‘Planetary Hero’

Solomon

Twintig jaar geleden – in deze week – reisde Susan Solomon naar Antarctica om haar theorie te testen waarom de gaten in de ozonlaag ineens enorme proporties aannamen. In de jaren zeventig werden de eerste onderzoeken gedaan naar de verdunning van de ozonlaag maar in de jaren tachtig versnelde dit proces boven Antarctica – met alle mogelijke gevolgen voor het menselijk leven vandien. Het veldwerk onder leiding van Susan was essentieel om de wetenschappers – en daarmee de rest van de wereld – te overtuigen van de zeer gevaarlijke ontwikkelingen die door mensenhanden in gang waren gezet. ABC-news omschrijft haar als een ‘Planetary Hero‘.

Haar werk zorgde voor belangrijke amendementen op het Montreal Protocol – een wereldwijd verdrag om de ozonlaag te beschermen. Een verdrag dat Kofi Annan beschreef als ‘Perhaps the single most successful international agreement to date…’

Dr. Solomon was the leading scientist in identifying the mechanism that created the Antarctic ozone hole. She and her colleagues put forth a theory involving heterogeneous chemical reactions of chlorine on the surfaces of the particles found in very cold clouds in the Antarctic stratosphere. She then conducted observations in Antarctica over two expeditions in 1986 and 1987, and succeeded in providing key evidence for her theory. This research played a leading role in identifying the process by which the surfaces of clouds produced by the extremely low temperatures of Antarctica couple with increased atmospheric chlorine due to human use of chlorofluorocarbons (CFCs) to deplete ozone at unprecedented rates. Prior to the understanding of the ozone hole, the Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer required a freeze on production and consumption of ozone-destroying chemicals. Dr. Solomon’s findings provided one of the scientific cornerstones for the amendments of the Montreal Protocol leading instead to a ban on CFCs beginning in 1990, and thus contributed significantly to the protection of the ozone layer.(Blue Planet Prize)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 23 augustus 2006 :: 13.30 uur

8 Comments

8 reacties

 1. En dan is er vast wel weer iemand die nu gata zeggen dat het niet zo is…

  Reactie door ehh — woensdag 23 augustus 2006 @ 14.51 uur

 2. Hier heb een voorbeeld in de praktijk.

  Een vriend van mij heeft een split-airco gekocht voor in de slaapkamer. Hij heeft deze niet bij een dealer of instrallatiebedrijf gekocht omdat dit toch wel flink in de papieren loopt. 1200 euro ex. is een normale prijs.

  Nu zijn er airco’s te koop voor zo’n 250 euro in de bouwmarkten. Hij heeft dit geprobeert en werkt al als een tierelier. De buitenunit heeft de koelvloeistof al in zich, dus het is een kwestie van installeren en leidingen aandraaien en hoppa. Maar niet iedereen is een vakman en er wil nog wel eens wat koelvloeistof ontsnappen, wat dus de atmosfeer in gaat (CFK).

  Dit aansluiten moet door een STEK monteur gebeuren, die de leidingen afperst, vacumeerd en de koelvloeistof bijvult. Zij hebben machines die de koelvloeistoffen mooi kunnen opvangen en afvoeren.
  Maar als je een firma vraagt om dit te doen dan zijn ze op hun pikkie getrapt dat je een apparaat bij de Gamma hebt gekocht en betaal je de hoofdprijs van 500 euro.
  Dit staat niet inn verhouding tot de aanschafprijs van de units. Als een monteur wilde bijvullen en controleren dit wilde doen voor 100-150 euro, dan zouden veel mensen dit overwegen. Er zou dan toch nog gespaard kunnen worden op de montage van de units. Dit kan de eigenaar dan zelf doen.

  Dus ondanks alle goede bedoelingen komt toch weer CFK gas in de atmosfeer.

  Reactie door Alexander — woensdag 23 augustus 2006 @ 15.05 uur

 3. Zie ook het pas verschenen ‘De weermakers’ van Tim Flannery. Over het broeikaseffect en over de klimaatveranderingen.

  Reactie door Toon — woensdag 23 augustus 2006 @ 16.54 uur

 4. Jan je loopt wel achter, zoojuist of eigenlijk gisteren al hebben wetenschappers volgens BBC en CNN vastgesteld dat het gat aan het dichten is doordat wij geen spuitbussen etc. meer gebruiken.

  Vraag me niet welke nationaliteit deze wetenschappers hebben en of het onderzoek klopt maar dat is het laatste nieuws, wel bijblijven he.

  Reactie door Henny — woensdag 23 augustus 2006 @ 17.52 uur

 5. Een airco in Nederland?? voor die 3 dagen in het jaar dat het boven 28 graden is, Je kan ook overdrijven. een paar deuren tegenover elkaar openzetten en een ventilator,
  Nederland is geen Texas, Arizona Irak of Saudi Arabia met weken lang dag en nacht 35-40 graden celcius

  Reactie door Hawkeye — woensdag 23 augustus 2006 @ 19.09 uur

 6. Het zijn natuurlijk niet alleen de gassen ; het heeft vooal te maken met de totale energie ,die in warmte ervoor zorgt , dat de lagen , die ons beschermen ophoog gedrukt worden , en dus in dichtheid doen afnemen ; er is eigenlijk een verwarming van het aardoppervlakte ten gevolgen van allerlei energieen , die gedeeltelijk worden omgezet in warmte .

  Reactie door Fred — woensdag 23 augustus 2006 @ 19.51 uur

 7. Zoals je het nu lijkt voor te stellen Fred
  wordt de grónd onder onze voeten te heet,
  doordat de bodem vacuüm wordt gezogen. Het
  gevolg zou dan het smelten van de ijslaag
  zijn en de verhoging van de zeespiegel.
  Dus de zee ‘aandragen’ om er leidingwater
  van te maken, dán de meest ideale oplossing….en wij ons maar verbeelden dat het gát in de ozonlaag de allergroot-
  ste boosdoener zou zijn door ons onzorg-
  vuldig gebruik van energie.
  De manier van WINNEN van die energie zou
  dan feitelijk de grootste boosdoener zijn,
  als die vanuit de áárde moet komen.
  Nadeel is dan dat door gebruik ervan onze
  huid schade oploopt die wij regelrecht aan
  de zon toeschrijven.
  “Ga heen, bewerk de aarde, opdat deze zal
  vrucht dragen”, tja weer zo’n uitspraak die wat al te letterlijk werd opgevolgd,
  uit, helaas, onwetendheid! Maar Fred, een-
  maal een chemicus hier op het log neerge-
  streken, komt er vast nog een meer juiste
  verklaring én oplossing voor dit aardse
  probleem uit de hemel vallen, al was het
  een knots van een meteoriet en verbaas je
  dus niet, als dat dé oplossing worden zou
  in de volgende eeuw(en!)!. Fijne dag!

  Reactie door Madelief — donderdag 24 augustus 2006 @ 5.09 uur

 8. Goed verhaal Madelief ( hahahah ( ;groetjes

  Reactie door Fred — donderdag 24 augustus 2006 @ 10.03 uur