1 op de 50

Op de demonstratie bij Unilever viel het woord al, ‘private equity funds‘. Deze investeerders kopen in rap tempo bedrijven op met de enige bedoeling om ze een paar jaar later met grote winst weer te verkopen.

Uit onderzoek van het NRC blijkt dat in de afgelopen zeven maanden voor 22 miljard aan Nederlandse ondernemingen is gekocht door deze buitenlandse investeerders. 1 op de 50 werknemers in de marktsector werkt inmiddels voor zo’n investeerder. Veelal wordt na een overname een bedrijf volledig gesaneerd en op zijn kop gezet – waarbij de werknemers over het algemeen als eerste de dupe zijn.

Zelfs de Telegraaf begint zich zorgen te maken. In het hoofdcommentaar in de krant van vandaag is te lezen:

Maar toch is het goed om met enige achterdocht naar de snelle verkoop van Nederlandse bedrijven te kijken. De verplaatsing van werkgelegenheid en uiterst belangrijke kenniscentra (zoals laboratoria) naar andere landen zal nu eenmaal makkelijker worden uitgevoerd door Amerikaans management dan door Nederlands management. Die zorg – met name van de vakbeweging – is terecht. Het is daarom goed als de investeerders niet alleen worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid om zo veel mogelijk winst te maken maar óók op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 07 augustus 2006 :: 11.17 uur

94 Comments

94 reacties

 1. Ik heb het altijd al geroepen Nedrland wordt verkocht, daarom pas op met Schiphol ander moeten we volgend jaar met z’n allen naar Zaventem.
  Want dan hebben ze Schiphol helemaal uitgehold, en zoeken ze een nieuw bedrijf (slachtoffer) om hun zakken te vullen.

  Reactie door Pool — maandag 7 augustus 2006 @ 11.35 uur

 2. Heeft de SP er ook wel eens aan gedacht dat het idee “winst maken” ook nuttig kan zijn.

  Die investeerders kopen soms ook bedrijfsonderdelen op die op sterven na dood zijn. Een grondige herstructurering is dan nodig maar soms kan zo iets toch nog winstgevend gemaakt worden.

  Reactie door Tim — maandag 7 augustus 2006 @ 11.40 uur

 3. goh openen zij ook hun ogen?!

  Reactie door Jessys — maandag 7 augustus 2006 @ 11.51 uur

 4. de naieviteit in Nederland tegenover Amerika is wel heel erg dat ik daaraan begin te twijfelen of het wel zo is of is het de pure hypocatie.We verkopen onze bedrijven niet zomaar of verhuizen niet zomaar naar het buitenland,dat is politiek.We zijn al honderden jaren de grootste handelaren van de wereld en dat vinden we fijn om te handelen in andere hun leed.Kijk nou naar libanon! Het Nederlandse standpunt is niet humanitair of democratisch,menselijk of wat dan ook maar het is pro israel, dat komt door geld en(geloofsovertuiging).We kunnen de joden moeilijk terug nemen nadat we ze een schop hebben gegeven na de oorlog.Wij mogen ze eigenlijk ook niet maar zolang het ver van huis gebeurd dan maakt het niet uit.We vergeten 1 ding en dat is wie een gat graaft voor een ander……….
  Sorry voor mijn mening maar die blijf ik geven.

  Reactie door moraad — maandag 7 augustus 2006 @ 11.56 uur

 5. Jan heeft een abbo op het NRC :-)

  Maar goed, wat is nu het probleem? Er worden mensen ontslagen. Niet leuk nee maar dat is nou eenmaal onvermijdelijk in een vrije markt economie. Wat wil je dan, een land waar nooit iemand ontslagen wordt zoals in de USSR?

  Wanneer neemt links Nederland nou zijn verantwoordelijkheid en houdt het op met afgeven op anderen en kijkt het eens naar zijn eigen achterhaalde ideologie.

  De SP is gewoon een ordinaire belangenpartij die onder het mom van het algemeen belang alleen maar oog heeft voor de belangen van arbeiders. Nederland bestaat uit meer dan arbeiders Jan.

  Reactie door KeesHendriks — maandag 7 augustus 2006 @ 12.14 uur

 6. Yo moraad, het zal wel aan mij liggen hoor, maat wat heeft in vredesnaam wat er in Libanon gebeurt te maken met dit verhaal? Kom, laten we er ook de uitbuiting van de Inuït bij halen en de vervolging van de Friezen omstreeks 1100…!

  Waar het om gaat is dat Nederlandse werkgelegenheid in het gedrang komt als niet-lokale bestuurders macht krijgen over ondernemingen hier. Daar gaat het om en dat is zorgwekkend. Wat er in Libanon gebeurt, daar hebben we een paar andere plekken in dit log voor.

  Reactie door Haby — maandag 7 augustus 2006 @ 12.18 uur

 7. Waar het om gaat is dat Nederlandse werkgelegenheid in het gedrang komt als niet-lokale bestuurders macht krijgen over ondernemingen hier.

  Daar geloof ik helemaal niks van mede omdat niet-lokale bestuurders dezelfde belangen hebben als lokale bestuurders: winst maken.

  Reactie door KeesHendriks — maandag 7 augustus 2006 @ 12.19 uur

 8. Het aloude gezegde ‘met geld maak je geld’ gaat ook hier weer op.
  Om deze snelle geldjongens tegen te houden is een verzoek een humaner beleid te voeren niet voldoende. De overheid moet de touwtjes (weer) in handen nemen, bv. door bij wet te bepalen dat een bedrijf na overname in 10 jaar niet verkocht mag worden (oid).
  Onze huiseconoom heeft daar vast wel wat ideeen over…

  Reactie door @bacus — maandag 7 augustus 2006 @ 12.21 uur

 9. KeesHendriks, ben je grootaandeel houder of zo?
  Die investeerders hebben maar een belang en dat is de koers opdrijven.
  Uiteindelijk en dat zal je in de loop der jaren wel gaan voelen in je portometniks, dat alles aanzienlijk duurder zal worden.
  De internationale transportkosten wegen dan niet meer op tegen de hier geldende loonkosten.
  En om in en land te leven met alleen maar advocaten, psychologen administrateurs egzm, levert helemaal niets op en kost de staat aanzienlijk meer waardoor ook jij weer meer belasting moet afdragen.
  Jammer dat je alleen nu in je portometniks kijkt en niet op de lange termijn!

  Reactie door Sinne Tolsma — maandag 7 augustus 2006 @ 12.37 uur

 10. @8 Dus nu ga je de staat 10 jaar op zadelen met een niet rendable bedrijf. En wij maar belasting betalen om die werknemers maar in dienst te houden.

  Zoiets bestaat al, en heeft sociale dienst!

  Reactie door Tim — maandag 7 augustus 2006 @ 12.37 uur

 11. Ik dacht dat bestuurders voornamelijk bezig waren met besturen. En als ze volksvertegenwoordigers zijn vertegenwoordigen ze het volk…..Ach, What’s in a name?

  Wanneer de SP kijkt naar zijn eigen achterhaalde ideologie? Hmm, ergens in 2000 is er nog een nieuw manifest gekomen….wanneer gebeurt dat in jouw partij?

  En de SP ordinair? Wie herinnert zich nog het gebaar van Hoogervorst naar de oppositie toe?

  Reactie door Erik — maandag 7 augustus 2006 @ 12.39 uur

 12. Deze investeerders maken vaak ook een deel van het management eigenaar.
  En ze kunnen via een zeer goedkope lening voor een klein deeltje ook eigenaar worden.
  Dit management laat snel al haar principes varen en werken graag mee aan zeer onsympathieke maatregelen.
  Bij ons ging zo het management ongeveer in 5 jaar met ruim 300% van de inleg de deur.
  Daarbij geholpen door de belastingsdienst zodat men over dit bedrag geen belasting hoefde te betalen.
  Een toegestane truc in Nederland.
  Hoe het personeel er uit ging zullen we maar niet veel over zeggen.

  Reactie door Jofel — maandag 7 augustus 2006 @ 12.44 uur

 13. Het is duidelijk dat als geld maken het enige doel is, er geen enkele consideratie zal zijn ten aanzien van al het andere, wat dan ook.

  In mijn optiek dient geld het middel te zijn om een economie te scheppen die voor allen een zinvol bestaan kan opleveren.

  Reactie door pablito — maandag 7 augustus 2006 @ 13.19 uur

 14. @ Tim,

  Volgens mij heb ik de SP nooit horen zeggen dat ze tegen winst maken zijn, maar een herverdeling van de winst daarentegen, dat zou aan iedereen die zich inzet voor ‘de zaak’ meer recht doen, denk je niet?

  Ik denk dat je hier twee dingen door elkaar haalt. Dit is uberkapitalisme dat voor iedereen schadelijk is, behalve als je aan de top staat. Er zijn genoeg bedrijven die winst maken zonder deze funds en wel normaal met personeel en werknemers omgaan.

  Deze funds willen maar 1 ding. De grootste winst binnen de kortst mogelijke tijd. Dat soort korte termijnvisies is in niemands belang, behalve die van hen.

  Reactie door Bates — maandag 7 augustus 2006 @ 13.23 uur

 15. @Bates

  Het ligt iets genuanceerder dan dat jij het voorsteld.

  De grootste winst halen in een zo kort mogelijk tijd is een doelstelling die niet persee alleen maar ten goede komt aan de mensen aan de top.

  Zoals ik al zei, zij zijn soms wel de enige die nog geld in een noodlijdend of slecht lopend bedrijf durven te steken.

  Reactie door Tim — maandag 7 augustus 2006 @ 13.28 uur

 16. Die investeerders kopen goede bedrijven zoals Philips(chipsdivisie) in Nijmegen en draaien dan de werknemers en de overheid een poot uit om er vervolgens met de poen vandoor te gaan. Nijmegen krijgt een drama a la Grohe in Duitsland. Een winstgevend bedrijf naar de klote helpen in het belang van de “Heuschrecken”.

  Reactie door erasmus — maandag 7 augustus 2006 @ 13.35 uur

 17. “Waarbij de werknemers over het algemeen als eerste de dupe zijn”.

  Dit gedonder is ruim 30 jaar geleden al begonnen met de onderzoeken van het alom bekende onderzoeksbureau Mc.Kenzie.

  Zeld als een werknemer moest pissen, lijst bijhouden, hoeveel tijd men hiervoor kwijt was. Stel je voor zeg, één dag aan de diaree en je kon het schudden. Laat staan de mensen met een darmaandoening, die konden het helemaal schudden.
  Niet rendabel voor een bedrijf, hatsiekedéé, afvoeren en in de WAO sodemieteren.
  Naar kennis werd niet eens gekeken, ben je gèk? En dat noemden ze dan tevéél tijd in de PV steken.
  PV= persoonlijke verzorging.

  Reactie door Bijdehandje — maandag 7 augustus 2006 @ 13.44 uur

 18. @Erasmus

  Waarom doet philips de chipdivisie uberhaubt in de verkoop?

  Reactie door Tim — maandag 7 augustus 2006 @ 14.07 uur

 19. Ach als je dan Warzone ziet van LLink inzake de koffiehandel is het toch simpel. Gewoon geen DE meer drinken als ze als antwoord hebben dat de prjs voor hun belangrijker is als een mensenleven. Een “commercieel” bedrijf kan pas bestaan als ze klanten hebben. Dus meer van dit soort info op tv dan kan ik bewuster kiezen waar ik klant wil zijn. Max Havelaar koffie laten we maar eens m,ee beginnen allemaal, moet je opletten hoe snel de investeerders omzwaaien. Klanten hebben altijd nog het laatste woord, mits ze mopperen en er gewoon aan mee blijven doen.

  Reactie door Ninka — maandag 7 augustus 2006 @ 14.12 uur

 20. @ 18 Tim

  Korte termijn winstuitkering, zodat de jaarcijfers er beter uit komen te zien en de topmannen meer geld kunnen ophalen? Dacht dat jij hier wel thuis in zou zijn, O prediker van vrijemarkt economie en kapitalisme….

  Reactie door Erik — maandag 7 augustus 2006 @ 14.14 uur

 21. @20 Erik,

  Ooo, ik dacht dat ze het wegdeden omdat op de vrij volatile chipmarkt soms vrij veel verlies werd gemaakt die dan weer gecompenseerd moest worden met andere meer winstgevende bedrijfsonderdelen van philips.

  Ik dacht dat ze zich meer wilden concentreren op activieteien waar ze veel beter in waren, dan het maar proberen in leven houden van zo’n chip divisie, die in potentie een deel van philips naar beneden zou kunnen trekken in slechte tijden.

  Tja…

  Reactie door Tim — maandag 7 augustus 2006 @ 14.24 uur

 22. En dus Tim, gooi je mensen voor de Leeuwen die jarenlang met hart en ziel voor je hebben gewerkt?

  Heb je als management van Philips zo weinig kunde dat een stel consultants die een private fund op zo’n bedrijf afgestuurd het beter kunnen?

  Nee, Philips koopt zijn verantwoordelijkheid af in mijn ogen. Want zou rouwen geen minuut meer om het lot van hun oude werknemers…

  Reactie door Bates — maandag 7 augustus 2006 @ 14.49 uur

 23. Tevens mocht Philips in de jaren negentig alle oudere werknemers met vervroegd pensioen laten gaan (lees ontslag, WW aangevuld door Philips, met behulp van arbeidsbureau) terwijl dat wettelijk voor de slager om de hoek verboden was. Ja kunst om groot te blijven als de wet niet voor jou geld.

  Reactie door Ninka — maandag 7 augustus 2006 @ 14.53 uur

 24. @18 “Waarom doet philips de chipdivisie uberhaubt in de verkoop?”

  En in 21 je eigen vraag beantwoorden. Gezien het wijfelende karakter daarvan (soms dit, soms dat) toch niet zo’n beste zet…..Zeg mij dan maar waar je dit mooie antwoord vandaan haalt, en dan vertel ik jouw wel dat je een beetje naief en goedgelovig bent. Maar dan alleen naar de bedrijvigheid toe, want die socialeisten besodemieteren je waar je bijstaat.

  Reactie door Erik — maandag 7 augustus 2006 @ 14.54 uur

 25. @Bates

  Dus wat, een chipdivisie maar open houden en hopen dat een slecht jaar niet nog meer winst uit andere wel lopende bedrijfsonderdelen haalt.

  Het probleem van de SP is dat er werkelijk niets opgeofferd mag worden om een nog groter verlies te vermijden. Als ik honderd banen weg moet doen om twee honderd te redden. Dan heet dat natuurlijk zakkenvullende managers, kaptialisme globalisering en noem maar op.

  Reactie door Tim — maandag 7 augustus 2006 @ 14.58 uur

 26. Heeft er ook maar 1 SP-er wel eens een bedrijf gerund en ervaren hoe dat is…. Of kent de SP het bedrijfsleven alleen maar uit boekjes en stakende medewerkers.

  Reactie door Tim — maandag 7 augustus 2006 @ 15.00 uur

 27. @ 21 Tim

  Weer mis geslagen…
  Kijk neem een gezin met twee kinderen die allebei werken.
  Het ene kind verdient meer dan het andere, gaan die ouders dat kind wat minder verdient dan maar te koop aanbieden ??

  Reactie door Pool — maandag 7 augustus 2006 @ 15.02 uur

 28. Tim, als je meer reacties had gelezen had je geweten dat ook onder sp èrs mensen zitten die een eigen bedrijf runnen

  Reactie door cynthia — maandag 7 augustus 2006 @ 15.13 uur

 29. @10, Tim
  Geen enkel bedrijf dat dit jaar door durfkapitalisten overgenomen is draait met verlies, integendeel…
  Ik ben benieuwd wanneer die zeepbel klapt, velen zij ze al voor gegaan (denk aan de internethype).

  Reactie door @bacus — maandag 7 augustus 2006 @ 15.16 uur

 30. @27,

  En die hebben allemaal veel mensen in dienst die niets hoeven te doen en bij elke tegenslag houd je die mensen ook in dienst…

  Reactie door Tim — maandag 7 augustus 2006 @ 15.24 uur

 31. Nee, dan Tim….Grootkapitalist, werkend bij een multinational, maar onder werktijd (net als ik, maar dan wel uit principe) wel gewoon geld van zijn baas weggooien en bloggen op de SP site…

  Joh, maak iemand anders wijs dat je iets hebt begrepen van economie of bedrijvigheid, en roep je manager als de tranen in je ooghoeken dreigen op te wellen omdat je gekrenkt bent in je nageaapte/geindoctrineerde liberaal-economische trots…..

  Reactie door Erik — maandag 7 augustus 2006 @ 15.34 uur

 32. @26: Wel eens van ID-tv gehoord….? ;-)

  Reactie door Opa-Buiswater — maandag 7 augustus 2006 @ 15.37 uur

 33. Oo jeetje Erik,

  De tranen lopen over mijn wangen. Ik ga me nu echt gelijk bekeren tot het SP gedachte goed.

  Die redeneringen van jou zijn zoals de meeste SP redenering gebasseerd op de fout van de grote boze kapitalist.

  Nou jonge, ik zit lekker te internetten in de tijd van de baas. Die verdient toch al bakken met geld en graait zijn zakken vol, wat ik dan als medewerkertje verspil door te internetten is dan toch peanuts….

  Reactie door Tim — maandag 7 augustus 2006 @ 15.40 uur

 34. @ allemaal

  Mensen reageer toch niet meer op die Tim je maakt je kwwaad om niets

  Reactie door Pool — maandag 7 augustus 2006 @ 15.40 uur

 35. @ 33, 34

  Pool helemaal gelijk.

  Tim doet niks anders als “jatten” van z’n collega’s… want die peanuts betalen zij en niet z’n baas, zoals-ie zelf schrijft.

  Reactie door Leftfoot — maandag 7 augustus 2006 @ 15.58 uur

 36. Had al eerder op die “domme” figuur gereageerd in andere topic.
  Bijgaand nogmaals en zijn reactie.

  Jeeminee… werkt Tim??????
  Kennelijk als potloodpuntenslijper bij een internationale aardappelmeelfabriek, want je komt ‘m alle dagen, op alle uren hier op dit log tegen.
  . Overigens doet deze figuur me aan de “oude” anarchisten denken, veel geschreeuw, veel “bommen” en zichzelf opblazend. Met Tim vergeleken was Guy Fawkes slim.

  Reactie van Leftfoot — maandag 7 augustus 2006 @ 15.49

  @Jeetje Leftfoot,

  Jij bent getalenteerd in het maken van profielen van mensen.

  Ik zou zeggen: hup die luie reet van die stoel en solliciteer bij de politie als opsporingsambtenaar kan je tenminste wat doen….

  Reactie van Tim — maandag 7 augustus 2006 @ 15.53

  Reactie door Leftfoot — maandag 7 augustus 2006 @ 16.06 uur

 37. @33 Precies!

  Heerlijk, na je fundament gesloopt te hebben, laat ik het helemaal aan jezelf over….Misschien, als je morgen weer een beetje bent bekomen, zie je in dat je jezelf compleet belachelijk maakt, denkende dat je dat mij aandoet.

  Reactie door Erik — maandag 7 augustus 2006 @ 16.24 uur

 38. @Tja Erik, Leftfoot, Pool.

  Het zielige is dat jullie nog denken dat jullie het bij het rechte end hebben….

  Reactie door Tim — maandag 7 augustus 2006 @ 16.43 uur

 39. De enige die hier sloopt is de SP. Met zijn populistische verhalen, het domme deel van nederland proberen achter zich te krijgen. Niet beseffende hoeveel schade dit de Nederlandse economie aanricht.

  Ik heb nog nooit zo’n braak neiging gehad toen ik die stel SP malloten zag juichen en uitbundig feest zag vieren toen er de uitslag van de EU referendum bekend werd.

  Bahhh.

  Reactie door Tim — maandag 7 augustus 2006 @ 16.47 uur

 40. echt Sp/ers als je een andere mening op nahoudt dan hun achterhaalde gedachtengoed dan gaan ze schelden. Altijd gepraat dat de overheid met een bedrijf moet bemoeien (teveel) Een bedrijf is niet van de overheid Mensen moeten eens leren dat de burgers bepalen en niet de overheid bepaalt wat misschien goed is.Overgens wanneer er een kleine meerderheid is hebben zij al helemaal niets te vertellen. In nederland wordt vaak meer naar de kleine meerderheid geluisterd dan naar de democratische gekozen meerderheid.Bang dat er gedreigd wordt met acties. Zoals een slachtoffer vaker slechter van af komt dan de dader.

  Reactie door Dave — maandag 7 augustus 2006 @ 16.47 uur

 41. Toen onze Nederlandse trots”DAF” door een Amerikaans berdrijf werd overgenomen hadden jullie geen bezaar,of moet het zo aflopen als bij FOKKER,nee dat is een goede oplossing.

  Reactie door eric — maandag 7 augustus 2006 @ 17.01 uur

 42. De vrijemarkt:goed voor enkelen, slecht voor velen!Kijk maar naar de NS en energiebedrijven!
  De tomaten groeten, Ben Tarici

  Reactie door Ben tarici — maandag 7 augustus 2006 @ 17.04 uur

 43. @38, Tim.

  De laatste keer… wst een onvoorstelbare narcist ben je. Jatten van collega’s en dat vergoeilijken door je baas te blameren.
  Heeft met niks anders te maken dan met de meest extreme vorm van egocentrisme.
  Voor mij ben je niets anders als een poliep, die zich – helaas – niet anders als aan de zwaksten der samenleving kan hechten.

  @ 39, Dave.

  Snap je opmerking niet goed, denk ik, maar corrigeer me maar, als dat zo is.
  Ik snap de opmerking niet, dat de burger bepaald en niet de overheid. Dus de burger bepaald, wat het bedrijf doet..???
  Waarom vraag ik dan al jaren een kruidenier uit Zaandam, waarom ik geen antwoord krijg op vragen betreffende leverantie van producten ten behoeve van mijn gezondheid, – producten die steeds meer van hun markt verdwijnen -.
  Nee…het bedrijfsleven vertegenwoordigt de burgers echt niet.
  Eens, oud gedachtengoed is niet alles… maar het moderne..?? wat is dat.
  Dus Dave, geef niet af op Sp-ers, omdat je nog steeds denkt dat zij ouderwets zijn, maar dat is een sprookje van de kapitalistische kant.
  Probeer ‘s een eerlijke discussie… ‘t zal je verbazen.

  Reactie door Leftfoot — maandag 7 augustus 2006 @ 17.06 uur

 44. @42 Tja dan noem je ook van die klassieke misvoorbeelden. De overheid heeft hier gefaald om het geheel goed aan de markt over te dragen. Niet marktwerking zelf heeft gefaald.

  De NS en de energie bedrijven zijn mooie miskleunen. Voorbeelden die links weer kan gebruiken om haar gelijk aan te tonen.

  Reactie door Tim — maandag 7 augustus 2006 @ 17.07 uur

 45. hahaha Left foot heb ik je op je tenen van je leftfoot getrap…

  Reactie door Tim — maandag 7 augustus 2006 @ 17.09 uur

 46. 43-Waarom vraag ik dan al jaren een kruidenier uit Zaandam, waarom ik geen antwoord krijg op vragen betreffende leverantie van producten ten behoeve van mijn gezondheid, – producten die steeds meer van hun markt verdwijnen -.
  Nee…het bedrijfsleven vertegenwoordigt de burgers echt niet.
  Precies leftfoot,dat bepaalt AH.Ben je er niet mee eens ga je er dan geen boodshappen meer halen. Of wil jij dat de overheid ingrijpt bij AH?. Precies wat ik in mijn vorige bericht bedoelde.

  Reactie door Dave — maandag 7 augustus 2006 @ 17.13 uur

 47. @ 46, dave.
  Wil daar wel’s met je over door discussieren, maar dat is hier off-topic.
  Laat maar weten, zo niet.. even goede vrienden.

  Reactie door Leftfoot — maandag 7 augustus 2006 @ 17.20 uur

 48. @39
  Ik ga me zorgen om je maken Tim,als jij met deze scheldpartijen denkt het bedrijfsleven te vertegenwoordigen doe je slecht zaken.
  Die sla ik in hun manier van discussiëren toch wel hoger in.
  Eigenlijk wat je hier verdedigt breng je met jouw onbehoorlijke opmerkingen steeds meer in diskrediet.
  Ik denk dat je door het bedrijfsleven bent ontslagen.

  Reactie door Jofel — maandag 7 augustus 2006 @ 17.29 uur

 49. @39 Tim @40 Dave,

  Als jullie zo neerkijken op de SP waar om zijn jullie hier dan aanwezig?
  Alleen om te zieken?
  Ik zal het nu even héél grof stellen.
  Het bevalt jullie hier kennelijk niet, dus KLOOT EEN EIND OP.
  STELLETJE VERWENDE ZIEKE KINDEREN ZIJN JULLIE. Niet meer en niet minder.

  Reactie door Bijdehandje — maandag 7 augustus 2006 @ 17.36 uur

 50. Ik heb zo m,n twijfels of de overnames wel zuivere koffie is.
  Grote bedrijven die hun bedrijven over willen plaatsen naar lage lonen landen lopen tegen zaken aan die veel geld kosten.
  Om er een paar te noemen reintregatiekosten van zieke werknemers, ontslag vergoedingen,gouden handdrukken etc.
  Deze kosten en zorg voor oud personeel heb je natuurlijk niet als je de zaak via de vaak slimme constructie verkoopt en middels buitelandse investeerders weer in het bezit krijgt.Dit is kassa.
  De veelal oudere werknemers vallen bij de nieuwe bedrijven gewoon buiten de boot bij reorganisaties, een lang dienstverband van hun vorige werkgever telt dan niet meer mee.
  Ze komen meestal ook niet meer aan de slag.
  Daarom zou de overheid garanties moeten eisen bij grote overnames van bedrijven want zij draaien immers op voor de kosten van sociale voorzieningen.

  Reactie door volly — maandag 7 augustus 2006 @ 18.15 uur

 51. bijdehandje, kun je geen kritiek verdragen?
  Schelden geeft geen positieve bijdrage aan SP,of is dat uw enigste doelgroep?
  Ik moet er erg om lachen ,wanneer men op deze forum scheldt op de zgn ´graaiers`kapitalisten etc etc wordt er niet op gereageerd. Er is alleen maar eenrichtingsverkeer (sp richting)hier mogelijk. SP geeft mij de mogelijkheid en de vrijheid om hier te reageren zoals ook de bedoeling is zoals julie ook op andere politieke platfoms de vrijheid hebben om te reageren.
  letfoot off-topic is mogelijk,maar waarom niet hier op de weblog?

  Reactie door Dave — maandag 7 augustus 2006 @ 18.50 uur

 52. @39 Tim — maandag 7 augustus 2006 @ 16.47,

  Geef eens voorbeelden wat de SP gesloopt heeft? En geef ook direct aan hoe ze dat bereikt hebben zonder ooit onderdeel van een kabinet te zijn geweest?

  @40 Dave — maandag 7 augustus 2006 @ 16.47,

  Dat de overheid het bedrijfsleven controleerd is een goede zaak alleen moet je zoveel mogelijk proberen om dit zo goed mogelijk te doen zonder te veel regels.

  Vind je het ook raar dat bij voetballen een scheidrechter aanwezig is? Ga je dan ook klachen als de scheidsrechter een kaart durft te trekken als een voetballen een andere de benen onder zijn lijf weg trap?

  Dus net als bij het voetballen is er op de markt een scheidsrechter nodig (overheid) die de boel in de gaten houd en als het nodig is ingrijpt zodat er een eerlijke markt is waar iedereen een eerlijk kans krijgt om met zijn/haar bedrijf.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 7 augustus 2006 @ 19.33 uur

 53. Allerminst een nieuw verschijnsel. Al decennia lang kopen investeerders bedrijven of onderdelen daarvan op. Meestal gaat het om bedrijven die onrendabel zijn. De investeerder splitst het bedrijf, stoot de onrendabele takken af en verkoopt de winstgevende delen met winst. Soms wordt de opgekochte onderneming gereorganiseerd. In de jaren 80 werd dit vaak gefinancierd met Junk-Bonds, obiligaties met een zeer hoge rente die echter uiterst riskant waren. Als de overname mislukte bleef de investeerder achter met te dure aandelen zonder meerderheidsbelang. Philips is hier ook jarenlang een kandidaat voor geweest omdat sommige divisies zwaar verliesgevend waren terwijl andere veel winst maakten. Tot een overname is het destijds nooit gekomen, waarschijnlijk omdat Philips juridisch te goed was afgeschermd. Constante waakzaamheid is de moraal van dit verhaal. Je kunt wel tegen de leeuw gaan zeggen dat wat hij doet ethisch gezien niet kan maar veel zal hij zich daarvan niet aantrekken.

  Reactie door Martin — maandag 7 augustus 2006 @ 20.23 uur

 54. Tim,

  De voorzitter van de SP-Zwolle, Margriet Twisterling, heeft bij mijn weten al jarenlang een eigen bedrijf ;-)

  Reactie door arjen — maandag 7 augustus 2006 @ 20.33 uur

 55. @51
  Er is alleen maar eenrichtingsverkeer (sp richting)hier mogelijk. SP geeft mij de mogelijkheid en de vrijheid om hier te reageren zoals ook de bedoeling is zoals julie ook op andere politieke platfoms de vrijheid hebben om te reageren.
  …………………..
  Dave jij bent de verlosser.
  Ik heb het al een paar keer aan Carla gevraagd mmar die reageert niet.
  Waar kan ik reageren bij de VVD,CDA,PVDA,Wilders .enz op de zelfde manier als hier?
  Kan jij hier even de websites vermelden.
  Bij voorbaat mijn dank.
  Groetjes Jofel

  Reactie door Jofel — maandag 7 augustus 2006 @ 20.52 uur

 56. ik ben een sp’er met een eigen bedrijf en ik vind dat de sp soms ongenuanceerd is. de aanhang van de privatiseringen echter ook, het telegraag artikel wijst terecht op de maatschappelijke verantwoordelijkheid. die is er echter niet ALS de economie in handen is van de STAAT. dan krijg je staatskapitalisme ; het particulier initiatief brengt de economie vooruit (zei marx al). het lui maken van mensen en het opzetten van mensen tegen elkaar werkt niet. dus: geen schoolverlatersuitkeringen maar eerst eens een paar jaar werken en echte solidariteit voor mensen die het echt nodig hebben zoals geestelijk gehandicapten als bijdehandje.

  Reactie door voltaire — maandag 7 augustus 2006 @ 21.04 uur

 57. @56 voltaire

  Random shot?

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 7 augustus 2006 @ 21.13 uur

 58. Stel ik heb een groot Nederlands bedrijf en ik wil dat verkopen en een ander Nederlands bedrijf bied 1 miljard en een Amerikaans bedrijf 2 miljard dan is de keus niet moelijk. Simpel as that zo werkt het nu eenmaal. En denken jullie nu echt dat die mensen aan de top die vele miljoenen per jaar verdienen wakker liggen van een paar ontslagen. Dream on and grow up.

  Reactie door logica — maandag 7 augustus 2006 @ 22.33 uur

 59. Maatschappelijke verantwoordelijkheid kennen ze niet dus kunnen ze ook niet uitvoeren, ze weten niet wat dat is.

  De overheid, regels en controleren. Laat me niet lachen die controleren alleen bijstandgerechtigden en hun private bankrekeningen.

  Er is in de NRC al maanden geleden een artikel geschreven over de uitverkoop van nederlandse bedrijven aan het buitenland.
  We zullen nog beleven dat wij een derde-wereldland worden.
  Geheel afhankelijk van de milleniumdoelstellingen.
  En de Telegraaf is en blijft gelijk een kip zonder kop die schrijven eerst en denken daarna pas na over de gevolgen.

  Reactie door Henny — dinsdag 8 augustus 2006 @ 7.04 uur

 60. Dave,

  Bijdehandje kan prima kritiek verdragen, maar dat gezwets van jullie dat de SPérs domme meelopers zijn, komt me zo langzamerhand de strot uit.
  Blijkbaar is dit de énige taal die jullie verstaan.

  Reactie door Bijdehandje — dinsdag 8 augustus 2006 @ 8.23 uur

 61. @60 mensen luisteren hooguit naar argumenten en niet naar gemopper of gescheld…

  Reactie door jan peter b. — dinsdag 8 augustus 2006 @ 9.08 uur

 62. @56,

  Totaal geen idee uit welke hoek jij komt, maar als ik jou was, zou ik maar een beetje oppassen.

  Mij de classificatie van geestelijk gehandicapt toebedelen?

  Ben je zelf wel helemaal fris in je hoofd?

  Ik zit in een rouwperiode en ben niet 1,2,3 weer in het bezit van mijn goeie humeur, maar de werkelijkheid ontgaat me toch echt niet.

  @61,

  Jij bent voor mij niet eens de moete waard om te reageren.

  Reactie door Bijdehandje — dinsdag 8 augustus 2006 @ 10.15 uur

 63. @55
  Dave waar ben je?

  Reactie door Jofel — dinsdag 8 augustus 2006 @ 13.38 uur

 64. @63 Jofel
  ach ja Jofel,en dan heeft Dave het over éénrichtingsverkeer… mwhahahah
  ik zit ook nog steeds te wachten op wat weblogjes van andere partijen waar men net zo open kan discussieren als hier,zal wel een illusie blijven,net zoals rechts de illusies die ze ons voorschotelen maar blijft verdedigen,of zou Dave zo hard en al erg lang aan het zoeken zijn naar die logs, maar straks toch gedesillusioneerd terugkomt…

  Reactie door iew — dinsdag 8 augustus 2006 @ 13.51 uur

 65. @64iew
  Nou, Dave gaf mijn even hoop en ik dacht aan veel zoets maar mijn illusies zijn weer in duigen gevallen.
  Dit is niet leuk van Dave, maar ook niet weer echt verassend.
  Maar ik zou het hem nog een keer vragen als hij terug komt.

  Reactie door Jofel — dinsdag 8 augustus 2006 @ 14.30 uur

 66. Blehhh Bahhh oeeeh

  Reactie door Tim — dinsdag 8 augustus 2006 @ 14.38 uur

 67. Eens in de grijze oudheid zover het mogelijk was had je bedrijven om de mensheid te voorzien van producten. Deze bedrijven werden neergezet door families en droegen de naam familie bedrijven.
  Het personeel was in dienst van die familie (bedrijf) en werd zodanig gezien als zij die mee hielpen dat bedrijf groot te maken, zij die ziek of oud werden konden op steun rekenen want zij hadden hun leven lang in dienst gesteld van dat bedrijf.
  Maar toen kwamen de slimme jongens die door middel van geld invloed kregen op dat bedrijf en steeds meer macht kregen met gevolg zij konden het hele bedrijf in de verkoop zetten en de zieke, oude en nog bruikbare personeelsleden stonden erbij en keken ernaar hoe zij als oud vuil afgedankt en opgeofferd werden aan de vrije markt

  Reactie door Henk.H — dinsdag 8 augustus 2006 @ 15.30 uur

 68. Henk,

  Peuter lesje geschiedenis en bedrijf, dat ook nog niet eens klopt…. Triest!!

  Reactie door Tim — dinsdag 8 augustus 2006 @ 15.42 uur

 69. Tim, inderdaad een pieter peuterig lesje maar voel je de nuance en daar gaat het om. Je denkt een stukje zekerheid in je leven te hebben en daar ga je, de goot in.

  Reactie door Henk.H — dinsdag 8 augustus 2006 @ 15.50 uur

 70. Je kan je al een stuk beter voelen, door alleen al te beseffen dat zekerheden in het leven niet bestaan.

  Met man en moeite streven naar zekerheden is dan ook zinloos…

  Reactie door Tim — dinsdag 8 augustus 2006 @ 15.58 uur

 71. @66
  Is er voor deze man of jongen ook een arts op dit Log.

  Reactie door Jofel — dinsdag 8 augustus 2006 @ 16.35 uur

 72. @ Jofel 71
  Ik weet het niet of er voor Timmetje nog redding is. Een gratis advies voor Timmetje, neem eens contact op met het Duitse Max-Planck instituut want die zijn bezig een pil uit te vinden voor mensen zoals jij, een pil tegen DOMHEID. Zo’n pil werkt mischien ook wel voor mensen zoals Dave, heel mischien toch nog een sprankje hoop.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel — dinsdag 8 augustus 2006 @ 16.42 uur

 73. Trouwens de bron voor dat artikel voor die pil tegen domheid is http://www.telegraaf.nl. Succes Timmetje en Dave.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel — dinsdag 8 augustus 2006 @ 16.43 uur

 74. @37
  The Scarlet Pimpernel
  Voor die krant ook wel een goed pilletje.

  Reactie door Jofel — dinsdag 8 augustus 2006 @ 16.54 uur

 75. Ja lekkerrrrrr zo’n PIL. oeh haaai eeehhhbleeeehhh kreeeepddkn askdjkjdnkj lkjgh juergf l;ikhj

  Reactie door Tim — dinsdag 8 augustus 2006 @ 16.55 uur

 76. @74
  Jofel
  Ik weet wat je bedoelt.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel — dinsdag 8 augustus 2006 @ 17.04 uur

 77. Bijdehandje misschien voel jij je wel dom,maar er staat nergens dat ik heb gezegd dat sp-ers dom zijn. Dat ik niet met jullie partij programma eens bent is heel iets anders.Of mag dat hier niet gezegd worden?

  Jullie hebben gelijk dat vele partijen niet zo’n weblog hebben als de sp. Maar is dat direct een groot minpunt? Overigens leefbaar rotterdam wel (lokaal) Pastors gaat toch landelijk?

  Welke termen beginnen sommigen nu weer mee,een pil voor domheid…de telegraaf.
  Misschien is het andersom,sommigen hier kunnen niet tussen de regels heen lezen wat een krant schrijft. Zeker wanneer je alleen de koppen van de krant leest. Overigens meer dan 50% wat in de krant staat is vaak niet waar en dat is bij elke krant. Maar ik leest alles, zoals ook hier op de weblog.

  Reactie door Dave — dinsdag 8 augustus 2006 @ 17.50 uur

 78. Jullie hebben gelijk dat vele partijen niet zo’n weblog hebben als de sp. Maar is dat direct een groot minpunt? Overigens leefbaar rotterdam wel (lokaal) Pastors gaat toch landelijk?
  …………..
  Ja Dave, dat is een heel groot minpunt.
  Dat jij een andere politieke mening hier wil vertellen is prima.
  Maar het is niet zo dat je hier bij de SP veel bijval voor krijgt
  En dat jou velen tegengestelde meningen met de gedachte goed van de SP op weerstand stuit en de emoties soms hoog kunne op lopen.
  Als je daar niet tegen kan moet je hier niet komen.
  Dan denk ik dat je bij andere partijen misschien wel de verwachte bijval krijgt maar zo als je zelf al aangaf kan je daar de meningen niet kwijt, en kan best zijn dat dit frustraties bij je opwekt en dat het Log hier je afreageer punt is.
  Het blijft jammer dat je toch iets stellig beweerde wat niet waar was, en dat geeft natuurlijk wel vraagtekens over je betrouwbaarheid, ook voor mijn was dit een teleurstelling om dat ik me verheugde om ook eens op ander bodem mijn mening te zeggen.
  Het siert je wel om te melden dat je eigen vergist heb.
  Als jij de reacties @66 en @75 een ander kwalificatie wil geven dan is dat prima al denk ik wel als dit een positieve kwalificatie is dat je bij je zelf wel een vraag teken moet zetten.
  Groetjes Jofel

  Reactie door Jofel — dinsdag 8 augustus 2006 @ 18.20 uur

 79. heb beetje geneust… in opdracht avn “Timmetje Kluns”.
  Vond uiteraard het bewijs dat hij links, rechts, boven en onder niet van elkaar kan onderscheiden, terwijl hij Sp-ers als luie figuren afschildert en zelf dus niks uitvoert.
  . Voorbeelden:

  - Verzet bij outsourcing, reactie 55.
  Ik ben blij dat ik bij een multinational werk. Ik ben er niet trots op, maar ik weet dat honderdduizenden mensen banen hebben dankzij multinationals en ik ben blij dat ik niet in het oerwoud achter een stuk vlees aan hoef te rennen.
  Reactie van Tim — maandag 7 augustus 2006 @ 15.05

  - 1 op 50, reactie 33.
  Nou jonge, ik zit lekker te internetten in de tijd van de baas. Die verdient toch al bakken met geld en graait zijn zakken vol, wat ik dan als medewerkertje verspil door te internetten is dan toch peanuts….
  Reactie van Tim — maandag 7 augustus 2006 @ 15.40

  - Dienstverlening banken, reactie 24.
  “Een betrokken landgenoot spreken ipv een indier duizenden km verder op”
  Pffff, laat me niet lachen, als ik tante truus aan de lijn krijg die met pijn en moeite haar bed is uitgekomen om te werken maar zich eigenlijk ziek wou melden omdat ze een snotneus heeft, praat ik liever met een ambiteuze indier die je echt wil helpen…
  Reactie van Tim — dinsdag 8 augustus 2006 @ 9.31

  Nog even en hij wordt zelf ge-outsourced of moet bijstand trekken.

  Dave.
  Klopt, je hebt nooit gezegd dat SP-ers dom zijn. Echter, antwoorde op echte vragen geef je niet, terwijl je bepaalde personen als geestelijk gehandicapt benoemd.
  En dat tekent je.
  En discussie op een log kan bij leefbaar rotterdam ook, heeft Carla medegedeeld, dus ga daar gezellig met inteliggente medestanders discussieren.

  Reactie door Leftfoot — dinsdag 8 augustus 2006 @ 18.38 uur

 80. Ja leftfoot,

  Ik ben eigenlijk een SP-er… die het niet gehaald heeft. En nu kom ik hier maar lekker de boel verzieken.

  Want daar ben ik bijna net zo goed in als de mensen die hier rond hangen. Daarom voel ik me ook zo thuis hier op het sp forum.

  Reactie door Tim — dinsdag 8 augustus 2006 @ 18.47 uur

 81. @80, Tim.

  Dank je, tim, de laatste reactie had ik nog net effe nodig…
  Tot in China…

  Reactie door Leftfoot — dinsdag 8 augustus 2006 @ 19.02 uur

 82. bijdrage in de lucht blijven hangen.
  ik had graag meer gehoord van artij genoten over mijn vragen

  Reactie door maria — dinsdag 8 augustus 2006 @ 19.23 uur

 83. 79 Echter, antwoorde op echte vragen geef je niet, terwijl je bepaalde personen als geestelijk gehandicapt benoemd.
  leftfoot hoe kom je erbij dat ik mensen betitel met geestelijk gehandicapt. Je leest totaal niet. DUS NIET.En als ik hier kom op de weblog bepaal jij niet niet of ik er mag komen of niet. Overigens bij LR zitten jullie ook, dus waarom niet hier.En verder hebben jullie mij geen vragen gesteld alleen met schelden beantwoord.Het is dus eerder andersom.

  Reactie door Dave — dinsdag 8 augustus 2006 @ 19.34 uur

 84. @80
  Gelukkig Tim ik zie dat je weer gaat praten,toch maar een pilletje genomen.
  Maar even de dosering is de gaten houden het is nog niet wat het zijn moet.
  Beterschap Jofel

  Reactie door Jofel — dinsdag 8 augustus 2006 @ 19.48 uur

 85. @ 62 hmm, een heus dreigement op deze weblog. probeer je rouw om te zetten in een inhoudelijke reactie ipv met iedereen ruzie te maken.

  @ 66 ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit geen inhoudelijke reactie is.

  Reactie door voltaire — dinsdag 8 augustus 2006 @ 19.56 uur

 86. Ik heb even vluchtig op de site van Leefbaar Rotterdam gekeken. De weblogs zijn inderdaad vrij te benaderen, maar als je zélf een bijdrage wil insturen, moet je inloggen…

  Dus ook dát is geen echt open forum zoals hier.

  Gezien de bijdragen, die ik daar in de gauwigheid heb gezien, wordt daar behoorlijk wat intensiever gecensureerd dan hier, want het leek daar veel minder op een chatbox dan hier.

  Eerlijkheidshalve wil ik daarbij opmerken, dat de censuur er niet op gericht lijkt te zijn om reacties van tegenstanders per definitie te weigeren.

  Reactie door Wilbert — dinsdag 8 augustus 2006 @ 20.43 uur

 87. VIVA PRESIDENTE MORALES

  En zeker te weten wordt het na 22-11….

  VIVA PRESIDENTE JAN MARIJNISSEN ……. ADIOS GRAAIERS EN ZAKKENVULLERS

  Reactie door Pool — dinsdag 8 augustus 2006 @ 21.44 uur

 88. 85 wilbert hier moet je ook je e-mail adres invoeren overigens bij LR kan iedereen zich inloggen. Alleen maar goed voor die belachelijke mensen die de forums willen verzieken met discrimerende uitlatingen.
  Het is ook hier erg zichtbaar dat er hier mensen zijn die blijkbaar een valse e-mail adres gebruiken.Ze roepen wel dat ze lid en/of stemmen op de SP,ik vraag me het soms af.een positieve bijdrage geeft het niet.

  Reactie door Dave — dinsdag 8 augustus 2006 @ 23.35 uur

 89. @88
  Ik kom niet op die site maar kan mij heel goed indenken dat mensen niet graag zomaar hun e-mail adres geven.
  Dat vind ik wel erg Privé.
  Is ook niet belangrijk je geeft een mening.
  Hier kan dit wel want je krijgt hem niet te zien.
  Maar ik begrijp dat jij het belangrijk vindt dus gooi open die zaak en meld je e-mail adres hier.
  Maar ik begrijp ik nu goed dat ik jou E-mail adres onder Dave daar kan vinden.

  Reactie door Jofel — woensdag 9 augustus 2006 @ 7.01 uur

 90. @88
  Dave ik ben even op die site geweest.
  Is wel goed van vorm opgezet.
  Maar ik kan van niemand het E-mail adres vinden.
  Dus hoe kan ik dat vinden op die Site
  Hoe weet jij dan dat speciaal de SP’er een verkeerd adres opgeeft.

  Reactie door Jofel — woensdag 9 augustus 2006 @ 7.09 uur

 91. pool, jij bent als werkloze de grootste zakkenvuller hier!

  Reactie door carla — donderdag 10 augustus 2006 @ 22.57 uur

 92. Toch leuk , als je als buitenlands inversteerder hiet de boel kan opkopen : via een tussenhandeltje ; kan je zo heel eenvoudig de concurrent uit de markt stoten : en de mensen in die bedrijven er gewoon leuk uitdonderen met een klein bedrag : de juiste werkomgegeving om winsten te maken .

  hebben er al een aantal buitenlandse inversteerders in het CDA en VVD geinvesteerd ?

  Reactie door Fred — vrijdag 11 augustus 2006 @ 12.34 uur

 93. 91.Doe jij bij de AH toch ook vakkenvullen oh sorru zakkkenvullen of niet.
  Een eerbaar beroep daarnietvan maar Carla volgens mij kan van jouw bijdragen de uitkering aan Pool niet eens betaald worden.
  Ik denk dat je toch echt zorgtoeslag ontvangt of huurtoeslag is ook een uitkering dacht ik zo.
  Indien je bijdrage aan de maatschappij evenredig is aan je bijdragen op dit weblog dan schiet je m.i. zwaar tekort en is het ook bij jouw geen vetpot.

  Reactie door Henny — zaterdag 12 augustus 2006 @ 16.14 uur

 94. ook bij jou…..

  Reactie door Henny — zaterdag 12 augustus 2006 @ 16.15 uur