Nationale Naturalisatiedag

Vandaag wordt in veel gemeenten de eerste nationale naturalisatiedag gehouden. De SP is voorstander van deze dag. Een nieuwe nationaliteit is een belangrijke stap in een mensenleven en is zeker reden voor een feestje, zoals ook Nilgun Yerli beschrijft. Zo’n dag staat als markering voor de keuze voor Nederland en geeft aan dat iemand bewust heeft gekozen en weet heeft van de rechten en de plichten die bij het Nederlanderschap behoren. De opkomst is nog niet hoog, dat zal volgend jaar veranderen als de dag een verplicht karakter krijgt.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 24 augustus 2006 :: 13.10 uur

158 Comments

158 reacties

 1. Mmm, heb vanmorgen die in Dordt bijgewoond, ter ere van mevrouw Bung Phe. Maar het was maar een karig, serieus en verplicht nummertje voor mijnheer de burgermeester hoor.

  Gelukkig dat junior er nog wat humor aan wist toe te voegen: http://net.bungphe.net/?p=301 :-)

  Reactie door Bung Phe — donderdag 24 augustus 2006 @ 13.29 uur

 2. SP is voorstander van deze dag.
  Gloria is tegenstander van deze dag.
  Wat een eng nationalistisch gedoe! En hoezo blij zijn met je naturalisatie?? Moet je zien hoelang je zo nog als ‘buitenlander’ wordt behandeld. Ieder jaar er aan herinnerd te moeten worden dat je blij mag zijn dat je in Nederland woont?

  Na al die pesterijen van Verdonk?
  En dan zo’n dag VERPLICHT maken??? Brrr…
  Alsjeblieft SP, stop met dat nationalistische gefeest voor vlag en vaderland. Het is vernederend dat mensen jaarlijks en verplicht zich moeten herinneren dat ze DANKBAAR mogen zijn om hier te wonen. Ik vind dit mensonterend!
  Alsjebliefst SP

  Reactie door Gloria — donderdag 24 augustus 2006 @ 14.01 uur

 3. Gloria, het zijn niet alleen asielzoekers die hiervoor in aanmerking komen, ook gewoon mensen die hier graag willen komen. En ja, het is wel een feestdag als je het paspoort krijgt van een land waar je in wilt wonen.

  Je bekijkt het enkel uit het oogpunt van de zeer schrijnende gevallen en daarbij is het inderdaad wrang. Maar er zijn ook genoeg mensen die gewoon hierheen migreren… geen schrijnend geval zijn, en blij zijn dat ze hier komen wonen en werken. Ik weet niet of je dat nationalistisch moet vinden, ik vind het wel terecht.

  Lees bijvoorbeeld eens dat voorbeeld van Nilgun. Dat vind ik ook maar niets. Dat geeft weinig binding met Nederland, een land waar je vanaf dan echt in woont.

  Reactie door Bart — donderdag 24 augustus 2006 @ 14.09 uur

 4. Gloria, wat bedoel jij mer de pestrijen van Verdonk? deze mensen zijn niet gepest door Verdonk maar voldoen aan alle voorwaarden om hier de kunnen blijven en een nieuwe toekomst opbouwen. Jij benadert alles wel zeer negatief alles, wat er ook gebeurt, ik ben het met je eens dat zo n dag niet zou moeten ik vind ook dat daar iets in zit van we moeten dankbaar zijn, en ook ik hou er niet van dat mensen die hier komen wonen op deze manier hun dankbaar heid en onderdanig heid moeten tonen,maar hou nu eens op met dat moddergooien naar alles wat onder deze regering gebeurt.

  PS ook ik ben geen fan van Verdonk

  Reactie door carla — donderdag 24 augustus 2006 @ 14.37 uur

 5. helemaal eens met gloria
  vind dat SP hierin te nationalistisch is

  Reactie door gretha — donderdag 24 augustus 2006 @ 14.40 uur

 6. @ 3 Bart

  Zullen we de rollen eens omdraaien?
  Dankdag voor het volk?
  Een regering en koningin die het volk dank betuigen voor al hun werken en dat wij ze in de zetels hebben geholpen en de paleizen zo goed onderhouden worden? En op kosten des volks bewoond kunnen worden?
  Wat krijgen we nou? Blij zijn dat je een paspoort krijgt? Ik begrijp niet eens dat ze nog bestaan!! (Nogal logisch als je een wereldregering voor ogen hebt.)
  Maar buiten dat: ik zie het niet anders als een politieke dag om mensen klein te houden. Draai de boel om en maak ze groot: Bedankt nieuwe Nederlanders voor al jullie inbreng en inzet. Want door jullie wordt ons land evengoed gedragen!
  Dus daar komt ie: Bedankt, we zijn trots op jullie!

  Reactie door Gloria — donderdag 24 augustus 2006 @ 14.44 uur

 7. @ 4 Carla

  Ik gooi niet met modder. Ik probeer de modder eruit te halen.

  Reactie door Gloria — donderdag 24 augustus 2006 @ 14.47 uur

 8. @2 Ik begrijp persoonlijk Gloria zeer goed.
  Degenen die niet gepest zijn weten gewoon niet waar het om gaat hoewel ze een kant-en-klare polder mening erover hebben.
  Het is alsof je een jood na WOII vraag “zeg was het beroerd in de kampen?, zullen we het dan gaan vieren?”.

  De naturalisatie dag en de belevenis ervan zijn strict individueel en persoonlijk. De poging om er een feestdag ervan te maken heeft enige zin mits het VRIJBLIJVEND charakter wordt behouden.
  Anders wordt het een opgeblazen gedwongen gedoe.

  “De opkomst is nog niet hoog, dat zal volgend jaar veranderen als de dag een verplicht karakter krijgt.”

  Is dit nu de bevestiging dat we in een dictatuur leven?

  Voor degenen die verstand hebben heb ik ook een voorbeeld van andere landen: 9 mei.(of neem 9/11).

  Reactie door walking bull — donderdag 24 augustus 2006 @ 14.48 uur

 9. het is in mijn ogen natuurlijk een feestdag voor degene die werkelijk hebben moeten vluchten,en dan de kans krijgen om hier een toekomst op te bouwen,die dag is voor die mensen dan ook een feestdag.
  men kan natuurlijk een nieuwe feestdag in het leven roepen,maar om deze mensen dan te gaan verplichten om om die dag te gaan feesten dat klinkt mij dan wel weer een beetje raar in de oren.
  men gaat toch naar een feestje als men daar zin in heeft? dus in de vorm van een extra vrije doorbetaalde nationale veplichte feestdag voor IEDEREEN zou ik mij wel kunnen schikken,daar wij ook meewerken aan die toekomst van de gevluchte asielzoeker en migranten die hier willen en kunnen komen wonen.

  “De opkomst is nog niet hoog, dat zal volgend jaar veranderen als de dag een verplicht karakter krijgt.”

  ik weet alleen niet zo goed in welke context ik dit laaste stukje moet plaatsen,word het nu een verplichte vrije dag [feestdag]voor iedereen, of wil men de mensen die een paspoort hebben gekregen,gaan verplichten te feesten op die dag?! dat lijkt me een beetje idioot…

  Reactie door iew — donderdag 24 augustus 2006 @ 14.58 uur

 10. @8 Iew

  Het is uit Verdonk’s geest ontsprongen.
  Ze zal bedoelen: Dankdag voor haar!
  Ja, dan moet je wel een heel groot ego hebben.

  Reactie door Gloria — donderdag 24 augustus 2006 @ 15.09 uur

 11. We mogen eens per jaar best wat trots zijn op ons Nederlanderschap en het is een feestje waard als je die krijgt. Want zonder trots, geen gezonde identiteit, en zonder identiteit kan je geen mens zijn. Noem het gepast nationalisme (ja dat bestaat ook nog).

  Bovendien hebben onze nieuwe medelanders in veel gevallen een lange weg achter de rug en net als bij een eindexamen hoort daar een feestje bij.

  Als ik de meeste reacties hier lees, hadden ze overigens beter thuis kunnen blijven, NL schijnt verschrikkelijk te zijn.

  Gloria staat wel dicht bij het socialisties erfgoed, Trotski was ook anti-nationalistisch.

  Reactie door klukkluk — donderdag 24 augustus 2006 @ 15.20 uur

 12. Een extra feestdag waar je vrij voor bent is nooit weg, kunnen we niet nog meer (vrije) feestdagen bedenken?

  Reactie door Dromer — donderdag 24 augustus 2006 @ 15.26 uur

 13. Ik kan me geheel achter Gloria plaatsen. Niet iedere buitenlander wil een nieuwe nationaliteit. Daarbij komt nog eens het discriminerende gedrag van sommige gemeentes tegen burgers uit de EU. Ik ben zelf niet eens blij Nederlander te zijn door mijn ervaringen. BAH

  Reactie door RedStar — donderdag 24 augustus 2006 @ 15.27 uur

 14. NATIONALE NATURALISATIEDAG.

  Ik zat eventjes tegen de naam aan te hikken, zou het iets met de natuur te maken hebben, verkoop van natuurprodukten? Nee dus, het aanvaarden van het Nederlandsschap. Dus je wordt inwoner van de staat der Nederlanden, en dat worden gelukkige mensen in een gelukkig land. De gedachten van mij gingen een honderd jaar terug en in de boekenkast gedoken en het volgende gevonden “Gelukkig Holland” brieven aan een werkman. Een heel oud boekje waar 18 brieven in staan. Als men belang er in stelt zet ik zo nu en dan een brief op deze weblog, zo niet dan niet.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Brief.jpg

  http://members.home.nl/h.hiensch/Brief-1.rtf

  Reactie door Henk.H — donderdag 24 augustus 2006 @ 15.53 uur

 15. @11 klukkluk
  “Als ik de meeste reacties hier lees, hadden ze overigens beter thuis kunnen blijven, NL schijnt verschrikkelijk te zijn.”

  ik heb sterk de indruk dat u helemaal niets leest,of alleen wat u wilt/denkt te lezen.

  Reactie door iew — donderdag 24 augustus 2006 @ 15.59 uur

 16. g@ 8 Walking Bull

  Ja, we leven in een dictatuur!
  Verplicht moeten mensen en bloc hun dankbaarheid betonen. Zich melden!
  Leven we hier in een kamp? Op afroep van naam? Gaan we in het gelid staan en heffen we onze arm: Heil(ig), heil(ig, heil(ig) Nederland??? Wij hebben je lief, zo lief!

  Doe even normaal. Het is niet meer of minder dan je rijbewijs halen. Dat vier je gezellig in eigen kring.
  Met een paspoort ben je bevoegd om je rit in Nederland te mogen doen.

  Reactie door Gloria — donderdag 24 augustus 2006 @ 16.24 uur

 17. En als het dan toch om een vrije dag gaat? Laten we dan de NATIONALE TREURDAG invoeren.
  Voor al die mensen die eruit getrapt zijn, op het vliegtuig gezet zijn en de dood in de ogen vlogen.

  Raar trouwens dat zo weinig ‘ex-buitenlanders’ reageren hier op dit weblog! Zouden ze Verdonk zo dankbaar zijn dat ze haar tot in de VVD volgen?
  Help!! Dan krijgen we mensen zoals AYAAN. En je weet dat gaat net zoals bij ex-rokers… afstraffen die handel!!

  Reactie door Gloria — donderdag 24 augustus 2006 @ 16.44 uur

 18. mijn reactie is een heel dubbele. Ik werk zelf als docent NT2 en ben als zodanig heel erg betrokken bij deze groep mensen die vaak na een lange weg en hard werken bereikt hebben dat ze het paspoort in ontvangst mogen nemen. Net als bij een normale opleiding of prestatie hoort daar een diploma bij en een feestje is heel leuk. Dus in die zin vind ik dat we er niet zo negatief over moeten doen. Is het dan in het kader van dankbaar zijn, dat Nederland je toelaat? Nee toch! Tenminste, als de gemeente het goed uitvoert en de juiste toon zet, dan is het een dag om trots op jezelf te zijn, op het resultaat van je inburgering. Daar zijn mensen apetrots op dat zie ik in mijn vak elke dag weer ! Als je gewoon een certificaat in de brievenbus krijgt en dat was het dan, dat is ook zo karig.

  Verplicht stellen vind ik echter wel fout. Dan haal je het feestje er af en wordt het een verplichting, en inderdaad er zijn mensen bij wie dit terecht fout valt. Geloof me, vluchtelingen zijn heel blij dat ze hier kunnen wonen maar ik heb zelf een partner hij is asielzoeker en hij is al meer dan 5 jaar aan het strijden om een simpel papiertje te krijgen, hij mag niet werken, niet studeren helemaal niks alleen maar wachten. Als hij uiteindelijk zijn vergunning krijgt wat we wel hopen, dan is hij natuurlijk blij maar erg in feeststemming zal hij wel niet zijn, zeker niet om met onze overheid te gaan vieren dat hij eindelijk mag blijven. Opgelucht na jaren onrechtvaardig strijd is een beter woord. Dus in die zin geef ik Gloria wel gelijk en ik vind dat de SP zo’n naturalisatiedag best mag gebruiken om wat extra aandacht te geven, aan de mensen die heel graag zouden willen worden genaturaliseerd en vechten tegen de bierkaai om dat feestje te mogen vieren.

  Reactie door Ilse — donderdag 24 augustus 2006 @ 16.47 uur

 19. @ 18 Ilse

  Komt wel goed met jullie hoe dan ook!
  Heb elkaar lief en blijf samen trouw wachten totdat het Verdonk’s tijd is. En mocht ze anders besluiten? Ga samen weg hier!! Toedeloe Nederland.

  Ik weet er alles van. Gaf ook Nederlandse taallessen in het AZC. Vreselijk hoe mensen daar moeten overleven en behandeld worden. Ik heb ontslag genomen uit protest omdat ze een van mijn ‘leerlingen’ zwaar mishandeld hadden. De directie dekte de bewakers en eigen haggie!
  Je begrijpt dat we in mijn huis verder zijn gegaan met de lessen.

  Reactie door Gloria — donderdag 24 augustus 2006 @ 16.55 uur

 20. Wat kunnen mensen toch slecht lezen: Het woord “dankbaarheid” wordt helemaal nergens genoemd als reden of als verplichting voor deze dag. (Gloria in @2 6 16; verder is het aan de geest van CDA kamerlid Sterk ‘ontsproten’, die het weer uit Canada heeft, niks Verdonk dus)

  Zoals uit de bijdragen van Ilse en Bung Phe blijkt kijkt iedereen op zijn/haar eigen manier tegen naturalisatie aan. Of het gevierd wordt moet iedereen zelf weten. Op het gemeentehuis vindt geen ‘feest’ plaats.

  Dat het uitreiken van een nieuw paspoort een officiele verplichte ceremonie betekent vind ik prima. Naturaliseren is niet iets dat je ‘zomaar’ doet (behalve topsporters dan) en er mag dus best enige aandacht aan worden besteed.

  Reactie door Marc B — donderdag 24 augustus 2006 @ 17.08 uur

 21. SORRY voor dit hoge Gloria gehalte. Buiten deze reageerders zie ik verder weinig gehalte. Sp-ers moeilijk om iets tegen de SP in toe te geven?

  A propos: de mensen met gitaar en mobiele telefoon zijn na dagen verhoor en celzitterij in het nieuws vluchtig afgedaan als een incident! Niets aan de hand dus. Maar wel een trotse Donner die z’n vege lijf tracht te redden door te zeggen: zie eens hoe alert we zijn!
  M.a.w. Ons paranoia-terreurbeleid werkt voortreffelijk.

  Reactie door Gloria — donderdag 24 augustus 2006 @ 17.17 uur

 22. ja Gloria, zou ik wel willen. Soms denk ik echt, Nederland bye bye want mijn respect voor dit hypocriete, zogenaamd tolerante land ben ik echt wel kwijtgeraakt. Echt waar ik ben Nederlander tot in mijn tenen en als je hier geboren bent, dan is het het paradijs. Op de een of andere manier kan ik ook wel enigszins begrip opbrengen voor het beleid. Je kan nou eenmaal niet iedereen hier ‘zomaar’ heen laten komen en er is veel bedrog en profiteurs. En laten we eerlijk zijn, mijn vriend is niet voor niks gevlucht, als we terug zouden kunnen naar zijn land is het daar ook verre van ideaal. Maar wat je nu ziet is dat de echte vluchtelingen niet meer binnen komen. Mijn partner kan technisch gezien niet eens uitgezet worden omdat hij zgn staatloos is, dat betekent dat hij nergens op de wereld legaal als burger kan wonen, hij is door zijn moederland nooit als burger ingeschreven. Hij heeft uberhaupt nog nooit ergens een paspoort gehad. Dus teruggaan naar zijn geboorteland is niet eens een optie. Als de IND besluit hem geen verblijf te geven, zou ik dus niet eens weten wat we moeten doen, want illegaal blijven dat kan toch ook niet. Zo word je gestraft juist als je je aan alle regels wil houden. Mijn vriend wil werken, maar hij mag niet. Hij wil vooruit in het leven, maar hij mag niet. Hij wil ergens op de wereld veilig zijn, maar het mag niet van Nederland. Hij moet terug terwijl hij niet kan. Wat zou ik graag zeggen, ok doei dan, ik ga wel naar een land waar we samen veilig kunnen zijn maar je zit klem omdat je geen papieren hebt.

  Zelfs als mijn partner nu een vergunning krijgt dan is dat op basis van buitenschuld, dat wil zeggen steeds een jaar, en dan drie keer verlengen. Pas als je dan hebt aangetoond dat je nog niet terug kan, dan krijg je eerst 5 jaar vergunning. En dan pas kom je evt. (als je voldoet aan de middeleneis) in aanmerking voor naturalisatie. Sorry hoor. Dan heeft het dus 5 jaar vechten en wachten + 3 jaar wachten + 5 jaar tijdelijke vergunning = 13 jaar minimaal geduurd om genaturaliseerd te mogen worden. Gesteld dat hij dan al verblijf krijgt. En dan moet hij zeker staan te springen en leuk feest gaan vieren?

  Ik schaam me dood voor het land waar ik in woon!!!! SP we moeten met zijn allen veel heftiger protesteren tegen wat hier met asielzoekers gebeurt en die schijntolerante discussie over naturalisatie daar ook mee in verband brengen.

  Reactie door Ilse — donderdag 24 augustus 2006 @ 17.22 uur

 23. @ 20 Marc B

  CDA??? Natuurlijk!!!
  Op naar 24 augustus! Voor vlag en vaderland en God voor ons allen.

  Reactie door Gloria — donderdag 24 augustus 2006 @ 17.23 uur

 24. Ik weet niet of je zo blij moet zijn met een naturalisatiedag. Dat zal voor een ieder anders liggen denk ik. Een en ander is afhankelijk van hoe alles is gegaan.

  Voor mij als allochtoon is zo’n Nederlands paspoort echter weinigzeggend. Ik word niet behandeld als een Nederlander en ook niet als iemand die hier hoort. Voor een groeiend aantal mensen ben ik gelijk aan diegenen die hier binnenkomen op zoek naar een betere toekomst.

  Heb nooit het gevoel gehad dat ik er bij hoor en ik ben hier geboren en getogen…

  Je zult altijd anders blijven voor de massa, daar valt niks aan te doen, ceremonie of niet.

  Reactie door DJ Digital — donderdag 24 augustus 2006 @ 17.23 uur

 25. ps mijn vriend is onder de nieuwe vreemdelingenwet binnengekomen. Deze heeft de SP ook ondersteund. Op zich niks tegen maar sluit je ogen nou niet voor die dingen die hier ook nog misgaan. In theorie kunnen mensen namelijk niet lang procederen, maar in de praktijk kunnen mensen dus ook hier jarenlang in de juridische mallemolen terechtkomen en in uitzichtloze situatie geraken!!!

  Reactie door Ilse — donderdag 24 augustus 2006 @ 17.24 uur

 26. @23 DJ Digital

  Hee DJ, welkom hier! Je hoort hier thuis en kom erbij. We zullen je niet in de steek laten en altijd blijven vechten voor je. Voor mij ben je een autochtoon! Geboren en getogen? Nou, ik hoop van harte dat Nederlanders eens echt gastvrij gaan worden.
  En daarbij: voor mij is iedereen op Aarde een autochtoon. (Stom woord!)

  Reactie door Gloria — donderdag 24 augustus 2006 @ 17.33 uur

 27. Tsja,

  Moet je bewijzen dat je erbij hoort door naar een ‘verplicht feestje’ te komen?

  Ik heb er een dubbbel gevoel bij.

  Een verplcht feestje is bij voorbaat mislukt.

  Als het gaat om een dag waar nederlanders nieuwe nederlanders enthousiast ontvangen en ze een welkom gevoel geven. Dan wordt zo’n nationale naturalisatiedag op termijn misschien een succes.

  Koninginnedag is vaak een multiculturele succesdag, omdat het spontaan is en er gelijkwaardigheid bestaat.

  M.a.w. een feestje moet aantrekkelijk zijn waardoor een gevoel ontstaat dat men er bij hoort.

  Reactie door Rob — donderdag 24 augustus 2006 @ 17.42 uur

 28. Wat is dit voor een vreselijke dag de rillingen liepen over mijn rug toen ik het op TV zag.
  Het volkslied kan volgens mij 75 % van de Nederlanders niet ,ik ook niet
  Maar wat is dit voor een vertoning, ik had eerst het gevoel dat het een of andere kerk was waar men achter een geloofsovertuiging moest gaan staan.
  We laten ze zingen over Duits bloed die mensen raken helemaal over de toeren.
  Maak er dan een dagje openlucht museum van in Arnhem ,gezellig ,mooi de geschiedenis in beeld gebracht.
  Ik zag er iets in van deze dag uit een zeer zwarte periode uit het verleden.
  Als de SP voor zo dag is dan is men even het spoor bijster.

  Reactie door Jofel — donderdag 24 augustus 2006 @ 17.52 uur

 29. Ik zou zeggen als het vrijwillig niet werkt dan maar……..
  Als het vrijwillig niet werkt is er geen enkele grond het verplicht te stellen want pas dan wordt het dwang en een reclame-spot voor de overheid tegen wil en dank.

  Zie je het al voor je: Een Marco Pastors als burgemeester en dan met ‘vreugde’een paspoort uitreiken omdat Den Haag het verplicht stelt. En dan die arme inburgeraar.

  Laat dan op z’n minst de vrijheid die wij zeggen te prediken ook aan de individuele ontvanger overlaten.
  Hij/zij is de enige die weet of en waarom dit papiertje voor hem/haar danwel noodzakelijk danwel zeer gewenst is, danwel de enige uitkomst van het hebben van geen andere keuze.
  Ga terug naar de af te leggen inburgeringstest en je weet dat ook daar de belachelijkste zaken worden gevraagd waarop de helft van de nederlanders het antwoord niet kent. Beetje denegrerende test moet ik zeggen en qua nut nou bepaal dat zelf maar.

  Reactie door Henny — donderdag 24 augustus 2006 @ 17.55 uur

 30. @ 25 Rob

  Je bent toch met mij eens dat we dit niet 1x per jaar moeten foeven!
  Iedere dag moet iedereen zich thuis voelen in dit land. Dag in, dag uit elkaar een glimlach toewerpen en als het kan een handje hulp. Want we kunnen veel leren van elkaar. Neem nou alleen…BAKLAVA!

  Reactie door Gloria — donderdag 24 augustus 2006 @ 17.58 uur

 31. @22 Gloria, lekker inhoudelijke reactie. Met een dergelijke reactie kun je uitstekend terecht bij het CDA… Ik geloof in geen enkele god dus voor mij hoeft die partij niet zo :)

  Reactie door Marc B — donderdag 24 augustus 2006 @ 18.02 uur

 32. Nou, ik heb wel mijn vrije dag zo te zien…

  He Hawkey, Nepkarel en C Harms!! Waar blijven jullie nou??
  Moeilijk he om het nu eens te zijn met de SP…
  Of toch met mij??? En dan maar lekker zwijgen en koekeloeren. Flink hoor.

  Reactie door Gloria — donderdag 24 augustus 2006 @ 18.02 uur

 33. Nou, zo’n verplichte naturalisatiedag lijkt me ook niet bepaald zo’n feestelijk gebeuren. In kan Gloria (nrs. 2 en 6) en Walking Bull (nr. 8) wel volgen, evenals Ilse (nr. 18).
  Wordt het een soort “dankdag voor het gewas”? En het Wilhelmus zingen: brrr!

  Beter dan zo’n verplicht collectief samenzijn is volgens mij: een leuk geschenk, aangevuld met nuttige informatie, vrijwillig in ontvangst te nemen op het stadhuis, dan wel thuis te ontvangen. Naar keuze.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 24 augustus 2006 @ 18.43 uur

 34. Ik denk eerder dat een feestje op de instelling waar de integratiecursus is gedaan wel op prijs zal worden gesteld. Daar krijgt men tenminste ook de waardering voor het harde werk dat men heeft moeten verrichten om het certificaat te krijgen. Een certificaat hoor je overhandigd te krijgen, niet toegestuurd.

  Een verplichte ceremonie lijkt me na al die jaren knokken voor deze mensen niet echt toepasselijk. Ik ben het met Gloria eens dat het een te hoog nationalisme-gehalte heeft. Een paspoort is als een rijbewijs, dat haal je bij een loket op het Gemeentehuis, het is een formeel dokument.

  Voor veel nieuwe Nederlanders is het niet meer dan een formeel dokument en zoals we hebben gezien blijf je nog jarenlang het risico lopen het alsnog te verliezen. Krijgt men dan ook een ceremonie? Of alleen handboeien en een cel?

  Reactie door Irma — donderdag 24 augustus 2006 @ 18.46 uur

 35. Zo juist op de tv gezien: naturalisatiedag met een galmend wilhelmus (wie van de Nederlanders kan het meezingen?) en GEEN uitreiking van de paspoorten… Ben voor zo’n dag maar doe het dan zinnig.
  Ben tegen het verplicht stellen, we motten in nederland al zoveel…

  Reactie door @bacus — donderdag 24 augustus 2006 @ 18.49 uur

 36. het kan aan mij liggen maar,wat verstaat men onder “een verplicht karakter krijgt”

  word het een verplichte vrije dag [nationaal],of krijgen alle genaturaliseerden een feestje aangeboden,of MOET men op komen draven??? men kan hier namelijk zoveel bij denken/schetsen…

  het zegt mij eigenlijk nog niet zo veel,men kan alleen nog maar gissen wat hier mee bedoeld word,of heb ik iets gemist?

  Reactie door iew — donderdag 24 augustus 2006 @ 18.54 uur

 37. Wat is er mis met vrije keus betreffende de manier waarop men het nieuwe paspoort wil ontvangen?

  De verplichting te verschijnen op de ceremonie is een laakbare uiting van de zelfbelangrijke overheid.

  Reactie door Koen — donderdag 24 augustus 2006 @ 18.57 uur

 38. Ik ben het niet eens met standpunt van de SP
  Nationaliteit is op zich een fictief gegeven.
  Als het op een dergeljke manier bekrachtigd wordt komt nationalisme dicht in de buurt.

  Reactie door maria — donderdag 24 augustus 2006 @ 19.00 uur

 39. Ik vind de naturalisatiedag al uit de tijd.
  De elite hoeft zich in het kader van, wat zij noemen, de globalisering, niks van landsgrenzen en nationale normen, waarden, plaatselijke noden, mensen en regelgeving aan te trekken als ze weer eens ergens een slavenfabriekje in een lage-lonenland opkopen.

  En dan moeten immigranten hier buigen voor de vlag? Ik als Nederlander buig er niet eens meer voor, en al helemaal niet nu steeds duidelijker wordt dat we een 52e aanhangsel van een schurkenstaat zijn. Voor welke vlag ik trouwens ook niet buig.

  Nederland is allang uitverkocht.

  Reactie door Johnito — donderdag 24 augustus 2006 @ 19.07 uur

 40. Erger nog, volgend jaar zou het verplicht worden ?
  Wie heeft dit eigenlijk bedacht?

  Reactie door maria — donderdag 24 augustus 2006 @ 19.08 uur

 41. @ 21 Gloria
  ‘SP-ers moeilijk om iets tegen de SP in toe te geven?’

  OK, komt ie. De naturalisatiedag is behalve eng nationalistisch ook een zoveelste schertsvertoning van het kabinet. Weer een reden om de politiek in Nederland niet serieus te nemen. Ik bedoel, kom op, je kunt natuurlijk heel blij zijn dat je genaturaliseerd bent en niet meer terug hoeft naar Armoedië of Oorlogistan, maar of het nou direct een reden moet zijn om (gedwongen vanaf volgend jaar!) feest te gaan vieren en handjes te shaken met je burgemeester waag ik ten sterkste in twijfel te trekken. Ik zie, vooral vanwege de dwingende factor die volgend jaar van kracht wordt, dan ook niet in waarom de SP hier voorstander van is. Ik kan me ook echt niet voorstellen dat mensen behoefte hebben aan zo’n idiote poppenkast. De SP zal vast wel weer een diepgaande, filosofisch onderbouwde redernatie hebben om dit gedoe te ondersteunen, maar volgens mij strookt het niet echt met ons ‘streven naar internationalisme’. Ik ben er dus alles behalve trots op dat mijn partij dit standpunt inneemt.

  Reactie door Pascal Obma — donderdag 24 augustus 2006 @ 19.13 uur

 42. @ Pascal Obma,

  Dat zelfde gevoel heb ik dus ook. Zo blijven er strax weinig partijen over die qua gevoel bij me passen.

  Reactie door RedStar — donderdag 24 augustus 2006 @ 19.29 uur

 43. Planet.
  Bij de ingang van de Haagse kerk lag een oranje loper. De koningin kreeg, zoals van tevoren met de genodigden was afgesproken, bij binnenkomst en vertrek een groot applaus.
  …………………..
  Ja,en in dit sprookje moeten ze natuurlijk ook gaan geloven.
  Sp maak pas op de plaats met dit misselijk gedoe.

  Reactie door Jofel — donderdag 24 augustus 2006 @ 19.38 uur

 44. Blij zijn met een grote opkomst volgend jaar vanwege het verplichte karakter….??

  Zelfs blijheid wordt ‘maakbaar’in deze tijdsgeest…Griezelig!

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 24 augustus 2006 @ 19.40 uur

 45. @36 Madeleine,

  Waarom zo somber gestemd??????

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 24 augustus 2006 @ 20.01 uur

 46. Wel verplicht inburgeren, verplicht Nederlands leren, verplicht 1 nationaliteit kiezen, maar verplicht je paspoort in ontvangst nemen op een door de overheid vastgestelde datum en uur mag niet???

  Nogmaals: er wordt helemaal niet verplicht feest gevierd, voor de vlag gebogen of verplichte dankbaarheid getoond.
  Gewoon een ceremonie omdat een paspoort geen vrijblijvend papiertje is. En net zoals je een kind verplicht in moet schrijven (een toekomstig nieuw paspoort), is dit ook verplicht.

  Reactie door Marc B — donderdag 24 augustus 2006 @ 20.01 uur

 47. @46
  Maar Marc ik heb het Wilhelmus nog nooit moeten zingen bij inschrijving van mijn kinderen.
  Was ook een ramp geworden trouwens.

  Reactie door Jofel — donderdag 24 augustus 2006 @ 20.16 uur

 48. Stop De Staat!

  Reactie door Ronald O. — donderdag 24 augustus 2006 @ 20.27 uur

 49. @26 Gloria,

  Waren er maar meer mensen die zo dachten als jij ;) Ik ben Nederland goed zat aan het worden. Voor alles moet je tien keer harder vechten, een baan vinden is erg moeilijk voor een Marokkaan, zeker hier in Utrecht.

  Je wordt als het ware in een hokje gestopt, mensen hebben daar geen erg meer in omdat het normaal is geworden. Zaken als discriminatie en uitsluiting zijn aan de orde van de dag. De pest is dat je het haast niet kunt bewijzen.

  Het huidige kabinet heeft de tegenstellingen nog verder verscherpt. Alleen al daarom moet ik best wel lachen om die naturalisatiedag. Op straat ga je echt niet opeens meetellen.

  Van nature ben ik niet negatief ingesteld, maar door alles wat ik heb meegemaakt is er weinig reden om optimistisch te zijn. Zolang je als buitenlander geen eerlijke kansen krijgt mag je tien paspoorten hebben, het zal de mensen een rotzorg wezen. Zo simpel is dat.

  Reactie door DJ Digital — donderdag 24 augustus 2006 @ 20.40 uur

 50. @47 Waar staat dat er verplicht het Wilhelmus gezongen moet worden tijdens deze ceremonie Jofel?

  Reactie door Marc B — donderdag 24 augustus 2006 @ 21.11 uur

 51. @50
  Deze moesten het wel.
  Beetje lullig als iedereen ze mond had gehouden.
  Verplicht klappen en verplicht zingen.
  Althans op deze bijeenkomst.
  Waar heb ik dat wel eens meer gezien van die verplichtingen.

  Wilhelmus

  Bij de ingang van de Haagse kerk lag een oranje loper. De koningin kreeg, zoals van tevoren met de genodigden was afgesproken, bij binnenkomst en vertrek een groot applaus. Tijdens de ceremonie werd gezamenlijk en staand het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus gezongen, begeleid door een orgel en een mannenkoor. De ruim tweehonderd nieuwe Nederlanders kregen bij vertrek onder meer een vlag cadeau.

  Ik heb ook niet gezegd dat het verplicht is.
  Ik zeg alleen dat ik het nooit heb moeten zingen.

  Reactie door as — donderdag 24 augustus 2006 @ 21.23 uur

 52. Deze moesten het wel.
  Beetje lullig als iedereen ze mond had gehouden.
  Verplicht klappen en verplicht zingen.
  Althans op deze bijeenkomst.
  Waar heb ik dat wel eens meer gezien van die verplichtingen.

  Wilhelmus

  Bij de ingang van de Haagse kerk lag een oranje loper. De koningin kreeg, zoals van tevoren met de genodigden was afgesproken, bij binnenkomst en vertrek een groot applaus. Tijdens de ceremonie werd gezamenlijk en staand het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus gezongen, begeleid door een orgel en een mannenkoor. De ruim tweehonderd nieuwe Nederlanders kregen bij vertrek onder meer een vlag cadeau.

  Ik heb ook niet gezegd dat het verplicht is.
  Ik zeg alleen dat ik het nooit heb moeten zingen.

  Reactie door Jofel — donderdag 24 augustus 2006 @ 21.24 uur

 53. @ 22 Ilse

  Ilse, vreselijk!! Dit is gewoon schaamteloos!! Natuurlijk verdienen jullie een veilig plekje in dit land. Dat moet echt gebeuren. Help haar Jan Marijnissen en anders mail mij, SP. Dan kunnen zij als het echt nood wordt bij mij onderduiken!
  Ilse, houd goede moed samen.
  God bless you!

  Reactie door Gloria — donderdag 24 augustus 2006 @ 21.26 uur

 54. @ 41 Pascal Obma

  Je begrijpt dat ik jouw reactie geheel en al met je deel.
  Het valt mij ook heel erg tegen van de SP.
  Ik schrok er echt van toen ik het item onder ogen kreeg.

  Reactie door Gloria — donderdag 24 augustus 2006 @ 21.35 uur

 55. @ 49 DJ Digital

  Tja DJ… het is een land van bruine bonen, erwtensoep en boerenkool.
  En wat de boer niet kent, dat eet hij niet!
  Sorry, ik hoop dat jullie ons land leren hoe het anders kan. En je weet… I LOVE BAKLAVA en al die andere zaligheden.
  Help ons maar mee op te voeden DJ!

  Reactie door Gloria — donderdag 24 augustus 2006 @ 21.41 uur

 56. Dat je een vaste dag in het jaar uitkiest om de nieuwe Nederlanders officiëel te begroeten daar heb ik geen problemen mee.
  De beelden op TV deden mij ook bibberen. Omdat de manier waarop zo’n dag wordt vormgegeven is zoals de mensen zijn die het bedenken. Hoog gehalte afkeer bij mij. Teveel ego’s en te weinig spontaniteit en enthousiasme voor de nieuwe Medelanders. Er is een verschil tussen oprecht begroeten en moeten.

  Reactie door Alie Dekker — donderdag 24 augustus 2006 @ 21.41 uur

 57. @55 Gloria,

  de ellende is dat ik hier ben geboren. Het is toch raar dat men bijvoorbeeld de Marokkanen nog steeds niet kent terwijl deze groep al tientallen jaren hier is…

  We leven volledig langs elkaar heen in dit land. Wantrouwen en vooroordelen voeren bij de verschillende bevolkingsgroepen de boventoon.

  En dan heb je nog de autochtonen die in toenemende mate het liefst terug zouden willen naar het Nederland van de jaren 60 toen er nog weinig allochtonen waren. Lekker realistisch.

  We moeten met zijn allen accepteren dat dit land niet meer uit louter Hollanders bestaat, misschien dat het dan beter zal gaan.

  En de overheid dient het goede voorbeeld te geven en dat heeft dit kabinet zeker met z’n indianenverhalen over terroristen zeker niet gedaan, de afstand tussen de verschillende bevolkingsgroepen in dit land is groter dan ooit…

  Geen ceremonie die daar wat aan verandert. Het zit gewoonweg in de mensen…

  Reactie door DJ Digital — donderdag 24 augustus 2006 @ 21.53 uur

 58. Net even het journaal teruggekeken, Verdonk had het zelf over invoeren van een burgerschaps belofte, dat is toch een woord waar je alleen maar van kan kotsen.

  Jan Marijnissen, waar heb je je verstand zitten om hier voor te kunnen zijn?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 24 augustus 2006 @ 22.10 uur

 59. @ 57 DJ Digital

  Zowiezo moeten we van die opruiers af. Dus helemaal weg met dit kabinet. Zeg dat alsjeblieft tegen al je vrienden en familieleden. Blijft over LINKS!
  De beste zijde DJ om vooruit te komen, alhoewel ik DIT geen goed voorbeeld vind van de SP.
  Verder, tja…ik weet niet hoe je hier tegenover staat maar ik hoop dat je niet geheel afgeknapt bent van Nederlandse vrouwen. (Als je een man bent) Ik hoop dat je ook de vrouwen hier een kans geeft i.p.v. alleen en uitsluitend een b.v Marokkaanse. Alhoewel… zij kunnen vast het allerbeste BAKLAVA maken. Applaus!
  Ik bedoel dit, het is ook heel leuk voor je nageslacht om van beide culturen mee te nemen en dat leeft tof!
  Succes DJ en laten we maar blijven geloven in een wereld die beslist beter kan!

  Reactie door Gloria — donderdag 24 augustus 2006 @ 22.15 uur

 60. @DJ, dat de afstand groter is dan ooit ben ik het helemaal mee eens. Dat een ceremonie daar niks aan verandert óók. Maar “dat het gewoon in de mensen zit”, klinkt mij een beetje teveel als ‘genetisch bepaald’. Dát geloof ik dus niet. Het is precies zoals je net daarvoor zei: het is mensen aangeleerd! Door onze regering, door de hele houding van het westen tov andere culturen, door angst voor het vreemde.

  De enige oplossing is dus scholing, onderwijs en scholing. Maar ja, dat scoort niet heel erg als stemmentrekker.
  “Meer blauw, strenger straffen, verplicht intergreren” etc doen het een stuk beter.

  Reactie door Marc B — donderdag 24 augustus 2006 @ 22.18 uur

 61. @ 58

  DJ Digital, wil je doorgeven aan iedereen die je kent dat we hier een weblog hebben? Laat ze meedoen, want het is goed om veel van jullie te horen! Zo kunnen we van elkaar leren!

  Reactie door Gloria — donderdag 24 augustus 2006 @ 22.20 uur

 62. @Marc
  Helemaal mee eens Marc. Wat leren wij als mensen nu over hoe we omgaan met levensproblemen? Niets. Pas in de hoogste school: het leven zelf komen we tot de conclusie dat onze ego’s (angst, hebzucht, machtswellust etc) de wereld kapot maakt. Overal zie je het. Waarom leren we niet al op jonge leeftijd dat we allemaal anders zijn maar allemaal één. Leren en genieten van verschillen als aanvulling op je beperkte blikveld i.p.v. generaties, sexe,rassen ed tegen elkaar op te zetten.

  Reactie door Alie Dekker — donderdag 24 augustus 2006 @ 22.25 uur

 63. @ 59 Marc B

  Je bedoelt dat wij meer geschoold moeten worden en binnen ons onderwijs meer van elkaars culturen moeten afweten?

  Ik begreep er eerst uit dat je dat als raad aan DJ Digital gaf. Maar zoals ik uit mijn lessen in het AZC weet, zijn velen heel goed geschoold en leren zeer snel Nederlands. Het is alleen jammer dat ze hier de beroepen vam de mensen uit de andere landen niet serieus nemen.

  Reactie door Gloria — donderdag 24 augustus 2006 @ 22.28 uur

 64. Hmm die burgerschapsbelofte, ik denk dat dat een nieuw dingetje van Verdonk is, vraag me af of dit ook zo bedacht in de toenmalige SP voorstem

  Reactie door Ché — donderdag 24 augustus 2006 @ 22.29 uur

 65. @62
  Als kinderen leren we dat wel, maar als volwassenen zijn we het verleerd.

  Reactie door Jofel — donderdag 24 augustus 2006 @ 22.34 uur

 66. @Jofel
  Een kind komt puur( egoloos) op de wereld zou ik willen stellen. Pas na het kontakt met de werled vormt het ook een ego. De wereld is zoals de mens is en een kind wordt zoals de wereld is. Goed voorbeeld doet goed volgen. Lozen die ego’s en hulde aan de egolozen? Ik weet het is een schier onmogelijke taak maar alles staat of valt met de afbraak van onze ego’s.

  Reactie door Alie Dekker — donderdag 24 augustus 2006 @ 22.41 uur

 67. @ 62 Alie Dekker

  Precies! Dat zie je goed en blijkbaar is dat het moeilijkste proces voor de mens.
  Elkaar allemaal waarderen en belonen en begroeten all over the world.
  In feite bestaat de ‘buitenlander’ niet. De Aarde is van iedereen en allen zijn we hier te gast. Dus niemand is meer of beter.
  Uitwisseling en veel met elkaar omgaan is leren van elkaar.
  Ik had het geluk om velen te ontmoeten door die lessen in het AZC. Zij hebben mij allemaal van hun land muziek gegeven en ik heb bandjes uit: Iraan, Irak, Koerdische muziek, libanon, Etiopie, Turkije etc.
  Samen luisteren, dansen en eten… nou geloof maar dat het dan opschiet in de wereld.

  Reactie door Gloria — donderdag 24 augustus 2006 @ 22.41 uur

 68. @ 65 Jofel

  Jij bent het helemaal niet verleerd. Zie hoe jij dit ook een belachelijke vertoning vindt zo’n 24 augsutus!
  Het is een teken dat je respect hebt voor de nieuwe Nederlanders, die door de politiek gebruikt gaan worden. Hopelijk maken zijzelf er een einde aan: niet meer verplicht op komen draven.

  Reactie door Gloria — donderdag 24 augustus 2006 @ 22.48 uur

 69. @59 Gloria,

  Ik ben helemaal niet op Nederlandse meiden afgeknapt, er zitten een hoop leuke tussen :D

  Op Marokkaanse heb ik het eigenlijk niet zo, hun opvattingen staan nog weleens te ver af van de mijne.

  Alleen, waar vind ik een leuke dame…

  Baklava is trouwens Turks en ja, ik ben een man :P

  Reactie door DJ Digital — donderdag 24 augustus 2006 @ 23.12 uur

 70. @60 Marc B,

  ja ik bedoelde eigenlijk ook daarmee dat het de mensen is aangeleerd.

  Vandaag de dag is er zoveel mis in Nederland…Het wordt steeds harder, asocialer en onleefbaarder hier. Huizen zijn niet meer te betalen, er is voor van alles en nog wat een lange wachtlijst en de bureaucratie loopt de spuigaten uit.

  Ik ben Nederland onderhand spuugzat aan het worden en daarin sta ik niet alleen. Dit kabinet heeft alles nog erger gemaakt waardoor het meer ‘ikke, ikke’ is dan ooit.

  Ik weet niet wat de komende jaren gaan brengen, maar als jong persoon (28) maak ik me erg zorgen en wil ik ook liever vertrekken voor het te laat is.

  Reactie door DJ Digital — donderdag 24 augustus 2006 @ 23.15 uur

 71. @61 Gloria,

  dat is een goed idee. Ik moet eens een link naar deze weblog op mijn site zetten zodra die helemaal af is. Als je op mijn naam onder de reactie klikt kom je op mijn website ;)

  Reactie door DJ Digital — donderdag 24 augustus 2006 @ 23.19 uur

 72. @63 Gloria,

  In dit land nemen ze je vaak niet serieus als je niet over de juiste papieren beschikt of sowiewo geen hoge diploma’s hebt. Ik weet dat uit eigen ervaring. Men vindt het vanzelfsprekend dat iedereen kan studeren, zijn rijbewijs kan halen en een goedbetaalde baan vindt of krijgt, maar zo is de werkelijkheid niet.

  Ook dat weet ik uit de dagelijkse praktijk. Zoals Jan Marijnissen weleens heeft gezegd: ‘voor veel mensen ontbreekt het perspectief, de hoop dat het morgen beter gaat’. Ik meen dat hij dat zei naar aanleiding van de rellen toen in de banlieus van Frankrijk.

  Jan was ook de enige die zei dat zoiets ook hier kon gebeuren en daar was ik het wel mee eens.

  Het kabinet doet vrijwel niks om de zwakkeren in de maatschappij een betere kans te bieden. Ze vergroten de segregatie alleen maar met dit beleid.

  Wat heb je nou aan een Nederlands paspoort als je door een hoop mensen nog steeds als een vreemdeling wordt gezien die hier eigenlijk niet thuishoort…

  Zo’n ceremonie is leuk en aardig, maar voor iemand als ik heeft het weinig betekenis. Ik kijk naar de situatie op straat en die is er voor vele allochtonen, en dan met name de moslims, niet beter op geworden gezien het beleid en de ontwikkelingen van de laatste jaren.

  Reactie door DJ Digital — donderdag 24 augustus 2006 @ 23.26 uur

 73. wie legt mij nou uit wat de zin is van deze dag??

  Misschien omdat Amerika het doet?

  Reactie door corry sciacca — donderdag 24 augustus 2006 @ 23.40 uur

 74. @72 gek he dat de situatie voor moslims er niet beter op is geworden (lees turken en marrokanen en criminaliteit).
  Och het zijn er maar een paar he.
  Waren het er maar een paar.

  Reactie door logica — donderdag 24 augustus 2006 @ 23.45 uur

 75. @ 69 DJ Digital

  Ja, ik dacht ook dat BAKLAVA typisch Turks was. Maar van de week hoorde ik op de TV dat het ook Marokkaans was.
  Iemand uit Syrie heeft mij ook zoiets zaligs laten proeven. Gedroogde druivenbladeren en daarin een heerlijk mengsel van vlees, groenten en kruiden.
  Ik ben gek op al dit soort ‘vreemde’ en exotische zaligheden.
  By the way: wat kunnen mannen goed koken uit deze landen. Daar kunnen de Nederlandse mannen nog heel veel van leren.
  Ook word je als vrouw met veel meer egard behandeld is mij toegevallen. :lol:

  Wat @72 betreft:
  Ik weet o.a. van Assad uit Iran dat hij tandarts was, tevens tandtechnicer.
  Toch kwam hij hier niet aan een baan. Is iets heel anders gaan doen. Raar he?
  Enfin, dit land zal ooit gaan leren dat we niet allemaal ‘Harry’s en Anita’s’ hoeven te blijven. Nogmaals: ook de nieuwe Nederlanders kunnen ons veel leren. We hebben ze hard nodig!
  Niet te gauw opgeven hoor DJ! Hopelijk ben je echt DJ en ga je af en toe lekker uit je dak en niet vergeten:lekker chillen!
  (Weet ik allemaal van mijn zoon die DJ is!)

  Dag DJ en help Nederland mee!

  Reactie door Gloria — vrijdag 25 augustus 2006 @ 0.00 uur

 76. @74 logica

  Jij bent de enige hier die zo reageert. Was je in den lande maar de enige…

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 25 augustus 2006 @ 0.04 uur

 77. 46. Bericht dat je het af mag halen op een bepaalde tijd is ‘normaal’Verplicht te verschijnen op een georganiseerde ‘feestelijke’bijeenkomst is iets geheel anders dacht ik.

  Reactie door Henny — vrijdag 25 augustus 2006 @ 8.31 uur

 78. Ik ben zeker geen voorstander van zo’n dag. Ik zag gister meerdere keren de beelden van die ‘heugelijke’ gebeurtenis. Ik vond het maar eng nationalistisch gedoe daar. Met al die Nederlandse vlaggen en het zingen van het volkslied leek het wel een bijeenkomst van een of andere extreem rechtse neo-fachistische beweging. Het verschil was echter dat het grootste deel van de aanwezigen niet blank van huidskleur was. Enfin, ik vond het mensonterend gedoe. Zeker nu men volgend jaar ook nog eens gedwongen wordt deze onzin bij te wonen. En zeg nou zelf, moet je nou zo vreselijk trots zijn op het feit dat je Nederlander bent (geworden)?

  Reactie door Anthony — vrijdag 25 augustus 2006 @ 8.46 uur

 79. 72. Helemaal mee eens.
  74. Je haalt zelf al iets door elkaar je hebt het over criminele buitenlanders en gebruikt het woord ‘moslims’.
  Indien de media die mensen ook criminelen gewoon op hun daad aanspreekt en niet op hun geloof dan zijn we al een stuk verder.
  En ja soms is het moeilijk als je kinderen het een en ander meermaals hebben meegemaakt ze voor te blijven houden dat… maar je moet dat blijven doen het gaat ook weer over die tijdelijke woede afgereageerd op het totaal van de som van enkelen.

  Reactie door Henny — vrijdag 25 augustus 2006 @ 8.47 uur

 80. Grappig idee, je komt ter wereld en wordt
  bijgeschreven in het familieboek van je
  ouders en in één van beider paspoort.
  Op je 18e haal je voor het eerst een eigen
  paspoort op en op zijn gunstigst krijg je
  mogelijk tegenwoordig een verkorte, slecht te lezen versie van de Grondwet, mee naar huis. Thuis tracteer je dan op
  gebak omdat er n afhankelijkheidssituatie
  definitief wordt omgezet in die van een
  eigen verantwoordelijkheid definitief ziet bevestigd.
  Geen feestje en de Koningin krijg je je
  hele leven niet te zien.
  Voor mensen in eerste instantie die naar
  ons land emigreren en bewust een keuze er
  voor konden maken is een hartelijke ont-
  vangst door de natie een goed gebruik.
  Men zal daar zich dan ook zeker niet aan
  willen onttrekken en juist zij maken vaak
  een geheel nieuw begin en hebben een ijk-
  punt mét herinnering nodig om zich gewenst te weten en omgeven met hartelijk-
  heid. Dit voorstel is niet nieuw, in an-
  dere landen wordt dit reeds ook áán onze
  Nederlanders gedáán.
  Het Wilhelmus zingen is een symbool van de
  natie geworden, sinds er persoonsregistra-
  ties gingen plaatsvinden en in Nederland
  wonen al tweeduizend jaren uit allemogelij
  ke windstreken en uithoeken en zijn hier
  omzwervend neergestreken.
  In een eeuw waarin het nog niet vaststaat
  of wij werkelijk de enig levende wezens in
  het heelal zijn, zou men dus, beter aange-
  past, kunnen spreken van ‘aardsen’bloed!
  Ruim denken is niet bepaald de sterkste
  kant van Calvinistisch gevormd Nederland.
  Religieuze groeperingen willen elkaar nog
  lang niet intensief vinden onder één noe-
  mer, nl. die van liefde en saamhorigheid
  zonder eigenbelang.
  Goedwillende Nederlanders zouden állen één
  ‘saamhorigheidsdag’ moeten kunnen hebben,
  maar aan hen worden zo mogelijk nog meer
  gedenkdagen onttrokken.
  Dat onze feestdagen nog steeds gekoppeld
  zijn aan (nu de laatste) oorlog of reli-
  gie, waar ook alle ánders- of niet-geloven
  den van harte gebruik maken zou nodig moe-
  ten veranderen en zolang wij ons niet laten verstrikken in oorlogen van anderen
  kan zo’n neutrale feestdag elk jaar, dat
  wij in vrijheid leven, gevierd kunnen wor-
  den. Tot op heden voldoet géén enkele ge-
  denkdag aan het beeld dat het een feestdag
  mag zijn voor alle Nederlanders die louter
  en alleen op de medemens gericht is.
  De vorm waarin het staatsbestel is geregeld, republiek of niét, koninkrijk of
  niet, overzee’s gebiedsdeel of niet, zou
  dan volstrekt buiten benáming moeten blij-
  ven..en zeker niet verplicht een verouderd
  en aanstootgevend (in heel wat gevallen)
  Wilhelmus laten zingen. De muzikale vorm-
  geving mag voor mij wereldwijd blijven be-
  staan en wat een verrassing zou het niet
  zijn als we toch ooit onze voorouders van
  slechts drieduizend jaar terug hadden kun-
  nen terugzien. Dan is het snel afgelopen
  met alle betuttende kleinzieligheid en
  kortzichtigheid, maar zelfs in gedachten
  wil men nog geen wereldburger worden en
  benadrukt men alleen de verschillen i.p.v.
  werk te máken van wat ons in vrede aan el-
  kaar kan binden.
  harte gebruik maken

  Reactie door Madelief — vrijdag 25 augustus 2006 @ 10.09 uur

 81. Enerzijds kan ik me voorstellen dat je zo’n belangrijk moment niet zomaar voorbij laat gaan. Ik kan me goed voorstellen dat mensen na jarenm van knokken helemal geen zin hebben in die ceremonie. Ik ben helemaal niet voor verplichte deelname.
  Het hangt er maar helemaal vanaf hoe zo’n dag vormgegeven wordt. Is het “welkom nieuwe Nederlanders?” of “zweer trouw aan de vlag?”
  Gezien de manier waarop dit kabinet met nieuwe inwoners omgaat (assimileer of ik schiet!)doet vermoeden dat het niet om een welkomstfeestje gaat…
  Ik hoor gaag van de SP hoe ze deze dag op een beetje sympathieke manier ingevuld willen zien.

  Reactie door Christine de Vos — vrijdag 25 augustus 2006 @ 10.50 uur

 82. Ik dacht dat de SP stond voor Internationale Solidariteit en niet voor dit enge op Amerikaanse leest geschoeide nationalistische gevlaggenzwaai waarin nieuwkomers wordt verteld dat ze moeten doen waar Nederlanders zelf allang te beroerd voor zijn.

  Reactie door Riekje — vrijdag 25 augustus 2006 @ 10.53 uur

 83. @80 Madelief
  goed stukje!
  ik voel mij dan ook meer een aardeburger [mens] dan Nederlander,dat ik binnen de Nederlandse grens ben geboren en mijn paspoort/identiteit hier aan vast kleeft is dan ook iets wat mij niets meer zegt dan dat ik binnen onze, door anderen vastgestelde landgrenzen mij aan de regels en wetten dien te houden die er binnen ons territorium gelden,met de daarbij behorende rechten,kleur geloof afkomst doet er in mijn ogen dan ook niets toe,we zijn allemaal in eerste plaats mens… mensen van deze aarde/planeet.

  Reactie door iew — vrijdag 25 augustus 2006 @ 10.53 uur

 84. @ DJ Digital (71):

  Leuk, die site, DJ Digital/Achmed!

  Jouw voorliefde voor Spanje kan ik volledig delen. Een geweldig land, en vooral Catalunya!

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 25 augustus 2006 @ 11.07 uur

 85. @84 Olav Meijer,

  Dank je wel voor de complimenten ;) Ja, Spanje is een mooi land. Je moet er hard werken en afzien weet ik uit ervaring, maar je krijgt er rust en ruimte voor terug en de mensen zijn er relaxter dan hier.

  Bovendien is links best wel sterk aanwezig daar, zeker in Catalunya met de PSOE (PvdA) en CiU (een soort van SP) Spanje is nog niet zo’n bende als Nederland wat politiek betreft, de mensen denken er veel meer na.

  Ik vind het zo zonde dat Nederland zo aan het afglijden is. Daarom denk ik serieus eroverna om ook naar Spanje te gaan, net als mijn vrienden. Die vragen zich af wanneer ik nou kom…

  Reactie door DJ Digital — vrijdag 25 augustus 2006 @ 11.23 uur

 86. DJ Digital (85):

  Je verwoordt heel goed de situatie in Nederland en de gevoelens die je daarover hebt. Ik ben het geheel met je eens.

  In landen als Spanje en Griekenland zijn de mensen veel meer politiek bewust dan hier, en is links daarom ook veel sterker. Ik denk dat het fascistische verleden (Franco, kolonelsregiem) daarbij een belangrijke factor is.

  Het niveau van de politiek in Nederland is de laatste jaren (en helemaal sinds Fortuyn) sterk gedaald. Het is treurig dat zo veel onderbuikbespelers en rechtse stokers steeds meer aandacht krijgen. Het gaat ook steeds meer om populair doen en de egootjes, terwijl steeds minder gedegen politieke anlyses en discussies plaatsvinden. Zo’n nachtelijk debat in de Tweede kamer over Ayaan Hirsi Magan b.v. is toch van een treurigheid….Een niveau waarvoor we ons diep moeten schamen.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 25 augustus 2006 @ 12.01 uur

 87. De dag als zodanig is niks mis mee, wel de verplichting die er achter zit.
  Op de radio hoorde ik een VVD vertegenwoordiger zeggen: Als je de nederlandse wetten respekteerd ben je hier welkom en dat houd b.v. in dat je niet discrimineerd en onderschrijft dat man en vrouw gelijk zijn zo ook homo’s en hetro’s:
  Als je dus man en vrouw niet gelijk acht, kom je er niet in was zijn duidelijke stelling.
  Tegelijk zegt hij dat je hier vrijheid van meningsuiting hebt en ook dat moet respekteren.
  Dit is niet de VVD maar de VDD (Volkspartij voor Dwang in Democratie)
  Als je in alles meedoet om in de maatschappij te funktioneren maar je twijfels hebt over het gelijk zijn van man en vrouw kom je er niet in, en is je vrije mening waardeloos.
  Ik ben voor zoveel mogelijk respektvolle gelijkheid in behandeling van mannen en vrouwen, maar er zijn nou eenmaal biologische verschillen die het soms toch wel erg moeilijk zo niet onmogelijk maken dit in absolute zin vol te houden.
  Als je hierover een eigen mening hebt wordt je gediscrimineerd op grond van de vrijheid van meningsuiting,maar misschien is die vrijheid bij de VVD er alleen voor hen die de partij welgevallig zin en dat is weer een vorm van dictatuur.
  Blij zijn met je nederlanderschap kun je alleen zelf, en je moet ook de vrijheid hebben om dan zelf te bepalen wanneer je dat wilt vieren.
  Dat de dag aangeboden wordt als een mogelijkheid om dit in groter verband te vieren is prima, maar de verplichting is verwerpelijk, en kan alleen maar leiden tot miskenning en polarisering en daaruit voortvoeiende radicalisering.
  De VVD heeft de neiging om de radicalisering te bestrijden met radicale maatregelen, maar heeft niet in de gaten dat als een radicale maatregel niet goed werkt, dat deze ook weer radicale gevolgen heeft, en dat is telkens weer het probleem als iemand denkt met stoere uitspraken het gelijk aan zijn kant te hebben.
  Wat dat betreft is het dan ook wel goed dat er in die rechtse partijen veel onenigheid is waardoor ze hopeloos verdeeld zijn.
  Misschien is hun intollerantie wel de reden waardoor ze onmogelijk kunnen samenwerken.
  Even in herrinnering. Pim fortuin waar mee geschermd wordt als de leider, had met iedereen waar hij mee moest samenwerken meteeen ruzie en dat was al jaren zo voordat hij die landelijke belangstelling kreeg.

  Reactie door H.v.Schijndel — vrijdag 25 augustus 2006 @ 12.05 uur

 88. @ H.v.Schijndel (87):

  Het is eigenlijk ongerijmd om te eisen dat iemand die Nederlander wil worden eerst moet onderschrijven dat mannen en vrouwen en hetero’s en homo’s gelijkwaardig zijn. Immers:
  -Er zijn veel “autochtone” Nederlanders die dat niet onderschrijven;
  -De vrijheid van meningsuiting houdt ook in, dat ongelijkwaardigheid je opvatting mag zijn.
  Zeker vind ik zelf ook dat mannen en vrouwen, hetero’s en homo’s, enz., gelijkwaardig zijn en gelijke rechten moeten hebben, en dat dus geen discriminatie mag plaatsvinden. Maar dat moet, met hulp van de grondwettelijke vastlegging, telkens opnieuw bevochten worden. Want mensen mogen ook ernaar streven de Grondwet (en het daarin opgenomen beginsel van gelijkwaardigheid en non-discriminatie) gewijzigd te krijgen, wat gelukkig heel moeilijk is.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 25 augustus 2006 @ 12.55 uur

 89. en als je een tijdje in een buitenland, in mijn geval spanje, hebt gewoond , en weer terugkeert , begrijp je beter wat is nederlander te zijn en er kan je er ook meer trots op zijn. onze volksaard is echter niet echt “trots”, toch hebben we alle redenen om trots te zijn maar beperken we ons vaak tot kan***en over het weer.

  Reactie door marisca — vrijdag 25 augustus 2006 @ 12.57 uur

 90. @60 mee ens Marc

  @87 H. van Schijndel, ben je nog in staat om je te verbazen over de VVD? Het is de partij die ondersteunt het platbombarderen van andere landen tot democratie, toch?

  Daar waar de specialisten zeggen dat die methode gewoon een verschrikkelijke waan is.

  Reactie door walking bull — vrijdag 25 augustus 2006 @ 12.58 uur

 91. op dit moment zijn ze al bezig de bewaking te testen van vliegtuigen; door het veroorzaken van paniek en loos alarm en provocerend gedrag proberen bepaalde moslims ervoor te zorgen dat vliegtuigen in paniek terugkeren, zogenaamd loos alarm… nadien worden de veiligheidsmaatregelen teruggeschroefd en dan slaan ze keihard en bloedig toe. nu kunnen ze nog “de vermoorde onschuld “spelen en roepen dat ze worden “gediscrimineerd”…..

  Reactie door marisca — vrijdag 25 augustus 2006 @ 13.06 uur

 92. @86 Olav Meijer,

  ja de Nederlandse politiek is totaal niet serieus te nemen. Ik spreek de Spaanse taal redelijk en kijk vaak naar de Spaanse televisie en het nieuws. Het is echt een heel groot verschil met het nieuws hier.

  Je ziet veel meer de achtergronden van bijvoorbeeld die oorlog in Libanon en ook de situatie in Spanje zelf wordt heel anders benaderd dan hier. Ik zie ook geen angst bij de mensen daar zoals hier, ze gaan er genuanceerder mee om.

  Natuurlijk zijn er ook in Spanje problemen en kent dat land tevens zijn beperkingen, maar dat is iets wat overal voorkomt. Nergens is het louter rozegeur en maneschijn.

  Een ceremonie zoals hier is daar echter ondenkbaar, net als dat hele verhaal van de integratie. Je moet er gewoon de taal leren, want die mensen spreken doorgaans niks anders als Spaans en in bepaalde gebieden nog een eigen streektaal, folders in andere talen zie je er niet, dus je hebt geen andere keus dan het te leren. Zouden ze hier ook moeten doen.

  Links is er inderdaad sterk door het verleden met Franco. Je ziet er weinig splinterpartijen. Het is vrij simpel: links heb je de PSOE (PvdA) en CiU (Groenlinks of SP) en rechts de Partido Popular (VVD)Dit zijn de belangrijkste partijen en daar moet je het mee doen. Regionaal is er dan nog de PNV in Baskenland en de Catalaanse nationalisten in Catalunya, maar die spelen buiten genoemde regio’s niet zo’n grote rol van betekenis.

  Komen wij aanzetten met die splintertoestanden hier…Elke dag zien we nu wel iemand die het wiel opnieuw uit wil vinden. Dat zegt wel wat over dit land en het geeft stof tot nadenken.

  Mooi voorbeeld zijn wij voor buitenlanders en dan moeten die hier integreren en hun weg zien te vinden…

  Reactie door DJ Digital — vrijdag 25 augustus 2006 @ 13.48 uur

 93. Gloria,
  Ik begrijp wat u schrijft en bedoeld en ben het met u helemaal eens. Dingen bij de naam noemen zie ik niet als negatief.

  Ik vind dit soort ´show and tell` naturalisatie zaken behoorlijk schandalig belachelijk. Even zo belachelijk als mevrouw Verdonk en haar inburgering trajecten. Als ik aan dit soort belachelijke zaken kijk voel ik me helemaal desintegreert en ook trots om desintegreert te zijn.

  Ik vind het fascistisch ten top om aan mensen op te leggen hoe ze moeten gaan voelen. Ik dacht dat het gevoel moet van de mensen zelf komen en niet van buiten opgelegd.

  Typisch dubieus/dom en primitief van die mevrouw Verdonk om te denken dat een feestdag het gevoel van mensen gaat veranderen.

  Het verbondenheidgevoel of het wil tot verbondenheidgevoel zit al impliciet in de aanvraag en het verkrijgen van een nationaliteit. Dus een extra naturalisatie dag is bijzonder overbodig. Een aparte dag draagt bij aan het uitgezonderd gevoel.

  Discriminatie op alle fronten gaat gewoon door en Mevrouw Verdonk en haar clan hebben niks gedaan om discriminatie in dit land aan te pakken. En nu willen ze de gaande ellende met een feest verglossen en onder de bank vegen. Dat sommige mensen laten zich verleiden door dit soort Show and Tell naturalisatie feesten zegt meer over die mensen zelf en helemaal niks over het werkelijke effect op het gevoel.
  Toen ik mijn eerste Nederlandse passport haalde, werd ik een lekker kopje koffie aangeboden door mijn buurvrouw mevrouw Janssen. Ze was altijd open en hartelijk tegen ons. Als ik naar hun huis gaan voel ik me een Nederlander. Als ik naar mevrouw Verdonk kijk voel ik me een desintegreerde derde rang geachte burger.
  Alles uit de hand van mevrouw Verdonk lijkt mij denigrerend en besmet. Mevrouw Verdonk is waardeloos en dat geldt voor haar beleid en alle haar gebaren ook.

  Reactie door khosrow — vrijdag 25 augustus 2006 @ 14.26 uur

 94. Prachtige entree op je site. Ook je verhaal gelezen. DJ. laat je niet langer ongelukkig maken en ga doen zoals jij dat voelt.
  Mijn broer is al heel jong naar Ibiza vertrokken, zijn geliefde ontmoet aldaar uit Barcelona. Samen terug naar deze stad en in Barcelona samengeleefd, samengewerkt en samen een zoon. Mijn broer had de gave om arm onder een brug te kunnen slapen en daartegenover grootse zaken op poten te zetten. (Galerie)

  Ook mijn DJ zoon heeft een zelfde instelling, heeft 2 jaar wereldgereisd/gewerkt met zijn geliefde, zich hier weer gevestigd en blijft allerlei opties in het achterhoofd houden om weer te ontvluchten uit dit Nederlandse systeem en als we daar nu de Nationaliseringsdag bijhalen is dit een teken welke kant dit land opgaat.
  Vrijgeestige en ondernemende mensen zal dit land niet gemakkelijk vasthouden.
  Velen WONEN hier, weinig LEVEN hier.

  Wat het discrimineren betreft: ook mijn spaanse neefje wordt hier gediscrimineerd. Op een hoop gegooid met de Marokkaanse afkeer in dit land, alleen op grond van zijn uiterlijk: zwart haar en bruine ogen en getinte huid. Nou ja… het zal een lange weg zijn voor de Nederlander.
  DJ, hopelijk ook veel werk in het buitenland voor jou met je muziek en maak vrienden all over the world.
  Het zou mij niet verbazen als ik toch eens mijn ‘rugzak’ pak en naar Cuba vertrek.

  Reactie door Gloria — vrijdag 25 augustus 2006 @ 14.44 uur

 95. Sorry: @90 is bedoeld voor DJ Digital

  Reactie door Gloria — vrijdag 25 augustus 2006 @ 14.46 uur

 96. Discriminatie en ongelijke behandeling komen overal en ook hier in Nederland voor. Mensen die discrimineren geven dat nooit toe. Mevrouw Verdonk is een typisch voorbeeld van. Haar show and tell, symboliek beleid is gebaseerd op discriminatie tussen mensen van verschillende afkomst.

  We moeten discriminatie tegen wie dan ook op welke grond dan ook met z’n allen aanvechten.

  Maar ja, ik verwacht niks van een overheid die zelf meedoet aan discriminatie en tegelijkertijd wekt de schijn van bestrijding daarvan door het subsidieerden van schijn antidiscriminatiebureaus en diens onopgeloste en vervuilde klachtenbak. Velen van die anti discriminatie bureaus zijn gemanaged door de medewerkers van ons kent ons clan en de racistische gemeenten.

  Reactie door khosrow — vrijdag 25 augustus 2006 @ 14.51 uur

 97. Om even in uw eigen taal te communiceren, Wat bent u lelijk en dom tegelijk. Binnen en buiten hebben zeker iets met elkaar te maken. Ze beïnvloeden elkaar.

  Iemand die van binnen dubieus bezig is, straalt ook lelijkheid. Puufff zo veel coaching en dure kapsel en toch zo lelijk.

  U bent uw onverdiende salaris niet waard.

  Reactie door khosrow — vrijdag 25 augustus 2006 @ 15.06 uur

 98. Hallo minister, hier volgt de complete mededeling inclusief uw naam:

  Geachte mevrouw Verdonk,
  Om even in uw eigen taal te communiceren, Wat bent u lelijk en dom tegelijk. Binnen en buiten hebben zeker iets met elkaar te maken. Ze beïnvloeden elkaar. Iemand die van binnen dubieus bezig is, straalt ook lelijkheid. Puufff zo veel coaching en dure kapsel en toch zo lelijk.

  U bent uw onverdiende salaris niet waard.

  Reactie door khosrow — vrijdag 25 augustus 2006 @ 15.13 uur

 99. @91 Gloria,

  het heeft wat moeite gekost om die intro zo te krijgen, maar het is fijn om te lezen dat je hem mooi vindt. Heb er al meer positieve reacties over gehad van anderen ;)

  Tja, het is moeilijk in Nederland als je niet Nederlands bent. Hoe je ook meedoet en je best doet, je zult altijd buitenlander blijven in de ogen van velen. Voor moslims komt dan nog hun geloof erbij als blok aan het been.

  In Spanje is er ook een hoop discriminatie hoor, zeker als je uit Afrika komt. Voor iemand als ik speelt dat dan minder aangezien ze je daar zien als ‘El Holandes’:D

  Mijn beste vriend (DJ Seppie J) is al met zijn vrouw en dochter vertrokken en werkt er als DJ in een disco, de Waikiki Literhouse. Hij heeft het er erg naar zijn zin, ook al is het hard werken in Spanje.

  Nederland is niet leuk meer tegenwoordig. Je ziet zoveel ellende die eigenlijk niet nodig is. Al dat geweld, de agressie, de armoede, het egoisme en een kabinet dat geen verantwoordelijkheid wil nemem voor de maatschappij. Triest allemaal.

  De SP is wel de enige partij die ik echt zie opkomen voor de mensen die het moeilijk hebben. De anderen (en dan vooral de VVD) doen net alsof er niks aan de hand is.

  En het klootjesvolk slaapt maar door. Ze wonen hier inderdaad zonder echt te leven…

  Ondernemende en avontuurlijke mensen gaan in toenemende mate weg, de graaiers en andere egoisten/kwaadwillenden blijven uiteraard om de zwakkeren die geen kant opkunnen nog verder uit te buiten. En maar zeggen dat het allemaal wel meevalt. Ja hoor, geloof je dat zelf?

  Het zal mij benieuwen in hoeverre zaken als die naturalisatiedag daadwerkelijk bijdragen aan een leefbaarder Nederland. Hopen dat de verkiezingen iets positiefs opleveren, want dat heeft deze maatschappij wel nodig.

  Reactie door DJ Digital — vrijdag 25 augustus 2006 @ 15.40 uur

 100. @ 89 Khosrow

  Ja vreselijk dit Nederlandse beleid. Het is zo benauwd en klein gedacht.
  Khosrow, zo is het inderdaad. Trek je weinig van dit kabinet aan en laten we hopen dat Links ruimte en adem gaat geven niet alleen aan de Nieuwe Nederlanders, maar ook aan de ‘Oude Nederlanders’. Wij voelen ons allemaal afgeknepen door dit beleid en laten we hopen dat de Nieuwe Nederlanders meehelpen om dit beleid af te buigen naar betere leefomstandigheden. Hiervoor moet niet RECHTS (VVD/CDA) gestemd worden.
  Khosrow, voel je vooral Nederlander met jouw culturele inbreng. En ja, onderling een feestje of gezellig koffie met gebak bij de buren is toch veel meer waard, dan zo’n enge Nationale dag en dan nog met Verdonk! En de rode loper? Niet voor jullie maar voor de koningin.
  Voor mij krijgen jullie de rode loper voor al jullie moeizame werk om “huis en haard” te ontvluchten en te moeten leven in een land waar het jullie niet gemakkelijk wordt gemaakt.

  Reactie door Gloria — vrijdag 25 augustus 2006 @ 15.48 uur

 101. @ 94 DJ Digital

  Weet je, het blijft een moeilijke zaak. Het zit gewoon IN de mens, het stamt waarschijnlijk uit een ver verleden met een vage herinnering aan de stuit. Hier werd ons de staart ontnomen en zijn wij in staat gesteld om mens te zijn.
  Maar toch… nog altijd dat territorium gevoel en waakzaam blijven naar ‘vreemden’.

  Zo ook werd ik heel lang als ‘vreemde’ gezien doordat ik Den Haag door omstandigheden moest verlaten en in een geheel andere provincie ging wonen.
  Ik deel hun dialect niet en al gauw voel je je een buitenstaander als zij ‘onder ons’ gaan. Daarbij zijn alle Haagse mensen in hun ogen bla-bla-ers en vinden ze mijn openheid wel leuk, maar zelf houden ze alles veilig binnen. Dus vooroordelen zelfs over de provincies onderling in Nederland! “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”, is hier het motto en ik vind alles leuk behalve ‘normaal’.
  Nou, geloof maar dat dit ook voor mij een hele overlevingstoer is geweest in ‘eigen’ land!
  DJ, trek je niets van de buitenwereld aan en leef je leven. GO FOR IT!
  Hopelijk hebben je ouders niet EEN zoon, want dan zullen ze jou moeten gaan missen. Allemaal ook niet gemakkelijk voor ze, maar wie weet komen zij je na en kunnen gaan genieten van de spaanse palmen en prachtige kusten. Viva Spanje!

  Reactie door Gloria — vrijdag 25 augustus 2006 @ 16.11 uur

 102. @101 Gloria,

  ik heb nog een broertje van 26, dus ik ben niet alleen. Wel ben ik natuurlijk nog erg jong…

  Mijn ouders willen graag op termijn terug naar Marokko, mijn vader gaat volgend jaar met pensioen en hij is Nederland zat met al dat gebral.

  Ze vertellen hem in brieven dat hij als oudkomer moet inburgeren terwijl die man al zijn hele leven staat te werken om het hoofd boven water te houden. Als hij dan om zich heenkijkt en al die aso’s en agressie enzo ziet rijst de vraag wat de norm dan is waaraan je je dient te houden als buitenlander…

  Het kabinet valt de verkeerde mensen lastig en legt dingen op waar niet om wordt gevraagd. Zo zie ik dat ook met die naturalisatiedag. Dit is geen VS, al begint het erop te lijken.

  Men roept nogal eens dat Nederland geen immigratieland is, maar laat de mensen wel verdwijnen in een bureaucratische mallemolen die handenvol geld kost en weinig anders dan frustratie oplevert voor de betrokkenen.

  Nou, wat zou ik dan blij zijn met zo’n ceremonie die ook nog eens door Verdonk, de veroorzaker van een hoop ellende, bijgewoon wordt…

  Reactie door DJ Digital — vrijdag 25 augustus 2006 @ 16.37 uur

 103. Laten we hopen dat we met ons allen genoeg standpunten hebben aangedragen om de SP van standpunt te veranderen.
  Hoe je het ook draait of keert: 24 augustus is een foute dag!

  Reactie door Gloria — vrijdag 25 augustus 2006 @ 16.54 uur

 104. Nazisme ten top. Dankbaar moeten zijn??

  De wereld is van iedereen en het enige wat nog ontbreekt is Leni Riefenstahl die het nog eens vanuit de goede hoek kan belichten

  Geen goed woord voor over en vind het te bizar voor worden. Occulte dag overigens voor diegene die iets verder willen kijken dan.
  Zal blij zijn als ik hier weg ben. Ziet niemand dan de paralellen met 1928-1940

  Reactie door Alwin — vrijdag 25 augustus 2006 @ 17.03 uur

 105. @ 104 Alwin

  Ja, we draaien rondjes, alleen met dit verschil:
  Met alle kennis en mogelijkheden (ook internet) kan niemand meer zeggen :”wir haben es nicht gewusst”.
  Nog even en dit land draait bewust mee met SUPERDICTATOR BUSH.
  Hij heeft de macht en de slaafse landen volgen. Mijn vraag: waarheen is dan nog te vluchten?

  Reactie door Gloria — vrijdag 25 augustus 2006 @ 17.25 uur

 106. Hoe dom een minister kan worden?

  Heeel dom, verdonk dom.

  Wie gaat verdonk inburgeren?

  Verdonk=Schande

  Reactie door khosrow — vrijdag 25 augustus 2006 @ 18.34 uur

 107. Ik ben het met je eens Alwin..het is supereng!!! Geen enkel stuk grond is bezit..de aarde is van ons allemaal!

  Reactie door cynthia — vrijdag 25 augustus 2006 @ 18.49 uur

 108. Het blijkt dat nog al wat allochtonen er 2 of soms nog meer staatsburgerschappen er op na houden.Het moet mij toch van het hart dat,dat afgeschaft moet worden.Als je hier wilt intergreren dan moet je dat ook voor de volle 100% doen.Dus de allochtoon met 2 of meer staatsburgerschappen moet een keuze maken,Nederlander of niet.

  Reactie door Maan Arkenbosach — vrijdag 25 augustus 2006 @ 19.55 uur

 109. @107 Cynthia.

  Inderdaad er is veel ongelijkheid op de wereld. Maar daaruit is het socialisme geboren. Ik heb wat op de web gezet er moeten nog 11 brieven volgen, te lezen op
  http://members.home.nl/h.hiensch/Gelukkig-Holland.doc

  Reactie door Henk.H — vrijdag 25 augustus 2006 @ 20.20 uur

 110. @88 Olav Meijer — vrijdag 25 augustus 2006 @ 12.55,

  Klopt. Zoals bij de sgp, daar wordt een klein beetje aan gedaan, aan de positie van de vrouw. En over de positie van de homo’s, lesbo’s, bisex maar niet te spreken, maar goed dat wordt allemaal goed gepraat omdat het vanuit hun geloof overtuiging is.
  Beginsel van gelijkwaardigheid? Dat bestaat enkel op papier, in feite is het niet meer waard dan een stukje wc papier.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 25 augustus 2006 @ 20.46 uur

 111. Ik hoorde van de dag onderweg terug naar Nederland van vakantie in Duitsland. De Duitsers snappen al lang niet meer hoe wij in Nederland bezig zijn.

  Ik vind het idee walgelijk en nationalistisch getint. Het hele idee dat mensen “dankbaar” moeten zijn dat ze Nederlander mogen worden is gewoon de toppunt van nationale egotisme. Waarom wordt niet omgekeerd geredeneerd? Waarom zijn Nederlanders niet dankbaar dat mensen “voor Nederland kiezen”.

  Of Nilgun Yerli een “naturalistatiedag” gewenst zou hebben betwijfel ik ten zeerste.

  Het eerste bericht die ik ontving toen ik de Nederlandse nationalteit verkreeg was een bericht van de dienstplicht dat ik bij de landmacht ingedeeld was. Ik hoefde niet (meer) in dienst, maar dat stond niet in de brief. Dat had beter gekund. Een telefoontje van de gemeente zou leuk zijn geweest, maar ik had echt geen behoefte aan een lange toespraak en een hele toneelspel.

  Hoe kan de SP voorstaander zijn van zo een waardeloze vertoning? Het recht op Nederlandschap is verankerd in de wet. Als men aan de wettelijke criteria voldoet heeft men gewoon het recht om Nederlander te worden. Wordt een nationale ceremoniedag straks georganiseerd voor alle andere rechten die de burger uit mag oefenen?

  Reactie door Charles — zaterdag 26 augustus 2006 @ 2.05 uur

 112. Over het hebben van twee paspoorten nog wel even het volgende:
  Mensen kunnen op grond van hun tweede, niet Nederlandse, paspoort naar eigen land
  worden opgeroepen voor militaire dienst aktiviteiten. Met name om dié reden zou een paspoort uit het (laatste?) land van
  herkomst vermeden moeten worden. Gestel dat Nederland in oorlog raakt met één van
  die ‘moederlanden’ dan kun je je alle mogelijke scenario’s voorstellen, waarbij
  zaken grondig gaan mislopen en dát hoef ik
  toch niet nader uit te leggen, wel?
  Laat de Kamer dat soort argumenten eens
  grondig tegen het licht houden dan komt dat afschaffen van dat ‘vorige’ paspoort
  er onmiddellijk! We zouden toch veel beter moeten omgaan met integratie en doen
  we dat niet kan er ook sprake worden (zijn?) van infiltratie en kan de Neder-
  lander met twee gezichten, mogelijk het
  ruime sop kiezen met het paspoort van zijn
  (oorspronkelijke) keuze.
  In geval van ‘correctie’ kan men hem/haar
  dan ook nooit doen uitleveren. Sommige im-
  migranten zijn slimmer dan de regering hier die al veel langer de Wet had moeten
  doen aanpassen. De regering zou een ‘dijk’
  van formaat moeten zijn, maar Den Haag lijkt ‘slapers’ te herbergen, zich totaal
  niet bewust van het feit dat er in veel opzichten ‘doorbraken’ onder (ook!) hun
  neus aan het voltrekken zijn, letterlijk
  en figuurlijk en de eigen invloed er nog
  een handje aan meehelpt. Het wordt hen
  warm tot bloedheet onder de voeten en de
  nieuwste scheuringen verfraaien de ‘dijk’
  geenszins maar maken die poreus en het re-
  sultaat zien we wel op eleven twenty-two,
  of nog dáárvóór!

  Reactie door Madelief — zaterdag 26 augustus 2006 @ 4.05 uur

 113. Komt er nu ook nog een politieke partij
  met de naam Wakker Nederland?
  Nog meer afsplitsingen verwacht ik van wat
  grotere partijen, opdat die ingezet gaan
  worden om ‘de dijk’ zo nodig te dichten en
  de leiders ervan zich niet meer gehouden
  voelen het ‘unanieme’ standpunt van de vo-
  rige grotere partij te hoeven steunen en
  innemen. Dubbeltje op zijn kant? Kan het
  opnieuw worden als de volgende splinter-
  partij gaat fungeren als ‘duim in de dijk’
  en de Nederlander opnieuw in de boot geno-
  men blijkt te zijn. De kwalitatief uit-
  stekende ‘reddingsvesten’ zijn al in voor-
  bereiding om onderdak te bieden aan die-
  genen die zich nu al goeddeels overvaren
  weten…….
  Waar wordt oprechter trouw
  dan tussen mij en jou
  in de Kamer nog gevonden,
  maar goed ik lust die rauw
  en veilig in mijn veste
  wacht ik ten lange leste
  op een woord van berouw
  maar mogelijk verschijnt
  dát toch nog aan mijn sponde
  in de allerlaatste stonde…..

  Reactie door Madelief — zaterdag 26 augustus 2006 @ 4.31 uur

 114. Ik vind deze naturalisatiedag ook eng nationalistisch, leuk met een vrijblijvend karakter, maar hier een verplicht nummertje van maken vind ik een slecht idee. Ik snap niet dat de SP hier voor is. Het heeft sterk dictatoriale trekjes.

  Reactie door kaatje — zaterdag 26 augustus 2006 @ 10.03 uur

 115. 110 Olav Meyer, Evert Tichelaar, Dat Vergrootglas voor niet christelijke gelovigen. Vanmiddag wou ik radio luisteren. Omdat ik wil weten in wat voor land ik leef. Nou, op Hilversun 1 ging het over onderdrukking door…… Dus naar 5 . Ha, veel intellectueler! Zelfde Onderwerp.
  Hoger nivo daarom nog meer angst aanjagend. Nooit heb ik kritiek op Theodoor Holmann gehoord of op onze omroep. Het hoogste nivo
  Theo zijn directeur is die van de Humanistische omroep. Die ook aan graag aan de grondwetten wil sleutelen. Zoals Pim. Wat me gelijk een enorme hoofdpijn bezorgde

  Ben daarom heel blij hoe jullie stelling hebben genomen, bedankt Gloria bovengenoemden en de anderen

  Reactie door pjotter — zaterdag 26 augustus 2006 @ 10.19 uur

 116. Klopt, ik ben een van de vele met dubbele nationaliteiten, sinds 1978 woon ik hier, heb hier mijn opleiding gehad en werk hier.
  Ik ben ingeburgerd, zo ingeburgerd , 15 jaar geleden toen ik mijn nederlanderschap kreeg was ik trots ik was nederlandse, nu jaren later schaam ik mij, sinds 7/8 jaar ben ik nog steeds nederlandse maar wordt toch als allochtoon nagekeken.
  Mijn kind ( 13 jaar )die een donker uiterlijk heeft wordt dagelijks onderweg naar school of zelfs op school gepest en gediscremineerd, ik kan haar niet uitleggen waarom men dit doet.
  Ik heb hier als kind nooit mee te maken gehad.
  Wat is er tegen een dubbel nationaliteit, ik ben ingeburgerd, spreek vloeiend nederlands, ben actief als vrijwilliger, ben actief in ouderraad en MZR van school.
  Ben ik ineens een slecht nederlander omdat ik toevallig een tweede nationaliteit op papier heb.
  Ik kan en mag niet ontkennen dat ik nog familie in een andere land heb, al voel ik me daar een vreemde .
  Het is onzin om te denken dat als je een nationaliteit hebt je dan beter ingeburgerd bent, 2 nationaliteiten zegt niets over je mate van aanpassen.
  laten we over andere zinnige dingen discussieren zoals echt aanpassen, inburgeren maar ook het stoppen van discriminatie.
  Ik voelde me een nederlander maar door alle negatieve nieuws over allochtonen en de dicriminatie tegen mijn kinderen heb ik toch begrepen dat ik nooit als echte nederlander geaccepteerd wordt, hoe ik ook mijn best doe, op een gegeven moment geef je het op .
  Nog een ding, ik heb ook mijn eigen cultuur van mijn ouders, ik respecteer alle culturen .nu kies ik uit de twee culturen wat voor mijn gevoel het beste is, dit is soms iets nederlands soms iets anders.
  Ik ben trots dat ik deze kans heb, ik voel me rijk.
  Hier is niets mis mee, ik ben moslim, mijn opa was een Imam, ik heb nooit iets moeten doen, hij was erg modern.
  Hij liet ons erg vrij, nogmaals ik ben blij dat ik twee culturen en twee verschillende families heb.
  Twee families omdat ook geboren nederlanders bij ons in de familie welkom zijn, en vrijgelaten worden in eigen geloof of overtuiging danwel cultuur.
  Mijn broer is getrouwd met een geboren nederlander, zij was bij ons welkom maar kan dit helaas niet zeggen voor mijn broer.
  Nu nog loop ik met hemdjes in eigen land maar respecteer ook de mensen met hoofddoek.
  Laten we verder kijken, vroeger kon ik zeggen dat ik blij kon zijn met het nederlanderschap, nu ligt dit toch anders, voor ieder is het zwaarder in nederland.
  Een feest voor diegene die wil is niets mis mee maar verplicht nee.
  Ik moet ook zeggen dat ik het vroeger ook altijd gek vond dat mensen die geen woord nederlands spraken zo nederlander konden worden.
  Dit had toen al anders moeten zijn.
  Ik leef in nederland, woon in nederland, werk in nederland, soms voel ik me welkom soms niet, probeer hier iets mee te doen.
  Dus a.u.b. hou op met het bij elkaar vegen van alle personen met dubbele nationaliteiten, er zullen best mensen bij zitten die niet ingeburgerd zijn maar niet iedereen is het zelfde .
  HET is niet erg om dubbele nationaliteiten te hebben zolang je je goed aanpast, maar begrijp goed dat aanpassen voor mij niet automatisch betekend dat ik alleen nederlandse ben.
  Ik heb eenmaal ook een ander cultuur, ik vind aanpassen oké maar je eigen identiteit vergeten NEEE !!!!!!
  Respect !!!!
  Dit is het kernwoord……

  Reactie door Ayse — zaterdag 26 augustus 2006 @ 11.52 uur

 117. wat is er eigenlijk mis met nationalisme? is toch helemaal niet erg om van je land van je land te houden?

  van mij hoeft niet elke dag de vlag uit… maar we mogen best trots zijn op ons land!

  Reactie door Boudewijn — zaterdag 26 augustus 2006 @ 12.16 uur

 118. Is dit niet wat amerikaans ? nog even moeten de “nieuwe “Nederlanders openbaar de eed afleggen en het nederlandse lied zingen .
  heel armzalig was verdonk op afstand !

  Ook leuk is het die reclames het lachende asielzoekers , die een cariere hebben opgebouwd : Overheid gaat zo door met deze reclame !

  Reactie door Fred — zaterdag 26 augustus 2006 @ 12.36 uur

 119. De schertsvertoning die Nationale Naturalisatiedag is gaan heten en de instemming die de SP(!) er aan geeft doen mij verdriet. Hoeveel huichelarij moeten wij nog over ons heen laten komen? De onvervalst nationalistische geluiden, de vlaggen, het volkslied, de “vreugde”, de devotie naar ons staatshoofd. Ik krijg het er benauwd van. De “bloed en bodem” retoriek van verdonk, we MOETEN trots zijn op dit land. Nieuwkomers moeten weten dat om deel uit te maken van deze maatschappij je over welhaast mythische gaven en vaardigheden moet beschikken. 5 Politieke partijen (?!) profileren zich over de rug van diezelfde oud/ nieuwkomers. En miljoenen geboren nederlanders die achter de hetze staan en anderen die massaal luid applaudiseren als zo’n politieke opportunist het woord immigratiestop over de bühne loeit. De Hoge Raad heeft bepaald dat ca. een half miljoen mensen niet alsnog een inburgeringstoets MOETEN afleggen, tegen de uitdrukkelijke wens van verdonk cs. in. Treiterij, en niets anders. Verdonk cs., zij hebben helemaal niets met “allochtonen”, zij profileren zich ten koste van de groep. Als een rode draad loopt de xenofobie door hun handel en wandel. Het enige bestaanscriterium voor verdonk, pastors, nawijn, smit, wilders en al die andere opportunisten. Het is inmiddels een beschamende vertoning aan het worden, of is al geworden. Een tenenkrommende wanvertoning in wat ééns te boek stond als een tolerant land.

  Reactie door william — zaterdag 26 augustus 2006 @ 13.18 uur

 120. 92. Dan moet je toch echt wel een abonnement nemen (voor sommigen niet betaalbaar) om te kunnen volgen.
  Mijn zwager woont en werkt in Spanje als journalist en ook daar is niet alles rozegeur en maneschijn en de publieke tv levert ontzettend veel reclame.
  Een voetbalwedstrijd wordt uitgezonden op betaalde abonnementen tv en wordt danook veelal gevolgd in de ‘bar’waar overigens stevig doorgerookt wordt en de peuken nog altijd belanden op de grond.
  Verder ben ik in April vanuit Madrid naar Salamanca gereden (binnendoor) en zag een bejaardehuis, middenin de rimboe niet groter of veel anders dan een veredeld kippenhok hier in Nederland, middenin de vlakte met nergens in de buurt enige voorziening zelfs geen boom te bekennen. Toch een van de rijkere agrarische delen.
  Wel is het zo dat door het klimaat je automatisch meer buitenleven en barleven hebt zoals in al die zuidelijke landen.
  Je kunt ook niet in je éigen’tuintje gaan zitten omdat voor de gewone bevolking alles in hoogbouw is.
  Dit leidt inderdaad tot een meer sociaal leven op straat en in de bar waar je je krantje gaat lezen bij een kopje koffie al vroeg in de morgen.
  Vergeet echter niet de ‘arena’s die zowat in idere dorp te vinden zijn en waar ter vermaak nog iedere week per arena tientallen stieren worden mishandeld en afgemaakt.
  Ben ook in de armste en dunstbevolkte zuidelijke streek geweest dan zie je dat niet alles altijd is wat het lijkt.
  Maar ja er ís nog ruimte en het is in meerdere opzichten een prachtig land.

  Reactie door Henny — zaterdag 26 augustus 2006 @ 14.29 uur

 121. Toch even nog ter verduidelijking. Er is toch ook echt sprake van racisme dat soms enigszins onderhuids blijft maar in het persoonlijke leven voor velen zeer ‘voelbaar’is.

  Reactie door Henny — zaterdag 26 augustus 2006 @ 14.32 uur

 122. @ 112 @113 Madelief

  Wat een verhulde taal. Erg suggestief, Madelief en bovenal een motie van wantrouwen lijkt me?

  Daarbij wat bedoel je met als er oorlog zou komen met het moederland??
  Verandert EEN paspoort dat dan?? Dan ga je in opdracht van het Nederlandse leger je geboorteland afschieten?
  Zouden ze mij ook niet voor krijgen hoor!
  En met dat ENE paspoort, zal je dan bij belangrijke voetbalwedstrijden voor Nederland zijn en niet voor je geboorteland?

  Madelief realiseer je toch dat het voor de Nieuwe Nederlanders al moeilijk genoeg is en allerlei paranoia niet kunen gebruiken. Het is altijd heen en weer geslingerd worden tussen wat je dierbaar was en waar je nu eenmaal hebt te leven.

  Reactie door Gloria — zaterdag 26 augustus 2006 @ 14.33 uur

 123. @ 115 Pjotter

  Niet dat mijn kritiek enige indruk zal maken binnen medialand, maar ik vind Theodor Hollman een hele vervelende man die probeert in de voetsporen van Theo van Gogh te wandelen en het lukt hem maar niet.
  Eerlijk gezegd: een nepkerel die gewichtig wil doen en vriendjespolitiek bedrijft.

  Reactie door Gloria — zaterdag 26 augustus 2006 @ 14.45 uur

 124. het zou wel fijn zijn als een stel van die zandhappers het volkslied kunnen zingen ja

  Reactie door Boudewijn — zaterdag 26 augustus 2006 @ 15.10 uur

 125. @ 116 Ayse

  Ik kan het invoelen en ik geef het je te doen: van je geboorteland vervreemd zijn en in Nederland je een vreemde te voelen.
  Wat zijn we toch een vreemd, bot, nationalistisch volkje.

  Nog niet zo lang geleden behoorden vrouwen in de kerk een sjaaltje over hun hoofd te doen. In Spanje is dit nog steeds het geval. Zelf heb ik op een ‘nonnenschool’ gezeten en het enige wat zichtbaar was, was het gezicht. Dat went snel, alhoewel ik het geen aantrekkelijk ‘beroep’ vond, daardoor.

  Wat mijzelf verbaasde was, toen ik mijn moeder ging begraven, ik de behoefte kreeg om van haar een lange zwarte stola van kant om mijn hoofd te doen. Het voelde ingebed, naarbinnen gekeerd, een veilig ‘huisje’ om mij heen.
  Ik heb niets tegen vrouwen met een sjaaltje, jazelfs ik kan mij goed voorstellen dat dit nog iets weergeeft van hun thuisland, je daar een beetje veilig mee te voelen.
  De verplichte factor vind ik minder, zeker als kinderen dit MOETEN. Maar ja, ik denk hoe veiliger men zich in Nederland gaat voelen, hoe meer dit op den duur zal gaan afnemen. Ook geloven is groeien en inzien dat een hoofddoek het niet is wat gelovig maakt.

  Reactie door Gloria — zaterdag 26 augustus 2006 @ 15.20 uur

 126. @ 122 Boudewijn.

  En kaaskop vertel me: kan jij het volkslied meezingen? Nou ik alleen de eerste regel!

  Reactie door Gloria — zaterdag 26 augustus 2006 @ 15.23 uur

 127. Ik ben niet van duitse bloede ; sorry !

  Reactie door Fred — zaterdag 26 augustus 2006 @ 15.35 uur

 128. Bovendien ga ik niet de “nieuwe “Nedrlanders dwingen dat zij moete lachen en blij zijn ,dat zij Nederlander geworden zijn !En al die mooie verhaaltjes van de overheid zullen zij snel doorzien .

  Reactie door Fred — zaterdag 26 augustus 2006 @ 15.58 uur

 129. Ik vind het meer een spitsroede dag.
  Wat is er met mijn helden van de SP gebeurd om achter zoiets te gaan staan.
  @126
  Die weet ik zelfs nog niet.

  Reactie door Jofel — zaterdag 26 augustus 2006 @ 17.15 uur

 130. @ 129 Jofel

  Oke, misschien is het de helft van een zin?
  Wilhelmus vahan Nahasaue… en dat is het dan! De rest is mij altijd ontgaan.
  De man lijkt mij ook niet interessant. Over het algemeen zijn het nou niet bepaald de spannendste figuren geweest die in dit koningshuis geboren zijn.
  En ach, onze koningin? Toch ook alleen maar een vriendelijke meeloopster?
  En daar krijg je een rode loper voor.

  Reactie door Gloria — zaterdag 26 augustus 2006 @ 19.08 uur

 131. @ 129 Jofel

  Ik was niet zo spits om te weten wat spitsroede dag was en heb het even opgezocht in het woordenboek.
  Ter verduidelijking letterlijk overgenomen.

  Spitsroede lopen: militaire straf waarbij de gestrafte tussen twee rijen met puntige roeden slaande soldaten door moest lopen.

  Tja met je eens. Een soort pijnigingsdag.

  Reactie door Gloria — zaterdag 26 augustus 2006 @ 19.30 uur

 132. Dank je !!!!

  Gelukkig zijn er nog vele nederlanders die sociaal en tolerant zijn.

  Reactie door Ayse — zaterdag 26 augustus 2006 @ 19.49 uur

 133. Gloria !!!!!

  Reactie door Ayse — zaterdag 26 augustus 2006 @ 19.49 uur

 134. @ 132 Ayse

  Nee jij bedankt!!! Ben blij dat je gereageerd hebt. Zo kunnen wij ook van jou leren en inzien dat het beslist anders moet.
  En om met jou te spreken:
  Kernwoord… RESPECT!!!
  Over en weer.
  En dit zou ik eraan toe willen voegen:
  Aandacht en interesse naar elkaar!!!

  Ik wens je geluk en liefde toe, Ayse.

  Reactie door Gloria — zaterdag 26 augustus 2006 @ 22.05 uur

 135. @ gloria, ja ik deze ‘kaaskop’ kan het volkslied meezingen. moest ik leren op school vanwege een kranslegging voor gevallen verzets mensen in WWII. en Willem van Oranje was een Duitse meneer die de spaanse overheersers buiten hield zodat wij een onafhankelijk Nederland konden zijn. weet je dat ook weer…

  Reactie door Boudewijn — zondag 27 augustus 2006 @ 3.07 uur

 136. @Boudewijn: Zouden “die zandhappers” opeens voor jou geen “zandhappers” zijn als ze wel het Nederlandse volkslied zouden kunnen zingen?

  Het eerste (!) artikel van de Nederlandse grondwet verbiedt discriminatie op welke grond dan ook. Ik vraag me af hoe ver je zelf achter de Nederlandse grondwet staat als je met racistische gescheld komt.

  Mischien moet je zelf dringend op inburgeringscursus.

  Reactie door Charles — zondag 27 augustus 2006 @ 10.44 uur

 137. @ 135 Boudewijn

  Bedankt voor de informatie.
  Boudewijn, ik heb het allemaal ook een keer in mijn hoofd moeten stampen en de hele verhandeling meegekregen, maar toch… dat vlag en vaderlandgevoel gaat er bij mij nu eenmaal niet in.
  Zie hoe de Duitse meneer de Spaanse meneer heeft tegengehouden en hoe de Engelse en Amerikaanse meneren weer de Duitse meneer heeft tegengehouden en hoe beide meneren een Iraakse meneer hebben tegengehouden en all-in Boudewijn vloeit het bloed rijkelijk van al dat tegenhouden.
  We zullen elkaar beter moeten gaan leren verstaan en de Aarde zien als onze woonplaats, dan kunnen al die vlaggen, koningen, koninginnen, presidenten en allerlei heersers/overheersers van het toneel verdwijnen.
  Het is aan de mens om mee te evolueren en het oude achter zich te laten. Door o.a. internet is onze wereld kleiner geworden en hierdoor hopelijk ons inzicht groter.
  We komen er nooit uit als men niet verder kijkt dan de landneus groot is.

  Reactie door Gloria — zondag 27 augustus 2006 @ 14.50 uur

 138. 116. Ayse Ik vind dat je zeer democratisch denkt meer dan menig nederlander.
  De vrijheid die wij prediken en de integratie is nl. het in vrijheid maken van een eige keuze over het inrichten van en denken over je eigen leven. Zelfstandig nadenken en je eigen conclusies trekken, afwegingen maken dat doe jij op een prima manier, kan nog menig mens met een gekregen en niet verworven nederlands paspoort wat van leren.

  Reactie door Henny — zondag 27 augustus 2006 @ 18.31 uur

 139. @ Ayse (116):

  Een goed verhaal, Ayse! Ik ben het met je eens dat twee nationaliteiten op zich niets zegt. In sommige landen (b.v. Marokko) kan men niets eens afstand doen van de oorspronkelijke nationaliteit.

  Natuurlijk is het belangrijk dat “nieuwe” Nederlanders zo goed mogelijk de Nederlandse taal machtig worden en bekend raken met Nederlandse eigenaardigheden om te kunnen integreren. Maar dat betekent NIET: ASSIMILEREN! Terecht wijs jij erop, dat elementen uit de oorspronkelijke cultuur heel waardevol zijn en in Nederland volledig tot hun recht moeten kunnen komen. Neem b.v. aleen maar een geloof als de Islam.

  Overigens ben ik er verheugd over dat de Raad van State (niet de Hoge Raad, William (119))-zoals te verwachten- een belangrijk deel van Verdonks verplichte inburgeringswet onderuit heeft gehaald, nl. de verplichting van genaturaliseerden om ook zo’n examen te doen. Dat was toch bizar! Velen van hen zijn zelfs al (bijna) gepensioneerd.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 27 augustus 2006 @ 19.16 uur

 140. Ach kijk Gloria, jouw analyse kan ik niet
  delen noch een aantal ongenuanceerde op-
  merkingen en de vér strekkende gevolgen van politiek inzichtelijke fouten die niet
  middels een (aangepaste) Wet kunnen worden
  afgehandeld zullen toch eens voor maatre-
  gelen gaan zorgen.
  Vroeger waren er mensen met nog wel meer
  dan twee paspoorten de reductie tot twee
  lijkt zelfs nog te veel.
  Paranoia is in dat verband een misplaatste
  opmerking en mogelijk het resultaat van op
  nieuw een Hineininterpretierung.
  Slachtofferig doet het aan als zou een
  nieuw ingezetene hier ‘nu eenmaal moeten
  leven’. Het is nog steeds in veel gevallen
  ook een economische keuze geweest om hier
  te willen wonen en asielzoekers kiezen het
  land waar zij naar toe willen en bijv.
  niet een vrij land, dichterbij, waar het
  ook goed toeven zou zijn. De liefde van je
  leven volgen naar zijn land, of het land
  van beider idee, is ook een keuze.
  Daar moet nu precies niet melodramatisch
  over worden gedacht.
  Jouw narrow-minded voorbeelden behoeven nu
  geen tegencommentaar van mij meer en jouw
  realiteitszin behoeft misschien nog enige
  aanvulling?
  In deze tijd is het letterlijk en figuur-
  lijk al lang niet meer mogelijk om achter
  gordijntjes je onzichtbaar te doen zijn
  voor de rauwe werkelijkheid van alle dag.
  Ja, om voor jou een voorbeeld te stellen:
  het kan praktisch al net zo gemakkelijk,
  dat door het hebben van twee paspoorten,
  mensen zelfs in familiesfeer opgeroepen kunnen worden tot het doen van hun dienst-
  plicht (een tweede paspoort ligt niet op
  de boekenplank maar moet ook gewoon worden
  verlengd) en inderdaad kan dat heel grote
  gevolgen hebben.
  “Zouden ze jou ook niet voor krijgen”, zég
  je op een manier alsof jij jezelf onder de
  Wet zou weten uit te draaien en die lucht-
  hartige afwijzing zegt nogal wat!
  Afkomst verloochent zich nooit, waar dan
  ook vandaan, noch topografisch noch cultuurhistorisch, maar wil men daarvan
  niets inleveren in het nieuw verkozen land
  of het ermee overstelpen, had men beter een visum kunnen verlengen. Van nieuw-
  ingezetenen wordt niet verwacht dat zij
  hun roots verloochenen, alhoewel velen dit
  wel graag doen, maar zich aanpassen aan de
  hier geldende Wet, waarbij de Grondwet van
  Nederland een aantal overwonnen misstanden
  per Wet heeft afgeschaft. De Wet corrigeren door een Noodwet gebeurt dus in
  noodgevallen! Het moet voor Nederlanders
  niet de bedoeling zijn dat verworvenheden
  onderuit gehaald worden door een zgn.
  ‘verlichting’ die mogelijk meer ‘duister-
  nis’ brengt dan men ooit vooronderstelde.
  Als nieuwe invloeden verrijkend werken kan
  dat prima zijn, maar grijpen zij negatief
  in aan de wortels van ons bestaan, moeten
  we ons afvragen of we goed bezig zijn.
  Duidelijk en onverhuld genoeg zo, lijkt me.
  Binnen het huidige politieke bestel dient
  Nederland niet achter de feiten aan te lo-
  pen, maar voorop te gaan in het uitstippe-
  len van beleid en het bewaken van de in
  algemene zin Nederlandse identiteit, ge-
  stoeld op de Grondwet van Nederland.
  Voorkomen ipv herstellen van ongewilde
  moeilijkheden is daarin ook een keuze en
  dient een algemeen welzijn voor iedereen,
  waarbij mogelijk een flink aantal mensen
  nu extra beschermd moeten worden en niet
  tot onvrijwillige keuzes gedwongen. Ook dat is een bescherming die men dan onder
  de Nederlandse Wet ten deel valt, het land
  waarin men verkoos te gaan wonen, want nie
  mand die hiernaartoe werd verplicht!

  Realiseer jij je dat wel Gloria?

  Reactie door Madelief — maandag 28 augustus 2006 @ 7.31 uur

 141. @139 Olav: bedankt voor de korrektie. Blij dat wat ik te schrijven heb ook gelézen wordt.

  Reactie door william — maandag 28 augustus 2006 @ 10.48 uur

 142. @Madelief (139):

  Een aantal dingen:

  Bezit van een paspoort is niet gelijk aan nationaleit. Als je je Nederlandse paspoort niet verlengd, verlies je toch ook niet je Nederlandse nationaliteit?

  Veel mensen worden ook met twee (of meer) nationaliteiten geboren. Zo zijn mjn eigen kinderen automatisch staatsburgers van zowel Nederland en Duitsland (en ze zouden ook op de Zuid-Afrikaanse en misschien zelfs de Tschechische nationaliteit aanspraak kunnen maken). En zoals Olav Meijer terecht opmerkt, sommige nationaliteiten kan je zelfs niet kwijtraken.

  Ik snap niet waarom de discussie altijd over “nieuwkomers” gaat. Er zijn veel mensen die naar Nederland met hun ouders gekomen zijn of hier zelfs geboren zijn. Voor hun is Nederland dus geen bewuste keuze geweest. Door de xenofobe (en soms ronduit racistische) climaat in Nederland voelen ze zich hier in toemenende mate niet meer thuis. Het komt soms zelfs over alsof deze regering zoveel mogelijk zogenaamde allochtonen “weg wil treiteren”. Het probleem is dat de tweede generatie geen andere “thuis” heeft.

  Het lijkt alsof het een algemene misopvatting onder veel Nederlanders te zijn dat “allochtonen” van elders komen. Veel allochtonen zijn gewoon Nederlanders die tot “allochtonen” door deze regering zijn gebombardeerd (waaronder ondertekende “genaturaliseerde niet-westerse allochtoon”).

  Verder snap ik niet wat je punt is….

  Reactie door Charles — maandag 28 augustus 2006 @ 11.12 uur

 143. Ayse..je bent meer Nederlander dan menig nederlander die hier geboren is!
  Ik hoop dat je al die negatieve mensen kunt vergeven: angst is een slechte raadgever en ik hoop ook dat je in discussie wilt gaan met mensen…mensen kunnen altijd iets leren..
  De Islam is een mooie godsdienst en wij nederlanders zouden hier veel van kunnen leren..maar goed weer die angst. Terwijl in naam van God ook meer dan genoeg doden zijn gevallen…dit zegt dus niets over godsdiensten maar over de aanhangers die allemaal verschillend zijn. Als iedereen dezelfde opvattingen heeft is er geen dreiging..is er vastigheid en dat willen blijkbaar heel veel mensen vooral in een tijd van chaos zoals nu in Nederland.
  Als er meer liefde was en als dit meer was meegegeven in de opvoeding was de aarde een plaats van mensen die elkaar iets gunnen, die elkaar willen helpen. Het besef dat we allemaal mens zijn en dat ieder mens even waardevol is zou er dan zijn. Laat je niet kisten en blijf optimistisch…groetjes van een sp lid die jouw verhaal heeft gelezen

  Reactie door cynthia — maandag 28 augustus 2006 @ 11.15 uur

 144. @ 140 Madelief

  Tjonge,jonge… Madelief toch!
  Over narrow-minded gesproken. Ook jouw 2e reactie levert niet meer op dan een herhaling van al die cliches waar ik nou juist zo genoeg van heb.
  Het klinkt allemaal erg wettisch en koud en benaderd vanuit de standpunten van dit kabinet met een hoog gehalte aan arrogantie.

  Reactie door Gloria — maandag 28 augustus 2006 @ 13.34 uur

 145. lieve charles, wat is er nou zo erg aan het woordje zandhapper? is dat dan minder erg dan kaaskop…

  ik zit niet te wachten op amerikaanse toestanden, maar één coupletje van het volkslied kunnen zingen en wat van de nederlandse geschiedenis weten is toch niet zo erg?

  Reactie door Boudewijn — maandag 28 augustus 2006 @ 19.03 uur

 146. #139
  Overigens ben ik er verheugd over dat de Raad van State (niet de Hoge Raad, William (119))-zoals te verwachten- een belangrijk deel van Verdonks verplichte inburgeringswet onderuit heeft gehaald, nl. de verplichting van genaturaliseerden om ook zo’n examen te doen. Dat was toch bizar! Velen van hen zijn zelfs al (bijna) gepensioneerd.

  Reactie van Olav Meijer

  als ze met pensioen gaan of zijn hebben ze genoeg tijd me dunkt om de taal te bestuderen, nietwaar? of propageerd U liever een soort Balkanizatie? waarbij de overheid dan ook nog eens voorlichting moet geven in ?? talen, ik heb toch liever dat een niet nederlands talige dan maar zijn eigen tolk-vertaler moet inhuren en betalen om zaken met de instanties te doen.

  Reactie door Hawkeye — maandag 28 augustus 2006 @ 23.44 uur

 147. @Boudewijn (145):

  Ja, Boudewijn het woordje “zandhapper” is heel erg. Dat weet jij ook best wel, en daarom heb jij juist ervoor gekozen dat woord te gebruiken.

  De vraag is ook hoeveel autochtone Nederlanders een coupletje van het volkslied kunnen zingen, en hoeveel de gemiddelde Nederlander van de Nederlandse geschiedenis afweet. Belangrijker: hoeveel Nederlanders hebben ooit de Nederlandse grondwet gelezen?

  Reactie door Charles — maandag 28 augustus 2006 @ 23.46 uur

 148. @147 Charles waar las ik dat toch, dat
  de Nederlandse Grondwet voor de gewone man
  niet te lezen was en men toch minstens ju-
  ridisch geschoold moest zijn om de artike-
  len te begrijpen! Uiteraard de happy few
  werd enig inzicht gegund, maar een deugde
  lijke vertaling in leesbaar Nederlands
  moet nog steeds komen, niet waar?
  Dus als jou die kost te zwaar is, vermoei
  je er dan niet mee en vraag juridisch ad-
  vies hoe je e.e.a. moet lézen. Gratis
  rechtsbijstand geeft iedere gemeente en
  bespaart je veel onnodige irritatie, toch?

  Reactie door Madelief — dinsdag 29 augustus 2006 @ 4.29 uur

 149. Gloria wie weet verdient het aanbeveling
  om eens één van je superieuren op de
  Nonnenschool van vroeger te gaan bezoeken
  en wie weet leven er nog een paar die jou
  vroeger met zo veel liefde trachtten e.e.a. bij te brengen. Neem voor zo’n eva-
  luatiegesprekje al je werkstukken van de
  afgelopen maand, hierbij Jan M. op het log
  geponeerd, even mee en biecht er eens even
  op wat jou in het leven zoal overkomen is.
  Een retraite in liefderijke omgeving is er
  vast nog te vinden om eens even bij te
  tanken vóór de verkiezingen en leg ter
  tafel de discussie, dat je niet weet waarop je wilt gaan stemmen. Samen komen
  jullie er dan vast wel uit en zal ongetwij
  feld louterend werken voor jouw vermogen
  tot het tonen van tolerantie, maar dan op
  de manier die Jezus ten voorbeeld was.
  Nonnenschool, discipline, kruidentuintje,
  expressievakken, theekransjes, ik kan me
  er van alles bij voorstellen, maar vooral
  het voorbeeld van ‘de liefde’. De school
  bewaart vast een heel energieke indruk aan
  jou. Doe jezelf een plezier en haal daar
  je hart eens op, of de oudgedienden aan jou!

  Reactie door Madelief — dinsdag 29 augustus 2006 @ 4.58 uur

 150. @Madelief: Kan je je racistische vooroordelen niet even opzij zetten? Ook niet voor één moment?

  Toevallig heb ik de Nederlandse grondwet wel gelezen, meerdere malen zelfs. En nee, je hoeft geen jurist erbij te halen, de grondwet is heel duidelijk geschreven.

  Reactie door Charles — dinsdag 29 augustus 2006 @ 12.51 uur

 151. 148. Wat een onzin dat iedere gemeente gratis rechtsbijstand levert, dat klopt van geen kanten.

  Reactie door Henny — dinsdag 29 augustus 2006 @ 16.19 uur

 152. 66. Ik denk niet dat dat klopt. Alles wat hij heeft bij zijn geboorte is zijn ego en vandaaruit door ervaring in de wereld om hem heen van kinds af aan leert hij omgaan met die wereld en de beperkingen die dat oplevert.
  Niet vanaf het twaalfde jaar maar vanaf het begin.

  Reactie door Henny — dinsdag 29 augustus 2006 @ 16.33 uur

 153. @ Hawkeye (146):

  Vooruit, toch nog een reactie.

  Het ging om een VERPLICHT inburgeringsexamen met SANCTIES. Een niet onbelangrijk aspect, strijdig met de Grondwet dus.

  Verder is het natuurlijk een goede zaak als mensen, die elders in niet-Nederlandstalig gebied zijn geboren, zo veel mogelijk Nederlands leren.
  Overigens hebben de betrokkenen altijd al waar nodig zelf voor hun tolken en vertalers moeten zorgen.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 29 augustus 2006 @ 17.39 uur

 154. lieve charles, als het woordje ‘zandhapper’ dizzcriminatie is, wat is kaaskop dan? (daar gaf je geen antwoord op). nog zo’n groot ‘Amerikaans goed: vrijheid van meningsuiting… zeggen wat je wilt. dat zijn mooie dingen. je bent pas een nazi als je iemand dat gaat verbieden.

  Reactie door Boudewijn — dinsdag 29 augustus 2006 @ 23.35 uur

 155. @149.

  Madelief, enige jaren geleden heb ik een DVD van Hildegard von Bingen “In Portrait”
  gekocht, ik heb overigens meer muziek van haar.
  Ik kijk en luister er graag naar, ook zij deed in kruiden, maar ik ben er nog steeds niet uit de mythe van het geheel.
  Zou dat ook een van de redenen zijn dat de protestanten de kerken die zij veroverden van binnen met kalk gingen bewerken en het orgel eruit gooiden. Waren het cultuur barbaren? Nu is alles weer in ere hersteld. Wat een ondoorzichtelijke wereld.

  Reactie door Henk.H — woensdag 30 augustus 2006 @ 11.34 uur

 156. @Boudewijn (154):

  Onder de Nazi’s was er geen vrijheid van meningsuiting maar men mocht Joden, zwarten, zigeuners, homo’s, lesbiennes, Russen, Polen , etc. wel voor van alles uitmaken. Niet alleen mocht dat, dat was juist de taal van de Nazi propaganda.

  Overigens de vrijheid van meningsuiting betekent niet de vrijheid om te beledigen. Belediging is zelfs in bepaalde gevallen strafbaar.

  Het woord “kaaskop” is hier gevallen omdat jij met “zandhapper” begon. Of het even erg is weet ik niet, maar ik zou het woord zelf niet gebruiken.

  Reactie door Charles — woensdag 30 augustus 2006 @ 22.23 uur

 157. Wat tolerant? waar? wanneer? Hoe? Tolerant ten opzichte van wat?

  Nederland zit vol met koffieshops, sekshandel, big Mac bedrijven, slavenhandelaars(asociale zaken en werkloongelegenheid, randstad, klique, ,,,,,) duister bedrijven, legale diefstal door de rijken(hypotheekaftrek en royale salaris voor de touwentrekkers en jaknikkers/ corrupte en incompetente ambtenaren).

  Nederlandse vreemdelingen en immigratie beleid is altijd krom/ tegenpolen en slecht geweest. Het is een door de staat beheerde mensenhandel. Niets meer dan dat. Ene keer is het 24 uur procedures de andere keer duurt het jaren.

  Over rechtstaat gesproke?

  Rechtstaat is al lang dood. Het bestaat niet meer. De oorzaak ligt toch bij de duistere politieke touwentrekkerig en opportunisme. Ja iedereen wilt zich profileren op de rug van de nieuwe/oudkomers.

  “Iemands dood andere mans brood” made in NL.

  Reactie door khosrow — vrijdag 1 september 2006 @ 12.39 uur

 158. @156 “Belediging is zelfs in bepaalde gevallen strafbaar.”

  een typisch geval van jammer

  Reactie door Boudewijn — vrijdag 8 september 2006 @ 0.53 uur