 @ 8.19 uur

 46. Mischien dat de fascinatie met rook van Jan iets te maken heeft met de Schipholbrand. Mischien weet U het het niet meer want er zij veel Nederlanders in Utrecht bij een feestje door een trapje gevallen en gewond geraakt. De SP heeft zoals alle partijen ( minus groen links)destijds gestemd voor het hoe dan ook opsluiten van bolletjesslikkers. En dat mensen zonder papieren hierbij gestopt worden……. Ik zag die donkere wolken al lang hangen. Maar stem aub links mensen. En dat bedoel ik oprecht. Maar denk er goed over na.

  Reactie door pjotter — dinsdag 8 augustus 2006 @ 11.22 uur

 47. moshail,, doe jij en die links die jij plaatst,in 36,niet het zelfde?
  of is dat alleen de waarheid??
  of dat israel bereid is voor 2? soldaten,
  90+ doden aan eigen kant,er voor over heeft.dus een paar onbelangrijke soldaten? zijn belangrijker als die 90+ doden?
  respect voor mensen levens is er niet in de joodse?? cultuur!

  Reactie door ad — dinsdag 8 augustus 2006 @ 11.33 uur

 48. Zo een slecht gephotoshopte foto, en Reuters heeft dat niet in de gaten? Mha! Kom nou toch…. Wel een uitstekende manier van Reuters om de Israelis in hun slachtofferrol neer te kunnen blijven zetten: ‘snik, zie je wel, ze overdrijven nu zelfs de foto’s van de bombardementen en etnische zuiveringen die wij daar plegen, snik!’
  Reuters zal voortaan geen foto’s meer plaatsen van deze wanddaden… Kan iedereen weer rustig slapen.

  Welterusten allemaal.

  Reactie door Pietje af — dinsdag 8 augustus 2006 @ 12.36 uur

 49. Nee ad, ik en de links doen niet hetzelfde.

  Voorts gaat de oorlog niet om 2 soldaten. De oorlog gaat om het voortbestaan van Israel en niets minder. Ooit van een casus belli gehoord?

  Israel gaat volgens de internationale regels. De ontvoeringen gebeurden ondanks dat Israel zich had teruggetrokken tot de internationale grenzen in haar Noorden en Zuiden. Men werd dus aangevallen zonder territoriale redenen.

  Als je Israel iets kwalijk kan nemen in de richting van wat je schrijft, dan is het dat men levens in gevaar bracht teneinde de internationale regelgeving niet te schenden.

  Indien behoud van mensenleven haar hoogste waarde was had Israel zich niet uit de Gazastrook teruggetrokken. Dat was echt van de gekke. De joodse bevolking met geweld uitzetten, miljarden spenderen, en dan een rakettenregen over je heen krijgen.

  Slachtoffers accepteren voor een stukje internationale regelgeving? Als leven je lief is: Natuurlijk niet!

  En net zo had Israel zes jaar geleden zuid-Libanon niet moeten ontvluchten. En natuurlijk had Israel zuid-Libanon direct moeten herbezetten toen duidelijk werd hoe Hezbolla de terugtrekking gebruikte.

  Zoveel levens in gevaar brengen voor een stukje internationale regelgeving? Natuurlijk niet!

  Maar dit verwijt aan Israel hoor ik van niemand…

  Reactie door moshail — dinsdag 8 augustus 2006 @ 13.28 uur

 50. George Galloway over vooroordelen in de media:

  http://www.informationclearinghouse.info/article14391.htm

  Reactie door Faaz — dinsdag 8 augustus 2006 @ 14.24 uur

 51. nou Faaz, geweldige bron, de wereld is één groot complot

  Reactie door edwin — dinsdag 8 augustus 2006 @ 14.34 uur

 52. Reuters:

  http://today.reuters.com/news/articlenews.aspx?type=topnews&storyID=2006-08-07T162027Z_01_L06301298_RTRUKOC_0_US-MIDEAST-REUTERS.xml&src=080706_1728_FEATURES_doctored_photos%3A_reuters_response

  Reactie door moshail — dinsdag 8 augustus 2006 @ 15.37 uur

 53. Schofterig
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/47902541/_Situatie_Libanese_burgers_dagelijks_erger_.html

  Reactie door Jofel — dinsdag 8 augustus 2006 @ 16.57 uur

 54. Beste Moshail, in deze situatie zou er geen sprake moeten zijn van rechts of links. Ik ben een socialist en begrijp Israël volkomen, omdat ik de SP niet nodig heb om na te denken. Dat doe ik zelf wel. Het is wel typisch links om bijna per definitie vóór de zgn. zwakkeren te zijn. Er is hier naar mijn mening maar één verantwoordelijke en dat is Libanon zelf. Volstrekt bezopen dat de Libanese president Israël als boosdoener afschilderd en zelf op zijn krent blijft zitten. Het is de wereld op z’n kop. Libanon hoort Hezbollah aan te pakken en doet dat niet. Hezbollah gaat inderdaad door tot de laatste Libanees en niet Israël.

  Reactie door Ramses — dinsdag 8 augustus 2006 @ 17.24 uur

 55. @54
  Soms heb je van een buitenstaander een zetje nodig om wat dieper na te denken.
  Kan verhelderend werken.

  Reactie door Jofel — dinsdag 8 augustus 2006 @ 18.35 uur

 56. Wat een loze, onbewijsbare beweringen en kreten van vooral die Moshail. Die kunnen echt niet verhullen dat Israël op grote schaal de mensenrechten schendt -al tientallen jaren lang-, burgerslachtoffers maakt, en nu de economie en infrastructuur van Libanon te gronde richt. Israël heeft de ontvoering van enkele soldaten dankbaar aangegrepen als aanleiding om Gaza en Libanon aan te vallen. Israël zou graag willen samenwerken met de Libanese regering, heet het… Ja, ja. Dan is dit wel de juiste weg: grootschalige verwoesting van dat land.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 8 augustus 2006 @ 18.39 uur

 57. nee leg eens uit,dat casus belli?is dat latijn? het goedkeuren van oorlog??
  casus/incident ,,belli,, van oorlog,,
  casus belli,,om het moraal in het land te op te krikken,,om het volk maar achter je te laten staan,,wanneer een land /israel dus/zonder geldige reden een ander land vernietigt/aanvalt,,om maar te verkomen dat het volk zich tegen hun leiders gaat keren,en dus in opstand komt tegen hun leiders,,bedoel je dat casus belli??
  nogmaals in die links van jou??
  wordt daar de waarheid verkondigt? zijn dat geen propaganda kanalen/site’s?

  en jofel dat doen ze al vanaf de tweede?? week,vluchtelingen,vrachtwagens,bussen,
  beschieten.

  Reactie door ad — dinsdag 8 augustus 2006 @ 18.57 uur

 58. zeg ad, kan jij mij dan uitleggen waarom een militie en niet een regerings leger tot de tanden wordt bewapend door iran nadat israel zich heeft terug getrokken en na een resolutie tot ontwapening van die militie van de vn? met welk doel pomp iran hezbollah vol met wapens?

  Reactie door edwin — dinsdag 8 augustus 2006 @ 21.28 uur

 59. noem je dat tot de tanden bewapenen,
  ,eeuu sorry,maar die rakketten die ze daar gebruiken staat dat tot enige verhouding tot die ander,als er 1 tot de tanden toe bewapend is,is het wel israel ook via de usa,met toestemming van de rest.die niets durven te zeggen,,
  en waarom het regerings leger niet,,waar staat dat,,wie zegt dat,hebben die niets dan??
  of hebben die het niet gewoon gekregen?mischien was de opbouw van het land op dat moment wel belangrijker dat daar eerst het geld heen ging?
  en wat iran aangaat,,
  natuurlijk om israel te vernietegen,maar dat is niks nieuws onder de zon.dat wordt al eeuwen geschreeuwd.
  maar anders om,waarom pompt de usa dat israel vol met wapens?laat me raden om hun?? land te verdedigen,hebben ze zelf geen wapenfabrieken?,waar leveren die weer aan??
  en hebben ze niet genoeg dan komt rice even lullen,,de bestellingen opnemen binnen 2 dagen.via ups.
  maar dit is toch jij bent voor het uitroeien van onschuldige bevolkingsgroepen maakt niet uit hoe,,
  en ik niet.

  Reactie door ad — dinsdag 8 augustus 2006 @ 22.02 uur

 60. en wat ik me wel is afvraag stel dat israel kompleet plat gebombadeert werdt wat er dan gebeurde,of zou dat niet gebeuren??
  zou dan de rest van de wezels wel binnen 2 dagen ingrijpen,,inplaats van weken te wachten,en oo na de eerste resolutie er ook nog een tweede,moet komen,,zou dan de vrind,, usa ook de boel tegen houden??
  dit gedoe heeft nog een heel lang staartje,ben ik bang voor.

  Reactie door ad — dinsdag 8 augustus 2006 @ 22.16 uur

 61. toe maar, maak jij al uit of ik voor uitroeien ben?

  maar als ik het goed begrijp moet israel wachten tot iran vrije doortocht heeft door irak en dan maar hopen dat zij niet uitgeroeid worden

  Reactie door edwin — dinsdag 8 augustus 2006 @ 22.17 uur

 62. edwin dat was niet voor jou bedoelt ,,dat gaat meer over de hele gang van zaken,kwam mischien? verkeerd over.
  kijk lang geleden,vond ik isreal ook heel stoer,een gijzeling huppa geen pardon,knallen,wel of geen onschuldigen dood/gewond.
  maar naar tig jaren,als je hoord,dat er over de wereld heen,door de zogenaamde geheime dienst,de 1 naar de ander gedood werdt,en daar ook onschuldigen bij waren of de verkeerden gedood werden,ga je je wel eens wat afvragen?
  en als er zomaar mensen ontvoerd kunnen worden zoals bvb uit italie,of ergens anders dan begin ik te twijfelen,
  en als je dan de beelden ziet hoe onschuldige mensen behandelt worden aan de grens naar israel,en waar die mensen voor uit gemaakt worden,zoals bvb het zijn zwijnen,ze moeten allemaal verdreven worden,laat maar lekker in de sneeuw/regen verrekken wij beslissen waneer er door gegaan mag worden,dat een andere soldaat nog zegt,he weet je wel dat dit gefilmd wordt,met een lach op zijn gezicht.
  ja en doe je dat jaar naar jaar,dan moet je niet vreemd kijken dat zo iemand uit eindelijk,zich gaat weren,goed of niet goed ,,wel begrijpelijk.
  stel jij je eens voor dat je elke morgen.een paar uur telaat op je werk komt omdat de soldaat het leuk vond je te stoppen,,
  en dan al die schoolkinderen,ja die plegen een aanslag,,nee die soldaat vond het leuk/vermakelijk om die bus te stoppen nadat ze 2 km terrug al doorgelaten waren,na ook zo’n controle,
  zeker de haat wordt er al vroeg in gepompt.

  Reactie door ad — dinsdag 8 augustus 2006 @ 23.27 uur

 63. 45. Een vraag is meestal ijzersterk enkel het antwoord kan heel zwak zijn.

  Reactie door Henny — dinsdag 8 augustus 2006 @ 23.52 uur

 64. 58. Zeg Edwin kun jij mij eens uitleggen waarom de Christenmelitie in Libanon destijds zwaar bewapend werd door Israel en Sharon aan hun zijde duizende palestijnen heeft vermoord, vrouwen en kinderen?

  Reactie door Henny — dinsdag 8 augustus 2006 @ 23.55 uur

 65. Henny, waarom zou ik dat moeten kunnen uitleggen?

  Reactie door edwin — woensdag 9 augustus 2006 @ 0.03 uur

 66. @edwin (#65)

  Om je van je vooroordelen bewust te worden, zou ik zeggen.

  Reactie door Wilbert — woensdag 9 augustus 2006 @ 0.27 uur

 67. wilbert, welke vooroordelen?

  beetje erg simplistisch gedachtegoed, omdat ik vandaag een duitser aardig zou vinden zou ik alles goed moeten praten wat zijn volk daarvoor gedaan heeft? denken sommigen alleen in zwart wit?

  wie heeft er nou vooroordelen?

  en zou je zo vriendelijk willen zijn uit te leggen wat dan mijn vooroordeel is?

  Reactie door edwin — woensdag 9 augustus 2006 @ 1.17 uur

 68. Op zich triest dat er zo’n ophef over een bewerkte foto wordt gemaakt maar gelukkig gaat de discussie inmiddels al wat dieper. In een conflict zetten alle partijen overigens propaganda in dus daar is ook niets nieuws aan.

  Wat mij meer zorgen baart is dat de wereld weer meeknikkend of nog enigzins tegenstribbelend achter de USA aanhobbelt en grotendeels instemt met de uitspraak dat Israël mag doorgaan zich zelf te verdedigen.

  Die ‘zelfverdediging’ is diezelfde ‘zelfverdediging die de USA gebruikt in Afghanistan en Irak: DE AANVAL. Als ik voetbal kijk krijg ik toch de indruk dat verdedigen en aanvallen 2 geheel verschillende dingen zijn maar dat zal wel aan mij liggen.

  Burgers, gebouwen en bruggen bombarderen is geen verdedigen, leden van de regering ontvoeren is geen verdedigen (en ontkracht meteen het feit dat het om terrorisme bestrijden gaat, dat zijn oorlogshandelingen).

  Zoals ik iemand anders ergens zo mooi zag verwoorden: ‘waren de Joden die zich verzetten in de ghetto’s etc. in WO2 tegen de bezetter dan ook terroristen?’

  Het begon dus niet eenvoudigweg met de ontvoering van de Israëlische militairen, dit speelt al veel te lang en zal helaas nog heel lang duren.

  Reactie door Kappie — woensdag 9 augustus 2006 @ 2.55 uur

 69. Misschien kan Henny, om van zijn vooroordelen af te komen, uitleggen waarom in 1995 Nederland en minister Voorhoeve de Christelijke Serviers meer dan zevenduizend Bosniers in Srebrenica lieten vermoorden.

  Reactie door anti — woensdag 9 augustus 2006 @ 6.02 uur

 70. Een aardige catoon van Cox and Forkum (zie reacties):
  http://www.marketingfacts.nl/berichten/20060731_bedrijven_en_overheid_misbruiken_weblogs_voor_pr_campagnes/#reacties

  Reactie door mf — woensdag 9 augustus 2006 @ 7.23 uur

 71. “Zeg Edwin kun jij mij eens uitleggen waarom de Christenmelitie in Libanon destijds zwaar bewapend werd door Israel en Sharon aan hun zijde duizende palestijnen heeft vermoord, vrouwen en kinderen?”

  Het was een wraakactie. De bende van Arafat had Libanon, en vooral de Christenen daar, jarenlang geterroriseerd met gruwelijke moordpartijen en verkrachtingen.

  Reactie door moshail — woensdag 9 augustus 2006 @ 7.54 uur

 72. Het wil maar niet komen de in de wereld en in Nederland de euforie zoals met de zesdaagse oorlog.
  Ondanks de eenzijdige voorlichting in het bijzonder van TV Nederland.
  De Wereld en Nederland althans het volk hebben door dat de het een beschamende vertoning is van agressor Israël.

  Reactie door Jofel — woensdag 9 augustus 2006 @ 8.21 uur

 73. @72 TV Nederland kijk ik al jaren niet meer wegens de linkse indoctrine.
  Heb lekker sateliet.

  Reactie door Klaas — woensdag 9 augustus 2006 @ 9.13 uur

 74. @74
  Ik zie hier een erkenning in ,omdat je op deze site regelmatig bent te vinden dat deze wel objectief naar voren komt.
  In jou visie is dit dan een objectieve linkse site en je wel kan vinden in deze denkbeelden.
  Als dat niet zo was neem ik aan dat je hier niet meer kwam.
  En de zelfde conclusie had getrokken en maatregelen als met de TV.

  Reactie door Jofel — woensdag 9 augustus 2006 @ 11.53 uur

 75. Reuters ontslaat werknemer:

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3256534,00.html

  Reactie door moshail — woensdag 9 augustus 2006 @ 13.02 uur

 76. #75
  Dat is mooi,er worden elke dag honderden ontslagen in Nederland.

  Reactie door Jofel — woensdag 9 augustus 2006 @ 13.58 uur

 77. reuters ontslaat helemaal niet iemand??
  suspended!!
  en waarom schreef die dat,kijk eens op een heleboel sites uit de usa,wat daar al jaren geroepen wordt,dat mag daar wel gezegt worden???,
  dan is het nog mild wat die zogenaamde reuters man/vrouw,schreef,
  mischien ook wel een reactie op een ander?

  Reactie door ad — woensdag 9 augustus 2006 @ 17.24 uur

 78. Heel goed, Ad! Jij passeert de leestest, en je geeft me zelfvertrouwen. Nu weet ik dat tenminste jij mijn links leest.
  Ik denk niet dat de ge”suspende” medewerker terug mag komen.

  Reactie door moshail — woensdag 9 augustus 2006 @ 17.56 uur

 79. Prutsers’ werk… van wie dan ook! Duidelijk zichtbaar ook (3X hetzelfde gebouw & patroon op rookwolk).

  Reactie door Wakker! — woensdag 9 augustus 2006 @ 20.50 uur

 80. 69. Het is een groot vooroordeel om te veronderstellen dat ik een man ben.

  Reactie door Henny — donderdag 10 augustus 2006 @ 20.41 uur

 81. Henny kan mannelijk en vrouwelijk zijn. In mijn omgeving zijn de eersten in de meerderheid. Voor de revolutie was het woord “zijn” naast mannelijk ook neutraal. Maar ik begrijp, je bent van daarna. Excuses, en dank voor de info.

  Een andere illusie aan diggelen. Ik dacht tot nu toe dat alleen mannen aan je obsessie leden. Ik bedoel: Israel deugt niet, pleegt volkerenmoord, schreeuw, moord, brand, bezetting, schandaal. En als je dan verbaasd een voorbeeldje van al dat wangedrag vraagt, komt men met gebeurtenissen die er niet waren, met zaken die duidelijk puur defensief zijn (checkpoints, een hek, zorgvuldige militaire acties om aanslagen te voorkomen), of met een een massamoord van christenen op moslims.

  Voorts, het was wraak, moshail heeft gelijk, en je hebt geen antwoord gegeven over de “genocide” in Srebrenica.

  Voorts wachten we in spanning af wat jij en je collega dwarsdenkers ons gaan melden over de op het nippertje in Engeland voorkomen massa-aanslag. Mijn suggestie: het zijn allemaal leugens.
  Moslims zouden zoiets nooit doen. Het is een verhaal van de CIA om de Islam zwart te maken. En indien dit niet vol te houden is: De joden zitten erachter. De Pakistanis hadden geen andere keuze, de Israelis brachten hen in een staat van paniek. Ze leerden van Hezbolla: Het was hun goede hart, hun verlangen naar vrede voor de Palestijnen dat hen dreef. Dit kan zo niet doorgaan. Israel moet stoppen. Het wordt tijd voor een nieuwe VN resolutie.

  Reactie door anti — vrijdag 11 augustus 2006 @ 6.09 uur

 82. 69. Omdat Nederlanders even laf zijn. Ze waren er niet op ingericht is hun antwoord, ze hadden niet het mandaad noch de kracht, noch de middelen.

  Ik zou zeggen zeg niet tegen mensen dat je ze beschermt als je dat op geen enkele manier kunt waarmaken.

  Omdat ze dachten beschermd te zijn hadden ze zelf niet voor bescherming gezorgd ( zo op het oog goed indien je vrede wil zul je daar moeten beginnen)
  Het was een vuile leugen dus, een miskleun van de ergste soort.

  Wat Nederland hier m.i. gedaan heeft is verschrikkelijk fout. Ze hebben mensen letterlijk de dood ingestuurd en nog een glaasje wijn samen gedronken met de agressor. Dat beeld raak ik niet meer kwijt.
  Ik heb hier zeer grote moeite mee en vind Nederland medeschuldig.

  Reactie door Henny — zaterdag 12 augustus 2006 @ 16.26 uur

 83. Indien jij mij betrokkenheid bij de mensheid wil beschouwen als een obsessie dan vind ik dat prima, dat is je goed recht.
  Voor mij is een Israelier niet meer waard dan een ander mens en wraak nemen op vrouwen en kinderen is de beste weg naar meer wraak en meer instabiliteit en is niet anders dan het verwijt gemaakt hen aangedaan als legitimatie.
  Omdat in 40-45 de joodse mensen dit is aangedaan hebben zij het recht verworven het een ander aan te doen? Zoiets.
  Ik dacht het niet. Juist als je je laat voorstaan op het leed dan verlies je het recht indien jezelf geen haar beter bent als je meent een ander dat aan te kunnen doen.
  Indien wraak zo normaal is waarom heeft de joodse gemeenschap dan niet Duitsland aangevallen.Waarom mogen Palestijnen cq anderen dan geen wraak nemen.
  Het is geen vraag waar ik een serieus antwoord op verwacht omdat ik het recht op wraak ontken alhoewel soms wel begrijp.
  Ik zou eerst maar eens naar je haat jegens anderen kijken dan weet je misschien waar de haat tegen jou vandaan kan komen.
  Reflectie is de sleutel tot ieder inzicht, verandering en oplossing.

  Reactie door Henny — zaterdag 12 augustus 2006 @ 16.38 uur

 84. Waar heeft Israel wraak genomen? Ik zie slechts een land dat zich probeert te beschermen in een zee van door haat gedrevenen. In hemels naam, waar doel je op?

  Weet je, ik denk dat het middenoosten al vrede zou kennen als Israel echt een keertje wraak genomen had. De situatie van nu is die van een terminale zieke slechts zachte heelmeesters had toen de ziekte nog heel goed behandelbaar was. Bijvoorbeeld, Arafat werd binnengehaald toen er slechts met stenen gegooid werd. Na 13 jaar “vrede” ging het van stenen naar kogels naar bommen naar raketten. Als de stenengooiers gewoon het land waren uitgezet, was de zaak al lang geklaard.

  Het is de politiek druk van een hyprocriete en grotendeels antisemitische wereld op Israel, die het land steeds dwingt zich als een doetje te gedragen. Welk land laat zoveel raketaanvallen toe zonder te reageren? Welk land laat zoveel zelfmoordaanslagen toe zonder tot maatregelen als landuitzetting (van familieleden van daders bijvoorbeeld) over te gaan? In Nederland was na een enkele moord, op Theo van Gogh, al sprake van een volkshetse die tot een reeks van moskeeverbrandingen leidde. In Israel was van zoiets nooit sprake, ondanks onuitsprekelijk veel grotere problemen. Denk er maar eens over na.

  Ik las net de VN resolutie en wat commentaar. Het valt op dat de schuld van de oorlog eenduidig bij Hezbolla/Libanon gelegd wordt, en men kon natuurlijk niet anders. En dan las ik dat Libanon geholpen gaat worden in de wederopbouw, maar ik las niets over de wederopbouw van de aangevallen partij. Er is heel grote schade in Israel.

  Dank voor je antwoord aangaande Srebrenica. Mijn antwoord is een beetje anders. Nederlanders zijn ontzettend naief, begrijpen niets van de wereld. Je bent een echte Nederlander. Je wilt gewoon niet begrijpen dat heel veel mensen in deze wereld enorme haat kennen. Je spreekt over reflectie, inzicht, oplossijng. Henny, er zijn heel veel mensen in deze wereld die inzicht en oplossing niet willen. In het middenoosten zijn deze mensen oververtegenwoordigd. Ze hebben geen reflectie nodig. Ze hebben al een oplossing. De joden moeten dood. En omdat jij dat niet wil begrijpen, help je ze door hun kant te kiezen.

  Reactie door anti — zaterdag 12 augustus 2006 @ 20.51 uur

 85. 81. Jijzelf hebt het woord wraak gebruikt dacht ik, ik reageer hier inderdaad op jouw wraakargument wat nooit het mijne zal zijn.

  Ik heb niets tegen joden, niets tegen arabieren, niets tegen christenen ik reageer op daden en feiten meer niet.
  Ik oordeel mensen niet naar ras danwel geloof danwel gedachten,ik stel ook niet iedere burger verantwoordelijk voor de daden van de machthebbers.
  Ik oordeel mensen op wat ze doen op wat ze mensen aandoen feitelijk, niet meer en niet minder.
  Vrijheid van gedachten zijn niet voorbehouden aan de ene soort danwel de ander, democratie is niet het invullen van de uitkomst maar het uitvoeren van de wil van het volk even soeverein als enig ander volk.
  Kernwapens zijn kernwapens en ik ben ertegen maar dan wel voor iedereen.
  Nog meer?
  Ik heb geen zin te praten tegen mensen die menen dat indien ze dadelijk op straat een klap krijgen uit het recht op zelfverdediging te mogen opmaken dat ze de ander dan maar neer moeten knallen terwijl mogelijkheden teover zijn, zeker als je machtiger bent dan de ander het anders op te kunnen lossen.
  Kijk naar je eigen angsten en je begrijpt de angst van de ander. Kijk naar je eigen gedrag en je weet waarom de ander reageert zoals die doet.

  Reactie door Henny — zondag 13 augustus 2006 @ 12.13 uur

 86. “Kijk naar je eigen angsten en je begrijpt de angst van de ander. Kijk naar je eigen gedrag en je weet waarom de ander reageert zoals die doet.”

  Dit is nu precies wat niet waar is. Het hangt ervan af wie je bent en wie de ander is. Jij denkt met je mededwarsdenkers zonder enig bewijs en tegen alle feiten in dat mensen eigenlijk allemaal hetzelfde zijn, dat iedereen eigenlijk alleen maar het beste wil voor zichzelf en zijn omgeving/gezin/familiem, en zo voort. Dit is onjuist, fataal onjuist.

  Toets je axioma. Leg me uit, Henny, waarom Britten van Pakstaanse achtergrond vliegtuigen zouden willen neerhalen. Kijk naar je zelf en begrijp de ander… Als jij naar jezelf kijkt begrijp je deze lui? Ik hoop van niet. Henny, je bent heel vroom maar lid van een valse kerk.

  Reactie door anti — zondag 13 augustus 2006 @ 15.19 uur

 87. @anti,

  Snuit je neus maar even. Het leek namelijk alsof je “axioma” zei, maar je bedoelde natuurlijk “hatsjie”.

  Wilbert

  Reactie door Wilbert — maandag 14 augustus 2006 @ 0.07 uur

 88. Wat een brilliante en inhoudelijke opmerking, Wilbert.

  Reactie door anti — vrijdag 18 augustus 2006 @ 7.38 uur