Rijksbouwmeesters

Niemand die door ons land reist realiseert zich dat er een masterplan is voor elke vierkante meter. Voor de openbare ruimte, voor het landschap, voor de infrastructuur en voor de architectuur. Nederland is het enige land ter wereld waar een Rijksbouwmeester invloed kan uitoefenen op deze werkgebieden, en dat al 200 jaar. De serie belicht het bestaan van het fenomeen rijksbouwmeester, laat de laatste zeven Rijksbouwmeesters aan het woord, belicht twee soorten gebouwen nader en werpt een blik op de toekomst. (AVRO)

De serie loopt nog. Voorafgaande uitzendingen zijn via de AVRO-site te bekijken.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 20 augustus 2006 :: 16.56 uur

9 Comments

9 reacties

 1. Masterplan voor Nederland ?
  Laat me niet lachen.

  Door de “brinkman-maffia”, de bouwwereld, wordt het hele land volgebouwd met foeilelijke overbodige bedrijvenparken en overbodige projecten.

  Ik woon vlakbij het “groene hart”.
  Als ik zie wat daar bijna dagelijks gebouwd wordt, dat is verschrikkelijk.
  Vlakbij Gouda, langs de snelweg, grote mooie stukken natuur weg voor “wijnkopers”, Ïntertoys”, een kantoor van de politie en een enorm distributiecentrum van Laurus.
  Boskoop: enorme bedrijventerreinen.
  Alphe aan den Rijn: grote huizenprojecten, en nu zijn ze midden in het groen weer een grote MacDonalds neer aan het zetten.

  Voor de bouwers rinkelt de kassa zo twee keer: eerst bouwen ze de TGV met de “koeientunnel” onder het groene hart (kostbaar project van Wim Kok), vervolgens bouwen ze het erboven alsnog vol.

  Er is binnenkort geen sprietje groen meer te zien in Nederland.

  Brinkman en de bouwers kunnen dan met het verdiende geld genieten van het groen in hun buitenhuizen in Frankrijk.

  Reactie door john — zondag 20 augustus 2006 @ 17.13 uur

 2. Prettig om te weten, dus daarom hebben we een kunstmatige schaarste aan goede en ruime woningen. Daarom worden dus zoveel Vinex wijken gebouwd met woningen die eigenlijk niemand wil.

  Reactie door Martin — zondag 20 augustus 2006 @ 17.57 uur

 3. Nu je het schrijft zijn er dan nog bouwmeesters??

  Dan vraag ik me werkelijk af hoe het mogelijk is dat op, een kunstwerk zal ik het niet noemen, maar wel een uniek stuk werk uit de 15؟ eeuw (weet je waar iedere vakantieganger met verwondering en tevens met ontspanning naar kijkt) nml. een stadsmuur in volle glorie met een stadsgracht er onderlangs, welks het unieke werk volkomen ontkracht, vernield en naar mijn idee gedegradeerd is tot 0 niets, door een uiterst lelijke bungalow van deze tijd z.g.n., boven op de stadsmuur te bouwen. Alleen het bedenken hier van is al één punt, dan de vergunning verlenen (niet te geloven) dan nog het durven te bouwen op zo een locatie!!!
  Met welk een doel weet ik niet, maar ik wil het ook niet weten
  Mensen ga naar Barcelona, naar de Sagrada Familia waar ze nu nog zo’n slordige 8 jaar aan bouwen daar zijn nog Bouwmeesters.
  Bouwmeesters daar had je vroeger in Nederland gildes van, tegenwoordig anno 2006 onder regering Balkenende mogen de kleine aankomende bouwmeesters konkureren met de Polen,
  worden die te duur dan de Roemenen dan uit de oekraine en misschien komt dan Turkeye ook nog eens in zicht. Komen onze bouwmeesters in de ww dan, (dat is in ieder geval bij een eventuele vervolgkabinets periode de bedoeling van J.P Balkenende en Coleges) kunnen ze weer aan het werk voor loon dat onder het minimum ligt, het is zeer goed doordacht.
  Mijns inzien hebben we over een aantal jaren alleen nog jonge drugdealertjes en verslaafden.
  Blij vooruitzicht dat ons streelt.

  Reactie door Gonda — zondag 20 augustus 2006 @ 19.32 uur

 4. Weet je, eigenlijk is dit iets, wat me ooit al eens dwars zat, toen ik me nog niet voor politiek interesseerde. N.a.v. het laten vieren van de touwtjes omtrent de oorspronkelijke bedoeling van het Groene Hart, ben ik me zelfs voor het eerst bewust geworden van het verschijnsel “glijdende schaal”.

  Ik weet even niet 100% procent zeker, of ik de oorspronkelijke bedoeling van het Groene Hart wel goed voor ogen heb, maar ik dacht dat die een garantie zou moeten inhouden, dat dat gebied “no matter what” een natuurgebied zou moeten blijven. Gelieve iemand mij te corrigeren, als ik het mis heb, maar voor mijn opvattingen maakt het niet uit.

  Op enig moment gingen er stemmen op om het Groene Hart toch maar “een klein beetje” op te offeren aan de economie. Dat was voor mij het begin van het einde, omdat het een aantasting van een principe was. En principes kun je niet slechts “een beetje” aantasten. Laat een principe “een beetje” varen en je hebt dat principe helemáál laten varen. Net als met zwanger zijn. Je bent het wél of je bent het níét, maar je bent nooit “een beetje” zwanger.

  Tot zover wat van mijn persoonlijk gemijmer.

  Goed dat je het ter sprake brengt, Jan. Leg Zalm maar uit, dat schone lucht onbetaalbaar is, hoe goed onze Nederlandse economische situatie ook is of zal worden. Die zal er verder dan wel voor zorgen, dat Balkenende bijtijds de juiste teksten krijgt, als hij weer in het openbaar iets moet voorlezen. (Zelf denkt JPB vermoedelijk dat het “mág voorlezen” is, maar laat hem maar zo wijs.)

  Reactie door Wilbert — zondag 20 augustus 2006 @ 20.26 uur

 5. Even speelde ik met de gedachte om nog een nuancerende opmerking te maken; zo van het kan nog erger. Maar nee, ik sluit mij geheel aan bij sprekers 1-4.
  De beuk erin!
  22 november; ik popel van ongeduld…

  Reactie door Hermie Kreeft — maandag 21 augustus 2006 @ 1.59 uur

 6. @Hermie Kreeft — maandag 21 augustus 2006,1.59

  Bedankt voor nu.

  Verder een ander keertje misschien?
  (Weer, zelfs, alsdan?)

  Reactie door Wilbert — maandag 21 augustus 2006 @ 3.28 uur

 7. @1-4 Zonder bouwmeesters zou er niks van het groene hart over zijn gebleven.

  Reactie door Klukkluk — maandag 21 augustus 2006 @ 9.36 uur

 8. Klukkluk meen je dat?
  Dat vraag ik me dus af, want het meervoud in ‘Rijksbouwmeesters’ geeft om te beginnen al aan dat het hier weer om commissiebesluiten gaat. En zoals met alle goede besluiten in commissie in dit land zijn dat soort besluiten het beste van niks en het slechtste van alles. En dus krijg je een monsterlijke bungalow boven een prachtige oude stadswal uittorenend, mag je pal naast een schitterende oude molen een soort rouwcentrum van een modern glazen gebouw neerzetten, en moet je het Groene Hart leeg laten, maar mag je daar dus toch wel wat bouwen (huh?!?!)…

  Was er inderdaad maar één absoluut heersende bouwmeester die dat soort beluiten vanwege zijn mandaat met ijzeren hand kon sturen. Dan zaten we nu niet met kuttige schoonheidscommissies die geen opleiding of achtergrond hebben, of met commissiebeluiten waar geen hond wat mee aan kan vangen…

  Reactie door haby — maandag 21 augustus 2006 @ 12.02 uur

 9. @ Wilbert (4):

  Het Groene Hart was en is niet zozeer alleen bedoeld om “natuurgebied” te blijven, want het gaat voornamelijk om veenweidegrond, polders, plassen, historische stadskernen en dorpen, e.d. Het betreft dus meer culturele historie. Het gaat om wat de term ook letterlijk zegt: zo “groen” mogelijk houden, dus zo min mogelijk moderne en industriële bebouwing.

  Je hebt gelijk: met een soort salami-tactiek worden beetje bij beetje stukjes van het Groene Hart afgeschaafd. Een soort “ontschaving”, zou ik zeggen……

  Reactie door Olav Meijer — maandag 21 augustus 2006 @ 16.37 uur