George and His Secret Key to the Universe

is de titel van het nog te schrijven kinderboek door Stephen Hawking.

Op zijn 64-ste wil de beroemde natuurkundige zijn denkbeelden en ideeën over relativiteit en kosmologie duidelijk maken in kinderverhalen.

Ruimte

Ben benieuwd…

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 07 augustus 2006 :: 22.54 uur

49 Comments

49 reacties

 1. Onderste pijltje is de juiste…Wat heb ik nu gewonnen ?

  Reactie door Lambert — maandag 7 augustus 2006 @ 23.00 uur

 2. Mijn kleurtjes zijn op.

  Reactie door schoenmaker — maandag 7 augustus 2006 @ 23.05 uur

 3. Ik heb zwaar respect voor die man. Dit is een wetenschapper op hoog niveau, die zich mede als taak stelt de wetenschap met een breed publiek te delen.

  Dit komt niet vaak voor. De meesten wetenschappers (en politici) willen het veld exclusief houden, zodat ze zich kunnen onderscheiden van het gepeupel.

  Die kinderboeken is weer een bewijs van de passie van een genie, om de wereld te van hem te laten leren.

  Klasse..

  Reactie door Alexander — maandag 7 augustus 2006 @ 23.11 uur

 4. mooi

  Reactie door vandenberg — maandag 7 augustus 2006 @ 23.21 uur

 5. Helaas ik ken de goede man niet, en voor mij is het dan ook zeer duister wat dit met deze weblog te maken heeft.
  Ik bedoel had Einstein ons al niet genoeg geleerd over de relativiteit, of is dat al achterhaald….. kosmologie omdat op een eenvoudige wijze aan de man te brengen kan ik nog inkomen maar of het grote publiek dit zal intresseren.. ik denk het niet, op een paar uitzonderingen na.
  De meeste mensen worstelen met heel andere vraagstukken die voor hun wel relevanter zijn dan wat deze goede man wil doen.

  Reactie door Pool — maandag 7 augustus 2006 @ 23.30 uur

 6. Alexander, ik ben het helemaal met je eens: buitengewoon inspirerend wat ie doet!

  Reactie door Jan Marijnissen — dinsdag 8 augustus 2006 @ 0.10 uur

 7. Het hangt er van af, wat de missie is, zo er al een missie is.

  Enkele opties, zonder uitputtend bedoelen te zijn:
  - Wil je van linksonder naar rechtsboven, dan lijkt de onderste pijl me de juiste.
  - Heb je zin in een wandeling, maar wil je uiteindelijk toch weer uitkomen, waar je nu reeds bent, dan kan dat via de bovenste pijl en via de tweede pijl van onderen. Net wat je leuker vindt, linksom of rechtsom. De vraag is alleen wél, of de pijltjes de enig toegestane bewegingsrichting aangeven…
  - Het tweede pijltje van boven lijkt een doodlopende weg te zijn.
  - Wil je blijven, waar je bent, dan raad ik je alle 4 de pijlen af.
  - Misschien is het inderdaad gewoon een kleurplaat. En misschien mag je over de lijntjes heenkleuren…

  De meest interessante vind ik vooralsnog de volgende. Aan de linkerkant, bij het armpje, is de tekening “open”. Als je echt de ruimte in wil, kun je daar ontsnappen uit het suggestieve kader van de tekening (of van je denken). Er staat alleen geen pijltje bij. Maar als je zo’n suggestief pijltje nodig hebt om dit als optie te zien, kun je er altijd zélf eentje neerzetten met het potloodje linksboven.

  Reactie door Wilbert — dinsdag 8 augustus 2006 @ 0.27 uur

 8. Nog maar een poging…

  De tekening appelleert aan nogal wat automatismen, waar je je in eerste instantie gemakkelijk door laat sturen. Zo duwen de pijltjes je a.h.w. al gauw een bepaalde kant op, wat er op zich alweer op duidt, dat je je met het mannetje linksonder moet identificeren en überhaupt in beweging zou moeten komen. Is het trouwens wel een mannetje? En dan het automatisme van niet over de lijntjes heen mogen gaan. Maar als het onderste pijltje de juiste zou zijn, moet je dwars door heel wat lijntjes om rechtsboven uit te komen. Of dacht u misschien automatisch, dat dat viaductjes waren?

  Er zijn nog wel meer van die automatismen. De mooiste vind ik de volgende.

  De tekening lijkt begrensd door een soort rechthoek. Maar let eens op de opening in die rechthoek, linksonder. Dáár moet je volgens mij naartoe. En dan naar beneden. Als het goed is, kom je dan ergens deze bijdrage tegen, die in een hele andere tijd en ruimte is geschreven dan waarin jij hem nu leest.

  Als dat geen kosmische relativiteit is…

  Reactie door Wilbert — dinsdag 8 augustus 2006 @ 2.23 uur

 9. He eindelijk een boek waarvan ik nog iets kan leren.

  Reactie door Henny — dinsdag 8 augustus 2006 @ 6.50 uur

 10. leuk, ik heb zijn eerste boek proberen te lezen destijds en ondanks mijn gymnasium B snapte ik het niet en ben ik ermee gestopt. dit boek snap ik misschien wel…

  Reactie door johan — dinsdag 8 augustus 2006 @ 8.51 uur

 11. Wat die man beweert heb ik altijd zeer boeiend gevonden. Leuk dat er ook kinderboekjes bij komen.

  Illustratie van de theorie van de Relativiteit? Als de economie blijft groeien, maar de lonen blijven ongewijzigd achterlopen.

  Reactie door walking bull — dinsdag 8 augustus 2006 @ 12.48 uur

 12. Geweldig.
  Zie ook De Telduivel, van Enzensberger.
  Dan wordt wiskunde leuk!

  Reactie door Renée — dinsdag 8 augustus 2006 @ 12.57 uur

 13. Ik lees allerlei boeken over kosmologie. Stephen Hawking is in deze het brein der breinen.
  Ik heb deze boeken met regelmaat nodig om “afstand’ te nemen van de aarde. Het is boeiend en het werkt relativerend. Opeens zijn al die aardse problemen zo klein, zo menselijk. Het verruimd letterlijk je kijk op zaken in allerlei situaties.
  Kosmologie blijft beperkt omdat we er alleen maar menselijker wijze over kunnen denken. Vanuit menselijk standpunt schouwen wij in het heelal. We kunnen ook geen ander standpunt innemen, want de zwaartekracht houdt ons op de plek. Alleen al zo’n maantochtje kon alleen bereisd worden met allerlei aanpassingen. We zijn van nature hier niet toe uitgerust.
  Maar hoe wonderbaarlijk om juist als mens te beseffen dat we deelgenoot zijn van een ruimte die we niet kunen behappen. Je zou er pleinvrees van kunnen krijgen…
  Het heelal zie ik als een atomisch schilderij. Een levend schilderij. Ik zie atomen als de bouwstenen van God. Zijn Legopark is een Tuin van Kennis waar we met onze pet niet bij kunnen. Modellen en theorieen proberen er grip op te krijgen.
  Het is letterlijk ont-wikkelen. Wikkeltje, voor wikkeltje afwikkelen naar dat wat er al was. Er is niets nieuws ‘onder de zon’. Alles is aanwezig en aan ons om te leren begrijpen hoe en waarvoor?
  Bijna alle avonden doe ik een ‘rondje’ sterren. Ik ken er wat bij naam en ze zijn mijn vaste ‘luchtvrienden’. Zodra ik de eerste opkruipende sterren van Orion weer zie, weet ik dat we de zomer gehad hebben. Sirius geeft de winter een sprankelend tintje en zodra de klok weer ‘omgaat’ in het voorjaar zeggen we elkaar innig weerzien!

  Een mooie uitspraak van Teilhard de Chardin: “vroeg of laat zal de natuurkunde terecht komen bij de geest en de geest moet verbonden zijn met de kleinste materiedeeltjes”. ( Uit “Wereld zonder grenzen” Auteur: Sybout Jager)
  Het ELECTRON schijnt hier een sleutelpositie te hebben. Zo ook stelt deze auteur: “Evolutie is een creatie van een zich schuilhoudende ordenende macht. Een religieus besef.”

  Een aanrader voor snel en veel: “Een kleinde geschiedenis van bijna alles” Auteur: Bill Bryson.

  Het is goed om over kosmologie te lezen om jezelf (lees de mens) een toontje lager te laten zingen.

  Reactie door Gloria — dinsdag 8 augustus 2006 @ 14.20 uur

 14. Ik heb toch maar een paar boeken van deze man gehaald uit de bibliotheek gehaald.
  ‘k Heb al een flink stuk gelezen en inderdaad wat ik tot nu toe gelezen heb moet ik concluderen dat deze man niet de eerste de beste wetenschapper is.
  Ga zeer zeker alle boeken door lezen..
  Een echte aanrader voor de geintresseerde

  Reactie door Pool — dinsdag 8 augustus 2006 @ 15.41 uur

 15. Gloria, wat een fraai geschreven reactie, die ik goed kan meevoelen.

  Reactie door Ramses — dinsdag 8 augustus 2006 @ 17.03 uur

 16. @13, “vroeg of laat zal de natuurkunde terecht komen bij de geest en de geest moet verbonden zijn met de kleinste materiedeeltjes”.

  Ik ben stellig van overtuigd dat teologie en natuurkunde (wetenschappen in brede zin) zullen zeker ooit elkaar gaan kruisen want ze zijn gericht op een en zelfde Bron.

  Reactie door walking bull — dinsdag 8 augustus 2006 @ 17.19 uur

 17. Misschien zie je vanuit een rolstoel veel beter dat tijd en ruimte maar ook afstand en snelheid slechts relatief zijn.
  Dit vertellen vanuit het kind in ons allen maakt misschien het leven wat op ons toekomt begrijpelijker.

  Reactie door Bertoli — dinsdag 8 augustus 2006 @ 17.41 uur

 18. Voor de geinteresseerden, Robert Gilmore ging hem voor:
  - Alice in Quantumland An Allegory of Quantum Physics
  -The Wizard of Quarks: A Fantasy of Particle Physics
  -Scrooge’s Cryptic Carol: Visions of Energy, Time, and Quantum Nature
  -Once Upon a Universe: Not-so-Grimm tales of Cosmology

  Ik weet alleen niet of ze in het nederlands vertaald zijn.

  Reactie door Adriaan — dinsdag 8 augustus 2006 @ 19.18 uur

 19. @ 14 Pool

  Dit vind ik humor! Je eerste reactie zo behoudend… en na een halve draai van de Aarde zit je ineens met je neus in de boeken. Zo kan een mens overal een nachtje over slapen en zie: voordat je het weet zit je ineens met je hoofd in de wolken!:lol:

  Laat je geest jumpen op Mars en hinkel wat op Orion en vergeet de witte motor niet: onze Melkweg! Blik even naar ‘beneden’ en je zult zien… de Aarde! Een planeet met bewoners die elkaar het leven onmogelijk willen maken.
  De maan is al afgehuurd door Amerika! Met vlag en wimpel!! Mijn God wat verrukkelijk dat deze buur GEEN bewoners heeft…

  De snelheid van de geest is waarschijnlijk lichter dan licht. Ben jaloers op de mensen die van dit aardse stofje verlost zijn! Wat een vrijheid om een duik te nemen in het heelal en kennis te nemen van de wis- en natuurkundige Knobbel van God. Maar goed dat Hij de formules niet uit Handen geeft. De mens zou er weer een oersoep van maken.

  Het heeft geen zin om buitenom te reizen. We bereiken er niets mee! Tenslotte zijn we binnendoor gekomen en zullen binnendoor weer aankomen!
  Meer buiten dan dit buiten is er niet. Het is alles de binnenkant!

  Het buitenleven gaat door en je zult het zien. Kijk eens omhoog en je ziet kraamkamers vol met LEVEN! Het is zo onbegrijpelijk fascinerend. Zelfs als je kijkt is niets meer objectief. Het heelal reageert… alles met elkaar verbonden.
  Nog een citaat uit een van de boeken:
  “Samenwerking! Een dominant kenmerk van evolutie”.

  Pool, met je hoofd omhoog en je voeten op de Aarde kan een probleem opleveren… struikelen! En je valt met je neus in de bloemen… zij getuigen van verfijning tot aan iedere nerf. Er is niets nieuws ‘onder de zon’. Het is allemaal een kwestie van die paar formules die geen professor kan ontfutselen . Wat is er te zien op Venus of op Mars? Kijk ernaar, vooral kijk ernaar! Amazing!
  Kijk dan eenvoudig naar beneden: we kunnen nog geen grasspriet maken! Maar wel alles afmaken!!!
  De ‘hand van de mens’ is er een van twee linker handen en een brein vol gruwelijke sprookjes. American dream… de supermens. Een luchtkasteel!
  De ‘Hand van God’ is er een van links en rechts… voldoende om hiermee het heelal op Handen te dragen. The Holy Reality!
  Goede reis, Pool!

  Reactie door Gloria — dinsdag 8 augustus 2006 @ 20.10 uur

 20. @13 Gloria

  Wat ben je aan het doen op dit weblog. Reclame maken voor de kerk? Wat een gezeik allemaal zeg! Bah. Ga naar het log van CDA of zo en vertel daar je sprookjes, wil je.

  Reactie door ACCEPT — dinsdag 8 augustus 2006 @ 22.02 uur

 21. Oeps, beetje uitgeschoten met de rode stift, nu zit Jan Marijnissen er onder. Nou goed, maken we de rest van zijn gezicht ook even rood, is het net een tomaten mannetje. ;)

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 8 augustus 2006 @ 23.03 uur

 22. @20 ACCEPT — dinsdag 8 augustus 2006 @ 22.02,

  Nee, ze maakt geen reclame voor de kerk, gaat ze niet heen zo ver ik van haar begrepen heb.
  Zijn geen sprookjes hoor, mensen laten verzuipen en mensen als slaven laten gebruiken omdat ze je niet meer aanbidden valt bij mij niet onder de sprookjes, eerder in de hoek van horror.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 8 augustus 2006 @ 23.12 uur

 23. Laten we veronderstellen, dat de onderste pijl de juiste weg aangeeft. Dan moet je dus onder een aantal viaductjes door.

  Maar kijk dan daarna eens naar de weg van het tweede pijltje van boven. Die lijkt dood te lopen. Maar waarom zou je op het eind van die weg dan ineens niet onder dat laatste viaductje door kunnen? De weg houdt dan wel op onder dat viaduct, maar dat is dan de enige manier om in dat binnengebied tussen al die weggetjes te komen en bij die rondjes en sterretjes te komen. Maar óók bij dat UFO-gevalletje.

  Als het onderste weggetje dus het juiste weggetje is, is het tweede weggetje van boven dat óók. Best opmerkelijk, vind ik.

  Reactie door Wilbert — dinsdag 8 augustus 2006 @ 23.16 uur

 24. @Accept

  Het is geen reclame voor de kerk die Gloria maakt maar een pleidooi voor de Schepper. Want niets is toevallig, en ook Hawkings heeft dit begrepen. Hoewel hij niet uitgaat van de Schepper waar Gloria het over heeft.

  @Gloria

  Mooi geschreven, een Goddelijke boodschap met een humoristisch tintje. Je zou bijna gaan geloven.. ;-)

  Slaap lekker.

  Reactie door HKH — dinsdag 8 augustus 2006 @ 23.16 uur

 25. @ 20 ACCEPT

  Hier en daar wat populair reageren ben ik van je gewend. Deze keer is het zelfs meer dan een luttele oneliner geworden. Als je zelfs niet de moeite neemt om mijn antwoord op jouw reactie na te lezen (Zie ‘realo’), wat zeur je hier dan ongenuanceerd!
  Last van gemakzucht, luie geest? Tja, het kan alles zijn… maar schrander noem ik het niet.
  Maak je eens wat drukker man/vrouw? Ga eens rechtop zitten en kijk eens om je heen. Je leeft niet alleen van brood en spelen… er is meer onder de zon. Nogmaals: wake up! En jouw droom van de supermens, geboren uit de Amerikaanse verlosser van het kapitalisme verdwijnt als sneeuw voor de zon. Zoals al die andere dictaturen… old fashioned way!
  ACCEPT THAT!

  Reactie door Gloria — woensdag 9 augustus 2006 @ 0.36 uur

 26. @ 19 Lieve Gloria

  Om dat er hier zoveel over deze man Hawking werd geschreven, ben ik nieuwsgierig geworden en gaan lezen wat deze wetenschapper zoal beredeneert, kijk als ik er geen intresse in zou hebben (wat ik ook in eerste instantie niet had), dan had ik ook niet gereageerd, maar nu ik al wat gelezen hebt uit diverse boeken neem ik mijn petje voor hem af.
  Vroeger had ik dat ook met de Bijbel, de Koran de Tora en het Boedisme, ik wilde als atheist gewoon wat meer weten over de diverse religies.
  Het is hetzelfde als met deze Hawkings heel intressant, maar voor mij hoeft het niet.
  Mijn ouders hebben mij geleerd altijd respect te hebben voor je medemens, daarnaast hebben ze ook de tien geboden gehanteerd, en dat verdraagzaamheid, eerlijkheid, liefde voor een ieder individu je nooit uit het oog moet verliezen.

  Ik heb mezelf ondertussen wel aangeleerd m’n boekje soms te buiten te gaaan,
  vooral op deze weblog waar mensen zonder aanleiding van alles beginnen te brallen
  wat nog kant nog wal raakt, voorbeelden te over.

  Reactie door Pool — woensdag 9 augustus 2006 @ 0.47 uur

 27. @ 22 Evert Tigchelaar jr.

  Je hebt het over Bush jr? Hij is de vervolmaking van Bush sr! Zo vader, zo zoon… en jij? Je kunt niet altijd junior blijven, een mens groeit op.
  Horror? Ja! Zie de mens… van vader op zoon. Een beestenbende!!!

  PS
  Met respect voor alle dieren, want ook zij zijn de dupe van die ‘beestenbende’!
  Laat ik het toch maar houden op: de mens in vol ornaat! Mens…dom!!

  Reactie door Gloria — woensdag 9 augustus 2006 @ 0.59 uur

 28. Mooi zo´n kinderboek! Nu kan iedereen het snappen! (…)

  Reactie door kees — woensdag 9 augustus 2006 @ 16.08 uur

 29. @27 Gloria — woensdag 9 augustus 2006 @ 0.59,

  Die heeft niet de zonvloed laten plaatsvinden en ook niet zijn volk laten gebruiken als slaaf in Egypte omdat ze hem niet wilden aanbidden?

  Dat de mens dom is was ik al achter hoor, maar goed we zijn een evenbeeld van god, dus dat zegt al genoeg over god.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 9 augustus 2006 @ 20.05 uur

 30. Kijk maar uit Gloria, voor je het weet word je ook als geestelijk gehandicapt bestempeld.

  En dan bedoel ik niet door Accept, die is daar te netjes en te eerlijk voor, maar er ziten er tussen hier, daar lusten de honden geen brood van.
  Dus; wie de schoen past trekke hem aan.

  Vooroordelen zijn de argumenten der dwazen.

  Men komt altijd slecht uit zijn woorden als men niets te zeggen heeft.

  Het is een zware last om niets te doen te hebben.

  Alleen domkoppen weten op elke vraag een antwoord.

  Ten slotte;
  Wanner de middelmatigen en oppervlakkigen van geest een hoog streven denken te erkenen, of zelfs te prijzen, dan weten ze niet wat te doen en blijft er niets over dan hen hun onwetendheid te
  vergev(t)en.

  Reactie door Bijdehandje — woensdag 9 augustus 2006 @ 23.33 uur

 31. @ 28 Lieve Pool

  De meeste boeken van kosmologen staan los van religies. Zij bekijken het ‘zuiver’ natuur- en wiskundig. Wetenschappelijk heet dit… maar ja, wat weten we nou echt?

  Het is mijn enthousiasme omdat ik WEL met ‘die’ ogen naar de kosmos kijk. En alles wat ik erover lees vind ik briljant en knap en dat alles wat de mens tot nu toe ont…dekt heeft.
  Ik ben mij in deze materie gaan verdiepen omdat wij uit deze materie bestaan. Het is dus ook een kwestie van ‘naar binnen’ blikken want: we bestaan uit atomen! De basiselementen van ons lichaam zijn cellen. Elke cel bevat ongeveer duizend miljard atomen. En de atomen zijn opgebouwd uit gemiddeld honderd combinaties van 3 deeltjes: het proton, het neutron en het electron.
  Nou ja! Dan kan je zeggen: “Voor mij hoeft het niet”, maar voor al jouw atomen wel!

  Het is ware intelligentie die met ons aan de slag gaat. De hele kosmos is een intelligent gestuurd gegeven. De mens dus ook!
  Ach, ik probeer gewoon in mijn leven van alles een graantje mee te pikken. Een beetje om mij heen kijken en mij voortdurend verwonderen over feiten die wonderbaarlijk zijn. Voor mij hoeft alles!
  Alles waar ik van leren kan en mijn blik verbreden kan. Van sterren tot aan dat boterbloempje in het gras. Mijn mond valt regelmatig van verbazing open en ik besef dat we zo vreselijk weinig weten. En dat irriteert mij dan weer. Het is een keuze: of van EEN ding ALLES te weten komen, of van ALLES een BEETJE. Ik hoor bij die laatste categorie.

  Maar feit blijft: medemenselijkheid is de allerbelangrijkste factor. Daar heb je helemaal gelijk in. En dat ALLEEN al is een hele klus!
  Goede nacht, Pool

  Reactie door Gloria — donderdag 10 augustus 2006 @ 2.06 uur

 32. @ 30 Bijdehandje

  Wie is normaal? :)

  Reactie door Gloria — donderdag 10 augustus 2006 @ 2.11 uur

 33. @ 29 Evert Tigchelaar jr

  Ik kan wel iets begrijpen van een fabrikant die langzamerhand genoeg krijgt van zijn bedrijf. Vooral als zijn medewerkers allemaal zelf de dienst willen uitmaken. En dan kan het een zootje worden…
  Je zou wel een nieuw bedrijf willen beginnen, maar je vertrouwt er nog maar een. En die gaat mee naar het nieuwe bedrijf. Zoiets stel ik mij dan voor.

  Het nieuwe bedrijf loopt ook weer uit de hand en je wilt als fabrikant toch dit bedrijf in stand houden. Wat te doen?

  Deze Fabrikant kwam naar het bedrijf en ging tussen zijn medewerkers staan. Hij hielp ze en gaf allerlei goede aanwijzingen voor een gezondmakend bedrijf. Weer een nieuwe start, een soort renovatie… het oude in een nieuw jasje.
  Daar moest wel voor betaald worden want het bedrijf was bijna failliet door corruptie en wanbeleid-medewerkers. Want ook zij wilden hun eigen gang gaan…
  Uit eigen middelen heeft deze Fabrikant genomen en de schuld afbetaald. Hij heeft ze vergeven, want tegelijkertijd had hij ze bij hem voor hun leven verzekerd. Alleen moesten ze voortaan wel beter bij deze Fabrikant gaan afstemmen voor hoe of wat… om weer niet in het oude spoor te raken. Tja, deze Fabrikant had alles over voor zijn bedrijf… menszijn.
  Zou deze Fabrikant niet een beetje dankbaarheid mogen verwachten, Evert?

  Wat is dat toch in die mensengenen? Altijd weer fabrikantje lopen spelen, ieder de dienst zelf weer uit wil maken en zie: we maken er weer een zootje van. De vraag is hoelang deze Fabrikant het nog aan kan zien…

  Reactie door Gloria — donderdag 10 augustus 2006 @ 2.54 uur

 34. PS

  Deze Fabrikant is dag en nacht bereikbaar op zijn mobiele nummer. Zijn nummer is zijn Naam! Tja… hemels snufje.

  Reactie door Gloria — donderdag 10 augustus 2006 @ 3.01 uur

 35. Kosmos, relativiteitstheorie leuk, interessant indien ik niet wat anders te doen had. Blijf toch liever met beide benen op de grond staan want eenmaal afgeleid door de sterren is terwijl je hierin verzonken bent de halve wereld al vergaan.

  Alles is relatief ook op de aarde zelf en als je maar doorrelativeert hebben we elkaar niets meer te vertellen is alles dood.

  Ik zou zeggen vertel de mensen in Libanon maar eens hoe relatief het bestaan van de aarde en de mens daarop is in en naar de kosmos gemeten, misschien delen ze wel je mening.

  Reactie door Henny — donderdag 10 augustus 2006 @ 10.15 uur

 36. @32 Gloria,

  Ik zei de gek. :lol:

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 10 augustus 2006 @ 11.02 uur

 37. @ 36 Bijdehandje

  Tja… wie is normaal? Ik, zei de gek!
  Gekkenwerk zo met z’n allen!;)

  Volgens mij zijn mensen in zo’n inrichting normaler dan wij. Ze geven het tenminste toe!
  En die daarbuiten? Een openluchtgekkenhuis!

  Reactie door Gloria — donderdag 10 augustus 2006 @ 19.56 uur

 38. @ 37

  ;) moet zijn: ;)

  Reactie door Gloria — donderdag 10 augustus 2006 @ 19.58 uur

 39. @30 Bijdehandje — woensdag 9 augustus 2006 @ 23.33,

  Dat zal wel meevallen hoor. Ik mag toch wel
  proberen te weerleggen wat Gloria zegt, of is dat tegenwoordig verboden?

  En wat voor raars zeg ik dan? Ik stel enkel een paar teksten uit de bijbel ter discussie maar mag dan niet dan?

  @33 Gloria — donderdag 10 augustus 2006 @ 2.54,

  Maar de fabrikant is toch alwetend? Dan had hij alles moeten zien aankomen, beetje nalaatig mannetje dus. En wat het in die mensengenen is? Nou, die zijn het zelfde als de fabrikant, de fabrikant heeft zijn werknemers gemaakt na zijn eigen evenbeeld, dus in plaats van werknemers heeft ie allemaal fabrikanten gemaakt.

  Hoe lang ie het nog aan kan zien, nou nog even lang als hij zich zelf kan aanzien, want zij zijn zijn evenbeeld.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 10 augustus 2006 @ 21.48 uur

 40. @ 39 bijdehandje is een beetje dom en een beetje total;itair.

  Reactie door boudewijn — donderdag 10 augustus 2006 @ 22.56 uur

 41. @ 40

  Boudewijn, doe niet zo flauw en het is hier geen chatbox.
  Probeer nou gewoon eens mee te discussieren en zit niet alleen maar te katten. Kom op, stoppen met die domme oneliners en breek open die bek!

  Reactie door Gloria — vrijdag 11 augustus 2006 @ 1.47 uur

 42. @ 39 Evert Tigchelaar

  Ik denk niet dat Bijdehandje jou bedoelde.
  Sommigen zitten zich hier echt te vervelen en wat te jennen.

  En ja, de Fabrikant is alwetend. En ja, Hij schiep de mens naar zijn evenbeeld.
  En nee, Hij schiep geen marionetten en zo heeft ieder mens een eigen persoonlijkheid en eigen identiteit. Daarmee zijn we volkomen vrij om te zijn wie we willen zijn. Vrije wil.
  Je MOET niet verplicht naar planeet Hemel, ben jij raar! Je kan ook eeuwig rondjes blijven draaien van planeet tot planeet en steeds al die nalatigheden in God’s schoenen blijven schuiven. Denk niet dat je ervan af bent na die Aarde. Ieder mens heeft een eigen ‘black box’ of noem het ‘harde schijf’ en die is onvernietigbaar. We zijn meer dan ons lichaam! En na al die craches komt waarschijnlijk een moment waarop je de vinger naar jezelf wijst. Dat is een hoogtepunt!
  Vanaf dat moment ga je beseffen dat we in potentie allemaal fabrikantjes zijn, alleen moeten de lessen ondernemerschap wel geleerd worden bij die Ondernemer. Want deze Fabrikant heeft alle know how voor een eerlijk en zuiver bedrijf, waar niet met leugens en bedrog winst wordt gemaakt, maar alles naar eer en geweten verdeeld wordt. Waar je niet andere fabrikanten vermoordt, omdat jij alleen de baas wilt zijn. Waar je van je collega-fabrikanten geen vijand maakt, maar ze gaat verdragen. Jazelfs samenwerken. En we elkaar zo allemaal de ruimte gunnen. Rijkdom gunnen.
  Die hele atmosfeer is winst voor het bedrijf Aarde. En daar komt de beste produktie van.
  Dus kies maar bij wie jij je lessen wilt nemen. Vrije wil. Van een van die nep fabrikantjes die zo graag de baas willen spelen of die Fabrikant die zijn eigen fabricage als geen ander kent?
  Nou, lijkt mij niet zo moeilijk. Toch?

  Dus zullen we eerst de lessen moeten leren en dan maar zien of we de status fabrikant verdienen. Voorlopig zijn we hier ALLEMAAL nog stagaire- werknemers, waarvan er velen aan het spijbelen zijn…
  En dat schiet niet echt op binnen het produktiebedrijf waar dag en nacht gedraaid wordt. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken of zo af en toe eens naar het journaal…
  Winstgevend bedrijf, Evert? Komt dat al die nep fabrikantjes elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Hebben een paar het voor het zeggen en maken ze de rest tot slaaf.
  Ze zijn hun stagetijd aan het verpesten en leggen hiermee anderen hun wil op. Nu maar zien of die andere stagaires in opstand gaan komen… als ze hun lessen tenminste willen leren. Want je weet: de sterksten winnen en wie zullen dat zijn? :?

  Reactie door Gloria — vrijdag 11 augustus 2006 @ 2.58 uur

 43. @39 Evert,

  Wees gerust, dit was beslist niet voor jou bestemd, waanschijnlijk heb je iets gemist en was je niet op tijd bij gelezen.
  ==========================================
  @40 Boudewijn,

  Ik ben van jou betere bijdragen gewend en ik maak me dan ook sterk dat er iemand voor de zoveelste keer een aliasje misbruikt.
  ==========================================
  Gloria,

  Zover ik het kan beoordelen is dit niet de Bouwdewijn die we voor een tijd terug hier als graag geziene gast zagen.

  Jammer, dat die trollen er steeds weer door heen kunnen (f)glippen.

  Verder hoop ik dat het zo is opgelost en wens allen hier een fijne dag toe.

  Reactie door Bijdehandje — vrijdag 11 augustus 2006 @ 9.48 uur

 44. @42 Gloria — vrijdag 11 augustus 2006 @ 2.58,

  Ik neem geen lessen bij iemand, ik doe aan zelf studie zullen we maar zeggen. Vroeger wel naar de kerk, zondagschool en categesatie geweest (moest van huis uit) maar van die elende heb ik me zelf wat bevrijd.

  @43 Bijdehandje — vrijdag 11 augustus 2006 @ 9.48,

  Ok, bedankt voor je reactie, is het misverstand van mijn kant ook weer de wereld uit.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 11 augustus 2006 @ 19.21 uur

 45. @44 EWvert Tighelaar jr.

  Verswtandig besluit van je om bepaalde zaken waar je niet achter staat aan de kant te zetten.
  En overigens is er wat mij betreft géén ènkel misverstand tussen ons geweest.
  Samenloop van omstandigheden, nummering en weghalen van reacties.
  Vriendjes?? :lol:

  Reactie door Bijdehandje — vrijdag 11 augustus 2006 @ 19.58 uur

 46. @45 EWvert = Evert
  Verswandig = verstandig

  Dat verrekte toetsenbord van me heeft niet de ouwe vorm die ik gewens was, deze loopt rond, dus excuses voor de foutjes.

  Reactie door Bijdehandje — vrijdag 11 augustus 2006 @ 20.00 uur

 47. @44 gewens moet ook nog eens een t achter. Gewenst dus.
  Ben wel even lekker bezig zeg.

  Reactie door Bijdehandje — vrijdag 11 augustus 2006 @ 20.02 uur

 48. Beste Gloria, ik geniet van jouw reacties. Eindelijk iemand die naast socialisme ook nog een straatje verder kan denken. Ik complimenteer je met je wijze van schrijven. Humor en verstand. Niets reclame voor religie, maar mensen willen laten nadenken, zodat zij wakker gaan worden voor wat het leven werkelijk zou kunnen zijn.

  Voor de anderen:
  Dit heeft alles met socialisme te maken. Het kapitalisme en neo-liberalisme zal mede oorzaak zijn van het Grote Faillisement.
  Juist socialisten zouden zich een moeten verdiepen in de toekomst die al duizenden jaren geleden is beschreven. Dan snap je wat er nu gebeurt en waarom.

  Reactie door Ramses — zaterdag 12 augustus 2006 @ 10.34 uur

 49. @ 48 Ramses

  En geloof mij: ik geniet van de jouwe!
  Een man met een brede visie. :lol:

  Reactie door Gloria — zaterdag 12 augustus 2006 @ 21.20 uur